Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ
  • [03] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ
  • [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΕΙ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΩΝ ΚΑΡΦΙΤΣΩΝ ΠΕΤΟΥ
  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ"
  • [08] ΝΤΑΒΟΣ: ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [09] ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  • [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2003
  • [11] ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΨΗ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΗΣ
  • [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ
  • [13] ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ 40 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [14] ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ "ΑΝΑ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [15] ΠΓΔΜ: ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ DUI ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ
  • [16] ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ
  • [17] ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΠΙΛΟΤΩΝ
  • [18] MOIΡΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1 - 2
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1 - 4
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 2 - 1
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΑΙΓΑΛΕΩ 3 - 2
  • [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 28 - 21
  • [24] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ
  • [25] ΠΑΟΥΕΛ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
  • [26] Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΟΝ ΤΖΙΑΝΙ ΑΝΕΛΙ
  • [27] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
  • [28] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΥΨΟΣ Β. ΜΠΡΟΥΜΕΛ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Aθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (17:40 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε η Ευρώπη να έχει τη δική της ενιαία φωνή στο θέμα του Ιράκ έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο υπουργός Τύπου επανέλαβε πως ο πόλεμος και η βία δεν είναι μονόδρομος.

    Συγκεκριμένα ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε:

    «Νομίζω ότι όλο και περισσότερο σε όλη την Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι ο πόλεμος και η βία δεν είναι μονόδρομος αλλά αντίθετα είναι ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Η ελληνική προεδρία, δια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες επιδιώκοντας η Ευρώπη να έχει τη δική της ενιαία φωνή, την αποφασιστική παρέμβασή της στις εξελίξεις».

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

    Aθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (17:42 UTC+2)

    Ικανοποιημένος από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στη χθεσινή κακοκαιρία εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πολύ καλά και αυτό φάνηκε όπου υπήρχε πρόβλημα.

    Ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε:

    "Ο κρατικός μηχανισμός πήγε χθες πολύ καλά. Υπήρχε γενική κινητοποίηση στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στο ΥΠΕΧΩΔΕ και νομίζω αυτό φάνηκε, όπου υπήρχε πρόβλημα. Για παράδειγμα στην πολυκατοικία όπου παρουσιάστηκε πρόβλημα ή στον Περισσό όπου δημιουργήθηκε θέμα, αμέσως εμφανίστηκε συνεργείο μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ που έκαναν πραγματογνωμοσύνη. Ως προς τα προβλήματα που υπήρξαν χθες, υπήρξε κινητοποίηση και παρουσία του κρατικού μηχανισμού."

    [03] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 26 Ιανουαρίου 2003 (15:17 UTC+2)

    Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας στις επικρίσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στον Κυπριακό τον τελευταίο καιρό.

    Με δηλώσεις του στο CNN Turk, ο πρωθυπουργός της γείτονος, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανείς από τουρκικής πλευράς, ο οποίος να έχει παραιτηθεί από την υπόθεση του Κυπριακού. «Ούτε ο αρχηγός μας (ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) ούτε εγώ (έχουμε παραιτηθεί). Ο κ. Ερντογάν δεν έχει δηλώσει ποτέ οτιδήποτε το οποίο σημαίνει δώσε και απαλλάξου».

    Επεσήμανε δε πως δεν είναι σωστό να πραγματοποιούνται αυτού του είδους οι δηλώσεις που απευθύνονται στην κοινή γνώμη, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία το Κυπριακό διέρχεται μια κρίσιμη καμπή.

    Αναφορικά με τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι «επιβάλλεται να αποδεχθούμε τη λύση, αφού προηγουμένως λάβουμε εγγυήσεις οι οποίες θα καταστήσουν την Κύπρο νήσο ειρήνης».

    Απαντώντας στην ερώτηση εάν ανησυχεί για προβοκάτσια, ο κ. Γκιουλ τόνισε: «Όλα αυτά μπορεί να είναι και αλήθεια. Είναι καιρός να επικρατήσει εκεί (στα Κατεχόμενα) πνεύμα ενότητας».

    [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Πανευρωπαϊκή εκδήλωση με την οποία σηματοδοτείται η έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Ατόμων με Αναπηρίες πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού οι ελληνικές αρχές και η ευρωπαϊκή επιτροπή με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία.

    Στην εκδήλωση τονίστηκε το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πλήρη κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή.

    «Η Βουλή των Ελλήνων θα βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και πρόσθεσε πως «το 2003 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ατόμων με Αναπηρίες, είναι έτος Δικαιωμάτων, έτος Πολιτισμού. Γιατί τα άτομα με αναπηρίες είναι πολίτες με πλήρη δικαιώματα σε μια σύγχρονη, δημοκρατικά δομημένη κοινωνία. Η κατοχύρωση και υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων δεν είναι προαιρετική φιλανθρωπία, είναι κοινωνική απαίτηση και υποχρέωση όλων των φορέων εξουσίας, εθνικών και ευρωπαϊκών, είναι δημοκρατική ευθύνη όλων των πολιτών και μέτρο του πολιτισμού μας». « Όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι είμαστε ίσοι κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Από την πλευρά της η κοινοτική επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε : «στόχος μας δεν είναι να κάνουμε κάτι παραπάνω για τα άτομα με αναπηρίες αλλά να κάνουμε κάτι παραπάνω μαζί με τα άτομα με αναπηρίες».

    Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο υπουργός υγείας και πρόνοιας Κώστας Στεφανής και ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

    Εξάλλου ομάδες καλλιτεχνών με ειδικές ανάγκες παρουσίασαν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις ενώ άτομα με αναπηρίες μίλησαν για το θέμα και κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΕΙ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας μας θα συναντηθούν αύριο, στις 1μμ, στα γραφεία της ΝΔ, στελέχη του κόμματος.

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, Γιώργος Σουφλιάς, ο συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο τομεάρχης Παιδείας Γιώργος Καλός και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Μ. Παπαδόπουλος.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΩΝ ΚΑΡΦΙΤΣΩΝ ΠΕΤΟΥ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Την 1η Συνάντηση Ανταλλαγής Ολυμπιακών Συλλεκτικών Καρφιτσών πέτου, οργάνωσε η «Αθήνα 2004» στο συνεδριακό της κέντρο το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Η συνάντηση οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Εμπορίας της Γενικής Διεύθυνσης Μάρκετινγκ, σε συνεργασία με την εταιρεία «Εύσημον Συλλογές», την επίσημη αδειούχο στην κατηγορία καρφιτσών πέτου.

    Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος δεκάδες εργαζόμενοι στην Οργανωτική Επιτροπή που γνώρισαν από κοντά δεκάδες συλλέκτες καρφιτσών πέτου, καθώς και εκπροσώπους των χορηγών και των αδειούχων της «Αθήνα 2004». Στη διάρκεια της εκδήλωσης που κράτησε 3 ώρες, οι συλλέκτες και οι εργαζόμενοι εξέθεσαν τις συλλογές τους ενώ προχώρησαν και σε ανταλλαγές που τις εμπλούτισαν ουσιαστικά, αποκτώντας κομμάτια σπάνια ή δυσεύρετα.

    Οι συναντήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα τη δυνατότητα να βρεθούν με κοινό άξονα αναφοράς τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τις μασκώτ που επελέγησαν για κάθε διοργάνωση, τους χορηγούς τους και να γνωρίσουν την τέχνη και τις εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν για την προβολή τους.

    Ο Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ της «Αθήνας 2004» Γ. Μπόλος τόνισε ότι τα σήματα πέτου είναι η «μανία» των Ολυμπιακών Αγώνων και απέδωσε το γεγονός αυτό στο ότι οι καρφίτσες έχουν διαχρονικότητα και διατηρούνται για πάρα πολλά χρόνια.

    Η συλλογή των Ολυμπιακών Καρφιτσών πέτου είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων και αποτελεί το «Αγώνισμα των θεατών» - όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται. Είναι μια ευγενική άμιλλα που ξεκινά με την έκδοση της πρώτης καρφίτσας και κορυφώνεται τις ημέρες των Αγώνων, με τεράστια ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή Αγορά. Τα περισσότερα pin κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό και συνεπώς η αξία τους την εποχή των Αγώνων αναμένεται να είναι πολλαπλάσια της τιμής απόκτησής τους.

    Οι καρφίτσες πέτου (Pin) είναι προϊόντα με ιστορία παράλληλη με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής. Τα πρώτα Pins, φτιαγμένα από χαρτόνι, κυκλοφόρησαν το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα και χρησιμοποιήθηκαν ως σήμα αναγνώρισης για αθλητές, επισήμους καθώς και δημοσιογράφους. Από τότε καθιερώθηκε η παρουσία τους και σιγά-σιγά μετατράπηκαν στα πλέον συλλεκτικά αντικείμενα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ"

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Περισσότερες από 80 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, διοργανώνει η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο στις 28 Ιανουαρίου, που έχει οριστεί ως μέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο.

    Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου, στις 7μμ, πικετοφορία στην Καμάρα, με τη συμμετοχή Παλαιστίνιων και Ιρακινών μεταναστών.

    Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις-συζητήσεις στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο Ιπποκράτειο και στη φοιτητική λέσχη

    [08] ΝΤΑΒΟΣ: ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Νταβός, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Την ανάγκη υπέρβασης της καθαρά εθνοκεντρικής λογικής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να οικοδομηθεί μια πραγματική εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ υπογράμμισε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας. Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι αποτελεί αίτημα όλων των χωρών της ΕΕ η εξασφάλιση των εξωτερικών της συνόρων ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών ώστε να εξισορροπείται η θεσμική παρουσία των μικρότερων και των μεγαλύτερων χωρών της Ενωσης.

    Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, η δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για τη θεσμική ολοκλήρωση της Ενωσης και τη διαδικασία προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συντάγματος με σκοπό μια συνολική πρόταση για μια ένωση εθνών με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά.

    Η κ. Μπακογιάννη συμμετείχε, εξάλλου, σε συνεδρίαση για την προετοιμασία της Ελλάδας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μίλησε για την προετοιμασία της πόλης των Αθηνών.

