Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΓΚΡΙΝΙΑ" ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [02] ΔΥΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Ο Κ. ΑΝΑΝ
  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΣΤΟ
  • [04] ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ
  • [05] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 89-73 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΙΡΟΚΙ
  • [06] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [07] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [11] ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΝΤ.
  • [12] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ROMTELECOM
  • [13] ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [14] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ
  • [15] ΤΟ ΕΛΚ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
  • [16] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η 3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
  • [17] ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ
  • [18] ΜΠΑΪΚΑΛ: Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΙΣ
  • [19] ΟΙ ΔΥΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] ΕΡΟΓΛΟΥ: ΕΔΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ
  • [21] ΓΚΙΟΥΛ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ Η ΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [22] ΜΠΟΥΣ: "ΣΑΦΗΣ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
  • [23] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -13/11/2002
  • [24] ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ-54 ΝΕΚΡΟΙ

  • [01] "ΓΚΡΙΝΙΑ" ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Κωνσταντινούπολη, 13 Νοεμβρίου 2002 (17:33 UTC+2)

    «Αδικία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, το γεγονός ότι το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για το Κυπριακό παρουσιάστηκε σε μια περίοδο που δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας κι ενώ εξακολουθεί να έχει προβλήματα υγείας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς».

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο σχετικά με το εδαφικό και τους πρόσφυγες.

    Ο απερχόμενος Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «ένα θετικό σημείο του σχεδίου» ότι δηλαδή για πρώτη φορά σε έγγραφο που έχει ετοιμαστεί από τον ΟΗΕ δίδεται η ευκαιρία ισοτιμίας και στις δυο πλευρές.

    Ο κ. Ετζεβίτ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν ανησυχητικά σημεία» στο σχέδιο, διευκρινίζοντας ότι «ο τουρκικός πληθυσμός στα εδάφη που σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται να δοθούν στην άλλη πλευρά, είναι 150-160 χιλιάδες κι αυτό είναι απαράδεκτο».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [02] ΔΥΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Ο Κ. ΑΝΑΝ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2002 (00:01 UTC+2)

    Δύο εναλλακτικούς χάρτες για το εδαφικό, οι οποίοι περιλαμβάνουν την Αμμόχωστο και τη Μόρφου επισυνάπτει στο σχέδιο του για λύση του Κυπριακού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Από το 1974 μετά την τουρκική εισβολή Κύπρος είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα και το 37% των εδαφών βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Και στους δύο χάρτες που κατέθεσε ο κ. Ανάν προβλέπεται η επιστροφή της Μόρφου και της Αμμοχώστου, που σήμερα κατέχονται από τις τουρκικές δυνάμεις.

    Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο στην ελληνοκυπριακή διοίκηση επιστρέφουν η Αμμόχωστος, Λιμνιά, Πραστιό, Αχέριτος, Πυργά, Αχνα, Λύση, Βατιλή, Ασια, Τύμβου, Γερόλακος, Σκυλούρα, Αγία Μαρίνα, Κοντεμένος, Λάπηθος, Λέντακας, Μόρφου, Ζώδεια Πέτρα, Αγιος Γεώργιος και Γαληνή. Με την πρόταση αυτή οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να έχουν το 28,6% των εδαφών.

    Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο επιστρέφουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση τα χωριά της Καρπασείας στο βόρειο άκρο της Κύπρου Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα και Απόστολος Ανδρέας. Ακόμη στη λύση αυτή περιλαμβάνονται και οι περιοχές, Αμμόχωστος, Αχέριτος, Αχνα, Λύση, Βατιλή, Ασια, Τύμβου, Γερόλακος, Σκυλούρα, Αγία Μαρίνα, Κοντεμένος, Λάπηθος, Λέντακας, Μόρφου, Ζώδεια, Πέτρα και Γαληνή. Με βάση το δεύτερο σενάριο οι Τουρκοκύπριοι θα κατέχουν το 28,5%.

    Προβλέπεται να επιστρέψουν στις εστίες τους περίπου 95.000 πρόσφυγες, παραμένει όμως ανοιχτό να καθοριστεί από τις διαπραγματεύσεις το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία επιστροφής τους.

    Με βάση την πρόταση επί του εδαφικού που περιλαμβάνεται στο σχέδιο Ανάν αν συμφωνηθεί το πρώτο σενάριο, το οποίο δεν περιλαμβάνει τη χερσόνησο της Καρπασείας, προβλέπεται η άμεση μετεγκατάσταση του 14% των προσφύγων. Αν γίνει δεκτό το δεύτερο σενάριο με τα χωριά της Καρπασίας προβλέπεται η μετεγκατάσταση του 11% των προσφύγων.

    Σύμφωνα με τους όρους, με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, και εντός ενενήντα ημερών, τα εδάφη θα περάσουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και κάτω από την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Θα παραμείνουν όμως υπό την προσωρινή διοίκηση Τουρκοκυπρίου αξιωματούχου για άλλα τρία χρόνια.

    Στις περιοχές που δεν θα επιστραφούν για εγκατάσταση υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα εφαρμοστεί σύστημα αποζημιώσεων προς τους κατόχους των περιουσιών με βάση την αξία που είχαν το 1974 συν τον πληθωρισμό.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2002 (17:29 UTC+2)

    Η κυβέρνηση είναι θετική στην όσο γίνεται μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα για το σχέδιο Ανάν σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τον προσδιορισμό των επόμενων κινήσεων της ελληνικής πλευράς μετά την κατάθεση του σχεδίου. Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, ο διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς στους οποίους, όπως είπε, θα παραδώσει σήμερα το σχέδιο Ανάν. Το Σάββατο θα τους μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα εξεταστεί αν χρειαστεί να υπάρξει κάποια συζήτηση με τους αρχηγούς σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ασφαλώς προέχει και η ενημέρωση της κοινής γνώμης, ώστε να έχει πλήρη γνώση των πτυχών που συζητούνται, των θέσεων που έχει πρώτα απ' όλα η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση. Βεβαίως και εμείς θα συνδιαμορφώσουμε και τη δική μας ελληνική θέση με τον Πρόεδρο Κληρίδη» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα να συμβεί κάτι τέτοιο ενώ για τη θέση της Ελλάδας σχολίασε: «Κατ' αρχάς εμείς είμαστε οι αιτούντες. Απαίτηση δική μας είναι να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Χρόνια ζητούμε λύση στο Κυπριακό και χρόνια ζητούμε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Τώρα, λοιπόν, που ήρθε αυτή η ευκαιρία, ας την αξιοποιήσουμε».

    [04] ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ

    Βαγδάτη, 13 Νοεμβρίου 2002 (18:46 UTC+2)

    Το Ιράκ αποδέχθηκε τελικά άνευ όρων το νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό της χώρας όπως ανακοίνωσε ο Ιρακινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ Αλντούρι.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο Ιρακινός απεσταλμένος τόνισε ότι η Βαγδάτη αναμένει πλέον την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός της για τον έλεγχο των όπλων.

    «Επέδωσα επιστολή στον Κόφι Αναν. Περιείχε θετική απάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Αλντούρι προσθέτοντας ότι «περιμένουμε με ανυπομονησία τους επιθεωρητές να αρχίσουν το έργο τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

    "Αυτό αποτελεί μέρος της πολιτικής μας, να προστατεύσουμε τη χώρα μας, να προστατεύσουμε το λαό μας, να προστατεύσουμε την περιοχή μας από την απειλή του πολέμου που είναι αληθινή" κατέληξε.

    Σημειώνεται ότι η εξασέλιδη επιστολή φέρει την υπογραφή του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών Νατζί Σάμπρι.

    [05] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 89-73 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΙΡΟΚΙ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Αυτό που ήθελε, αυτό πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος κέρδισε δια περιπάτου με 89-93 στον Δ΄ όμιλο του Τσάμπιονς Καπ την Σιρόκι στο κλειστό της Πυλαίας στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της διοργάνωσης, και έφτασε τους 12 βαθμούς, αφήνοντας τη σημερινή αντίπαλό του στους 11.

    Η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της. Κατάφερε να πάρει μια διαφορά την οποία κράτησε καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Σε αντίθεση με την Σιρόκι που ήρθε στη Θεσσαλονίκη χωρίς τους βασικούς της παίκτες. Η ομάδα της Βοσνίας παρουσιάστηκε με πολλούς εφήβους, αφού την ενδιαφέρει περισσότερο ο θεσμός της Ανδριατικής Λίγκα.

    Ο ΠΑΟΚ είχε 68% στους ελεύθερους πόντους, έναντι 85% της Σιρόκι, είχε 46% ευστοχία στα σουτ δύο πόντων έναντι 38% και 38% στα τρίποντα έναντι 35% της Σιρόκι.

    Τα δεκάλεπτα: 29-21, 49-42, 66-58, 89-73.

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλεβιτς 7, Μάτεριτς 2, Λιμνιάτης, Βασιλειάδης 10, Χρήστου 8, Βασιλόπουλος 6, Κόμματος 14, Μπράγκς 10, Κάρτερ 8, Σκοτ 15

    ΣΙΡΟΚΙ: Μίλας, Μπούχακ, Σίμοβιτς 8, Κάρατς 20, Μπρινγκ 21, Κάρασιτς 3, Σκέγκρο 11, Κέσερ 10.

    [06] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Νέα Υόρκη, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Η έγκριση από την πλευρά του Ιράκ του νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τη Δευτέρα η ομάδα των επιθεωρητών θα αναχωρήσει για την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Ο Χανς Μπλιξ επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ υπεύθυνος για τις επιθεωρήσεις χημικών και βιολογικών όπλων και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας υπέυθυνος για τα πυρηνικά όπλα θα συνοδεύουν την ομάδα των επιθεωρητών οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ελέγχους για τα όπλα που διαθέτει το ιρακινό καθεστώς.

    Εν τω μεταξύ η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πριν από λίγο ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν έκανε δεχτό το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ.

    [07] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ο Ηρακλής είχε την υπεροχή, αλλά ο Πανιώνιος την ουσία και πήρε τη νίκη με 2-1 και μαζί την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς προηγήθηκε στο 6΄με κεφαλιά ψαράκι του Εμπενίζερ Χάγκαν. Αυτό το σκορ ήταν και το σκορ του ημίχρονου.

    Στην επανάληψη ο Πανιώνιος ανέβασε την απόδοσή και ήταν αυτό που δημιουργούσε συνεχώς τις ευκαιρίες για τέρμα. Κατάφερε να ισοφαρίσει στο 73' με τον Ερμιν Σίλιακ, ενώ λίγο πριν την λήξη του παιχνιδιού ο Ερόλ Μπουλούτ με απευθείας εκτέλεση φάουλ έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Ηπειρώτη, Θανάση Μπριάκου που έδειξε κίτρινη κάρτα στους Μπελά, Μάντζιο, Βρέντε, Γκώνια, Ξενίδη, Μίετσελ, Χατζί, Μουράτι και Ερόλ. Κόκκινη κάρτα έδειξε στους Μάντζιο και Ξενίδη.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Φερεκίδης, Βλτσεκ, Ερόλ, Μπελά, Λαγωνικάκης (61` Χασιώτης), Μουζαουί (0` Γιαννόπουλος), Πιντε (46` Σίλιακ), Ευθυμιάδης, Α.Μάντζιος, Λάλικ.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Κυριαζής, Βρέντε, Κατσιαμπής, Ξενίδης, Μουράτι (87` Χατζί), Στολτίδης, Χάγκαν (76` Νατσούρας), Γκώνιας, Φοφόνκα (88` Καπετάνος), Μίετσελ.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, την οποία αποτελούσαν η Α' Αντιπρόεδρος Φανή Πετραλιά και ο Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής στον μάρτυρα δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, που έγινε την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, στη Μελία Λαρίσης.

    Στην εκδήλωση εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ μίλησε η Φανή Πετραλιά, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της δολοφονίας του Κώστα Βιδάλη σε εποχές μισαλλοδοξίας και τόνισε: "Σήμερα, μετά από μισόν αιώνα και πλέον, οφείλουμε να μην ξεχνούμε. Να μην ξεχνούμε ότι η δημοκρατία που απολαμβάνουμε είναι το αποτέλεσμα σκληρών και μεγάλων αγώνων του λαού μας και πρέπει να την περιφρουρούμε ως κόριν οφθαλμού. Το ίδιο και την ελευθερία της ενημέρωσης και το δημοσιογραφικό λειτούργημα, που είναι θεμέλια της δημοκρατίας".

    Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης Νίκος Καραντηνός, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του Κώστα Βιδάλη και τη σημασία του παραδείγματός του σήμερα τονίζοντας:

    "Δεν είναι μουσειακή μνήμη ο Βιδάλης. Είναι πρόσταγμα, είναι κάλεσμα δράσης στο σήμερα, ένα σήμερα φοβερό, που πρέπει κάθε δημοσιογράφο τίμιο και καθαρό να τον συναρπάζει και να τον κρατάει όρθιο. Ναι, έχει κόστος αυτή η στάση. Πρέπει οι δημοσιογράφοι να την αποτολμήσουν. Αλίμονο σε μας, αν σταθούμε αποχαυνωμένοι σ' αυτή τη φοβερή φιλολογία, στο τίποτα που σερβίρουν όλοι αυτοί έξω οι κύριοι. Ο Βιδάλης δίνει ένα μήνυμα. Ας το περάσουμε μέσα στην καρδιά του λαού μας και ας το υποστηρίξουμε όπως του αξίζει. Είναι χαρά δική μου, προσωπική, γιατί σε τούτο το χωριό, τη Μελία, το Σωματείο μου η ΕΣΗΕΑ συνεχίζει και ελπίζω να συνεχίσει το δρόμο που χάραξε ο Βιδάλης. Το 'χουμε ανάγκη και το ζητούμε".

    Εκ μέρους του ΕΔΟΕΑΠ παρέστη επίσης και κατέθεσε στέφανο στο μνημείο του Κώστα Βιδάλη ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Βασίλης Καζάκος.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν τη συνεργασία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της ελληνικής κυβέρνησης εξετάστηκαν στη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα θέματα απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Μαγκριώτη με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ'.

    Στην συνάντηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδια ατμόσφαιρα ήταν παρόντες οι Μητροπολίτες Καρθαγένης Χρυσόστομος και Κένυας Μακάριος, ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος.

    Κατά την διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τον απόδημο Ελληνισμό της Αφρικής. Ο κ. Μαγκριώτης μεταξύ άλλων ενημέρωσε τον Πατριάρχη και για την πορεία και τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε την ευχή του οι προσπάθειες της Ελληνικής Κυβερνήσεως τόσο για να δοθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό όσο και για την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αποβούν καρποφόρες και επιτυχείς για το καλό του Κυπριακού λαού και του Ελληνισμού εν γένει.

    Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο κ. Μαγκριώτης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη

    που τον τίμησε με αυτή τη συνάντηση και τόνισε τις καλές σχέσεις και τους στενούς δεσμούς της Ελληνικής Κυβερνήσεως με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Με την σειρά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε υφυπουργό για την φιλοξενία αλλά και για τη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας προς το πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική επικράτεια.

    [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό», διοργανώνει την Παρασκευή, στις 8μμ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ το ΔΗΚΚΙ.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και εκπρόσωποι φορέων και προσωπικοτήτων, ενώ θα μιλήσουν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας , ο πρέσβης ε.τ. Θέμος Στοφορόπουλος και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευριβιάδης. Τις εργασίες τις ημερίδας θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης.

    [11] ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΝΤ. ΜΠΙΡΝ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντέιβιντ Μπιρν, αρμόδιος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών επισήμανε την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών διαβήτη στην Ε.Ε.

    "Η συχνότητα του διαβήτη εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 20% την τελευταία δεκαετία. Το γεγονός αυτό συνιστά μείζονα πρόκληση δημόσιας υγείας για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της", τόνισε ο κ. Μπιρν.

    Επισήμανε ότι το νέο πρόγραμμα δράσης της Ε.Ε. στον τομέα της δημόσιας υγείας, που καλύπτει την περίοδο 2003 -2008 θα ενισχύσει την ικανότητα προσδιορισμού και ανάλυσης των τάσεων των ασθενειών.

    "Η Επιτροπή θα συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες των κρατών - μελών να κατανοήσουν τα αίτια αυτής της ανησυχητικής αύξησης του διαβήτη και να μελετήσουν τρόπους αντιμετώπισής της", υπογράμμισε.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί ήδη έργα με αντικείμενο δύο από τους κύριους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, τη διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

    Σημειώνεται ότι φέτος το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη είναι "Οραση και διαβήτης - Μην χάνετε από τα μάτια σας τους κινδύνους".

    [12] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ROMTELECOM

    Aθήνα, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Διευκρινίσεις αναφορικά με την επένδυση του στην ρουμανική Romtelecom, έδωσε ο ΟΤΕ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

    Προκειμένου να προβούν στις συναλλαγές που οδηγούν στην αύξηση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Romtelecom, τα εμπλεκόμενα μέρη χρησιμοποίησαν αποτίμηση των ιδίων κεφαλαίων της Romtelecom στα 750 εκατομμύρια δολάρια, πριν από την αύξηση κεφαλαίου των 243 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, το μερίδιο του ΟΤΕ στην Romtelecom θα αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 51% των διευρυμένων ιδίων κεφαλαίων, καθόσον ο ΟΤΕ θα είναι ο μόνος που θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω έκδοσης νέων μετοχών.

    Κατόπιν αυτού, η αξία των ιδίων κεφαλαίων της Romtelecom μετά την αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει στα 993 εκατομμύρια δολάρια. Με βάση την ίδια τιμή ανά μετοχή, ο ΟΤΕ θα αποκτήσει από την Ρουμανική κυβέρνηση ένα επιπλέον μερίδιο περίπου 3% έναντι του ποσού των 31 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατόπιν αυτών των συναλλαγών, το μερίδιο του ΟΤΕ στην Romtelecom θα ανέλθει στο 54% της εταιρείας

    [13] ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αγκυρα, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Για αποδοχή του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού με πρωτοφανή αισιοδοξία στα «ενδότερα» παρασκήνια της Άγκυρας κάνει λόγο σε σημερινό άρθρο του ο επικεφαλής του γραφείου της Radikal στην Άγκυρα, Μουράτ Γιετκίν.

    Στο άρθρο, που φέρει τον τίτλο «Τι λένε τα παρασκήνια της Άγκυρας για το Κυπριακό», τονίζεται πως ακόμη και σημαίνουσες προσωπικότητες όπως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Σουκρού Γκιουρέλ- ο οποίος ανέκαθεν πρωτοστατούσε των «γερακιών» στο Κυπριακό και ο σύμβουλος του Ντενκτάς Σοϋσάλ, δεν φαίνονται καθόλου βιαστικοί να απορρίψουν τη φορά αυτή το σχέδιο και πιστεύουν ότι επιβάλλεται λεπτομερειακή εξέταση του σχεδίου.

    «Αν και δεν αποτελεί μυστικό η προσωπική συμβολή του κ. Σοϋσάλ και η έμμεση συμβολή του Τ/ΥΠΕΞ στη σύνταξη του σχεδίου, όμως τονίζουν ότι δεν πρέπει να δοθεί οριστική απόφαση χωρίς να προηγηθεί ενδελεχής μελέτη. Αυτά δηλώνονται δημόσια σε 'ζωντανές' τηλεοπτικές μεταδόσεις», σημειώνει ο Μουράτ Γιετκίν.

    Τονίζει δε πως από τις επαφές του με άτομα που χαράζουν την κυπριακή πολιτική της Τουρκίας απεκόμισε την εντύπωση πως υπάρχουν μεν σημεία στο σχέδιο Ανάν που η τουρκική πλευρά δεν κατόρθωσε ακόμη να αποσπάσει αυτό που επιδιώκει- π.χ. η κατανομή αρμοδιοτήτων του κοινού κράτους, οι πρόσφυγες, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και το εδαφικό- αλλά κανένα απ' αυτά δεν δίνει την εντύπωση πως δεν μπορεί να ξεπερασθεί με διαπραγματεύσεις.

    Επισημαίνει, ωστόσο, πως όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ενδελεχούς μελέτης του εγγράφου, επισημαίνοντας ότι η προθεσμία για τη μελέτη και την αξιολόγησή του μέχρι τις 18 Νοεμβρίου που έχει δώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδέχεται να παραταθεί.

    Ο Μουράτ Γιετκίν παρατηρεί, επίσης, πως με το έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό η τουρκοκυπριακή πλευρά γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτή στα επίσημα έγγραφα, κατά κάποιον τρόπο, ως συνομιλητής.

    Επίσης, η πρόταση που θα μπορούσε περιληπτικά να αναφερθεί ως «βελγικό μοντέλο για το εξωτερικό και ελβετικό μοντέλο καντονίων στο εσωτερικό», βρίσκεται πλησιέστερα στην συνομοσπονδιακή δομή που υποστηρίζει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, τόσο η τουρκοκυπριακή όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορέσουν να κάνουν χρήση περισσοτέρων δικαιωμάτων στη δική τους περιοχή κυριαρχίας, εξηγεί ο Τούρκος δημοσιογράφος.

    Βέβαια, με την ενδελεχή μελέτη των λεπτομερειών θα διαπιστωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά η πρώτη εντύπωση που δημιουργήθηκε απ' αυτό στην Άγκυρα είναι θετική, καταλήγει.

    [14] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει τη βάση διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, γιατί βλάπτει σαφώς τα εθνικά μας συμφέροντα, βλάπτει την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα. Είναι πολύ χειρότερο κι από τη σημερινή de facto κατάσταση", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε σημερινή συνέντευξή του.

    Ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι στο σχέδιο Ανάν περιγράφεται ένα μόρφωμα συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας, με δύο ξεχωριστές και κυρίαρχες μεταξύ τους εδαφικές ενότητες, συστατικά κράτη με ξεχωριστά Συντάγματα, εσωτερικές ιθαγένειες και γεωγραφικά όρια, η οποία θα καταδειχθεί μη λειτουργική.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι "αν γίνει δεκτό το μόρφωμα αυτό ή αν αποτελέσει τη βάση διαλόγου θα βλάψει σαφώς και αμέσως μετά την παραδοχή του τα συμφέροντα και της Ελλάδος στο Αιγαίου, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της Ελλάδας στη Θράκη.

    Θα είναι το πρώτο παγκόσμιο προηγούμενο, δεύτερο δεν υπάρχει, και θα χρησιμοποιηθεί και θα απαιτηθεί από την Τουρκία με τη στήριξη των ίδιων μεγάλων δυνάμεων ως μοντέλο για τη διχοτόμηση του Αιγαίου μέσω της παραπομπής των μακροχρόνιων παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της "Χάγης", αλλά και θα χρησιμοποιηθεί μετά ως μοντέλο μεσομακροπρόθεσμα για την αυτονόμηση της Θράκης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα", σημείωσε.

    Εκτίμησε ακόμη ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο συνιστούν μη βιώσιμη και μη λειτουργική λύση, πράγμα που θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για να δημιουργήσει και πάλι στο μέλλον πρόβλημα και να επεκταθεί και στο νέο ελληνοκυπριακό συστατικό κράτος το τουρκοκυπριακό στοιχείο.

    Τόνισε ακόμη ότι το σχέδιο Ανάν αναγνωρίζει χωρίς καμιά αμφιβολία και νομιμοποιεί τον Αττίλα και την παράνομη κατοχή του Βόρειου Τμήματος της Μεγαλονήσου και κατά συνέπεια εξ ορισμού αυτό το κείμενο δεν περιλαμβάνει δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος. "Ο Αττίλας έγινε όπως είναι γνωστό κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Κύπρου και κατά συνέπεια αφού νομιμοποιείται αυτή η πολλαπλή παρανομία, δεν μπορεί να είναι δίκαιη η προτεινόμενη λύση", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ανέδειξε επίσης και τα περιεχόμενα του άρθρου 4 του σχεδίου Ανάν, το οποίο τιτλοφορείται "Προϋποθέσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση" και αναφέρει ότι στη βάση της συμφωνίας ένταξης, τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να υπογράψουν και το πρωτόκολλο επίλυσης.

    Ο κ. Τσοβόλας επανέλαβε το αίτημά του να αναλάβει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, παραμερίζοντας τα τυπικώς οριζόμενα από το Σύνταγμα. "Το Σύνταγμα, του παρέχει τη δυνατότητα να σταματήσει τις βλαπτικές εξελίξεις για τα εθνικά θέματα. Εκείνος ξέρει τι να κάνει" υποστήριξε ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    "Είναι χειρότερα αυτά που προβλέπονται στο σχέδιο του Κόφι Ανάν απ' αυτά που στην πράξη ντεφάκτο ισχύουν απ' το '94 μέχρι σήμερα. Αρα η κυβέρνηση τα έδωσε όλα - όπως επίσης και όσοι άλλοι συνήργησαν αν συνήργησαν και συμφώνησαν σ' αυτό το κείμενο - στους Αμερικανούς, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Τουρκία. Σαφώς βλάπτονται τα εθνικά μας συμφέροντα", υπογράμμισε.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εκ μέρους του Κινήματος, εκδήλωσης στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ την Παρασκευή, όπου έχουν κληθεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να παραστούν.

