Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
  • [02] ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ Γ.Α.Δ.Α Ο "ΛΟΥΚΑΣ"
  • [03] ΧΡ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η 17Ν ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ
  • [04] ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ Η ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΠΕ-ΑΠΕ ΣΤΗ 67η ΔΕΘ
  • [05] Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ
  • [06] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [07] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΪΖΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [09] ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
  • [10] Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ ΚΠΣ ΤΟ 2003
  • [11] ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
  • [12] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΞΗΡΟΥ
  • [13] ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΣΕ ΕΡΗΜΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ
  • [14] ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [15] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ TURANDOT ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΛΑΝΔΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [17] ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ TOY ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟN ΝΕΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ
  • [19] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [20] ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [21] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ
  • [22] Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ:ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ
  • [23] Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ:ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ
  • [24] Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (15:01 UTC+2)

    Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των έργων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, την διεκδίκηση της EXPO του 2008 και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην περιοχή έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνάντησή του με εκπροσώπους των Φορέων της πόλης.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, "Όσοι κινούνται στα ολοκληρωμένα τμήματα της Εγνατίας, όσοι ταξιδεύουν στα Αεροδρόμια και Λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, όσοι επισκέπτονται τα Νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, όσοι σπουδάζουν στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Β. Ελλάδας διαπιστώνουν τα θετικά παραδείγματα ενός έργου χειροπιαστού. Γίνονται μάρτυρες μιας νέας πραγματικότητας, που δημιουργούμε με σχέδιο και συστηματική εργασία".

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη έχει ως εξής.

    «Στη Θεσσαλονίκη, στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, ακολουθούμε μια φιλόδοξη και μακρόπνοη αναπτυξιακή στρατηγική. Προωθούμε μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις και παράλληλα αξιοποιούμε τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής. Στόχος μας να μετασχηματίσουμε την πόλη σε μια ευρωπαϊκή μητρόπολη, σε κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης. Σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της στρατηγικής μας έχει μια αλληλουχία γεγονότων, που σχεδιάζουμε:

    στην διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    στο πλαίσιο της λειτουργίας της Θεσσαλονίκης ως ολυμπιακής πόλης το 2004.

    στην πορεία διεκδίκησης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008.

    Το Σεπτέμβριο του 2001 αρχίσαμε μια εκτεταμένη συζήτηση με φορείς, που οδήγησε σε συμπεράσματα χρήσιμα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με βάση αυτά, κάνουμε την ανάπτυξη υπόθεση όλων. Με βάση αυτά, προχωράμε κυβέρνηση και τοπική κοινωνία μαζί.

    Η υλοποίηση όλων των μικρών και μεγάλων έργων, προϋποθέτει την ενεργό συμβολή και τη συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες είναι σήμερα κάθε άλλο παρά παρατηρητές της αναπτυξιακής προσπάθειας. Όταν αποφασίζουν να συμβάλλουν ενεργά, σε όλα τα επίπεδα, από το σχεδιασμό, ως την υλοποίηση, πολλά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν. Αν θελήσουν να εμποδίσουν, η πορεία των έργων σε όλα τα στάδια γίνεται πιο δύσκολη.

    Σήμερα ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμα περισσότερο με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών από τα υπουργεία στις περιφέρειες, αλλά και με την μεταφορά πόρων, που θεσμοθετήσαμε με το νέο Σύνταγμα. Παράλληλα, στοχεύουμε στην διασφάλιση της λειτουργικής και τεχνολογικής επάρκειας των υπηρεσιών με την ολοκλήρωση της στελέχωσής τους και με την εισαγωγή της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Με αυτές τις αλλαγές, θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ο βασικός κρίκος στην αλυσίδα για τη νέα δομή της διοίκησης. Να είναι θεσμός ευθύνης, ανάπτυξης, δημοκρατίας, αλλά και παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να αξιοποιεί πλήρως και με διαφάνεια τους πόρους για την ανάπτυξη.

    Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται, μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός παράγοντας για την προώθηση και υλοποίηση του μεγάλου αναπτυξιακού σχεδίου για την πόλη και για την ευρύτερη περιοχή. Και θέλω να αναφέρω συγκεκριμένες πτυχές αυτού του σχεδίου, όπως και στην πρόοδο, που έχουμε επιτελέσει τον τελευταίο χρόνο.

    Έχουμε καθιερώσει τη Θεσσαλονίκη ως έδρα της Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων προχωρά δυναμικά αφού ξεπεράστηκαν οι αρχικές δυσκολίες. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα συνολικού ύψους 550 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Ψ Σήμερα, μπορούν να κατατίθενται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις για συγχρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων. Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο Τύπο, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που απευθύνεται σε φορείς της Βορείου Ελλάδος προκειμένου να αναλάβουν την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του ΕΣΟΑΒ.

    Ψ Από 27 Αυγούστου που ολοκληρώσαμε τη διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων με τις έξι επωφελούμενες χώρες, άρχισε και η εφαρμογή του κυρίως προγράμματος. Σύμφωνα με τις διατάξεις των συμβάσεων αυτών, οι επωφελούμενες χώρες θα προτείνουν μέσω ενός μέλους της κυβέρνησής τους που αποκαλείται εθνικός συντονιστής συγκεκριμένα έργα ή προγράμματα. Ο έλληνας εθνικός συντονιστής θα αποδέχεται ή θα απορρίπτει τα έργα αυτά. Με την αποδοχή ενός έργου, εκκινεί η χρηματοδότηση και η υλοποίησή του. Το συνολικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα προωθείται από την Γραμματεία και την Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

    Παράλληλα, έχουμε ενεργό παρουσία τόσο στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που έχει εναλλακτική έδρα στη Θεσσαλονίκη όσο και στην πρωτοβουλία SECI. Οι συναντήσεις δωρητών, που διοργάνωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας από το 1999 μέχρι το 2001 έχουν συγκεντρώσει 6,6 δις Ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα στα Βαλκάνια. Πιέζουμε ώστε η διάθεση των πόρων να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς.

    Στην προσπάθεια της Ανασυγκρότησης κρίσιμο ρόλο έχει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Το 2001 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τριπλασίασε τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας, διπλασίασε το προσωπικό της και ενέκρινε την ίδρυση δυο νέων επιχειρησιακών κέντρων στη Σερβία και τη FYROM.

    Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2003. Η Ελληνική Προεδρία προσφέρει την ευκαιρία στη χώρα μας να προσδώσει το δικό της ιδιαίτερο στίγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό όλοι οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουμε ότι όσα επιδιώκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύουν τη χώρα και προωθούν τα συμφέροντά της.

    Η Σύνοδος Κορυφής, μεταξύ 19 και 21 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη θα προβάλλει την πόλη και θα την αναδείξει ως ευρωπαϊκό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Θεσσαλονίκη, θα υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης απ' όλο τον κόσμο. Πρέπει λοιπόν, να εργαστούμε μαζί για μια πετυχημένη Σύνοδο Κορυφής, που θα τονίσει το έργο της Ελληνικής Προεδρίας και θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Όσοι θέλουν αυθόρμητα να συμμετάσχουν με τα δικά τους μηνύματα στο μεγάλο αυτό γεγονός είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Όμως, πρέπει να σεβαστούμε τους φιλοξενούμενούς μας, όπως ταιριάζει στην ελληνική παράδοση, την πόλη και τους κατοίκους της. Να μη σκεπάσουμε με στάσεις μισαλλοδοξίας τα μηνύματα της ειρήνης και της συνεργασίας στα Βαλκάνια. Να μη σκεπάσουμε τη δικιά μας σημαντική συμβολή της χώρας μας για την ειρήνη και ανάπτυξη της περιοχής.

    Η Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως Ολυμπιακή πόλη. Οι Αγώνες αφορούν όλη τη χώρα, είναι μια εθνική υπόθεση και για να τονίσουμε έμπρακτα την εθνική τους διάσταση εκπονήσαμε και υλοποιούμε το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004». Ένα πρόγραμμα δράσεων και έργων που κατατείνει στην ισόρροπη ανάπτυξη αθλητικών υποδομών σε όλη τη χώρα. Απόδειξη είναι, ότι επενδύουμε περισσότερα από 470 εκ. Ευρώ στη Θεσσαλονίκη ως Ολυμπιακή πόλη, ως πόλη του πολιτισμού και του αθλητισμού. Η ανακατασκευή του Καυτατζογλείου, που μετατρέπεται σε στάδιο Ολυμπιακών προδιαγραφών, η ανακαίνιση των γηπέδων Τούμπας, Χαριλάου και Καλαμαριάς, είναι μερικά μόνο από τα Ολυμπιακά έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης.

    Με μικρά και μεγάλα έργα, με σταθερή πολιτική βούληση και συστηματική εργασία δημιουργούμε μια πόλη, ικανή να φιλοξενήσει ένα παγκόσμιο γεγονός οικονομικής, τουριστικής, επιστημονικής, πολιτιστικής σημασίας, όπως είναι η Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2008. Το χρόνο, που πέρασε έγιναν σημαντικά βήματα συγκρότησης του συστήματος διεκδίκησης της EXPO 2008 σε κυβερνητικό, κοινωνικό και τοπικό επίπεδο. Για τη χωροθέτηση του EXPOSITE, μετά από αξιολόγηση όλων των προτάσεων, επιλέχθηκε η θέση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, με παράλληλη ανάπλαση της περιοχής των Λαχανόκηπων. Η EXPO 2008 θα σημάνει για τη Θεσσαλονίκη βελτίωση των υποδομών, νέες θέσεις απασχόλησης, τουριστικό προϊόν, διεθνή προβολή. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι το θέμα της EXPO 2008 «Ανθρώπων Δίκτυα» ταιριάζει με τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης στο χρόνο και το χώρο ως πόλη των Δικτύων ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, στο Βορρά και το Νότο. Μπορούμε να κερδίσουμε την EXPO και να κερδίσουμε από την EXPO.

    Με το αναπτυξιακό μας σχέδιο, στοχεύουμε στη σταδιακή εξίσωση του κατ' κεφαλήν εισοδήματος των Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας με τα ανώτερα επίπεδα της χώρας. Με την πολιτική μας, στοχεύουμε στη σύγκλιση για όλη τη χώρα, σε όλους τους τομείς με το μέσο όρο της ΕΕ. Διασφαλίζουμε μια πορεία αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και κοινωνικής ειρήνης. Πραγματοποιούμε την δέσμευσή μας για την διάθεση του 80% των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ στην περιφέρεια. Για το 70% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ΄ ΚΠΣ έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αξιοποίησης των πόρων και μέχρι το τέλος του 2002 επιδιώκουμε να έχουμε προχωρήσει και όσον αφορά το υπόλοιπο 30%. Σημαντικές επίσης είναι οι παρεμβάσεις για τη Β. Ελλάδα, που προωθούμε μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III. Πλέον των 400 εκ. Ευρώ έχουν εγκριθεί και θα διατεθούν για τις τρεις Περιφέρειες της Β. Ελλάδας στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

    Όσοι κινούνται στα ολοκληρωμένα τμήματα της Εγνατίας, όσοι ταξιδεύουν στα Αεροδρόμια και Λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, όσοι επισκέπτονται τα Νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, όσοι σπουδάζουν στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Β. Ελλάδας διαπιστώνουν τα θετικά παραδείγματα ενός έργου χειροπιαστού. Γίνονται μάρτυρες μιας νέας πραγματικότητας, που δημιουργούμε με σχέδιο και συστηματική εργασία.

