Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ-Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ
  • [03] Ο ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [04] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ 4
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 10η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΕ - ΙΡΑΝ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [07] ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ "17Ν"
  • [08] AYΞΗΣΗ 4,8% ΣΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΚΤΕΛ
  • [09] AΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
  • [10] ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] MEIΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 1% ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ
  • [12] ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
  • [13] ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ
  • [14] Η ΠΟΕΤ ΖΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
  • [15] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο Α. ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ
  • [16] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [17] "ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ" ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ SARS
  • [18] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [19] ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [20] ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ Η ΞΑΝΘΗ
  • [21] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [22] ΠΡΟΤΑΣΟΦ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
  • [23] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [24] ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΝΟΔΟΥ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [25] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΙΡΑΚΙΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
  • [26] ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [27] ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΝΤΑΜ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ;
  • [28] ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [29] ΝΕΕΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [30] Η Ε.Ε. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
  • [31] ΤΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ" ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
  • [32] ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ 10 ΝΕΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ
  • [33] ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.
  • [34] TO "ΠΑΡΤΥ" ΤΟΥ ΝΗΛ ΣΑΪΜΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ-Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (13:43 UTC+2)

    Το κύμα συναδέλφωσης στην Κύπρο με τις μετακινήσεις χιλιάδων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προς τα κατεχόμενα και τα ελεύθερα εδάφη, αντιστοίχως, χαιρέτισαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος είχαν σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

    Σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία τους ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Σημίτη:

    "Ο Πρωθυπουργός κύριος Κώστας Σημίτης σήμερα το πρωί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν σκέψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

    Χαιρέτησαν το κύμα συναδέλφωσης στην Κύπρο, το οποίο αποδεικνύει τη θέληση του κυπριακού λαού να ξεπεράσει το παρελθόν.

    Κοινή θέση είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κύριος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα μέτρα που αφορούν τους Τουρκοκυπρίους, τα οποία έχει από καιρό αποφασίσει η κυπριακή κυβέρνηση και πρόκειται να ανακοινώσει.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναμένει τον Πρόεδρο κύριο Παπαδόπουλο στις 26 Μαίου στην Αθήνα".

    [02] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (13:39 UTC+2)

    Αυξημένη αλλά χωρίς διαίτερα προβλήματα είναι και σήμερα η κίνηση στις εθνικές οδούς, καθώς συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα.

    Για τη διευκόλυνση των οδηγών, η τροχαία, που βρίσκεται επί ποδός, έχει λάβει έκτακτα μέτρα, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς σε φορτηγά που το ωφέλιμο φορτίο τους ξεπερνά τον 1,5 τόνο και η παραχώρηση μιας επιπλέον λωρίδας στο ρεύμα εισόδου της Αθηνών-Κορίνθου.

    Στο μεταξύ μέχρι σήμερα το πρωί είχαν επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας, μόλις 23.000 από τους 150.000 εκδρομείς που ταξίδεψαν με πλοία, ενώ σύμφωνα με την τροχαία, η η επιστροφή θα ολοκληρωθεί σταδιακά μετά την Πρωτομαγιά και μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

    [03] Ο ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Εκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να πάρουν μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που οργανώνουν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ στις 10 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Αριτοτέλους, απευθύνει ο τομέας συνδικαλιστικού της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

    "Πιστεύουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, στη συγκρότηση μιας δημοκρατικής Ευρώπης, με συνοχή, αλληλεγγύη και κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της πόλης μας, ώστε να έχουμε μείωση της ανεργίας και αύξηση των θέσεων εργασίας", αναφέρει σε ανακοίνωση του.

    [04] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ 4

    Βρυξέλλες, 29 Απριλίου 2003 (14:20 UTC+2)

    Τη δημιουργία αρχηγείου πολυεθνικής δύναμης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανεξάρτητου από το ΝΑΤΟ αποφάσισαν σήμερα στη μίνι Σύνοδο που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου.

    Σε κοινή τους ανακοίνωση συμφώνησαν ακόμη, να αναπτύξουν μία δύναμη ταχείας επέμβασης ανοιχτή και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

    Η μίνι σύνοδος που διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες επικρίθηκε από τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία οι οποίες δεν είχαν προσκληθεί.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 10η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΕ - ΙΡΑΝ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)- Ιράν, του τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλά και του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής 10ης συνάντησης του Ολοκληρωμένου Διαλόγου μεταξύ της ΕΕ (τρόικα) και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Της αντιπροσωπείας της ΕΕ ηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Α. Σκοπελίτης και της ιρανικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δρ. Ahani.

    Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε μία ανοιχτή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα και οι δύο πλευρές σημείωσαν με ικανοποίηση την παράλληλη πρόοδο των διαπραγματεύσεων πάνω στις πολιτικές και οικονομικές πλευρές της Συμφωνίας για το Εμπόριο και την Συνεργασία.

    Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τις οικονομικές ανταλλαγές και τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο πλευρές και να συμβάλλει στην προώθηση των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο Ιράν.

    Πριν από τη συνάντηση, τον Δρ. Ahani υποδέχθηκε σε μία εθιμοτυπική συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (20:16 UTC+2)

    "Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την Πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπες με χρόνια προβλήματα, που ανακόπτουν κάθε δημιουργική προσπάθεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων", επισημαίνει στο μήνυμα του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    "Η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες καταδεικνύει τις δομικές αδυναμίες της κυβερνητικής διαχείρισης. Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε και συσσώρευσε η έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής, η αδυναμία προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η εγκατάλειψη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και η αιχμαλωσία της Κυβέρνησης στα διαπλεκόμενα συμφέροντα", υπογραμμίζει.

