Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΝΕΙ Η ΕΕ
  • [02] ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΟ ΓΙΑΚΙΣ-ΓΙΑΛΜΑΝ
  • [03] ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [04] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΥ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
  • [05] ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΕ
  • [07] ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΣΠΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΣΕ 10ΧΡΟΝΗ
  • [08] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΧΕΙ
  • [09] ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ-ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΕΚΡΗ
  • [10] ΞΕΚΙNΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ
  • [12] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [13] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ELBISCO
  • [14] Χ.Α: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
  • [15] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ
  • [16] ΚΙΣΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΑ ΠΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ
  • [18] ΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΔΕΟΚ
  • [19] "ΝΤΝΕΒΝΙΚ": ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [20] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [21] Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
  • [22] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΚΑΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗ-ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • [23] ΒΟΛΕΪ: Ο ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΦ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [24] Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΣ
  • [25] ΣΤΡΟ: "ΠΑΡΩΔΙΑ" ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΚΙΝΑ-18 ΝΕΚΡΟΙ
  • [27] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [28] ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ: ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ FRITZ LANG ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

  • [01] ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΝΕΙ Η ΕΕ

    Βρυξέλλες, 27 Ιανουαρίου 2003 (15:52 UTC+2)

    Υπέρ της παροχής στους επιθεωρητές του οπλοστασίου του Ιράκ χρόνου για να εντατικοποιήσουν τις έρευνες τους, τάσσεται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στο ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ευθύνη του στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    Συγκεκριμένα, με κοινή θέση που υιοθέτησε το Συμβούλιο τάσσεται υπέρ του αποτελεσματικού και πλήρους αφοπλισμού του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κυρίως του ψηφίσματος 1441 που υιοθετήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2002, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην ιρακινή κυβέρνηση ότι έχει μία τελευταία ευκαιρία για να λύσει την κρίση ειρηνικά.

    Το Συμβούλιο καλεί, επίσης, το Ιράκ να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ και της ΙΑΕΑ, εκφράζει την ικανοποίηση του για τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε ιρακινό έδαφος, ενώ τονίζει ότι έχει εμπιστοσύνη στον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, και στον διευθυντή της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

    Το Συμβούλιο τάσσεται ακόμη υπέρ της συνέχισης των ελέγχων των επιθεωρητών και υπογραμμίζει ότι έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες .

    Ολόκληρο το κείμενο της κοινής θέσης που υιοθέτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης έχει ως εξής:

    «Το Συμβούλιο, εκφράζοντας την βαθιά του ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στο Ιρακ, διακηρύσσει εκ νέου ότι στόχος του παραμένει ο αποτελεσματικός και πλήρης αφοπλισμός του Ιρακ από όπλα μαζικής καταστροφής. Το Συμβούλιο υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εξασφαλίσει την πλήρη και άμεση συμμόρφωση του Ιρακ με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα με το ψήφισμα 1441 της 8ης Νοεμβρίου 2002. Το ψήφισμα δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ιρακινή Κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

    Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο προτρέπει τις Ιρακινές αρχές να συνεργαστούν πλήρως με την UNMOVIC και την ΔΕΑΕ. Οι ιρακινές αρχές πρέπει, ως πρώτο τους μέλημα, να παράσχουν στους επιθεωρητές, χωρίς καθυστέρηση, όλα τα πρόσθετα και πλήρη στοιχεία σχετικώς με τα ερωτήματα που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα. Το Συμβούλιο εκφράζει την εκτίμηση του για το έργο που έχουν έως τώρα επιτελέσει οι επιθεωρητές και επαναδιατυπώνει την εμπιστοσύνη και πλήρη υποστήριξη του στον δρ. Blix και τον δρ. El Baradei ώστε να ολοκληρώσουν την αποστολή τους σύμφωνα με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόθεση τους να συνεχίσουν και εντείνουν τις έρευνές τους.

    Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να καταβάλει κάθε αναγκαία προσπάθεια για να καλυφθούν οι ανάγκες της UNMOVIC και της ΔΕΑΕ σε προσωπικό και πρακτικά μέσα.

    Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη θεμελιώδη σημασία της αποτροπής της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαδραματίζει ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια.

    Το Συμβούλιο επαναεπιβεβαιώνει το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1441. Η ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας πρέπει να γίνει σεβαστή».

    [02] ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΟ ΓΙΑΚΙΣ-ΓΙΑΛΜΑΝ

    Λευκωσία, 27 Ιανουαρίου 2003 (16:57 UTC+2)

    Το εγκώμιο του Ραούφ Ντενκτάς έπλεξαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, και ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, στρατηγός Αϊτάτς Γιαλμάν, κατά τις επαφές που είχαν σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στα Κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Μπαϊράκ» των Κατεχομένων και άλλα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι δυο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι απόψεις του Ραούφ Ντενκτάς ταυτίζονται με αυτές της Άγκυρας.

    Τρεις ημέρες πριν από τη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, ο Γιασάρ Γιακίς εξέφρασε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη την πλήρη συμπαράστασή του προς αυτόν.

    Αναφερόμενος στα πρόσφατα συλλαλητήρια στα Κατεχόμενα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι δεν αφορούν μόνον το σχέδιο Ανάν και δήλωσε πως, αν δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, η ευθύνη θα πρέπει να καταλογισθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [03] ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2003 (13:11 UTC+2)

    Τη θέση ότι η ΕΕ δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο σαν ζώνη ελεύθερου εμπορίου και ότι είναι αναγκαία η λειτουργία μίας κοινής αγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει τη βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της υπαίθρου θα υποστηρίξει η ελληνική προεδρία στην ΕΕ στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Ενδιάμεση Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

    Η ελληνική θέση πρεσβεύει ότι τυχόν αποσύνθεση της ΚΑΠ σε άθροισμα εθνικών αγροτικών πολιτικών θα οδηγούσε σε χάος και αδικίες και επισημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να μιλάει και να διαπραγματεύεται με μία φωνή για τα αγροτικά θέματα απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο ΠΟΕ.

    Η κατάργηση της ΚΑΠ θα σήμαινε την εξαφάνιση εκατομμυρίων μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τη γεωργική παραγωγή, θα σήμαινε το τέλος του ευρωπαϊκού αγροτικού προτύπου και θα είχε αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις. Επιπλέον το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στην Ευρώπη, θα εφοδιάζονται με ό,τι του προσφέρει η παγκόσμια αγορά ή μία υπερεντατική και βιομηχανοποιημένη γεωργία με ότι αυτό σημαίνει για το κόστος παραγωγής και κατανάλωσης.