    Συνεχίζουμε εντατικά τις εργασίες της Εγνατίας Οδού με 88 εγκατεστημένα εργοτάξια και στόχο μέχρι το τέλος του 2004 να λειτουργούν συνολικά 570 χιλιόμετρα. Στο υπόλοιπο τμήμα των 110 χιλιομέτρων η κυκλοφορία έχει μελετηθεί να γίνεται (μέχρι τη σταδιακή ολοκλήρωση της οδού) μέσω παρακαμπτηρίων - έτσι θα επιτυγχάνεται συνεχής ροή από Ηγουμενίτσα έως Κήπους.

    Ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε τα σιδηροδρομικά δίκτυα της χώρας. Αυτή η επιλογή έχει ευεργετικές συνέπειες στη Β. Ελλάδα, αφού το 88% της εμπορικής σιδηροδρομικής δραστηριότητας πραγματοποιείται εδώ. Στοχεύουμε ώστε, παράλληλα με τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ, να ολοκληρώσουμε μέχρι το 2008 το νέο σιδηροδρομικό άξονα ΠΑΘΕ. Με τη σταδιακή παράδοση των έργων, ο χρόνος διαδρομής Αθήνας Θεσσαλονίκης θα μειωθεί δραστικά: Από 5 ώρες και 30 λεπτά που είναι σήμερα, θα μειωθεί σε 4 ώρες και 50 λεπτά το 2004 και σε 3 ώρες και 50 λεπτά το 2008.

    Πέρα από τα οδικά και τα σιδηροδρομικά έργα, ενισχύουμε διαρκώς τις ενεργειακές δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας: Με το Σταθμό της Κομοτηνής, με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Δυτική Μακεδονία και με τη νέα Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη, καθιστούμε τη Β. Ελλάδα σημαντικό κόμβο στα ενεργειακά δίκτυα της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α Ευρώπης. Σε ότι αφορά το τελευταίο έργο, πρόκειται για έναν Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου ισχύος 390 Μεγαβάτ (ΜW) με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα κατασκευαστεί στο βιομηχανικό συγκρότημα των ΕΛ.ΠΕ στη θέση Διαβατά Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία δημοπράτησης ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 2002 με την δημοσιοποίηση του διαγωνισμού στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο με την επιλογή του Γενικού Εργολάβου. Η αναμενόμενη ημερομηνία λειτουργίας του σταθμού είναι σε ανοικτό κύκλο τον Ιούνιο του 2004 και σε συνδυασμένο κύκλο τον Δεκέμβριο του 2004.

    Ταυτόχρονα, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών, των βιοτόπων και των περιοχών φυσικού κάλλους της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς εδώ συγκεντρώνονται μερικοί από τους σημαντικότερους βιότοπους της χώρας. Με νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα δημιουργούνται 25 φορείς διαχείρισης στους οποίους περιλαμβάνονται δέκα (10) για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Θέλω να τονίσω, ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών και βιοτόπων της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας. Εργαζόμαστε ώστε η ανάπτυξη να συνδυάζεται πάντοτε με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

    Ενισχύουμε την πόλη της Θεσσαλονίκης με νέες υποδομές. Στο Νομό Θεσσαλονίκης υλοποιούμε στο πλαίσιο του 3ου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, ένα συνεκτικό πρόγραμμα έργων που ξεπερνά τα 4,5 δις ΕΥΡΩ. Αυτό, που έχει σημασία είναι να κάνουμε πράξη τις μέχρι τώρα εξαγγελίες μας, να σημειώνουμε διαρκώς πρόοδο. Το χρόνο, που πέρασε εργαστήκαμε μεθοδικά και συστηματικά σ' αυτήν την κατεύθυνση.

    Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των συνθηκών λειτουργίας του Αεροδρομίου «Μακεδονία» και η εξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, διεθνές, και ανταγωνιστικό αεροδρόμιο αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή μας. Οι επενδύσεις των 680 εκατ. ευρώ, που γίνονται σε έργα και εξοπλισμό αναδεικνύουν το αεροδρόμιο σε σημαντικό κόμβο αερομεταφορών που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    Στον ευρύτερο χώρο του Λιμανιού, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνδετήριας οδού της 6ης προβλήτας με τους οδικούς άξονες ΠΑΘΕ και Εγνατίας Οδού ενέταξε τις λειτουργίες του Λιμένα στις νέες, καλύτερες κυκλοφοριακές συνθήκες. Στις 28 Αυγούστου εγκαινιάσθηκε η νέα Δυτική Πύλη Νο 16. Έτσι, το σύνολο των βαρέων οχημάτων κατευθύνονται από το Λιμάνι προς την ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό και αντιστρόφως, παρακάμπτοντας το κέντρο της πόλης.

    Ταυτόχρονα, η Εξωτερική Περιφερειακή, έργο ύψους 103 εκατομμυρίων Ευρώ εκτελείται με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρο το μήκος των 20 χιλιομέτρων και θέλουμε να είναι έτοιμη στις αρχές του 2004. Η Ανατολική Περιφερειακή, ένα άλλο μεγάλο έργο προϋπολογισμού περίπου 105 εκ. Ευρώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2003. Πριν από λίγες ημέρες, όπως γνωρίζετε, καταργήθηκαν όλοι οι σηματοδότες στην Ανατολική Περιφερειακή οδό και έχει δημιουργηθεί ένα «πράσινο ρεύμα κυκλοφορίας» από τον Φοίνικα μέχρι τη Σταυρούπολη.

    Η υποθαλάσσια αρτηρία εξελίσσεται σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών δημοπράτησης των έργων, που ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ τον Μάρτιο του 2002. Πριν από λίγες μέρες έληξε και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Μετά την οριστικοποίηση της λίστας από την προεπιλογή των ομίλων, θα κληθούν οι συμμετέχοντες μέχρι το τέλος του έτους να υποβάλουν τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές τους.

    Στο θέμα του Μετρό θα επαναλάβω τη σταθερή μας βούληση για την υλοποίηση του έργου, το οποίο θεωρούμε ζωτική ανάγκη για τη Θεσσαλονίκη. Όπως είναι γνωστό, τον Μάρτιο του 2002 το ΥΠΕΣΧΩΔΕ έδωσε τελική παράταση μέχρι 31-12-02 στον Ανάδοχο προκειμένου αυτός να ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό σχέδιο, να συνάψει τις προβλεπόμενες δανειακές συμβάσεις και να ικανοποιήσει όλους τους απαιτούμενους όρους για την ενεργοποίηση της υπογραφείσας σύμβασης. Για το διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου έχουν τεθεί ενδιάμεσες δεσμευτικές προθεσμίες μέσα στις οποίες ο ανάδοχος, με ποινή έκπτωσης, πρέπει να ολοκληρώνει σταδιακά τις συνολικές υποχρεώσεις του.

    Τα έργα στη Θεσσαλονίκη δεν σταματούν εδώ. Με στόχο την προώθηση προγράμματος παρεμβάσεων διαδημοτικής εμβέλειας στην περιοχή των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης, εκπονήθηκε επιχειρησιακός σχεδιασμός με τίτλο «Δυτικό Τόξο- Ειδικά έργα» - ενταγμένος στην προοπτική του νέου μητροπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης. Ήδη, τμήματα αυτού του σχεδιασμού έχουν υλοποιηθεί (πολιτιστικές υποδομές) ή δρομολογηθεί με πρωτοβουλίες όπως η διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» και η αξιοποίηση στρατοπέδων της περιοχής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

    Στο έργο της ύδρευσης από τον ποταμό Αλιάκμονα ήμασταν σήμερα το πρωί αρχίζει η απαραίτητη επτάμηνη δοκιμαστική λειτουργία. Από την άνοιξη του 2003 θα υδροδοτείται η μητροπολιτική περιοχή με πρόσθετη ποσότητα νερού 150.000 κυβ. μέτρων ημερησίως.

    Από το Νοέμβριο του 2000 λειτουργεί ο Βιολογικός καθαρισμός και σήμερα δέχεται το σύνολο των αστικών λυμάτων της μείζονος περιοχής της Θεσσαλονίκης. Μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνονται και τα έργα μεταφοράς των αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής. Ο Θερμαϊκός είναι σήμερα πιο καθαρός από ποτέ. Όμως, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Καθαρός Θερμαϊκός προϋποθέτει αντιμετώπιση όλων των εστιών ρύπανσης, που τον επιβαρύνουν. Γι' αυτό, προχωρούμε στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για συγκρότηση ενιαίου φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού κόλπου.

    Σε ότι αφορά τη ΔΕΘ και την HELEXPO θέλω να τονίσω ότι η έδρα του εθνικού εκθεσιακού φορέα ήταν και θα παραμείνει η Θεσσαλονίκη. Η ΔΕΘ είναι 100% δημόσιος οργανισμός, ενώ η HELEXPO θα διατηρήσει και αυτή το δημόσιο χαρακτήρα της, ακόμη και όταν - υπό τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών μειοψηφικό ποσοστό του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα που, πέρυσι τέτοιον καιρό, υπέβαλαν οι φορείς της πόλης για ευρύτερη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της HELEXPO από το 10% που προβλέπονταν στο νόμο. Το ποσοστό συμμετοχής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επαγγελματικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε σε 22% με νομοθετική ρύθμιση. ΔΕΘ και HELEXPO έχουν τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για δυναμική ανάπτυξη και πρέπει να τις αξιοποιήσουν, στην προοπτική και της διασύνδεσής τους με τη διεκδίκηση της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ του 2008 στη Θεσσαλονίκη.

    Σε μια σειρά από μικρά, αλλά επίσης σημαντικά έργα για τη λειτουργία της πόλης, τη βελτίωση των υπηρεσιών και των συνθηκών ζωής των πολιτών, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο.

    Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου, θα λειτουργούν πλέον οι Υπηρεσίες του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης σε ένα σύγχρονο κτίριο. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για την κατασκευή του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχουμε διασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους, ύψους πάνω από 29 εκ. Ευρώ. Μετά την παράδοση της οριστικής μελέτης έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

    Παράλληλα, έχουμε συμπεριλάβει το έργο ανάπλασης της αλάνας της Τούμπας μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την παράδοση της οριστικής μελέτης στο πρόγραμμα των ολυμπιακών έργων υποδομής για τη Θεσσαλονίκη και το χρηματοδοτούμε με 5,8 εκ. Ευρώ.

    Νέα έργα σχεδιάζονται και για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το Αριστοτέλειο όχι μόνο διατηρεί την παράδοση και την αίγλη του, αλλά γίνεται ολοένα και πιο ακμαίο με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι στεγαστικές του ανάγκες. Εργαζόμαστε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καινοτόμο σε νέους επιστημονικούς τομείς, γνωρίζει μια εντυπωσιακή εξέλιξη κι έχει και αυτό στεγαστικές ανάγκες. Έχει εντοπισθεί κατάλληλη έκταση για μετεγκατάσταση σχολών στην περιαστική Θεσσαλονίκη. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία της κυβέρνησης με τις Πρυτανικές αρχές, τους Δήμους Θερμαϊκού και Μίκρας, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και τους φορείς του Δημοσίου, που έχουν την κυριότητα του χώρου.

    Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει τη μελέτη για τη δημιουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με έδρα της Διοικούσας Επιτροπής του τη Θεσσαλονίκη. Στόχος του Διεθνούς Πανεπιστημίου είναι η παροχή υψηλού επιπέδου ανώτατων σπουδών στην αγγλική γλώσσα σε φοιτητές, που θα προέρχονται κατά πρώτο λόγο από τις γειτονικές χώρες της Νότιας Ευρώπης. Οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα αποτελέσουν μέρος των νομοθετικών πρωτοβουλιών, που αναγγείλαμε ήδη με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 29ης Αυγούστου 2002 για τις αναγκαίες αλλαγές στην πανεπιστημιακή νομοθεσία.

    Η θετική αξιολόγηση του έργου της χρονιάς, που πέρασε μας δείχνει το δρόμο της μεθοδικής και συστηματικής εργασίας. Σήμερα η Θεσσαλονίκη ανασυγκροτείται εκ βάθρων. Στη κοντινό μέλλον η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πόλη με ολοκληρωμένες υποδομές, ικανή να διαδραματίσει έναν διευρυμένο διεθνή ρόλο στην ευρωπαϊκή, βαλκανική και μεσογειακή του διάσταση. Για να ολοκληρώσουμε τον εκσυγχρονισμό της πόλης και να την καταστήσουμε σύγχρονο κέντρο οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζουμε βήμα προς βήμα την υλοποίηση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Θέλουμε την συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και ειδικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχετε σημαντικό μερίδιο από την ευθύνη, αλλά και από την επιτυχία της υλοποίησης όλων όσων έχουμε μαζί σχεδιάσει. Στενά κομματικά συμφέροντα πρέπει να μπουν στην άκρη. Η μικροπολιτική δεν παράγει έργο και δεν ταιριάζει σε μια εποχή με νέες δυνατότητες και νέες προοπτικές. Να αφήσουμε πίσω μας οριστικά αυτές τις λογικές και να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε, μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη το σχέδιο για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη Θεσσαλονίκη.

    [02] ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ Γ.Α.Δ.Α Ο "ΛΟΥΚΑΣ"

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (12:23 UTC+2)

    «Δεν θα πω τίποτα για πρόσωπα και πράγματα. Είμαι 17Ν και αναλαμβάνω την ευθύνη για όσα έκανε και υπέγραψε η οργάνωση. Για όλα». Αυτές ήταν οι κουβέντες που μπόρεσαν να αποσπάσουν από τον Δημήτρη Κουφοντίνα στρατηγοί και εισαγγελείς χθες όλη τη νύχτα στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» ο 44χρονος μελισσοκόμος που παραδόθηκε στους «καθεστωτικούς εχθρούς» αναγνωρίζοντας την πολιτική ήττα των πρακτικών της 17Ν επέμενε μέχρι τις 5 τα ξημερώματα στην άκαμπτη στάση του.

    Στον «Λουκά» της οργάνωσης έγιναν εκατοντάδες ερωτήσεις πάνω σε καίρια ζητήματα για την 17Ν. Οι απαντήσεις ήταν στερεότυπες και αρνητικές και η ανάκριση μετατράπηκε σε γενική πολιτική και φιλοσοφική συζήτηση παρουσία των δύο εισαγγελέων κ. Καρούτσου και Διώτη.

    «Γιατί όλα βρε παιδί μου; Εσύ ήσουνα αμούστακος το 1975 όταν άρχισε δράση η οργάνωση», τον ρώτησαν.

    «Δεν έχει σημασία. Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για όλα όσα υπέγραψε η 17Ν», απάντησε ο Κουφοντίνας. «Έχω μια στέρεη αριστερή αντίληψη. Είμαι πολιτικά κατασταλαγμένος από έφηβος».

    Ο σκληρός της 17Ν έδωσε στους συνομιλητές του την εντύπωση ενός πολιτικά κατασταλαγμένου ατόμου που όχι μόνο αποδέχεται τη δράση του στη 17Ν, αλλά και δεν εμφανίζει κανένα ίχνος μεταμέλειας ή αυτοκριτικής. «Όσα έγιναν καλώς έγιναν», είναι το πνεύμα του.

    Παρά την αποδοχή της επιχειρησιακή ήττας και τη γενική διαπίστωση ότι οι καιροί δεν ευνοούν τέτοιες πρακτικές ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν υπαινίχθηκε καν ότι η 17Ν θα σταματούσε τη δράση της αν δεν εξαρθρωνόταν.

    Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τον μαρξισμό, τον τροτσκισμό, την ιστορία της τρομοκρατίας, τη σύγχρονη ιστορία στην Ελλάδα. Οι απόψεις του γύρω από αυτά τα θέματα ήταν κατασταλαγμένες και η θεωρητική του κατάρτιση χωρίς να εκπλήξει, εντυπωσίασε.

    «Αναγνωρίσαμε το DNA της 17Ν στην προσωπικότητα του Κουφοντίνα. Ένας σκληρός και αμετανόητος τρομοκράτης», σχολίασε ανώτατος αξιωματικός που έλαβε μέρος στις συζητήσεις.

    Σε ερωτήσεις για τυχόν σχέσεις της οργάνωσης με κόμματα, πολιτικούς, κρατικούς μηχανισμούς και μυστικές υπηρεσίες, αντέδρασε με θυμηδία: «Μα τι μου λέτε τώρα. Πως είναι δυνατόν επαναστάτες να έχουν σχέση με ότι προσπαθούν να ανατρέψουν;».

    Σε ότι αφορά τα χρήματα, ένα 45άρι, ένα σκληρό δίσκο υπολογιστή, τη σφραγίδα της οργάνωσης και άλλα που εκτιμάται ότι πήρε από τις γιάφκες, ο Κουφοντίνας ήταν απολύτως αρνητικός.

    Τα εργαστηριακά επιβαρυντικά στοιχεία για τον «Λουκά» της 17Ν είναι αποτυπώματά του και στις δύο γιάφκες, ενώ εκκρεμούν γραφολογικές εξετάσεις και εξέταση DNA στην οποία θα υποχρεωθεί να υποβληθεί μαζί με τους υπόλοιπους κρατούμενους.

    [03] ΧΡ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η 17Ν ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (15:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρ. Πρωτόπαπας με τον δημοσιογράφο του ΜΠΕ Χρ. Μάτη στην 67η ΔΕΘ

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργαστεί για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας κατά την επίσκεψη του στο κοινό περίπτερο του Μακεδονικού και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη 67η ΔΕΘ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Ιντερνετ, ο κ Πρωτόπαπας απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ στο θέμα της ένταξης της Κύπρου είπε: "Εκφράζονται φόβοι αν και δεν έχουμε αποδείξεις. Επειδή όμως όπως λέει ο λαός των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν προλαβαίνουμε να δουλέψουμε ώστε αυτοί οι φόβοι που έχουμε να μην καταλήξουν σε πραγματικές καταστάσεις. Δουλεύουμε από τώρα. Γίνονται επαφές με τη διεθνή κοινότητα θα υπάρξει εκτεταμένη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ώστε να διασφαλιστούν και αυτά που έχουμε αποφασίσει ως Ευρώπη και όχι ως Ελλάδα να εφαρμοστούν. Δεν ζητάμε τίποτε παραπάνω παρά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ελσίνκι. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες είμαστε έτοιμοι για όλα. Θα είμαστε ιδιαίτερα αποφασιστικοί".

    Ο κ Πρωτόπαπας χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα για την ενοποίηση του Μακεδονικού με το Αθηναϊκό Πρακτορείο την κοινή παρουσία τους στην 67η ΔΕΘ ενώ παράλληλα επισήμανε πως το επόμενο βήμα θα αποτελέσει μια σειρά συζητήσεων μεταξύ των δύο οργανισμών για νομικά θέματα καθώς και οι κοινές δράσεις όπως η από κοινού προβολή της Συνόδου Κορυφής του 2003 και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Τόνισε ακόμη ότι οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίσουν από την ουσία της.

    "Έχουμε μια σοβαρή δουλειά να κάνουμε να εξασφαλίζουμε και την ενημέρωση του Ελληνα πολίτη να εξασφαλίζουμε και τη δυνατότητα ενημέρωσης δια των δημοσιογράφων που θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα θα φιλοξενήσει έναν αριθμό 2.500-3.000 δημοσιογράφων . Θα υπάρχει ένα τεράστιο κέντρο τύπου. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι, τα Πρακτορεία θα είναι έτοιμα, η ΕΡΤ θα είναι έτοιμη προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο η Σύνοδος. Σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα πρέπει να φροντίσουμε να δουλέψουμε για να προβάλλουμε αυτό που γίνεται στην Ελλάδα αλλά και δια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι οργανωμένοι να ανταποκριθούμε να μπορέσουμε να δώσουμε σε χιλιάδες δημοσιογράφους και δι αυτών σε εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης σωστή και άμεση ενημέρωση" πρόσθεσε.

    Ο κ Πρωτόπαπας τόνισε ακόμη ότι αναμένονται κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αναφέροντας ότι σε μία δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του, να κινητοποιείται και να κάνει πορείες. Τόνισε όμως ότι όλοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν τη Σύνοδο Κορυφής με σοβαρότητα και ευθύνη και να μη γίνουν επεισόδια ή καταστραφούν περιουσίες. "Δεν πρέπει να έχουμε αυτά που έγιναν σε κάποιες άλλες χώρες τα οποία έβγαλαν το ενδιαφέρον της δημοσιότητας από την ουσία της Συνόδου και το μετέφεραν σε κάποια ζητήματα που όλους μας μας έκαναν να αισθανόμαστε άσχημα. Λοιπόν η Σύνοδος αυτή έχει μεγάλες προκλήσεις. Μας ενδιαφέρει μια Ευρώπη της κοινωνίας, μια Ευρώπη της απασχόλησης, μια Ευρώπη της δημοκρατίας. Εάν θέλουμε όλα αυτά να τα προωθήσουμε πρέπει να υπάρχει και ο ανάλογος σεβασμός σε αυτό που πάει να γίνει και που αναβαθμίζει την πόλη, αναβαθμίζει όλη τη Βόρεια Ελλάδα" πρόσθεσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Ζήτησε από τους φορεις υπευθυνότητα , σοβαρότητα και περιφρούρηση της Θεσσαλονίκης. "Φυσικό είναι να υπάρχουν διαμαρτυρίες και πορείες. Θέλουμε όμως να σεβαστούν την πόλη και πάνω από όλα να σεβαστούν την ανάγκη να γίνει ήρεμα η σύνοδος και το μήνυμά της να πάει σε όλο τον κόσμο" είπε.

