Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • [02] ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ Η ΝΔ
  • [03] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΔΕΗ
  • [04] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΒΥΘΙΣΗ ΦΕΡΙΜΠΟΤ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
  • [05] ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΟΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
  • [06] ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [08] ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΕΩΝ ΠΟΡΩΝ
  • [09] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ Η Ν.Δ. ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ
  • [10] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΟΔΗΓΟΥ ΤΑΞΙ
  • [11] ΔΡΥΣ:Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ
  • [12] ΚΟΜΙΣΙΟΝ:ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ EUROSTAT
  • [13] VIVODI TELECOM:ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ 5 ΕΚ.
  • [14] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΙΣ
  • [15] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ 9
  • [16] ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
  • [17] ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [18] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΖΕΡ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ
  • [20] ΓΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ
  • [21] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τ. ΜΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [22] ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΠΙΝΓΚ -
  • [23] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ ΟΙ ΠΑΙΔΕΣ
  • [24] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΤΑΠ ΤΟΥ ΓΥΡΟΥ
  • [25] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΟΠΕΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ
  • [26] ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑΕΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [27] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [28] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΑΚΥΡΩΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [29] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] Η Β.ΚΟΡΕΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΒΔΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
  • [31] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
  • [32] ΟΙ "ΒΑΤΡΑΧΟΙ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ - ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [33] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΤΣΑΡΟΥΧΗ
  • [34] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ
  • [35] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

  • [01] ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (15:19 UTC+2)

    Την αυστηροποίηση του ελέγχου «πόθεν έσχες», την επαλήθευση των τοποθετήσεων στο Χρηματιστήριο όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των υπουργών για την περίοδο από το 1998 ως και το 2000, την επέκταση της απαγόρευσης χρηματιστηριακών συναλλαγών σε περισσότερες κατηγορίες προσώπων, την αλλαγή του τρόπου εκλογής των βουλευτών και την έναρξη διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Σημίτης, άφησε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «κομματικές σκοπιμότητες και στρατηγική φθοράς εκ μέρους όσων έχουν ένδεια πολιτικών θέσεων και όσων έχουν συγκεκριμένες οικονομικές επιδιώξεις». Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες που αφήνουν πικρή γεύση στον πολίτη, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ο πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να αφήνει υποψίες να αιωρούνται και δεν μπορεί να αφήνεται έρμαιος στο διασυρμό και τη συκοφαντία.

    ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Στο πλαίσιο των εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι θα ελεγχθούν όλες οι τοποθετήσεις όλων των βουλευτών και των υπουργών του ΠΑΣΟΚ στο χρηματιστήριο για την περίοδο 1998 έως και 2000. Όπως είπε, κάθε βουλευτής και υπουργός υποχρεώνεται να δηλώσει στον Πρόεδρο της Βουλής τα κεφάλαια που επένδυσε αυτός και η σύζυγός του και τα κέρδη ή τις ζημίες που προέκυψαν στο τέλος κάθε χρόνου. Οι δηλώσεις θα σταλούν στην επιτροπή της κεφαλαιαγοράς για επαλήθευση ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα τεθεί υπόψη της επιτροπής ελέγχου του "πόθεν έσχες". Παράλληλα θα υπάρξουν δυνατότητες επέκτασης του ελέγχου για να διαπιστωθούν αν υπήρξε επηρεασμός της τιμής μετοχών.

    Ο κ. Σημίτης κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να παροτρύνουν τους βουλευτές τους σε αυτοέλεγχο και να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

    ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

    Ο Κώστας Σημίτης επισήμανε ότι η ρύθμιση που απαγορεύει στα κυβερνητικά στελέχη (υπουργούς και γενικούς γραμματείς) προσωπικές χρηματιστηριακές συναλλαγές επεκτείνεται στους βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες και τα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης οργανισμών και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα. Επίσης βουλευτές δεν θα μπορούν πια να είναι μέτοχοι σε εταιρείες που είναι εξωχώριες (οι γνωστές offshore).

    ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα να συμμετέχουν στο διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με στόχο, όπως είπε να υπάρξει ανανέωση του πολιτικού συστήματος και αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι τρεις αρχές οφείλουν να προσδιορίζουν το εκλογικό σύστημα το οποίο, όπως είπε θα πρέπει να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα, να εγγυάται γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών και να διέπεται από διαφάνεια τόσο ως προς την διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα όσο και ως προς τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

    ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

    Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για το πόθεν έσχες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την αυστηροποίησή της ώστε ο έλεγχος να είναι πιο αποτελεσματικός και γρήγορος για τους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους. Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα ισχύει η αρχή της σύγκρισης με στοιχεία των προηγούμενων ετών ενώ οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα είναι ουσιαστικότεροι. Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» όλων όσων εξελέγησαν βουλευτές από το 1990 μέχρι σήμερα.

    ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Ο κ. Σημίτης προανήγγειλε τέλος αλλαγές στον τρόπο εκλογής των βουλευτών έτσι ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα διαπλοκής. Τέτοια φαινόμενα, κατά τον πρωθυπουργό, ενδέχεται να προκύψουν από την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίων με αποτέλεσμα, όπως είπε, οι χρηματοδότες να καταστούν μηχανισμοί χειραγώγησης πολιτικών και του πολιτικού συστήματος.

    [02] ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ Η ΝΔ

    Aθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (17:22 UTC+2)

    Έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών από τη μεταπολίτευση και μετά ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

    Σχετικά με το θέμα του Χρηματιστηρίου ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι για τη Νέα Δημοκρατία το σκάνδαλο δεν παραγράφεται ενώ πρότεινε να ανοίξουν όλοι οι κωδικοί στο Χρηματιστήριο όλων των βουλευτών και των ανώτατων κρατικών λειτουργών. Ζήτησε εξάλλου την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να περάσουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για έναν τέτοιου τύπου έλεγχο εντός του καλοκαιριού. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ο κ. Σημίτης ενώ είναι οκτώ χρόνια πρωθυπουργός πολύ καθυστερημένα ασχολήθηκε με το θέμα παρά τις προτάσεις της ΝΔ.

    Σε ό,τι αφορά στο εκλογικό σύστημα, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά των αλλαγών στον εκλογικό νόμο και τη διοικητική διαίρεση της χώρας. Ειδικότερα είπε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν εξυπηρετούν παρά μόνο μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τόνισε ότι τέτοιες αλλαγές δεν γίνονται στο τέλος της κυβερνητικής θητείας και μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που ο ίδιος ο πρωθυπουργός κήρυξε ενώ επισήμανε ότι ένας τέτοιος διάλογος προϋποθέτει εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει ούτε η ΝΔ ούτε ο ελληνικός λαός.

    «Η ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου λίγο πριν τις εκλογές πλήττει και πλήττει καίρια και το επίπεδο της πολιτικής ζωής και την ποιότητα της δημοκρατίας» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Είναι άλλωστε γνωστό από το παρελθόν ότι όσες φορές το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εκλογικής ήττας παίζει με το εκλογικό σύστημα. Αυτό είναι συνώνυμο με την αναξιοπιστία, είναι συνώνυμο με την πολιτική ανεντιμότητα».

    Για το θέμα της διαφάνειας ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου στη Βουλή που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Επανέλαβε τέλος όλα τα σημεία που περιελάμβανε το σχέδιο νόμου στα οποία, όπως είπε, εμμένει η ΝΔ. Σε αυτά περιέχονται, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις για συγκρότηση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής που θα ελέγχει τα δημόσια έργα, αναμόρφωση του συστήματος των προκηρύξεων των συμβάσεων και ρύθμιση του θέματος του βασικού μετόχου στα ΜΜΕ.

    [03] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΔΕΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2003 (12:25 UTC+2)

    Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετά προβλήματα στη χώρα.

    Εκτός λειτουργίας τέθηκε για πάνω από 10 ώρες το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν λόγω βλάβης σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης της ΔΕΗ, στην περιοχή Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο βρέθηκε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, είχε σαν συνέπεια να καθυστερήσει υπερβολικά η αποκατάσταση της βλάβης, με συνέπεια, εκτός των άλλων, να τεθούν εκτός λειτουργίας και οι servers του ΜΠΕ στο Internet.

