Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
  • [04] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 16 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [05] ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
  • [06] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ ΚΑΡΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ (1878-1920)
  • [07] ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [11] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • [12] ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ "ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ"
  • [13] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • [14] ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ
  • [15] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ- ΛΙΒΑΝΕΛΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] ΝΤΕΝΚΤΑΣ:Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [18] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΒΟΗΘΟΥ ΓΓ
  • [19] ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ Ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
  • [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΜΑΡΤΣΙΝ ΚΟΥΖΜΠΑ
  • [21] ΕΠΤΑ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [22] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [23] ΠΟΥ:ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
  • [24] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [25] ΣΥΝΑΥΛΙΑ Δ.ΤΣΑΚΝΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

  • [01] ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2003 (09:58 UTC+2)

    Τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, ορκίζεται παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, η νέα κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν δύο νέοι υπουργοί και έξι υφυπουργοί.

    Οι νέοι υπουργοί είναι ο Χάρης Καστανίδης στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και ο Αλέξανδρος Ακριβάκης στο Επικρατείας. Νέοι υφυπουργοί είναι οι Νίκος Μπίστης Εσωτερικών, Κίμων Κουλούρης Ανάπτυξης, Νίκος Φαρμάκης Οικονομίας, Θεόδωρος Κοτσώνης Αμυνας, Γιώργος Θωμάς Παιδείας και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος Υγείας. Υπουργός Δημόσιας Τάξης θα ορκιστεί ο Γιώργος Φλωρίδης.

    Μετά την ορκωμοσία θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    [02] ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βέροια, 5 Ιουλίου 2003 (14:50 UTC+2)

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Βέροια Ημαθίας ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ο οποίος μιλώντας σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στον ανασχηματισμό είπε ότι οι αλλαγές που επέβαλε ο πρωθυπουργός αφορούν «το κόμμα του, τις καρέκλες τους, τη διαδοχή του και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι αναγκάστηκε να παραμείνει στις ίδιες δομές, το ίδιο σχήμα και τα ίδια πρόσωπα..

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακοδιοίκηση, ασύδοτη σπατάλη και ατιμωρησία, τονίζοντας ότι δεν τόλμησε ποτέ τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και πραγματικά κοινωνικό κράτος.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην επικείμενη προεκλογική περίοδο, ο κ.Καραμανλής δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για νέο ''εμπόριο ελπίδων'' και καινούργιο παιχνίδι εκβιαστικών διλημμάτων. Υπενθύμισε κάποιες από τις προτάσεις νόμων που κατέθεσε η ΝΔ, όπως η συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής Έργων και Προμηθειών, η καθιέρωση του "πόθεν έσχες'', για τα οικονομικά των κομμάτων και των υποψηφίων, και η θωράκιση των δικαστικών αποφάσεων, που ακυρώνουν παράνομες και επιζήμιες δημόσιες συμβάσεις, και στιγμάτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση τις απέρριψε. .

    Ο κ. Καραμανλής επίσης κατήγγειλε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης σύγκλιση δεν γίνεται, «ούτε καν σε μισό αιώνα», όπως είπε, ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση και για έλλειψη κοινωνικής πολιτικής.

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες των περιοχών Πέλλας και Ημαθίας είπε ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση των συνεπειών από την καταστροφή της γεωργικής παραγωγής και ζήτησε την ταχεία υλοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων στις περιοχές Βεργίνας Μελίκης Αιγινίου και ειδικότερα στις περιοχές που εκτείνονται κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Αλιάκμονα, με εκσυγχρονισμό των παλαιών αρδευτικών δικτύων.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η επαναλειτουργία του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης Ευζώνων Σκοπίων, που οδηγεί στο Βελιγράδι και τη Δυτική Ευρώπη.

    Νωρίτερα, ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με το νομάρχη Ημαθίας Γιάννη Σπάρτση, τον δήμαρχο Βέροιας Χρήστο Σκουμπόπουλο και τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

    [03] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2003 (09:30 UTC+2)

    Σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας προβλέπει από σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώσουν και το απόγευμα αναμένεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο.

    Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς αλλά σταδιακά θα γίνουν βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 21 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα από 23 έως 40 και στα νησιά του Αιγαίου από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

    Λίγες νεφώσεις προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για τη Θεσσαλονίκη, που πρόσκαιρα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    Αίθριος καιρός προβλέπεται για την Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το βράδυ βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 39 βαθμούς.

    [04] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 16 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 5 Ιουλίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σοβαρά από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν το Σάββατο την πρωτεύουσα της Ρωσίας Μόσχα, μεταδίδει το BBC.

    Δύο από τις εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα μέσα σε κατάμεστο χώρο, όπου ήταν σε εξέλιξη φεστιβάλ ροκ, στα βόρεια της Μόσχας.

    Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι, στις περιπτώσεις αυτές, επρόκειτο για επιθέσεις αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκαν όταν δύο γυναίκες, που ήταν ζωσμένες με εκρηκτικά, τα πυροδότησαν.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλες εκρήξεις σε κοντινή αγορά.

    Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των εκρήξεων, όμως ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Μπορίς Γκριζλόφ κατηγόρησε τους αυτονομιστές αντάρτες της Τσετσενίας.

    Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι οι εκρήξεις συνδέονται με την ανακοίνωση που έκανε την Παρασκευή η Ρωσία ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία.

    Τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα είχαν ενταθεί τον τελευταίο καιρό μετά από την κατάληψη, πριν από εννέα μήνες περίπου, ενός θεάτρου της Μόσχας από αντάρτες της Τσετσενίας, που κράτησαν εκατοντάδες θεατές ως ομήρους.

