Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
  • [02] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [03] ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ:ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ
  • [04] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [05] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ
  • [06] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
  • [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ
  • [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [09] ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • [10] ΣΤΑ 6.000 ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [11] ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ASPIS ΑΕΔΑΚ ΚΑΙ ABN AMRO ΑΕΔΑΚ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [13] ΤΟ ECOFIN ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΡΙΣΕ ΣΤΟ "ΤΙΜΟΝΙ" ΤΗΣ ΕΚΤ
  • [14] ADEVARUL: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝΥΣΕΙ ΤΟΝ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ COSMOROM
  • [15] "MILLIYET": "ΒΑΘΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΛΕΫΜΑΝΙΑ"
  • [16] ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ: H ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
  • [17] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΤΑΛΑΜΠΑΝΙ
  • [18] ΓΚΙΟΥΛ: ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [19] "ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΥΣ"
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ Ο Γ.ΣΟΛΟΜΟΝ
  • [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΣΕΪΧΗΣ
  • [22] ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Ο Δ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • [23] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ Ο Κ.ΧΑΛΚΙΑΣ
  • [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ
  • [25] ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [26] Ν.ΚΟΡΕΑ: ΜΕΛΩΔΙΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
  • [27] ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
  • [28] ΗΠΑ: ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΕΝΥΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
  • [29] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΡΟΣΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
  • [30] Ο "ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ" ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [31] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [32] Η "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΜΕ ΤΗΝ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [33] ΟΙ JETHRO TULL ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [34] ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (13:00 UTC+2)

    Το τρίπτυχο διαφάνεια, έλεγχος τιμών και υποστήριξη του καταναλωτή, αποτελεί τη βάση δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης για την πάταξη της αισχροκέρδειας, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται σύντομα να καταστήσει απόλυτα διαφανή τη διαδικασία προώθησης των προϊόντων από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου εντός του επόμενου διαστήματος. Παράλληλα, θα ενταθούν και οι έλεγχοι που διενεργούνται στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας και οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο ήδη αποδίδουν.

    Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τους γενικούς διευθυντές εμπορίου των Νομαρχιών της χώρας.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε και τον υποστηρικτικό στον καταναλωτή ρόλο των νέων υπηρεσιών του ΥΠΑΝ, που είναι η σελίδα των φθηνών πρατηρίων βενζίνης και το νέο Παρατηρητήριο Τιμών, που σταδιακά από τα βασικά οπωροκηπευτικά προϊόντα θα καλύψει όλο το φάσμα των ειδών πρώτης ανάγκης.

    [02] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Στα σχέδια τις κυβέρνησης για αλλαγή στον εκλογικό νόμο, στην οικονομία και στο Χρηματιστήριο, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην συνέντευξη που παραχώρησε στα μέλη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    «Μ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, καλημέρα σας. Σας καλωσορίζουμε και σας χαιρετίζουμε σ' αυτή τη δευτεριάτικη συνέντευξη Τύπου γεύμα. Έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον Αχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος μας δίνει τη χαρά της παρουσίας του στην τελευταία αυτή συνέντευξη Τύπου της σεζόν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

    Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε πόσο καιρό περιμέναμε να είσαστε κοντά μας. Η παρουσία σας, ειδικά αυτό το χρονικό σημείο, που νομίζω ότι είναι και πολιτικά επίκαιρο και πολιτικά ενδιαφέρον, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την μεγάλη παρουσία τόσο των συναδέλφων μας του ελληνικού και του ξένου Τύπου, αλλά και των άλλων προσωπικοτήτων του ελληνικού δημόσιου βίου και των εκπροσώπων του Διπλωματικού Σώματος που είναι σήμερα μαζί μας.

    κα ΣΠΥΡΑΚΗ (STAR): Κύριε Πρόεδρε, σας ακούσαμε, στην ομιλία σας στην Κεντρική Επιτροπή να θέτετε θέμα εμπιστοσύνης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ορισμένα στελέχη σας ήδη έχουν ζητήσει την παραίτηση και του Προέδρου της κ. Θωμαδάκη, αλλά και των μελών της Επιτροπής.

    Κατά πόσο συμμερίζεστε αυτή την άποψη και τι απαντάτε σ' αυτούς που σας επικρίνουν, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία όποτε βλέπει ανοδικές τάσεις στη Σοφοκλέους τότε περνάει στην κριτική;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας κα Σπυράκη. Είναι αστείο, με την έννοια ότι είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία -και ιδεολογικά και από πολιτική πρακτική- πάντα στηρίζει τον ευαίσθητο θεσμό του Χρηματιστηρίου. Και είναι επίσης γνωστό ποιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι καταρράκωσαν το κύρος του, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με συγκεκριμένες πρακτικές, με συγκεκριμένη προσπάθεια αήθους κομματικής εκμετάλλευσης της λειτουργίας του θεσμού.

    Τώρα, σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το θέμα δεν είναι καινούριο. Έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια τώρα. Τουλάχιστον από τότε που προέκυψε το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το ΄99-2001. Αποκτά καινούρια επικαιρότητα σήμερα από τη στιγμή που με τεράστια καθυστέρηση ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να βγει και να πει κάτι για τα ζητήματα διαφάνειας που σχετίζονται με τις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου.

    Εκείνο που έθεσα στην Κεντρική Επιτροπή -και επιμένω- είναι ότι είναι αδιανόητο μια Επιτροπή, η οποία βαρύνεται με όσα έγιναν ή δεν έγιναν, εκείνη την περίοδο, μια Επιτροπή που, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, όπως προσφάτως γράφτηκε στον Τύπο, παραβίασε στοιχειώδεις υποχρεώσεις στην άσκηση των καθηκόντων της, να είναι εκείνη που θα ελέγξει ένα τόσο μεγάλο θέμα.

    Μια και όμως βρισκόμαστε σ' αυτό το ζήτημα, να σας πω ότι εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένη πρόταση και περιμένουμε την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί. Η πρόταση μας είναι, με νομοθετική ρύθμιση, να επιβληθεί υποχρεωτικά για όλους όσους υπηρετούν τον δημόσιο βίο (τους βουλευτές αλλά και όλους τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς), να είναι υποχρεωτικό το άνοιγμα των κωδικών τους. Και το λέω αυτό γιατί είναι αδιανόητο να μην υπάρξει έλεγχος για τις Διοικήσεις των μεγάλων κρατικών οργανισμών ή, για παράδειγμα, για τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας ή της Αγροτικής Τράπεζας. Αυτό πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση.

    Θέλω να σας αναγγείλω ότι, αν στο προσεχές διάστημα η Κυβέρνηση εμμείνει στην -απ' ότι έχω καταλάβει μέχρι στιγμής- άρνηση της, η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει εκείνη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης. Και θα περιμένει από την Κυβέρνηση να την υπερψηφίσει. Αν δεν το πράξει, είναι ομολογία ενοχής.

    Β. WILLIAMS ("REUTERS"): Κύριε Καραμανλή, μια ερώτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι το θέμα της «επιτυχίας» των Ολυμπιακών Αγώνες θα είναι ένα από τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας. Θα είναι και θέμα της δικής σας προεκλογικής εκστρατείας; Υπάρχει, ως εκ τούτου, κίνδυνος να αποτελέσει αντικείμενο ανταγωνισμού, σαν να μιλάμε για ποδοσφαιρικό αγώνα, το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Είναι υποτιμητικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κυρίως υποτιμητικό για τους Έλληνες πολίτες, το να προσπαθεί η Κυβέρνηση να θέσει εκβιαστικά διλήμματα σε σχέση με τη διεξαγωγή τους. Την υπόθεση των Αγώνων, από την πρώτη μέρα, η Νέα Δημοκρατία τη στήριξε. Πιστεύω ότι ήταν εθνική επιτυχία ότι το ανέλαβε η Αθήνα και, κατ' επέκταση, η Ελλάδα τη διεξαγωγή τους.

    Έχουμε κάνει, πράγματι, κατά καιρούς έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε επιμέρους θέματα η Κυβέρνηση. Στο ότι απώλεσε σημαντικό χρόνο. Στο ότι άφησε το κόστος να εκτοξευτεί. Στο ότι ηγέρθησαν, κατά περίπτωση, ζητήματα χρηστής διαχείρισης και διαφάνειας. Ουδέποτε όμως και κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

    Κατά συνέπεια, όχι μόνο δεν κινδυνεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την προσεχή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εκείνο που κινδυνεύει, μ' αυτές τις αναφορές, είναι τα ελάχιστα ίχνη της εναπομείνασας σοβαρότητας και αξιοπιστίας της σημερινής Κυβέρνησης.

    κ. ΤΑΚΗΣ ("MEGA"): Κύριε Πρόεδρε, στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, πριν τις εκλογές του 2000, είχατε αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου από τη Νέα Δημοκρατία, με σπάσιμο των Περιφερειών και με σπάσιμο και της συναλλαγής που υπήρχε μεταξύ των βουλευτών και εν πάση περιπτώσει του πελατειακού αυτού συστήματος που έχουμε συνηθίσει να λέμε.

    Σήμερα, η Κυβέρνηση καταθέτει μια πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου με κάποια σημεία παρεμφερή με τα δικά σας. Εσείς λέτε ότι δεν θα συμμετάσχετε στο διάλογο. Η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με τα σημερινά ρεπορτάζ, θα ψηφίσει αυτόν τον νόμο κι αν εσείς δεν πάτε στο τραπέζι του διαλόγου θα ισχύει και σε ενδεχόμενες εκλογές του 2005, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Από αυτή την τακτική σας, πολλοί λένε ότι η Νέα Δημοκρατία μόνο να χάσει έχει. Διότι η Κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, θα ψηφίσει το νόμο και μπορεί να εφαρμόσει σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχετε σ' έναν τέτοιο διάλογο, ή θα ακολουθήσετε την τακτική, που πολλοί βουλευτές του Κόμματος σας από προχθές διατυπώνουν; Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία να φύγει από τη Βουλή, ή να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές και να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές; Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα το πρωί, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει και παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Θεωρώ απαράδεκτο και αδιανόητο να τίθεται τώρα θέμα εκλογικού νόμου. Και θέλω να σας πω ευθέως ότι αυτά είναι τεχνάσματα. Είναι κόλπα και τερτίπια, που δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει ο δημόσιος βίος. Όλοι καταλαβαίνουν και τα κίνητρα και τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω απ' αυτή την τακτική.

    Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τρεις φορές τις εκλογές μ' αυτόν τον εκλογικό νόμο και δεν έθεσε ποτέ ζήτημα, είτε του περιεχομένου του, είτε του τρόπου εφαρμογής του.

    Δεύτερον, ως προς το μέγα θέμα της επιλογής του χρόνου. Σας ρωτώ: Σε ποια σοβαρή χώρα στον κόσμο, σε ποιά χώρα, όπου πράγματι υπάρχει σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς, τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, λίγους μήνες πριν απ' τις εκλογές; Αυτά είναι αστειότητες.

    Τρίτο θέμα -και θέλω και αυτό να το τονίσω. Είναι κωμικό ότι το ΠΑΣΟΚ, όποτε αισθάνεται ότι χάνει τις εκλογές, να εγείρει τέτοιο ζήτημα. Θυμάστε, όλες και όλοι σας, τι συνέβη μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τις παραμονές των εκλογών του '89. Τις αρνητικές συνέπειες, επί μακρά χρονική περίοδο.

    Θέλω να πω ότι δεν χρειάζεται να είναι κανένας επαΐων για να καταλάβει ότι εδώ κρύβονται σκοπιμότητες μιάς Κυβέρνησης, η οποία είναι τόσα χρόνια στην εξουσία, κέρδισε τόσες φορές τις εκλογές -με το ισχύον εκλογικό σύστημα- και τώρα, ξαφνικά, στο τέλος της θητείας της, ανακαλύπτει ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.

    Και επειδή λέγονται διάφορα φαιδρά, περί ''συμφωνίας κυρίων'', για το πότε θα εφαρμοστεί, θα σας πω ότι αυτά είναι κωμικά πράγματα. Υπάρχουν συνταγματικές διατάξεις που εφαρμόζονται και είμαι βέβαιος ότι όλοι σας γνωρίζετε τι ισχύει με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

    Μ' αυτή την επιλογή της, η Κυβέρνηση, κατά μείζονα λόγο, χάνει την οποιαδήποτε αξιοπιστία της. Το είπα ευθέως και θέλω να το πω και πάλι ενώπιόν σας: Δεν εμπιστευόμαστε ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τον κ. Σημίτη. Δεν έχουμε κανένα δείγμα αξιοπιστίας για να έχουμε το ελάχιστο ποσοστό εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητο για τέτοιες συζητήσεις.

    Πόσο αξιόπιστος είναι κάποιος, ο οποίος μου απέστειλε ουσιαστικά υβριστική επιστολή, ως απάντηση στη δική μου, με την οποία έθετα το ζήτημα της διαφάνειας, προ τριετίας και σήμερα, υποτίθεται, το ανακαλύπτει από μόνος του; Εκείνος ο οποίος, πριν από τρεις μήνες, όταν σημαντικές αποκαλύψεις οδηγούσαν σε σειρά παραιτήσεων στελεχών του, φανταζόταν ότι όλα αυτά είναι συνωμοσίες και τώρα ''ανακαλύπτει'' ότι υπάρχει θέμα εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Εκείνος που έλεγε ότι υπάρχει ένα επαρκέστατο πλαίσιο διαφάνειας στη χώρα και σήμερα μιλάει για παθογένεια.

    Θα σας πω και κάτι ακόμη: Δεν μου αρέσει να ανακατεύομαι στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει ένα θέμα όταν διαβεβαιώνει τον Γραμματέα του Κόμματός του ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και, μια βδομάδα μετά, τον οδηγεί σε παραίτηση. Κατά συνέπεια σας ξαναλέω ευθέως, δεν εμπιστευόμαστε την Κυβέρνηση. Δεν εμπιστευόμαστε την άρχουσα ομάδα. Δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Σημίτη.

    Μεταξύ των άλλων, η συζήτηση αυτή περί εκλογικού νόμου είναι ομολογία ήττας. Και θέλω να σας σημειώσω, ότι είναι ομολογία ήττας, όχι μόνο για τις ερχόμενες εκλογές, αλλά και για τις επόμενες. Και παρακαλώ συγκρατήστε το αυτό.

    Εμείς δεν συμμετέχουμε σε τέτοια συζήτηση. Και δεν συμμετέχουμε διότι ο πρώτος στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε τα καιροσκοπικά και υστερόβουλα κίνητρα, για τα οποία ανασύρει αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα η κυβέρνηση.

    Εμείς δεν νομιμοποιούμε ούτε τα κόλπα, τα τερτίπια, ούτε νομιμοποιούμε αυτή την πράξη, η οποία θεωρώ ότι είναι πράξη πολιτικής ανεντιμότητας. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο κ. Σημίτης μίλησε για παθογένεια του δημόσιου βίου, τώρα, στας δυσμάς της θητείας της κυβέρνησής του. Η σοβαρότερη παθογένεια που έχει ο δημόσιος βίος είναι η εμμονή ενός κόμματος μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, να μείνει γαντζωμένο στην εξουσία. Η σοβαρότερη παθογένεια είναι η μετατροπή του κυβερνώντος κόμματος σε καθεστώς.

    κ. ΑΡΓΙΤΗΣ («BLUMBERG»): Από πλευρά οικονομικής πολιτικής, πώς θα διαφοροποιηθεί η Νέα Δημοκρατία απ' το ΠΑΣΟΚ;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Είμαι βέβαιος ότι έχετε παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις που κάνουμε πάντα, την κριτική που ασκούμε, αλλά και τις βασικές προτάσεις που διατυπώνουμε. Εμείς πιστεύουμε σε μια οικονομία, η οποία λειτουργεί φιλελεύθερα, που δίνει κίνητρα στις δημιουργικές δυνάμεις, όπου το κράτος παίζει έναν πολύ πιο περιορισμένο ρόλο στην παραγωγή.

    Το κράτος έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε μια ελεύθερη κοινωνία. Και, σε ό,τι αφορά την οικονομία, κυρίως έχει να παίξει το ρόλο του θεματοφύλακα και τοποτηρητή των κανόνων του παιχνιδιού, πράγμα που δεν κάνει το ελληνικό κράτος σήμερα. Είναι το πρώτο που παραβιάζει όλους τους κανόνες.

    Αν δείτε ποιος χρωστάει περισσότερα απ' όλους εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι το ίδιο το κράτος, ή, εν πάση περιπτώσει, οι επιχειρήσεις και οργανισμοί του ευρύτερου δημοσίου. Είναι το ίδιο το κράτος που δεν τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού. Είναι το ίδιο το κράτος που δεν μπορεί να εξασφαλίσει την τήρηση του νόμου.

    Απ' την άλλη πλευρά, βλέπουμε το κράτος, ακόμα και σήμερα, όχι απλώς να δραστηριοποιείται, αλλά να πρωταγωνιστεί σε τομείς που δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. (Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, τράπεζες). Σας μιλώ για ένα πολύ μεγάλο θέμα, που δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής πρακτικής, αλλά και βαθειάς ιδεολογικής διαφοράς.

    Εμείς πιστεύουμε σ' ένα κράτος, το οποίο μπορεί να διασφαλίσει την ισότητα των ευκαιριών σε όλους τους πολίτες. Σ' ένα κράτος, που θα έχει συγκεκριμένο ρόλο κοινωνικής πρόνοιας και ευαισθησίας. Σ' ένα κράτος, το οποίο θα επιτρέπει στις δημιουργικές δυνάμεις να αναπτύσσονται, να προκόβουν, να παράγουν πλούτο.

    κ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Κύριε Πρόεδρε, με αφορμή και πρόσφατες δηλώσεις στελεχών σας, αποκλείει η Νέα Δημοκρατία, στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο κ. Σημίτης κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, να τον στηρίξει εφ' όσον μπορεί;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Απ' ό,τι θυμούμαι στο ερώτημα αυτό απάντησε δυο φορές -επισήμως, δημοσίως- και μάλιστα τη μία φορά σε διεθνές forum -ο ίδιος ο κ. Σημίτης. Κατά συνέπεια, μου κάνετε μια υποθετική ερώτηση, για ένα θέμα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έχει κλείσει.

    κα ΝΟΥΡΜΠΑΤΟΥΡ: Μπορείτε να μας πείτε ποια θα είναι η πολιτική σας έναντι της Τουρκίας εφ' όσον γίνετε Πρωθυπουργός; Θα συνεχίσετε την πολιτική διαλόγου με την Τουρκία και θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

    Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι η προοπτική της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεών μας με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικός εθνικός στόχος. Είναι κάτι το οποίο θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να ξεπεράσουν προβλήματα του παρελθόντος, να συνεργαστούν στην προοπτική της κοινής ευημερίας και ανάπτυξης.

    Σας λέω μόνο ένα χαρακτηριστικό. Και μόνο η πιθανή προοπτική της σοβαρής μείωσης των αμυντικών δαπανών, το πόσο μεγάλο όφελος θα ήταν για τη χώρα μας και είμαι βέβαιος και για την Τουρκία.

    Επίσης, έχουμε απόλυτα σαφή θέση για το ζήτημα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Εδώ και πολύ καιρό έχουμε στηρίξει αυτή την προοπτική, όχι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχουμε. Και το κάνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα πρόσθετο κίνητρο, αλλά και πρόσθετος λόγος να εμπεδωθεί, στην ευρύτερη περιοχή μας, όχι μόνο η ειρήνη, αλλά και κλίμα σταθερότητας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

    Θεωρώ όμως -και θέλω να είμαι σαφής σ' αυτό, ότι η Τουρκία, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανταποκριθεί στις κινήσεις αυτές. Μπορεί να υπάρχει ένα βελτιωμένο κλίμα. Κι αυτό θετικό είναι, δεν το αρνούμαι. Αλλά περιμένουμε να δούμε μία σειρά από κινήσεις, που θα διασφαλίζουν την ομαλή πορεία προς την πλήρη εξομάλυνση.

    Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μία υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα, ή μια ευρωπαϊκή χώρα αύριο εξακολουθεί να θεωρεί τη χρήση βίας, ή την απειλή χρήσης βίας, ως θεμιτό μέσο άσκησης πολιτικής, ή, έστω, άσκησης πίεσης. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία χώρα, η οποία αύριο θα είναι ευρωπαϊκή, δεν θεωρεί -χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις- το Διεθνές Δίκαιο και τις υφιστάμενες Διεθνείς Συνθήκες ως το πλαίσιο όχι μόνο διαμόρφωσης των οποιωνδήποτε προοπτικών και λύσεων, αλλά και τη βασική προϋπόθεση ενός ειλικρινούς διαλόγου.

