Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
  • [02] ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΕΚΡΙΝΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΟΥΡΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ
  • [03] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΤΗΝ
  • [04] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [05] Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [06] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ ΚΛΙΜΑ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ
  • [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΕ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΔΙΧΑΣΜΟΥ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [09] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ
  • [10] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
  • [11] ΑΝΟΔΙΚΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ CRETA FARM
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΜΑΝ
  • [13] Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ
  • [14] ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ
  • [15] ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ USAID
  • [17] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ Β. ΣΒΙΜΕΡ ΠΡΟΣ Ε/Κ
  • [18] ΑΦΙΞΗ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΑΝ
  • [20] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [21] ΣΤΙΒΟΣ: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ
  • [22] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: Η ΕΛΛΑΔΑ 4η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ
  • [23] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004": ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΗΞΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ
  • [24] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΓΚ
  • [25] Ο ΧΡ. ΜΑΛΑΔΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [26] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΒΙΑΝ
  • [27] Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ GP ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ
  • [28] ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [29] ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: 300 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
  • [30] ΛΑΜΠΡΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
  • [31] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [32] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ
  • [33] ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΞ ΛΑΞ

  • [01] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2003 (14:41 UTC+2)

    Τον αποτροπιασμό του για την εξόντωση 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χαρακτήρισε επικίνδυνους όσους δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητα και τόνισε πως πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ώστε να μην επαναληφθούν εγκλήματα του παρελθόντος. Από την πλευρά της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης τον τίμησε και τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της.

    Για πρώτη φορά ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας παρέστη στην τελετή που έγινε το μεσημέρι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, η κ. Μπέρκλεϊ, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου ραββίνος Ισραελ Σίνγκερ, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης, οι πρόξενοι των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, ο μητροπολίτης Γαλλίας, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

    Καμιά ερμηνεία δεν είναι δυνατό να δικαιολογήσει ούτε κατά το ελάχιστον τη μαζική εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων για το μοναδικό λόγο ότι ανήκαν σε μία φυλή ή μία θρησκεία, είπε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:"Το μνημείο του Ολοκαυτώματος ενθυμίζει την κατάπτωσιν εις την οποίαν δύναται να εκπέσει ο άνθρωπος, όταν καταληφθεί από πεπλανημένα ιδεολογήματα. Εκφράζομεν αποτροπιασμόν για το έγκλημα, αλλά και την ευχήν όπως μη επαναληφθεί παρόμοιον εις το μέλλον εις βάρος οιουδήποτε λαού. Ατυχώς η ανθρωπότης δεν κληρονομεί την πείραν και την γνώσιν και επαναλμβάνει τα ίδια σφάλματα εις διαφόρους βαθμούς, τόπους και χρόνους.

    Ορισμένοι άνθρωποι δεν αποδέχονται την ύπαρξιν άλλων οι οποίοι να διαφέρουν από αυτούς και να θέλουν να υπάρχουν κατά τρόπον ζωής, τρόπον σκέψεως, πίστην και επιδιώξεις διαφορετικάς. Εν τούτοις η ιδιοπροσωπεία εκάστου ατόμου και εκάστου λαού είναι κοινωνικόν δεδομένον αναπόφευκτον. Και μόνον εις τον χώρον της ουτοπίας δύναται να υπάρχει η ομοιομορφία την οποία επιδιώκουν ή επιθυμούν οι φίλοι της εξαφανίσεως των διαφορετικών συνανθρώπων. Το επικίνδυνον και θλιβερόν είναι ότι αυτό το ουτοπικόν όραμα επιδιώκουν ορισμένοι να το κάνουν πραγματικότητα και δη δια των πλέον απανθρώπων και εγκληματικών μέσων. Της βιολογικής εξαφανίσεως, της βιολογικής εξοντώσεως, εκείνων οι οποίοι είναι διαφορετικοί από αυτούς."

    Ο κ. Βαρθολομαίος τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και ευγενούς άμιλλας μεταξύ των ατόμων και των λαών της οικουμένης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Εβραίων δεν είναι απλά μια επέτειος, αλλά μια Εθνική Ημέρα Μνήμης, μια άσκηση αυτογνωσίας. Η Θεσσαλονίκη είναι υπερήφανη για την Εβραϊκή της διάσταση και κρατάει την αιματηρή συνεισφορά της Εβραϊκής Κοινότητας, που είναι μια συνεισφορά της Ελλάδας στο βωμό του ναζισμού και της απανθρωπιάς.

    Απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο σημείωσε πως η πρωτοβουλία του προβάλλει το διαχρονικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης.

    Συγκινημένη πήρε το λόγο η κ. Μπέρκλεϊ, η οποία κατάγεται από Εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου. Το 1916 η προγιαγιά της εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη και μετανάστευσε στην Αμερική. Οι υπόλοιποι συγγενείς της εξοντώθηκαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα γι αυτό και το μνημείο του Ολκαυτώματος το θεωρεί μνημείο και των δικών της ανθρώπων.

    Το γεγονός ότι παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην τελετή δείχνει την απόφαση του ελληνικού λαού να μην ξεχάσει όσα συνέβησαν πριν από 60 χρόνια. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ θα διαβεβαιώσει τους συναδέλφους της και την Εβραϊκή Κοινότητα ότι ο ελληνικός λαός είναι μακριά από κάθε είδους προκατάληψη.

    Παρά τα προβλήματα στη φωνή του ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβρϊκού Συμβουλίου ραββίνος Ισραελ Σίνγκερ απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό λέγοντας:"Εχασα τη φωνή μου, αλλά έχω να πω κάτι για το οποίο δεν μπορώ να σιωπήσω. Αν βρισκόσαστε εσείς εδώ το 1944, δεν θα είχαμε σήμερα αυτό το Μνημείο".

    Ομιλία στην τελετή έκανε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ντέϊβιντ Σαλτιέλ.

    Αμέσως μετά την τελετή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και τους άλλους επισήμους, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Εβραϊκού Πολιτισμού και ακολούθως επισκέφθηκε τα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

    Εκεί ο κ. Σαλτιέλ του απένειμε τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου μέλους της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι φέρνει στην Ισραηλιτική Κοινότητα τον φιλικό χαιρετισμό και τη διαβεβαίωση ότι η διαφορά της θρησκευτικής πίστης δεν προκαλεί αντιθέσεις.

    Επισήμανε την ανάγκη να επικρατήσει δικαιοσύνη και εξέφρασε χαρά γιατί αναγνωρίζεται στις μειονότητες το δικαίωμα να μετέχουν στην κοινωνική προσπάθεια για τα κοινά επιτεύγματα και με δίκαιο τρόπο να παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Είπε χαρακτηριστικά:"Διακηρύσσοντας επί αιώνας αυτήν την αλήθειαν αισθανόμεθα την ικανοποίησιν ότι επί των ημερών μας αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτή ολονέν και ευρύτερον. Ηδη εις την Ευρωπαϊκήν Ενωσιν έχει εναχθή εις το ευρωπαϊκόν κανονιστικόν κεκτημένον. Ευχόμεθα όπως επεκταθή και εκτός των ορίων της ηνωμένης Ευρώπης. Αλλωστε, αι πληθυσμιακαί ομάδες, μέλη των οποίων είναι πλειονότης εις ωρισμένον τόπον ενδέχεται (και δεν είναι σπάνιον) να είναι μειονότης εις άλλον".

    [02] ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΕΚΡΙΝΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΟΥΡΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2003 (19:31 UTC+2)

    Αβάσιμες έκρινε τις καταγγελίες της εφημερίδας "Αυριανή" εις βάρος του Υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα, η εισαγγελέας πρωτοδικών Ελλη Τουμπάνου θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο.

    Στο πόρισμα της έρευνας για τις καταγγελίες του εκδότη της εφημερίδας Γιώργου Κουρή σχετικά με χρηματοδότηση εκ μέρους του επιχειρηματία Θανάση Αθανασούλη της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Πρωτόπαπα τόσο κατά τη διάρκεια των εκλογών του 1996 όσο και του 2000, αναφέρεται ότι δεν προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις για παράνομες χρηματοδοτήσεις του προεκλογικού αγώνα του υπουργού Τύπου.

    Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του κ. Κουρή για τη βίλα του κ. Πρωτόπαπα στα Βριλήσσια και το εξοχικό του στο Λαύριο, η εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια αυτοψίας από την πολεοδομία, στο πόρισμα της οποίας αναφέρεται ότι δεν υπήρξαν πολεοδομικές παραβάσεις. Από την έρευνα της κ. Τουμπάνου προέκυψε ακόμη ότι τα ακίνητα έχουν ανεγερθεί με νόμιμα εισοδήματα του υπουργού Τύπου και της συζύγου του, τα οποία δηλώνονται στο «πόθεν έσχες» που έχει καταθέσει ο κ. Πρωτόπαπας στη Βουλή.

    Για πλήρη δικαίωση των απόψεων του υπουργού Τύπου, έκανε λόγο ο δικηγόρος του κ. Πρωτόπαπα.

    Επίσης προσωρινά τίθεται στο αρχείο και η υπόθεση των καταγγελιών για παράνομα κέρδη από το χρηματιστήριο, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς κρίθηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Οσον αφορά στο σκέλος της έρευνας που αφορούσε καταγγελίες του εκδότη της «Αυριανής» για την υπόθεση της ανάθεσης του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στον Θανάση Αθανασούλη, στο οποίο κατά τον κ. Κουρή εμπλέκεται ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελος Μαλέσιος, η εισαγγελέας ζητά να διαβιβαστεί ο φάκελος αυτός στη Βουλή, ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες, ενώ παράλληλα η ίδια θα διερευνήσει την εμπλοκή στην υπόθεση μη πολιτικών προσώπων, προκειμένου να εξακριβωθεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικήματος.

    [03] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (23:46 UTC+2)

    Στην δίκη για την παράνομη μεταφορά και είσοδο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1999 κατάθεσε ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε σφάλμα της ενέργειες του πλοιάρχου εν αποστρατεία Αντώνη Ναξάκη και τις απέδωσε σε συναισθηματική φόρτιση και κακή εκτίμηση της κατάστασης.

    Ωστόσο εκτίμησε ότι ο κ. Ναξάκης δεν σκόπευε να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας.

    Ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστή η άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα διέταξε ως αρμόδιος υπουργός, τη διενέργεια ερευνών και συλλήψεων όσων υπαλλήλων συμμετείχαν στην υπόθεση.

    Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση, διέκοψε για την Παρασκευή οπότε και αναμένεται να καταθέσουν ο πρώην ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης, ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου κ. Σωκράτης Κοσμίδης και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κ. Σταυρακάκης.

    [04] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2003 (19:01 UTC+2)

    Σε συμφωνία κατέληξαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών για την επέκταση των περιοριστικών μέτρων κατά του καπνίσματος και στους ιδιωτικούς χώρους εργασίας.

    Επειτα από διαδοχικές συσκέψεις του υφυπουργού Υγείας Εκτορα Νασιώκα με εκπροσώπους του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα του μέτρου και αφού λήφθηκαν υπόψη οι δυσκολίες εφαρμογής και τήρησής τους επήλθε ομόφωνη συμφωνία για την εξειδίκευση της διάταξης που απαγορεύει το κάπνισμα και στον ιδιωτικό τομέα, στο κείμενο της οποίας αναφέρεται:

    «Απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους αναμονής, υποδοχής, συναλλαγής και προσέλευσης του κοινού, στις αίθουσες συνεδριάσεων, συνελεύσεων, αμφιθέατρα κ.λπ., ενώ στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους μέσα από διάλογο και διμερείς συμφωνίες εργαζομένων και εργοδοτών να ορίζονται οργανωτικά και χωροταξικά οι χώροι που θα απαγορεύεται ή θα επιτρέπεται το κάπνισμα.

    Η διάταξη θα εφαρμόζεται πλήρως από την 1η Οκτωβρίου 2003 για τους χώρους αναμονής, αποδοχής συναλλαγής, προσέλευσης του κοινού, αίθουσες συνεδριάσεων, συνελεύσεων, αμφιθέατρα κ.λπ., ενώ στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους από 1η Μαρτίου 2004».

    Με τη συναίνεση εργοδοτών και εργαζομένων κάθε επιχείρηση θα πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας για τους μη καπνιστές. Οπου είναι εφικτό οι θέσεις εργασίας θα διαχωρίζονται σε θέσεις καπνιστών και μη καπνιστών, αλλά σε καμία περίπτωση τα μέτρα δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τη λειτουργικότητα της επιχείρησης.

    Οσον αφορά τους παραβάτες επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι ποινές που προβλέπονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, ενώ τα όσα λέγονται περί φυλάκισης ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής τα χαρακτήρισε υπερβολικά.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ που υπέγραψαν στο υπουργείο Υγείας τη συμφωνία για την απαγόρευση του καπνίσματος στους ιδιωτικούς χώρους επισήμαναν και τα προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου, με το διαχωρισμό των χώρων, τη δημιουργία τυχόν διενέξεων μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών και τη δυσλειτουργία των επιχειρήσεων με την ανάπτυξη αρνητικού κλίματος.

    Ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν καθώς πρόκειται για θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτισμού.

    [05] Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Αγκυρα, 29 Μαϊου 2003 (18:03 UTC+2)

    Οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι δυνατό να τάσσονται κατά της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, γιατί απλά η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναγκαιότητα για την επίτευξη των στόχων που είχε καταδείξει ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτό τόνισε ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου της Ακαδημίας Πολέμου στην Πόλη.

    Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΝΤΑ, ο υπαρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ σημείωσε ακόμη: «Η Τουρκία αποτελεί τμήμα της Ευρώπης και θα ενταχθεί στην ΕΕ. Αυτή είναι μια έκφραση αποφασιστικότητας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και είναι μια σαφή απάντηση σε αυτούς που προσπαθούν να παρουσιάσουν τις Τουρκικές Ενοπλες δυνάμεις ως την αιτία κάθε είδους άρνησης (απέναντι στην ΕΕ».

    [06] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ ΚΛΙΜΑ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2003 (20:54 UTC+2)

    Την ανάγκη οι Ελληνες και οι Τούρκοι να υπερβούν τα τραύματα του παρελθόντος και να εδραιώσουν στις μεταξύ τους σχέσεις ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Πασχάλη Λαμπαρδή, «Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου», που έγινε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Ο Μακαριότατος υπογράμμισε ότι ο συγγραφέας είναι άξιος επαίνου διότι περιγράφει τους ισχυρούς δεσμούς φιλία ενός Ελληνα και ενός Τούρκου, προσθέτοντας ότι «τοιάυτα παραδείγματα ανθρώπινων υπάρξεων είναι καθοδηγητικοί πόλοι για τους σύγχρονους ανθρώπους, τους οποίους ορισμένοι προσπαθούν να παρασύρουν εις εχθρότητα και αντιπαλότητα, ως εάν προϋπόθεσις της ορθής ζωής είναι η μάχη και η αντίθεσις».

    «Δεν δυνάμεθα να αγνοήσωμεν ούτε να παραποιήσωμεν την ιστορίαν. Δυνάμεθα όμως να οικοδομήσωμεν επ' αυτής μια νέαν θεώρησιν, μια νέα στάσιν. Ισως απαιτείται μακρύς χρόνος δια να θεραπευθούν πληγαί του παρελθόντος, αλλ' είμεθα υποχρεωμένοι να προχωρήσωμεν, όχι εις άρνησιν αυτών, επί του ψεύδους ουδέποτε ωκοδομήθη στέρεο οικοδόμημα, αλλά εις υπέρβασιν αυτών. Ναι, υπήρξεν η ιστορία, ναι, συνέβησαν τα γεγονότα,, αλλά δεν είναι ορθόν να αφήσωμεν την συγκρουσιακήν αλυσίν να εξακολουθήσει να δρα αενάως προς την κατεύθυνσιν νέων διενέξεων και συγκρούσεων. Οφείλωμεν να μεταβάλωμεν πορείαν, να αλλάξωμεν κατευθύνσεις, να ίδωμεν προς το μέλλον και να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ελπιδοφόρον μόνο εφ' όσον εναρμονίζεται προς την ειρηνική συνεργασίαν των ατόμων και των λαών».

    Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε τόσο το βιβλίο όσο και άλλες προσπάθειες προβολής των ιδεών της συμφιλίωσης να διαδοθούν ευρέως, ώστε να εκριζωθεί η κληρονομημένη αντανακλαστική αντίδραση και να εδραιωθεί νέο κλίμα με νέες φιλικές διαθέσεις, βασιζόμενο στην οδυνηρή πείρα του ιστορικού παρελθόντος και προς αποφυγή επαναλήψεως του.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, επισήμανε ότι στον «Ταξιδευτή του Βόσπορου» αποτυπώνεται ο διαχρονικός χαρακτήρας του Ελληνα και οι οικουμενικές αξίες του ελληνισμού.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι χωρίς το πνεύμα και τα διαχρονικά επιτεύγματα του ελληνισμού, η Πόλη δεν θα είχε ούτε τη λάμψη ούτε τη γοητεία που άσκησε και ασκεί δει μέσου των αιώνων».

