Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ 17Ν ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [02] ΜΕ ΝΕΟ 4ΗΜΕΡΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΝΚΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ
  • [03] ATYΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΠΟΥΣ
  • [04] ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ
  • [05] ΤΟΥΣ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΡΗΣ
  • [06] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [07] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΕΠΑΕ
  • [08] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ Σ.ΛΕΒΕΝΤ ΚΑΙ Μ. ΕΝΕΡ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
  • [10] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ MHP ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Τ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
  • [12] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [13] ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
  • [14] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [16] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΕΨΗ
  • [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΧΡ. ΜΑΤΗ
  • [19] ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΤΟΥΝΤΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ OTV
  • [20] ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΗΡΑΚΛΗΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [21] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
  • [22] ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ - 14 ΝΕΚΡΟΙ
  • [23] ΠΑΟ: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ο ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [24] Ο ΜΠΛΑΚΝΕΪ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

  • [01] ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ 17Ν ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (10:35 UTC+2)

    Στη σύλληψη και άλλων γυναικών, που φέρονται εμπλεκόμενες με την τρομοκρατία, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες η αστυνομία. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου έχουν βρεθεί πειστήρια (αποτυπώματα και δείγμα βιολογικού υλικού) παρόμοια με αυτά που ενοχοποιούν την Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Επίσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα η αντιτρομοκρατική διαθέτει επιβαρυντικά στοιχεία για άλλες δύο γυναίκες από τον κύκλο των επαφών του Δημήτρη Κουφοντίνα οι οποίες εκτιμάται ότι ανήκουν σε πυρήνες της οργάνωσης του ΕΛΑ.

    Φαίνεται πως πρόκειται για μια γυναίκα που κατοικεί εδώ και χρόνια στην Αίγινα, που είχε καταχωρηθεί στα αρχεία της αντιτρομοκρατικής για πιθανή δραστηριοποίησή της στο αντάρτικο πόλεως, καθώς και μια άλλη κάτοικο Νίκαιας, που είχε παλαιότερα σχέση με αντιεξουσιαστικές οργανώσεις στην Ιταλία.

    Στο μεταξύ, στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζονται πλέον οι ρουκέτες της "17 Νοέμβρη" όπου υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης γυναικείων αποτυπωμάτων, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την επαλήθευση της ταυτότητας της λεγόμενης "Αννας" που συμμετείχε στη "17 Νοέμβρη" κατά την πρώτη περίοδο της δράσης της, από το 1975 έως το 1980.

    [02] ΜΕ ΝΕΟ 4ΗΜΕΡΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΝΚΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

    Aθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2002 (11:40 UTC+2)

    Σε νέο μποϊκοτάζ, που αυτή τη φορά θα γίνει αποκλειστικά στον κλάδο των οπωροκηπευτικών και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, καλεί τους καταναλωτές το ΙΝΚΑ, μετά τη θεαματική αύξηση τιμών σε φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών προειδοποιεί ότι, εάν δεν υπάρξει εκλογίκευση των τιμών, το μποϊκοτάζ, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου, θα επιμηκυνθεί χρονικά.

    Η απόφαση για το νέο μποϊκοτάζ, που έρχεται να συμπληρώσει τις επιτυχημένες -από άποψη αποχής των καταναλωτών- κινητοποιήσεις της 3ης Σεπτεμβρίου, ελήφθη "επειδή μερικοί δεν βάζουν μυαλό", όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΙΝΚΑ.

    Πράγματι, οι ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά καλά κρατούν, παρά το θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Οπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι ανώτατες τιμές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων είχαν αυξηθεί χτες μέχρι και κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και έως και κατά 94,70%, εν συγκρίσει με πέρυσι.

    Ειδικότερα, σε διάστημα μίας εβδομάδας, από ένα σύνολο 11 ειδών, μειώθηκαν οι τιμές μόνο σε δύο: στα αγγουράκια κατά 30% και στις ντομάτες κατά 6,3%, ενώ παρέμειναν σταθερές σε τρία προϊόντα. Στα υπόλοιπα έξι οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 9,1%-50% (με τα λάχανα να πρωταγωνιστούν στις ανατιμήσεις).