    Πρώτος και Δεύτερος Πυλώνας της ΚΑΠ

    Η ελληνική θέση υποστηρίζει ότι ο πρώτος και δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ, δηλαδή των κοινών οργανώσεων αγοράς και της διαρθρωτική πτυχής και ανάπτυξης της υπαίθρου, είναι συμπληρωματικοί και όχι υποκατάστατοι. Ετσι θεωρείται αναγκαίο να ενισχυθούν τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και ανάπτυξης της υπαίθρου, να ενισχυθούν οι επενδύσεις και οι υποδομές και να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις απασχόλησης στο χώρο της υπαίθρου. Ακόμη θα πρέπει να ενισχυθεί και να αναδειχτεί ο πολύ-λειτουργικός χαρακτήρας της γεωργίας, δηλαδή και οι κοινωνικοοικονομικές λειτουργίες της εκτός από την παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών.

    Κοινή Αγροτική Πολιτική και ΠΟΕ

    Το μεγάλο διακύβευμα για την ευρωπαϊκή γεωργία είναι η βιώσιμη ανάπτυξη για αυτό η ΕΕ θα πρέπει να ρίξει το βάρος στα θέματα «εσωτερικής στήριξης» και των «μη εμπορικών πτυχών», ενώ σε σχέση με τον ΠΟΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί και να διατηρήσει τις έννοιες και τις ρυθμίσεις που χαρακτηρίζονται με τους όρους Blue box και Green box.

    Διεύρυνση Γεωργική πτυχή

    H Ελλάδα τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της διεύρυνσης για τη δημιουργία της μεγάλης ενωμένης Ευρώπης παράγοντα ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας με παγκόσμια ακτινοβολία. Ωστόσο, η απάντηση προς τις υποψήφιες χώρες πρέπει να είναι σαφής και να σέβεται δύο βασικές αρχές: να μην υπάρξει ΚΑΠ δύο ταχυτήτων - το ισχύον κοινοτικό κεκτημένο για τους 15 να ισχύσει και για τις νέες χώρες και η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να ξεκινήσει στις νέες χώρες αμέσως μετά την ένταξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες προσαρμογής και τις ιδιαιτερότητες των νέων χωρών.

    Επομένως, θα πρέπει να υπάρξουν μεταβατικά μέτρα προσαρμογής προς το «κοινοτικό κεκτημένο», ενώ στην περίπτωση των άμεσων πληρωμών, θα πρέπει να χορηγηθούν εξαρχής στις νέες χώρες, αλλά σταδιακά και με προοδευτικές ετήσιες αυξήσεις.

    Η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση για συμπλήρωση των προσφερόμενων πόρων με κατ' αποκοπή ενισχύσεις, στα πλαίσια συγκεκριμένων σχεδίων αγροτικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, τα οποία θα απευθύνονται ιδιαίτερα στις μικρές εκμεταλλεύσεις που παλεύουν για την οικονομική τους επιβίωση.

    Ένα κρίσιμο ζήτημα εντοπίζεται στην μέθοδο υπολογισμού των ποσοστώσεων παραγωγής, καθώς και των άλλων μηχανισμών διαχείρισης της προσφοράς. Στο μεταξύ, δημοσιονομικό κόστος της διεύρυνσης καλύπτεται με άνεση στα πλαίσια των αποφάσεων του Βερολίνου μέχρι και το 2006, αλλά και για αρκετό καιρό στη συνέχεια στο πλαίσιο των περιθωριών που επιτρέπει η οροφή των «ιδίων πόρων» (1,27% του ΑΕΠ της Ε.Ε.)

    Χρηματοδότηση της νέας ΚΑΠ

    Μέχρι πρόσφατα το κόστος της ΚΑΠ βάραινε κυρίως τους καταναλωτές και δευτερευόντως τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη μεριά η μεταρρυθμιζόμενη ΚΑΠ καταργεί τα μέτρα εσωτερικής στήριξης τιμών μετατοπίζοντας τη στήριξη προς τις άμεσες πληρωμές προς τους παραγωγούς. Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν τους καταναλωτές, προσθέτουν όμως βάρη στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δημοσιονομικό βάρος της ΚΑΠ σήμερα αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ της Ε.Ε. 15.

    Σύμφωνα με την ελληνική θέση ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. αντικατοπτρίζει μία μόνον από τις πολλές πραγματικότητες και ένα μόνον τμήμα της αναδιανομής οικονομικών πόρων στο εσωτερικό της Ένωσης, ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοείται το όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και τις μεταβιβάσεις πόρων μέσω του ενδοκοινοτικού εμπορίου.

    Ενδιάμεση αναθεώρηση

    Η ενδιάμεση αναθεώρηση συνιστά μία νέα ευκαιρία για να προσαρμόσει η Ε.Ε. το αγροτικό της πρότυπο στις ανάγκες των καιρών και στις απαιτήσεις των ευρωπαίων πολιτών. Ετσι, δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με γνώμονα μόνον τα δούναι και λαβείν των κρατών μελών προς και από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται τη γραμμική μείωση των άμεσων πληρωμών. Οι όποιες μεταφορές χρηματικών πόρων από τον πρώτο πυλώνα πρέπει να γίνουν με κοινοτικά κριτήρια, όπως επίσης και κριτήρια κοινωνικής και οικονομικής συνοχής. Επιπλέον δεν αποδέχεται τις μειώσεις των άμεσων πληρωμών με σκοπό τη μείωση των δαπανών του γεωργικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.

    Αντίθετα, στηρίζει τη μεταφορά πόρων από τον πρώτο πυλώνα είτε για την ενίσχυση κλασσικών μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, είτε για την εφαρμογή νέου τύπου μέτρων που προσανατολίζουν την παραγωγή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για τα νέα μέτρα αναπροσανατολισμού της παραγωγής η χρηματοδότηση πρέπει να καλύπτεται εξ'ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Γεωργικού Ταμείου της Ε.Ε. ενώ για τα κλασσικά μέτρα η συγχρηματοδότηση θα πρέπει να διαφοροποιείται με τη χρηματοδοτική ικανότητα και το μέγεθος των αναγκών των κρατών μελών.

    Η ελληνική προεδρία επισημαίνει ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να επιδιώκει την ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της Κοινότητας. Η έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης αποτελεί βασικό στοιχείο για το σχεδιασμό και την άσκηση της ΚΑΠ. Αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων και την κατανόηση των ειδικών και ιδιαίτερων προβλημάτων που οι αγρότες και γενικότερα οι πολίτες βιώνουν στις διάφορες περιοχές της Ένωσης. Ως εκ τούτου η Ελλάδα απορρίπτει την, με διάφορα προσχήματα, όποια απόπειρα αποδιοργάνωσης και αποδυνάμωσης κοινών οργανώσεων αγοράς ζωτικού ενδιαφέροντος για τον νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [04] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΥ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Την παραίτησή του από την προεδρία του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ηρακλής ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος θα διατηρήσει όμως το πακέτο των μετοχών.

