Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑ
  • [02] ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ
  • [03] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ- ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [04] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ"
  • [06] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ
  • [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ Τ.Α. ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ
  • [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛ.ΤΑ.
  • [10] ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΖΗΤΕΙ
  • [11] ΣΑΝΥΟ:ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΔΑΝΕΖΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ TORM
  • [12] ΣΤΟ ΔΟΛ ΤΟ 100% ΤΗΣ "ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ"
  • [13] Η ΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
  • [14] CENTRIC MULTIMEDIA:ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2 ΕΚ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ
  • [15] ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [16] ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ
  • [17] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [19] ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] Ο Η. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ
  • [21] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [22] ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ
  • [23] ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [24] ΠΟΛΟ: ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [25] Η ADOBE ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ APPLE
  • [26] ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ
  • [27] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [28] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [29] ΕΝΑ ΒΡΕΦΟΣ ΕΠΕΖΗΣΕ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
  • [30] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ «ΙΕΡΕΣ ΦΩΝΕΣ» ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [31] ΕΡΓΑ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
  • [32] "Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ" ΣΤΗΝ ΠΛ. ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
  • [33] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15/8 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΜΑΝΟΥΗΛ
  • [34] O "ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ" ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

  • [01] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑ

    Aθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (13:17 UTC+2)

    Τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές συζήτησαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο νέος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    «Είμαστε σε ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση και το κόμμα» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης και τόνισε ότι στο επίκεντρο της συνεργασίας του με τον πρωθυπουργό βρέθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. «Την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έκανε χθες ο πρωθυπουργός θα έχουμε ξανά συνάντηση με κάποιους υπουργούς για θέματα επικαιρότητας» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    [02] ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (17:45 UTC+2)

    Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1, αμέσως μετά τις αλλαγές που έκανε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα.

    Το 63,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με την δήλωση του κ. Σημίτη ότι χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα, ενώ το 34,4% θεωρεί ότι η αντικατάσταση του Κώστα Λαλιώτη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ θα βελτιώσει την εικόνα του κόμματος.

    Σχετικά, με τον ανασχηματισμό η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 43,2% θεωρεί ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι ίδιο με το προηγούμενο, το 23% το θεωρεί καλύτερο και το 14,4% χειρότερο.

    Οι αλλαγές δεν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου και το 48,1% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ παραμένουν οι ίδιες, το 21,1% ότι αυξάνονται και το 21,8% ότι μειώνονται.

    Σε προσωπικό επίπεδο, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται αισιόδοξοι, σε ποσοστό 52%, όσον αφορά τα προσωπικά και επαγγελματικά τους σχέδια, ενώ απαισιόδοξο δηλώνει το 16%.

    Σε 31,1% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν αισιόδοξοι για την γενικότερη πορεία της χώρας, ενώ το 22% δηλώνουν πολύ απαισιόδοξοι.

    Οι ερωτηθέντες ήταν πολύ ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 14,2%, ενώ καθόλου ενημερωμένοι δήλωσαν το 11%.

    Σύμφωνα με την έρευνα η δημοτικότητα του κ. Λαλιώτη αυξάνεται σημαντικά και φτάνει στο 44,6% από 34,4% προηγούμενης έρευνας, ενώ μικρή άνοδο σημειώνει και η δημοτικότητα του κ. Χρυσοχοΐδη.

    Η πανελλαδική ερευνά της Metron Analysis για το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 800 ατόμων από τις 5 έως τις 7 του μήνα, δηλαδή αμέσως μετά τον ανασχηματισμό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι για να κριθούν οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα πρέπει να αξιολογηθούν στο σύνολο τους και οι εξαγγελίες για τις παρεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα που θα γίνουν την Τετάρτη και τόνισε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν μια ενιαία δέσμη.

    Σχετικά με την αυξημένη δημοτικότητα που εμφανίζει ο κ. Λαλιώτης μετά την παραίτηση του, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι ο κ. Λαλιώτης αποτελεί κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στις μάχες που θα δοθούν.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση, τόνισε πως "βούλιαξε οριστικά και ανεπανόρθωτα ο κ. Σημίτης. Η ανάγκη για ανανέωση αφορά και τη ΝΔ".

    Ο κ. Σημίτης θα πέσει ο ίδιος στο λάκκο που έσκαψε για τον Κώστα Λαλιώτη σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. "Οι αποφάσεις του κ. Σημίτη απογοήτευσαν γιατί είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη" σχολίασε ο Μιλτιάδης Έβερτ.

    [03] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ- ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (13:42 UTC+2)

    Αμετάβλητος στο 3,8% παρέμεινε τον Ιούνιο, για δεύτερο συνεχή μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, κινούμενος εντός του εύρους των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά τον Ιούνιο και ανήλθε στο 3,6% από 3,5% το Μάιο.

    Στο μεταξύ, θετικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της ανεργίας, αφού ο σχετικός δείκτης έπεσε κάτω από το όριο του 10% στους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 9,9% κατά το α΄ τρίμηνο του 2003, έναντι 10,9% στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002 και 9,7% στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, παρέμεινε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 8,8%._

    [04] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2003 (14:44 UTC+2)

    «Δεν αποχωρώ από τη Θεσσαλονίκη, η σκέψη μου παραμένει εδώ και παρά το γεγονός πως στην πολιτική πρέπει να στεγνώσεις την ψυχή σου για να συνεχίσεις, η ψυχή μου αυτό δεν το δέχεται». Με αυτά τα λόγια και μέσα σε κλίμα συγκίνησης παρέδωσε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης τη σκυτάλη στο διάδοχό του, το νέο ΥΜΑ-Θ, Χάρη Καστανίδη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του υπουργείου.

    Ο κ. Πασχαλίδης, που ανέλαβε χθες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εμφανώς συγκινημένος τόνισε ότι νιώθει τυχερός που μοιράστηκε με αυτήν την πόλη, το όνειρό της. «Μια πόλη», όπως είπε «που κρύβει παράπονο και θυμό, αλλά πολύ περισσότερο πίστη και αξιοπρέπεια. Μια πόλη γεμάτη αρχοντιά».