    Και, τρίτον, μιας και είμαστε σ' αυτό το θέμα, πρέπει να πω ότι με απογοήτευσε η στάση της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα των εξελίξεων στην Κύπρο. Για την Κύπρο ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ ότι διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις για μια πορεία και προς την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι σαφώς έξω από το ευρωπαϊκό πνεύμα και δείχνουν μια νοοτροπία, η οποία έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα.

    Κατά συνέπεια, συγκρατείστε, ως γενικό συμπέρασμα, ότι εμείς έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε την εξομάλυνση των σχέσεων. Προσωπικά συνάντησα δύο φορές τον κ. Ερντογάν. Ήταν μάλιστα συναντήσεις που έγιναν σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Όμως, αναμένουμε από την πλευρά της Τουρκίας να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και στην επιθυμία μας, την οποία έχουμε δείξει νομίζω με κάθε τρόπο, για μια διαφορετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ν.ΜΠΟΪΛΕ («ALPHA»): Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Μητσοτάκης είπε το πρωί, ότι πρέπει να γίνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο, είτε με απόφαση του Πρωθυπουργού, είτε με παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

    Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ακούστε, απ' ό,τι κατάλαβα, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τους τεχνικά δυνατούς τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό. Εγώ μένω στο εξής: Πριν από 15 περίπου μέρες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, έκανα σαφές -και επιμένω σ' αυτή την άποψη- ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει πια τίποτα. Και νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ακόμα και εκείνοι οι οποίοι ψήφισαν, ή θα ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνονται ότι, τούτη την ώρα χρειάζονται μείζονες πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι τεχνάσματα, του τύπου θέτουμε τον εκλογικό νόμο προς συζήτηση, λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Χρειάζονται μείζονες πρωτοβουλίες σε ζητήματα οικονομίας, σε ζητήματα παιδείας. Υπάρχουν τεράστια θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: Ανεργία, περιφερειακές ανισότητες, διαφάνεια, ο τρόπος που λειτουργεί το κράτος. Σ' αυτή λοιπόν τη στιγμή, η Κυβέρνηση επιθυμεί να παρατείνει το χρόνο παραμονής στην εξουσία και μάλιστα μετερχόμενη όλα αυτά τα τεχνάσματα που είπαμε πριν.

    Θεωρώ, λοιπόν, ότι η καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Γνωρίζετε την άποψη μου. Γιατί δεν ζητώ εκλογές. Διότι δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε. Και είμαι και αντίθετος στη λογική, ότι η εκάστοτε Αντιπολίτευση, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, θέτει θέμα εκλογών. Τα γνωρίζετε αυτά και τα έχουμε πει πολλές φορές. Όμως, απευθύνω ένα ρητορικό, αλλά και ουσιαστικό ερώτημα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα: Πιστεύει κανείς ειλικρινά σ' αυτό τον τόπο, ότι αυτή η Κυβέρνηση, αυτά που δεν έκανε 20 χρόνια τώρα, ή έστω τα τελευταία 8 χρόνια που κυβερνά ο κ. Σημίτης, θα τα κάνει στους τελευταίους μήνες της θητείας της; Όταν ουσιαστικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος του, έθεσε τα πάντα υπό την κρίση του κατά πόσο συμβάλλουν στην εκλογική ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ; Όταν είπε στους ίδιους τους Υπουργούς του, ότι, από εδώ κι εμπρός, ό,τι κάνετε, ένας είναι ο στόχος: Να κερδίσουμε, ή να διεκδικήσουμε, τις επόμενες εκλογές; Και μόνη αυτή η δήλωση, όπως επίσης και η πρωτοβουλία να ανακινήσει θέμα εκλογικού νόμου στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επισήμανσής μας: Ότι μόνο νοσηρό θα είναι να σέρνεται αυτή η κατάσταση πολλούς μήνες ακόμα. Η χώρα πιστεύω ότι δεν αντέχει 9 ή 10 μήνες προεκλογική περίοδο. Σε ζημία θα της βγει.

    Άρα ποια είναι η σωστή λύση; Χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς κομματικούς πατριωτισμούς, να περάσει η απόφαση στους πολίτες. Οι πολίτες να εκλέξουν. Για να μπορεί η επόμενη Κυβέρνηση να εφαρμόσει, πράγματι, ένα πρόγραμμα ανόρθωσης, χωρίς την πολιτική πίεση, που, ευλόγως στο κάτω κάτω της γραφής, δημιουργεί η προοπτική μιας εκλογικής αναμέτρησης.

    Β.ΚΟΡΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για την Κύπρο. Πώς βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις και τις δήθεν καλής θελήσεως δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ντενκτάς (για το αεροδρόμιο κλπ.);

    Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Προεκτείνω απλώς την απάντηση που έδωσα πριν από λίγο. Θεωρώ ότι, πολιτικά, η τουρκοκυπριακή ηγεσία βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Αυτή είναι η άποψή μου και σας την λέω ευθέως. Και δεν το λέω με καμιά λογική πάθους. Στο κάτω κάτω της γραφής για την Κύπρο ένας πολύ σημαντικό στόχος επετεύχθη. Πάω κι ένα βήμα παραπέρα και λέω, ότι για τον Ελληνισμό ήταν μια πολύ σημαντική επιτυχία η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βεβαίως έχοντας πάντα ανοιχτό το θέμα, όταν θα λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, ομαλά θα ενταχθούν στην ευρωπαϊκή ζωή και οι Τουρκοκύπριοι πολίτες.

    Όμως, η γενική στάση που τήρησε και το καθεστώς, η τουρκοκυπριακή ηγεσία, εν πολλοίς και η ίδια η Τουρκία, δείχνουν ότι δεν έχουν εμπεδώσει ακόμα τους βασικούς κανόνες της ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Και αυτό είναι ένα μέγα ζητούμενο. Θεωρώ πάντως ότι, ενώ πρέπει όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και για την πολιτική επίλυση του προβλήματος, η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση, σε πολύ καλύτερη μοίρα, ακόμα και σε σχέση με την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος, απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν, με το να επιτευχθεί η ένταξη της Νήσου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    κα. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για νοσηρό κλίμα στη χώρα. Είπατε ότι η χώρα δεν αντέχει και πρέπει να πάμε σε εκλογές. Θα σας ρωτήσω ευθέως, η Νέα Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια δυναμική κίνηση, θεσμικού βεβαίως χαρακτήρα προκειμένου η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές; Ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματός σας το έθεσε ήδη, εμμέσως πλην σαφώς, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι τέτοια που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συμμερίζεστε κάτι τέτοιο;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Σας είπα και πριν ότι το να περιγράφει κανένας τεχνικές δυνατότητές του πώς μπορεί να γίνει αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Εν πάση περιπτώσει, είμαι ο τελευταίος που θα επιχειρούσε να παρέμβει και να υποδείξει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι να κάνει ή να μην κάνει. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

    Εκείνο που κάνουμε εμείς -και νομίζω ότι το κάνουμε επιτυχώς- είναι να θέτουμε τα βασικά θέματα στους πολίτες, να θέτουμε τις προτεραιότητες. Νομίζω ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν αποβαίνει προς όφελος της χώρας, σε ζημία της χώρας θα βγει. Όπως, επίσης, και τα επιχειρήματα με τα οποία αντικρούουμε την τακτική της Κυβέρνησης να θέτει θέμα εκλογικού νόμου. Σας θυμίζω ότι ήταν ο ίδιος ο κύριος Σημίτης που, επανειλημμένα, είχε πει ότι δεν τίθεται θέμα εκλογικού νόμου, ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα και βεβαίως ότι πάντως οι εκλογικοί νόμοι δεν αλλάζουν λίγο πριν από τις εκλογές.

    Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο θέλω να σας πω και μια λέξη ακόμα. Μπορεί κανείς να αναζητήσει ιδέες, να συζητήσει επ' αυτού, αλλά σε μια πολιτικά μη επίμαχη, μη ύποπτη περίοδο. Εάν λοιπόν υπάρχουν σκέψεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, μετά τις εκλογές ιδού πεδίο δόξης λαμπρό να συζητήσουμε επί μακρόν τις όποιες ιδέες και προτάσεις υπάρχουν.

    Και να σας πω και κάτι ακόμα. Δεν υπάρχει τέλειο εκλογικό σύστημα. Για όλα μπορεί να βρεθούν ατέλειες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον εμπεδώνουμε και σεβόμαστε τους θεσμούς, κατά πόσον δημιουργούμε θεσμούς αξιοπιστίας και διάρκειας ή όχι.

    Δηλαδή, με άλλα λόγια, εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι η ωριμότητα και η ποιότητα μιας δημοκρατίας, κρίνεται από την σταθερότητα των θεσμών και το σεβασμό των κανόνων. Να σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Δεν είμαι βέβαιος ότι συμφωνώ απόλυτα με το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται στην Αγγλία. Σας λέω ένα παράδειγμα. Μπορεί να πει κανένας ότι έχει τα υπέρ του, έχει τα κατά του. Όμως κανείς δεν διανοείται να πει ότι πάσχει η δημοκρατία που εφαρμόζεται στην Αγγλία, διότι, κατά το δοκούν, το οποιοδήποτε κόμμα, ανάλογα με τις διαθέσεις του και σε πολιτικά ύποπτη περίοδο, θέτει ζήτημα αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού. Γι' αυτό επιμένω ότι αυτά είναι αδιανόητα πράγματα.

    κ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένας γκουρού της επικοινωνίας έγραψε ένα βιβλίο, το «Vision is power». Τη λέξη power μπορείτε να την ερμηνεύσετε, είτε ως ισχύ, είτε εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη βάση αυτής της θεωρητικής αλλά και πρακτικής. Και την πρώτη και την δεύτερη και την Τρίτη. Με βάση τα λάθη τακτικής της Νέας Δημοκρατίας. Θα κερδίσει, ενδεχομένως, και την τελευταία μάχη μετά τις αλλαγές που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημά μου είναι το vision της Νέας Δημοκρατίας ποιο είναι;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να σας πω. Εμείς μιλάμε επί της ουσίας. Λέμε ότι έχουμε να κάνουμε τρεις μεγάλες πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Πρώτον, είναι την επανίδρυση του κράτους. Δηλαδή ένα κράτος το οποίο θα λειτουργεί με σεβασμό στον πολίτη, ως εγγυητής της νομιμότητας, της διαφάνειας και της τήρησης του νόμου.

