Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [02] Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ
  • [03] ΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΣΑΡΟΝ ΚΑΙ ΑΜΠΑΣ
  • [04] ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ
  • [07] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [08] ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ
  • [09] ΜΗΝΥΜΑ Δ. ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [10] ΣΤΟ 1 ΕΥΡΩ Η ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ ΑΕ
  • [11] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [12] 5ΗΜΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2003
  • [13] ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕΒΕ:ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΝΕΧΑ
  • [14] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [15] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΛΑΣ
  • [17] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [18] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΘΕΣΑΝ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ
  • [19] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΣΤΟΛΤΙΔΗ ΚΑΙ ΦΟΦΟΝΚΑ
  • [20] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 33ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [21] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΡΑΝΤΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο Ν. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
  • [22] ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ Ο ΑΡΗΣ
  • [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΙΣΟΠΑΛΕΣ 1-1 ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
  • [24] Η ΧΑΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΝ "ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ'
  • [25] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΖΗΤΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [26] ΑΝΑΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΑΚΙΝΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
  • [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [28] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
  • [29] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  • [30] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
  • [31] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΠ. ΚΑΡΥΔΑΚΗ ΣΤΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

  • [01] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2003 (18:21 UTC+2)

    Ανακοινώθηκε το απόγευμα η δέσμη μέτρων της κυπριακής κυβέρνησης για τους Τουρκοκυπρίους. Το κείμενο της πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης έναντι των Τουρκοκυπρίων έχει ως εξής:

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    (ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ)

    Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης με την εισαγωγή των μέτρων που αναφέρονται πιο κάτω, διαρκούσης της κατάστασης μη-λύσης του κυπριακού, είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους που διαβιούν κατά κύριο λόγο στις κατεχόμενες περιοχές να απολαμβάνουν, στο βαθμό του δυνατού, τα δικαιώματα και ωφελήματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της. Ολα τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Η νομική λογική που διέπει τα μέτρα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ανέχεται τα αποτελέσματα κάποιων πράξεων της υποτελούς τοπικής διοικήσεως της Τουρκίας στα κατεχόμενα, χωρίς αυτό να αναιρεί ή να επηρεάζει το γεγονός ότι παράγονται παράνομα ή από όργανα ή σώματα τα οποία συστήνονται και λειτουργούν παράνομα, σε εκείνες τις περιπτώσεις που, αν αγνοούνταν, αυτό θα συνιστούσε ή θα είχε ως συνέπεια την αποστέρηση ή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων πολιτών της Δημοκρατίας.

    Η θέση αυτή στηρίζεται στην τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο, επικαλούμενο την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της Ναμίμπια, λαμβάνει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπόψη τα αποτελέσματα ορισμένων διευθετήσεων και πράξεων στα κατεχόμενα.

    Η εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης υιοθέτηση αυτής της στάσης υποδηλοί διάθεση για συνειδητή πραγματιστική αντιμετώπιση κάποιων δεδομένων η οποία στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση της να ληφθούν υπόψη, ενώ θα μπορούσαν να αγνοηθούν. Συνεπώς τα μέτρα δεν μπορούν να ερμηνευθούν ότι συνιστούν κίνδυνο αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας ή αποδοχή της ύπαρξης της (acknowledgment), ή ότι υποβοηθούν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων.

    ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ

    Η διακίνηση αγαθών θα διευκολυνθεί κατά τρόπο ουσιαστικό. Πιο συγκεκριμένα θα διευκολυνθεί πρακτικά η διακίνηση των επιτοπίως παραγομένων αγαθών καθώς και άλλων αγαθών για προσωπική χρήση από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές. (Η διακίνηση αγαθών από τις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές προς τα κατεχόμενα ήταν πάντα ελεύθερη).

    Ρυθμίσεις θα γίνουν επίσης σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία και το κοινοτικό κεκτημένο, για την κυκλοφορία επιτοπίως και στην Ευρωπαϊκή αγορά ή σε τρίτες χώρες, αγαθών που παράγονται στα κατεχόμενα. Για την πρακτική εφαρμογή αυτού του μέτρου αναμένονται η συμβολή και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

    Θα διευκολυνθεί περαιτέρω η διακίνηση από τις κατεχόμενες στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές τόσο Τουρκοκυπρίων όσο και άλλων προσώπων που βρίσκονται νομίμως στην Κύπρο. Προς τούτο η Κυπριακή Κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει συνεννόηση για διάνοιξη περισσοτέρων σημείων ελεγχόμενης διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα. Επιπλέον θα γίνουν ρυθμίσεις για τη νόμιμη κυκλοφορία οχημάτων από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές από τις 10 Μαΐου 2003, εφόσον θεσπιστεί η αναγκαία νομοθεσία.

    Περαιτέρω, θα υπάρξει βαθμιαία χαλάρωση των ισχυόντων περιορισμών στη διακίνηση τουριστών από τις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές προς τις κατεχόμενες, όσον αφορά το χρόνο παραμονής.

    ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Θα ληφθούν πρακτικά μέτρα για διευκόλυνση της απασχόλησης Τ/Κ που διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές από εργοδότες στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές με τους ίδιους όρους απασχόλησης που ισχύουν για τους υπόλοιπους Κυπρίους εργαζομένους. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει, μεταξύ άλλων, περισσότερη δημοσιοποίηση της ισχύουσας πρακτικής ώστε να γνωρίζουν οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα ότι μπορούν να απευθύνονται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας για εξεύρεση απασχόλησης. Θα προωθηθεί η υποβολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έμφαση θα δοθεί στην εργοδότηση τεχνικά καταρτισμένων επαγγελματιών. Γίνονται διευθετήσεις για να ανατεθεί κατάλληλος συντονιστικός ρόλος στις εργατικές ομοσπονδίες, στο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, και τις Ομοσπονδίες Εργοδοτών και Βιομηχάνων των δύο κοινοτήτων.

    ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ/ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

    Θα προωθηθεί, επίσης, η ιδέα ανάθεσης, εργολαβιών και υπεργολαβιών σε Τ/Κ στα κατεχόμενα νοουμένου ότι οι εργολάβοι και υπεργολάβοι τηρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΩΝ

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση εμμένοντας στο ότι είναι παράνομη η σύσταση ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στα κατεχόμενα, αλλά επιθυμώντας να μην γίνονται δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος πραγματικά προσοντούχων αποφοίτων αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα προβεί σε διευθετήσεις έτσι, ώστε να μπορούν να εργοδοτούνται προσοντούχοι Τ/Κ στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές επί τη βάσει των ουσιαστικών τους προσόντων.

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Θα ενθαρρυνθεί και θα διευκολυνθεί η συμμετοχή Τ/Κ σε ερευνητικά και άλλα κοινοτικά προγράμματα όπως Leonardo, Socrates, 6ον Πρόγραμμα Πλαίσιο κ.α. Θα παραχωρηθούν υποτροφίες σε Τ/Κ για παρακολούθηση μαθημάτων σε αναγνωρισμένα Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα στην Κύπρο.

    Θα εισαχθεί επίσης βαθμιαία η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας - σε βασικό επίπεδο - στη Μέση Εκπαίδευση και σε ενήλικες στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές. Προς τον σκοπό αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια εργοδότησης Τ/Κ εκπαιδευτικών.

