Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΗΔΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [03] ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΣΑΡΟΝ
  • [04] ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ
  • [05] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [06] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [07] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΕΚΡΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [08] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΠΑΣΕΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠ
  • [09] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [10] Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  • [11] ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ''ΔΡΟΜΕΑΣ''
  • [12] LANNET: 65.000 ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ
  • [13] ΙΔΡΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ INFO - QUEST
  • [14] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΒΕΘ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [15] ΝΤΟΡΙΣ ΠΑΚ: ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ 2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ
  • [16] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΟΣΤΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [18] ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΥΠΙ
  • [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΕΦΕΣΗ ΣΤΗ ΦΙΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΣΙΤΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΟΚ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΑΡΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΝ Ο Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [22] ''ΠΡΑΣΙΝΙΖΕΙ'' Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
  • [23] ΝΕΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΡΟΔΟΥ
  • [24] ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΤΡΙΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [25] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΡΑΚ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
  • [26] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ
  • [27] ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ
  • [28] ΕΠΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΓΑΖΑ ΚΑΙ Δ.ΟΧΘΗ
  • [29] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  • [31] Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΝΕΛΟ 51 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ
  • [32] NEEΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ
  • [34] ΤΟ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 28 Ιανουαρίου 2003 (07:02 UTC+2)

    Κριτική κατά του Ιράκ άσκησε ο Χανς Μπλιξ κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών επισήμανε ότι το Ιράκ δε φαίνεται να έχει αποδεχτεί πλήρως τις απαιτήσεις για τον αφοπλισμό του.

    Ωστόσο, τόνισε ότι η Βαγδάτη συνεργάστηκε καλά με τους επιθεωρητές προσφέροντάς τους πρόσβαση στους χώρους οι οποίοι επρόκειτο να ελεγχθούν.

    Ο ίδιος, τόνισε ότι η έκθεση του Ιράκ για τα όπλα του μαζικής καταστροφής δεν περιλαμβάνει τίποτα νέο και αφήνει αναπάντητα ερωτήματα. Έτσι, στον απόηχο της επίσημης έκθεσης, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΗΔΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Aθήνα, 28 Ιανουαρίου 2003 (14:38 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο σχεδιαζόμενος πόλεμος στο Ιράκ έχει ήδη επηρεάσει τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με το προεδρείο των Βιομηχάνων της Ευρώπης και την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Συνδικάτων της Ευρώπης.

    Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκαν ζητήματα όπως το κόστος του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα, τις πληθωριστικές τάσεις και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα θέματα αυτά άλλωστε θα απασχολήσουν και την εαρινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

    «Τα χρηματιστήρια έχουν μια πτωτική τάση, οι επενδύσεις δεν πραγματοποιούνται με τους συνήθεις ρυθμούς, υπάρχει μια αναμονή και μια αμφιβολία, είναι λογικό οι επιχειρήσεις να θέλουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Αναφερόμενος στις προσπάθειες που θα κάνει η Ελλάδα ως προεδρία επισήμανε πως στόχος της χώρας μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής γραμμής, κάτι που, όπως είπε, επιτεύχθηκε χθες σε πρώτη φάση. «Εξαρτάται από την επόμενη εξέλιξη ποιες συναντήσεις θα έχουμε και ποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες θα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σημίτης τις επόμενες μέρες θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [03] ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΣΑΡΟΝ

    Τελ-Αβίβ, 27 Ιανουαρίου 2003 (07:48 UTC+2)

    Υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, κατηγόρησε τον Αριελ Σαρον, ότι προχωρεί στη διεξαγωγή αιματηρών πολεμικών επιχειρήσεων, αποσκοπώντας σε πολιτικά οφέλη, με επίκεντρο τις αυριανές γενικές εκλογές.

    «Είναι προφανές ότι πρόκειται για το πολιτικό χαρτί, που ο Σαρον επιλέγει να χρησιμοποιήσει στην εκλογική του εκστρατεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασερ Αμπεντ Ραμπο, ενώ τόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασερ Αραφατ, όσο και οι παλαιστινιακοί πληθυσμοί, παραμένουν αποκλεισμένοι στις περιοχές, όπου και κατοικούν.

    [04] ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2003 (16:32 UTC+2)

    Μετά από μία έντονη και επεισοδιακή συνεδρίαση καταψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ν/σ που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

    Κατά του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και ο πρώην υπουργός του κυβερνώντος κόμματος και βουλευτής Ευάγγελος Γιαννόπουλος ενώ παρών δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που κλήθηκε εσπευσμένα να προεδρεύσει στην Επιτροπή ανακοίνωσε το αποτέλεσμα λέγοντας ότι το ν/σ, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια παρά την αρνητική εισήγηση της Επιτροπής.

    Λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης αποχωρώντας από την Βουλή κατηγόρησε την ΝΔ ότι με τη στάση της απέδειξε ότι δεν σέβεται τη λειτουργία του πολιτεύματος.

    Πρόσθεσε ότι θα φέρει το ν/σ στην Ολομέλεια και έχει όλη την διάθεση να γίνει η καλύτερη ρύθμιση για τους βουλευτές αλλά επίορκος του Συντάγματος δεν θα γίνει.