    Προέβη στην ενέργεια αυτή απογοητευμένος, όπως είπε, από την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη μη εξυγίανσή του.

    Κ.Π.

    [05] ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα κόμμα ανοικτό στους πολίτες και στην κοινωνία, να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τις νέες προσεγγίσεις που αναπτύσσονται στη σημερινή εποχή, να μπορεί να επικοινωνεί με ευρύτερες κοινωνικές κατηγορίες και κυρίως με τη νέα γενιά, επισήμανε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εκπληρώνει ικανοποιητικά το ρόλο του αυτό σήμερα, γι' αυτό και ζήτησε από τα μέλη του Ε.Γ. «να προχωρήσουν μπροστά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα κόμμα που λειτουργεί ως φορέας αλλαγής και ανανέωσης».

    «Πρέπει να βρούμε τους πρακτικούς και τους συγκεκριμένους τρόπους να ξεπεράσουμε αδυναμίες, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «να κινητοποιήσουμε τα στελέχη μας αλλά και κοινωνικά στελέχη στον αγώνα για τον εκσυγχρονισμό, για αλλαγές που ισχυροποιούν τη χώρα και δίνουν περισσότερες δυνατότητες στους πολίτες».

    Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για την τακτική της, επισημαίνοντας ότι βλέποντας τα έργα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας να προχωρούν, υιοθέτησε μια καινούργια τακτική: «Εγκατέλειψε το στερεότυπο της μακέτας και καταπιάστηκε με εκείνο της κακοτεχνίας και της κακής ποιότητας». Και συνέχισε «άφησε κατά μέρος τους μονότονους και ανούσιους ισχυρισμούς της περί «μη ικανοποιητικής απορρόφησης πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ» και καταπιάνεται με μια νέα συνθηματολογία, της αδιαφάνειας και του υπερβολικού κόστους. Με μια λέξη προσπαθεί να ρίξει σκιές σε όλα αυτά που γίνονται». Χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία παράταξη της άρνησης σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι παράταξη δημιουργίας.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Ιράκ και ειδικότερα στην κοινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κείμενο της απόφασης τονίζει την εμπιστοσύνη που παρέχεται στους ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών και σημειώνει ότι οι έλεγχοι χρειάζονται επιπλέον χρόνο και χαιρετίζει την πρόθεση των ελεγκτών να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους. Επίσης επισήμανε την αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για σεβασμό στο ρόλο του Συμβουλίου Ασφάλειας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Τα συμπεράσματα αυτά, τόνισε ο κ. Σημίτης είναι αποτέλεσμα μιας εντατικής προεργασίας της ελληνικής Προεδρίας.

    Όσον αφορά το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εξελίξεις χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή αυτή την περίοδο, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ενώ είναι πιθανόν ο ΟΗΕ να παρουσιάσει πριν από τις 28 Φεβρουαρίου νέες σκέψεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, επισήμανε, χρειάζεται να έχει τη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας και να πείθει με τη στάση της.

    Τέλος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ελληνική Προεδρία σημειώνοντας ότι εξελίσσεται καλά ενώ για το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Ναύπλιο τόνισε ότι αναδείχθηκε η πάγια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της Ένωσης μαζί με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

    Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Προεδρία δεν είναι Προεδρία της Κυβέρνησης αλλά έχει εθνικό χαρακτήρα, διότι δοκιμάζονται η ικανότητα και η δυνατότητα της χώρας να διαχειρισθεί μεγάλες διεθνείς υποθέσεις αλλά και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [06] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Προβληματισμό δημιουργεί στη διοίκηση του ΙΚΑ και στο υπουργείο Οικονομικών η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταβάλλεται το οικογενειακό επίδομα και στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

    Συνταξιούχος προσέφυγε στη δικαιοσύνη αξιώνοντας την καταβολή αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος για την τελευταία πενταετία δικαιώθηκε και το ΙΚΑ υποχρεώνεται τώρα να του καταβάλλει 6.000 ευρώ για προσαυξήσεις επιδομάτων γάμου και τέκνων.

    Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για όλους τους συνταξιούχους που δεν έπαιρναν το οικογενειακό επίδομα, καθώς το απαγόρευε ο ιδρυτικός νόμος του ΙΚΑ από το 1951.

    Για τη συνολική ρύθμιση του θέματος θα αποφασίσουν το υπουργείο Εργασίας και Οικονομίας. Πάντως αν καταβληθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ η σύνταξη γήρατος θα αυξηθεί κατά μέσον όρο από 20.000 - 40.000 δρχ.

    [07] ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΣΠΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΣΕ 10ΧΡΟΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα για την αφαίρεση της σπλήνας και της χοληδόχου κύστης σε παιδί με ενδοσκοπική τεχνική, πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.

    Η επέμβαση έγινε σε κορίτσι ηλικίας 10 ετών, από τη Δυτική Μακεδονία, με κληρονομική σφαιροκυταρική αναιμία, από τον χειρούργο παίδων και διευθυντή της Α' παιδοχειρουργικής κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Κώστα Τσαχαλίνα. Η φυσική κατάσταση του παιδιού μετεγχειρητικά είναι άριστη.

    Η 10χρονη, λόγω της πάθησης υποβαλλόταν σε συνεχής μεταγγίσεις και υπέστη μεγάλη διόγκωση της σπλήνας και κατ' επέκταση καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και χολολιθίαση. Σ' αυτές τις περιπτώσεις κινδυνεύει η ζωή του παιδιού και συνίσταται η αφαίρεση.

    Η νέα μέθοδος αντικατέστησε για πρώτη φορά την εκτενή διάνοιξη των κοιλιακών τοιχωμάτων σε σχήμα «Τα», ελαχιστοποιώντας τις άμεσες και μακροχρόνιες μετεγχειρητικές επιπτώσεις. Από τη 10χρονη ασθενή αφαιρέθηκε με ενδοσκοπική τεχνική λαπαροσκοπικά η σπλήνα, της οποίας το μέγεθος ήταν πενταπλάσιο από το φυσιολογικό σε παιδιά της ηλικίας της και καταλάμβανε την μέση και άνω κοιλία. Επίσης, αφαιρέθηκε η χοληδόχος κύστη, πλήρης χολολίθων.

    Το παιδί παρέμεινε για νοσηλεία τρεις ημέρες, αντί για τις δέκα ημέρες που απαιτεί η διάνοιξη κοιλίας. Οι μετεγχειρητικοί πόνοι ελαχιστοποιήθηκαν, καθώς δεν υπήρχαν εκτεταμένες τομές, ενώ η σίτιση από το στόμα ήταν άμεση. Εξάλλου, οι οπές της επέμβασης ήταν αισθητά μικρότερες, σε σχέση με την κλασική μέθοδο.

