Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΛΠΕ - PETROLA
  • [02] ΜΕ ΤΟ "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ" ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [03] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ε.Ε. - ΡΩΣΙΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [04] ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΜΑΛΕΣΙΟ
  • [05] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
  • [06] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΓΝΟ"
  • [07] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.ΚΑ.ΤΟ. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
  • [08] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
  • [09] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
  • [10] ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΛΠΕ - PETROLA
  • [11] ''ΚΡΑΤΗΣΕ'' ΤΙΣ 1.700 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ
  • [13] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΙΝΑ ΣΤΗ
  • [14] "HURRIYET": ΒΕΤΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [15] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ
  • [16] ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΑ ΑΔΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
  • [17] Μ. ΠΕΡΑ: ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ
  • [18] ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [19] ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ
  • [20] ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η 3Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [21] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [22] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [23] ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [24] Ο ΙΟΣ SARS ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
  • [25] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ-41 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [27] ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [28] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΕΤΟΙΜΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
  • [30] ARABESQUE: ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΓΚΑΙΤΕ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ CEDEFOP
  • [32] ME TON ANDREA BOCELLI ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ
  • [33] OI MODE PLAGAL ΣΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • [01] ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΛΠΕ - PETROLA

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2003 (18:36 UTC+2)

    Τη συμφωνία συγχώνευσης των ΕΛΠΕ με την Petrola ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο πουλά 43,5 εκατ. μετοχές (7,5 ευρώ ανά μετοχή) των Ελληνικών Πετρελαίων, ήτοι 16,65% των μετοχών, στην Paneuropean Oil & Industrial Holdings, εταιρία που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο (71,9%) της Petrola.

    Οι δύο εταιρίες θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες συγχώνευσης με απορρόφηση της Petrola από τα Ελληνικά Πετρέλαια, με στόχο η πρώτη να κατέχει το 25% των ΕΛΠΕ., ενώ στο Δημόσιο θα ανήκει το 35%, το 8,1% θα αντιστοιχεί σε κρατικά ομόλογα (το 25,35% θα υπάρχει σε ιδιωτική επένδυση και το 31,65% που βρίσκεται ήδη στο Χρηματιστήριο).

    Η σχέση ανταλλαγής θα βασίζεται στη σχέση αξιών της ''Ελληνικά Πετρέλαια'' προς την Petrola ίση προς 5,36 περίπου, που προσδιορίσθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Petrola, ως δίκαιη και λογική, με αναφορά προς τις μέσες τιμές των αντιστοίχων μετοχών του δωδεκαμήνου που έληξε την 29.5.2003.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοίνωσε η Petrola, προβλέπεται η αναπροσαρμογή της αρχικής σχέσης αξιών, εάν απαιτηθεί, έτσι ώστε η σχέση ανταλλαγής που θα εφαρμοσθεί στη συγχώνευση να είναι δίκαιη και εύλογη για τους μετόχους και των δύο εταιριών σύμφωνα και με τις εκθέσεις που θα συνταχθούν από ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους προς αυτό το σκοπό.

    Τα μέλη του ΔΣ από 11 γίνονται 13, εκ των οποίων 7 θα διορίζει το Ελληνικό Δημόσιο, 2 η Petrola, 2 θα εκπροσωπούν τους εργαζομένους και 2 τους μετόχους.

    Σ.Α.

    [02] ΜΕ ΤΟ "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ" ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Πειραιάς, 30 Μαϊου 2003 (07:07 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ που έζησαν 163 επιβάτες και τα οκτώ μέλη του πληρώματος του καταμαράν «Jet 1» το οποίο χθες το βράδυ παρουσίασε εισροή υδάτων στην πλώρη, 22 ναυτικά μίλια ανοικτά της Σαντορίνης.

    Οι 163 επιβάτες επιβιβάστηκαν (τελικά) με σωσίβιες λέμβους στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ιεράπετρα», την ίδια ώρα που τα οκτώ μέλη του πληρώματος είχαν καταφέρει να απαντλήσουν τα νερά από την πλώρη. Οι επιβάτες αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι του Πειραιά.

    [03] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ε.Ε. - ΡΩΣΙΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Αγία Πετρούπολη, 30 Μαϊου 2003 (18:08 UTC+2)

    Οι σχέσεις και οι νέοι τρόποι συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης- Ρωσίας θα εξεταστούν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. Ρωσίας που θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη υπό την προεδρία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Σημίτης σε συνέντευξη τύπου στην Αγία Πετρούπολη επανέλαβε την ανάγκη να αναβαθμιστούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης- Ρωσίας και υπογράμμισε, ότι η Ελληνική προεδρία έκανε ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή.

    "Πρόθεση της Ελληνικής Προεδρίας ήταν και είναι -και πιστεύω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πραγματοποίηση της επιδίωξής μας- να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης Ρωσίας και να ξεπεράσουμε, αυτή τη στιγμή, αυτό που θα έλεγα μια στασιμότητα στις σχέσεις», επισήμανε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική προεδρία βρέθηκε ενώπιον ενός διλήμματος αναφορικά με την αυριανή Σύνοδο: Αν δηλαδή θα έπρεπε να συνεχιστεί από πλευράς Ε.Ε. να τηρείται η ίδια στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μην αποδώσουν δύο συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας (η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας και η απόφαση της Ε.Ε. για κοινή στρατηγική απέναντι στη Ρωσία) ή να γίνει προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων.

    Η απόφαση της προεδρίας ήταν να προχωρήσει σε μία προσπάθεια αναβάθμισης των διμερών σχέσεων, κάτι που βρήκε σύμφωνους τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και τη Ρωσία.

    «Δουλέψαμε πολύ για να αναβαθμίσουμε τη σχέση και πιστεύω ότι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής εδώ στην Αγία Πετρούπολη, χάρη σ' αυτή τη δουλειά, θα είναι μια Σύνοδος, η οποία θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον σχέσεων που θα δώσει νέες κατευθύνσεις», επισήμανε ο κ. Σημίτης.

    Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός υπάρχουν τρεις τομείς στους οποίους έγιναν προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ της Ενωσης και της Ρωσίας και που μέχρι τώρα οι προσπάθειες δεν απέδωσαν: Είναι οι τομείς εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, η οικονομική συνεργασία, και συνεργασία στους τομείς δικαιοσύνης και της δημόσιας τάξης. Προστίθεται τώρα και ένας τέταρτος τομέας, αυτός της έρευνας, της τεχνολογίας και του πολιτισμού. Επιδιώκεται αναβάθμιση σε όλους αυτούς τους τομείς και θα πρέπει να υπάρξουν κοινά όργανα για να εξετάζουν, να συντονίζουν τις πολιτικές αυτές, είπε.

    Επίσης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινή στρατηγική. «Χρειάζεται να συζητήσουμε την ενεργειακή πολιτική και να δούμε πώς θα μπορούμε να προχωρήσουμε. Διότι για μας, την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία προμηθεύεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ενέργειάς της εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει σημασία να έχουμε και άλλους προμηθευτές και προπαντός συνεργασία με τη Ρωσία. Γι' αυτό θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις για να αναπτύξουμε τις εδώ ενεργειακές πηγές και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε μια σταθερότητα τιμών», σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι στόχος είναι στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής, ιδίως στον ενεργειακό τομέα να δημιουργηθεί μια μακροπρόθεσμη βάση συνεργασίας που να εγγυάται στην Ε.Ε. ενεργειακές πηγές και σταθερές τιμές.

    Ανέφερε ότι τώρα η Ρωσία έχει υψηλούς δασμούς και αυτό παρεμποδίζει την παρουσία επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρωσία και την εισαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων. «Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε και αυτό το θέμα, όσον αφορά τους δασμούς και τη διακίνηση προϊόντων», είπε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να εξεταστούν και τα θέματα, τα οποία απασχολούν την Ενωση στη σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Συμφωνίας του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

    Σημείωσε ότι στη Ρωσία και την πρώην Σοβιετική Ενωση, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα σε σχέση με τα πυρηνικά απόβλητα, αλλά και σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρισμού από την πυρηνική ενέργεια και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συμφωνήσει και χρηματοδοτεί τη Ρωσία για την καταστροφή των πυραύλων της, την καταστροφή πυρηνικών κεφαλών για την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με αυτές τις ενέργειες. «Θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να προχωρήσει γρηγορότερα και να είμαστε βέβαια και πιο εξασφαλισμένοι», τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη Σύνοδο Ε.Ε. Ρωσίας θα συζητηθούν επίσης θέματα, τα οποία αφορούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, το θέμα της μετανάστευσης (έλεγχος της μετανάστευσης και καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης), καθώς και η συμφωνία για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών, ώστε να γίνει και αυτό που θέλει η Ρωσία: να υπάρχει μια στενότερη συνεργασία και άρση των περιορισμών του Σένγκεν, η ευκολότερη διακίνηση πολιτών από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επισήμανε τέλος ότι θα συζητηθούν και τα εξής διεθνή θέματα:

    - Η κατάσταση στο Ιράκ σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράκ και πώς μπορούμε να διαδραματίσουν και η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έναν ενεργότερο ρόλο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    - Η προώθηση της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. «Βρισκόμαστε, αυτή τη στιγμή, σε ένα σημείο που έχει αρχίσει να προχωρεί η προσπάθεια και θέλουμε να «σπρώξουμε» περισσότερο αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Σημίτης.