    "Μια ακόμη Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης. Είμαστε πρώτοι στην ανεργία των νέων και των γυναικών. Ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος. Περισσότεροι από 150 χιλιάδες νέοι επιστήμονες βάζουν τα πτυχία τους στο ράφι, αναζητώντας μία οποιαδήποτε απασχόληση", σημειώνει.

    "Για μια ακόμη Εργατική Πρωτομαγιά, οι Έλληνες καταβάλλουν εξ' ιδίων τα περισσότερα χρήματα από όλους τους Ευρωπαίους για την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών τους, ενώ οι μη προνομιούχοι, δηλαδή οι περισσότεροι, αισθάνονται αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τη σύνταξη, τις υπηρεσίες και την ασφάλεια που το κράτος οφείλει να τους προσφέρει", τονίζει.

    "Για μία ακόμη Εργατική Πρωτομαγιά, η κοινωνία και ο δημόσιος βίος πλήττονται από το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας. Ένα καθεστώς που επιβραβεύει τη μετριότητα, τις πλάγιες μεθοδεύσεις και το βόλεμα, που καταπνίγει τις υγιείς πρωτοβουλίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες των Ελλήνων. Ένα καθεστώς που λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Ένα καθεστώς που προτάσσει τις λογικές της μίζας και της αρπαχτής, που απαξιώνει την τίμια εργασία, αλλοιώνει τον αξιακό κώδικα της ελληνικής κοινωνίας και πλήττει την ποιότητα της Δημοκρατίας", αναφέρει.

    "Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η μεγάλη και συνεχώς διευρυνόμενη πλειοψηφία των Ελλήνων, μακριά από περιχαρακώσεις και αγκυλώσεις του χθες, αντιλαμβάνεται την ανάγκη και διεκδικεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται ίσες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες σε όλους, περισσότερες επιλογές για κάθε πολίτη. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συναισθάνεται την ανάγκη για ένα υπεύθυνο, αξιόπιστο, λειτουργικό και πραγματικά κοινωνικό κράτος κοντά στον πολίτη", σημειώνει.

    "Ας δώσουμε λοιπόν στο φετινό εορτασμό ένα νέο και ουσιαστικό περιεχόμενο, συναποφασίζοντας να προχωρήσουμε όλοι μαζί δυναμικά μπροστά. Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ώστε να εξασφαλίσουμε συνθήκες για μία ισόρροπη, δυναμική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα και για όλους τους Έλληνες. Για μια κοινωνία συμμετοχής και συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς", καταλήγει.

    [07] ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ "17Ν"

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (20:06 UTC+2)

    H απουσία δεκατεσσάρων μαρτύρων για τέσσερις συνολικά υποθέσεις ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων και μάλιστα, επέβαλε πρόστιμο 100 ευρώ στον καθένα.

    Αύριο αναμένεται να εξεταστούν οι μάρτυρες για τις υποθέσεις της έκρηξης στα γραφεία της ΕΟΚ και για πέντε ληστείες.

    [08] AYΞΗΣΗ 4,8% ΣΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΚΤΕΛ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Αυξάνονται κατά 4,8% τα κόμιστρα των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ της χώρας από την 1η Μαϊου 2003, μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστου Βερελή.

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη εγκρίνει την αύξηση των κομίστρων με σχετικό έγγραφό του από τις 21 Ιανουαρίου 2003. Σημειώνεται ότι τα κόμιστρα των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ της χώρας δεν είχαν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

    [09] AΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Αρχίζει στις 2 Μαϊου η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη θερινή περίοδο. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το μέτρο θα ισχύει μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου του 2003.

    Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου:

    *Στη νέα εθνική οδό και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισού μέχρι το νέο κόμβο Τριπόλεως (Εξαμίλια), κάθε Παρασκευή και από τις 16.00 ως τις 21.00.

    *Στη νέα εθνική οδό και την παλαιά εθνική οδό Πατρών Κορίνθου Αθηνών στο ρεύμα προς Αθήνα από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τον κόμβο της λεωφ. Κηφισού κάθε Κυριακή και από τις 15.00 ως τις 22.00.

    *Στη νέα εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο Τατοϊου (Μεταμόρφωση) μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες) κάθε Παρασκευή και από τις 16.00 ως τις 21.00.

    *Στη νέα εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες) μέχρι τον κόμβο Τατοϊου (Μεταμόρφωση) κάθε Κυριακή και από τις 15.00 ως τις 22.00.

    *Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Καβάλας από το 11ο χιλιόμετρο μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στο ρεύμα εξόδου, κάθε Παρασκευή και από τις 16.00 ως τις 21.00 και στο ρεύμα εισόδου, κάθε Κυριακή και από τις 15.00 ως τις 22.00.

    *Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Νέων Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χιλιόμετρο στο ρεύμα εξόδου, κάθε Παρασκευή και από τις 16.00 ως τις 21.00 και στο ρεύμα εισόδου κάθε Κυριακή και από 15.00 ως τις 22.00.

    *Στην νέα εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης στο ρεύμα εξόδου από τη Λάρισα μέχρι τα όρια νομού Πιερίας κάθε Παρασκευή και από τις 16.00 ως τις 21.00 και στο ρεύμα εισόδου κάθε Κυριακή και από τις 15.00 ως τις 22.00.

    Σε όλες τις παραπάνω ημέρες και ώρες απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και στην εθνική οδό Σχηματαρίου Χαλκίδας από τη διασταύρωσή της με τη νέα εθνική οδό Αθηνών Λαμίας μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας.