    [15] ΤΟ ΕΛΚ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

    Βρυξέλλες, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Κατόπιν πρωτοβουλίας και συγκεκριμένης πρότασης των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Ζαχαράκι και Κωστή Χατζηδάκη η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υιοθέτησε ομόφωνα τροπολογία στην έκθεση για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα.

    Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει την υποβολή του πρόσφατου σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, συστήνει στα ενδιαφερόμενα μέρη να το μελετήσουν προσεκτικά και αντικειμενικά και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπιστώσει κατά πόσο οι πρόνοιές του μπορούν να αποτελέσουν βάση για την εξασφάλιση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πλαίσιο της Ε.Ε. σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Κατά αυτόν τον τρόπο και εφ' όσον η τροπολογία αυτή υπερψηφισθεί τελικά και από τη Σοσιαλιστική και τις άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προσεχή Ολομέλεια, η Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τη διεύρυνση της Ε.Ε. θα υπογραμμίσει την ανάγκη συμβατότητας της λύσης του κυπριακού προβλήματος όχι μόνο προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά, στο πλαίσιο της Ε.Ε. και προς το κοινοτικό κεκτημένο και θα παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να αξιολογήσει και να κρίνει, ως ο κατ' εξοχήν αρμόδιος και υπεύθυνος θεσμικός φορέας της Ε.Ε. κατά πόσον οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ σέβονται το κοινοτικό κεκτημένο και διασφαλίζουν την "ευρωπαϊκή" λειτουργικότητα της προτεινόμενης διευθέτησης του Κυπριακού.

    [16] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η 3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Για τη Σόφια αναχωρεί αύριο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη σύσκεψη για την διοργάνωση της 3ης Συνάντησης των Δημάρχων των Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων, που θα πραγματοποιηθεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου.

    Στην αυριανή σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος της Σόφιας Στέφαν Σοφιάνσκι, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ως δήμαρχος της πόλης που διοργάνωσε την προηγούμενη συνάντηση των δημάρχων και ο δήμαρχος των Σκοπίων Ρίστο Πένεφ, που θα αναλάβει την διοργάνωση της επόμενης συνάντησης.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη αύριο το βράδυ.

    [17] ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Βρυξέλλες, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που σημειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002 στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ δεν είχε διάρκεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η συρρίκνωση των επενδύσεων συνεχίστηκε και η ιδιωτική κατανάλωση ήταν εξασθενημένη, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που εμπόδισε την ενθαρρυντική αύξηση που παρατηρήθηκε στο διεθνές εμπόριο να απλωθεί και στην εγχώρια ζήτηση. Η ιδιωτική κατανάλωση στη ζώνη του ευρώ υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί μόνο κατά 0,6% το 2002, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία αναμένεται να μειωθεί.

    Η ανάκαμψη είναι πολύ βραδύτερη από το αναμενόμενο και ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ το 2002 υπολογίζεται σε 0,8%, ενώ το 2003 προβλέπεται ότι θα φτάσει μόλις το 1,8%, πράγμα το οποίο αντιπροσωπεύει αναθεώρηση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής

    Αναμένεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2003 και μετά εφόσον η αγορά ανακτήσει την εμπιστοσύνη της, οι τιμές του πετρελαίου χαλαρώσουν και οι αγορές μετοχών επιδείξουν σταθερότητα.

    Ωστόσο, η αύξηση στα ποσοστά ανεργίας είναι περιορισμένη και προσωρινή και η μείωση του πληθωρισμού ακολουθεί βραδείς ρυθμούς. Το προβλεπόμενο για το 2003 ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ανέρχεται σε 8,3% και είναι οριακά μόνο υψηλότερο από εκείνο του προηγούμενου έτους. Σε ορισμένα, όμως κράτη-μέλη (κυρίως στις Κάτω Χώρες και στην Πορτογαλία ) η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς

    Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί το 2002 σε 2,3% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και σε 1,9% του ΑΕΠ, χωρίς να προβλέπεται σημαντική βελτίωση το επόμενο έτος.

    [18] ΜΠΑΪΚΑΛ: Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Κωνσταντινούπολη, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    «Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ένα μεγάλο πρόβλημα για μας», δήλωσε ο πρόεδρος του

    Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Οι προτάσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό πρέπει να εξεταστούν με προσοχή, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαϊκάλ, αναφερόμενος στο σχέδιο του Κόφι Ανάν, και πρόσθεσε ότι οι πλευρές έφθασαν σε ένα σημαντικό σημείο για την επίλυση του προβλήματος.

    «Η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει σημαντικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ», είπε ο κ. Μπαϊκάλ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η πρόταση του Κόφι Ανάν θα είναι μια υγιής διέξοδος».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΟΙ ΔΥΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Δύο εναλλακτικούς χάρτες έχει επισυνάψει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο σχέδιο συνολικής λύσης του Κυπριακού που επέδωσε στα μέρη και καλεί τους διαπραγματευτές να καταλήξουν στον έναν, που θα αποτελέσει τη διευθέτηση της εδαφικής πτυχής.

    Ο ένας χάρτης, με το χαρακτηριστικό Β, περιλαμβάνει αρκετά μεγάλη περιοχή της Καρπασίας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και καλύπτει τα χωριά Γιαλούσα, Μελάναργα, Αγία Τριάδα και Ριζοκάρπασο, καθώς και τη Μονή Αποστόλου Ανδρέα.

    Εάν γίνει δεκτός αυτός ο χάρτης, η τουρκοκυπριακή συστατική πολιτεία (component state) θα καλύπτει τα 28,5 τοις εκατόν του συνολικού εδάφους της κυπριακής επικράτειας.

    Ο πρώτος χάρτης, με το χαρακτηριστικό Α, θέτει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περισσότερα χωριά στη Μεσαορία και ουδένα της χερσονήσου της Καρπασίας. Ο χάρτης αυτός αποδίδει στην τουρκοκυπριακή πολιτεία το 28,6 τοις εκατόν του εδάφους.

    Κοινό χαρακτηριστικό των δύο χαρτών είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου.

    Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου, η επιστροφή εδαφών στην ελληνοκυπριακή συστατική πολιτεία θα αρχίσει 90 ημέρες μετά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας λύσης και θα ολοκληρωθεί κατά φάσεις που θα συμφωνηθούν, κάτω από την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, τα εδάφη αυτά θα παραμείνουν υπό την προσωρινή διοίκηση της τουρκοκυπριακής συστατικής πολιτείας για μεταβατική περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια.

    Το σχέδιο περιέχει επίσης πρόνοιες για επιστροφή Κυπρίων πολιτών στις εστίες τους. Ένα ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό ανά χωριό και δήμο θα είναι δυνατό να επιστρέψει. Το ποσοστό αρχίζει από ένα τοις εκατόν και θα αυξάνεται κατά τρία τοις εκατόν κάθε τρία χρόνια. Στα 20 χρόνια η ποσόστωση θα αρθεί αλλά εάν ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων ξεπεράσει το ένα τρίτο του τουρκοκυπριακού πληθυσμού στην τουρκοκυπριακή συστατική πολιτεία, τότε αυτή θα δικαιούται να επιβάλει περιορισμούς στο δικαίωμα εγκατάστασης.

    Η εδαφική πτυχή έχει συνδυαστεί άμεσα στο σχέδιο Ανάν με το θέμα των περιουσιών. Ανάλογη με το χάρτη που θα γίνει αποδεκτός, θα είναι η έκταση της περιουσίας που θα επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

    Σε περιοχές που υπόκεινται σε εδαφικές αναπροσαρμογές, όπως αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν, οι περιουσίες θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Σε περιοχές που δεν θα υπόκεινται σε εδαφικές αναπροσαρμογές, προβλέπεται περίπλοκη διαδικασία για αποζημίωση στη βάση της αξίας της περιουσίας κατά το χρόνο της αποστέρησής της συν ο πληθωρισμός, ή για ανταλλαγή, ή για επιστροφή περιουσίας πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας λύσης (τρία χρόνια για περιουσίες που είναι ακατοίκητες-αχρησιμοποίητες.

    Όσοι Κύπριοι πολίτες θα κληθούν να εγκαταλείψουν περιουσίες που θα επιστραφούν θα είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν μόνο όταν τους διατεθεί επαρκής εναλλακτική διαμονή.

    Η διεκδίκηση περιουσίας θα γίνεται μόνο μέσω ανεξάρτητου και αμερόληπτου Συμβουλίου Περιουσιών, που θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό μελών από τις δύο συστατικές πολιτείες και από ξένους. Όπως αναφέρει το σχέδιο Ανάν, δεν θα χρειάζεται να γίνονται άμεσες δοσοληψίες μεταξύ ατόμων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΡΟΓΛΟΥ: ΕΔΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Αγκυρα, 13 Νοεμβρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Το εδαφικό και το ζήτημα των προσφύγων είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς αναφορικά με το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερόγλου.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Ντερβίς Ερόγλου δήλωσε σήμερα ότι τα σημεία εκείνα του σχεδίου Ανάν που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία στην τουρκοκυπριακή πλευρά αφορούν στο εδαφικό και τους πρόσφυγες.

    [21] ΓΚΙΟΥΛ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ Η ΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 13 Νοεμβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    «Δεν είναι λύση η μη επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που θεωρείται ως ο ισχυρότερος υποψήφιος μεταξύ των βουλευτών του κόμματος για την πρωθυπουργία.

    Μιλώντας ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο κ. Γκιουλ είπε ότι «η λύση πρέπει να είναι ρεαλιστική», ενώ αναφερόμενος στη μακροπρόθεσμη προοπτική τόνισε ότι «το σημαντικότερο σημείο είναι αυτό που αφορά την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και οι εγγυήσεις της Τουρκίας».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [22] ΜΠΟΥΣ: "ΣΑΦΗΣ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΝΤΕΝ"

    Ουάσινγκτον, 13 Νοεμβρίου 2002 (19:25 UTC+2)

    "Σαφής απειλή κατά της Αμερικής και των Συμμάχων της" χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους το νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να συλληφθούν οι αρμόδιοι. «Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα μας πάρει αλλά θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωνή που ακούγεται στο ηχογραφημένο μήνυμα ανήκει κατά πάσα πιθανότητα στον επικεφαλής της Αλ Κάιντα σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών γλωσσολόγων που εξέτασαν το μήνυμα.

    [23] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -13/11/2002

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2002 (19:19 UTC+2)

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ανακοινώθηκαν στις 12/11/2002, τα αποτελέσματα του α! 9μήνου 2002, που έχουν ως ακολούθως: Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν στο α! 99μηνο του 2002 σε ευρώ 276.3 εκατ., μειωμένα κατά 510.5% σε σχέση με το α! 9μηνο του 2001. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην κάμψη των διαπραγματευτικών κερδών τα οποία στο α! 9μηνο του 2002 περιορίστηκαν σε ευρώ 5970.58 εκατ. έναντι ευρώ 301265.71 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2001. . Επίσης, τα αποτελέσματα του 9μήνου 2002 επιβαρύνθηκαν από την έκτακτη δαπάνη ύψους ευρώ 18 εκατ. λόγω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου της ΕΤΕ και της ΕΤΕΒΑ. Αν δεν ληφθεί υπόψη αυτή η δαπάνη, η μείωση των κερδών του Ομίλου στο 9μηνο του 2002 περιορίζεται σε 48.4%. Για τουςν ίδιους λόγους, τα προ φόρων κέρδη της μητρικής Τράπεζας ανήλθαν στο α! 96μηνο του 2002 σε ευρώ 26003.80 εκατ. έναντι ευρώ 540430.95 εκατ. στο α! 96μηνο του 2001. Παρά την αρνητική συγκυρία των αγορών, η οργανική κερδοφορία του Ομίλου παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση. Η βελτίωση αυτή αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στα παρακάτω: Στο α! 69μηνο του 2002 τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα του α! 69μήνου του 2001 (2002: ευρώ 875573.63 εκατ., 2001: ευρώ 569840.83 εκατ.) επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση των προηγουμένων 3μήνων του 2002. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων στο βγ! 3μηνο του 2002, τα οποία σημειώνουν αύξηση κατά 8.811.5% έναντι του αγ! 3μήνου του 2001. Αντίστοιχη τάση καταγράφεται στο επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου το οποίο για το 9μηνο του 2002 ανήλθε σε 240 μονάδες βάσης έναντι 238 μονάδων βάσης στο εξάμηνο και 234 μονάδων βάσης στο α! 3μηνο. δεύτερο τρίτο συνεχές 3μηνο σημειώνει αύξηση και υπολογίζεται για το α! 96μηνο σε 24038 μονάδες βάσης (α! 63μηνο 2002: 2384 μονάδες βάσης).Παρά τη σημαντική κάμψη των προμηθειών που σχετίζονται με την κεφαλαιαγορά, (μείωση κατά 24.5%), τα έσοδα προμηθειών του Ομίλου παρέμειναν σταθερά σε ευρώ 274.2 εκατ. (9μηνο 2001: ευρώ 274.8 εκατ.). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην σημαντική αύξηση των προμηθειών λιανικής τραπεζικής κατά 15.4% και είναι ενδεικτική της δυναμικής επέκτασης της Tράπεζας στον τομέα αυτό. Αυξημένη συμβολή στα κέρδη του Ομίλου είχε το δίκτυο εξωτερικού, η συμμετοχή του οποίου, μετά την αφαίρεση των χρηματοοικονομικών κερδών, ανήλθε σε 24.2%. Στο α! 96μηνο του 2002 οι καθαρές προμήθειες έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε ? 274164.29 εκατ., ελάχιστα μειωαυξημένες κατά 02.52% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2001. Ιδιαίτερη δυναμική σημειώνεται στο β! 3μηνο του 2002 με το ρυθμό αύξησης των καθαρών προμηθειών να διαμορφώνεται σε 5.7% σε σχέση με το α! 3μηνο. Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των προμηθειών που συνδέονται με την κεφαλαιαγορά, η οποία υπολογίζεται σε 19.6% σε σχέση με το α! 6μηνο του 2001.

    Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, παρά το δυσμενές περιβάλλον της κεφαλαιαγοράς, τα έσοδα του Ομίλου πλην των διαπραγματευτικών διατηρούνται στα επίπεδα τουεμφανίζονται ελαφρά αυξημένα έναντι του 2001 (α! 96μηνο 2002: ?1 159.7766.4 εκατ., α! 96μηνο 2001: ?1 149771.87 εκατ.), καταγράφοντας μάλιστα ουσιαστική τάση βελτίωσης κατά 8.5% στο β! 3μηνο του 2002. επετεύχθη Ππεραιτέρω ποιοτική βελτίωση της σύνθεσης των εσόδων του Ομίλου σημειώνεται στο 2002, με τις οργανικές πηγές κερδοφορίας στο 9μηνο του 2002 να αντιπροσωπεύουν πλέον το 951.61% των συνολικών εσόδων έναντι 91.6% στο 6μηνο του 2002. Θετική συμβολή στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου είχε η συστηματική προσπάθεια συγκράτησης του λειτουργικού κόστους, γεγονός που υπογραμμίζεται από τα παρακάτω: Οι λειτουργικές δαπάνες του Ομίλου κατά το α! 96μηνο του 2002 περιορίστηκαν ανήλθαν σε ?216142.65 εκατ. παρουσιάζοντας σχεδόν μηδενική μεταβολή 2.0% σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του 2001, παρά τις έκτακτες δαπάνες της εισαγωγής του ευρώ που επιβάρυναν την τρέχουσα χρήση.

    Στο 9μηνο του 2002 Οι δαπάνες προσωπικού του Ομίλου σημειώνουν οριακή αύξηση 1.5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2001, ενώ το γ' τρίμηνο σημειώνουν μείωση 5.9% σε σχέση με το β! τρίμηνο του τρέχοντος έτους.αύξηση μείωση μόλις 0.21% σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του 2001 και αύξηση 1.5% 12.95% σε σχέση με το α! εξάννεάμηνο της προηγούμενης χρήσης. Η ολοκλήρωση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου της ΕΤΕ και της ΕΤΕΒΑ θα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση 720 περίπου εργαζομένων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το κόστος της εθελούσιας εξόδου αναμένεται να διαμορφωθεί σε ευρώ 24 εκατ. περίπου, ενώ το αντίστοιχο ετήσιο μισθολογικό κόστος του προσωπικού που αποχώρησε θα υπερέβαινε τα ευρώ 40 εκατ. Στην ίδια περίοδο πέραν των ανωτέρω έχουν ήδη αποχωρήσει από την Τράπεζα λόγω συνταξιοδότησης 180 άτομα, από τις θυγατρικές εσωτερικού 50 άτομα και από τις μονάδες του εξωτερικού 420 άτομα. Οι παραπάνω μεταβολές αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στη μείωση του κόστους προσωπικού και στη βελτίωση της αποδοτικότητας του Ομίλου στα προσεχή τρίμηνα. Οι λειτουργικές δαπάνες του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο 9μηνο σε ευρώ 227.4 εκατ., αυξημένες μόλις κατά 2.4% σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του 2001. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας περιστολής των λειτουργικών δαπανών του Ομίλου η οποία υπογραμμίζεται στο γ! 3μηνο από την κατά 2% μείωση των λειτουργικών δαπανών έναντι του προηγουμένου 3μήνου. Το συνολικό ύψος χορηγήσεων και εταιρικών χρεογράφων του Ομίλου στο τέλος του α! 96μηνου του 2002 ανήλθε σε ευρώ 22.81 δισ., καταγράφοντας αύξηση 102.8% σε ετήσια βάση. Ο τομέας της λιανικής τραπεζικής, στον οποίο περιλαμβάνεται και η επαγγελματική πίστη, εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά και στα τέλη Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύει το 43% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων έναντι 38% στο τέλος του 2001. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει τη στρατηγική της Διοίκησης για τη σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των χορηγήσεων στο σύνολο του Ενεργητικού και τη βελτίωση της σχέσης χορηγήσεων προς καταθέσεις. Ως αποτέλεσμα, η σχέση χορηγήσεων και εταιρικών ομολόγων προς καταθέσεις διαμορφώνεται τη 30.09.2002 σε 50% περίπου έναντι 48% στο τέλος του 2001. Ειδικότερα, στα υπόλοιπα της καταναλωτικής πίστης (πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια) καταγράφεται στην τρέχουσα χρήση ετήσιος ρυθμός αύξησης 2245%.την 31.12.2001 Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός αύξησης των υπολοίπων της στεγαστικής πίστης ανέρχεταιυπολογίζεται σε 23.20%, που αντιπροσωπεύει ικανοποιητικό ρυθμό αύξησης λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού ύψους των αποπληρωμών του εν λόγω χαρτοφυλακίου λόγω ωρίμανσης. Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα παρά τη σημαντική αύξησή του. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά από τις σχετικές προβλέψεις αντιπροσωπεύουν το 2.13% του συνολικού χαρτοφυλακίου και υπερκαλύπτονται από εμπράγματα βάρη και λοιπές εξασφαλίσεις. Οι καταθέσεις του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 10% σε ετήσια βάση. Είναι σημαντικό ότι παρά την μείωση των επιτοκίων Ταμιευτηρίου της ΕΤΕ τον Μάιο, οι καταθέσεις της κατηγορίας αυτής αυξήθηκαν 9.1% σε ετήσια βάση, γεγονός ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η ΕΤΕ από το καταθετικό κοινό. Ο συντελεστής αποτελεσματικότητας (Efficiency Ratio) του Ομίλου το α! 96μηνο του 2002 ανήλθευπολογίζεται σε 720.75% έναντι 60.4% το 2001, επηρεαζόμενος αρνητικά από τη μείωση των διαπραγματευτικών κερδών. Σημειώνεται όμως, ότι εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών κερδών, ο συντελεστής αποδοτικότητας του Ομίλου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος και ανήλθε στο 76.2% έναντι 75.9% στο τέλος του 2001. Για τον ίδιο λόγο, η προ φόρων απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου (Pre- Tax Return on Average Equity), διαμορφώθηκε σε 159.34% (2001: 27.10%) και η απόδοση του ενεργητικού του Ομίλου (Return on Average Assets) σε 0.6987% (2001: 1.40%). Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στο τέλος του 6μήνου 2002 ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier I Capital Ratio) διαμορφώθηκε σε 7.51% ενώ ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Total Capital Ratio) ανήλθε σε 10.63%.

    ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε.

    Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρία ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από τη συνεδρίαση της 18/11/2002 και εφεξής θα αρχίσει η ειδική διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας, προς ενίσχυση της ρευστότητας τους, με ειδικό διαπραγματευτή το Μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, MARFIN Ελληνική ΑΧΕΠΕΥ.

    Η εταιρία έχει συνάψει σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης με την MARFIN Ελληνική ΑΧΕΠΕΥ με τους εξής βασικούς όρους:

    1. H MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ θα διαβιβάζει στο Σύστημα Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αξιών εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης (δηλαδή ταυτόχρονες εντολές αγοράς και πώλησης) για ίδιο λογαριασμό επί των μετοχών της εταιρίας ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε., σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Για την υπηρεσία αυτή η εταιρία ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. θα καταβάλλει αμοιβή στην MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ.

    2. Η σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης έχει διάρκεια τριών (3) ετών.

    3. Επίσης, η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ, πέραν της υπηρεσίας ειδικής διαπραγμάτευσης θα παρέχει στην εταιρία και τις εξής υπηρεσίες:

    i. παρακολούθηση και ανάλυση του μεγέθους της,

    ii. παροχή ενημέρωσης προς κάθε ενδιαφερόμενο για την ταυτότητα και τα μεγέθη της εταιρίας,

    iii. σχεδιασμό της προβολής της εταιρίας προς το επενδυτικό κοινό.

    4. Τέλος, προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης ενόψει των ενδεχομένων κινδύνων που αναλαμβάνει ο ειδικός διαπραγματευτής, η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ έχει συνάψει σύμβαση με την κύρια μέτοχο / μητρική εταιρία της εταιρίας ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε., ήτοι την εταιρία «ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., δυνάμει της οποίας προβλέπεται αφενός η υποχρέωση της «ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. να συνάπτει συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (repurchase agreements) στο X.Π.A. και αφετέρου η υποχρέωση της «ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. να αγοράζει μετοχές από τον Ειδικό Διαπραγματευτή σε τρέχουσες τιμές (με συναλλαγή πακέτου).

    Περαιτέρω η σύμβαση Ειδικού Διαπραγματευτή προβλέπει τη συμμετοχή της κύριας μετόχου στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί κατ' έτος η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ από τις συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης επί των κοινών μετοχών της εταιρίας ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. Η συμμετοχή αυτή στα εν λόγω κέρδη / ζημίες έχει μόνο επικουρικό και μειοψηφικό χαρακτήρα.

    ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη συνεδρίαση της 18/11/2002 κι εφεξής, θα αρχίσει η ειδική διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών των θυγατρικών της εταιριών ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. και ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε., προς ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών αυτών, με ειδικό διαπραγματευτή το μέλος του Χ.Α., MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ. Η σύμβαση της ειδικής διαπραγμάτευσης έχει διάρκεια τριών (3) ετών. Προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης, από την οποία αναμένεται η ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών των δύο ανωτέρω εταιριών ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. και ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. και ενόψει των ενδεχόμενων κινδύνων που αναλαμβάνει ο ειδικός διαπραγματευτής, η εταιρία ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., ως μητρική εταιρία / κύρια μέτοχος των δύο ανωτέρω εταιριών έχει συνάψει σύμβαση με τη MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ, δυνάμει της οποίας προβλέπεται αφενός η υποχρέωση της ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. να συνάπτει συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (repurchase agreements) στο Χ.Π.Α. και αφετέρου η υποχρέωση της ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. να αγοράζει μετοχές από τον Ειδικό Διαπραγματευτή σε τρέχουσες τιμές (με συναλλαγή πακέτου). Περαιτέρω, η σύμβαση Ειδικού Διαπραγματευτή προβλέπει τη συμμετοχή της κυρίας μετόχου στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί κατ' έτος η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ από τις παραπάνω συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης. Η συμμετοχή αυτή της ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. στα εν λόγω κέρδη / ζημίες ανέρχεται σε 45% για το πρώτο έτος, 30% για το δεύτερο έτος και 20% για το τρίτο έτος διάρκειας της σύμβαση Ειδικής Διαπραγμάτευσης.

    ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε.

    Η εισηγμένη στο Χ.Α. ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από τη συνεδρίαση της 18/11/2002 κι εφεξής, θα αρχίσει η ειδική διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας, προς ενίσχυση της ρευστότητας τους, με Ειδικό Διαπραγματευτή το μέλος του Χ.Α., MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ.

    Η εταιρία έχει συνάψει σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης με την MARFIN Ελληνική ΑΧΕΠΕΥ με τους εξής βασικούς όρους:

    1. H MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ θα διαβιβάζει στο Σύστημα Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αξιών εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης (δηλαδή ταυτόχρονες εντολές αγοράς και πώλησης) για ίδιο λογαριασμό επί των μετοχών της εταιρίας ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε., σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Για την υπηρεσία αυτή η εταιρία ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. θα καταβάλλει αμοιβή στην MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ.

    2. Η σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης έχει διάρκεια τριών (3) ετών.