    [09] ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Aθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Στην ανάγκη μιας διαφορετικής πρότασης για την ασφάλεια στον κόσμο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Διάλογος μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης» που διεξήχθη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δικτύου Εναλλακτικής Σκέψης και Πολιτικού Διαλόγου.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε ειρήνη παντού με σταθερότητα και ασφάλεια για όλους. Χαρακτήρισε άδικη και άνιση τη νέα παγκόσμια τάξη και επισήμανε ότι οι μεγάλες διεθνείς αντιδράσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Μπους έρχονται σε αντίθεση με όλο τον κόσμο. «Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς και της στρατιωτικής ισχύος της υπερδύναμης των ΗΠΑ δεν ενοποιεί τον κόσμο, τον διασπά και τον διχάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας στο δίλημμα «ασφάλεια ή δημοκρατία» ο Πρόεδρος του Συνασπισμού τάχθηκε υπέρ της ασφάλειας με δημοκρατία, του εκδημοκρατισμού της ασφάλειας, της σταθερότητας με δημοκρατική αλληλεγγύη.

    Συγκεκριμένα επισήμανε ότι πραγματική ασφάλεια σημαίνει κοινή ασφάλεια για όλους με καταπολέμηση των ανισοτήτων και μείωση των εξοπλισμών, δίκαιη ασφάλεια με αναδιανομή πλούτου προς όφελος των φτωχότερων αλλά και ασφάλεια εναρμονισμένη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ελευθεριών και εγγυήσεων.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι μόνο ένα συλλογικό σύστημα μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια και πρόσθεσε πως κεντρική θέση σε ένα παρόμοιο σύστημα μπορεί να κατέχει ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΑΣΕ αλλά όχι το ΝΑΤΟ. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης του ρόλου του ΟΗΕ και της ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητας του οργανισμού.

    [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2003

    Κιλκίς, 26 Ιανουαρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι το 2003 θα είναι μια δυναμική αναπτυξιακή χρονιά, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κιλκίς.

    «Το 2003, είναι η χρονιά της περιφερειακής ανάπτυξης, είναι η ευκαιρία οι δυναμικές της περιφέρειας να μπούνε μπροστά αξιοποιώντας τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν μέσα από τα διαρθρωτικά προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης και το EΠΑΝ ανταγωνιστικότητας, για να βάλουμε τις βάσεις νέων αναπτυξιακών βημάτων. Χρειαζόμαστε να μπούμε δυναμικά στην αξιοποίηση της γνώσης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι τα σύγχρονα εργαλεία μας με τα οποία θα παλέψουμε να μετεξελίξουμε ότι έχουμε δημιουργήσει μέχρι σήμερα», υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι το φυσικό αέριο θα έρθει το 2003 στη ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς, εξασφαλίζοντας φθηνή παραγωγή και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι μέσα στο 2003 θα διαμορφωθούν με ευθύνη του ΕΟΤ όλες οι νέες πύλες εισόδου της Ελλάδος επί της Εγνατίας οδού

    Τόνισε, δε, ότι μέσα στο 2003 το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει την εκπόνηση μελέτης για τον ενιαίο καινούργιο νόμο για τα επιμελητήρια και το μητρώο επιχειρηματιών και επιχειρήσεων

    Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ, υπογράμμισε ότι Ελληνική Προεδρία παλεύει για μια κοινή στάση απ' όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες κατά του πολέμου. «Θέλουμε την ειρήνη. Γι' αυτό ακριβώς το σπουδαιότερο απ' όλα είναι να υπάρξει ενιαία στάση των Ευρωπαϊκών κρατών και στο συμβούλιο ασφαλείας όπου υπάρχουνε 4 κράτη της Ευρώπης κι αν μπορέσουν αυτά να' χουνε κοινή στάση θα πετύχουμε να υπάρξει ειρήνη, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του συμβουλίου ασφαλείας και να υπάρξει σεβασμός στις αποφάσεις του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

    [11] ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΨΗ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 26 Ιανουαρίου 2003 (15:40 UTC+2)

    Σημαντικές παρεμβάσεις ύψους 1.372.651 ευρώ, που θα συμβάλλουν στην στήριξη και εξυπηρέτηση των αλιέων, θα γίνουν μέσα στο 2003 στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Μάκρης.

    Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοπλισμός Αλιευτικών Λιμένων» (Μέτρο 3.3 επιχειρησιακό πρόγραμμα ΑΛΙΕΙΑ) και δεν έχουν σχέση με τα έργα υποδομών ύψους 13 δισ. δρχ που θα εκτελεστούν μέσω του Γ' ΚΠΣ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    Τα έργα εκσυγχρονισμού των αλιευτικών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Μάκρης αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών εκφόρτωσης αλιευμάτων και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των λιμένων και των αλιέων, στη συμπλήρωση του εξοπλισμού συντήρησης αλιευτικών σκαφών, στη διαμόρφωση χώρων εξυπηρέτησης των αλιέων και στη δημιουργία υποδομής στήριξης.

    Ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπουλης ΑΕ μέσα στο 2003 θα προωθήσει ανάλογη πρόταση στο ίδιο πρόγραμμα και τα λιμάνια Καμαριώτισσας και Θέρμων Σαμοθράκης.