    Όπως υπογράμμισε ο παιδοχειρουργός Κώστας Τσαλίνας, η πρώτη εφαρμογή της τεχνικής είχε αυξημένο βαθμό δυσκολίας, διότι λόγω του μεγέθους της σπλήνας απαιτήθηκε ο τεμαχισμός της και στη συνέχεια η αφαίρεση της.

    [08] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΧΕΙ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας συναντήθηκαν σήμερα ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς, ο συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο τομεάρχης Παιδείας, Γιώργος Καλός και ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι από τις συζητήσεις των στελεχών της ΝΔ με εκπαιδευτικούς φορείς προκύπτει αβίαστα ότι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα πάσχει και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας μας».

    «Η παιδεία και η επανίδρυση του κράτους αποτελούν τις προτεραιότητες της Ν.Δ., πάνω στις οποίες φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε την νέα καλύτερη Ελλάδα», πρόσθεσε.

    [09] ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ-ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΕΚΡΗ

    Χανιά, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Αυτοκίνητο με επτά επιβάτες έπεσε το απόγευμα στην θαλάσσια περιοχή του Καστελίου Χανίων. Μια γυναίκα που επέβαινε στο αυτοκίνητο βρέθηκε νεκρή, ενώ σώοι ανασύρθηκαν ένας άντρας, δύο γυναίκες και ένα παιδί. Ομάδα δέκα δυτών καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει δύο παιδιά που εξακολουθούν να βρίσκονται στο αυτοκίνητο.

    Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ενώ στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

    [10] ΞΕΚΙNΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, υπό την προεδρία του Ελληνα υπουργού Γιώργου Δρυ.

    Ο κ. Δρυς παρουσίασε αναλυτικά τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος Φραντς Φίσλερ αναφέρθηκε στις προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Το Συμβούλιο συνεχίσθηκε με τις τοποθετήσεις των άλλων υπουργών, ενώ στις αυριανές εργασίες θα εξετασθούν θέματα αλιείας και ασφάλειας τροφίμων.

    Πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Δρυς συναντήθηκε με τον κ. Φίσλερ.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Διεθνές συνέδριο με θέμα «Οικονομική πολιτική και νέες πηγές ανάπτυξης για την Ευρώπη», με τη συμμετοχή Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπουργών, διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομολόγων και κοινωνικών εταίρων διοργανώνει η Ελληνική Προεδρία στην Αθήνα, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

    Στόχος του συνεδρίου είναι η καλύτερη προετοιμασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η συζήτηση για τις πολιτικές προώθησης του στόχου της Λισσαβόνας «να γίνει η Ευρωπαϊκή οικονομία η πιο ανταγωνιστική και δυναμική βασισμένη στη γνώση οικονομία παγκοσμίως, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή».

    [12] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Την προκήρυξη του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος Νεανικής Επιχειρηματικότητας που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα νέων που έχουν συμπληρώσει το 21ο και δεν έχουν υπερβεί το 39ο έτος της ηλικίας τους, υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης.

    Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων (ανδρών και γυναικών), είτε πρόκειται για άνεργους, μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα κατά το διάστημα από 1/1/2001 έως και την ημερομηνία υποβολής της πρότασης. Στόχος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης είναι η δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της Μεταποίησης, του Εμπορίου, των Υπηρεσιών και του Τουρισμού.

    Ο προυπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 32,5 εκ.ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό 65% και το ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 35%.

    Οι προτάσεις νεανικής επιχειρηματικότητας επιδοτούνται σε ποσοστό 50% από το Γ΄ ΚΠΣ, ενώ ο συνολικός προυπολογισμός της κάθε πρότασης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ για τον τομέα της μεταποίησης και τα 90.000 ευρώ για τους τομείς του Εμπορίου, των Υπηρεσιών και του Τουρισμού, με κατώτατο όριο για όλες τις περιπτώσεις τα 30.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για το Πρόγραμμα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας θα πρέπει να αποστέλλονται στον ΕΟΜΜΕΧ έως την 31η Μαρτίου 2003.

    [13] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ELBISCO

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Την παρουσίαση της έκδοσης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου παρουσίασε η Elbisco ΑΕ Συμμετοχών. Η Alpha Bank, έχει ήδη εγγυηθεί την κάλυψη μέχρι του ποσού των 23,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις υφίσταται δυνατότητα εκδόσεως μέχρι του ποσού των 33,6 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Το Ομολογιακό Δάνειο είναι τριετούς διάρκειας με επιτόκιο 4,75% ετησίως και απόδοση 6,11% στη λήξη. Η ημερομηνία έκδοσής του είναι η 04.02.2003 ενώ λήγει στις 06.02.2006.

    Το συγκεκριμένο δάνειο είναι διαπραγματεύσιμο και προβλέπει την έκδοση 2.360 ομολογιών ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ έκαστη. Κάθε ομολογία θα είναι μετατρέψιμη σε 1.250 κοινές ανώνυμες μετά ψήφου μετοχές της Elbisco. Το άνοιγμα του βιβλίου εγγραφών θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27.01.2003 με διάρκεια εγγραφών μέχρι και την Παρασκευή 31.01.2003.

    Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την παρούσα έκδοση, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους του μακροπρόθεσμου δανείου της εταιρίας καθώς και για την αύξηση των συμμετοχών της εταιρίας στις θυγατρικές της.

    H έκδοση του εν λόγω δανείου θα βοηθήσει στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος που έχουν θέσει η Elbisco για την επόμενη τριετία. Οι επενδύσεις για τις εγχώριες εταιρίες της Elbisco θα ανέλθουν στα 19.000.000 ευρώ για την τριετία 2003-2005, για την εταιρία Zito Luks A.D. το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 6.850.000 ευρώ, ενώ για την εταιρία Μορνος Α.Ε. (στην οποία η Elbisco AE Συμμετοχών συμμετέχει με ποσοστό 31,41%) το ποσό ανέρχεται στα 21.500.000 ευρώ.

    [14] Χ.Α: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Τρίωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο, διοργανώνει αύριο το Τμήμα Υποστήριξης Επενδυτικού Κοινού του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνοντας προτεραιότητα στην ενημέρωση των επενδυτών και στην προαγωγή της χρηματιστηριακής παιδείας.

    Οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου, τον τρόπο διενέργειας των συναλλαγών, τις υποχρεώσεις παροχής ενημέρωσης από τις εισηγμένες εταιρίες και τις υποχρεώσεις των βασικών μετόχων τους και τις υποχρεώσεις των ΑΧΕ και ΑΕΛΔΕ προς τους πελάτες τους.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι επενδυτές θα πληροφορηθούν για τις προϋποθέσεις εισαγωγής εταιριών στο ΧΑΑ και τις ευθύνες των αναδόχων, τα εταιρικά γεγονότα στα οποία καλείται ο μέτοχος να δώσει έγκριση, τη σημασία των θεμελιωδών μεγεθών στην αξιολόγηση μιας εταιρίας, το margin account (περιθώριο ασφάλισης) και το short selling (ανοικτές πωλήσεις) και τη μέθοδο υπολογισμού της τιμής κλεισίματος και την διαδικασία διενέργειας συναλλαγών στην τιμή κλεισίματος.

    Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην πρώην αίθουσα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σοφοκλέους 10). Η συμμετοχή των επενδυτών στο σεμινάριο είναι δωρεάν.

    [15] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

    Λεμεσός, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Τριάντα ελαφρά τραυματίες και μεγάλες υλικές καταστροφές είναι ο απολογισμός του ανεμοστρόβιλου που έπληξε το πρωί δύο φορές τη Λεμεσό και τις γύρω περιοχές.

    Τρεις από τους τραυματίες κρατήθηκαν για νοσηλεία, ενώ οι υπόλοιποι έφυγαν για τα σπίτια τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

    Από τον ανεμοστρόβιλο ανατράπηκαν αυτοκίνητα, ξεριζώθηκαν δένδρα, προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα και σε στέγες σπιτιών. Επίσης διακόπηκαν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι τηλεπικοινωνίες.

    Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, υπό την Προεδρία του υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ανδρέα Παναγιώτου, αποφασίστηκε όπως παραχωρηθούν καταλύματα στους πληγέντες από τους ανεμοστρόβιλους μέχρι την επισκευή των σπιτιών τους.

    Την ειλικρινή συμπάθειά του στους τραυματίες και τους πληγέντες από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν σήμερα τη Λεμεσό, εξέφρασε με σημερινή ανακοίνωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    Από το πρωί πλήττει την Κύπρο σφοδρή κακοκαιρία με χαρακτηριστικά τις ραγδαίες βροχές, αδρό χαλάζι και δυνατούς ανέμους.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΚΙΣΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΑ ΠΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

    Λευκωσία, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Το ΚΙΣΟΣ καλεί την κυβερνητική παράταξη να πει ξεκάθαρα τη θέση της στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις της δημοκρατικής συμπαράταξης επιθυμούν και επιδιώκουν λύση το συντομότερο δυνατό.

    ''Ο Τάσσος Παπαδόπουλος και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν'', αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, ''έχουν και τη θέληση και τη δύναμη να διαπραγματευθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με στόχο το σχέδιο Ανάν να καταστεί η λύση του Κυπριακού''.

    Η θέση του ΚΙΣΟΣ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι υπέρ μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Το ΚΙΣΟΣ θέτει τα ερωτήματα ''μήπως η κυβερνώσα συντηρητική παράταξη έχει άλλη άποψη; Μήπως, στην ουσία, μας παροτρύνει να αποδεχθούμε το σχέδιο Ανάν ως έχει;'' και καλεί την κυβερνητική παράταξη, ''αν είναι έτσι'', να πουν ξεκάθαρα τη θέση τους στο λαό.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ

    Λευκωσία, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι μέσα από τη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία προκηρύσσεται διαγωνισμός για το σχεδιασμό νέας σημαίας και τη σύνθεση νέου ύμνου για την Κύπρο ''διασφαλίζεται η μία κρατική οντότητα και η μία διεθνής προσωπικότητα'', προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ''πάντοτε το αίτημα της δική μας πλευράς''.

    Εξάλλου, ερωτηθείς εάν θα ήταν σώφρον αυτή την ώρα τα ΗΕ να καταθέσουν νέο αναθεωρημένο έγγραφο για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο ''θα ήταν τρομερά παρακινδυνευμένο, λόγω ακριβώς του κλίματος που επικρατεί''.

    ''Δεν σημαίνει'', συνέχισε, ''ότι εάν δεν υποβληθεί (νέο αναθεωρημένο έγγραφο) ή εάν περάσει η 28η Φεβρουαρίου παύουν οι κομβικοί σταθμοί που έχουν σημασία για τη λύση του Κυπριακού'' και οι οποίοι είναι ''η 7η Απριλίου, η 16η Απριλίου και η ελληνική προεδρία'', η οποία, όπως είπε, ''ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ θα καταβάλει προσπάθειες'' για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ''μέχρι την ενσωμάτωση θα καταβάλλονται προσπάθειες και θα εντείνονται οι πιέσεις για λύση του Κυπριακού, ώστε ενωμένη η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή προκήρυξη διαγωνισμού από τα ΗΕ για νέα σημαία και νέο ύμνο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''υπάρχουν οι ομόφωνες προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 που λένε ότι οι δύο κοινότητες θα έχουν ίσο λόγο'', προσθέτοντας ότι ''και σε σωρεία άλλων ψηφισμάτων των ΗΕ'', αναφέρεται ότι ''η πολιτική ισότητα και όχι η αριθμητική, είναι δεδομένο'', όπως ''είναι δεδομένο σε κάθε ομόσπονδη χώρα ότι οι πολιτείες έχουν καθεστώς πολιτικής ισότητας''.

    ''Διερωτώμαι και εκπλήττομαι'', είπε, ''πως κάποιοι προσπαθούν να βρουν, εκεί που δεν πρέπει, μειονεκτήματα ακόμη και σε αυτά που διεκδικούσαμε πάντοτε''.

    Ερωτηθείς εάν η κατάθεση ενός νέου αναθεωρημένου εγγράφου θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο Κληρίδη ως υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''εξαρτάται τι θα περιέχει το νέο έγγραφο'', εκφράζοντας την άποψη ότι τυχόν βελτιώσεις σε αυτό ''δεν θα είναι εις βάρος του Γλαύκου Κληρίδη''.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ''η αντιπολίτευση και το πιο βελτιωμένο (έγγραφο) θα το κακοποιήσει'', προσθέτοντας ότι ''ίσως δεν είναι η ώρα για να συμπεριφερόμαστε μόνο με προεκλογικές σκοπιμότητες''.

    Ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε αναφορές ότι ''πιέζει τον Πρόεδρο Κληρίδη να υπογράψει το σχέδιο Ανάν ως έχει''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Χριστόφια ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''δεν ασχολείται με όσους νομίζουν ότι τα ΗΕ, η ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση και οι πάντες ασχολούνται πως να επανεκλέξουν τον Γλαύκο Κληρίδη και ότι στρέφονται κατά της δικής τους υποψηφιότητας''.

    ''Εάν είναι τόσο καλή η υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου γιατί να θέλουν να βλέπουν όλους να στρέφονται εναντίον του, μέχρι και τους Τουρκοκυπρίους;'' είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενιαίο δημοψήφισμα που περιλαμβάνει το σχέδιο Ανάν και την ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θεωρεί πως ''είναι ένα εκ των μειονεκτημάτων το ζεύγος ερωτημάτων'' όπως είναι στο σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση αρνητικής απάντησης σε ένα δημοψήφισμα ''δεν ισχύει η συμφωνία (για το Κυπριακό)'' επανέρχεται η προτεραία κατάσταση και ''δεν δημιουργείται κανένας κίνδυνος για την ένταξη''.

