Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [02] AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ
  • [03] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [05] ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [06] ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • [08] Ν. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
  • [09] Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ
  • [10] ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΛΗ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ
  • [11] ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Ε.Κ.Θ.
  • [13] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [14] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΣΤΟ ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [15] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [16] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΑΘΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
  • [17] ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΡΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [18] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑ
  • [19] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ Ν.Φ.
  • [20] ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΕΙΑ
  • [22] ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [23] ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ
  • [24] ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004

  • [01] H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλα, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (07:49 UTC+2)

    Η νέα κατάσταση έντασης στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να κατηγορεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη, για ανεπάρκεια αποτελεσματικών μέτρων αναφορικά με τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας, επαναφέρει στο προσκήνιο το μεγάλο ζήτημα πολιτικής απομόνωσης της παρούσας ηγεσίας, παρά την παραμονή της ιστορικής φυσιογνωμίας του Αραφατ στην προεδρία.

    Το κλίμα βίας ξέσπασε σε μια περίοδο ενεργής διεθνούς κινητοποίησης για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού, με τη γνωστοποίηση και ειδικού χρονοδιαγράμματος (ΟΗΕ), με τελικό ζητούμενο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Είναι αυτονόητο ότι το κλίμα βίας θέτει σε κίνδυνο και το πρόγραμμα διεξαγωγής προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, που έχει επίσης, ανακοινωθεί.

    [02] AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (00:03 UTC+2)

    Απάντηση στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την "υποβοηθούμενη αναπαραγωγή", έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, δεδομένης της αλματώδους ανάπτυξης που παρουσιάζουν οι ιατρικές μέθοδοι που υποβοηθούν την ανθρώπινη αναπαραγωγή, ενώ υπογραμμίζεται ότι το υπουργείο θα ακούσει με προσοχή όλες τις απόψεις πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι βασικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει την οικογένεια, αφού ρυθμίζει τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά γονείς που είναι σε ηλικία ικανότητας αναπαραγωγής, αλλά για φυσικούς λόγους δεν δύνανται.

    Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει ρητά την κλωνοποίηση και την επιλογή φύλου, ενώ επιτρέπει την τεχνητή γονιμοποίηση όταν υπάρχει αδυναμία απόκτησης τέκνου με φυσικό τρόπο και όχι για λόγους που αφορούν ομοφυλική σχέση.

    [03] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Ουάσινγκτον, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (11:45 UTC+2)

    Θα βρει τρόπους η Αμερική να εμποδίσει την αποστολή επιθεωρητών στο Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Παόυελ εκτός αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βρει μια λύση για το ζήτημα και να καταλήξει σε ένα δεσμευτικό για το Ιράκ ψήφισμα.

    Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αποκλείσει με τις αποφάσεις του τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει μια αποτυχημένη συνεργασία των επιθεωρητών με το Ιράκ. Σύμφωνα με το BBC οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα έχουν δώσει τελεσίγραφο στα Ηνωμένα Έθνη, ύστερα από την ανακοίνωση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλινξ, ο οποίος είπε ότι ευελπιστεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να έχει μεταβεί στο Ιράκ ένα μεγάλο μέρος της ομάδας.

    Στο μεταξύ ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ναζι Σαμπρί μετέφερε μήνυμα από τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν, ο οποίος κατηγορεί την Ουάσιγκτον για ψευδή κατηγορίες σχετικά με την παραγωγή όπλων στο Ιράκ.

    Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την ανακοίνωση απογοητευτική. Νωρίτερα, ο Αμερικάνος πρόεδρος ζήτησε την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου για να εξασφαλίσει την υπακοή του Ιράκ στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να επανέλθει η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή.

    Ν.Κ.

    [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (10:56 UTC+2)

    Aρχισε σήμερα το πρωί στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, η διήμερη παγκόσμια διάσκεψη δημάρχων, στην οποία μετέχουν 40 δήμαρχοι απ' όλο τον κόσμο, ενώ πολλές περισσότερες πόλεις θα συμμετάσχουν μέσω εκπροσώπων τους.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στη διάσκεψη αφορούν σην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου των πόλων, την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ αυτών, και την ανάδειξη του νέου μητροπολιτικού ρόλου της Αθήνας, ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί η χάρτα των Αθηνών για τη διπλωματία των πόλεων καθώς και η διακήρυξη για την ολυμπιακή αλληλεγγύη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα απονεμηθεί και το πρώτο Διεθνές βραβείο των Αθηνών για τη δημοκρατία στη Βιρμανή πολιτικό Aurig San Suu Kyi για την αντιστασιακή της δράση στη στρατιωτική δικτατορία της χώρας της.. Το βραβείο θα παραλάβει ο εξόριστος πρωθυπουργός της Βιρμανίας, καθώς δεν επιτρέπεται η έξοδος της Βιρμανής πολιτικού από τη χώρα της

    Xθες, το μεσημέρι οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ και της Ουάσιγκτον, Αντονι Γουίλιαμς, που συμμετέχουν στη διάσκεψη, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συνοδευόμενοι από τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τόμας Μίλερ και τον δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Η παγκόσμια διάσκεψη των δημάρχων χαιρετίζεται από εκπροσώπους της ΟΥΝΕΣΚΟ και του ΟΗΕ και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της.

    [05] ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

    Οπως επισήμανε ο κ. Σημίτης, στο πανεπιστήμιο θα λειτουργήσουν τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υπολογιστών και Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τηλεπικοινωνιών στα οποία θα φοιτήσουν συνολικά 120 φοιτητές.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας 6 Σχολές με 18 συνολικά Τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα, που έχουν ως αιχμή τις νέες τεχνολογίες, με χρονικό ορίζοντα την διετία 2003-2005.