    Ο. ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

    [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (12:38 UTC+2)

    Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς δηλώνει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Παναγιώτης Αλεξάκης, σε συνέντευξή του στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»

    Ειδικότερα όσον αφορά το ρόλο του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης μετά την επικείμενη μετοχοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, εκτιμά ότι όχι μόνο δεν θα αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα θα αναβαθμιστεί. «Στόχος μας είναι να ισχυροποιηθούν οι δραστηριότητες του ΧΚΘ, στην προώθηση της ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στη Β. Ελλάδα, αλλά και στη Ν.Α. Ευρώπη», λέει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες καθώς η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική συγκριτικά με τις υπόλοιπες ώριμες αγορές.

    Ακόμη, στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΧΑΑ, προαναγγέλλει τη συμμετοχή και των μικροεπενδυτών που το επιθυμούν στη μετοχοποίηση της ΕΧΑΕ, ενώ κάνει γνωστή και την πρόθεση της διοίκησης του χρηματιστηρίου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να φύγουν από το χρηματιστήριο. «Στο εξωτερικό ισχύουν άλλοι κανόνες ως προς την παραμονή εταιριών των οποίων οι μετοχές έχουν φθάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τους οποίους διερευνούμε, ενώ τώρα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο» σημειώνει.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του ελληνικού χρηματιστηρίου με χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Αλεξάκης σημειώνει ότι η προώθηση αυτών των συνεργασιών αποτελεί μία από τις τρεις κατευθύνσεις στη στρατηγική ανάπτυξης του ελληνικού χρηματιστηρίου, που στόχο έχει «να συνδεθεί η δική μας εμπειρία και ανάπτυξη της αγοράς με τη δική τους τεχνογνωσία, το όνομα και την ικανότητα να κινητοποιήσουν διεθνή κεφάλαια. Οι άλλες δύο αφορούν στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς και στην επέκτασή του στη γειτονική μας γεωγραφική περιοχή».

    Τέλος ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας που υπάρχει στη Σοφοκλέους, ο κ. Αλεξάκης τονίζει ότι μεταξύ άλλων «ενθαρρύνουμε τις εισηγμένες εταιρίες να πάρουν μέτρα, ώστε να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα της μετοχής τους, καθώς μεγάλα ανοίγματα μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης μειώνουν την ελκυστικότητα μίας μετοχής και οι επενδυτές εγκλωβίζονται. Γι' αυτό ζητούμε από τις εταιρίες να μειώσουν αυτό το άνοιγμα, για να επωφεληθούν πληρέστερα από την είσοδό τους στο χρηματιστήριο και να κάνουν τις μετοχές τους ελκυστικότερες στους επενδυτές».

    [13] ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ 40 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (09:51 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Ελβετίας πραγματοποιεί τον άλλο μήνα επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, για να διαβουλευθεί, μεταξύ άλλων, με την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τρόπο και τις παραμέτρους πιθανής συμφωνίας της χώρας του στη φορολογία των καταθέσεων ξένων πολιτών σε ελβετικές τράπεζες.

    Στην Ελβετία, όπως εκτιμούν οι ελληνικές αρχές, βρίσκεται κατατεθειμένο το μέγιστο μέρος των 40 και πλέον δισ. δολαρίων (ή ευρώ) που έχουν εκπατρισθεί από τη χώρα μας κυρίως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε χθες ότι, σύμφωνα με τις προ 10 ετών εκτιμήσεις της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών, τα κεφάλαια εκτός χώρας ανέρχονταν σε 10 δισ. δολάρια της εποχής εκείνης. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν θα τον εξέπληττε εάν μια σημερινή εκτίμηση διπλασίαζε το ποσό αυτό». Οσον αφορά την προσωπική του εκτίμηση, ο κ. Χριστοδουλάκης απέφυγε να την αναφέρει δημόσια. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, δεν αποκλείει το ποσόν να φθάνει τα 40 δισ. δολάρια (ευρώ).

    Είναι προφανές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών παρατηρητών αλλά και παραγόντων της αγοράς, που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη φορολογία των καταθέσεων με ελληνική πρωτοβουλία -και ομολογημένη επιτυχία-, δημιουργεί και πάλι κινητικότητα γύρω από τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα. Η αναμενόμενη, μάλιστα, από την κυβέρνηση συμφωνία και της Ελβετίας ενδυναμώνει τις ελπίδες επιστροφής. Πολύ περισσότερο, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, η συμφωνία Ε.Ε.-Ελβετίας θα λειτουργήσει ανασχετική στην τάση που προσφάτως αναπτύχθηκε και πάλι στη χώρα να φεύγουν κεφάλαια προς τα παραδοσιακά τραπεζικά κρησφύγετα της Ελβετίας. Ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι μεγάλα ποσά από το προϊόν ρευστοποίησης μετοχών κατά την μετά το 2000 «επιχείρηση αφαίμαξης» στο Χρηματιστήριο, ίσως πάνω από 4 τρισ. δρχ., κατευθύνθηκαν στις ελβετικές τράπεζες.

    Κατ' αρχάς οι άλλοι φορολογικοί παράδεισοι, όπου κατά μία εκτίμηση θα μπορούσαν να στραφούν οι καταθέσεις που σήμερα βρίσκονται στη Γηραιά Ηπειρο, δεν διαθέτουν μεγάλη ελκυστικότητα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Αρα θα βρεθούν σύντομα σε πρώτη ζήτηση χώρες της Ε.Ε. σίγουρες, πολιτικά και οικονομικά, που έχουν χαμηλή φορολογία τόκων καταθέσεων.