    Χαρακτήρισε τον κ. Καστανίδη «άξιο και αγαπητό συνάδελφο. Έναν άνθρωπο με σημαντική διαδρομή στην πολιτική ζωή, με χαρακτηριστικά το θάρρος της γνώμης και τον πολιτικό του πολιτισμό».

    Ο νέος ΥΕΝ έκανε μια σύντομη αναφορά στη θητεία του στα τρία χρόνια και τρεις μήνες στο ΥΜΑ-Θ και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του και ιδιαίτερα ονομαστικά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Λυσαρίδη, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, καθώς και για τη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων.

    ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ

    Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, μιλώντας για «Κασσάνδρες που ήθελαν κάθε τόσο την κατάργηση ή τον παροπλισμό του υπουργείου».

    «Όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη» εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης «κάποιοι μίλησαν για εξορία. Ποτέ δεν το υιοθέτησα αυτό, αν είναι δυνατόν να είναι τόπος εξορίας αυτός ο ευλογημένος τόπος, σε μια εποχή που η γεωγραφία και η ιστορία συμμαχούν με τη Θεσσαλονίκη».

    «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ»

    Από την πλευρά του ο νέος ΥΜΑ-Θ έπλεξε το εγκώμιο του κ. Πασχαλίδη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Χαρακτήρισε τον κ. Πασχαλίδη πετυχημένο υπουργό με επιμονή, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, αναφέροντας ως παραδείγματα για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, τους χειρισμούς του όσον αφορά την ΕΧΡΟ του 2008 και την ευαίσθητη αντίδρασή του απέναντι στους πολίτες μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες τους κατά την Αντισύνοδο της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την τιμή που νιώθει αναλαμβάνοντας τα ηνία ενός υπουργείου το οποίο υπηρέτησαν λαμπρές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής αυτού του τόπου, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων στον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Εξέφρασε την πίστη του ότι "μπορούμε να πετύχουμε στο χρόνο που απομένει στα πλαίσια μιας κυβερνητικής θητείας μέχρι την άνοιξη του 2004", πρόσθεσε όμως ότι "ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές ασφαλώς με επιφορτίζει με την ευθύνη μιας έντονης δραστηριότητα που θα έχει και εκλογικό χρώμα σε όλο το μήκος και πλάτος της Μακεδονίας-Θράκης".

    Ταυτόχρονα, ο κ. Καστανίδης είπε ότι χρέος είναι "να προωθήσουμε αποφασιστικά τα αιτήματα της Μακεδονίας και Θράκης και σε αυτήν την ελπιδοφόρα πόλη της Θεσσαλονίκης να μειωθούν τα παράπονα και ο αριθμός των εκκρεμοτήτων".

    Κάλεσε δε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και όλους τους φορείς να συνεργαστούν μαζί του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι στο πρόσωπο του θα βρουν έναν αδιάκοπα στενό συνεργάτη και ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση στη συνεργασία που μπορεί να χρωματίζεται από κόμματα ή ιδιωτικές δοξασίες.

    Καταλήγοντας ο νέος ΥΜΑ-Θ ευχαρίστησε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας, γιατί και στις δύσκολες αλλά και στις εύκολες στιγμές του άναψαν το εσώτερο φως, δίδοντάς του δύναμη να συνεχίσει το έργο του.

    [05] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ"

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση των ακατάλληλων κατεψυγμένων λαχανικών στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

    Ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός διαβίβασε την υγειονομική έκθεση που συνέταξαν οι υπάλληλοι της νομαρχίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

    Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, Κώστα Στεφανή, ομάδα επιθεωρητών διεξάγει έρευνα στο νοσοκομείο.

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου και πρόεδρος του ΚΕΣΥ Ηλίας Λαμπίρης διέταξε την διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), από τριμελή Επιτροπή. Τα αποτελέσματα της έρευνας και της ΕΔΕ θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες.

    Η διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά αλλοιώθηκαν λόγω της πτώσης της τάσης της ΔΕΗ στις 5 και 6 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ανδρέας Συγγρός», η υπεύθυνη του γραφείου τροφίμων του νοσοκομείου επικοινώνησε με τη νομαρχία και ζήτησε την αποστολή κλιμακίου ειδικών για να ελεγχθούν τα τρόφιμα.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα ακατάλληλα λαχανικά δεν χρησιμοποιήθηκαν για το φαγητό των ασθενών ή των εργαζομένων.

    [06] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη διατάσσει ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Πέτρος Βέροιος από τον δ' τακτικό ανακριτή Γιώργο Πουρνάρα ύστερα από σχετική πρόταση της εισαγγελέως εφετών Φανής Κοντοθανάση, η οποία μελέτησε τα στοιχεία της δικογραφίας.

    Η υπόθεση αφορά κακουργηματικού βαθμού πράξεις, όπως κατασκοπεία, και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και τη μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του κ. Κόκκαλη το Εθνικό Ιδρυμα Αθλημάτων της Ρωσικης Ομοσπονδίας σχετικά με τη σύμβαση για την εγκατάσταση και λειτουργία του ρωσικού Λόττο.

    Η κ. Κοντοθανάση διαφωνεί με την άποψη του κ. Πουρνάρα για αρχειοθέτηση της δικογραφίας και ζητεί από τον ανακριτή να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του επιχειρηματία στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικό έγγραφο της η εισαγγελική λειτουργός διατυπώνει ερωτηματικά για τη μη κλήση σε απολογία του κ. Κόκκαλη. Σε περίπτωση που ο κ. Πουρνάρας αρνηθεί να συνεχίσει την ανάκριση, θα κληθεί να δώσει λύση στο θέμα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Ολομέλεια Εφετών απέρριψε την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλλάκη για ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

    [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ Τ.Α. ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με το προεδρείο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, και στο θεσμικό λειτουργικό και στο οικονομικό και υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια στάση η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναγκαστεί να δηλώσει αδυναμία εκπλήρωσης της αποστολής της.