    "Πρέπει να τονίσω ότι η επίδραση του Πανεπιστημίου στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Πελοποννήσου θα είναι καταλυτική. Αυτό μας δείχνει η εμπειρία, που έχουμε ως τώρα από όλα τα άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια", υπογράμμισε.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι Ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ κατατάσσουν την Ελλάδα σε μια από τις καλύτερες θέσεις σε κρίσιμα και ουσιαστικά μεγέθη, όπως είναι η συμμετοχή στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και στην Ανωτάτη Εκπαίδευση. "Βελτιώνουμε ολοένα και περισσότερο την Εκπαίδευση που προσφέρει το κράτος σε όλους τους Έλληνες. Η Εκπαίδευση για μας είναι μια συνεχής προσπάθεια με πρωταγωνιστές τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης, δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και συμμέτοχους στη διαδικασία της γνώσης, τους μαθητές και τους φοιτητές", πρόσθεσε.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι λύνεται σταδιακά το πρόβλημα της διπλοβάρδιας, καθώς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προωθείται ένα εκτεταμένο κατασκευαστικό πρόγραμμα ύψους περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για όλη την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι πέρυσι, 100.000 μαθητές των Λυκείων και ΤΕΕ της χώρας συμμετείχαν στο πρόγραμμα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι οι πόροι για την παιδεία στον κρατικό προϋπολογισμό θα υπερβαίνουν το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των κρατικών δαπανών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απόφαση των πανεπιστημιακών να αναστείλουν την αποχή τους. "Η συνεννόηση, που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα επαναφέρει την ηρεμία και τη δημιουργική εργασία στα Πανεπιστήμια. Οι πανεπιστημιακοί δίνουν και πρέπει να δίνουν το παράδειγμα σε ολόκληρη την κοινωνία για να προχωρήσει η χώρα με ασφάλεια και με σύνεση σε καιρούς δύσκολους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, δεσμεύεται για το διάλογο, που θα οδηγήσει στην διευθέτηση δίκαιων αιτημάτων, πάντοτε στα πλαίσια ενός ενιαίου σχεδιασμού για τη χώρα. Άλλωστε οι στόχοι μας είναι κοινοί: Πολιτεία και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αγωνιζόμαστε και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την καλύτερη προετοιμασία των νέων μας στην απαιτητική εποχή μας", επισήμανε.

    Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οπως ανέφερε, μέσα στη δεκαετία 1993-2002, ο αριθμός των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης - Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - αυξήθηκε από 30 σε 33 και στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των κατ' έτος εισαγομένων φοιτητών συνολικά στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ αυξήθηκε από 42.000 σε 83.000, φέροντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη ως προς τον κρίσιμο δείκτη του ποσοστού συμμετοχής στην ανώτατη εκπαίδευση των ομάδων πληθυσμού με ηλικίες μεταξύ 18 και 21 ετών. "Ο δείκτης αυτός έχει φτάσει πλέον το 2002 στο ποσοστό 58%, έναντι μόλις 27% που ήταν το 1993. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 21 ετών, οι 58 έχουν εισαχθεί σε Πανεπιστήμιο ή σε ΤΕΙ", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η τακτική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων για το 2002 ανήλθε σε 53,3 δις δραχμών από 21,2 δισ δρχ το 1993. Τα αντίστοιχα μεγέθη για τα ΤΕΙ ήταν 4,8 δις δραχμών για το 1993 και 27,4 δις δραχμών (80,5 εκατ. ευρώ) για το 2002. Η αύξηση 1993-2002 ήταν για μεν τα Πανεπιστήμια 151,4%, για δε τα ΤΕΙ 470,8%.

    Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων για δαπάνες υποδομών (κτιριακών και εξοπλισμών) το 1993 ανήλθε στο ποσό των 27,0 δις δραχμών, ενώ το 2002 ανέρχεται στο ποσό των 52,3 δις δραχμών (153,5 εκατ. ευρώ). Τα αντίστοιχα μεγέθη για τα ΤΕΙ ήταν 3,0 δις δραχμών για το 1993 και 19,6 δις δραχμών (57,5 εκατ. ευρώ) για το 2002. Η αύξηση ήταν για μεν τα Πανεπιστήμια 93,7%, για δε τα ΤΕΙ 553,8%.

    Περαιτέρω, ανέφερε ότι το συνολικό πρόγραμμα κτιριακών υποδομών για όλη την τετραετία 2001-2004 ανέρχεται για μεν τα πανεπιστήμια στο ποσό των 510 εκ. ΕΥΡΩ, για δε τα ΤΕΙ στο ποσό των 190 εκ ΕΥΡΩ.

    "Ο πρώτος άξονας της πολιτικής μας στην ανώτατη εκπαίδευση είναι η διεύρυνση και η ανάπτυξή της και ο δεύτερος άξονας είναι η θεσμική ολοκλήρωσή της. Οι θεσμικές αλλαγές αποσκοπούν στην αποτελεσματικότητα και στην ποιότητα της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, μέσα σε ένα Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης με τον χρονικό ορίζοντα του 2010", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    "Μέσα στο Ευρωπαϊκό τοπίο, η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση καλείται σήμερα να κάνει τις επιλογές της. Καλείται στην ουσία να απαντήσει εάν θα βαδίσει το δρόμο της προς το μέλλον μέσα στον Ευρωπαϊκό Χώρο, μαζί με τις άλλες 31 χώρες αλλά και εκείνες που θα προστεθούν στο μέλλον, ή αν θα πορευθεί έξω από αυτόν. Για την Κυβέρνηση η επιλογή είναι αυτονόητη και δεδομένη. Δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός του Ευρωπαϊκού Χώρου, να αδιαφορήσουμε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, να στερήσουμε στα παιδιά μας τη συμμετοχή σε μια εξέλιξη που τους εξασφαλίζει περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες", τόνισε.

