Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ:"ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ"
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [03] ΔΕΗ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ
  • [04] ΣΤΟ 3,8% ΦΕΤΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [05] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ
  • [06] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [07] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΣΤΟ Ε.Κ. ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
  • [09] ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [10] ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [11] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΒΙΟΧΑΛΚΟ: ΜΕΡΙΣΜΑ 9,5 ΛΕΠΤΩΝ
  • [13] O Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [14] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΖΕΡ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ
  • [15] Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΣΤΟ 4,3% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΜΑΪΟ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
  • [18] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [20] ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Η.ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ
  • [21] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ Ο Ζ.ΕΠΑΛΕ
  • [22] ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
  • [23] ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ Ο Μ.ΚΑΨΗΣ
  • [24] ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
  • [25] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [26] ΟΙ ΗΠΑ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ
  • [27] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ-ΑΜΠΑΣ
  • [28] ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΙΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [31] ΔΙΩΓΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

  • [01] Ρ. ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ:"ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ"

    Στρασβούργο, 1 Ιουλίου 2003 (13:46 UTC+2)

    Το εγκώμιο του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ως προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπλεξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Μάλιστα ο κ. Πόντι χρησιμοποίησε την αρχαία ρήση "αρχή άνδρα δείκνυσι", που σημαίνει ότι η άσκηση της εξουσίας δείχνει τη φύση του ανδρός, για να πει ότι η άσκηση της Προεδρίας από τον κ. Σημίτη έδιξε και τη φύση του.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2003 (12:14 UTC+2)

    Στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης ορίστηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σημίτης και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    Δεν αποκλείεται να μεσολαβήσει συνάντηση των κ.κ. Σημίτη και Λαλιώτη πριν τη συνεδρίαση και όλοι αναμένουν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, που ίδιος έχει προαναγγείλει, και το εύρος αυτών. Ηδη υπάρχουν μία κενή θέση στην κυβέρνηση ύστερα από την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Στέφανου Μανίκα και μία στο Ε.Γ. μετά την παραίτηση του Μιχάλη Νεονάκη. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιος και είναι ανοικτό το ζήτημα αν θα δρομολογηθεί η ανασύνθεση του Ε.Γ. και δεν θα συμπληρωθεί απλώς η κενή θέση.

    [03] ΔΕΗ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (11:17 UTC+2)

    Σε ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση του προβλεπόμενου καύσωνα, βρίσκεται η ΔΕΗ που ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γενικής διακοπής ρεύματος (μπλακάουτ) στη χώρα από τη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδότηση του συστήματος, οι δε μονάδες και τα δίκτυα είναι πλήρως συντηρημένα, ώστε η επιχείρηση να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τον καύσωνα.

    Η επιχείρηση υπογραμμίζει επίσης ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ χωρών της Ευρώπης αποτελούν κυρίαρχη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπεύουν ακριβώς στην αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, παράλληλα με την ελεύθερη διακίνηση της ενέργειας. «Είναι επόμενο να ενδιαφερόμαστε για την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των διασυνδέσεων αυτών, προκειμένου να αυξηθούν τα περιθώρια ασφάλειας», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Καταλήγοντας, διευκρινίζει ότι οι διακοπές ρεύματος, που σημειώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής την περασμένη εβδομάδα, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με θέματα επάρκειας ενέργειας, αλλά οφείλονταν σε ζημιές που προκάλεσαν τρίτοι στα δίκτυα της ΔΕΗ (εργολάβος ΤΡΑΜ Α.Ε., εργολάβος ΕΥΔΑΠ Α.Ε κλπ).

    [04] ΣΤΟ 3,8% ΦΕΤΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (16:32 UTC+2)

    Εφικτός παραμένει ο στόχος για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό της τάξης του 3,8% στο τρέχον έτος, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Για το έλλειμμα, σταθερός παραμένει ο στόχος στο 0,9% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στο τέλος του 2003, ενώ σημειώνεται ότι σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία.

    Για τον πληθωρισμό, αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση ότι στο τέλος του 2003 θα κυμανθεί στο επίπεδο μεταξύ του 2,5% και 3%, ενώ η ανεργία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση. Ειδικότερα, ο δείκτης ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 9,1%, έναντι του 10% πέρσι και για το επόμενο έτος αναμένεται να υποχωρήσει επιπλέον στο 8,3%.

    Τέλος, το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 99,3% του ΑΕΠ φέτος, έναντι 100,2% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ενώ κατά το 2004 οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για υποχώρησή του στο 95%.

    E.A.

    [05] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΝΟΧΗΣ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η αντιδήμαρχος Αθηναίων Ηρα Βαλσαμάκη πήγε σήμερα στη Μονή Πετράκη και διευκρίνισε στην Ιερά Σύνοδο ότι αποτελεί καθήκον του Δήμου Αθηναίων να εξετάσει εκ νέου το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το όλο θέμα για να αποφευχθούν έτσι προβλήματα που παρουσιάστηκαν και σε άλλες διοργανώσεις κατά το παρελθόν.

    Ανέφερε ακόμη ότι υπήρξε πρόβλημα ενημέρωσης των ιεραρχών, διότι -όπως είπε- η απόφαση του δήμου δεν παρέκκλινε της εφαρμογής του νόμου.

    Στη σημερινή συνεδρίασή τους υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου οι ιεράρχες συζήτησαν και πάλι το θέμα και απηύθυναν προειδοποίηση σε έντονο ύφος προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση του Δήμου Αθηναίων για τους οίκους ανοχής.

    Ο Αρχιεπίσκοπος βγαίνοντας από το Συνοδικό Μέγαρο δήλωσε ότι όσα γράφτηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εννοώντας τα περί «πολέμου» με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε ότι η Εκκλησία τιμά τους αγώνες της κ. Μπακογιάννη, ιδιαίτερα δε τους αγώνες για την πάταξη της διαφθοράς στην Αθήνα.

    Αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος τόνισε πως είναι έντονος ο προβληματισμός των ιεραρχών σχετικά με τη συμμετοχή της Εκκλησίας στα προγράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν υλοποιηθεί η απόφαση, η Εκκλησία θα αποσύρει τη στήριξη και τη βοήθειά της στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου επισήμανε ότι η αντιδήμαρχος και οι ιεράρχες αλληλοενημερώθηκαν, ενώ η κ. Βαλσαμάκη θα αποστείλει και γραπτώς τα όσα υπεστήριξε προφορικώς. Αύριο η Ιερά Σύνοδος θα συζητήσει το εν λόγω κείμενο.

    Ο κ. Ιερόθεος διευκρίνισε, απορρίπτοντας προφανώς τους ισχυρισμούς του δήμου, ότι η Σύνοδος δεν ασχολήθηκε με το σχετικό νόμο, αλλά με το τμήμα της δημοτικής απόφασης που αναφέρεται στην τροποποίηση του νόμου περί μετατροπής ξενοδοχείων σε νόμιμους οίκους ανοχής, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η κ. Βαλσαμάκη επέμεινε ότι το πνεύμα της απόφασης δεν ήταν τα ξενοδοχεία, αλλά τα όσα ισχύουν από το νόμο.

    [06] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Λονδίνο, 1 Ιουλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε την Ελληνική Προεδρία, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μεγάλης Βρετανίας, στο Λονδίνο.