    - Την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

    - Το Κυπριακό. «Θέλουμε να τονίσουμε πάλι την ανάγκη να πιεσθεί η Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    - Η κατάσταση στη Μολδαβία μια γειτονική χώρα της Ρωσίας, η οποία παρουσιάζει και πολιτική και οικονομική αστάθεια και μας ενδιαφέρει.

    - Επίσης θέματα τα οποία έχουν κάποια σημασία στη σχέση Ε.Ε. Ρωσίας, όπως τα θέματα του Καλίνιγκραντ (πώς θα μπορούν να κυκλοφορούν από τη Ρωσία προς το Καλίνιγκραντ) και η εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Λιθουανία. Δηλαδή, θέματα τα οποία, αυτή τη στιγμή, δημιουργούν τριβές και πρέπει να ξεπεραστούν.

    [04] ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΜΑΛΕΣΙΟ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2003 (16:00 UTC+2)

    Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που είχε σχηματιστεί κατά του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Ευάγγελου Μαλέσιου, σύμφωνα με τον νόμο "περί ευθύνης υπουργών".

    Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουμπάνου που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αυριανή", διαβίβασε στη Βουλή, χωρίς να ελεγχθεί η βασιμότητά της, την υπόθεση που αφορά μόνο στον διαγωνισμό για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με το σκεπτικό ότι είναι θέμα που σχετίζεται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του κ. Μαλέσιου.

    Στην κατάθεσή του, που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, ο ιδιοκτήτης της "Αυριανής" Γιώργος Κουρής ισχυρίζεται ότι "ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος συμμετείχε ως πρόεδρος της Επιτροπής για τον διαγωνισμό ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και πίεσε ασφυκτικά τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου αλλά και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του υπουργείου Εθνικής ’μυνας, να δώσουν τον διαγωνισμό στην Κοινοπραξία που συμμετείχε ο κ. Αθανασούλης με αντάλλαγμα το σπίτι αλλά και άλλα".

    Στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε, μαζί με άλλα συνημμένα παραστατικά στοιχεία και έγγραφα, προς την εισαγγελέα κ. Τουμπάνου τα οποία επίσης βρίσκονται στη δικογραφία ο κ Μαλέσιος αναφέρεται καταρχήν στη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και αρμόδιου για όλα τα ολυμπιακά έργα, Ευάγγελου Βενιζέλου που ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν είχε ανάμειξη στο διαγωνισμό και στην ανάθεση αυτού του έργου.

    Ακόμα, υπογραμμίζει ότι "η επιτροπή σχεδιασμού και αξιολόγησης στην οποία προήδρευσε δεν ήταν αυτή που διεξήγαγε το διαγωνισμό, δεν όρισε κανένα από τα όργανα που διεξήγαγαν το έργο και ότι ο ίδιος δεν μετείχε σε όργανα ή επιτροπές που έκριναν ή αποφάσισαν για τον διαγωνισμό".

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, μόνο η Βουλή έχει αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη κατά υπουργών για ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Πρόταση δίωξης υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές ενώ για τη σύσταση Προκαταρκτικής εξέτασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές και για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής να υπερψηφίσουν την πρόταση 120 βουλευτές.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις του με αφορμή τη διαβίβαση της δικογραφίας προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα ζητήσει το ίδιο Εξεταστική Επιτροπή σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία.

    Νατάσα Θωμά

    [05] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Aθήνα, 30 Μαϊου 2003 (21:00 UTC+2)

    Στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαϊου) συμμετέχει το υπουργείο Παιδείας. Στο πλαίσιο της Δραστηριότητας για την Αγωγή Υγείας, εφαρμόζει προγράμματα κατά του καπνίσματος και καλεί τους εκπαιδευτικούς να ενημερώσουν τους νέους για τους κινδύνους και να βοηθήσουν να πραγματοποιηθούν εκστρατείες νέων κατά του καπνίσματος.

    Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) καλεί την βιομηχανία του θεάματος και ειδικά τον κόσμο του κινηματογράφου και της μόδας να σταματήσουν να προωθούν ένα προϊόν το οποίο έχει δραματικές επιδράσεις στην δημόσια υγεία και να αρχίσουν να προωθούν μία κοινωνία ελεύθερη καπνού.

    H άποψη του Π.Ο.Υ. είναι ότι η επιδημία του καπνού, που σκοτώνει περί τα πέντε εκατομμύρια άτομα το χρόνο, είναι μία ασθένεια η οποία μεταδίδεται δια της διαφήμισης.

    [06] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΓΝΟ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (20:58 UTC+2)

    Έκκληση στην κυβέρνηση και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διασφαλίσουν όλες τις θέσεις εργασίας στη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ» απευθύνει το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

    Μετά τις καταγγελίες εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία περί παράνομων διαδικασιών ιδιωτικοποίησης το νομαρχιακό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο χαρακτηρίζει την «ΑΓΝΟ» στυλοβάτη της γαλακτοκομίας στο νομό Θεσσαλονίκης και ζητά την εύρυθμη λειτουργία της μέσω της διασφάλισης των θέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Ακολουθεί το ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου:

    «Σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και κρίσης, και καθώς η αυξανόμενη ανεργία πλήττει το Νομό Θεσσαλονίκης, οι τελευταίες εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, επιβάλλουν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να διατυπώσει την άποψή του, λαμβάνοντας υπόψη το γενικό συμφέρον του τόπου, τις ανάγκες και τις προοπτικές της τοπικής οικονομίας.

    Η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ υπήρξε στυλοβάτης της γαλακτοκομίας στο νομό μας και στήριγμα των παραγωγών. Ανέδειξε το συνεταιριστικό πνεύμα και βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

    Η αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και η χάραξη μιας νέας δημιουργικής και ανταγωνιστικής προοπτικής, οφείλει να συνεκτιμά όλα τα δεδομένα, με διαφάνεια στις διαδικασίες και ειλικρίνεια στο διάλογο ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

    Ακρογωνιαίος λίθος είναι η εύρυθμη λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας. Και εύρυθμη λειτουργία δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξουν λύσεις που θα σέβονται τον μόχθο, την εργατικότητα και την εμπειρία των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι είναι το πολυτιμότερο στοιχείο του ενεργητικού κάθε επιχείρησης.

    Ιδιαίτερα σε μια επιχείρηση όπως η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ που η πετυχημένη της πορεία κρίνεται από την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή και στον Έλληνα παραγωγό.

    Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία έχουν κατανόηση μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία της επιχείρησης, ότι η υπόθεση «ΑΓΝΟ» είναι πλέον και δική τους υπόθεση και πως αυτοί οι ίδιοι, είναι αυτοί που μπορούν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, δημιουργική δράση και επιχειρηματική συμπεριφορά, απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει και πάλι η άλλοτε κορυφαία αγροτοσυνεταιριστική οργάνωση πρωταγωνιστής στην οικονομία του τόπου.

    Καλούμε την κυβέρνηση, την ΑΤΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ουσιαστική συνεργασία για την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, από την νέα ιδιοκτησία, έτσι ώστε να μην υπάρξει ούτε μια απώλεια θέση εργασίας, στον χειμαζόμενο ήδη από την ανεργία Νομό Θεσσαλονίκης και να διασφαλιστεί η συνέχιση της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων».

    [07] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.ΚΑ.ΤΟ. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (20:56 UTC+2)

    Έναν μικρό οδηγό με συμβουλές για όσους επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα παρουσιάζει η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑ.ΤΟ), με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

    Η Ε.ΚΑ.ΤΟ συμβουλεύει όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα να προσδιορίσουν μια μέρα που θα ξεκινήσουν την προσπάθεια και υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα όταν το κόβουν τελείως και όχι όταν το περιορίζουν σταδιακά.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι οι επίδοξοι μη καπνιστές πρέπει να ξεφύγουν από τους πειρασμούς, δηλαδή να πετάξουν όλα τα σταχτοδοχεία και τα πακέτα με τσιγάρα που έχουν στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Ε.ΚΑ.ΤΟ, πρέπει να πίνουν πολύ νερό, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να σκεφτούν θετικά και να ζήσουν την κάθε μέρα, να αλλάξουν συνήθειες, να μην χρησιμοποιήσουν δικαιολογίες για να καπνίσουν «μόνο ένα τσιγάρο».

    Τέλος, η Ε.ΚΑ.ΤΟ συμβουλεύει όσους επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που εξοικονομούν για να κάνουν δώρο στον εαυτό τους και να προσέχουν τη διατροφή τους.

    [08] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

    Aθήνα, 30 Μαϊου 2003 (20:53 UTC+2)

    Συνεχίζει επ' αόριστο τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ, «ΠΟΠΕΚΑΒ».

    Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «μετά από τις από 17-02-2003 και 18-02-2003 συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας Πρόνοιας και Οικονομικών και τις δεσμεύσεις του ιδίου του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Φλωρίδη παρουσία του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και της αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, για άμεση επίλυση των θεμάτων αυτών προχωρήσαμε καλόπιστα σε αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων μας πιστεύοντας ότι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα προχωρούσαμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και συμφωνιών. Μάλιστα ρητά το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε για υλοποίηση των συμφωνιών εντός 20 ημερών».

    Στη συνέχεια κάνει λόγο για υπαναχώρηση του υπουργείου Οικονομικών και δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρι να επιλυθούν οριστικά τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.

    «Επειδή εξαντλήθηκαν πλέον όλα τα πρόσφορα μέσα για την επίλυση προβλημάτων του κλάδου μας και επειδή αντιμετωπίσαμε πολλάκις την αδιαλλαξία των υπευθύνων του Υπουργείου Οικονομικών για θέματα υψίστης σημασίας του χώρου μας, τα οποία παραμένουν άλυτα από της ιδρύσεως του ΕΚΑΒ και αφορούν την αναγνώριση του ανθυγιεινού και επικινδύνου της εργασίας μας, τις ειδικές και πλέον δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες μας, την νομοθέτηση ειδικών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων για κλάδους του χώρου μας καθώς και την αναμόρφωση των μισθολογικών παροχών με βάση την ανθυγιεινότητα, την επικινδυνότητα και τις ειδικές συνθήκες παροχής των υπηρεσιών μας, συνεχίζουμε δυναμικά σε επ αόριστον και μέχρι της οριστικής επιλύσεως των θεμάτων που αφορούν τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ».

    «Οι κινητοποιήσεις μας αυτές συνεχίζονται με αποχή από όλες τις δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια, εργαστήρια, επιστροφές, επανεξετάσεις κλπ ) καθώς και από κάθε είδους κάλυψη εκδηλώσεων (πολιτικών, πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών κλπ) και θα εντείνονται σταδιακά με ημερήσιες στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Aθήνα, 30 Μαϊου 2003 (20:51 UTC+2)

    «Η ιστορική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε πανηγυρικά στην ενωμένη Ευρώπη, δεν υπήρξε μόνο μια μεγάλη νίκη του κυπριακού ελληνισμού. Είναι μια νίκη ολόκληρου του κυπριακού λαού και, ταυτόχρονα, νίκη του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι νίκη της ειρήνης, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης», τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης στο μήνυμά του προς το 8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

    «Αυτή τη νίκη», τονίζει, «έχουμε ιστορικό χρέος να την περιφρουρήσουμε. Τώρα, που τα τείχη της κατοχής πέφτουν χάρη στη θέληση των πολιτών της Κύπρου, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, και το καθεστώς της βίας και της αδιαλλαξίας βαδίζει αμετάκλητα στο δρόμο της ιστορικής αποδρομής, έχουμε όλοι μας χρέος να βοηθήσουμε την Κύπρο να γίνει υπόδειγμα σύγχρονης, αναπτυγμένης χώρας, γέφυρα ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στη Μεσόγειο», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Βουλής στο μήνυμά του προς τους συνέδρους.

    Ο κ. Κακλαμάνης συνιστά υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα, αφού όπως αναφέρει «σίγουρα υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία, που θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν αυτή την πορεία, όπως, άλλωστε, προσπαθούν συστηματικά να υπονομεύσουν την πορεία της ίδιας της Τουρκίας προς μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική κατεύθυνση. Με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, με τη γνώση και την πείρα των διδαγμάτων της ιστορίας», επισημαίνει και προσθέτει: «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλους τους κινδύνους, όλες τις δυσκολίες. Η ενότητα που έχουμε κατακτήσει, τόσο η πολιτική ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου, όσο και ολόκληρος ο ελληνισμός».

    Καταλήγοντας ο κ. Κακλαμάνης, αναφέρει πως για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια αγώνων και θυσιών, φαίνεται για την Κύπρο μια φωτεινή έξοδος από τη σήραγγα της περιπέτειας και της τραγωδίας.

    [10] ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΛΠΕ - PETROLA

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ως η συμφωνία της χρονιάς χαρακτηρίζεται η συμφωνία σταδιακής συγχώνευσης των Ελληνικών Πετρελαίων με την Petrola, καθώς θα δημιουργήσει έναν νέο ενεργειακό κολοσσό και θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο 326 εκατ. ευρώ.

    Το Ελληνικό Δημόσιο, ως κύριος μέτοχος της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. συμφώνησε με τον κύριο μέτοχο της Πετρόλα Α.Ε., Paneuropean Oil and Industrial Holding S.A., την πώληση ποσοστού 16,65 % περίπου των μετοχών της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και την συγχώνευση των δύο εταιριών με απορρόφηση της Πετρόλα από την Ελληνικά Πετρέλαια.

    Η συμφωνία καταρτίσθηκε στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Ελληνικά Πετρέλαια σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 2000/1991 και 3049/2002 και η συγχώνευση θα διεκπεραιωθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία και υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμοδίων εταιρικών οργάνων. Ως μέσο αποκρατικοποίησης, η συγχώνευση υπόκειται επίσης στις ειδικές ρυθμίσεις και διαδικασίες που εφαρμόζονται στην αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου.

    Η σχέση ανταλλαγής θα βασίζεται στη σχέση αξιών της Ελληνικά Πετρέλαια προς την Πετρόλα ίση προς 5,36 περίπου, που προσδιορίσθηκε, ως δίκαιη και λογική, με αναφορά προς τις μέσες τιμές των αντίστοιχων μετοχών του δωδεκαμήνου που έληξε την 29.5.2003.

    Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται η αναπροσαρμογή της αρχικής σχέσης αξιών, εάν απαιτηθεί, έτσι ώστε η σχέση ανταλλαγής που θα εφαρμοσθεί στη συγχώνευση να είναι δίκαιη και εύλογη για τους μετόχους και των δύο εταιριών σύμφωνα και με τις εκθέσεις που θα συνταχθούν από ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους προς τον σκοπό αυτό.

    Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και Επενδυτή προβλέπει περαιτέρω ότι το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο της διοίκησης της Ελληνικά Πετρέλαια. Επιπροσθέτως, ο Επενδυτής και το Δημόσιο έχουν αντίστοιχο δικαίωμα προτίμησης σε ορισμένες περιπτώσεις διάθεσης μετοχών εκτός δημόσιας εγγραφής ή σε θεσμικούς επενδυτές με βιβλίο προσφορών.

    Η ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών προβλέπεται να γίνει το συντομότερο δυνατό και η Διοίκηση της Ελληνικά Πετρέλαια έχει συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα την έγκριση της διαδικασίας συγχώνευσης και την άμεση προώθηση των σχετικών ενεργειών.

    Η απορρόφηση της Πετρόλα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει ιδιαίτερα την παρουσία της Ελληνικά Πετρέλαια στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή αγορά και θα προωθήσει αποφασιστικά τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρίας. Προκύπτουν εξ αυτού σημαντικά οφέλη για τους μετόχους των δύο εταιριών, τους εργαζόμενους, το καταναλωτικό κοινό και γενικότερα την εθνική οικονομία.

    Ειδικότερα εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν σημαντικές συνέργιες στους ακόλουθους τομείς:

    1. Στην προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων.

    2. Στη λειτουργία των διυλιστηρίων.

    3. Στα επενδυτικά προγράμματα σε μονάδες παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους.

    4. Στα χρηματοοικονομικά. Το μέγεθος της εταιρίας που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στις διεθνείς της δραστηριότητες.

    Ο πρόεδρος της Motor Oil, Βαρδής Βαρδινογιάννης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της επιχείρησης είχε αντιδράσει έντονα στην προοπτική της συγχώνευσης. «Το θέμα είναι πολιτικό και όχι επιχειρηματικό. Εξαρτάται από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι για ιδιωτικοποιήσεις. Καμιά φορά όμως μας εκπλήσσει και με κρατικοποιήσεις» είπε.

    [11] ''ΚΡΑΤΗΣΕ'' ΤΙΣ 1.700 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2003 (17:32 UTC+2)

    Με μικρές απώλειες έκλεισε τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενος επιδράσεις από το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κυρίως των Τηλεπικοινωνιών και των Τραπεζών.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, πάντως, κατοχύρωσε το επίπεδο των 1.700 μονάδων, καθώς διαμορφώθηκε στις 1.707,54 μονάδες, μειωμένος κατά 0,28%. Ενδοσυνεδριακά συνάντησε το ναδίρ του στην περιοχή των 1.701,70 μονάδων και το ζενίθ του στις 1.724,36.

    Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν 105 ενισχύθηκαν, 190 υποχώρησαν και 83 παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 161,4 εκατ. ευρώ.

    Από τους τέσσερις δείκτες FTSE, o ASE 20 των επιλεγμένων blue chips υποχώρησε σε ποσοστό 0,44%, ο ASE 140 σημείωσε πτώση 0,40% και ο ογδοντάρης της μικρής κεφαλαιοποίησης συρρικνώθηκε κατά 0,87%, ενώ σε ποσοστό 0,07% ενισχύθηκε ο MID 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης.