    Ιδιαίτερα ανησυχητικό, κυρίως όσον αφορά τον τιμάριθμο, είναι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τιμών της 11ης Σεπτεμβρίου 2002 και της αντίστοιχης ημέρας πέρυσι. Για παράδειγμα, η ανώτατη τιμή της ντομάτας έφτασε χτες στο 1,5 ευρώ, έναντι 0,88 σεντς πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 70,40%. Ακριβώς η ίδια ανατίμηση σημειώθηκε στα λάχανα και τα μήλα της ποικιλίας "γκόλτεν ντελίσιους".

    Πάντως, τα σκήπτρα των ανατιμήσεων περιέρχονται αδιαμφισβήτως στα σταφύλια τύπου σουλτανίνα, οι τιμές των οποίων εκτινάχθηκαν κατά 94,70% σε σχέση με πέρυσι, στα 2 ευρώ από 1,03 ευρώ. Μικρή αύξηση, της τάξης του 2,2%, σημειώθηκε κατά το ίδιο διάστημα στις πατάτες, ενώ μόνο στα αγγουράκια οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες, κατά 31,9%.

    Σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα αίτια των ανατιμήσεων-φωτιά, παράγοντες του υπουργείου Aνάπτυξης υποστηρίζουν ότι για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά οπωροκηπευτικών ευθύνεται κυρίως η κακοκαιρία. Επίσης, αυξητική επίδραση στις τιμές είχαν και οι αυθαίρετες «στρογγυλοποιήσεις», μετά την αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ στα πορτοφόλια των Ελλήνων._

    [03] ATYΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΠΟΥΣ

    Νέα Υόρκη, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (00:11 UTC+2)

    Ατυπη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο δεξίωσης που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προς τιμήν των ξένων αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του οργανισμού.

    Ο κ. Μπους είπε ότι είναι ευχαριστημένος από τις πρόσφατες επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας αναφορικά με την «17 Νοέμβρη». «Κάνατε πολύ καλή δουλειά με την τρομοκρατία», επισήμανε.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ζήτησε να μάθει τι γίνεται με το Κυπριακό. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και αναγνωρίζει τον ρόλο των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και ανέφερε ότι είναι αναγκαία η νομιμοποίηση ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράκ.

    Στην ολιγόλεπτη συνομιλία τους η κ. Παπανδρέου και Μπους έθιξαν και το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Ο κ. Μπους ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [04] ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (10:40 UTC+2)

    Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την υπογραφή της Ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και η βασική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών αυτή της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραμένει άλυτη.

    Η ισχύ της συμφωνίας λήγει σήμερα, ωστόσο, θα παραταθεί αυτόματα για ένα ακόμα χρόνο, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν εξέφρασε πρόθεση για την διακοπή της εφαρμογής της.

    Με αφορμή την επέτειο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι δήλωσε στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» των Σκοπίων ότι η υπογραφή της Ενδιάμεσης συμφωνίας ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή, καθώς η συμφωνία βοήθησε στη μετρίαση της έντασης που υπήρχε στις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ δημιούργησε ευνοϊκό κλίμα για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

    «Οσον αφορά τα συμφέροντά μας, υπάρχουν κάποιες μη ευνοϊκές διατάξεις στη συμφωνία, ωστόσο, το έγγραφο αυτό, σε γενικές γραμμές, έθεσε τις βάσεις για την έναρξη μίας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας σε πολλούς τομείς» τόνισε ο κ.Τράικοφσκι.

    Για τη διένεξη για το όνομα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι το ζήτημα χρήζει μίας ρεαλιστικής προσέγγισης και δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν άλλα επτά χρόνια για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα.

    Η εφημερίδα γράφει ότι στους διπλωματικούς κύκλους στα Σκόπια ήδη κυκλοφορεί η πληροφορία ότι σύντομα ο πρόεδρος της χώρας θα ανακοινώσει τα μέλη της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, που στη Νέα Υόρκη θα θέσει νέα θεμέλια για τις διαπραγματεύσεις. Στην ομάδα θα ηγείται πιθανόν ο καθηγητής Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, άτυπος σύμβουλος του κ.Τράικοφσκι. Θα συμμετάσχουν επίσης οι δύο καθηγητές διεθνούς δικαίου Τόντορ Τζούνοβ και Σάσο Γκεοργκίεφσκι, καθώς και ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, Βίκτορ Ντίμοφσκι. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές η ομάδα αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για διπλή ονομασία.