    «Υποστηρίξαμε την Ελληνική Προεδρία αυτό το εξάμηνο. Και το κάναμε γιατί, πέρα από επιμέρους κριτικές ή επιφυλάξεις, θεωρούμε ότι στα μείζονα, στα εθνικά θέματα, όλοι πρέπει να αναδεικνύουμε εκείνα που μας ενώνουν και να αφήνουμε για την εσωτερική μας πολιτική σκηνή τα σημεία εκείνα, που σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, είναι σημεία διαφωνίας ή ανταγωνισμού», υπογράμμισε.

    «Κοντεύει πια ένα τέταρτο του αιώνα που η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. Από τότε που έγινε πράξη το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Βεβαίως μπορεί κανείς, σε επιμέρους σημεία, να ασκήσει πολλές κριτικές. Χάσαμε έδαφος, χάσαμε χρόνο, χάσαμε πόρους. Αλλά είναι πραγματικότητα ότι προχωράμε, μαζί με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό είναι το πλαίσιο που μόνιμα έχουμε επιλέξει να κινούμαστε», ανέφερε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου ιστορικά βρίσκονται σε καλό επίπεδο και μπορεί να γίνουν ακόμα καλύτερες και ακόμα πιο στενές, καθώς υπάρχουν δυνατότητες για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η ελληνική κοινότητα που ζει στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί «καλό πρεσβευτή» της Ελλάδας και του ελληνισμού στη χώρα αυτή.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση, να εμβαθύνει στον εαυτό της, να μετεξελίξει τους θεσμούς της, ώστε να γίνει πιο αποφασιστική, πιο αποτελεσματική, να μιλά στα μεγάλα διεθνή θέματα με μία φωνή.

    «Μέσα σ' αυτήν την Ευρώπη καλείται και η Ελλάδα να παίξει ένα σημαντικότερο ρόλο. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Χρειάζεται να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στο επίπεδο της οικονομίας, στο επίπεδο των θεσμών, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης», κατέληξε.

    [07] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΣΤΟ Ε.Κ. ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Στρασβούργο, 1 Ιουλίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Στα θέματα που δεν προωθήθηκαν από την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις σχετικές εξαγγελίες που είχαν γίνει, αναφέρθηκε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Τρακατέλλης στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Συγκεκριμένα ο κ. Τρακατέλλης διαπίστωσε υστέρηση στον τομέα της μετανάστευσης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ούτε λέξη στα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής για το θέμα της σύστασης του Ευρωπαϊκού Σώματος φύλαξης των συνόρων. Είπε ακόμη ότι χάθηκε και το θέμα της οικονομικής αλληλεγγύης και του ισομερούς καταμερισμού βαρών στον τομέα της μετανάστευσης καθώς δεν υιοθετήθηκε ειδικό χρηματοδοτικό μέσο, όπως πρότεινε η επιτροπή. Επιπλέον επισήμανε ότι δεν θεσμοθετήθηκε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου ούτε έγινε τίποτα για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής.

    Σε ό,τι αφορά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι η φύλαξη των συνόρων θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην προώθησή της.

    Για τη στρατηγική της Λισσαβόνας ο κ. Τρακατέλλης επισήμανε ότι οι πολιτικές και οι οικονομικές αβεβαιότητες παραμένουν, οι δε προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη φαίνεται να αποτελούν μακρινή ελπίδα.

    Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Τρακατέλλης εξέφρασε την ανησυχία του κυρίως για τη δυνατότητα ισότιμης εκπροσώπησης των μικρών χωρών.

    Μετά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού σχετικά με τα θέματα της μετανάστευσης ο κ. Τρακατέλλης επισήμανε ότι ως προς το Ευρωπαϊκό Σώμα φύλαξης των συνόρων η ελληνική προεδρία αποδέχτηκε μια αόριστη έκφραση για μια μελλοντική εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ανάγκης δημιουργίας νέων θεσμικών μηχανισμών. Σχετικά με τον ισομερή καταμερισμό των βαρών στον τομέα της μετανάστευσης ο ευρωβουλευτής μίλησε για αποτυχία υιοθέτησης του ειδικού χρηματοδοτικού μέσου που πρότεινε η Επιτροπή. Τέλος τόνισε ότι η μη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής της Ενωσης με χώρες μεταναστευτικών ρευμάτων αποτελεί ένδειξη αδυναμίας του Συμβουλίου να προχωρήσει προς αυτόν τον τομέα.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωσταντίνο Στεφανόπουλο έγινε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Ζαοσίνγκ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών το σεβασμό και την εκτίμησή του προς τη χώρα του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη την προσφορά της Ελλάδας και της Κίνας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

    Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    [09] ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Aθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Για εκτός τόπου και χρόνου αναφορές κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, με αφορμή τη σύσταση που του έκανε ο υπουργός Τύπου να ρωτήσει και τα άλλα στελέχη της ΝΔ πριν ζητήσει πρόωρες εκλογές.

    «Πάλι εξ ιδίων κρίνει ο κ. Πρωτόπαπας. Οι πρόσφατες τραυματικές εμπειρίες του από τα αδειάσματα ''κορυφής'' τον οδηγούν σε εκτός τόπου και χρόνου αναφορές» είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

       

    [10] ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων μεγάλων παραγωγικών επενδύσεων και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων επιχειρείται με το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο με ρηξικέλευθες αλλαγές στα κίνητρα και στον τρόπο που παρέχονται στοχεύει στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νόμου επεσήμανε ότι "δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλες νέες επενδύσεις να έχουν σταθερό φορολογικό καθεστώς για 10 χρόνια", ενώ τόνισε ότι θα "αντικειμενικοποιηθούν" οι φορολογικοί έλεγχοι και προανήγγειλε περαιτέρω διάλογο με τις ενδιαφερόμενες ομάδες, προκειμένου να καθοριστεί αν η φορολογία θα προκύπτει ως ποσοστό επί του τζίρου των κερδών ή του ύψους της επένδυσης.

    Όπως έκανε, άλλωστε, γνωστό ο υπουργός "στον αναπτυξιακό νόμο θα υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την τυπική ονομασία τους, εφόσον οι επενδύσεις που κάνουν είναι επιλέξιμες με βάση τις διατάξεις του".

    Ειδική έμφαση δίδεται στον τομέα του τουρισμού και είναι ενδεικτικό ότι οι επιχορηγήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες για εκσυγχρονισμό διπλασιάζονται (από 4.500.000 σε 10.000.000 ευρώ).

    Οι διατάξεις του νέου νόμου εναρμονίζονται με τους νέους κανόνες κρατικών ενισχύσεων που ισχύουν για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών παροχής των κινήτρων και αντικειμενικοποίηση του συστήματος.

    Στην κατεύθυνση αυτή οι κύριες ρυθμίσεις που προτίθεται να θεσπίσει η Κυβέρνηση και που θα τεθούν υπόψη των κοινωνικών εταίρων αφορούν σε:

    ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

    Αποσυνδέονται η επιχορήγηση και επιδότηση leasing από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και αίρεται ο περιορισμός ανώτατου ποσού επιχορήγησης και επιδότησης leasing που ισχύει σήμερα (15.000.000 ευρώ) για επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων στις εξής περιπτώσεις:

    -Όταν το κόστος της επένδυσης είναι άνω των 40.000.000 ευρώ και δημιουργούνται τουλάχιστον 200 νέες θέσεις απασχόλησης. Το μέτρο αφορά μεγάλες επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου η προσέλκυση των οποίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα.