    Την κατιούσα ακολούθησαν στην πλειοψηφία τους οι επιμέρους δείκτες, με τις μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό 2,92% να καταγράφει ο κλάδος των Ειδών- Λύσεων Πληροφορικής.

    Ο δείκτης Χονδρικού Εμπορίου κατέγραψε απώλειες 0,96%, των Τηλεπικοινωνιών 0,78%, των Συμμετοχών 0,69%, των Βασικών Μετάλλων 0,51%, της Πληροφορικής 0,50%, των Ασφαλειών 0,48%, των Τραπεζών 0,47%, των Επενδύσεων 0,22%, των μη μεταλλικών Ορυκτών- Τσιμέντων 0,18% και της Παράλληλης κατά 0,13%

    Στον αντίποδα, από τους οκτώ κλαδικούς δείκτες που ενισχύθηκαν πρωταγωνιστής αναδείχτηκε εκείνος των διυλιστηρίων που κατέγραψε κέρδη 4,84%, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Petrola.

    Περαιτέρω, ο δείκτης του Λιανικού Εμπορίου ενισχύθηκε κατά 2,39%, των Τροφίμων και Ποτών κατά 1,15%, των Βιομηχανιών κατά 0,41%, των Κατασκευαστικών κατά 0,32%, της Κλωστοϋφαντουργίας κατά 0,19%, των Εκδόσεων και Εκτυπώσεων κατά 0,10% και της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας κατά 0,09%.

    Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,98%, ενώ κλείνει τον Μάϊο με άνοδο 0,95%.

    Σ.Α.

    [12] ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2003 (15:51 UTC+2)

    Για μικροκομματική εκμετάλλευση των προβλημάτων του τομέα της Αλιείας και ανεύθυνη κριτική κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Δρυς, απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο υπουργός τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία 2000-2006 περιλαμβάνονται σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των Ελλήνων Αλιέων, προσθέτοντας ότι με το πρόγραμμα αυτό ενεργοποιούνται για πρώτη φορά η πρόωρη συνταξιοδότηση των μεγαλύτερων σε ηλικία αλιέων, ο επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός και η πριμοδότηση νέων αλιέων, προκειμένου να αποκτήσουν δικό τους αλιευτικό σκάφος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Δρυς, η αλιεία παράγει το 4,34% του ΑΕΠ, απασχολεί 40.000 πολίτες, κυρίως, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας και καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες, με προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας, πολλαπλάσιου αριθμού καταναλωτών.

    Οι συνολικές πιστώσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιεία 2000-2006 ανέρχονται σε 499,292 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται αυξημένες κατά 48% σε σχέση με τις πιστώσεις του Β' ΚΠΣ, που ανέρχονταν, συνολικά, μαζί με το PESCA, σε 363,44 εκατ. ευρώ.

    Η πιστοποιημένη απορρόφηση σήμερα, σε όρους Δημόσιας Δαπάνης, έχει ξεπεράσει τα 34.645.319 ευρώ, δηλαδή το 10,82% της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος.

    Για το έτος 2003 έχουν καθοριστεί συγκεκριμένοι στόχοι πληρωμών, ανά τρίμηνο, οι οποίοι συνεχώς παρακολουθούνται. Ο τεθείς στόχος απορρόφησης του πρώτου τριμήνου (7,35%) έχει υπερκαλυφθεί με απορρόφηση που έφθασε το 8,5% και ο στόχος του Β΄ τριμήνου (ποσοστό 11,10%) έχει ήδη (κατά 1 μήνα νωρίτερα) σχεδόν καλυφθεί.

    [13] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΙΝΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (14:45 UTC+2)

    Ξεκινούν οι εργασίες για την ίδρυση του πρώτου κόμβου της Ακαδημίας ΙΝΑ στη Σόφια, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει τον Οκτώβριο. Η λειτουργία του κόμβου, που θα συνοδευτεί από τη διοργάνωση σεμιναρίου με θέμα "Διαχείριση φάσματος", εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ακαδημίας με το υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών της Βουλγαρίας και με τη Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών της γείτονος.

    Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της Ακαδημίας του ΙΝΑ για τη δημιουργία δικτύου εθνικών κόμβων εκπαίδευσης, συμβουλευτικής υποστήριξης και διάδοσης της πληροφορίας σε θέματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η ακαδημία ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΝΑ)._

    [14] "HURRIYET": ΒΕΤΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 30 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Την απόφαση να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τον επόμενο μήνα, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων εναρμόνισης της Τουρκίας με την Ε.Ε. σχολιάζει ο Γιαλτσίν Ντογάν σε άρθρο του στη «Hurriyet» με τον τίτλο «Βέτο όχι στο «πακέτο» αλλά στην Ε.Ε.»

    Στο άρθρο τονίζεται ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας υπέβαλε έγγραφο με τις ενστάσεις του στις μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο «πακέτο» εναρμόνισης και σημειώνεται ότι «αυτή η παρέμβαση στο ΣΕΑ στην πραγματικότητα σημαίνει βέτο των στρατιωτικών για την Ε.Ε., διότι είναι αδύνατο στην Ε.Ε. να καθορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να έχει υπερψηφιστεί αυτό το 'πακέτο'».

    Συγκεκριμένα στο άρθρο επισημαίνεται ότι «στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) πραγματοποιήθηκε μια μη αναμενόμενη παρέμβαση και μάλιστα με κάποιο έντονο ύφος από την στρατιωτική πτέρυγα».

    «Στην ημερήσια διάταξη του ΣΕΑ δεν συμπεριλαμβάνονταν το θέμα της Ε.Ε. Αλλωστε δεν είχαν κληθεί στη συνεδρίαση οι ειδικοί για υποθέσεις Ε.Ε. και το Σχέδιο του 6ου «Πακέτου» Εκδημοκρατισμού βρίσκονταν στην Πρωθυπουργία. Ολοι ανέμεναν ότι το εν λόγω «πακέτο» θα αποστελλόταν στο Κοινοβούλιο, χωρίς να συζητηθεί στο ΣΕΑ. Αλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η απόφαση της Κυβέρνησης.

    Οταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των θεμάτων της επίσημης «ατζέντας» και θα άρχιζε η συζήτηση επί γενικών θεμάτων, η στρατιωτική πτέρυγα του ΣΕΑ κατά τρόπο αναπάντεχο για την Κυβέρνηση ζήτησε διεξαγωγή συζήτησης επί του προαναφερθέντος «πακέτου», τονίζεται.

    Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι επιβάλλεται να υπογραμμιστεί μια αλληλογραφία η οποία δεν έγινε γνωστή στην κοινή γνώμη:

    «Σχετικά με το εν λόγω «πακέτο» δεν υπάρχει μόνο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας του ΣΕΑ, αλλά επίσης και έγγραφο του Γενικού Επιτελείου με τις ενστάσεις του, οι οποίες προβλήθηκαν στη συνεδρίαση.

    Συγκεκριμένα, το Γενικό Επιτελείο εξέφρασε τις απόψεις:

    Α). Να μην καταργηθεί το άρθρο 8 του νόμου περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Β). Να μην πραγματοποιούνται στα τηλεοπτικά δίκτυα εκπομπές στην

    Κουρδική.

    Γ). Να παραμείνει στη σύνθεση του Συμβουλίου Λογοκρισίας

    στρατιωτικός.

    Δ). Να μην επιτραπεί η λειτουργία ευκτήριων οίκων σε πολυκατοικίες.

    Επομένως, το Στράτευμα αντιτίθεται στο εν λόγω «πακέτο».

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σεζέρ ο οποίος προηγουμένως είχε δώσει την έγκρισή του στο «πακέτο» δεν υψώνει τη φωνή του στην ένσταση των στρατιωτικών, όπως επίσης ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει σιωπηλός.

    Αυτή η παρέμβαση στο ΣΕΑ στην πραγματικότητα σημαίνει βέτο των στρατιωτικών για την Ε.Ε., διότι είναι αδύνατο στην Ε.Ε. να καθορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να έχει υπερψηφιστεί αυτό το «πακέτο».

    Η Ε.Ε. περιμένει αυτό το «πακέτο» για να καθορίσει ημερομηνία και η Τουρκία προσπαθεί από τον Ιανουάριο να υπερψηφιστεί», σημειώνεται.

    «Το θέμα βρίσκεται πολύ πιο πέρα από τις καθημερινές διαστάσεις απόψεων. Σχετίζεται με το αν η Τουρκία θα συμπεριλαμβάνεται ή όχι στον 21ο αιώνα στο μπλοκ του σύγχρονου πολιτισμού. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ δύσκολη η ανάληψη μιας τόσο ιστορικής ευθύνης», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

    [15] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Αγκυρα, 30 Μαϊου 2003 (20:30 UTC+2)

    Η πρόθεση της Αγκυρας να προσφύγει στη Διεθνή Διαιτησία με το αιτιολογικό ότι αγοράζει σε υψηλή τιμή το ρωσικό φυσικό αέριο που διοχετεύεται στη χώρα μέσω του δικτύου Blue Stream, πανικόβαλε τους Ρώσους, αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sabah».