    Αναφερόμενος στην κριτική που αρκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

    στην κυβέρνηση είπε: "Ο κ Καραμανλής περιφέρεται και λέει τα ίδια πράγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση της Πέμπτης της ΝΔ για την οικονομία είναι ίδια με την χθεσινοβραδινή. Δεν έχουν αλλάξει παρά ελάχιστες γραμμές και το κυριότερο δεν έχουν να προβάλλουν καμία θέση ή πρόταση. Κενότητα λαϊκισμό αοριστολογία. Τι αντιπαράθεση να κάνουμε ενας που οικοδομεί και χτίζει με έναν ο οποίος πάει να γκρεμίσει;"

    Τέλος απαντώντας στην ερώτηση αν είναι πιο ασφαλές το κλίμα τώρα που δεν υπάρχει 17 Νοέμβρη και συνελήφθη ο Κουφοντίνας είπε: "Νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι ότι δηλαδή επιχειρησιακά η 17 Νοέμβρη έχει τελειώσει και λέω επιχειρησιακά έχει τελειώσει διότι η δικαστική εξουσία διερευνά αυτή τη στιγμή πτυχές αυτής της υπόθεσης και πιθανόν να εξάγει κάποια άλλα συμπεράσματα και να προχωρήσει σε κάτι άλλο. Οπως επιχειρησιακά έχει τελειώσει, δεν μπορεί πια να δράσει και να μας απειλήσει άρα είμαστε κι εμείς πιο ασφαλείς. Βεβαίως θα προχωρήσουμε στην εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων"

    [04] ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ Η ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΠΕ-ΑΠΕ ΣΤΗ 67η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (15:17 UTC+2)

    Πρώτο βήμα για την ενοποίηση του Μακεδονικού με το Αθηναϊκό Πρακτορείο χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας την κοινή παρουσία τους στην 67 ΔΕΘ ενώ παράλληλα επισήμανε πως το επόμενο βήμα θα είναι κοινές δράσεις όπως η από κοινού προβολή της Συνόδου Κορυφής του 2003 στη Θεσσαλονίκη αλλά και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

    Ο κ Πρωτόπαπας που επισκέφτηκε το κοινό περίπτερο του Μακεδονικού και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην 67η ΔΕΘ, χαρακτήρισε αυτή την κοινή παρουσία ως το πρώτο μεγάλο βήμα για την ενοποίηση των δύο Πρακτορείων όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους . Τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο Πρακτορείων η ισχυροποίηση δια της ενότητας και διευκρίνισε ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το χώρο της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Το επόμενο βήμα θα αποτελέσει μια σειρά συζητήσεων μεταξύ των δύο οργανισμών για νομικά θέματα καθώς και οι κοινές δράσεις όπως η από κοινού προβολή της Συνόδου Κορυφής του 2003 και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

    [05] Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Στα έργα ανάπτυξης που γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα, στην πορεία των ολυμπιακών έργων, αλλά και στις εξελίξεις στο χώρο της Ολυμπιακής Αεροπορίας αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Βερελής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από το διαδίκτυο από το περίπτερο του ΜΠΕ στην 67η ΔΕΘ.

    Ερωτηθείς για το ποσοστό ετοιμότητας της Βόρειας Ελλάδας να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών το 2003, ο κ. Βερελής τόνισε ότι μια σειρά από έργα είναι έτοιμα και πρόκειται σύντομα να εγκαινιαστούν, ενώ επίκειται η προώθηση υλοποίησης άλλων, όπως για παράδειγμα η αναμόρφωση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, έργο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταστήσει το αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας το καλύτερο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας, που προβλέπει τη δημιουργία νέων σταθμών μετεπιβίβασης και τη χρήση mini- bus σε δρόμους που είναι δύσκολη η μετακίνηση των συμβατικών λεωφορείων.

    Όσον αφορά στο θέμα των σιδηροδρόμων ο κ. Βερελής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το 2004 είναι μια καλή αφορμή για την ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς», προσθέτοντας ότι μέχρι το 2007 θα υπάρξει σιδηροδρομικό δίκτυο διπλής γραμμής από την Πάτρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου κάλυψης της συγκεκριμένης απόστασης.

    Θετικά σχολίασε επίσης και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών που έγινε τον Ιανουάριο του 2001, τονίζοντας ότι έτσι έχουν μπει στην αγορά νέες εταιρίες, που προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες επιλογής στους καταναλωτές, μείωση των τιμολογίων και νέες υπηρεσίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι «η Ολυμπιακή θα συνεχίσει να πετά» και ότι μια σειρά εφαρμογών είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι. Ο κ. Βερελής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αντίκτυπο που είχε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ στον τομέα των διεθνών αερομεταφορών, κάτι που οδηγήσε μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, όπως για παράδειγμα τη SwissAir, να προβούν σε δραματικές περικοπές.

    Τέλος, για το θέμα των ολυμπιακών έργων ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι βρισκόμαστε μέσα στο επιθυμητό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους και ότι έχει ήδη γίνει πολύ σημαντική προσπάθεια. «Η παγκόσμια κοινότητα περιμένει από την Ελλάδα να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες βασισμένους σε ένα μέρος των αξιών που κουβαλά αυτή η ιδέα, διαφορετικούς από αυτούς που γίνονται τα τελευταία χρόνια», είπε με έμφαση ο υπουργός Μεταφορών, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελικά είναι για τους αθλητές και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν απλώς τις προϋποθέσεις.

    [06] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Αυξημένες υπήρξαν οι συνολικές εισαγωγές αγαθών στην Κύπρο και μειωμένες οι εξαγωγές κατά το πρώτο τετράμηνο του 2002 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2001, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο έφτασε στα 636.700.000 λίρες σε σύγκριση με 603.500.000 λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις κυριότερες εξελίξεις στο εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2002, στα 814.800.000 λίρες ανήλθαν οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (εισαγωγές για επιτόπια κατανάλωση και εισαγωγές που προορίζονταν για τις αποθήκες αποταμιεύσεως), σε σύγκριση με 798.100.000 λίρες το πρώτο τετράμηνο του 2001.

    Οι συνολικές εξαγωγές ήσαν 178.100.000 λίρες σε σύγκριση με 194.600.000 λίρες κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2001.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [07] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Κατά την επιστροφή του από το Γιοχάνεσμπουργκ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ δήλωσε ότι για να επιτευχθεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό επιβάλλεται αυτή να στηρίζεται στις "πραγματικότητες" που υπάρχουν στο νησί.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Σεζέρ ανέφερε ότι ανέπτυξε τις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη που συνήλθε στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [08] ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΪΖΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Παρίσι, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Με αρνητικές προσεγγίσεις και θέσεις σε ό,τι αφορά την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό παρουσιάστηκε ο Μουμτάζ Σοϊζάλ, νομικός σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μετά τις χθεσινές συναντήσεις στο Παρίσι μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Σοϊζάλ απέφυγε να δεσμευτεί για την στάση της τουρκικής πλευράς αναφορικά με το τι της έχει ζητήσει ο Κόφι Ανάν να πράξει, υποστήριξε ότι ο παράγων Ε.Ε. δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις συνομιλίες και είπε πως η θέση της Αγκυρας στο Κυπριακό δεν θα αλλοιωθεί μετά τις τουρκικές εκλογές το Νοέμβριο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [09] ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Μια ξεκάθαρη εικόνα πλήρους ταύτισης με την οργάνωση «17 Νοέμβρη» και τα πεπραγμένα της επί 27 χρόνια έδωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στη μακρά νύχτα που πέρασε με στρατηγούς και εισαγγελείς, στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής.

    Ο 44χρονος «μελισσοκόμος», που παραδόθηκε στους «καθεστωτικούς εχθρούς» αναγνωρίζοντας την πολιτική ήττα των πρακτικών της 17Ν, επέμενε μέχρι τις 5 τα ξημερώματα χθες στην άκαμπτη στάση του: «Δεν θα πω τίποτα για πρόσωπα και πράγματα. Είμαι 17Ν και αναλαμβάνω την ευθύνη για όσα έκανε και υπέγραψε η οργάνωση. Για όλα».

    «Γιατί όλα, βρε παιδί μου; Εσύ ήσουνα αμούστακος το 1975 όταν άρχισε δράση η οργάνωση», τον ρώτησαν.

    «Δεν έχει σημασία. Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για όλα όσα υπέγραψε η 17Ν», απάντησε ο Κουφοντίνας.

    «Εχω μια στέρεη αριστερή αντίληψη. Είμαι πολιτικά κατασταλαγμένος από έφηβος», φέρεται να είπε.

    Στον Δημ. Κουφοντίνα έγιναν εκατοντάδες ερωτήσεις πάνω σε καίρια ζητήματα για την οργάνωση 17Ν. Οι απαντήσεις ήταν στερεότυπες και αρνητικές. Και έτσι η ανάκριση μετατράπηκε σε γενική πολιτική και φιλοσοφική συζήτηση παρουσία δύο εισαγγελέων, του

    κ. Καρούτσου και του κ. Διώτη.

    Ο σκληρός της 17Ν έδωσε στους συνομιλητές του την εντύπωση ενός πολιτικά κατασταλαγμένου ατόμου, που όχι μόνο αποδέχεται τη δράση του στη 17Ν, αλλά και δεν εμφανίζει κανένα ίχνος μεταμέλειας ή αυτοκριτικής. «Οσα έγιναν καλώς έγιναν» είναι το πνεύμα του. Βεβαίως αυτό είναι κάτι που έρχεται σε σχετική αντίφαση με την άποψη ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

    Παρά την αποδοχή της επιχειρησιακής ήττας και τη γενική διαπίστωση ότι οι καιροί δεν ευνοούν τέτοιες πρακτικές, ο Δημ. Κουφοντίνας δεν υπαινίχθηκε καν ότι η 17Ν θα σταματούσε τη δράση της αν δεν εξαρθρωνόταν.

    Οι συζητήσεις με τον Κουφοντίνα περιστράφηκαν γύρω από το μαρξισμό, τον τροτσκισμό, την ιστορία της τρομοκρατίας, τη σύγχρονη ιστορία στην Ελλάδα. Επ' αυτών είχε απόψεις κατασταλαγμένες και η θεωρητική του κατάρτιση, χωρίς να εκπλήξει, εντυπωσίασε. «Αναγνωρίσαμε το DNA της 17Ν στην προσωπικότητα του Κουφοντίνα. Ενας σκληρός και αμετανόητος τρομοκράτης», σχολίασε ανώτατος αξιωματικός που έλαβε μέρος στις συζητήσεις.

    Ο Δημ. Κουφοντίνας αντέδρασε με θυμηδία στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν για τυχόν σχέσεις της οργάνωσης με κόμματα, πολιτικούς, κρατικούς μηχανισμούς και μυστικές υπηρεσίες.

    «Μα τι μου λέτε τώρα. Πώς είναι δυνατόν επαναστάτες να έχουν σχέση με ό,τι προσπαθούν να ανατρέψουν;», είπε κάνοντας αρχικά μορφασμούς αποστροφής, πριν γελάσει πλατιά.

    Στους ανακριτές του είπε επίσης ότι στο διάστημα της δίμηνης εξαφάνισής του, κυκλοφορούσε με μεγάλη προσοχή και δεν ήταν συνεχώς καθηλωμένος. Αλλωστε επισκέφθηκε κουρέα, οπτικό και κινήθηκε για να διεκπεραιώσει σημαντικές υποθέσεις πριν κάνει το μεγάλο βήμα.

    Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, ένα 45άρι, ένα σκληρό δίσκο υπολογιστή, τη σφραγίδα της οργάνωσης και άλλα που εκτιμάται ότι πήρε από τις γιάφκες, ο Κουφοντίνας ήταν απολύτως αρνητικός.

    Εκτιμούν παράγοντες που ερευνούν την υπόθεση ότι τα υλικά αυτά έχουν αποτεθεί κάπου ή έχουν παραδοθεί προσωπικά σε κάποιους, ως ιστορική κληρονομιά. Ενας άνθρωπος σαν τον Κουφοντίνα, αν όντως τα είχε με τη φυγή του, δεν θα τα πετούσε, αντιθέτως θα τα διαφύλαττε.