    -Όταν το κόστος της επένδυσης είναι άνω των 15.000.000 ευρώ και δημιουργούνται τουλάχιστον 75 νέες θέσεις απασχόλησης και η επένδυση πραγματοποιείται από επενδυτικό φορέα του οποίου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα στην διεθνή αγορά στον τομέα της μεταποίησης (ελάχιστος κύκλος εργασιών στην αλλοδαπή 30 εκατ. ευρώ).

    Με το μέτρο αυτό γίνονται ελκυστικότερα τα κίνητρα για την προσέλκυση κυρίως διεθνών επενδυτών που θα αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας λόγω της συμμετοχής της στην Ε.Ε. και της γεωγραφικής της θέσης και θα συμβάλλουν, εκτός των άλλων και στην διεύρυνση των εξωτερικών συναλλαγών της.

    ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕΝΗ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αναπροσαρμόζονται η επιχορήγηση και επιδότηση leasing ανά δημιουργούμενη νέα θέση απασχόλησης, από 45.000 σε 50.000 ευρώ.

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αυξάνονται από 4.500.000 σε 10.000.000 ευρώ του ενισχυόμενου κόστους επενδύσεων ολοκληρωμένης μορφής εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων.

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Αποσυνδέονται η επιχορήγηση και επιδότηση leasing από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης για τις επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων παραγωγής αποκλειστικά νέων προϊόντων ή και προϊόντων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας και αίρεται ο περιορισμός ανώτατου ποσού επιχορήγησης και επιδότησης leasing που ισχύει σήμερα (15.000.000 ευρώ) για τις περιπτώσεις αυτές.

    «ΠΑΛΑΙΕΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Καθιερώνεται εναλλακτική δυνατότητα δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις του Ν.2601/98, αντί των φορολογικών εκπτώσεων που προβλέπονται σήμερα.

    Δίδεται η δυνατότητα ενίσχυσης των «παλαιών» επιχειρήσεων με κεφαλαιακά κίνητρα (επιχορήγηση) στις περιπτώσεις πραγματοποίησης επενδύσεων επέκτασης που δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Η παρεχόμενη ενίσχυση στις περιπτώσεις αυτές ισούται με αυτή που δικαιούνται οι νέες επιχειρήσεις μειωμένη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

    «ΤΕΚΜΑΡΤΟΣ» ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΕΡΔΩΝ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ»

    Παρέχεται η δυνατότητα επιλογής συστήματος «τεκμαρτής» φορολόγησης για μία δεκαετία για τις νέες επιχειρήσεις, επενδύσεις των οποίων υπάγονται στα κεφαλαιακά κίνητρα (επιχορήγηση) του αναπτυξιακού νόμου. Στην περίπτωση αυτή τα φορολογητέα καθαρά κέρδη θα προσδιορίζονται σε ποσοστό 7% του ποσού των κεφαλαίων που επενδύονται και θα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής φορολόγησης.

    ΥΣΤΕΡΟΥΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Αυξάνονται οι πόροι του αναπτυξιακού νόμου που κατανέμονται στις περιοχές με κριτήριο την αναπτυξιακή τους υστέρηση.

    ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

    Απλουστεύονται και γίνονται πιο σύντομες οι διαδικασίες καταβολής της επιχορήγησης με:

    -την καθιέρωση της καταβολής της επιχορήγησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη λειτουργίας της.

    -την δυνατότητα καταβολής μέρους της επιχορήγησης με την υποβολή εγγυητικής επιστολής Τράπεζας πριν την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη λειτουργίας της.

    -τον καθορισμό δεσμευτικών προθεσμιών για τον έλεγχο των επενδύσεων, την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και την καταβολή της επιχορήγησης.

    -την συστηματική καταγραφή των υποχρεώσεων του επενδυτικού φορέα και την ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους του για την ακρίβεια των υποβαλλόμενων στοιχείων ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το περιεχόμενο και να συντομευτεί ο χρόνος ολοκλήρωσης των ελέγχων.

    ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

    Καταργείται το κίνητρο της επιδότησης τόκων μεσομακροπρόθεσμων επενδυτικών δανείων. Τα συνεχώς μειούμενα επιτόκια απομείωσαν την σημασία του κινήτρου. Παράλληλα καθώς οι ενισχύσεις καταβάλλονται ως Καθαρό Ισοδύναμο Επιχορήγησης εντός των ορίων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Ελλάδα που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ισχύει μέχρι το έτος 2006, στις περισσότερες περιπτώσεις το καταβαλλόμενο κίνητρο παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο.

    Αξιοποιείται περαιτέρω η Τραπεζική εμπειρία στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων με την βελτίωση και διεύρυνση του περιεχομένου της έγκρισης δανείου που λαμβάνεται υπ' όψιν για την υπαγωγή ή μη του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.

    Αντικειμενικοποιείται, επίσης, περισσότερο η διαδικασία αξιολόγησης με τη βελτίωση του συστήματος βαθμολόγησης και την αύξηση των συντελεστών βαρύτητας της εξαγωγικής επίδοσης και της προστιθέμενης αξίας για τις μεταποιητικές επενδύσεις.

    Εξορθολογίζεται, ακόμη, ο τρόπος βαθμολόγησης των τουριστικών επενδύσεων στις οποίες παρέχονται οριζόντια κίνητρα πανελλαδικά.

    Συστηματοποιούνται, τέλος, οι έλεγχοι τήρησης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων των επενδυτικών φορέων μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση.

    ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

    Απλουστεύονται οι ενδιάμεσες διαδικασίες μετά την υπαγωγή της επένδυσης στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και μέχρι την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης λειτουργίας με:

    -την καθιέρωση εξ' αρχής ενός συγκεκριμένου ικανού χρονικού διαστήματος για την υλοποίηση της επένδυσης και την έναρξη λειτουργίας της με δυνατότητα παράτασης μόνο για λόγους ανώτερης βίας.

    -την εξέταση της αναμόρφωσης του κόστους της επένδυσης κατά την διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης λειτουργίας της.

    -τον σαφή καθορισμό των ημερομηνιών έναρξης και λήξης πραγματοποίησης των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών.

    -τον περιορισμό των τροποποιήσεων των όρων της απόφασης υπαγωγής.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές επιτυγχάνεται ο δραστικός περιορισμός των ενδιάμεσων τροποποιήσεων και περιορίζονται σημαντικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδύσεων και της απορρόφησης.

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ (ΕΣΟΑΒ)

    Στις περιπτώσεις επενδύσεων που πραγματοποιούνται στις γειτονικές χώρες μέσω του ΕΣΟΑΒ, θεσπίζεται η υποχρέωση μη διακοπής εργασιών και τήρησης των θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα των διασυνδεδεμένων με αυτές επιχειρήσεις.