    Σημειώνεται ότι η Ενδιάμεση συμφωνία υπεγράφη στη Νέα Υόρκη από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβο Τσερβενκόφσκι.

    Ε.Π.

    [05] ΤΟΥΣ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Με στόχο να πάρει τους βαθμούς της νίκης ο Αρης θα αναχωρήσει αύριο για την Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπίσει την Κυριακή στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Α' εθνικής το Αιγάλεω.

    «Εμείς πάμε για τη νίκη. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας σε κάθε παιχνίδι», είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Φοιρός, ο οποίος δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο, Γιώργο Κολτσίδα. Ο Νίκος Παπαδόπουλος μπήκε σήμερα κανονικά στο ρυθμό των προπονήσεων και έχει συμπεριληφθεί στα πλάνα του Έλληνα τεχνικού. Το ίδιο έκανε και ο Πέτρος Πασσαλής που δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περίπτωση που αποφασίσει ο κ. Φοιρός να τον χρησιμοποιήσει.

    Από την άλλη η απόφαση αλλαγής της έδρας (γήπεδο Αιγάλεω), δεν φάνηκε να απασχολεί και πολύ τους ποδοσφαιριστές. Το ίδιο και τους οπαδούς του συλλόγου που θα δώσουν το παρών και σε αυτό το παιχνίδι. Μάλιστα αναμένεται να παραβρεθούν περίπου 1000 φίλαθλοι «κιτρίνων», κάτι ου σημαίνει ότι η προσπάθεια των παικτών θα έχει την ανάλογη στήριξη.

    [06] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στον Ρουμάνο ομόλογό του Ίον Ιλιέσκου εκφράζοντας την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ρουμανία στον διεθνή αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Μπους αναφέρει ότι οι δυο χώρες διατηρούν στενούς και φιλικούς δεσμούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν και άντεξαν στην πάροδο των χρόνων ενώ τονίζει ότι η τρομοκρατία αποτελεί απειλή ακόμη και για τον ρουμανικό λαό.

    "Θα χρειαστούμε χρόνο και κουράγιο ώστε να νικήσουμε την τρομοκρατία, αλλά μαζί μπορούμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο" τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία έχει εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της στις αμερικανικές προσπάθειες καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Ευθύς εξ αρχής η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στον αντιτρομοκρατικό αγώνα ως de facto μέλος του ΝΑΤΟ ενώ έστειλε στρατεύματα στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Επιπλέον η χώρα υπέγραψε την σμφωνία με τις ΗΠΑ για την παροχή πολιτικής ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιώτες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου γεγονός που την έφερε σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος σε πρόσφατες δηλώσεις η ρουμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να υποστηρίξει τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια επίθεσης στο Ιράκ.

    [07] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΕΠΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Να μην πραγματοποιηθεί η 5η αγωνιστική των πρωταθλημάτων της Α', Β' και Γ' Εθνικής αποφάσισε σήμερα η γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ. Ετσι, από την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και για άγνωστο χρονικό διάστημα, δεν θα διεξάγονται αγώνες και στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Το χρονικό διάστημα της αποχής αναμένεται να οριστεί από την γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

