Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [03] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Ν. ΜΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΠΓΔΜ
  • [04] Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ
  • [05] ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ
  • [06] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΧΩΡΟ
  • [07] Φ. ΝΑΣΙΑΚΟΣ: "EΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ"
  • [08] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
  • [09] ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [10] ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [11] ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [12] ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
  • [13] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΪΚΟ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [15] ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΕΕ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η
  • [16] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΣΕΝΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΝΙ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ
  • [18] ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [19] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΡΟΜΟΥ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [20] ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [21] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [22] Ο ΡΟΤΖΕΡ ΦΕΝΤΕΡΕΡ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ
  • [23] ΜΠΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ BBC
  • [24] 22 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗ ΜΟΓΓΟΛΙΑ
  • [25] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
  • [26] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΏΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [27] "ΙΕΡΕΣ ΦΩΝΕΣ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [28] ΤΟ AMERICAN BALLET THEATER ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [29] ΟΙ "ΙΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ" ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

  • [01] ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (10:08 UTC+2)

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ορκίζεται αύριο στις 11 το πρωί, η νέα κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν δύο νέοι υπουργοί και έξι υφυπουργοί.

    Οι νέοι υπουργοί είναι ο Χάρης Καστανίδης στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και ο Αλέξανδρος Ακριβάκης στο Επικρατείας. Νέοι υφυπουργοί είναι οι Νίκος Μπίστης Εσωτερικών, Κίμων Κουλούρης Ανάπτυξης, Νίκος Φαρμάκης Οικονομίας, Θεόδωρος Κοτσώνης Αμυνας, Γιώργος Θωμάς Παιδείας και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος Υγείας. Υπουργός Δημόσιας Τάξης θα ορκιστεί ο Γιώργος Φλωρίδης.

    Μετά την ορκωμοσία θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    [02] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Βοστώνη, 6 Ιουλίου 2003 (13:30 UTC+2)

    Με την εκλογή νέου Ύπατου Συμβουλίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη Βοστώνη του 57ου τακτικού συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής. Νέος πρόεδρος, εκλέχθηκε ομόφωνα ο κ. Σωτήρης Πρώιος, στέλεχος της Παμμακεδονικής επί 35ετία και πλέον, αντιπρόεδρος αναδείχθηκε ο κ. Πάνος Σπηλιάκος, Γενική Γραμματέας παραμένει η κ. Νίνα Γκατζούλη και Ταμίας ο κ. Δημήτριος Μποζιρικίδης.

    Μιλώντας προς τους συνέδρους, μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής τόνισε τα ακόλουθα:

    Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε, εκλέγοντας με στο αξίωμα του προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, της ιστορικής ομοσπονδίας μας η οποία στα 57 χρόνια ύπαρξης και δράσης της, βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία της οργανωμένης ομογένειας, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την προβολή των εθνικών μας θεμάτων και των δικαίων του Ελληνισμού, για την οργάνωση και δραστηριοποίηση των απόδημων Μακεδόνων που ζουν στη μεγάλη αυτή και τόσο φιλόξενη χώρα.

    Αποτίουμε φόρο τιμής στους πρωτοπόρους που μόχθησαν για να φτάσει η Παμμακεδονική εδώ που βρίσκεται. Τιμούμε και έχουμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας όλους τους προηγούμενους προέδρους και τα μέλη των Συμβουλίων της οργανώσεώς μας, ευχαριστώντας τους θερμά, ιδιαίτερα την απερχόμενη Ύπατη πρόεδρο Νίνα Περοπούλου, για τις ακούραστες προσπάθειες και γενικά για τα όσα πρόσφεραν για το καλό της Παμμακεδονικής, της Μακεδονίας, της Ελλάδας μας. Γιαυτό και μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας διοικήσεώς μας, θα είναι η δημιουργία ενός Συμβουλίου Επιτίμων Προέδρων, που θα λειτουργεί πλάϊ στο Διοικητικό Συμβούλιο και θα έχει όχι μόνο τιμητικό χαρακτήρα αλλά και ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει, προσφέροντας την πολύτιμη πείρα των μελών του.

    Από την άλλη, αγαπητοί συμπατριώτες Μακεδόνες, οι καιροί αλλάζουν. Ο κόσμος εξελίσσεται. Και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στην κοινωνία της πληροφορίας, χρειάζεται αναπροσαρμογή και άλλες μορφές δραστηριότητας των φορέων της ομογένειας, προκειμένου να φέρουμε πιο κοντά τον απόδημο ελληνισμό, κυρίως τους ομογενείς νέους μας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, μένουν διαρκώς και περισσότερο στο περιθώριο, απέχοντας από τις εκδηλώσεις των παροικιακών συλλόγων και οργανώσεων

    Με φλογερό πατριωτισμό

    Οι ομογενείς της Αμερικής, που κατάγονται από τη Μακεδονία, με το φλογερό πατριωτισμό και την αγάπη που τους διακρίνει, συμβάλλουν ενεργά και αποτελεσματικά στην προσπάθεια που καταβάλλει η μητέρα πατρίδα να αντιμετωπίσει τα διάφορα εξωτερικά της προβλήματα. Και η βαριά κληρονομιά των 57 συνεδρίων, που κουβαλάει η Παμμακεδονική, αποδεικνύει την οργάνωση, τον προγραμματισμό και τη σωστή δουλειά που γίνεται, αλλά και καταδεικνύει ότι η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά των ομογενών μας, δεν πρέπει να απουσιάζει από τις δράσεις της Παμμακεδονικής. Γιατί δεν μπορούμε να βαδίζουμε με προγραμματισμό και σιγουριά στην αυγή του 21ου αιώνα, όταν στηριζόμαστε μόνο στο πάθος και την αγάπη της πρώτης και της δεύτερης γενιάς.

    Βαρύτητα στη νεολαία

    Με βάση όλα αυτά, στόχος μας είναι να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια προσέγγισης της νεολαίας, καθώς οι ομογενείς νέοι Μακεδόνες, αποτελούν το αύριο, την ελπίδα και τη συνέχεια του απόδημου Μακεδονικού ελληνισμού στην αμερικανική ήπειρο. Με τη βοήθεια όλων σας, με τη βοήθεια της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και των φίλων και συνεργατών μας, θα αναζητήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο για να φέρουμε ακόμη πιο κοντά τους νέους μας. Αξιοποιώντας όλα τα προγράμματα φιλοξενίας ή τις ανταλλαγές σπουδαστών που έχει θεσπίσει το ελληνικό κράτος. Επωφελούμενοι ακόμη και από τα προγράμματα που έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Απόδημους Ευρωπαίους Πολίτες, όπως θεωρούνται οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί αλλά κι εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες που ζούμε στις χώρες διασποράς.

    Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η μεγάλη πρόκληση για τον Ελληνισμό της Διασποράς, είναι αφενός να επωφεληθεί των ευκαιριών και αφετέρου να αντισταθεί στη σαρωτική επίδραση των πολιτιστικών προτύπων που προσπαθούν να μας σερβίρουν. Είμαστε Αμερικανοί πολίτες, σίγουρα πρέπει να είμαστε απόλυτα ενταγμένοι σ΄αυτή τη δεύτερη πατρίδα μας. Όμως, η διατήρηση της γλώσσας, της ορθόδοξης πίστης, των ιδεωδών και των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και των δεσμών με το εθνικό κέντρο, συνιστούν τον πυρήνα της αντίστασης του ελληνισμού σε ξένα πρότυπα ζωής και τον κύριο πόλο συσπείρωσης των Αποδήμων Ελλήνων. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις πολιτιστικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στα θέματα εκείνα που προβάλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

    Στο πλαίσιο όσων σας ανέφερα, θεωρώ ότι χρειάζεται να σκύψουμε ακόμη περισσότερο πάνω στη ζωή και το έργο των ένδοξων προγόνων μας, να κάνουμε σημαία μας όχι μόνο τα δύο πιο διάσημα τέκνα της Μακεδονικής γης, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον πατέρα του βασιλιά Φίλιππο, αλλά και τον μεγάλο Σταγειρίτη Φιλόσοφο, τον Αριστοτέλη. Αυτόν που δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, διακήρυξε τις αρχές και τις αξίες τις οποίες σήμερα προσπαθεί να εφαρμόσει η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Τις διαχρονικές αξίες που ορίζουν ότι οι άνθρωποι με την πνευματική δύναμη του λόγου πρέπει να ακολουθούν ένα ιδεώδες πρότυπο δικαιοσύνης, που στηρίζεται στο Σύνταγμα και τους νόμους. Τον φημισμένο Μακεδόνα Αριστοτέλη, που δίδαξε ότι οι αξίες της Δικαιοσύνης είναι η ελευθερία και η ισότητα: Την πολιτική ισότητα, την κοινωνική ισότητα και την οικονομική ισότητα.

    Αγωνας κατα της πλαστογράφισης

    Κοντά σε όλα αυτά, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για να μην περάσει η πλαστογράφηση της ιστορίας, για να μην ευοδωθούν οι προσπάθειες των ανιστόρητων εκείνων που καπηλεύονται το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας. Παρεμβαίνοντας δραστικά όπου χρειαστεί, βομβαρδίζοντας με άρθρα, αναλύσεις όλους αυτούς που επηρεάζουν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το όνομα της Μακεδονίας μας, δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Γιαυτό και μας ικανοποίησαν ιδιαίτερα τα όσα διαβεβαίωσαν πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στε τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χαλκιδική, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στο «Κρίσταλ Πάλας» της Αστόρια, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί άλλον επίσημο χαρακτηρισμό για τα Σκόπια πλην της ονομασίας «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας» και επιμένει στη συνέχισε των συνομιλιών, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση στο πρόβλημα του ονόματος της γειτονικής χώρας.

    Καταλήγοντας, αγαπητοί σύνεδροι, πρέπει να πούμε ότι εμείς οι έλληνες, εμείς οι Μακεδόνες, μπορούμε να κατορθώσουμε τα πάντα εάν είμαστε ενωμένοι και βαδίζουμε μία κοινή γραμμή. Είμαστε δραστήριοι, είμαστε έξυπνοι, εδώ στις ΗΠΑ έχουμε το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και σχεδόν το υψηλότερο επίπεδο εισοδήματος, όμως θα πρέπει να εργαστούμε και το επόμενο διάστημα σκληρά και ενωμένοι για τον πολιτισμό μας, για τη διατήρηση της γλώσσας, των ηθών και των εθίμων μας. Και στον ωραίο αυτό αγώνα, η Παμμακεδονική θα είναι πάντα πρωτοπόρα.

    Σήμερα η Παμμακεδονική Ενωση, είναι η συνείδηση και η μνήμη του ελληνισμού για την ιστορία της Μακεδονίας. Συνεχίζοντας αδιάκοπα, εδώ και 57 χρόνια τον σύγχρονο Μακεδονικό αγώνα για την ιερή υπόθεση της Μακεδονίας μας, με βαθιά ευθύνη, συνέπεια, σωστή ανάλυση των γεγονότων, ενημέρωση και ενέργειες που έχουν κύριο στόχο την ειρήνη στα Βαλκάνια και την συνεργασία των λαών που ζουν στο χώρο αυτό, κατέληξε ο κ . Πρώϊος.