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι σήμερα ο ελληνισμός με το επιχειρείν και ττον πολιτισμό του κάνει βήματα επιστροφής στην Πόλη.

    «Ένα πνευματικό ταξίδι στο χρόνο» χαρακτήρισε το βιβλίο του ο Πασχάλης Λαμπαρδής, προσθέτοντας ότι στόχος του ήταν να μιλήσει για τα «πάγια μηνύματα όλων των εποχών».

    Πρόσθεσε, δε, ότι το βιβλίο αποτυπώνει τον έρωτα του για την Κωνσταντινούπολη και είναι βασισμένο στα προσωπικά του βιώματα από τη συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων στην Πόλη, αλλά και στη έρευνα.

    Ο κ. Λαμπαρδής επισήμανε ότι στον «Ταξιδευτή του Βοσπόρου» δεν αποσιώπησε καμία ιστορική αλήθεια. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι λαοί των δύο χωρών επιζητούν την ειρήνη και υπογράμμισε ότι στο βιβλίο του αποπειράθηκε να σηματοδοτήσει τις χρυσές τομές που τους ενώνουν.

    [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΕ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2003 (20:53 UTC+2)

    «Εκτός από την ποίηση, διαπιστώνουμε μια ιδιαίτερη κλίση του υφυπουργού Τύπου και στη μυθιστοριογραφία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κ. Χυτήρη.

    «Είναι εμφανές ότι όσο η ''ισχυρή οικονομία, το ''κοινωνικό κράτος'' και ο ''εκσυγχρονισμός'', που ευαγγελιζόταν ο κ. Σημίτης, αποδεικνύονται μύθοι, τόσο η Κυβέρνηση θα αναζητεί σανίδα σωτηρίας σε γλαφυρά διηγήματα, απύθμενα ψεύδη, συνωμοσιολογίες και κηρύγματα διχασμού», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Αυτά όμως δεν θα την βοηθήσουν να αποφύγει το πολιτικό της ναυάγιο», τόνισε.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2003 (20:48 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Άντριου Άθενς και το μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου Σέλεϋ Μπέρκλεϋ συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πορεία της πόλης με επίκεντρο τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε επίσης τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [09] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2003 (20:46 UTC+2)

    Την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μας μνήμης προκειμένου να μπορέσουμε «μέσα στην πανσπερμία των εθνών να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, κατά την επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 550 χρόνων από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή», σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε την ανάγκη να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη των Ελλήνων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εξέλιξη θα είναι "η απώθησή μας στο περιθώριο της ιστορίας, η στέρησή μας απο τη ζωντανή εντελέχεια της ύπαρξής μας, η αφομοίωση και ο εξανδραποδισμός μας", μια εξέλιξη που, όπως χαρακτηριστικά είπε, "δεν μας πρέπει" και "είναι άδικη για εμάς και τα παιδιά μας".

    Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο στις τελετές και στην αναμόχλευση της μνήμης, αλλά να περάσουμε «στη διδακτική ανάλυση των αιτίων της πτώσεων, των ιδικών μας ευθυνών και της αναγνώρισης των αναγκαίων προεκτάσεών τους στη σύγχρονη εποχή».

    Ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε, ακόμη, στον πρωτεύοντα ρόλο της Εκκλησίας ως δύναμης που εμποδίζει την αλλοτρίωση του Γένους και εξασφαλίζει την επιβίωσή του ανά τους αιώνες, ενώ αναφερόμενος στη νέα εποχή σημείωσε: «Αν όλοι εμείς συγκινηθούμε και δραστηριοποιηθούμε θα αποτρέψουμε το να γίνει ο λαός μας "παλιόψαθα των εθνών" και δεν θα επιτρέψουμε να ανταλλάξουμε τα πρωτοτόκια μας με τα "κούφια καρύδια", όπως ο στρατηγός Μακρυγιάννης εχαρακτήριζε τα ξενικά και ψευδεπίγραφα ήθη που μετά την ηρωική επανάσταση των Ελλήνων επιβάλλονταν στανικά από τους ξένους Βαυαρούς στον αμόρφωτο μεν αλλά θυμόσοφο και ευλαβή λαό μας».

    Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη, επίσης, τον δημοσιογράφο Τίτο Αθανασιάδη για τα δυο λευκώματα που ετοίμασε, με τίτλο «Οι Πατριάρχες Βυζαντίου και Κωνσταντινουπόλεως» και «Οι Αυτοκράτορες του Βυζαντίου», τονίζοντας πως η συγγραφική αυτή εργασία «συνιστά μία πολύτιμη συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης σε τούτους τους καιρούς της αφασίας και της αλαλίας για ό,τι καλό και ωφέλιμο μας αφορά».

    [10] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

    Καρδίτσα, 29 Μαϊου 2003 (20:36 UTC+2)

    Στην πανελλήνια μελέτη - έρευνα που πραγματοποιεί το Υπερτασιολογικό Κέντρο της Γ' Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Νοσοκομείου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή, κ. Ευστρατόπουλο, συμμετέχει ο Δήμος Μουζακίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει το Σαββατοκύριακο - σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας - ομαδική εξέταση των κατοίκων της περιοχής από ειδικά συνεργεία γιατρών. Ο δήμαρχος, κ. Κωτσός, αλλά και οι υπόλοιποι φορείς κάλεσαν τους κατοίκους άνω των 18 ετών να συμμετάσχουν εθελοντικά, αλλά και προληπτικά, στον έλεγχο για αρτηριακή υπέρταση και εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου.

    Ο δήμαρχος έκανε λόγο για σημαντικό γεγονός, τονίζοντας πως "ο δήμος χαιρετίζει, υποδέχεται και υποστηρίζει όλες τις ενέργειες που έχουν να κάνουν είτε με την υγεία είτε με την περίθαλψη είτε με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις".

    Η πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα σε τόσο μεγάλη έκταση. Είναι και πρωτοποριακή, γιατί η αποστολή των δεδομένων που συγκεντρώνονται γίνεται μέσω του Διαδικτύου. Σκοπός αυτής της μελέτης που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2004, είναι κυρίως η καταγραφή του προβλήματος πανελλαδικά.

    [11] ΑΝΟΔΙΚΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ CRETA FARM

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2003 (20:57 UTC+2)

    Κατά 9,97% αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων της μητρικής CRETA FARM ΑΒΕΕ το α΄ τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 φτάνοντας τα 2.582 χιλ. ευρώ, έναντι 2.344 χιλ. ευρώ το 2002.

    Τα προ φόρων κέρδη σημείωσαν αύξηση της τάξης του 4,4% ξεπερνώντας τα 875,1 χιλ. ευρώ έναντι 838,3 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, ενώ σε ποσοστό 32,2% ενισχύθηκε ο κύκλος εργασιών της CRETA FARM φτάνοντας τα 13.333 χιλ. ευρώ έναντι 10.076 χιλ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2002. Το μικτού περιθώριο κέρδους σημείωσε αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από 32% το α' τρίμηνο του 2002 σε 36% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003.

    Το προτεινόμενο μέρισμα της χρήσης 2002, που θα εγκριθεί από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 30ης Ιουνίου 2003, ανέρχεται σε 0,06 ευρώ.

    ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ CRETA FARM

    Κατά 10,33% αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του Ομίλου CRETA FARM το α' τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 φτάνοντας τα 2.664 χιλ. ευρώ, έναντι 2.414 χιλ. ευρώ το 2002. Επίσης, αύξηση της τάξης του 1,05% παρουσιάζουν και τα κέρδη προ φόρων φτάνοντας τα 754 χιλ. ευρώ, έναντι 746 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. Τέλος, αύξηση της τάξης του 28,4% παρουσιάζει και ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ξεπερνώντας τα 14.051 χιλ. ευρώ έναντι 10.941 χιλ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2002.

    Υπενθυμίζεται ότι στην ενοποίηση, εκτός της μητρικής CRETA FARM ABEE, συμπεριλαμβάνονται και οι θυγατρικές εταιρίες ΦΑΡΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΒΕΕ, ΕΥΡOΚΡΕΤΑ ΑΒΕΤΤΕ, ΤΕΤΟΦΑΡΜΑ ΑΕ και ΚΡΕΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΜΑΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2003 (20:47 UTC+2)

    Με αύξηση των πωλήσεων κατά 5% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του έτους η βιομηχανία ξύλου και προϊόντων ξυλείας, Σέλμαν ΑΕ.