    Όταν οι δυνάμεις της Ρωσίας προσπάθησαν να τερματίσουν εκείνοι την κατάληψη, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    [05] ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

    Ρέθυμνο, 5 Ιουλίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Αδημοσίευτα στοιχεία για την πρώτη ελληνική κοινότητα που συγκροτήθηκε στο Παρίσι προς το τέλος του 19ου αιώνα, παρουσίασε στο διεθνές συνέδριο του Πανεπιστημίου Κρήτης για την Ιστορία της Νεοελληνικής Διασποράς η υπ. Διδάκτωρ του Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου.

    Σύμφωνα με την έρευνά της οι Έλληνες κινήθηκαν προς τη γαλλική πρωτεύουσα κατά το δεύτερο μισό του 19ου αι. αναζητώντας ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Μερικές φορές η μετακίνηση ήταν αναγκαστική και λόγω κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή προέλευσής τους. Επίσης υπήρχαν και ορισμένες κατηγορίες εξ αυτών που ήταν γοητευμένοι από την πολιτιστική ακτινοβολία του Παρισιού.

    Όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου την περίοδο εκείνη η Γαλλία έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών, ενώ ειδικότερα το Παρίσι εξελισσόταν σε μια μεγάλη αστική αγορά που προσέλκυε Έλληνες εμπόρους και τεχνίτες, ιδίως γουναράδες, ράφτες και υποδηματοποιούς. Ταυτόχρονα, αρκετοί Έλληνες φοιτητές σπούδαζαν σε γαλλικά πανεπιστήμια. Το κοσμοπολίτικο Παρίσι του 19ου αιώνα αποτέλεσε συνήθη επιλογή και για Έλληνες εισοδηματίες, όπως τους μεγαλεμπόρους της Μασσαλίας και τους απογόνους τους.

    Σύμφωνα με την ερευνήτρια η ελληνική παροικία στο Παρίσι χαρακτηρίζεται συμπερασματικά από ετερογένεια και παρατηρείται διαφοροποίηση ως προς τον τόπο προέλευσής τους πέρα από τα κοινωνικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά των παροίκων. Γρήγορα η παροικία συσπειρώνεται γύρω από ορισμένες οργανώσεις, με επίκεντρο της κοινοτικής ζωής την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Στεφάνου που αρχίζει να λειτουργεί το 1896 ενώ νωρίτερα είχαν δραστηριοποιηθεί οι πρώτοι ελληνικοί σύλλογοι, ενώσεις και αδελφότητες στο Παρίσι.

    Τέλος η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε ότι όπως και σε άλλες κοινότητες της διασποράς, η φιλανθρωπική δραστηριότητα εκπορεύεται από την οικονομική ελίτ της παροικίας.

    Δ.Ρ.

    [06] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ ΚΑΡΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ (1878-1920)

    Ρέθυμνο, 5 Ιουλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Τη διοικητική, θρησκευτική και εκπαιδευτική οργάνωση του ελληνισμού στο Καρς

    της Ρωσία από το 1878 έως το 1920 σκιαγράφησε ο Εκπαιδευτικός Ιωάννης Κασκαμανίδης στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο του Πανεπιστημίου Κρήτης για την Ιστορία της Νεοελληνικής Διασποράς

    Την περίοδο εκείνη, όπως είπε, ο πληθυσμός του Κυβερνείου αποτελούνταν από πολλές εθνότητες με διαφορετικά θρησκεύματα με κυρίαρχη εθνότητα, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, τη ρωσική. Σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, μετά το τέλος κάθε ρωσοτουρκικής πολεμικής σύγκρουσης, ελληνικοί πληθυσμοί του Πόντου μετοικούσαν προς τις επαρχίες της ρωσικής επικράτειας. Έτσι, αμέσως μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877-1878 και ενώ η τσαρική Ρωσία είχε λάβει ως πολεμική αποζημίωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία την περιοχή του Καρς, πληθυσμοί προερχόμενοι από τον Πόντο εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

    Στο Κυβερνείο η τσαρική κυβέρνηση εγκατέστησε μια στρατιωτικοτοπική διοίκηση, στα δευτεροβάθμια όργανα της οποίας συμμετείχαν αποκλειστικά εκπρόσωποι της ρωσικής εθνότητας οι οποίοι ήταν εξαρτημένοι άμεσα από τον αντιβασιλέα του Καυκάσου. Τα πρωτοβάθμια όργανα, που αποφάσιζαν για θέματα τοπικής σημασίας, αποτελούνταν κυρίως από εκπροσώπους των υπόλοιπων εθνοτήτων, εξασφαλίζοντας σε κάποιο βαθμό την αυτοδιοίκηση των κοινοτήτων.

    Η δε θρησκευτική οργάνωση ήταν άμεσα εξαρτημένη από τις ρωσικές μητροπόλεις και τα συνοδικά όργανα της Τιφλίδας. Μόνο στην έδρα κάθε διοίκησης του Κυβερνείου, που διέθετε ικανό αριθμό Ελλήνων, τοποθετούνταν ένας αρχιερατικός επίτροπος που ανήκε στην ελληνική εθνότητα. Το θρήσκευμα ήταν το κατεξοχήν διαφοροποιητικό στοιχείο.

    Τα πρωτοβάθμια ελληνικά σχολεία του Κυβερνείου ανήκαν σε δυο κατηγορίες: εκκλησιαστικά, υπό την προστασία της εκκλησίας και του ιερέα κάθε χωριού, και τα κυβερνητικά, που ήταν άμεσα εξαρτημένα από την Πολιτεία και διευθύνονταν από έναν επόπτη ο οποίος έπαιρνε οδηγίες από το ρωσικό Υπουργείο Παιδείας.