    Η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση στο καταναλωτικό κοινό να περιορίσει κατά το δυνατό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.

    Με την 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

    [04] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΒΥΘΙΣΗ ΦΕΡΙΜΠΟΤ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

    Ντάκα, 9 Ιουλίου 2003 (07:44 UTC+2)

    Εκατοντάδες επιβάτες που επέβαιναν σε φεριμπότ είναι αγνοούμενοι στο Μπαγκλαντές, καθώς το πλοίο τους βυθίστηκε στον ποταμό Μάγκνα.

    Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι πολλοί από αυτούς, έχουν πνιγεί. Τα συνεργεία διάσωσης έχουν μέχρι στιγμής διασώσει 150 άτομα, ενώ ανέσυραν έναν νεκρό.

    Το φεριμπότ ταξίδευε από την πρωτεύουσα Ντάκα στο Λαλμόχαν. Οι αρχές εκτιμούν ότι στο πλοίο επέβαιναν περισσότεροι από 600 επιβάτες.

    [05] ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΟΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2003 (12:36 UTC+2)

    Η ζέστη, ο θόρυβος, αλλά και ο κυκλοφοριακός φόρτος αυξάνουν την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ).

    Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο λεγόμενος δείκτης δυσφορίας (συνδυασμός θερμοκρασίας, υγρασίας, ακτινοβολίας, ταχύτητας, του ανέμου), έχει άμεση σχέση με την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων ενώ επιβαρυντικός παράγοντας είναι και τα υψηλά κτίρια σε πυκνοδομημένες περιοχές με στενούς δρόμους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας (που διενεργήθηκε από το ΑΤΕΙΘ σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ένωση Χωρών της Μεσογείου, την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και την Τροχαία Θεσσαλονίκης και δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Μακεδονία») την περασμένη χρονιά τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν σε πολυσύχναστους δρόμους, όπως η οδός Μοναστηρίου (καταγράφηκαν 37 ατυχήματα), 26ης Οκτωβρίου (36), Λαγκαδά (37), και Εγνατία (33).Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τροχαίων (ποσοστό 47%) σημειώθηκε στη διάρκεια του 2002, σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ ο αριθμός μειώνεται στο 31% από τις 9 το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Ακόμα, το 87,5% των ατυχημάτων έχει συμβεί με καλοκαιρία, ενώ 4 στα 10 ατυχήματα σημειώνονται στη διάρκεια της διαδρομής των οδηγών από το σπίτι στην εργασία.

    Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία εξάλλου, το 2002 στο σύνολο των οδικών τροχαίων ατυχημάτων που έγιναν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 6.689 θύματα. Από αυτά 362 σκοτώθηκαν, άλλα 584 άτομα τραυματίστηκαν βαριά και 5.743 ελαφρά.

    [06] ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Εκοιμήθη σήμερα το απόγευμα σε ηλικία 78 χρόνων, από ανακοπή καρδιάς, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β', κατά κόσμον Νικόλαος Χρυσοφάκης. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εκοιμήθη την ώρα που βρισκόταν στο Αγιο Ορος.

    [07] Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Οι σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποδεικνύουν τις κυβερνητικές ευθύνες για την καταρράκωση του πολιτικού συστήματος, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος του.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποτελούν ρεσιτάλ δημαγωγίας κι όχι πολιτικές τομές εξυγίανσης.

    Οπως επισήμανε, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης προσωπικά, απέρριψαν όλες τις προτάσεις για πραγματικό έλεγχο φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, πολιτικού χρήματος, μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία της Βουλής και αρμοδίων επιτροπών. Πρόσθεσε, δε, ότι πάγια κυβερνητική θέση ήταν η αποφυγή του ελέγχου από δικαστικές αρχές και από το ελεγκτικό συνέδριο.

    Χαρακτήρισε προεκλογικό παιχνίδι την αναφορά του πρωθυπουργού στο θέμα του εκλογικού νόμου και επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος του για καθιέρωση της απλής αναλογικής.

    «Ο κ. Σημίτης έχει ως μόνο μέλημα «να αγοράσει χρόνο και ανοχή από το λαό. Την ίδια ώρα η πολιτική του είναι εκείνη, που κρατάει το πολιτικό σύστημα αδύναμο έναντι των εξωθεσμικών συγκροτημάτων της διαπλοκής, αναβιώνει αυταρχικούς και αρχηγικούς τρόπους λειτουργίας στην κυβέρνηση και το κόμμα της, οδηγεί σε πλήρη προσαρμογή προς τις αξιώσεις των ΗΠΑ την χώρα», ανέφερε.

    Κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην δώσει πίστη στις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και να ενισχύσει τον Συνασπισμό, που όπως είπε, δίνει τον αγώνα της προγραμματικής αντιπολίτευσης κατά των δύο μεγάλων κομμάτων, βρίσκεται σε επαφή με τα κοινωνικά κινήματα και αντιμάχεται τον ηγεμονισμό των ΗΠΑ

    «Η κυβέρνηση θυμήθηκε τη Χάρτα σύγκλισης προς προεκλογική κατανάλωση εξαπάτησης, ενώ εφάρμοσε μια τετραετία απόκλισης και κοινωνικής αποδόμησης.

    Ολη την προηγούμενη επταετία της κυβέρνησης Σημίτη είχαμε απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν θέλει, ούτε μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική, ενώ η πολιτική της έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα δημοσιονομικά αδιέξοδα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι επί των ημερών της Ελληνικής Προεδρίας «επισημοποιήθηκε η προσαρμογή της Ε.Ε. στα αυτοκρατορικά δόγματα και στην πολιτική Μπους»

    Τέλος, ανέφερε ότι ο Συνασπισμός πρέπει να ανταποκριθεί στις αισιόδοξες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά του, καθώς το κόμμα ενίσχυσε την συσπείρωσή και την επιρροή του, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πολύ υψηλά στους δείκτες των δημοσκοπήσεων στα ερωτήματα της μη αποκλειόμενης αλλά και της ενδεχόμενης τελικής ψήφου.

    [08] ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΕΩΝ ΠΟΡΩΝ

    Κατερίνη, 9 Ιουλίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Το λιμεναρχείο Πλαταμώνα σχημάτισε ποινική δικογραφία κατά του δήμου Ανατολικού Ολύμπου, για την μη έγκαιρη πρόσληψη ναυαγοσώστων για την παραλία των Νέων Πόρων του νομού Πιερίας.

    Σημειώνεται ότι από τις 16 Ιουνίου μέχρι και χτες καταγράφηκαν στην παραλία των Νέων Πόρων πέντε πνιγμοί.

    Από σήμερα περιπολούν στην παραλία των Νέων Πόρων πέντε εθελοντές ναυαγοσώστες.

    [09] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ Η Ν.Δ. ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (19:02 UTC+2)

    ''Είναι κατανοητό το ότι ο κ. Καραμανλής διακατέχεται από το άγχος της απώλειας και των επόμενων εκλογών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρεί τίποτα στη χώρα. Κάθε άλλο μάλιστα», επισήμανε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    «Εχουμε όλοι συμφωνήσει ότι πρέπει να κουβεντιάσουμε επιτέλους για τις αλλαγές στο εκλογικό μας σύστημα, για την ενίσχυση της αναλογικότητας της ψήφου, των μέτρων διαφάνειας και ανανέωσης της πολιτικής ζωής. Αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει και θα γίνει», τόνισε.

    Ο κ. Πρωτόπαπας εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο κ. Καραμανλής θ΄ αναθεωρήσει τη στείρα και αρνητική στάση του και θα συμμετάσχει σ' αυτόν - θέτοντας και τα ζητήματα που τον απασχολούν - ώστε να μην παραμένει από μακριά θεατής των εξελίξεων, την ώρα που αυτός ο διάλογος θα διεξάγεται μέσα στην ελληνική κοινωνία».

    «Οσον αφορά το θέμα του ανοίγματος των κωδικών των Βουλευτών, εμείς με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού πήραμε την ευθύνη και την προωθούμε, όσον αφορά τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ας πράξει και ο κ. Καραμανλής το ίδιο για το δικό του χώρο'', σημείωσε.

