Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΓΙΕΣΤΑΤΑ ΤΑ ΣΙΑΜΑΙΑ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ
  • [02] ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 2002 ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΣΑΡΤΕΡ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΦΛΩΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΑΣΙΑΚΟ
  • [04] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • [05] ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝ Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΑΙ Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ
  • [06] ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ Κ.Ε.Π.
  • [07] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ
  • [08] ΛΙΑΣΚΟΣ: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ
  • [09] ΕΤΕ:ΤΟ 2004 Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [10] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ-ΑΔΕΔΥ
  • [11] ΜΕ ΤΟ Χ. ΠΑΧΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ TVX HELLAS
  • [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Α Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
  • [13] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ
  • [14] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [15] Ο ΓΚΕΟΑΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [16] Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ
  • [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] Ο Κ.ΜΠΑΡΔΗΣ 61ος ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ
  • [19] ΝΕΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [20] ΕΙΚΟΣΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΙΣ 20-21 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [22] ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ
  • [23] ΥΠΕΡ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ
  • [24] ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΙΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ"
  • [25] "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ΤΟΥ Ν. ΜΠΡΕΧΤ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
  • [26] Ο Μ.ΛΙΔΑΚΗΣ ΚΑΙ Η Ε. ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ "ΠΥΛΑΙΩΤΙΚΑ 2003"
  • [27] ΜΟΡΦΗ ΠΡΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ 7.500 ΧΡΟΝΩΝ
  • [28] ΣΤΙΣ 16-19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ 4ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

  • [01] ΥΓΙΕΣΤΑΤΑ ΤΑ ΣΙΑΜΑΙΑ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2003 (12:56 UTC+2)

    Ομαλά εξελίσσεται η υγεία των δύο σιαμαίων κοριτσιών που γεννήθηκαν πριν ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη ενώ οι γονείς προσανατολίζονται να γίνει η επέμβαση για το διαχωρισμό τους σε νοσοκομείο του εξωτερικού. «Τα σιαμαία κοριτσάκια είναι πάρα πολύ καλά , έχουν πάρει βάρος, σιτίζονται με μπιμπερό και θα μπορούσαν να βγουν ακόμη και σήμερα από το νοσοκομείο» δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του Ιπποκρατείου Ιωακείμ Σιγάλας ενώ ο Αλέξανδρος Ανδρέου ο διευθυντής της νεογνολογικής κλινικής όπου βρίσκονται τα δύο κοριτσάκια, είπε ότι αναπτύσσονται φυσιολογικά ενώ έχουν πάρει βάρος περισσότερο από 1.200 γραμμάρια από την ημέρα που γεννήθηκαν. Ο κ Σιγάλας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός στο Ιπποκράτειο για εγχείρηση διαχωρισμού γιατί οι γονείς των σιαμαίων βρεφών σχεδιάζουν να αποταθούν σε νοσοκομείο το εξωτερικού.

    Αντιδράσεις για τον τρόπο

    προβολής των σιαμαίων

    Αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται τις τελευταίες ημέρες ο τρόπος προβολής των περιπτώσεων σιαμαίων, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως προσβλητικός.

    Ο κ Σιγάλας δήλωσε ενοχλημένος από τη παρουσίαση της κηδείας των Ιρανών σιαμαίων αδελφών μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος για τα κοριτσάκια που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. «Ήταν σα να προδίκαζαν ότι θα πεθάνουν και τα σιαμαία που γεννήθηκαν στο Ιπποκράτειο. Είναι βέβαια και αυτά ενωμένα στο κεφάλι αλλά δεν είναι η ίδια περίπτωση» τόνισε ο διοικητής του Ιπποκρατείου.

    Η επίκουρος καθηγήτρια αστικού δικαίου στη νομική σχολή του ΑΠΘ Θεοφανώ Παπαζήση χαρακτήρισε προσβλητικό τον τρόπο με τον οποίο ο Τύπος ασχολήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τον θέμα των σιαμαίων. «Θεωρώ σωστή την απόφαση των γονιών να μη προχωρήσουν σε άμβλωση. Το να γνωρίζει κανείς ότι το παιδί που θα γεννήσει έχει κάποια αναπηρία δεν είναι λόγος άμβλωσης γιατί ανεξάρτητα από τη βιωσιμότητα του εμβρύου και τη φυσική του δυνατότητα να επιζήσει υπάρχει η ελπίδα ότι η επιστήμη θα το βοηθήσει να ζήσει. Από τη στιγμή που γεννήθηκαν τα σιαμαία κοριτσάκια υπάρχει η ελπίδα να τα βοηθήσει η επιστήμη. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο ο Τύπος προβάλλει την ιδιαιτερότητα γενικότερα των σιαμαίων παρουσιάζοντας τους ανθρώπους αυτούς σαν τέρατα που βγαίνουν στο τσίρκο αποτελεί προσβολή για την προσωπικότητά τους . Οι σιαμαίοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και είναι χυδαίος ο τρόπος με τον οποίον ο Τύπος προκαλεί ανθρώπινα συναισθήματα γιατί περιέχει σκληρότητα και κρύβει ένα λανθάνοντα ρατσισμό. Στη περίπτωση των σιαμαίων κοριτσιών που γεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη παραβιάζεται το δικαίωμα της προσωπικής τους ζωής το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα και αυτά τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν το σεβασμό της προσωπικότητας και της αναπηρίας τους. Ο ρόλος του Τύπου πρέπει να περιορίζεται στην πληροφόρηση του κοινού και εκεί να σταματάει. Οι χαρακτηρισμοί , τα σχόλια, τα γκάλοπ και η γνώμη του καθενός για το αν θα έπρεπε να γεννηθούν αυτά τα παιδιά ή τι θα έκαναν αν είχαν σιαμαία, δεν προάγουν την είδηση» είπε η κ Παπαζήση.