    Εκτός των παραπάνω ρυθμίσεων προς την ίδια κατεύθυνση στοχεύουν και επί μέρους δευτερεύουσες παρεμβάσεις καθώς επίσης και η μετά την ψήφισή τους κωδικοποίηση των διατάξεων του νόμου ώστε να αποτελέσει ένα ενιαίο, κατανοητό, εύχρηστο και αποτελεσματικό εργαλείο της αναπτυξιακής πολιτικής.

    Σ.Α.

    [11] ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (17:45 UTC+2)

    Στον έντονα πτωτικό ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας κάτω από το φράγμα των 1.900 μονάδων, συνεπεία των ισχυρών πιέσεων στα βαριά χαρτιά.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,28% και διαμορφώθηκε στις 1.867,79 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.857,77 και 1.875,54 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 96,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 174 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 133 πτωτικών και 69 αμετάβλητων.

    Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών της κεφαλαιοποίησης FTSE, μόνο ο Small Cap 80 της μικρής ενισχύθηκε σημαντικά σε ποσοστό της τάξης του 1,42%, ενώ στον αντίποδα ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (1,72%), συνεπεία των έντονων ρευστοποιήσεων στις τηλεπικοινωνίες (3,98%), λόγω της μεγάλης πτώση της μετοχής του ΟΤΕ ΑΕ (7,38%). Ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,01%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1,18% και ο Mid 40 της μέσης υποχώρησε κατά 0,47%.

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι 21 επιμέρους δείκτες, με τους 11 εξ αυτών να διαγράφουν ανοδική τροχιά. Ειδικότερα, αισθητή άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι κλάδοι των ειδών λύσεων πληροφορικής (3,68%), της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (3,22%), της κλωστοϋφαντουργίας (2,34%), του χονδρικού εμπορίου (2,07%), τα ν διυλιστηρίων (1,28%) και της πληροφορικής (1,19%).

    Μικρή άνοδο εμφάνισαν οι δείκτες των ασφαλειών (0,49%), των κατασκευαστικών (0,17%), της παράλληλης αγοράς (0,48%) και των τροφίμων και ποτών (0,10%).

    Πτώση, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας παρουσίασαν κατά σειρά οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων (2,93%), των βασικών μετάλλων (2,17%), των συμμετοχών (1,82%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,42%) και των βιομηχανιών (1,22%).

    Κατά 0,70% υποχώρησε ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,69% των επενδύσεων και ο δείκτης του λιανικού εμπορίου, σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,07%.

    Ε.Α.

    [12] ΒΙΟΧΑΛΚΟ: ΜΕΡΙΣΜΑ 9,5 ΛΕΠΤΩΝ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (17:20 UTC+2)

    Μέρισμα ύψους 9,5 λεπτών ανά μετοχή, αποφάσισε να διανείμει για την οικονομική χρήση του 2002 η σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Βιοχάλκο Α.Ε.

    Κατά το περασμένο έτος τα κέρδη προ φόρων της εταιρία ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 55% σε σχέση με το 2001. Εντός του 2002 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της Βιοχάλκο ΑΕ με τις Αλουμίνιον Αθηνών ΑΕ, Βεμέτ ΑΕ και ΕΒΙΤΕ ΑΕ., μέσω της οποίας αυξήθηκε η απευθείας συμμετοχή της εταιρίας στις παραγωγικές, θυγατρικές της εταιρίες και απλοποιήθηκε περαιτέρω η δομή του ομίλου.

    Σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Βιοχάλκο εμφάνισε αύξηση της τάξης του 14% και ανήλθε στο ποσό των 1.508 εκατ. ευρώ και τα ενοποιημένα κέρδη, προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), έφθασαν σε 192 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7%.

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων στην οικονομική χρήση του 2002 διαμορφώθηκαν στα 90 εκατ. ευρώ, επιβαρημένα με αποσβέσεις συνολικού ύψους 96 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 28 εκατ. ευρώ ή 43%, σε σχέση με το 2001.

    Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου, το 2002, επηρεάστηκαν αφ ενός μεν από τις αυξημένες αποσβέσεις, λόγω των μεγάλων επενδύσεων, αφετέρου δε από τη διεθνή, δυσμενή συγκυρία, που συμπίεσε τα περιθώρια κέρδους των εταιριών του, που έχουν μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.

    [13] O Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (16:22 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν -στο πρώτο πεντάμηνο-για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αποδεικνύουν τον πλήρη εκτροχιασμό του, διατύπωσε ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει επίσης ότι ο εκτροχιασμός αυτός οφείλεται «στο όργιο κρατικής σπατάλης και στις μεγάλες υστερήσεις στα δημόσια έσοδα», ενώ αφήνει έντονες αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «αδυνατεί να ελέγξει την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών».

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι «καθώς ξετυλίγεται η προεκλογική περίοδος, τα πράγματα δεν μπορεί παρά να χειροτερεύσουν», ενώ τονίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κλείσει τον κύκλο της, η χώρα χρειάζεται το ταχύτερο μια νέα πολιτική και μια νέα κυβέρνηση.

    [14] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΖΕΡ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ

    Σκόπια, 1 Ιουλίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Τράικοφσκι επισήμανε ότι η επίσκεψη Σεζέρ επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή πορεία των σχέσεων, μεταξύ ΠΓΔΜ και Τουρκίας και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών.

    «Διαπιστώσαμε ότι ενώ οι διμερείς σχέσεις είναι σε ανώτερο επίπεδο, δυστυχώς οι σχέσεις στον οικονομικό τομέα καθυστερούν. Για το λόγο αυτό δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο», τόνισε

    Ο Σκοπιανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πολύτιμη, όπως είπε, βοήθεια που προσέφερε η Τουρκία μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας του.

    [15] Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 1 Ιουλίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Στην αδιαλλαξία του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, αποδίδει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου

    Μιλώντας στην εκπομπή "Manset" του γνωστού τούρκου δημοσιογράφου, Αλί Μπιράντ, ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο Κυπριακό, γιατί ο Ραούφ Ντενκτάς, όταν είχε μεταβεί στη Χάγη, ήταν αποφασισμένος να απορρίψει το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, γεγονός το οποίο, όπως είπε ο κ. Κληρίδης, το είχε ανακοινώσει και στον ίδιο τον κ. Ανάν.

    Ακόμη υπογράμμισε πως δεν μπόρεσαν να γίνουν διαπραγματεύσεις γιατί ο Ντενκτάς επέμενε στις δικές του απόψεις αν και ο ίδιος ου είχε πει πως δεν κάνουν διαπραγματεύσεις, αλλά θα ήταν καλύτερο να προβούν σε μια ανταλλαγή απόψεων. Όμως, αυτό τελικά απορρίφθηκε από τον ίδιο τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Σε ερώτηση του κ. Μπιράντ όσον αφορά την επιμονή του Ντενκτάς στο θέμα της ισότητας, ο κ. Κληρίδης είπε πως το θέμα αυτό αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν, αλλά ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν ήθελε το σχέδιο και ήθελε να το αλλάξει.