    "Η κυβέρνηση ως είχε υποχρέωση έφερε προς ψήφιση τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος με πλήρη συνείδηση του σεβασμού και της προσήλωσης στην συνταγματική διάταξη. Εμμένει στην πρότασή της που είναι η μόνη συμβατή με το σύνταγμα και είναι αυτή που θα φέρει και στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα τη συζητήσει διεξοδικά και προτίθεται να την βελτιώσει στο ίδιο πνεύμα και στην ίδια κατεύθυνση του πραγματικού ασυμβίβαστου χωρίς εξαιρέσεις. Πιστεύω ότι η ΝΔ με τη στάση της απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι ούτε το ασυμβίβαστο την ενδιαφέρει ούτε η τύχη των βουλευτών ούτε η λειτουργία του πολιτεύματος γιατί έχει πάντα μια ανεύθυνη και τυχοδιωκτική στάση. Είναι ένα κόμμα του και τούτο ποιείν και κακείνο μη αφιέτο" δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    Κληθείς δε να σχολιάσει την καταψήφιση του ν/σ τόνισε χαρακτηριστικά:

    "Είναι μία τυπική ψηφοφορία η οποία δεν αφορά την ψήφιση του ν/σ στο σύνολό του. Η επιτροπή έχει μία συγκεκριμένη σύνθεση η Ολομέλεια όμως είναι αυτή που αποφασίζει. Γνωρίζετε ότι δεν είναι νόμος της κυβέρνησης αλλά αφορά την εφαρμογή ενός άρθρου του Συντάγματος και τίποτα πέρα από αυτό. Η Βουλή είναι υπεύθυνη είτε να το ψηφίσει είτε να το καταψηφίσει. Είναι αποκλειστικό της δικαίωμα να ψηφίζει τη μια φορά έτσι και την άλλη αλλιώς".

    Σε άλλη ερώτηση αν ενόχλησε την κυβέρνηση η στάση των βουλευτών της Ευάγγελου Γιαννόπουλου και Στέλιου Παπαθεμελή απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας:

    "Αυτό είναι θέμα που εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω με την έννοια ότι αφορά και τους βουλευτές. Ιδιαίτερα και η προσωπική τους στάση είναι δική τους υπόθεση".

    Νωρίτερα, στην Επιτροπή που καταψήφισε το ν/σ και σημειώνεται ότι είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, προηγήθηκαν έντονες αντεκλίσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της Επιτροπής Χάρη Τσιόκα.

    Ο κ. Τσιόκας ανακοίνωσε καταρχήν ότι το ν/σ γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία κάτι που αμφισβήτησαν οι βουλευτές της ΝΔ του ΚΚΕ και του ΣΥΝ οι οποίοι επέμεναν να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

    Παραβιάζετε τον κανονισμό επέμεναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης Προκόπης Παυλόπουλος, Αντώνης Σκυλλάκος και Φώτης Κουβέλης.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε ότι ο κανονισμός δεν προβλέπει αριθμητική καταμέτρηση προκαλώντας νέες αντιδράσεις.

    Τη λύση έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος χωρίς να γίνει ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε από τους βουλευτές να πουν ποιοι διαφωνούν.

    Όταν εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις Γιαννόπουλου, Παπαθεμελή δήλωσε ότι το ν/σ καταψηφίζεται.

    Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε με τη σειρά του ότι για το κόμμα του "αποτελεί σημαντικό γεγονός αλλά ταυτοχρόνως και παρήγορο το ότι οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί ανεξάρτητα από τη θέληση της κυβέρνησης λειτουργούν.

    "Λειτουργούν σύμφωνα με το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής πράγμα το οποίο στηρίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας" τόνισε ενώ κληθείς να σχολιάσει όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κατά της ΝΔ σημείωσε:

    "Η καταψήφιση της αρχής του ν/σ από την αρμόδια διαρκή επιτροπή σημαίνει ότι η κυβέρνηση πληρώνει τις συνέπειες της ασυνέπειάς της. Οπότε η καταψήφιση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ΝΔ αλλά και στη στάση των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ άρα όσα λέει ο κ. Σκανδαλίδης εναντίον του κόμματος μας αποτελούν και βολές κατά των συναδέλφων του.

    Αν έτσι αντιλαμβάνεται την ελευθερία της γνώμης και της ψήφου των βουλευτών και το σεβασμό του Συντάγματος είναι δικό του θέμα. Εμείς ούτε επικροτούμε ούτε κατηγορούμε τις θέσεις των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ σεβόμαστε την ελευθερία της γνώμης τους."

    Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για εσκεμμένη τακτική της κυβέρνησης για την καθιέρωση του απόλυτου ασυμβίβαστου.

    "Αυτή την ασυνέπεια και αυτού του είδους την παραπλάνηση της Βουλής καταδίκασε σήμερα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μάλιστα όχι μόνο από πλευράς ΝΔ αλλά όλων των βουλευτών. Το αν η κυβέρνηση θα πάρει το μάθημά της ή όχι δεν εξαρτάται από εμάς. Ίσως να θέλει να είναι οπαδός της γνωστής ρήσης ότι δεν έχει ανάγκη από συμβουλές για λάθη που μπορεί να κάνει μόνη της", κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

    Νατάσα Θωμά

    [05] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ διοργάνωσαν στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη μέλη της Συμμαχίας-Σταματήστε τον Πόλεμο.

    Τα μέλη της Συμμαχίας συγκέντρωσαν υπογραφές κατά του πολέμου, ενώ ενημέρωσαν τον κόσμο για το πανελλαδικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του πολέμου στο Ιράκ. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Κωνσταντινίδης.

    Την πεποίθηση ότι η κινητοποίηση του κόσμου μπορεί να σταματήσει στον πόλεμο στο Ιράκ εξέφρασε, μιλώντας στο ΜΠΕ, το μέλος της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο Γιάννης Μήτζιας.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι στόχος της Συμμαχίας είναι στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Συντάγματος, «να βουλιάξει η Αθήνα» και κάλεσε όλους, ανεξαρτήτως ιδεολογίας να συμμετάσχουν.