    3. Επίσης, η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ, πέραν της υπηρεσίας ειδικής διαπραγμάτευσης θα παρέχει στην εταιρία και τις εξής υπηρεσίες:

    iv. παρακολούθηση και ανάλυση του μεγέθους της,

    v. παροχή ενημέρωσης προς κάθε ενδιαφερόμενο για την ταυτότητα και τα μεγέθη της εταιρίας,

    vi. σχεδιασμό της προβολής της εταιρίας προς το επενδυτικό κοινό.

    4. Τέλος, προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης ενόψει των ενδεχομένων κινδύνων που αναλαμβάνει ο ειδικός διαπραγματευτής, η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ έχει συνάψει σύμβαση με την κύρια μέτοχο / μητρική εταιρία της εταιρίας ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε., ήτοι την εταιρία «ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., δυνάμει της οποίας προβλέπεται αφενός η υποχρέωση της «ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. να συνάπτει συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (repurchase agreements) στο X.Π.A. και αφετέρου η υποχρέωση της «ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. να αγοράζει μετοχές από τον Ειδικό Διαπραγματευτή σε τρέχουσες τιμές (με συναλλαγή πακέτου).

    Περαιτέρω η σύμβαση Ειδικού Διαπραγματευτή προβλέπει τη συμμετοχή της κύριας μετόχου στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί κατ' έτος η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ από τις συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης επί των κοινών μετοχών της εταιρίας ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. Η συμμετοχή αυτή στα εν λόγω κέρδη / ζημίες έχει μόνο επικουρικό και μειοψηφικό χαρακτήρα.

    ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από τη συνεδρίαση της 18ης /11/2002 και εφεξής θα αρχίσει, υπό την ιδιότητα της ως Ειδικός Διαπραγματευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χ.Α., την Ειδική Διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ, προς ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών αυτών.

    Η εταιρία MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ έχει υπογράψει σύμβαση Ειδικής Διαπραγμάτευσης με την εταιρία «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ, με τους εξής βασικούς όρους:

    1. H MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ θα διαβιβάζει στο Σύστημα Συναλλαγών του Χ.Α. εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης (δηλαδή ταυτόχρονες εντολές αγοράς και πώλησης) για ίδιο λογαριασμό επί των μετοχών της εταιρίας «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ. Για την υπηρεσία αυτή η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ θα λαμβάνει από την εταιρία αμοιβή.

    2. Η σύμβαση Ειδικής Διαπραγμάτευσης με την ανωτέρω εταιρία έχει διάρκεια τρία έτη

    3. Επίσης, η MΑRFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ πέραν της υπηρεσίας Ειδικής Διαπραγμάτευσης θα παρέχει στην εισηγμένη εταιρία και τις εξής υπηρεσίες:

    - Παρακολούθηση και ανάλυση των μεγεθών της

    - παροχή ενημέρωσης προς κάθε ενδιαφερόμενο για την ταυτότητα και τα μεγέθη της εταιρίας

    - συμμετοχή στο πρόγραμμα προβολής της εταιρίας προς το επενδυτικό κοινό.

    4. Τέλος, προς διευκόλυνση του έργου της Ειδικής Διαπραγμάτευσης, εν όψει των ενδεχόμενων κινδύνων που αναλαμβάνει ο Ειδικός Διαπραγματευτής, η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ έχει συνάψει σύμβαση με την κύρια μέτοχο της ανωτέρω εισηγμένης εταιρίας, ήτοι την «ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, δυνάμει της οποίας προβλέπεται η υποχρέωση της κυρίας μετόχου να συνάπτει συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (repurchase agreements) στο ΧΠΑ και αφετέρου να αγοράζει μετοχές από τον Ειδικό Διαπραγματευτή σε τρέχουσες τιμές (με συναλλαγή πακέτου). Επίσης, προβλέπεται η υποχρέωση συμμετοχής της κυρίας μετόχου στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ από τις συναλλαγές ειδικής Διαπραγμάτευσης που θα διενεργεί για ίδιο λογαριασμό της καθ' όλη την περίοδο άσκησης της Ειδικής Διαπραγμάτευσης. Η συμμετοχή αυτή της κυρίας μετόχου στα εν λόγω κέρδη ζημίες έχει μόνο επικουρικό και μειοψηφικό χαρακτήρα. Ειδικότερα, η συμμετοχή της κυρίας μετόχου στα εν λόγω κέρδη ζημίες ορίζεται σε α) 45% για τις συναλλαγές που θα διενεργηθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ισχύος της Σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης β) 30% για τις συναλλαγές που θα διενεργηθούν κατά τη διάρκεια του δευτέρου έτους ισχύος της Σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης γ) 20% για τις συναλλαγές που θα διενεργηθούν κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους ισχύος της Σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης.

    ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε.

    Η εταιρία MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από τη συνεδρίαση της 18ης /11/2002 και εφεξής θα αρχίσει, υπό την ιδιότητα της ως Ειδικός Διαπραγματευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χ.Α., την Ειδική Διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας «ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε.» προς ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών αυτών.

    Η εταιρία MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ έχει υπογράψει σύμβαση Ειδικής Διαπραγμάτευσης με την εταιρία «ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε.»με τους εξής βασικούς όρους:

    1. H MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ θα διαβιβάζει στο Σύστημα Συναλλαγών του Χ.Α. εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης (δηλαδή ταυτόχρονες εντολές αγοράς και πώλησης) για ίδιο λογαριασμό επί των μετοχών της εταιρίας «ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε.. Για την υπηρεσία αυτή η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ θα λαμβάνει από την εταιρία αμοιβή.

    2. Η σύμβαση Ειδικής Διαπραγμάτευσης με την ανωτέρω εταιρία έχει διάρκεια τρία έτη

    3. Επίσης, η MΑRFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ πέραν της υπηρεσίας Ειδικής Διαπραγμάτευσης θα παρέχει στην εισηγμένη εταιρία και τις εξής υπηρεσίες:

    - Παρακολούθηση και ανάλυση των μεγεθών της

    - παροχή ενημέρωσης προς κάθε ενδιαφερόμενο για την ταυτότητα και τα μεγέθη της εταιρίας

    - συμμετοχή στο πρόγραμμα προβολής της εταιρίας προς το επενδυτικό κοινό.

    4. Τέλος, προς διευκόλυνση του έργου της Ειδικής Διαπραγμάτευσης, εν όψει των ενδεχόμενων κινδύνων που αναλαμβάνει ο Ειδικός Διαπραγματευτής, η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ έχει συνάψει σύμβαση με την κύρια μέτοχο της ανωτέρω εισηγμένης εταιρίας, ήτοι την «ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, δυνάμει της οποίας προβλέπεται η υποχρέωση της κυρίας μετόχου να συνάπτει συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (repurchase agreements) στο ΧΠΑ και αφετέρου να αγοράζει μετοχές από τον Ειδικό Διαπραγματευτή σε τρέχουσες τιμές (με συναλλαγή πακέτου). Επίσης, προβλέπεται η υποχρέωση συμμετοχής της κυρίας μετόχου στα κέρδη / ζημίες που θα πραγματοποιεί η MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ από τις συναλλαγές ειδικής Διαπραγμάτευσης που θα διενεργεί για ίδιο λογαριασμό της καθ' όλη την περίοδο άσκησης της Ειδικής Διαπραγμάτευσης. Η συμμετοχή αυτή της κυρίας μετόχου στα εν λόγω κέρδη ζημίες έχει μόνο επικουρικό και μειοψηφικό χαρακτήρα. Ειδικότερα, η συμμετοχή της κυρίας μετόχου στα εν λόγω κέρδη ζημίες ορίζεται σε α) 45% για τις συναλλαγές που θα διενεργηθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ισχύος της Σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης β) 30% για τις συναλλαγές που θα διενεργηθούν κατά τη διάρκεια του δευτέρου έτους ισχύος της Σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης γ) 20% για τις συναλλαγές που θα διενεργηθούν κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους ισχύος της Σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης.

    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αναφορικά με τη δημοσίευση ανακοίνωσης της εταιρίας Mamidoil-Jetoil, σχετικά με τις διεκδικήσεις της κατά της ΟΚΤΑ και την πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου, επισημαίνονται τα ακόλουθα: 1. Η πρωτόδικη απόφαση προβλέπει κατά πολύ χαμηλότερο ύψος αποζημίωσης από τις απαιτήσεις της ενάγουσας. 2. Τον Ιούνιο του 2002 το δικαστήριο των Σκοπίων έκρινε τη σύμβαση του 1993 της Mamidoil-Jetoil με την ΟΚΤΑ ανυπόστατη και απαγόρευσε στην τελευταία να προβεί σε οποιαδήποτε καταβολή. 3. Με πρόσφατη απόφασή του, το Πρωτοδικείο του Λονδίνου αναγνώρισε ότι η σύμβαση είναι ισχυρή κατά το Αγγλικό δίκαιο αλλά αρνήθηκε να υποχρεώσει την ΟΚΤΑ (και τα συνδεδεμένα με αυτή πρόσωπα) να αγνοήσουν την απαγορευτική απόφαση του δικαστηρίου των Σκοπίων. 4. Είναι προφανές ότι η πολύπλοκη διεθνής αυτή διαφορά απέχει πολύ από την τελική της επίλυση. 5. Οποιαδήποτε τυχόν αποζημίωση αναγνωρισθεί, την ευθύνη καταβολής τη φέρει το Δημόσιο της πΓΔΜ βάσει της σύμβασης εξαγοράς της ΟΚΤΑ, και δεν υφίσταται εμπλοκή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και της ΕΛΠΕΤ Βαλκανική. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποδίδει μείζονα σημασία στην ΟΚΤΑ και την γενικότερη ανάπτυξη της δυναμικής παρουσίας της στη περιοχή. Με συστηματικότητα και σοβαρότητα σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα προχωρήσει χωρίς περισπάσεις στην ολοκλήρωση του επιχειρηματικού και προγράμματος.

    NEXUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 της υπ' αριθμ. 5/204/14.11.2000 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι κατά την Β΄ Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας την 11.11.2002, αποφασίστηκαν: α) η μετατροπή των μετοχών της Εταιρίας από ανώνυμες σε ονομαστικές και η σχετική τροποποίηση των άρθρων 5 παρ. 1 και 6 παρ. 1 και 2 του Καταστατικού και β) η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για κάλυψη ζημιών κατά το ποσό των 9.485.271,46 ευρώ με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής καθώς και η μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας της μετοχής σε ευρώ και η σχετική τροποποίηση του άρθρου 5 παρ.1 του Καταστατικού. Μετά την έγκριση των ανωτέρω αποφάσεων από τις κατά περίπτωση αρμόδιες εποπτικές αρχές και την καταχώρηση αυτών στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας θα ανέρχεται σε 12.525.000 ευρώ διαιρούμενο σε 7.500.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής 1,67 ευρώ.

    ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία στους κ.κ. Μετόχους ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας κατά τη Συνεδρίαση του της 8ης Νοεμβρίου 2002 αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος από τα κέρδη της περιόδου 1.1.2002 έως 30.9.2002 ποσού 0,20 Ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του προμερίσματος είναι οι κύριοι των μετοχών της εταιρείας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 2.12.2002, σύμφωνα με την εκκαθάριση του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών ΑΕ. Από την 3.12.2002 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα του προμερίσματος. Η ημερομηνία έναρξης διανομής προμερίσματος ορίζεται η 20.12.2002. Η διανομή του προμερίσματος θα πραγματοποιηθεί με την αποστολή προσωπικών δίγραμμων επιταγών στους δικαιούχους. Για την είσπραξη του προμερίσματος είναι απαραίτητη η προσκόμιση στην Τράπεζα της προσωπικής επιταγής καθώς και της αστυνομικής ταυτότητας του μετόχου. Σε περίπτωση απώλειας ή μη παραλαβής παρακαλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι όπως επικοινωνήσουν με τα γραφεία της εταιρείας (τηλ. 2108094042, Τμήμα Μετόχων).

    GOODY'S Α.Ε.

    Η εταιρία GOODY'S AE γνωστοποιεί ότι, από τις 31/10/02 συμμετέχει με ποσοστό 90% στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας εταιρίας ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΑΕ, ύψους 450.000 ευρώ. Η εταιρία ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΑΕ θα λειτουργήσει δύο καταστήματα (GOODY'S και FLOCAFE) με έδρα τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, Νομαρχία Α. Αττικής επί της οδού Γραβιάς 6. Καθώς πρόκειται για νεοϊδρυθείσα εταιρεία δεν υπάρχουν πρόσφατα οικονομικά στοιχεία.

    ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.