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει την ποσότητα του φυσικού αερίου που παραλαμβάνει από τη Ρωσία, από 4 δις. κυβικά μέτρα σε 2 δις. και επιδιώκει τη σημαντική μείωση της τιμής του, καθότι είναι πολύ υψηλή και παρουσιάζεται μεγάλο πλεόνασμα.

    Οταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, υπεύθυνοι της προμηθεύτριας ρωσικής εταιρείας "Gazprom" επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας την επίλυση της διαφοράς χωρίς να απαιτηθεί προσφυγή στη Διεθνή Διαιτησία.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός θεώρησε επιβεβλημένη τη σύγκληση σύσκεψης Τούρκων και Ρώσων αρμοδίων στις 16 Ιουνίου, για την επίλυση του θέματος.

    [16] ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΑ ΑΔΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    Αγκυρα, 30 Μαϊου 2003 (20:29 UTC+2)

    Σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου βρέθηκε στην περιοχή της Σηλύβριας, ενώ πετρέλαιο εντοπίστηκε στα Αδανα και στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Χιλμί Γκιουλέρ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Milliyet» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Χαρμόσυνη είδηση σχετικά με πετρέλαιο», ο υπουργός Ενεργείας της Τουρκίας σε συμπόσιο που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανέφερε:

    «Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν επί ένα 20ήμερο στο Silivri [Σηλυβρία Κωνσταντινούπολης, στη Θράκη] διαπιστώσαμε την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου. Επίσης εντοπίστηκε πετρέλαιο στα Αδανα. Ομως το σημαντικότερο είναι η διαπίστωση μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στην ανατολική πλευρά των παραλίων του Ευξείνου Πόντου, όπου συνεχίζουμε τις έρευνες σε συνεργασία με την πετρελαϊκή εταιρεία "BP"».

    Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι από τις δηλώσεις του Υπουργού Ενεργείας αποκαλύφθηκε ότι πραγματοποιούνται σημαντικές έρευνες και συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι μετά από διαρροή πετρελαίου στα ανοιχτά των παραπάνω ακτών, έχουν επιταχυνθεί οι έρευνες με επίκεντρο την περιοχή Σινώπης και Σαμψούντας.

    Αναφέρεται ακόμη ότι ο αρμόδιος της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μηχανικών Πετρελαίου Μετέ Τοπγκιουντέρ, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής των ερευνών στον Εύξεινο Πόντο, δήλωσε ότι οι έρευνες αυτές είναι οι σημαντικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία και έχουν καταλήξει σε ελπιδοφόρα αποτελέσματα και πρόσθεσε: «Μετά από κοινές αναλύσεις που πραγματοποιήσαμε με την "BP", αποφασίστηκε να αρχίσουμε το προσεχές έτος γεωτρήσεις στον ανατολικό Εύξεινο Πόντο».

    [17] Μ. ΠΕΡΑ: ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 30 Μαϊου 2003 (19:33 UTC+2)

    Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης του λαού της Κύπρου σε μια επανενωμένη πατρίδα, επεσήμανε σήμερα στην Κυπριακή Βουλή ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Ιταλίας Μαρτσέλο Πέρα, δηλώνοντας την πρόθεση της χώρας του να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ιδιαιτέρως τώρα που η Ιταλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Πέρα ''ενδιαφέρθηκε και για το τι μπορεί να κάνει η ιταλική προεδρία προς αυτή την κατεύθυνση'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του προς τον Πρόεδρο της Γερουσίας, μετά την ωριαία περίπου συνάντηση που είχε μαζί του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Πέρα, ''τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο, αν και τώρα έχουν διακοπεί οι συνομιλίες. Ομως, νομίζω'', συνέχισε, ''ότι είναι ώρα για την Ευρώπη να στηρίξει (τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού) τώρα που η Κύπρος είναι μέρος της Ευρώπης και η Τουρκία πρόκειται να γίνει μέρος της Ευρώπης, κάτι που η Ιταλία υποστηρίζει και ευνοεί, ιδιαιτέρως την στιγμή, κατά την οποία ομιλούμε για ενιαία εσωτερική και εξωτερική πολιτική''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 30 Μαϊου 2003 (18:40 UTC+2)

    Οι πολιτικοί αναλυτές στην Αλβανία είναι βαθιά προβληματισμένοι για τα χαμηλά πρότυπα ασφαλείας που επικρατούν στη χώρα. Η αστυνομία δεν έχει συλλάβει ακόμα τους δολοφόνους του Φλοριάν Βίλα, 33 ετών, του μεγαλύτερου εισαγωγέα σιδήρου της χώρας για κατασκευές.

    Πριν μερικές εβδομάδες έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, τέθηκαν υπό κράτηση για την απαγωγή του ανιψιού ενός εμπόρου τσιμέντων αλλά οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως αυτό δεν είναι αρκετό.

    «Ο αριθμός αιτήσεων για προστασία επιχειρήσεων έχει διπλασιαστεί» αναφέρει ο Μπεγκάτορ Μάνε, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Αστυνομικών στα Τίρανα και ιδρυτής της εταιρείας ασφαλείας ROGAT.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Αλβανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στα Τίρανα, Λουάν Μπρεγάσι, πιστεύει πως η εγκληματική δραστηριότητα έχει αυξηθεί εξαιτίας της κυβερνητικής καταστολής της διακίνησης ανθρώπων και των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών. Αναφέρει επίσης την υψηλή ανεργία ως πιθανό παράγοντα.

    «Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση όχι μόνο να προσδιορίσει και να τιμωρήσει τους δράστες για αυτές τις φρικτές πράξεις αλλά ακόμα να ομαλοποιήσει το περιβάλλον των επιχειρήσεών μας,» αναφέρει ο Μπρεγκάσι, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει παρουσιάσει «ειλικρινή δέσμευση».

    Σύμφωνα με τον αναλυτή, Λάζερ Στάνι, ωστόσο, «τα αποτελέσματα παραμένουν φτωχά». Κατηγορεί πολιτικούς ως βασικούς ενόχους, υπαίτιους για αυτή τη θεσμική δυσλειτουργία.

    Ακόμα, διευθυντές της αστυνομίας έχουν εκφράσει ικανοποίηση για το υψηλό ποσοστό εγκληματικής τιμωρίας, το οποίο αυξήθηκε από πέρυσι στο 88%. Το 2002 περισσότεροι από 868 αστυνομικοί απολύθηκαν και εκδιώχθηκαν για καταχρήσεις οι οποίες προέρχονται από την επιβολή του νόμου.

    Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο δικαστικός πρέπει να υποστηρίξει την πάταξη της διαφθοράς για να στηρίξει την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτήρισε το ανησυχητικό επίπεδο οργανωμένου εγκλήματος ως «διαταραχή ολόκληρης της Αλβανικής κοινωνίας».

    Ο πρώην γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Στρατηγός Μπιλμπίλ Μέμα, πιστεύει πως «η συνεχής έλλειψη ιδρυμάτων για την πρόληψη του εγκλήματος ίσως επεκτείνει την κλίμακα της εγκληματικής παρουσίας στην κοινωνία.»

    «Μέχρι τώρα η αστυνομία έχει ανακαλύψει εγκλήματα μόνο μετά την εμφάνισή τους. Ήρθε η ώρα να ιδρύσουμε ένα Εθνικό Συμβούλιο για την Εγκληματική Πρόληψη, όπου κάθε ίδρυμα θα προσδιορίζει τη θέση και τη συμβολή του» δήλωσε ο Μέμα. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, προειδοποιεί, «στους δρόμους θα κυβερνούν οι εγκληματίες και όχι η αστυνομία.»

    Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει συζητήσεις για μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος. Η νομοθεσία, η οποία βασίζεται σε συστάσεις ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δώσει στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση την εξουσία να αναφέρει ύποπτες δραστηριότητες στις αρχές και θα απαγορεύει το άνοιγμα ανώνυμων λογαριασμών.

    [19] ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (20:58 UTC+2)

    Αγωνιστική πανδαισία σε πολλά μέτωπα αυτό το Σαββατoκύριακο για τον ελληνικό στίβο, οπότε αναμένεται να αγωνιστούν οι περισσότεροι γνωστοί αθλητές της χώρας μας, αλλά και ξένοι παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο μίτινγκ Παπαφλέσσεια της Καλαμάτας.

    Συνοπτικά να αναφέρουμε τις διοργανώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα (Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας) θα διεξαχθούν Σάββατο και Κυριακή τα Μπιζάνεια με την συμμετοχή μεταξύ άλλων των Τομαρά, Πολυμέρου, Ηλτσιου, Ντόβα, Μακρή, Ντοφέν και Γιαννακιτσίδου.

    Στον Αγιο Κοσμά θα έχουμε επίσης αύριο και Κυριακή το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Συνθέτων Αγωνισμάτων Ανδρών-Εφήβων (Δέκαθλο), Γυναικών-Νεανίδων (Επταθλο). Παράλληλα στον Αγιο Κοσμά θα διεξαχθεί και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 10.000μ ανδρών-γυναικών και Νέων (ανδρών-γυναικών κάτω των 23 ετών).