    Ο αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο ΑΠΘ Τάσος Κουράκης, ο οποίος διδάσκει το μάθημα της προγεννητικής διάγνωσης χαρακτήρισε εξωφρενικό τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον Τύπο οι περιπτώσεις των σιαμαίων τονίζοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης εμπορευματοποίησαν μια ανθρώπινη αναπηρία. Για την περίπτωση των σιαμαίων που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη είπε ότι ο Τύπος θα έπρεπε να περιοριστεί στο να αναφέρει ότι γεννήθηκαν και ότι πρόκειται να γίνει εγχείριση σε νοσοκομείο του εξωτερικού και να μη δώσουν διαστάσεις παρουσιάζοντας με ένα προσβλητικό τρόπο περιπτώσεις σιαμαίων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Οσον αφορά το θέμα της προγεννητικής διάγνωσης σωματικής αναπηρίας στο έμβρυο ο κ. Κουράκης είπε ότι είναι δύσκολο να ληφθεί απόφαση. «Δεν έχω να προτείνω κάτι. Η απόφαση είναι των γονιών, αλλά ούτε και αυτό με ικανοποιεί. Ποιος είναι αυτός που μπορεί να πει γιατί να γεννηθούν ή να μη γεννηθούν. Αν υπήρχε προγεννητικός έλεγχος πριν από 100 χρόνια μπορεί η ανθρωπότητα να είχε στερηθεί προσωπικότητες όπως ο Τουλούζ Λοτρέκ που ήταν νάνος, ή ο Βαν Γκογκ ο οποίος είχε επιληψία ή ο Στίβεν Χόκινγκ ο οποίος είναι παράλυτος» πρόσθεσε ο κ. Κουράκης.

    «Πολύ καλά σκέφτηκαν οι γονείς που πήγαν την απόφαση να γεννήσουν τα σιαμαία στη Θεσσαλονίκη . Η διακοπή της κύησης είναι έγκλημα και το απαγορεύει η εκκλησία. Η επιστήμη θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώριά της όχι με δραστικές λύσεις όπως η διακοπή της κύησης αλλά με τρόπους που φέρνουν θεραπεία . Από κει και πέρα ο τρόπος που παρουσίασαν τα μέσα ενημέρωσης περιπτώσεις σιαμαίων δείχνοντας πτώματα είναι προσβλητικός και απαράδεκτος. Η επέμβαση στην προσωπική ζωή αναπήρων ατόμων αντίκειται στις στοιχειώδεις αρχές του ανθρωπισμού και αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αναπηρία είναι αρρώστια δεν είναι αντικείμενο χλεύης» δήλωσε ο πρωτοσύγκελλος της ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Τασσιάς.

    Αγγέλα Φωτοπούλου

    [02] ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 2002 ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΣΑΡΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2003 (13:47 UTC+2)

    Η τάση αύξησης των δρομολογίων τσάρτερ στα αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το πρώτο τρίμηνο του 2003, φαίνεται πως δεν επιβεβαιώνει τις αρχικά δυσοίωνες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση λόγω του πολέμου που σημειώθηκε στο Ιράκ.

    Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στον κρατικό αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου φέτος πολλαπλασιάστηκαν τα δρομολόγια τσάρτερ, με αποτέλεσμα η άνοδος στις αφίξεις επιβατών του γενικού συνόλου της κίνησης εσωτερικού να αγγίζει το ποσοστό του 48,89% ενώ για το γενικό σύνολο κίνησης του εξωτερικού η άνοδος στις αφίξεις επιβατών είναι 45,33%.

    Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», της Θεσσαλονίκης και στον κρατικό αερολιμένα Καβάλας η επιβατική κίνηση ήταν σταθερή. Η εικόνα είναι ανάλογη και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

    «Εφόσον τους τρεις πρώτους μήνες τα στοιχεία δίνουν εικόνα σταθερή με μικρές αυξητικές τάσεις, το επόμενο διάστημα προβλέπεται ακόμα πιο ευοίωνο και εκτιμώ ότι η επίδραση από τον πόλεμο στο Ιράκ θα ισοσκελιστεί», δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της ΥΠΑ Σταύρος Κωνσταντινίδης.

    Συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σημειώθηκε άνοδος στις αφίξεις επιβατών του γενικού συνόλου της κίνησης εσωτερικού σε ποσοστό 6,84% ενώ για το γενικό σύνολο κίνησης του εξωτερικού παρατηρήθηκε μείωση στις αφίξεις επιβατών σε ποσοστό 2,48% ενώ στον κρατικό αερολιμένα Καβάλας καταγράφηκε άνοδος στις αφίξεις επιβατών επί του γενικού συνόλου κίνησης εσωτερικού, σε ποσοστό 17,38% ενώ σημειώθηκε μείωση 1,58% στις αφίξεις επιβατών του γενικού συνόλου κίνησης του εξωτερικού.

    Ν.Κ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΦΛΩΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΑΣΙΑΚΟ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Φλωρίδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Φώτιο Νασιάκο συναντήθηκε σήμερα ο αρχηγός της Αστυνομίας του Ισραήλ, Αντιστράτηγος Σλόμο Αχαρίνοσκι, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Ισραήλ, στο πλαίσιο των συναντήσεων, επεσήμανε τη σημασία της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, σε θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Από την πλευρά τους, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας υπογράμμισαν, ότι η μέχρι σήμερα συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Επισήμαναν ακόμη, ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας, αποτελεί πρόκληση, αλλά και εθνικό στόχο.

    Το Ισραήλ, συμμετέχει στην Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα (ΟΣΟ), στην οποία συμμετέχουν επτά χώρες με σημαντική εμπειρία σε θέματα ασφάλειας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Οι χώρες αυτές είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ισραήλ.

    [04] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επίτιμου πρόεδρου της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την ανάγκη πρόωρων εκλογών.

    «Για να μην γίνονται αφελείς τοποθετήσεις στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία έχει ανάγκη από σοβαρότητα, από δουλειά, από μεταρρυθμίσεις, είναι κυβέρνηση τετραετίας, δεν είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, στηρίζεται από τον ελληνικό λαό και μέχρι την ημέρα που θα προκηρυχθούν εκλογές δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος, υπάρχει έργο που γίνεται», επισήμανε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ανέφερε: «Νομίζω είναι εκτός πραγματικότητας όλα αυτά».

    [05] ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝ Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΚΑΙ Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2003 (20:28 UTC+2)

    «Από την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου μπορούμε να περιμένουμε κήρυξη εκλογών», τόνισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Ορφανός και Γιώργος Σαλαγκούδης, οι οποίοι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα με αφορμή τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, υποστήριξαν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν εντός του φθινοπώρου. Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο κ. Σαλαγκούδης, οι εκλογές θα γίνουν πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

    Ο κ. Ορφανός, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ. τόνισε ότι οι πράξεις του πρωθυπουργού αφορούν τις επερχόμενες εκλογές και όχι τους πολίτες και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει ψεύτικα διλήμματα.