    Τα εργαστηριακά επιβαρυντικά στοιχεία για τον «Λουκά» της 17Ν είναι αποτυπώματά του και στις δύο γιάφκες, ενώ εκκρεμούν γραφολογικές εξετάσεις και εξέταση DNA, στην οποία θα υποχρεωθεί να υποβληθεί μαζί με τους υπόλοιπους κρατούμενους.

    Παράγοντες των ερευνών εκτιμούν ότι ο Δημ. Κουφοντίνας, εκτός από τη γραμμή που έδωσε στους προφυλακισμένους ως μέλη της 17Ν για τη στάση που θα κρατήσουν, δίνει και μήνυμα σε άλλους εμπλεκομένους με υποθέσεις τρομοκρατίας που ενδέχεται να συλληφθούν τους επόμενους μήνες ως μέλη άλλων οργανώσεων.

    [10] Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Γ΄ ΚΠΣ ΤΟ 2003

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 4%, θα τρέξει κατά το 2003 η ελληνική οικονομία, επανέλαβε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Φλωρίδης, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Ο στόχος αυτός, όπως διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης, θα επιτευχθεί μέσω των εθνικών δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες θα φθάσουν στο 7% περίπου του ΑΕΠ και θα συνεισφέρουν σε αύξηση περίπου 1,5-2 μονάδων του Ακαθάριστού Εγχώριου Προϊόντος.

    Υπενθύμισε δε ότι για το τρέχον έτος, αναμένεται να επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ σε ποσοστό 3,8%, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3% και θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2003 και οι επενδύσεις στην Ελλάδα κατά το 2002, εκτίμησε ότι θα ενισχυθούν κατά 11% περίπου, ποσοστό που όπως διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης, αποτελεί το μεγαλύτερο ρυθμό στον ΟΟΣΑ και πολλαπλάσιο αυτού του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης. Ειδικότερα, για την πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Φλωρίδης επανέλαβε τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, αναφέροντας ότι "είναι αναληθή τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία το χορό των ανατιμήσεων το σέρνουν οι ΔΕΚΟ, αφού η συμμετοχή τους στον πληθωρισμό φθάνει μόλις του 0,1%".

    Αναφερόμενος στην πορεία του δημόσιου χρέους, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, επεσήμανε ότι βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, εν αντιθέσει με την εσωτερική ζήτηση, η οποία αυξάνεται με ρυθμούς πολλαπλάσιους από αυτή των χωρών της ευρωζώνης, ενώ σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί.

    Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του IMD, η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 30η θέση, από την 36η που ήταν, προσπερνώντας την Ιταλία και την Πορτογαλία.

    Για την ανεργία, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι διαμορφώνεται σήμερα σε μονοψήφιο ποσοστό, αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, αλλά όπως διευκρίνισε πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε να εναρμονιστούν με το μέσο όρο της ευρωζώνης και αργότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Πιστεύουμε ότι τα φορολογικά κίνητρα για την απασχόληση, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που επιχειρούμε, θα συντελέσουν σημαντικά, ταυτόχρονα με την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

    Το μεγάλο επίτευγμα της παρούσας περιόδου, όπως τόνισε κατά την ομιλία του, είναι η εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ επεσήμανε ότι κατά το τρέχον έτος, "θα συνεχίσουμε να έχουμε πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, στο επίπεδο του 0,5% του ΑΕΠ και το επόμενο έτος το πλεόνασμα θα ενισχυθεί περαιτέρω".

    Στο πλαίσιο αυτό, η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης, στηρίζεται σε δύο άξονες, προκειμένου να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση.

    Αυτοί οι άξονες, όπως τους ανέλυσε, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με εσωτερικούς μηχανισμούς και η προώθηση όλων των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Πάντως, όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρά τις ευνοϊκές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, υπάρχει ένα αναπτυξιακό απόθεμα, το οποίο είναι ακόμα αναξιοποίητο, γεγονός που όπως υπογράμμισε, οφείλεται στην έλλειψη ανταγωνισμού, καθώς και σε αδράνειες και στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται σε αρκετούς τομείς της οικονομίας και αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη.

    "Τα εμπόδια αυτά πρέπει να αρθούν, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση".

    Η άρση των εμποδίων, όπως διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης, θα επιτευχθεί με μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες, που αφορούν στην απευλεθέρωση των αγορών, ειδικότερα, στις τηλεπικοινωνίες, την ενέργειας και τις μεταφορές και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, με την αναβάθμιση και την ενίσχυση της αρμόδιας επιτροπής και τις νέες ρυθμιστικές αρχές.

    Παράλληλα, στην άρση των εμποδίων θα συντελέσουν η ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης πιστωτικής ευστάθειας των επιχειρήσεων, με μεσολαβητές το τραπεζικό, ασφαλιστικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και την εισαγωγή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, των ελεγκτικών προτύπων, για την εποπτεία των επιχειρήσεων και το Σχέδιο Εταιρικής Διακυβέρνησης.

    Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η διεύρυνση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών των εταιριών, για την εισαγωγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη των θυγατρικών, καθώς και η αξιοποίηση της θέσης της Ελλάδος στην ΝΑ Ευρώπη, θα συντελέσουν σημαντικά στην άρση των υφιστάμενων εμποδίων, σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη.

    Λόγω της σημαντικής θέσης της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, θα πρέπει να αναμένεται-δεδομένου ότι η Ελλάδα ανήκει και στην ευρωζώνη-σημαντική εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις στην περιοχή, η οποία σταδιακά θα αυξάνεται στο βαθμό που θα εγκαθιδρύεται η οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

    Στο πλαίσιο αυτό, «η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, έχει τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε ένα ισχυρό περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κέντρο», επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO 2008

    Την εκτίμηση ότι η διεκδίκηση της EXPO 2008, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να κατέχει στην αντίληψη όλων των Ελλήνων τη θέση που της αναλογεί, διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Φλωρίδης.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την αντίληψη που επικρατεί για την Παγκόσμια αυτή Έκθεση, λέγοντας ότι αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα»

    ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Οι ξένες επενδύσεις μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και όπως επεσήμανε ο κ. Φλωρίδης, οι ευκαιρίες που προσφέρονται σήμερα είναι πολύ περισσότερες από ό,τι παλαιότερα, καθώς όπως υπογράμμισε, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η Ολυμπιάδα του 2004 και το ευρώ, διευρύνουν παράλληλα και τις δυνατότητες του ξένου κεφαλαίου.

    Πάντως, παραδέχθηκε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αρκούν από μόνες τους να σταθούν και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η βελτίωση και απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ελλάδος, ενώ πρέπει να καταστεί σαφές, ότι «κάθε απώλεια επένδυσης, συνιστά απώλεια δυνητικής ευημερίας για τον Έλληνα πολίτη και για τις νέες θέσεις απασχόλησης».

    Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ελλάδος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση προωθεί και έχει υλοποιήσει εντός του 2002 τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Η φορολογική μεταρρύθμιση,όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Φλωρίδης, θα ολοκληρωθεί εντός του 2002, με την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων.

    Τα μέτρα που προωθούνται στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, έχουν ως στόχο, τη μείωση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων και των συντελεστών φορολόγησής τους από 40% στο 35% και για αυτές που αυξάνουν την απασχόληση στο 32,5%. Παράλληλα, τα μέτρα σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, κατευθύνονται προς την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος των πολιτών, με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

    Γ΄ ΚΠΣ

    Δικαιολογημένες, χαρακτήρισε ο κ. Φλωρίδης, τις διαμαρτυρίες που έχουν γίνει κατά καιρούς, σχετικά με την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι οι δομές δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες των προηγούμενων κοινοτικών πλαισίων και στο πλαίσιο αυτό έπρεπε να γίνουν αλλαγές στην πρακτική, τη νοοτροπία και να αναπροσαρμοστούν οι μηχανισμοί.

    Πάντως, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να χαθεί «ούτε ένα σεντ» και πρόσθεσε ότι εντός του 2003, θα είναι μεγάλο το ύψος των εκταμιεύσεων των πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ για επιχειρήσεις και για υποδομές έργων.

    Υπενθύμισε δε ότι πάνω από το 1/3 του Γ΄ ΚΠΣ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ και χρηματοδοτούνται, έργα ύψους άνω των 5 τρισ. και έχουν γίνει πληρωμές 2 τρισ. δρχ., ενώ οι εισροές κοινοτικών πόρων ξεπερνούν τα 1,2 τρισ. δρχ.

    ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Βασικός άξονας του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως τόνισε ο κ. Φλωρίδης, είναι ότι στηρίζεται πλέον η απόδοση της επένδυσης και δευτερεύοντος η επένδυση, με τη μορφή επιδότησης, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος, στη αξιολόγηση επενδύσεων.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φλωρίδης, ο επενδυτικός νόμος, αναμένεται να συζητηθεί κατά τον Οκτώβριο με Νοέμβριο.

    Παράλληλα ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα στο νόμο για τις συγχωνεύσεις όπου και προβλέπονται ισχυρά κίνητρα, που στόχο έχουν τη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Ορισμένες πρωτοβουλίες είναι η εισαγωγή του θεσμού της φορολογικής ουδετερότητας, για την ανάπτυξη του venture capital, η δημιουργία κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και του ταμείου εγγυοδοσίας των ΜΜΕ.

    Καταλήγοντας ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ως προς τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία ενισχύεται από την ενεργό συμμετοχή των επιμελητηρίων.

    Ε.Α.

    [11] ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Tο προφίλ του «φαρμακοχέρι», όπως αποκαλούν οι αστυνομικοί τον «Λουκά» της 17N, προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν οι ειδικοί επιστήμονες της EΛAΣ, κυρίως από τις μαρτυρίες των συνεργών του τον τελευταίο μήνα. Aξιωματικός της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας, αναφερόμενος στον Λουκά, τόνισε πως είναι από τους πλέον ψύχραιμους εγκληματίες. Eίναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του Bασίλη Ξηρού, αναφερόμενος σε ληστεία χρηματαποστολής στον Πειραιά, το 2000: «Mας καταδίωξαν οι συνοδοί και υποχρεωθήκαμε να σταματήσουμε ένα αυτοκίνητο που περνούσε εκείνη τη στιγμή για να ξεφύγουμε. Tο οδήγησε ο Λουκάς που ήταν ο πιο σβέλτος σε αυτές τις δουλειές».

    Στη συμπλοκή των Σεπολίων το 1991, είχε αναφέρει στην απολογία του ο Xριστόδουλος: «Στη διάρκεια της ανταλλαγής των πυρών με τους αστυνομικούς, ο «Λουκάς» ακινητοποίησε διερχόμενο ταξί και έβγαλε με τη βία έξω τον οδηγό και έκατσε αυτός στη θέση του... Στη ληστεία της Eθνικής Tράπεζας στα Πετράλωνα, ο Λουκάς βρισκόταν στην καρότσα του φορτηγού που έσπασε το τζάμι. Σύμφωνα με τον Xριστόδουλο Ξηρό, πήδηξε μέσα στο χώρο της Tράπεζας και ζήτησε τα χρήματα από τους υπαλλήλους».

