Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-Ε.Γ.-ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [02] ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • [03] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΣΤΗ
  • [04] "ΘΕΡΜΗ" ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ
  • [08] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΔΕΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ
  • [09] ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ
  • [10] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΓΩΓΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [11] ASPIS BANK: ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΣΕΙΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
  • [12] ΕΚΤ: ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ EFG EUROBANK ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΜΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [14] ΑΥΞΗΣΗ 25,6% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ
  • [15] ΑΧΜΕΤΙ: Η ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΕΙ
  • [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΤΟ
  • [17] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ
  • [18] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ''ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ''
  • [19] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΣΤΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2010
  • [21] ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΗ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΚΑΜ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΡΕΑΛ
  • [23] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] ΣΤΗΝ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ
  • [25] ΛΑΟΣ: ΠΡΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [26] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [27] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ Η ΜΑΡΙΑΜ ΡΑΤΖΑΒΙ
  • [28] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΟΥΖΑ
  • [29] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΕΕ
  • [30] MOΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
  • [31] "ΕΞΙ ΓΛΥΠΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 2004
  • [32] Ο «ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ» ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΙΣ «ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ»
  • [33] ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ AMERICAN BALLET THEATRE
  • [34] ΜΕ ΤΟΥΣ "ΠΕΡΣΕΣ" ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

  • [01] ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-Ε.Γ.-ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Aθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (15:22 UTC+2)

    Την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ για το πλήρες ασυμβίβαστο μελών της κυβέρνησης και του Ε.Γ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Ο κ. Σημίτης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ζήτησε την παραίτηση του Κώστα Λαλιώτη από τη θέση του Γραμματέα και την επιστροφή του στην κυβέρνηση. Ο κ. Λαλιώτης αρνήθηκε να μετάσχει στο νέο υπουργικό σχήμα και γνωστοποίησε ότι θα παρουσιάσει τους λόγους της απόφασής του στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ η οποία θα εκλέξει το νέο Εκτελεστικό Γραφείο και το νέο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν ώστε τα στελέχη της κυβέρνησης να αφοσιωθούν στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και τα στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές τις οποίες ο κ. Σημίτης προσδιόρισε την άνοιξη του 2004. Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται ως μήνυμα εκτεταμένης ανασύνθεσης στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση και οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές.

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

    «Παρουσίασα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου τη δουλειά που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της προεδρίας και μία που τελειώνει η προεδρία τις σκέψεις μου για την περίοδο που ακολουθεί. Συμφωνήσαμε ότι με το τέλος της προεδρίας αρχίζει μια νέα περίοδος για την κυβέρνηση και το κόμμα. Η περίοδος για να εξασφαλίσουμε τη νίκη στις εκλογές την άνοιξη του 2004. Αυτή η περίοδος είναι περίοδος εντατικής δουλειάς. Η χρήση του όρου «νέα περίοδος», ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά δεν γίνεται για να προσαρμοστούμε σε μια συνηθισμένη πολιτική πρακτική γιατί πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σε σχέση με τις εκλογές. Ο όρος αυτός ανταποκρίνεται σε μια πολιτική διαπίστωση. Η δουλειά μας οφείλει να έχει σε όλους τους τομείς και σε όλες τις μορφές της ένα συγκεκριμένο κριτήριο, ένα συγκεκριμένο στόχο: να ετοιμάσουμε την πολιτική αναμέτρηση των εκλογών με όρους νίκης. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη προβολής του έργου μας, για την εκπόνηση ενός προγράμματος το οποίο θα παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ για την περίοδο του 2004 και μετά, για την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού μας για τη διάταξη των δυνάμεών μας στην καθοδήγηση του αγώνα μας. Λεπτομέρειες πάνω σε αυτά τα θέματα θα εκθέσω στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

    Θα σταθώ σε μια πλευρά των αποφάσεών μου: για να επιτύχουμε ο καθένας από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου την απαραίτητη κινητοποίηση που πρέπει να είναι σε υψηλό βαθμό κινητοποίηση θα πρέπει να ενταχθεί το κάθε στέλεχος με τον αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο στην προσπάθεια να κερδίσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και στην επόμενη αναμέτρηση. Συμφωνήσαμε με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σκόπιμο να λειτουργούν και ως υπουργοί και ως επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα και ως υποψήφιοι. Οι πολλαπλές ευθύνες που είναι σκόπιμες σε άλλες περιστάσεις, αυτήν τη στιγμή δεν βοηθούν. Τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου πρέπει να έχουν ελευθερία χρόνου και λυμένα χέρια για την προετοιμασία των εκλογών. Όπως αντίστοιχα και τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να έχουν λυμένα χέρια, να μην έχουν άλλα βάρη για να προωθήσουν αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο. Έτσι με περισσότερα στελέχη, με περισσότερες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή μπορούμε να επιτύχουμε την εκλογική νίκη.

    Συμφωνήσαμε επίσης ότι υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν είναι σήμερα επιβεβλημένο η Κεντρική Επιτροπή να προβεί στην εκλογή ενός νέου Εκτελεστικού Γραφείου και όχι μόνο στην κάλυψη των θέσεων των υπουργών που αποχωρούν.

    Παρεκάλεσα το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον σύντροφο Λαλιώτη να υποβάλλει την παραίτησή του και να ενισχύσει την κυβέρνηση. Θεώρησα και θεωρώ ότι η συμμετοχή του στην κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει την καλύτερη παρουσίαση του έργου της, την καλύτερη επικοινωνία και την καλύτερη επαφή με τους κοινωνικούς χώρους.

    Ο σύντροφος Λαλιώτης μου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Θα παραιτηθεί αύριο στην Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα εξηγήσει και την άποψή του και θέλω να τονίσω ότι τιμώ τη δουλειά του ως Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

    Η Κεντρική Επιτροπή θα συνέλθει αύριο για την εκλογή Εκτελεστικού Γραφείου και την εκλογή Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο χρόνος και ο τόπος θα ανακοινωθούν.