    Δεύτερον, μια μεγάλη αναπτυξιακή πολιτική, που θα σπρώξει την Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους, που θα οδηγήσουν σε πραγματική σύγκλιση. Σας θυμίζω ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ούτε σε μισό αιώνα δεν είναι εφικτό αυτό. Αυτό εμπεριέχει μια σειρά από πράγματα: Μια πολιτική αποκρατικοποιήσεων και απελευθερώσεων αγορών, που ελέγχονται ή επηρεάζονται πάρα πολύ έντονα από την παρουσία του δημοσίου. Ένα άλλο φορολογικό σύστημα, με κύρια χαρακτηριστικά του την σταθερότητα, την απλούστευση σε σχέση με το σημερινό και βέβαια τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης, μείωση δηλαδή των συντελεστών. Μια πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης. Ένα από τα πολύ μεγάλα ζητήματα που μας απασχολεί σήμερα είναι η διεύρυνση των κοινωνικών, αλλά και των περιφερειακών ανισοτήτων.

    Η τρίτη μεγάλη πολιτική που έχει να κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η πολιτική Παιδείας και Πολιτισμού. Είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσετε, ότι το κλειδί όχι μόνο για τον πλούτο, αλλά και την ισχύ του αύριο, σε επίπεδο εθνών κρατών ή ακόμη και μεγαλύτερων σχηματισμών, είναι το ποιος θα έχει τη γνώση, αλλά και τη δυνατότητα να την αξιοποιήσει.

    Θα σας πω ευθέως ότι πιστεύω πως η Ελλάδα, σε λίγα χρόνια μέσα, μπορεί να γίνει πόλος προσφοράς υπηρεσιών παιδείας, σε όλους τουλάχιστον τις γεωγραφικά όμορες προς τη χώρα μας περιοχές.

    Αυτά τα τρία κεφάλαια συνθέτουν έναν διαφορετικό ρόλο της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Όπως ξέρετε, πέραν των συγκεκριμένων πολιτικών που σας παρουσίασα, η Νέα Δημοκρατία είναι ο σταθερός και πρωταγωνιστικός πολιτικός παίκτης στην Ελλάδα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Οι φιλοδοξίες μας για την Ελλάδα του αύριο περνάνε μέσα από τη νέα ενδυναμωμένη ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη λογική του μέτριου ή του μίζερου. Μια λογική που αποδέχεται ότι αυτά είναι περίπου τα δεδομένα για την Ελλάδα και πάλι καλά που είμαστε εκεί και ακούμε και μια καλή κουβέντα, όταν δεν θέτουμε θέματα στους ευρωπαίους συνεταίρους μας.

    Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, κυρίως στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Σας ανέφερα όμως και τις άλλες δυο μεγάλες πολιτικές, γιατί τις θεωρώ απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να φθάσει η Ελλάδα να παίξει αυτόν το ρόλο.

    κ. ΤΡΙΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε τη θέση σας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την πρότασή σας προς την Κυβέρνηση να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται, για να επεκταθεί ο έλεγχος των κωδικών του Χρηματιστηρίου, των χρηματιστηριακών κωδικών και στα υπόλοιπα πρόσωπα που προτείνετε.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Με συγχωρείτε, όχι μόνο να επεκταθεί, να θεσμοθετηθεί. Θεωρώ απαράδεκτο να αντιμετωπίζει αυτό το θέμα ο Πρωθυπουργός με στυλ κομματάρχη. Δηλαδή, ''εμείς για το κόμμα μας, ιδία πρωτοβουλία, λέμε να κάνουμε αυτό''. Εμείς λέμε ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Λέμε ''ελάτε να κάνουμε μια νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο δημόσιο βίο θα έχουν υποχρέωση να παρουσιάζουν τις συναλλαγές τους''. Και βεβαίως -εκεί επιμένω όχι μόνο οι Βουλευτές.

    κ. ΤΡΙΚΑΣ: Είπατε λοιπόν, ότι αν αυτό δεν το πράξει η Κυβέρνηση θα καταθέσετε εσείς την δική σας πρόταση για νομοθετική ρύθμιση. Να σταθώ στο τελευταίο. Εάν δεν το πράξει η Κυβέρνηση, εσείς παρ' όλα αυτά θα ανοίξετε τους χρηματιστηριακούς κωδικούς των δικών σας Βουλευτών, της Νέας Δημοκρατίας;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Και μόνο από το ότι υπερθεματίζω και λέω ότι εμείς θα φθάσουμε σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης, εξυπακούεται ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Το ζήτημα που υπάρχει είναι ποιος θα είναι ο ελέγχων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Ο κατ' εξοχήν δηλαδή ένοχος του εγκλήματος; Ας αρχίσουμε λοιπόν με τη νομοθετική ρύθμιση. Νομίζω ότι πρέπει να το δεχθεί η Κυβέρνηση. Αν δεν το κάνει θα δείξει ότι, στην ουσία, στοχεύει σε κουκούλωμα του θέματος, για μια ακόμη φορά.

    Ξαναθέτω το ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής. Γιατί αν είχε περάσει η Εξεταστική Επιτροπή δεν θα συζητούσαμε περί τέτοιων πραγμάτων σήμερα, όλα αυτά θα είχαν λυθεί αυτομάτως.

    Σε κάθε περίπτωση ο ελέγχων δεν μπορεί να είναι η σημερινή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα δημοσιοποίησης όλων των συναλλαγών, όλων μας.

    κ. ΡΗΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η Ελλάδα υπήρξε μια χώρα του παραδόξου. Κυβερνήσεις της δεξιάς έκαναν εθνικοποιήσεις και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις έκαναν τις αποκρατικοποιήσεις.

    Πιστεύετε ότι τώρα, με την αλλαγή η οποία θα γίνει μετά τις επόμενες εκλογές, θα σταματήσει αυτή η κατά κάποιον τρόπο παράδοση; Και το λέω σε σχέση με την υπόθεση που έχει δημιουργηθεί στο Στρατώνι, όπου συζητιέται η εθνικοποίηση, ή η κρατικοποίηση αυτής της εταιρείας για να συνεχιστούν οι εργασίες της.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Νομίζω ήμουν σαφής σ' αυτό. Απλώς να επαναλάβω το εξής: Αυτά που πρεσβεύουμε εμείς είναι σήμερα μια πολιτική επιβεβαιωμένη απ' όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις. Νομίζω ότι η Ελλάδα, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει υστερήσει, χρονικά περισσότερο απ' όλους να την υιοθετήσει.

    Και, επειδή αναφερθήκατε σε δήθεν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, που έκαναν δήθεν αποκρατικοποιήσεις, να σας πω μόνο ένα στοιχείο: Εκείνο που έχω δει προσωπικά τα τελευταία χρόνια είναι απλώς μετοχοποιήσεις. Δηλαδή εισπρακτικού χαρακτήρα εκποίηση τμήματος δημόσιας περιουσίας, ή τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου δημοσίων επιχειρήσεων.

    Και, μια και είμαστε σ' αυτό το σημείο, θα ήθελα να πω ότι ένα νέο τέτοιο κύμα ετοιμάζεται τώρα. Με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό που διαβάζω, αυτό που η ίδια η Κυβέρνηση λέει ή διαρρέει στον φιλικό της Τύπο, ότι και οι όποιες κινήσεις, στην ουσία μετοχοποιήσεις ετοιμάζονται δηλαδή να πουλήσουν κάποιο κομμάτι ακόμα της ΔΕΗ, ή του ΟΠΑΠ - στόχο έχουν να εξασφαλιστούν χρήματα, για να κάνει προεκλογικές παροχές το ΠΑΣΟΚ.

    Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πέραν του ότι είναι κωμικό, είναι και επικίνδυνο. Σας το λέω όχι γιατί αισθάνομαι ότι μας απειλεί αυτό, εκλογικά. Θεωρώ ότι οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι απ' ότι φαντάζονται ορισμένοι και γελούν. Ακόμα και όταν γίνονται τέτοιου είδους προεκλογικές παροχές, γελούν με τις λογικές αυτές. Το μεταχειρίζομαι σαν ένα πρόσθετο επιχείρημα, της θέσης μας ότι η παραμονή της Κυβέρνησης αυτής για περισσότερο χρόνο στην εξουσία, μόνο δεινά εγκυμονεί. Καταλήγω λέγοντας ότι, για μας είναι ξεκάθαροι οι κανόνες για το τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα.

    κ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχετε εκφράσει την αντίθεσή σας στην ψήφιση του εκλογικού νόμου απ' την Κυβέρνηση. Ωστόσο διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ας υποθέσουμε ότι προχωράει στη Βουλή και περνάει έναν εκλογικό νόμο. Ποια είναι η δική σας αντίδραση σ' αυτή την περίπτωση; Εσείς στην πρώτη κοινοβουλευτική θητεία, αν κερδίσετε τις εκλογές, θα φέρετε άλλον εκλογικό νόμο; Και ποιες είναι οι αρχές που πιστεύετε εσείς ότι πρέπει να έχει ένας εκλογικός νόμος;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Είπα πριν από λίγο ότι οι επιλογές της Κυβέρνησης, εκτός από το γνωστό αποπροσανατολιστικό αντίκτυπο που θέλει να έχει, είναι στην ουσία ομολογία ήττας. Και το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι είναι ομολογία ήττας όχι μόνο για τις ερχόμενες εκλογές, αλλά και για τις επόμενες. Και φαντάζομαι γίνομαι κατανοητός. Ένα κόμμα το οποίο επιχειρεί να κάνει αυτή την αλλαγή, για όποτε εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, στην ουσία αντιλαμβάνεται ότι έχει συρρικνωθεί εντυπωσιακά μάλιστα, δραματικά, η εκλογική του απήχηση και ετοιμάζεται για όποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις μπορεί να έχει στο μυαλό του.