    [12] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (19:30 UTC+2)

    H αλλαγή πλεύσης των αδελφών Ξηρού που εκφράστηκε με τη δήλωση του Σάββα Ξηρού δεν μπορεί να ανατρέψει τα δικαστικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τις απολογίες τους, καθώς ακόμη και εάν αρνηθούν τις προανακριτικές τους απολογίες, ποιο επιχείρημα θα αντιτάξουν στο ερώτημα γιατί ομολόγησαν και ενώπιον του Λεωνίδα Zερβομπεάκου, παρουσία του συνηγόρου τους; Aυτό τόνιζε στην εφημερίδα «Hμερησία» ανώτατη εισαγγελική πηγή.

    Πάντως, η αναστάτωση που προκάλεσε η δήλωση του Σάββα Ξηρού δεν φαίνεται να επηρεάζει κάποιους από τους συγκατηγορούμενούς τους, καθώς δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παρεκκλίνουν από την αρχική τους στάση. O Πάτροκλος Tσελέντης, ο Bασίλης Tζωρτζάτος, ο Kωνσταντίνος Tέλιος και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης δεν αλλάζουν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ούτε γραμμή από όσα έχουν ήδη πει στις απολογίες τους. Mάλιστα ο πρώτος έλεγε στον δικηγόρο του ότι θέλει να δικαστεί και να τιμωρηθεί για ό,τι έκανε, προκειμένου να λυτρωθεί. O Θεολόγος Ψαραδέλλης είπε χαρακτηριστικά: «O,τι είχα να πω το είπα. Aυτό που σας είπα από την πρώτη στιγμή το λέω και τώρα». Kαι οι Tέλιος και Tζωρτζάτος πάντως εμμένουν στα όσα είχαν πει προανακριτικά και ανακριτικά.

    Πήρε προθεσμία

    O Δημήτρης Kουφοντίνας δεν απολογήθηκε τελικά χθες στον εφέτη ανακριτή, γεγονός που αναμένεται αύριο το μεσημέρι. Σύμφωνα με τη συνήγορό του ζήτησε προθεσμία, προκειμένου να απαντήσει σε όσα τον βαρύνουν. Δεν έδειξε έκπληκτος, αφού είχε ενημερωθεί για το κατηγορητήριο, ενώ όπως είπε η κ. Kούρντοβικ, όλη τη νύχτα συζητούσε με τους εισαγγελείς κ.κ Διώτη και Kαρούτσο, για φιλοσοφικά θέματα, επαναστατικές οργανώσεις κ.λπ.

    Σύμφωνα ωστόσο με ακριβείς πληροφορίες, αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για πρόσωπα ή πράξεις που σχετίζονται με την οργάνωση.Oσο για την απάντηση του Σάββα Ξηρού, η άποψη του «Λουκά» της 17 Nοέμβρη είναι αφοπλιστική.

    Θεωρεί ότι αποτελεί απόκριση στην έκκληση που απηύθυνε και ότι η απάντηση που έστειλε ο Σάββας είναι θετική, ενώ εμμένει λέγοντας πως όλες οι ενέργειες που ανέλαβε η οργάνωση είχαν πολιτικό κίνητρο.

    Ως πειθαρχημένο άνθρωπο με πολύ συγκροτημένη σκέψη και λόγο παρουσιάζαν τον Δημήτρη Kουφοντίνα όσοι ξενύχτησαν μαζί του μέχρι αργά χθες το πρωί στο μέγαρο της ασφάλειας. «Eχει διαμορφωμένη θέση και στάση ζωής, σαφή και συγκροτημένο λόγο. Hταν ήρεμος και αποφασισμένος για την κίνηση που θα έκανε. Hταν ειλημμένη απόφαση, δεν είχε πού να πάει, για πόσο θα κρύβονταν ακόμη; Mέσα του ωρίμασε η απόφαση ότι δεν είχε διέξοδο», έλεγε στην «H» ανώτατατη δικαστική πηγή.

     

    [13] ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΣΕ ΕΡΗΜΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

    Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Σε ερημική παραλία στο Αγκίστρι, απέναντι από την Αίγινα, κρυβόταν μέσα σε μία σκηνή ο Δημήτρης Κουφοντίνας για περισσότερο απο 40 ημέρες. Η πληροφορία αυτή δόθηκε στο ΑΠΕ από ανώτατο αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο οποίος τόνισε οτι έτσι καταρρίπτονται τα όσα είχαν δεί το φώς της δημοσιότητας και αναφέρονταν για παροχή βοήθειας στο Κουφοντίνα απο άλλα άτομα που πρέπει να ανήκαν στο ΕΛΑ.

    Ο ίδιος αξιωματικός είπε στο ΑΠΕ οτι μέσα στη σκηνή βρέθηκαν εφημερίδες, ραδιόφωνο και πολλές ανοιγμένες κονσέρβες με τις οποίες τρεφόταν ο καταζητούμενος. Τα ευρύματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να γίνει και η ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

    [14] ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Νέα Υόρκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (18:40 UTC+2)

    Αναβάλλονται οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για μεθαύριο, εξαιτίας της μη μετάβασης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στη Νέα Υόρκη.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, καμία συνάντηση δεν έχει προγραμματισθεί για αυτή την εβδομάδα.

    Πηγή του ΟΗΕ εξήγησε πως οι αξιωματούχοι της Γραμματείας θεώρησαν αχρείαστη την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τις συναντήσεις του ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Παρίσι και την πρόσκληση που τους απηύθυνε για περαιτέρω συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, στις 3 και 4 Οκτωβρίου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλεπέν. Οπως ανέφερε ο κ. Εκχαρντ, στη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν και το Κυπριακό, μεταξύ άλλων διεθνών θεμάτων και ο κ. Βιλεπέν "επανέλαβε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ TURANDOT ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

    Λευκωσία, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (18:12 UTC+2)

    Στιγμές μυσταγωγίας έζησαν όλοι όσοι παρακολούθησαν χθες βράδυ την επίσημη πρώτη παράσταση της όπερας «Turandot» του Ιταλού μουσουργού Giacomo Puccini, από την Εθνική Όπερα της Πολωνίας, που δόθηκε στο πλαίσιο του Pafos Aphrodite Festival, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου.

    Σε χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της εταιρείας «Pafos Aphrodite Festival Cyprus», Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, είπε ότι «η σημερινή (χθεσινή) επιτυχία αποτελεί συμβόλαιο τιμής για ακόμη καλύτερες διοργανώσεις ώστε να καταστεί η Κύπρος αναπόσπαστο πολιτιστικό κομμάτι της Ευρώπης».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΛΑΝΔΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (17:43 UTC+2)

    Την 67η ΔΕΘ επισκέφθηκε ο υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από την Μάρθα Μαυρομάτη γενική πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, τον Ανδρέα Σοφοκλέους ανώτατο λειτουργό του υπουργείου και προϊστάμενο του κλάδου εκθέσεων, τον Ιωάννη Ζαννούπα εμπορικό ακόλουθο και τον Ιάκωβο Δημητρίου πρόεδρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων της Κύπρου.

    Ο κ. Ρολάνδης, επισκέφθηκε τη διοίκηση της HELEXPO όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βασίλειο Κουρτέση και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Κοσκοσίδη.

    [17] ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (17:36 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν αποφέρει οι επενδύσεις του ΟΤΕ στις χώρες του εξωτερικού, όπου ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται κατά έξι με εφτά χιλιάδες τη μέρα, εξέφρασε ο Γιώργος Σκαρπέλης, εντεταλμένος αντιπρόεδρος του ΟΤΕ και πρόεδρος του ΟΤΕ international.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σκαρπέλης αναφέρθηκε στους ρυθμούς ανάπτυξης των επενδύσεων του ΟΤΕ στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, αγορά 60 εκατομμυρίων περίπου κατοίκων και 18 εκατομμυρίων συνδρομητών και τόνισε ότι στόχος της εταιρίας πλέον δεν είναι οι νέες επενδύσεις σε άλλες αγορές, αλλά η σταθεροποίηση της κατάστασης στις υπάρχουσες αγορές της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, των Σκοπίων, της Ρουμανίας και της Σερβίας καθώς και της Ιορδανίας και της Αρμενίας.

    Αναφερόμενος στην ελληνική αγορά, ο κ. Σκαρπέλης έδωσε έμφαση στον αριθμό των συνδρομητών του ΟΤΕ, οι οποίοι ξεπερνούν τα εννιά εκατομμύρια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική αγορά είναι πλέον ώριμη.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ TOY ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟN ΝΕΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Αλεξάνδρεια, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (17:28 UTC+2)

    Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ΄, πραγματοποίησε ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο, Ηρακλής Αστεριάδης.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δέχθηκε τον νέο Πρόξενο στο Πατριαρχικό Γραφείο στην

    Αλεξάνδρεια και αφού τον συνεχάρη και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην νέα του θέση, τον ενημέρωσε για την άριστη συνεργασία με τους προκατόχους του, τον διαβεβαίωσε για την συμπαράσταση στο έργο του τόσο από μέρους του Πατριάρχου όσο και του Κλήρου και συζήτησαν θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο, τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και της Αφρικανικής ηπείρου καθώς και την πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Μαύρη ήπειρο.

    Ο Πρόξενος, διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας πως θα είναι πάντα στο πλευρό του και του δύσκολου έργου του και θα του παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια.

    [19] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (17:24 UTC+2)

    Σε συστράτευση εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Νοεμβρίου κάλεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Μιλώτας το μεσημέρι σε γεύμα με τη συμμετοχή υπουργών, του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, βουλευτών και στελεχών του Κινήματος από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εκλογές του Οκτωβρίου και είπε πως μπορεί να είναι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια πολιτική μάχη, γι' αυτό πρέπει το ΠΑΣΟΚ να τη δώσει συσπειρωμένο γύρω από την πολιτική του στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και στο πλάι των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που στηρίζουν το Κίνημα.

    Απέναντι στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σημίτης κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αντιτάξουν το έργο της κυβέρνησης γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, το ΠΑΣΟΚ μιλά με το έργο του.

    Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και σε άλλα ζητήματα, όπως και στην επιτυχία στην υπόθεση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας. Στο σημείο αυτό παρατήρησε πως κάποιοι δημιουργούν ευφάνταστα σενάρια για να μπορέσουν να ακυρώσουν ακόμη κι αυτές τις επιτυχίες, που είναι φανερές στον καθένα με αδιάσειστα στοιχεία.

    Τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Μαμέλης.

    Ν.Ρ.

    [20] ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (17:11 UTC+2)

    Την ολοκλήρωση μέσα στους επόμενους μήνες του Εθνικού Παρατηρητηρίου που θα συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γκοσλιόπουλος επεσήμανε τις αλλαγές που σημειώνονται στο χώρο της οικονομίας και παρουσίασε τα προγράμματα που προωθούνται μέσω του οργανισμού για την εξοικείωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων με τις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκοσλιόπουλο, τον ερχόμενο Νοέμβριο θα τεθεί και πάλι σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, το οποίο είναι ύψους 10 δισεκατομμυρίων δραχμών και προσφέρει επιδότηση σε νεαρούς επιχειρηματίες μέχρι και 50%, ενώ θα επαναπροκηρυχθούν θέσεις στο πλαίσιο του προγράμματος για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Μεγάλη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ και στο νέο πρόγραμμα που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα Οκτωβρίου για την ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην παραγωγική διαδικασία.