    Ειδικότερα οι πωλήσεις της μητρικής, εισηγμένης στο χρηματιστήριο, εταιρίας ανήλθαν στα 34.954 χιλ. ευρώ έναντι των 33.281 χιλ. ευρώ του τριμήνου Ιανουαρίου Μαρτίου 2002 και τα μεικτά αποτελέσματα ανήλθαν στα 5.056 χιλ. ευρώ από 4.473 χιλ. ευρώ και ήταν βελτιωμένο κατά μία εκατοστιαία μονάδα. Το καθαρό αποτέλεσμα του τριμήνου είναι θετικό κατά 192 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 49 χιλ. ευρώ που είχαν καταγραφεί πέρυσι το πρώτο τρίμηνο.

    Σε ενοποιημένη βάση με την συμμετοχή και της θυγατρικής Χατζηλουκάς ΑΕ, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 35.988 χιλ. από 33.936 χιλ. ευρώ, τα μεικτά αποτελέσματα στα 5.370 χιλ. από 4.782 χιλ. ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό κατά 220,5 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 106 χιλ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002.

    Η Σέλμαν υλοποιεί επένδυση της τάξεως των 6,5 εκ. ευρώ για την κατασκευή μονάδος εμποτισμού χαρτιού μελαμίνης (φιλμ) το οποίο μέχρι τώρα εισάγεται στο σύνολό του από όλες τις βιομηχανίες του κλάδου.

    Η επένδυση, που θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στις αρχές του 2004, αφορά στην ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος στον χώρο που λειτουργεί το νέο εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ. της Κομοτηνής και τον εξοπλισμό του με τα απαραίτητα μηχανήματα. Η παραγωγή της επένδυσης αυτής αναμένεται να μειώσει ουσιαστικά το κόστος των προϊόντων μοριοσανίδας

    Προ ημερών, εξάλλου, η εταιρία υπέγραψε συμφωνία για την εγκατάσταση της οικογένειας λύσεων mySAP Business Suite που αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην συνεχιζόμενη προσπάθεια από τη διοίκηση για περισσότερο αποδοτική και ευέλικτη λειτουργία και οργάνωση της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα.

    [13] Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2003 (20:47 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η πληρωμή των ενισχύσεων στους παραγωγούς γίνεται εντός των προβλεπομένων προθεσμιών έδωσε ο Οργανισμός Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι λόγω της κακής λειτουργίας του καθυστερεί η καταβολή των επιδοτήσεων.

    Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι οι επιδοτήσεις στο καθεστώς του ελαιολάδου καταβλήθηκαν αμέσως με το άνοιγμα της νέας οικονομικής περιόδου (16/10/2002), γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στα 21 χρόνια του θεσμού των επιδοτήσεων.

    Ακόμη σημειώνεται ότι έγινε έναρξη της περιόδου πληρωμής στο ΟΣΔΕ- Αροτραίες εκτάσεις για πρώτη φορά στις 18/11/02 (έναρξη περιόδου πληρωμών 16/10/02 ημέρα Σάββατο), και με την λήξη των πληρωμών 31/01/03 κατέβαλε το 97% του συνόλου των επιδοτήσεων και επισημαίνεται ότι μέχρι 31 Μαρτίου 2003 (λήξη της περιόδου πληρωμής του καθεστώτος ''Αιγοπρόβατα '') κατεβλήθη το 98% του συνόλου των επιδοτήσεων.

    Όσον αφορά, τέλος, τις πληρωμές για το βαμβάκι τονίζεται ότι αυτές έγιναν άμεσα με την κατάθεση των αιτήσεων των δικαιούχων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχοντας εξασφαλίσει την οριστικοποίηση της συνυπευθυνότητας για πρώτη φορά νωρίτερα θα προχωρήσει σύντομα και στην εξόφληση των παραγωγών.

    [14] ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2003 (20:45 UTC+2)

    Άνοδο παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ και της μητρικής εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ως άμεσο αποτέλεσμα της αυξημένης συμμετοχής της εταιρείας σε δημόσια και ιδιωτικά έργα.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2003 με ρυθμό που υπερβαίνει το 43% και ανήλθε στα 39,61 εκατ. ευρώ, από 27,65 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002.

    Τα ολικά αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως (λειτουργικά κέρδη) ενισχύθηκαν κατά 101% στα 10,0 εκατ. ευρώ, έναντι 4,9 εκατ. πέρυσι, ενώ τα ενοποιημένα προ φόρων και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 13,8%, στα 9,1 εκατ. ευρώ, έναντι 7,99 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002.

    Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. ενισχύθηκε κατά 90% και ανήλθε στα 27,7 εκατ. ευρώ, έναντι 14,57 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα ολικά αποτελέσματα εκμεταλλεύσεως (λειτουργικά κέρδη) της εταιρείας ενισχύθηκαν εξίσου σημαντικά κατά 109% και ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,6 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη της ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. σημείωσαν μείωση 6,8% και διαμορφώθηκαν στα 6,6 εκατ. ευρώ από 7,07 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι τα περυσινά κέρδη ήταν ενισχυμένα με το ποσό 4,25 εκατ. ευρώ που οφείλονταν σε έκτακτα αποτελέσματα, έναντι 0,17 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003.

    Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ συμμετέχει αυτή την περίοδο σε 12 έργα υποδομής, εκ των οποίων τα επτά αφορούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του συνόλου των εργασιών της εταιρείας να ανέρχεται σε 315 εκατ. ευρώ.

    [15] ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαϊου 2003 (20:37 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της αγοράς των Κρατικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την διαπραγμάτευση Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος εκδόσεως Δημοσίου μέσω του Ολοκληρωμένου Αυτόματου Συστήματος Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ).

    Στην λιανική αυτή αγορά κρατικών τίτλων που δημιουργήθηκε, ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί, μέσω των χρηματιστηριακών εταιρειών - μελών του ΧΑ, να δίνει εντολές αγοράς και πώλησης κρατικών ομολόγων, όπως ισχύει και στην αγορά μετοχών.

    Η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των κρατικών ομολόγων γίνεται μέσω του Συστήματος Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αθηνών (ΚΑΑ) την επομένη εργάσιμη μέρα της συναλλαγής (Τ+1).

    Οι χρηματιστηριακές εταιρείες, που επιθυμούν να προβούν σε πώληση τίτλων των πελατών τους μέσω του ΧΑ, θα πρέπει το αργότερο μέχρι την προηγούμενη ημέρα να τους μεταφέρουν στο Σ.Α.Τ του Κ.Α.Α, στους λογαριασμούς των πελατών τους, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το ΚΑΑ στις χρηματιστηριακές εταιρίες-μέλη. Στην περίπτωση αγορών Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος, αυτοί θα καταχωρούνται στους λογαριασμούς των επενδυτών στο ΣΑΤ, όπως στην περίπτωση των μετοχών.

    Με τη νέα αυτή παροχή, που δίνεται από το ΣΑΤ του ΚΑΑ, να καταχωρούνται στη μερίδα των επενδυτών και κρατικά ομόλογα, οι χειριστές (τράπεζες-χρηματιστηριακές εταιρίες) που έχουν πρόσβαση στο ΣΑΤ αποκτούν τη δυνατότητα ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των αξιών που διαπραγματεύονται στην ελληνική κεφαλαιαγορά και μπορεί να συνθέτουν χαρτοφυλάκια επενδυτών.

    Η διαπραγμάτευση Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος εκδόσεως Δημοσίου, ξεκινά για πρώτη φορά μέσω του συστήματος ΟΑΣΗΣ, και είναι αποτέλεσμα μεθοδικής εργασίας των εταιριών του Ομίλου ΕΧΑΕ, του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την ουσιαστική συμβολή του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και τη συνδρομή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ USAID

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2003 (20:42 UTC+2)

    Τα σχέδια για έργα ανοικοδόμησης και συμφιλίωση δεν αποτελούν υποκατάστατο μιας λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (US Agency for International Development) Αντριου Νάτσιος.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Νάτσιος εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει σε διάσκεψη δωρητών της Ε.Ε. για την Κύπρο.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Νάτσιο στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας του ευχήθηκε την επόμενη φορά που θα έρθει στην Κύπρο αυτή να είναι επανενωμένη.