    [10] ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (16:49 UTC+2)

    Μετά από αρκετές διακυμάνσεις ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έκοψε το νήμα της σημερινής συνεδρίασης σε θετικό πεδίο, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών στον κλάδο των τραπεζών, αλλά και σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και η ενίσχυση των τοποθετήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, οι βασικοί δείκτες τιμών των οποίων διαγράφουν, από την έναρξη των συνεδριάσεων, ανοδική τροχιά.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους τερμάτισε σημειώνοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,09% και διαμορφώθηκε στις 1.665,28 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.655,74 και 1.681,63 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 93,4 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α. οι 207 έκλεισαν με άνοδο, έναντι 98 πτωτικών και 70 αμετάβλητων.

    Σε θετικό πεδίο τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή τον ογδοντάρη της μικρής, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,15%, έναντι κερδών 0,64% για τον σαραντάρη της μέσης και 0,38% για τον FTSE/ASE 140.

    Ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips έκλεισε με άνοδο 0,21%, συνεπεία των μεγάλων απωλειών για τις τηλεπικοινωνίες (2,48%), που αντισταθμίστηκαν από την αισθητή άνοδο των τραπεζών (1,65%). Οι μετοχές των Cosmote AE και του ΟΤΕ ΑΕ υποχώρησαν σε ποσοστό 4,11% και 3,91% αντίστοιχα.

    Μεταξύ των 20 κλαδικών δεικτών, μόνο οι τρεις ακολούθησαν την κατιούσα. Πρόκειται για τους κλάδους των διυλιστηρίων (0,53%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,40%) και της παράλληλης αγοράς, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,09%.

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, σημείωσαν κατά σειρά οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας (2,47%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,45%), των επενδύσεων (1,05%) και του λιανικού εμπορίου (1,01%).

    Κέρδη της τάξης του 0,96% κατέγραψε ο δείκτης των κατασκευαστικών, κατά 0,69% ενισχύθηκε αυτός των συμμετοχών, κατά 0,64% των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,39% των βασικών μετάλλων, κατά 0,25% των βιομηχανιών και κατά 0,23% των τροφίμων και ποτών και του χονδρικού εμπορίου.

    Τη μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της πληροφορικής (0,04%), των ασφαλειών (0,16%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,18%).

    E.A.

    [11] MEIΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 1% ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (14:16 UTC+2)

    Κατά μία ποσοστιαία μονάδα μειώνονται από την Παρασκευή 2 Μαΐου τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών Viacard Visa Classic και Viacard Visa Gold της Εγνατίας Τράπεζας. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο της πρώτης διαμορφώνεται στο 16,50% από 17,50%, ενώ της δεύτερης στο 15,50% από 16,50%.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εγνατία Τράπεζα εκδίδει την πιστωτική κάρτα Viacard Visa σε τέσσερις τύπους (gold, classic, electron και εταιρική), ενώ παράλληλα συνεργάζεται με εμπορικές επιχειρήσεις, για την έκδοση co-branded καρτών. Επιπλέον, εκδίδει και τη χρεωστική κάρτα Viacard debit, που συνδέεται απευθείας με τον τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου στην Εγνατία Τράπεζα._

    [12] ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (14:05 UTC+2)

    Επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις από την Ελλάδα και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Σεράγεβο, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

    Το φόρουμ απευθύνεται α) σε εμπορικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στην εξαγωγή ξυλείας, ημιεπαξεργασμένων προϊόντων και επίπλων, καθώς και μηχανολογικού εξοπλισμός για επεξεργασία ξυλείας, β) σε επιχειρήσεις μετάλλου και μηχανολογικού εξοπλισμού, γ) σε βιομηχανίες χημικών και δ) σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις, κατασκευαστές δημοσίων έργων, καθώς και άλλων τομέων (βιομηχανίες χάρτου- παραγωγής τροφίμων κ.λπ).

    Οι επιχειρηματίες- μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που επιθυμούν να πάρουν μέρος στο φόρουμ, θα πρέπει να επικοινωνούν με τα γραφεία της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (τηλ. 210 36 32 702)._

    [13] ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (14:00 UTC+2)

    Δωρεάν περίπτερο στην έκθεση δομικών υλικών BUILTEX 2003, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Συρία από τις 8 ως τις 12 Μαΐου, εξασφάλισε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

    Σύμφωνα με ενημερωτική ανακοίνωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσω της έκθεσης θα πρέπει να στείλουν έως τις 6 Μαϊου επαρκή αριθμό φυλλαδίων και διαφημιστικού υλικού, προκειμένου να διανεμηθεί στους επισκέπτες της Builtex.

    Το υλικό πρέπει να σταλεί με κούριερ στο γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Συρίας- Ιορδανίας στην ελληνική πρεσβεία Δαμασκού (P.O. BOX 3792- Damascus Syria, τηλ. - φαξ 00 963 11 33)._

    [14] Η ΠΟΕΤ ΖΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (12:35 UTC+2)

    Την εκπόνηση μελέτης που θα διερευνά την αναγκαιότητα της ίδρυσης του Τουριστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και θα καταδεικνύει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας και λειτουργίας του, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ).

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΕΤ έχει εκφράσει επανειλημμένως τη στήριξή της στη δημιουργία του Τουριστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, αποτελεί έναν φορέα που μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τον ελληνικό τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

    Η δημιουργία ενός τέτοιου σοβαρού φορέα, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕΤ προϋποθέτει μεταξύ άλλων σοβαρότητα στη δράση και ενότητα εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου και όχι άσκοπες και ανεύθυνες προσωπικές ενέργειες ορισμένων, οι οποίες αντί να βοηθήσουν αντίθετα δημιουργούν εμπόδια και αποπροσανατολισμό.