    Θα γίνουν πρακτικές διευθετήσεις για δωρεάν διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας από Ε/Κ εκπαιδευτικούς σε Τ/Κ ενδιαφερομένους μαθητές/φοιτητές που διαβιούν στην κατεχόμενη περιοχή.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων αθλητικών ομοσπονδιών θα διευκολύνει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων αθλητών σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις μέσω των Κυπριακών Εθνικών Ομάδων. Η επικείμενη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 προσφέρεται ως μια καλή ευκαιρία για τη συμπερίληψη Τ/Κ αθλητών στην εθνική ομάδα της Κύπρου.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα ενίσταται στη συμμετοχή επιστημόνων, καλλιτεχνών κ.λ.π., από τα κατεχόμενα σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό εφόσον συμμετέχουν υπό την προσωπική τους ιδιότητα και όχι εξ ονόματος, ή με τη χρήση συμβόλων της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων.

    Η Κυβέρνηση θα ενισχύσει έμπρακτα διακοινοτικές επαφές και την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα σε Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

    Θα εξομοιωθεί η μεταχείριση των συγγενών τουρκοκυπρίων αγνοουμένων και αμάχων φονευθέντων της περιόδου 1963-67 και 1974 με τους συγγενείς ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και πεσόντων. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την παροχή ωφελημάτων, πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτουν οι κρατικές υπηρεσίες, ενίσχυση της διερευνητικής προσπάθειας για διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων, τη δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού και Τράπεζας Προθανατίων και άλλων αναγκαίων πληροφοριών από συγγενείς, την διενέργεια διερευνητικών ανασκαφών καθώς και εκταφών όταν επιδειχθεί ενδιαφέρον και συνεργασία των συγγενών.

    ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΦΩΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Παράλληλα η Κυπριακή Κυβέρνηση προτείνει τη σύσταση δικοινοτικής επιτροπής για ανθρωπιστικά και άλλα συναφή θέματα με εμπλοκή της UNFICYP, η οποία να έχει αποστολή τη συζήτηση και επίλυση προβλημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη διευκόλυνση των επαφών και της επικοινωνίας ανάμεσα σε πρόσωπα που διαβιούν εκατέρωθεν των γραμμών καταπαύσεως του πυρός.

    ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα διευκολύνει με περαιτέρω πρακτικές διευθετήσεις, την έκδοση προς του Τ/Κ από τις αρχές της Δημοκρατίας, ταξιδιωτικών εγγράφων, ταυτοτήτων, πιστοποιητικών γεννήσεως, και άλλων πιστοποιητικών και επισήμων εγγράφων.

    Πιστοποιητικά οικογενειακής ή προσωπικής κατάστασης και άλλα συναφή έγγραφα, τουρκοκυπρίων που διαβιούν ή διαβιούσαν στα κατεχόμενα, μπορούν κατά περίπτωση να εξετάζονται και το περιεχόμενο τους να λαμβάνεται υπ' όψιν από αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έκδοση διοικητικών πράξεων που τους αφορούν.

    ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

    Θα ληφθούν περαιτέρω πρακτικά μέτρα για καλύτερη εξυπηρέτηση των Τ/Κ ασθενών που έρχονται στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές για διάγνωση ή νοσηλεία. Προς τον σκοπό αυτό θα συσταθεί μηχανισμός (hot-line) ο οποίος να στελεχώνεται επί 24ώρου βάσεως για το χειρισμό επειγόντων περιστατικών. Επίσης θα παρασχεθούν διευκολύνσεις και κίνητρα για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των γιατρών και ιατρικών ιδρυμάτων εκατέρωθεν της γραμμής καταπαύσεως του πυρός προς όφελος των ασθενών.

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

    Η Κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση για τη σύσταση διεθνούς ιδρύματος προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που υποβλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (υπό-επιτροπή για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς). Η πρόταση διαπνέεται από την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου και προνοεί συνεργασία με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα δοθεί έμφαση στη συντήρηση τουρκοκυπριακών μνημείων (π.χ. μουσουλμανικών τεμενών, κοιμητηρίων) στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας και εκκλησιών, κοιμητηρίων καθώς και αρχαιολογικών και άλλων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΡΙΚ

    Θα προωθηθεί η αναβάθμιση των εκπομπών του ΡΙΚ, στην Τουρκική γλώσσα, η οποία να περιλαμβάνει την επέκταση του υποτιτλισμού προγραμμάτων την αύξηση της διάρκειας του δελτίου ειδήσεων στην Τουρκική καθώς και των προγραμμάτων Aktualite και Prisma και τη δημιουργία μιας νέα τηλεοπτικής εκπομπής η οποία να απευθύνεται στους Τουρκοκύπριους και να έχει ως στόχο να συμβάλει στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συμβίωσης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.

    ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΚΡΗΣ ΖΩΝΗΣ

    Η Κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε στην UNFICYP τον Ιανουάριο του 2002 πρόταση για άρση του συνόλου των ναρκοπεδίων εντός της νεκρής ζώνης σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα των Η.Ε. Παρά την αρνητική απάντηση της Τουρκικής πλευράς η Κυπριακή κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει μονομερώς στην άρση των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς εντός της νεκρής ζώνης στο προσεχές μέλλον.

    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

    Η κυβέρνηση έχει επεξεργασθεί φόρμουλα για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ τοπικών αρχόντων εκατέρωθεν της γραμμής αντιπαράταξης καθώς και την χρηματοδότηση έργων σε τοπικό επίπεδο στα κατεχόμενα, χωρίς να επηρεάζεται η θέση της έναντι του παρανόμου της αποσχιστικής οντότητας.

    ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θα υπάρξει αυτοματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα κατεχόμενα και την Τουρκία από την 2 Μαΐου 2003. Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία και λαμβανομένου υπόψη ότι οι συμφωνίες περιαγωγής γίνονται μεταξύ εταιρειών και όχι κρατών, θα ενθαρρυνθεί η ΑΤΗΚ να συνάψει συμφωνίες περιαγωγής με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες παρέχουν τώρα υπηρεσίες στα κατεχόμενα.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θα προωθηθεί η θέσπιση της αναγκαίας νομοθεσίας ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές τοπικών αρχών στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές και τις Ευρωεκλογές επί τη βάσει της σχετικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σχετικής νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Για το συντονισμό της εφαρμογής των πιο πάνω μέτρων θα λειτουργήσει Γραφείο Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων επικεφαλής του οποίου θα οριστεί Επίτροπος, το οποίο θα έχει επίσης τις πιο κάτω αρμοδιότητες:

    (α) θα συντονίζει τις προσπάθειες του κράτους για προσεκτική εξέταση όλων των νομοθεσιών, πολιτικών και διοικητικών πρακτικών ώστε να μην δημιουργούνται προϋποθέσεις για δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των Τ/Κ κατά την εφαρμογή τους.

    (β) θα προβαίνει σε συστάσεις όπου δει, για εισαγωγή νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών μέτρων ή αναθεώρηση ήδη ισχυόντων ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα δικαιώματα και έννομα συμφέροντα των Τ/Κ.

    (γ) θα εισηγείται και θα μεριμνά για την εισαγωγή πρακτικών διευθετήσεων για εξυπηρέτηση των Τ/Κ πολιτών της Δημοκρατίας, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις πρακτικές δυσκολίες πρόσβασης των Τ/Κ στις κρατικές υπηρεσίες και στα οφέλη που απορρέουν από την εφαρμογή κρατικών πολιτικών.