    Τα έσοδα των σχολείων προέρχονταν κυρίως από τις κρατικές επιχορηγήσεις και από τα ενοίκια των χωραφιών του σχολείου που ενοικιάζονταν προς καλλιέργεια. Για την επιμόρφωση των δασκάλων κάθε χρόνο γινόταν Πανρωσικό Παιδαγωγικό Συνέδριο, σε κάποια μεγάλη πόλη του Καυκάσου και κάθε Κυβερνείο έστελνε έναν έως και τέσσερις δασκάλους ως αντιπροσώπους, ενώ η συμμετοχή όλων των επιθεωρητών ήταν υποχρεωτική.

    Δ.Ρ.

    [07] ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

    Ρέθυμνο, 5 Ιουλίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Στους μετασχηματισμούς των ταυτοτήτων που ακολούθησαν την εγκατάσταση μιας σχετικά ολιγάριθμης ελληνικής εργατικής μεταναστευτικής κοινότητας στο μεταπολεμικό Βέλγιο και στις διαδικασίες διαμόρφωσης του αισθήματος του ανήκειν σε μια εθνοτική ομάδα εστίασε την ομιλία της στο διεθνές συνέδριο του Πανεπιστημίου Κρήτης για την Ιστορία της Νεοελληνικής Διασποράς η Επίκουρη Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Λίνα Βεντούρα.

    Όπως επισήμανε οι ταυτότητες των μεταναστών (εθνική, κοινωνική, πολιτισμική κ.ά.) αναδιαμορφώθηκαν μεταξύ άλλων μέσα από τις νέες κοινωνικές εμπειρίες και σχέσεις, από τη μερική ένταξη στους εργασιακούς χώρους και τους θεσμούς, αλλά και μέσα από τις διακρίσεις και τις ποικιλόμορφες, ατομικές και συλλογικές, προσπάθειές τους για να τις αντιμετωπίσουν.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά στην ανασυγκρότηση των ταυτοτήτων των Ελλήνων του Βελγίου ανέφερε μερικούς παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή τη διαδικασία όπως:

    κοινωνική θέση των ξένων εργατών, τα στερεότυπα της κοινωνίας υποδοχής για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων και η αλλαγή των συσχετισμών και των αναπαραστάσεων με την εγκατάσταση μουσουλμάνων μεταναστών στη χώρα η σταδιακή προβολή μιας «ευρωπαϊκής ταυτότητας» στην έδρα της ΕΟΚ

    Δ.Ρ.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2003 (15:40 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα προέβη στην ακόλουθη δήλωση

    «Και με τις σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι τίποτε δεν άλλαξε ούτε στη σκέψη, ούτε στη νοοτροπία της Κυβέρνησης. Είναι μία από τα ίδια. Αυτό όμως που χρειάζεται ο τόπος είναι μια άλλη κυβέρνηση, μια άλλη πολιτική. Μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Γι' αυτό και η μόνη καθαρή λύση είναι οι εκλογές».

     

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

    Βέροια, 5 Ιουλίου 2003 (15:19 UTC+2)

    Τη διαφωνία τους, για την αποφυλάκιση των οδηγών της νταλίκας που προκάλεσε το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, εξέφρασαν στον πρόεδρο της Ν.Δ. γονείς και άλλοι συγγενείς των 21 αδικοχαμένων μαθητών, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα μαζί του στην πόλη της Βέροιας.

    Οι συγγενείς των αδικοχαμένων μαθητών από το Μακροχώρι Ημαθίας επισκέφθηκαν τον κ. Καραμανλή στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει στη Βέροια και συζήτησαν μαζί του.

    Στη συνέχεια ο αρχηγός της ΝΔ μετέβη σε εκκλησία της Βέροιας όπου άναψε ένα κερί στην μνήμη των μαθητών και παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη για τα 21 παιδιά.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Αλεξανδρούπολη, 5 Ιουλίου 2003 (20:19 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Η τεράστια σημασία των μεταφορών για την περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώράς διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της 6ης Πανελλήνιας Επιμελητηριακής Συνδιάσκεψης Μεταφορών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ έγινε σαφές ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας και κυρίως των ακριτικών περιοχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη βασικών έργων υποδομής, μεταφορών και την προσφορά αποτελεσματικών, ασφαλών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών μεταφοράς προσώπων και αγαθών από προς τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά κέντρα.

    Όπως επισημάνθηκε περιοχές ,όπως η Μακεδονία, η Ήπειρος και τα νησιά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα κόστους μεταφορών και έλλειψης εναλλακτικών μεταφορικών συνδέσεων, με αποτέλεσμα την αυξημένη επιβάρυνση του κόστους μετακίνησης, προσώπων και αγαθών ,τη συνεχή μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους και την σημαντική επιβάρυνση των δαπανών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών.

    ΄΄Χωρίς καμιά αμφιβολία'' , επεσήμαναν όλοι οι εισηγητές ,΄΄η κατασκευή σημαντικών υποδομών μεταφορών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία της χώρας ,όπως η Εγνατία οδός, ο άξονας ΠΑΘΕ,η γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου, η αναβάθμιση των Λιμένων Πάτρας Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου Ηρακλείου κα θα ανακουφίσει σε ένα σημαντικό βαθμό την Ελληνική περιφέρεια προσφέροντας ταχύτερες ,ασφαλέστερες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις..

    Τροχοπέδη όμως στην προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής περιφέρειας και της εθνικής οικονομίας αποτελούν και μια σειρά από ελλείψεις στην οργάνωση και διαχείριση των Ελληνικών μεταφορικών ροών ,ενώ όπως τονίσθηκε πρόβλημα αποτελεί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην κατασκευή των πρώτων εμπορευματικών κέντρων του απόλυτα αναγκαίου Ελληνικού δικτύου εμπορευματικών κέντρων, κόμβων και σταθμών σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως προτάθηκε από τη μελέτη στρατηγικής χωροθέτησης που εκπόνησε από το 1997 ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών.

