Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [02] ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΠΟΨΕ Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΑΟ- ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
  • [03] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΠΛΩΝ
  • [04] Ο ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ
  • [06] Η ΜΟΣΧΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΛΟΠΗ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
  • [07] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: ΟΧΙ
  • [10] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2003 Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [11] ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [12] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [13] Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-1 ΤΟΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [14] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΛΟΚΛΙΑΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [15] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [16] ΣΤΙΒΟΣ: ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [17] Ο ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [18] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [19] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [20] ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ
  • [21] ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [22] Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ADSL ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [23] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΣΗ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ
  • [24] ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΥΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Aθήνα, 14 Νοεμβρίου 2002 (13:02 UTC+2)

    Διευκρινίσεις για το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων γύρω από το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος έδωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την αντιπρόεδρο των Σκοπίων Ράτμιλα Σεκερίνσκα. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως δεν υπάρχει ούτε τελεσίγραφο υπάρχει ούτε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

    Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε επιστολή στα δύο μέρη στην Κύπρο σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μια κατ΄αρχήν συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, δηλαδή μέσα σε 25 μέρες, διαφορετικά, όπως αναφέρει, δεν προβλέπεται συνέχιση των διαπραγματεύσεων και το σχέδιό του θα οδηγηθεί σε ναυάγιο.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ έκανε λόγο για τελεσιγραφικές ημερομηνίες που θέτει ο Κόφι Ανάν για το σχέδιο που αφορά στην επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να πει το πρώτο «όχι» σε αυτές τις ημερομηνίες χωρίς να απορρίψει το σχέδιο.

    Το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα είδος τελεσιγράφου και διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά πρώτη θα επιθυμούσε την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό. «Εάν τα περιθώρια αυτά είναι αρκετά τότε βεβαίως θα πρέπει να τηρηθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Εάν δεν είναι αρκετά βεβαίως θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και επιμένουμε σε αυτό. Πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μετά τη 12η Δεκεμβρίου και να μπορέσουμε να πάρουμε στην Κοπεγχάγη εκείνες τις αποφάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιτρέψουν να υπάρξουν εκείνα τα κίνητρα, εκείνη η δυναμική ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία σοβαρών συζητήσεων, να μην διακοπεί για να μπορούμε να έχουμε επιτέλους λύση στο Κυπριακό» επισήμανε χαρακτηριστικά.

    [02] ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΠΟΨΕ Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΑΟ- ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2002 (14:48 UTC+2)

    Φρούριο σήμερα η Λεωφόρο για το παιχνίδι του ΠΑΟ με την Φενερμπαχτσέ. Ο προπονητής των πρασίνων, Σέρχιο Μαρκαριάν αναζητά στο σημερινό αγώνα-ρεβάνς (21:00) μόνο τη νίκη για να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης έπειτα από το 1-1 του πρώτου παιχνιδιού.

    «Είμαστε έτοιμοι για το σημαντικό ματς. Ξέρουμε ότι παίζουμε με μια δυνατή ομάδα που έχει καλούς παίκτες. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τη νίκη και μαζί τη νίκη», αναφέρει ο Ουρουγουανός τεχνικός κ. Μαρκαριάν, ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Παράλληλα ζητάει από τους οπαδούς του ΠΑΟ να είναι άριστοι στις κερκίδες του γηπέδου, ώστε να μην σημειωθούν έκτροπα ανάλογα αυτά που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. «Εχουμε το αβαντάζ αλλά δεν πρέπει να μείνουμε στο μηδέν. Θα προσπαθήσουμε για τη νίκη και θα την κυνηγήσουμε μέχρι και το τέλος», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκαριάν.

    Η πιθανή ενδεκάδα που θα παρατάξει σήμερα ο ΠΑΟ είναι: Νικοπολιτίδης, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Χένρικσεν, Μπασινάς, Κυργιάκος, Μικάελσεν, Κόλκα, Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος και Ολισαντέμπε.

    [03] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΠΛΩΝ

    Βαγδάτη, 14 Νοεμβρίου 2002 (13:28 UTC+2)

    Έτοιμοι να αναχωρήσουν για το Ιράκ είναι οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών, ύστερα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσείν ότι αποδέχεται τους όρους του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Οι επιθεωρητές αναμένεται να αναχωρήσουν για τη Βαγδάτη της Δευτέρα και έχουν στη διάθεση τους 60 μέρες για να αναφέρουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

    Την επίσημη εντολή της ιρακινής κυβέρνησης παρέδωσε στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο μόνιμος πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλντουρί. Μάλιστα, δήλωσε ότι η χώρα του αποδέχεται τους όρους, αν και δεν συμφωνεί με τις απαιτήσεις. Το ψήφισμα απαιτεί από το Ιράκ να αποκαλύψει όλα τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά του προγράμματα και να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν δράση εάν το Ιράκ απέρριπτε το ψήφισμα.

    Προηγουμένως, αξιωματούχοι του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράκ έχει προσπαθήσει να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες της ουσίας ατροπίνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στις επιθέσεις με αέρια νεύρων.