    Το "παρών" στο συλλαλητήριο θα δώσουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, η ΠΟΣΔΕΠ και πολλά ακόμα συνδικάτα, ειρηνευτικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς.

    [06] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Βρυξέλλες, 28 Ιανουαρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πολύ σημαντικό να υπάρξει ο χρόνος που είναι αναγκαίος για τους επιθεωρητές, ώστε να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους», τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, κληθείς να σχολιάσει την κοινή θέση στην οποία κατέληξαν οι «15» αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ.

    Αναφερόμενος στην ατζέντα των θεμάτων της δεύτερης ημέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι η ολοκλήρωση της διεύρυνσης αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Συμβούλιογια τη σύνταξη των συνθηκών προσχώρησης των νέων μελών θα εκπληρωθούν, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ομαλή μετάβαση από την ΕΕ των 15 στην ΕΕ των 25.

    Πρόσθεσε δε ότι η Ελληνική Προεδρία θα εργαστεί εντατικά για τη διατήρηση της προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, εντατικοποιώντας παράλληλα τις προσπάθειές της για την περαιτέρω προώθηση της ενταξιακής στρατηγικής της Τουρκίας, η πρόοδος της οποίας, όπως ανέφερε, θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη της κοινοτικής τρόικας στη γειτονική χώρα, στις 31 Ιανουαρίου.

    Επεσήμανε ακόμη ότι το Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της για τη νέα εταιρική σχέση με την Τουρκία η οποία, όπως είπε, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.

    [07] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΕΚΡΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Σε τραγωδία εξελίχθηκε το δυστύχημα στο λιμάνι του Κισάμου Χανίων. Μετά από έρευνες αρκετών χωρών δύτες ανέσυραν νεκρά τα δυο παιδιά, ένα αγοράκι 12 ετών και το κοριτσάκι 8 ετών, που αγνοούνταν από χθες στα παγωμένα νερά του λιμανιού.

    Χθες το απόγευμα το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τα παιδιά μαζί με πέντε ακόμη ανθρώπους παρασύρθηκε από τα ορμητικά κύματα και έπεσε στο λιμάνι.

    Μία γυναίκα εκτός από τα δύο παιδιά ανασύρθηκε επίσης νεκρή. Τέσσερις επιβάτες κατάφεραν να βγουν από το αυτοκίνητο. Ανασύρθηκαν σώοι χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ψαράδων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν το περιστατικό και ειδοποίησαν αμέσως το λιμεναρχείο.

    [08] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΠΑΣΕΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Επιφυλάξεις για τις προτάσεις που παρουσίασε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα γεωργίας, Φραντς Φίσλερ, στην Επιτροπή Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) εξέφρασε η ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Η Συνομοσπονδία θα μελετήσει τις προτάσεις και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική γεωργία - κτηνοτροφία σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το Διοικητικό της Συμβούλιο, στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.

    Ως πρώτη αντίδραση συμμερίζεται τους στόχους της ΕΕ για μία ανταγωνιστική γεωργία, εισοδηματική σταθερότητα των αγροτών, ποιοτικά προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τους καταναλωτές, ανάπτυξη της υπαίθρου και απλούστευση της ΚΑΠ. Παρ' όλα αυτά, εκφράζει ανησυχία για την αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή, εκτιμώντας ότι το εισόδημα των παραγωγών πρέπει να είναι συνδεδεμένο με την παραγωγική τους δραστηριότητα και να παρέχονται κίνητρα για ποιότητα και βιολογική παραγωγή.

    Ακόμη, θεωρεί απαράδεκτη τη διατήρηση για την ποσόστωση του γάλακτος μέχρι το 2015, διαφωνεί με την οριζόντια αύξηση της ποσόστωσης στο γάλα. Επίσης, εκτιμά ότι αποδυναμώνεται ο τομέας του ρυζιού, με τη μείωση των εγγυημένων καλλιεργημένων εκτάσεων και χαρακτηρίζει επιβαρυντική την μείωση των επιδοτήσεων για τα σιτηρά.

    [09] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει αύριο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας της Βουλγαρίας Valentin Tserovski, μετά από πρόσκληση του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι δύο υπουργοί αρχικά θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση και το απόγευμα θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Ειδικότερα, θα συζητηθούν η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και η προώθηση της αντίστοιχης περιφερειακής συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (REM), στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως και το θέμα της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Μετά την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών, θα ακολουθήσει η υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας από τους δύο υπουργούς και δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. (17.30). Η σύντομη επίσκεψη του Βούλγαρου υπουργού θα ολοκληρωθεί με επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [10] Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 28 Ιανουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας εξέφρασε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το 2003, που συνεδρίασε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο υπουργός Γεωργίας και προεδρεύων του Συμβουλίου εξέφρασε την ελπίδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει έτοιμη τη γνωμοδότησή του επί της αναμόρφωσης της ΚΑΠ μέχρι τον Μάιο ώστε να καταστεί δυνατό να ληφθεί μια απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 37 της Συνθήκης περί τα τέλη της Ελληνικής Προεδρίας, εφόσον έχει εξευρεθεί στο μεταξύ η απαραίτητη συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών.

    Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου, εκτός της αναθεώρησης της ΚΑΠ συζητήθηκαν, επίσης, οι διαπραγματευτικές μέθοδοι που αναμένεται να υποβληθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τη σύναψη της νέας αγροτικής συμφωνίας.