    Θέλω να εκφράσω προς όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και τον Γραμματέα την εκτίμησή μου και τις ευχαριστίες όλων για την προσφορά τους, για το συνεχές ενδιαφέρον τους για το κόμμα. Τιμώ τη δουλειά τους, τιμώ τη φιλία τους και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το σύντροφο Λαλιώτη.

    Στόχος ξεκάθαρος όλων μας είναι να εργαστούμε αμέσως, να εργαστούμε αποτελεσματικά για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Εκπροσωπούμε τις δυνάμεις της προόδου της ελληνικής κοινωνίας, τις δυνάμεις της αλλαγής της κοινωνίας και έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις αναμονές των δυνάμεων αυτών, στις εκλογές την άνοιξη του 2004 και θα ανταποκριθούμε.

    Σας ευχαριστώ».

    [02] ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (10:17 UTC+2)

    Μίνι καύσωνας θα πλήξει τις επόμενες μέρες τη χώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ο καύσωνας θα είναι μικρότερης διάρκειας και έντασης, από ότι αρχικά αναμενόταν.

    Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται αύριο και την Παρασκευή καθώς ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει έως τους 40 βαθμούς Κελσίου και θα περιοριστεί κυρίως στα ηπειρωτικά και δυτικά της χώρας. Ωστόσο από το Σάββατο οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως η θερμοκρασία θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Πάντως σε ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, ενώ σε επιφυλακή είναι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε περιστατικά.

    [03] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2003 (22:26 UTC+2)

    Τη δυσαρέσκεια της Αθήνας προκάλεσε η διμερής συμφωνία, που υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την ΠΓΔΜ, για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου χρησιμοποιώντας το όνομα «Μακεδονία»

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη προβεί στις δέουσες ενέργειες, θέτοντας το θέμα στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, αλλά και μέσω επιστολής που απέστειλε προς τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, η χρήση του όρου «Μακεδονία» σε μια διμερή συμφωνία «σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πρόκριμα για την τελική λύση στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα βρεθεί μέσω των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

    «Πληροφορηθήκαμε σήμερα το απόγευμα ότι τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν διμερή συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Καταρχήν, πρέπει να επισημάνουμε ότι ως Ευρωπαϊκή Ενωση έχουμε διαμορφώσει τη δική μας κοινή θέση, από το Σεπτέμβριο του 2002, σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Βεβαίως, κάθε χώρα είναι ελεύθερη να υπογράφει διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ, ωστόσο, όπως και οι άλλες υποψήφιες χώρες, έτσι και η ΠΓΔΜ, ευρισκόμενη κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έπρεπε να συνυπολογίσει και τη γενικότερη πολιτική της Ε.Ε.

    Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή, με την υπογραφή της συμφωνίας ως «Μακεδονία», είναι ένα γεγονός που πρέπει να επισημάνουμε, όπως επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν έγινε με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»», υπογράμμισε ο κ. Μπεγλίτης.

    «Πρέπει να πούμε ότι σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών, κ. Παπανδρέου, με επιστολή του προς τον κ. Πάουελ, θέσαμε προς την αμερικανική πλευρά τον προβληματισμό και την ανησυχία μας σχετικά με την πρόθεσή της να υπογράψει τη διμερή συμφωνία με τα Σκόπια, με αυτήν την ονομασία. Για μας το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η μόνη διαφορά που υφίσταται στις διμερείς μας σχέσεις. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα θέμα, για το οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε.», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

    «Η υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας δεν αποτελεί πρόκριμα για τη λύση της διμερούς αυτής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με καλή βούληση και, βεβαίως, με τον αναγκαίο ρεαλισμό, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικότητες, για να λυθεί και αυτή η τελευταία διαφορά», επισήμανε.

    [04] "ΘΕΡΜΗ" ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Λονδίνο, 2 Ιουλίου 2003 (17:27 UTC+2)

    Επεισοδιακή υποδοχή επεφύλαξαν 40 ευρωβουλευτές στον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που παρουσιάζει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της χώρας του, ως προεδρεύουσας στην Κοινότητα το τρέχον εξάμηνο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι ευρωβουλευτές ανάρτησαν πανώ και πλακάτ με συνθήματα όπως «Ισονομία για όλους» και «Όχι Νονός για την Ευρώπη» - αναφερόμενοι στις κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του κ. Μπερλουσκόνι ενώπιον της ιταλικής δικαιοσύνης.

    Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ, ανακάλεσε τους βουλευτές στην τάξη ζητώντας να αφήσουν τον κ. Μπερλουσκόνι να παρουσιάσει το πρόγραμμα της ιταλικής προεδρίας.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει συναίσθηση της ηθικής ευθύνης που επωμίζεται, ενόψει και της προετοιμασίας του νέου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης κάλεσε τις χώρες μέλη να καταβάλουν εντονότερες προσπάθειες για την προσέγγιση με τα μουσουλμανικά κράτη της βόρειας Αφρικής.

    Όσο για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Μπερλουσκόνι ζήτησε την υποστήριξη των υπολοίπων χωρών στην ιταλική πρωτοβουλία για μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Tις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. "Θλίψη και μόνο θλίψη δημιουργούν τα όσα συνέβησαν στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρός του", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοβόλας.

    [06] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Εκλογές τώρα ζήτησε και πάλι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, με αφορμή τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. «Ο τόπος δεν αντέχει να πληρώνει άλλο τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη λύση για τη χώρα είναι εκλογές τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στον πολιτισμό ως μέσο έκφρασης των νέων, τα προβλήματα των νέων και τη δημιουργία υπηρεσιών στήριξης, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τα διακρατικά προγράμματα των νέων τίθενται επί τάπητος στη συνάντηση των νέων Δημοτικών Συμβούλων που διοργανώνει το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς.

    Η συνάντηση άρχισε σήμερα και σε αυτή μετέχουν 25 νέοι δημοτικοί σύμβουλοι από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ελβετία. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης στα όρια του Δήμου του οποίου φιλοξενούνται οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Η συνάντηση γίνεται σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος "youth for Europe» και με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών (Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) και της ΚΕΔΚΕ. Την οργανωτική υποστήριξη έχει η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ανατολικής Θεσσαλονίκης «Ανατολική ΑΕ».