    "Δεν πρέπει να λειτουργούμε ως απρόσωπο κράτος, ως απρόσωπος οργανισμός", δήλωσε ο κ. Γκοσλιόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για επανασύνδεση του ΕΟΜΜΕΧ με τα Επιμελητήρια, αλλά και τη συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας και να εξοικειωθούν οι επιχειρηματίες με τις νέες συνθήκες που έχουν επικρατήσει στο χώρο της οικονομίας.

    [21] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (16:48 UTC+2)

    Το όνομα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων θα εξακολουθήσει να υπάρχει μετά την ενοποίησή του με το Αθηναϊκό και τη δημιουργία του Ελληνικού Πρακτορείου, επισήμανε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Ο κ Χυτήρης επισκέφτηκε το μεσημέρι το κοινό περίπτερο του Μακεδονικού και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην 67η ΔΕΘ συνοδεύοντας τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Χρήστο Πρωτόπαπα. Σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Ιντερνετ, μιλώντας με την ιδιότητα του αρμοδίου για τα Πρακτορεία Ειδήσεων, τόνισε ότι τα Πρακτορεία έχουν μία αυτονομία και καθορίζουν το πρόγραμμά τους. "Εμείς", είπε, "απλώς είμαστε συμπαραστάτες προσπαθούμε από την πλευρά τη δικιά μας, της κυβέρνησης, να ενισχύσουμε την υλικοτεχνική υποδομή των Πρακτορείων. Από κει και πέρα κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και το Αθηναϊκό Πρακτορείο και το Μακεδονικό το οποίο μάλιστα έχει διευρύνει τις δραστηριότητές στο χώρο το βαλκανικό συνεργαζόμενο με πολλά Πρακτορεία της περιοχής".

    Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η ενοποίηση και να συνεχίσουν τα πράγματα όπως έχουν σήμερα, απάντησε πως θεωρεί ότι η ενοποίηση είναι το καλύτερο που έχει να γίνει γιατί θα προσδώσει μια δυναμική στο Ελληνικό Πρακτορείο το οποίο θα προκύψει. "Το Ελληνικό Πρακτορείο δεν θα αφαιρέσει τίποτα, αντιθέτως θα προσθέσει σε αυτό που κάνει και παρουσιάζει το κάθε Πρακτορείο σήμερα. Δηλαδή θα υπάρχει το ΜΠΕ, θα υπάρχει και ως ονομασία, απλώς τα δυο Πρακτορεία αυτά θα συνδυαστούν σε ένα μεγαλύτερο Πρακτορείο ώστε να αποδώσουν καλύτερα", πρόσθεσε ο κ Χυτήρης.

    Οσον αφορά το θέμα της Ολυμπιάδας του 2004 ο κ Χυτήρης τόνισε ότι υπάρχει μία αλλαγή στο διεθνές κλίμα στην οποία συνέτεινε αφενός το γεγονός ότι προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς η Ολυμπιακή προετοιμασία και αφετέρου η επιτυχία της Ελλάδας στην πάταξη της τρομοκρατίας η οποία αποτελούσε μαύρη κηλίδα για τη χώρα μας.

    Ο κ Χυτήρης τόνισε ακόμη ότι έχει αρχίσει να αποδίδει η καμπάνια της κυβέρνησης για την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα αυτοπεποίθηση γιατί έχει μπει δυναμικά στην Ευρώπη και στο ευρώ ενώ παράλληλα είναι μια σύγχρονη χώρα που μπορεί να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες. "Αυτό που μπορεί σήμερα να κάνει η Ελλάδα και δεν μπορούσε να κάνει παλαιότερα μας δίνει μια αυτοπεποίθηση", είπε ο κ Χυτήρης υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προπαγάνδα άλλα προσπαθεί να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων και να ζητήσει τη συμμετοχή του σε αυτούς.

    Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ η οποία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κάνει προπαγάνδα ενόψει εκλογών παρουσιάζοντας το έργο της, απάντησε: "Η ΝΔ ως αντιπολίτευση πρέπει να κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Κατά πόσο η κριτική που κάνει είναι σοβαρή αυτό είναι άλλο θέμα. Εγώ πιστεύω ότι υπερβάλει. Δεν δίνει εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις και σε ορισμένα θέματα θα έλεγα ότι θα έπρεπε να είναι μαζί με την κυβέρνηση όπως στο θέμα της τρομοκρατίας, όπως στο θέμα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων"

    [22] Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ:ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (16:11 UTC+2)

    Την εντατικοποίηση των ρυθμών της κυβέρνησης, κυρίως στον τομέα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και η ανταγωνιστικότητά της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης, επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος μιλώντας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    ¨Αν και διατηρούμε για έκτη συνεχή χρονιά ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ωστόσο επικρατεί ένα γενικότερο κλίμα χαλάρωσης και αναμονής, το οποίο ενισχύεται από την παρατεταμένη ύφεση των διεθνών χρηματαγορών και την γενικότερη διστακτικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις¨, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, εξέφρασε την ανησυχία του πως η παρατηρούμενη αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο εισόδημα, επισημαίνοντας ότι ¨θα αποδειχθεί προσωρινού χαρακτήρα γιατί δεν αφήνει πίσω της σοβαρές επενδύσεις σε παραγωγική υποδομή και σε ανθρώπινο δυναμικό, ούτε δημιουργεί νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώνονται¨.

    Κοινή διαπίστωση όλων των εκθέσεων ου έχουν συνταχθεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, το ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε, σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, χαρακτηρίζεται από μια διστακτικότητα στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

    ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ

    Τα ¨αγκάθια ¨της ελληνικής οικονομίας, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπακατσέλος, ¨βάζουν φρένο στην επιχειρηματικότητα¨ και πρόσθεσε ότι όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είχαν γίνει τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν, ούτως ώστε να είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την έλευση ξένων κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις, που θα ανέβαζαν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών και έτσι θα είχαμε επιτύχει μια αειφόρο ανάπτυξη¨.

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Μιλώντας για το στόχο ενίσχυσης της απασχόλησης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπογράμμισε ότι το "σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παίζει η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων", αναφέροντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας¨.

    Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ

    Η αποκέντρωση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, ¨παραμένει ένα απραγματοποίητο όνειρο, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις της περιφέρειας σε δαπάνη χρόνου και χρήματος για τη διεκπεραίωση απλών υποθέσεων, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις συνεχίζουν να λαμβάνονται μόνο στην πρωτεύουσα¨.

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ

    ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Στο μέτωπο της φορολόγησης των επιχειρήσεων ο κ. Μπακατσέλος διαπιστώνει ότι "με τα τρία πακέτα φορολογικών μεταρρυθμίσεων άρχισαν επιτέλους άρχισαν να γίνονται τα πρώτα βήματα, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει το φορολογικό μας σύστημα, ενώ ¨ευχήθηκε¨να συνεχιστούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτή τη κατεύθυνση¨, προσθέτοντας ότι ¨πέραν της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, χρειάζεται και μια αλλαγή νοοτροπίας, καθώς μόνο έτσι θα εμπεδωθεί η φοροδοτική συνείδηση και θα ενθαρρυνθεί η διαφάνεια¨..

    Για το ασφαλιστικό τόνισε ότι "εξακολουθεί να μένει το ανυπέρβλητο πρόβλημα της οικονομίας μας τη στιγμή που έχουν ήδη παραδοθεί οι σχετικές προτάσεις των ξένων ειδικών", χαρακτήρισε αναποτελεσματικό -λόγω της κακής χρονικής στιγμής της χρηματιστηριακής αγοράς- τον τρόπο που επέλεξε να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις που δεν προχωρούν. Πρόσθεσε δε ότι "όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις απαιτούν δυναμικές λύσεις, χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους".

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ

    ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

    Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Φλωρίδη ο κ. Μπακατσέλος τόνισε ότι "στην προσπάθεια επίτευξης μιας ταχείας ανάπτυξης της χώρας θα πρέπει να συμμετάσχουν εξίσου όλες οι γεωγραφικές περιοχές¨, κάτι που όπως διευκρίνισε δεν πραγματοποιείται, αφού η ψαλλίδα της συγκέντρωσης των νέων επενδύσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής, σε βάρος της περιφέρειας είναι μεγάλη.

    Καταλήγοντας εξέφρασε τον φόβο, ότι "μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων η απόσταση αυτή θα έχει μεγαλώσει".

    Γ΄ΚΠΣ

    Το Γ' ΚΠΣ, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπακατσέλο αποτελεί, "κατά πάσα πιθανότητα, την τελευταία ευκαιρία για την υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα βοηθήσουν αποφασιστικά στη δημιουργία υποδομών ανάπτυξης στη χώρα μας¨ και πρόσθεσε ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πραγματικό μοχλό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των ΜΜΕ".

    Όμως, και οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους "οφείλουν να αλλάξουν νοοτροπία και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στο κράτος, επεσήμανε ο κ. Μπακατσέλος, σημειώνοντας ότι ¨ ιδιαίτερη προσπάθεια χρειάζεται στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και γενικότερα στην αφομοίωση της γνώσης, ενώ η επιτακτική η ανάγκη, για την απόκτηση μεγαλύτερης εξωστρέφειας, καθώς και να περάσουμε στην εποχή της ποιότητας υιοθετώντας μοντέλα ολικής ποιότητας¨.

    Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Μπακατσέλος επισήμανε ότι "οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ καλές αλλά πρέπει να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα διστακτικότητας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες¨.

    Επισημαίνεται ότι χαιρετισμό απηύθυναν στην 4η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλαδος, οι πρόεδροι του ΒΕΘ, Αθανάσιος Κουλούσιος και του ΕΕΘ, Νικόλαος Τσαρούχας.

    [23] Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ:ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (16:09 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γεώργιος Κασιμάτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Η αναθεώρηση αυτή, όπως υπογράμμισε ο κ. Κασιμάτης, θα επιβάλλει σκληρότερα μέτρα και τολμηρότερες επιλογές, προκειμένου η οικονομική πολιτική να γίνει αποτελεσματικότερη, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προσδιορίζει πιο ρεαλιστικούς, αλλά και δεσμευτικούς στόχους, για όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς που θα ακολουθήσουν.

    Βασικές προτεραιότητες της αναθεώρησης του ΕΣΟΑΒ, θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, αντί της επινόησης νέων φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η ενθάρρυνση κάθε υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, αντί της διαιώνισης της κρατικής κηδεμονίας, η εδραίωση της αξιοκρατίας και του ανταγωνισμού και η εξάρθρωση της διαφθοράς, αντί της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης και της αδιαφάνειας.

    ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Κασιμάτης υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι χρειάζεται ένα έντονο μεταρρυθμιστικό ¨σοκ¨, τονίζοντας ότι πρέπει να περιορισθεί αισθητά ο κρατικό τομέας, όχι με λόγια και χρονοδιαγράμματα, αλλά με συγκεκριμένα έργα.

    Οπως διευκρίνισε, στο συγκεκριμένο τομέα υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην έλλειψη σαφούς και ενιαίας πολιτικής βούλησης.