    Σήμερα συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία και το Συμβούλιο υποδέχθηκε θετικά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ολοκληρωμένη στρατηγική και επιμέρους μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού, για τη σήμανση των αιγοπροβάτων και τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης των μετακινήσεών τους ώστε να αποτρέπεται η διάδοση ορισμένων νόσων ή η εξάπλωση επιδημιών.

    Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα αλιείας, μεταξύ των οποίων η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής πτυχής στην ασκούμενη αλιευτική πολιτική και η συγκρότηση στρατηγικής για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην ΕΕ.

    Το Συμβούλιο εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη του στις αλιευτικές κοινότητες ορισμένων περιοχών της Γαλλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα της οικολογικής ζημίας που επήλθε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Prestige, διαβεβαιώνοντας ότι θα κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [11] ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ''ΔΡΟΜΕΑΣ''

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Την πρόθεσή της να συμμετάσχει στον ανοικτό διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, για την προμήθεια διαφόρων μεταλλικών επίπλων, για τις ανάγκες διαφόρων υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ, προϋπολογισμού 5.717.517 ευρώ, ανακοίνωσε η εταιρία ''Δρομέας''.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός αυτός θα διενεργηθεί στις 17 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ενώ η εταιρία προτίθεται να συμμετάσχει και σε επόμενους διαγωνισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα προϋπολογισμού 2.934.703 ευρώ και άνω.

    [12] LANNET: 65.000 ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Ξεπέρασαν τους 65.000 οι πελάτες που επέλεξαν να συνδεθούν με το δίκτυο της Lannet κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της εταιρίας με υλοποιημένη δηλαδή τη διασύνδεσή του δικτύου της με το αντίστοιχο του ΟΤΕ.

    Ειδικότερα, στις 31 Δεκεμβρίου 2002 ο αριθμός των πελατών της εταιρίας διαμορφώθηκε σε 65.324, εκ' των οποίων οι 4.935 ήταν εταιρικοί πελάτες. Ο αριθμός των πελατών παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 121% σε σχέση με το εξάμηνο του εξεταζόμενου έτους, ενώ εντυπωσιακός ήταν ο ρυθμός αύξησης των συνδεδεμένων εταιρειών που διαμορφώθηκε σε 158% πλησιάζοντας τις 5.000 επιχειρήσεις.

    [13] ΙΔΡΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ INFO - QUEST

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Θυγατρική εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και επωνυμία Quest Telecom AE, ίδρυσε η Info-Quest.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η νέα εταιρία, που δεν έχει προς το παρόν δραστηριότητα, θα δραστηριοποιηθεί όταν και εφόσον κριθεί σκόπιμο για μέρος ή το σύνολο της παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που σήμερα παρέχονται από τον επιχειρηματικό κλάδο Q- Telecom της Info-Quest.

    [14] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΒΕΘ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2003 (16:57 UTC+2)

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο τρίτος κλάδος του προγράμματος επιμόρφωσης στελεχών επιχειρήσεων, που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Πρόγραμμα των σεμιναρίων συνεχίζεται με τον κλάδο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού για τη Δημιουργία Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος.

    Τα σεμινάρια θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν ως τις 24 του ίδιου μήνα. Θα ακολουθήσουν οι κλάδοι: του Επιχειρηματικού Σχεδίου - Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Επενδύσεων (26/2-24/3), της Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας και εξαγωγικού marketing (26/3-16/4) και της Ανάλυσης Λογιστικών Καταστάσεων και Βραχυπρόθεσμης Χρηματοδότησης (5-26/5).

    Κάθε κλάδος διαρκεί 28 ακαδημαϊκές ώρες και ολοκληρώνεται σε 7 συνεδριάσεις. Οι παραδόσεις γίνονται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δευτέρα και Τετάρτη 18:00 - 21:00 σε αίθουσες του Πανεπιστημίου.

    [15] ΝΤΟΡΙΣ ΠΑΚ: ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ 2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

    Σκόπια, 28 Ιανουαρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Το 2003 θα είναι καθοριστικό για την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη ΝΑ Ευρώπη, Γερμανίδα ευρωβουλευτής, Ντόρις Πακ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στην ΠΓΔΜ.

    Η κ. Πακ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, την υπουργό Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα και με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδια επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

    [16] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΟΣΤΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 28 Ιανουαρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, τη στιγμή που καθημερινά γίνονται δολοφονίες, απαγωγές και άλλα εγκλήματα.

    Ο κ. Κόστοφ επισήμανε ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας δρουν ομάδες που αυτοαποκαλούνται «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» (ΑΝΑ), αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για οργανωμένες δυνάμεις, αλλά για συμμορίες εγκληματιών και λαθρεμπόρων. Όπως επισήμανε, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ποσότητας όπλων που βρίσκονται παράνομα ή νόμιμα στα χέρια των πολιτών.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ειδική μονάδα «Λέοντες» θα διαλυθεί και όσοι από τους άντρες της κριθούν κατάλληλοι θα ενταχθούν στην αστυνομία, στη συνοριακή φρουρά και στη νέα αντιτρομοκρατική μονάδα που πρόκειται να συγκροτηθεί.

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 28 Ιανουαρίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Στην ενεργή στρατιωτική συνεργασία Ρουμανίας-Αλβανίας συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχαν στο Βουκουρέστι.

    Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί στρατιώτες θα μπορούν να εκπαιδεύονται στις στρατιωτικές ακαδημίες της Ρουμανίας, ως μέρος της υποστήριξης της χώρας στις προσπάθειες της Αλβανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Ο Αλβανός υπουργός Άμυνας Παντελί Μάικο τόνισε ότι οι δυο χώρες διατηρούν ιστορικούς δεσμούς μεταξύ τους και μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Η Ρουμανία προσκλήθηκε να ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της διάσκεψης στην Πράγα ενώ αναμένεται να ενταχθεί στην Συμμαχία το 2004.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΥΠΙ

    Λευκωσία, 28 Ιανουαρίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Με πολύ μικρές καθυστερήσεις και μηδαμινές ζημιές για τις Κυπριακές Αερογραμμές για σήμερα, έληξε το απόγευμα η απεργία των πιλότων της ΠΑΣΥΠΙ (Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων) ενώ πραγματοποιήθηκαν όλες οι πτήσεις που είχαν προγραμματισθεί για σήμερα από την εταιρεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των ΚΑ Τάσος Αγγελή.

    Ο κ. Αγγελή είπε επίσης ότι γίνεται μια προσπάθεια από το Υπουργείο Εργασίας για επίλυση της διαφοράς με συνάντηση εκπροσώπων της ΠΑΣΥΠΙ και της Διαμεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου.

    Ερωτηθείς εάν η ΠΑΣΥΠΙ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών για περαιτέρω μέτρα, απάντησε αρνητικά ενώ στην ερώτηση εάν στη συνάντηση της Διαμεσολαβητικής Υπηρεσίας με τη ΠΑΣΥΠΙ συμμετέχει και αντιπροσωπεία της Διοίκησης των ΚΑ, ο κ. Αγγελή είπε ότι ''για να υπάρξει τέτοια συνάντηση πρέπει να καλυφθεί μεγάλο έδαφος''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 28 Ιανουαρίου 2003 (18:06 UTC+2)

    Πιο επείγουσα όσο ποτέ άλλοτε, χαρακτήρισε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του προβλήματος, νοουμένου ότι η τ/κ πλευρά επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική θέληση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Ουγγαρίας Janos Kisfalvi, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του ''πάντοτε υποστήριζε και θα υποστηρίζει μια διαρκή και ειρηνική λύση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΕΦΕΣΗ ΣΤΗ ΦΙΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΣΙΤΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει έφεση στη ΦΙΦΑ ο ΠΑΟΚ κατά της απόφασης της Ζελέσνικ για τον Σπάσιτς και το ποσό που ζητάει η τελευταία και που ανέρχεται στα 540.000 ευρώ. Κύριο θέμα της διοίκησης της ομάδας είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός κάνοντας οι δύο πλευρές έναν διακανονισμό που «βολεύει» την ομάδα.

    Από την άλλη ο προπονητής της ομάδας, Αγγελος Αναστασιάδης θέλει πάση θυσία τη νίκη στα επόμενα τρία παιχνίδια, τα οποία θεωρούνται σχετικά εύκολα. Πρόκειται για τις αναμετρήσεις με τη Ξάνθη (εντός), την Καλλιθέα (εκτός) και τον ΟΦΗ (εντός).

    «Ολοι οι παίκτες θέλουν το πρωτάθλημα. Μπροστά μας έχουμε 14 ντέρμπι, τα οποία πρέπει να κερδίσουμε για να μείνουμε στους στόχους μας», αναφέρει ο Νίκος Φρούσος.

    Σε χειρουργική επέμβαση για πρόσθιο χιαστό από το γιατρό της ομάδας, Γιώργο Οικονομίδη, υποβλήθηκε σήμερα ο Στέφανος Βοσκαρίδης. Η εγχείριση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο ποδοσφαιριστής θα επιστρέψει στην ενεργό δράση σε περίπου πέντε μήνες.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΑΡΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΝ Ο Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Μπορεί χθες να παραιτήθηκε από την προεδρεία ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, ωστόσο ο τελευταίος ετοιμάζει μια μεγάλη μεταγραφή. Θέλει να αποκτήσει τον Βασίλη Τσάρτα, έπειτα από την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών να μείνει ο παίκτης ελεύθερος από την ΑΕΚ.

    Το ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει οριστεί για την Πέμπτη στην Αθήνα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει γίνει μια προσέγγιση στον ποδοσφαιριστή από τον Αντώνη Ρέμο. Ο κ. Μυτιληναίος σκέφτεται να κάνει μια δελεαστική πρόταση στον άσος παίκτη, προκειμένου να πάρει την οριστική απόφαση να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη.

    Στον αγωνιστικό τομέα η ομάδα συνεχίζει την προετοιμασία της για το κυριακάτικο παιχνίδι με την Παναχαϊκή. Ο Αντώνης Νατσούρας μετείχε στην προπόνηση, ενώ ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Μίετσελ.

    Τέλος σήμερα από το γραφείο του κ. Βενιζέλου ενημέρωσαν τον κ. Μυτιληναίο ότι ενημερώθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες που έκανε.

    [22] ''ΠΡΑΣΙΝΙΖΕΙ'' Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Περίπου 1.500 μεγάλα ελαιόδενδρα πρόκειται να μεταφυτευθούν κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής.

    Η μελέτη διαμόρφωσης και φύτευσης της οδού, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Ειδικών Έργων Αναπλάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας «Ευρωπαϊκή Έκφραση Ανατολική Αττική», με την υποστήριξη της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Ειδικότερα, παράλληλα με τα έργα διαπλάτυνσης και ανάπλασης της οδού, από την Παλλήνη ως και την Αφετηρία της Μαραθώνιας Διαδρομής, προβλέπεται και μια σειρά έργων ανάπλασης, εξωραϊσμού και εμπλουτισμού του πρασίνου (πεζοδρόμια, φυτεύσεις, σύστημα άρδευσης).

    Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της ΑΘΗΝΑ 2004, εξασφαλίστηκαν περίπου 4.000 μεγάλες ελιές από οικόπεδα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη Ζάκυνθο και την Κρήτη, τα οποία πρόκειται να οικοδομηθούν. Τα μεγάλα αυτά δένδρα αντί να ξεριζωθούν και καταστραφούν, είναι δυνατόν, σε σημαντικό αριθμό, να μεταφυτευτούν κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής.

    Να σημειωθεί ότι για την εξασφάλιση του προγράμματος αυξημένων φυτεύσεων και άλλων έργων πρασίνου κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής, έχει ήδη συζητηθεί στην Ομάδα Παρακολούθησης Έργου (ΟΠΕ), η διάθεση πρόσθετων πιστώσεων συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 3 εκ. .

    Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογο έργο ελεγχόμενου ξεριζώματος, φύλαξης και επαναφύτευσης μεγάλων ελαιοδέντρων έγινε και πάλι με πρωτοβουλία της ΑΘΗΝΑ 2004 στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο.

    [23] ΝΕΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΡΟΔΟΥ

    Ρόδος, 28 Ιανουαρίου 2003 (19:41 UTC+2)

    Ο ποδηλατικός γύρος Ρόδου (19-23 Φεβρουαρίου) τραβάει σαν μαγνήτης τις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες του αθλήματος. Σήμερα έφθασαν στα γραφεία των διοργανωτών τα υπογεγραμμένα συμβόλαια τριών μεγάλων ιταλικών ομάδων. Πρόκειται για τις Μερκατόνε Ούνο, Πανάρια και Λάμπρε Ντάικιν. Και οι τρεις ομάδες θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά στη διοργάνωση, ενώ όπως αποδεικνύεται από τα ρόστερ τους θα έρθουν στο «σμαραγδένιο νησί» με όλα τους τ' αστέρια.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προετοιμασία της ελληνικής ομάδας, η οποία, μαζί με την αντίστοιχη της Αυστραλίας, θα είναι τα μοναδικά εθνικά συγκροτήματα, τα οποία θα προσπαθήσουν να συναγωνισθούν τους επαγγελματίες. Ο γύρος Ρόδου είναι ο πρώτος επίσημος αγώνας της εθνικής μας για τη νέα σεζόν και ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Λεβεντάκης θα έχει την ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, σε μια διοργάνωση κατηγορίας 2,3 για την κατάσταση των διεθνών, ενόψει των υπολοίπων διεθνών υποχρεώσεών τους.

    Ο 9ος γύρος Ρόδου θ' αρχίσει στις 19 Φεβρουαρίου με τον «πρόλογο», που είναι αγώνας ατομικής χρονομέτρησης μέσα στην πόλη (3,4 χλμ). Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθούν οι 1η ετάπ Ρόδος Γεννάδι Απολακκιά Ρόδος 162,4 χλμ (20/2), 2η Ρόδος Κολύμπια Εμπωνα Ρόδος 122,4 χλμ (21/2), 3η Ρόδος Κρητηνία Αγ. Ισίδωρος Προφ. Ηλίας Ρόδος 158,9 χλμ (22/2) και 4η Ρόδος Καλαμώνα Ψίνθος Ρόδος σιρκουί 136,4 χλμ (23/2).

    [24] ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΤΡΙΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Προπονητικά τριήμερα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της εθνικής μας ομάδας των παίδων και της εθνικής των κορασίδων. Για την Εθνική Παίδων έχουν κληθεί από τον Νίκο Κεραμέα και τον βοηθό του Νίκο Τούφα οι εξής παίκτες: Γιάννης Αθανασούλας (Αρης Πετρούπολης), Γιάννης Βασιλείου (Μαντουλίδης), Δημήτρης Βεργίνης (Αστέρια), Αλέξανδρος Γκαϊντάσωβ (Ηλυσιακός), Μιχάλης Γιαννακίδης (Μαντουλίδης), Γιάννης Καμπούρης (Ευρυάλη), Δημήτρης Καραδολάμης (Γουμένισα), Δημήτρης Κατιάκος (Εσπερος), Σωτήρης Μανωλόπουλος (ΧΑΝΘ), Ανέστης Μάτος (Λοκρός), Πέτρος Νοέας (Απόλλων Καλαμάτας), Αλέξανδρος Συγκούνας (Πανιώνιος), Αλέξανδρος Σχορτσιανίτης (Μαντουλίδης), Σταύρος Τουτζιαράκης (Μαντουλίδης), Θόδωρος Τσότρας (Μαρούσι).

    Η εθνική Παίδων προετοιμάζεται για την ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι προπονήσεις θα γίνουν από 30 Ιανουαρίου ως 2 Φεβρουαρίου.

    Για την ΕΘνική Κορασίδων έχουν κληθεί από τον Τάκη Μπακογιώργο και τον Παναγιώτη Βαφειάδη οι εξής παίκτριες: Κατοπώδη (Ηρακλής Θ.), Δημητράκου, Καλαντίδου, Τρέμκατζη (Απόλλων Καλαμαριάς), Γκότση (Ανω Λιόσια), Κουφογιάννη, Δημητρακοπούλου (ΜΕΝΤ), Μπαλτά, Παντέλη (Αμιλλα), Παραγυιού (Πρωτέας Β.), Σαμολαδά (Πανσερραϊκός), Κωνσταντίνου (Ηλιούπολη), Πετυχάκη (Φιλαθλητικός).

    Η Εθνική Κορασίδων προετοιμάζεται για την ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η συγκέντρωση της Εθνικής θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου και οι προπονήσεις θα διαρκέσουν ως τις 31 Ιανουαρίου. 