    Η Ελλάδα προσφέρεται ως χώρα με φορολογικό συντελεστή 15%, σε σχέση με 20%-35% άλλων χωρών της Ε.Ε.

    Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η επίδειξη οποιασδήποτε πρόθεσης να θεωρήσει ως φοροφυγάδες αυτούς που κατέθεσαν χρήμαστα στο εξωτερικό -θα σβήσει κάθε ελπίδα επαναπατρισμού κεφαλαίων -και μάλιστα στο διηνεκές.

    Γι' αυτό και προσφέρεται -με μέτρα που έχει στη φαρέτρα της, αλλά λόγω πολιτικού κόστους δεν τα μετουσίωσε σε νομοθετικές ρυθμίσεις- να νομιμοποιήσει σε εύλογο χρόνο καταθέσεις που θα θελήσουν να επαναπατριστούν. Θεωρεί, έτσι, ότι το όφελος θα είναι τεράστιο, έναντι μόλις 30-40 δισ. δρχ. που θα εισπράττει ως φορολογία των τόκων από το εξωτερικό, όταν αυτοί αρχίσουν να αποδίδονται από τα κράτη-μέλη. Φυσικά, πρέπει να υπομνησθεί η ήττα που υπέστη το οικονομικό επιτελείο όταν το υπουργικό συμβούλιο, πριν από μερικούς μήνες, απέρριψε ως πολιτικά ανεφάρμοστη την πρότασή του να «νομιμοποιηθούν» τα κεφάλαια που επαναπατρίζονται.

    [14] ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ "ΑΝΑ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Για δημιουργία νέων αντιαλβανικών σχεδίων κατηγορεί την κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην ΠΓΔΜ ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός (ΑΝΑ) με ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Φάκτι».

    Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΝΑ, Αλμπαν Μπερίσα, σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τίποτε σε σχέση με την προηγούμενη ως προς τη στάση της στο αλβανικό στοιχείο. Παράλληλα ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός δηλώνει αποφασισμένος να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την αλλαγή της κατάστασης αυτής, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    [15] ΠΓΔΜ: ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ DUI ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ

    Σκόπια, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Αγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του γραφείου του κόμματος DUI στα Σκόπια. Από το συμβάν προκλήθηκαν μικρές ζημιές στην είσοδο και το μπαλκόνι του κτιρίου.

    Η εκπρόσωπος του DUI επιβεβαίωσε το γεγονός και ζήτησε από τις αρχές να διαλευκάνουν τη υπόθεση. «Αυτή είναι μια ευθεία επίθεση στο DUI και στις προσπάθειες του να επαναφέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα».

    [16] ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ

    Σκόπια, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Ανακοινώσεις έκανε σήμερα η αστυνομία των Σκοπίων για την υπόθεση της δολοφονίας τριών γυναικών, την περασμένη Παρασκευή τα ξημερώματα, έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο χωριό Ντόμπρικολ, στην περιοχή του Γκόστιβαρ της ΠΓΔΜ.

    Όπως έγινε γνωστό, οι δύο από τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους κατάγονταν από τη Βουλγαρία ενώ η άλλη μία από τη Μολδαβία. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι γνωστή η ταυτότητα των δραστών. Πρόκειται για πέντε Αλβανούς από το Τέτοβο που αποτελούν συμμορία εμπορίου λευκής σαρκός.

    [17] ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΠΙΛΟΤΩΝ

    Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Απώλεια εισοδημάτων 150 χιλιάδων λιρών θα προκύψει για τις Κυπριακές Αερογραμμές από την 24ωρη απεργία της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ), που αρχίζει απόψε τα μεσάνυχτα και λήγει τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων της εταιρείας Τάσος Αγγελής.

    Οπως είπε, από την απεργία επηρεάζονται 14 συνολικά πτήσεις και θα ταλαιπωρηθούν γύρω στους 2000 επιβάτες, προσθέτοντας πως έχουν γίνει διευθετήσεις σε συνεργασία με άλλες εταιρείες ώστε οι επιβάτες, που έχουν ήδη ειδοποιηθεί, να φθάσουν στους προορισμούς τους.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] MOIΡΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Στα ανοιχτά της Κύπρου αναμένεται να καταπλεύσει αύριο μεγάλη μοίρα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, από 15 σκάφη, η οποία θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις, εν αναμονή διαταγής να πλεύσει προς τον Κόλπο, σύμφωνα με βρετανικές στρατιωτικές πηγές.

    Επικεφαλής της μοίρας είναι η ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο Ark Royal. Στη μοίρα περιλαμβάνονται το σκάφος μεταφοράς καταδρομέων Ocean, πέντε αντιτορπιλλικά και φρεγάτες, καθώς και οκτώ πλοία ανεφοδιασμού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μοίρα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που συγκροτείται από τον πόλεμο των Φώκλαντ, το 1982.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1 - 2

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πήρε σήμερα ο Πανιώνιος, που σκαρφάλωσε σε ψηλότερες θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης κέρδισε στη Νεάπολη τον Ιωνικό με σκορ 2 - 1, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν μόλις στο 1' λεπτό με τον Βαγγέλη Μάντζιο. Ομως δεν πρόλαβαν να χαρούν για πολύ, καθώς ο Ιωνικός στο 4' ισοφάρισε σε 1 - 1 με τον Εριμπέρτο. Ο Πανιώνιος συνέχισε να επιτίθεται και στο 20' πέτυχε ένα δεύτερο τέρμα με τον Φερεκίδη και πήρε τη νίκη.

    Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι νεοσμυρνιώτες αγωνίστηκαν από το 33' με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Βαγγέλη Μάντζιου, ο Ιωνικός δεν μπόρεσε να σημειώσει κάποιο γκολ και να πάρει έστω και το βαθμό της ισοπαλίας.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1 - 4

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός πέρασε αλώβητος από το Ελ Πάσο. Οι ερυθρόλευκοι συνέτριψαν σήμερα εκτός έδρας την Καλλιθέα με σκορ 4 - 1, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, και πλέον περιμένουν το αποτέλεσμα του ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ.

    Η ομάδα του Πειραιά επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας ένα καλό πρόσωπο, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Χατ τρικ για τους φιλοξενούμενους πέτυχε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, που σκόραρε στο 29', το 48' και το 55' λεπτό. Το τέταρτο τέρμα για τον Ολυμπιακό το σημείωσε ο Λάμπρος Χούτος στο 58'.

    Η Καλλιθέα κατάφερε απλά να πετύχει το γκολ της τιμής στο 90' με τον Κότσα και να μειώσει σε 4 - 1.

    Στο μεταξύ, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Καλλιθέα - Ολυμπιακός. Υπήρξαν συμπλοκές ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, ωστόσο όλα έληξαν με την επέμβαση της αστυνομίας.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 2 - 1

    Ιωάννινα, 26 Ιανουαρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Τρεις πολύτιμους βαθμούς κατέκτησε σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα που κέρδισε την Προοδευτική με σκορ 2 - 1, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο ΠΑΣ άνοιξε πρώτος το σκορ στο 23' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Σάριτς. Η Προοδευτική κατάφερε λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, στο 44', να ισοφαρίσει σε 1 - 1 με τον Προβίδα.

    Οι γηπεδούχοι όμως έφτασαν στην επικράτηση χάρη στο γκολ που πέτυχε στο 70' ο Γκαρόζης, ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα είχε περάσει στο γήπεδο ως αλλαγή.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΑΙΓΑΛΕΩ 3 - 2

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Η ΑΕΚ αν και καρδιοχτύπησε δύο φορές, έφτασε τελικά στη νίκη επί του Αιγάλεω. Με τον Ντέμη Νικολαίδη να επιστρέφει στην ενδεκάδα, μετά το επεισόδιο με τον Μάκη Ψωμιάδη, η Ενωση επικράτησε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με σκορ 3 - 2, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ωστόσο το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους γηπεδούχους. Κάτω από καταρρακτώδη βροχή και δυνατό αέρα, το Αιγάλεω κατάφερε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 1' λεπτό. Ο Συμεωνίδης βρήκε με το ...καλημέρα το δρόμο προς τα δίχτυα της ΑΕΚ και έγραψε το 0 - 1. Οι παίκτες της ΑΕΚ πίεσαν και στο 10' κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 1 - 1 με τον Δημήτρη Ναλιτζή.

    Ομως και πάλι το Αιγάλεω βρήκε την ευκαιρία να προηγηθεί. Στο 25' ο Αγρίτης με ένα εντυπωσιακό σουτ έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του με 2 - 1. Παρά τη νέα ψυχρολουσία, η ΑΕΚ έκανε το 2 - 2 στο 39' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ναλιτζή.

    Με την επανέναρξη του παιχνιδιού το Αιγάλεω έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Χλωρού με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική υπεροχή και στο 55' ο Ναλιτζής με κεφαλιά πέτυχε χατ τρικ και διαμόρφωσε το 3 - 2 για την Ενωση.

    [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 28 - 21

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Ο Πανελλήνιος κέρδισε σήμερα στο κλειστό γήπεδο της Κυψέλης τον Φίλιππο Βέροιας με σκορ 28 - 21, στο ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, και ανέβηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Στην αρχή του παιχνιδιού οι δύο ομάδες να πήγαιναν συνεχώς πόντο - πόντο στο σκορ. Στο ημίχρονό όμως ο Πανελλήνιος κατάφερε να προηγείται με 14 - 11, ενώ στην επανάληψη οι γηπεδούχοι αύξησαν τη διαφορά τους και έφτασαν στην επικράτηση.

    [24] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Βαγδάτη, 26 Ιανουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Συμμαχικά αεροσκάφη που περιπολούσαν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ έβαλαν κατά πέντε σταθμών αναμετάδοσης, μετά από την παραβίαση της ζώνης από Ιρακινό αεροσκάφος.

    Σύμφωνα με το Associated Press, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, τα αεροσκάφη χρησιμοποίησαν όπλα ακριβείας για να χτυπήσουν τους αναμεταδότες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπηθούν τα συμμαχικά αεροσκάφη. Οι σταθμοί που χτυπήθηκαν βρίσκονται 100 μίλια νότια της Βαγδάτης.