    Στην συνδιάσκεψη για τις μεταφορές συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών κ Α Φωτιάδης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βουλευτής κ Κ Κιλτίδης, εκπρόσωποι της γεν διεύθυνσης μεταφορών και ενέργειας της ευρωπαϊκής επιτροπής, του υπουργείου μεταφορών και επικοινωνιών, Εμπορικής ναυτιλίας ,κα

    [11] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Αλεξανδρούπολη, 5 Ιουλίου 2003 (12:53 UTC+2)

    Ξεκίνησαν στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες της 6ης Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης με θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Μεταφορές».

    Στην εισήγηση του ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης, με θέμα «Γ' Κ.Π.Σ. και φορολογική πολιτική για την Ανάπτυξη των Μεταφορών» τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Αλεξανδρούπολη είναι μια περιοχή η οποία έχει αποκτήσει ιδιαίτερα σημαντική σημασία .Είναι μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται τα ενδιαφέροντα όλων των κρατών της Ευρώπης και όλων των νέων κρατών της Βαλκανικής και της Παρευξείνιας ζώνης».

    «Η Αλεξανδρούπολη διαθέτοντας ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο για την μεταφορά των εμπορευμάτων των γύρω κρατών και την μεταφορά αυτοκινήτων φορτηγών από την Αλεξανδρούπολη στην Ιταλία, την δημιουργία νέων δρομολογίων με προορισμούς την Συρία και άλλες χώρες της Μεσογείου, τη σύνδεση της πόλης και της περιοχής με τα νησιά του Αιγαίου».

    «Η Αλεξανδρούπολη είναι η κατάληξη του δυτικοευρωπαικού άξονα Ελσίνκι- Αγία Πετρούπολη -Μολδαβία Ρουμανία -Βουλγαρία, ενός άξονα που έχει πρωταρχική σημασία για τους στόχους της ΕΕ. Ταυτόχρονα η αγωγή φυσικού Αερίου αλλά και ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποτελούν σημαντικές προεκτάσεις στο συγκεκριμένου ζητήματος».

    Καταλήγοντας ο κ Φωτιάδης έκανε αναφορά στα μεγάλα έργα σημειώνοντας: «Έργα μεγάλων υποδομών που βοηθούν τις μεταφορές ,όπως οι κάθετοι άξονες αλλά και η Εγνατία Οδός και η ΠΑΘΕ, η Ιονία οδός αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας. Το ότι διατίθενται 10δις ευρώ από το πρόγραμμα οδικοί άξονες- Λιμένες για τις μεταφορές αποτελεί και την ένδειξη της σοβαρότητας αλλά και των προτεραιοτήτων που η Ελλάδα και η ΕΕ έχει θέσει».

    Από την πλευρά του ο Βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Κωνσταντίνος Κιλτίδης αναφερόμενος στο θέμα τα μεταφορών σημείωσε τα εξής. «Η ανάπτυξη των υποδομών για τις μεταφορές θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου σε συνδυασμό με τη δημιουργία δικτύου λιμένων και αεροδρομίων για τη εξυπηρέτηση των εθνικών και διεθνών αναγκών. Θα πρέπει επίσης να επιτευχθεί η αναβάθμιση της διασύνδεσης των νομαρχιακών κέντρων κάθε περιφέρειας καθώς και η διασύνδεση μεταξύ των περιφερειών ενώ τέλος θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά η πρόσβαση και η ανάπτυξη όλων των τοπικών κοινωνιών της χώρας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών».

    Ταυτόχρονα με τη Συνδιάσκεψη γίνεται και έκθεση προβολής προϊόντων του νομού με θέμα «Έβρος 2003». Τόσο η Συνδιάσκεψη όσο και η έκθεση αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου Ν.Δαστερίδης, όχι μόνον για την προβολή των δυνατοτήτων του νομού Έβρου στον παραγωγικό και επενδυτικό τομέα, αλλά και για την ανάδειξη της Θράκης ως ένα δυναμικό και με διεθνή αναγνώριση περιφερειακό διαμετακομιστικό και επενδυτικό πόλο».

    Ο.Ορφανίδου

    [12] ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ "ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2003 (09:49 UTC+2)

    Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν την επόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Φλώρινα Χωναίος», οι οποίοι εδώ και δέκα μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Διαμαρτύρονται για την αδιαλλαξία και απραξία της εργοδοσίας αλλά και την αδιαφορία, όπως υποστηρίζουν, της κυβέρνησης.

    Οι εργαζόμενοι στις 7 και 8 Ιουλίου προγραμματίζουν κατάληψη του εργοστασίου στο Γαλαρηνό και επίσχεση εργασίας. Στις 9 και 10 του μηνός θα καταλάβουν για δύο ώρες, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, τα γραφεία της επιχείρησης στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκης.

    Στις 11 Ιουλίου θα πραγματοποιήσουν κατάληψη για μια ώρα, από τις 8 έως τις 9 το πρωί, του οδοστρώματος στην εθνική οδό Θεσσαλονίκη Πολυγύρου.

    [13] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2003 (09:34 UTC+2)

    Αρχίζουν τη Δευτέρα οι φετινές θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα όλης της επικράτειας, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 30 Αυγούστου. Οι εκπτώσεις αφορούν το σύνολο των ειδών εμπορίας της εμπορικής επιχείρησης που τις διενεργεί.

    Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη ή η αναγραφή σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων, με την προϋπόθεση της αναγραφής της αρχικής τιμής κάθε είδους.

    Απαγορεύεται η καθ' οιονδήποτε τρόπο παραπλάνηση των καταναλωτών με εκπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 0,5% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους του παραβάτη και σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και στο 3% των ετήσιων εσόδων.