    ''Να έρθει σε μια Κύπρο επανενωμένη μετά και από βοήθεια των ΗΠΑ, ως μιας μεγάλης χώρας μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και να μπορεί πλέον να εξαγγείλει και μια μεγάλη βοήθεια στην επανενωμένη Κύπρο'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Νάτσιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οπως είπε και οι δυο συμφώνησαν ότι τα ημίμετρα του κ. Ντενκτάς δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ Β. ΣΒΙΜΕΡ ΠΡΟΣ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2003 (20:33 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διέψευσε σήμερα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ έχει αποστείλει πρόσκληση σε ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα, για κοινή συνάντηση, στην οποία γίνεται λόγος για "κοινοβουλευτικό σώμα του βορρά".

    ''Δεν υπάρχει καμία πρόσκληση από τον κ. Σβίμερ, έγινε βολιδοσκόπηση μέσω υπαλλήλου που εργάζεται δίπλα του προς ανώτερο υπάλληλο της Βουλής, αλλά δεν υπάρχει πρόσκληση και δεν ξέρω εάν θα υπάρξει,'' τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ο οποίος αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως οι συνομιλίες δεν επαναρχίζουν γιατί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραμένει απόλυτα αρνητικός.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΦΙΞΗ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2003 (20:31 UTC+2)

    Στις παραδοσιακά στενές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τη Ρωσία και το ρωσικό λαό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, κατά την άφιξη του νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ντενίσοφ.

    ''Βρίσκομαι εδώ με πρόσκληση της κυβέρνησης της Ρωσίας για τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας'', είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνέχισε: ''Το θεωρώ μεγάλη μου τιμή να είμαι εδώ ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και τον κόσμο της Ρωσίας είναι παραδοσιακά παλιές και στενές''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΑΝ

    Λευκωσία, 29 Μαϊου 2003 (20:30 UTC+2)

    Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν επανένωση της πατρίδας τους, θέλουν σύντομα λύση του Κυπριακού και γνωρίζουν ότι πρέπει να παλέψουν για αυτήν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Ντουρντουράν, προσθέτοντας ότι ''η παρούσα κατάσταση φαίνεται να είναι σταθερή αλλά δεν είναι''.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου, στα γραφεία των ΕΔΗ στη Λευκωσία, ο κ. Ντουρντουράν είπε ότι ''βλέπουμε ορισμένους κινδύνους στην παρούσα κατάσταση και προειδοποιούμε όλους ότι πρέπει να παλέψουν για τη λύση του Κυπριακού''.

    ''Χρειαζόμαστε λύση αυτό το χρόνο και πρέπει να παλέψουμε για αυτήν και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πιέσουμε τις διοικήσεις μας να ανοίξουν το δρόμο για επίλυση του Κυπριακού'', επεσήμανε ο κ. Ντουρντουράν.

    Τόσο ο κ. Ντουρντουράν όσο και ο κ. Βασιλείου τονίζοντας την ανάγκη για επίτευξη λύσης επεσήμαναν πως μέτρα όπως η μερική άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση δεν πρέπει να αποτελέσουν υποκατάστατο της λύσης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σκόπια, 29 Μαϊου 2003 (19:14 UTC+2)

    "Oι προοπτικές ένταξης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ", είναι το θέμα της διήμερης διάσκεψης, που άρχισε σήμερα στα Σκόπια.

    Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης, που διοργάνωσε το Τμήμα για την ευρωπϊκή ένταξη της Γενικής Γραμματείας της σκοπιανής κυβέρνησης, κήρυξε το πρωί η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

    Τις εργασίες παρακολουθούν αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Σκόπια, ανώτεροι αξιωματούχοι των γειτονικών υποψηφίων προς ένταξη χωρών, καθώς και εκπρόσωποι του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

    [21] ΣΤΙΒΟΣ: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2003 (20:50 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα στην Καλαμάτα οι διοργανωτές του διεθνούς μίτινγκ «Παπαφλέσσεια» το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

    Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Γιώργος Κουτσούλης, ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Τάσος Μισέρος, ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου, Δημήτρης Πουλούπουλος και άλλοι φορείς. Μίλησαν ακόμη, αθλητές που θα συμμετάσχουν στο μίτινγκ και μεταξύ τους ο Σέρβος πρωταθλητής του ύψους, Ντράγκουτιν Τόπιτς και δύο μεγάλες ελπίδες του μέλλοντος για τον ελληνικό στίβο, Λούης Τσάτουμας (μήκος) και Σωτήρης Παπαδέας (800μ) του Μεσσηνιακού.

    Οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι τα «Παπαφλέσσεια» είναι μια μεγάλη διοργάνωση που έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη της Καλαμάτας και στην τουριστική προβολή της, ενώ αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάδειξη της πόλης σε κέντρο Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Ο Τόπιτς μεταξύ άλλων επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι στόχος του είναι το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι τον Αύγουστο, ενώ αναμένει και ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, προκειμένου να κλείσει με επιτυχία την σπουδαία καριέρα του στον στίβο. Τέλος αποκάλυψε ότι από τη νέα περίοδο εγκαθίσταται μόνιμα στην Καλαμάτα για προετοιμασία ενόψει του 2004.

    Ο Λούης Τσάτουμας από την πλευρά του ξεκινά τους φετινούς αγώνες του από την γενέτειρα πόλη και δηλώνει: «Πιστεύω ότι θα καταφέρω να ξεκινήσω τη σεζόν με μία μεγάλη επίδοση. Στόχος μου είναι να πάω καλά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Απώτερος βέβαια στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αποτελούν τον κρυφό πόθο μου».

    Τέλος ο Σωτήρης Παπαδέας επεσήμανε: «Είμαι σε καλή κατάσταση κι ελπίζω ότι θα πετύχω το Σάββατο και μια καλή επίδοση».

    [22] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: Η ΕΛΛΑΔΑ 4η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2003 (20:42 UTC+2)

    Ένα πολύ σημαντικό στατιστικό στοιχείο προέκυψε για το ελληνικό πινγκ-πονγκ από τα αποτελέσματα των διεθνών μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων του Παρισιού. Βάσει των θέσεων που πήραν οι αθλητές στο αγώνισμα του απλού, προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η 4η δύναμη στον κόσμο στους άνδρες!

    Το πολύ θετικό συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο, αλλά βγήκε από μελέτη που έκανε η στατιστική υπηρεσία της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και δεν αμφισβητείται. Κι αυτό διότι το συγκεκριμένο τμήμα υπολόγισε με ενδεικτικούς συντελεστές τους βαθμούς που συγκέντρωσε η κάθε χώρα από την πορεία των αθλητών της. Έτσι, για την πρώτη θέση έβαλε συντελεστή 60, για την 2η συντελεστή 50, οι δύο 3ες θέσεις είχαν από 40, οι θέσεις 5-8 από 30, όσοι ήταν στη 16άδα από 20, όσοι ήταν στην 32άδα από 15 και αυτό των «64» και των «128» από 10 και 5 αντίστοιχα. Αυτό το σύστημα αξιολόγησης χρησιμοποιείται και από στατιστικές υπηρεσίες άλλων ομοσπονδιών στο άθλημα ή και σε μεγάλες διοργανώσεις και το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ενδεικτικό όποιο συντελεστή κι αν βάλει κανείς. Αυτό που βγήκε από τη μελέτη της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α. είναι ότι η Ελλάδα με 4 αθλητές συγκέντρωσε 70 βαθμούς, έχοντας τον Καλλίνικο Κρεάνγκα στην 3η θέση, τον Ντανιέλ Τσιόκα στους «32», τον Κώστα Παπαγεωργίου στους «64» και τον Παναγιώτη Γκιώνη στους «128».

    Η Κίνα με 7 αθλητές είναι 1η με 170 βαθμούς, η Αυστρία με 5 αθλητές 2η με 120 και η Κορέα με 5 αθλητές 3η με 110 βαθμούς. Την Ελλάδα ακολουθούν η Γερμανία με 65 βαθμούς (είχε 6 αθλητές στο κυρίως ταμπλό) και η Ταϊπέι, το Χονγκ-Κονγκ και η Γαλλία με 55 βαθμούς (από 4 αθλητές είχαν στο ταμπλό των 128» οι δύο πρώτες, 7η οικοδέσποινα Γαλλία).

    [23] Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004": ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΗΞΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 15 ΜΕΡΕΣ

    Aθήνα, 29 Μαϊου 2003 (20:40 UTC+2)

    «Το θέμα έληξε πριν από 15 μέρες» δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του οργανισμού «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου σχετικά με το θέμα του έντυπου οδηγού του "Αθήνα 2004", στον οποίο η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως Μακεδονία.