    Ερωτηθείς για τις σημερινές δηλώσεις του εκπρόσωπου της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδου, Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουν ''μεγάλες επιπτώσεις'' στους ενδιαφερόμενους, ο κ. Αναστασιάδης, αφού σημείωσε ότι δεν έχει υπόψη του τις σχετικές δηλώσεις, είπε ότι ''τα χρονοδιάγραμμα είναι εκεί με βάση το αρχικό έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΔΕΟΚ

    Λευκωσία, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Τη στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου αποφάσισε το Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΔΕΟΚ).

    Με σημερινή της ανακοίνωση, η ΔΕΟΚ καλεί τα στελέχη και μέλη της να υποστηρίξουν αυτή την υποψηφιότητα για επιτυχία του στόχου εκλογής μιας νέας κυβέρνησης με όραμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης και της προστασίας των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

    Το Κεντρικό Συμβούλιο, αναφέρει η ανακοίνωση, συζήτησε στις 22 Ιανουαρίου τις τελευταίες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκη Ομήρου.

    ''Μελετώντας τη νέα κατάσταση πραγμάτων και έχοντας αξιολογήσει τόσο την πορεία του Κυπριακού μετά την υποβολή του σχεδίου Ανάν όσο και τις υποψηφιότητες που βρίσκονται σήμερα μπροστά στους Κύπριους πολίτες και ψηφοφόρους'', η ΔΕΟΚ αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η υποψηφιότητα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έχει ως στρατηγικό στόχο την αλλαγή της διακυβέρνησης πάνω στη βάση ενός προοδευτικού, φιλολαϊκού προγράμματος εσωτερικής διακυβέρνησης, για μια διεκδικητική διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και για την επιτυχή πορεία ενσωμάτωσης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] "ΝΤΝΕΒΝΙΚ": ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Σκόπια, 27 Ιανουαρίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Τις τελευταίες 20 μέρες δολοφονείται ένα άτομο την ημέρα στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ», το οποίο επικαλείται στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας.

    Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από το 2002, στην ΠΓΔΜ σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 50 δολοφονίες το χρόνο και εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση οι δολοφονίες το 2003 θα φτάσουν σε ύψη ρεκόρ.

    [20] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Η ΕΠΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι η κλήρωση για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ομοσπονδίας, την ερχόμενη Πέμπτη στις 12.00. Σημειώνεται ότι στην κληρωτίδα θα μπουν ο ΠΑΟΚ, ο Εθνικός Αστέρας, ο Πανιώνιος, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο Αρης, το Αιγάλεω, ενώ απομένει να μπει μαζί με τις υπόλοιπες επτά ομάδες και η ομάδα που θα προκριθεί μετά τη δεύτερη αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο «Νίκος Γκούμας» η Ενωση είχε κερδίσει με 2-0, ενώ ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

    [21] Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Την παραίτησή του από την προεδρία του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ηρακλής ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος θα διατηρήσει όμως το πακέτο των μετοχών.

    Σε αυτή την ενέργεια προέβη απογοητευμένος ο κ. Μυτιληναίος από την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη μη εξυγίανσή του, ενώ πλήρωσε την απαίτησή του να μπουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξένοι διαιτητές. Αίσθηση επίσης προκάλεσε, μέσα στο έντονα συγκινησιακό κλίμα που δημιουργήθηκε στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, η αποδοκιμασία των οπαδών του Ηρακλή προς το πρόσωπο του Σταύρου Καλαφάτη ο οποίος και αποχώρησε. Φυσικά η πράξη των οπαδών του Γηραιού καταδικάστηκε από τον κ. Μυτιληναίο.

    «Μετά από τρία χρόνια από τότε που ανέλαβα τον Ηρακλή και την προεδρεία, δεν είχα σκεφτεί ότι θα έρθει αυτή η ώρα. Πήρα το πλειοψηφικό πακέτο με πολλά όνειρα. Θέλησα συνειδητά να αναλάβω την προεδρεία όχι γιατί αναζητούσα αξιώματα ή από ματαιοδοξία, αλλά γιατί ήταν μια κίνηση προσφοράς για τον Ηρακλή», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: «Ο Ηρακλής μπήκε σε μια πορεία αξιοπιστίας και καταξίωσης. Όμως αμέσως άρχισε ο πόλεμος. Όμως εμείς μπήκαμε μέσα στην λογική της σωστής επένδυσης. Το επόμενο εμπόδιο που αντιμετωπίσαμε ήταν η ισονομία. Όμως αυτή δεν έβγαλε αποτελέσματα. Θελήσαμε να επενδύσουμε όλοι μαζί στον Ηρακλή. Αντί για ευχολόγια προσπαθήσαμε να κάνουμε την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ανέλαβα μια θέση στην ΕΠΑΕ, παρά το γεγονός ότι δεν είχα πολύ ελεύθερο χρόνο. Ολο το διάστημα που ασχολήθηκα με την ΕΠΑΕ και την προσπάθεια που κάναμε για την εξυγίανση είχε μόνο ένα αποτέλεσμα. Μηδέν. Ζήτησα την εξουσιοδότηση από το ΔΣ της ΕΠΑΕ για να δημιουργήσω νέα σχέση με την ΕΠΟ. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ και αυτός ήταν ο τελικό λόγος που παραιτήθηκα από τη θέση μου από την ΕΠΑΕ».

    Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και για το σπουδαίο, το σημαντικότερο ίσως για αυτόν κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου, τη διαιτησία. «Η διαιτησία είναι μέρος της ΕΠΟ. Όμως είναι ανεξάρτητη και είναι υπόλογη μόνο στην ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ, Οποιος θέλει να ελέγξει την διαιτησία πρέπει να ελέγξει την ΕΠΟ. Οι διαιτητές ποτέ δεν στήνουν ένα παιχνίδι. Υπάρχει μια γραμμή από την αρχή και είναι πολλά παιχνίδια. Όμως ο Ηρακλής όλο αυτό το διάστημα έμεινε εκτός αυτής της γραμμής. Σήμερα η Πειθαρχική της ΕΠΟ καρατόμησε τον κ. Κοντογιαννίδη. Και τι έγινε. Σε έξι μήνες θα επανέλθει και θα βασιλεύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το κακό δεν γίνεται από τους διαιτητές, αλλά από αυτούς που στήνουν τα παιχνίδια. Γιατί απλά οι διαιτητές κάνουν αυτό που τους λένε».

    Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας ωστόσο ανακοίνωσε και την απόφασή του. «Αποχωρώ από την προεδρεία της ΠΑΕ Ηρακλής απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως δεν αφήνει το πακέτο των μετοχών και θα συνεχίσω να έχω τις ευθύνες μου απέναντι στην ομάδα. Στις 8 Φεβρουαρίου απλά θα καταρτιστεί το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα πλαισιωθεί με άτομα που αγαπούν τον Ηρακλή και θέλουν να προσφέρουν. Ο Ηρακλής με το νέο συμβούλιο θα προσπαθήσει να πετύχει την εξυγίανση. Σε καμιά περίπτωση δεν θα κυλιστεί στο βούρκο και τις παράγκες. Για μας θα ήταν εύκολο να μπούμε σε αυτά τα παιχνίδια. Αλλά δεν θα το κάνουμε. Το συμφέρον του Ηρακλή είναι να υπάρχει σωστή δομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και καθόλου βρωμιά. Ισως η παραίτησή μου αυτή να ταρακουνήσει τους υπεύθυνους και ξεκινήσει επιτέλους η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου που έχουμε ακούσει πολλά το τελευταίο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

    Παράλληλα αναφέρθηκε και στο λόγο που ο Ηρακλής μπήκε στο μάτι του κυκλώνα. «Όλα ξεκίνησαν όταν ζήτησα να μπουν στο ελληνικό πρωτάθλημα ξένοι διαιτητές. Υπάρχει πολύ βρωμιά στο θέμα της διαιτησίας. Δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε με ονόματα, αν και τώρα έχουν φωτογραφιστεί όλοι οι υπεύθυνοι. Και αυτό γιατί δεν θέλω να βρεθώ στον αθλητικό δικαστή. Αλλά θέλω να πω που είναι ο αθλητικός εισαγγελέας, να επέμβει αυτεπάγγελτα και να ερευνήσει την υπόθεση. Ομως κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν γίνεται. Αλλά η παρουσία και η βοήθεια του διαιτητή δεν θα γίνει στο ντέρμπι Ηρακλή- Αρη, αλλά σε λεγόμενα μικρά παιχνίδια όπου η ομάδα θα είναι σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση. Όπως ήμασταν με την Καλλιθέα, στο παιχνίδι όπου μας ακυρώθηκε ένα καθαρό γκολ. Αυτό αν έμπαινε τώρα ο Ηρακλής θα είχε τρεις βαθμούς περισσότερους και θα έμπαινε στο τιμ των πρωτοπόρων και θα διεκδικούσαμε την έξοδό μας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά ποτέ ο Ηρακλής δεν μπήκε σε μια τέτοια διαδικασία. Και αυτό γιατί δεν θέλει τις παράγκες. Και δεν υπάρχει μία παράγκα, αλλά περισσότερες».

    Τέλος ο πρώην, πλέον πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Ευάγγελος Μυτιληναίος διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά. «Δεν θα αποχωρήσω από την ΠΑΕ. Για μένα η αγάπη του κόσμου όλο αυτό το διάστημα, αλλά και σήμερα ήταν βάλσαμο, γιατί στους επαγγελματικούς χώρους που κινούμαι δεν είδα ποτέ και δεν είχα ποτέ τέτοια αντιμετώπιση. Θα είμαι λοιπόν δίπλα στον Ηρακλή. Ολοι μαζί πρέπει να σκύψουμε στα παιδιά, να τα στηρίξουμε, έχουμε πολύ καλό προπονητή, ώστε στο δεύτερο γύρο να πάμε ακόμη καλύτερα. Ελπίζω μετά τα όσα είπα σήμερα να προχωρήσει η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το μαχαίρι να φθάσει βαθιά στο κόκαλο. Είμαι υπέρ της ισονομίας και της αξιοπιστίας. Ο Ηρακλής θέλω να γίνει με εμένα ή χωρίς εμένα η σημαία της εξυγίανσης και να δώσουμε κουράγιο σε όποιο θέλει να συνεχίσει το έργο που θέλει η πολιτεία να πραγματοποιήσει».

    Κ.Π.

    [22] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΚΑΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗ-ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2003 (16:56 UTC+2)

    Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποίησε η Εθνική ομάδα μπιτς βόλεϊ των ανδρών που αποτελείτο από τους Παύλο Μπελιγράτη και Θανάση Μιχαλόπουλου, σε δύο αγώνες που έδωσε στο τουρνουά του Σαν Λορέντζο που συμπεριλαμβάνεται στο... πρωτάθλημα Βραζιλίας.

    Στο πρώτο ματς, το ελληνικό δίδυμο έχασε από τους Γιάν Γκράντε-Ντούντα με 25-20 και στο δεύτερο παιχνίδι νίκησε τους Γκιλιέλμε-Φρεντ με 26-24. Από σήμερα η ελληνική ομάδα συνεχίζει τις προπονήσεις του με βραζιλιάνικες ομάδες.

    Στο μεταξύ αφίχθησαν στη Βραζιλία και άρχισαν από σήμερα προπονήσεις και οι ομάδες των Σφυρή-Καραντάσιου και Νικολαϊδου-Αρβανίτη.

    [23] ΒΟΛΕΪ: Ο ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΦ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2003 (16:54 UTC+2)

    Ο Βούλγαρος ακραίος του Ολυμπιακού, Πλάμεν Κονσταντίνοφ (29 ετών, 2.00μ.) αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 15ης αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ ανδρών. Ο Κονσταντίνοφ, στο ματς Ολυμπιακός-Ηρακλής 3-0, κέρδισε 13 πόντους, με 3 άσους, 10/15 επιθέσεις (67% αποτελεσματικότητα στην επίθεση), ενώ είχε 93% αποτελεσματικότητα στην υποδοχή.

    Οι κορυφαίοι της 15ης αγωνιστικής ανά κατηγορία είναι: Πόντοι: Κλέιτον Στάνλεϊ (Άρης) 31, επίθεση: Τζέισον Χαλντέιν (Ολυμπιακός) 88%, υποδοχή: Πλάμεν Κονσταντίνοφ (Ολυμπιακός) 93%, μπλοκ: Ανδρέας Ανδρεάδης (Εθνικός Αλεξ.) 5, άσοι: Μάικ Ντιλ (Εθνικός Αλεξ.) 5, άμυνες: Ηλίας Λάππας (Άρης) 13.

    [24] Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΣ

    Ουάσιγκτον, 27 Ιανουαρίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ συνεχίζονται, όμως ο χρόνος είναι μετρημένος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η διαδικασία της επιθεώρησης στο Ιράκ συνεχίζεται όμως ο χρόνος είναι μετρημένος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, που υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν έχει θέσει καμία διορία στην αποστολή των επιθεωρητών.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ''στη διάρκεια των επιθεωρήσεων δεν εντοπίστηκε καμία απαγορευμένη πυρηνική δραστηριότητα'' από την πλευρά του Ιράκ. Ο κ.Μπαραντέι ζήτησε από τον ΟΗΕ ''μερικούς μήνες ακόμα'' για να συνεχίσουν οι επιθεωρητές τις έρευνές τους.