    Η απόφαση έχει ως εξής: "Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, τον αθλητισμό και τη διάκριση της χώρας μας διεθνώς, αλλά προπάντων συμβάλει καθημερινά στη δημιουργία κοινωνικής ταυτότητας και συνοχής, τη στιγμή που άλλοι θεσμοί κλονίζονται και αποθαρρύνουν τον κόσμο. Βγαίνουμε στην ελληνική φίλαθλη και μη γνώμη και δηλώνουμε την αποφασιστικότητα και την ειλικρινή και αδιασάλευτη θέση μας ότι δε ζητάμε δωρεές, επιχορηγήσεις ή χάρες. Διεκδικούμε τη δίκαιη και ξεκάθαρη αμοιβή που δικαιούται το ποδόσφαιρο. Το Δ.Σ. της ΕΠΑΕ στη σημερινή συνεδρίαση συζήτησε το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου και κυρίως τη συμμετοχή των ομάδων στο στοίχημα και την είσπραξη από τα έσοδα του στοιχήματος. Στα πλαίσια της συζήτησης εκτιμήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και παρά το γεγονός ότι ο τρόπος και ο χρόνος διατύπωσής τους ήταν τουλάχιστον άκομψος αποφασίσαμε να βρεθούν οι μέθοδοι διάψευσης όλων των ισχυρισμών περί μη αξιόπιστου, δήθεν, πρωταθλήματος. Επίσης, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, οι βασικοί μέτοχοι των ΠΑΕ και τα μέλη του Δ.Σ. ομόφωνα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα:

    1) Στη νομική επιδίωξη των αιτημάτων μας, τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

    2) Την εισήγηση στη Γ.Σ. της Τρίτης για την αναστολή των πρωταθλημάτων από την 5η αγωνιστική προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι για τον εκσυγχρονισμό και κυρίως την περαιτέρω εδραίωση της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας των πρωταθλημάτων, καθορίζοντας συγχρόνως το πλαίσιο διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, ώστε οι ΠΑΕ να καταστούν οικονομικά ανεξάρτητες επιχειρήσεις".

    [08] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σκόπια, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Εκκληση στους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα να διεξαχθούν ειρηνικά και δημοκρατικά οι εκλογές της Κυριακής απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Κάλεσε όλους τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και τόνισε ότι οι εκλογές αυτές θα αποδείξουν πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    «Λίγη σημασία έχει ποιο κόμμα θα νικήσει και ποιο θα ηττηθεί», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο λαός, έχει την υποχρέωση να υποστηρίξει την κυβέρνηση που θα σχηματισθεί για να λυθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Λόρενς Μπάτλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη», τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι τον διαβεβαίωσε προσωπικά ότι δεν θα ανεχθεί εμπόδια στην ελεύθερη έκφραση του εκλογικού δικαιώματος πολιτών. Επισήμανε επίσης, ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της ανεργίας.

    [09] ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ Σ.ΛΕΒΕΝΤ ΚΑΙ Μ. ΕΝΕΡ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Με το θέμα της "φυλάκισης" των δύο Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αφρίκα" ασχολήθηκε η Διοικούσα Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες, αφού ενημερώθηκε εκ νέου για το θέμα από την εκπρόσωπο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) στην Επιτροπή Ανδρούλα Γεωργιάδου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, η κ. Γεωργιάδου ζήτησε "να διατηρηθεί η πίεση επί της Τουρκίας και του καθεστώτος Ντενκτάς, να πραγματοποιηθεί αν είναι δυνατόν μια αποστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στα κατεχόμενα και να τεθεί το θέμα στις επικείμενες συναντήσεις με το Γραφείο του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν για θέματα ελευθεροτυπίας στις υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [10] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ MHP ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

    Άγκυρα, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας την ένσταση του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) για ακύρωση της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για την κατάργηση της θανατικής ποινής, με το αιτιολογικό της εκπρόθεσμης κατάθεσής της, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο αντιτίθεται στην κατάργηση της θανατικής ποινής, είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης της ψηφοφορίας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για το συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας πως δεν είχε ληφθεί υπόψη πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Τ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

    Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Κυπριακή αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, αναχωρεί απόψε για τη Συρία για να συμμετάσχει στην Τέταρτη Σύνοδο της Κυπρο-Συριακής Διακυβερνητικής Επιτροπής που λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της Συμφωνίας για Οικονομική, Επιστημονική, Τεχνολογική και Βιομηχανική Συνεργασία, που υπογράφηκε στις 21 Ιουνίου 1975 μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μετά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής, θα υπογραφεί σχετικό Πρωτόκολλο, που θα καλύπτει τρόπους προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [12] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Μικρά σκαμπανεβάσματα γύρω από το σημείο των 86 μονάδων παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στη σημερινή συνεδρίαση, αδυνατώντας να συνεχίσει την χθεσινή ανοδική του πορεία, λόγω του πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε σήμερα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,77%, κλείνοντας στις 86,02 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 308 χιλιάδες λίρες.