    Ρωτάτε ποια είναι η δική μας αντίδραση. Δεν θα σας πω, αυτή τη στιγμή, τεχνικά, κοινοβουλευτικά ή μη, το τι θα κάνουμε. Θα σας πω όμως ότι ο βασικός μας στόχος είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι όλη αυτή η προσπάθεια που κάνει ο κ. Σημίτης σήμερα, δεν είναι παρά ένα τέχνασμα. Δεν είναι παρά ένα φτηνό κόλπο καιροσκοπισμού και μικροπολιτικής. Και θεωρώ ότι επειδή οι πολίτες καταλαβαίνουν πολύ καλά τι γίνεται, είναι εύκολη η δουλειά μας. Δηλαδή, νομίζω ότι αν μπορούσαμε να θέσουμε το ίδιο ερώτημα σε όλους τους Έλληνες πολίτες, μια συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα γελούσε ή θα χαμογελούσε. Θα έλεγε ότι όταν μια κυβέρνηση ετοιμάζεται ή επιχειρεί να θέσει θέμα εκλογικού νόμου, όταν είναι τόσες μονάδες πίσω στις μετρήσεις και είναι κοντά στις εκλογές, είναι προφανές γιατί το κάνει. Ότι καθόλου δεν έχει σχέση με την επικαλούμενη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

    Να σας πω και μια λέξη ακόμα. Επί δύο μήνες περιμέναμε να ακούσουμε τις ''μεγάλες πρωτοβουλίες'' που θα έπαιρνε ο κ. Σημίτης για την αναβάθμιση του δημόσιου βίου. Ένα από τα επιχειρήματα ήταν οι αποκαλύψεις εκείνες που οδήγησαν στο ταρακούνημα της Κυβέρνησης. Διότι απεκαλήφθησαν συναλλαγές άνομες, ή εν πάση περιπτώσει ανήθικες και δημιουργήθηκε ένα μείζον πρόβλημα στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Σημίτης επιχείρησε να αγοράσει εκλογικό χρόνο, λέγοντας ότι όταν τελειώσει η Προεδρία θα πάρει πρωτοβουλίες. Και τελικά ποιες είναι οι πρωτοβουλίες; Πρωτοβουλίες σε επίπεδο διαφάνειας δεν υπάρχουν. Νομίζω σας το απέδειξα ήδη. Και η άλλη πρωτοβουλία, είναι η πρόταση για συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

    Επειδή υποτίθεται ότι η πρόταση για τον εκλογικό νόμο σχετίζεται με την προσπάθεια του κ. Σημίτη να βοηθήσει την υπόθεση της διαφάνειας, ρωτώ: Για τον ''βασικό μέτοχο'' ο εκλογικός νόμος φταίει; Για τον ''μαθηματικό τύπο'' στα δημόσια έργα ο εκλογικός νόμος φταίει; Για τα όσα έγιναν -ή δεν έγιναν- στο Χρηματιστήριο ο εκλογικός νόμος φταίει;

    Και κάτι ακόμα για να τελειώνουμε μ' αυτή τη συζήτηση. Πιστεύω πολύ βαθειά ότι, ασχέτως εκλογικών νόμων, εκλογικών συστημάτων, εκλογικών τεχνασμάτων, τρικ και κόλπων, οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Και όταν οι πολίτες κρίνουν ότι πρέπει να κάνουν μια επιλογή, δεν υπάρχει εκλογικός νόμος να σταματήσει αυτή την επιλογή. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι αυτές οι αγωνιώδεις απελπισμένες προσπάθειες, οι μάχες οπισθοφυλακής, που επιχειρούν να δημιουργήσουν τεχνικές δυσκολίες, -αναφέρομαι στο τέχνασμα της συζήτησης περί εκλογικού νόμου- το μόνο που τελικά κάνουν, είναι να ενδυναμώνουν την απόφαση των πολιτών, ότι κάτι πολύ στραβό συμβαίνει και ότι τα πράγματα πρέπει ν' αλλάξουν. Και ν' αλλάξουν ριζικά.

    Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αναφέρομαι στη συζήτηση που έχει γίνει παλιότερα και στο Λαϊκό Κόμμα περί χριστιανικού κλαμπ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης αναφέρομαι και στη συζήτηση που έγινε τώρα προσφάτως σχετικά με το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναφορά ή μη του Χριστιανισμού σ' αυτό. Και, χωρίς να λαμβάνουμε απαραιτήτως υπόψη την Τουρκία ως υποψήφιο μέλος, θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας, εάν η ένταξη κάποιας μουσουλμανικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ότι είναι μουσουλμανική μία χώρα, είναι κάποιο handicap γι' αυτήν.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ως ζήτημα αρχής, θα σας έλεγα ευθέως όχι. Δεν το θεωρώ handicap. Αλλά, μια και το θίγετε, θα σας πω ότι είμαι από εκείνους που επιμένουν ότι δεν πρέπει να αγνοούμε τις ρίζες μας. Η Ευρώπη δεν είναι κάτι το οποίο δημιουργήθηκε φέτος ή πέρυσι. Δεν είναι ένα δημιούργημα στο κενό. Είναι το απόσταγμα μιας μακραίωνης εξέλιξης, που έχει συγκεκριμένες αναφορές, συγκεκριμένες ρίζες.

    Καταλαβαίνω κάθε εμμονή στο ζήτημα της ανεξιθρησκίας, του σεβασμού κάθε άλλης πίστης, θρησκείας ή κοσμοαντίληψης. Όμως, θεωρώ ότι κανένας δεν πρέπει να ντρέπεται γι' αυτό που είναι. Το ότι η Ευρώπη είναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, δημιούργημα και του χριστιανικού της χαρακτήρα, είναι δεδομένο. Γι' αυτό και υποστήριξα την πρόταση που υπέβαλε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να υπάρχει αυτή η αναφορά. Θέλω να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν αποκλείει κανέναν. Δεν αποκλείει τους μη χριστιανούς πολίτες, αλίμονο! Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε ότι η γενεσιουργός ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες, δηλαδή βλέπε κυρίως καθολικής πίστης δυτικοευρωπαίοι φίλοι μας.

    Επειδή εκείνοι την ξεκίνησαν, εμείς οι Ορθόδοξοι, επειδή στο παρελθόν υπήρχαν διαφορές μεταξύ Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα έπρεπε να τους βλέπουμε καχύποπτα; Όχι. Σας λέω, μετά από τόσα χρόνια παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσωπικής μου συνεργασίες με ανθρώπους οι οποίοι ανήκαν σ' αυτή την πρώτη ομάδα δημιουργίας της τότε ΕΟΚ, όχι απλώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μια χαρά συνεννόηση υπάρχει.

    Το να λες ότι η εξέλιξή μου έχει αυτά τα σημεία ιστορικής αναφοράς, θα σας έλεγα ότι είναι τίτλος τιμής και τίποτα περισσότερο. Θεωρώ δηλαδή, επιτρέψτε μου να πω, ως συμπλεγματική συμπεριφορά το ότι αντέδρασαν, εκείνοι που αντέδρασαν, στη συγκεκριμένη αναφορά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι ένα κλειστό κλαμπ, ότι δεν είναι ανοιχτή σε πολίτες, ή τελικά και σε χώρες, όπου η πλειοψηφία των πολιτών ανήκει σε κάποια άλλη θρησκεία. Αλίμονο!

    κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΝΤ-1»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει πολλές φορές ότι έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αφού είμαστε σε προεκλογική περίοδο, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε αλλάξει την άποψή σας και τη θέση σας, ότι σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να καλέσετε πίσω τους κ. κ. Σαμαρά, Αβραμόπουλο, Μάνο, Ανδριανόπουλο. Ευχαριστώ πολύ.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Για την προεκλογική περίοδο δεν είναι ότι τα έχω πει εγώ. Την άνοιξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την προεκλογική περίοδο και θεωρώ ότι είναι ζημιά να παραταθεί αυτό, επί τόσο μακρόν. Σε ό,τι αφορά την ερώτηση που θέσατε, για συγκεκριμένα πρόσωπα, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω από αυτά τα οποία γνωρίζετε και κατά καιρούς έχω πει.

    Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν το τελευταίο διάστημα, αρκετές αναλύσεις, μετά ειδικά από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, για μία, να το πω έτσι απλά, αντικατάσταση του Πρωθυπουργού, το ενδεχόμενο δηλαδή να πάτε σε εκλογές με αντίπαλο όχι τον Κώστα Σημίτη, αλλά τον νυν Υπουργό Εξωτερικών. Εγώ θα σας ρωτήσω αν το αντιμετωπίζετε πολιτικά αυτό το ζήτημα ή θεωρείτε και τον κ. Παπανδρέου ένα μέρος αυτής της ομάδας των κουρασμένων Υπουργών, όπως έχετε χαρακτηρίσει την Κυβέρνηση. Ευχαριστώ πολύ.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να ξεκινήσω λέγοντας ότι δε με απασχολεί το θέμα. Διότι, στην ουσία, δεν είμαι εγώ αυτός που καλείται να κάνει αυτή την επιλογή και να επιδείξει κάποια προτίμηση.

    Εκείνο που θέλω να ξέρετε είναι ότι η ευθύνη είναι συλλογική. Δηλαδή είναι δυνατόν κάποιος, ή κάποιοι οι οποίοι μαζί έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει, αυτά που θα έπρεπε να έχουν κάνει επί 20 χρόνια τώρα, να απαλλάσσονται των ευθυνών; Συλλογική είναι η ευθύνη. Εγώ παραδέχομαι τα καλά, ή τα όχι καλά που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο όσα χρόνια είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και όσα χρόνια συμμετέχω στη ζωή αυτής της μεγάλης πολιτικής παράταξης.

    Κατά συνέπεια, το θεωρώ χωρίς πολιτική ουσία το ερώτημα. Για μας η ευθύνη είναι κοινή. Αυτά που έπρεπε να έχει κάνει η Κυβέρνηση δεν τα έκανε. Το να συζητιέται σήμερα ότι θα αλλάξουν φυσιογνωμία επειδή πιθανόν θα αλλάξουν κάποιο ή κάποια πρόσωπα, δε νομίζω ότι έχει στην ουσία πολιτικό αντίκρισμα. Αυτή είναι η άποψή μου.

    Νομίζω ότι, σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Έχουν κρίνει και έχουν κάνει και την επιλογή τους. Και αυτό θα φανεί, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

    κα ΜΑΤΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, τι πιθανότητες δίνετε να προκαλέσει ο ίδιος ο κ. Σημίτης πρόωρες εκλογές;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δε θέλω να πιθανολογήσω το τι θα κάνει ο κ. Σημίτης. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Και δεν είναι γιατί θέλω να αποφύγω την ερώτησή σας. Λέω ότι πρέπει να γίνει το ταχύτερο. Ελπίζω να γίνει. Αν δε γίνει, η Νέα Δημοκρατία και εγώ είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, για μια εκλογική αναμέτρηση. Και, ακόμα περισσότερο, δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην ετοιμασία των προτεραιοτήτων και της εφαρμογής τους από την επόμενη Κυβέρνηση. Γιατί, στο κάτω κάτω της γραφής, αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι μόνο η εκλογική αναμέτρηση. Αυτή είναι το εφαλτήριο. Η ουσία είναι η επόμενη μέρα. Και εκεί ακριβώς αυτή τη στιγμή ρίχνουμε το κύριο βάρος μας.