    "Παράλληλα, έχουμε ανοίξει τον διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα για μία νέα προσέγγιση στα ζητήματα που ρυθμίζει εδώ και μία εικοσαετία ο Νόμος Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια. Μία νέα προσέγγιση που θα προσδιορίζεται αφ' ενός μεν από την εικοσαετή εμπειρία εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, αφ' ετέρου δε από την διαφορετική πραγματικότητα την οποία βιώνουμε σήμερα σε σχέση με το παρελθόν και, κυρίως, από τις αναγκαιότητες που γεννιούνται από την αυριανή πορεία και τις διαγραφόμενες προοπτικές.Επιδιώκουμε μία διαδικασία ανοιχτή αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε τη συμμετοχή όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και όλης της κοινωνίας. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Ένας εποικοδομητικός διάλογος αποτελεί άλλωστε την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία της πολιτικής μας", σημείωσε.

    "Σε όλες τις μεγάλες επιλογές για τη χώρα, προχωράμε με όραμα και πρόγραμμα. Δεν φτάνεις ποτέ στον προορισμό σου αν κατεβαίνεις από το τραίνο σε κάθε σταθμό. Δεν φτάνεις ποτέ στον προορισμό σου αν σε κάθε σταθμό ανεβαίνεις βιαστικά στο πρώτο τραίνο, που περνά από μπροστά σου χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση, χωρίς ευθύνη για το ταξίδι. Κανένας δεν προοδεύει έτσι στη ζωή του. Μια προσπάθεια που ξεκινά με φόβο για το καινούργιο και αρνητική στάση σε οποιαδήποτε αλλαγή το μόνο που πετυχαίνει είναι να παρασύρεται στο παρελθόν, πιο πίσω από εκεί απ' όπου ξεκίνησε", ανέφερε.

    "Προχωράμε με όραμα και πρόγραμμα. Κατοχυρώνουμε τις κατακτήσεις, που έχουμε πετύχει με κόπο και διασφαλίζουμε τις συνθήκες για να συνεχίσουμε με σταθερότητα στο δρόμο της προόδου. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Θα προχωρήσει με ασφάλεια στο μέλλον, με αυτοπεποίθηση μέσα στην Ευρώπη του αύριο", κατέληξε.

    [06] ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Γάζα, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Παλαιστίνιοι μαχητές ακινητοποίησαν ένα ισραηλινό άρμα μάχης με τη χρήση εκρηκτικού μηχανισμού στη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας συγκρούσεις μεταξύ των δυο πλευρών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή τους ένας νεαρός Παλαιστίνιος.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το περιστατικό συνέβη στην Ράφα ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 10 Παλαιστίνιοι.

    Ο ισραηλινός στρατός δεν προέβει σε ανακοίνωση.

    Εν τω μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καταδίκασε τη νέα έκρηξη βίας στην Μέση Ανατολή καλώντας τις δυο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση,

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ τόνισε ότι το Ισραήλ έχει μεν το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του θα πρέπει ωστόσο να αναλογιστεί και τις συνέπειες των πράξεων του.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η αντίδραση της Ρωσίας και της Γαλλίας.

    [07] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Την αισιοδοξία ότι το τρίπτυχο μεγάλα έργα του Γ' ΚΠΣ, Εθνικό Σχέδιο δράσης για την Απασχόληση και Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, θα συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των ανέργων στη χώρα μας, εξέφρασε η Ελληνίδα Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Μιλώντας, ενώπιον 500 και πλέον μαθητών Λυκείου από 27 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βορείου Ελλάδος, η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης εν όψει μάλιστα και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ άκουσε με προσοχή και απάντησε στις ερωτήσεις των νεαρών πάνω σε θέματα όπως η απασχόληση και η ανεργία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

    Η Ελληνίδα Επίτροπος υποστήριξε ότι η Κύπρος θα είναι στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από το αν λυθεί ή όχι το πολιτικό πρόβλημα.

    Όσον αφορά ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, επισήμανε τις δυσμενείς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ιδιαίτερα τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην αγορά των πετρελαίων.

    Σε ερώτηση για το θέμα της Υγείας, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι τα προβλήματα στη χώρα μας δεν αφορούν στις υποδομές αλλά εστιάζονται στην οργάνωση του Συστήματος Υγείας, την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα περιφερειακά νοσοκομεία, τη σχέση πολίτη-Συστήματος Υγείας και στο περίφημο φακελάκι.

    Αναφέρθηκε δε στην πρόταση για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής κάρτας υγείας με την οποία μπορεί ένας πολίτης της Γηραιάς Ηπείρου να απευθύνεται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο θέλει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    «Σαν κοινωνία πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στην προσπάθεια για την ανάδειξη του εθελοντισμού», απάντησε η Ελληνίδα επίτροπος όταν ρωτήθηκε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ χαρακτήρισε εθνικό στοίχημα την προσπάθεια στήριξης του εθελοντισμού.

    Όσο για τα όπλα που πρέπει να διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι νέοι στη σύγχρονη εποχή τόνισε ότι αυτά είναι η γνώση ξένων γλωσσών, η χρήση των Νέων Τεχνολογιών, η συνεχής επιμόρφωση και η ικανότητα προσαρμογής στις ανάγκες και συνθήκες της αγοράς εργασίας.