    (δ) χωρίς να υποκαθιστά τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα μπορεί να δέχεται και να διαβιβάζει στις αρμόδιες κρατικές ή άλλες υπηρεσίες αιτήματα των Τ/Κ υποβάλλοντας τις κατά την κρίση του εισηγήσεις.

    (ε) θα συμβουλεύει και θα παρέχει πληροφορίες στους Τ/Κ, αναφορικά με τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, καθώς και τα οφέλη που μπορούν να απολαμβάνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες και πολιτικές (διαβατήρια, οικονομικές παροχές, επιδοτήσεις κ.λ.π.) καθώς και από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (στ) θα μεριμνά για τη μετάφραση στην Τουρκική σχετικών εντύπων, αιτήσεων και άλλων εγγράφων και θα διαμορφώσει ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιεύονται τα πιο πάνω μαζί με άλλες χρήσιμες για τους Τ/Κ πληροφορίες.

    Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσουν κέντρα πληροφόρησης στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [02] Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

    Aθήνα, 30 Απριλίου 2003 (17:46 UTC+2)

    Για κομματική εκμετάλλευση του κλίματος που δημιουργήθηκε λόγω των καταγγελιών που αφορούν στελέχη της κυβέρνησης κατηγόρησε τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, με αφορμή τις δηλώσεις του Θοδωρή Ρουσόπουλου, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκαλέσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση.

    "Δεν άντεξε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. στον πειρασμό της κομματικής εκμετάλλευσης και υιοθέτησε σήμερα τα ευφάνταστα σενάρια περί "διαπλοκής", εμπλεκόμενος πλέον στον πόλεμο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Δικό τους θέμα. Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας με πλήρη διαφάνεια στις ενέργειές μας", είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [03] ΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΣΑΡΟΝ ΚΑΙ ΑΜΠΑΣ

    Τελ Αβιβ, 30 Απριλίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Στους Μαχμούντ Αμπάς και Αριέλ Σαρόν επιδόθηκε το απόγευμα ο «οδικός χάρτης», στον οποίο η διεθνής κοινότητα εναποθέτει τις ελπίδες της για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε ο Ρόυτερς.

    Το ειρηνευτικό σχέδιο παραδόθηκε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντάνιελ Κούρτζερ στα χέρια του Σαρόν στην κατοικία του τελευταίου στην Ιερουσαλήμ. Η συνάντηση έλαβε χώρα δίχως την παρουσία μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Λίγο αργότερα, ο «οδικός χάρτης» που φέρει τη σφραγίδα μεσολαβητών του ΟΗΕ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας παρουσιάστηκε και στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς, στο γραφείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης από τον συντονιστή του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τέριε Ρέντ Λάρσεν. Ο Αμπάς θα λάβει και πρόσκληση μετάβασης στο Λευκό Οίκο για να συζητήσει με τον Τζορτζ Μπους τα περί εφαρμογής του σχεδίου.

    [04] ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Bρυξέλλες, 30 Απριλίου 2003 (16:16 UTC+2)

    Εγγύτερα στην "αφετηρία" φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον το μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για την προώθηση του έργου, κρίνοντας πως "δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σύμβαση για την κατασκευή του Μετρό παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων".

    Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διενεργήθηκε μετά από καταγγελία της κοινοπραξίας ''Μακεδονικό Μετρό'' ότι σημειώθηκαν παρατυπίες κατά τη διαδικασία επιλογής αναδόχου του έργου. Στην απόφασή της, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η σύμβαση που κατακυρώθηκε το 1999 στην κοινοπραξία ''Μετρό Θεσσαλονίκης'' δεν παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, ούτε αντίκειται στις νόμιμες διαδικασίες δημοπράτησης, οπότε αποτελεί νόμιμη σύμβαση παραχώρησης.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση της Κομισιόν, οποιοσδήποτε επιλεχθείς διαγωνιζόμενος θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την τελική σύμβαση με παρόμοιους όρους, χωρίς αυτό να είναι ασύμβατο με τα τεύχη δημοπράτησης (τα οποία άφηναν μεγάλα ερμηνευτικά περιθώρια ως προς το τι θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων από τον επιλεχθέντα διαγωνιζόμενο).

    Επιπλέον, μετά από επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή έκρινε ότι οι οικονομικές εγγυήσεις που υποβλήθηκαν από την κοινοπραξία ''Μετρό Θεσσαλονίκης'' ήταν σύμφωνες με τις κοινοτικές διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υποβάλλουν οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν προβλέπονται για το έργο κρατικές ενισχύσεις ανεπίτρεπτες από τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης.

    Υπενθυμίζεται ότι το έργο εξαγγέλθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της γαλλικής εταιρίας Μπουΐκ στις 5 Φεβρουαρίου του 1999 και κυρώθηκε με τον Νόμο 2714/99.

    Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης οριζόταν η 5η Ιουνίου του 2000, χρονολογία κατά την οποία έπρεπε να έχουν εκτελεστεί οι πρόδρομες εργασίες, να έχει ολοκληρωθεί η οριστικά μελέτη και να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Με καθυστέρηση δύο χρόνων, στις 30 του περασμένου Ιουνίου κατατέθηκαν από την ανάδοχη κοινοπραξία τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την ΕΤΕπ, τα οποία αφορούσαν τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκριση του δανείου. Εκτοτε, το έργο γνώρισε διαδοχικές παρατάσεις προθεσμιών, με τελευταία τη σιωπηρή που έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά τη λήξη -στο τέλος Μαρτίου- και της τελευταίας πίστωσης χρόνου που είχε εκχωρηθεί.

    Tο συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 220 δισ. δρχ. (τιμές 1999) το οποίο προβλέπεται να καλυφθεί κατά 13% (29 δισ. δρχ.) από ίδια κεφάλαια του αναδόχου, 27% (τα 59 δισ. δρχ.) από το ελληνικό Δημόσιο, 40% (88 δισ. δρχ.) από δάνειο της ETEπ και 20% (44 δισ. δρχ.) από δάνειο ομίλου εμπορικών τραπεζών.

    [05] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την έγκριση από την Κομισιόν του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επισημαίνοντας ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να ξεκινήσει το έργο εντός 30 ημερών.

    Συγκεκριμένα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Κολεγίου των Επιτρόπων που άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε:

    "Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι ως Δήμος Θεσσαλονίκης για την εξέλιξη αυτή, γιατί διεκδικήσαμε με συνέπεια και κρατήσαμε ψηλά ένα έργο ζωτικής σημασίας για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και την ποιότητα μετακίνησης των συμπολιτών μας, όταν άλλοι αναζητούσαν, άλλες αναποτελεσματικές λύσεις προδιαγράφοντας για το Μετρό μία κατάληξη, που ευτυχώς για την πόλη, ποτέ δεν ήρθε. Χαιρετίζουμε τη θετική εξέλιξη για το έργο - σημαία της Θεσσαλονίκης".

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να ξεκινήσει το έργο εντός 30 το πολύ ημερών, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2003.