    «Η κυβέρνηση έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακολουθεί μια διαρκή τακτική διγλωσσίας και δημαγωγίας. Αντί για την περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση οδηγεί το σύστημα της Αυτοδιοίκησης σε αδιέξοδα και κίνδυνο κατάρρευσης. Αντί για την εξασφάλιση οικονομικής αυτονομίας και αυτοδυναμίας παρακρατεί θεσμοθετημένους πόρους και δεν δίνει πόρους που αντιστοιχούν σε αρμοδιότητες, οι οποίες μεταβιβάζονται. Αντί για την αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας της Αυτοδιοίκησης μειώνει την αποτελεσματικότητά της και συκοφαντεί τον ρόλο της και την αποστολή της», επισήμανε.

    «Εύλογα διερωτώμαι γιατί με νέο Σύνταγμα που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., αντί να οδηγηθούμε στην ολοκλήρωσης της δημοκρατικής αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, οδηγηθήκαμε σε ρυθμίσεις, οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Τόνισε ότι ο ΣΥΝ θεωρεί ως πρώτιστη διαρθρωτική αλλαγή του πολιτικού συστήματος την περιφερειακή αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση. «Θα αγωνίζεται πάντοτε για μια Αυτοδιοίκηση αιρετή και ισχυρή, σε όλα τα επίπεδα, δημοκρατικά διαρθρωμένη, υπεύθυνη έναντι των πολιτών, ως πρώτο επίπεδο εξουσίας, λειτουργικά και οικονομικά ανεξάρτητη και αυτοδύναμη από τους τακτικισμούς, τις σκοπιμότητες και τις πελατειακές νοοτροπίες της κεντρικής διοίκησης», δήλωσε.

    [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (19:09 UTC+2)

    «Η διαφάνεια είναι διαρκές αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ευκαιριακά, για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, ούτε προσχηματικά για την άρση των αδιεξόδων της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    «Τα μεγάλα λόγια της αναπαλαιωμένης Κυβέρνησης Σημίτη δεν εντυπωσιάζουν. Και πολύ περισσότερο δεν πείθουν κανέναν αυτοί που, μέχρι χθες, υποστήριζαν ότι θέμα αδιαφάνειας, διαφθοράς και διαπλοκής δεν υφίσταται στην Ελλάδα», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛ.ΤΑ.

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Η Συντονιστική Επιτροπή των υπό απόλυση τακτικών υπαλλήλων των ΕΛ.ΤΑ. επισκέφθηκε, σήμερα, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, προκειμένου να τον ενημερώσει για το σχέδιο Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που απέστειλε η Διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. προς την Ομοσπονδία των εργαζομένων στην επιχείρηση και το οποίο περιλαμβάνει όρο για αυτοδίκαιες και υποχρεωτικές απολύσεις μόνιμου προσωπικού των ΕΛ.ΤΑ.

    Ο κ. Τσοβόλας χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό κατάπτυστο και αντιδημοκρατικό, τονίζοντας ότι αποτελεί ωμή παραβίαση της Εργατικής Νομοθεσίας.

    Τέτοια σχέδια απολύσεων εργαζομένων, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, μόνο Διοικήσεις που διορίστηκαν από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Σημίτη και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ μπορούν να τα τολμήσουν και μόνο κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές μπορούν να τα αποδεχτούν.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κάλεσε τη Διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. να αποσύρει τον ανωτέρω απαράδεκτο όρο.

    [10] ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΕΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Την επανεξέταση της νέας διαδικασίας ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη και ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ σ' αυτές ζητεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει την άμεση σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, των επιχειρηματικών φορέων και φοροτεχνικών.

    Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒΕ υποστηρίζει ότι λόγω της νέας διαδικασίας που εισήγαγαν οι πρόσφατες ΠΟΛ 1061 (ΑΥΟ) και 1062/7-4-03 (Εγκύκλιος) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, συσσωρεύονται τα ποσά που δικαιούνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

    «Το νέο αυτό καθεστώς, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των εξαγωγικών επιχειρήσεων, προβλέπει χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο των υποβαλλόμενων από τις επιχειρήσεις δικαιολογητικών με δεδομένες μάλιστα τις αδυναμίες του ελεγκτικού φορολογικού συστήματος», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.

    Μείζον θέμα κατά το ΣΕΒΕ αποτελεί η υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού στοιχείου εξόφλησης του τιμήματος για συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, και αυτό γιατί ο συνήθης στις διεθνείς συναλλαγές χρόνος πληρωμής είναι 30-90 ημέρες, επομένως αντίστοιχα θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αδυναμία προσκόμισης τέτοιου στοιχείου σε περίπτωση μη καταβολής του τιμήματος της συναλλαγής από τον πελάτη του εξωτερικού ή καταβολής του σε μετρητά στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το Σύνδεσμο μία λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τουλάχιστον στις περιπτώσεις στις οποίες θα καταβληθεί τελικά το τίμημα της πώλησης μέσω τράπεζας, μπορεί να αποτελέσει η προσκόμιση από τον εξαγωγέα μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά υπεύθυνης δήλωσης. με την οποία θα δεσμεύεται να προσκομίσει εκ των υστέρων την απόδειξη της συναλλαγής, οπότε η επιστροφή δεν θα εξαρτάται από τον χρόνο εξόφλησης του τιμήματος.

    Τέλος ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι η θέση του υπουργείου για περιπτώσεις παράνομης είσπραξης του ΦΠΑ, δεν τεκμαίρεται απολύτως, μια και η μείωση των εξαγωγών δεν συνεπάγεται αυτοδίκαια και ισόποση μείωση του αιτούμενου πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.

    «Η απαλλαγή των εξαγωγικών επιχειρήσεων από την καταβολή του ΦΠΑ με τη χρήση του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής αφορά συγκεκριμένες μόνο πράξεις, ενώ υπάρχει σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση καυσίμων, μεταφορικών, ΔΕΗ, κλπ) των επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν συνεπάγεται και αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος λόγω έντονου ανταγωνισμού», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος.