    Μεταξύ των προϋποθέσεων που προτάσσει η ΠΟΕΤ για τη δημιουργία του εν λόγου φορέα, εντάσσονται η ενίσχυση από την πολιτεία με πόρους, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της ίδρυσης του Τουριστικού Επιμελητηρίου και πλήρης αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του, καθώς και το ότι βασικός προσανατολισμός του θα πρέπει να είναι η Περιφέρεια.

    [15] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο Α. ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 29 Απριλίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση του ενδεχομένου να επιτραπεί η διανυκτέρευση στα κατεχόμενα με την επιθυμία του καθενός να επισκεφθεί το σπίτι του ή το χωριό του, προσθέτοντας ότι για να αποφασίσει κάποιος να διανυκτερεύσει στα κατεχόμενα πρέπει να συντρέχουν και να συνηγορούν και άλλοι παράγοντες.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου και ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που το κατοχικό καθεστώς επιτρέψει διανυκτέρευση Ε/Κ στα κατεχόμενα, ο κ. Χρίστου είπε πως ''δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση ενός τέτοιου ενδεχομένου με την επιθυμία του καθενός να επισκεφθεί το σπίτι του ή το χωριό του η οποία εκδηλώνεται έντονα αυτή τη στιγμή''.

    ''Το να διανυκτερεύσει ένας για τρεις ή τέσσερις μέρες στα κατεχόμενα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό και πρέπει να συντρέχουν και να συνηγορούν και άλλοι παράγοντες για να πάρει κάποιος μια τέτοια απόφαση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επιτραπεί σε κάποιον ο οποίος γεννήθηκε, έζησε και μεγάλωσε στις κατεχόμενες περιοχές να πάει να δει το σπίτι του και το χωριό του και να δει παλιούς συγχωριανούς του'', πρόσθεσε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Λευκωσία, 29 Απριλίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και στη νέα δίοδο που άνοιξε σήμερα δίπλα στο παλιό στάδιο της Τσετίν Γκιαγιά συζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος παρακάθησε σε σύσκεψη στο Σπίτι της Καρπασίας, που ανακαινίστηκε κοντά στο Λήδρα Πάλας.

    Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός Αστυνομίας και αξιωματούχοι της Δύναμης, καθώς και εκπρόσωποι των Δημοσίων Εργων, της Πολιτικής Αμυνας και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μελετήθηκαν φωτογραφίες αέρος της όλης περιοχής του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, ενώ ο κ. Χρίστου και όσοι παρευρέθηκαν στη σύσκεψη επιθεώρησαν τους χώρους διακίνησης Ε/Κ και Τ/Κ.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] "ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ" ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ SARS

    Αγκυρα, 29 Απριλίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Εγγραφο προς τις πρεσβείες της χώρας στην Απω Ανατολή, όπου εμφανίστηκε η επιδημία SARS, στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, μπορούν οι αντιπροσωπείες να κλείσουν προσωρινά, απέστειλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Hurriyet με τίτλο «Συναγερμός για την επιδημία SARS στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών», η απόφαση εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των πρέσβεων της Τουρκίας στις χώρες αυτές.

    [18] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΖΗΤΑ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 29 Απριλίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Εάν οι κατοχικές δυνάμεις εννοούν «ελεύθερη διακίνηση, πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν σε διαδικασίες, οι οποίες είναι χρονοβόρες και οι οποίες δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό πέραν του σκοπού της ψευδαίσθησης για αναγνώριση την οποία δεν έχουν, ούτε πρόκειται να έχουν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δώρος Θεοδώρου.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και ο υπουργός Αμυνας, Κούλης Μαυρονικόλας, τονίζοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο σημείο και προσθέτοντας ότι «με την παρουσία μας εδώ προσπαθούμε να επιλύσουμε τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται και είναι καθημερινά».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 29 Απριλίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Σχέδιο δράσης που θα της επιτρέψει να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στο χρονοδιάγραμμα ανοικοδόμησης του Ιράκ φέρεται να έχει ετοιμάσει η Άγκυρα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πρόκειται να διοριστεί υπουργός ειδικά για το Ιράκ.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που ετοιμάσθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τη ΜΙΤ, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μετά την εξασφάλιση της επικύρωσής του από την κυβέρνηση, αναφέρει η Cumhuriyet και προσθέτει πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, αναμένεται να αναθέσει καθήκοντα σε έναν από τους υπουργούς Επικρατείας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Λέγεται ότι ενδέχεται τα καθήκοντα αυτά να ανατεθούν στον Κιουρσάτ Τουζμέν ο οποίος θα διορισθεί υπουργός Επικρατείας λόγω της συγχώνευσης των Υπουργείων Δασών και Περιβάλλοντος.

    Προς την κατεύθυνση των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το Σχέδιο Δράσης έχει ως εξής:

    · Μετά την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Βαγδάτη, Οσμάν Πακσούτ και το διπλωματικό προσωπικό θα επιστρέψουν στο Ιράκ.

    Θα αρχίσουν να παρακολουθούνται στενά το χρονοδιάγραμμα προσδιορισμού της νέας διοίκησης καθώς και οι διαδικασίες αναδόμησης.

    · Συνεχίζονται τα προβλήματα ασφάλειας που πηγάζουν από το ΡΚΚ/KADEK. Μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος αυτού προβλέπεται η παραμονή των Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή. Η Τουρκία σκέπτεται ότι με τη σύσταση της νέας διοίκησης θα ασκηθεί πίεση στην ίδια για την απόσυρση των μονάδων αυτών. Όρος για την απόσυρση προβλέπεται να είναι η εξάλειψη των προβλημάτων όσον αφορά την ασφάλεια στην περιοχή.

    · Η Ερυθρά Ημισέληνος θα καταστεί περισσότερο αποδοτική στην εν λόγω περιοχή και θα εξασφαλίζεται η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα ζητούν τα Ην. Έθνη.