    [14] ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 5 Ιουλίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Έντονα διαμαρτυρήθηκε η Τουρκία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορώντας τις αμερικανικές δυνάμεις ότι συνέλαβαν 11 στρατιώτες της την Παρασκευή στην πόλη Σουλαϊμανίγια του βορείου Ιράκ, μεταδίδει το BBC.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ τηλεφώνησε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

    Οι πληροφορίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας αναφέρουν ότι οι στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησαν στη σύλληψη των στρατιωτών της Τουρκίας επειδή πίστευαν ότι ετοιμάζονταν να επιτεθούν στον κυβερνήτη της πόλης Σουλαϊμανίγια, που είναι ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    Όμως, η κυβέρνηση της Τουρκίας απέρριψε αυτή την εκδοχή.

    Η Τουρκία φοβάται ότι οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ ενδέχεται να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος.

    Σε μια τέτοια περίπτωση, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να υπάρξουν αποσχιστικές τάσεις στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι.

    [15] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ- ΛΙΒΑΝΕΛΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 5 Ιουλίου 2003 (16:22 UTC+2)

    ''Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει'', τραγούδησαν χθες χιλιάδες Ε/Κ και Τ/Κ στη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή της Ελληνίδας τραγουδίστριας Μαρίας Φαραντούρη και του Τούρκου συνθέτη και τραγουδιστή Ζιλφού Λιβανελί την οποία διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, η Κίνηση Πολιτισμού και η Δικοινοτική Χορωδία.

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, στην πλειοψηφία τους νέοι, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί για μια Κύπρο χωρίς στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα, ενταγμένη στο σύνολό της στην ενωμένη Ευρώπη, στέλλοντας με τα συνθήματά τους μήνυμα προς το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας και την αδιάλλακτη πολιτική του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ότι η παρούσα κατάσταση στο νησί δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως οι δυο κοινότητες θέλουν την ειρήνη.

    Τη συναυλία παρακολούθησαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, υπουργοί, βουλευτές όπως επίσης και εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και από τις δυο κοινότητες.

    Στην τάφρο Ντ' Αβίλα η οποία φιλοξένησε τη συναυλία τοποθετήθηκαν τεράστια πανό τα οποία έγραφαν στα ελληνικά και τουρκικά ''Ε/Κ και Τ/Κ - Κοινός αγώνας - Κοινή πατρίδα'' και άλλα αντιπολεμικά και ειρηνικά συνθήματα.

    Η κ. Φαραντούρη, με την είσοδό της στη σκηνή, είπε ότι εδώ και χρόνια τραγουδάει με τον Λιβανελί σε όλο τον κόσμο και πως ανέμεναν και οι δυο τη στιγμή που θα τραγουδήσουν και στην Κύπρο.