    [10] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΟΔΗΓΟΥ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Ο δράστης της επίθεσης και του τραυματισμού οδηγού ταξί στην Αγια Παρασκευή, το βράδυ της Τρίτης και την Τετάρτη συνελήφθη από την αστυνομία πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Πρόκειται για τον ναρκομανή 24χρονο Ανέστη Τερίκογλου, ο οποίος επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι τον Σπύρο Παπιδάκη στην οδό Δημητρίου Ράλλη στην Αγία Παρασκευή.

    Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν σε καφετερία στα Πατήσια και έφτασαν στα ίχνη του από τσαντάκι με έγγραφα που βρήκαν μέσα στο ταξί, τα οποία ο δράστης είχε ξεχάσει στην προσπάθεια του να διαφύγει.

    Όπως ο ίδιος ομολόγησε είχε πάρει το ταξί από την Μεσογείων και το ποσό που τελικά άρπαξε ήταν 50 ευρώ.

    [11] ΔΡΥΣ:Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2003 (20:29 UTC+2)

    "Η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2003 σημαδεύτηκε από την έγκριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και έτσι εντάχθηκε δικαιωματικά στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ένωσης".

    Με την επισήμανση αυτή, υποδέχτηκε τον υπουργό Γεωργίας Γ.Δρυ, που προήδρευσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας το προηγούμενο εξάμηνο, ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Daul στη σημερινή συνεδρίαση για τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αλιείας κ.Stevenson ανέφερε ότι τα δύο χαρακτηριστικά που καθορίζουν την Ελληνική Προεδρία είναι η ικανότητα και ο επαγγελματισμός στην αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων όπως είναι η αλιεία στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με τις υδατοκαλλιέργειες και η κρίση στο καθεστώς των ''δυτικών υδάτων''.

    Ο κ. Δρυς, στον απολογισμό της θητείας του επεσήμανε ότι η έγκριση της νέας ΚΑΠ, η οποία θα καθορίσει την ευρωπαϊκή γεωργία για πολλά χρόνια, αποτελεί την κορυφαία στιγμή της Προεδρίας και συνάμα αποδεικνύει ότι οι φιλόδοξοι στόχοι επιτυγχάνονται με ρεαλισμό και πολλή εργασία.

    Η προσπάθεια, είπε, ήταν επίπονη και οι μαραθώνιες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, με έναν έντιμο συμβιβασμό χωρίς νικητές και ηττημένους. Η ΚΑΠ που συμφωνήθηκε δημιουργεί τη νέα εποχή για την Ευρωπαϊκή Αγροτική Οικονομία με κύρια χαρακτηριστικά, την ποιότητα των τροφίμων, την ασφάλεια των καταναλωτών, την προστασία περιβάλλοντος και τον σεβασμό του ευρωπαίου φορολογούμενου.

    Συνοπτικά στα πεπραγμένα της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Δρυς συμπεριέλαβε ενδεικτικά τα ακόλουθα:

    Στον γεωργικό τομέα:

    Την υιοθέτηση σημαντικών αποφάσεων για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης, τη θέσπιση ΚΟΑ για την αιθυλική αλκοόλη, τη σύναψη συμφωνιών για τη ζάχαρη, τον καθορισμό των εισαγωγικών δασμών σιτηρών, κ.λ.π.

    Την υιοθέτηση της πρότασης για τον αφθώδη πυρετό, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η αποτροπή της νόσου αυτής.

    Την παράταση των μεταβατικών μέτρων για τις σπογγόμορφες εγκεφαλοπάθειες, η πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου και του Ε. Κοινοβουλίου για τις υγειονομικές συνθήκες των ζώων, η απόφαση του Συμβουλίου για τα μέτρα προστασίας κατά της νόσου Newcastle στις ΗΠΑ.

    Την επίτευξη Κοινής Θέσης σε προτάσεις της Επιτροπής όπως η απαγόρευση χρήσης στα παραγωγικά ζώα ουσιών με ορμονική και θυρεοστατική δράση, η επιτήρηση των ζωονόσων και ζωονοσογόνων παραγόντων, ο έλεγχος της Σαλμονέλας, η χρήση των προσθετικών στις ζωοτροφές κλπ.

    Στην αλιεία:

    Εγκρίθηκαν τα προγράμματα ανασύστασης αλιευμάτων Ατλαντικού.

    Εγκρίθηκαν οι αρχές για τη διαχείριση της μεσογειακής αλιευτικής πολιτικής.

    Το Συμβούλιο αποφάσισε για το σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων και τις ποσοστώσεις για το 2003 (TAC's - Quotas).

    Ολοκληρώθηκε η μεταφορά στο κοινοτικό δίκαιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τους περιφερειακούς αλιευτικούς οργανισμούς, στους οποίους η Κοινότητα έχει προσχωρήσει.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, εξεδόθη η πρώτη από μια σειρά, διμερών αλιευτικών συμφωνιών με χώρες του Ειρηνικού, (Κιριμπάτι), ενώ τα αλιευτικά πρωτόκολλα με τη Γουϊνέα και το Μαυρίκιο παρατάθηκαν για ένα ακόμη έτος.

    [12] ΚΟΜΙΣΙΟΝ:ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ EUROSTAT

    Βρυξέλες, 9 Ιουλίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Σε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του πρώην Γενικού Διευθυντή της Eurostat, Υβ Φρανσέ και δύο βοηθών του προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο διασπάθισης κοινοτικών κονδυλίων στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

    Τα συγκεκριμένα στελέχη της Eurostat κατηγορούνται ότι άνοιξαν λογαριασμό στις 18 Μαρτίου σε ταμιευτήριο του Λουξεμβούργου και κατέθεσαν 900.000 ευρώ, που προορίζονταν για τα ταμεία της ΕΕ.

    Σύμφωνα μάλιστα με τους Financial Times, που έφεραν το θέμα στο φως της δημοσιότητας πριν από 20 ημέρες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι και άλλοι τρεις τουλάχιστον επίτροποι γνώριζαν περισσότερα απ' όσα έχουν δημοσίως παραδεχθεί για το σκάνδαλο.

    Η Επιτροπή ανακοίνωσε το απόγευμα με σχετική έκθεση της ότι οι τρεις αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν πειθαρχικές κυρώσεις. Ο κ. Φρανσέ και ένας ακόμη ανώτερος αξιωματούχος παραιτήθηκαν τον Μάιο αρνούμενοι όλες τις κατηγορίες περί οικονομικής ατασθαλίας.

    Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συντάχθηκε μετά από πρόσφατες έρευνες αναφέρει ότι υπήρξε σοβαρή κακοδιαχείριση χρημάτων στην Eurostat σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από αυτήν που είχε αρχικά αποκαλυφθεί. Η διασπάθιση των κοινοτικών κεφαλαίων πιστεύεται ότι ξεκίνησε από το 1989.

    Εικοσαμελής ομάδα από την Επιτροπή θα συνεργαστεί με ειδικούς από την υπηρεσία καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος της ΕΕ για να εξακριβωθεί το μέγεθος της απάτης. Η αναφορά της Κομισιόν επισημαίνει ότι όλα τα αρχεία της Eurostat έχουν «κλειδωθεί» από την Τρίτη το απόγευμα και δεν είναι προσβάσιμα.

    Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα δημόσιας διοίκησης Νιλ Κίνοκ συναντήθηκε το απόγευμα με τον αρμόδιο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πέδρο Σόλμπες και ανέφεραν τα αποτελέσματα ερευνών στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οπως δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση προς το παρόν δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της κατάχρησης κοινοτικών κονδυλίων με στόχο τον προσωπικό πλουτισμό, ούτε όμως και να αποκλεισθεί.

    Ο κ. Κίνοκ ανέφερε ότι υπήρξαν απαράδεκτες και ανάρμοστες τακτικές στην λειτουργία της Eurostat και πρόσθεσε ότι η έρευνα που θα ακολουθήσει θα είναι η πιο εξονυχιστική που έχει γίνει από την Επιτροπή.

    Η Επιτροπή αποφάσισε να διορίσει νέο διευθυντή στην Eurostat τον Ολλανδό Βάντεν Εμπιλε.

    Σημειώνεται ότι όλοι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το 1999 εν μέσω κατηγοριών για νεποτισμό και κακοδιαχείριση.

    [13] VIVODI TELECOM:ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ 5 ΕΚ.