    "Συγκεκριμένα θα πρέπει άμεσα να αποσταλεί το χρηματοοικονομικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε αυτή να δώσει το "clearens", να εγκριθεί το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τέλος να κυρωθεί η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή των Ελλήνων. Κάθε ημέρα καθυστέρησης καθιστά υπόλογη την κυβέρνηση για την πορεία του έργου. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις", τόνισε.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του, που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του 2ου Συνεδρίου Νομικών θα έχει αύριο και μεθαύριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

    Αύριο, ο κ. Πετσάλνικος θα συναντηθεί στις 2μμ με την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Ελβετίας Ρούθ Μέτσλερ-Αρνολντ.

    Στις 3μμ, θα συναντηθεί με την Υπουργό Δικαιοσύνης της Γερμανίας Μπριγκίτε Τσίπρις και στις 4μμ με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας Αντον Στάνκοφ.

    Στις 2 Μαίου, ο κ. Πετσάλνικος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Πέτερ Μπαράντι (10.30πμ) και τον υπουργό Δικαιοσύνης της Σλοβενίας Ιβαν Μπίζιακ.

    [07] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Aθήνα, 30 Απριλίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Την ευθύνη του συντονισμού και της διαχείρισης της συγκέντρωσης, μεταφοράς και διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ, που συγκεντρώνουν οι κατά τόπους Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομαρχίες και Δήμοι, έχει αναλάβει η μη κυβερνητική οργάνωση «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης».

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός είναι η έγκαιρη και έγκυρη διανομή της βοήθειας στον τελικό αποδέκτη. Η προσπάθεια αυτή τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.

    [08] ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Ελπίδες δημιουργεί η σημερινή εξέλιξη για το μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έργο.

    «Παρά τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των Θεσσαλονικέων για την υπερδεκαετή καθυστέρηση του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης, που είναι αναγκαίο, μαζί με άλλα έργα για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αφόρητου κυκλοφοριακού προβλήματος, η εξέλιξη από τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργεί ελπίδες. Ελπίδες ότι σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έτσι ώστε μέσα στο καλοκαίρι του 2003 να αρχίσει η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης» είπε ο κ. Ψωμιάδης.

    Παράλληλα τόνισε πως αν αυτό συμβεί, «όλοι μας θα βάλουμε «ένα χεράκι» για να κάνουμε αυτό το έργο όσο μπορούμε πιο σύντομα, εργαλείο εξυπηρέτησης των Θεσσαλονικέων, έργο ζωής και πνοής για τη Θεσσαλονίκη μας».

    [09] ΜΗΝΥΜΑ Δ. ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Την ανάγκη αξιοποίησης του κεφαλαίου κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής εμπιστοσύνης που έχει δημιουργεί για να στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας σε μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

    "Ο φετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς γίνεται σε μια περίοδο με πολλές και σημαντικές εξελίξεις. Σήμερα είναι η κατάλληλη ημέρα για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας όσον αφορά την ανεκτίμητη προσφορά των εργαζομένων στην ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Η εργασία παραμένει η πρωταρχική πηγή παραγωγής αξίας, και οι εργαζόμενοι αποτελούν ένα ανεκτίμητο κοινωνικό και ιστορικό κεφάλαιο", υπογραμμίζει.

    Ο κ. Ρέππας τονίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει επίκεντρο τον πολίτη, τον εργαζόμενο και τον άνεργο στον οποίο πρέπει να δοθεί μια θέση ισότιμη στην κοινωνία, μια νέα προοπτική ελπίδας. "Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε πως κάθε πολίτης στην καθημερινή ζωή του αντιμετωπίζει προβλήματα. Οπως επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στη χώρα μας τα μεγάλα πράγματα εξελίχθηκαν και εξελίσσονται μετά από συστηματική προσπάθεια προς το καλύτερο. Αυτή είναι η αξία της πολιτικής, να διαχειριστεί θετικά την πραγματικότητα, να τη βελτιώνει συνεχώς, να προωθεί τους στόχους της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής προστασίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης", σημειώνει.

    "Η Ελλάδα είναι μια χώρα πρότυπο εξέλιξης για κράτη και λαούς με τους οποίους λίγα χρόνια πριν συγκρινόμαστε και τώρα είμαστε γι' αυτούς μια χώρα σημείο αναφοράς τους. Η Ελλάδα είναι η χώρα που σε συμπυκνωμένο χρόνο, επειδή ξεκίνησε από δυσμενέστερη αφετηρία, διάνυσε τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική απόσταση ώστε να συγκλίνει με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Παραλάβαμε την Ελλάδα μία Βαλκανική χώρα στην Ευρώπη και δημιουργήσαμε μια Ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Εμπνέοντας στους πολίτες και στους εργαζόμενους αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια για το μέλλον", αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει:

    "Σε ότι αφορά την πολιτική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προωθούνται μια σειρά από θεσμικές και διοικητικές ρυθμίσεις, που έχουν σαν στόχο:

    - Την αύξηση της απασχόλησης. Στον τομέα της ανεργίας η τάση είναι πτωτική και πιστεύουμε ότι με τη διατήρηση του υψηλού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα στο εγγύς μέλλον.

    - Την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μέσα από την οποία διαμορφώσαμε ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οικονομικά βιώσιμο και Κοινωνικά δίκαιο.

    - Στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε, προωθούμε την στρατηγική της Λισσαβόνας στον τομέα της απασχόλησης, με κατεύθυνση την πλήρη και ποιοτική απασχόληση.

    - Την ενδυνάμωση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για την διαμόρφωση πολιτικών που αποσκοπούν στην αύξηση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

    - Την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης, την αποτελεσματικότερη διασύνδεση της αρχικής με την συνεχιζόμενη κατάρτιση, καθώς και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς της έρευνας και της πληροφορικής.

    - Την ενδυνάμωση του δικτύου αλληλεγγύης και φτώχειας με την θέσπιση κινήτρων επανένταξης 30.000 ανέργων στην αγορά εργασίας".

    "Το χρέος μας είναι να εντείνουμε την προσπάθειά μας για να καλύψουμε αδυναμίες και καθυστερήσεις. Oλοι μαζί οφείλουμε ν΄ αξιοποιήσουμε το κεφάλαιο κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής εμπιστοσύνης που έχουμε δημιουργήσει για να στηρίξουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, προκειμένου να γίνουμε μια ακόμη καλύτερη κοινωνία, μιας ακόμη πιο ισχυρής χώρας, της Ελλάδας του 21ου αιώνα", καταλήγει ο κ. Ρέππας.

    [10] ΣΤΟ 1 ΕΥΡΩ Η ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ ΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (17:33 UTC+2)

    Στην αγορά 3.236.510 ίδιων μετοχών ή ποσοστού 10% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου, δύναται να προχωρήσει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου του 2003 η βορειοελλαδική εισηγμένη ''Θεμελιοδομή'' ΑΕ, με κατώτατη τιμή το ένα ευρώ και ανώτατη τα οκτώ.

    Η νέα κατώτατη τιμή εγκρίθηκε σήμερα, στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας, η οποία άναψε το "πράσινο φως" για τροποποίηση της προηγούμενης τιμής, η οποία είχε οριστεί στα 2,5 ευρώ (κατά τη γενική συνέλευση της 25ης Νοεμβρίου 2002).

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η εταιρία έχει προβεί σε αγορά 196.950 μετοχών και στο εναπομείναν χρονικό διάστημα, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου του 2003, δύναται να αγοράσει άλλες 3.236.510.