    «Στήνεται ένα παιχνίδι διλημμάτων και γίνεται ένα εμπόριο ελπίδας με προεκλογικές προσλήψεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας», είπε ο κ. Ορφανός.

    Τόνισε ότι η Ν.Δ. προτάσσει δύο βασικά στοιχεία, την ανακοίνωση ολόκληρου του προγράμματός της, καθώς ήδη έχει παρουσιαστεί το πρόγραμμα για την παιδεία και το αγροτικό και τη θετική ψήφο των πολιτών.

    «Επιδίωξή μας είναι η συμμετοχή του πολίτη στο όραμά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός και υποστήριξε ότι από την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου και μετά μπορούμε να περιμένουμε κήρυξη εκλογών.

    Ο κ. Σαλαγκούδης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και συντονιστής του τομέα Παραγωγής και Ανάπτυξης της Ν.Δ. εκτίμησε ότι η προεκλογική περίοδος δεν θα είναι μακρά και ότι ο πρωθυπουργός θα καταφύγει σε εκλογές πριν από την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

    «Η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης, «έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα». «Ο δανεισμός της κυβέρνησης και μάλιστα ο κρυφός, όπως και τα χρέη αυξάνονται, ενώ τα έσοδα είναι σχεδόν μηδενικά», επισήμανε.

    Ανέφερε ακόμη ότι ανασχηματισμός της κυβέρνησης ήταν μη ανασχηματισμός, ασήμαντος ουσιαστικά και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί απλώς να διαχειριστεί την ήττα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σαλαγκούδης σημείωσε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οικονομία και την ανάπτυξη θα παρουσιαστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθούν οι προτάσεις του κόμματος για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

    Επέκρινε σφόδρα την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική τονίζοντας ότι δημιούργησε οικονομικά αδιέξοδα για τον τόπο και υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση το βασικότερο κοινωνικό πρόβλημα με τεράστιες επιδράσεις είναι η ανεργία.

    Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο ο κ. Σαλαγκούδης χαρακτήρισε ως ανέντιμη πολιτική πράξη την προσπάθεια αλλαγή του από τον πρωθυπουργό. «Είναι μία κίνηση σκοπιμότητας του κ. Σημίτη, ο οποίος προσπαθεί ανακινώντας θεσμικά ζητήματα να καλύψει τα ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη», είπε.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Ορφανός τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν θα συρθεί σε κανένα διάλογο για αλλαγή του εκλογικού νόμου και σημείωσε: «αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να περάσει ένα νέο εκλογικό νόμο, τότε θα έρθουμε σε ανοικτή σύγκρουση».

    «Εμείς θα καταγγείλουμε ως πραξικόπημα την όποια προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου και όταν η Ν.Δ. αναλάβει την κυβέρνηση θα τον καταργήσει», επισήμανε ο κ. Σαλαγκούδης.

    [06] ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ Κ.Ε.Π.

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Οι αγρότες θα έχουν την δυνατότητα να παραλαμβάνουν τις επιδοτήσεις, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π), ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Επίσης, οι αγρότες θα μπορούν να παραλαμβάνουν μέσω των Κ.Ε.Π. την αλληλογραφία τους και τις συντάξεις τους.

    Από αύριο, οι ετεροδημότες θα μπορούν να υποβάλλουν στα κατά τόπους Κ.Ε.Π. αιτήσεις για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

    Στις νέες διοικητικές πράξεις που θα διεκπεραιώνουν τα Κ.Ε.Π., περιλαμβάνονται επίσης, η υποβολή δηλώσεων για τον Φ.Π.Α., από τον προσεχή Σεπτέμβριο και η ανανέωση αδειών των οικονομικών μεταναστών.

    Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι τα Κ.Ε.Π. λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» για να αλλάξουν πολλά πράγματα στη δημόσια διοίκηση

    Εως τα τέλη Αυγούστου θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 757 ΚΕΠ, που θα διεκπεραιώνουν περισσότερες από 790 διοικητικές πράξεις. Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα λειτουργήσουν 1.000 ΚΕΠ στα οποία θα απασχοληθούν 3.500 εργαζόμενοι.

    [07] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Επέμβαση για την εμφύτευση μηχανικής καρδιάς πραγματοποιείται αύριο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης από τον διακεκριμένο καρδιοχειρουργό, Παναγιώτη Σπύρου και την ομάδα του σε ασθενή, ο οποίος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας.

    Πρόκειται για τον 54χρονο Χαράλαμπο Νένογλου από τον Στίβο Θεσσαλονίκης, ο οποίος πάσχει από διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Η συσκευή που θα τοποθετηθεί για την υποστήριξη της αριστερής κοιλίας της καρδιάς του, θα του παράσχει ελπίδες επιβίωσης για μια περίπου πενταετία, μέχρι την εξεύρεση κατάλληλου καρδιακού μοσχεύματος.

    Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του 54χρονου ασθενούς για πρώτη φορά το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και το ασφαλιστικό του Ταμείο (ΙΚΑ) ενέκριναν την εισαγωγή του μηχανήματος. Οπως τόνισε ο κ. Σπύρου, η κοινή απόφαση του υπουργείου και του ασφαλιστικού ταμείου ανοίγει δρόμο για τις εμφυτεύσεις μηχανικής καρδιάς και στην Ελλάδα, όταν στις προηγμένες ιατρικά χώρες κατακτούν όλο και περισσότερο έδαφος, αλλά έχουν πενταπλάσιο κόστος.

    Ειδικότερα, ο κ. Σπύρου επισήμανε ότι το είδος αυτό της εμφύτευσης μηχανικής καρδιάς αφορά αποκλειστικά και μόνο ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν λόγω της πάθησης τους σε καμία συμβατική καρδιοχειρουργική επέμβαση και μέχρι πρότινος, μοναδική ελπίδα επιβίωσης τους ήταν η μεταμόσχευση.

    Σημειώνεται ότι περίπου εκατό ασθενείς καταλήγουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, περιμένοντας στις λίστες αναμονής για την εξεύρεση μοσχεύματος.