    Αύριο θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα για μία ακόμη χρονιά το μίτινγκ «EAA PERMIT Παπαφλέσσεια» με την συμμετοχή σπουδαίων αθλητών και αθλητριών. Το μίτινγκ ξεκινά στις 17.15 με ύψος γυναικών και ολοκληρώνεται γύρω στις 20.30 με τα 1.500μ των ανδρών.

    Από τους Ελληνες αθλητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή ξεχωρίζουν η Ξάνθου στο μήκος, η Κοκλώνη στα 100μ, η Κουμνάκη η Χατζή, η Τσικούρη και η Γκουντενούδη στα 400μ, η Ταμπάκη, η Ρεντούμη και η Νεσούδη στα 100μ εμπόδια, η Μάρκου στο τριπλούν, οι Παυλακάκης, Γκαβέλας, Χοϊδης, Σέγκος στα 100μ, Γκούσης, Σμπώκος στα 200μ, Παπαδέας, Φαρούγγιας στα 800μ, Τσάτουμας, Σερέλης, Φιλίνδρας, Μακρυνικόλας στο μήκος και Συράκος, Κωνσταντίνου στο ύψος.

    Από τις ξένες συμμετοχές ξεχωρίζουν του Σέρβου Τόπιτς στο ύψος και της Βουλγάρας Τερέζα Μαρίνοβα στο τριπλούν, αλλά και των Ρωσίδων Τσιτσέροβα, Ελέσινα, Λιάκοβα και Σεριόγκινα στο ύψος.

    Αύριο η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει τους «Πανθεσσαλονίκειους Αγώνες» με την συμμετοχή αξιόλογων Ελλήνων αθλητών, όπως είναι οι Κουκοδήμος (μήκος), Μελέτογλου (τριπλούν), Λιάπης (ύψος) και Παπαδόπουλος (μήκος).

    Την Κυριακή (1/6) θα διεξαχθούν τα «Ηράκλεια 2003» που διοργανώνουν στο Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου, η Γ.Ε. Ηρακλείου και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, συνδυάζοντας το αγωνιστικό μέρος με πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα προηγηθούν το Σάββατο 31 Μαϊου.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον στο αγωνιστικό κομμάτι επικεντρώνεται στο δίσκο και στη σφύρα. Στο δίσκο γυναικών θα πάρει μέρος η Αναστασία Κελεσίδου, μαζί με τις Αρετή Αμπατζή και Μαρία Κωλέτσου, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών θα συμμετάσχουν ο Στέφανος Κώνστας, ο Βαγγέλης Ορφανιώτης και ο Σπύρος Αραμπατζής.

    Στη σφύρα γυναικών θα πάρουν μέρος οι Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου και Ευαγγελία Δερβένη, ενώ στη σφύρα ανδρών οι Χαράλαμπος Αρσονιάδης και Γιάννης Μπαρλής. Στους έφηβους θα έχουμε τη συμμετοχή του Σταμάτη Παπαντωνίου και του Γιώργου Παπαδόπουλου.

    Οσον αφορά στις ελληνικές συμμετοχές στο εξωτερικό, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και η Στέλλα Τσικούνα θα πάρουν μέρος στο μίτινγκ στίβου του Χένγκελο το οποίο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Ο Παπαδημητρίου θα αγωνιστεί αύριο οπότε και θα διεξαχθεί η σφυροβολία, ενώ η Τσικούνα την Κυριακή που είναι προγραμματισμένο το αγώνισμα της δισκοβολίας με το κυρίως πρόγραμμα του μίτινγκ.

    [20] ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η 3Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (19:23 UTC+2)

    Περισσότεροι από 180 εκπρόσωποι ειδησεογραφικών και φωτογραφικών πρακτορείων, δημοσιογραφικών οργανισμών, Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και οργανωτικών επιτροπών επόμενων Ολυμπιακών διοργανώσεων θα συμμετάσχουν στις εργασίες της 3ης Παγκόσμιας Ενημερωτικής Συνάντησης Τύπου, την οποία διοργανώνει η Διεύθυνση Τύπου Αγώνων της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, από την 1η έως και την 4η Ιουνίου, στο Καβούρι.

    Τόσο ο αριθμός των συμμετοχών, όσο και το γεγονός ότι πρόκειται για την 3η Συνάντηση, αποτελούν ρεκόρ, αφού στις προηγούμενες διοργανώσεις είχε πραγματοποιηθεί μία και μόνο συνάντηση αυτού του είδους.

    Κατά τη Συνάντηση θα συζητηθούν θέματα αναφορικά με τις συνθήκες εργασίες για τον γραπτό Τύπο και τους φωτογράφους, τόσο σε ότι αφορά το Βασικό Κέντρο Τύπου, όσο και τα Κέντρα Τύπου των Εγκαταστάσεων, καθώς επίσης τη Διαπίστευση, τη Διαμονή, τις Μεταφορές και την Ολυμπιακή ηλεκτρονική Πληροφόρηση.

    Την Τρίτη 3 Ιουνίου, η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, θα μιλήσουν στην 3η Παγκόσμια Ενημερωτική Συνάντηση Τύπου.

    [21] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (19:20 UTC+2)

    Για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα και για την στάση των παικτών ως προς τη διοίκηση μίλησε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης ο οποίος έκανε παράλληλα και ένα μίνι απολογισμό της φετινής πορείας.

    «Φέτος ήταν δύσκολη χρονιά, από όλες τις πλευρές. Τα προβλήματα που υπήρχαν στον ΠΑΟΚ ήταν πολύ μεγάλα. Αυτό το γνώριζαν όλοι όσοι ήταν κοντά στην ομάδα. Απλά έπρεπε να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι που θα βοηθήσουν και θεωρώ ότι βρέθηκαν», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε: «Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται πολύ δουλειά, πολύ ξενύχτι, μεγάλο προβληματισμό για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, οι οποίοι έκαναν, αλλά και κάνουν μεγάλη υπομονή και αντί να σταματήσουν ήταν δίπλα και βοήθησαν με όλες τις δυνάμεις τους και φορτώθηκαν μεγάλο ρίσκο».

    Ο τεχνικός του Διεφάλου καταφέρθηκε εναντίον μιας μικρής μερίδας δημοσιογράφων οι οποίοι κατά τα λεγόμενά του δεν έκαναν καλά την δουλειά τους και στράφηκαν εναντίον της ομάδας: «Κάποια στιγμή είχε σταματήσει ο ΠΑΟΚ τις μηχανές του. Σε αυτό το σημείο έπρεπε να είχε πολύ μεγάλη συμπαράσταση. Αρκετοί από εσάς κάνετε πόλεμο στην ομάδα. Υπάρχουν αρκετά πράγματα για όλους σας τα οποία αποδεικνύουν αυτά που λέω. Οποιος δεν είναι με τον ΠΑΟΚ είναι απέναντι με εμένα. Αν είναι δίπλα στον ΠΑΟΚ είναι δίπλα και σε μένα. Πριν από 10 χρόνια στον Διαγόρα όταν ήμουν προπονητής κάθε εβδομάδα έβγαινα με τους δημοσιογράφους. Όλα τότε πήγαιναν καλά και όλοι ήταν δίπλα στην ομάδα. Ομολογώ πάντως πως φέτος ήταν η πρώτη φορά που είχα τα λιγότερα προβλήματα και την μεγαλύτερη συμπαράσταση», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Οσο για τα προβλήματα που υπήρξαν αρχικά; «Η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε με πολλά προβλήματα. Ξεκίνησε πολύ δύσκολα. Δεν είχαμε πολύ χρόνο για να προγραμματίσουμε την επόμενη χρονιά. Να ευχαριστήσω τον Γιώργο Μπατατούδη που μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι εδώ. Το οικονομικό πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο, ενώ υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια από πλευράς κόσμου στο πρόσωπο της διοίκησης και αμφισβήτηση στα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών».

    Για μια ακόμη φορά απένειμε τα εύσημα στους παίκτες του, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα εξακολουθούν να φορούν την φανέλα του ΠΑΟΚ: «Μπορούσε φέτος ο ΠΑΟΚ από πλευράς υλικού να πάρει το πρωτάθλημα. Από πλευράς νοοτροπίας δεν μπορούσε να το κάνει. Αλλά γνωρίζω ότι το υλικό είναι καλό είναι το πιο σωστό να περιμένω μια θέση στην πρώτη τριάδα. Οσο ελπίζαμε ότι θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα η ομάδα ήταν καλά. Στην αρχή ήμασταν μέσα στους στόχους μας. Τα προβλήματα ήταν μεγάλα. Εγώ πάντως αν ήμουν παίκτης δεν θα έμενα ούτε ένα λεπτό. Και μόνο που μένουν αυτά τα παιδιά σημαίνει ότι αγαπούν τον ΠΑΟΚ και την φανέλα. Γιατί αν θέλουν μπορούν να κάνουν προσφυγή και να μείνουν ελεύθεροι. Αλλά δεν το κάνουν. Στα αποδυτήρια κάθε μέρα έλεγα τα παιδιά να κάνουν υπομονή. Αντέξανε και τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Χρειαζόμαστε όλοι ξεκούραση. Μας περιμένει πολύ δουλειά. Ισως και μπορέσουμε τη νέα χρονιά να κάνουμε κάτι καλύτερο», τόνισε ο Μακεδόνας τεχνικός.

    Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε με τους ποδοσφαιριστές τις προηγούμενες ημέρες. «Μίλησα με όλα τα παιδιά. Κάποια είναι τελειωμένα (έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν). Δεν θέλω να ακούω τι λένε οι μάνατζερ και τι γράφονται στις εφημερίδες. Θα γίνουν κάποιες κινήσεις που θα μας δώσουν το δικαίωμα να προγραμματίσουμε κάποια πράγματα».

    [22] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (17:57 UTC+2)

    Η πορεία των Ολυμπιακών και άλλων αθλητικών έργων της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της συντονιστικής επιτροπής για τα Ολυμπιακά Εργα.

    Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος.

    «Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ολυμπιακής Προετοιμασίας είναι το αυστηρό χρονοδιάγραμμα και η αποτελεσματική και επαγγελματική μέθοδος εργασίας που εφαρμόζουμε στην παρακολούθηση της προόδου των Ολυμπιακών Εργων της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα του χαρακτηρισμού ενός έργου ως Ολυμπιακού. Τα έργα ελέγχονται και προχωρούν πάρα πολύ ικανοποιητικά», τόνισε αρχικά ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Συνεδριάσαμε σήμερα με όλους τους αρμόδιους φορείς. Δεν έχουμε πουθενά πρόβλημα και τα έργα αστικών αναπλάσεων προχωρούν ικανοποιητικά. Οπου χρειάζονται να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις, αυτό θα γίνει ενώ η συνεργασία με τους δήμους είναι άριστη. Στα αθλητικά έργα έχουμε διάφορα επίπεδα. Εχουμε τα Ολυμπιακά Εργα, τα προολυμπιακά προπονητήρια και τα συνήθη έργα. Σε όλους τους δήμους γίνεται κάποια παρέμβαση. Φυσικά έχουμε κάποια προβλήματα και συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τα λύσουμε. Κύρια Ολυμπιακά Εργα είναι το Καυτατζόγλειο, η ανακαίνιση των γηπέδων του ΠΑΟΚ, του Αρη και του Απόλλωνα Καλαμαριάς, η ανακαίνιση του Αλεξάνδρειου Μελάθρου και το νέο κλειστό γυμναστήριο της Πολίχνης. Αυτά τα έργα θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης».

    Ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην επίλυση του κυκλοφορικού στη Θεσσαλονίκη. «Μια νέα διάσταση της Ολυμπιακής προετοιμασίας είναι η λειτουργία της πόλης. Όχι τα έργα, αλλά το αποτέλεσμα σε σχέση με τον πολίτη. Το κυκλοφοριακό είναι τεράστιο πρόβλημα για τον Θεσσαλονικιό. Οι συντονισμένες κινήσεις που κάνουμε σε σχέση με την αστυνόμευση, τους λεωφοριόδρομους, την σήμανση και τον σχεδιασμό του τραμ και του προαστιακού σιδηρόδρομου, πιστεύουμε ότι διαμορφώνουμε μια δέσμη μέτρων η οποία μέχρι και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει ένα πολύ αισθητό αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη και θα δημιουργήσει το εφαλτήριο για το 2008. Θα δείτε πως θα εμφανίζονται αυτά τα έργα και πως θα αλλάζει η ροή της περιφερειακής οδού. Πως θα αλλάζει η ροή προς το αεροδρόμιο, πως θα αλλάζει η λειτουργία των σηματοδοτών και θέλω να ελπίζω πως το τελικό έργο θα είναι ικανοποιητικό. Δεν αρκούν μόνο τα μεγάλα έργα. Χρειάζονται όλα τα έργα μαζί για να υπάρξει αποτέλεσμα. Το Υπουργείο Πολιτισμού αξιοποιεί την ευκαιρία για να επιβάλουμε έναν συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Ετοιμάζουμε μια μεγάλη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής της Ολυμπιακής προετοιμασίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού προκειμένου να παρθούν όλες οι αποφάσεις για την Θεσσαλονίκη από την πλευρά της λειτουργίας του κυκλοφοριακού με εφαλτήριο την Ολυμπιακή προετοιμασία».

    Κ.Π.

    [23] ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (17:27 UTC+2)

    Με ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών τιμωρήθηκε η ΠΑΕ Αρης και με ποινή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών τιμωρήθηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ για τα συμβάντα στον τελικό αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος που έγινε στην Τούμπα.

    Επιπλέον, η ΠΑΕ Αρης καλείται να πληρώσει πρόστιμο 6.000 ευρώ και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ 3.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αμφοτέρων των ΠΑΕ οι ποινές που επιβλήθηκαν από την Πειθαρχική Επιτροπή ήταν μικρότερες κατά το ήμισυ (δύο αγωνιστικές στον Αρη και μία στον ΠΑΟΚ), αλλά διπλασιάστηκαν λόγω υποτροπής.

    Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εξάλλου, τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ με πρόστιμο 2.000 ευρώ, για παραβάσεις του ΚΑΠ στον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας με την ΑΕΚ.

    Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ κατακύρωσε με τέρματα 2-0 υπέρ του σωματείου Θύελλα Πατρών το μη διεξαχθέντα αγώνα Θύελλα Πατρών-ΑΟ Διακοπτού και αφαίρεσε 3 βαθμούς από το σωματείο ΑΟ Διακοπτό, επειδή δεν προσκόμισε κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών.

    Επίσης, η Πειθαρχική Επιτροπή έλαβε, κατά την τελευταία της συνεδρίαση, τις εξής αποφάσεις: Κατακύρωσε το μη διεξαχθέντα αγώνα του Πρωταθλήματος Νέων Β-Γ Εθνικής Εθνικός Αστέρας-ΑΣ Λεωνιδίου υπέρ του σωματείου Εθνικός Αστέρας με τέρματα 2-0. Ταυτόχρονα, αφαίρεσε 3 βαθμούς από το Λεωνίδιο επειδή δεν προσήλθε να αγωνιστεί και επιπλέον αφαίρεσε 1 βαθμό από το ίδιο σωματείο από το βαθμολογικό πίνακα του Πρωταθλήματος της επόμενης περιόδου.

    Τέλος, απέρριψε την ένσταση του Ακράτητου για αντικανονική συμμετοχή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Παναχαϊκής στο μεταξύ τους αγώνα για το Πρωτάθλημα Νέων Α' Εθνικής.

    [24] Ο ΙΟΣ SARS ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

    Χονγκ Κονγκ, 30 Μαϊου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ο ιός SARS μπορεί να επιβιώσει τρεις μέρες σε σοβατισμένους τοίχους, στο γυαλί, το ανοξείδωτο ατσάλι, σε πλαστικές και άλλες επιφάνειες, ανακοινώθηκε από γιατρούς ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τα ευρήματα της έρευνας βασίζονται σε δείγματα από το νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την άτυπη πνευμονία.

    Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσε ότι «η διάρκεια ζωής του ιού είναι λίγο μεγαλύτερη απ' όσο είχαμε προβλέψει».

    [25] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 30 Μαϊου 2003 (19:33 UTC+2)

    Ένας πρώην Ιρακινός αξιωματούχος, ο οποίος ήταν ύποπτος για τη δολοφονία χιλιάδων μουσουλμάνων μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991, απελευθερώθηκε κατά λάθος από τις αμερικανικές δυνάμεις, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε ότι τηρούσε υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Τζαβάτ Αλ-Νεϊφούς κοντά στην πόλη Αλ-Μαχαβίλ, νοτίως της Βαγδάτης, και ότι απελευθερώθηκε όταν μετά τους ελέγχους δεν κρίθηκε επικίνδυνος.

    Ο Αλ-Νεϊφούς πιστεύεται ότι είχε συμμετάσχει στις δολοφονίες περισσότερων από 15.000 ατόμων, οι σωροί των οποίων βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στην Αλ-Μαχαβίλ τον περασμένο μήνα.

    Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την απελευθέρωση, θεωρεί ότι η είδηση θα εξαγριώσει τους πολίτες του Ιράκ, οι οποίοι υποψιάζονταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μη φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους διέπραξαν εγκλήματα στο Ιράκ.

    Ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι διερευνά το σφάλμα και μάλιστα τον επικήρυξε προσφέροντας 25.000 δολάρια σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για τα ίχνη του.

    Το αμερικανικό γενικό επιτελείο επιχειρήσεων εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι ο κρατούμενος απελευθερώθηκε στις 18 Μαϊου από το Ουμ Κασρ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κρατούμενος πέρασε από ανάκριση από νομικούς συμβούλους του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι δεν βρήκαν τίποτα ασυνήθιστο και τον άφησαν ελεύθερο.