    [03] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Ν. ΜΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Με αφορμή την υπογραφείσα συμφωνία με αντισυμβαλλόμενους τις ΗΠΑ αφενός και τη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» αφετέρου, και όχι με τη νόμιμη σήμερα ονομασία FYROM, ο πρώην υπουργός, Νικόλαος Μαρτης, μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η υπογραφείσα συμφωνία ΗΠΑ και Σκοπίων, με όνομα Μακεδονία, μοιραία θα διαπιστωθεί ότι ήτο πολιτικό σφάλμα. Αγνοήθηκε ο ΟΗΕ, ο οποίος ως προσωρινό όνομα όρισε FYROM και υπό την εποπτεία του εν γνώσει της Διεθνούς Κοινότητος συνεχίζοντο συνεννοήσεις για το όνομα. Είναι αντίθετη προς την κραυγαλέα ιστορική αλήθεια που επιβεβαιώνεται και από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, και αποτελεί όχι φιλική ενέργεια προς τον απανταχού Ελληνισμό, αλλά και ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».

    [04] Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Ο «Σύλλογος για τη Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας» που λειτουργεί στη Βαυαρία, με πρόεδρο τον δόκτορα Απόστολο Κυριατσούλη, οργάνωσε ένα ακόμη ενδιαφέρον συνέδριο για την αρχαία Ελλάδα. Εφέτος, με θέμα τη φορά αυτή την «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία», με έμφαση στην προϊστορική περίοδο Ολστατ της Ανω Βαυαρίας.

    Επιστημονική επιτροπή ήταν οι καθηγητές Μπούχολτς, Κνάους, Ντούμα, τον κ. Θεοδόσης Π. Τάσιο, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και τον κ. Χατζησάββα από την Κύπρο.

    Περίπου διακόσιοι γερμανοί και έλληνες ειδικοί επιστήμονες επί τρεις ημέρες συνεργάστηκαν στενά (μέσω 25 επιστημονικών ανακοινώσεων και οργανωμένων συζητήσεων), προκειμένου να διερευνήσουν επιστημονικά αυτήν τη θεμελιώδη συνιστώσα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, «με εκτίμηση προς τις τεχνολογίες άλλων λαών της εποχής και χωρίς κανένα εθνικιστικό πνεύμα» (όπως ευστόχως σημείωνε και η εισαγωγή των οργανωτών).

    Για την αρχαιοελληνική τεχνολογία, το συνέδριο αυτό ήταν η τρίτη εκδήλωση εντός των τελευταίων τριών χρόνων στη Γερμανία: η Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, EMAET, και το Τεχνικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ΤΜΘ, είχαν συνεργασθεί στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης του Ανόβερου και στην Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης - σε αμφότερα τα γεγονότα, το προβαλλόμενο θέμα ήταν η αρχαία ελληνική τεχνολογία.

    Στο συνέδριο στη Βαυαρία, μπορούσε κανείς να πληροφορηθεί το πώς έβγαζαν τον περίφημο χαλκό τους οι Κύπριοι, χιλιάδες χρόνια τώρα. Αλλά και πώς δουλευόταν το ξύλο στην προϊστορική Ελλάδα. Και ακόμη πώς γινόταν η επεξεργασία του γυαλιού κατά την ελληνική αρχαιότητα. Θα έβλεπαν ύστερα και θα άκουγαν σημεία και τέρατα: τον αρχιμηχανικό Δαίδαλο να κατασκευάζει τα πάντα αλλά να υφίσταται και τα πάντα. Το άγαλμα του Απόλλωνος του Διδυμαίου να κρατάει στο χέρι του την κινούμενη έλαφο! Τα αντισεισμικά λιθοξυλότευκτα κτίρια του Ακρωτηρίου της Θήρας (και ελληνιστί Santo-Rini).

    H παραγωγή του λαδιού και των φαρμακευτικών φυτών, τα γεωργικά εργαλεία, οι κλίβανοι, η καλαθοπλεκτική, η τεχνολογία των χρωμάτων και η τεχνολογία της φωτιάς απασχόλησαν επίσης το πυκνό αυτό συνέδριο.

    [05] ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Οι παλαιότερες γενεές παιδιών μεγάλωσαν με τον φόβο του «μπαμπούλα», του «αράπη», του «κακού λύκου» ή του «παλιατζή», που «στοίχειωναν» τις σκέψεις τους και μετατρέπονταν στον καθημερινό «εφιάλτη» τους. Οι μεγάλοι επικαλούνταν συχνά παρεμφερείς φιγούρες που ακροβατούσαν μεταξύ πραγματικού και φανταστικού προκειμένου να συνετίσουν, να ελέγξουν, να περιορίσουν τους λιλιπούτειους. Σήμερα, όπως αναφέρει σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής», οι φόβοι των παιδιών (όπως και η τακτική των γονιών) παραμένουν, έχει αλλάξει όμως σημαντικά το περιεχόμενό τους. Τα ελληνόπουλα (συνεχίζουν να) φοβούνται, αλλά οι φόβοι τους έχουν πάρει πλέον... σάρκα και οστά απέχοντας μακράν από κάθε φόβο-γέννημα θρέμμα της φαντασίας κάποιων.

    Όπως κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, τα παιδιά φοβούνται πλέον μήπως τα χτυπήσει αυτοκίνητο ή μήπως πάθουν ηλεκτροπληξία, φοβούνται τη φωτιά, την πτώση από μεγάλο ύψος, τους κλέφτες, αλλά και την αποτυχία στους διαγωνισμούς. Μάλιστα οι φόβοι τους είναι μεγαλύτεροι και εντονότεροι σε σχέση με εκείνους συνομηλίκων τους από άλλες δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία). Οσο για τα «ερεθίσματα» που προκαλούν τον φόβο στα παιδιά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απλώς αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους από τους οποίους προσπαθούν να τα προφυλάξουν σήμερα οι γονείς και που όντως μπορεί να τα απειλήσουν πολύ περισσότερο από τον μυθικό «μπαμπούλα».

    Το πιο τρομοκρατικό τέρας για τα μικρότερα παιδιά είναι το... αυτοκίνητο

    Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους φόβους σε επτά κατηγορίες: α) φόβος για κίνδυνο και θάνατο (π.χ. ατυχήματα, φυσικές καταστροφές), β) φόβος για το άγνωστο (π.χ. σκοτάδι), γ) φόβος για την αποτυχία και την κριτική (π.χ. τιμωρία, κακοί βαθμοί), δ) φόβος για τα μέσα μεταφοράς / αγοραφοβία (π.χ. λεωφορεία, συνωστισμός), ε) φόβος για τα ζώα κ.ά. (π.χ. ποντίκια, αράχνες), στ) φόβος για το σχολείο (π.χ. γραπτές και προφορικές εξετάσεις), ζ) φόβος για ιατρικές επεμβάσεις (επίσκεψη στον γιατρό, νοσοκομείο). Στις τέσσερις σελίδες του ερωτηματολογίου που διένειμαν σε παιδιά δημοτικών σχολείων όλης της χώρας περιέχονταν 80 «ερεθίσματα» πιθανά να προκαλέσουν φόβους, τα οποία ήταν διατυπωμένα έτσι ώστε να περιγράφουν καταστάσεις, αντικείμενα, πρόσωπα, πράγματα κ.ά. Οι ερωτώμενοι μαθητές καλούνταν να επιλέξουν «τις λέξεις που περιγράφουν καλύτερα πόσο πολύ φοβάστε».

    Τι δείχνουν οι απαντήσεις

    Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα φοβίζουν τα παιδιά όσο και η ενδεχόμενη αποτυχία τους και η κριτική από τους άλλους! Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό εύρημα της έρευνας. Τα ποσοστά που έλαβαν αυτές οι δύο κατηγορίες ήταν 75,1% και 63,6% αντίστοιχα. Αλλά και ο φόβος για το άγνωστο συγκέντρωσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ανάμεσα στις απαντήσεις των παιδιών (56,1%), ενώ έπονται ο φόβος για τις ιατρικές επεμβάσεις (53,9%), για τα μικρά ζώα (53,7%), για την εικόνα στο σχολείο (48,6%), για τα ταξίδια και τις συναθροίσεις (48,5%).

    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προσφέρει άλλωστε πλούσιο... υλικό στα ελληνόπουλα για τους φόβους τους. Οπως και στους γονείς τους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πρώτοι καταλαμβάνονται από το συναίσθημα του φόβου προτού το... μεταδώσουν και στα παιδιά τους μέσα από συμβουλές, υποδείξεις, οδηγίες. Ο υπ' αριθμόν 1 φόβος των παιδιών στην Ελλάδα, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, «μήπως με χτυπήσει αυτοκίνητο» συμπυκνώνει όλη την ανησυχία - η οποία συχνά γίνεται υστερία - των γονιών σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν οι λιλιπούτειοι - αλλά όχι μόνον - στους δρόμους, ενώ παράλληλα καταδεικνύει αυτό που εισπράττουν από την παρουσίαση του ζητήματος «οδική ασφάλεια - μετακίνηση» τα ίδια τα παιδιά, ότι δηλαδή δεν αισθάνονται ασφαλή ως επιβάτες οχήματος ή ως πεζοί. Το ηλεκτρικό ρεύμα, η φωτιά και η πτώση από ύψος προκαλούν επίσης φόβους στα παιδιά. Οπως λένε οι ειδικοί, πρόκειται για φόβους που αποκτούν συνήθως λόγω των συχνών υποδείξεων που τους κάνουν οι μεγάλοι. Το ίδιο «καταστροφικό» αποτέλεσμα με τις γονεϊκές υποδείξεις έχει και η τηλεόραση, η οποία «ενοχοποιείται» σημαντικά για τον φόβο που αισθάνονται τα παιδιά απέναντι στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης από εχθρική χώρα (η επίθεση στο Ιράκ έδωσε προσφάτως «τροφή» στους φόβους των παιδιών) αλλά και απέναντι στους κλέφτες!

    H επίδραση του φύλου και της ηλικίας

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις των παιδιών ανάλογα με την τάξη φοίτησής τους στο δημοτικό σχολείο, οι αντιδράσεις τους δηλαδή εμπρός στα (ίδια) αντικείμενα και τις καταστάσεις που γεννούν φόβο, όσο μεγαλώνουν. Προκύπτει, π.χ., ότι ο φόβος για τα μικρά ζώα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στην ηλικία των επτά ετών το ποσοστό των παιδιών που φοβούνται τα ζώα είναι 56,1%, ενώ στην ηλικία των 12 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 51%. Αντιστρόφως ανάλογη θέση όμως καταλαμβάνουν στη ζωή των παιδιών, όσο αυτά μεγαλώνουν, κάποιοι άλλοι φόβοι που δεν συνδέονται με αντικείμενα (οπότε και εξαλείφονται ευκολότερα με τη βοήθεια της λογικής) αλλά με καταστάσεις. Για παράδειγμα, ο φόβος για την κριτική και την αποτυχία συγκεντρώνει ποσοστό 58% στα μικρότερα παιδιά, αλλά στην ηλικία των 12 ετών ο ίδιος φόβος αφορά πλέον το 64,3% των παιδιών. H εικόνα τους μέσα στην τάξη απασχολεί το 45% των παιδιών της δεύτερης τάξης του δημοτικού, αλλά στην έκτη τάξη το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 52%.

    Οσον αφορά το φύλο και το πώς επηρεάζει το συναίσθημα του φόβου, τα αποτελέσματα ουδόλως εξέπληξαν τους ερευνητές. Τα κορίτσια αναδεικνύονται περισσότερο... φοβητσιάρες σε σχέση με τους άρρενες συνομηλίκους τους. Σε όλες τις περιπτώσεις οι απαντήσεις τους διατηρούν μια διαφορά που κυμαίνεται από τρεις ως 13 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με αυτές των αγοριών. Για παράδειγμα, τα μικρά ζώα γεννούν φόβο στο 46,8% των αγοριών ενώ στα κορίτσια το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 61%! H κριτική και η αποτυχία επίσης φοβίζουν λιγότερο τα αγόρια (60%) από τα κορίτσια (67%), καθώς και το άγνωστο (ποσοστό 51% έναντι 61,3% του αντίστοιχου στα κορίτσια). Οπως παρατηρούν οι ερευνητές, «τα στοιχεία αποτυπώνουν πλήρως την ελληνική πραγματικότητα, που επιβάλλει στα αγόρια να συμπεριφέρονται ως... άνδρες θαρραλέοι και ατρόμητοι ακόμη και στο νηπιαγωγείο, σε αντίθεση με τα κορίτσια, που τους επιτρέπεται να έχουν ευαισθησίες και φόβους και κυρίως να μην ντρέπονται να το δείξουν».