    [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 5 Ιουλίου 2003 (16:17 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό με πληροφορίες για ετοιμασία συνολικού πακέτου λύσης από την τουρκική πλευρά που θα υποβληθεί πριν από το τέλος του 2003 και συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το προσεχές Φθινόπωρο απασχολούν τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλεται το θέμα των αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Εθνική Φρουρά, οι αντιπαραθέσεις ΔΗΣΥ και κυβέρνησης, οι εισηγήσεις για ριζικές αλλαγές στην κυπριακή οικονομία, η συναυλία Φαραντούρη - Λιβανελί στην τάφρο Ντ' Αβίλα καθώς και η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Στενή συνεργασία με Αθήνα συστήνει ο Χάσικος'', ότι ο πρώην Υπουργός Αμυνας και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος εγείρει θέμα συνεργασίας με την Αθήνα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αμερικανικών πιέσεων προς απόσυρση αμερικανικού οπλισμού που χρησιμοποιεί η Εθνική Φρουρά. Σε άλλο θέμα γράφει πως ''ενδέχεται να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες από την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα να μεταβεί στο Στρασβούργο και να εκθέσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) τις θέσεις και τα επιχειρήματα της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με υποθέσεις περιουσιών Ε/Κ''.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Κρύβεται από τον Αναστασιάδη ο Τάσσος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφυγε να συναντήσει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη στο διάστημα των τεσσάρων μηνών που έχει περάσει από τότε που ανέλαβε την προεδρία του κράτους και για το γεγονός αυτό εξέφρασαν λύπη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ιδίου κόμματος Τάσος Μητσόπουλος. Αλλού γράφει ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε χθες την ανησυχία των καθηγητών για τα αναμενόμενα προβλήματα στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης τον προσεχή Σεπτέμβριο εξαιτίας της μη έγκαιρης στελέχωσής τους.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ράβουν συνθήκες συνολικής λύσης'', γράφει πως η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Ντενκτάς μεθοδεύουν τη διαμόρφωση συνθηκών στο Κυπριακό, οι οποίες θα οδηγήσουν σε οριστικές ρυθμίσεις, δημιουργώντας σενάρια επί χάρτου και ετοιμάζοντας καταλόγους που αφορούν την εδαφική πτυχή του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η τουρκική πλευρά θα υποβάλει πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο ολοκληρωμένο πακέτο λύσης. Αλλη είδηση είναι η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας στην Κύπρο σήμερα και αύριο και η δημιουργία συνθηκών καύσωνα.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ριζικές τομές στην οικονομία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπό το γνωστό οικονομολόγο και πρώην Πρόεδρο της Βουλής Αλέξη Γαλανό προωθεί δέσμη εισηγήσεων στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο που θα φέρουν ''επανάσταση στην οικονομία''. Οι εισηγήσεις αυτές αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στη φιλελευθεροποίηση και εισαγωγή νέων μορφών εργασίας, στην εισαγωγή νέων τρόπων χρηματοδότησης και στην παγοποίηση του κρατικού μισθολογίου. Σε άλλο θέμα γράφει για την προώθηση στη Βουλή διακρατικής συμφωνίας Κύπρου - Ελλάδας για τον ΟΠΑΠ, τα τυχερά παιχνίδια και τα στοιχήματα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Φόρμουλα για τα όπλα'', γράφει στο κύριο θέμα πως Αθήνα και Λευκωσία διαμορφώνουν φόρμουλα για την αντιμετώπιση των πιέσεων των ΗΠΑ προς απόσυρση των αμερικανικών όπλων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά και ότι οι Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου θα απαντήσουν στην αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προτίθεται να συναντηθεί το Φθινόπωρο χωριστά με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ Ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, κάτι που θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα των νέων προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Μία πατρίδα -Ενας λαός'', ότι η μουσική έσμιξε χθες Ε/Κ και Τ/Κ και έφερε ακόμη ένα πλήγμα στο τείχος της ντροπής και ότι, στη ''μεγαλειώδη ιστορική συναυλία'' της Μαρίας Φαραντούρη, του Ζουλφί Λιβανελί και άλλων Ε/Κ και Τ/Κ καλλιτεχνών που έγινε χθες βράδυ στη Λευκωσία, ''έσμιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν μαζί Ε/Κ και Τ/Κ νέοι στους ρυθμούς της ίδιας μουσικής''. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ΑΚΕΛ, η Κίνηση Πολιτισμού και η Δικοινοτική Χορωδία. Αλλη είδηση είναι η ετοιμασία από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων νομοσχεδίου, με το οποίο θα παρέχονται κίνητρα για προτίμηση αυτοκινήτων μικρότερου κυβισμού από τους Κυπρίους.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ο Ντενκτάς ψηφίζει να προχωρήσει μόνος του'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες ότι η Αγκυρα θα επιθυμούσε την επανέναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού πριν από το τέλος αυτού του χρόνου, ενώ ο κ. Ντενκτάς είπε πως το μεγαλύτερο λάθος του ήταν που ξόδεψε τόσο πολύ χρόνο σε άσκοπες και μάταιες διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Αστυνομία και η Κύπρος υπέγραψαν χθες συμφωνία για ανάληψη κοινών επιχειρήσεων καταπολέμησης του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'', κάτω από τον τίτλο ''Τελευταίο χαρτί Σημίτη'', γράφει για τις αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι ''το ΠΑΣΟΚ παίρνει θέση μάχης για τις εκλογές του ερχόμενου Μαϊου''. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία και την προεκλογική περίοδο, γράφει η εφημερίδα, ο Κώστας Σημίτης ''θυσιάζει τον Λαλιώτη''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, μετά την εγγραφή αντίστοιχου θέματος στη Βουλή από τους Βουλευτές Πρόδρομο Προδρόμου του ΔΗΣΥ και Μαρίνο Σιζόπουλο του ΚΣ ΕΔΕΚ, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο μέχρι το Φθινόπωρο για πλήρη απελευθέρωση στην κίνηση κεφαλαίων και για την παραχώρηση ''φορολογικής αμνηστείας'' για τους ''κρυφούς λογαριασμούς''. Με τη ρύθμιση αυτή, αναφέρει η εφημερίδα, το κράτος μπορεί να αναμένει έσοδα μέχρι και εκατόν εκατ. λιρών.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα ''Αντίλογος'', στο κύριο θέμα με τίτλο ''Παραιτούμαι'', γράφει ότι ο Δήμαρχος Λατσιών Κωστής Ευσταθίου προειδοποιεί με παραίτησή του, εάν δεν ληφθούν υπόψη οι θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου του για το τοπικό σχέδιο. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του δημοσιογράφου και πρώην αρχισυντάκτη της ''Σημερινής'' Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη σχετικά με το βιβλίο του που κυκλοφόρησε προσφάτως με τον τίτλο ''Ραούφ Ντενκτάς: Βίος και πολιτεία μιας διχασμένης προσωπικότητας της Εγγύς και Μέσης Ανατολής''. Στη συνέντευξη γίνονται αναφορές στην προσωπικότητα και δράση του κ. Ντενκτάς και σε άγνωστες πτυχές του Κυπριακού και των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ε/Κ και Τ/Κ.

    [17] ΝΤΕΝΚΤΑΣ:Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 5 Ιουλίου 2003 (15:03 UTC+2)

    Το Κυπριακό δεν αποτελεί εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και εκείνοι οι οποίοι παρουσιάζουν την Κύπρο ως εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε. είναι αυτοί που θέλουν να εξαλείψουν το δίκαιο της Τουρκίας, φέρεται να ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε ομιλία του στο Καράμουρσελ.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ο Ντενκτάς τόνισε ότι «πάνω στην Κύπρο υπάρχουν δικαιώματα 70 εκατομμυρίων Τούρκων και τα δικαιώματα αυτά που είναι ιερά δεν μπορούν να καταργηθούν, καθώς και ότι η Ελληνοκύπριοι αποτάθηκαν στην Ε.Ε. καταπατώντας τα δικαιώματα αυτά.

    "Σκοπός τους είναι να ενταχθεί πρώτα η Κύπρος στην Ε.Ε. και στη συνέχεια να φέρουν στην επικαιρότητα το θέμα Αιγαίου το 2004. Αφού πετάξουν εμάς από την Κύπρο, θα παρουσιαστεί μπροστά μας μια ισχυρότερη Ελλάδα. Γιατί δεν ασκείται πίεση σ' αυτούς που προέβησαν σε αιματοχυσία και οδήγησαν σε ομαδικούς τάφους και ασκείται πίεση στην Τουρκία;", είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Η Yeni Safak, εξάλλου, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Ο Ιταλός πρέσβης είπε: Θα υποστηρίξουμε την Τουρκία», αναφέρει ότι ο πρέσβης της Ιταλίας στην Άγκυρα κ. Surdo δήλωσε πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για λύση στην Κύπρο, αλλά η επίλυση του θέματος αυτού δεν αποτελεί επίσημο όρο όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

    Ο Ιταλός πρέσβης υπογράμμισε πως η χώρα του είναι υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τη στιγμή που η Τουρκία εκπληρώσει τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης και πως είναι αισιόδοξος για το ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και οι σχετικές εφαρμογές.