    Η ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ ανακοινώνει τμήμα στοιχείων του παγίου ενεργητικού της προς ενημέρωση των μετόχων της. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Γραφείων 1.600 m2 (ιδιόχρηση) στην περιοχή Παγκρατίου, Ευτυχίδου 45. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Γραφείων 500 m2 (ιδιόχρηση) στην περιοχή Παγκρατίου, Υμηττού 102. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Γραφείων 2.000 m2 (νοικιασμένο) στην περιοχή Αθηνών Ερμού & Κορνάρου. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ : Γραφείων στα Εξάρχεια, Ερεσσού. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Γραφείων καταστημάτων 1.500 m2 στην περιοχή Σπατών. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Ξενοδοχείου ?Athenian Inn? στην περιοχή Κολωνακίου. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Ξενοδοχείο ?COSMOS? στην περιοχή Πόρτο Χέλι δωμάτων 150 (νοικιασμένο). ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: (Μέσω Leasing) ακινήτου καταστήματος στην περιοχή Κολωνακίου (Mηλιώνη - νοικιασμένο). ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Διαμερισμάτων και καταστημάτων προς πώληση στις περιοχές: N.Kηφησιά, Ανω Λιόσια, Βούλα, Αθήνα, Βάρκιζα, Παγκράτι, Μ.Βόδα. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Κτιρίων, γραφείων, καταστημάτων στην περιοχή Ν.Φαλήρου (Ποσειδώνος & Χρυσοστόμου Σμύρνης) 2.500 m2 (νοικιασμένο). ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Oικοπέδων 1.000 m2 στην Λ.Συγγρού, 5.000 m2 στην Λ.Ποσειδώνος, 1.150 m2 στην Λ.Κηφησίας, 2.000 m2 στην Λ.Μεσογείων, 600.000 m2 στην Παραλία Μαγγάνων, 100.000 m2 στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, 11.500 m2 στην περιοχή Α.Στεφάνου με πρόσωπο στην εθνική οδό, 6.000 m2 στο 65 χλμ. Αθηνών - Λαμίας, 24.000 m2 περί την Αττική Οδό στον Ασπρόπυργο, 8.000 m2 επί της εθνικής οδού Πύργου Αμαλιάδος, οικόπεδο στην περιοχή Ν.Κηφησιάς 2.500 m2, οικόπεδο στην περιοχή Ανθούσας 6.000 m2. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Διατηρητέου κτιρίου στην περιοχή της Καστέλας 1.000 m2. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Μέσω θυγατρικής σταθμού Αυτοκινήτων κατά 50%, 240 θέσεων. Bιομηχανoστάσια στις περιοχές Δομοκού στην είσοδο της πόλης, 25.000 m2 (κεντρικό συνεργείο της εταιρείας) στην Βιομηχανική Περιοχή Θήβας καθώς και στην περιοχή Ελευσίνας (εργοστάσιο ΒΙΟΜΗΚ) με πρόσωπο στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου 12.000 m2. Ανάπτυξης μέσω αντιπαροχής στις περιοχές Λ.Συγγρού και Ακτή Μιαούλη. Ανάπτυξης Δεύτερης κατοικίας στην περιοχή Λιμάνι Πασσά Σουνίου σε έκταση 24.000 m2.

    ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Συμφωνία για την ανέγερση μεγάλου οικιστικού συγκροτήματος υπέγραψαν η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. και η Χριστιανική Ένωση Νεανίδων Ελλάδος (Χ.Ε.Ν.), γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τις δραστηριότητες του ομίλου εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ στον τομέα της εκμετάλλευσης ακινήτων. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανέγερση 53 πολυτελών κατοικιών σε ιδιόκτητη έκταση της Χ.Ε.Ν. συνολικού εμβαδού 27.376 τ.μ. στην Εκάλη και η οποία θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Το έργο καλύπτει μια περιοχή τριών οικοδομικών τετραγώνων και θα αποτελέσει ένα υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας οικιστικό συγκρότημα. Στο πρώτο οικοδομικό τετράγωνο θα ανεγερθούν 23 κατοικίες συνολικού εμβαδού 4.659 τ.μ., στο δεύτερο 6 κατοικίες συνολικού εμβαδού 1,448 τ.μ. και στο τρίτο οικοδομικό τετράγωνο θα ανεγερθούν 24 κατοικίες συνολικού εμβαδού 4.846 τ.μ. Το εμβαδόν ανά κατοικία θα κυμαίνεται από 200 τ.μ. έως και 350 τ.μ., πλέον των χώρων στάθμευσης και των βοηθητικών χώρων, ενώ προβλέπεται αισθητική διαφοροποίηση στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα κάθε κατοικίας. Το εκτιμώμενο συνολικό ύψος της επένδυσης υπερβαίνει τα 15 εκατ. Euro, ενώ η έναρξη εργασιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2003.

    BETANET Α.Β.Ε.Ε.

    Ανακοινώνεται από την Εταιρία ότι την 11.11.2002 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της με απαρτία 70,47% και ελήφθησαν αποφάσεις εφ' όλων των θεμάτων της ημερησίας διάταξης. Ειδικότερα: (α) Ενεκρίθη και επικυρώθηκε η από 31.7.2002 εκλογή της κας Κωνσταντίνας Ανδρικοπούλου ως απλού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στη θέση του παραιτηθέντος συμβούλου κ. Ιωάννη Δαμηλάκη και (β) Εξελέγη το νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας πενταετούς θητείας, το οποίο την επομένη ημέρα της εκλογής του συγκροτήθηκε σε σώμα, και αποτελείται από τα ακόλουθα εκτελεστικά και μη, ανεξάρτητα και μη μέλη σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3016/2002 «περί εταιρικής διακυβέρνησης: Κωνσταντίνος Δ. Ζαβλιάρης: Πρόεδρος Δ.Σ. - Εκτελεστικό μέλος. Ευάγγελος Δ. Ζαβλιάρης: Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος - Εκτελεστικό μέλος. Δημήτριος Κ. Ζαβλιάρης: Εκτελεστικό μέλος. Καλλιόπη Αγ. Πετροπουλάκη: Εκτελεστικό μέλος. Νικόλαος Π. Δήμτσας: Εκτελεστικό μέλος. Χαράλαμπος Ι. Νιανιακούδης: Εκτελεστικό μέλος. Ιωάννης Χ. Ερμόπουλος: Μη Εκτελεστικό και ανεξάρτητο μέλος. Ιωάννης Ν. Σιγάλας: Μη εκτελεστικό και ανεξάρτητο μέλος. Κωνσταντίνα Π. Ανδρικοπούλου: Μη εκτελεστικό και ανεξάρτητο μέλος. Σημειώνεται ότι και τα τρία ανεξάρτητα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ευρέως γνωστά και επώνυμα στελέχη με μακρά ακαδημαϊκή θητεία στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και συγκεκριμένα ο κ. Ι. Ερμόπουλος είναι καθηγητής στον Τομέα Δομοστατικής, ο κ. Ι. Σιγάλας είναι επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Δομοστατικής και η κα. Κ. Ανδρικοπούλου είναι επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Γεωτεχνικής. Τέλος ανακοινώθηκε από την Εταιρία ότι δεν ασκήθηκε το δικαίωμα απόκτησης ιδίων μετοχών της σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 16 παρ. 5 του Κ.Ν 2190/20 όπως ισχύει και τους όρους που αποφασίσθηκαν στην από 17.10.2001 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, καθότι κατά το χρονικό διάστημα 17.10.2001-17.10.2002 οπότε έληξε και η σχετική προθεσμία, δεν παρουσιάσθηκαν αποκλίσεις ή διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής που να καθιστούσαν αναγκαία οποιαδήποτε σχετική παρέμβαση.

    ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Οι βασικοί άξονες του επιχειρηματικού σχεδιασμού του ομίλου, που παρουσιάσθηκαν σήμερα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών από τους εκπροσώπους της ΝΗΡΕΥΣ κ.κ. Αριστείδη Μπελλέ, Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο και Διευθυντικά Στελέχη, ήταν οι εξής: ?μεση στροφή στην παραγωγή νέων ειδών ψαριών, Παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, Αγορά εργοστασίου επεξεργασίας σαλιγκαριών. Την άμεση δραστηριοποίηση στην παραγωγή τόνων και καλκανιών οργανώνει για την επόμενη χρονιά ο όμιλος ΝΗΡΕΥΣ. Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση προς τους Θεσμικούς Επενδυτές από τη Διοίκηση της εταιρείας, σε ό,τι αφορά την ιχθυοκαλλιέργεια, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο παραγωγής καλκανιού, είδους με μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη. Τα πρώτα ιχθύδια έχουν ήδη τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και η πρώτη παραγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του μεθεπόμενου έτους. Παράλληλα έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας για παραγωγή μεσογειακού τόνου και η κοινοπραξία ΝΗΡΕΑ ΣΕΛΟΝΤΑ με την επωνυμία MEDTUNA, μετατρέπεται τις επόμενες ημέρες σε ανώνυμη εταιρεία. Στόχος η παραγωγή 1,000-1,500 ΤΝ blue fin tuna. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για την παραγωγή οστράκων στη Βόρεια Ελλάδα για την επόμενη διετία. Η εταιρεία, παρά τα προβλήματα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, συνεχίζει να πιστεύει στο μέλλον αυτού του τομέα και γι' αυτό επενδύει σε είδη περιζήτητα σε νέες και παλιές αγορές (Ιαπωνία, Αμερική, Ασία, Ευρώπη). Αναμένοντας τις εκταμιεύσεις των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για έργα τα οποία έχει υλοποιήσει από το 2001 (σύνολο επένδυσης 2,150,000 Euro), η ΝΗΡΕΥΣ έχει σαν στόχο να υποβάλλει μία σειρά επενδυτικά σχέδια για έγκριση στο Υπουργείο Γεωργίας με αντικείμενο την παραγωγή των παραπάνω ειδών. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει κυρίως αυτές τις σημαντικές επενδυτικές της δραστηριότητες, η εταιρεία ολοκληρώνει επίσης τις προσεχείς ημέρες τις διαδικασίες λήψης κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 27 εκ. ευρώ. Το δάνειο αυτό θα αξιοποιηθεί εν μέρει και για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων δανείων της εταιρείας, τα οποία και θα μετατραπούν σε μεσοπρόθεσμα. Στα πλαίσια της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων του Ομίλου, η συνδεδεμένη εταιρεία FEEDUS ΑΕΒΕ, επιτυγχάνοντας την παραγωγή υψηλής ποιότητας ιχθυοτροφών, βελτίωσε το κόστος παραγωγής των παραγομένων προϊόντων, αλλά και ενίσχυσε την κερδοφορία του Ομίλου. Ήδη η επέκταση της παραγωγικής γραμμής της εταιρείας FEEDUS ανέβασε την παραγωγική της δυναμικότητα σε 40,000 ΤΝ. Για το 2002 εκτιμάται ότι οι ετήσιες πωλήσεις της FEEDUS θα προσεγγίσουν τα 30 εκ. Euro και τα κέρδη της τα 3 εκ. Euro. Για τον κλάδο της μεταποίησης τροφίμων όπου δραστηριοποιείται επίσης ο Όμιλος, οι εκπρόσωποι της Διοίκησης ανέφεραν τα εξής: ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Ε.Β.Ε.: Ολοκλήρωσε ήδη μια νέα γραμμή παραγωγής λουκουμιών και παρουσίασε στην Ελληνική Αγορά μαζί με τα περιζήτητα γλυκά της μία ποικιλία από τα παραπάνω προϊόντα, λανσάροντας επίσης δύο νέα προϊόντα μελιού. Η εταιρεία ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΕΒΕ αναμένεται να εισαχθεί στο Χ.Α.Α. την περίοδο Δεκεμβρίου 02 Ιανουαρίου 03. EUROCATERERS ΑΒΕΕΤ: Η θυγατρική εταιρεία της ΝΗΡΕΥΣ που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση τροφίμων, ολοκλήρωσε την προηγούμενη Παρασκευή την εξαγορά από την Αγροτική Τράπεζα ενός εργοστασίου επεξεργασίας σαλιγκαριών στην περιοχή της Έδεσσας. Το εργοστάσιο έχει έκταση 10,000 τ.μ. και είναι χτισμένο σε οικόπεδο 17,500 τ.μ. Το τίμημα εξαγοράς ανήλθε σε 1,364,636 Euro. Ήδη για το 2002 οι πωλήσεις σαλιγκαριών θα ξεπεράσουν τα 3 εκ. Euro και τα κέρδη τα 400,000 Euro περίπου. Μέσω του εργοστασίου του Ομίλου, επίσης, στο Κορωπί, δίνεται έμφαση στην παραγωγή και εμπορία φρέσκων και κατεψυγμένων φιλέτων ψαριών. Α-SEA A.E. -FAST FOOD ΨΑΡΙΩΝ : Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας του πρώτου καταστήματος της αλυσίδας με το σήμα SEA-LAND στην Πλατεία Δημαρχίας του Πειραιά. H αλυσίδα ανήκει στην εταιρεία A-SEA A.E., στη οποία η ΝΗΡΕΥΣ έχει αποφασίσει να συμμετάσχει σε ποσοστό 45%. Στόχος της εταιρείας αυτής είναι η ανάπτυξη πανελλαδικά μιας αλυσίδας Fast Food με πρώτη ύλη το ψάρι και η επέκτασή της μέσω franchise.

    ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.

    Στα πλαίσια των υποχρεώσεων της εταιρίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ.1 στοιχείο ε της υπ' αρίθμ. 5/204/14-11-2000 αποφάσεως του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως ισχύει, η εταιρία ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την θέση του κου Σκουρλέτη Αλέξανδρου, Γενικού διευθυντή της θυγατρικής μας EUROCATERERS Α.Β.Ε.Ε.Τ. λόγω παραίτησης του τελευταίου στα τέλη Οκτωβρίου, ανέλαβε από 11-11-2002 ο κος Καραπλής Σωκράτης. Ο κος Καραπλής είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Πειραιά του τμήματος Διοίκησης επιχειρήσεων με επαγγελματική προϋπηρεσία άνω των 20 ετών. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της Spentzos K.G. (Holding Company της Θράκη Α.Ε.) και της Meditarian Α.Ε. καθώς και Οικονομικός Διευθυντής και Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ομίλου Μπουτάρη. Είναι μέλος του Συνδέσμου Οικονομολόγων Ελλάδος και συμμετέχει σε επιτροπή της ΕΣΥΕ για την κατάρτιση των Εθνικών Λογαριασμών.

    ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΜΠΕΔΟΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ είχαν την 12/11/2002 ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. της νέας κατασκευαστικής εταιρίας που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2002, με τη νέα συγχώνευση των εταιριών ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ, ΓΕΚΑΤ ΑΤΕ, ΤΕΓΚ Α.Ε., ΕΡΓΟΚΑΤ Α.Ε., ΚΟΡΩΝΙΣ Α.Ε. Η διοίκηση της ΕΜΠΕΔΟΣ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα πεπραγμένα και τις προοπτικές του νέου κατασκευαστικού ομίλου, ο οποίος διακρίνεται από οικονομική ευρωστία, δημιουργικότητα πολυμετοχική σύνθεση και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Νικ. Κουμπάτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. κατάφερε να αντιμετωπίσει έγκαιρα και να συμφιλιώσει με τον πλέον παραγωγικό τρόπο τις διαφορετικές κουλτούρες και φιλοσοφίες διοίκησης των εταιριών που συγχωνεύθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ισχυρή, εύρωστη και υγιής εταιρία, η οποία πατάει γερά στα πόδια της και χαίρει της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. συγκεντρώνει ίδια κεφάλαια 119 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της, για το 2001, έφθασε τα 190 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2002 αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 250 εκατ. ευρώ το 2003. Η εταιρία παρουσιάζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το εύρος των δραστηριοτήτων της ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. περιλαμβάνει είτε αυτόνομα είτε μέσω συμμετοχών σε κοινοπραξίες ένα πλήρες φάσμα κατασκευαστικών έργων υψηλών απαιτήσεων, ενώ η δυναμική παρουσία της είναι ήδη εμφανής σε έξι μεγάλα Ολυμπιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας της τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό, η ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. ακολουθεί στρατηγική αναδιοργάνωσης ανάπτυξης και επέκτασης σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως στον χώρο του real estate.

    ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ ανακοινώνει ότι ομόφωνα αποφάσισε με την υπ' αριθμ. 1420/11.11.2002 απόφασή του, την πώληση - σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.13 Κ.Ν. 2190/1920 - μέχρι 700.000 μετοχών της εταιρείας με κατώτερη τιμή πώλησης 3,80 ευρώ ανά μετοχή. Ως χρόνος διάθεσης των ανωτέρω μετοχών, οι οποίες αγοράσθηκαν σε εκτέλεση απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας της 23/7/2001, ορίσθηκε το διάστημα από 18/11/2002 μέχρι 18/02/2003. Η διοίκηση της εταιρίας υπενθυμίζει ότι έχει παρέλθει από τις 23/7/2002 το χρονικό διάστημα που είχε ορισθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 23/7/2001 για την αγορά ιδίων μετοχών.

    ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Εκτακτη Γενική Συνέλευση της 12/11/2002 δεν πήρε απόφαση για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου καθώς επίσης δεν όρισε τις ιδιότητες των μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3016/2002. Τα θέματα αυτά τα παρέπεμψε για λήψη αποφάσεων στην Τακτική Γενική Συνέλευση του 2003. Τέλος, δεν εγκρίθηκαν αμοιβές και αποζημιώσεις για τα μέλη του Δ.Σ.

    LAVIPHARM Α.Ε.

    Η εταιρία LAVIPHARM Α.Ε., με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, και η οποία έχει ως εξής: «Αρθρο του συντάκτη σας «Π.Κρ. που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας σας στη σελίδα 8, φέρει τον τίτλο «Η Lavipharm φτιάχνει αλυσίδα φαρμακείων, γεγονός που ουδόλως ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Η έννοια της «αλυσίδας φαρμακείων αναπτύχθηκε και στην Ευρώπη (ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νορβηγία) και συνεπάγεται την κοινή ιδιοκτησία όλων των φαρμακείων από μία εταιρία. Στο πλαίσιο αυτό, ο φαρμακοποιός δουλεύει ως υπάλληλος της εταιρίας. Ο Ομιλος Lavipharm ουδέποτε επεδίωξε να δημιουργήσει ένα παρόμοιο καθεστώς. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν, εξάλλου, μακριά από τη φιλοσοφία του να βρίσκεται στο πλευρό των φαρμακοποιών.Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν και οι ακόλουθες ανακρίβειες που εμπεριέχονται στο άρθρο: 1. Αναφέρεται ότι η Pharma Plus «έχει αναλάβει την προβολή φαρμάκων» Οπως γνωρίζετε, η προβολή φαρμάκων απαγορεύεται από το νόμο. 2. Αναφέρεται επίσης ότι η προβολή των καλλυντικών πραγματοποιείται μόνο γι' αυτά που εμπορεύεται και παρασκευάζει ο Ομιλος. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, καθώς η εταιρία μας συμβουλεύει για την προβολή όλων των καλλυντικών και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων που διατίθενται στα φαρμακεία. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η εταιρία Pharma Plus του Ομίλου μας δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών στα φαρμακεία, χωρίς να θίγει κατ' ελάχιστον είτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων είτε το ρόλο του φαρμακοποιού ως ανεξάρτητου επιστήμονα. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των φαρμακείων οπότε και της κερδοφορίας τους αμέσα στο νέο περιβάλλον αυξημένου ανταγωνισμού που αυτά αντιμετωπίζουν από τα εναλλακτικά δίκτυα διανομής που έχουν σχηματιστεί. Κατόπιν των ανωτέρω, θα παρακαλούσα, αγαπητέ κ. Διευθυντά, για την επανόρθωση των ανακριβειών, μαζί με τις απαραίτητες διευκρινίσεις, σε συνδυασμό με τη δημοσίευση της επιστολής αυτής.

    ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΒΕΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αναφερόμαστε σε δημοσιεύματα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (σελ. 34-φύλλο 22082 13.11.2002) και αναφορικά με ?η πρόβλεψη αυτή δεν περιλαμβάνει πιθανά κέρδη ή ζημίες από τις μετοχές της ΚΑΤΣΕΛΗΣ (ελέγχεται περίπου το 35%)? ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό ότι το ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΕ στην εταιρία ΥΙΟΙ Χ.ΚΑΤΣΕΛΗΣ ΑΒΕΕ παραμένει στο 24,63% όσο ήταν αρχικά.

    ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι με απόφαση της από 12/11/2002 Έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων της εταιρίας: 1) Εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, η θητεία του οποίου είναι διετής και λήγει τη 11η Νοεμβρίου 2004, απαρτιζόμενο από τους κ.κ.: Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, Γεώργιο Δαυίδ, Αναστάσιο Ιωάννη Λεβέντη, Ιωάννα Μάνου, Ιωσήφ Μοντιάνο, Μιχαήλ Τόσο και Μερόπη Πετρά. 2) Προσδιορίσθηκαν, κατ' εφαρμογή του Ν. 3016/2002 οι ιδιότητες των μελών του νέου Δ.Σ. ως εκτελεστικών, μη εκτελεστικών και ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών, ως ακολούθως: α) Εκτελεστικά μέλη είναι οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Μιχαήλ Τόσος, Γενικός Διευθυντής. β) Μη εκτελεστικά μέλη είναι οι κ.κ.: Γεώργιος Δαυίδ, Ιωσήφ Μοντιάνο, Ιωάννα Μάνου, Αναστάσιος Ιωάννης Λεβέντης, Μερόπη Πετρά, εκ των οποίων οι: Ιωσήφ Μοντιάνο και Μερόπη Πετρά είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Β) Περαιτέρω το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, συγκροτήθηκε σε Σώμα, με απόφαση του από 12/11/2002 Διοικητικού Συμβουλίου, ως ακολούθως: 1) Κωνσταντίνος Πετρόπουλος του Πέτρου, Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Δ.Σ. 2) Γεώργιος Δαυίδ του Αλκιβιάδη, Επιχειρηματίας, Aντιπρόεδρος του Δ.Σ. 3) Aναστάσιος Ιωάννης Λεβέντης του Κωνσταντίνου, Επιχειρηματίας, Σύμβουλος. 4) Ιωάννα Μάνου του Στεφάνου, Επιχειρηματίας, Σύμβουλος. 5) Ιωσήφ Μοντιάνο του Μωρίς, Επιχειρηματίας, Σύμβουλος. 6) Μιχαήλ Τόσος του Σωτηρίου, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Σύμβουλος. 7) Μερόπη Πετρά του Δημητρίου, Ιδιωτικός υπάλληλος, Σύμβουλος.

    ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 5 του Π.Δ. 82/96, η πρόθεσή της να συμμετάσχει στον διεθνή δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε το Υπουργείο Ανάπτυξης / Γεν. Γραμματεία Εμπορίου για την προμήθεια 30 αυτοκινήτων λεωφορείών 28 θέσεων για τον φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, που διενεργείται στις 06.12.2002, ως σχετική διακήρυξη με αριθμό 44/02 και ως σχετική ανακοίνωση με αρ. πρωτ. Δ2/4814/23.10.02, ως και στις τυχόν μεταθέσεις της ημερομηνίας διενέργειας ή και στις επαναλήψεις του εν λόγω διαγωνισμού.

    ΙΝΤΕΡΣΑΤ Α.Ε.