    Στον κ. Νένογλου θα τοποθετηθεί νέα συσκευή αξονικής ροής, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο κ. Σπύρου υπογράμμισε ότι η συσκευή αποτελεί προϊόν υπερσύγχρονης τεχνολογίας των επιστημόνων της ΝΑΣΑ και στηρίζει την κυκλοφορία της καρδιάς, χωρίς να την υποκαθιστά απόλυτα. Είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο, λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες ανά οκτάωρο μπαταρίες και μικρότερου μεγέθους, γεγονός που επιτρέπει την εμφύτευση της σε παιδιά με ελάχιστο βάρος 10 κιλών.

    «Ο προσδόκιμος χρόνος επιβίωσης του ασθενούς χωρίς επιπλοκές είναι πέντε χρόνια και αν αυτός ξεπεραστεί δημιουργούνται ακόμα και προϋποθέσεις για την κατάργηση των μοσχευμάτων διεθνώς», είπε ο κ. Σπύρου.

    Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Νένογλου δήλωσε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της αυριανής επέμβασης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έφτασε στα όρια της απελπισίας, καθώς επί δύο χρόνια βρισκόταν καθηλωμένος στο κρεβάτι. Ευχαρίστησε θερμότατα το υπουργείο Υγείας, το ασφαλιστικό του ταμείο, τον θεράποντα ιατρό, τους συνεργάτες του, καθώς και το Ιατρικό Διαβαλκανικό που του προσφέρουν τη δυνατότητα να υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή επέμβαση στην Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του Ομίλου του Ιατρικού Αθηνών και του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Γιώργος Αποστολόπουλος τόνισε ότι η μακρά επιστημονική εμπειρία του κ. Σπύρου, εγγυάται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

    Τόνισε, δε, ότι το ποσοστό θνησιμότητας στην καρδιοχειρουργική μονάδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού αγγίζει μόλις το 1,6% ενώ το αντίστοιχο διεθνές ποσοστό κυμαίνεται στο 2,1%.

    [08] ΛΙΑΣΚΟΣ: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Για αδιαφορία των στελεχών της κυβέρνησης για την τύχη του τουρισμού έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού της ΝΔ, Αναστάσιος Λιάσκος. «Από πέρυσι τον Ιούνιο, όταν έγινε από τον ΕΟΤ ο διαγωνισμός για τη μελέτη μάρκετινγκ, ο οποίος τελικά κηρύχθηκε άγονος, η εκπόνηση προγραμματικού σχεδίου για τον κρίσιμο αυτό τομέα εγκαταλείφθηκε», υπογράμμισε ο κ. Λιάσκος.

    «Η απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των τουριστικών μονάδων που ήταν αντικείμενο διαγωνισμού του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), αποφασίσθηκε να μην ανατεθεί σε εξωτερικό σύμβουλο», πρόσθεσε.

    «Ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Αττικής για την τουριστική προβολή της περιοχής με έμφαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από παλινωδίες, κατακυρώθηκε, πριν μερικές ημέρες, στη μέση του καλοκαιριού. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προκήρυξε διαγωνισμό για μελέτη τουριστικής προβολής, δεν εννοεί από το Μάιο να βγάλει αποτελέσματα», ανέφερε.

    «Χρειάζονται περισσότερα παραδείγματα για να διαφανεί η έκταση της διάλυσης των υπηρεσιών του κράτους και να καταδειχθεί το μέγεθος της αδιαφορίας των στελεχών της κυβέρνησης για την τύχη του τουρισμού μας;», κατέληξε.

    [09] ΕΤΕ:ΤΟ 2004 Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει εντός του τρέχοντος έτους, ενώ στον αντίποδα η ευρωπαϊκή θα παρουσιάσει βελτίωση στο τέταρτο τρίμηνο του 2004, καταλήγει η ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), στην οποία εξετάζεται η πορεία των χρηματοοικονομικών αγορών στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ και διατυπώνονται οι προσδοκίες που συνεπάγονται για το μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης των δύο οικονομιών.

    Συγκεκριμένα, η ανάλυση αναφέρει πως η πορεία των αποδόσεων των μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων μεταστράφηκε κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε ανοδική, ωστόσο, η αφετηρία τους ήταν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα - κοντά στο 3,5% στην ευρωζώνη και 3,1% στις ΗΠΑ - τα οποία και αποτύπωναν τις ανησυχίες για ύφεση και πτώση τιμών.

    Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι της ΕΤΕ στην ανάλυση που πραγματοποίησαν, καθώς συνδυάζεται με την άνοδο των χρηματιστηρίων τους τελευταίους τέσσερις μήνες, εικάζοντας ότι οι αγορές, στο σύνολό τους πλέον, εμφανίζονται σχετικά πιο αισιόδοξες όσον αφορά την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.

    Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές της αγοράς δεν συμβαδίζουν με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, ειδικά στην ευρωζώνη, αναφέρεται στην ανάλυση.

    Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας αποκαλύπτουν διαφορετική μακροοικονομική κατάσταση στις δύο οικονομίες, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να ανακάμπτουν πιο έντονα και πιο άμεσα. Η εικόνα αυτή ουσιαστικά αντανακλά τους διαφορετικούς παράγοντες που επέδρασαν στις δύο οικονομίες.

    Ενώ, η οικονομία των ΗΠΑ ενισχύθηκε από μια έντονα επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, καθώς και από τη διολίσθηση του δολαρίου, η αντίστοιχη συνεισφορά των επεκτατικών πολιτικών στην ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν πιο περιορισμένη.

    Συγκεκριμένα, οι νομισματικές συνθήκες στην ευρωζώνη είναι πιο περιοριστικές σε σχέση με τις ισχύουσες το Μάρτιο του 2002, καθώς η έντονη ανατίμηση του ευρώ αντιστάθμισε πλήρως την επίδραση από τις μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επιπλέον, η δημοσιονομική πολιτική το 2003 αναμένεται να ασκήσει συσταλτική επίδραση στο ΑΕΠ.

    Αυτή η διαφορετική μακροοικονομική εικόνα μεταξύ της ευρωζώνης και των ΗΠΑ δεν αποτυπώνεται στην πορεία των χρηματοοικονομικών αγορών, οι οποίες με την πρώτη ματιά φαίνεται να ακολουθούν παράλληλη πορεία, αναφέρεται στην ανάλυση των αρμοδίων της ΕΤΕ.

    Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης στην ευρωζώνη και κατά 60 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ τις τελευταίες 3 εβδομάδες, φτάνοντας στο 4% και 3,7% αντίστοιχα, παραμένοντας, ωστόσο, σε σχετικά χαμηλά ιστορικά επίπεδα.