    Ο κ. Surdo τόνισε πως η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε να αξιολογηθεί η Τουρκία αντικειμενικά από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ότι ελπίζει πως η συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2003 θα φέρει πιο κοντά την Τουρκία στην διαδικασία διαπραγματεύσεων.

    Ακόμη είπε ότι θεωρεί άκρως ρεαλιστικούς τους υπολογισμούς των αρμοδίων της τουρκικής Κυβέρνησης, οι οποίοι λένε ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. το 2011-2012.

    Η Vatan σε εσωτερική σελίδα και με τον πεντάστηλο τίτλο «Άνεμος ειρήνης στην πράσινη γραμμή», τονίζει πως ο Ζουλφού Λιβανελί και η γνωστή Ελληνίδα καλλιτέχνης Μαρία Φαραντούρη έδωσαν εκπληκτική συναυλία που έφερε κοντά τους δυο "λαούς" στην Κύπρο.

    Η Κύπρος όπως γράφει ξεφάντωσε με τραγούδια για την ειρήνη. Ο Βουλευτής του CHP και γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας καθώς και μουσικοσυνθέτης, Ζουλφού Λιβανελί τραγούδησε μαζί με την Μαρία Φαραντούρη στον ''Ε/Κ τομέα'' μπροστά σε χιλιάδες θεατές.

    Πριν κάνουν την εμφάνισή τους η Φαραντούρη με τον Λιβανελί, ένας Τ/Κ και ένας Ε/Κ καλλιτέχνης τραγούδησαν τραγούδια της Κύπρου. Στη συνέχεια με γιγαντιαία χορωδία από Τ/Κ και Ε/Κ τραγούδησε τραγούδια του Λιβανελί και του Θεοδωράκη. Επίσης, Ε/Κ και Τ/Κ συγκροτήματα λαϊκών χορών παρουσίασαν τοπικούς χορούς.

    Ο Λιβανελί με την Φαραντούρη εμφανίστηκαν στις 11:30' και χειροκροτήθηκαν επί μακρόν από τα πλήθη. Η συναυλία προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό.

    Η Zaman στην πρώτη σελίδα αναφέρει ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που οργανώνουν περιοδείες για τους μαθητές της Ανατολίας και της Νοτιοανατολικής περιοχής σε πόλεις όπως η Άγκυρα και η Κων/λη, φέτος συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμά τους και Τ/Κ νεολαία. Η νέοι που επισκέφθηκαν πρώτα τη Βουλή και το Μαυσωλείο, χθες επισκέφθηκαν την περιοχή των Δαρδανελίων (Τσανάκαλε).

    Στρατιωτικοί εν αποστρατεία υπενθύμισαν πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις οργάνωναν και παλαιότερα παρόμοιες περιοδείες. Εφιστάται η προσοχή στο ότι μπορεί η περιοδεία αυτή να οργανώθηκε επειδή η νεολαία πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις που είχαν γίνει εναντίον του Ντενκτάς στην Κύπρο.

    [18] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΒΟΗΘΟΥ ΓΓ ΝΑΤΟ

    Άγκυρα, 5 Ιουλίου 2003 (14:52 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να ασκήσουν βέτο στην υποψηφιότητα που παρουσίασε η Τουρκία για τη θέση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι οι Η.Π.Α. παρεμποδίζουν την υποψηφιότητα του πρέσβη Τουράν Μόραλι, τον οποίο προτείνει η Τουρκία για τη θέση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

    Η Αμερικανική Πρεσβεία, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε πως η εν λόγω είδηση δεν απηχεί την πραγματικότητα και ότι ο πρέσβης Μόραλι είναι ένας από τους διπλωμάτες του οποίου η συμβολή είναι πολύ μεγάλη στο ΝΑΤΟ.

    [19] ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ Ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

    Νικήτη, 5 Ιουλίου 2003 (14:01 UTC+2)

    Το Σάββατο, 12 Ιουλίου, στις 8 το πρωί θα δοθεί η εκκίνηση του 33ου κολυμβητικού διάπλου του Τορωναίου κόλπου.

    Οι κολυμβητές θα διανύσουν μια απόσταση 26 χιλιομέτρων από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πτερύγια ή άλλο βοηθητικό μέσο πλεύσης.

    Η συμμετοχή των αθλητών στον Τορωναίο κόλπο κάθε χρόνο αυξάνεται σε αριθμό και αναβαθμίζεται σε ποιότητα. Ολοι οι αθλητές κολυμπούν τον Τορωναίο χωρίς καμία χρηματική ανταμοιβή παρά μόνο τη φιλοξενία τους για 2 - 3 μέρες της διοργάνωσης.

    [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΜΑΡΤΣΙΝ ΚΟΥΖΜΠΑ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2003 (10:32 UTC+2)

    Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ο πολωνός επιθετικός, Μάρτσιν Κούζμπα. Ο 26χρονος σέντερ φορ συζήτησε στα γραφεία της ΠΑΕ, επήλθε συμφωνία και στη συνέχεια υποβλήθηκε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    «Με εξιτάρει το γεγονός ότι θα αγωνιστώ στο Τσάμπιονς Λιγκ», δήλωσε ο Κούζμπα. Σήμερα το απόγευμα θα δώσει το παρών στην πρώτη προπόνηση των ερυθρολεύκων, για τη νέα αγωνιστική περίοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

    Ο Μάρτσιν Κούζμπα αποτελεί την όγδοη φετινή μεταγραφή του Ολυμπιακού μετά τους Καφέ, Στολτίδη, Γκώνια, Βάλλα, Πάντο, Τάτση και Μπούτσεκ.