    Ανάφερε χαρακτηριστικά ότι, ¨η Ολυμπιακή συσσωρεύει αποτυχίες και συνεχίζει την αφαίμαξη κρατικών πόρων, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των «Ελληνικών Πετρελαίων» βρίσκονται σε τέλμα, η ουσιαστική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ βρίσκεται ακόμη στις αρχικές φάσεις, η «Αγροτική» και η «Γενική Τράπεζα» ως και η «Τράπεζα Αττικής» παραμένουν για άλλη μία χρονιά υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κασιμάτης επεσήμανε παράλληλα ότι το κράτος, εξακολουθεί να ελέγχει ασφυκτικά, άμεσα ή έμμεσα, την παραγωγική μηχανή, αφήνοντας στην ιδιωτική επιχείρηση ένα δευτερεύοντα ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία και πρόσθεσε ότι ¨η συμβολή των κρατικών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χ.Α.Α, προσεγγίζει το 50%¨.

    Οι καθυστερήσεις αυτές οδηγούν, σε συστηματική μείωση της αξίας των αντίστοιχων περιουσιακών στοιχείων του κράτους, ενώ περιορίζουν αισθητά. τις δυνατότητες βελτίωσης της εθνικής ανταγωνιστικότητας, δεδομένου ότι δρούν συνήθως ως αντικίνητρο στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και την ένταση του ανταγωνισμού.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασιμάτης επεσήμανε ότι ¨εντός του 2003 επιβάλλεται να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της απεμπλοκής του κράτους από πάσης φύσεως επιχειρηματικές δραστηριότητες με την επιτάχυνση των διαδικασιών γνήσιων και άνευ όρων ιδιωτικοποιήσεων, ώστε ο δημόσιος τομέας να πάψει να αντιστρατεύεται την εξυγίανση και περαιτέρω ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και να υποθηκεύει τη δημοσιονομική μας εξυγίανση¨. Διευκρίνισε δε ότι ¨η κυβερνητική ατολμία στο χώρο αυτό δε μπορεί να συνεχισθεί άλλο¨.

    Τα φορολογικά βάρη των επιχειρήσεων

    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ σημείωσε πως θα πρέπει να μειωθούν αισθητά τα φορολογικά βάρη των επιχειρήσεων, με γενναίες και καινοτόμους φορολογικές παρεμβάσεις και να εγκαταλειφθούν οι διάφοροι φορολογικοί εκβιασμοί, αλλά και οι αλχημείες της χρηματοδότησης των φορολογικών ελαφρύνσεων, με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο έχει ξεσπάσει ένα σκληρότατος φορολογικός ανταγωνισμός που έχει ως στόχο τη δημιουργία του ευνοϊκότερου, για τις επιχειρήσεις, φορολογικού περιβάλλοντος, τον οποίον δεν μπορεί η χώρα μας να αγνοεί αζημίως.

    Η άμεση, γενική και χωρίς προϋποθέσεις μείωση της φορολογίας όλων των επιχειρηματικών κερδών σε επίπεδο κάτω του 30% είναι ένα πρώτο αναγκαίο «βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση που οπωσδήποτε θα έχει ανταπόκριση¨, υπογράμμισε ο κ. Κασιμάτης.

    Για το συγκεκριμένο θέμα, κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα «τελεσίγραφα» των φορολογικών αρχών και οι υπουργικές απειλές εναντίον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο θέμα του «κλεισίματος» των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, προσθέτοντας ότι ¨οι έγκαιροι και αντικειμενικοί φορολογικοί έλεγχοι αποτελούν καθήκον του φοροελεγκτικού μας μηχανισμού, η αδυναμία υλοποίησης του οποίου δεν μπορεί να αξιοποιείται, εκβιαστικά, κάθε φορά που παρατηρείται υστέρηση των κρατικών εσόδων¨.

    Τραπεζικό σύστημα

    Συνυπεύθυνο για πολλά από τα σημερινά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε ο κ. Κασιμάτης το τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ότι ¨η συρρίκνωση των κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω της εξαφάνισης των χρηματιστηριακών υπεραξιών, αναδεικνύει σε όλη τους την έκταση τα προβλήματα του χώρου αυτού¨.

    Γ ¨ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

    Μιλώντας για το Γ΄ΚΠΣ, ο κ. Κασιμάτης επεσήμανε ότι τρία είναι τα σημεία που χρήζουν της ιδιαιτερης προσοχής των αρμόδιων φορέων.

    Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τους κοινοτικούς ελέγχους των έργων του προηγούμενου κοινοτικού πλαισίου οδήγησαν σε καθυστερήσεις είσπραξης, αλλά και κάποιες επιστροφές κοινοτικών πόρων, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη,

    ¨θα πρέπει να μας κάνουν περισσότερο προσεκτικούς στις διαδικασίες υλοποίησης των νέων έργων και δράσεων¨.

    Ξεχωριστή σημασία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, πρέπει να δοθεί και στην ποιοτική διάσταση του θέματος και υπενθύμισε ότι με βάση τα στοιχεία κοινοτικής μελέτης, το 42,9% των κοινοτικών εισροών στη χώρα μας, κατά την περίοδο 2000 2006, «διαρρέει» προς τον υπόλοιπο κοινοτικό χώρο για εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, έναντι 35,2% στην Πορτογαλία, ενώ και η επίδραση των κοινοτικών αυτών πόρων στην άνοδο του Α.Ε.Π., των επενδύσεων και της απασχόλησης υστερεί, αισθητά, της επίδρασης που ασκούν οι πόροι αυτοί στα αντίστοιχα μεγέθη της Πορτογαλίας.

    ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. ανέφερε μιλώντας για τις ξένες επενδύσεις, ότι η ελληνική οικονομία αδυνατεί, εδώ και πολλά χρόνια, να προσελκύσει επαρκή ξένα επενδυτικά κεφάλαια, ο ρόλος των οποίων στη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής μας βάσης είναι καθοριστικός.

    Τα αίτια της «αποχής» προσέλκυσης των ξένων επενδυτών, εντοπίζονται μεταξύ άλλων, όπως υπογράμμισε ο κ. Κασιμάτης, στην υπέρμετρη γραφειοκρατία και τυπολατρεία, στην πολυνομία και τις ασάφειες του θεσμικού μας πλαισίου, στις ελλείψεις υποδομών, στις δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας, στην εκτεταμένη διαφθορά και στην υψηλή φορολογία.

    ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Η σημασία των υποδομών στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε μία ενιαία αγορά, με κοινό, σήμερα, νόμισμα και κοινή, αύριο, φορολογία είναι καθοριστική, παρατήρησε ο κ. Κασιμάτης και πρόσθεσε πως τη στιγμή αυτή η οικονομία χρειάζεται, ένα απλό και σταθερό «πλέγμα» γενικών αναπτυξιακών κινήτρων που θα καλύπτει ολόκληρη τη χώρα και θα ενισχύει τις καινοτόμες και εξωστρεφείς επενδύσεις, καθώς και ευλύγιστους και αντιγραφειοκρατικούς μηχανισμούς άσκησης της κρατικής εποπτείας στη λειτουργία της οικονομίας.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, η ελληνική οικονομίας χρειάζεται την πλήρη και πραγματική απελευθέρωση των αγορών εργασίας, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών (αγορές δικτύου) και τον ριζικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, με έμφαση στην τεχνολογική μας παιδεία και την δια βίου εκπαίδευση.

    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που ασκείται το 2002 υπογράμμισε πως δεν άλλαξε σημαντικά το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, δυσπιστίας και αναμονής που επικρατεί τελευταία στη χώρα μας.

    Ο μέσος πληθωρισμός διατηρείται επίμονα και κατά το 2002 σε υψηλά επίπεδα (3,4% το δωδεκάμηνο Αύγουστος 2001 Ιούλιος 2002, έναντι αρχικού ετήσιου στόχου κάτω του 3%), ενώ ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται γύρω στο 4% και στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασιμάτης, χαρακτήρισε παράλογο το ότι, φορείς που ελέγχονται, άμεσα ή έμμεσα, από το κράτος (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Δήμοι κ.ά.) αποφασίζουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών τους, όταν ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να μετακυλήσουν στις τιμές τους ακόμη και αυξήσεις βασικών στοιχείων κόστους.

    Αδιάψευστο σύμπτωμα της γενικότερης αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας, είναι σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη, η πορεία των εξαγωγών και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ¨το χειρότερο είναι ότι τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα εκτοπίζονται συνεχώς από τον κοινοτικό χώρο, όπου η μάχη της ανταγωνιστικότητας είναι πιο «σκληρή», ενώ η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, θα καταστήσει δυσχερέστερη την εξαγωγική μας προσπάθεια προς τις, εκτός Ευρωπαϊκής Ζώνης, χώρες.

    Στο σκηνικό αυτό, κατέληξε ο κ. Κασιμάτης, ¨η ελληνική οικονομία, όχι μόνον δεν έχει αποκτήσει την αναγκαία δυναμική που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει βάσιμα, μέσα σ' ένα λογικό χρονικό περιθώριο, την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση, αλλά και δεν μπορεί ακόμη να απαλλαχθεί από την «κόπωση» και την καχεξία που της δημιούργησε η «υπερπροσπάθεια» της ονομαστικής σύγκλισης.

    Καταλήγοντας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, δεδομένου όπως είπε, της παγκόσμιας ύφεσης, του ότι οι πόροι του Γ! Κ.Π.Σ. (2000 2006) τελειώνουν σε λίγα χρόνια, ενώ υποστήριξε ότι η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, θα διογκώσει ακόμη περισσότερο κρατικά ελλείμματα και χρέη, ενώ η ολοκλήρωσή τους θα διευρύνει την ανεργία.

    [24] Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2002 (16:01 UTC+2)

    Σε τρεις ώρες και σαράντα λεπτά θα συνδέεται σιδηροδρομικά το 2007 η Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ στην 67η ΔΕΘ.

    "Ήδη η απόσταση Αθηνών-Θεσσαλονίκης έχει πάει στις 5 ώρες και ένα τέταρτο. Το 2003 θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και το 2007 θα είμαστε στις 3 και 40 λεπτά. Κι αυτό θα γίνεται με απόλυτη ασφάλεια, με μεγάλες ταχύτατες, με νέο τροχαίο υλικό", επισήμανε ο κ. Βερελής.

    "Ο σιδηρόδρομος θα ξαναγεννηθεί. Ο ΟΣΕ θα χαράξει ένα καινούργιο μέλλον. Η ανταγωνιστικότητα του Σιδηροδρόμου θα κάνει αισθητή την εμφάνισή της στα επόμενα τρία τέσσερα χρόνια", τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, προσθέτοντας ότι το νέο δίκτυο που τίθεται σταδιακά στην κυκλοφορία θα διαθέτει διπλές σηματοδοτούμενες γραμμές και σήραγγες μήκους περίπου 90 χλμ..

    Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του επιβατικού κοινού στα νέα δρομολόγια που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα. "Είναι περισσότερα από 20 δρομολόγια τα οποία έχουν μπει. Η ανταπόκριση είναι καλή. Θεωρούμε ότι μετά από μια πιλοτική περίοδο θα μπορούν να υπάρχουν πλήρεις εντυπώσεις και αξιόπιστα αποτελέσματα. Αυτήν η προσπάθεια προσέλκυσης επιπλέον επιβατών στο Σιδηρόδρομο μπορεί να αποδώσει", σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών.

    Όσον αφορά στο ρόλο του Σιδηρόδρομου εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ, Βερελής τόνισε ότι αυτός είναι του γρήγορου, ασφαλούς και αξιόπιστου μέσου μεταφοράς με τις μικρότερες καθυστερήσεις από όλα τα άλλα μέσα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 7 September 2002 - 18:13:38 UTC