    [25] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΡΑΚ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

    Βαγδάτη, 28 Ιανουαρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Το Ιράκ δεν διαθέτει απαγορευμένα όπλα υποστήριξε Ιρακινός αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που επικρίνει την συνεργασία που παρείχε η Βαγδάτη δεν αντιπροσωπεύει επαρκώς την κατάσταση.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σε δηλώσεις του ο στρατηγός Αμιρ Ρασιντ τόνισε ότι η χώρα του δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής ήδη από το τέλος του πολέμου το 1991, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις επιθεωρήσεις.

    Σχολιάζοντας την έκθεση με τα συμπεράσματα των επιθεωρητών που παρέδωσαν οι επικεφαλείς των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι τόνισε ότι τα γεγονότα δεν παρουσιάστηκαν αντικειμενικά.

    Ο κ. Ρασιντ υποστήριξε ότι ορισμένα γεγονότα μεγαλοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν ως προβλήματα και αυτό δημιούργησε αρνητικό κλίμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [26] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 28 Ιανουαρίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Η υποστήριξη προς τον Μπους μειώνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση των CNN, USA Today, Gallup, που δόθηκε στην δημοσιότητα, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του προέδρου για την «Κατάσταση της Ενωσης».

    Μόνο το 49% των ερωτηθέντων κρίνει ότι το σύνολο της πολιτικής Μπους οδηγεί τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ένα 43% πιστεύει το αντίθετο. Πέρυσι, το 73% ενέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του ο Μπους.

    Η υποστήριξη προς τον πρόεδρο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της από τους πρώτους μήνες της ανόδου του στην εξουσία, υπογραμμίζει η «USA Today».

    [27] ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ

    Κίεβο, 28 Ιανουαρίου 2003 (18:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η ρωσική στάση έναντι του Ιράκ θα σκληρύνει σε περίπτωση που τεθούν εμπόδια στο έργο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

    «Εάν το Ιράκ αρχίσει να εμποδίζει το έργο των επιθεωρητών, δεν αποκλείω το γεγονός η Ρωσία να αλλάξει τη στάση της. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε προς την εξεύρεση διαφορετικών λύσεων· δεν θα πω ποιες είναι αυτές, αλλά θα μπορούσαν να είναι πιο σκληρές» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ουκρανίας -όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα διπλωματικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν έχουν εξαντληθεί σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής οι εμπειρογνώμονες των UNMOVIC και IAEA δεν έχουν συναντήσει εμπόδια στις έρευνές τους για τον εντοπισμό χημικών και βιολογικών όπλων.

    [28] ΕΠΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΓΑΖΑ ΚΑΙ Δ.ΟΧΘΗ

    Τελ Αβιβ, 28 Ιανουαρίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Η βία συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή και μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων. Σήμερα επτά ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν έκρηξη κατέστρεψε σπίτι μαχητή ισλαμικής οργάνωσης στη Γάζα. Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο ενώ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η έκρηξη οφείλεται σε βόμβες που κατασκεύαζαν μέσα στο σπίτι και εκπυρσοκρότησαν.

    Παλαιστίνιοι γιατροί ανέφεραν ότι τρεις ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν στην Τζενίν σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες και ένα 17χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του όταν έτρεξε να τους βοηθήσει. Ενας Παλαιστίνιος φωτογράφος που εργαζόταν για το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

    Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται ακόμη στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μελών ισλαμικών οργανώσεων.

    Ο.Κ.

    [29] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

    Αμπιτζάν, 28 Ιανουαρίου 2003 (17:52 UTC+2)

    Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης στην Ακτή Ελεφαντοστού συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας στην πόλη Αμπιτζάν ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να εκφράσει την αντίθεσή της στην ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφτηκε με τους αντάρτες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, κρατώντας αμερικανικές σημαίες οι περίπου 6.000 διαδηλωτές κάλεσαν τις ΗΠΑ να μπλοκάρουν την εφαρμογή της υπογραφείσας συμφωνίας, η οποία, όπως ισχυρίζονται, παρέχει πολλές αρμοδιότητες στους αντάρτες.

    Μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών όπως «η ελευθερία μας βρίσκεται στα χέρια σας, ΗΠΑ» φανέρωναν τον βαθμό της υποστήριξης που ζητούσαν οι διαδηλωτές από την αμερικανική διοίκηση, η οποία μέχρι στιγμής έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην συμφωνία και έχει καλέσει τις δυο πλευρές να την αποδεχτούν.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 28 Ιανουαρίου 2003 (16:35 UTC+2)

    Έκθεση φωτογραφίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Euronem με τίτλο "Portraits and Views on Europe" (Πορτρέτα και Απόψεις για την Ευρώπη) εγκαινιάστηκε και λειτουργεί στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχετική πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Σουλαδάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας.

    Στόχος της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται φωτογραφίες των καλλιτεχνών Νίκου Αποστολόπουλου, Ντίμη Αργυρόπουλου και Ράνιας Αρκαλάκη, είναι να συμβάλλει, μέσα από μια νέα στρατηγική παρουσίασης απόψεων επωνύμων και απλών πολιτών, στον διάλογο που ξεκίνησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν σχετικά με το «Μέλλον της Ευρώπης».