    Η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε ότι η «Αθήνα 2004» αντιμετώπισε άμεσα και επιτυχώς το ζήτημα που προκλήθηκε από το σφάλμα της γερμανικής εταιρείας Schenker με την αναγραφή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) ως Macedonia.

    «Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω αυτό το όψιμο ενδιαφέρον. Δεν θέλω να κάνω άλλη δήλωση επ' αυτού, θα σας πω μόνο, ότι πιστεύω πως αυτή τη στιγμή η χώρα δείχνει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις συνθήκες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εμείς στην «Αθήνα 2004» έχουμε την ευαισθησία να προχωράμε, να προετοιμάζουμε τη χώρα μας και να είμαστε πιο ευαίσθητοι από όλους αυτούς που λένε ότι είναι ευαίσθητοι. Η «Αθήνα 2004» πρόβαλλε, προβάλλει και θα προβάλλει την εικόνα της χώρας μας και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πιστεύω ότι αυτή είναι και η καλύτερη θωράκιση για τη χώρα μας», πρόσθεσε η κ. Αγγελοπούλου.

    [24] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Την Ιαπωνία αντιμετωπίζει στην 3η αγωνιστική του Δ' ομίλου του Παγκοσμίου Λιγκ που φιλοξενείται στη χώρα του "ανατέλλοντος ηλίου" η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών. To αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει την Ιαπωνία το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή. «Τα παιχνίδια είναι δύσκολα, αλλά είναι μέσα στις αγωνιστικές μας δυνατότητες», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Στέλιος Προσαλίκας.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων της 3ης εβδομάδας του Παγκοσμίου Λιγκ 2003, ανά όμιλο έχει ως εξής (οι ώρες που αναφέρονται είναι ώρες Ελλάδας):

    Α' όμιλος

    30 Μαϊου: Μπέλγκοροντ 17.00: Ρωσία-Ισπανία

    31 Μαϊου: Μπέλγκοροντ - 17.00: Ρωσία-Ισπανία

    31 Μαϊου: Μπαρκισιμέντο - 12.30: Βενεζουέλα-Πολωνία

    1 Ιουνίου: Μπαρκισιμέντο - 6.30: Βενεζουέλα-Πολωνία

    Β' όμιλος

    30 Μαϊου: Φλωρεντία 21.30: Ιταλία-Βραζιλία

    31 Μαϊου: Ματοσίνιος 20.00: Πορτογαλία-Γερμανία

    1 Ιουνίου: Μπολόνια 18.30: Ιταλία-Βραζιλία

    1 Ιουνίου: Ματοσίνιος 18.00: Πορτογαλία-Γερμανία

    Γ' όμιλος

    30 Μαϊου: Βελιγράδι 21.00: Γιουγκοσλαβία-Βουλγαρία

    31 Μαϊου: Ρότερνταμ - 15.00: Ολλανδία-Κούβα

    1 Ιουνίου: Ποντγκόριτσα - 21.00: Γιουγκοσλαβία-Βουλγαρία

    1 Ιουνίου: Ρότερνταμ - 15.00: Ολλανδία-Κούβα

    Δ' όμιλος

    31 Μαϊου: Οστράβα 15.30: Τσεχία-Γαλλία

    31 Μαϊου: Φουκουσίαμα 9.00: Ιαπωνία-Ελλάδα

    1 Ιουνίου: Οστράβα - 18.00: Τσεχία-Γαλλία

    1 Ιουνίου: Φουκουσίμα - 8.00: Ιαπωνία-Ελλάδα.

    [25] Ο ΧΡ. ΜΑΛΑΔΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2003 (19:51 UTC+2)

    O ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Χρήστος Μαλαδένης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, για την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα, καθώς και για τις προτάσεις που έχει από άλλες ομάδες.

    «Ήμαστε στον αέρα. Είναι για γέλια η κατάσταση. Όλα έχουν ένα όριο. Εδώ και δύο μήνες ακούμε το ίδιο παραμύθι, ότι όλα τα πράγματα θα φτιάξουν, αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο Μπάγιεβιτς καλά τα είπε. Θέλει να πάρει αποφάσεις για τη ομάδα και για αυτό είπε αυτά που είπε. Όμως οι ποδοσφαιριστές δεν ξέρω πόσο μπορούν να περιμένουν. Και μιλάω και για μένα. Μπορεί να περίμεναν μέχρι χθες ή μέχρι σήμερα, δεν ξέρω μέχρι πότε θα έχουν το περιθώριο να βρίσκονται σε αναμονή», αναφέρει ο Χρήστος Μαλαδένης και συνεχίζει αναφερόμενος στις προτάσεις που έχει από άλλες ομάδες: «Υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες. Η Μπόλτον δεν μου έχει κάνει πρόταση, απλά υπάρχει ενδιαφέρον. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Οπως υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες ομάδες και από τη Ελλάδα και από το εξωτερικό.

    Οσο για το τι περιμένουν οι ποδοσφαιριστές από την ΑΕΚ, ο άσος της Ενωσης επισήμανε: «Αυτό που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε τα χρήματά μας και δεν ξέρουμε, πως μπορούμε να το πράξουμε. Αυτό που εισπράττουμε είναι κοροϊδία. Έχουμε φθάσει

    στο σημείο να μην πιστεύουμε κανέναν. Πόσο μπορούμε να περιμένουμε. Αν έρθει κάποια πρόταση, θα την σκεφτώ σοβαρά. Γιατί αν αργήσουν να λυθούν τα θέματα της ΑΕΚ, δεν ξέρω αν θα έχω το περιθώριο, να συζητήσω, άλλη προσφορά».

    [26] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΒΙΑΝ

    Παρίσι, 29 Μαϊου 2003 (19:55 UTC+2)

    Μία τεράστια επιχείρηση ασφαλείας έχουν αναλάβει οι γαλλικές δυνάμεις, εν όψει της διάσκεψης του Ομίλου των Οκτώ την ερχόμενη Κυριακή, ενώ συγκεντρώνονται χιλιάδες διαδηλωτές.

    Ο αριθμός των στρατιωτών στο Εβιάν της Γαλλίας αναμένεται να ξεπεράσει τον τοπικό πληθυσμό του τουριστικού θέρετρου κατά δύο προς ένα.

    Οι δρόμοι και το σιδηροδρομικό δίκτυο θα κλείσουν, ενώ θα απαγορευθούν οι διαδηλώσεις σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την πόλη, σύμφωνα με το ΒΒC.

    Οι γαλλικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τρομοκρατικές επιθέσεις.

    «Διαγαλαξιακό χωριό»

    Οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη Ανμάς, 40 χιλιόμετρα μακριά από το Εβιάν, την οποία αποκαλούν «διαγαλαξιακό χωριό» και «αναρχικό οικισμό».

    Οι ίδιοι έχουν διοργανώσει μία αντι-διάσκεψη και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μία μαζική πορεία στα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία.

    Πιστεύεται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν στη Γενεύη της Ελβετίας.

    Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έχουν δηλώσει ότι θα προβούν σε ανορθόδοξες μεθόδους διαμαρτυρίας και ότι θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν μία σημαία στην οροφή του συνεδριακού κέντρου.

    Κατά τη διάσκεψη στο Εβιάν, ο όμιλος των επτά πλουσιότερων χωρών και η Ρωσία θα συναντηθούν με τους ηγέτες της Κίνας, της Βραζιλίας, της Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής.

    [27] Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ GP ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ

    Μονακό, 29 Μαϊου 2003 (18:58 UTC+2)

    Ο Μίκαελ Σουμάχερ έκανε τον καλύτερο χρόνο στα πρώτα δοκιμαστικά που διεξήχθησαν σήμερα στην πίστα του Μονακό, ενόψει του έβδομου αγώνα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Πριγκιπάτο.

    Ο Γερμανός πεντάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Φεράρι, κάλυψε τον ένα γύρο σε 1 λεπτό 16.305, ενώ τον ακολούθησε ο Βραζιλιάνος Ρούμπενς Μπαριτσέλο.