    [06] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΧΩΡΟ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Πλήρως δικαιωμένη, αναφέρει σε δημοσίευμά του «Το Βήμα της Κυριακής», αισθάνεται η ΝΔ μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης καθώς - όπως λένε στη Ρηγίλλης - «δικαιώνεται το αίτημα για πρόωρες εκλογές». Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι πλέον «πιθανό» γιατί «δεν μπορεί να αντέξει αυτή η κυβέρνηση».

    Κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο γραμματέας της KE κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Π. Παυλόπουλος και ο πρώην πρόεδρος κ. M. Εβερτ, εκτιμούν ότι «η εσωκομματική κρίση στο κυβερνών κόμμα δεν αφορά την κοινωνία, η οποία έχει πολλά προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει αυτή η κυβέρνηση». Χαρακτηριστική είναι η φράση του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος επέλεξε ένα παράδειγμα από τον χώρο του ποδοσφαίρου για να περιγράψει την κατάσταση στο ΠαΣοΚ: «Οταν χάνεις με 3-0 αλλάζεις τακτική και επιλέγεις κινήσεις υψηλού ρίσκου πραγματοποιώντας φουλ επίθεση. Δεν σε ενδιαφέρει αν γίνει το αποτέλεσμα 6-0. Τα παίζει όλα για όλα ο κ. Σημίτης», για να καταλήξει ότι «το κλίμα είναι μη αναστρέψιμο για το ΠαΣοΚ και ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας».

    Στις αναλύσεις τους τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ επεσήμαναν ότι «η πολιτική μάχη τους επόμενους μήνες θα δοθεί στο κέντρο, στον αποκαλούμενο μεσαίο χώρο». Μάλιστα παρομοίασαν τον παραιτηθέντα Γραμματέα της KE του ΠαΣοΚ κ. K. Λαλιώτη με «χάρτινη τίγρη» του κυβερνώντος κόμματος, διευκρινίζοντας ότι δεν δημιουργούσε πρόβλημα στη ΝΔ η παρουσία του, αλλά η απουσία του θα προκαλέσει πρόβλημα στη βάση του ΠαΣοΚ.

    H δήλωση Σουφλιά

    Ο γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Γ. Σουφλιάς με δηλώσεις τους στο «Βήμα» υποστηρίζει:

    «Τα πολιτικά γεγονότα βρίσκονται πολλές φορές σε αναντιστοιχία με περισπούδαστες αναλύσεις. Μπορούν να ερμηνευθούν καλύτερα αν στηριχθούμε κυρίως σε προσωπικά χαρακτηριστικά, σε προσωπικά κίνητρα και επιδιώξεις. Νομίζω λοιπόν ότι ο κ. Σημίτης επιχειρεί με την απομάκρυνση Λαλιώτη να ελέγξει πλήρως το κόμμα, τις εξελίξεις και κυρίως τη διαδοχή, είτε αυτή γίνει πριν είτε μετά τις εκλογές. Ο κ. Λαλιώτης, ανεξάρτητα από τις τοποθετήσεις του και τις ενέργειές του, δεν εμπόδισε σε τίποτε την κυβέρνηση να πράξει τα αναγκαία και τα δέοντα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας. Εμπόδιζε όμως τον κ. Σημίτη στον πλήρη έλεγχο του κόμματος, των εξελίξεων και της διαδοχής. Γι' αυτό και τον απομάκρυνε. Δεν θα ασχοληθώ με το αν η κίνηση αυτή θα ωφελήσει τον ίδιο και τις επιδιώξεις του γιατί εκείνο που απασχολεί τον κάθε πολίτη είναι το συμφέρον του τόπου.

    H αποτελεσματικότητα μιας κυβέρνησης θεωρώ ότι κρίνεται κυρίως από δύο παράγοντες: πρώτον, από τις πολιτικές που ακολουθεί και, δεύτερον, από τα πρόσωπα που καλούνται να τις εφαρμόσουν. Τα πρόσωπα παραμένουν τα ίδια. Ο ανασχηματισμός στην ουσία δεν έγινε. Ούτε τα ρούχα του δεν άλλαξε αλλιώς ο Μανωλιός. Όσο για τις πολιτικές, έχω να πω τα εξής: πρώτον, το ΠαΣοΚ στερείται καθαρού ιδεολογικού προσανατολισμού. Επομένως είναι αδύνατον να έχει συγκεκριμένες και γενναίες πολιτικές που είναι αναγκαίες για τα προβλήματα της χώρας. Δεύτερον, το ΠαΣοΚ στη διαδρομή του υπέστη πολλές μεταλλαγές, τις οποίες άλλοι παρακολούθησαν και άλλοι όχι. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα στο ΠαΣοΚ υπάρχουν ομάδες με διαφορετικό ιδεολογικό στίγμα και προσανατολισμούς. Και αλήθεια υπάρχει το απλό ερώτημα: Τι καινούργιες πολιτικές μπορεί να εφαρμόσει ο κ. Σημίτης σε λίγους μήνες που δεν εφάρμοσε τα προηγούμενα επτά χρόνια; H απάντηση βρίσκεται στον Χάρτη Πραγματικής Σύγκλισης που υποσχέθηκε ο κ. Σημίτης ο οποίος θα αποτελέσει έναν μακρό κατάλογο υποσχέσεων και προεκλογικών παροχών».

    [07] Φ. ΝΑΣΙΑΚΟΣ: "EΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ"

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Εδώ και δύο χρόνια η Ελληνική Αστυνομία προετοιμάζεται εντατικά, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο αρχηγός της αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος είναι αισιόδοξος. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και απαντώντας στο ερώτημα εάν έχουμε πείσει για την ικανότητα διασφάλισης περιβάλλοντος ασφαλείας στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, δεδομένης και της διεθνούς ανησυχίας για ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ λέει:

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι το κορυφαίο, παγκόσμιο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός. Εκείνη την περίοδο, θα βρίσκονται στη χώρα μας, 17.000 αθλητές και επίσημοι συνοδοί, 8.000 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, 3.000 κριτές και διαιτητές, 20.000 δημοσιογράφοι και 2.000.000 επισκέπτες. Περισσότεροι από 5.000.000.000 άνθρωποι θα παρακολουθούν τους αγώνες από τις τηλεοράσεις τους. Μια διοργάνωση αυτού του βεληνεκούς, είναι πιθανόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς τρομοκρατίας. Το ενδεχόμενο αυτό, οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Γι' αυτό, άλλωστε, σχεδιάζουμε.

    Η πολιτεία ανέθεσε την ευθύνη της ολυμπιακής ασφάλειας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα, στην Ελληνική Αστυνομία. Για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην πρόκληση αυτή, βαδίζουμε με συγκεκριμένο σχεδιασμό. Eνδεικτικά, τo 2001 ιδρύσαμε ειδική υπηρεσία στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ), με αρμοδιότητα τον επιτελικό σχεδιασμό και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και τη στελεχώσαμε με με ικανό και έμπειρο προσωπικό.

    Παράλληλα, καταρτίσαμε ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα ολυμπιακής εκπαίδευσης, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του έχει υλοποιηθεί. Περιλαμβάνει γενική εκπαίδευση 58.000 ατόμων, 80 ειδικές εκπαιδεύσεις 6.500 ατόμων σε εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας μας και του εξωτερικού και πρακτική εκπαίδευση 26.000 περίπου ατόμων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Eπενδύσεις 1 δισ. ευρώ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση ενός ασφαλούς συστήματος διαχείρισης πληροφοριών και εκτίμησης απειλών, η δημιουργία του οποίου βασίζεται στην εκπαίδευση, στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και διεθνείς συνεργασίες με σημείο αναφοράς το Ολυμπιακό Κέντρο Πληροφοριών της ΔΑΟΑ.

    Για όλα αυτά επενδύουμε 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 600 εκατομμύρια, για την προμήθεια του πλέον σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, ο οποίος στο σύνολό του θα έχει μεταολυπιακή χρήση.

    Πέραν τούτων, αναπτύσσουμε διεθνείς συνεργασίες, κυρίως με τις χώρες που έχουν εμπειρία από τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων ή άλλων μεγάλων αθλητικών γεγονότων. O στρατηγικός και τακτικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, ενώ ολοκληρώνεται και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Δοκιμάζουμε με μια σειρά ασκήσεις ολυμπιακής ασφάλειας τα σχέδιά μας και όπου χρειαστεί τα βελτιώνουμε.

    Δουλεύουμε συστηματικά, για να πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας. Ενα περιβάλλον, στο οποίο τα μέτρα ασφαλείας δεν θα επηρεάσουν τον εορταστικό χαρακτήρα της Ολυμπιάδας.

    Τι θα μείνει ως μεταολυμπιακό όφελος στην Eλληνική Aστυνομία;

    Πρωτίστως, το μεγαλύτερο μεταολυμπιακό όφελος που θα αποφέρει η ασφαλής τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της εικόνας της χώρας μας, σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει μεγαλύτερο σεβασμό και αξιοπιστία.

    Βέβαια, σημαντικά μεταολυμπιακά οφέλη θα έχει και η ίδια η Ελληνική Αστυνομία. Θα διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, με πλούσια εμπειρία και ό,τι πιο σύγχρονο από πλευράς τεχνολογίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και, τελικά, τη διασφάλιση ενός ακόμη πιο ασφαλούς περιβάλλοντος.

    Για παράδειγμα, με το υπερσύγχρονο σύστημα επικοινωνιών που θα προμηθευθούμε, ο αστυνομικός, ο οποίος θα επιλαμβάνεται ενός τροχαίου ατυχήματος, θα μπορεί να επικοινωνεί ταυτόχρονα, με την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούν να ανταποκρίνονται με ταχύτητα, διαθέτοντας τα κοντινότερα κατάλληλα μέσα και προσωπικό. Με άλλα λόγια, θα μπορεί να υπάρξει, ταυτόχρονα, συνδιαχείριση τέτοιων περιστατικών, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα την αμεσότερη ανταπόκρισή τους. Επίσης, η ρύθμιση της κυκλοφορίας με σύγχρονα μέσα, με μεταφορά δεδομένων, ήχου και εικόνας θα γίνεται συντονισμένα, με αποτελέσματα να έχουμε πολύ καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας, ενώ θα αποδεσμευτεί προσωπικό, το οποίο θα αξιοποιηθεί σε άλλους τομείς του αστυνομικού έργου.

    Oι μελλοντικές προτεραιότητες

    Βρεθήκατε στην «ηλεκτρική» καρέκλα του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από μεγάλα γεγονότα. Πώς θα συνοψίζατε την έως τώρα θητεία σας και ποιες είναι οι μελλοντικές προτεραιότητες;

    Πραγματικά, τα δύο τελευταία χρόνια που είμαι αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, υπήρξαν μεγάλα γεγονότα που είχαν θετικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της χώρας, στην εικόνα της Αστυνομίας, καθώς και στις σχέσεις Αστυνομίας και πολιτών. Oι επιτυχίες μας κατά της τρομοκρατίας, η απόλυτη ανταπόκριση στις σοβαρές υποχρεώσεις που προέκυψαν από την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Eνωση, η πρόοδος του σχεδιασμού της Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, οι σημαντικές μάχες που κερδήθηκαν απέναντι στο έγκλημα, αλλά και η επίλυση σοβαρών θεμάτων που αφορούν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αποτελούν μικρούς ή μεγάλους σταθμούς στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι γεγονότα που σημαδεύουν τη θητεία ενός αρχηγού.