    [11] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2003 (16:40 UTC+2)

    Άλμα πραγματοποίησε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από την ένταση των τοποθετήσεων στα βαριά χαρτιά, αλλά και συνεπεία του θετικού κλίματος που επικρατεί από το πρωί στις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκοψε το νήμα της συνεδρίασης έχοντας καταγράψει μεγάλα κέρδη της τάξης του 1,58% και σκαρφάλωσε στο επίπεδο των 1.691,52 μονάδων και έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.661,65 και 1.693,37 μονάδων.

    Στα ύψη εκτοξεύτηκε ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 314,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 233.230.756,00 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές οι 219 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 99 πτωτικών και 57 αμετάβλητων.

    Αισθητή άνοδο, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τα ηνία της ανόδου να κρατά ο εικοσάρης των επιλεγμένων Blue chips, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,34%, έναντι κερδών 2,04% για τον FTSE/ASE 140, 1,28% για τον σαραντάρη της μέσης και 1,22% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    Το γεγονός ότι ο FTSE 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης αναδείχθηκε πρωταγωνιστής στη σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., οφείλεται στην ένταση των τοποθετήσεων στις τράπεζες (3,68%), αλλά και στην αναστροφή της πτωτικής τάσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος τερμάτισε τελικά καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,09%, συνεπεία της ανόδου της μετοχής του ΟΤΕ ΑΕ (2,78%). Στον κλάδο των τραπεζών, οι μετοχές που ξεχώρισαν ήταν αυτές της Τράπεζας της Κύπρου (8,89%), της EFG Eurobank-Ergasias (6,19%) και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (3,46%).

    Σε θετικό επίπεδο έκλεισε η πλειοψηφία των επιμέρους δεικτών, με εξαίρεση τους δείκτες των ασφαλειών και της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίοι τερμάτισαν υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 0,16% και 0,51% αντίστοιχα.

    Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής (4,01%), εκδόσεων και εκτυπώσεων (2,57%), του λιανικού εμπορίου (2,52%), των τροφίμων και ποτών (2,38%), των συμμετοχών (2,20%) και των κατασκευαστικών (2,04%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι κλάδοι των βιομηχανιών (1,11%), των διυλιστηρίων (1,38%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,61%).

    Κατά 0,96% ενισχύθηκε ο δείκτης της πληροφορικής, κατά 0,93% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,43% των επενδύσεων και κατά 0,24% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, ενώ τη μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι των βιομηχανιών και του χονδρικού εμπορίου, οι οποίοι σημείωσαν ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 0,13% και 0,11% αντίστοιχα.

    E.A.

    [12] 5ΗΜΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2003

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Πενθήμερη παράταση δίνεται στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του έτους 2003, που δεν πρόλαβαν να απογραφούν εντός της προβλεπόμενης περιόδου. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι δικαιούχοι.

    Οσον αφορά ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, μπορούν να προσέρχονται στο κέντρο απογραφής (που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην οδό Αριστοτέλους 32), κομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (από τις 8 το πρωί ως τις 5.30 το απόγευμα).

    Οι δικαιούχοι με επώνυμο που ξεκινά από Α έως Ι θα πρέπει να προσέλθουν στο κέντρο ως τις 5 Μαΐου και εκείνοι με επίθετο από Κ έως Λ έως τις 6 του μηνός. Μέχρι τις 7 Μαΐου θα πρέπει να απογραφούν οι δικαιούχοι με επώνυμα που ξεκινούν από Μ έως Ο και μέχρι τις 8 του μηνός όσοι έχουν επίθετα με πρώτο γράμμα το Π, το Ο και το Ρ. Τέλος, ως τις 9 Μαΐου θα απογράφονται οι δικαιούχοι με επίθετα που ξεκινούν από το γράμμα Σ έως το Ω. Πρόσωπα που δεν έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για λογαριασμό τρίτου μόνο με εξουσιοδότηση._

    [13] ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕΒΕ:ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΝΕΧΑ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2003 (14:25 UTC+2)

    Στο επίπεδο μεταξύ των 6,7 ευρώ και 7,7 ευρώ ανά μετοχή, ορίστηκε από τον ανάδοχο Mega Trust AXEΠΕΥ το εύρος τιμών στο οποίο θα γίνει η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας Μπαλλής Χημικά ΑΕΒΕ στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά του Χ.Α.

    Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στη ΝΕΧΑ ξεκινάει τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαϊου, ενώ σημειώνεται ότι η τελική τιμή των μετοχών, θα καθοριστεί μέσω της διαδικασίας υποβολής προσφορών (book building) από θεσμικούς επενδυτές.

    Η εταιρία για την εισαγωγή των μετοχών της στη ΝΕΧΑ, θα πραγματοποιήσει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με την έκδοση 561.520 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, εκ των οποίων οι 534.790 θα διατεθούν μέσω της δημόσιας εγγραφής στο επενδυτικό κοινό και οι 26.730 μετοχές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

    Σημειώνεται ότι μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, ο συνολικός αριθμός των μετοχών της θα διαμορφωθεί σε 2.673.920 κοινές ονομαστικές, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει η εταιρία κυμαίνονται στο ποσό μεταξύ των 3,76 και των 4,32 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού της προγράμματος για την περίοδο 2003 2005, ύψους 5,109 εκατ. ευρώ.

    [14] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη νέα πολιτική της έναντι των Τουρκοκύπριων, καθώς και τη δέσμη μέτρων που συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης, κύριο μέλημα της κυβέρνησης με την εισαγωγή των μέτρων διαρκούσης της κατάστασης μη λύσης του Κυπριακού, είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους που διαβιούν κατά κύριο λόγο στις κατεχόμενες περιοχές να απολαμβάνουν, στον βαθμό του δυνατού, τα δικαιώματα και ωφελήματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της.

    Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό ήταν αναμεμιγμένη η Ε.Ε., ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ήταν ιδιαίτερα αναμεμιγμένη και δεν υπάρχει καμία διάσταση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αναφερόμενος στα μέτρα, είπε ότι όλα θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της νομιμότητας του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου, είπε.

    Οπως ανέφερε, η νομική λογική που διέπει τα μέτρα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ανέχεται τα αποτελέσματα κάποιων πράξεων της υποτελούς τοπικής διοικήσεως της Τουρκίας στα κατεχόμενα, χωρίς αυτό να αναιρεί ή να επηρεάζει το γεγονός ότι παράγονται παράνομα ή από όργανα ή σώματα τα οποία συστήνονται και λειτουργούν παράνομα, σε εκείνες τις περιπτώσεις που, αν αγνοούνταν, αυτό θα συνιστούσε ή θα είχε ως συνέπεια την αποστέρηση ή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των Τουρκοκύπριων πολιτών της Δημοκρατίας.

    Η θέση αυτή στηρίζεται στην τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο, επικαλούμενο την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της Ναμίμπια, λαμβάνει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπόψη τα αποτελέσματα ορισμένων διευθετήσεων και πράξεων στα κατεχόμενα.

    Η εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης υιοθέτηση αυτής της στάσης υποδηλοί διάθεση για συνειδητή πραγματιστική αντιμετώπιση κάποιων δεδομένων η οποία στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση της να ληφθούν υπόψη, ενώ θα μπορούσαν να αγνοηθούν.

    Συνεπώς, τα μέτρα δεν μπορούν να ερμηνευθούν ότι συνιστούν κίνδυνο αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας ή αποδοχή της ύπαρξης της ή ότι υποβοηθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων.