    Ο κ. Μπιράντ είπε στον κ. Κληρίδη ότι όλοι περίμεναν κατά το τέλος της προεδρίας του να κάνει κάποια περισσότερο τολμηρά βήματα και αυτός του υπενθύμισε τότε πως δεν γίνονταν διαπραγματεύσεις, ότι ο Ντενκτάς δεν δεχόταν διαπραγματεύσεις μέχρι την αναγνώριση της κυριαρχίας και ότι είναι διαφορετικά πράγματα η απόρριψη εξ ολοκλήρου του σχεδίου Ανάν και η δυνατότητα συζήτησης του Σχεδίου.

    Σε ερώτηση αν τον εξέπληξε η ενέργεια του τουρκοκύπριου ηγέτη να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προς και από τα Κατεχόμενα, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι ήταν κάτι που περίμενε ότι θα κάνει ο Ντενκτάς για να βελτιώσει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για τον ίδιο.

    Στο ερώτημα του κ. Μπιράντ "που πάμε, τι κάνουμε τώρα;", ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν μ' ένα νέο πνεύμα και να συζητηθεί το σχέδιο Ανάν.

    Ακόμη, απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να επέλθει διχασμός και διχοτόμηση, ο κ. Κληρίδης είπε πως στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή πάρει σε μάκρος, θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί λύση και ότι αυτό δεν θα είναι προς όφελος κανενός.

    Σε ερώτηση εάν τώρα θεωρούν οι Ελληνοκύπριοι τον εαυτό τους κερδισμένο, ο κ. Κληρίδης είπε πως όσο δεν βρίσκεται λύση δεν είναι κανείς κερδισμένος, αλλά όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., όντως οι Ελληνοκύπριοι είναι οι κερδισμένοι.

    Ο κ. Κληρίδης ερωτηθείς εάν το πρόβλημα θα παραμείνει μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., είπε πως από τον Μάιο του 2004 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004, η Ε.Ε. θα λάβει αποφάσεις σχετικά με την Τουρκία και εκείνη θα καταλάβει ότι θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο για να ενταχθεί στην Ε.Ε.

    Στο ερώτημα εάν ο «ελληνοκυπριακός τομέας» ασκήσει βέτο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., ο κ. Κληρίδης είπε πως ελπίζει να καταλάβει η Τουρκία ότι αν δεν βρεθεί λύση θα είναι δύσκολη η ένταξή της στην Ε.Ε. και ότι η Κύπρος θα θεωρήσει πως μια χώρα που καταλαμβάνει τα εδάφη της επιθυμεί τώρα να γίνει μέλος.

    Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι όσο δεν αποφασίζει η Τουρκία για τη λύση δεν μπορεί η «αντιπολίτευση» να κερδίσει τις εκλογές και ότι και στην περίπτωση ακόμη που ο Ντενκτάς απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του, δεν θα αλλάξει τίποτα. Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας, κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου.

    [16] ΣΤΟ 4,3% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΜΑΪΟ

    Βρυξέλλες, 1 Ιουλίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στην Κύπρο τον Μάιο ήταν 4,3% επί του ενεργού πληθυσμού, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο. Η Κύπρος κατέχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των εντασσομένων χωρών και την τρίτη καλύτερη σε επίπεδο "25" κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τα επίπεδα ανεργίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο ποσοστό ανεργίας στις εντασσόμενες χώρες είναι 14,6% και στις 15 χώρες μέλη 8,1% επί του ενεργού πληθυσμού.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου σε συνάντηση που είχε σήμερα με το Δημοκρατικό βουλευτή Ρόμπερτ Βέξλερ, της Υπεπιτροπής για θέματα Ευρώπης της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και τους βοηθούς του, τόνισε ότι ο λόγος που μέχρι τώρα δεν έχει εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό είναι η τουρκική αδιαλλαξία.

    Ερωτηθείς αν επιβεβαιώνεται η επιθυμία των ΗΠΑ για επανέναρξη του διαλόγου άσχετα με τις προοπτικές, ο κ. Ιακώβου απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας πως η ανησυχία που επικρατεί ευρύτερα είναι να μην αρχίσει ο διάλογος απλώς για να ναυαγήσει αμέσως μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Εθνική Φρουρά να αποσύρει αμερικανικής κατασκευής όπλα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι το θέμα τέθηκε στον ίδιο πρόσφατα από τον Αμερικανό Πρεσβευτή και το αντιμετωπίζει η κυπριακή κυβέρνηση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση του Ιουλίου με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διολισθαίνει σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996, χρονιά της επίσημης λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,4%, κλείνοντας στις 84,64 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 162 χιλιάδες λίρες.

    Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,05% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 349,16 μονάδες, με τον τραπεζικό τομέα να καταγράφει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,28%.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Βρέθηκε τελικά λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ λόγω της αδυναμίας της ομάδας να πληρώσει το ποσό των τεσσεράμισι εκατομμυρίων δραχμών που χρωστούσε στη ΔΕΗ και το Δήμο Πυλαίας για την ηλεκτροδότηση του γηπέδου.

    Η τροφοδοσία του ρεύματος είχε διακοπεί και το γήπεδο έμενε στο σκοτάδι μέχρι χθες το μεσημέρι οπότε πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Θεσσαλονίκης σύσκεψη με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Νομάρχη Διονύση Ψωμιάδη. Στη σύσκεψη μετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στο θέμα και συγκεκριμένα ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος, η αντιδήμαρχος και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Πυλαίας, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ κ. Κατσαρής, ο διευθυντής του τεχνικού τμήματος της ΔΕΗ κ. Σπίγκος και εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δήμου Πυλαίας.

    Τελικά αποφασίστηκε το οφειλόμενο ποσό να πληρωθεί σε 40 δόσεις, σύμφωνα με διακανονισμό που έγινε μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΗ Πυλαίας και της ομάδας του ΠΑΟΚ. Μετά την εξέλιξη αυτή η παροχή ρεύματος στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ αποκαταστάθηκε.

    [20] ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Η.ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2003 (14:52 UTC+2)

    Παίκτης του Ηρακλή και με τη βούλα είναι από το μεσημέρι ο Ηλίας Πουρσανίδης. Ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού πέρασε από τα γραφεία της κυανόλευκης ΠΑΕ, υπέγραψε νέο συμβόλαιο συνεργασίας, διάρκειας δύο ετών και δοκίμασε την καινούρια του φανέλα.

    Στις πρώτες του δηλώσεις, ως ποδοσφαιριστής του Γηραιού, υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει από την πλευρά του να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει τους στόχους της: «Ο Ηρακλής ξεκινάει η δική του εποχή. Ερχομαι στη Θεσσαλονίκη με διάθεση για διακρίσεις. Γνωρίζω ότι οι φίλοι του Ηρακλή δεν έχουν εισπράξει χαρές, παρά τη συμπαράσταση τους στο σύλλογο. Εάν πρέπει να πω κάτι θα πρέπει να υποσχεθώ επιτυχία. Μια επιτυχία που δεν πρέπει να είναι ένα ρομαντικό όνειρο. Ελπίζω και πιστεύω ότι όλη η οικογένεια του Ηρακλή θα βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας».

    Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ηρακλή και ο Κώστας Κιάσσος καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο οικονομικό.