    · Θα εξασφαλισθεί η αύξηση της λειτουργικότητας της συνοριακής εισόδου Χαμπούρ και στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα ανοίξει δεύτερη είσοδος.

    · Εάν οι Η.Π.Α. αποφασίσουν για μία δύναμη σταθερότητας παρόμοια μ' αυτήν στο Αφγανιστάν, με σκοπό να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στη χώρα, τότε και η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει αποτελεσματικό ρόλο στο θέμα αυτό.

    Όπως αναφέρει η Cumhuriyet, στο πλαίσιο Σχεδίου Δράσης που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, αυξάνεται και η ανθρωπιστική βοήθεια.

    [20] ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ Η ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Το δυνατόν καλύτερες εμφανίσεις και θετικά αποτελέσματα θα επιδιώξει για τα επόμενα τρία παιχνίδια, μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Α' εθνικής, η ομάδα της Ξάνθης. Και αυτό γιατί κύριος στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση του εισιτηρίου της Ευρώπης μέσω του θεσμού του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι παίκτες άλλωστε θέλουν να πετύχουν τον στόχο τους. «Θέλουμε καλές εμφανίσεις στα επόμενα τρία παιχνίδια», επιβεβαιώνει ο προπονητής της ακριτικής ομάδας, Νίκος Καραγεωργίου.

    Ο προπονητής της ακρτικής ομάδας αναφέρθηκε και στις δύο μεταγραφικές κινήσεις (Καράσκο και Πέρεζ) που προχώρησε η Ξάνθη κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. «Για τον Καράσκο χρειάστηκε να πληρώσουμε και την ομάδα, ενώ ο Πέρεζ ήταν ελεύθερος. Ο Καράσκο είναι μεσοεπιθετικός που ανάλογα με το ματς, μπορεί να παίξει και δεκάρι και προορίζεται για αντικαταστάτης του Ουακίλι, ενώ ο Πέρεζ παίζει πλάγια αριστερά. Και οι δύο θα βοηθήσουν την ομάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραγεωργίου.

    [21] ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Επέστρεψαν στις προπονήσεις οι παίκτες του Ηρακλή, μετά το ρεπό που είχαν για τον εορτασμό του Πάσχα. Από την σημερινή προπόνηση απουσίαζαν αρκετοί παίκτες, αλλά και ο προπονητής, Ευγένιος Γκέραρντ ο οποίος δεν έχει επιστρέψει ακόμη από το ταξίδι ανεύρεσης μετεγγραφικών στόχων στο εξωτερικό. Η επιστροφή του έχει δρομολογηθεί για αύριο, ενώ από την επομένη θα καταστρώσει τα αγωνιστικά του πλάνα εν όψει του παιχνιδιού με τον Ιωνικό στη Νίκαια για το πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής.

    Από την σημερινή προπόνηση απουσίαζαν ο Κώστας Χαλκιάς που βρίσκεται με την εθνική ανδρών, ο Εντουιν Μουράτι που λείπει με την εθνική Αλβανίας, καθώς και οι Παντελής Καπετάνος, Γιώργος Αμπάρης, Παναγιώτης Λαγός, Γρηγόρης Παπαζαχαρίας που μετέχουν στην εθνική των ελπίδων.

    Τις επόμενες ημέρες κύριο μέλημα της διοίκησης θα είναι η ανανέωση των συμβολαίων των Έντερσον Φοφόνκα και Ιεροκλή Στολτίδη, οι οποίοι αποτελούν διακαή πόθο του Ολλανδού προπονητή, Ευγένιου Γκέραρντ.

    [22] ΠΡΟΤΑΣΟΦ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Πρόγραμμα που περιελάμβανε θεραπεία και ατομική προπόνηση ακολούθησε ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Πατσατζόγλου, ενώ ο Ελευθερόπουλος έκανε ατομική προπόνηση. Από την προπόνηση των "ερυθρολεύκων" απουσίασαν οι διεθνείς Γιαννακόπουλος, Βενετίδης, Χούτος, Άντζας και Κουλουχέρης.

    «Χρειάζεται σοβαρότητα και μεγάλη προσοχή στα επόμενα τρία ματς που θα κρίνουν τον τίτλο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη και απώλειες», αναφέρει ο τεχνικός της ομάδας, Ολεγκ Προτάσοφ και συνεχίζει αναφερόμενος στο επόμενο παιχνίδι. «Θέλουμε μόνο νίκες για να στεφθούμε εμείς πρωταθλητές. Πρέπει να σκεφτόμαστε τα Γιάννινα. Μετά έρχεται ο ΠΑΟ. Το πρόγραμμά μας είναι πολύ δύσκολο».

    Μετά το τέλος της σημερινής προπόνησης οι παίκτες μοίρασαν αυτόγραφα και αναμνηστικά της ομάδας στους μαθητές νορβηγικού σχολείου που παρακολούθησαν την προπόνηση.

    [23] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Στο παιχνίδι του Σαββάτου με την ΑΕΚ έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους οι παίκτες του Άρη. Η προετοιμασία συνεχίζεται κανονικά και ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Φοιρός θέλει πάση θυσία τη νίκη, ώστε να μπορέσει η ομάδα του να γράψει ένα νέο ρεκόρ στα εκτός έδρας παιχνίδια για φέτος (είναι το τελευταίο μακριά από το Χαριλάου), αφού με ένα θετικό αποτέλεσμα θα φθάσει τις οκτώ επιτυχίες. Επίσης μία νίκη θα δώσει το δικαίωμα στον Άρη να κάνει ένα μεγάλο βήμα για να εξασφαλίσει την έξοδό του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και μέσω του πρωταθλήματος και όχι μόνο μέσω του κυπέλλου που διεκδικεί.