    Τα μέτρα καλύπτουν τους τομείς της διακίνησης αγαθών, διακίνησης προσώπων και οχημάτων, εργοδότησης Τουρκοκυπρίων, απασχόληση προσοντούχων και τη συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις, ενώ έχουν ληφθεί επίσης μέτρα για τους συγγενείς Τουρκοκύπριων αγνοουμένων, καθώς και μέτρα που καλύπτουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την παιδεία, τα πολιτιστικά, τις τηλεπικοινωνίες και άλλα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να περιορίσει τον κόσμο να πηγαίνει για τριήμερο στις κατεχόμενες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι "επαφίεται στη συνείδηση και κρίση του κάθε πολίτη να αντιληφθεί ότι αυτό δεν είναι σωστό".

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που μιλούσε μετά την ορκωμοσία του νέου Γενικού Εισαγγελέα, Σόλωνα Νικήτα, είπε επίσης ότι η εξαγγελία του κατοχικού καθεστώτος για τριήμερη παραμονή των Ελληνοκυπρίων στα ξενοδοχεία των κατεχομένων αποτελεί "πρόκληση στα αισθήματα του κυπριακού λαού, ιδιαίτερα όταν τα πλείστα ξενοδοχεία είναι ιδιοκτησία των Ελληνοκυπρίων".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΛΑΣ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε σήμερα συγκίνηση και περηφάνια για τις εξελίξεις στην Κύπρο που αποτελούν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών χρόνων.

    Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ωστόσο πως παρά τη συναισθηματική φόρτιση για τις ''θετικές αυτές εξελίξεις'', η λύση του Κυπριακού θα προκύψει μόνο μέσα από τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του, την πολιτική δηλαδή που η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 30 Απριλίου 2003 (19:04 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουροκυπρίων, μετά την μερική άρση των περιορισμών από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, θα διευκολύνει τις δύο κοινότητες στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πάρκερ είπε πως η διακίνηση που γίνεται είναι ''πραγματική συνεισφορά και θα διευκολύνει τις δύο κοινότητες να εργαστούν για διευθέτηση''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΘΕΣΑΝ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

    Αντάπαζαρι, 30 Απριλίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Οι Τουρκοκύπριοι έθεσαν σε λειτουργία το δικό τους σχέδιο για την ειρήνη στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    "Το τεχνητό σχέδιο που παρουσίασε ο Αλβάρο Ντε Σότο δεν είχε σκοπό να διασφαλίσει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο. Μετά την εκ μέρους μας απόρριψη αρχίσαμε τις ενέργειες για εξασφάλιση της ειρήνης με δικά μας σχέδια. Ελπίζω να επιτύχουμε στις προσπάθειες μας" είπε χαρακτηριστικά ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την απόφασή του για μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση προς και από τα Κατεχόμενα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης σχολίασε: "Τα λόγια του αποδεικνύουν ότι ποτέ του δεν κατάλαβε το Κυπριακό πρόβλημα. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών που κράτησαν επί ένα χρόνο φαινόταν ξεκάθαρα ότι δεν καταλάβαινε το θέμα αλλά πάντα ήθελε να καταλαβαίνει την ελληνοκυπριακή πλευράΕίπα στο ντε Σότο ότι δεν θα δεχόμασταν καμία πρόταση που θα μας παρουσίαζε παρά μόνο εάν ήταν εξισορροπημένη. Ανοίξαμε τις διόδους για να ετοιμάσουμε το έδαφος για ειρήνη και συμβιβασμό και έτσι ήλθαν οι Ελληνοκύπριοι. Ο σκοπός μας ήταν να τους κάνουμε να δουν ότι ζούμε κάτω από καλές συνθήκες και ότι έχουμε δικό μας κράτος".

    Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη εάν δεν υπήρχαν εξωτερικές επεμβάσεις προσθέτοντας: «Υπάρχει διοίκηση στον βορρά που είναι ίση με αυτήν στο νότο. Αυτοί που εγκατέλειψαν τα πάντα στον νότο δεν θέλουν να ξαναγίνουν πρόσφυγες. Εάν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος, μπορούμε να ζήσουμε μαζί σαν δύο φιλικές χώρες».

    [19] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΣΤΟΛΤΙΔΗ ΚΑΙ ΦΟΦΟΝΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Η νέα παράταση της συνάντησης του προέδρου της ΠΑΕ Ηρακλής, Γιώργου Σπανουδάκη με τους Ακη Στολτίδη και Εντερσον Φοφόνκα άρχισε να δημιουργεί κλίμα έντονης δυσφορίας στους παίκτες του Γηραιού. Οι δύο πλευρές που ήταν να συναντηθούν την προηγούμενη εβδομάδα, θα έχουν τώρα την ευκαιρία να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνέχισης της συνεργασίας τους στην ομάδα, μετά το παιχνίδι με τον Ιωνικό την ερχόμενη Κυριακή στη Νίκαια. Αυτό πάντως που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά είναι η στάση της διοίκησης προς τους παίκτες την στιγμή που επιθυμία του προπονητή κ. Γκέραρντ είναι να μείνουν στον Γηραιό. Οσον αφορά το άλλο θέμα, αυτό του Μάρτσιν Μίετσελ, οι προοπτικές είναι θετικές και όλα δείχνουν ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή οικονομική προσπάθεια ώστε να λυθεί το ζήτημα.

    Τέλος, επέστρεψε σήμερα στις προπονήσεις ο Κώστας Κουτσουρές. Ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή θα χάσει το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ιωνικό στη Νίκαια, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιατρικού τιμ θα μπορέσει να δώσει το παρών στα δύο τελευταία ματς του πρωταθλήματος.

    [20] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 33ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Το σκορ της ημέρας πέτυχε στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής της Γ' εθνικής ο Θρασύβουλος ο οποίος κέρδισε με 7-1 το Ναυπακτιακό. Επίσης νίκη με το ευρύ σκορ 7-0 πέτυχε και ο Εργοτέλης σε βάρος του πρωτοπόρου Ποσειδών Ν. Πόρων, ενώ σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχαν και οι Λύκοι που κέρδισαν με 3-2 τον Κιλκισιακό.

    Τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής είναι:

    Θρασύβουλος - Ναυπακτιακός 7-1

    Αγιος Νικόλαος - Αχαρναϊκός 2-1

    Κιλκισιακός - Λύκοι 2-3

    Μαρκό - Λάρισα 2-1

    Τρίκαλα - Νίκη Βόλου 0-2 χωρίς αγώνα

    Καστοριά - Λεβαδειακός 3-3

    Βύζας - Χανιά 3-0

    Αγιος Δημήτριος - Εθνικός Πειραιώς 2-0

    Εργοτέλης - Ποσειδών Νέων Πόρων 7-0

    Αγροτικός Αστέρας - Λεωνίδιο 1-0.

    Η βαθμολογία: Ποσειδών Νέων Πόρων 73, Λεβαδειακός 68, Εργοτέλης 65, Νίκη Βόλου 63, Θρασύβουλος 55, Αγροτικός Αστέρας 55, Αγιος Δημήτριος 52, Κιλκισιακός 51, Αχαρναϊκός 49, Μαρκό 49, Λύκοι 49, Λεωνίδιο 47, Καστοριά 45, Βύζας 38, Χανιά 35, Εθνικός 32, Λάρισα 32, Αγιος Νικόλαος 27, Τρίκαλα 19, Ναυπακτιακός 9.