    [08] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΔΕΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Μετά τις συζητήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης η ΔΕΗ οδηγείται στην αιχμαλωσία και την απαξίωση και η οικονομία με την κοινωνία στη διαρκή επιβάρυνση».

    «Η Ελλάδα του 2003 -η ισχυρή Ελλάδα κατά τον κ. Σημίτη- είναι η μόνη χώρα που δεν διαθέτει έναν εθνικό σχεδιασμό ενεργειακής πολιτικής» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    «Μετά από τρία χρόνια από την λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς και την χρηματιστηριακή διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με την ΔΕΗ και την ενέργεια, για μιαν ακόμη φορά καλούνται οι έλληνες πολίτες και η ελληνική κοινωνία να πληρώσουν τις συνέπειες των αποσπασματικών και επιζήμιων κυβερνητικών χειρισμών.

    Στην ουσία μετά τρία χρόνια επενδυτικής απραξίας, εκείνο που προωθείται, με αυτό το επικίνδυνο και επιζήμιο νομοσχέδιο, είναι η κρατική επιδότηση σε ιδιώτες, οι οποίοι με τη σειρά τους διεκδικούν σοβαρούς τομείς συμφερόντων της ΔΕΗ, διεκδικούν φιλέτα της ΔΕΗ και ουσιαστικά πιέζουν την ΔΕΗ και την εξαναγκάζουν να πουλήσει συλλογικά αγαθά, να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία. Αυτή η πολιτική δεν είναι πολιτική σύγχρονη, δεν είναι πολιτική με κοινωνικές προτεραιότητες, δεν είναι πολιτική που διασφαλίζει την ενεργειακή πολιτική της χώρας, με προοπτική», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    «Η κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ «οδηγεί τα πράγματα στην επιβάρυνση των καταναλωτών με την αύξηση των τελών και με αυτόν τον τρόπο δυσφημεί την ΔΕΗ έναντι της κοινωνίας» τονίζοντας ότι ταυτόχρονα οδηγεί τους εργαζομένους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας να τους εμπλέξει σε διαδικασίες, επιχειρηματολογίες και εντυπώσεις κοινωνικού αυτοματισμού.

    «Ξεχνάει η κυβέρνηση αυτό που ξέρουμε όλοι. Οτι έχουμε επάρκεια και ποιότητα και σταθερότητα και συνέχεια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, χάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων της ΔΕΗ. Αντί λοιπόν να παίζει εκεί που δεν θα έπρεπε να παίζει η κυβέρνηση καλά θα κάνει να μην επιμείνει στις διατάξεις ενός νομοσχεδίου που ουσιαστικά μειώνει ακόμη περισσότερο την αξία της ΔΕΗ και ενισχύει ακόμη περισσότερο εκείνους που θέλουν να αποσπάσουν τμήματα της ΔΕΗ, για λόγους συμφερόντων», σημείωσε.

    Τόνισε τέλος ότι με ευθύνη της η κυβέρνηση και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της ΔΕΗ οδηγεί τα πράγματα σε οριακό σημείο και επικαλείται την δική της αποτυχία για να πληρώσουν τα σπασμένα οι Ελληνες πολίτες, οι Ελληνες εργαζόμενοι.

    [09] ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Κοζάνη, 2 Ιουλίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Τη διαφωνία της με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, για την απελευθέρωση της Ενέργειας εκφράζει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο απαξιώνει τον λιγνίτη που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής και βάζει «φρένο» στις επενδύσεις της ΔΕΗ σε λιγνιτικές μονάδες.

    Η νομαρχία επισημαίνει ότι τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου θα μειώσει τις θέσεις εργασίας και θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των δύο Νομαρχών Κοζάνης και Φλώρινας για την ΔΕΗ, με θέμα αιχμής τις άμεσες προσλήψεις στο ενεργειακό κέντρο, εκφράζει την συμπαράστασή της στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις, που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διαφωνώντας με το νομοσχέδιο.

    «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, ενώνει τις δυνάμεις της, με όλους τους φορείς (Εργαζόμενοι, Έμποροι, Βιοτέχνες, Επαγγελματίες, Επιχειρηματίες και το σύνολο της Αυτοδιοίκησης )» αναφέρεται σε ανακοίνωση της νομαρχίας.

    Στην κινητοποίηση των εργαζομένων, στην οποία συμμετέχουν με δίωρη στάση εργασίας και οι έμποροι-βιοτέχνες και επαγγελματίες της περιοχής έχει δοθεί

    καθολικός χαρακτήρας, ενώ με απόφαση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας θα είναι αύριο κλειστές, μέχρι τις 10 το πρωί.

    [10] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΓΩΓΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή χρημάτων από τις τράπεζες σε δανειολήπτες για παράνομα «πανωτόκια» και μάλιστα εντόκως μετά από απόφαση του εφετείου της Αθήνας.

    Την αρχή έκανε η Εμπορική Τράπεζα, καταβάλλοντας χθες 205.000 ευρώ (περίπου 70 εκ. δρχ.) σε οφειλέτη που δικαίωσε το δικαστήριο. Ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας επισημαίνει ότι η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των πανωτοκίων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η εφετειακή απόφαση (3365/2003) έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα που είχε δημιουργήσει ο ν.2789/2000, ο οποίος όριζε ότι όσοι οφειλέτες είχαν δώσει περισσότερα χρήματα σε τράπεζες, λόγω του υπέρογκου και παράνομου ανατοκισμού, δεν μπορούσαν να τα διεκδικήσουν «σε καμία περίπτωση και για καμία αιτία».

    Το Εφετείο, δικαιώνοντας εγγυητή σε δάνειο εταιρείας, έκρινε ότι διάταξη είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και επέβαλε στην Εμπορική την επιστροφή των επιπλέον ποσών που είχε λάβει και θεωρήθηκαν «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Τα χρήματα αυτά μάλιστα επιστράφηκαν εντόκως από την τράπεζα.

    Η δικαστική απόφαση έχει προκαλέσει συναγερμό στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο να κληθούν να επιστρέψουν τεράστια ποσά σε χιλιάδες δανειολήπτες, από τους οποίους έλαβαν παράνομα «πανωτόκια» κατά την τελευταία 20ετία (όριο παραγραφής των σχετικών απαιτήσεων).