    Το ευχάριστο για τον κ. Φοιρό είναι ότι επιστρέφουν στην ενεργό δράση δύο βασικοί παίκτες. Ο Νίκος Παπαδόπουλος και ο Ανδρέας Σκέντζος αφού και οι δυο εξέτισαν την ποινή τους. Ετσι, οι μοναδικοί απόντες στην αναμέτρηση του Σαββάτου θα είναι οι ανέτοιμοι αγωνιστικά Αλέκος Δέλλιος και Πέτρος Πασσαλής. «Ο Αρης έχει την ευκαιρία να πάρει το κύπελλο και να κάνει μια πολύ καλή πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι μπορούμε να το πετύχουμε», τονίζει ο Πέτρος Πασσαλής.

    Στο μεταξύ, οι βετεράνοι της ομάδας συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού από την εγγραφή νέων μετόχων.

    [24] ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΝΟΔΟΥ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (17:59 UTC+2)

    Αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 4 Μαϊου τα τουρνουά ανόδου βόλεϊ ανδρών και γυναικών, στη Γ' και την Β΄ Εθνική αντίστοιχα.

    Το πρόγραμμα των αγώνων:

    Τουρνουά ανόδου ανδρών (γήπεδο Πρέβεζας)

    30/4/03: 15.00 ΟΦΗ-Απόλλων Πατρών, 17.00 ΜΑΣ Νίκη-ΑΠΣ Κωστής Παλαμάς, 19.00 ΑΟ Πρεβέζης-Ερμής Αγιάς.

    1/5/03: 15.00 ΜΑΣ Νίκη-ΟΦΗ, 17.00 ΑΠΣ Κωστής Παλαμάς-Ερμής Αγιάς, 19.00 Απόλλων-ΑΟ Πρεβέζης.

    2/5/03: 15.00 ΟΦΗ-ΑΠΣ Κωστής Παλαμάς, 17.00 Ερμής Αγιάς-Απόλλων, 19.00 ΑΟ Πρεβέζης-ΜΑΣ Νίκη.

    3/5/03: 15.00 ΜΑΣ Νίκη-Ερμής Αγιάς, 17.00 ΑΠΣ Κωστής Παλαμάς-Απόλλων, 19.00 ΟΦΗ-ΑΟ Πρεβέζης.

    4/5/03: 12.00 Απόλλων-ΜΑΣ Νίκη, 14.00 Ερμής Αγιάς-ΟΦΗ, 16.00 ΑΟ Πρεβέζης-ΑΠΣ Κωστής Παλαμάς.

    Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας θα ανεβούν στην Γ' Εθνική ανδρών.

    Τουρνουά ανόδου γυναικών (γήπεδο Γιαννιτσών)

    30/4/03: 16.00 ΓΣ Λαμίας-Ρέθυμνο, 18.00 Καμποχώρια-ΜΓΣΑΕ Κομοτηνής, 20.00 ΓΣ Άργους-Μέγας Αλέξανδρος.

    1/5/03: 16.00 ΓΣ Άργους-ΓΣ Λαμίας, 18.00 Ρέθυμνο-Καμποχώρια, 20.00 Μέγας Αλέξανδρος-ΜΓΣΑΕ Κομοτηνής.

    2/5/03: 16.00 Καμποχώρια-ΓΣ Άργους, 18.00 ΜΓΣΑΕ Κομοτηνής-Ρέθυμνο, 20.00 ΓΣ Λαμίας-Μέγας Αλέξανδρος.

    3/5/03: 16.00 ΓΣ Άργους-ΜΓΣΑΕ Κομοτηνής, 18.00 ΓΣ Λαμίας-Καμποχώρια, 20.00 Μέγας Αλέξανδρος-Ρέθυμνο.

    4/5/03: 10.30 ΜΓΣΑΕ Κομοτηνής-ΓΣ Λαμίας, 12.30 Ρέθυμνο-ΓΣ Άργους, 14.30 Καμποχώρια-Μέγας Αλέξανδρος.

    Οι τρεις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας θα πάρουν το εισιτήριο για την Β' Εθνική γυναικών.

    [25] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΙΡΑΚΙΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Λονδίνο, 29 Απριλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Μια άγνωστη μέχρι σήμερα αντιστασιακή οργάνωση Ιρακινών, με επιστολή της προς την αραβόφωνη εφημερίδα "Al Quds" (Η Ιερουσαλήμ), με έδρα το Λονδίνο, υποστηρίζει πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός και ετοιμάζεται να απευθύνει μήνυμα μέσα στις επόμενες 72 ώρες.

    Όπως μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky, στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει σκοτωθεί. Είναι ακόμη ζωντανός. Πρόκειται να απευθύνει μήνυμα προς το (αραβικό) έθνος μέσα στις επόμενες 72 ώρες».

    Όπως υποστηρίζει, μάλιστα, η άγνωστη αυτή- έως σήμερα τουλάχιστον- οργάνωση, ο Σαντάμ έχει στη διάθεσή του στοιχεία ότι «ορισμένοι ιρακινοί αξιωματούχοι (του καθεστώτος του) ήταν αναμεμειγμένοι με τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας».

    Η ίδια οργάνωση υποστηρίζει, επίσης, ότι οι Αμερικανοί έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, προκειμένου να κρύψουν τις απώλειές τους από την «θαρραλέα αντίσταση» των Ιρακινών. Λέει, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έχασαν τη ζωή τους 211 βρετανοί και 1.300 αμερικανοί στρατιώτες.

    [26] ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Ραμάλλα, 29 Απριλίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Την ψήφο εμπιστοσύνης του παλαιστινιακού κοινοβουλίου εξασφάλισε, σήμερα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, ο γνωστός ως Αμπου Μάζεν.