    [11] ΣΑΝΥΟ:ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΔΑΝΕΖΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ TORM

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Την πώληση 2.907.330 μετοχών που αντιστοιχούν σε 15.97% που κατείχε η θυγατρική της Exploinvest Ltd στην δανέζικη ναυτιλιακή εταιρία Α/S Dampskibsselskabet Torm, ανακοίνωσε με επιστολή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών η εταιρία Sanyo Ελλάς Συμμετοχική ΑΕΒΕ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε την πώληση του ανωτέρω ποσοστού, μέσω του Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης, έναντι συνολικού τιμήματος 32,5 εκατ. ευρώ.

    Με το προϊόν της παραπάνω πώλησης η μητρική εταιρία θα προχωρήσει σε άμεση σημαντική μείωση του δανεισμού της, ενώ ένα μέρος θα κατευθυνθεί σε προγραμματισμένες επενδύσεις και κατά κύριο λόγο στην προγραμματισμένη επένδυση Real Estate επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

    [12] ΣΤΟ ΔΟΛ ΤΟ 100% ΤΗΣ "ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ"

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Οι εισηγμένες εταιρείες Ερμής Επιχειρήσεις Ακινήτων και Γενική Εταιρεία Κατασκευών (ΕΡΜΗΣ Α.Ε. ΓΕΚ Α.Ε.), κάτοχοι του 100% των μετοχών της Εταιρείας με την επωνυμία «Μιχαλακοπούλου Κτηματική Τουριστική Α.Ε.», υπέγραψαν χθες το οριστικό Συμφωνητικό Μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών τους στην εταιρεία Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε., σύμφωνα με τους όρους του προσυμφώνου που είχε υπογραφεί στις 31 Μαρτίου 2003.

    Το συνολικό τίμημα για την εν λόγω μεταβίβαση ανέρχεται σε 24.781.245 ευρώ.

    [13] Η ΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (18:11 UTC+2)

    Η αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της εταιρείας "Εθνική Ακινήτων" Α.Ε. και των άλλων θυγατρικών της εταιριών δεν επηρεάζουν τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της Εθνική.

    Περαιτέρω, αναφέρει ότι μόνον η εκποίηση των μετοχών και η μέσω αυτής πραγματοποίηση υπεραξίας θα επηρέαζε τα μεγέθη της Τράπεζας.

    Ειδικά για την εταιρεία "Εθνική Ακινήτων" Α.Ε. η Τράπεζα ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε συναλλαγές επί μετοχών της εταιρείας αυτής, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι εταιρείες του ομίλου της.

    Πάγια άποψη της Εθνικής Τράπεζας είναι ότι το επενδυτικό κοινό πρέπει να παρακολουθεί, αναλύει και ενημερώνεται σωστά για την πορεία των μεγεθών και τη στρατηγική των εταιρειών στις οποίες επιλέγει να επενδύει, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

    [14] CENTRIC MULTIMEDIA:ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2 ΕΚ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ LOGITECH

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Στην υπογραφή συμφωνίας με την πολυεθνική Logitech για τη διάθεση προϊόντων της στην ελληνική αγορά προχώρησε η Centric Multimedia (πρώην Ντεσπέκ Πολυμέσα). Η εν λόγω συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Centric να ισχυροποιήσει την παρουσία της στο χώρο της διάθεσης περιφερειακών συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, κονσόλων για video games αλλά και γενικότερα στον κλάδο Multimedia της ελληνικής αγοράς. Επιπλέον, η διάθεση των προϊόντων Logitech αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στη Centric Multimedia να επιτύχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα των προϊόντων της στα δίκτυα λιανικής.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατά το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης μόνο από τη διάθεση των προϊόντων Logitech θα προκύψει πρόσθετος κύκλος εργασιών ύψους 1 εκ ευρώ, με ανάλογη επίπτωση στην κερδοφορία της Centric.

    Σε ετήσια βάση και υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά πληροφορικής, το πρόσθετο ετήσιο όφελος σε επίπεδο κύκλου εργασιών υπολογίζεται σε πάνω από 2 εκ ευρώ. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξεως του 18,5% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών της Centric Multimedia κατά την χρήση 2002.

    Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της Centric Multimedia κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης και με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση μεταξύ 4% και 5% ενώ τα μεικτά κέρδη θα είναι αυξημένα κατά ποσοστό της τάξεως του 14%. Σε ό,τι αφορά στην καθαρή προ φόρων κερδοφορία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό υψηλότερο αυτού των μεικτών κερδών.

    [15] ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 8 Ιουλίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Ανακωχή κήρυξαν οι αντίπαλες παρατάξεις του κυβερνώντος αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου συνεδρίασε σήμερα.

    Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκραμός Ρούτσι, ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν ότι κανένα μέλος της δεν θα πάρει πρωτοβουλία για συζήτηση αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2003.

    Η σημερινή απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κλείνει το φάκελο, τουλάχιστον μέχρι τις δημοτικές εκλογές, της σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπήρξε ένταση. Ο Ιλίρ Μέτα και οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν τον Φατός Νάνο για ελλιπή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ζήτησαν να γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του ο Φάτος Νάνο τόνισε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση. Οπως είπε, οι γρήγοροι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται στην Αλβανία δεν επιτρέπουν αλλαγές.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [16] ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ

    Σεράγεβο, 8 Ιουλίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οι σχέσεις ΠΓΔΜ και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι σε υψηλό επίπεδο εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Ανταν Τέρτζιτς, στη συνάντηση που είχαν στο Σεράγεβο.

    Στη συνάντηση τονίστηκε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή επιδίωξη την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι οι χώρες της περιοχής έχουν αφήσει πίσω τους τις συγκρούσεις και έχουν ως προτεραιότητα την οικονομική ανάπτυξη και την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διεξαχθεί συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και των οικονομικών επιμελητηρίων των δύο χωρών, με αντικείμενο την εφαρμογή της υπογραφείσας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι απηύθυνε πρόσκληση στον Βόσνιο ομόλογο του να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

    [17] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΚΟΣΟΒΟΥ

    Σκόπια, 8 Ιουλίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Αναβλήθηκε, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής, το προγραμματισμένο για σήμερα άνοιγμα μεθοριακού σταθμού Τανούσεφτσι-Ντεμπέλντε στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσόβου.