    Η Λάρισα έχει ένα μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς.

    [21] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΡΑΝΤΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο Ν. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Την επιστροφή του Λάμπρου Γράντα στην ΠΑΕ Αρης επιδιώκει πλέον ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης της ΠΑΕ Νίκος Τσαρούχας. «Είναι η ιδανικότερη λύση να αγοράσει το πακέτο των μετοχών ο Λάμπρος Γράντας», ανέφερε μεταξύ άλλων σήμερα ο κ. Τσαρούχας.

    Από την άλλη η απάντηση του Λάμπρου Γράντα ήταν άμεση. Αρνήθηκε τη συμμετοχή του για άλλη μια φορά στην ΠΑΕ. «Δεν έχω μάθει στην ζωή μου να αντιμετωπίζω τα πράγματα με την καρδιά αλλά με το μυαλό. Κατά το παρελθόν δεν εισέπραξα ούτε ένα ευχαριστώ, ούτε ένα μπράβο. Σήμερα υπάρχουν πολλοί αρειανοί που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ακόμη δεν κάνουν τίποτε. Αυτοί είναι που μπορούν να βοηθήσουν τον σύλλογο», διευκρίνησε ο κ. Γράντας.

    [22] ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (19:12 UTC+2)

    To τρόπαιο του Τσάμπιονς Καπ στο φάιναλ φορ του μπάσκετ που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη θέλει να κατακτήσει ο Αρης, επαναλαμβάνοντας τους θριάμβους του 1993 (Κύπελλο Κυπελλούχων) και του 1997 (Κύπελλο Κόρατς). Ο άλλοτε «αυτοκράτορας» του ελληνικού μπάσκετ θέλει να πιάσει καλή απόδοση την ερχόμενη Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Το χθεσινό φιλικό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ανέβασε στα ύψη την ψυχολογία των παικτών και επιβεβαίωσε την καλή τους αγωνιστική κατάσταση.

    Η «αυλαία» του φάιναλ φορ ανοίγει την Παρασκευή, με τον Αρη να αντιμετωπίζει στον δεύτερο ημιτελικό (20:45) την Χέμοφαρμ. Ο νικητής θα αντιμετωπίσει στον τελικό της Κυριακής την ομάδα που θα πάρει την πρόκριση από το «ζευγάρι» Βέντσπιλς-Προκόμ Τρεφλ.

    Το πρόγραμμα του φάιναλ φορ:

    Παρασκευή 2 Μαϊου

    18:00 Βέντσπιλς (Λετονία)-Προκόμ Τρεφλ (Πολωνία)

    20:45 Χέμοφαρμ (Σερβία/Μαυροβούνιο)-Αρης

    Κυριακή 4 Μαϊου

    18:30 Ηττημένος του πρώτου αγώνα Ηττημένος του δεύτερου αγώνα

    21:00 Νικητής του πρώτου αγώνα- Νικητής του δεύτερου αγώνα.

    [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΙΣΟΠΑΛΕΣ 1-1 ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (18:45 UTC+2)

    Ισόπαλη 1-1 με την Σλοβακία αναδείχθηκε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο Πουχόφ.

    Το πρώτο τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Σέστακ στο 18' (1-0) μετά από κεφαλιά-πάσα του Αντιτς. Ισοφάρισε στο 42' ο Αγρίτης που εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια των Σλοβάκων.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, κ. Μανωλάς χρησιμοποίησε τους Αμπάρη (46' Τζώρβα), Βύντρα, Τσιώλη, Βάλλα, Κουλουχέρη (46' Μώρα), Γαλανόπουλο, Σπέρτο (56' Χρυσάφη), Δέντσα (33' Κούσα), Αγρίτη, Φωτάκη, Σαλπιγγίδη (73' Χρήστου).

    [24] Η ΧΑΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΝ "ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ'

    Ραμάλα, 30 Απριλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Ο Ισμαήλ Χανίγια, αξιωματούχος του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς, δήλωσε ότι το κίνημα απορρίπτει τον ''οδικό χάρτη'', το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο, διότι υπάρχει κίνδυνος, κατά την αποψή του, να γίνει η ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση μια ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

    "Απορρίπτουμε σθεναρά αυτόν τον 'οδικό χάρτη' διότι θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους σιωνιστές (Ισραηλινοί) και μπορεί να μετατρέψει την ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση σε μια ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χανίγια.

    [25] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΖΗΤΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 30 Απριλίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ζήτησε από τον πρόεδρο Μπους να άρει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράκ, που συνδέονται με την υποστήριξη προς την τρομοκρατία από το ανατραπέν καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο Πάουελ έκανε τη σύσταση αυτή στον πρόεδρο ο οποίος θα λάβει και την επίσημη απόφαση, δήλωσε ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας Κόφερ Μπλακ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΑΝΑΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΑΚΙΝΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

    Νέα Υόρκη, 30 Απριλίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφάλειας του διεθνούς Οργανισμού τόνισε οτι ''πρέπει να τεθεί τέρμα στην ιρακινή απομόνωση", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο ίδιος είπε ότι "πρέπει να αποκατασταθούν για τον ιρακινό λαό ομαλές συνθήκες καθημερινής διαβίωσης''.

    "Κατά τα τελευταία είκοσι έτη ο ιρακινός λαός επιβίωσε από τρεις πολέμους, ενώ τα τελευταία δέκα ενός εμπάργκο που του επιβλήθηκε από τον ΟΗΕ", επισήμανε ο Αναν. Παρότρυνε τα μέλη του Συμβουλίου να παραμερίσουν τις υπαρκτές διαφωνίες τους ''για το καλό του λαού του Ιράκ''.

    [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 30 Απριλίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έξι ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται άτομο το οποίο πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Cole στο λιμάνι του Aντεν στην Υεμένη, τον Οκτώβριο του 2000.

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Φάισαλ Σάλεχ Χάγιατ δήλωσε στο Reuters ότι στους έξι συλληφθέντες περιλαμβάνεται ο ανιψιός του υπ' αριθμόν τρία της Αλ Κάιντα, του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη στο Πακιστάν το Μάρτιο.

    Ο ύποπτος για την επίθεση στο USS Cole που συνελήφθη είναι ο Ουαλίντ Μοχάμαντ Μπιν Ατας, γνωστός ως Χαλίντ Αλ-Ατας, από την Υεμένη και οι συλλήψεις έγιναν χθες, σε επιδρομή στην οποία κατασχέθηκαν 150 κιλά εκρηκτικών.

    [28] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

    Λονδίνο, 30 Απριλίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Ορκίστηκε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Μπουρούντι, Ντομιτιέν Νταγιζέγιε, από την φυλή των Χούτου, και υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Νταγιζέγιε αναλαμβάνει την προεδρία, στο μέσον της τρίχρονης προεδρικής θητείας, από τον Πιέρ Μπουγιόγια της φυλής των Τούτσι.

    Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία της Αρούσα τον Αύγουστο του 2000, η προεδρία θα ασκείται εκ περιτροπής από εκπροσώπους των δύο βασικών κοινοτήτων.