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, νομικοί σύμβουλοι τραπεζών έχουν εισηγηθεί να μην υποβληθεί ούτε αίτηση αναίρεσης κατά της εφετειακής απόφασης στον Αρειο Πάγο, εκτιμώντας ότι «λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση είναι χαμένη και στο Ανώτατο Δικαστήριο».

    [11] ASPIS BANK: ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΣΕΙΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Η Aspis Bank μετά τις πρόσφατες εκδόσεις Aspis Capital ευρώ και δολάριο ΗΠΑ, που απέδωσαν στους επενδυτές 4,40% και 2,40% αντίστοιχα, επανεκδίδει τη σειρά αυτών των προϊόντων, Εγγυημένου Κεφαλαίου και ελάχιστης Εγγυημένης Απόδοσης.

    Πρόκειται, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, για επένδυση διαρκείας δύο μηνών που διατίθεται σε τέσσερις τύπους και συγκεκριμένα το EUR/USD ανόδου που επενδύει στην άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, το EUR/USD καθόδου που επενδύει στην πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, το EUR/USD ζώνης που επενδύει στη διατήρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου εντός κάποιων ορίων και το EUR/USD επιλογή που επενδύει συνδυαστικά στην άνοδο και την πτώση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε ποσοστά που επιλέγει ο επενδυτής.

    Η μέγιστη δυνητική απόδοση μπορεί να φθάσει το 5,50% για καταθέσεις σε ευρώ και 2,40% για καταθέσεις σε δολάριο ΗΠΑ. Η τελική απόδοση εξαρτάται από την ισοτιμία των δύο νομισμάτων κατά την ημερομηνία λήξης. Σε κάθε περίπτωση το αρχικό κεφάλαιο είναι 100% εγγυημένο.

    Το ποσό συμμετοχής είναι 15.000 ευρώ ή δολάρια.

    [12] ΕΚΤ: ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Νέο πλαίσιο ελέγχου κινδύνων το οποίο εφαρμόζεται στα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, ήτοι στις πράξεις νομισματικής πολιτικής και παροχής ενδοημερήσιας ρευστότητας, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ τα περιουσιακά στοιχεία της πρώτης βαθμίδας θα κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες με βάση τη ρευστότητά τους και σε κάθε κατηγορία θα αντιστοιχεί συγκεκριμένη κλίμακα περικοπών αποτίμησης.

    Οι κατηγορίες διαρκειών των περικοπών αποτίμησης θα επιλεγούν κατά τρόπο ώστε τα υφιστάμενα υπόλοιπα να κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ των κατηγοριών αυτών.

    Περαιτέρω, θα παύσει η εφαρμογή αρχικών περιθωρίων στις αντιστρεπτέες πράξεις και θα μειωθεί το ανώτατο όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιείται ο μηχανισμός κάλυψης διαφορών αποτίμησης.

    Προκειμένου, τέλος, να εξασφαλιστεί συνέπεια μεταξύ των νέων κλιμάκων περικοπών αποτίμησης για τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία της πρώτης βαθμίδας και των αντίστοιχων κλιμάκων για τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία της δεύτερης βαθμίδας, οι δεύτερες θα τροποποιηθούν ώστε να ληφθούν υπόψη αφενός η παύση της εφαρμογής αρχικών περιθωρίων και αφετέρου οι νέες κατηγορίες διαρκειών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να γνωστοποιήσει στους αντισυμβαλλομένους τις εν λόγω μεταβολές, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μόλις οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες θεσπίσουν κατάλληλα μέτρα εφαρμογής, κάτι το οποίο προβλέπεται να συμβεί το πρώτο τρίμηνο του 2004.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ EFG EUROBANK ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΜΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Την ανάπτυξη των Ελληνο-Ρουμανικών οικονομικών σχέσεων και τη συμβολή στην επίτευξη του στόχου αυτού, τόσο της EFG Eurobank Ergasias όσο και ευρύτερα του Ομίλου Λάτση, συζήτησαν κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βουκουρέστι ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias Νικόλαος Νανόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της τράπεζας

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή διαδραματίζει η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Ρουμανία σε διαφόρους τομείς, κυρίως δε στον πιστωτικό χώρο.

    Τόσο ο Πρόεδρος Ιλιέσκου όσο και ο κ.Νανόπουλος επεσήμαναν ότι η δρομολογημένη ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σηματοδοτήσει σημαντικές θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας και επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ρουμανική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο κ.Ιλιέσκου τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρουμανίας το οποίο αποτελεί το μέσο υλοποίησης και υποστήριξης έργων εθνικής εμβέλειας.

    Παράλληλα, ο κ. Νανόπουλος ανέλυσε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Eurobank για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της Banc Post σε μία σύγχρονη τράπεζα που παρέχει ποιοτικά και πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες, συμβάλλοντας έτσι στη αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της ρουμανικής οικονομίας. Αυτά, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ενίσχυση της παρουσίας της Eurobank η οποία ελέγχει πλέον το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ρουμανικής τράπεζας Banc Post.

    Στην αντιπροσωπεία της Eurobank συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Β. Μπαλλής, ο Σύμβουλος Διοίκησης D. Watson και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Banc Post Ι. Πεχλιβανίδης.

    [14] ΑΥΞΗΣΗ 25,6% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 25,6% σημείωσε ο κύκλος εργασιών του ΟΠΑΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και με βάση τα Διεθνή λογιστικά πρότυπα.

    Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας τυχερών παιχνιδιών ανήλθαν στο α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους στα 1.176,3 εν συγκρίσει με τα 936,6 εκ. ευρώ της αντίστοιχης χρήσης του προηγούμενου έτους.

    Σε επίπεδο τριμήνου, στο β' τρίμηνο του 2003 ο τζίρος του Οργανισμού αυξήθηκε κατά 15,2%, από 468,9 εκατ.ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2002, σε 540 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

    [15] ΑΧΜΕΤΙ: Η ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΕΙ

    Σκόπια, 2 Ιουλίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διαμελιστεί, τόνισε ο αρχηγός του κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, μιλώντας στο Ινστιτούτο Ειρήνης, στη Νέα Υόρκη.