    Οι κάτοικοι του Τανούσεφτσι, που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, μπλόκαραν δρόμο με τα τρακτέρ τους, ζητώντας να αλλάξει η θέση του μεθοριακού σταθμού. Σε καταλήψεις δρόμων προχώρησαν και οι κάτοικοι του χωριού του Κοσόβου Ντεμπέλντε.

    [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 8 Ιουλίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Οι Ρουμάνοι και οι Νορβηγοί στρατιώτες θα ανήκουν στην ίδια μονάδα ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Ιράκ δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Ιοαν Μιρτσέα Πάσκου και η Νορβηγίδα ομόλογος του Κρίστιν Κρον Ντέβολντ.

    Η κα Ντέβολντ επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι της Κωνστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα και την στρατιωτική βάση "Μιχαηλ Κογκαλνιτσεάνου" στη περιοχή, όπου φιλοξένησε Αμερικανούς στρατιώτες στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

    Ρουμάνοι και Βρετανοί στρατιώτες συνεργάζονται ήδη στην ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 8 Ιουλίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Οι κάτοικοι της Τουρκίας, αντιδρούν έντονα, στο ενδεχόμενο να απαγορευθεί το κοκορέτσι, καθώς έχει τεθεί σε διωγμό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού περιέχει εντόσθια, που πολλές φορές είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Συμμετέχουν μάλιστα σε πρωτότυπους διαγωνισμούς, για το ποιος μπορεί να φάει περισσότερο κοκορέτσι.

    Η σωτηρία του κοκορετσιού εχει γίνει έμμονη ιδέα για τους Τούρκους. Έτσι τυπώνουν μπλουζάκια με έμβλημα το κοκορέτσι, κυκλοφορούν τραγούδια που το υμνούν και πληρώνουν καταχωρίσεις στα τουρκικά κανάλια για να διαφημίζουν τα καλά του κοκορετσιού σε όσους το προτιμούν για κατανάλωση.

    Η έντονη ανησυχία του τουρκικού λαού ξεκινάει από το θόρυβο που είδαν πως δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Η έκταση που είχε πάρει το θέμα στην Ελλάδα, φαίνεται πως ενεργοποίησε τους λάτρεις αυτού του εδέσματος που μόνο και στη σκέψη για πιθανή απαγόρευση του, λόγω της ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αποτρέψουν αυτην την κίνηση.

    Τα τουρκικά γυρατζίδικα, σύμφωνα με δημοσιευματα της αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιόρκ Ταιμς» που αναδημοσιεύονται και στο τουρκικό Τύπο, έχουν ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο, καθώς βλέπουν πως τα τελευταία χρόνια τα καταστήματα που προσφέρουν αμερικανική διατροφή, δηλαδή τα φαστ φουντ, έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις τουρκικές μεγαλουπόλεις και αποτελούν απειλή για την τουρκική παραδοσιακή κουζίνα.

    [20] Ο Η. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Ε.

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στη σημερινή της συνεδρίαση, έκανε δεκτή την παραίτηση του Προέδρου της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, Αθανασίου Πραγαλού για προσωπικούς λόγους και ομόφωνα όρισε νέο Πρόεδρο της ΕΦΙΠ, τον Ηλία Διαμαντή, δικηγόρο και μέλος της ΕΟΕ.

    Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις της ΕΠΟΠ:

    α) Να αναθεωρηθεί ο πίνακας των αθλητών της Ολυμπιακής Προετοιμασίας, σύμφωνα με τις προτάσεις των Ομοσπονδιών.

    β) Να οριστικοποιηθεί το κατάλυμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας στο Ολυμπιακό Χωριό που έχει επιλέξει η ΕΠΟΠ.

    γ) Να προετοιμαστούν άμεσα εκδηλώσεις από την ΕΟΕ για το 2004, οι οποίες θα αναδεικνύουν τη ιστορική διαδρομή των Ο.Α. στη χώρα μας.

    Η Ε.Ο.Ε. αποφάσισε ομόφωνα να τεθεί στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο που ρυθμίζει ολυμπιακά ζητήματα, διάταξη περί μονιμοποιήσεως των υπαλλήλων της, που από ετών υπηρετούν στην Ε.Ο.Ε.

    Ορίστηκε επίσης ως εκπρόσωπος της Ε.Ο.Ε. στην ημερίδα του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ολυμπία, ο Εμμανουήλ Κολυμπάδης.

    Τέλος, η Ε.Ο.Ε. ενέκρινε ομόφωνα το έμβλημα (logo) της Γενικής Συνέλευσης των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2004.

    [21] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Το χάντμπολ είναι το μόνο άθλημα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο φεστιβάλ "Ολυμπιακές ημέρες Νεότητας που θα γίνει από 27 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου στο Παρίσι.

    Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η ομάδα Παίδων, μετά από απόφαση που πήρε πέρσι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Στο φεστιβάλ θα διεξαχθούν δέκα ομαδικά αθλήματα.

    Στο χάντμπολ θα πάρουν μέρος συνολικά οκτώ ομάδες. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αγωνιστεί στον α' όμιλο με αντιπάλους τη Γαλλία, την Πορτογαλία, και την Αυστρία. Στο β' όμιλο θα παίξουν Ρωσία, Ισπανία, Ουγγαρία και Ισραήλ.

    Οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο θα κοντραριστούν στη συνέχεια με το σύστημα "χιαστί" για να προκύψει το ζευγάρι του τελικού.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Παίδων Γιώργος Βασιλειάδης και ο συνεργάτης του Αλέκος Περράκης θα επιλέξουν εντός των προσεχών ημερών την 14άδα που θα πάρει μέρος στους αγώνες, από τους αθλητές που συμμετείχαν στο πρόσφατο καμπ προετοιμασίας στο Λουτράκι.