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ προχώρησε η Vivodi Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. Το μετοχικό κεφάλαιο της αυξήθηκε κατά 33% και ανέρχεται πλέον στα 20 εκατ. ευρώ.

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Vivodi Τelecom, σε συνδυασμό με την πρόοδο που έχει καταγράψει στα δύο χρόνια λειτουργίας της στην ελληνική καθώς και στη διεθνή αγορά τηλεπικοινωνιών, θα αποτελέσει το μοχλό για περαιτέρω σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της.

    Ειδικότερα, το ποσό από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διατεθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρίας στο εξωτερικό με νέες στρατηγικές συμφωνίες και συνεργασίες, σε νέες σημαντικές συνεργασίες στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και σε τεχνολογικό εξοπλισμό που θα αναβαθμίσει τη δικτυακή υποδομή της.

    Οι επενδύσεις της Vivodi Telecom προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

    [14] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Δυο προσφυγές κατά της Ελλάδας αποφάσισε να υποβάλει στο Δικαστήριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη τήρηση από τη χώρα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

    Η μια εκ των προσφυγών αφορά στην ελληνική νομοθεσία για τις υπηρεσίες ρυμούλκησης, και η άλλη στα λιμενικά τέλη που επιβάλλονται για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗΣ

    Η ελληνική νομοθεσία παρέχει στα πλοία υπό ελληνική σημαία το αποκλειστικό δικαίωμα να διενεργούν όλα τα είδη ρυμούλκησης εντός ή μεταξύ των ελληνικών χωρικών υδάτων και να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που αναφέρονται άμεσα στις παροχές αυτές. Η ρυμούλκηση από ρυμουλκά ή αλλοδαπά πλοία που ανήκουν σε άλλες κατηγορίες επιτρέπεται μόνον εφόσον το σημείο αναχώρησης ή προορισμού της ρυμούλκησης βρίσκεται σε αλλοδαπό κράτος, όταν το πλοίο διαπλέει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς και σε περίπτωση έκτακτης και άμεσης ανάγκης ή ανωτέρας βίας.

    Όπως επισημαίνει η Επιτροπή οι κανόνες αυτοί που χορηγούν αποκλειστικά στα ελληνικά πλοία το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ρυμούλκησης στα ελληνικά χωρικά ύδατα αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο.

    Ειδικότερα, συνιστούν διάκριση έναντι πλοίων που φέρουν σημαία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία θα μπορούσαν να παράσχουν υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών στην Ελλάδα. Η διάκριση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να παρέχεται ιδιαίτερο πλεονέκτημα στην εσωτερική αγορά και στις εγχώριες υπηρεσίες μεταφορών της Ελλάδας.

    ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ

    Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει επίσης την επιβολή των κατωτέρω λιμενικών δικαιωμάτων και τελών τα οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, δε συμβιβάζονται με το κοινοτικό δίκαιο:

    -λιμενικά δικαιώματα που επιβάλλονται σε οχήματα κατά την επιβίβαση σε πορθμείο που πραγματοποιεί διεθνές δρομολόγιο, ενώ τέτοιου είδους δικαιώματα δεν εισπράττονται για δρομολόγια μεταξύ ελληνικών λιμένων

    -λιμενικά δικαιώματα που επιβάλλονται στα πλοία τα οποία μεταφέρουν επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιερόπλοιων) ή στα πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα κατά τον κατάπλου, την προσέγγιση και την πρόσδεση στους ελληνικούς λιμένες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το ύψος των οποίων είναι χαμηλότερο για μεταφορικές υπηρεσίες μεταξύ δύο λιμένων της εθνικής επικράτειας από εκείνο στην περίπτωση διεθνών μεταφορών

    -λιμενικά τέλη που επιβάλλονται στους επιβάτες, το ύψος των οποίων είναι χαμηλότερο για μεταφορικές υπηρεσίες μεταξύ δύο λιμένων της εθνικής επικράτειας από εκείνο στην περίπτωση διεθνών μεταφορών

    -λιμενικά δικαιώματα υπέρ των δημοτικών αρχών, που επιβάλλονται στα πλοία τα οποία έχουν ως προορισμό λιμένα του εξωτερικού.

    Το ύψος των δικαιωμάτων και τελών που επιβάλλονται από το ελληνικό κράτος διαφέρει ανάλογα με τον λιμένα προορισμού του πλοίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διεθνείς μεταφορές υπόκεινται σε υψηλότερα τέλη σε σχέση με τις εσωτερικές μεταφορές, στις οποίες επιβάλλονται χαμηλότερα τέλη ή απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη αυτά.

    Μολονότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβαίνει σε διάκριση με βάση την υπηκοότητα του φορέα παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, συνιστά εν τούτοις φραγμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών με τη διάκριση μεταξύ εγχώριων και διεθνών μεταφορών, ενώ η λιμενική υπηρεσία για την οποία επιβάλλονται τα τέλη αυτά είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις.

    [15] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ 9 ΜΕΛΗ

    Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2003 (18:51 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την παράταση έως και την 31η Οκτωβρίου 2002 των καθεστώτων ενισχύσεων στον τομέα των αερομεταφορών που χορηγούν εννέα χώρες, ανάμεσά τους και η χώρα μας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της στις ειδικές ενισχύσεις που χορήγησαν η Ελλάδα, η Δανία, η Ισπανία, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία στον τομέα των αερομεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

    Η Επιτροπή και με παλαιότερες ανακοινώσεις έχει επισημάνει ότι ορισμένα είδη ενισχύσεων, όπως είναι οι ενισχύσεις για τις ασφάλειες, «έχουν ως στόχο να επανορθώσουν τις ζημιές οι οποίες προκαλούνται από έκτακτες θεομηνίες» και ως εκ τούτου μπορούν να χορηγηθούν κατ' εξαίρεση στον τομέα των αερομεταφορών.

    Η Επιτροπή υπενθυμίζει επίσης τις δηλώσεις της στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2002 σύμφωνα με τις οποίες η τρέχουσα κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά των αερομεταφορών δεν δικαιολογεί πλέον μία νέα παράταση των εθνικών μηχανισμών εγγύησης.

    [16] ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 9 Ιουλίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Καλό ήταν το κλίμα στη σημερινή, πρώτη, συνεδρίαση της κοινής αμερικανοτουρκικής επιτροπής που συστήθηκε προκειμένου να διερευνήσει το επεισόδιο με τη σύλληψη 11 τούρκων στρατιωτών από τις αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, την περασμένη Παρασκευή.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για καλό κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία εξετάστηκαν οι συνθήκες του περιστατικού, που προκάλεσε νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Αγκυρας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο.

    [17] ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Λιουμπλιάνα, 9 Ιουλίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στη Σλοβενία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

    Ο κ. Μάροβιτς θα έχει στη Λιουμπλιάνα συνομιλίες με τον Σλοβένο ομόλογό του Γιάνεζ Ντρνοβσεκ, ενώ παρουσία των δύο προέδρων ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ και ο υπουργός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων της Σερβίας - Μαυροβουνίου Ράσιμ Λιάγιτς θα υπογράψουν συμφωνία για αναπτυξιακή συνεργασία με την οποία θα καταστεί δυνατή η τεχνική βοήθεια από τη Σλοβενία στη Σερβία - Μαυροβούνιο στην πορεία προσέγγισης της Ε.Ε.

    Οι πρόεδροι Μάροβιτς και Ντρνοβσεκ θα συναντηθούν με περισσότερους από 200 επιχειρηματίες των δύο χωρών που συμμετέχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Σλοβενίας.

    Τον κ. Μάροβιτς συνοδεύουν οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων Μαυροβουνίου και Σερβίας Μπράνιμιρ Γκβοζντένοβιτς και Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς οι οποίοι αύριο θα συναντηθούν με το Σλοβένο υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Γιάνεζ Ποτότσνικ.