    κ. ΚΟΕΝ: Είμαι σίγουρος ότι με την ερώτησή μου αυτή θα αποκτήσω πολλούς εχθρούς στο Κόμμα σας. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί, κατάφερε ή δεν κατάφερε δεν έχει σημασία, προσπαθεί να κάνει κάποια ανανέωση σε πρόσωπα, στα περί 20ετίας κλπ. που ακούσαμε. Εσείς σκοπεύετε να κάνετε κάποιου είδους ανανέωση όταν, αν και εφόσον έρθετε σε κάποια αρχή, θα ακούμε πάλι τα ίδια ονόματα που ακούσαμε το '74, τους λεγόμενους βαρόνους δηλαδή;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν ξέρω αν αποκτάτε εχθρούς ή φίλους, αυτό είναι άλλο θέμα, θα σας πω όμως ότι νομίζω πως αδικείτε μια πραγματικότητα. Τη δραματική ανανέωση που έχει γίνει στη Νέα Δημοκρατία.

    Πρώτο στοιχείο: η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, στις τελευταίες εκλογές, ανανεώθηκε σχεδόν στο 50%. Δεύτερο: Αυτό θα γίνει, σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση, στις επόμενες εκλογές, μια και η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σημαντική, δηλαδή θα έχει πολύ περισσότερους εκλεγμένους βουλευτές. Τρίτον, αν και δε μου αρέσει να περιαυτολογώ, νομίζω ότι, σε ένα μεγάλο βαθμό, αυτό που λέτε "ανανέωση" το βλέπετε μπροστά σας. Τέταρτο στοιχείο: Να θυμόμαστε ότι η ανανέωση είναι πολύ σημαντικό πράγμα, αλλά έχει κυρίως να κάνει με την ποιότητα και όχι με ηλικιακά κριτήρια.

    Δε θέλω να κάνω προσωπικές αναφορές, αλλά νομίζω ότι οι αποκαλύψεις, τους τελευταίους μήνες, για τα έργα, τις ημέρες και τις συμπεριφορές σειράς κυβερνητικών ή παρακυβερνητικών στελεχών, δεν ήταν πρόβλημα ηλικίας, αλλά πρόβλημα ποιοτικών επιλογών. Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία τους χρειαζόμαστε όλους. Με λογικές αποκεφαλισμών, ή αιφνιδιαστικών κινήσεων (του τύπου σε διαβεβαιώνω ότι δεν έχεις πρόβλημα και στη στήνω μια βδομάδα μετά) δεν λειτουργώ ούτε εγώ, ούτε το Κόμμα μας.

    κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα του Χρηματιστηρίου, στο οποίο έχετε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι γεγονός ότι η υπόθεση του χρηματιστηρίου, την περίοδο 1998 2000 βαραίνει σαν σκιά στην πολιτική ζωή του τόπου και ενδεχομένως θα βαρύνει και στις προσεχείς εκλογές...

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να με συγχωρήσετε, διαφωνώ στη διατύπωση. Δε βαρύνει την πολιτική ζωή του τόπου. Βαρύνει, ως έγκλημα, μια συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία. Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα.

    κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Βεβαίως, το ερώτημά μου είναι το εξής: Εσείς, σε ό,τι αφορά το θέμα του ανοίγματος των κωδικών, είτε αφορά τους κυβερνητικούς βουλευτές, είτε αφορά τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα επιμείνετε και μέχρι ποιου βαθμού; Το δεύτερο, σαν συνέχεα του πρώτου, λέτε συνεχώς ότι το έγκλημα του χρηματιστηρίου δεν παραγράφεται. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε αν θα υπάρξουν, αν θα δώσετε συνέχεια στο θέμα αυτό δικαστικά, εφόσον γίνετε Κυβέρνηση; Και αν θα παραπέμψετε στελέχη, είτε της μιας πλευράς, είτε της άλλης σε δικαστήρια; Ευχαριστώ πολύ.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Εκείνο που λέω και θα επιμείνουμε, είναι ότι πρέπει να διαλευκανθεί το τι έγινε. Γι' αυτό και βλέπετε και επιμένω στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής. Μια και το θίγουμε το θέμα, αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι όλες και όλοι, ότι κάποιος που λέει "δε θέλω να ερευνηθεί αυτό το θέμα, προς Θεού μην ερευνηθεί αυτό το θέμα", έχει να σκεπάσει κάτι. Αυτή είναι η συμπεριφορά του κ. Σημίτη.

    Ακόμα και τώρα που υπό την πίεση των αποκαλύψεων αισθάνθηκε, ότι έπρεπε να πει κάτι, αρνήθηκε την Εξεταστική Επιτροπή. Περιορίζεται απλώς σε μια κομματικά ελεγχόμενη διαδικασία, δήθεν ανοίγματος κωδικών, τους οποίους θα κρίνει ποιος; Ο κ. Θωμαδάκης, και η υπ' αυτόν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δηλαδή άνθρωποι διορισμένοι και επιλεγμένοι από την Κυβέρνηση, τους οποίους επιμένει να στηρίζει η Κυβέρνηση, παρότι έχουν τόσο μεγάλες ευθύνες για τα όσα έγιναν.

    Τα λέω αυτά διότι θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Πρέπει να καταλάβουν και να μάθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες τι έγινε. Και ο βασικός λόγος που πρέπει να γίνει αυτό, είναι και για να κατανεμηθούν οι πολιτικές ευθύνες, αλλά και για να μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοιο ενδεχόμενο.

    Προσωπικά, θέλω να σας πω ότι δεν είμαι θιασώτης των ποινικών διώξεων. Αν όμως, στην περίπτωση της έρευνας αποκαλυφθούν εμφανείς ποινικές ευθύνες, δεν μπορώ να πω ότι θα αναλάβω την ευθύνη του κουκουλώματος του θέματος.

    Θέλω σε αυτό να είμαι σαφής. Εγώ πολιτικές ευθύνες αναζητώ. Αυτό με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ το να κινητοποιηθούν διωκτικοί μηχανισμοί. Αλλά δεν μπορώ να είμαι και εκείνος, ο οποίος θα συνεργήσει, ή, από την επόμενη θέση την οποία μπορεί να μου εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα πρωταγωνιστήσει στη συγκάλυψη αν υπάρχουν και ποινικών ευθυνών.

    Το θέμα της διαφάνειας είναι τεράστιο. Δυστυχώς η συμπεριφορά της σημερινής Κυβέρνησης, η προσπάθειά της να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση, κάνει κακό.

    Ας αφήσουμε το τι πιστεύει η Νέα Δημοκρατία και ποιες είναι οι προτάσεις της. Σήμερα δημοσιεύτηκε στον ελληνικό τύπο, έκθεση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα είναι το μεγάλο πρόβλημα.

    Δε θέλετε να πιστέψετε τη Νέα Δημοκρατία; Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι είναι κομμάτι της αντιπολιτευτικής τακτικής. Έχει όμως καμιά σκοπιμότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναδεικνύει αυτό το θέμα;

    Να σας πω κάτι, επειδή καμιά φορά αντιμετωπίζουμε το ψευδεπίγραφο ερώτημα "πώς θα κάνετε αυτές τις πολιτικές που προτείνετε; Πώς θα αυξήσετε, για παράδειγμα, τις δημόσιες επενδύσεις στην Παιδεία", ή άλλες πολιτικές που προτείνουμε.

    Να σας πω ένα μόνο. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, 7 δις Ευρώ το χρόνο, κοστίζει η αναποτελεσματικότητα και η διαφθορά του δημόσιου τομέα. Δεν τα λέω εγώ. Εσείς καλείστε απλώς, αν δεν έχετε προσαρμοστεί στη λογική του ευρώ να κάνετε έναν απλό πολλαπλασιασμό. Μιλούμε για 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές. Αυτό κοστίζει, το χρόνο επαναλαμβάνω, η καλπάζουσα διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, συχνά πυκνά ακούμε από την πλευρά της Κυβέρνησης, ότι για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα που αναφέρατε κι εσείς τώρα, ότι έχει γίνει διάλογος έχουν δοθεί απαντήσεις. Συνήθως αναφέρεται ότι στη Βουλή τουλάχιστον γίνεται διάλογος. Ήθελα να σας ρωτήσω αν προτίθεστε, μετά τα όσα λέτε, να καλέσετε τον κ. Σημίτη σε μια τηλεοπτική μονομαχία, σ' ένα debate, σ' ένα τετ α τετ, προκειμένου και το θέμα του εκλογικού νόμου και τη σειρά όλων των άλλων ζητημάτων, να τα συζητήσετε ενώπιος ενωπίω, προκειμένου να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός καλύτερα. Είστε διατεθειμένος για κάτι τέτοιο;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ναι, αλλά δεν βλέπω πιθανότητες επιτυχίας. Εδώ, με το ζόρι, τον φέρνουμε μια δυο φορές το χρόνο στη Βουλή. Η πρόσκληση αυτή έχει γίνει επανειλημμένα. Και βεβαίως έχει απορριφθεί.

    Με χίλιους κόπους αν θυμάστε έγινε ένα τηλεοπτικό debate. Και υπό όρους που δεν θα σας τους πω εγώ. Ρωτήστε τον κ. Ρουσόπουλο, που ήταν τότε ένας από τους "ανακρίνοντες". Ο βασικός όρος ήταν να μην υπάρχει απευθείας συνομιλία των δύο "πρωταγωνιστών", να μιλούμε μόνο μέσω δημοσιογράφων. Δεν θέλω να κάνω προσωπικά σχόλια αλλά νομίζω ότι ο κ. Σημίτης αποφεύγει συστηματικά να έρθει σε ανοιχτή συζήτηση μαζί μου.

    κ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, περιγράψατε πριν τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σας. Μιλήσατε, μεταξύ άλλων, για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και για την επανίδρυση του κράτους. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ποιες κοινωνικές ομάδες θα επωφεληθούν από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτό θα σημαίνει, το γεγονός δηλαδή ότι θα πληρώνουν λιγότερους φόρους, ότι θα απαλλαγούν και από τους ελέγχους που τους κάνει η Εφορεία;

    Και, δεύτερον, η επανίδρυση του κράτους, αυτό το οποίο περιγράψατε ως μεγάλο πρόβλημα και χρειάζεται να αλλάξει στην Ελλάδα λόγω της διαφθοράς, με ποια συγκεκριμένα μέτρα -ενδεικτικά βεβαίως γιατί δεν είναι ώρα για να ανακοινώσετε το πρόγραμμα σας για τη Δημόσια Διοίκηση- θα το πατάξετε;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εγώ νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες θα επωφεληθούν από μια τέτοια πολιτική, με εξαίρεση εκείνους τους λίγους, οι οποίοι βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, όταν παραβιάζονται οι κανόνες του παιχνιδιού, όταν βασιλεύει η διαφθορά, κάποιοι περνάνε καλά: Είτε συγκεκριμένα οργανωμένα συμφέροντα σε μεγάλες επιλογές και συμβάσεις του Δημοσίου, είτε σε διάφορους θύλακες δραστηριότητας του Δημοσίου, όπου κάποιοι έχουν βολευτεί με τη σημερινή κατάσταση της ατιμωρησίας και της ασυδοσίας.