    Επιπλέον, οι δείκτες των χρηματιστηρίων σημείωσαν σημαντική άνοδο μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ο δείκτης Dow Jones Eurostoxx 50 (ευρωζώνη) ενισχύθηκε κατά 28,5%, ενώ ο δείκτης S&P 500 (ΗΠΑ) ενισχύθηκε κατά 25,4%. Εντούτοις σε ετήσια βάση, η μεταβολή παραμένει αρνητική για την ευρωζώνη -21% και οριακά θετική για τις ΗΠΑ 3%.

    Στοχεύοντας σε μια πιο αναλυτική αξιολόγηση των ενδείξεων που προέρχονται από τις αγορές, δημιούργησε ένα πρόδρομο δείκτη του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ αποκλειστικά βάσει της πληροφόρησης που αντλείται από τις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια.

    Τα συστατικά για την κατασκευή του δείκτη αποτελούν η διαφορά αποδόσεων μεταξύ του κρατικού 10ετούς ομολόγου και του 3μηνιαίου επιτοκίου και η ποσοστιαία μεταβολή του χρηματιστηριακού δείκτη.

    Ο νεοσύστατος δείκτης προέβλεψε το ρυθμό ανάπτυξης σε ικανοποιητικό βαθμό, τόσο σε φάσεις γρήγορης ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας-όπως στην περίοδο 1999-2000- όσο και σε φάσεις χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης-όπως στην περίοδο 2001-2002. Ακόμα πιο σημαντική είναι η ικανότητά του να προβλέπει τις αλλαγές κατεύθυνσης στο ρυθμό μεταβολής της οικονομίας.

    Βάσει της ανάλυσης αυτής, συνάγεται ότι οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης συμφωνούν με τις προβλέψεις μας για ασθενή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο ήμισυ του 2004.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1% και 1,7% για το 2003 και το 2004 αντίστοιχα, φτάνοντας το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2004.

    Αντίθετα, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των αρμοδίων της ΕΤΕ για τις ΗΠΑ, είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της αναμένεται από τις αγορές δυναμικότερη και αμεσότερη ξεκινώντας από το δεύτερο ήμισυ του 2003, ένα χρόνο νωρίτερα σε σύγκριση με την ευρωζώνη.

    Ειδικότερα, ο δείκτης προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ 2,3% και 3,3% για το 2003 και 2004 αντίστοιχα, σημειώνοντας επιτάχυνση από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

    [10] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ-ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003 (17:21 UTC+2)

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να καθήσουν εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης με τους εκπρόσωπους της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή συνάντηση με νέα βελτιωμένη πρόταση. Βάσει αυτής της πρότασης, ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης διαμορφώνεται στα 590 ευρώ το μήνα, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, οι αυξήσεις κατά το επόμενο έτος θα κυμαίνονται από 3,5% εώς και 6%.

    Πάντως, αν και τα περισσότερα ζητήματα διαφωνίας μεταξύ υπουργείου και ΑΔΕΔΥ φαίνεται ότι έχουν επιλυθεί, παραμένουν τρία «αγκάθια», τα οποία μένει να διευθετηθούν εντός των επόμενων ημερών.

    Αυτά, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τύπου, αφορούν στη μεγάλη ψαλίδα στις αμοιβές μεταξύ διαφορετικών τομέων του δημοσίου, αλλά και βαθμίδων του ίδιου τομέα, στον τρόπο ενσωμάτωσης των κινήτρων αποδοτικότητας στις αμοιβές και στην τελική διευθέτηση για την αναδρομική καταβολή του επιδόματος οικογενείας και για το δεύτερο σύζυγο.

    [11] ΜΕ ΤΟ Χ. ΠΑΧΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ TVX HELLAS

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003 (17:13 UTC+2)

    Πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο διάδοχο σχήμα που θα αναλάβει την TVX Hellas στο Στρατώνι Χαλκιδικής, ενώ προωθείται το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, μετά τη συνάντησή του με εργαζόμενους των μεταλλείων.

    Ο κ. Πάχτας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων της επιχείρησης, ότι υπάρχουν δυο ξένες εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πολύ σύντομα θα συνταχθούν και τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Οι εργαζόμενοι στα υπό χρεοκοπία μεταλλεία της TVX Hellas, πραγματοποίησαν σήμερα δίωρη διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας, ζητώντας μία σαφή, τελική απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον της επιχείρησης.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν την προστασία του συνόλου των θέσεων εργασίας στην υπό χρεοκοπία επιχείρηση.

    [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Α Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003 (17:07 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για μια καλή πορεία της αγοράς, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι ολοκληρώθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο, ενισχύθηκαν τα εποπτικά όργανα και πραγματοποιούνται διαρθρωτικές αλλαγές.

    Παράλληλα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, επεσήμανε ότι "οι αγορές πρέπει να μείνουν εκτός πολιτικής παρενόχλησης και να λειτουργήσουν όπως αυτές ξέρουν" και πρόσθεσε ότι "οι προσπάθειες που γίνονται για αποκόμιση μικροκομματικών συμφερόντων, δεν βοηθούν".

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι όλοι πρέπει να κινηθούν σε αυτό το πνεύμα, ώστε, όπως διευκρίνισε, "η δική μας αγορά να ξεπεράσει τα προβλήματα και να προχωρήσει προς τα εμπρός».

    Στο πλαίσιο της παρουσίασης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει αποδώσει 1,408 δισ. ευρω, ποσό το οποίο θα φτάσει τα 1,847 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, με την πλήρη αποκρατικοποίηση της ΕΧΑΕ, την παραχώρηση της άδειας για το Ξυστό και τη μετοχοποίηση του ΟΛΠ.

    Οπως ανακοίνωσε, μεταβιβάζεται στις τράπεζες το σύνολο των μετοχών της ΕΧΑΕ, που ήταν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου (θα αποφέρει 89 εκατ. ευρώ), στο διάστημα απο τις 23 έως και τις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για το 25% του ΟΛΠ, ενώ ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση άδειας για το Ξυστό.