    Σημαντική πτώση της τάξης του 1,27% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 343,47 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ

    Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης κάλεσε σήμερα κόμματα, οργανώσεις, οργανωμένα σύνολα και τον κάθε Κύπριο πολίτη να συμμετάσχουν στην πορεία ειρήνης που οργανώνει την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι.

    Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης, Βάσος Πούππης είπε ότι η 7η στην ιστορία του Συμβουλίου πορεία τάσσεται κατά της εγκατάστασης της κεραίας των Βρετανών στην περιοχή Ακρωτηρίου και κατά της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Μια ακόμη νίκη θέλει να πετύχει ο ΠΑΟΚ αύριο στο γήπεδο της Τούμπας. Αντίπαλός του θα είναι η Καλλιθέα, η οποία θα έχει στο πάγκο της για πρώτη φορά τον Νίκο Αναστόπουλο.

    Ο Άγγελος Αναστασιάδης ωστόσο φοβάται ιδιαίτερα αυτό το παιχνίδι. Και αυτό γιατί ενδεχόμενα οι παίκτες του να πάρουν αψήφιστα το συγκεκριμένο παιχνίδι. Από την άλλη μια νίκη θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την ψυχολογία των παικτών εν όψει της αναμέτρησης με τη Λεϊσόες για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στην Πορτογαλία. Στον αγωνιστικό τομέα ο Θεσσαλονικιός τεχνικός δεν υπολογίζει στους Ουντέζε και Αμπονσά που αναμένεται να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη αύριο, καθώς και τον τραυματία Φρούσο.

    Στο θέμα των τηλεοπτικών ο Γιώργος Μπατατούδης έχει αρχίσει ήδη τις διαπραγματεύσεις με την Netmed. Η τελευταία μάλιστα έκανε την πρώτη της προσφορά. Οι διαπραγματεύσεις όμως θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα στα όσα αναφέρονται στο νέο έγγραφο που κατέθεσε προχθές ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχαν στο μεταξύ σήμερα νέα συνάντηση, τη δεύτερη μετά την επιστροφή τους από τις συνομιλίες του Παρισιού.

    Η συνάντηση, η οποία διήρκησε δύο σχεδόν ώρες, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΕΨΗ

    Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας - Κύπρου στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο Ρενάτε Ρένεμπαχ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο των επαφών της, η κ. Ρένεμπαχ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Νέα Υόρκη, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Πέραν της αναφοράς στο Κυπριακό, στο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Κύπρου και στην ομιλία του στην 57η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

    Ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση "εργάζονται ακούραστα" για εξεύρεση λύσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και "για εξεύρεση μιας μόνιμης διευθέτησης στο Κυπριακό, σύμφωνης με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΧΡ. ΜΑΤΗ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο ο αδερφός του αστυνομικού Χρήστου Μάτη που δολοφονήθηκε το 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων.

    Από τις απολογίες των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην "17 Νοέμβρη" προκύπτει ότι είχε πυροβολήσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ενώ το περίστροφο του Μάτη βρέθηκε στην τσάντα που έφερε ο Σάββας Ξηρός στον Πειραιά.

    Σε δηλώσεις του ο Νικηφόρος - Ευάγγελος Μάτης ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τη δολοφονία του αδερφού του.

    [19] ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΤΟΥΝΤΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ OTV

    Βουκουρέστι, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) γνωστοποίησε ο ηγέτης του κόμματος της Μεγάλης Ρουμανίας Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ.

    Η ανακοίνωση της παραίτησής του θα γίνει ως ένδειξη αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας Omega TV (ΟΤV) του οποίου τη λειτουργία διέκοψε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο μετά από εκπομπή που προβλήθηκε με επίσημο καλεσμένο τον ηγέτη της Μεγάλης Ρουμανίας να εξαπολύσει φραστική επίθεση εναντίον του προέδρου Ίον Ιλιέσκου και του πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάσε.

    Στην επιστολή που θα σταλεί στις 16 Σεπτεμβρίου στον επικεφαλής του PACE Πήτερ Σιέντερ ο Τούντορ θα ζητήσει την ακύρωση της παραπάνω απόφασης η οποία όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει επαναφέρει τη λογοκρισία στη Ρουμανία.