    Η Σλοβενία και η Σερβία - Μαυροβούνιο εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις στις 9 Δεκεμβρίου του 2000 και από τότε έχουν υπογράψει 14 διμερείς συμφωνίες, δύο πρωτόκολλα και ένα πρόγραμμα συνεργασίας. Οι δύο χώρες συνεργάζονται και στο πλαίσιο περιφερειακών προγραμμάτων, όπως η Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και Πρωτοβουλία των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

    [18] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΖΕΡ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αγκυρα, 9 Ιουλίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Την ετοιμότητα της Τουρκίας για κάθε είδους συμβολή στις προσπάθειες ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, στον ισραηλινό ομόλογό του, Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος επισκέπτεται τη γειτονική μας χώρα.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet με τίτλο «Πρόταση από τον Σεζέρ για διάσκεψη ειρήνης», ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε είδος συμβολή προς το Ισραήλ και την Παλαιστίνη όσον αφορά τις προσπάθειες για την ειρήνη, ακόμη και την πραγματοποίηση διάσκεψης για την εξασφάλιση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία.

    Ο πρόεδρος Σεζέρ προέβη στην πρόταση αυτή για πρώτη φορά κατά την ομιλία του στην τελετή υποδοχής του ιραηλινού προέδρου,το Προεδρικό Μέγαρο και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

    Εξάλλου, ο ιραηλινός πρόεδρος, που ήρθε στην Τουρκία ως προσκεκλημένος του προέδρου Σεζέρ, κατά την ομιλία του είπε: «Πιστεύω ότι θα ωφελήσει η συνεργασία με την Τουρκία στην εξασφάλιση της ειρήνης. Η Τουρκία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αραβικών χωρών και Ισραήλ. Η συνεργασία Η.Π.Α. Τουρκίας και Ισραήλ είναι σημαντική και απαραίτητη για την περιοχή και για τον κόσμο».

    Τα λόγια αυτά του κ. Κατσάβ κρίθηκαν σημαντικά αυτή την περίοδο που η ψυχρότητα μεταξύ Τουρκίας και Η.Π.Α. έχει μετατραπεί σε σοβαρή κρίση με το τελευταίο γεγονός στο Βόρειο Ιράκ.

    Η αναφορά του Κατσάβ στη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών σχολιάστηκε ως διατύπωση της επιθυμίας του Ισραήλ να κάνει αισθητή την ενόχλησή του από την τελευταία κρίση μεταξύ Τουρκίας Η.Π.Α. καθώς και την επιθυμία του να ξεπεραστεί η κρίση το ταχύτερο δυνατό.

    Ο ισραηλινός πρόεδρος ήρθε στην Τουρκία συνοδευόμενος από 90 επιχειρηματίες. Στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Σεζέρ προς τιμήν του ισραηλινού ομολόγου του, παρέστη όλη η ηγεσία.

    [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2004

    Βουκουρέστι, 9 Ιουλίου 2003 (19:04 UTC+2)

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκλογές του 2004. Στη συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος που πραγματοποιείται σήμερα ορίστηκε μία επιτροπή για τις εκλογές που θα έχει συντονιστικό χαρακτήρα.

    Παρά το φαινόμενο της διαφθοράς και την σχετικά μικρή οικονομική πρόοδο της Ρουμανίας που δημιουργούν προβλήματα στην ένταξη της στην Ε.Ε. το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει μία σημαντική προτεραιότητα, τις εκλογές. Η νίκη στις γενικές εκλογές του 2004 είναι πολύ σημαντική για το κόμμα, αφού θα του εξασφαλίσει την επόμενη τετραετία στην εξουσία και θα ισχυροποιήσει τη θέση του, αν επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2007.

    Το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος διόρισε τον Νταν Ματέι Αγάθον, Γενικό Γραμματέα της παράταξης μετά την παραίτηση του Κόζμιν Γκούσα. Επίσης διορίστηκαν έξι νέοι αντιπρόεδροι του κόμματος.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΓΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

    Αγκυρα, 9 Ιουλίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σε ανταπόκριση του Κασίμ Τζίντεμιρ από την Ουάσιγκτον, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στις σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ, γράφει ότι Αμερικανοί αρμόδιοι που μίλησαν στην εφημερίδα, ισχυρίστηκαν πως:

    Οι Τούρκοι στρατιώτες που αρχικά συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, προβαίνουν σε διάφορες απαράδεκτες ενέργειες και δρουν κατά τρόπο επικίνδυνο.

    Οι ίδιοι αρμόδιοι τόνισαν: «Αν είναι σωστές οι υποψίες μας και οι δραστηριότητες αυτές που πιστεύουμε ότι γίνονται, η συμπεριφορά αυτή έχει σαν στόχο να καταφέρει κτύπημα στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Δεν ζητήσαμε συγνώμη διότι δεν πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει λάθος».

    Οι ίδιοι επεσήμαναν πως το πρόβλημα μεταξύ των δυο χωρών δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα του εγγράφου που δεν πέρασε από τη Βουλή την 1η Μαρτίου και ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να απαυδήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες που ήταν στα πλοία, στα τουρκικά παράλια.

    Ακόμη, πρόσθεσαν πως οι ειδικές τουρκικές μονάδες επιχειρήσεων στο Βόρειο Ιράκ καταβάλλουν προσπάθεια να επιφέρουν αναστάτωση στην περιοχή και ότι αυτές οι ανεπιθύμητες δραστηριότητες συνεχίζονται.

    Ένας από τους αρμοδίους αυτούς είπε: «Σε κάποιο σημείο οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ είναι υποχρεωμένες να αποσυρθούν. Ακόμη δεν το ζητήσαμε αλλά αυτό θα πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό».

    Άλλος Αμερικανός αρμόδιος, αναφερόμενος στις ενέργειες των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή πρόσθεσε: «Εσείς δεν δώσατε άδεια προσγείωσης ακόμη και σε αεροσκάφος μας που είχε κτυπηθεί. Αυτό αρμόζει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ; Όλα αυτά έχουν αφήσει σε μας "άσχημη γεύση"».

    Η Τουρκία, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ο πιο στενός και ο πιο έμπιστος σύμμαχος, άρχισε πλέον να θεωρείται ειδικά από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς αρμοδίους ως "χώρα-πρόβλημα".

    Οι Αμερικανοί αρμόδιοι σχετικά με την άσχημη συμπεριφορά που τήρησαν προς τους Τούρκους στρατιώτες, είπαν: «Γίνονταν ενέργειες που απαιτούσαν κάτι τέτοιο και αυτές δεν συμβιβάζονταν με το πνεύμα της συμμαχίας».

    Άλλος Αμερικανός αρμόδιος είπε τα εξής: «Εδώ και μακρό χρονικό διάστημα παρακολουθούμε την μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας. Ξέρουμε τι έκαναν. Έχουμε στα χέρια μας πολύ σημαντικές και ευαίσθητες πληροφορίες. Εάν αυτές επαληθευθούν, το θέμα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Η τουρκική πλευρά είναι σαν "να σκάβει το λάκκο της". Δεν θα έπρεπε να γίνουν αυτά».

    Ο Γενικός Διευθυντής της Hurriyet Ερτουγρούλ Οζκιόκ, σε άρθρο του σχετικά με το θέμα, γράφει:

    Το ένα από τα θέματα για τα οποία ήθελα να μάθω τι συμβαίνει σχετικά με το Βόρειο Ιράκ ήταν ο χαρακτήρας των δισκετών που πήραν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Οι Τούρκοι στρατιώτες είπαν στην Κυβέρνηση ότι στις δισκέτες αυτές δεν υπήρχαν ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

    Όμως, υπάρχει κι ένα άλλο θέμα που προκαλεί δυσφορία. Τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο Τουρκικό Στρατηγείο. Οι Αμερικανοί τώρα ρωτούν γιατί βρισκόντουσαν εκρηκτικά σ' ένα κέντρο για το οποίο λέγεται ότι δεν έχει επιχειρησιακό χαρακτήρα.

    «Κρίση Ράμπο»

    Η Vatan, σε εσωτερική σελίδα αναφέρει ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε πως εκείνος που έχασε στην "κρίση ράμπο" ήταν οι Η.Π.Α. και ότι από την πρώτη στιγμή του συμβάντος η Κυβέρνηση έκανε τα απαιτούμενα και ήρθε σε επαφή με το ανώτατο επίπεδο των Η.Π.Α.

    Ακόμη τόνισε πως η σύλληψη των Τούρκων στρατιωτών έγινε εν αγνοία της Ουάσιγκτον και της προσωρινής διοίκησης στη Βαγδάτη.