    [13] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ

    Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη χωρών, αλλά και την πέμπτη καλύτερη επίδοση σε επίπεδο 25 κρατών μελών έχει η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Την Ανοιξη του 2002, το ποσοστό απασχόλησης στην Κύπρο έφτανε στο 68,5% του συνολικού πληθυσμού που είναι σε ηλικία να εργασθεί, ενώ ο μέσος όρος απασχόλησης στις 10 υπό ένταξη χώρες ήταν 56,1%.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [14] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ

    Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Απόλυτη σύμπτωση εκτιμήσεων υπήρξε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τους περαιτέρω χειρισμούς σε ό,τι αφορά την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η απάντηση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα δοθεί σύντομα, ενώ η απάντηση προς τον Ραούφ Ντενκτάς θα κοινοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που εστάλη η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή μέσω του Κόφι Ανάν. Η επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ορίστηκε για τις 31 Ιουλίου.

    Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου Παπαδόπουλου, το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά το περιεχόμενο της επιστολής που ο κ. Ντενκτάς απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και διαβίβασε ο Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ''υπήρξε απόλυτη σύμπτωση εκτιμήσεων'' και το Εθνικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους περαιτέρω χειρισμούς.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] Ο ΓΚΕΟΑΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Βουκουρέστι, 14 Ιουλίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία πραγματοποιεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα με κύριο στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

    Η Ιρλανδία θα αναλάβει το πρώτο εξάμηνο του 2004 την προεδρία της ΕΕ και στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Γκεοάνα με Ιρλανδούς αξιωματούχους κυρίαρχο θέμα θα είναι η πορεία ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ

    Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δήλωση που εξέδωσε σήμερα, συγχαίρει την Κύπρο για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε. θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Στη δήλωση γίνεται και αναφορά στο Κυπριακό, όπου η Επιτροπή επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και καλεί για ταχεία επανάληψη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνεδριάζει από τις 5 το απόγευμα για να εξετάσει την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη βάση της δέσμης Ιδεών Γκάλι του 1993-1994.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Ο Κ.ΜΠΑΡΔΗΣ 61ος ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2003 (13:44 UTC+2)

    Την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς πραγματοποίησε ο Κώστας Μπάρδης στο Παγκόσμιο Κύπελλο ορεινής ποδηλασίας (Μάουντεν Μπάικ) που διεξήχθη στο Γκράους Μάουντεν του Καναδά.

    Ο αθλητής του ΕΟΣ Αχαρνών, πήρε την 61η θέση μεταξύ 81 που κατάφεραν να τερματίσουν τον επίπονο αυτό αγώνα και πρόσθεσε 15 βαθμούς στο ενεργητικό του.

    Ακόμη από ελληνικής πλευράς ο Μανώλης Κωτούλας ήταν 64ος (πήρε 12 βαθμούς), ενώ ο Βασίλης Χορτομάρης πήρε την 75η θέση που ήταν και η τελευταία βαθμολογούμενη (ένα βαθμό). Όσον αφορά τον Κώστα Συμελίδη δεν κατάφερε να τερματίσει.

    Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Βέλγος Ρόελ Πάουλσεν, ενώ τον ακολούθησαν ο Ισπανός Χοσέ Αντόνιο Ερμίντα και ο Γάλλος Ζουλέν Αμπσαλόν.

    [19] ΝΕΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 14 Ιουλίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπισθεί νέα κοιτάσματα πετρελαίου με αποτέλεσμα τα αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο να αυξάνονται σημαντικά.

    Οι τρεις πετρελαιοπηγές, όλες κοντά στο λιμάνι Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, εκτιμάται ότι μπορούν να τροφοδοτήσουν την αγορά με 38 εκατομμύρια βαρέλια, μετέδωσε το ΒΒC.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου επιβεβαίωσε την πληροφορία για τα νέα κοιτάσματα, πληροφορία που δημοσίευσε πρώτη η ιρανική εφημερίδα Καϊχάν. Η εκπρόσωπος όμως του υπουργείου δεν θέλησε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ο Μανουτσέρ Τακίν, ειδικός σε θέματα που έχουν σχέση με τα ιρανικά πετρελαϊκά αποθέματα στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενεργειακών μελετών, είπε ότι κατά τη γνώμη του για την εκμετάλλευση των νέων πετρελαιοπηγών θα πρέπει να ενδιαφερθούν και οι ξένες εταιρίες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την εξόρυξη του "μαύρου χρυσού" από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα.

    [20] ΕΙΚΟΣΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

    Λονδίνο, 14 Ιουλίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Κένυα από τη σύγκρουση μικρού λεωφορείου με φορτηγό. Το δυστύχημα σημειώθηκε 80 χιλιόμετρα βόρεια του Ναϊρόμπι και σύμφωνα με την αστυνομία το φορτηγό μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

    Ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο μικρά παιδιά, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΙΣ 20-21 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 14 Ιουλίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα δεχτεί στις 20 και 21 Ιουλίου στο ράντσο του στο Τέξας τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

    Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τα όπλα μαζικής καταστροφής, το Μεσανατολικό, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την ενίσχυση των υπερατλαντικών σχέσεων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [22] ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

    Λονδίνο, 14 Ιουλίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Η κυβέρνηση Μπλερ ενέκρινε την κατασκευή χιλίων ανεμογεννητριών για την παραγωγή ενέργειας στα ανοικτά των βρετανικών ακτών.

    Οι γεννήτριες προβλέπεται να παράγουν ηλεκτρισμό ισοδύναμο με το προϊόν έξι πυρηνικών σταθμών ενέργειας.

    Ο συντάκτης του BBC για περιβαλλοντικά θέματα χαρακτηρίζει την απόφαση ως το μεγαλύτερο βήμα στον τομέα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, δηλαδή ενέργειας που δεν προκαλεί μόλυνση.

    Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι το 10% των συνολικών αναγκών της χώρας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2010, και έχει θέσει ως στόχο το διπλασιασμό του ποσοστού αυτού μέχρι το 2020.

    [23] ΥΠΕΡ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ

    Τελ Αβιβ, 14 Ιουλίου 2003 (18:19 UTC+2)

    Στο Ισραήλ σκληρή κριτική δέχθηκε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Ελιακίμ Ρουμπινστάιν, για τα σχόλια που έκανε σχετικά με τη δίκη του ηγετικού στελέχους των Παλαιστινίων, Μαρουάν Μπαργκούτι, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

    Ο κ. Ρουμπινστάιν είχε χαρακτηρίσει τον κατηγορούμενο ως δολοφόνο αρχιτέκτονα της τρομοκρατίας.