    Όπως μεταδίδει το BBC, η Ουάσινγκτον δήλωνε πεπεισμένη ότι το εν λόγω γεγονός σημαίνει πως το Ιράκ προετοιμαζόταν πιθανώς να χρησιμοποιήσει νευροπαραλυτικά αέρια εάν εμπλεκόταν σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι εν λόγω ανακοινώσεις εξεδόθησαν λίγες ώρες μετά τα επικριτικά σχόλια της κυβέρνησης Μπους για την απόρριψη του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας από το ιρακινό κοινοβούλιο.

    Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι «η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε» και επανέλαβε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν συμφωνήσει με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση εναντίον του.

    Επόμενα βήματα

    Μετά την αποδοχή του ψηφίσματος η χώρα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να αποκαλύψει όλα τα προγράμματα και τις τοποθεσίες παρασκευής όπλων

    Οι επιθεωρητές όπλων οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος

    Η επιτροπή των επιθεωρητών θα έχει μετά 60 ημέρες να εκπονήσει την αναφορά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

    «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής. Τα τελευταία 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσεϊν θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πλέον αυτό δεν είναι ανεκτό».

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν έχει σκοπό να προβεί σε αφοπλισμό και ότι ήδη έχει κρύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής του, μετέδωσε το BBC.

    [04] Ο ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αγκυρα, 14 Νοεμβρίου 2002 (14:32 UTC+2)

    Αρνητικός αλλά και επιθετικός έναντι του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του κυπριακού, εμφανίστηκε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη αποδοχή του σχεδίου θα είναι απώλεια για τους Τουρκοκυπρίους, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ασκεί ανεύθυνα εξωτερική πολιτική.

    Σύμφωνα με τον κ.Γκιουρέλ πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο παρουσιάζει μεγάλα μειονεκτήματα. Ο απερχόμενος υπουργός κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι διοχέτευσαν στην ελληνική πλευρά κλευρά το σχέδιο "πριν επιδοθεί επίσημα και έγιναν διορθώσεις σύμφωνα με τις επιδιώξεις της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς". Ισχυρίστηκε ότι το κείμενο συντάχθηκε για να εξυπηρετήσει τα σχέδια άλλων και όχι για να επιλυθεί το Κυπριακό και να συγκερασθούν τα συμφέροντα των λαών της Κύπρου. Κατά τον κ.Γκιουρέλ "με το σχέδιο αποσκοπείται η ανακούφιση της Ε.Ε. στο θέμα της διεύρυνσής της και η απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου".

    "Το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών θα συζητηθεί από τη νέα τουρκική κυβέρνηση και τον Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίοι θα λάβουν την τελική απόφαση", τόνισε και πρόσθεσε ότι "δεν επιδείχθηκε σεβασμός στην κατάσταση της υγείας του κ. Ντενκτάς", ενώ ισχυρίστηκε ότι "γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης του γεγονότος ότι δεν έχει σχηματισθεί ακόμη κυβέρνηση στην Τουρκία και τον εγκλωβισμό της σε "χρονικό κλοιό".

    Χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σημεία του σχεδίου που αφορούν στο εδαφικό και στο προσφυγικό καθότι, όπως είπε, "οδηγούν στη δημιουργία νέων προσφύγων και εξαλείφουν τη διζωνικότητα κι ούτε καν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσής τους". Κατά τον κ.Γκιουρέλ η αποδοχή του σχεδίου θα είναι απώλεια για τους Τουρκοκυπρίους "και η αντίστασή τους επί 40 χρόνια θα αποβεί μάταιη".

    Ανέφερε δε ότι στις 8 Νοεμβρίου ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κολίν Πάουελ ζήτησε τηλεφωνικά, να τηρήσει η Τουρκία ευμενή στάση έναντι του σχεδίου, καθώς και ότι αυτό θα διευκολύνει τις Η.Π.Α. να την υποστηρίξουν στο θέμα της ένταξής της στην Ε.Ε. και έδωσε το μήνυμα ότι επιβάλλεται να εξευρεθεί οπωσδήποτε λύση του κυπριακού, ενώ η απάντηση του κ.Γκιουρέλ, την επόμενη ημέρα, ήταν πως "αυτό αυτό θα γίνει με την προϋπόθεση να επιδειχθεί σεβασμός στα "ων ουκ άνευ" για την τουρκική πλευρά, μεταξύ των οποίων είναι το καθεστώς ισοτιμίας στην Κύπρο, και η προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας".

    Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν για τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη. Επικαλούμενος δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας "Το Βήμα", ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν είχε επαφές με τον κ.Σημίτη, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην επίλυση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επιπλέον, πρόσθεσε, ο κ.Γκιουρέλ, "στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Ερντογάν, αφού έκανε λόγο για εφαρμογή του βελγικού μοντέλου στην Κύπρο και στη συνέχεια ανασκεύασε τη δήλωσή του αυτή, είχε επαφή, μετά τις εκλογές, με τον κ. Σημίτη τον οποίο καθησύχασε τονίζοντάς του ότι έκανε την ανασκευή επειδή αναγκάσθηκε, δεν θα πρέπει να τη λάβει υπ' όψιν και ότι οι προσωπικές του απόψεις δεν έχουν αλλάξει".