    [22] ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Ανοίγει την Πέμπτη, επίσημα πλέον, η αυλαία του 7ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Εφήβων στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα είναι για πολλοστή φορά το επίκεντρο του παγκόσμιου μπάσκετ.

    Φιλοξενώντας την κορυφαία - σε ό,τι αφορά την παραγωγική διαδικασία - διοργάνωση της FIBA, η Θεσσαλονίκη ανοίγει "παράθυρο" με θέα στο μέλλον.

    Η παρουσία δεκάδων "λαγωνικών" και από το μαγικό κόσμο του NBA, αλλά και από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, τα οποία θα αναζητήσουν τους αυριανούς πρωταγωνιστές, είναι ενδεικτική της σημασίας της διοργάνωσης. Δεκαπέντε ομάδες και η ελληνική εθνική, η οποία είχε στεφθεί "βασίλισσα" στο Παγκόσμιο του 1995, θα διεκδικήσουν τα τρία μετάλλια του πρωταθλήματος.

    Σημειώνεται ότι η Οργανωτική Επιτροπή προσδοκώντας να φέρει τους νέους της Θεσσαλονίκης πιο κοντά στο μπασκετικό στίβο της ευγενούς άμιλλας νέων απ΄ όλο τον κόσμο αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν είσοδο σε νέους κάτω των 15 ετών σε όλους τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

    [23] ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της εθνικής ομάδας αντισφαίρισης για την αναμέτρηση με την Ιρλανδία, που θα γίνει την Παρασκευή 11 έως την Κυριακή 13 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Ο.Α. Αθηνών.

    Οι δύο ομάδες προπονήθηκαν και σήμερα στα χωμάτινα γήπεδα, που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Οι Ελληνες τενίστες γυμνάστηκαν υπό την επίβλεψη του ομοσπονδιακού τεχνικού Γιάννη Ρήγα και οι Ιρλανδοί υπό τις οδηγίες του Οουεν Κέισι.

    Το πρωί έφθασε στην Αθήνα και ο επιδιαιτητής της συνάντησης Γάλλος Ρεμί Αζεμάρ, ο οποίος από την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα κάνει την κλήρωση με την οποία θα καθοριστεί η σειρά των αγώνων.

    Την ελληνική ομάδα αποτελούν οι: Βασίλης Μαζαράκης (Νο 135), Κωνσταντίνος Οικονομίδης (Νο 286), Σόλων Πέππας (Νο 526), Νίκος Ροβάς (Νο 651) και την ιρλανδική ομάδα οι: Πίτερ Κλαρκ (Νο 295), Τζον Ντόραν (Νο 1071), Ντέιβιντ Μάλινς (Νο 958), Κόνορ Νίλαντ.

    Αμέως μετά τη σημερινή προπόνηση ο προπονητής της εθνικής ομάδας Γιάννης Ρήγας δήλωσε: "Η ομάδα μας θα παραταχθεί με την καλύτερη σύνθεσή της κόντρα στην Ιρλανδία. Τα παιδιά δείχνουν ότι βρίσκονται σε φόρμα, γεγονός που με κάνει να αισιοδοξώ για την έκβαση της συνάντησης".

    [24] ΠΟΛΟ: ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (18:10 UTC+2)

    Στην Ουγγαρία μεταβαίνει αύριο η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των νέων ανδρών, προκειμένου να πάρει μέρος στο πρώτο της τουρνουά προετοιμασίας ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που διεξάγεται από 9 έως 17 Ιουλίου, στη Νάπολι της Ιταλίας.

    Στο τουρνουά που ξεκινά την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή, στην πόλη Γκιούλα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αναμετρηθεί με τα αντίστοιχα συγκροτήματα της Ουγγαρίας (Πέμπτη), της Ισπανίας (Παρασκευή), της Γερμανίας (Σάββατο), ενώ την Κυριακή θα γίνουν οι αγώνες κατάταξης και ο τελικός.

    Σημειώνεται ότι ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός Τάσος Δούμπας συμπεριέλαβε στην αποστολή τους εξής αθλητές: Παπαδημητρακόπουλος, Κόχειλας Νικ, Κόχειλας Γ, Ντόσκας, Κανδιόγλου, Κατσουλάκης, Κωνσταντουδάκης, Αλιχανίδης, Χατζηκυριακάκης, Μπουρνάζος, Σαλπέας, Γαβαλάς Γ., Γαβαλάς Θ., Μυλωνάκης, Φουντούλης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η εθνική μας θα αναμετρηθεί στον Β' όμιλο με την Αργεντινή, τη Νέα Ζηλανδία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία.

    [25] Η ADOBE ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ APPLE

    Καλιφόρνια, 8 Ιουλίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Η νέα έκδοση του δημοφιλούς προγράμματος επεξεργασίας βίντεο Premiere δεν θα είναι συμβατή με τους υπολογιστές Macintosh, ανακοίνωσε η Adobe, ένας από τους στενούς «συνεργάτες» της Apple, μετέδωσε το Ρόυτερς. Το νέο Premiere, όπως και η εφαρμογή Encore για τη δημιουργία DVD, θα τρέχουν μόνο στα Windows XP.

    Η Adobe και αρκετές ακόμα εταιρίες λογισμικού, που εγκαταλείπουν την πλατφόρμα Macintosh, κατηγορούν την Apple ότι τις παραγκωνίζει, αναπτύσσοντας ανταγωνιστικά προϊόντα.

    [26] ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ

    Λονδίνο, 8 Ιουλίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Μάχη για την απόκτηση του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Ροναλντίνιο δίνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Οι «μπέμπηδες», που προσπαθούν να αναπληρώσουν την απώλεια του Ντέιβιντ Μπέκαμ που πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης, ανέβασαν την προσφορά τους προς τη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν για να παραχωρήσει το Ροναλντίνιο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Δευτέρα ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον βρέθηκε στη Γαλλία για να συζητήσει με τον πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν το θέμα της απόκτησης του Ροναλντίνιο από την ομάδα του.