    Το περίεργο είναι ότι η κριτική προήλθε από τους τρεις δικαστές που δικάζουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη, οι οποίοι χαρακτήρισαν τις δηλώσεις Ρουμπινστάιν «εκτός τόπου» καθώς ο κατηγορούμενος δεν έχει ακόμα βρεθεί ένοχος, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο κ. Μπαργκούτι που αρνείται να αποδεχθεί την δικαιοδοσία του δικαστηρίου δήλωσε ότι η συμπεριφορά του γενικού εισαγγελέα αποδεικνύει ότι η παραπομπή του και η δίκη του είναι άδικες.

    Απαντώντας στην κριτική το γραφείο του γενικού εισαγγελέα είπε ότι τα σχόλια που έκανε αυτός εκφράζουν τη γραμμή της κατηγορούσας αρχής και έγιναν σε συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, σχετικά με το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του κατηγορουμένου.

    Προσερχόμενος το πρωί της Δευτέρας στο δικαστήριο του Τελ Αβίβ, ο κ. Μπαργκούτι κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι επιδιώκουν να τον σκοτώσουν κρατώντας τον σε καθεστώς απομόνωσης.

    [24] ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΙΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ"

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας η παράσταση «Ιερές Μουσικές», που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Οχτακόσιοι καλλιτέχνες από 40 χώρες, απ' όλον τον κόσμο, παρουσίασαν ένα μοναδικό θέαμα, στο οποίο τον πρώτο λόγο είχαν ο ρυθμός, η κίνηση και το χρώμα.

    Την παράσταση παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου, που είχαν συρρεύσει από νωρίς στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στο Αρχαίο Στάδιο για να παρακολουθήσει την παράσταση, δήλωσε τα εξής ότι οι «Ιερές Μουσικές» είναι μια Γιορτή των Πολιτισμών και καμιά γιορτή δεν μπορεί να είναι έγκυρη, αν δεν αναδείξει την αυθεντικότητα του κάθε πολιτισμού.

    «Οι τελετουργίες, οι Ιερές Μουσικές, οι Ιεροί Χοροί, ο τρόπος με τον οποίο κάθε κοινωνία και κάθε πολιτισμός αντιλαμβάνεται τη σχέση της με το θείο είναι η ουσία του πολιτισμού. Γι αυτό και οι Ιερές Μουσικές είναι το μεγάλο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για το έτος αυτό. Εδώ, στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας 40 συγκροτήματα απ' όλες τις ηπείρους με 800 καλλιτέχνες, μας δείχνουν πώς προσεύχεται, πώς ψάλλει, πώς επικοινωνεί με το επέκεινα κάθε πολιτισμός. Και πιστεύω ότι αυτό το στοιχείο, το αρχετυπικό έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τη σύγχρονη μεταβιομηχανική κοινωνία μας. Χαίρομαι, γιατί αυτή η Γιορτή γίνεται εδώ στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία», τόνισε.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννης Σκουλαρίκης επέδωσε τιμητική πλακέτα στον υπουργό Πολιτισμού ως ένδειξη αναγνώρισης της μέριμνας που επιδεικνύεται εκ μέρους του ΥΠ.ΠΟ. για το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, απτή απόδειξη της οποίας είναι και τα έργα που πραγματοποιούνται με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού, στην περιοχή.

    «Παίρνω αυτό το συμβολικό βραβείο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού στο όνομα όλων των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, που εργάζονται με πολύ κόπο και αφιερώνουν πολύ χρόνο για το σχέδιο της αναβάθμισης της Αρχαίας Ολυμπίας».

    [25] "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ΤΟΥ Ν. ΜΠΡΕΧΤ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

    Κατερίνη, 14 Ιουλίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες της "Αντιγόνης" του Μπρεχτ που παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι ο "Πήγασος".

    Η πρεμιέρα του έργου, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του 32ου Φεστιβάλ Ολύμπου, θα δοθεί την Κυριακή 20 Ιουλίου 2003, στο νέο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στο πάρκο της Κατερίνης, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί μία ακόμη παράσταση της επομένη, Δευτέρα 21 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο.

    Η φετινή θεατρική παραγωγή του Πήγασου συνιστά μια ακόμη φιλόδοξη, νέα πρόταση του κατερινιώτικου θιάσου, καθώς στηρίζεται στη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Σιακάρα, ενός ηθοποιού, από τα ιδρυτικά μέλη του Πήγασου, που διαπρέπει χρόνια δίπλα σε πρωτοποριακούς σκηνοθέτες -Θ. Τερζόπουλο, Μπ. Γουίλσον, Αν. Βουτσινά κ.α.- στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Νέα πρόταση συνιστά και η ίδια η επιλογή του έργου του Πήγασου. Η "Αντιγόνη του Μπέρτολντ Μπρεχτ, μπολιάζει μέσα από το γνωστό "μπρεχτικό τρόπο", το μύθο με τη σύγχρονη πραγματικότητα, τοποθετώντας σε πρώτο πλάνο όχι μόνο τις διαχρονικές καταστροφικές πρακτικές της εξουσιαστικής αλαζονείας, αλλά και την πιεστική επικαιρότητα της ανυπακοής, αναδεικνύοντας τη συνενοχή της σιωπής.

    Η μετάφραση του έργου είναι του Αλέξη Σολωμού, τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Μπάμπης Τοκανίδης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια έφτιαξε η Βέτα Χαϊλατζίδου. Παίζουν οι ηθοποιοί Κ. Μυστακίδης, Τ. Σιδηροπούλου, Τ. Ιωαννίδου, Χ. Αμανατίδης, Αν. Γκούντα, Γ. Χατζηϊωαννίδης, Α. Γκουντρουμπή, Κ. Παπουτσίδης, Λ. Ηλιάδης, Αλ. Αγγελίδης, Γ. Μπαλιάκας.

    [26] Ο Μ.ΛΙΔΑΚΗΣ ΚΑΙ Η Ε. ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ "ΠΥΛΑΙΩΤΙΚΑ 2003"

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Δύο γνωστές και αγαπημένες φωνές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, οι καλλιτέχνες Μανώλης Λιδάκης και Ελένη Τσαλιγοπούλου τιμούν τις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Πυλαίας «Πυλαιώτικα 2003». Η αυλαία των εκδηλώσεων, που θα φιλοξενηθούν στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου με δωρεάν είσοδο για το κοινό, θα ανοίξει την Παρασκευή 18 Ιουλίου στις 9 το βράδυ με χορευτικά συγκροτήματα από τη Βουλγαρία ενώ θα εμφανιστούν και μικρές χορευτικές ομάδες του δήμου Πυλαίας και άλλων περιοχών.