    "Αν τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα διαψευσθούν, έχει καλώς, σε αντίθετη περίπτωση όμως δημιουργείται τεράστιο ζήτημα", υπογράμμισε ο κ.Γκιουρέλ και κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι ασκεί ανεύθυνα εξωτερική πολιτική. "Αν και δεν έχει αρμοδιότητες, ασκεί ανεύθυνα εξωτερική πολιτική, αλλά με τις δηλώσεις του την υποθηκεύει", τόνισε και πρόσθεσε: "Αν ο κ. Ερντογάν και το AKP δεν απαλλαγούν από το σύνδρομο κατωτερότητας να γίνουν αποδεκτοί στη Δύση, τότε θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα για την Τουρκία".

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες, αν το άλλο μέρος, δηλαδή η Τουρκία, συμφωνήσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις Πολωνών δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Λέσεκ Μίλερ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    "Δηλώσαμε ότι οι προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών (το Σχέδιο Ανάν) αποτελούν βάση διαπραγματεύσεων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα διαπραγματευθεί και εάν η άλλη πλευρά συμφωνήσει, τότε θα καταστεί δυνατή η υπέρβαση των δυσκολιών, κάτι που θα οδηγήσει πιθανώς στην υπογραφή, πριν από τη 12η Δεκεμβρίου", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    "Αλλά αυτή τη στιγμή τίποτε δεν είναι σίγουρο", διευκρίνισε και πρόσθεσε: "έχουμε να διαπραγματευθούμε την τελική λύση, γιατί υπάρχουν πολλά σημεία που είναι δυνατόν να διευθετηθούν κατά τρόπο ορθολογικό. Και ελπίζουμε πως η άλλη πλευρά, η τουρκική πλευρά, θα συμφωνήσει".

    [06] Η ΜΟΣΧΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΛΟΠΗ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Μόσχα, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής ασφάλειας (GosAtomNadzor) Γιούρι Βιχιέφσκι παραδέχτηκε ότι πυρηνικά υλικά, μεταξύ των οποίων και ''κιλά'' ουρανίου ελαφρά εμπλουτισμένου έχουν κλαπεί από τη Ρωσία τα τελευταία δέκα χρόνια, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ''από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία βελτιώθηκε αλλά ''δεν έχει φθάσει ακόμα σε εξαιρετικό επίπεδο''.

    [07] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Φλώρινα, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Περιφερειακές εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται στην ακριτική Φλώρινα, μια πόλη με μαχρόχρονη πολιτιστική παράδοση, καθώς από την πόλη αυτή ξεκίνησαν οι περιφερειακές εκδηλώσεις του φεστιβάλ πριν οκτώ χρόνια κι έγιναν θεσμός χάρη στη συμμετοχή των πολιτών αλλά και την παρουσία δημιουργών με διεθνή εμβέλεια όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και η Ειρήνη Παππά.

    Στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου πλήθος κινηματογραφόφιλων παρακολούθησε την έναρξη των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού κέντρου επεσήμαναν την απουσία των νέων δημιουργών, σκηνοθετών και ηθοποιών, στις πόλεις που γίνονται οι περιφερειακές και καυτηρίασαν την νοοτροπία τους να μην θέλουν να αφήσουν την Θεσσαλονίκη και να πάνε στην περιφέρεια, για να υποστηρίξουν τις ταινίες τους.

    [08] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Aθήνα, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα Μάγδα Σαϊν, στην πρεσβευτική Κατοικία στην Φιλοθέη παρέστη την Τρίτη το βράδυ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄.

    Κατά τη διάρκεια του δείπνου η κ. Σαϊν εξέφρασε την μεγάλη της χαρά για την παρουσία του Μακαριωτάτου στο σπίτι της Αιγύπτου. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην προστασία και βοήθεια που παρέχει το Αιγυπτιακό κράτος τόσο προς το Πατριαρχείο όσο και προς το Ορθόδοξο ποίμνιο που διαμένει στην φιλόξενη χώρα του Νείλου. Αναφέρθηκε ακόμη στις στενές σχέσεις Ελλάδος και Αιγύπτου τονίζοντας το ελεύθερο δικαίωμα που έχουν οι Χριστιανοί στην Νειλοχώρα να τελούν τα της λατρείας τους, την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανισμού και Ισλάμ, την δημοκρατία που βασιλεύει στην Αιγυπτιακή γη καθώς και το μηδαμινό ποσοστό της εγκληματικότητας κάτι που πρέπει να αποτελεί πρότυπο και για τις υπόλοιπες χώρες.

    Χθες ο Πατριάρχης εκκλησιάσθηκε στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Νεκταρίου

    Γαργηττού, ενώ το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του στην Τράπεζα της Μονής.

    Το απόγευμα σε ειδική τελετή στην αίθουσα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών

    Ελλήνων, ο Πατριάρχης παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας

    Συλλόγων Ελλήνων Αφρικής Αρη Λυχναρά ενώ σε ομιλία του τόνισε την ιδιαίτερη προσφορά του κ. Λυχναρά τόσο στους Έλληνες της Αφρικής μέσω της Ομοσπονδίας, όσο και στο Πατριαρχείο.