    Η απάντηση λοιπόν στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος σας είναι ότι πιστεύω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα ανακουφιστεί όταν διαπιστώσει ότι οι κανόνες υπάρχουν, εφαρμόζονται και λειτουργούν και βεβαίως, θα έχει να κερδίσει από μια πραγματικά αναπτυξιακή πολιτική.

    Σήμερα, η κοινωνική ανισότητα διευρύνεται, η ανεργία μεγαλώνει και πολλές περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ερήμωσης. Σας θυμίζω η Ήπειρος δεν είναι μόνο η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά σήμερα πια, είναι φτωχότερη και από τις πρώην αποικίες της Ευρώπης, που μερικές από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται τυπικά τουλάχιστον στην Ε.Ε.

    Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνονται έλεγχοι, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα για το πως γίνονται οι έλεγχοι. Πιστεύουμε σε μια μορφή δειγματοληπτικών ελέγχων. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι της αποδείξεως του εναντίου. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να μη δημιουργείται η εικόνα της "καταδίωξης" ειδικά της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα. Γιατί σήμερα αυτή είναι η πραγματικότητα που συχνά εφαρμόζεται με επιλεκτικό τρόπο.

    Σας θυμίζω ότι μόλις προχθές παρουσίασα στην Κεντρική Επιτροπή τη σύνθεση του Σώματος του ΣΔΟΕ. Αν δεν με απατάει η μνήμη μου, 240 περίπου μέλη από το προσωπικό του είναι μέλη της ΠΑΣΚΕ. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να διεκδικήσεις αξιοπιστία από τους πολίτες και τους ελεγχόμενους.

    Τέλος, σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση στον κρατικό μηχανισμό, βεβαίως δεν θα κάνω σήμερα μακροσκελή παρουσίαση του προγράμματος. Μπορώ όμως να σας πω ότι εγώ είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι το κλειδί βρίσκεται σε μια λέξη. Αξιολόγηση.

    Όλοι πρέπει να αξιολογούμαστε κάθε μέρα ως προς το πόσο καλά ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες, στις απαιτήσεις της δουλειάς μας, ως προς το κατά πόσο είμαστε έντιμοι απέναντι στο νόμο και απέναντι στους συμπολίτες μας, ως προς το κατά πόσο αυτά είναι τα κριτήρια για την αύξηση της αμοιβής ή την προαγωγή μας.

    Εγώ θεωρώ ότι η αξιολόγηση ή η αξιοκρατία -ξέρω ότι είναι κακοποιημένη, όπως και πολλές ακόμα δυστυχώς στο λεξιλόγιο μας- είναι έννοιες που είναι βαθιά αντίθετες προς τον κομματισμό.

    Ο κομματισμός στη Δημόσια Διοίκηση είναι συνώνυμος με την μετριοκρατία και επιτρέψτε μου να πω κατά προέκταση και με τη διαφθορά. Διότι δεν θέλει πολύ να εκτραπεί στη διαφθορά αυτός που καταλαβαίνει ότι δεν αξίζει τη θέση, αλλά την πήρε γιατί επεβλήθη μέσω ενός συγκεκριμένου μηχανισμού. Αυτή είναι σε πολύ λίγα λόγια η κατάσταση του σύγχρονου δημόσιου τομέα.

    Άρα, μπορούν αυτά τα απλά βήματα, με κλειδί την έννοια της αξιολόγησης, να οδηγήσουν σε μια συνταρακτική διαδικασία μεταρρύθμισης. Εγώ είμαι πεπεισμένος γι' αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και την πολιτική βούληση να το κάνουμε.

    Τώρα, και για τη Δημόσια Διοίκηση, όπως και για διάφορα άλλα θέματα που θίξατε όπως για παράδειγμα τη φορολογία θα ικανοποιηθείτε πλήρως όταν στον κατάλληλο χρόνο θα παρουσιασθούν οι επόμενοι τομείς του κυβερνητικού μας προγράμματος, όπως κάναμε ήδη για την παιδεία και για την αγροτική οικονομία.

    κ. ΤΡΑΝΟΣ ("ΒΗΜΑ"): Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στο θέμα του εκλογικού νόμου. Σε λίγα 24ωρα η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της. Δεν έχουμε δει ακόμα τις προτάσεις της Κυβέρνησης και όμως αντιδράτε. Τελικά τι φοβάται η Νέα Δημοκρατία; Μήπως αυτό που λένε ορισμένοι, το σενάριο της "δεξιάς παρένθεσης"; Ευχαριστώ πολύ.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι. Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τίποτα στο συγκεκριμένο θέμα. Εγώ βλέπω άλλους να φοβούνται και με αυτά που κάνουν να βλάπτουν τελικά τη σοβαρότητα στον δημόσιο βίο. Αυτό είναι το θέμα. Αυτό είναι το κύριο ερώτημα.

    Τώρα τα περί παρένθεσης, θα σας πω ότι και μόνο ότι συζητούνται και ότι κάποιοι τα διακινούν, δείχνουν πόση συνέπεια και πόση πίστη έχουν στους πραγματικά δημοκρατικούς θεσμούς.

    Ένα από τα κλειδιά του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος είναι το να αποδεχόμαστε ότι υπάρχει η ομαλή εναλλαγή των Κομμάτων στην Κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι το σημερινό κυβερνητικό Κόμμα αυτή τη βασική αρχή ακόμα δεν την έχει εμπεδώσει.

    Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την Νέα Δημοκρατία γιατί, σας σημειώνω, τέτοιες συμπεριφορές θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες αντιδρούν όταν βλέπουν τέτοια κόλπα, τέτοια τερτίπια. Αλλά είναι πρόβλημα, με την έννοια ότι ένα μεγάλο Κόμμα εξουσίας υιοθετεί ή μοιάζει να υιοθετεί τέτοιου είδους συμπεριφορές.

    κ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγες μέρες ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία και τη χαρακτήρισε ''επιθετική''. Θα ήθελα να το σχολιάσετε και θα ήθελα να μου απαντήσετε αν θα αλλάξει κάτι στην σχέση μας με την Τουρκία ή με τα Σκόπια στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έρθει στην εξουσία. Ευχαριστώ.

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να ξεκινήσω με ένα σχόλιο για τα τελευταία. Νομίζω ότι ειδικά για το θέμα της Τουρκίας απάντησα ήδη διεξοδικά. Πρόθεση μας είναι η πλήρης εξομάλυνση. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζονται δυο για να χορέψουν ταγκό. Περιμένουμε από την Τουρκία να δείξει την ανάλογη πρόθεση έμπρακτα.

    Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, πρέπει να σας πω ότι εμείς, σεβόμενοι τον κανόνα της εναλλαγής των Κομμάτων στην Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμαστε ότι στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια. Και αυτό γιατί οι άλλες χώρες, οι ξένοι, οι συνεταίροι, οι γείτονες, οι σύμμαχοι, δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το ποιος εκπροσωπεί την Ελλάδα τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά βλέπουν μια χώρα που αναλαμβάνει δεσμεύσεις. Κι εμείς αυτόν τον κανόνα τον σεβόμαστε.

    Και σε κάποια σημεία που μπορεί να έχουμε και διαφορετικές απόψεις, είναι μοιραίο να λάβουμε υπόψη μας το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από μια άλλη Κυβέρνηση. Αυτό θέλω να το καταλάβουμε διότι η έννοια της συνέχειας και της εθνικής συνέπειας έναντι των άλλων συμβαλλομένων, είναι δεδομένη.

    Εγώ για παράδειγμα, -σας λέω ένα παράδειγμα- δεν συμφωνώ με τον τρόπο που έγινε η ενδιάμεση συμφωνία με τη FYROM. Νομίζω ότι θα μπορούσε να είχε επιλυθεί τότε και το θέμα του ονόματος με πολύ καλύτερο τρόπο απ' ότι συζητείται σήμερα. Αυτό δεν έγινε. Δεν μπορούμε όμως να πάμε τον χρόνο πίσω και να λέμε ότι διαφωνούμε και διαγράφουμε την 7ετία ή την 8ετία που θα έχει περάσει.

    Σε ό,τι αφορά το σχόλιο που έκανε ο κ. Σημίτης, λυπάμαι, αλλά δεν περίμενα κάτι τέτοιο από έναν άνθρωπο που είναι 8 χρόνια Πρωθυπουργός και που θα έπρεπε τουλάχιστον να επιχειρεί να διαφυλάξει την υστεροφημία του. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του ή την πρόβλεψή του και εν πάση περιπτώσει αυτό, θα κριθεί τις επόμενες εθνικές εκλογές.

    Όμως ένας άνθρωπος που έχει διατελέσει επί 8 χρόνια Πρωθυπουργός, πρέπει να προσέχει περισσότερο όλα εκείνα που θα διαμορφώσουν την ιστορική μνήμη γι' αυτόν. Είναι δυνατόν να λέει ο σημερινός Πρωθυπουργός ότι η Νέα Δημοκρατία θα βάλει σε περιπέτειες τη χώρα στα εθνικά θέματα; Το κατ' εξοχήν κόμμα των εθνικών επιλογών και της σταθερότητας της συμπεριφοράς της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία!

    Από το 1974 μέχρι σήμερα, για σχεδόν 30 χρόνια, ποιός άλλαξε συμπεριφορά, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού; Εμείς δεν αλλάξαμε συμπεριφορά. Μπορεί κατά καιρούς να αναπροσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, να βελτιώνουμε τις προτάσεις και τις επιλογές μας κυρίως για θέματα εσωτερικής πολιτικής, αλλά δεν αλλάξαμε τις βασικές μας αντιλήψεις για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, για το ποια πρέπει να είναι η προοπτική των σχέσεων με την Τουρκία για τα Βαλκάνια κλπ.