    Ο κ.Γκιούλ υπογράμμισε πως θα γίνουν αυτά που απαιτούνται όσον αφορά τους υπευθύνους και ότι σήμερα αρχίζουν οι διμερείς συνομιλίες σε επίπεδο Αντιστρατήγων.

    [21] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τ. ΜΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (19:11 UTC+2)

    «Είμαι εδώ για να μάθω». Με τη φράση αυτή υποδέχθηκε τα στελέχη της «Αθήνα 2004» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ κατά την εκδήλωση ενημέρωσης των στελεχών της πρεσβείας αναφορικά με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    «Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες μας εμπνέουν περισσότερο και από τους Ολυμπιακούς», τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Μίλερ, προτρέποντας τους Αμερικανούς διπλωματικούς υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους, να βοηθήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο για την επιτυχία αυτής της παγκόσμιας διοργάνωσης, τον Σεπτέμβριο του 2004 στην Αθήνα.

    Η Γενική Διευθύντρια Παραολυμπιακών Αγώνων της «Αθήνα 2004» Ιωάννα Καρυοφύλλη, αναφέρθηκε εκτενώς στην προετοιμασία της διοργάνωσης, στις συμμετοχές αθλητών με αναπηρία από 139 χώρες του κόσμου (έναντι 123 στο Σύδνεϋ), στα 18 αθλήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, στο πρόγραμμα Εθελοντισμού κ.α.

    Η κα Καρυοφύλλη τόνισε ότι για πρώτη φορά οι Αθλητές με αναπηρία δεν θα καταβάλλουν δικαίωμα συμμετοχής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα από εισήγηση της Αθήνα 2004 και απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο Αναστάσιος Κωστάρης, στέλεχος Επικοινωνίας της «Αθήνα 2004», προβάλλοντας ένα video με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των Αγώνων αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως αθλητή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ενώ η Μαριλύ Χριστοφή, υπεύθυνη προσαρμογών στα Ολυμπιακά έργα, αναφέρθηκε στις πολλές και σημαντικές αλλαγές που θα γίνουν στην πόλη και κυρίως στο πρόγραμμα προσβασιμότητας, το οποίο πραγματοποιείται με αφορμή Παραολυμπαικούς Αγώνες και θα αποτελέσουν την μεγάλη κληρονομιά τους στη χώρα μας.

    [22] ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΠΙΝΓΚ - ΠΟΝΓΚ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (18:21 UTC+2)

    Με την ελπίδα να στείλουν άλλη μια φορά ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον του αθλήματος αναχωρούν αύριο για το Νόβισαντ οι μικρές εθνικές μας ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που θα λάβουν μέρος στο 46ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων σε ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα.

    Τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα εφήβων, νεανίδων, παίδων και κορασίδων θα μεταβούν αεροπορικώς στο Βελιγράδι κι από εκεί οδικώς στην πόλη της Σερβίας, η οποία θα φιλοξενήσει την πολύ σημαντική διοργάνωση από τις 11 μέχρι τις 20 του μήνα.

    Στην αποστολή μετέχουν οι εξής αθλητές κι αθλήτριες: Κώστας Μουτσάκης, Γιάννης Γεωργαντάς, Σπύρος Κιούφης, Λευτέρης Μάκρας (νέων), Φιλαρέτη Εξάρχου, Μαρία Κρουστάλλη, Όλγα Γεωργοπούλου, Ιωάννα Τραντάκη (νεανίδων), Ανδρέας Τσεγγενές, Γιώργος Σκέας, Γιώργος Κανάσης (παίδων), Αγγελίνα Παπαδάκη, Μαρία Χριστοφοράκη και Μαρία Αμανατίδου (κορασίδων).

    Τους διεθνείς μας συνοδεύουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κώστας Βατσακλής, Γεβόντ Χανεγιάν, Χρήστος Λάμης και Σωκράτης Παπασάβογλου, οι οποίοι θα είναι αντίστοιχα υπεύθυνοι στα τέσσερα εθνικά μας συγκροτήματα. Αρχηγοί αποστολής είναι ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α. Χρήστος Χριστοδουλάτος και ο Ταμίας της Ομοσπονδίας Μιχάλης Λογοθέτης. Στο Νόβισαντ θα ταξιδέψουν και οι διεθνείς διαιτητές Ειρήνη Σκάρπου και Αλίκη Μαρμαρά.

    Το πρώτο μέρος της διοργάνωσης περιλαμβάνει, όπως πάντα, το αγώνισμα του ομαδικού. Στην πρώτη φάση οι νέοι θα έχουν αντιπάλους τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία (8ος όμιλος), οι νεάνιδες την Τουρκία, τη Φινλανδία και το Κόσοβο (επίσης 8ο γκρουπ), οι παίδες την Ισπανία, την Εσθονία και τη Φινλανδία (7ος όμιλος) και οι κορασίδες την Εσθονία και τη Φινλανδία (8ο γκρουπ), εκτός κι αν σ' αυτή την κατηγορία εμφανιστούν λιγότερες από 36 ομάδες και γίνει διαφοροποίηση των ομίλων.

    Τα παιδιά ολοκλήρωσαν σήμερα (Τετάρτη) την κοινή προετοιμασία που έκαναν στην Αργυρούπολη για περίπου δύο βδομάδες και είναι έτοιμα να διεκδικήσουν πορεία καλύτερη από την περσινή, με αρχικό στόχο τη βελτίωση των θέσεων σε όλες, αν είναι δυνατόν, τις κατηγορίες.

    [23] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ ΟΙ ΠΑΙΔΕΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Αναχώρησε σήμερα για τα Σκόπια η εθνική ομάδα παίδων της ελευθέρας πάλης προκειμένου να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 13 του μήνα στη γειτονική χώρα.

    Τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν οι αθλητές: Γ.Μουστόπουλος (42κ.) Ακριτίδης (46 κ.), Ι. Θεοδωρίδης (50 κ.), Κ. Μαρτίδης (54 κ.), Ι. Κωνσταντινίδης (58 κ.) Κ. Χατσικίδης (63 κ.) Α. Καραγάτσος (69 κ.) Ο. Ζίτνικ (76 κ.), Ι. Παπαδόπουλος (85 κ.) Ι. Καργιωτάκης (100 κ.).

    Αρχηγός της αποστολής είναι ο Παντελής Χατζηθεοδώρου, υπεύθυνοι προπονητές οι Ν. Μουστόπουλος, Μαρτίδης, Π. Δεσκουλίδης. Στην αποστολή μετέχουν και οι διεθνείς διαιτητές Θεόδωρος Πρεβολαράκης και Τρύφων Πελετίδης.

    [24] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΤΑΠ ΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (16:06 UTC+2)

    Ο Μηνάς Μαλλάτος πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς, στο τρίτο ετάπ στο διεθνή Γύρο Ρουμανίας (κατηγορία 2,6).

    Ο πρωταθλητής του ΠΟ Βόλου, πήρε την ένατη θέση στη διαδρομή Αλμπα Τζούλια-Τίργκου Μούρε, συνολικής απόστασης 141 χιλιομέτρων, ενώ σε συνδυασμό με την 9η θέση που πήρε στο 1ο και την 3η στο 2ο ετάπ, κατέχει την πρώτη θέση στους πόντους.

    Ακόμη από ελληνικής πλευράς, ο Ελπιδοφόρος Ποτουρίδης κατετάγη 10ος, ενώ ακολούθησαν οι Βασίλης Γιαννιώσης (11ος), Γιώργος Τέντσος (22ος) και Γιάννης Τσακουρίδης (38ος, ήταν πρώτος στο σπριντ ευθείας). Ακόμη ο Άγγελος Αρμενατζόγλου ήταν 42ος. Στη γενική κατάταξη, ο Ποτουρίδης κατέχει την έβδομη θέση, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται και ο Μαλλάτος (8ος).

    Την πρώτη θέση και στο τρίτο ετάπ (όπως και στο δεύτερο) πήρε ο Σεργκέι Τρεμπνιάκοφ από το Καζακστάν.

    Το 4ο ετάπ του Γύρου Ρουμανίας που θα γίνει σήμερα (Τετάρτη) είναι συνολικής απόστασης 145χλμ (Τίργκου Μούρε-Σίμπιου).