    Πρέπει όμως να τονίσω ότι πίσω από όλα αυτά, βρίσκεται ο Eλληνας αστυνομικός που επέδειξε υψηλό αίσθημα ευθύνης, αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Βρίσκεται, επίσης, η πολιτεία και η πολιτική ηγεσία. Βρίσκεται όμως και ο Eλληνας πολίτης που εμπιστεύθηκε και βοήθησε την Αστυνομία του.

    Τα σημαντικά, όμως, αυτά γεγονότα έφεραν και οφέλη με ειδικό βάρος για την Αστυνομία και την κοινωνία. Ανέβηκε το ηθικό, η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση των αστυνομικών. Ταυτόχρονα, ο πολίτης εμπιστεύθηκε ακόμα περισσότερο την Αστυνομία, γεγονός που δημιουργεί πολύ καλύτερες προϋποθέσεις, για ουσιαστική και αρμονική συνεργασία, μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Η Αστυνομία σήμερα είναι πιο κοντά στον πολίτη.

    Oσον αφορά τώρα τις μελλοντικές μας προτεραιότητες, θέλω να τονίσω ότι κεντρική στρατηγική μας, σκοπός και αμετακίνητη προτεραιότητα, είναι η χώρα μας να παραμείνει, μία από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο. Eτσι, στις βασικές μας προτεραιότητες συγκαταλέγονται η συνεχής βελτίωση της Ελληνικής Αστυνομίας ως οργανισμού και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει προς τους πολίτες, η συνεχής αναβάθμιση των σχέσεων Αστυνομίας - κοινωνίας - πολιτών, αναπτύσσοντας νέα κανάλια επικοινωνίας, η μέριμνα για τον Eλληνα Αστυνομικό σε θέματα, όπως είναι η εκπαίδευση, η εξειδίκευση, οι αποδοχές, οι συνθήκες εργασίες, η μείωση της εγκληματικότητας, η καταπολέμηση των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, της λαθρομετανάστευσης και η περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

    Βέβαια, ύψιστη προτεραιότητα, εθνικός στόχος και πρόκληση για την Ελληνική Αστυνομία, αποτελεί η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα πετύχουμε.

    Ισχυρό μας όπλο είναι η άριστη προετοιμασία, αλλά και οι δυνατότητες που έχουμε ως Eλληνες να ανταποκρινόμαστε θετικά στις μεγάλες προκλήσεις.

    Mας ανησυχεί η μικροεγκληματικότητα

    Η μικροεγκληματικότητα, που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και έχει άμεση επίπτωση στη διαμόρφωση του αισθήματος ασφάλειας, παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, έπειτα από μερικά χρόνια ύφεσης. Υπάρχει σχεδιασμός για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της;

    Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης. Η εγκληματικότητα στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Αυτό φαίνεται και από τους βασικούς δείκτες απεικόνισης της εγκληματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν εφησυχάζουμε.

    Πράγματι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σχετική άνοδος της μικροεγκληματικότητος. Παρόμοιο πρόβλημα, ωστόσο, αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρώπης. Βεβαίως και μας ανησυχεί το φαινόμενο αυτό γιατί δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας, που είναι δυσανάλογο των πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου. Η Αστυνομία με συγκεκριμένα μέτρα καταπολεμάει την εγκληματικότητα και παράλληλα, εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Για το λόγο αυτό, εφαρμόζει μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική, με δράσεις επικεντρωμένες στα χαρακτηριστικά και στις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας.

    Τέτοιου είδους δράσεις είναι, μεταξύ άλλων, οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες, οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, καθώς και ο Αστυνομικός της Γειτονιάς».

    [08] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Η Σοφοκλέους ελπίζει στις εκλογές, τονίζει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», σημειώνοντας και τρα ακόλουθα: «Μετά τον ανύπαρκτο ανασχηματισμό αναδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, εκτός του ότι είναι δέσμια του «παρελθόντος», έχει εναντίον της και τον χρόνο! Συνεπώς, κατ' ανάγκην, θα περιοριστεί σε επιφανειακές κινήσεις εντυπώσεων, ποντάροντας όχι στην ουσία, αλλά στη βιτρίνα!

    Στο σημείο αυτό εντοπίζουν πολλοί παράγοντες της αγοράς και την ιδιαίτερη θέση του X.A. στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής που θα επιχειρήσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση με στόχο τις εκλογές.

    Oι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχουν προετοιμαστεί κάποιες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτήν, οι οποίες στοχεύουν κατά βάση στη Σοφοκλέους. Aφορούν εταιρικές αναδιαρθρώσεις και κάποιες νέες πρωτοβουλίες «μετοχοποιήσεων» με πιο «φιλελεύθερα» στοιχεία και χαρακτηριστικά, με την προσδοκία ότι η αναθέρμανση του Xρηματιστηρίου (η οποία έτσι κι αλλιώς υπηρετείται αρκετές εβδομάδες τώρα) μπορεί να μεταδώσει γενικότερη αισιοδοξία.

    Αλλά ακόμα και αν τις ερχόμενες εβδομάδες ενταθούν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, μια τέτοια προοπτική μόνον θετική μπορεί να θεωρηθεί από τη Σοφοκλέους», καταλήγει το δημοσίευμα.

    [09] ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (17:47 UTC+2)

    Το πρώτο εξάμηνο του έτους «φιλοξένησε» το μακροβιότερο χρηματιστηριακό ράλι της Σοφοκλέους από την αρχή της πτώσης της το φθινόπωρο του 1999.

    Πολλές μετοχές προσέφεραν τεράστια κέρδη, ιδιαίτερα το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το χρηματιστήριο ακολούθησε κατά πόδας τις μεγάλες ξένες αγορές που μοιάζουν να «μέθυσαν» μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

    Το ερώτημα που διατυπώνει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είναι το κατά πόσο οι μετοχές έχουν δυνάμεις να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο ή βρισκόμαστε ενόψει διόρθωσης και πτώσης των τιμών των μετοχών.

    Για το μέλλον της Σοφοκλέους το επόμενο εξάμηνο, τρία ενδεχόμενα σενάρια επεξεργάζονται μεγάλοι χρηματιστηριακοί παράγοντες:

    -Το πρώτο στηρίζεται στη συνολικότερη εικόνα των αγορών κατά το πρώτο εξάμηνο, που έδειξε ότι οι επενδυτές βιάζονται να προεξοφλήσουν ανάκαμψη των οικονομιών και των εταιρικών κερδών.

    Αποτιμήσεις

    Η ανοδική αντίδραση βρήκε πρόσφορο έδαφος χάρις και σε έναν θεμελιώδη λόγο. Οι τιμές των μετοχών ήταν σε χαμηλά επίπεδα και οι χρηματιστηριακές αξίες δεν αντιπροσώπευαν την αξία των επιχειρήσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση και με την υπόθεση ότι πράγματι οι οικονομίες θα επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις και δικαιολογήσουν την προηγούμενη άνοδο, εκτιμάται ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και οι όποιες πτωτικές κινήσεις συνιστούν ευκαιρίες για αγορές.

    Τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα να δικαιολογηθούν οι ήδη υψηλές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών και να τροφοδοτηθεί έτσι η νέα ανοδική κίνηση. Από την άλλη πλευρά, θα προχωρήσουν αποκρατικοποιήσεις και εταιρικές συμφωνίες που θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Ετσι, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, θα επαναληφθεί το φαινόμενο του α' εξαμήνου: οι τραπεζικές μετοχές θα οδηγούν την υπόλοιπη αγορά και πολλές μετοχές θα διαγράφουν καμπύλες υπεραποδόσεων. Πολλοί ισχυροί χρηματιστηριακοί παράγοντες «ποντάρουν» και στο ότι όπως είναι σήμερα το τοπίο στις οικονομίες ουσιαστικά δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές.

    Τα ομόλογα βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι καταθέσεις και τα repοs δεν αποδίδουν. Ετσι, σημειώνουν, τα κέρδη που ρευστοποιούνται από το Χ.Α. δεν έχουν διέξοδο από το να επιστρέψουν σε αυτό.

    Το δεύτερο σενάριο

    -Το δεύτερο σενάριο είναι να διαψευστούν οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, στην οποία στηρίζονται οι ξένες αγορές και εν πολλοίς η Σοφοκλέους.

    Τα εταιρικά κέρδη δεν θα δικαιολογούν τις αποτιμήσεις των εταιρειών στο χρηματιστήριο και η απαισιοδοξία θα επιστρέψει στη Σοφοκλέους. Σε αυτή την περίπτωση οι τιμές των μετοχών, που έχουν ήδη ανέβει σημαντικά, και ορισμένες έχουν φθάσει στα όρια της υπερτίμησης, θα βρεθούν «στον αέρα».

    Η εύθραυστη αυτή ισορροπία θα αποκατασταθεί με τη γενικευμένη πτώση των τιμών και οι κερδισμένοι της περιόδου θα μετατραπούν στους μεγάλους χαμένους. Θα υπάρξουν νέοι εγκλωβισμοί και η αγορά θα υποχωρήσει βίαια. Εκτιμάται ότι πιο γρήγορα θα υποχωρήσουν όσες μετοχές ανέβηκαν επιθετικά το προηγούμενο διάστημα όπως τράπεζες και μετοχές μικρότερων εταιρειών που κατέγραψαν υπεραποδόσεις.

    Το τρίτο σενάριο

    Το τρίτο σενάριο συνδέεται με τις εγχώριες εξελίξεις και συνδυάζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις εκλογές. Ηδη αρκετοί ξένοι συνυπολογίζουν στους σχεδιασμούς τους την διοργάνωση της Ολυμπιάδας. «Παίζουν» δηλαδή, όπως και στην περίπτωση της Βαρκελώνης και του Σίδνεϊ, το «ολυμπιακό χαρτί» της Αθήνας.

    Το γεγονός είναι ότι ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων θα ωφεληθούν συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως των εκδόσεων (λόγω κλιμάκωσης της διαφήμισης) και γενικότερα των υπηρεσιών (ξενοδοχεία, catering, μεταφορές).

    Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αυτού του στοιχήματος έχουν ημερομηνία λήξεως. Οι εκλογές αναμένεται επίσης να επηρεάσουν την αγορά. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα επαναληφθεί το σενάριο του 2000 οπότε μετοχές κρατικών εταιρειών σημείωσαν σημανική άνοδο, ενώ άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι φημολογίες και η αβεβαιότητα θα πλήξουν τη Σοφοκλέους. Υποστηρίζουν επίσης ότι θα υπάρξει έντονη φημολογία και διαχωρισμός μεταξύ «μπλε» και «πράσινων» εταιρειών με οφέλη και απώλειες ανάλογα με τις προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Οποιος πάντως αρκείται στη στατιστική που δημιουργεί η ιστορία πρέπει να γνωρίζει ότι η άνοδος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κορυφώνεται στις αρχές του β' εξαμήνου κάθε έτους (Ιούλιος - Αύγουστος). Αντίθετα το Φθινόπωρο, μαζί με τα άσχημα καιρικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους και γκρίζα σύννεφα στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδος και οι τιμές των μετοχών προσεγγίζουν χαμηλές τιμές έτους. Βέβαια, όταν οι παλαιότεροι λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αναφέρονται περισσότερο στα φαινόμενα και όχι τόσο στο χρόνο που αυτά συμβαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα με τις εποχές του χρόνου.