    [21] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ Ο Ζ.ΕΠΑΛΕ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (14:08 UTC+2)

    Συμβόλαιο συνεργασίας, διάρκειας 2+1 ετών, υπέγραψε σήμερα με την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού ο Ζοέλ Επαλέ. Ο καμερουνέζος έμεινε ελεύθερος από τον Αρη και θα συνεχίσει την καριέρα του στις εγκαταστάσεις της Παιανίας. Το πρωί πέρασε από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογράψει με τους πράσινους και ο Νασίφ Μορίς, που επίσης έμεινε ελεύθερος από τον Αρη.

    [22] ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2003 (14:04 UTC+2)

    Τα χρήματα που όλοι περίμεναν εδώ και μέρες, έφτασαν σήμερα στα ταμεία της ΠΑΕ Αρης και η νέα διοίκηση θα αρχίσει σιγά σιγά να τακτοποιεί τις εκκρεμότητες σε ποδοσφαιριστές, εφορία, ΙΚΑ και στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα.

    Στους παίκτες θα δοθεί ένα μέρος από τα οφειλόμενα και έτσι θα πραγματοποιηθεί σε καλό κλίμα αύριο το απόγευμα η πρώτη προγραμματισμένη προπόνηση των κιτρίνων στο γήπεδο Χαριλάου.

    Στο μεταξύ, ο μάνατζερ Γιάννης Κόντης φαίνεται πως κατέθεσε πρόταση συνεργασίας στον Γιώργο Γεωργιάδη, για συμβόλαιο δύο ετών, καθώς ο ποδοσφαιριστής αναμένεται να δικαιωθεί στην προσφυγή που κατέθεσε και να μείνει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ.

    Επίσης, τις επόμενες ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη ο βέλγος, Ζιλ Ντε Μπίλντε και ο βραζιλιάνος, Χοσέ Αλοϊζιο. Σε περίπτωση που όλα κυλήσουν θετικά στις συζητήσεις, τότε οι δύο ποδοσφαιριστές θα υπογράψουν συμβόλαια συνεργασίας.

    [23] ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ Ο Μ.ΚΑΨΗΣ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (13:56 UTC+2)

    Τη φανέλα της ΑΕΚ θα συνεχίσει να φοράει ο Μιχάλης Καψής. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής συναντήθηκε το πρωί με τη διοίκηση της Ενωσης και αποφάσισε να ανανεώσει τη συνεργασία του, σύμφωνα με πληροφορίες για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Οι υπογραφές στο νέο συμβόλαιο θα πέσουν μετά την επιστροφή της ποδοσφαιρικής ομάδας από την Αυστρία, όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ αμέσως μετά εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει: "Σε καταρχήν συμφωνία για την ανανέωση του συμβολαίου του, που λήγει το Δεκέμβριο, ήρθε σήμερα ο ποδοσφαιριστής, Μιχάλης Καψής, με τη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο αμυντικός της Ενωσης και ο μάνατζερ του επισκέφτηκαν τα γραφεία της εταιρίας και συζήτησαν σε καλό κλίμα με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Πέτρο Στάθη. Οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία και έτσι μετά την επιστροφή της ομάδας από την Αυστρία θα ρυθμιστούν οι τελευταίες τυπικές λεπτομέρειες και θα υπογραφεί το νέο του συμβόλαιο".

    [24] ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

    Αμπούτζα, 1 Ιουλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Στη Νιγηρία συνεχίζεται η γενική απεργία ενώ το τελευταίο 24ωρο οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετέδωσε το BBC.

    Oι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τέσσερις διαδηλωτές ενώ τέσσερα ακόμη άτομα βρήκαν το θάνατο σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τις τιμές των καυσίμων.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας τα τέσσερα πρώτα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε προάστιο της πρωτεύουσας Αμπούτζα, όπου οι αστυνομικοί προσπάθησαν με χρήση δακρυγόνων να διαλύσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές.

    Στο μεταξύ στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Λάγος, τέσσερις άτομα βρήκαν το θάνατο όταν ένα όχημα που εκινείτο με υπερβολική ταχύτητα έπεσε πάνω σε πλήθος διαδηλωτών.

    [25] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Παρίσι, 1 Ιουλίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Η ομάδα δράσης κατά της τρομοκρατίας (GACT) που συστήθηκε στη διάσκεψη κορυφής της G8 στις 2 Ιουνίου στο Εβιάν, θα πραγματοποιήσει την πρώτη της σύνοδο αύριο στο Παρίσι.

    Εκτός από τους «Οκτώ» (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και Ρωσία) θα συμμετέχουν στη σύνοδο και η Αυστραλία και η Ελβετία.

    «Οι ειδικοί θα κάνουν σε βάθος ανάλυση για τις ανάγκες παροχής οικονομικής βοήθειας και τεχνογνωσίας», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΟΙ ΗΠΑ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ

    Ουάσιγκτον, 1 Ιουλίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Ο πρόεδρος Μπους συναντάται με ανώτατους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει πιθανή αποστολή αμερικανών στρατιωτών στην Λιβερία στα πλαίσια διεθνούς ειρηνευτική δύναμης, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γνώση της κρισιμότητας της κατάστασης στην χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει τις τελικές τους αποφάσεις.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να αναλάβουν την διοίκηση της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης που θα επιβλέψει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.

    Νωρίτερα η οργάνωση κρατών της Δυτικής Αφρικής, ECOWAS, ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Γκάνα θα συνεχισθούν την Πέμπτη.

    Οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ και δυο ανταρτικών ομάδων είχαν διακοπεί την περασμένη εβδομάδα καθώς κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις.

    [27] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ-ΑΜΠΑΣ

    Τελ Αβιβ, 1 Ιουλίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Άρχισε στην Ιερουσαλήμ η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, με αντικείμενο την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου-γνωστού και ως οδικού χάρτη», μετέδωσε το ΒΒC.

    Αμέσως πριν τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Σαρόν αναφέρθηκε στη δίψα του ισραηλινού λαού για επίτευξη ειρήνης.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ακόμα κι αν απαιτούνται οδυνηρές παραχωρήσεις για την επίτευξη της ειρήνης, αυτές θα πρέπει να γίνουν.

    Αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τρομοκράτες.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων είπε ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

    Ο κ. Αμπάς εξέφρασε την επιθυμία για ειρήνη που θα θέσει στο περιθώριο το παρελθόν και θα αντικαταστήσει τα δεινά που υφίστανται οι λαοί της περιοχής με την ευημερία.

    «Οι δολοφονίες και η καταστροφές τροφοδοτούν μόνο το μίσος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπάς.

    Την ίδια στιγμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων για θέματα ασφαλείας, σε μία προσπάθεια εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είναι γνωστό και ως «οδικός χάρτης».

    Το Ισραήλ έχει ήδη αποσυρθεί από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας και αναμένεται να αποσυρθεί και από τη Βηθλεέμ την Τετάρτη.

    Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά

    Νωρίτερα πάντως σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια, που θέτουν εν αμφιβόλω την ειρηνευτική διαδικασία.

    Τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν ένοπλο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

    Το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη Τουλκαρέμ, είναι το δεύτερο που σημειώνεται μετά τη συμφωνία εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τους υπόπτους τις επίθεσης στην Δυτική Οχθη της Δευτέρα που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Βούλγαρου εργάτη.