    [20] ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΗΡΑΚΛΗΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Ούτε ένα εισιτήριο δεν έχει μείνει απούλητο για το παιχνίδι του Ηρακλή με τον Ολυμπιακό. Το αυριανό παιχνίδι που θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας θα γίνει τελικά με την παρουσία 800 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού. Ωστόσο μεγάλος είναι ο φόβος για τη δημιουργία επεισοδίων.

    Στον Ηρακλή όμως επικρατεί πραγματικός ξεσηκωμός για το αυριανό ντέρμπι. Τα 6000 περίπου εισιτήρια έχουν εξαντληθεί. Επίσης τα αστυνομικά μέτρα θα είναι δρακόντεια. Πάντως η ΠΑΕ Ηρακλής θα μοιράζει φυλλάδια έξω από το γήπεδο με τα οποία θα ζητάει από τον κόσμο να συμπεριφερθεί κόσμια και να απομονώσει ορισμένους ανεγκέφαλους.

    Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Φίλοι του Ηρακλή, με την συμπαράσταση και την άψογη συμπεριφορά σας, θα δημιουργηθεί η νέα ομάδα του Ηρακλή μας. Αυτή που όλοι ονειρευόμαστε. Στον αγώνα του Σαββάτου με τον Ολυμπιακό, δίνουμε εξετάσεις ήθους και ευπρέπειας. Απομονώστε αυτούς που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Όχι στη βία, όχι στη ρήψη αντικειμένων, όχι στις ακρότητες. Στηρίξτε την αγαπημένη μας ομάδα όπως εσείς μόνο ξέρετε και αποφύγετε κάθε ενέργεια που μπορεί να μας στερήσει την καινούργια μας έδρα για την φετινή περίοδο».

    [21] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Την ανάγκη να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στον πολίτη, με την απλούστευση των θεσμών για τη λήψη των αποφάσεων επισήμανε η βουλευτής Α΄ Αθηνών της Ν.Δ., μέλος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, Μαριέττα Γιαννάκου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με θέμα "Απλούστευση των Νομικών Μέσων και Διαδικασιών".

    "Η Ενωση διαθέτει υπερβολικά πολλά νομοθετικά μέσα, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις, υποψίες για αδιαφανείς διαδικασίες αλλά και επιπρόσθετα διοικητικά έξοδα. Η σημερινή συζήτηση βέβαια ίσως πρέπει να επαναληφθεί τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουμε αποφασίσει τις πολιτικές αλλαγές που θέλουμε να προτείνουμε στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί τότε το τοπίο θα είναι καθαρότερο. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, απαιτείται και είναι εφικτή η απλούστευση και ο εξορθολογισμός όλων των διαδικασιών", υπογράμμισε.

    Η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι πρώτα απ' όλα η διαδικασία συνεργασίας πρέπει να καταργηθεί, γιατί παραπέμπει άλλωστε ευθέως σε διακυβερνητική λογική. "Η συναπόφαση, η διαβούλευση και η έγκριση αρκούν. Αλλωστε θα πρέπει να ενoποιηθούν οι πυλώνες και να λειτουργήσουν με κοινοτικές διαδικασίες αν θέλουμε να πραγματοποιηθεί το μεγάλο και αναγκαίο βήμα προς την ολοκλήρωση. Η Ενωση έχοντας μια νομική προσωπικότητα οφείλει να νομοθετεί, μέσω του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει το δικαίωμα πρωτοβουλίας", σημείωσε.

    "Είναι προφανές ότι η ειδική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί και η ομοφωνία να παραμείνει μόνο σε περιπτώσεις συνταγματικών θεμάτων ή τροποποιήσεων όσον αφορά στους ιδίους πόρους. Το σύστημα της διπλής νομιμοποίησης που θα λαμβάνει υπόψιν του τα κράτη μέλη και τους πολίτες μπορεί να διασφαλίσει τις ισορροπίες", σημείωσε.