    Μέχρι στιγμής πάντως οι περισσότεροι κερδισμένοι της ανόδου δεν είναι οι επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικοί, αλλά οι τράπεζες και όσες εταιρείες είχαν περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες που επηρεάζονται από τις χρηματιστηριακές τιμές. Συνεπώς, έχουν κάθε λόγο οι ισχυροί της αγοράς να «ποντάρουν» στα δύο θετικότερα σενάρια.

    Ανάκαμψη

    Οι τραπεζικοί όμιλοι στην πλειονότητά τους ανακάμπτουν οικονομικά, έχοντας καταφέρει το β' τρίμηνο να «σβήσουν» υποαξίες που βάρυναν τα χαρτοφυλάκιά τους. Στην περίπτωση που οι προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων τους δικαιωθούν, τότε εκτιμάται πως όχι μόνο θα κρατήσουν τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις τους, αλλά θα αποτελέσουν όπως και στο πρώτο εξάμηνο τον οδηγό για να κατοχυρώσει υψηλότερα επίπεδα συνολικά η αγορά.

    Πρακτικά ενδεχόμενη ήπιων τόνων άνοδος του τραπεζικού κλάδου αφενός μεν θα δώσει «τροφή» για νέα σενάρια ανακατατάξεων, αφετέρου θα απελευθερώσει τις βραχυπρόθεσμα κινούμενες δυνάμεις της Σοφοκλέους. Τα «νέα» για τα αποτελέσματα των τραπεζών του α' εξαμήνου 2003 θα αρχίσουν να «διαρρέουν» από το τέλος Ιουλίου, ενώ μέχρι τέλος Αυγούστου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την πορεία του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών.

    [10] ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (17:45 UTC+2)

    «Απαγορευμένη ζώνη» θα γίνουν τα τραπεζικά γκισέ όχι μόνο για τις υπερβολικά δανεισμένες επιχειρήσεις αλλά και γι' αυτές που δεν διαθέτουν σύγχρονη οργάνωση, καλά οικονομικά στοιχεία, βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο και ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης, εκτιμά ο Αντώνης Χασιώτης, πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας.

    Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», επισημαίνει επίσης ότι με την απελευθέρωση οι ιδιώτες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να δανειστούν με πιο συμφέροντες όρους.

    Ο κ. Χασιώτης υποστηρίζει ότι η Γενική Τράπεζα διαθέτει στοιχεία ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ελληνικών τραπεζικών ομίλων, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύει η τραπεζική αγορά. Η τράπεζα σε συνεργασία με το βασικό μέτοχο -Μετοχικό Ταμείο Στραού (ΜΤΣ)- ξεκίνησε τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου με τη βοήθεια και του συμβούλου, της Rothschild. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι από πιθανή συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

    *Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε πολύς λόγος περί ενδεχόμενης συνεργασίας της Γενικής Τράπεζας με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ποιες είναι οι προθέσεις της διοίκησης;

    *Οπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, η Γενική Τράπεζα σε συνεργασία με το βασικό μέτοχο ΜΤΣ επαναδραστηριοποίησαν τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου. Η διαδικασία που ακολουθείται περνάει μέσα από το σύμβουλο, τη Rothschild, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη να κάνει τις πρώτες επαφές. Οι όποιες ενδεχομένως συζητήσεις γίνονται εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας, είναι περισσότερο ανταλλαγές προσωπικών απόψεων παρά επαφές που έχουν επίσημο χαρακτήρα.

    Υπεραμύνομαι της τήρησης της διαδικασίας γιατί τυχόν ατυχείς χειρισμοί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, δεδομένου ότι είμαστε εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους και το επενδυτικό κοινό. Σε ό,τι αφορά το εύρος των υποψηφιοτήτων, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος είτε από εγχώριο είτε από ξένο φορέα.

    Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, είναι μια εν δυνάμει υποψηφιότητα. Θα μας ενδιέφερε η στρατηγική συνεργασία μαζί του, καθότι μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Ετσι, υπό το πρίσμα κάποιων εξελίξεων μπορεί να αποτελέσει πιθανόν μια σοβαρή λύση στο εγχείρημα της Γενικής.

    Η διαδικασία είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Στη φάση που βρισκόμαστε γίνονται διερευνητικές επαφές από τον σύμβουλο Rothschild και ανταλλάσσονται πληροφορίες. Επομένως, σήμερα είναι πρώιμο να κατονομάσουμε κάποιους ως ενδιαφερόμενους υποψηφίους.

    [11] ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (17:44 UTC+2)

    Δέκα μήνες έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να αναστρέψει το δυσμενές γι' αυτό κλίμα, με βάση το δίπολο της στήριξης των εισοδημάτων και της πάταξης της ακρίβειας.

    Είναι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», οι δύο βασικοί στόχοι πολιτικής που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης.

    Πρόκειται για τα δύο θέματα στα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις «χωλαίνει» η κυβέρνηση, αλλά που εκτιμάται ότι με τις κατάλληλες κινήσεις μπορούν να φέρουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν έως τις εκλογές, βοηθώντας προς τον στόχο της εκλογικής νίκης.

    Οι αλλαγές επικεντρώνονται στα οικονομικά υπουργεία, με «ναυαρχίδα» το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο καλείται μέσα στα εξαιρετικά στενά περιθώρια που δίνει ο προϋπολογισμός του 2004, που θα κληθεί να σηκώσει το κόστος, να παρέχει ουσιαστικές ενισχύσεις των χαμηλοσυνταξιούχων, και κυρίως του ΟΓΑ, όπως έχουν προαναγγελθεί.

    Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει το υπουργείο Ανάπτυξης για να επιτύχει τον δεύτερο στόχο: τη συγκράτηση της ακρίβειας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απαιτείται «αποφασιστικός εκσυγχρονισμός όλων των αγορών -υπηρεσιών, τροφίμων, οπωροκηπευτικών- έτσι ώστε να ενταθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και να μειωθούν οι τιμές».

    Σημαντικό βάρος αναμένεται ότι θα «σηκώσουν» και τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας (για την τόνωση της κατάρτισης και της απασχόλησης), αλλά και τα υπουργεία Γεωργίας και Υγείας, τα οποία ακουμπούν σε τομείς που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

    Ποια κατάσταση όμως θα αντιμετωπίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο;

    * Οι μισθοί παρά τις αυξήσεις παραμένουν χαμηλοί και το 22% των Ελλήνων σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οσον αφορά τους συνταξιούχους, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας στην Ε.Ε. Το 36% από αυτούς έχει εισόδημα χαμηλότερο του 60% του μέσου εθνικού (που θεωρείται και το όριο φτώχειας).

    **Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά από το 12% του εργατικού δυναμικού που έφτανε το 1998. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ, η μείωση οφείλεται στην έξοδο πολλών ανέργων από την αγορά εργασίας και όχι στη δημιουργία νέων θέσεων. Το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί στο 48% σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, που επισημαίνει ότι στην Ελλάδα η ανάπτυξη δεν δημιουργεί απασχόληση.

    * Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και τον Ιούλιο και είναι υψηλότερος κατά 1,6% ποσοστιαίες μονάδες από της Ε.Ε., «ροκανίζοντας» το εισόδημα του Ελληνα. Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και οπωροκηπευτικά ήταν μεγάλες το τελευταίο διάστημα και γι' αυτό ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε αποφασιστικές αλλαγές στις αγορές.

    * Οσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας και παιδείας, παρά τον εκσυγχρονισμό που συντελέστηκε χάρη στα κονδύλια του ΚΠΣ, η δυσαρέσκεια παραμένει υψηλή, ενώ πολύ χαμηλές -οι μικρότερες στην Ε.Ε.- παραμένουν οι δαπάνες για υγεία και παιδεία: μόλις στο 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ.

    [12] ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (17:43 UTC+2)

    Η φυσιολογική συνέχεια του μεγάλου ντιλ ΕΛΠΕ-Πετρόλα πρέπει να είναι, λένε πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ένα μεγάλο τόλμημα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

    Γιατί η κυβέρνηση να μην τολμήσει να διαθέσει είναι επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ σ' έναν στρατηγικό επενδυτή, διερωτώνται πηγές του υπουργείου Οικονομίας, χωρίς να δέχονται να πουν αν αυτό αποτελεί κυβερνητική επιθυμία ή απλώς πρόκειται για δική τους επιθυμία.

    Η ιδιωτικοποίηση των ΕΧΑΕ, αναφέρει δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευτθεροτυπίας», είναι αλλαγή που την τόλμησε ήδη η κυβέρνηση, παρά τις έντονες επικρίσεις ότι παραδίδει το Χρηματιστήριο στα χέρια των μεγάλων τραπεζών οι οποίες θα φροντίσουν για τα στενά δικά τους συμφέροντα.

    Έχουν απόλυτα άδικο, λέει γνωστός τραπεζίτης. «Ετσι κι αλλιώς οι αρμοδιότητες ελέγχου του κράτους έχουν μεταφερθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το Χρηματιστήριο ναό των επενδύσεων σε μετοχές αλλά και σε ομόλογα και παράγωγα. Και θέλουμε να το αναπτύξουμε -πέραν των κοινών τραπεζικών συμφερόντων- για να πάνε καλά όλες οι επιχειρήσεις, να μπουν και νέες ή να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου και άλλες, ώστε να αυξήσουμε τα κέρδη μας αλλά και τα κέρδη των επενδυτών.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάληψη της διοίκησης και τις πρώτες κινήσεις μας θα έχουμε μια αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τόνισε ο τραπεζίτης.

    Οι τράπεζες στο επίκεντρο

    Τομέας που θα «αναζωπυρώσει» το επενδυτικό ενδιαφέρον -έτσι ώστε να δημιουργηθούν προσδοκίες για κάλυψη τμήματος των ζημιών των «μικρών»- θεωρείται από τους γνωρίζοντες ο τραπεζικός. Σύμφωνα με όσα λέγονται στο παρασκήνιο, δεν θεωρείται καθόλου βέβαιη η προβληθείσα συγχώνευση Εθνικής και Εμπορικής Τράπεζας. Ποτέ, το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα, δεν συζητήθηκε σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έλεγε κυβερνητική πηγή. Η οποία όμως δεν ήθελε να αποκλείσει αναζωπύρωση παλαιών «φλερτ» ή επιδιώξεων, όπως είναι η συνεργασία Εθνικής και Πειραιώς και η συνεργασία Αλφα και Γιούρομπανκ. Ολα αυτά λέγονται με φόντο την εκδηλωμένη κυβερνητική πρόθεση να οριστεί σύμβουλος αποτίμησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την απόκτηση του οποίου δεν υπάρχει τράπεζα που να μην ενδιαφέρεται. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν άρδην -και να πάρει πάλι φωτιά η Σοφοκλέους- αν, με μια απόφαση του κ. Χριστοδουλάκη, οριστεί σύμβουλος ιδιωτικοποίησης και προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός.

    Και μόνον ο ανταγωνισμός 4-5 μεγάλων τραπεζών για το χρυσόμαλλο δέρας των «Δύο Τ» είναι ικανός να εκπληρώσει όνειρα και προσδοκίες των επενδυτών, ακόμα και αν το «ντιλ» δεν μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές, λέει ένας από τους παράγοντες που γνωρίζουν... Η συνέχεια θα έλθει το φθινόπωρο.