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: ΟΧΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΙΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Σκληρές διαπραγματεύσεις, μη αποδοχή ασφυκτικών χρονικών ορίων και όχι υπογραφή πριν την Σύνοδο Κοπεγχάγης ήταν τα ζητούμενα επί του σχεδίου Ανάν που έθεσαν όλοι οι βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Στην πολύωρη συνεδρίαση της, διήρκησε έξι ώρες, όλοι οι βουλευτές που πήραν το λόγο, πλην του Στέλιου Παπαθεμελή που ήταν και ο μόνος που ζήτησε σαφέστατα να απορριφθεί, έδωσαν έμμεσα το "πράσινο φως" στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση του κειμένου του γενικού γραμματέα.

    Ωστόσο επεσήμαναν όλοι τον κίνδυνο να τορπιλληθεί η ένταξη της Κύπρου σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το κείμενο. Μάλιστα ο Θόδωρος Πάγκαλος υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν κατατέθηκε για αυτό το σκοπό.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου πάντως ξεκαθάρισε ότι "διεύρυνση χωρίς Κύπρο δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σημειώνοντας ότι "η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία ένταξης και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν".

    "Τα χρονοδιαγράμματα είναι υπαρκτά όχι όμως τελεσιγραφικά. Μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία πριν τις 12 Δεκεμβρίου θα διατηρηθεί όμως η δυναμική που έχει δημιουργηθεί για επίλυση του Κυπριακού μετά την Κοπεγχάγη" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ακόμα ότι το Σχέδιο Ανάν είναι αφετηρία για διαπραγμάτευση και ότι τα κριτήρια της ελληνικής πλευρά είναι η λύση να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στη λειτουργικότητα του νέου συστήματος εντός της ΕΕ.

    "Δεν χρειάζονται ούτε κραυγές ενθουσιασμού ούτε μηδενισμός αλλά συντονισμός και σοβαρότητα" σημείωσε ενώ υπενθύμισε ότι η ομόσπονδη λύση δεν αποφασίσθηκε τώρα αλλά το 1977 με την συμφωνία που είχαν κάνει τότε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Ραούφ Ντεκτάς.

    Στην αρχή της συνεδρίασης τρεις πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάγκαλος Αρσένης και Καψής οι οποίοι κατέθεσαν γραπτό κείμενο στο οποίο υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι:

    "Οι προβλέψεις της Συμφωνίας που θα πρέπει να δεχθούμε και να συνυπογράψουμε προ της Κοπεγχάγης αποδέχονται όλες τις αξιώσεις Ντεκτάς, ανατρέπουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και θεσμοθετούν και λειτουργικά τη διχοτόμηση, ενώ νομιμοποιείται η παραμονή όλων των εποίκων."

    Καταλήγουν δε στο κείμενο τους ότι ακόμα και αν αποδεχθούμε το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων τότε είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να αρθούν οι τόσο σφιχτές προθεσμίες.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Πέτρος Μολυβιάτης επεσήμανε ότι δεν χωρούν ωραιοποιήσεις και θριαμβολογίες γιατί αποδυναμώνεται έτσι η διαπραγματευτική μας θέση ενώ επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε ότι πρέπει στη Κοπεγχάγη να οριστικοποιηθεί χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αναβολή, η ένταξη της Κύπρου και ότι πρέπει να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση για τα αμφισβητούμενα σημεία που αφορούν τη λειτουργικότητα του συστήματος.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ υπογράμμισε ότι "η όποια λύση του κυπριακού όποια στιγμή και να γίνει θα είναι επώδυνη και για τις δύο πλευρές. Υποστήριξε ακόμα ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς έγινε ο μεγάλος συμβιβασμός το 1999 με την αποδοχή της δικοινοτικής διζωνικής λύσης, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να αξιοποιηθεί προς το καλύτερο η συμφωνία.

    Η εισηγήτρια του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη τόνισε ότι θα ήταν ολέθριο λάθος να καταφύγουμε σε διαχωριστικές κατατάξεις ανάμεσα σε πατριώτες και μη πατριώτες και σε αυτούς που προωθούν ή μη καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα. Όπως είπε το κόμμα της θα μελετήσει τις προτάσεις και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα, συνέστησε προσοχή και επανέφερε τη πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

    Από τους κυβερνητικούς βουλευτές ιδιαίτερα χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις του Γεράσιμου Αρσένη που τόνισε ότι η κυβέρνηση μιλά για επώδυνο συμβιβασμό αλλά φαίνεται όχι είναι θανατηφόρος.

    Ο Χρήστος Παπουτσής μίλησε για παγίδα της τελευταίας στιγμής ενώ ο Στέλιος Παπαθεμελής πρότεινε να απορριφθεί το σχέδιο.

    "Κερδίστε χρόνο κάνοντας τα αδύνατα δυνατά και προσανατολιστείτε στο στόχο απόρριψης του σχεδίου. Διαφορετικά οι αλυσίδες που θα στηθούν για τον ελληνισμό δεν θα μπορέσουν να τις σπάσουν ούτε τα παιδιά ούτε τα εγγόνια μας" σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος δήλωσε ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Μολυβιάτης σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του συστήματος ενώ χαρακτήρισε ευτύχημα την εμπλοκή της ΕΕ.