    «Οι αμερικανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτή την απελευθέρωση και πρόκειται να διεξαγάγουν ενδελεχή έρευνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [26] ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ-41 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Σεούλ, 30 Μαϊου 2003 (18:47 UTC+2)

    Τουλάχιστον 41 άτομα τραυματίσθηκαν στη Νότια Κορέα, όταν τρένο εκτροχιάστηκε κοντά στον σταθμό Νταετζόν, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap, η μηχανή και τρία βαγόνια εκτροχιάστηκαν, ενώ σε ένα άλλο βαγόνι εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Ο εκτροχιασμός οφείλεται πιθανόν στην πτώση στις γραμμές ενός μεταλλικού δοκαριού από παραπλήσια οικοδομή. Το τρένο κατευθυνόταν στην Σεούλ από την πόλη Μόκπο (νότια).

    [27] ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 30 Μαϊου 2003 (18:43 UTC+2)

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβιβ προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς υπάρχουν πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές για πιθανά σχέδια απαγωγής αμερικανών πολιτών στη Γάζα.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που θα τους δίνονται και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στη Γάζα, όπου δραστηριοποιούνται οι Παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ.

    Επιπρόσθετα, στο προσωπικό της πρεσβείας και του προξενείου απαγορεύτηκε η χρήση των δημόσιων λεωφορείων στο Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

    Στην ιστοσελίδα της πρεσβείας στο Ισραήλ ( http:telaviv.usembassy.gov.)

    αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η «συνεχιζόμενη βία έχει οδηγήσει στον θάνατο πολλών πολιτών και στους τραυματισμούς εκατοντάδων άλλων, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και Αμερικανοί, τουρίστες, φοιτητές και μόνιμοι κάτοικοι» και επισημαίνεται ότι «ο κίνδυνος για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις παραμένει υψηλός».

    Η πρεσβεία συμβουλεύει ακόμη όλους του Αμερικανούς που βρίσκονται στην Δυτική Οχθη, στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετακίνησης τους σε ασφαλέστερες τοποθεσίες ή να αποφεύγουν δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο, όπως εστιατόρια, στάσεις λεωφορείων που είναι συχνοί στόχοι των βομβιστών-καμικάζι.

    [28] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΕΤΟΙΜΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλλες, 30 Μαϊου 2003 (17:56 UTC+2)

    Ο Αμερικανός στρατηγός Τζέϊμς Τζόουνς, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η μάχιμη δύναμη ταχείας δράσης του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι έτοιμη ως τον Οκτώβριο, ένα χρόνο νωρίτερα αποτι είχε προγραμματιστεί, και να περιλαμβάνει 5.000-6.000 άνδρες, μετέδωσε το BBC.

    Ο στρατηγός Τζόουνς είπε ότι η επίλεκτη δύναμη, η δημιουργία της οποίας προτάθηκε το 2002 από τις ΗΠΑ, μπορεί να είναι ένα εργαλείο για να δρα το ΝΑΤΟ ως δύναμη πρόληψης κρίσεων, αντί για δύναμη αμυντικής αντίδρασης που είναι παραδοσιακά

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (14:21 UTC+2)

    Συναυλία υπέρ της ενίσχυσης των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα παιδιά της Παλαιστίνης θα δώσει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» μαζί με την Χορωδία της ΕΡΤ και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού στις 2 Ιουνίου στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δολοφονία του.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει το «Πνευματικό Εμβατήριο» σε ποίηση ’γγελου Σικελιανού με τους Γιάννη Κότσιρα, Μαρία Σουλτάτου και Γιώργο Ματθαιακάκη , και το «’ξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη με τους Γιάννη Κότσιρα , Γιώργο Ματθαιακάκη και Γιάννη Φέρτη.

    [30] ARABESQUE: ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΓΚΑΙΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (14:17 UTC+2)

    Υπαίθρια συναυλία τζαζ θα φιλοξενήσει στις 5 Ιουνίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φόρουμ Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών 2003 το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης . Στη διάρκεια της συναυλίας ο ακορντεονίστας Manfred Leuchter θα παίξει κομμάτια από το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Arabesque» που περιλαμβάνει μουσική τζαζ από όλο τον κόσμο. Θα τον συνοδέψουν Heribert Leuchter με σαξόφωνο , Christoph Titz με τρομπέτα, Antoine Putz με κιθάρα και Steffen Thormahlen με ντραμς.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ CEDEFOP

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαϊου 2003 (14:15 UTC+2)

    Έργα ζωής που αποτυπώνουν ανάγλυφα τις δημιουργικές δεξιότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα φιλοξενούνται από τις 2 Ιουνίου στον εκθεσιακό χώρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης CEDEFOP. Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση έργων με δημιουργίες ατόμων με αναπηρίες ή με σοβαρά επίκτητα νοητικά ή ψυχικά προβλήματα , στην οποία συμμετέχουν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων, το Εργαστήριο Μονάδας Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης , το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Ο ’γιος Παντελεήμων» και η Εταιρία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Βασιλική Μπακατσέλου-Βενιζέλου πρόεδρος του παραρτήματος ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης στις 2 Ιουνίου 6.30μμ. Να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια της έκθεσης συμπίπτουν με την έναρξη διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το CEDEFOP στις 2 και 3 Ιουνίου με θέμα τη δια βίου μάθηση. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της προώθησης ίσων ευκαιριών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες όσον αφορά τη δια βίου εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση.

    [32] ME TON ANDREA BOCELLI ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2003 (13:51 UTC+2)

    Με τη μαγική φωνή του Andrea Bocelli ξεκινά στις 2 Ιουνίου το φετινό πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Ηρώδειο ενώ η αυλαία του θα πέσεις στις 28 Σεπτεμβρίου και την παράσταση «Ερωφίλη» Στη διάρκεια του Φεστιβάλ το φιλοθεάμον κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Ηρώδειο συνολικά 36 μεγαλειώδεις παραστάσεις οι οποίες χωρίζονται σε επτά θεματικές ενότητες.

    · Συμφωνική Μουσική & Μεγάλοι Ερμηνευτές (Ορχήστρα της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, Jessy Norman, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ντούισμπουργκ, Ορχήστρα της Φλαμανδικής Ραδιοφωνίας, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ - Zubin Mehta, Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας - Kurt Masur).

    · Χορός (S. Prokofiev: Σταχτοπούτα / Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, L. Minkus: Δον Κιχώτης / Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής, L. Delibes: Coppelia / Eθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, Τρίπτυχο / Eθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, Clavigo / Μπαλέτο της Eθνικής Οπερας του Παρισιού).

    -- Λυρικό Θέατρο (C. Saint - Saens: Σαμψών και Δαλιδά / Εθνική Λυρική Σκηνή, Ch. W. Gluck: Τηλέμαχος / English Bach Festival, O Bιολιστής στη Στέγη, Νίκος Μαμαγκάκης: Ερωφίλη).

    · Θέατρο (Μολιέρου: Κατά Φαντασίαν Ασθενής, Β. Ουγκώ: Οι Αθλιοι, Μποστ: Μήδεια, Αριστοφάνη: Σφήκες, Ο κύκλος του Οιδίποδα / Shakespeare Theater / Ουάσινγκτον).

    · Ελληνική Δημιουργία & Ελληνες Ερμηνευτές (Αφιέρωμα στην Mικρά Aσία / Συναυλία Γιώργου Νταλάρα, Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι / Αμοργός - Μεγάλος Ερωτικός, Mίκης Θεοδωράκης / Στις Γειτονιές του Ρίτσου, Χορογραφήματα από τη Δημοτική Παράδοση).

    · Σύνθετα Θεάματα (The Rhythm of the Dance / Εθνικό Μπαλέτο της Ιρλανδίας, Marcel Marceau, Ian Anderson - Jethro Tull, Μουσική από τον Κινηματογράφο, Συναυλία Maurice Jarre, Pilobolus Dance Theatre, Χρώματα με τα "Χρώματα").

    · Ειδικές εκδηλώσεις (Συναυλία Andrea Bocelli, Εκδήλωση της Bουλής των Eλλήνων, Μουσική εκδήλωση για τη Μαρία Κάλλας).

    [33] OI MODE PLAGAL ΣΤΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαϊου 2003 (12:12 UTC+2)

    Tρεις συναυλίες θα δώσει στη Μεγάλη Βρετανία, το ελληνικό έθνικ σχήμα Mode Plagal, στο πλαίσιο της επιτυχημένης σειράς εκδηλώσεων με γενικό τίτλο "Greece in Britain",που αναπτύσσει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο Λονδίνο. Φέτος οι εκδηλώσεις"Greece in Britain" είναι αφιερωμένες στην Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε.

    Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στις 6 Ιουνίου στο Bath Fringe Festival του Μπαθ, η δεύτερη στις 8 Ιουνίου στο Journeyw Club στο Κάρντιφ και η τρίτη στις 26 Ιουλίου στο φεστιβάλ Rhytmsticks στο Λονδίνο (Queen Elizabeth Hall).

    Η πρώτη εμφάνιση των Mode Plagal στο Λονδίνο έγινε το 2001 στο Barbican Centre, πάντα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της σειράς Greece in Britain.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 30 May 2003 - 18:14:05 UTC