    Στ. Τ.

    [08] Ν. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Την ευθύνη της ήττας της Ξάνθης από τη Λάτσιο (4-0) πήρε πάνω του ο τερματοφύλακας της ακριτικής ομάδας, ο Γιουράι Μπούτσεκ. «Εκανα εγώ πολλά λάθη. Ευθύνομαι για την μεγάλη σε έκταση ήττα της ομάδας», ανέφερε ο έμπειρος τερματοφύλακας.

    Από την άλλη ο προπονητής της Ξάνθης Νίκος Καραγεωργίου θέλησε να κρατήσει υψηλό το ηθικό των παικτών. Ειδικά εν όψει του παιχνιδιού του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ. «Ψηλά το κεφάλι. Σίγουρα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την συντριβή, αλλά το καλό είναι ότι αποκτήσαμε εμπειρίες», ανέφερε, ενώ έδωσε και το σύνθημα της ρεβάνς. «Θα πρέπει να παίξουμε καλά στον επαναληπτικό. Μια καλή εμφάνιση θα είναι ότι καλύτερο μπορούμε να περιμένουμε. Παράλληλα θα αποκομίσουμε εμπειρίες».

    Στον αγωνιστικό τομέα ο κ. Καραγεωργίου δεν υπολογίζει στον Ζωγραφάκη που τραυματίσθηκε χθες, καθώς και τον Λαμπριάκο.

    [09] Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ

    Βερολίνο, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμέλιν αρνήθηκε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η ίδια παρομοίασε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν στο θέμα του Ιράκ με εκείνες του Αδόλφου Χίτλερ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η Γερμανίδα υπουργός επισήμανε ότι δεν προέβει στην παραπάνω δήλωση στη διάρκεια προεκλογικής της εκστρατείας.

    Ωστόσο οι αναφορές στην εφημερίδα Schwaebisches Tagblatt προκάλεσαν την δυσφορία της γερμανικής κυβέρνησης εν αναμονή μάλιστα της εκλογικής διαδικασίας στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εφημερίδα η Γερμανίδα υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι η πολιτική του Μπους στο θέμα του Ιράκ αποσκοπεί στο να αποπροσανατολίσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα εσωτερικά προβλήματα, μια κλασσική λαϊκή μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε και από τον Χίτλερ.

    Εν τω μεταξύ υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει σκοπό να αποπέμψει από τα καθήκοντά της την υπουργό αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα.

    Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι όσοι ισχυρίζονται τέτοια πράγματα δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ χαρακτήρισε εξωφρενική και ανεξήγητη την εν λόγω δήλωση.

    [10] ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΛΗ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την διεκδίκηση της ΕΧΡΟ του 2008 θα παρουσιάσει την Τρίτη στα μέλη του ΒΙΕ, στη Σεβίλλη, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης αναχωρεί για τη Σεβίλλη αύριο, ενώ θα τον συνοδεύσουν ο εκτελεστικός γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής διεκδίκησης της ΕΧΡΟ Δημήτρης Μπακατσέλος και ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO, Χρυσόστομος Γερούκης.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Πασχαλίδης και τα άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής θα συμμετάσχουν στις εργασίες διεθνούς συνεδρίου των χωρών που οργανώνουν παγκόσμιες εκθέσεις, στη διάρκεια του οποίου θα λειτουργήσει περίπτερο με θέμα "Θεσσαλονίκη-ΕΧΡΟ 2008".

    Τη Δευτέρα, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας και με μέλη της διοίκησης του ΒΙΕ.

    [11] ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Επιστροφή και πάλι στο πρωτάθλημα Μετά τον θρίαμβο του Γηραιού σε βάρος της Ανόρθωσης (4-2 στο γήπεδο της Νεας Ευκαρπίας) η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα κληθεί την ερχόμενη Κυριακή να αντιμετωπίσει στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο. Αύριο θα πραγματοποιηθεί το πρωί η τελευταία προπόνηση και ακολούθως θα πετάξουν για την Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της αυριανής προπόνησης ο Σέρβος τεχνικός θα αποφασίσει για το αν θα συμπεριλάβει στην αποστολή ή όχι τους Κουτσουρές, Στολτίδης, Μίετσελ και Χάγκαν. Οι τρεις πρώτοι είναι τραυματίες στους προσαγωγούς, ενώ ο τελευταίος ταλαιπωρείται από κάταγμα στο δεξί χέρι.

    Την έγκριση του Ιρλανδού παρατηρητή, Ιαν Μακ Γκλου για τη χρησιμοποίηση του γηπέδου του Μακεδονικού για τη συνέχεια των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Ηρακλή περιμένει η διοίκηση.

    [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Ε.Κ.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και συνδικαλιστικό κίνημα ανάπτυξη απασχόληση τοπικές πρωτοβουλίες μεγάλα γεγονότα» διοργανώνει αύριο η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

    Στη συζήτηση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι υποψήφιοι νομάρχες προκειμένου να απαντήσουν στα μείζονα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη, την ανεργία και την απασχόληση τα οποία συνδέονται με τα μεγάλα γεγονότα που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή (Σύνοδος Κορυφής 2003, διεκδίκηση και διοργάνωση ΕΧΡΟ 2008).

    [13] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΡΕΝΤΕΡ

    Βερολίνο, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Δυο μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαντ Σρέντερ φαίνεται να προηγείται έναντι του κόμματος του πολιτικού του αντιπάλου Έντμουντ Στόιμπερ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει 38,5 39,5% των ψήφων ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται να κερδίσουν 37 έως 38% των ψηφοφόρων.