    [10] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2003 Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Την άποψη ότι η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» θα ξεκινήσει στις αρχές του 2003, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της 1ης Ενημερωτικής Συνάντησης Δικαστικών Λειτουργών από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

    Οπως επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο και θα ακολουθήσει η πρόταση του εισαγγελέα και αμέσως μετά η έκδοση του βουλεύματος. «Η εκτίμηση μας είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αυτής διαδικασίας θα καταστεί δυνατόν να ξεκινήσει η δίκη τους πρώτους μήνες του 2003, έτσι ώστε να υπάρχει και άνετο χρονικό διάστημα για την διεξαγωγή της στους μήνες μετά που θα ακολουθήσουν», τόνισε.

    Ερωτηθείς για την αποχή από το συσσίτιο των κρατούμενων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», τόνισε ότι οι συνθήκες κράτησης τους είναι αυτές που προβλέπονται από τον σωφρονιστικό κώδικα για όλους τους κρατουμένους. «Δεν υπάρχει για κανέναν ούτε ευνοϊκότερη, ούτε δυσμενέστερη μεταχείριση για κανέναν κρατούμενου. Ότι ισχύει για όλους τους κρατουμένους ισχύει γι' αυτούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη"», σημείωσε.

    [11] ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Aθήνα, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Αποφασιστικότητα και σύνεση στις ώρες εθνικής και ιστορικής ευθύνης που ζουν οι Έλληνες με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό συνέστησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στο Πάρκο Ελευθερίας. «Είμαστε όλοι παρόντες. Η φωνή του Πολυτεχνείου ενώνεται σήμερα με τη φωνή της Κύπρου. Η φωνή του Πολυτεχνείου γίνεται και πάλι φωνή όλων των Ελλήνων για την Κύπρο. Για τα δίκαια του Ελληνισμού. Για μια καλύτερη Δημοκρατία», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Μιλώντας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου επισήμανε πως τα κεντρικά της μηνύματα είναι η ευρύτερη δυνατή ενότητα, γύρω από τις κοινές αξίες και τα ιδανικά του λαού μας, η πανεθνική ομοψυχία για την επίτευξη κοινών στόχων, η εθνική αυτοπεποίθηση, η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, η αγωνιστική διεκδίκηση καθολικών αξιώσεων της κοινωνίας, ο αγώνας για βελτίωση της ποιότητας ζωής, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τη Δικαιοσύνη, η εμμονή στην ανάγκη διαρκούς επένδυσης στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, ο αγώνας για τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας.

    «Η φωνή του Πολυτεχνείου βρήκε τη δική της απάντηση, μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Η Δημοκρατία στον τόπο μας δεν αντιμετωπίζει σήμερα τους κινδύνους του τότε. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι ισχυρό και ακλόνητο, όσο ποτέ στο παρελθόν» τόνισε ο κ. Καραμανλής, όμως σημείωσε πως δεν μπορέσαμε ακόμη να φτιάξουμε την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε. «Μπορούμε να σηκώσουμε ψηλότερα την πατρίδα μας. Μπορούμε να δώσουμε απτές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων γύρω μας. Μπορούμε ν' ανοίξουμε καινούργιους δρόμους στη νέα γενιά της πατρίδας μας», πρόσθεσε και τόνισε ότι στόχοι είναι οι ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, την απασχόληση, την ευημερία, η γεφύρωση του χάσματος των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε και πάλι για καθεστωτικές πρακτικές, διχαστικές αντιπαραθέσεις, αδιαφάνεια, διαφθορά, σκοπιμότητες αποπροσανατολισμού και κομματικού καιροσκοπισμού. Κάλεσε δε τους πολίτες να αρνηθούν τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς και να υπερασπιστούν έμπρακτα την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας ενώνοντας τις δυνάμεις τους και επιχειρώντας ένα άλμα ποιότητας και δημιουργίας που απαιτεί η νέα εποχή.

    [12] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Στη Βρετανία εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια δέχονται οι ένοπλες δυνάμεις που εκτελούν καθήκοντα πυρόσβεσης, καθώς για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια οι πυροσβέστες κατέρχονται σήμερα και αύριο σε απεργία για την ικανοποίηση μισθολογικών τους αιτημάτων.

    Όπως μετέδωσε το BBC, πολλά από τα τηλεφωνήματα αποδείχθηκαν φάρσες ενώ υπήρξαν και σοβαρότερα περιστατικά, στα οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον τρία ηλικιωμένα άτομα, σε πυρκαγιές που ξέσπασαν στα σπίτια τους.

    Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντοπίσει τους κακοήθεις φαρσέρ και θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον τους.

    Η κυβέρνηση των Εργατικών προσέφερε στους πυροσβέστες αυξήσεις 11% αλλά τα συνδικάτα ζητούν αυξήσεις αποδοχών κατά 40%, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη τους αμοίβονται πολύ λιγότερο από άλλους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

    [13] Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-1 ΤΟΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Αν και στην αρχή ο Αρης καρδιοχτύπησε τους φίλους του, αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0, κατάφερε να πάρει τη νίκη- πρόκριση από τον Πατραϊκό με 3-1. Ετσι οι κίτρινοι πήρα το εισιτήριο για την επόμενη φάση του κυπέλλου, δικαιώνοντας τους λιγοστούς φιλάθλους τους που παραβρέθηκαν στο γήπεδο.

    Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να σημειώσουν πρώτοι τέρμα στο 15' με τον Κόλτση. Ο Αρης στη συνέχεια ξύπνησε από τον λήθαργό του και χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να επανορθώσει. Ετσι ο Κούσα στο 32' ισοφάρισε για τους κίτρινους και έφερε το παιχνίδι στα ίσα, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Επαλέ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του Αρη κάνοντας το σκορ με 1-2. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 70' και πάλι ο Γιώργος Κούσας με δυνατό σουτ από την γωνία της μικρής περιοχής.

    Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο Μανώλης Ταπάτζας. Κίτρινη κάρτα αντίκρισαν οι Καβακά, Γκίμπρο, Γεωργόπουλο, Αργυρόπουλο, Επαλέ, Μπράγκα και Τουαλιμπουντίνε.

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Μαλλούς, Ν.Παπαδόπουλος, Κούσας, Μορίς, Παπαδόπουλος, Κυζερίδης (78` Σίμιτς), Επαλέ, Μπράγκα, Νικολαϊδης, Καζαντζης (69` Α.Παπαδόπουλος).

    ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ: Ζαφειρόπουλος, Καβακας, Κόλτσης, Αργυρόπουλος, Κατερίνης (45` Δημόπουλος), Λέντερερ, Γεωργόπουλος, Γκίμπρο, Στράντζαλης, Κατσαρός (19` Λαζανάς), Τουαλιμπουντίνε (66` Σχοινάς).         

    [14] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΛΟΚΛΙΑΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη έφθασε το απόγευμα ο Τζέι Λοκλίαρ, που θα πάρει τη θέση του Γκρέγκορι Εϊμος που πιάστηκε θετικός σε ντόπινγκ κοντρόλ. «Είμαι χαρούμενος που θα παίξω σε ένα δυνατό πρωτάθλημα. Είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστώ στην Ευρώπη και αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για μένα», τόνισε το νέο απόκτημα του Γηραιού και συνέχισε: «Εχω ακούσει καλά λόγια για τη νέα μου ομάδα. Απαρτίζεται από νεαρούς παίκτες, αλλά θεωρώ ότι θα βρεθεί πολύ σύντομα η χρυσή τομή. Κύριο μέλημά μου είναι να προσαρμοστώ στο νέο μου περιβάλλον. Ελπίζω να βοηθήσω τον Ηρακλή στους στόχους που έχει θέσει».

    Ο Λοκλίαρ το μεσημέρι βρέθηκε στην Αθήνα όπου πέρασε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στην Αθήνα. Το ευχάριστο για τον Ηρακλή είναι ότι έχει εκδοθεί το δελτίο του Αμερικανού και αυτό σημαίνει ότι ο Λευτέρης Κακιούσης θα τον έχει στη διάθεσή του για το παιχνίδι του Σαββάτου με τον Πανιώνιο.

    [15] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλες, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να καθυστερήσει και να γίνει την 1η Απριλίου ή την 1η Μαίου του 2004 και όχι τον Ιανουάριο του ίδιου έτους όπως έχει προγραμματιστεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω τροποποίηση αναμένεται να προταθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ προκειμένου να δοθεί χρόνος στους βουλευτές των 15 χωρών να επικυρώσουν την συνθήκη ένταξης η οποία θα υπογραφεί τον Απρίλιο του 2003.

    Σημειώνεται ότι στο νέο κύμα της διεύρυνσης αναμένεται να ενταχθούν συνολικά 10 υποψήφιες προς ένταξη χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκτός από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία οι οποίες είναι πιθανόν να ενταχθούν το 2007.

    [16] ΣΤΙΒΟΣ: ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Παρουσία του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή πραγματοποιούνται αύριο και μεθαύριο οι φετινές ετήσιες απολογιστικές συσκέψεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανάπτυξης σε δυο πόλεις της Κεντρικής Ελλάδος. Πρόκειται για έναν θεσμό με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων στην βάση και την αξιοποίηση των προτάσεων για την ανάπτυξη του στίβου. Παράλληλα γίνεται από τον ΣΕΓΑΣ ενημέρωση των παραγόντων σωματείων, των προπονητών, των αθλητών κλπ για θέματα οικονομικών, υλικοτεχνικής υποδομής κλπ.

    Σε πρώτη φάση συσκέπτονται οι ΕΑΣ για την ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου και προβληματισμού στη βάση. Η δεύτερη φάση είναι η σύγκλιση της ετήσιας συνέλευσης της Επιτροπής Ανάπτυξης Κλασσικού Αθλητισμού Βάσης (ΕΠΑΚΑΒ), που γίνεται το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με τη συμμετοχή ενός τεχνικού και ενός διοικητικού από κάθε ΕΑΣ.

    Ο κ Σεβαστής μεταβαίνει επικεφαλής κλιμακίου αποτελούμενο από τους Κυριάκο Χονδροκούκη υπεύθυνο ανάπτυξης της περιοχής και Γιάννη Κουτσοφλίνη υπεύθυνο εθνικών ομάδων παίδων κορασίδων. .