    [25] ΠΑΟΥΕΛ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

    Ουάσινγκτον, 26 Ιανουαρίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κόλιν Πάουελ, μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός.

    Σύμφωνα με το Reuters, η Βόρεια Κορέα ζήτησε οι ΗΠΑ να υπογράψουν σύμφωνο μη-επίθεσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η υπογραφή συνθήκης είναι δύσκολη γιατί χρειάζεται έγκριση της γερουσίας, ωστόσο είναι πιθανή η υπογραφή κειμένου.

    Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε διάλογο με τη Βόρειο Κορέα, που θα αφορά την αποδέσμευση της χώρας από τα προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

    «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χτίσουν μια διαφορετική σχέση με τη Βόρεια Κορέα, μόλις η Πιονγκγιάνγκ τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η Βόρεια Κορέα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμπεριφερθεί με έναν τρόπο που αποπνέει εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Βόρειο Κορέα για την κρίση που ξέσπασε όταν οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε ένα μυστικό πρόγραμμα παρασκευής απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Κατόπιν, οι ΗΠΑ διέκοψαν την παροχή καυσίμων στη Βόρεια Κορέα, η οποία, ως απάντηση, αποσύρθηκε από την συμφωνία κατά των πυρηνικών όπλων και έδιωξε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    [26] Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΟΝ ΤΖΙΑΝΙ ΑΝΕΛΙ

    Ρώμη, 26 Ιανουαρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Το «τελευταίο αντίο» στον επιχειρηματία Τζιάνι Ανέλι, είπαν σήμερα χιλιάδες Ιταλοί, που παρακολούθησαν την νεκρώσιμη ακολουθία που έγινε στον καθεδρικό ναό του Τορίνο.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, την τελετή παρακολούθησαν ο Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Την ακολουθία, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος του Τορίνο, καρδινάλιος Σεβερίνο Πολέτο.

    Ο «πατριάρχης» της Φίατ πέθανε την Παρασκευή, σε ηλικία 81 ετών, από καρκίνο. Η κηδεία του έγινε σε κλειστό κύκλο στην πόλη Περόσα.

    [27] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

    Τελ Αβίβ, 26 Ιανουαρίου 2003 (18:43 UTC+2)

    Το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αποκλεισμό των Παλαιστινιακών περιοχών από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τις εκλογές της Τρίτης.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ δήλωσε ότι στρατιώτες και αστυνομικοί θα επιβλέπουν την διαδικασία της ψηφοφορίας για να αποτρέψουν επιθέσεις από τους Παλαιστινίους.

    Εξάλλου, στην επιδρομή των Ισραηλινών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, έχασαν τη ζωή τους 12 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 50.

    Ο ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερακάτ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ότι πραγματοποίησε την επιδρομή για ψηφοθηρικούς λόγους.

    «Ο πρωθυπουργός Σαρόν είναι αποφασισμένος να τελειώσει την προεκλογική του εκστρατεία, με περισσότερο αίμα Παλαιστινίων και περισσότερη καταστροφή και με περισσότερη επιθετικότητα», τόνισε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβόςότι ένα δημοκρατικό και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το 2005, αν οι Παλαιστίνιοι πατάξουν την τρομοκρατία. Παράλληλα, επισήμανε ότι και το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τη δημιουργία οικισμών εποίκων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

    [28] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΥΨΟΣ Β. ΜΠΡΟΥΜΕΛ

    Μόσχα, 26 Ιανουαρίου 2003 (17:00 UTC+2)

    Πέθανε σε ηλικία 60 ετών ο Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος Βάλερι Μπρούμελ. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ-Τας, ο Μπρούμελ πέθανε σε νοσοκομείο της Μόσχας, μετά από παρατεταμένη ασθένεια.

    Ο Βάλερι Μπρούμελ ήταν πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος στη Σοβιετική Ενωση από το 1961 έως το 1963 και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ από το 1961 έως το 1971.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (11:46 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται αύριο στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου, στην Αθήνα, η έκθεση φωτογραφίας Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων, που οργάνωσε η διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

    Στην έκθεση συμμετέχουν 175 νέοι και νέες από την Ελλάδα, τo Αζερμπαϊτζάν, την Ανδόρα, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Μαρόκο, την Ολλανδία, την Π.Γ.Δ.Μ., την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, με φωτογραφίες που διακρίθηκαν στo πλαίσιο του διαγωνισμού της 7ης Διεθνούς Φωτογραφικής Εμπειρίας Μνημείων.

    Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προσκαλεί νέους από όλο τον κόσμο σε ένα ταξίδι εξερεύνησης του παρελθόντος. Στον φετεινό διαγωνισμό συμμετείχαν δεκατρείς χιλιάδες νέοι.

    Στην Ελλάδα, η Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων προσκάλεσε μαθητές και σπουδαστές Ενιαίων Λυκείων, Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης να ρίξουν "μια ματιά στις αγορές του κόσμου". Στην πρόκληση του θέματος ανταποκρίθηκαν 500 νέοι "φωτογράφοι".