    Η συναυλία των Λιδάκη και Τσαλιγοπούλου θα δοθεί το Σάββατο 19 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

    Την Κυριακή 20 Ιουλίου, ανήμερα του Προφήτη Ηλία οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Σε μήνυμά του με αφορμή τις εκδηλώσεις ο δήμαρχος Πυλαίας Βασίλης Καρτάλης αναφέρει «ο πολιτισμός δεν είναι μόνο ένα όμορφο θέαμα. Είναι παιδεία και πίστη σε έναν τρόπο ζωής για μια πόλη πιο ανθρώπινη που ζει και πορεύεται με τον πολιτισμό και τις αξίες του».

    [27] ΜΟΡΦΗ ΠΡΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ 7.500 ΧΡΟΝΩΝ

    Καστοριά, 14 Ιουλίου 2003 (14:55 UTC+2)

    Προϊστορικό οικισμό που χρονολογείται στο 5.500 πΧ έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αυγή του δήμου Αγίας Τριάδας Καστοριάς ενώ ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζει μια μικρή πήλινη σφραγίδα η οποία ίσως χρησίμευε για ένα είδος κωδικοποιημένης επικοινωνίας ή αποτελούσε μια μορφή πρωτογραφίας. Ο οικισμός είναι ο τρίτος που ανασκάφηκε στο νομό Καστοριάς μετά από τον λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού και τον προϊστορικό οικισμό στην Κολοκυνθού.

    Όπως ανέφερε η αρχαιολόγος ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεωργία Στρατούλη ο οικισμός βρίσκεται σε μία έκταση 24 στρεμμάτων ενώ έχουν ανασκαφεί μόνο 700 τετραγωνικά μέτρα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τμήματα κτιρίων του οικισμού που ήταν κατασκευασμένα από ξύλο , πηλό άχυρα και καλάμια, πλήθος λίθινων εργαλείων καθώς και την μικρή πήλινη σφραγίδα για την οποία η κ Στρατούλη είπε ότι δεν είναι πολύ συνηθισμένο εύρημα. «Η πήλινη σφραγίδα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο κωδικοποιημένης επικοινωνίας, ίσως σε μια μορφή πρωτογραφίας» τόνισε η κ Στρατούλη

    [28] ΣΤΙΣ 16-19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ 4ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2003 (13:44 UTC+2)

    Στην Πιερία θα πραγματοποιηθεί και φέτος για τέταρτη χρονιά το Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων από τις 16 μέχρι τις 19 Ιουλίου, στο οποίο θα φιλοξενηθούν νέοι καλλιτέχνες (μέχρι 25 ετών) από 12 Βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Μολδαβία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία).

    Οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ θα διαγωνιστούν σε τρεις καλλιτεχνικούς τομείς: μουσική, εικονοληψία και εικαστικά, ενώ οι τρεις πρώτοι νικητές κάθε καλλιτεχνικού τομέα θα βραβευτούν με τα ποσά των 1.000, 500 και 300 ευρώ για το 1ο, 2ο και 3ο βραβείο αντιστοίχως. Παράλληλα, για τους συμμετέχοντες θα εξασφαλιστούν συμβόλαια για τη συμμετοχή τους σε άλλα φεστιβάλ, ενώ θα κυκλοφορήσει και δίσκος με τα τραγούδια των διαγωνιζόμενων.

    Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν για όσους θέλουν να τις παρακολουθήσουν. Συγκεκριμένα, στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο της Κατερίνης θα προβάλλονται στις 16, 17 και 18 Ιουλίου στις 11.00 μμ οι διαγωνιζόμενες ταινίες, ενώ τις ίδιες μέρες θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Στέλιο Μάινα με τις ταινίες "Βαλκανιζατέρ", "Λιποτάκτης" και "Μπραζιλέρο".

    Τις ίδιες μέρες στο Πάρκο Λιτοχώρου στις 9.00 μμ θα γίνεται ο διαγωνισμός μουσικής και στο Κοινοτικό Κατάστημα του Πλαταμώνα θα στεγάζεται η ολοήμερη έκθεση εικαστικών με τα έργα από τους νέους καλλιτέχνες που θα είναι ανοιχτή από τις 10.00 μέχρι τις 24.00. Την τέταρτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ (19/7) στο Πάρκο Λιτοχώρου, θα γίνει η τελετή λήξης με την απονομή βραβείων και με συναυλία του Χρόνη Αηδονίδη και της Esma Redsepova, οι οποίοι είναι και τα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ.

    Η ανάδειξη των νικητών θα γίνει από τις κριτικές επιτροπές του κάθε καλλιτεχνικού τομέα, τις οποίες θα απαρτίζουν προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Στην υλοποίηση του φεστιβάλ θα βοηθήσουν νέοι εθελοντές από την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ.

    Μιλώντας για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιώργος Κιτίδης, υποστήριξε ότι δίνει τη δυνατότητα παραγωγής πολιτισμού από νέους καλλιτέχνες που βρίσκουν δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό. "Σε μία εποχή όπου όλα είναι παγκοσμιοποιημένα, συνθέτουμε στοιχεία από τους πολιτισμούς των Βαλκανίων" είπε και πρόσθεσε: "Οι νέοι είναι η ουσία στην τέχνη επειδή δεν έχουν φραγμούς σε ότι καινούργιο μπορεί να έρθει. Είναι ανοιχτοί σε οτιδήποτε καινούργιο".

    Οπως είπε στόχος του φεστιβάλ είναι να ανοίξουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς της περιοχής που εξαιτίας του πολέμου δεν υπήρχαν. Παράλληλα, ανέφερε ότι στη φετινή διοργάνωση υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή (πάνω από 350 αιτήσεις). "Το φεστιβάλ μπορεί να προχωρήσει γιατί δεν δημιουργεί ανάγκες εκεί όπου δεν υπάρχουν αλλά υπηρετεί ανάγκες" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιτίδης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 14 July 2003 - 18:13:47 UTC