    Αύριο (18:30) στη Λαμία συσκέπτονται η ΕΑΣ Ανατ. Στερεάς και Βοιωτίας - Εύβοιας και την επόμενη το πρωί στο Εθνικό Στάδιο της Λάρισας (10:00) συνεδριάζουν οι ΕΑΣ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Στο περιθώριο της σύσκεψης λαμβάνει χώρα εκδήλωση στη μνήμη του αδικοχαμένου Γιώργου Σδράγκα (6ος παγκόσμιος πρωταθλητής παίδων στα 400 μ) που απεβίωσε το περασμένο καλοκαίρι σε ηλικία 17 ετών θύμα τροχαίου. Με σύμφωνη απόφαση των τοπικών αρχών  το όνομα του δίνεται στην αίθουσα του στίβου του στάδιο της Λάρισας.

    [17] Ο ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Ο Ακράτητος πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας κερδίζοντας με 2-0 την Καλαμάτα σε συνδυασμό με το 1-1 της πρώτης συνάντησης.

    Το ντεπούτο του στον πάγκο του Ακράτητου έκανε ο Πέτρος Ραβούσης. Τα δύο νικηφόρα τέρματα πέτυχε ο Ραζανάουσκας στο 18' και στο 30'. Το παιχνίδι ήταν μέτριο και ο διαιτητής της αναμέτρησης κ. Κοντογιαννίδης δεν χρειάστηκε να δείξει ούτε μια φορά κίτρινη κάρτα.

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Ράπτης, Ποζαπαλίδης, Μεσέρδης, Τσβετάνοφ, Τζιωρτζιόπουλος (68` Κουτσοκώστας), Ραζανάουσκας, Γκαρόζης, Ζιάκας (59` Παγιαζίτ), Ηλιόπουλος (73` Μέλο Περέιρα), Κάφαλης, Στεφανίδης.

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Σταματόπουλος, Γαλανόπουλος, Γιοβάνοβιτς (78` Ντινιώτης), Ψυχογιόπουλος, Τσουκάλης (62` Τζεμόπουλος), Πήλιουρας (45` Τριανταφυλλάκης), Ανδρεάδης, Οστρόφσκι, Γουνδουλάκης, Χάβος, Καλαντζής.       

    [18] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Κωστίκος ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας Νέων για το φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη της Ελβετίας που θα γίνει 20 Νοεμβρίου στην πόλη Αβενσέ (19:30 ώρα Ελλάδας).

    Οι παίκτες που κλήθηκαν είναι: Αραμπατζής Ιωάννης (ΑΕΚ), Αραμπατζής Νικόλαος (Πανσερραϊκός), Βούης Παναγιώτης (Γκρόιτερ), Ελευθεριάδης Ηλίας (ΠΑΟΚ), Λαμπρόπουλος Γεώργιος (Αιγάλεω), Λεοντίου Σωτήρης (Παναθηναϊκός), Μήτρου Νικόλαος (Πανιώνιος), Ορφανίδης Ιορδάνης (Καβάλα), Παπαζαχαρίας Γρηγόρης (Ηρακλής), Παυλίδης Αναστάσιος (Μπόχουμ), Πιπίνης Χρήστος (Ακράτητος), Σαμαράς Γεώργιος (Χέρενβεν), Σερέτης Βασίλειος (Αρης), Σηφάκης Μιχαήλ (ΟΦΗ), Σουάνης Δημήτριος (Πανιώνιος), Στεφανής Κωνσταντίνος (Παναχαϊκή), Τσελέπης Γιαννόπουλος (BVO Emmen), Τσιμπανάκος Ευρυπίδης (Ολυμπιακός Βόλου), Φυντανίδης Σωκράτης (Απόλλων Καλαμαριάς).

    [19] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 14 Νοεμβρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου επιστρέφει στα Κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, μετά από μακρά διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Την ίδια ημέρα μεταβαίνει στα Κατεχόμενα ο νικητής των τουρκικών εκλογών και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Εξάλλου, άρχισαν στα Κατεχόμενα οι «εορτασμοί» για την αυριανή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους με το διάγγελμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος δήλωσε ότι το ψευδοκράτος ιδρύθηκε για να υπάρχει εσαεί.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Το θέμα των επιπτώσεων που θα έχει στο περιβάλλον η εγκατάσταση και λειτουργία της θερμοηλεκτρικής μονάδας φυσικού αερίου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης θέτει η βουλευτής του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε άδεια στην ΕΛΠΕ ΑΕ για την κατασκευή θερμοηλεκτρικής μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 390 MW στα Διαβατά Θεσσαλονίκης ενώ με βάση τον προβλεπόμενο μέσο ρυθμό αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ως το 2005 να γίνει ένταξη στο σύστημα συνολικής ισχύος 1500 MW. Η κ. Ξηροτύρη σημειώνει ότι η ανάγκη της επιπλέον παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα επιτρεπόμενα όρια των ρύπων έχουν ήδη ξεπεραστεί.

    Η βουλευτής του Συνασπισμού εκτιμά πως από τη λειτουργία της μονάδας θα υπάρχουν πολύ μεγάλες εκπομπές ρύπων ενώ θα προκληθεί θερμική ρύπανση από την ψύξη της μονάδας και θα επηρεαστεί δραματικά το κλίμα της περιοχής. Παράλληλα σημειώνει ότι η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα η δυτική Θεσσαλονίκη έχει έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων και δεν υπάρχουν επαρκείς σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Η κ. Ξηροτύρη ρωτά την κυβέρνηση ποιες αναμένεται να είναι οι περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις, αν έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις των συνολικών δράσεων στην ήδη επιβαρημένη περιοχή, αν έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και τι θα συμβεί αν αποδειχτεί ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

    [21] ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Λευκωσία, 14 Νοεμβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο να συζητήσει με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σοβαρότητα το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που επέδωσαν στις δυο πλευρές τα Ηνωμένα Έθνη, και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να καθορίσει τη γραμμή πλεύσης, τη πολιτική και την τακτική που θα ακολουθηθεί.