    Ρεάλ και Τσέλσι

    Στην υπόθεση της απόκτησης του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή έχει μπει δυναμικά και η Ρεάλ Μαδρίτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας της Γαλλίας Λεκίπ («L'Equipe»).

    Η πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης περιλαμβάνει και παραμονή του Ροναλντίνιο στην Παρί Σεν Ζερμέν για ένα ακόμα χρόνο πριν να μετακομίσει στη Μαδρίτη.

    Επαφή με την Παρί Σεν Ζερμέν έχει και μια άλλη ομάδα της Αγγλίας - η Τσέλσι - που αγοράστηκε πρόσφατα από το Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

    Όμως, ερωτηματικό παραμένει η πρόθεση του ίδιου του ποδοσφαιριστή, που κάποιες πληροφορίες φέρουν να μην επιθυμεί την παραμονή του στη Γαλλία.

    [27] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Ρώμη, 8 Ιουλίου 2003 (19:11 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και προεδρεύων της Ε.Ε., Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε το απόγευμα της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία μετά από τα ατυχή σχόλια που ειπώθηκαν κατά Γερμανού βουλευτή.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο κ. Κοξ με ανακοίνωση του ανέφερε ότι ο κ. Μπερλουσκόνι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εξέφρασε τη λύπη του για τα σχόλια που έκανε κατά του Γερμανού βουλευτή Μάρτιν Σουλτζ και τόνισε ότι δεν ήταν πρόθεση του να προσβάλει κανέναν.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο αρχές του μήνα και απαντώντας στην κριτική που άσκησε για το πρόσωπό του ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, Μάρτιν Σουλτς, τον παρομοίασε με φρουρό ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.

    [28] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Ισλαμαμπάντ, 8 Ιουλίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Το Πακιστάν έκλεισε την πρεσβεία του στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ έπειτα από επεισόδια που προκάλεσαν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εισβολή, όπως υποστηρίζουν, πακιστανικών δυνάμεων στο ανατολικό Αφγανιστάν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ορισμένοι από τους διαδηλωτές διαχωρίστηκαν από την πορεία και εισέβαλαν στην πρεσβεία και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν σπασμένα παράθυρα, τηλεοράσεις, υπολογιστές και ανεμιστήρες, καθώς και μία καμένη πακιστανική σημαία. Κατά τα επεισόδια δεν τραυματίστηκε κανείς.

    Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την επίθεση και είπε ότι θα ζητήσει συγγνώμη από τον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ.

    [29] ΕΝΑ ΒΡΕΦΟΣ ΕΠΕΖΗΣΕ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

    Λονδίνο, 8 Ιουλίου 2003 (18:50 UTC+2)

    Ενα αγοράκι εννέα μηνών είναι σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο μόνος επιζήσας της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε σήμερα στο Σουδάν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 115 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία βρέφη.

    Ωστόσο, το μικρό αγοράκι έχασε το ένα του πόδι και υποφέρει από εγκαύματα στο λαιμό.

    [30] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ «ΙΕΡΕΣ ΦΩΝΕΣ» ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Ολοκληρώνονται στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, οι "Ιερές Φωνές", η ενότητα του προγράμματος "Ιερές Μουσικές" που διοργανώνει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Από την Κυριακή που άρχισαν οι εκδηλώσεις, παρέλασαν από εκεί η Χορωδία Rustavi από τη Γεωργία, ο Εμίλ Ζριχάν από το Ισραήλ, οι Μοναχοί Σαολίν από την Κίνα, η Barbara Hendricks από τις ΗΠΑ, ο Paco Pena από την Ισπανία, οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες από τη Συρία και 16 ακόμα μεγάλα ονόματα, ενώνοντας τις φωνές τους, σαν σε προσευχή.

    Μια από τις σημαντικότερες παραγωγές της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας είναι οι "Ιερές Μουσικές" που παρουσιάζονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και σε 30 ιερούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, από τις 4 - 13 Ιουλίου. Ενα κύκλος εκδηλώσεων που έχει σαν κύριο σκοπό να αναδείξει τη σύγκλιση και αλληλεπίδραση των πολιτισμών, πέρα από εθνικές και θρησκευτικές διαφορές.

    Αφετηρία αποτελεί το τελετουργικό στοιχείο, πρωταρχικό σημείο αναφοράς και ταυτότητας για κάθε πολιτισμό. Οι θρησκευτικές τελετουργίες και τα λαϊκά δρώμενα εκφράζουν τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να επικαλεστεί το καλό, να απωθήσει το κακό, να επικοινωνήσει με το θείο, να συνδεθεί με τη βαθύτερη ουσία της φύσης και το μυστήριο της ζωής.

    Πρόκειται για ένα μαραθώνιο συναυλιών και τελετουργιών που ξεκινά από 30 επιλεγμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα (4-7 Ιουλίου) και συνεχίζει στην Καλαμάτα ("Ιεροί Χοροί", 6-9 Ιουλίου), τη Θεσσαλονίκη ("Ιερές Φωνές", 6-9 Ιουλίου) και το Ηρώδειο ("Ιερές Μουσικές", 8-11 Ιουλίου).

    Ο κύκλος των εκδηλώσεων κορυφώνεται στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, με τη μεγαλοπρεπή εκδήλωση "Τελετουργίες του κόσμου", όπου συμμετέχουν όλα τα συγκροτήματα για να εκπέμψουν σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα της σύγκλισης και της συναδέλφωσης ανάμεσα σε πολιτισμούς, λαούς και θρησκείες, μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Την επιστημονική έρευνα και την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου έχει ο εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας, σε συνεργασία με το World Music Institute της Νέας Υόρκης.

    Το πρόγραμμα της Τετάρτης 9 Ιουλίου έχει ως εξής:

    Orlando Consort: Φωνητικό σύνολο μεσαιωνικής- θρησκευτικής μουσικής.

    Magnificat: Φωνητικό σύνολο μεσαιωνικής θρησκευτικής μουσικής

    The Cardinall's Musick: Φωνητικό σύνολο μεσαιωνικής και αναγεννησιακής θρησκευτικής μουσικής.