    Με ψήφους 51 υπέρ, 18 κατά και μία αποχή, ο Αμπάς γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την παρουσίαση ενός ειρηνευτικού σχεδίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο οποίο θα γίνεται ειδική μνεία στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    Λίγο πριν την ψηφοφορία, ο Αμπάς είχε υποσχεθεί- εμμέσως πλην σαφώς- τον αφοπλισμό των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, λέγοντας ότι μόνον οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν όπλα ή να εξουσιοδοτούν την κατοχή όπλων.Λίγο πριν την ψηφοφορία, ο Αμπάς είχε υποσχεθεί- εμμέσως πλην σαφώς- τον αφοπλισμό των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, λέγοντας ότι μόνον οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν όπλα ή να εξουσιοδοτούν την κατοχή όπλων.

    [27] ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΝΤΑΜ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ;

    Λονδίνο, 29 Απριλίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Μέσα στις επόμενες 72 ώρες, ο Σαντάμ Χουσεΐν, η τύχη του οποίου αγνοείται, θα απευθύνει μήνυμα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky, χωρίς ωστόσο να μεταδίδει περισσότερες πληροφορίες.

    [28] ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 29 Απριλίου 2003 (17:57 UTC+2)

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν χθες το βράδυ, όταν σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Φαλούτζα, στα δυτικά της πρωτεύουσας, Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με το BBC, αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον πλήθους κατοίκων της πόλης που είχε συγκεντρωθεί ζητώντας από τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από ένα σχολείο που είχαν καταλάβει, ώστε τα παιδιά της περιοχής να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

    Πάντως, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στη Φαλούτζα είπε ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν ένοπλη επίθεση πριν ανοίξουν πυρ, προσθέτοντας ότι μπορεί μόνο να επιβεβαιώσει ότι επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν.

    [29] ΝΕΕΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Τζαμού, 29 Απριλίου 2003 (17:17 UTC+2)

    Ινδοί στρατιώτες επιτέθηκαν στην περιοχή Ντόχα του Κασμίρ όπου είχαν πληροφορίες ότι είχαν τη βάση τους ισλαμιστές αντάρτες με αποτέλεσμα να προκληθούν συγκρούσεις που διήρκεσαν περισσότερο από πέντε ώρες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άτομα.

    Από τα θύματα 11 ήταν ισλαμιστές αντάρτες και 6 Ινδοί στρατιώτες.

    Η Ντόχα βρίσκεται 110 μίλια βορειοανατολικά της πόλης Τζαμού.

    [30] Η Ε.Ε. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Ενίσχυση του ρόλου του πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο στο πλαίσιο των πολιτικών που υιοθετεί όσο και στο πλαίσιο των συζητήσεων στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, ζήτησαν με ψήφισμα οι συμμετέχοντες στην Συνδιάσκεψη για το βιβλίο και τη βιβλιαγορά στην Ε.Ε. μετά τη διεύρυνση, που διεξήχθη στην Αθήνα.

    Ειδικότερα, για τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες και ιδίως τη βιομηχανία του βιβλίου συστήνεται να υπάρχει κατάλληλη αντιμετώπιση και να λάβουν την αρμόζουσα θέση στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως για την εκπαίδευση, την απασχόληση και τη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας, τα προγράμματα για την κοινωνία της πληροφορίας και τις νέες τεχνολογίες, το δίκαιο ανταγωνισμού, κλπ.

    Οι συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη της Αθήνας, περισσότεροι από 150 συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοπώλες και βιβλιοθηκονόμοι θεωρούν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αποκτήσει μια πιο φιλόδοξη πολιτική για το βιβλίο και την ανάγνωση και να μην περιορίζεται στο πρόγραμμα «Πολιτισμός 2000» για το οποίο πιστεύουν ότι είναι «μη επαρκώς χρηματοδοτούμενο».

    «Είναι απαραίτητο η Ε.Ε. να αναγνωρίσει τόσο την πολιτιστική όσο και την οικονομική σημασία του τομέα του βιβλίου, που αντιπροσωπεύει, από εκδοτικής πλευράς, έναν κύκλο εργασιών ο οποίος υπολογίζεται σε 20 δισεκατομμύρια Ευρώ το 2001 (δηλαδή υψηλότερο από τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα των οπτικοακουστικών και της μουσικής), περισσότερους από 25.000 βιβλιοπώλες στην Ε.Ε., καθώς και περισσότερους από 54.000 συγγραφείς και μεταφραστές», τονίζεται στο Ψήφισμα.

    Σημειώνεται ακόμη ότι ανάμεσα στις σημαντικότερες προτεραιότητες για τον ευρωπαϊκό τομέα του βιβλίου περιλαμβάνεται η προώθηση της ανάγνωσης, ενώ γίνεται αναφορά και στην ανάγκη να φορολογείται το βιβλίο με το χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α.

    Κ. Κούτρα

    [31] ΤΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ" ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (18:11 UTC+2)

    Ο Διονύσης Σαββόπουλος ανεβαίνει στα «Βαλκανικά Ποδήλατά» του και μεταφέρεται στη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με τη σημαία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Με «συνεπιβάτες» τους Ελληνες Mode Plagal , τον Ρουμάνο Florin Mikuta, τη γυναικεία χορωδία Le Mystere des voix Bulgares και το χοροθέατρο Ροές, ο Διονύσης Σαββόπουλος ταξιδεύει για νέες βαλκανικές περιπέτειες στη Λουμπλιάνα (9/5/2003), στη Σόφια (30/5/2003), και στο Βουκουρέστι (2/6/2003).