    Οι Πράσινοι εικάζεται ότι θα κερδίσουν έως 7,5% των ψήφων ενώ οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες έως 7%.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου RTL, στο διάστημα μεταξύ 16 και 19 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 2.021 ατόμων ενώ το ποσοστό σφάλματος κυμαίνεται στο 3%.

    Εν τω μεταξύ ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Στόιμπερ έσπευσε να διορθώσει πρόσφατες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία δεν θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας σε περίπτωση μονομερούς επίθεσης στο Ιράκ χαρακτηρίζοντας ως παρεξήγηση τις εν λόγω επισημάνσεις.

    [14] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΣΤΟ ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Σριναγκάρ, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε ένα ακόμη στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στο ινδικό Κασμίρ όπως ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πρόκειται για τον Μούλβι Μοχάμεντ Χουσάιν, το τέταρτο αντίστοιχο περιστατικό εναντίον στελέχους της Εθνικής Διάσκεψης σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

    Σημειώνεται ότι εν αναμονή του δεύτερου γύρου των εκλογών σημειώθηκαν σήμερα συγκρούσεις των αστυνομικών δυνάμεων με διαδηλωτές που τάσσονταν κατά της εκλογικής διαδικασίας. Ήδη από τις 2 Αυγούστου οπότε και ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πάνω από 460 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

    [15] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Αναχωρούν αύριο για το Κίεβο της Ουκρανίας τέσσερις αθλητές της Εθνικής νέων τζούντο, προκειμένου να πάρουν μέρος σε διεθνές τουρνουά που θα διεξαχθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Οι αθλητές που θα ταξιδέψουν είναι οι Γιάννης Αζωίδης (66 κιλά), Κώστας Στέκας (73κ.), Λεωνίδας Ηλιάδης (81κ.) και Μωυσής Ηλιάδης. Την ελληνική αποστολή θα συνοδεύσουν οι Ομοσπονδιακοί προπονητές, Νίκος Ηλιάδης και Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος, ενώ θα ταξιδέψει και ο διεθνής διαιτητής, Δημήτρης Σωτηρόπουλος.

    [16] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΑΘΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

    Σκόπια, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Τη θέση ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει αυτό το οποίο θα συμφωνήσουν Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το εκκρεμές θέμα της ονομασίας, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ", ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Λόρενς Μπάτλερ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο ενδιαφέρουσα την τελευταία δήλωση για το θέμα, του Αγκρον Μπουτζάκου, εκπροσώπου του αλβανικού κόμματος Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη (DUI). O κ.Μπουτζάκου είπε ότι σε περίπτωση συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών το κόμμα του θα θέσει θέμα κρατικών συμβόλων και θα ζητήσει την εκπροσώπηση και της αλβανικής κοινότητας στη διαμόρφωση της στάσης της χώρας για την ονομασία της.

    "Μου έκανε εντύπωση η δήλωση για τα κρατικά σύμβολα. Αυτά είναι σημαντικά. Μ' ενθαρρύνει το γεγονός ότι από τη δήλωση του DUI φαίνεται ότι επιθυμεί μια ενωμένη ΠΓΔΜ και όχι ένα ομόσπονδο κράτος. Δεν επιθυμεί καντονοποίηση η διαίρεση της ΠΓΔΜ. Θέλουν να είναι μέτοχοι στις υποθέσεις της χώρας και επομένως και η θέση για την ονομασία έχει ενδιαφέρον", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Τονίζοντας ότι μέχρι τώρα η ΠΓΔΜ "διαχειρίζεται με πραγματισμό το θέμα" σημείωσε ότι έχει αποφασιστεί παράταση ενός έτους της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης και ότι έχει συμφωνηθεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών μέχρις ότου καταλήξουν σε τελική λύση. "Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτό που θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές, ποιο δηλαδή θα είναι επίσημα το διεθνές όνομα της ΠΓΔΜ", υπογράμμισε ο κ.Μπάτλερ και σχολιάζοντας τη δήλωση του DUI είπε: "Μπορώ να φανταστώ ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αν το DUI σκέπτεται ότι υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να αλλάξει". Ισως, πρόσθεσε, "το DUI έχει να προτείνει κάτι που μπορεί να λύσει το πρόβλημα με την Ελλάδα".

    Σε ό,τι αφορά τη νέα διαπραγματευτική ομάδα που φέρεται να ετοιμάζει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκοφσκι και την αναγγελία για σκλήρυνση της στάσης των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε: "Μπορώ να πώ ένα πράγμα γι'αυτό. Οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση στη διαφιλονικία με την Ελλάδα. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι που η ελληνική και η σκοπιανή κυβέρνηση συμπεριφέρονται με ευθύνη και πραγματισμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος".

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Αμερικανός διπλωμάτης σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και τους ισχυρισμούς του ηττημένου των εκλογών, του VMRO-DPMNE, περί νοθείας, ο κ.Μπάτλερ τους απέδωσε στη συνειδητοποίηση της ήττας του κυβερνώντος κόμματος. "Απογοητεύτηκαν και προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα", είπε, ενώ σημείωσε ότι γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καμία κυβέρνηση -με εξαίρεση την Κροατία- δεν εξήντλησε δυο θητείες.