    The Hilliard Ensemble: Φωνητικό σύνολο μεσαιωνικής- αναγεννησιακής θρησκευτικής μουσικής.

    Arakne Mediterranea: Τελετουργικές "ταραντέλες" των Ελληνόφωνων του Σαλέντο- Απουλία. Διευθυντής: καθ. Giorgio di Lecce

    Whirling Dervishes of Damascus: Μουσικές και χοροί της έκστασης με Δερβίσηδες από την Αδελφότητα Mevlevi της Δαμασκού

    Paco Pena: Λαϊκή θρησκευτική λειτουργία Missa Flamenca από την Ισπανία, με τον Paco Pena, το συγκρότημά του και τη χορωδία The Netherlands Concert.

    [31] ΕΡΓΑ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2003 (18:45 UTC+2)

    Εργα της Γαλλίδας ζωγράφου Florence Nau φιλοξενεί η Art Gallery του Sofitel Athens Airport, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Η έκθεση είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2003. Περιλαμβάνει 38 έργα της ζωγράφου, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα τα τελευταία 10 χρόνια. Η έκθεση έχει τίτλο "Ελαίας Ελάσσον Ελεος".  

    [32] "Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ" ΣΤΗΝ ΠΛ. ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2003 (18:10 UTC+2)

    Παρουσίαση φωτογραφικού υλικού με θέμα «Η Αρχιτεκτονική της καταστολής» πραγματοποιείται από αύριο και μέχρι την Παρασκευή, στην πλατεία Ναυαρίνου, στη Θεσσαλονίκη.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από το πολιτικό σχήμα «Συλλογικότητα στην Αρχιτεκτονική», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «του κέντρου της Θεσσαλονίκης σε φρούριο από λαμαρίνα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ελληνικής προεδρίας στις 19-22 Ιουλίου".

    [33] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15/8 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2003 (18:05 UTC+2)

    Παρατείνεται μέχρι τις 15 Αυγούστου η λειτουργία της έκθεσης "Μανουήλ Πανσέληνος εκ του Ιερού Ναού του Πρωτάτου" η οποία διοργανώνεται από την "Αγιορειτικη Εστία", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004.

    Την έκθεση επισκέφθηκαν μέχρι στιγμής 13.000 επισκέπτες, από τους οποίους οι 4.500 ήταν μαθητές, ενώ πολλοί ήταν και οι επίσημοι που ξεναγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, Αγιορετικη Αντιπροσωπεια, οι υπουργοί Πολιτισμού, Αθλητισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βουλευτές, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου.

    Οπως φαίνεται από το βιβλίο εντυπώσεων της Εκθεσης, οι επισκέπτες έχουν ενθουσιαστεί με την έκθεση, την οποία χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την τέχνη του μεγάλου ζωγράφου Μανουήλ Πανσέληνου, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό και επισήμαναν πως το διάστημα παραμονής της είναι πολύ μικρό.

    Ενθουσιασμένοι είναι και οι περισσότεροι επισκέπτες από τον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση και στον οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζεται συνολικά το έργο του κορυφαίου αγιογράφου της Παλαιολόγειας Περιόδου, αλλά και από το ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στον χώρο της έκθεσης, και είναι αφιερωμένο στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και τις τοιχογραφίες του.

    Το Δ.Σ. της "Αγιορειτικης Εστίας", εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έκθεσης σε πόλεις του εξωτερικού, ύστερα από το σχετικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, που εδρεύει στην Βενετία της Ιταλίας, το Μουσείο Πούσκιν που εδρεύει στην Μόσχα της Ρωσίας, καθώς επίσης και από φορείς από την πόλη Αβινιόν και τη Νίκαια της Γαλλίας.

    Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή τη Δευτέρα από τη 1 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ και από Τρίτη έως Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

    [34] O "ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ" ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2003 (14:37 UTC+2)

    Την κωμωδία «Ο φιλάργυρος» του Μολιέρου παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σε συνεργασία με το οργανισμό Θεατρικό Σανίδι πραγματοποιώντας αύριο την πρεμιέρα του στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και όλες τις ηλικίες καθώς πραγματεύεται μέσα από δεκάδες ανατροπές και δολοπλοκίες τη δύναμη της αγάπης αλλά και τη δύναμη του χρήματος που πολλές φορές γίνεται αυτοσκοπός και τρόπος ζωής.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άννας Μαχαιράκη ενώ το ρόλο του «Φιλάργυρου» ερμηνεύει ο Βασίλης Τζιβιλίκας. Παίζουν οι ηθοποιοί Βασίλης Κολοβός, Έρση Μαλικένζου, Γιώργος Ματαράγκας, Μπάμπης Κλαλιώτης, Ανδρέας Βαρούχας, Μπάμπης Χατζιδάκης, Γιάννης Ματαράγκας, Ειρήνη Τσαλέρα, Ελβίρα Ζαμπετάκη και Γρηγόρης Σταμούλης.

    Ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης τονίζει ότι το έργο γράφτηκε εκατό χρόνια πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ενώ η παρουσίασή του στην παρούσα παράσταση αναφέρεται στην εποχή του 1920. Παράλληλα χαρακτηρίζει το έργο πολύ σύγχρονο και τον Μολιέρο δαιμονικό γιατί καταφέρνει δημιουργεί ρήξη μεταξύ των ανθρώπων

    Ο πρωταγωνιστής του έργου Βασίλης Τσιβιλίκας χαρακτηρίζει την σκηνοθεσία ευρηματική ως προς τον τρόπο που πλησιάζει τους ηθοποιούς και τα πράγματα και τονίζει ότι το έργο είναι τόσο σύγχρονο σα να γράφτηκε μόλις χτες καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να τρέχουν πίσω από το χρήμα.

    Οι συντελεστές της παράστασης επισημαίνουν ότι η Θεσσαλονίκη επιλέχτηκε για την πρεμιέρα του έργου τη στιγμή που τα άλλα θέατρα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Αθήνα και εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό θα τους φέρει γούρι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 8 July 2003 - 18:13:52 UTC