    Η εταιρία ΙΝΤΕΡΣΑΤ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με έκπληξη μάθαμε στις 12/11/2002 το απόγευμα από το δελτίο του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΚΑΙ ότι σύμφωνα με απόφαση του ΕΣΡ ανακλήθηκε η άδεια παροχής συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών της θυγατρικής μας εταιρίας INTERACTIVE χωρίς προηγούμενα να έχουμε ενημερωθεί έστω τυπικά σαν άμεσα ενδιαφερόμενοι από την αρμόδια αρχή. Η είδηση αυτή καθ΄ αυτή μας κατέπληξε για τρεις λόγους: 1. Στην τελευταία μας συνάντηση με τα μέλη του ΕΣΡ που έγινε την 12/11/2002 στις 12:00 στην αίτηση παράτασης που ζητήσαμε τα μέλη δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τις θέσεις και τις αιτίες που μας οδήγησαν στο αίτημα αυτό και αναλόγως να μας απαντήσουν. 2. Πως είναι δυνατόν η πληροφορία να δίδεται επίσημα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ μετά την αποχώρησή μας και η εταιρία μας να μαθαίνει την τόσο σημαντική αυτή είδηση τελευταία; 3. Κληθήκαμε «?προς παροχή διευκρινήσεων για ενδεχόμενη παραβίαση του άρθρου 3 της συμβάσεώς μας. ραγε πέντε λεπτά, γιατί μόνο τόσο κράτησε η συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρίας μας με το ΕΣΡ, αρκούν για να ληφθεί μία τόσο σοβαρή απόφαση για το μέλλον μιας εταιρίας η οποία σεβόμενη τους 17.000 μετόχους της δεν θέλησε να παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων στη συνδρομητική αγορά, με συνέπειες τις οποίες όλοι γνωρίζουν, από την πτώχευση ευρωπαϊκών και ελληνικών εταιριών, αλλά μεθοδευμένα κινείται προκειμένου να παράσχει τις υπηρεσίες της, τιμώντας τη 15ετή σύμβασή της, χωρίς ζημίες, που σε άλλες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις τους αποσιωπούνται από τις αρμόδιες αρχές. Στο παιχνίδι της ενημέρωσης λοιπόν βέβαιος δεν μπορεί να είναι κανείς έστω κι αν ο ίδιος αποτελεί την είδηση. Το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχουν πάντα τρόποι να αντιδράσει κι εν προκειμένω η εταιρία μας επιφυλάσσεται παντός δικαιώματος προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων της.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, στη συνεδρίαση του της 5.11.2002, λαμβάνοντας υπόψη του την ανάγκη να επαναπροσδιορισθούν οι ιδιότητες των μελών του ως εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα: Οι κ.κ. Χρήστος Λαμπράκης, Σταύρος Ψυχάρης, Λέων Καραπαναγιώτης, παραμένουν εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. στα οποία προστίθεται και ο κ. Τρύφων Κουταλίδης λόγω της συμμετοχής του στην Εκτελεστική Επιτροπή της Εταιρίας. Οι κ.κ. Απόστολος Γεωργιάδης, Ιωάννης Γκούμας, Παναγιώτης Κουβουτσάκης, Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, Αδαμάντιος Πεπελάσης και Γρηγόριος Σκαλκέας είναι τα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., εκ των οποίων ανεξάρτητα (κατά το άρθρο 4 Ν. 3016/2002) είναι οι κ.κ. Απόστολος Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος και Γρηγόριος Σκαλκέας. Περαιτέρω το Συμβούλιο αποφάσισε, το ζήτημα αυτό - δεδομένης της παράτασης ισχύος των άρθρων 3 και 4 του Ν. 3016/2002 μέχρι την 30.6.2003 - να απασχολήσει την πρώτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας, η οποία θα αποφασίσει κυριαρχικώς επ' αυτού. Τέλος το Δ.Σ. της Εταιρίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Θεοδώρου Κ. Ζάκα από μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

    FRIGOGLASS Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 και ώρα 17:00 στο Ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο ημερίδας εταιρικών παρουσιάσεων που διοργανώνει η Ένωση Εταιρειών Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Ομίλου Frigoglass για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και των ενδιαφερομένων φορέων.

    ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Εντυπωσιακή αναπτυξιακή προοπτική κατά τα επόμενα χρόνια διασφαλίζει για τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου η νέα μονάδα μοριοσανίδος, η οποία ήδη άρχισε τη δοκιμαστική λειτουργία της την προηγούμενη εβδομάδα, με σκοπό την έναρξη της παραγωγικής μονάδος τον επόμενο μήνα. Η νέα μονάδα δαπάνης 44 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα έτος, αναμένεται να συμβάλει στην κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων της ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε. κατά την επόμενη οικονομική χρήση και να διευρύνει σημαντικά το εξαγωγικό μερίδιο της εταιρίας. Η μονάδα μοριοσανίδας, ονομαστικής δυναμικότητος 1000 κ.μ σε 24ωρη βάση, είναι η μεγαλύτερη του είδους σήμερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και δίδει στην ΑΚΡΙΤΑΣ προβάδισμα σε ό,τι αφορά την παραγόμενη ποσότητα μοριοσανίδος στην ευρύτερη περιοχή, με τα συνεπαγόμενα οφέλη στο κόστος παραγωγής. Η υλοποίηση του έργου της μονάδος δημιούργησε αξιόλογη προστιθέμενη αξία, που αποτιμάται σε έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς σχεδιάσθηκε από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε και κατασκευάσθηκε σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες, οι οποίες ανέλαβαν το υποκατασκευαστικό έργο. Η επιλογή των οίκων όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό και ο σχεδιασμός της παραγωγικής μονάδος έγιναν με γνώμονα την κορυφαία ποιότητα στην παραγόμενη μοριοσανίδα. Αλλωστε, ο συνδυασμός κόστους ποιότητας συνιστά για τη διοίκηση της ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε τη βάση του μελλοντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της εταιρίας στην ελληνική και διεθνή αγορά. Στόχος της ΑΚΡΊΤΑΣ ΑΕ είναι η ταχεία αύξηση των μεριδίων της στις αγορές που παραδοσιακά δραστηριοποιείται έως τώρα με επιτυχία, όπως είναι η επιπλοποιία και η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ και τα ολυμπιακά έργα δημιουργούν μία νέα πλατφόρμα δραστηριοποίησης για την εταιρία, από τα οποία προσδοκά αξιόλογο μερίδιο. Σε μια εποχή κατά την οποία καταγράφεται ύφεση στην οικονομία, ο κλάδος της τεχνητής ξυλείας διέρχεται μία φάση δύσκολη, αλλά και μεταβατική . Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών, λόγω της ύπαρξης απαρχαιωμένων παραγωγικών εγκαταστάσεων, με περιορισμένο μέλλον. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική αρνητική συγκυρία συντείνουν στη συμπίεση των οικονομικών μεγεθών των εταιριών του κλάδου, εικόνα, ωστόσο που θα είναι παροδική, όπως εκτιμά η διοίκηση της ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ. Στο περιβάλλον αυτό η ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ εκτιμά ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου συνδέεται άμεσα και προϋποθέτει κορυφαία τεχνολογία, ανταγωνιστικό μέγεθος και συντηρητική κεφαλαιακή δομή, στοιχεία που θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα.

    NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Η εταιρία NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η στρατηγική απόφαση συγχώνευσης των κύριων εταιριών του Ομίλου της NOTOS COM HOLDINGS SA, δικαιώνεται ήδη στη πρώτη επέτειο από την ολοκλήρωσή της, με κριτήριο την εξέλιξη των χρηματοοικονομικών μεγεθών του εννεαμήνου. ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αύξηση 53,4% κερδών προ φόρων. ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ: 13,81 εκ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη έφτασαν στο ύψος των 13,81 εκ. ευρώ, ήτοι 10,6% επί των πωλήσεων έναντι 9 εκ. ευρώ και 7,3% αντίστοιχα το έτος 2001, είναι δε εντυπωσιακά αυξημένα (53,4%) από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ: 22,29 εκ. ευρώ. Το λειτουργικό κέρδος διαμορφώθηκε σε 22,29 εκ. ευρώ, έναντι 17,15 εκ. ευρώ του προηγουμένου έτους, παρουσιάζοντας αύξηση ως ποσοστό επί των πωλήσεων από 13,9% σε 17,1%. ΜΙΚΤΑ ΚΕΡΔΗ: 55,04 εκ. ευρώ. Το μικτό κέρδος σημείωσε άνοδο, φτάνοντας στο ύψος των 55,04 εκ. ευρώ, έναντι 50,51 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, ενώ και το περιθώριο μικτού κέρδους παρουσίασε αύξηση, φτάνοντας στο 42,2% επί των πωλήσεων από 40,8% πέρισυ. ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 130,58 εκ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει ρυθμό αύξησης πού ξεπερνάει κατά πολύ αυτόν πού παρατηρήθηκε στα προηγούμενα τρίμηνα. Ετσι, στα 130,58 εκ. ευρώ, είναι αυξημένος κατά 5,6% από το αντίστοιχο διάστημα του 2001, όταν είχε κλείσει στα 123,67 εκ. ευρώ. Η θετική αυτή εξέλιξη επετεύχθη παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις του Οίκου LANCASTER, που έχουν περιληφθεί στην proforma κατάσταση του 2001, περιλαμβάνονται στην τρέχουσα χρήση μόνο στα ενοποιημένα αποτελέσματα καθ' όσον λειτουργεί πλέον ως αυτόνομη θυγατρική εταιρία. Για λόγους συγκρισιμότητας, αν αφαιρεθούν οι πωλήσεις της LANCASTER από την proforma κατάσταση του 2001, η αύξηση των πωλήσεων στο εννεάμηνο του 2002 είναι της τάξεως του 7,5%. Σημειώνεται ότι η σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης γίνεται με βάση τη στήλη ?Proforma Αποτελέσματα? όπου παρατίθενται τα οικονομικά μεγέθη ως εάν η συγχώνευση με απορρόφηση των θυγατρικών της NOTOS COM HOLDINGS S.A. (που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2001) είχε πραγματοποιηθεί την 01.01.2001. Με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου, υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του μερίσματος συνεχίζεται και πραγματοποιείται από τα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά, Μενεξέδων αρ. 6, τηλ. 8007300-315, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 - 15:00. Για την είσπραξη του μερίσματος, απαιτείται η προσκόμιση των στοιχείων του δικαιούχου (Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ., Α.Δ.Τ., πλήρης διεύθυνση). Η πληρωμή του μερίσματος σε τρίτο πρόσωπο θα γίνεται μόνο εφόσον προσκομίζεται εξουσιοδότηση του δικαιούχου, νόμιμα θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους κ.κ. Μετόχους για είσπραξη του μερίσματος με απ' ευθείας πίστωση τραπεζικού τους λογαριασμού. Όσοι Μέτοχοι επιλέξουν αυτή τη μέθοδο, παρακαλούνται να αποστείλουν τις λεπτομέρειες των τραπεζικών τους λογαριασμών είτε με Fax στον αριθμό 010-8074579, ή στο e-mail : sports@otenet.gr Στο ίδιο μήνυμα θα πρέπει να αναγράφονται και όλα τα στοιχεία του δικαιούχου (Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ., Α.Δ.Τ., πλήρης διεύθυνση). Επισημαίνεται ότι η πίστωση των λογαριασμών θα πραγματοποιείται μόνον εφ[' όσον τα στοιχεία του δικαιούχου πού αποστέλλονται, συμπίπτουν με αυτά της Τράπεζας. Στην περίπτωση αυτή, οι Βεβαιώσεις Πληρωμής Μερίσματος θα αποσταλούν στους μετόχους ταχυδρομικά.

    ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

    Α/ Ο κ. Χαρίλαος Ρογκάκος, με την από 12/11/2002 επιστολή του προς το Χ.Α., γνωστοποιεί μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., ως εξής:

    Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. Υπόχρεος: Χαρίλαος Ρογκάκος. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας 0,035%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 0,07%, μετά την μεταβολή 0,035%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 4.810, μετά την μεταβολή 2.410. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 0,07047%, μετά την μεταβολή 0,03531%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 6.825.030. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 11/11/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 11/11/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 11/11/2002.

    Β/ Ο κ. Σταύρος Παπαπαναγιώτου, με την από 12/11/2002 επιστολή του προς το Χ.Α., γνωστοποιεί μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., ως εξής:

    Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. Υπόχρεος: Σταύρος Παπαπαναγιώτου. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας 0,04%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 0,22%, μετά την μεταβολή 0,18%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 15.000, μετά την μεταβολή 12.500. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 0,22%, μετά την μεταβολή 0,18%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 6.825.030. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 11/11/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 11/11/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 11/11/2002.

    Συναλλαγές - Μεταβολές ποσοστών

    MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε.

    Η εταιρία ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε. με την από 13/11/2002 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι απέκτησε την 12/11/2002, 25.000 ονομαστικές μετοχές της εταιρίας MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε.

    Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε. Υπόχρεος: ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 47,85%, μετά την μεταβολή 47,98%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 8.959.980, μετά την μεταβολή 8.984.980. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 47,85%, μετά την μεταβολή 47,98%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 18.727.000 κοινές ονομαστικές. Αιτία μετοχικής μεταβολής: Απόκτηση. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 12/11/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 12/11/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 13/11/2002. Προηγούμενη γνωστοποίηση (22/3/2002) με ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 44,87%.

    INFORMATICS Η/Υ Α.Ε.Β.Ε.

    Η κα De Cocq Karin, μέλος Δ.Σ. της εταιρίας INFORMATICS Η/Υ Α.Ε.Β.Ε. , με την από 13/11/2002 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι κατά τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 12/11/2002 πραγματοποίησε συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 100 εκ. δρχ. (293.470 ευρώ). Συγκεκριμένα πώλησε 190.000 κ.ο. μετοχές της εταιρίας INFORMATICS Η/Υ Α.Ε.Β.Ε. συνολικής αξίας 951.806,47 ευρώ.

    [24] ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ-54 ΝΕΚΡΟΙ

    Νέο Δελχί, 13 Νοεμβρίου 2002 (18:50 UTC+2)

    Τουλάχιστον 54 ψαράδες πνίγηκαν και 650 άνθρωποι αγνοούνται στην Ινδία μετά από κυκλώνα στον κόλπο της Βεγγάλης που έπληξε κυρίως τις ανατολικές ακτές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι 54 νεκροί ψαράδες, ενώ αγνοείται η τύχη 650 ανθρώπων μετά απο την βύθιση πολλών αλιευτικών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 13 November 2002 - 19:14:12 UTC