    Η σκηνογραφία της μουσικής παράστασης είναι του Αλέκου Φασιανού, η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, ενώ η μουσική, το σενάριο και η σκηνοθεσία, φυσικά, του δικού μας Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος χρησιμοποιεί τα τραγούδια του ως οχήματα για τους ήχους πέντε βαλκανικών χωρών.

    [32] ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ 10 ΝΕΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (18:06 UTC+2)

    Προβάλλοντας για μία εβδομάδα (9 - 15/5) ταινίες από τα 10 νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ελληνικό γραφείο του ευρωπαϊκού προγράμματος «MEDIA» απλώνει γέφυρα πολιτιστικής επικοινωνίας με την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Κύπρο.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας, ο σκοπός αυτής της κίνησης είναι να υποδεχτεί, αλλά και να γνωρίσει καλύτερα το ελληνικό κοινό την κινηματογραφία των νέων ευρωπαίων γειτόνων μας. Χαρακτηριστικός, εξάλλου, είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης: «Καλώς ήρθες γείτονα!».

    Το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα, διοργανώνεται με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με αφορμή τη διεύρυνση του MEDIA, δηλαδή του ευρωπαϊκού «Προγράμματος δράσης για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας», στο οποίο πλέον συμμετέχουν και οι 10 παραπάνω χώρες.

    [33] ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΟΡΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2003 (16:40 UTC+2)

    Τους νικητές των Κρατικών Βραβείων Χορού για το 2002 ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, αποδεχόμενο τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία:

    α. Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας:

    Απονέμεται από κοινού στους χορευτές Αλεξάντερ Νέσκωφ για την ερμηνεία του στην παράσταση «Ωραία Κοιμωμένη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (κλασσικό μπαλέτο) και Ερμή Μαλκότση για την ερμηνεία του στην παράσταση «Modus Vivendi» της Εταιρείας Ορχηστικής Τέχνης «Οι Χορευτές» (σύγχρονος χορός).

    β. Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας:

    Απονέμεται στη Λίντα Καπετανέα για την ερμηνεία της στην παράσταση «Modus Vivendi» της Εταιρείας Ορχηστικής Τέχνης «Οι Χορευτές» (σύγχρονος χορός).

    Το κάθε Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 8.804 ευρώ.

    Τα βραβεία για την καλύτερη παραγωγή, την καλύτερη χορογραφία και την καλύτερη μουσική σύνθεση για χορό, δεν απονέμονται.

    Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Χορού αποτελείται από τους κ.κ. Γιάννη Μέτση, Ανδρέα Ρικάκη, Ευθύμιο Δούκα, Λένα Ζαμπούρα, Θεόδωρο Καλούμενο, Δημήτρη Καμινάρη, Γιάννη Μετζικώφ, Άννα Μπιλικάκη, Άννα Πέτροβα, Νατάσα Χασιώτη και Μίρκα Ψαροπούλου, μέλη.

    [34] TO "ΠΑΡΤΥ" ΤΟΥ ΝΗΛ ΣΑΪΜΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2003 (16:22 UTC+2)

    Το καινούργιο έργο του Νηλ Σάιμον «Τo πάρτυ» κάνει απόψε πρεμιέρα στο θέατρο Εγνατία σε μετάφραση Λάκη Λαζόπουλο και σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού Η υπόθεση εκτυλίσσεται στον πριβέ χώρο ενός πολυτελούς εστιατορίου στο Παρίσι, όπου φτάνουν διαδοχικά τρεις άντρες. Ο καθένας έχει λάβει μια πρόσκληση σε πάρτυ που θα γίνει στον συγκεκριμένο χώρο. Ενώ αναρωτιούνται τι συμβαίνει μπαίνουν διαδοχικά τρεις γυναίκες. Από την στιγμή αυτή και μετά, μαθαίνουμε ότι αυτοί οι έξι άνθρωποι είναι τρία πρώην ανδρόγυνα. Κάποιος είχε την «δαιμόνια» ιδέα να καλέσει αυτούς τους έξι ανθρώπους σε κοινό χώρο, ώστε να συναντηθούν και να λύσουν με αυτόν τον τρόπο το αίνιγμα του χωρισμού τους. Μέσα από τις συζητήσεις, τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις αλλά και τις αναπάντεχες εξελίξεις στις σχέσεις των ηρώων, τους ακούμε να μιλούν για τη φθορά του έρωτα, του γάμου, του πάθους, της φιλίας, των ανθρώπινων σχέσεων και κυρίως για την φθοροποιό και ταυτόχρονα την ακατάλυτη δύναμη της αγάπης.

    «Το «Πάρτυ» έχει σχέση με την αποδοχή του μη τέλειου ζευγαριού. Τα τρία ζευγάρια της παράστασης αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο πληθυσμό στην κοινωνία. Το πρώτο ζευγάρι είναι ανταγωνιστικό, δεν αντέχει ο ένας την επιτυχία του άλλου. Το δεύτερο ζευγάρι δεν ξέρει να διαχειριστεί την αγάπη, δεν ξέρει τη δοσολογία της. Το τρίτο ζευγάρι στηρίζει το γάμου στο πάθος και το σεξ. Ο Σάιμον κλειδώνει αυτά τα τρία ζευγάρια στο ακριβότερο ρεστοράν του Παρισιού για να μιλήσουν. Το έργο τελειώνει γλυκόπικρα» είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο σκηνοθέτης της παράστασης Γρηγόρης Βαλτινός.

    Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου ενώ οι φωτισμοί είναι του Παναγιώτη Μανούση. Πρωταγωνιστούν οι: Κρατερός Κατσούλης, Μπέσυ Μάλφα, Λήδα Ματσάγγου, Εβελίνα Παπούλια, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Αντώνης Φραγκάκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 29 April 2003 - 18:14:33 UTC