    Ηδη ο εύηχος τίτλος «χάρτα της πραγματικής σύγκλισης» -έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές και από τον κ. Χριστοδουλάκη- δόθηκε από τον πρωθυπουργό στις πολιτικές εκείνες που, κατά την έκφραση κυβερνητικού στελέχους, «θα επιτρέψουν στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ξανασυζητήσουν με τον κόσμο».

    Τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε, ο κ. Σημίτης μπορεί να «ξεδιπλώσει» τις πολιτικές για τον «ξεχασμένο κόσμο» των ανέργων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικρομεσαίων, των αγροτών και των διαφόρων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι ανάπηροι. Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχα «πακέτα» μέτρων, που τα βασικά τους στοιχεία βρίσκονται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα μελετώνται στις λεπτομέρειές τους από τους συνεργάτες του και τα επιτελεία των υπουργείων.

    [13] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 6 Ιουλίου 2003 (17:55 UTC+2)

    Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Αλβανία στον στρατιωτικό τομέα εκφράζει σε επιστολή του προς τον αλβανό ομόλογό του, Παντελί Μάικο, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο κ. Ράμσφελντ τονίζει στην επιστολή του ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία, τώρα μάλιστα που η χώρα βρίσκεται κοντά στον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και ευχαριστεί τα Τίρανα για τη συνεργασία τους στη διεθνή εκστρατεία κατά της τορμοκρατίας.

    «Η Αλβανία έχει σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» υπογραμμίζει ο αμερικανός υπουργός άμυνας, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλβανία στις 10 Ιουνίου και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Αλφρεντ Μοϊσίου, τον πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο, και τον υπουργό Αμυνας, Παντελί Μάικο.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΪΚΟ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Τίρανα, 6 Ιουλίου 2003 (17:05 UTC+2)

    Για τη Βρετανία αναχωρεί αύριο ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, μετά από πρόσκληση του βρετανού ομολόγου του, Τζεφ Χουν, όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Οι επαφές του αλβανού υπουργού Αμυνας στη βρετανική πρωτεύουσα θα επικεντρωθούν στις σχέσεις Τιράνων- Λονδίνου στον τομέα της άμυνας και τις προοπτικές ενίσχυσής τους, όπως επίσης και στη συνεισφορά των δυο χωρών στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

    [15] ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΕΕ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 6 Ιουλίου 2003 (16:26 UTC+2)

    Την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας επιδιώκει η Αλβανία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας, Σερβέτ Πελούμπι.

    Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο κ. Πελούμπι δήλωσε ότι «κοινός στόχος των αλβανικών και ιταλικών αρχών είναι η υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας».

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της ιταλικής βουλής των Αντιπροσώπων, Πιερ Φερντινάντο Κασίνι, στα Τίρανα, ο κ. Πελούμπι τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΤΑ ότι «αυτή η επίσκεψη, η πρώτη επικεφαλής του ιταλικού κοινοβουλίου, αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε με την Ιταλία. Πρόκειται για σχέσεις στρατηγικής σημασίας».

    Ο πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στις ιταλικές επενδύσεις στην Αλβανία, που βρίσκονται στην πρώτη θέση των ξένων επενδύσεων στη γειτονική χώρα.

    [16] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΣΕΝΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 6 Ιουλίου 2003 (16:05 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα έχει συνομιλία σήμερα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένι, σχετικά με τους Τούρκους στρατιώτες που συνέλαβαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το περιστατικό να μην πυροδοτήσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τις συλλήψεις 11 στρατιωτών την Παρασκευή, ενώ οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στο θέμα με πρωτοσέλιδα όπως «Ασχημος Αμερικάνος», υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες είχαν καλυμμένο το κεφάλι τους και δεμένα χέρια «σαν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα».

    [17] ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΝΙ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 6 Ιουλίου 2003 (15:52 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, θα έχει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα με τη σύλληψη τούρκων στρατιωτών από αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι απαραίτητες επαφές σε σχέση με την κράτηση τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ και θα γίνουν τα κατάλληλα βήματα στον κατάλληλο χρόνο. «Η Τουρκική Δημοκρατία έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να κάνει τέτοια βήματα» διαβεβαίωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

    Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα υπάρξει άμεσα επίλυση του προβλήματος και οι εξελίξεις αυτές δεν θα φορτίσουν το καλό τωρινό κλίμα στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον. «Τόσο το Γενικό Επιτελείο όσο και η κυβέρνησή μας καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε ο κ. Ερντογάν.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν υπήρξε επίσημη διαμαρτυρία από την τουρκική πλευρά- δια της διπλωματικής οδού- προς την αμερικανική ηγεσία για το περιστατικό, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένας νόμος μεταξύ των κρατών. Δεν μπορείς να υπερβάλλεις για ορισμένα γεγονότα μέσα σε μια στρατηγική συνεργασία που διαρκεί χρόνια. Μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτά. Πριν ερευνήσεις τα πάντα με λεπτομέρεια, δεν μπορείς να προβείς σε τέτοια βήματα. Αυτά θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή».

    [18] ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Θετική ήταν η πρεμιέρα για τα ελληνικά χρώματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών της Ταϊλάνδης. Ηλίας Παυλίδης και Σπύρος Κλαδούχας ξεκίνησαν με νίκη τις υποχρεώσεις τους και τώρα θα ξαναπαίξουν μεθαύριο, Τρίτη.

    Στην κατηγορία των 81 κιλών (32 πυγμάχοι σύνολο) ο Ηλίας Παυλίδης του ΠΑΟΚ κέρδισε 18-7 στα σημεία τον Κινέζο Ζάο Βανγκ και προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Επόμενος αντίπαλός του θα είναι ο Ρώσος Εβγένι Μακαρένκο, που νίκησε πυγμάχο από το Πακιστάν.

    Νικηφόρο ήταν το ξεκίνημα και του Σπύρου Κλαδούχα. Ο πρωταθλητής του Παναθηναϊκού κέρδισε στα 91 κιλά (25 πυγμάχοι) τον Τσέχο Πάουελ Τοϊάουος με 13-9 στα σημεία και στον επόμενο γύρο θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο του Κουβανού Οντανιέρ Σολισφόντε, που κέρδισε αθλητή από τη Βουλγαρία.

    Στα 60 κιλά (35 αθλητές) ο Ορέστης Σαρίδης κληρώθηκε να παίξει με Αυστραλό και αν κερδίσει θα αντιμετωπίσει πυγμάχο από τη Ρωσία ή το Ουζμπεκιστάν. Στα 64κ. (40 αθλητές) ο Βαρλάμ Χαρτσιλάβα θα παίξει με αθλητή από τη Σερβία/Μαυροβούνιο και αν συνεχίσει θα παίξει είτε με Αργεντίνο είτε με Ιταλό. Στα 69κ. (36 αθλητές) ο αντίπαλος του Γιώργου Μπίλη είναι Ρώσος. Τέλος, στα 75 κιλά (34 αθλητές) ο Αντώνης Γιαννούλας θα παίξει με πυγμάχο από την Αλγερία και στη συνέχεια θα βρει στο δρόμο του Πακιστανό ή Ρώσο.

    Στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπου δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή, οι αθλητές ανά κατηγορία είναι: 48κ. 24 πυγμάχοι, 51κ. 30 πυγμάχοι, 54κ. 30 πυγμάχοι, 57κ. 31 πυγμάχοι και +91κ. 16 πυγμάχοι. Στη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος συνολικά 333 αθλητές από 67 χώρες.

    [19] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΡΟΜΟΥ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (16:05 UTC+2)

    Η Δήμητρα Μπιρμπίλη ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στο πανελλήνιο πρωτάθλημα δρόμου εφήβων, νεανίδων που διεξήχθη στα Χανιά με τη συμμετοχή 63 αθλητών από συνολικά 24 σωματεία. Η αθλήτρια του Κύδωνα, μετά το χρονόμετρο, κατέκτησε την πρώτη θέση και στον αγώνα αντοχής 65χλμ που έγινε στη διαδρομή Ταυρονίκης-Βουκουλιές, με χρόνο 2:20:28.

    Οι τρεις πρώτες:

    ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ 65χλμ.

    1. Δήμητρα Μπιρμπίλη (Κύδων Χανίων) 2:20:28

    2. Αμάντα Λεμοντζόγλου (Κύδων Χανίων) 2:21:38

    3. Ουρανία Μακροπούλου (Ολυμπιακός Π.Χ) 2:23:17

    Όπως και στο χρονόμετρο, έτσι και στον αγώνα αντοχής 116χλμ εφήβων, ο τίτλος κατέληξε σε χέρια αθλητή της Ρόδας Βόλου. Συγκεκριμένα, ο Γρηγόρης Μελισσής πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, σε 3:18:15, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Γιώργο Τζωρτζάκη του Τάλου Νέας Κυδωνίας Χανίων, ενώ πέμπτος ήταν ο νικητής του χρονομέτρου, Λευτέρης Νικολάου.

    Οι έξι πρώτοι:

    ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ 116χλμ.

    1. Γρηγόρης Μελισσής (Ρόδα Βόλου) 3:18:15

    2. Γιώργος Τζωρτζάκης (Τάλως Ν. Κυδωνίας) 3:20:26

    3. Ηλίας Περικλής (ΛΟΑΣΘΑ) 3:23:54

    4. Χρήστος Δεληδημητρίου (Βέλος Θεσ.) 3:24:35

    5. Λευτέρης Νικολάου (Ρόδα Βόλου) 3:26:20

    6. Λύμπας Θόδωρος (Κρόνος Νίκαιας) 3:26:20

    [20] ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (16:03 UTC+2)

    Δύσκολη, όπως αναμενόταν, ήταν η κλήρωση για τους έλληνες πυγμάχους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών που ανοίγει σήμερα τις πύλες του στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Στη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος συνολικά 333 αθλητές από 67 χώρες.

    Σήμερα, θα αγωνιστούν οι δύο από τους έξι πυγμάχους μας που έχουν ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη. Πρόκειται για τον Ηλία Παυλίδη και τον Σπύρο Κλαδούχα. Ο πρωταθλητής του ΠΑΟΚ που αγωνίζεται στην κατηγορία των 81 κιλών (32 πυγμάχοι σύνολο) θα παίξει με Κινέζο και σε περίπτωση νίκης θα αντιμετωπίσει είτε Πακιστανό είτε Ρώσο. Τσέχος θα είναι ο πρώτος αντίπαλος του Κλαδούχα στα 91 κιλά (25 πυγμάχοι). Αν ο αθλητής του Παναθηναϊκού προχωρήσει θα βρει στο δρόμο του Βούλγαρο ή Κουβανό.

    Στα 60 κιλά (35 αθλητές) ο Ορέστης Σαρίδης θα παίξει με Αυστραλό και αν κερδίσει με πυγμάχο από τη Ρωσία ή το Ουζμπεκιστάν. Στα 64κ. (40 αθλητές) ο Βαρλάμ Χαρτσιλάβα κληρώθηκε με αθλητή από τη Σερβία/Μαυροβούνιο και αν συνεχίσει θα παίξει είτε με Αργεντίνο είτε με Ιταλό. Στα 69κ. (36 αθλητές) ο αντίπαλος του Γιώργου Μπίλη είναι Ρώσος. Στα 75 κιλά (34 αθλητές) ο Αντώνης Γιαννούλας θα παίξει με πυγμάχο από την Αλγερία και στη συνέχεια θα βρει στο δρόμο του Πακιστανό ή Ρώσο.

    Στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπου δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή, οι αθλητές ανά κατηγορία είναι: 48κ. 24 πυγμάχοι, 51κ. 30 πυγμάχοι, 54κ. 30 πυγμάχοι, 57κ. 31 πυγμάχοι και +91κ. 16 πυγμάχοι.