    Επιπλέον τόνισε ότι η Ενωση πρέπει να διαθέτει μια συνταγματική Συνθήκη, να νομοθετεί και να αποφασίζει, επομένως απαιτούνται νόμοι - πλαίσια που θα εκδοθούν κατ΄ εντολήν της Συνθήκης και αποφάσεις που είναι υποχρεωτικές για τα κράτη μέλη. "Ο διαχωρισμός αποφάσεων, οδηγιών, κανονισμών δε χρειάζεται . Η Ενωση πρέπει να αποφασίζει εκεί που έχει πλήρεις αρμοδιότητες και να συντονίζει με στόχο την εναρμόνιση εκεί που υπάρχουν κοινές αρμοδιότητες με τα κράτη μέλη", είπε.

    Η κ. Γιαννάκου επισήμανε ότι οι πολίτες απαιτούν δράσεις των οποίων οι διαδικασίες και τα αποτελέσματα θα είναι ευθέως ορατά και αιτιολογημένα. "Υπ΄ αυτή την έννοια η σημερινή κατάσταση δεν διευκολύνει τη λειτουργία μιας Ευρώπης που σε λίγο θα περιλαμβάνει 25 κράτη μέλη και τα θεσμικά της όργανα θα εργάζονται στο όνομα 450 εκατομμυρίων πολιτών", τόνισε.

    [22] ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ - 14 ΝΕΚΡΟΙ

    Πόλη της Γουατεμάλα, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Τουλάχιστον 14 νεκροί μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός από κατολίσθηση εδάφους σε χωριό στη Γουατεμάλα με αποτέλεσμα να θαφτούν κυριολεκτικά κάτω από το έδαφος 30 σπίτια.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι έντονες βροχοπτώσεις στο χωριό Ελ Πορβενίρ που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν την κατολίσθηση.

    Σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων.

    [23] ΠΑΟ: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ο ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Εκτός αποστολής του ΠΑΟ έμεινε ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Ο προπονητής των πρασίνων, Φερνάντο Σάντος χωρίς λόγο (δεν είναι ούτε τραυματίας, ούτε τιμωρημένος) άφησε εκτός αποστολής το διεθνή επιθετικό, κάτι που υποδηλώνει ότι ίσως στο εξής δεν τον υπολογίζει. Αντίθετα συμπεριλήφθησαν στην αποστολή οι Κωνσταντίνου, Λίνκαρ και Καραγκούνης που αντιμετωπίζουν μικρά προβλήματα τραυματισμού και που η συμμετοχή τους είναι αμφίβολη.

    Οι ετοιμοπόλεμοι παίκτες είναι: Νικοπολίδης, Κοτσόλης, Γκούμας, Κυργιάκος, Βόκολος, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Πίτσος, Μικάελσεν, Μπασινάς, Λίνκαρ, Καραγκούνης, Κωνσταντινίδης, Βλάοβιτς, Κόλκα, Κωνσταντίνου, Ολισαντέμπε και Βαζέχα.

    Τη σημερινή προπόνηση παρακολούθησαν οι Γιάννης Βαρδινογιάννης και Αγγελος Φιλιππίδης, οι οποίοι και επισήμαναν στους παίκτες ότι πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να σημειώσουν την πρώτη τους νίκη στο πρωτάθλημα.

    [24] Ο ΜΠΛΑΚΝΕΪ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Μετά από πολλές αναβολές αναμένεται να ξεκινήσει την προετοιμασία του με την ΑΕΚ ο Μπλάκνεϊ. Ο Αμερικανός άσος μέχρι το βράδυ θα βρίσκεται στη Νόρτσια, όπου η ομάδα του πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Το κλείσιμο της υπόθεσης με την άφιξη του άσου χαροποιεί τους ανθρώπους της ΑΕΚ και περισσότερο τον Ντράγκαν Σάκοτα, που θα μπορεί πλέον να καταστρώσει τα αγωνιστικά του πλάνα με τον παίκτη να παίζει ενεργό ρόλο.

    Σε πρώτη φάση ο παίκτης θα ξεκινήσει προπονήσεις για να αποκτήσει την ανάλογη φυσική κατάσταση, καθώς ο ίδιος έχει μείνει αρκετά πίσω στην πρεοτοιμασία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 13 September 2002 - 18:13:40 UTC