    Επιπλέον, τόνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας προχωρεί με αργούς ρυθμούς, γιατί προσκρούει σε αντικειμενικές δυσκολίες.

    [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Σκόπια, 2 Ιουλίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του για την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση των Αμερικανών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με το όνομα «Μακεδονία» εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι επισήμανε ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν σημαίνει επίλυση του θέματος του ονόματος, ωστόσο αποτελεί ένα βήμα προόδου.

    Όπως είπε, η επίλυση του θέματος του ονόματος «θα είναι μια μάχη που θα διαρκέσει», ωστόσο τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι ένα μεγάλο βήμα «που μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο που θέσαμε».

    Περαιτέρω, τόνισε ότι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία υπογράφηκε με το όνομα «Μακεδονία» και όχι με το αποκαλούμενο συνταγματικό όνομα της χώρας, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    «Σε ό,τι αφορά την διαφορά με την Ελλάδα, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα για την χρήση του όρου Δημοκρατία, αλλά του όρου Μακεδονία. Αν μιλήσουμε για την ουσία και όχι για τους τύπους, η συμφωνία υπογράφηκε με το συνταγματικό όνομα της χώρας, το οποίο είναι Μακεδονία», σημείωσε.

    «Κοιτάξτε τις αντιδράσεις της Αθήνας, οι οποίες δεν είναι αντιδράσεις ικανοποίησης, αλλά δυσαρέσκειας. Ετσι η σημασία της υπογραφής αυτής της συμφωνίας με τις ΗΠΑ γίνεται πολύ καθαρή», κατέληξε.

    [17] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

    Λισσαβόνα, 2 Ιουλίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δεν είναι ούτε μια χριστιανική, ούτε μια γεωγραφική ένωση, αλλά ένα σύνολο πολιτικών αξιών, τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης στη Λισσαβόνα με τον πορτογάλο ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Η ΕΕ είναι μια ένωση με αναφορές στην προσέγγιση των πολιτισμών και όχι στη σύγκρουσή τους, υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου προσπαθεί να φέρει εις πέρας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για εναρμόνιση της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο, εξέλιξη που θα επιτρέψει στη γειτονική μας χώρα να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

    Για το ίδιο ζήτημα, ο πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ δεν είναι μια θρησκευτική, αλλά μια κοσμική ένωση και πρόσθεσε πως αν κάποιος πιστεύει σε διαφορετική από τον Χριστιανισμό θρησκεία ή δεν πιστεύει σε καμιά θρησκεία, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετάσχει στην ΕΕ.

    Ο κ. Μπαρόσο επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αγκυρα για ένταξη στην ΕΕ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο έργο που επιτελεί η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προς αυτή την κατεύθυνση.

    Εκτός της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, στη σημερινή συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού με τον πορτογάλο ομόλογό του, τέθηκαν επίσης επί τάπητος ζητήματα που άπτονται των σχέσεων των δυο χωρών, των διεθνών εξελίξεων, αλλά και του Κυπριακού.

    Για το τελευταίο, ο κ. Μπαρόσο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και τόνισε την ανάγκη η λύση να βρεθεί το συντομότερο δυνατό.

    [18] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ''ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ''

    Τίρανα, 2 Ιουλίου 2003 (19:41 UTC+2)

    Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε στα Τίρανα τον πρόεδρο του Μετώπου για την Εθνική Ενωση των Αλβανών και ηγέτη του αποκαλούμενου ''Αλβανικού Εθνικού Στρατού'' (ΑΝΑ), Γκαφούρ Αντίλι, γνωστού με το ψευδώνυμο «Βαρντάρη». Τα παραπάνω μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την αλβανική πρωτεύουσα ο Αντίλι προφυλακίστηκε και κατηγορείται για δράση με σκοπό τη δημιουργία ''Μεγάλης Αλβανίας''.

    Ο Αντίλι επιδίωκε να συγκεντρώσει χρήματα από Αλβανούς της διασποράς, ώστε να ενισχυθεί ο αγώνας για τη ''Μεγάλη Αλβανία''.

    [19] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 2 Ιουλίου 2003 (17:01 UTC+2)

    Στο επίπεδο των 84 μονάδων παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή συνάντηση, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η διολίσθηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε νέο αρνητικό επίπεδο.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 84,79 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε μόλις στις 135 χιλιάδες λίρες.

    Μικρή αύξηση της τάξης του 0,54% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 347,88 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΤΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2010

    Πράγα, 2 Ιουλίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Στο Βανκούβερ θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2010, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ.

    Την απόφαση αυτή έλαβε μετά από ψηφοφορία η ολομέλεια της ΔΟΕ, που συνήλθε στην Πράγα.

    [21] ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΗ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Δέκα αθλητές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων ελληνορωμαϊκής που θα διεξαχθεί στην πόλη Ροστόφ της Ρωσίας από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου.

    Την Ελλάδα στη διοργάνωση θα εκπροσωπήσουν οι αθλητές Κύριλλος Πουτακίδης (39-42κ.), Νίκος Κατσούλας (46κ.), Παναγιώτης Αραφαηλίδης (50κ.), Αντώνης Παπαργυρίου (54κ.), Αρτούρ Χατσατούροβ (58κ.), Γιάννης Τριανταφυλλίδης (63κ.), Κώστας Νταλάρας (69κ.), Αλέξανδρος Ποικιλίδης (76κ.), Παναγιώτης Τενές (85κ.) και Κώστας Συρόπουλος (100κ.).

    [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΚΑΜ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΡΕΑΛ

    Μαδρίτη, 2 Ιουλίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Ενώπιον περίπου 500 δημοσιογράφων από 25 χώρες του κόσμου, παρουσιάστηκε σήμερα επίσημα από τη διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της βασίλισσας και θρύλος των "Μερένγκες" Αλφρέντο ντι Στέφανο παρέδωσε στον Άγγλο ποδοσφαιριστή τη φανέλα με το νούμερο 23, αριθμός που συνδέεται με τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, Μαικλ Τζόρνταν.