    Οι 10 πρώτοι:

    1. Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία) Φεράρι 1 λεπτό 16.305

    2. Ρούμπενς Μπαριτσέλο (Βραζιλία) Φεράρι 1:16.636

    3. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία) ΒAR 1:16.895

    4. Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία) Ρενό 1:16.905

    5. Ντέιβιντ Κούλτχαρντ (Βρετανία) ΜακΛάρεν 1:17.059

    6. Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία) Ουίλιαμς 1:17.063

    7. Τζιανκάρλο Φισικέλα (Ιταλία) Τζόρνταν 1:17.080

    8. Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Κολομβία) Ουίλιαμς 1:17.108

    9. Μαρκ Ουέμπερ (Αυστραλία) Τζάγκουαρ 1:17.637

    10. Νικ Χάιντφελντ (Γερμανία) Σάουμπερ 1:17.912

    BBC

    [28] ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 29 Μαϊου 2003 (18:20 UTC+2)

    Τουλάχιστον 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 8.000 έμειναν άστεγοι στις Φιλιππίνες από την τροπική καταιγίδα Λίνφα, που σάρωσε για πέντε ημέρες πολλά νησιά στο πέρασμά της, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Δώδεκα άτομα, κυρίως ψαράδες αγνοούνται και επτά ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν η καταιγίδα «χτύπησε» το βόρειο νησί Λουζόν την Κυριακή, ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Συντονισμού για τις καταστροφές.

    Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη και αναγκάστηκαν να διασκορπιστούν σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ οι ζημιές στις καλλιέργειες ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

    Η καταιγίδα κινείται βορειοανατολικά με 12 μίλια την ώρα και αναμένεται να πλήξει την Οκινάουα της Ιαπωνίας αργά το απόγευμα της Παρασκευής, εκτιμούν οι μετεωρολόγοι.

    [29] ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: 300 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Αγία Πετρούπολη, 29 Μαϊου 2003 (18:00 UTC+2)

    Ο μύθος λέει ότι η Αγία Πετρούπολη γεννήθηκε ένα πρωινό με ομίχλη, πριν από τριακόσια χρόνια. Το ημερολόγια έδειχνε: 27 Μαΐου 1703.

    Η ιστορία της πόλης είναι εμπλουτισμένη με ένδοξους αγώνες της ανθρωπότητας απέναντι σε όλα τα στοιχεία της φύσης.

    Εκείνο το πρωινό, ο Τσάρος της Ρωσίας, που τότε βρισκόταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, διέσχισε με το άλογό του τον ποταμό Νέβα για να φθάσει στον Κόλπο της Φινλανδίας.

    Ψηλότερος από δύο μέτρα, ο Μεγάλος Πέτρος είχε μια επιβλητική φιγούρα που ξεχώριζε πάνω στο άλογο.

    Καθώς διέσχιζε τις νησίδες που σχηματίζονται στο δέλτα του ποταμού Νέβα σταμάτησε και είπε: «Εδώ πρέπει να χτιστεί μια πόλη».

    Οι πρώτες πέτρες τοποθετήθηκαν για το κτίσιμο του φρουρίου Πέτρου και Παύλου, ένα σύμβολο της δύναμης αλλά και της δυστυχίας της Ρωσίας.

    Στην εποχή εκείνη, τα κελιά του φρουρίου θα δέχονταν κάποιους από τους πλέον διάσημους πολιτικούς κρατούμενους.

    Η πόλη που γεννήθηκε από τα τελματωμένα νερά του Νέβα, έγινε ένα πολιτικό σύμβολο από πέτρα και ασβέστη.

    Ο Μεγάλος Πέτρος την έχτισε οραματιζόμενος ότι θα εξελισσόταν σε παράθυρο της Ρωσίας προς το Δυτικό κόσμο, σε ένα μοχλό που θα τραβούσε τη Ρωσία, ακόμα και με το ζόρι, στην εποχή του μοντερνισμού.

    Η Αγία Πετρούπολη είναι κυριολεκτικά χτισμένη πάνω στα οστά χιλιάδων δουλοπάροικων.

    Όμως η γέννησή της έδωσε στην Ευρώπη να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να αγνοεί την Ρωσία.

    Αλλά και φέτος η κινητήρια δύναμη πίσω από τους εορτασμούς για την επέτειο της πόλης είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, γέννημα θρέμμα της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με τον αναλυτή του ΒΒC.

    Μετά από δεκαετίες διεθνούς απομόνωσης, θέλει να κάνει τη Ρωσία ένα αποδεκτό μέλος της μοντέρνας Ευρώπης.

    Και φημολογείται ότι ονειρεύεται ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο της μεταμόρφωσης της χώρας του.

    Επίσης, φημολογείται ότι ορισμένα υπουργεία ενδέχεται να μεταφερθούν στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα.

    [30] ΛΑΜΠΡΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ 300 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αγία Πετρούπολη, 29 Μαϊου 2003 (17:30 UTC+2)

    Με ξεχωριστή λαμπρότητα, η Αγία Πετρούπολη γιόρτασε φέτος τα 300 χρόνια από την ίδρυσή της, παρουσία δεκάδων αρχηγών κρατών, από όλο τον κόσμο. Χτισμένη πάνω σε βάλτους στην εκβολή του ποταμού Νέβα, η πόλη ιδρύθηκε στις 27 Μαΐου του 1703 από τον τσάρο της Ρωσίας Μέγα Πέτρο.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τον εορτασμό δήλωσε ότι η Πετρούπολη «πάντα αφομοίωνε στοιχεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πάντα μοιραζόταν γενναιόδωρα τα πλούτη της με την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι αν η Ρωσία συνέχιζε να «συνεργάζεται με αυτόν τον τρόπο με τα ευρωπαϊκά κράτη, όλοι θα κέρδιζαν από αυτό».

    Πολλοί επισκέπτες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθούν στο Μουσείο Ερμιτάζ, το οποίο στο πλαίσιο του εορτασμού παρέμεινε ανοιχτό για το κοινό για 24 ώρες.

    Οι αρχές της πόλης ξόδεψαν τα τρία τελευταία χρόνια περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ για την αναστήλωση κτιρίων και τη βελτίωση των υπηρεσιών, σύμφωνα με το ΒΒC.

    Επιπλέον, έχουν επιστρατεύσει ειδικές αεροπορικές δυνάμεις που διαλύουν τα σύννεφα και εγγυώνται τον ηλιόλουστο καιρό, ειδικά το τριήμερο της κορύφωσης των εορτασμών.

    Λέιζερ, βεγγαλικά και υπαίθρια θεάματα ζωντανεύουν ιστορικούς δρόμους και πλατείες, χωρίς όμως να αποφευχθούν και οι σοβιετικού τύπου ακρότητες, όπως η μαζική απομάκρυνση ζητιάνων, αστέγων και ιερόδουλων εκτός των αστικών ορίων.

    Για την ασφάλεια της πρωτοφανούς συνάθροισης έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

    [31] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2003 (09:44 UTC+2)

    Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη πραγματοποιείται σήμερα στον 5.30 μμ στον Ιανό η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ταξιδευτής του Βοσπόρου» του Πασχάλη Λαμπαρδή ενώ στις 8.30 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Άλμπατρος «της Σώτης Τριανταφύλλου.

    Το βιβλίο «Ο Ταξιδευτής του Βοσπόρου» οδηγεί τον αναγνώστης σε ένα παράλληλο ταξίδι στον κόσμο της ιστορίας και του μύθου. Αφορά τον γόνο των Κομνηνών της Τραπεζούντας, από τους τελευταίους γενναίους της ζωής, τον Άγγελο Κομνηνό που κουβαλά στις φλέβες του το μεράκι του Οδυσσέα Ελύτη. Σημαδιακή η πορεία του Κομνηνού, όσο και τραγική με όλο τον πλούτο της γνώσης, του έρωτα και της θυσίας. Με ό,τι καταπιάνεται μεγαλουργεί, γίνεται πόλος έλξης και θαυμασμού. Θ' αγαπηθεί και θ' αγαπήσει, θα ζήσει και θα ζωγραφίσει τις ομορφιές και τα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης, αφήνοντας πίσω του το θαυμασμό και την εκτίμηση. Έτσι όπως ταιριάζει στους χαρισματικούς, στους μεγαλόψυχους. Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Λογοτεχνίας και Πνευματικών Αξιών από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων για το έτος 2002.

    Ο Πασχάλης Γ. Λαμπαρδής γεννήθηκε στις Σέρρες το 1960, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη. Περιπλανήθηκε σε διάφορους τόπους και επέλεξε να εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκδηλώθηκαν από τα φοιτητικά του χρόνια. Από τότε άρχισε να υπηρετεί τη Λογοτεχνία. Σπούδασε μηχανικός ηλεκτρολόγος. Ο «Ταξιδευτής του Βοσπόρου» είναι το δεύτερο βιβλίο του. Το πρώτο του βιβλίο «Υπόθεση ζωής» αναφέρεται στις πνευματικές κατοικήσεις του Αγίου Όρους.