    Για το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος του Αχμέτι στη νέα κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών και τις αντιρρήσεις που ακούγονται ο Αμερικανός διπλωμάτης ήταν λακωνικός: "Αυτό θα το αποφασίσει ο Τσερβένκοφσκι. Αν ήμουν εγώ στη θέση του θα έκανα κυβέρνηση συνασπισμού με το DUI". Οσο για το εμπόδιο συμμετοχής του Αχμέτι στην κυβέρνηση, καθώς το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη "μαύρη λίστα" των υπόπτωων για συνεργασία με τρομοκράτες, ο κ.Μπάτλερ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αρθεί. "Η λίστα αυτή δεν είναι στατική. Επανεξετάζεται σε κάποια χρονικά διαστήματα", είπε.

    Tέλος, ο κ.Μπάτλερ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα, αλλά πρακτικά αδύνατη, την πρόταση που ακούστηκε από το κόμμα του Aχμέτι για συμμετοχή στην κυβέρνηση εκπροσώπων από όλα τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες. "Είναι πρακτικά αδύνατο, διότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των αλβανικών κομμάτων", τόνισε.

    [17] ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΡΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Την τελευταία στιγμή ο Αρης πλήρωσε στην εφορία 45.000 ευρώ για να πάρει την φορολογική ενημερότητα προκειμένου να σφραγίσει τα εισιτήρια του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτό σημαίνει ότι ο κίτρινος σύλλογος θα έχει στο πλευρό του στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του φιλάθλους του.

    Από την άλλη η προσωρινή διοίκηση της ΠΑΕ Αρης εξακολουθεί να ψάχνει ημερομηνία για ραντεβού με τον Δημήτρη Κοντομηνά, προκειμένου ο τελευταίος να δώσει κάποιο χρηματικό ποσό ώστε να επιλυθούν ορισμένα προβλήματα. Ετσι καθώς δείχνουν τα πράγματα αντιπροσωπεία της διοίκησης αναμένεται να συναντηθεί με τον Δημήτρη Κοντομηνά, με αφορμή επίσκεψη του μεγαλοεπιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη λόγω κοινωνικών του υποχρεώσεων.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Γιώργος Φοιρός γνωρίζει την σπουδαιότητα, αλλά και την δυναμικότητα της ομάδας των Ιωαννίνων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που συνιστά σοβαρότητα και προσοχή. Η προετοιμασία του Αρη θα ολοκληρωθεί αύριο με την τελευταία προπόνηση να γίνεται στο Χαριλάου.

    [18] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΨΩΜΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι υποψήφιοι νομάρχες Θεσσαλονίκης με αφορμή τις επιστολές που εστάλησαν σε Θεσσαλονικείς με συκοφαντικό περιεχόμενο κατά του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας για τη νομαρχία, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    «Η προεκλογική περίοδος για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές εξελίσσεται. Διεκδικούμε όλοι την ευθύνη ενός θεσμού με τις υποψηφιότητές μας. Στόχος μας να διεξαχθεί η προεκλογική δραστηριότητα σε ευπρεπή πλαίσια, όπως αυτά καθορίζονται από τις δημοκρατικές αρχές με κατάθεση θέσεων και προγραμμάτων για τα προβλήματα του νομού και των κατοίκων του» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «δυστυχώς τις τελευταίες μέρες παρουσιάζονται νοσηρά φαινόμενα που υποβαθμίζουν την πολιτική διαδικασία και ρίχνουν στο βούρκο το επίπεδο του αγώνα μας. Με ασύστολες ύβρεις και αστήρικτες κατηγορίες κάποιοι δειλοί καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία τους λοιδορούν υποψηφίους, τις προσωπικότητές τους και τις οικογένειές τους. Κυρίως όμως υποβιβάζουν τον πολιτικό μας πολιτισμό».

    Οι υποψήφιοι νομάρχες Θεσσαλονίκης καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου τύπου ενέργειες και δηλώνουν ότι η μαύρη προπαγάνδα, η αρνητική διαφήμιση, η σπίλωση προσώπων δεν ταιριάζουν στο ήθος τους και στην ιστορία του νομού. Παράλληλα δηλώνουν αποφασισμένοι να αγνοήσουν τέτοιες ανηθικότητες και να τιμήσουν τη δημοκρατική διαδικασία.

    [19] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ Ν.Φ.

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Αρκετές αλλαγές αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας. Η αρχή έγινε σήμερα από τον Χοσέ Λουίς Γκαλιλέα. Η ΚΑΕ έλυσε τη συνεργασία μαζί του. Ο κύριος λόγος που έγινε αυτό είναι επειδή σύμφωνα με τους κυανόλευκους θέλουν να κρατήσουν μία κενή θέση ξένου και να μην την «κάψουν» για έναν πλέι μέικερ από τη στιγμή που υπάρχουν ο Νίκος Βετούλας και ο Σπύρος Κέκελης. Ο σίγουρο είναι ότι μετά από αυτή την απόφαση ο παίκτη θα πάρει την νόμιμη αποζημίωση.

    Επίσης σε απολογία κλήθηκε ο Τζαννής Σταυρακόπουλος από την διοίκηση της ομάδας για ανάρμοστη συμπεριφορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτός μετά από αυτό το παράπτωμα θα απομακρυνθεί από τον Ιωνικό, ενώ οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι μέσα στην εβδομάδα το δρόμο της εξόδου θα ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες.

    [20] ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο ανατολικό Αφγανιστάν δέχθηκαν επίθεση από μαχητές Ταλιμπάν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η επίθεση έγινε με ρουκέτες και όλμους. Οι αμερικανικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά.

    Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής βάσης στο Μπαγκράμ Ρότζερ Κινγκ τόνισε ότι οι συγκρούσεις διήρκεσαν τρεις ώρες

    [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Το Δημοτικό Στάδιο της Ανδρου «Ιωάννης Μ. Γουλανδρής» είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τα 8α Ακρίτεια που διεξάγονται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Οι αγώνες οργανώνονται από τον ΣΕΓΑΣ, το Υπουργείο Αιγαίου, το Δήμο Ανδρου και την ΕΑΣ Κυκλάδων. Στα «Ακρίτεια» λαμβάνουν μέρος οι αντιπροσωπευτικές ομάδες τεσσάρων ακριτικών περιοχών: Αιγαίο - Κρήτη - Κύπρος - Θράκη.

    Κάθε περιφέρεια (ομάδα) θα συμμετάσχει με δύο το πολύ αθλητές (αθλήτριες) σε κάθε αγώνισμα. Κάθε αντιπροσωπευτική ομάδα θα αποτελείται το ανώτερο από 16 αθλητές, 16 αθλήτριες και πέντε προπονητές - συνοδούς.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής που υπάρχουν στην ομάδα της Θράκης μεταξύ άλλων μετέχουν ο Βαγγέλης Μαντζουρίδης (Βαλκανιονίκης εφήβων στα 200 μ), η Ξένια Καζιμίροβα, η Αθανασία Ευστρατιάδου, η Μαρία Παναγιωτίδου κλπ. Με την ομαδα του Αιγαίου μεταξύ άλλων αγωνίζονται Μιχάλης Περράκης, Ηλίας Κέλλης, Μιχάλης Μαρκόπουλος (Βαλκανιονίκης εφήβων στα 400 μ εμπ), Χριστόφορος Μερούσης (τρίτος στα 3000 μ στηπλ στους πανευρωπαικούς εφήβων πέρσι), Γεωργία Κουμνάκη, Ειρήνη Δανιήλ, Χρύσα Γαλατούλα κλπ. Από την ομάδα της Κρήτης ξεχωρίζουν ο Κυριάκος Γιαννακουδάκης (Βαλκανιονίκης εφήβων στα 100 μ), ο Γιώργος Βεισάκης, ο Θοδωρής Μαθιουδάκης, ο Βασίλης Κατσοχειράκης, η Μαρία Νταλάκα, η Μαρία Καραταράκη, η Κατερίνα Ποθουλάκη, η Γεωργία Τζόλα κλπ.

    [22] ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Καστοριά, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    της Αγγέλας Φωτοπούλου

    Διακυβερνητικό φόρουμ στον τομέα της δικαιοσύνης, το οποίο θα αποτελέσει άξονα συνεργασίας και θα συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση των περιφερειακών προβλημάτων (οργανωμένο έγκλημα - λαθρομετανάστευση) όσο και στη γενικότερη εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου στην περιοχή των Βαλκανίων, συγκροτείται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος κατά την ομιλία του στην έναρξη του 2ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου Νομικών με θέμα «Δικαιοσύνη - Ειρήνη -Ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στην Καστοριά, στο πλαίσιο του φόρουμ θα συναντηθούν αύριο το πρωί οι υπουργοί Δικαιοσύνης των Βαλκανίων. Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ακόμη ότι αποτελεί θεμελιώδη ευθύνη της Ελλάδας να συνδράμει τις χώρες της Βαλκανικής στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να συνοικοδομήσουν έναν βαλκανικό χώρο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ακόμη η Βαλκανική Ομοσπονδία Νομικών το καταστατικό της οποίας θα υπογραφεί αύριο καλείται να αποτελέσει χώρο γονιμοποίησης νέων ιδεών για το ρόλο του δικαίου και των φορέων του στις σύγχρονες Βαλκανικές χώρες.

    Αναφερόμενος στη διοργάνωση του 2ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου Νομικών επισήμανε ότι η νέα αυτή προσπάθεια διαφέρει από τις προσπάθειες του παρελθόντος κατά το ότι εντάσσεται στην ευρωπαϊκή προοπτική. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ των νομικών συστημάτων της περιοχής δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως τη δραστηριοποίηση του ευρύτερου κόσμου των νομικών. «Ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα εκλεκτά ερευνητικά ιδρύματα τα οποία βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με αντίστοιχα ιδρύματα των γειτονικών χωρών και συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του δικαίου των χωρών μας. Παράλληλα αναπτύσσεται η επαγγελματική συνεργασία μεταξύ δικηγόρων από τις χώρες της Βαλκανικής ενώ ήδη παρατηρείται και η εγκατάστασή τους σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες» είπε ο κ. Πετσάλνικος, τονίζοντας ότι πάνω από όλα, προσπάθειες όπως αυτή της διοργάνωσης του 2ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου Νομικών ενεργοποιούν την ευρύτερη νομική κοινότητα στην κατεύθυνση του γόνιμου διαλόγου και της στενής συνεργασίας.

    Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Ροντίκα Στανόγιου στον χαιρετισμό της επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και η οποία έχει σήμερα ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια ως η μόνη χώρα μέλος της Ε.Ε. «Στην Ελλάδα προσβλέπουν όλες οι χώρες της Βαλκανικής για την ένταξή τους στην ΕΕ» τόνισε η κα Στανόγιου και συνεχάρη τον κ. Πετσάλνικο για την πρωτοβουλία του.

    Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μπιλιάνα Μάριτς επισήμανε ότι στη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθούν απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα όπως αυτά της ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην ΕΕ αλλά και της συνεργασίας σε θέματα δικαιοσύνης.

    Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας Σοκόλ Χαζίζαζ ευχαρίστησε τον κ. Πετσάλνικο για τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση της ένταξης των χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ και της συνεργασίας των νομικών της περιοχής.