    Μιλώντας σήμερα, πριν από την έναρξη του νομοθετικού έργου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις επετείους της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της θυσίας του ήρωα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση και ζήτησε από το σώμα να τηρήσει μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στο πλαίσιο των όρων εντολής του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, έδωσε την περασμένη Δευτέρα, στις δύο πλευρές, πρόταση λύσης του Κυπριακού.

    «Ο Γενικός Γραμματέας», είπε ο κ. Χριστόφιας, «προτείνει να υπογραφεί η θεμελιώδης συμφωνία πριν τη 12η Δεκεμβρίου, χρονικό διάστημα που από τα γεγονότα φαντάζει ανεδαφικό, αλλά και ως μέρος της όλης διαδικασίας μοιάζει με τελεσίγραφο».

    «Η έκφραση μαξιμαλιστικών και αυθαίρετων προσεγγίσεων που ωραιοποιούν σημαντικές θέσεις που υπάρχουν στο σχέδιο, η έκφραση μηδενιστικών και απόλυτα αρνητικών προσεγγίσεων για τις διάφορες πτυχές και το σύνολο του σχεδίου, χωρίς μάλιστα αυτό να έχει μελετηθεί σοβαρά, μειώνουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Προέδρου Κληρίδη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των στιγμών και συνέστησε «ψυχραιμία, σε βάθος ανάλυση και υπεράσπιση αρχών για δίκαιη και βιώσιμη λύση και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [22] Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ADSL ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Έτοιμο από καιρό είναι το δίκτυο για τη χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών ADSL του ΟΤΕ, ωστόσο, η απουσία έτερης εταιρίας τηλεπικοινωνιών που θα μπορούσε να αναπτύξει αντίστοιχο δίκτυο και να το προωθήσει στην αγορά, "δένει τα χέρια" του Οργανισμού. Αυτά επισήμανε το μέλος της Επιτροπής για την Κοινωνία της Πληροφορίας και αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.

    Μιλώντας σε διημερίδα με θέμα: "Το μέλλον των διαδικτυακών μετα-μέσων", του e-magic, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι ο ΟΤΕ δεν μπορεί να βγάλει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ΑDSL, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μονοπωλιακών καταστάσεων. "Αν ο ΟΤΕ βγάλει τιμολόγιο θα πρέπει να υποδείξει ταυτόχρονα την ανταγωνίστρια εταιρία", είπε.

    Σημειώνεται ότι η τεχνολογία ADSL χρησιμοποιεί την υποδομή του τηλεφωνικού δικτύου και επιτυγχάνει ταχύτητες μετάδοσης που είναι ακόμη και εκατό φορές μεγαλύτερες από εκείνες που επιτυγχάνει σήμερα ένα απλό modem.

    Ο κ. Παπανικολάου, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ακόμη αρκετά πίσω στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε σχέση με την Ευρώπη των "15", εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα επόμενα δυο χρόνια θα αλλάξει το δικτυακό τοπίο στη χώρα μας, με την ανάπτυξη νέων δικτύων που θα αυξάνουν την ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων.

    Στ. Τ.

    [23] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΣΗ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ

    Αγκυρα, 14 Νοεμβρίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Ακυρώθηκε η άδεια που είχε προηγουμένως χορηγηθεί από τον Νομάρχη Αττάλειας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετά από αίτηση του τελευταίου, για τέλεση Θείας Λειτουργίας στο Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Demre/Kale (Μύρα), στις 6 Δεκεμβρίου.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Star, η άδεια ακυρώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της γείτονος, μετά από αίτημα του προέδρου του Ιδρύματος Noel Baba (Αϊ Βασίλης) για ακύρωση της άδειας, με το αιτιολογικό ότι η 6η Δεκεμβρίου συμπίπτει με την εορτή του Ραμαζανίου.

    [24] ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΥΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 14 Νοεμβρίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει μόνο του στην τροποποίηση του άρθρου 109 του Συντάγματος- το άρθρο αυτό επιτάσσει τον διορισμό πρωθυπουργού μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου- ξεκαθάρισε ο ηγέτης του κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αν και οδήγησε το ΑΚΡ στη νίκη με αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, λόγω της γνωστής δικαστικής απόφασης που εκκρεμεί εις βάρος του.

    Επεσήμανε δε ότι δεν προτίθεται να αναλάβει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ή υπουργός, έστω και αν τροποποιηθεί το άρθρο 76 του Συντάγματος- αφορά στην απαγόρευση να εκλεγεί βουλευτής άτομο το οποίο έχει καταδικαστεί για το αδίκημα υποδαύλισης ενεργειών που σχετίζονται με ιδεολογίες- και αρθεί έτσι η απαγόρευση να εκλεγεί βουλευτής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 14 November 2002 - 19:13:40 UTC