    [21] ΕΠΤΑ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 5 Ιουλίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Τουλάχιστον 7 Ιρακινοί, που εργάζονταν σε αστυνομική δύναμη που είχαν δημιουργήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη Ραμαντί, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης, μεταδίδει το BBC.

    Από την έκρηξη, που σημειώθηκε κοντά σε αστυνομικό τμήμα, υπάρχουν και πάνω από 60 τραυματίες.

    Στρατιωτικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι οι νεκροί μόλις είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους με τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι η πόλη Ραμαντί, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, αποτελεί σημαντικό κέντρο αντίστασης των Ιρακινών εναντίον της στρατιωτικής παρουσίας άλλων χωρών στο Ιράκ.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, από την πρόσφατη έξαρση της βίας στην περιοχή, αποδεικνύεται ότι, εκτός από τους στρατιώτες των χωρών που έχουν παρουσία στο Ιράκ, στόχοι είναι και όσοι Ιρακινοί συνεργάζονται μαζί τους.

    [22] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 5 Ιουλίου 2003 (16:11 UTC+2)

    Τουλάχιστον 53 είναι οι νεκροί από την επίθεση ενόπλων σε μουσουλμανικό τέμενος της πόλης Κουέτα, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, την Παρασκευή.

    Όπως μεταδίδει το BBC, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο τέμενος στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλοχιστάν και άνοιξαν πυρ εναντίον των περίπου 2000 σιιτών μουσουλμάνων που επιδίδονταν στις απογευματινές προσευχές τους.

    Οι ένοπλοι σκοτώθηκαν αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ λέει ότι η κυβέρνησή του θα εντοπίσει αυτούς που ευθύνονται για τη βία και θα τους τιμωρήσει.

    Το τραγικό συμβάν προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων στους δρόμους της χώρας από χιλιάδες σιίτες που κατηγορούν οργανώσεις σουνιτών για την επίθεση.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13.30 και 13.45 τοπική ώρα.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο τζαμί με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες.

    «Προσευχόμασταν όταν άκουσα μια έκρηξη. Είδα διαμελισμένα κορμιά», περιγράφει ο 60χρνος Χαν Αλί, που τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

    Ένα ακόμα θύμα, ο Αχμάντ Αλί είπε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι είδε τους δύο από τους δράστες.

    «Ο ένας τοποθετούσε κάτι, που υποθέτω ότι ήταν βόμβα, όταν τον αντιλήφθηκε ο φύλακας. Ο φύλακας τον σκότωσε αλλά ο δεύτερος δράστης ανατινάχτηκε.»

    Ένας ακόμα άνδρας κρατείται από τις αστυνομικές αρχές αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν έχει σχέση με τους δράστες

    [23] ΠΟΥ:ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Λονδίνο, 5 Ιουλίου 2003 (16:08 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι η επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού και στην Ταϊβάν δεν υπάρχουν νέα κρούσματα, μεταδίδει το BBC.

    Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έχει προκαλέσει το θάνατο πλέον των 800 ανθρώπων. Από το Νοέμβριο, που τα πρώτα κρούσματα εμφανίσθηκαν στην Κίνα, ο ιός προσέβαλε χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Η Ταϊβάν ήταν η μόνη χώρα που παρέμενε στη λίστα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας με τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό, αλλά την Παρασκευή διαγράφηκε και αυτή καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί νέα κρούσματα τις τελευταίες 20 ημέρες.

    Η επικεφαλής της ΠΟΥ, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ δήλωσε: «Δεν λέμε ότι έχουμε τελειώσει με τον ιό, αλλά κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Η επιδημία είναι υπό έλεγχο».

    «Μετά από έρευνες στις πληγείσες περιοχές, είδαμε ότι η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει σπάσει».

    Η επιδημία της άτυπης πνευμονίας μεταδόθηκε από την Ασία στη Νότιο Αφρική και έφτασε μέχρι τον Καναδά, στοιχίζοντας τη ζωή σε 812 ανθρώπους και προσβάλλοντας 8.400.

    Στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα, πρώτη είναι η Κίνα με 348 θανάτους, ενώ στο Χονγκ Κονγκ καταγράφηκαν 298 θύματα. Τρίτη στον κατάλογο είναι η Ταΐβάν με 84 θανάτους και 682 κρούσματα.

    [24] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 5 Ιουλίου 2003 (15:13 UTC+2)

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν από σειρά εκρήξεων, που προκλήθηκαν σήμερα από γυναίκες «καμικάζι», ζωσμένες με εκρηκτικά, κατά τη διάρκεια συναυλίας ροκ στο αεροδρόμιο του Τουσίνο βορειοδυτικά της Μόσχας.

    Όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια της συναυλίας σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, η μια στην είσοδο του αεροδρομίου και η άλλη στο σημείο όπου πραγματοποιούνταν η συναυλία με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.

      Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ακόμα ότι οι εκρήξεις πυροδοτήθηκαν από δύο γυναίκες καμικάζι.

    [25] ΣΥΝΑΥΛΙΑ Δ.ΤΣΑΚΝΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

    Βόλος, 5 Ιουλίου 2003 (12:11 UTC+2)

    Συναυλία θα δώσει τη Δευτέρα στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου ο Διονύσης Τσακνής και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της Μονάδας Απεξάρτησης Εφήβων. Τη συναυλία διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων της περιοχής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 5 July 2003 - 18:13:40 UTC