    [25] ΣΤΡΟ: "ΠΑΡΩΔΙΑ" ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βρυξέλλες, 27 Ιανουαρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Η έκθεση των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών αποδεικνύει ότι η συνεργασία της Βαγδάτης με τη διεθνή κοινότητα αποτελεί μια παρωδία, υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε δηλώσεις του μετά από συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ο κ. Στρο επισήμανε ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν δεν συνεργάζεται επί της ουσίας με τους επιθεωρητές.

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε σχολιάζοντας την έκθεση των επιθεωρητών τόνισε ότι δεν παρέχεται καμία απόδειξη ότι η Βαγδάτη θα συμβιβαστεί με το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό της.

    «Δυστυχώς τίποτα από όσα ακούσαμε σήμερα μας δίνει ελπίδες ότι το Ιράκ σκοπεύει να συνεργαστεί πλήρως με το ψήφισμα 1441 ή με κάποιο άλλο από τα συνολικά 16 ψηφίσματα που προηγήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά μετά από την ομιλία των Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    "Οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να πετύχουν τον αφοπλισμό όταν μία χώρα έχει ενεργό πρόγραμμα άρνησης και εξαπάτης όπως στην περίπτωση του Ιράκ", κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.

    [26] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΚΙΝΑ-18 ΝΕΚΡΟΙ

    Πεκίνο, 27 Ιανουαρίου 2003 (19:13 UTC+2)

    Δεκαοχτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους στη νότια Κίνα όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρέκκλινε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, το δυστύχημα συνέβη τις πρωινές ώρες της Κυριακής στην επαρχία Γκουανγκι, περίπου 1.000 μίλια νοτιοδυτικά της Σανγκάη προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 17 επιβατών, μεταξύ των οποίων και ο οδηγός του λεωφορείου.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών του δυστυχήματος.

    [27] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ

    Νίκαια, 27 Ιανουαρίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Δυο άτομα έχασαν τελικά τη ζωή τους από τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στη σήραγγα Μπιονά, νότια της σήραγγας Ταντ, κοντά στα ιταλικά σύνορα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της χωροφυλακής στη νοτιοανατολική Γαλλία.

    Από τους δέκα τραυματίες, τουλάχιστον δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ σοκ έχουν υποστεί περίπου εκατό επιβάτες.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για τον ακριβή εντοπισμό των αιτιών του δυστυχήματος.

    [28] ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ: ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

    Νέα Υόρκη, 27 Ιανουαρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι υποστήριξε ότι οι δύο μήνες επιθεωρήσεων στο Ιράκ δεν έχουν αποδείξει ότι η Βαγδάτη προσπάθησε να συνεχίσει τα πυρηνικά της προγράμματα.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο κ. Μπαραντέι δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις για πυρηνική δραστηριότητα στο Ιράκ μετά την καταστροφή των προγραμμάτων του το 1991 αλλά τόνισε ότι η Βαγδάτη πρέπει να παρέχει πληροφορίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα πριν από το 1990.

    Ο κ. Μπαραντέι ζήτησε την ενεργή συνεργασία του Ιράκ και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν οι επόμενοι μήνες για να επιτραπεί στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν φυσιολογικά την εργασία τους.

    Το Ιράκ συνεργάστηκε καλά με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, προσφέροντάς τους πρόσβαση στους χώρους που εκπρόκειτο να ελεγχθούν, δήλωσε νωρίτερα ο Χανς Μπλιξ επικεφαλής της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    Ο ίδιος είπε ακόμη οτι η έκθεση του Ιράκ για τα όπλα του μαζικής καταστροφής "δεν περιλαμβάνει τίποτα νέο". Ο κ. Μπλιξ σημείωσε οτι το Ιράκ δεν αποδέχτηκε το αίτημα των επιθεωρητών του ΟΗΕ σε οτι αφορά τις πτήσεις κατασκοπευετικών αεροσκαφών U2 για τη λήψη αεροφωτογραφιών.

    Ο κ. Μπλιξ ανέφερε οτι υπάρχουν ενδείξεις πως το Ιράκ έχει παρασκευάσει περισσότερα βιολογικά όπλα με τον βάκιλλο του άνθρακα από όσα έχει δηλώσει.

    Ο.Κ.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ FRITZ LANG ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2003 (14:24 UTC+2)

    Μία multi-media έκθεση με οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα με τίτλο «Fritz Lang: Βιέννη-Βερολίνο-Παρίσι-Χόλιγουντ θα φιλοξενήσει από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Α΄ του ΟΛΘ. Η έκθεση χωρίζεται σε 12 ενότητες με εκθέματα από τη ζωή και το έργο του Γερμανού σκηνοθέτη, τοποθετημένα σε ιστορικό πλαίσιο. Περιλαμβάνει ηχητικές μαρτυρίες από συναδέλφους και φίλους του σκηνοθέτη, βίντεο από κινηματογραφικό υλικό που δεν έχει προβληθεί μέχρι σήμερα, συνεντεύξεις, αλληλογραφία καθώς επίσης και πολύτιμα αντικείμενα τέχνης, προτάσεις για ταινίες, σχέδια, αυθεντικά σενάρια, φωτογραφίες από ταινίες και αφίσες. Ένα υλικό συνδεδεμένο άμεσα με τον Fritz Lang και τις ταινίες του φωτίζει το σκηνοθέτη και το έργο του αλλά και τον άνθρωπο πίσω από τον σκηνοθέτης. Ήταν άγνωστο έως τώρα σε ποιο βαθμό αγωνίστηκε για τους εξόριστους όλων των πολιτικών τάσεων και πόσο πολύπλευρες ήταν οι κοινωνικές και πνευματικές του σχέσεις. Ο ρόλος που έπαιξε η γερμανική κουλτούρα και η ταυτότητά του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έχει επίσης υποτιμηθεί.

    Ή έκθεση συγκροτήθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (26 Ιανουαρίου-8Απριλίου 2001) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες, και το Χονγκ Κονγκ. Την παρουσίαση της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη επιμελήθηκαν οι Pater Maenz και Nils Warnecke ενώ την διοργάνωση έχουν αναλάβει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Πολιτισμού, το Goethe Institute Intenationales, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Γερμανικής Ταινιοθήκης-Μουσείο Κινηματογράφου Βερολίνου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 31 Ιανουαρίου 8μμ στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ την ίδια ημέρα στις 6μμ στο Ολύμπιο θα δοθεί διάλεξη του ιστορικού κινηματογράφου και υπεύθυνου για την αποκατάσταση της θρυλικής ταινίας του Fritz Lang «Metropolis» Enno Patalas.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 27 January 2003 - 19:14:11 UTC