    Οι ελληνικές φωτογραφίες που διακρίθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση προσκαλούν για περιπλάνηση σε αρχαίες αγορές, παζάρια, λαϊκές αγορές, εμπορικούς δρόμους και καταστήματα, καταγράφουν συμβάντα, αποτυπώνουν μια στάση επιτηδευμένη ή προβάλλουν ανησυχίες εικαστικές, αφηγούνται μικρές ιστορίες για τις ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2003 και θα λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Σάββατο 10:00-14:00).

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2003 (10:49 UTC+2)

    Την εβδομάδα αυτή, πραγματοποιούνται στην Αθήνα οι παρακάτω πολιτιστικές εκδηλώσεις:

    Κυριακή 26/1

    a.. Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661)), κάθε Κυριακή (9 μ.μ.) και Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μ.μ.), εμφανίζεται ο Διονύσης Τσακνής. Συνοδευόμενος από τη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (τραγούδι) και τους μουσικούς Δημήτρη Μπέλλο, Δημήτρη Θεοχάρη, Δημήτρης Φροσύνης, Γιώργο Ράλλη, Δημήτρη Καρασούλο και Γιώργο Πασχάλη, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τρίωρης διάρκειας.

    b.. Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Φιξ), φιλοξενείται η δεύτερη παράσταση της όπερας δωματίου του Φίλιππου Τσαλαχούρη, «Πούσκιν», σε λιμπρέτο Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Παρουσιάζεται από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, με ερμηνευτές τους Βαγγέλη Μανιάτη, Αναστάσιο Λαλούση, Τζούλια Σουγλάκου, Κώστα Ντότσικα, Γιώργο Κανάρη, Ευγενία Καλοφώνου, Αργύρη Καβίδα και Ιριδα Κυριακοπούλου.

    Δευτέρα 27/1

    a.. Στο «Συρμό» (Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661), από Δευτέρα - Πέμπτη, 10.30 μ.μ., ο Βασίλης Λέκκας παρουσιάζει τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Σπάθα, καθώς και κομμάτια από τον τελευταίο του δίσκο «Μέσ' τη νύχτα», σε μουσική Γιώργου Τρανταλίδη. Τον συνοδεύουν η Ειρήνη Σκανδάλου (τραγούδι) και επτά μουσικοί.

    b.. Επίσημη πρεμιέρα, στις 8 μ.μ., της όπερας για παιδιά «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Βέμπερ, που παρουσιάζεται στην Παιδική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής, στο Θέατρο «Ακροπόλ», σε διασκευή - σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Παίζουν: Νατάσα Μανίσαλη, Κάτια Πάσχου, Δήμος Φλεμοτόμος, Ερρίκος Μπριόλας κ.ά.

    c.. Εκδήλωση αναγόρευσης του βαρύτονου Κώστα Πασχάλη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 7 μ.μ., στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του ιδρύματος (Πανεπιστημίου 30).

    d.. Σε ήχο τζαζ «ταξιδεύουν» ο φημισμένος Βρετανός μουσικός Τζάνγκο Μπέιτς, το κουαρτέτο του «Χιούμαν Τσέην» και η «Μπρίτεν Σινφόνια», στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Τρίτη 28/1

    a.. Στο «Τριανόν» συνεχίζονται οι Τρίτες ιταλικού κινηματογράφου και μουσικής με την προβολή της ταινίας «Fiorile» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι. Το πρόγραμμα ξεκινά με συναυλία παλιάς ιταλικής μουσικής από το σύνολο «Affeti Musicali» του Μουσικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε έργα της Ιζαμπέλα Λεονάρντα και της Μπιάνκα Μαρία Μεόα.

    Τετάρτη 29/1

    a.. Στο θέατρο κούκλας είναι αφιερωμένες οι βραδιές (μέχρι 2/2), στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ: 210.9270.628). Κουκλοπαίκτες, μαριονετίστες, καραγκιοζοπαίχτες μεταμορφώνουν τη σκηνή σε μαγική σχεδία και προσκαλούν σε συναρπαστικά ταξίδια. Σήμερα φιλοξενείται το θέατρο σκιών του Ηλία Καρελλά.

    Πέμπτη 30/1

    a.. Πρεμιέρα, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με το έργο «Εξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου. Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Κότσιφας, Κώστας Ζαχαράκης κ.ά.

    b.. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Τάνια Τσανακλίδου συνεχίζουν με επιτυχία τη μουσική τους «συγκατοίκηση», στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9226975), κάθε Πέμπτη - Κυριακή, μέχρι 9/2.

    Παρασκευή 31/1

    a.. Πρεμιέρα στη Σκηνή «Κοτοπούλη - Ρεξ» του Εθνικού Θεάτρου με το έργο «Η τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιροντού, σε μετάφραση Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, σκηνικά Απόστολου Βέττα, κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη, μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Χρήστος Πάρλας, Ελένη Γερασιμίδου, Μίμης Χρυσομάλλης κ.ά.

    Σάββατο 1/2

    a.. Τούρκικα ηχοχρώματα στο «Half Note Jazz Club» όπου μέχρι τις 6/2 εμφανίζονται ο δεξιοτέχνης του ζουρνά Ahmet Ozden με το γκρουπ του «Kumpanya Istanbul».

    b.. Τα «Υπόγεια Ρεύματα» δίνουν συναυλία, στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 26 January 2003 - 19:13:54 UTC