    [21] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Αμπούχα, 6 Ιουλίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Η γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα στη Νιγηρία αναμένεται να συνεχιστεί για δεύτερη εβδομάδα, μετά την απόρριψη από τις εργατικές ενώσεις της συμβιβαστικής προσφοράς της κυβέρνησης για μείωση στην τιμή του πετρελαίου.

    Η απεργία ξεκίνησε ως διαμαρτυρία για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά περισσότερο από 50%, ενώ η σημερινή προσφορά για περιορισμό της αύξησης στο 35% δεν έγινε δεκτή από το Εργατικό Κογκρέσο της Νιγηρίας, που πρωτοστάτησε στην απεργία.

    Ηδη, το διάστημα μίας εβδομάδας γενικής απεργίας έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στη χώρα, που είναι η έκτη πετρελαιοεξαγωγός στον κόσμο.

    [22] Ο ΡΟΤΖΕΡ ΦΕΝΤΕΡΕΡ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

    Λονδίνο, 6 Ιουλίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Το πρώτο γκραν-σλαμ στην καριέρα του κατέκτησε, σήμερα, ο ελβετός τενίστας, Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος νίκησε στον τελικό του απλού ανδρών στο Γουίμπλεντον, τον ελληνοαυστραλό, Μαρκ Φιλιππούση.

    Ο 21χρονος ελβετός τενίστας επικράτησε του Μαρκ Φιλιππούση με 3-0 σετ (7-6, 6-2, 7-6).

    [23] ΜΠΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ BBC

    Λονδίνο, 6 Ιουλίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Εναντίον του BBC καταφέρθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος υποστήριξε ότι δέχθηκε λανθασμένη επίθεση σχετικά με την υπόθεση των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    Σύμφωνα με το BBC, συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού τροποποίησαν το φάκελο για τα όπλα μαζικής καταστροφής, προκειμένου να δικαιολογήσουν τον πόλεμο, ξαναγράφοντας ορισμένες εκθέσεις, παρά τις αντιρρήσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών.

    «Θεωρώ αυτό που έκανε το BBC ως τη χειρότερη δυνατή επίθεση κατά της ακεραιότητας μου. Η κατηγορία είναι λανθασμένη και ελπίζω να το παραδεχτούν» δήλωσε ο Μπλερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Observer.

    [24] 22 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗ ΜΟΓΓΟΛΙΑ

    Πεκίνο, 6 Ιουλίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Τουλάχιστον 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή σε ανθρακωρυχείο στη Μογγολία, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

    Περισσότεροι από 40 ανθρακωρύχοι έχουν εγκλωβιστεί στο ορυχείο, ενώ έχουν διασωθεί 15 άτομα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το ανθρακωρυχείο, που βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πεκίνου, λειτουργούσε παράνομα από το 1985.

    [25] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

    Ρώμη, 6 Ιουλίου 2003 (17:17 UTC+2)

    Σε απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του επιτρόπου Πέδρο Σόμπλες, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ.

    «Είναι απίθανο η προηγούμενη πρόβλεψή μας για ανάπτυξη της τάξης του 1% για την ευρωζώνη να επιτευχθεί εντός του 2003» δήλωσε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί περίπου στο 0,7%, ανάλογα με τις συνθήκες του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

    Σύμφωνα με τον ίδιο η στασιμότητα των τριών πρώτων μηνών του έτους συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο. «Όταν προβλέψαμε τον Απρίλιο ανάπτυξη στο 1%, είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να υπάρξουν σκαμπανεβάσματα» είπε σε συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας, Τζούλιο Τρεμόντι.

    Η Ιταλία που κατέχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο ελπίζει να δώσει ώθηση στην ευρωζώνη με μια «νέα συμφωνία» παρόμοια με αυτή που ενίσχυσε την αμερικανική οικονομία μετά την Μεγάλη Κρίση της δεκαετίας του 1930. Στο σχέδιο προβλέπονται επενδύσεις σε υποδομές, κυρίως στις μεταφορές, που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    [26] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΏΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Ο Τσικ Κορία, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τζαζ, μαζί με το συγκρότημά του «Ελέκτρικ Μπαντ», με το οποίο επανασυνδέθηκε δέκα χρόνια μετά τη διάλυσή του, θα προσφέρει αξέχαστες στιγμές, στις 9.30 μ.μ., στο Λυκαβηττό. Η συναυλία στην Αθήνα αποτελεί έναν από τους σταθμούς της παγκόσμιας περιοδείας τους, που διοργανώθηκε με αφορμή την επανασύνδεση του ιστορικού συγκροτήματος.

    Παραστάσεις χορού, σήμερα και αύριο (9 μ.μ.), στο Ηρώδειο, όπου εμφανίζεται το «American Ballet Theater».

    Στην αίθουσα της Χατζηπουλείου Βιβλιοθήκης του δήμου Πόρου, φιλοξενείται η ένατη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Οικονομίδη. Παρουσιάζονται 28 έργα μεσαίων και μικρών διαστάσεων με τοπία από το νησί.

    Δευτέρα (7/7)

    Συνεχίζεται στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), η έκθεση «Διαγράφοντας το σήμερα, το αύριο, το χθες. Νέοι Ελληνες καλλιτέχνες: Αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων», παραγωγή της Πινακοθήκης Αβέρωφ του Μετσόβου.

    Τρίτη (8/7)

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιερές Μουσικές», στο Ηρώδειο, εμφανίζονται τα φωνητικά σύνολα: Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, «Gothic Voices», «Magnificat», «Blagovest», «Le Mystere Des Voix Bulgares», «Orlando Consort», «Cardinall's Musick», «Hilliard Ensemble», «Rustavi Choir», «Ensemble Mesopotamia».

    Ξεκινά το Φεστιβάλ κρουστών «Croussis», στο Θέατρο Πέτρας, με τους Χρήστο Ραφαηλίδη, «Human Touch» και Jimmy Mahlis. Θα διαρκέσει μέχρι 18/7.

    Τετάρτη (9/7)

    Αντικείμενα, φωτογραφίες και γλυπτική μαλακών υλικών, παρουσιάζουν οι: Andrew και Cheryl Lane στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην Ενωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Πλάκα.

    Βουδιστικά, ινδουιστικά και τελετουργικά δρώμενα ιθαγενών, στο Ηρώδειο, όπου εμφανίζονται: Το ινδικό χορευτικό συγκρότημα «Anjika Manipuri», οι «Masters Of Shaolin Monks» από την Κίνα, η χορευτική ομάδα «Cudamani» από το Μπαλί, το συγκρότημα «Nunukul Yuggera», ιθαγενείς Μαορί Kupu Whakaari από τη Νέα Ζηλανδία, ιθαγενείς Halau O' Kekuhi από τη Χαβάη κ.ά.

    Πέμπτη (10/7)

    Στο θέατρο του Λυκαβηττού, στις 9.30 μ.μ., το «Δίφωνο» πραγματοποιεί τη γιορτή του, με τη συναυλία «Τα σμυρναίικα τραγούδια». Η ορχήστρα «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας», εκφραστής του σμυρναίικου ιδιώματος, θα συμπράξει με δύο αξιόλογους καλλιτέχνες, την Γλυκερία και τον Παντελή Θαλασσινό.

    Τελετουργίες από την Αφρική στην Αμερική, στο Ηρώδειο όπου εμφανίζονται το βραζιλιάνικο συγκρότημα «Ologunde», τα ινδιάνικα «Grupo Aymara» από τις βολιβιανές Ανδεις και «Lakota Sioux» από τη Β. Αμερική, το κουβανέζικο «Conjunto Folclorico Nacional de Cuba», οι «Madison Sweet Heaven Kings» με την Barbara Hendricks, σε γκόσπελ και σπιρίτσουαλς κ.ά.

    Παρασκευή (11/7)

    Στο Ηρώδειο τελετουργίες της Μεσογείου από το συγκρότημα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και την ομάδα «Αργοναύται Κομνηνοί», το ελληνόφωνο συγκρότημα από τη Ν. Ιταλία «Arakne Mediterranea», το ισραηλινό συγκρότημα του Emil Zrihan, τρία συγκροτήματα μουσικής των Δερβίσηδων από Πακιστάν, Μαρόκο, Δαμασκό, ο διάσημος Ισπανός κιθαρίστας Πάκο Πένια κ.ά.

    Σάββατο 12/7

    Ο Μαρσέλ Μαρσώ, ο μεγαλύτερος μίμος της εποχής μας, προσφέρει ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ μιμικής, στις 9 μ.μ., στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της τελευταίας του, όπως έχει δηλώσει, μεγάλης του περιοδείας. Μια παράσταση, που με μοναδική εκφραστικότητα αποτυπώνει ανθρώπινες καταστάσεις, και μας δίνει την ευκαιρία να συναντήσουμε τον κύριο Μπιπ, τον καλόκαρδο κλόουν με το ριγέ πουλόβερ και το εκκεντρικό καπέλο, να γευτούμε τις τραγικές και κωμικές στιγμές του.

    [27] "ΙΕΡΕΣ ΦΩΝΕΣ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2003 (14:17 UTC+2)

    Οι "Ιερές Φωνές", η ενότητα του προγράμματος "Ιερές Μουσικές" που διοργανώνει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ξεκινούν σήμερα και για τέσσερις παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης.

    Η χορωδία Rustavi από τη Γεωργία, ο Εμίλ Ζριχάν από το Ισραήλ, οι Μοναχοί Σαολίν από την Κίνα, η Barbara Hendricks από τις ΗΠΑ, ο Paco Pena από την Ισπανία, οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες από τη Συρία και 16 ακόμα μεγάλα ονόματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

    Οι "Ιερές Μουσικές" παρουσιάζονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, σε 30 ιερούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, από τις 4 - 13 Ιουλίου, με στόχο την ανάδειξη, τη σύγκλιση και την αλληλεπίδραση των πολιτισμών, πέρα από εθνικές και θρησκευτικές διαφορές.

    Το πλήρες πρόγραμμα των "Ιερών Φωνών" στη Θεσσαλονίκη:

    Κυριακή, 6 Ιουλίου

    - Βυζαντινή Λειτουργική Σκηνή: Υμνοι από τη βυζαντινή Θεία Λειτουργία Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ηχος πλάγιος δ', σε δίχορη αντιφωνική εκτέλεση

    - Πανεπιστημιακή Βυζαντινή Χορωδία, χοράρχης: καθ. Αντώνης Αλυγιζάκης.

    - Βυζαντινή Χορωδία "Μακεδονία", χοράρχης: Χαρίλαος Ταλιαδώρος.

    - Χορωδία Αγίας Κασσιανής Βελιγραδίου: Υμνοι από τη Βυζαντινή- Σλαβική μουσική παράδοση της εκκλησίας της Σερβίας

    Le Mystere Des Voix Bulgares: Γυναικεία χορωδία της Εθνικής Βουλγάρικης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Λαϊκά λατρευτικά τραγούδια και θρησκευτικοί ύμνοι από την Εκκλησία της Βουλγαρίας.

    Blagovest Choir: Παραδοσιακή και έντεχνη θρησκευτική μουσική με τη γυναικεία χορωδία από τη Ρωσία

    Gothic Voices: Φωνητικό σύνολο μεσαιωνικής θρησκευτικής μουσικής.

    Rustavi Choir: Πολυφωνικοί θρησκευτικοί ύμνοι και τελετουργικά λαϊκά τραγούδια από τη Γεωργία.