    Στις δηλώσεις του ο 28χρονος ποδοσφαιριστής εμφανίστηκε πανευτυχής για την μετακόμισή του στο Μπερναμπέου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τονίζοντας ότι η μεταγραφή του στη Ρεάλ είναι "σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα".

    Αιτιολογώντας την απόφαση της διοίκησης να δαπανήσει 35 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Μπέκαμ, ο πρόεδρος της «βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ, υπογράμμισε: "είναι ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής". Απευθυνόμενος στο νέο απόκτημα δήλωσε: "Καλώς ήρθες στην λεγεώνα των ονείρων".

    [23] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (17:09 UTC+2)

    Αναχωρεί το απόγευμα για το Αϊγλ της Ελβετίας η εθνική ομάδα δρόμου ανδρών, προκειμένου να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Β` κατηγορίας, το οποίο αποτελεί και κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Την αποστολή αποτελούν οι Βασίλης Αναστόπουλος (ΠΟ Πατρών-Volksbank Ideal), Γιάννης Ταμουρίδης (Αυτόδρομος Πανοράματος), Γιώργος Νίνος (Κρόνος Νίκαιας), Παναγιώτης Μαρεντάκης (Τάλως Νέας Κυδωνίας), Μάρκος Μωραϊτάκης (Τάλως Νέας Κυδωνίας).

    Ο αγώνας θα γίνει την Κυριακή 6 Ιουλίου στη 1 μ.μ. και είναι συνολικής απόστασης 151,2 χιλιομέτρων (σιρκουί 16,8 χιλιομέτρων επί 9 φορές), ενώ θα πάρουν μέρος 51 χώρες με 216 αθλητές. Στο πρωτάθλημα αυτό δεν θα συμμετάσχουν οι 500 καλύτεροι αθλητές της βαθμολογίας της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (UCI). Το εισιτήριο της πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του 2004 θα πάρουν οι 15 πρώτοι αθλητές.

    "Εκτιμώ ότι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και ότι έχουμε βάσιμες ελπίδες να πετύχουμε να έχουμε αξιοπρεπέστατη εμφάνιση και να προκρίνουμε και δύο ακόμη αθλητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω της μεγάλης συμμετοχής και σημαντικό ρόλο θα παίξει η τύχη αλλά και η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν στο συγκεκριμένο αγώνα οι αθλητές που θα έχω στη διάθεσή μου", σχολίασε ο Εθνικός προπονητής Γιώργος Λεβεντάκης αναφερόμενος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Β` κατηγορίας.

    [24] ΣΤΗΝ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (14:27 UTC+2)

    Με τις συναντήσεις αξιωματούχων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιπτέρισης (IBF) και στελεχών της ΟΕΟΑ "Αθήνα 2004" στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη της IBF στην Αθήνα.

    Ο Τεχνικός Επιτετραμμένος της IBF Tom Bacher εξέφρασε την αισιοδοξία του ενόψει της διεξαγωγής της αγωνιστικής διοργάνωσης. «Επισκεφτήκαμε την αγωνιστική εγκατάσταση και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος. Η αγωνιστική μας διοργάνωση είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Φεβρουάριο και όπως γίνεται κατανοητό ο χρόνος πιέζει. Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις. Εκτιμούμε όμως ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε τόσο μία πολύ καλή αγωνιστική διοργάνωση όσο και ένα καταπληκτικό Ολυμπιακό Τουρνουά».

    Χθες οι αξιωματούχοι της IBF επισκέφτηκαν την υπό κατασκευή Ολυμπιακή εγκατάσταση στο Γουδί, τις Ολυμπιακές προπονητικές εγκαταστάσεις στον Χολαργό, καθώς και τα ξενοδοχεία που πρόκειται να διαμείνουν οι διαιτητές, οι κριτές αλλά και οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιπτέρισης.

    [25] ΛΑΟΣ: ΠΡΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Παρίσι, 2 Ιουλίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Η απελευθέρωση των τριών δυτικών, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφοι, που κρατούνται στο Λάος μπορεί να γίνει τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Σουτσακόνε Παθαμαβόνγκ πρεσβευτής του Λάος στο Παρίσι στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI.

    «Οι πρεσβευτές της Γαλλίας, του Βελγίου και των ΗΠΑ έγιναν δεκτοί από τον υφυπουργό μας. Συζήτησαν τη διαδικασία απέλευθέρωσής τους. Πιστεύω πως θα είναι ελεύθεροι σε μερικές ημέρες», είπε ο ίδιος.

    [26] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Βερολίνο, 2 Ιουλίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Επεισοδιακή ήταν η πρώτη εμφάνιση στο Ευρωκοινοβούλιο του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την ιδιότητα του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός δημιούργησε μεγάλη ένταση όταν απάντησε σε ένα Γερμανό ευρωβουλευτή ο οποίος τον επέκρινε δριμύτατα, λέγοντάς του ότι θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει το ρόλο ενός ναζιστή φρουρού σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, σε μια κινηματογραφική ταινία που γυρίζεται αυτήν την περίοδο στην Ιταλία.

    Ο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για το σχόλιο του, παρά το γεγονός ότι του το ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ.

    Η Γερμανία διαμαρτυρήθηκε στην Ιταλία μετά το επεισόδιο. Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στο Βερολίνο και του επέδωσε διαμαρτυρία για τα «απαράδεκτα» σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού.

    Νωρίτερα 40 ευρωβουλευτές επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον Μπερλουσκόνι, όταν άρχισε να παρουσιάζει ενώπιον του Σώματος τις προτεραιότητες της χώρας του, ως προεδρεύουσας στην Κοινότητα το τρέχον εξάμηνο.

    Οι ευρωβουλευτές ανάρτησαν πανώ και πλακάτ με συνθήματα όπως «Ισονομία για όλους» και «Όχι Νονοί για την Ευρώπη» - αναφερόμενοι στις κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον του κ. Μπερλουσκόνι ενώπιον της ιταλικής δικαιοσύνης.

    Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ, ανακάλεσε τους βουλευτές στην τάξη ζητώντας να αφήσουν τον κ. Μπερλουσκόνι να παρουσιάσει το πρόγραμμα της ιταλικής προεδρίας.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει συναίσθηση της ηθικής ευθύνης που επωμίζεται, ενόψει και της προετοιμασίας του νέου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης κάλεσε τις χώρες μέλη να καταβάλουν εντονότερες προσπάθειες για την προσέγγιση με τα μουσουλμανικά κράτη της βόρειας Αφρικής.

    Όσο για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Μπερλουσκόνι ζήτησε την υποστήριξη των υπολοίπων χωρών στην ιταλική πρωτοβουλία για μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών.

    [27] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ Η ΜΑΡΙΑΜ ΡΑΤΖΑΒΙ

    Παρίσι, 2 Ιουλίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Δικαστήριο της Γαλλίας στο οποίο έχει παραπεμφθεί η σύζυγος του ηγέτη της ιρανικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν Χαλκ, Μαριάμ Ρατζαβί, διέταξε την απελευθέρωσή της με εγγύηση, μετέδωσε το Reuters. Η απόφαση ελήφθη παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση της πολιτικής αγωγής.

    Η Ρατζαβί, που συνελήφθη στις 17 Ιουνίου, οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της συμμετοχής στην ιρανική οργάνωση και του σχεδιασμού τρομοκρατικών επιθέσεων κατά ιρανικών πρεσβειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    [28] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΟΥΖΑ

    Κατάρ, 2 Ιουλίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι υπαίτιοι για την έκρηξη στο τέμενος της Φαλούζα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα ατόμων, είναι Ιρακινοί, οι οποίοι φέρονται να παρέδιδαν μαθήματα κατασκευής βομβών εντός του τζαμιού.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, σε ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ σημειώνεται ότι «η έκρηξη συνδέεται με τάξη που έκανε μάθημα κατασκευής βομβών εντός του τεμένους».

    Την Τρίτη, οπότε έγινε η έκρηξη, χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν κατά των Αμερικανών, κατηγορώντας τους για επίθεση κατά του τεμένους.

    [29] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 2 Ιουλίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο ο οποίος θα υποχρεώνει τους γεωργούς και τις εταιρίες τροφίμων να αναγράφουν εάν τα προϊόντα τους περιέχουν γενετικά τροποποιημένες ουσίες, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο νόμος αυτός θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές φαίνεται ότι θα οδηγήσει στην άρση της απαγόρευσης των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε ισχύ από το 1999.

    Η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες-μέλη είχαν επιμείνει ότι για να επιτρέψουν την άρση της απαγόρευσης θα πρέπει οι γενετικά τροποποιημένες ουσίες να αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων.

    Η απαγόρευση των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει έντονες προστριβές με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να θέσει το θέμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καθώς υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση για την απαγόρευση.

    Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου έπεται την απόφασης του οργανισμού αρμόδιου για τον καθορισμό προτύπων στα τρόφιμα της Επιτροπής Codex Alimentarius που ενέκρινε νέες οδηγίες για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

    [30] MOΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

    Nάουσα, 2 Ιουλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Τρεις ξεχωριστές μουσικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 11, 12 και 13 Ιουλίου 2003 στο μαγευτικό πλατανόδασος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα.

    Ο Δήμος Νάουσας και ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας (ΔΗ.Π.Ο.Ν.) διοργανώνουν τις εκδηλώσεις «Νότες στις πηγές» που περιλαμβάνουν τρεις μεγάλες συναυλίες. Των «Πυξ Λαξ» την Παρασκευή 11 Ιουλίου, του Διονύση Σαββόπουλου το Σάββατο 12 Ιουλίου και του Νίκου Πορτοκάλογλου την Κυριακή 13 Ιουλίου.

    [31] "ΕΞΙ ΓΛΥΠΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Έργα έξι κορυφαίων της γλυπτικής: Ροντέν, Μπουρντέλ, Μαγιόλ, Μπρανκούζι, Τζακομέτι, Χένρι Μουρ, με κοινό στοιχείο την προσήλωσή τους στην ουμανιστική παράδοση, που θεμελίωσε η αρχαία ελληνική γλυπτική, αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη ριζική αλλαγή αυτής της παράδοσης, θα εκτεθούν στην Αθήνα, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Πρόκειται για δυο εκθέσεις, που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η πρώτη, με τον τίτλο «Έξι Γλύπτες Συνομιλούν με τον Άνθρωπο» περιλαμβάνει περίπου 120 έργα γλυπτικής, 60 σχέδια και άλλο συμπληρωματικό υλικό και θα λάβει χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2004.

    Η δεύτερη έκθεση θα είναι αναδρομική του Χένρι Μουρ και θα φιλοξενηθεί στην

    Εθνική Γλυπτοθήκη, στο Γουδί, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

    Για το κορυφαίο αυτό εικαστικό γεγονός, μίλησαν, σε Συνέντευξη Τύπου στην Εθνική Πινακοθήκη, ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Διευθυντής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα- Λαμπράκη Πλάκα, αλλά και εκπρόσωποι των μουσείων από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, που θα δανείσουν στην Αθήνα, το 2004, τα έργα των εκθέσεων.

    Όπως τονίστηκε, οι έξι γλύπτες (του τέλους του 19ου και του 20ου αιώνα), που

    επελέγησαν, σηματοδοτούν μια νέα προσέγγιση και επανεκτίμηση των διδαγμάτων της αρχαίας τέχνης.

    Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης επισήμανε ότι ποτέ στον κόσμο οι έξι δεν «συναντήθηκαν» σε έκθεση, με κεντρική ιδέα την ανθρώπινη μορφή στη γλυπτική. Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα.

    Ο Ροντέν είναι ο πρώτος νεότερος γλύπτης, που κατανοεί βαθιά το πλαστικό μήνυμα της φειδιακής γλυπτικής, τη ζωτικότητα και την αλήθεια της, τη σχέση της με το ζωντανό μοντέλο, καθώς και τις πλαστικές λύσεις, που έδωσε στην παράδοση της ανθρώπινης μορφής. Ο Ροντέν, μεγάλος θαυμαστής της αρχαίας τέχνης, ήταν και παθιασμένος συλλέκτης και μερικά μοναδικά κομμάτια της συλλογής του θα εκτεθούν στην Αθήνα, πλάι στα έργα του.