    [25] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΟΠΕΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

    Ρέθυμνο, 9 Ιουλίου 2003 (15:59 UTC+2)

    Με τα προκριματικά των γυναικών ανοίγει σήμερα στο Ρέθυμνο η αυλαία του τουρνουά όπεν του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ.

    Στο ταμπλό των προκριματικών, με 35 συνολικά ζευγάρια, μετέχουν και τέσσερις ελληνικές ομάδες: Νικολαΐδου - Τσιαρτσιάνη, Διλαβέρη - Λάγιου, Λαζαρίδου - Πλαγιαννάκου και Σκουλά - Θεοδώρου.

    Στα αντίστοιχα προκριματικά των ανδρών που θα ξεκινήσουν αύριο (31 ομάδες), παίρνουν μέρος από ελληνικής πλευράς: Δημητρακάκος - Μαυράκης, Αγγελίδης - Ζωλασταθιάδης, Μυλωνάς - Πανούσος, Κνάπεκ - Ξενάκης.

    [26] ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑΕΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Τεχεράνη, 9 Ιουλίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι το Ιράν δέχθηκε να μελετήσει το αίτημα για αυστηρότερους ελέγχους από τη διεθνή κοινότητα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Ομάδα ειδικών της ΙΑΕΑ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη για να δώσει διευκρινίσεις για τις ανησυχίες του Ιράν σχετικά με τους αυστηρότερους ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι επισκέφθηκε σήμερα την Τεχεράνη με αίτημα την υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συνθήκης Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT).

    [27] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως διεμήνυσε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν από τις Βρυξέλλες, είναι αποφασισμένη να μην τροποποιήσει τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της Τουρκία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με θέμα τη στρατηγική της ΕΕ με τις νέες γειτονικές χώρες μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης, ο κ. Φερχόιγκεν διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας στο οποίο φέρεται να προτείνει αλλαγές στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ώστε να αναιρεθεί η προοπτική ένταξής της στην Ένωση.

    Όπως ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπός, η απόφαση της ΕΕ για την υποψηφιότητα της Τουρκίας ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999 και επαναβεβαιώθηκε σε επόμενες Συνόδους Κορυφής, όπως της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2002.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με θέμα τη στρατηγική της ΕΕ με τις νέες γειτονικές χώρες μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης, ο κ. Φερχόιγκεν διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας στο οποίο φέρεται να προτείνει αλλαγές στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ώστε να αναιρεθεί η προοπτική ένταξής της στην Ένωση.

    Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν διευκρίνισε ακόμη ότι η απόφαση αυτή αποτελεί σαφή πολιτική επιλογή της ΕΕ και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία "μια ειλικρινής ευκαιρία" ώστε να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που απαιτούνται για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επανέλαβε δε, ότι η διαδικασία που έχει δρομολογήσει η ΕΕ για το τουρκικό αίτημα είναι γνωστή και υπενθύμισε ότι το φθινόπωρο του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει έκθεση προόδου για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην Τουρκία, η οποία θα συνοδεύεται από σύσταση που θα απαντά στο ερώτημα κατά πόσο η Αγκυρα μπορεί να προχωρήσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Όπως ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπός, η απόφαση της ΕΕ για την υποψηφιότητα της Τουρκίας ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999 και επαναβεβαιώθηκε σε επόμενες Συνόδους Κορυφής, όπως της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2002.

    Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν διευκρίνισε ακόμη ότι η απόφαση αυτή αποτελεί σαφή πολιτική επιλογή της ΕΕ και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία "μια ειλικρινής ευκαιρία" ώστε να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που απαιτούνται για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επανέλαβε δε, ότι η διαδικασία που έχει δρομολογήσει η ΕΕ για το τουρκικό αίτημα είναι γνωστή και υπενθύμισε ότι το φθινόπωρο του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει έκθεση προόδου για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην Τουρκία, η οποία θα συνοδεύεται από σύσταση που θα απαντά στο ερώτημα κατά πόσο η Αγκυρα μπορεί να προχωρήσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Καταλήγοντας, ο κ. Φερχόιγκεν κατέστησε σαφές ότι η Επιτροπή απορρίπτει οποιαδήποτε εναλλακτικά σενάρια για τη στρατηγική της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία καθώς κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε, θα αποτελούσε ένα λάθος μήνυμα προς την Αγκυρα.

    [28] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΑΚΥΡΩΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Βερολίνο, 9 Ιουλίου 2003 (17:56 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ακύρωσε τις διακοπές του στην Ιταλία, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις του Ιταλού υφυπουργού Τουρισμού για τους Γερμανούς τουρίστες, τις οποίες το Βερολίνο χαρακτήρισε προσβλητικές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Σρέντερ είχε απειλήσει ότι θα ακυρώσει τις διακοπές του στην Ιταλία, που θα ξεκινούσαν στις 18 Ιουλίου, λόγω των δηλώσεων του Στέφανο Στεφάνι, ο οποίος χαρακτήρισε τους Γερμανούς τουρίστες «ξανθούς υπερεθνικιστές που ξεχύνονται στις παραλίες κάνοντας τρομερό θόρυβο».

    [29] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 9 Ιουλίου 2003 (17:09 UTC+2)

    Ξεπέρασαν τις 6.000 οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Ιράκ, ανακοίνωσε η βρετανο-αμερικανική οργάνωση «Καταμέτρηση Πτωμάτων στο Ιράκ» (IBC).

    Σύμφωνα με την οργάνωση, ο ελάχιστος αριθμός νεκρών αμάχων ανέρχεται στις 6.055 και ο μέγιστος στις 7.706, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η IBC, η οποία διευθύνεται από βρετανούς και αμερικανικούς ακαδημαϊκούς και ειρηνιστές, έχει επικρίνει ΗΠΑ και Βρετανία επειδή δεν προέβησαν σε επίσημη έρευνα για τους θανάτους μεταξύ των αμάχων.

    [30] Η Β.ΚΟΡΕΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΒΔΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

    Σεούλ, 9 Ιουλίου 2003 (16:18 UTC+2)

    Η Βόρεια Κορέα επεξεργάστηκε πρόσφατα μικρή ποσότητα ράβδων εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου, κάνοντας ένα βήμα ακόμη για την παραγωγή πλουτωνίου, υλικού απαραίτητου για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ανακοίνωσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ.

    Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Νότια Κορέα επιβεβαιώνει ότι η Πιονγιάνγκ έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των 8.000 ράβδων εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν, μετέδωσε το Ρόυτερς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επεξεργασία των ράβδων οδηγεί στην παραγωγή πλουτωνίου ικανού για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε διάστημα μηνών.

    [31] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 9 Ιουλίου 2003 (16:12 UTC+2)

    Θεατρική παράσταση, με το έργο του Γεωργίου Σουρή «Η Χειραφέτησις», δίνει, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο 11 Ιουλίου, η θεατρική ομάδα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, στο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης.

    Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων και έχει ενταχθεί στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Η θεατρική ομάδα του Συνδέσμου σχηματίστηκε το 1992, με στόχο να αποδείξει έμπρακτα ότι «αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα». Εκτοτε δίνει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Παρουσίασε δε, τα έργα «Μήδεια» του Μποστ, «Ιππής» του Αριστοφάνη και «Ζωρζ Νταντέν» του Μολιέρου, στα θέατρα Λυκαβηττού και Βεάκειου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α., αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

    Κ. Κούτρα

    [32] ΟΙ "ΒΑΤΡΑΧΟΙ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ - ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2003 (15:42 UTC+2)

    Την αρχαία θεατρική κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι», με πολλές καινοτομίες, αλλά και συμμετρικές αντιστοιχίες με το σήμερα, ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, για τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, στις 14, 15 και 16 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε περιοχές της Ελλάδας για να κλείσει την αυλαία των Επιδαυρίων στις 22 και 23 Αυγούστου.

    Οι «Βάτραχοι», έργο το οποίο ανεβαίνει σπάνια τα τελευταία χρόνια, αποτελείται από πολλούς και χαρακτηριστικούς ρόλους και από πληθωρικό χορό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του δυναμικού των ηθοποιών του ΚΘΒΕ (18 ηθοποιοί). Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Σωτήρης Χατζάκης, τη μετάφραση ο Κώστας Ταχτσής, τα σκηνικά η Ερση Δρίνη, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισουελ, τη μουσική η Ελίζαμπεθ Σουέντος, τη χορογραφία ο Κωνσταντίνος Ρήγος, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τη μουσική διεύθυνση ο Κρις Κούκελ.

    Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Μυλωνάς (Αισχύλος), Κώστας Σαντάς (Ευριπίδης), Χρήστος Στέργιογλου (Διόνυσος) και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Ξανθίας).

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ

    Πρόκειται για τη σκηνική αναπαράσταση της ζωής στον Κάτω Κόσμο, που μοιάζει πιο φωτεινός και πιο αστείος από την πραγματική ζωή, και προσφέρει δυνατότητες για μία ξέφρενη θεατρική γιορτή.

    Χρονικά τοποθετείται λίγο καιρό μετά το θάνατο του Ευριπίδη και λίγο καιρό πριν την τελική ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

    Ο θεός Διόνυσος και ο δούλος του Ξανθίας κατεβαίνουν στον Αδη για να βρουν και να φέρουν πίσω τον Ευριπίδη ή τον Αισχύλο, αφού δεν υπάρχουν πια άξιοι ποιητές στο Αθηναϊκό Θέατρο και ένας ποιητής είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να προσφέρει σωτηρία και παρηγοριά σε μία Αθήνα που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Στον Αδη ο Διόνυσος και ο Ξανθίας συναντούν τον χορό του έργου, έναν χορό ευτυχισμένων νεκρών (είναι εκείνοι που όσο ζούσαν είχαν μυηθεί στα Ελευσίνια Μυστήρια, εξασφαλίζοντας την αιώνια ευδαιμονία). Ο Διόνυσος καλείται να λύσει τη διαφορά μεταξύ Αισχύλου και Ευριπίδη για το ποιος από τους δύο είναι ο κορυφαίος ποιητής και ο άξιος για να αναστηθεί.

    «Πολύ θα ήθελα να φέρω πίσω στο σήμερα τον Ρίτσο ή τον Ελύτη. Και στις μέρες μας υπάρχει αυτή η ανάγκη της ποίησης» είπε ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, συγκρίνοντας τις συνθήκες της εποχής που έγραψε ο Αριστοφάνης τους «Βατράχους» με τη σύγχρονη εποχή, και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο από τα πιο δύσκολα του Αριστοφάνη ίσως επειδή είναι απατηλό. Υπάρχει η συμμετρική αντιστοιχία με τη σύγχρονη Ελλάδα και στις δύο εποχές έχουμε δύο δημοκρατίες υψηλού κινδύνου».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παράσταση αποφεύγεται η αθυροστομία, το σεξιστικό στοιχείο και τα σύμβολα, καθώς και οι αντιστοιχίες με πρόσωπα της επικαιρότητας. Περιέχεται, ωστόσο, έντονα το ουτοπικό στοιχείο του Αριστοφάνη και συνδυάζεται με τα Ελευσίνια Μυστήρια. «Το έργο είναι μία σουρεαλιστική κωμωδία, μία κωμωδία τραγικών καταστάσεων» είπε και εξέφρασε ικανοποίηση για τις συνεργασίες του, αλλά και αμηχανία για την επιτυχία της παράστασης. «Αισθάνομαι αμήχανος και μετέωρος για το έργο. Δεν είμαστε εργοτάξιο επιτυχημένων έργων πάντα. Είμαι υπερήφανος που γνώρισα έναν πολύ σημαντικό πρωταγωνιστή, τον Χορό, που είναι και η μήτρα του έργου γιατί από αυτούς βγαίνουν οι ρόλοι» είπε και επεσήμανε την ανάγκη οι νέοι σκηνοθέτες να μην εγκαταλείπουν ποτέ την έρευνα και το «ψάξιμο» γύρω από το αρχαίο θέατρο.

    Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Βίκτορ Αρδίττης, μίλησε για τον κίνδυνο τυποποίησης, αφού εδώ και 50 χρόνια στην Ελλάδα παρουσιάζονται αρχαία θεατρικά έργα. «Νιώθουμε πάντα μία δημιουργική αδυναμία. Ελπίζουμε κάθε χρόνο ότι θα προσφέρουμε κάτι πρωτότυπο, ψάχνουμε πάντα το καινούργιο στοιχείο» είπε, ενώ χαρακτήρισε συμβολικό το σταθμό της παράσταση στην Κύπρο, αφού θα είναι η πρώτη ελληνική θεατρική παράσταση από την ένταξη του νησιού στην ΕΕ.

    ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους, στις 21.15, και θα συνεχιστεί για δύο ακόμη παραστάσεις την Τρίτη και την Τετάρτη. Η τιμή ανέρχεται στα 18 ευρώ (φοιτητικό 9 ευρώ).

    Στη συνέχεια ακολουθεί περιοδεία στις:

    19 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

    23 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών

    26 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δίου

    9 και 10 Αυγούστου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου (Κύπρος)

    29 και 30 Αυγούστου, Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας

    3 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Πέτρας (Πετρούπολη, Αττική)

    Μετά το τέλος της περιοδείας οι «Βάτραχοι» ανεβαίνουν ξανά στο Θέατρο Δάσους για τρείς μόνο παραστάσεις (12,13 και 14 Σεπτεμβρίου). Στις 22 και 23 Αυγούστου θα κλείσουν την αυλαία των Επιδαυρίων 2003, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

    [33] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΤΣΑΡΟΥΧΗ

    Ναύπλιο, 9 Ιουλίου 2003 (14:19 UTC+2)

    Στον μεγάλο έλληνα ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη είναι αφιερωμένες οι δύο εκθέσεις που εγκαινιάζονται την Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, στο Ναύπλιο. Η πρώτη έκθεση αφορά στα πολλαπλά, που δημιούργησε ο ζωγράφος από το 1936 έως το 1989 και προέρχονται από τη συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα..

    Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου «Πολλαπλά 1936-1989» (εκδόσεις «Μίλητος»), το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα παρουσιάζει το πρώτο μέρος της συλλογής αυτής, που αποτελείται από 181 έργα. Το δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί του χρόνου την ίδια εποχή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 του Οκτώβρη.

    [34] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

    Σύρος, 9 Ιουλίου 2003 (14:13 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο στην Ερμούπολη της Σύρου το 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας στο οποίο συμμετέχουν κιθαριστές, μουσικών συνόλων, αλλά και σπουδαστών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Το Φεστιβάλ, με καλλιτεχνική διεύθυνση του Αγγελου Νικολόπουλου, διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο «Fullerton» των ΗΠΑ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλίες, σεμινάρια, διαγωνισμό νέων κιθαριστών, καθώς και δημιουργία ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του David Grimes (ΗΠΑ), η οποία και θα εμφανιστεί στις 16/7, στο θέατρο «Απόλλων», στην τελετή λήξης του φεστιβάλ

    [35] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 9 Ιουλίου 2003 (14:12 UTC+2)

    «Ολυμπιακό Πνεύμα και σύγχρονη ελληνική τέχνη» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί την παρασκευή στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Θα παρουσιαστούν 75 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιακής φωτογραφίας και video art, δημιουργίες των: Ο. Ζούνη, Χρ. Καρά, Γ. Ψυχοπαίδη, Π. Ζουμπουλάκη, Φ. Πατρικαλάκη, Γ. Γκολφίνου, Μ. Χάρου, Μ. Γιαννακάκη, Γ. Λασηθιωτάκη, Μ. Σπηλιόπουλου, Μ. Μανουσάκη, Π. Τέτση, Κ. Κατζουράκη, Β. Τσαλαματά, Π. Φειδάκη κ.ά.

    Παράλληλα με την έκθεση, κυκλοφορεί πολυτελές λεύκωμα από τις εκδόσεις «Αδάμ», που είναι και ο οργανωτής της έκθεσης, με κείμενα για όλα τα έργα που παρουσιάζονται. To λεύκωμα ξεκινά με μια αναδρομή στην προϊστορική Κρήτη, στους πυγμάχους της Θήρας, στις αρχαϊκές αναπαραστάσεις αθλητικών αγώνων ενώ ακολουθεί μια περιληπτική διαδρομή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 9 July 2003 - 18:13:57 UTC