    Δευτέρα, 7 Ιουλίου

    - Ensemble Mesopotamia: Θρησκευτική μουσική της Μεσοποταμίας με το σύνολο από το Λίβανο

    Emil Zrihan: Θρησκευτικοί ύμνοι των Εβραίων της Μεσογείου, με το διάσημο συγκρότημα από το Ισραήλ

    Dar Gnawa of Tangier: Μουσική και χοροί της έκστασης με τους Δερβίσηδες της Αδελφότητας Gnawa από το Μαρόκο

    Fareed Ayaz Qawwal & Brothers: Μουσικές της έκστασης με τους Δερβίσηδες της Αδελφότητας Qawwal του Πακιστάν

    Masters Of Shaolin Monks: Βουδιστική τελετουργία από την Κίνα

    Τρίτη, 8 Ιουλίου

    Monks of the Drepung Loseling Monastery: Βουδιστική τελετουργία από το Θιβέτ

    Grupo Aymara: Τελετουργικές μουσικές και χοροί των Ινδιάνων της φυλής Aymara από τις βολιβιανές Ανδεις.

    Madison Sweet Heaven Kings: Από την αφρο-αμερικανική παράδοση των gospels, με το συγκρότημα χάλκινων πνευστών της Εκκλησία της Πεντηκοστής.

    Barbara Hendricks και Χορωδία Δωματίου Gustav Sjokvist. Από την αφροαμερικανική παράδοση των gospels και spirituals.

    Τετάρτη, 9 Ιουλίου

    Orlando Consort: Φωνητικό σύνολο μεσαιωνικής- θρησκευτικής μουσικής.

    Magnificat: Φωνητικό σύνολο μεσαιωνικής θρησκευτικής μουσικής

    The Cardinall's Musick: Φωνητικό σύνολο μεσαιωνικής και αναγεννησιακής θρησκευτικής μουσικής.

    The Hilliard Ensemble: Φωνητικό σύνολο μεσαιωνικής- αναγεννησιακής θρησκευτικής μουσικής.

    Arakne Mediterranea: Τελετουργικές "ταραντέλες" των Ελληνόφωνων του Σαλέντο- Απουλία. Διευθυντής: καθ. Giorgio di Lecce

    Whirling Dervishes of Damascus: Μουσικές και χοροί της έκστασης με Δερβίσηδες από την Αδελφότητα Mevlevi της Δαμασκού

    Paco Pena: Λαϊκή θρησκευτική λειτουργία Missa Flamenca από την Ισπανία, με τον Paco Pena, το συγκρότημά του και τη χορωδία The Netherlands Concert.

    [28] ΤΟ AMERICAN BALLET THEATER ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2003 (14:16 UTC+2)

    Δύο μοναδικές παραστάσεις παρουσιάζει στο Ηρώδειο το American Ballet Theatre, το οποίο έχει καθιερωθεί εδώ και 63 χρόνια ως ένα από τα σημαντικότερα χορευτικά συγκροτήματα στον κόσμο.

    Οι παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001- 2004 και πλαισιώνονται από τη συμφωνική ορχήστρα "Εναρμόνια".

    Οι χορευτές θα ερμηνεύσουν τα έργα «Artemis», «Within You Without You», «Clear», «Pas de deux» από την Τρίτη πράξη της "Λίμνης των Κύκνων", τα οποία θα επαναλάβουν στο Θέατρο της Γης στη Θεσσαλονίκη, στις 10 και 11 Ιουλίου, 2003.

    [29] ΟΙ "ΙΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ" ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2003 (10:16 UTC+2)

    Με τις «Ιερές Μουσικές» στη Μονή Λαζαριστών (6-9/7) και το American Ballet Theatre (10-11/7) στο Θέατρο Γης συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στη Θεσσαλονίκη ενώ το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με τους «Θεατρικούς Μονολόγους» στον Οκτώβριο.

    Οι Ιερές Μουσικές

    Οι "Ιερές Μουσικές", είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγές της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και παρουσιάζονται από τις 4 - 13 Ιουλίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και σε 30 ιερούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν κύκλο εκδηλώσεων που έχει σαν κύριο σκοπό να αναδείξει τη σύγκλιση και αλληλεπίδραση των πολιτισμών, πέρα από εθνικές και θρησκευτικές διαφορές. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος είχε σαν αφετηρία ένα συμβολικό ερώτημα: "Πώς λέγεται το Κύριε Ελέησον σε όλο τον κόσμο;".

    Στις "Ιερές Μουσικές" συμμετέχουν, συνολικά, 40 συγκροτήματα (χορωδίες, μουσικές και χορευτικές ομάδες - περισσότερα από 800 άτομα), εκπροσωπώντας τους κυριότερους πολιτισμούς και τις θρησκείες του πλανήτη. Από αυτά, τα 30 είναι διεθνή και τα 10 προέρχονται από την Ελλάδα.

    Ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός αποτελούν οι μετακλήσεις της σοπράνο Barbara Hendricks (με τις μοναδικές ερμηνείες της στα αφροαμερικάνικα γκόσπελς και σπιρίτσουαλς), του Ισπανού κιθαρίστα Paco Pena (με την περίφημη λειτουργία "Μίσα Φλαμένκα"), των βουδιστών μοναχών από την Κίνα (Shaolin) και από το Θιβέτ, των συγκροτημάτων "Gothic Voices" και "Hilliard Ensemble" (με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή θρησκευτική μουσική).

    `Επίσης συμμετέχουν οι διάσημες χορωδίες "Το μυστήριο των βουλγάρικων φωνών", "Μπλάγκοβεστ" από τη Ρωσία και "Ρουστάβι" από τη Γεωργία, ο διάσημος ψάλτης - τραγουδιστής Εμίλ Ζριχάν από το Ισραήλ, οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες της Δαμασκού, Σούφι από το Μαρόκο και το Πακιστάν και πολλοί ακόμη.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ελληνική παρουσία με τέσσερις από τις σπουδαιότερες βυζαντινές χορωδίες: Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης (καθ. Γρηγόριος Στάθης), Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (Λυκούργος Αγγελόπουλος), Πανεπιστημιακή Βυζαντινή Χορωδία (καθ. Αντώνης Αλυγιζάκης) και Βυζαντινή Χορωδία "Μακεδονία" (Χαρίλαος Ταλιαδώρος).

    Επίσης συμμετέχουν η Σαβίνα Γιαννάτου με τις "Παναγιές του Κόσμου" (τοποθετημένες, συμβολικά, στο ναό της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο), οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος (με πολυφωνική θρησκευτική μουσική στη Μονή Καισαριανής), οι Αργοναύτες - Κομνηνοί και οι χορευτές του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών (με τελετουργικούς χορούς από τον Πόντο και την Καππαδοκία). Ξεχωριστή, τέλος, είναι η παρουσία της ομάδας "Χορικά" της Ζουζούς Νικολούδη με δύο "τελετουργικές" χορογραφίες της από τις "Βάκχες" και τους "Ορνιθες".

    American Ballet Theatre

    Το περίφημο American Ballet Theatre έρχεται στη Θεσσαλονίκη για δύο παραστάσεις που θα δοθούν στο Θέατρο της Γης στις 10 και 11 Ιουλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001- 2004. Η διάσημη ομάδα πλαισιώνεται από τη συμφωνική ορχήστρα "Εναρμόνια" υπό τη διεύθυνση του David LaMarche και του Ormsby Wilkins. Οι χορευτές του Angel Corella, Julie Kent, Marcelo Gomes, Maxim Belotserkovsky, Paloma Herrera, Gillian Murphy, Ethan Stiefel, Jose Manuel Carreno, Irina Dvorovenko και άλλοι, θα ερμηνεύσουν στην παράσταση τα ακόλουθα έργα:

    · Artemis": Πρόκειται για την ειδική παραγγελία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της παράστασης "Ολα γύρω είναι Φως" στις 20 Μαΐου 2003. Η μουσική σύνθεση είναι του Κρίστοφερ Θεοφανίδης, ενώ η χορογραφία φέρει την υπογραφή του Λαρ Λούμποβιτς.

    · "Within You Without You": Το έργο αυτό αποτελεί ένα φόρο τιμής στον George Harrison, το πρώην μέλος του συγκροτήματος των θρυλικών Beatles, που άφησε την τελευταία του πνοή το Νοέμβριο του 2001. Ηχογραφημένα ακούγονται τραγούδια του διάσημου καλλιτέχνη, χορογραφημένα από τους Stanton Welch, David Parsons, Natalie Weir και Ann Reinking.

    · "Clear" : Η χορογραφία του Stanton Welch βασίστηκε στη μουσική του Johann Sebastian Bach, συγκεκριμένα στο Κοντσέρτο για βιολί και όμποε σε ντο μινόρε BWV 1060, και Κοντσέρτο για τσέμπαλο σε φα μινόρε BWV 1056, του μεγάλου μουσουργού.

    · "Pas de deux" από την Τρίτη πράξη της "Λίμνης των Κύκνων" του Peter Ilyich Tchaikovsky σε χορογραφία George Balanchine.

    Νέα Βαλκάνια 2003

    Με ένα πολύπτυχο εκδηλώσεων με κύριο άξονα την μουσική παράδοση των βαλκανικών κρατών με τίτλο «Καραβάν Σαράι» θα συνεχιστεί 19-21 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών το φετινό πρόγραμμα «Νέα Βαλκάνια» του υπουργείου Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις «Καραβάν Σαράι» αποτελούνται από τις ενότητες : «Καραβάν Σαράι», «Ακριτικά τραγούδια και παραλογές» και «Θρησκευτικές μουσικές».

    Ακολουθεί στο μεγάλο σπονδυλωτό πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «Τα παιδιά πίσω από την αυλαία» που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης 3-9 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών του δημοτικού και του γυμνασίου αλλά και ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων με την τέχνη του Θεάτρου.

    Το πρόγραμμα των Νέων Βαλκανίων θα συνεχιστεί με το οικολογικό συνέδριο «Δρόμοι του νερού-Οδοί επικοινωνίας των λαών , λίμνες και ποτάμια των Βαλκανίων» που θα πραγματοποιηθεί 18 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο. Το συνέδριο θα πλαισιωθεί με έκθεση φωτογραφίας και οικολογικά χάπενιγκς που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης και της σταδιακής μείωσης των υδάτινων πόρων των Βαλκανίων.

    Τέλος από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου το Μπεζεστένι, τα Λουτρά Παράδεισος και άλλοι χώροι θα φιλοξενήσουν μία δέσμη εκδηλώσεων μουσικής, εικαστικών τεχνών και θεάτρου των αποφοίτων και σπουδαστών σχολών καλών τεχνών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια υπό τον γενικό τίτλο «Τα Βαλκάνια των νέων δημιουργών»

    Επικράτεια Πολιτισμού 2003

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις του προγράμματος Επικράτεια Πολιτισμού με την παρουσίαση των Σεπτέμβριο των λαογραφικών συλλόγων του νομού Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα της Επικράτειας Πολιτισμού περιλαμβάνει ακόμη : Υποστήριξη των διεθνών μουσικών δραστηριοτήτων των ωδείων της Θεσσαλονίκης (Ιούλιος-Αύγουστος ). Δράσεις για τους κατοίκους του Δενδροποτάμου (Σεπτέμβριος 2003-Μάιος 2004). Φεστιβάλ χορού Αφιέρωμα στον Ντανιέλ Λομμέλ (10-16 Οκτωβρίου στο θέατρο ΕΜΣ). Ενίσχυση των βιβλιοθηκών πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για παλιννοστούντες, Τσιγγάνους, ΚΑΠΗ και παιδιά των υπαλλήλων και φορέων του υπουργείου Πολιτισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 6 July 2003 - 18:13:49 UTC