    Λίγη ώρα μετά την παρουσίαση του «Ταξιδευτή του Βοσπόρου» η Σώτη Τριανταφύλλου θα παρουσιάσει τo τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Άλμπατρος».Το Λονδίνο από το 1880 μέχρι το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, το σύστημα των κοινωνικών τάξεων στη Βρετανία, η βαρβαρότητα και το μεγαλείο της Αυτοκρατορίας, αλλά και οι ασυμβίβαστοι ταξικοί αποστάτες είναι το υλικό αυτό του μυθιστορήματος που έχει τον τίτλο ενός μεγάλου ωκεάνιου πουλιού. Στο κέντρο της δράσης βρίσκεται ένα κοριτσάκι που μεγαλώνει σε μια άθλια φτωχογειτονιά, αλλά εισβάλλει στον κόσμο με την απόφαση ν' αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και να μη συμβιβαστεί.. Το "Άλμπατρος" είναι η αφήγηση αυτής της ανυποχώρητης άρνησης, και μαζί η περιγραφή μιας εποχής, μιας μητρόπολης κι ενός γάμου που ανατρέπει τις βικτωριανές αξίες και τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι η ιστορία του κόσμου στο κατώφλι του εικοστού αιώνα και το χρονικό του πώς οι γυναίκες έγιναν άνθρωποι.

    Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Εργάζεται ως μεταφράστρια, δημοσιογράφος και ιστορικός. Έχει δημοσιεύσει τρεις συλλογές διηγημάτων. Το «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα της «Αύριο», «Μια άλλη Χώρα» και «Ο Υπόγειος Ουρανός», «Η Μαριόν στ' ασημένια νησιά και στα κόκκινα δάση», «Το εργοστάσιο των μολυβιών» και «Η φτωχή Μαργκό». Το «Άλμπατρος» είναι το έκτο μυθιστόρημά της. Έχει γράψει ακόμη ένα βιβλίο για παιδιά.

    [32] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαϊου 2003 (09:43 UTC+2)

    Με ένα Γκαλά Όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, που θα δοθεί στις 16 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η την νέα καλλιτεχνική σεζόν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) που διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του . Η μεσόφωνος Vesselina Kasarova και ο τενόρος Emil Ivanov θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέττι από δημοφιλείς όπερες των Rossini, Puccini, Bizet και άλλων σε μία λαμπερή βραδιά.

    Το ΜΜΘ δίνει ιδιαίτερο βάρος στο εκπαιδευτικό έργο με την καθιέρωση και εντατικοποίησηση των σχολικών παραστάσεων και των Κυριακάτικων Μουσικών Πρωινών. Η σειρά Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά καθιερώθηκε στη ζωή των Θεσσαλονικέων έχοντας φιλοξενήσει από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2003 περίπου 2.500 άτομα, το 60% των οποίων ήταν νέοι και παιδιά. Για το πρώτο τετράμηνο της νέας σεζόν (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος), στο πλαίσιο της πετυχημένης αυτής σειράς διοργανώνονται τρεις συναυλίες, οι οποίες θα πλαισιώνονται από εισαγωγικά σχόλια για το συνθέτη, το έργο και τους εκτελεστές. Το πρώτο Κυριακάτικο Μουσικό Πρωινό στις 5 Οκτωβρίου παρουσιάζει την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής σε μία συναυλία με τίτλο «Η Βιέννη του Μότσαρτ και του Χάυδν» με σολίστ τον τσελίστα Γιάννη Τσιτσελίκη και μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ ενώ τα εισαγωγικά σχόλια θα επιμεληθεί ο γνωστός παρουσιαστής Χρήστος Δόκαλης. Το δεύτερο στις 9 Νοεμβρίου με τίτλο «Jazzologies» παρουσιάζει την Big Band του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Θανάση Ζέρβα, η οποία εμφανίζεται και για δύο σχολικές παραστάσεις στις 10 και 11 Νοεμβρίου με ένα αφιέρωμα στους Duke Ellington, Count Basie και Stan Kenton. Η συναυλία με τον ευφάνταστο τίτλο «Ο Κορυδαλλός, η Πέστροφα και άλλα» στις 7 Δεκεμβρίου έχει στόχο να μυήσει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της μουσικής δωματίου μέσα από δημοφιλή έργα προγραμματικής μουσικής με τη βοήθεια του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, της Δόμνας Ευνουχίδου (πιάνο) και του Γιάννη Χατζή (κοντραμπάσσο).

    Η δημοφιλής «Cavalleria Rusticana» του Pietro Mascagni με πρωταγωνίστρια τη σπουδαία μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα αποτελεί την πέμπτη κατά σειρά παραγωγή όπερας του ΟΜΜΘ και θα παρουσιαστεί για τέσσερις παραστάσεις στις 25, 29, 31 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα δράμα έρωτα και τιμής με υπέροχες μελωδίες και δυνατή πλοκή, τοποθετημένο στην αγροτική Σικελία του τέλους του 19ου αιώνα. Η σκηνοθεσία είναι του Giancarlo del Monaco και η σκηνογραφία του Michael Scott, ενώ συμμετέχουν η Χορωδία Θεσσαλονίκης σε μουσική διδασκαλία της Μαίρης Κωνσταντινίδου και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.

    Στις 13 Νοεμβρίου παρουσιάζεται μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραδιά-αφιέρωμα στην Ολυμπιακή Ιδέα με τίτλο «Η Ολυμπιάδα στην Όπερα» με τους Virtuosi di Praga και μουσική διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου. Πρόκειται για μία επιλογή από τα σημαντικότερα αποσπάσματα των μέχρι σήμερα γνωστότερων μελοποιήσεων (σε συναυλιακή μορφή) της Ολυμπιάδας του Metastasio, ενός λιμπρέτο για όπερα του 1700. Συμμετέχουν η υψίφωνος Isabelle Poulenard, η μεσόφωνος Claire Brua, ο τενόρος Jean Delescluse και ο βαθύφωνος Jerome Correas.

    Ακολουθούν δύο εντυπωσιακές παραστάσεις σύγχρονου χορού με το Μπαλέτο του Κρατικού Θεάτρου του Μονάχου (Gδrtnerplatzhteater) στις 27 και 28 Νοεμβρίου με δύο χορογραφίες του Philip Taylor πάνω στις Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ του Μπαχ και στο Fearful Symmetries του J. Adams.

    Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Κορεάτη αρχιμουσικού Myung-Whun Chung εμφανίζεται σε έργα Στράους, Μπετόβεν, Μπερλιόζ και  Τσαϊκόφσκι. Τη βραδιά της 5ης Δεκεμβρίου σολίστ θα είναι ο πιανίστας Δημήτρης Σγούρος.

    Η χριστουγεννιάτικη περίοδος στο Μέγαρο αναμένεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή με οκτώ παραστάσεις του «Μαγικού Αυλού» με το Μαύρο Θέατρο της Πράγας "Ta Fantastika" και μία εορταστική συναυλία προπαραμονή Χριστουγέννων της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν με τη Δήμητρα Θεοδοσίου (υψίφωνο), τη Μαίρη Έλεν Νέζη (μεσόφωνο), το Βαγγέλη Χατζησίμο (τενόρο) και το Χριστόφορο Σταμπόγλη (βαθύφωνο) και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Συμμετέχουν επίσης η Χορωδία Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Ραδιοφωνίας της Σόφιας.

    Το πρόγραμμα για το πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαίου 2004 αναμένεται εξίσου ενδιαφέρον με κορυφαίες στιγμές την εμφάνιση του Vladimir Malakhov σε ένα Γκαλά Χορού τον Ιανουάριο, τις δύο συναυλίες της περίφημης Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου με τον Ρικάρντο Μούτι το Μάρτιο, το θέαμα «Οπερέττα Τάνγκο» με την Ιταλίδα τραγουδίστρια Μίλβα τον Απρίλιο και την όπερα  «Οι Γάμοι του Φίγκαρ»ο το Μάιο. Επίσης το κοινό θα έχει την ευκαρία να απολαύσει την φετινή παραγωγή του ΟΜΜΑ «Κηποθέατρο» του Νίκου Κυπουργού, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου. Στον Κύκλο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων θα φιλοξενηθούν μεταξύ άλλων η Ελληνική Ορχήστρα Σαξοφώνων καθώς και μία παραγωγή μουσικού κουκλοθεάτρου του ΟΜΜΘ με τίτλο «Η Κυνηγός των Πουλιών».

    [33] ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΞ ΛΑΞ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (21:20 UTC+2)

    Στο Παλαί ντε Σπορ λόγω καιρικών συνθηκών θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9.30 η συναυλία με το συγκρότημα Πυξ Λαξ που διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια του Δήμου και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 29 May 2003 - 18:13:51 UTC