    Ένας από τους όρους που έχει θέσει το Ισραήλ για την υλοποίηση του ειρνηνευτικού σχεδίου είνια η ανάληψη δράσης από τις παλαιστινιακές δυνάμεις κατά ακραίων οργανώσεων.

    [28] ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 1 Ιουλίου 2003 (18:00 UTC+2)

    Ιρακινοί κάτοικοι της πόλης Φαλούτζα στο κεντρικό Ιράκ λένε ότι τουλάχιστον πέντε συμπολίτες τους σκοτώθηκαν από έκρηξη σε τέμενος, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτουν σε πύραυλο που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

    Από την πλευρά τους οι αμερικανικές αρχές κατοχής αρνήθηκαν αρχικά να σχολιάσουν το γεγονός, ενώ αργότερα διέψευσαν ότι αεροσκάφη τους έδρασαν στην περιοχή αυτή του κεντρικού Ιράκ.

    Oι αμερικανικές δυνάμεις αποδίδουν την έκρηξη αυτή σε μη ηθελημένη πυροδότηση εκρηκτικών υλών.

    Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC όποια και να είναι η αιτία της, η έκρηξη αυτή θα αναζωπυρώσει το έχθρικό κλίμα στην πόλη, όπου τον Απρίλιο 20 Ιρακινοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά Αμερικανών στρατιωτών.

    Βαγδάτη: Έκρηξη με στόχο Αμερικανούς

    Στο μεταξύ νέα επίθεση δέχθηκαν τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστο τριών στρατιωτών και ενός μεταφραστή τους.

    Αυτόπτες μάρτυρες της αιματηρής επίθεσης λένε ότι τα θύματα επέβαιναν σε στρατιωτικό όχημα, όταν αυτό εξερράγη σε δρόμο της δυτικής Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

    Διισταμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης, καθώς οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που ανατινάχθηκε δίπλα στο αμερικανικό όχημα.

    Αργότερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η έκρηξη προήλθε από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά των Αμερικανών στρατιωτών.

    [29] ΙΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2003 (14:48 UTC+2)

    Οι "Ιερές Μουσικές", μια από τις σημαντικότερες παραγωγές της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας παρουσιάζονται από τις 4 - 13 Ιουλίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και σε 30 ιερούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν κύκλο εκδηλώσεων που έχει σαν κύριο σκοπό να αναδείξει τη σύγκλιση και αλληλεπίδραση των πολιτισμών, πέρα από εθνικές και θρησκευτικές διαφορές.Αφετηρία αποτελεί το τελετουργικό στοιχείο, πρωταρχικό σημείο αναφοράς και ταυτότητας για κάθε πολιτισμό. Οι θρησκευτικές τελετουργίες και τα λαϊκά δρώμενα εκφράζουν τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να επικαλεστεί το καλό, να απωθήσει το κακό, να επικοινωνήσει με το θείο, να συνδεθεί με τη βαθύτερη ουσία της φύσης και το μυστήριο της ζωής.

    Το στοιχείο που διαφοροποιεί το πρόγραμμα αυτό από άλλα γνωστά φεστιβάλ με θρησκευτική μουσική είναι ότι, εκτός από το μέρος που αναφέρεται στις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, παρουσιάζονται πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τελετουργίες ιθαγενών από την Ινδία, το Μπαλί, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Χαβάη, τη Βραζιλία, την Κούβα, τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής και των Ανδεων, την Αφρική κ.α. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος είχε σαν αφετηρία ένα συμβολικό ερώτημα: "Πώς λέγεται το Κύριε Ελέησον σε όλο τον κόσμο;".

    Η όλη παρουσίαση έχει ως στόχο να αναδείξει τις σχέσεις και τα δίκτυα πολιτισμικής επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς, να συγκρίνει θρησκευτικές τελετουργίες απ΄ όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα, κοινά, πανανθρώπινα χαρακτηριστικά: Το ρόλο της φωτιάς, του νερού, του δένδρου της ζωής, των συμβόλων της γονιμότητας, του ρυθμού και της κυκλικής κίνησης, των ιερών χρωμάτων, της σχέσης με τους προγόνους... Με κορύφωση τη βιωματική ένωση με το Θείο μέσα από άμεση, όχι μόνο πνευματική, αλλά και σωματική εμπειρία.

    Πρόκειται για ένα μαραθώνιο συναυλιών και τελετουργιών που ξεκινά από 30 επιλεγμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα (4-7 Ιουλίου) και συνεχίζει στην Καλαμάτα ("Ιεροί Χοροί", 6-9 Ιουλίου), τη Θεσσαλονίκη ("Ιερές Φωνές", 6-9 Ιουλίου) και το Ηρώδειο ("Ιερές Μουσικές", 8-11 Ιουλίου).

    Ο κύκλος των εκδηλώσεων κορυφώνεται στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, με τη μεγαλοπρεπή εκδήλωση "Τελετουργίες του κόσμου", όπου συμμετέχουν όλα τα συγκροτήματα για να εκπέμψουν σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα της σύγκλισης και της συναδέλφωσης ανάμεσα σε πολιτισμούς, λαούς και θρησκείες, μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Ενα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της διοργάνωσης είναι ότι καταβλήθηκε προσπάθεια η επιλογή των ιερών χώρων να έχει σχέση με το ύφος και τις ιδιαιτερότητες της καθεμιάς από αυτές τις τελετουργίες. Ετσι, οι ελληνικοί ιεροί χώροι (αρχαίοι, βυζαντινοί και νεότεροι) αναδεικνύονται ως οικουμενικά σύμβολα για την προσέγγιση και το διάλογο των πολιτισμών.

    Για παράδειγμα, στους Δελφούς θα παρουσιαστούν μοναχοί από το Θιβέτ, στο Ασκληπιείο της Κω χοροί της έκστασης και της θεραπείας των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, στο Κάστρο της Οίας συγκρότημα από τη Χαβάη με τελετουργία για τους θεούς των ηφαιστείων, στα Μετέωρα η ρώσικη χορωδία Μπλάγκοβεστ, στο Κάστρο του Ρεθύμνου Δερβίσηδες από το Μαρόκο κλπ.

    Κι ακόμη, οι "Ιεροί Χοροί" φιλοξενούνται στο Κάστρο της Καλαμάτας, ως προοίμιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, οι "Ιερές Φωνές" στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, ενώ κάθε βραδιά στο Ηρώδειο καλύπτει ένα συγκεκριμένο θέμα: "Ο Χριστιανισμός σε Ανατολή και Δύση", "Βουδισμός-Ινδουισμός-Τελετουργίες των Ιθαγενών", "Τελετουργίες από την Αφρική στην Αμερική" και "Ιουδαϊσμός-Δερβίσηδες του Ισλάμ-Τελετουργίες της Μεσογείου".

    Στις "Ιερές Μουσικές" συμμετέχουν, συνολικά, 40 συγκροτήματα (χορωδίες, μουσικές και χορευτικές ομάδες - περισσότερα από 800 άτομα), εκπροσωπώντας τους κυριότερους πολιτισμούς και τις θρησκείες του πλανήτη. Από αυτά, τα 30 είναι διεθνή και τα 10 προέρχονται από την Ελλάδα.

    Ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός αποτελούν οι μετακλήσεις της σοπράνο Barbara Hendricks (με τις μοναδικές ερμηνείες της στα αφροαμερικάνικα γκόσπελς και σπιρίτσουαλς), του Ισπανού κιθαρίστα Paco Pena (με την περίφημη λειτουργία "Μίσα Φλαμένκα"), των βουδιστών μοναχών από την Κίνα (Shaolin) και από το Θιβέτ, των συγκροτημάτων "Gothic Voices" και "Hilliard Ensemble" (με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή θρησκευτική μουσική).

    Επίσης συμμετέχουν οι διάσημες χορωδίες "Το μυστήριο των βουλγάρικων φωνών", "Μπλάγκοβεστ" από τη Ρωσία και "Ρουστάβι" από τη Γεωργία, ο διάσημος ψάλτης - τραγουδιστής Εμίλ Ζριχάν από το Ισραήλ, οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες της Δαμασκού, Σούφι από το Μαρόκο και το Πακιστάν και πολλοί ακόμη.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ελληνική παρουσία με τέσσερις από τις σπουδαιότερες βυζαντινές χορωδίες: Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης (καθ. Γρηγόριος Στάθης), Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (Λυκούργος Αγγελόπουλος), Πανεπιστημιακή Βυζαντινή Χορωδία (καθ. Αντώνης Αλυγιζάκης) και Βυζαντινή Χορωδία "Μακεδονία" (Χαρίλαος Ταλιαδώρος).

    Επίσης συμμετέχουν η Σαβίνα Γιαννάτου με τις "Παναγιές του Κόσμου" (τοποθετημένες, συμβολικά, στο ναό της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο), οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος (με πολυφωνική θρησκευτική μουσική στη Μονή Καισαριανής), οι Αργοναύτες - Κομνηνοί και οι χορευτές του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών (με τελετουργικούς χορούς από τον Πόντο και την Καππαδοκία). Ξεχωριστή, τέλος, είναι η παρουσία της ομάδας "Χορικά" της Ζουζούς Νικολούδη με δύο "τελετουργικές" χορογραφίες της από τις "Βάκχες" και τους "Ορνιθες".

    Την επιστημονική έρευνα και την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου έχει ο εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας, σε συνεργασία με το World Music Institute της Νέας Υόρκης.

         

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (10:36 UTC+2)

    Στη Ρώμη φιλοξενείται μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου η έκθεση «Μεταβυζαντινή Περίοδος: Η Ελληνική Αναγέννηση» με 54 εκθέματα της μεταβυζαντινής περιόδου (από το 1453 μέχρι το πρώτο μισό του 19ου αιώνα), τα οποία προέρχονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

    Η έκθεση, που είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στις ΗΠΑ, διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού, την ελληνική πρεσβεία της Ρώμης και το δήμο της ιταλικής πρωτεύουσας και χωρίζεται στις ενότητες: Ζωγραφική, Χρυσοκεντητική, Μικροτεχνία.

    Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται φορητές εικόνες αντικείμενο λατρείας - ζωγραφισμένες σε ξύλο, οι οποίες απεικονίζουν θεία πρόσωπα ή βιβλικές σκηνές, ενώ στις άλλες δύο περιλαμβάνεται ποικιλία έργων από διάφορα υλικά και κυρίως εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια, ιερατικά, κατασκευασμένα από βαρύτιμα υφάσματα, όπως το μετάξι και το βελούδο, και κεντημένα με χρυσές ή ασημένιες κλωστές και με μαργαριτάρια.

    Επιπλέον εκτίθενται βιλία, έντυπα και χειρόγραφα, δείγματα της πνευματικής δημιουργίας των Ελλήνων εκείνη την περίοδο.

    [31] ΔΙΩΓΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2003 (09:35 UTC+2)

    Άνθρωποι που πριν από χρόνια ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, Έλληνες και Τούρκοι, στρέφουν το βλέμμα για να ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν και να αφηγηθούν την ιστορία , όχι την επίσημη που διαβάζουμε στα βιβλία αλλά αυτήν που οι ίδιοι έζησαν. Είναι οι ήρωες του 60λεπτου ντοκιμαντέρ-ρεπορτάζ με τίτλο «Διωγμένοι για την ειρήνη» που γύρισαν ο τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος Οσμάν Οκκάν και η Γερμανίδα Ζιμόνε Ζίτε , για το γερμανικό κανάλι WDR και το κανάλι ARTE, το οποίο θα προβληθεί αύριο στις 20.45 στο ARTE.

    Δύο 90χρονοι ο Μεχμέτ Εργιαμάν και ο Φερχάτ Ερίς που αναγκάστηκαν να φύγουν πριν από 80 χρόνια από τη Λέσβο και να εγκατασταθούν στην απέναντι ακτή, στο Αϊβαλί, αγναντεύουν καθημερινά τη Μυτιλήνη. Και 80 χρόνια μετά επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν βρίσκουν τα σπίτια και τους παιδικούς τους φίλους.

    Από την άλλη πλευρά δυο Έλληνες, οι οποίοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη τη δεκαετία του '70 και ζουν σήμερα στην Αθήνα ο 66χρονος Παύλος Ραχτζόπουλος 66, και η 53χρονη Δέσποινα Ισακίδου, και κάνουν ένα ταξίδι στην Τουρκία για να επισκεφτούν τους τόπους των παιδικών τους χρόνων.

    Στο ντοκιμαντέρ αυτό γίνεται αναφορά τα γεγονότα της 6ης και 7ης τον Σεπτεμβρίου του 1955 στην Πόλη καθώς και σε γεγονότα στη Δυτική Θράκη. Παρουσιάζονται επίσης αποσπάσματα από την τριλογία του κουρδικής καταγωγής Τούρκου συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ για τον διωγμό και την Ανταλλαγή των πληθυσμών και τοποθετήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, της Μαρίας Φαραντούρη και του Ζουλφί Λιβανελί. Όλοι τους απαιτούν τη «δημόσια ενασχόληση με την ιστορία και των δύο λαών και την ειρηνική διαπαιδαγώγηση».

    Στους συντελεστές του ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μπόχουμ της Γερμανίας τιμητικό δίπλωμα από την Ομοσπονδία Τούρκων Εκπαιδευτικών στη Γερμανία, τον Σύνδεσμο Τούρκων Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά τις Περιφερειακές Υπηρεσίες για την Προώθηση Αλλοδαπών Μαθητών και Εκπαιδευτικών. Η τουρκογερμανική κριτική επιτροπή που αποφάσισε τη βράβευση του ντοκιμαντέρ το χαρακτήρισε ως «ένα φιλμ που παρακινεί τον θεατή να δει την ιστορία από μια αντικειμενική σκοπιά, ένα φιλμ που αφετηρία του έχει τις ανθρώπινες πτυχές μιας επώδυνης μετανάστευσης» αλλά και ως «ένα έξοχο ντοκιμαντέρ το οποίο αφηγείται εξίσου παραστατικά την περίοδο μετά την Καταστροφή και συμβάλλει έτσι στη δημιουργία διαρκών ειρηνικών σχέσεων μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 1 July 2003 - 18:13:57 UTC