    Η έκθεση προσεγγίζει με νέο τρόπο έκφρασης το κρίσιμο ερώτημα «Ποια Ευρώπη Θέλουμε;» και ουσιαστικά πρόκειται για μια πρόταση συμμετοχής του Euronem στη δημιουργία της Πρώτης Εθνικής Επιτροπής στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Οι τρεις καταξιωμένοι Έλληνες φωτογράφοι παρουσιάζουν τα έργα τους πλαισιωμένα από μικρά κείμενα που εκφράζουν τις απόψεις των προσώπων που συμμετείχαν. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν, με μια νέα «γλώσσα» επικοινωνίας, στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό προβληματισμό. Παράλληλα, δίνουν το έναυσμα για την διαμόρφωση ενός νέου διαλόγου.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται μεταξύ άλλων φωτογραφικά πορτρέτα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, της Ελληνίδας επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου, των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου αντίστοιχα, της δημάρχου Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη κ.α.

    [31] Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΝΕΛΟ 51 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2003 (16:09 UTC+2)

    Τον κόσμο του Ισλάμ, μέσα από τη ματιά 51 γυναικών ζωγράφων από 21 μουσουλμανικές χώρες, παρουσιάζει η έκθεση «Αποκαλύπτοντας το Πρόσωπο» που παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη της Αθήνας, που έχει τη στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 70 συνολικά έργων γυναικών ζωγράφων από την Αλγερία, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, τη Μαλαισία, το Μαρόκο, το Ομάν, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, τη Συρία, την Τυνησία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη.

    Τα έργα ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ιορδανίας και η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, τη Βασιλική Εταιρεία Καλών Τεχνών της Ιορδανίας, το Μεσογειακό Δίκτυο Γυναικών Δημιουργών FAM και τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου.

    Οι καλλιτέχνιδες δείχνουν με τα έργα τους τις εμπειρίες τους, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν ένα μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας. Στόχος της έκθεσης είναι η ανατροπή της γενικότερα στερεότυπης εικόνας που έχει σχηματίσει η Δύση για τη γυναίκα του Ισλάμ.

    Η έκθεση προβλέπεται να περιοδεύσει σε μεγάλες πόλεις της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

    [32] NEEΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2003 (14:12 UTC+2)

    Άκαρπη απέβη η χτεσινή συνάντηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Βίκτορα Αρδίττη με τους εκπροσώπους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για το θέμα της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες στάσεις εργασίας από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου.

    Με εξώδικο που έστειλε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ χαρακτηρίζονται τόσο η διοίκηση όσο και η διεύθυνση του ΚΘΒΕ ως αποκλειστικά υπεύθυνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κατηγορούνται: ότι εμμένουν να καταργηθεί η τελεσίδικη δικαστική απόφαση υπέρ των ηθοποιών για τη αποζημίωση νυχτερινής και Κυριακάτικης εργασίας, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στα συνδικαλιστικά χρονικά, ότι έχουν αποφασίσει να μη δεχτούν κανένα από τα θεσμικά αιτήματα των ηθοποιών , ότι αρνούνται να απαντήσουν γραπτώς στα αιτήματα των ηθοποιών και ότι η στάση του ΔΣ του ΚΘΒΕ είναι αντιφατική γιατί άλλες αποφάσεις μεταφέρει ο εκπρόσωπος των ηθοποιών και άλλες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.

    Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στις 30 και 31 Ιανουαρίου για δύο ώρες κατά την πρωινή πρόβα (10-12), για τρεις ώρες στην απογευματινή πρόβα (5-8μμ), και δεκάλεπτη μετά το τρίτο κουδούνι στη βραδινή παράσταση. Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίες για δύο ώρες κατά την πρωινή πρόβα (10-12), για τρεις ώρες στην απογευματινή πρόβα (5-8μμ), για δύο ώρες στην απογευματινή παράσταση (6-8μμ) και δεκάλεπτη μετά το τρίτο κουδούνι στη βραδινή παράσταση. Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου για δύο ώρες κατά την πρωινή πρόβα (10-12), για τρεις ώρες στην απογευματινή πρόβα (5-8μμ) και δεκάλεπτη μετά το τρίτο κουδούνι στη βραδινή παράσταση.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2003 (11:51 UTC+2)

    Έκθεση του Περουβιανού ζωγράφου Miguel Camargo Huaman διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης στο Γενί Τζαμί από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου. Ο Miguel Camargo Huaman σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Diego Quispe Tito του Κούσκο με δασκάλους τους Nemesion Villasante και Mariano Fuentes καθώς και δίπλα στον Juan Manuel Elespure στη Σχολή Καλών Τεχνών της Λίμα απ΄ όπου και αποφοίτησε το 1966. Η έκθεση που θα παρουσιάσει στο Γενί Τζαμί περιλαμβάνει έργα από προγονικές ρίζες των αυτοχθόνων των Άνδεων με όραμα και προσωπικό ύφος στην τεχνική της ελαιογραφίας πάνω σε ύφασμα. Ο Miguel Camargo Huaman θεωρεί τη ζωγραφική ως μια ιερή τελετή και ουσιαστικά ως μία καλλιτεχνική συνέχεια των προγόνων του.

    [34] ΤΟ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2003 (11:41 UTC+2)

    Το κορυφαίο σύνολο μουσικής δωματίου «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4 Φεβρουαρίου με σολίστ το διακεκριμένο βιολονίστα Τάσο Αδαμόπουλο. Το καταξιωμένο ελληνικό συγκρότημα θα παρουσιάσει το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 3 του Σκαλκώτα, το Κουιντέτο για δύο βιολιά , δύο βιόλες και βιολοντσέλο αρ.1 σε φα μείζονα οp. του Μπράμς και του Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 15 σε σολ μείζονα D887 (op 161) του Σούμπερτ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 January 2003 - 19:13:53 UTC