    Τέλος ο βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Τρεγκράντ Ντεγιάνοβιτς επισήμανε ότι η δικαστική και νομική συνεργασία αποτελεί μια πτυχή των συνεργασιών που αποβλέπουν στην περιφερειακή ανάπτυξη, τη δημοκρατία και την νομιμότητα.

    [23] ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε και πάλι το απόγευμα ο Σάββας Ξηρός, που παρέμεινε στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" περίπου τρεις ώρες.

    Ο 40χρονος κρατούμενος για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη" υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη μικροεπέμβαση αφαίρεσης μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στο αυτί του για να διευκολύνει την ακοή του, καθώς και σε επέμβαση καθαρισμού στο χέρι του. Επίσης, εξετάστηκε από οφθαλμίατρο και ορθοπεδικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάββας Ξηρός ανέφερε στους γιατρούς του "Ευαγγελισμού" ότι δεν έχει παράπονο από τη συμπεριφορά τους.

    Στον "Ευαγγελισμό" μετέβη και η σύντροφος του Σάββα Ξηρού Αλίσια Ρομέρο Κορτές, αλλά δεν κατάφερε να τον δει

    Την κλούβα στην οποία επιβιβάστηκε ο Σάββας Ξηρός συνόδευσαν περιπολικά και συμβατικά οχήματα της αστυνομίας.

    [24] ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Έχοντας από τη μια την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ και από την άλλη την αγάπη για την Ελλάδα ομογενείς από την Αυστραλία, αλλά και Αυστραλοί, αστυνομικοί και πολίτες, κατέθεσαν σήμερα μαζικά τις αιτήσεις τους για ενταχθούν στους Εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Γ. Φουντάς, ο εκπρόσωπος των Ελληνοαυστραλών αστυνομικών Ι. Δήμας, συνοδευόμενοι από μέληεθελοντές της Ελληνικής Κοινότητας, προσήλθαν στην έδρα της ΑΘΗΝΑ 2004 και παρέδωσαν τις αιτήσεις εθελοντών.

    Οι αιτήσεις που «ταξίδεψαν» από την Αυστραλία είναι περισσότερες από 200 και βρίσκονται από σήμερα στη Διεύθυνση Εθελοντισμού της ΑΘΗΝΑ 2004. Από αυτές οι 106 προέρχονται από αστυνομικούς Ελληνοαυστραλούς (69) και Αυστραλούς (37).

    Στην εκδήλωση παράδοσης και παραλαβής των αιτήσεων, τόσο ο Γενικός Διευθυντής Εθελοντισμού Δημήτρης Τζιράς, όσο και οι εκπρόσωποι της ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης και των Αυστραλών και Ελληνοαυστραλών αστυνομικών, δήλωσαν υπερήφανοι για την υποδομή και τον ρυθμό προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν από την πλευρά τους για την καλλίτερη διεξαγωγή των Αγώνων.

    Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των εθελοντών από τη μακρινή Αυστραλία, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων Διονύσης Γάγγας, επεσήμανε ότι αποτελούν απτή απόδειξη της στοργής και της αγάπης του απόδημου ελληνισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004:

    «Θέλουμε να ξέρετε ότι σας έχουμε στην καρδιά μας Σας ευχαριστούμε βαθύτατα για την ανταπόκριση στις προσπάθειές μας και όταν θα γυρίσετε πίσω, να είστε βέβαιοι ότι η Αθήνα θα διοργανώσει Ολυμπιακούς αγώνες με Ανθρώπινο Μέτρο», είπε, μεταξύ άλλων.

    Ο Γενικός Διευθυντής Εθελοντισμού κ. Τζιράς, χαρακτήρισε πολύτιμη τη βοήθεια των αποδήμων εξηγώντας ότι η βοήθειά είναι ηθική αλλά και πρακτική «με την έννοια ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας έζησαν πολύ πρόσφατα την γιορτή των Αγώνων. Ειδικότερα οι άνδρες της αστυνομίας έχουν μια πρόσφατη μοναδική εμπειρία στον τομέα της ασφάλειας».

    Στην ενημέρωση και τις εκδηλώσεις που έγιναν από την πλευρά της ΑΘΗΝΑ 2004 στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας στο προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκε η Διευθύντρια Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δήμητρα Ήγκαν, η οποία υπογράμμισε την μεγάλη αποδοχή που συνάντησε στις ελληνικές Κοινότητες της Μελβούρνης, του Σύδνεϋ, της Αδελαϊδας το πρόγραμμα του Εθελοντισμού, καθώς επίσης και την ανταπόκριση που είχε μεταξύ 6.000 ομογενών μαθητών το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας.

    Ο Πρόεδρος της Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας κ. Φουντάς, αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είπε, μεταξύ άλλων: «Θέλουμε οι Αγώνες να έχουν τεράστια επιτυχία, γιατί γίνονται στον τόπο τους. Οι Έλληνες της διασποράς θα είναι όλοι εδώ. Και όσοι δεν θα μπορέσουν να παρευρίσκονται, θα είναι πνευματικά και με την ψυχή τους στραμμένη στην Ελλάδα».

    Ο εκπρόσωπος των Ελληνοαυστραλών αστυνομικών κ. Δήμος πρόσθεσε: «Θεωρούμε τον εαυτό μας ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας. Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να συμβάλλουμε και εμείς με την εμπειρία μας στο μεγάλο αυτό γεγονός».

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Γενικοί Διευθυντές Παραολυμπιακών Αγώνων Ιωάννα Καρυοφύλλη, και Ασφάλειας Γεώργιος Πλάκας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 20 September 2002 - 18:14:36 UTC