    [29] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Ιωάννινα, 30 Απριλίου 2003 (17:32 UTC+2)

    Το τρίτο σεμινάριο παραδοσιακών χορών διοργανώνει στις 2 και 3 Μαίου το αρμόδιο τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Το σεμινάριο είναι αφιερωμένο στην Ηπειρο, την Καππαδοκία και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

    Οι περιοχές που θα παρουσιαστούν είναι: το Ζαγόρι, τα Βλαχοχώρια της Ηπείρου (Μέτσοβο, Βοβούσα, Συρράκο) με τους συγκαθιστούς χορούς τους, τα Παράλια της Μικράς Ασίας (Χερσόνησος Ερυθραίας, Προποντίδα, Ίμβρος) και η Καππαδοκία (Καισάρεια, Φάρασσα, Σινασός).

    Στόχος του σεμιναρίου είναι η τεκμηριωμένη παρουσίαση των παραπάνω περιοχών. Εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών για συστηματική και επιστημονική προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού.

    Το σεμινάριο αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων «3η Άνοιξη της Παράδοσης» που περιελάμβαναν, τη συναυλία παραδοσιακής μουσικής η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου με θέμα «Η ξενιτιά σε Ήπειρο, Κρήτη και Δωδεκάνησα» και την ετήσια παράσταση των τμημάτων που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου.

    [30] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

    Ξάνθη, 30 Απριλίου 2003 (14:36 UTC+2)

    Τριήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ιωαννίδη διοργανώνουν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, το Κέντρο Μελέτης Θρακικού Λόγου Α.Θ.Τ.Κ. η Δ.Ε.Α.Ξ και η Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.

    Την Παρασκευή 2 Μαίου, στις 8 το βράδυ θα τελεστούν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων του Στέφανου Ιωαννίδη, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

    Το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου Οι Πρώτες Φλόγες του Στέφανου Ιωαννίδη, που επανεκδίδει ο εκδοτικός οίκος Σπανίδη και την Κυριακή 4 Μαίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στο κοινό, στην πτέρυγα Στέφανος Ιωαννίδης.

    [31] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Αθήνα, 30 Απριλίου 2003 (11:54 UTC+2)

    Η Ελλάδα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, Τύπου και

    Πολυμέσων που ξεκινά σήμερα στη Γενεύη. Είναι και η πρώτη παρουσία της χώρας μας που συμμετέχει στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοδοξεί ως τιμώμενη να δώσει το στίγμα μιας ισχυρής παρουσίας στην παγκόσμια αγορά του βιβλίου, αλλά και μια αντιπροσωπευτική εικόνα του σύγχρονου λογοτεχνικού της γίγνεσθαι.

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης της Γενεύης θα γίνει η παρουσίαση πέντε Ελλήνων

    συγγραφέων, που είναι ήδη γνωστοί στο γαλλικό και γαλλόφωνο κοινό μέσα από τα βιβλία τους, που έχουν εκδοθεί με επιτυχία στη Γαλλία. Πρόκειται για τους: Ευγένιο Τριβιζά, Ιωάννα Καρυστιάνη, Θανάση Χειμωνά, Τάκη Θεοδωρόπουλο και Χρήστο Χωμενίδη.

    Οι πέντε Έλληνες συγγραφείς θα επισκεφτούν την ελληνική έδρα του Πανεπιστημίου της Γενεύης, όπου θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν με τους φοιτητές και τους καθηγητές.

    Στο χώρο του ελληνικού περιπτέρου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 5 Μαϊου, μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αφιερωμένη στον Γεώργιο Βυζυηνό, με τη συμμετοχή του καθηγητή Michel Lasithiotakis, της καθηγήτριας Danai Lazaridis και του μεταφραστή Gilles Decorvet με αφορμή την έκδοση στα γαλλικά του βιβλίου του Γ. Βυζυηνού Sortileges et Malefices, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα είναι αφιερωμένο στον γεννημένο στην Κεφαλονιά συγγραφέα Albert Cohen και στο βιβλίο του La Belle du Seigneur.

    Στο ελληνικό περίπτερο, που καταλαμβάνει 200 τ.μ., φιλοξενούνται: το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου και η Εταιρία Συγγραφέων, καθώς και οι εκδοτικοί οίκοι: ΑΓΡΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΞΑΝΤΑΣ, ΕΣΤΙΑ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΛΙΒΑΝΗ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΝΕΦΕΛΗ, ΠΑΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣ.

    Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, Τύπου και Πολυμέσων στη Γενεύη διεξάγεται στον

    εκθεσιακό χώρο PALEXPO και θα διαρκέσει έως τις 5 Μαϊου.

    Κ. Κούτρα

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΠ. ΚΑΡΥΔΑΚΗ ΣΤΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (11:51 UTC+2)

    Εκδήλωση προς τιμήν του πεζογράφου Σπύρου Καρυδάκη διοργανώνει στις 5 Μαΐου, 8μμ στο «Underground Eντευκτήριο», το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό «Eντευκτήριο». Για τον Σπύρο Καρυδάκη θα μιλήσουν ο καθηγητής Δ. Ν. Μαρωνίτης και η πεζογράφος Σοφία Νικολαΐδου

    Ο Σπύρος Καρυδάκης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1961. Εργάστηκε ως αγρότης, εργάτης, ναυτικός, ψήστης, επιμελητής ύλης σε περιοδικό, ανθοπώλης, βιβλιοϋπάλληλος κ.ά. Έχουν κυκλοφορήσεις τα μυθιστορήματά του «Ο ένας με μαχαίρι» (1997), «Η νύχτα των ονομάτων» (2000) ενώ μόλις εκδόθηκε η νουβέλα «Ασε με να σε δέρνω κάπου κάπου».

    H εκδήλωση του «Eντευκτηρίου» για τον Σπύρο Καρυδάκη πραγματοποιείται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού για την παρουσίαση στο κοινό, από τα λογοτεχνικά περιοδικά, σύγχρονων Eλλήνων συγγραφέων. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το «Eντευκτήριο» έχει οργανώσει τα τελευταία χρόνια εκδηλώσεις για τους πεζογράφους Σωτήρη Δημητρίου και Δημήτρη Nόλλα, τους ποιητές Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Έκτορα Kακναβάτο, Bασίλη Στεριάδη, Ανθή Μαρωνίτη.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Απριλίου 2003 (10:33 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής των Γιώργου Κικκώτη, Σβετλάνας Μουζενίδου και Γκεόργκι Μπέρο, θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος την Τρίτη 6 Μαϊου στις 7 το βράδυ στο ΣΑΕ, στο Γραφείο Απόδημου Ελληνισμού και Παλιννοστούντων. Η έκθεση που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και το γραφείο Απόδημου Ελληνισμού και Παλιννοστούντων του δήμου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαϊου.

    Ο Γιώργος Κικκώτης κατάγεται από την Άλμα Άτα του Καζακστάν όπου σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών στο Τμήμα Γλυπτικής. Έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στη Θεσσαλονίκη, Ρωσία, Αγγλία και Γερμανία.

    Η Σβετλάνα Μουζενίδου σπούδασε ζωγραφική στην Ταυρική Καλλιτεχνική Σχολή του Λένινγκραντ. Βασική δημιουργία της είναι η ζωγραφική στην πορσελάνη και οι μικρογραφίες.

    Ο Γκέοργκι Μπέρο σπούδασε κεραμική και γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Χαρκόβου. Είναι μέλος της Εθνικής Ένωσης Καλλιτεχνών της Ουκρανίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 30 April 2003 - 18:14:03 UTC