    Ο Μπουρντέλ μεταθέτει τις προτιμήσεις του στην Ολυμπία και στην αρχαϊκή πλαστική, που τον βοηθάει να ξαναδώσει στη γλυπτική τον μνημειακό της χαρακτήρα.

    Ο Μαγιόλ αναζητεί την αρχέτυπη, αφηρημένη και πλήθουσα μορφή της μεσογειακής

    γυναικείας θεάς της ευγονίας, που ενσάρκωσε η πραξιτέλεια Αφροδίτη.

    Ο Μπρανκούζι ανατρέχει στο δίδαγμα των Κυκλάδων. Οι καθαρές, συμπυκνωμένες

    μορφές του εισάγουν στη μοντέρνα γλυπτική.

    Ο Τζακομέτι εμπνέεται τις ψηλόλιγνες φιγούρες του από τις ραδινές μορφές της

    γεωμετρικής γλυπτικής και από ετρουσκικά αγαλματίδια. Τις φορτίζει όμως με δραματικό αίσθημα, που εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία και τα πάθη του ανθρώπου του 20ου αιώνα.

    Ο Χένρι Μουρ ξαναδίνει στην ανθρώπινη μορφή την εγγενή «κλασική» πληρότητα και αισιοδοξία, επινοώντας την πλαστική αρχή της «ζωτικής φόρμας» (vital form).

    Σημειώνεται, ότι οι έξι γλύπτες συνδέονται μεταξύ τους με τη σχέση δάσκαλου-μαθητή. Ο Ροντέν ήταν δάσκαλος του Μπουρντέλ και του Μαγιόλ. Ο Μπρανκούζι είχε μαθητεύσει, για ένα διάστημα, κοντά στον Ροντέν. Ο Τζακομέτι ήταν μαθητής του Μπουρντέλ. Ο Μουρ είναι κληρονόμος αυτής της παράδοσης.

    Κ. Κούτρα

    [32] Ο «ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ» ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΙΣ «ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ»

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Με τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου συνεχίζονται οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Την κωμωδία του μεγάλου γάλλου δραματουργού παρουσιάζει ο θίασος «Θεατρικό Σανίδι» σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Το έργο θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Κήπου στις 9, 10, 11 και 12 Ιουλίου.

    Την μετάφραση υπογράφει ο Ερρίκος Μπελιές, τη σκηνοθεσία ο Κοραής Δαμάτης και τα σκηνικά κοστούμια η Άννα Μαχαιριανάκη.

    Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Τσιβιλίκας, Έρση Μαλικένζου, Βασίλης Κολοβός, Μπάμπης Κλαλιώτης, Γιώργος Ματαράγκας, Ανδρέας Βαρούχας, Ελβίρα Ζαμπετάκη, Ειρήνη Τσαλέρα, Μπάμπης Χατζηδάκης, Γρηγόρης Σταμούλης και Γιάννης Ματαράγκας.

    [33] ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ AMERICAN BALLET THEATRE

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2003 (13:34 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη έρχεται το περίφημο American Ballet Theatre για δύο παραστάσεις που θα δοθούν στο Θέατρο της Γης στις 10 και 11 Ιουλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001- 2004. Η διάσημη ομάδα πλαισιώνεται από τη συμφωνική ορχήστρα "Εναρμόνια" υπό τη διεύθυνση του David LaMarche και του Ormsby Wilkins. Οι χορευτές του Angel Corella, Julie Kent, Marcelo Gomes, Maxim Belotserkovsky, Paloma Herrera, Gillian Murphy, Ethan Stiefel, Jose Manuel Carreno, Irina Dvorovenko και άλλοι, θα ερμηνεύσουν στην παράσταση τα ακόλουθα έργα:

    · Artemis": Πρόκειται για την ειδική παραγγελία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της παράστασης "Ολα γύρω είναι Φως" στις 20 Μαΐου 2003. Η μουσική σύνθεση είναι του Κρίστοφερ Θεοφανίδης, ενώ η χορογραφία φέρει την υπογραφή του Λαρ Λούμποβιτς.

    · "Within You Without You": Το έργο αυτό αποτελεί ένα φόρο τιμής στον George Harrison, το πρώην μέλος του συγκροτήματος των θρυλικών Beatles, που άφησε την τελευταία του πνοή το Νοέμβριο του 2001. Ηχογραφημένα ακούγονται τραγούδια του διάσημου καλλιτέχνη, χορογραφημένα από τους Stanton Welch, David Parsons, Natalie Weir και Ann Reinking.

    · "Clear" : Η χορογραφία του Stanton Welch βασίστηκε στη μουσική του Johann Sebastian Bach, συγκεκριμένα στο Κοντσέρτο για βιολί και όμποε σε ντο μινόρε BWV 1060, και Κοντσέρτο για τσέμπαλο σε φα μινόρε BWV 1056, του μεγάλου μουσουργού.

    · "Pas de deux" από την Τρίτη πράξη της "Λίμνης των Κύκνων" του Peter Ilyich Tchaikovsky σε χορογραφία George Balanchine.

    [34] ΜΕ ΤΟΥΣ "ΠΕΡΣΕΣ" ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιουλίου 2003 (13:27 UTC+2)

    Ανοίγει την Παρασκευή η αυλαία του 46ου Φεστιβάλ Φιλίππων με την παράσταση "Πέρσες" του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

    Το φετινό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τις παραστάσεις: "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Ευριπίδη από το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (11/7), "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (19/7), "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (25/7), Αφιέρωμα στο Χατζιδάκι και το Θεοδωράκη με τη Μαρία Φαραντούρη (28/7), "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη από το Θέατρο Διαδρομή (1/8), Συναυλία Μάριου Φραγκούλη (10/8) , "Μήδεια" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο (20/8), "Ιων" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο (27/8) ενώ η αυλαία θα πέσει στις 3 Σεπτεμβρίου με την παράσταση "Ερχεσαι μαζί μου; Το παραμύθι με τα παραμύθια" της Κάρμεν Ρουγγέρη

    Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, εκτός από τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 2 July 2003 - 18:14:02 UTC