    Θα σας πω και κάτι ακόμα: Είναι οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας που κατηγορούνται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι έκαναν διάλογο με την Τουρκία. Αλλά οι κυβερνήσεις κάνανε διάλογο και πρέπει να κάνουν διάλογο. Το ζήτημα είναι τα συγκεκριμένα ζητήματα που τίθενται, πώς αυτά αντιμετωπίζονται και πώς επιλύονται.

    Και σήμερα, ένα κόμμα το οποίο πράγματι έσπρωχνε την Ελλάδα προς την περιπέτεια -γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα- στις δεκαετίες του '70 και του '80, έχει το θράσος να μας πει ότι εμείς θέτουμε σε κίνδυνο την προοπτική της χώρας;

    Β. WILLIAMS («REUTERS»): Συγνώμη θα θέσω ένα ακόμη ερώτημα ξανά για την τηλεόραση του "REUTERS". Πρόσφατα γίνεται συζήτηση για το κατά πόσο μέλη της Κυβέρνησης έχουν αντιαμερικανική στάση και για το κατά πόσο η Ελλάδα ως χώρα, είναι αντιαμερικανική.

    Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι αντιαμερικανική; Αν εκλεγείτε τελικά θα συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας το θέμα της εξομάλυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Οι Έλληνες δεν είναι γενικά αντιαμερικανοί. Όπως κάθε λαός στον κόσμο, μπορεί οι Έλληνες να διαφωνούν ή να συμφωνούν με συγκεκριμένες επιλογές των Αμερικανών.

    Οι Αμερικανοί έχουν το χαρακτηριστικό, -δυσάρεστο καμιά φορά, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι δεδομένο- ότι, ως πρωταγωνιστές των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι φυσικό να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής και μοιραία και στο στόχαστρο της κριτικής. Ενίοτε ίσως και αδίκως, αλλά αυτή είναι μια πραγματικότητα.

    Δεν πιστεύω, ότι η Ελλάδα έχει κάποια εξαιρετικά διαφορετική στάση απ' ότι οι περισσότερες άλλες κοινωνίες, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νομίζω, ότι γύρω απ' αυτό το θέμα, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος βαθμός υποκρισίας από διάφορες πλευρές, κυρίως από τη σημερινή Κυβέρνηση.

    Σας θυμίζω την κωμική εικόνα της Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης γύρω από το Ιράκ. Ο Πρωθυπουργός έπαιζε το ρόλο του ευρωπαϊστή, ο υπουργός των Εξωτερικών το ρόλο ας πούμε- του Ατλαντιστή και το Κόμμα έπαιζε το ρόλο του φανατικού και υστερικού Αντιαμερικανού, πρωτοστατούσε στη διατύπωση αντιαμερικανικών συνθημάτων και στη διοργάνωση εκδηλώσεων τέτοιας υφής.

    Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι τέτοια κωμικά δεν κάνουμε. Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις της. Θεωρούμε ότι ο βασικός μας προσανατολισμός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε σωστούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τις Ηνωμένες πολιτείες, τόσο διότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και διότι, να μην το ξεχνούμε αυτό, υπάρχει μία διαχρονική, μία ιστορική συνέχεια στη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία στην συντριπτική πλειοψηφία των περισσότερων περιπτώσεων ήταν θετική για την Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    Κατά συνέπεια, εμείς έχουμε μία πολιτική η οποία στοχεύει σε μια ειλικρινή συνεργασία. Δεν θα αναλάβουμε ποτέ το ρόλο του «yes men», να λέμε ''ναι'' αν δεν συμφωνούμε. Αλλά δεν θα αναλάβουμε και ποτέ το ρόλο εκείνου, ο οποίος υβρίζει για λόγους εσωτερικής πολιτικής εντυπώσεων.

    Θεωρώ για παράδειγμα, αναφορικά με την κρίση γύρω από το Ιράκ, ότι η προσφυγή σε στρατιωτικά μέσα θα μπορούσε να είναι το τελευταίο βήμα. Αυτή ήταν η άποψή μου και την είπα ευθέως. Αλλά όταν με ρώτησαν κατά πόσο θα ενθαρρύνουμε αντιαμερικανικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, είπα ''όχι''. Δεν μετέθεσα τις ευθύνες σε άλλους, είπα ''όχι'', γιατί είναι λάθος.

    Βεβαίως, οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφράζονται όπως θέλουν, αλλά ένα υπεύθυνο, ένα μεγάλο κόμμα πρέπει να έχει σαφή θέση για τα μεγάλα ζητήματα. Και αυτή η θέση, να είναι ενιαία. Δεν μπορώ να πω, ''εγώ λέω αυτό, ο κ. Ρουσόπουλος θα κάνει το άλλο, ο κ. Κεφαλογιάννης ή ο κ. Σιούφας θα πούνε το άλλο και όλοι μαζί θα φτιάξουμε μια ορχήστρα''. Αυτό δεν είναι ορχήστρα, είναι ρώσικη σαλάτα. Και κυρίως όταν αυτό γίνεται σκόπιμα για λόγους παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των πολιτών.

    κ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ («ΧΩΡΑ»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε πολλές φορές επισημάνει και τον τελευταίο καιρό όλο και πιο έντονα, ότι τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα- εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις- υπόκεινται σε αυστηρότατο έλεγχο και μάλιστα, ότι η φωνή της Νέας Δημοκρατίας φιμώνεται.

    Θα ήθελα να μου πείτε, στη μακρά προεκλογική περίοδο την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα βιώσουμε, πώς θα αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία το καθεστώς αυτό, αν κατά την άποψή σας ισχύει ακόμη;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ακούστε, είναι βέβαιο, ότι επειδή δεν μασάμε τα λόγια μας, πολύ συχνά βρεθήκαμε υπό έντονη και ασφυκτική πίεση από κάποια Μέσα Ενημέρωσης. Η εμπειρία όμως σε διδάσκει να αντέχεις και να επιτυγχάνεις αυτό που θέλεις και υπό αντίξοες συνθήκες. Αυτή είναι η καρδιά της απάντησής μου.

    Και να σας πω και κάτι ακόμα: Όσο και να μην επιθυμούν κάποιοι μια εξέλιξη, για παράδειγμα το να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, -το αντιλαμβάνομαι κάποιοι δεν το επιθυμούν, μια χαρά είναι οι άνθρωποι σήμερα, γιατί να θέλουν κάτι τέτοιο; Σε κάθε περίπτωση κανένα Μέσο Ενημέρωσης δεν μπορεί να αλλάξει το ρου της επιλογής των πολιτών, ή ακόμα να αγνοήσει τους πολίτες στην παρουσίαση της επικαιρότητας.

    κ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, θα γυρίσω πάλι στο θέμα του Χρηματιστηρίου για να σας ρωτήσω το εξής: το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000 αξιοποίησε εκλογικά το χαρτί του Χρηματιστηρίου και κέρδισε τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες στη συνέχεια έχασαν τα χρήματά τους.

    Τώρα μ' αυτή την αναθέρμανση του Χρηματιστηρίου και τη δική σας κριτική, δεν φοβάστε μήπως σας στοιχίσει εκλογικά και στρέψετε εναντίον σας τον κόσμο της αγοράς, ή έστω τους μικροεπενδυτές που ελπίζουν σε μια ανάκαμψη για να πάρουν πίσω τα χαμένα;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι οι πολίτες είναι αφελείς. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά τι έγινε τότε και ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται και σήμερα. Θα σας έλεγα μάλιστα, ότι παρά το γεγονός ότι τότε το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να χρεώσει κάτι ανάλογο στη Νέα Δημοκρατία, οι πολίτες δεν το πίστεψαν. Απόδειξη γι'αυτό είναι, ότι η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε κατά 5% στις εκλογές.

    Κάποιοι βέβαια παραπλανήθηκαν και πίστεψαν ότι αυτή ευφορία μπορεί να διατηρείται ή να συνεχιστεί επί μακρόν και αυτό ήταν το εκλογικό όφελος της σημερινής κυβέρνησης. Αλλά βεβαίως, πρόκειται για όφελος πρόσκαιρο, καθώς τραυματίζει τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της Κυβέρνησης στη συνέχεια.

    Εμείς σεβόμαστε και στηρίζουμε το θεσμό του Χρηματιστηρίου. Δεν θέλουμε παιχνίδια με το Χρηματιστήριο. Και νομίζω, ότι αυτό, με την εμπειρία του παρελθόντος του '99-2000, μπορούμε να το διασφαλίσουμε, όχι μόνο εμείς, αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες.

    Και στο κάτω κάτω της γραφής, αν δείτε πράγματι να υπάρχει -και το εύχομαι να υπάρξει -ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε ότι η ανοδική τάση αυτή, θα εκφράζει τις προσδοκίες των πολιτών για μια άλλη οικονομική πολιτική.

    κ. ΚΟΛΤΖΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα έχετε ακούσει κι εσείς, όπως αναφέρθηκε και από προηγούμενο συνάδελφό μου, το ενδεχόμενο να υπάρξει διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, στην περίπτωση που ανοίξουν οι διεργασίες αντικατάστασης του κ. Σημίτη, πώς θα αντιδράσει η Νέα Δημοκρατία με δεδομένο, ότι ήδη από τώρα, έστω και με έμμεσο τρόπο, ζητάτε εκλογές; Και δεύτερον, ποιος πρέπει να είναι πολιτικά και ηθικά ο χρονικός ορίζοντας από τη στιγμή που προκύψει όντως αντικατάσταση του κ. Σημίτη ενδεχομένως από τον υπουργό Εξωτερικών;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ακούστε, σε ότι αφορά το βασικό σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι έχω απαντήσει ήδη. Δεν με απασχολεί το θέμα και σας το λέω ευθέως και ειλικρινά. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το διακύβευμα. Επειδή όμως με ρωτάτε πώς θα αντιδράσουμε, δεν νομίζω ότι θα αντιδράσουμε στο συγκεκριμένο υποθετικό σενάριο.

    Εμείς, εκείνο που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να θέτουμε τα ουσιώδη ζητήματα. Υπάρχει κάτι πολύ σοβαρότερο απ' τα τερτίπια μιας κυβέρνησης που τελειώνει το βίο της. Υπάρχουν άνθρωποι άνεργοι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ακρίβεια των τιμών. Υπάρχει ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος βρίσκεται σε απελπισία. Υπάρχει η μικρομεσαία επιχείρηση που χειμάζεται στην Ελλάδα.

    Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Αυτά που σας λέω τώρα δεν είναι εύκολα λόγια. Γιατί έτσι κρίνουν οι πολίτες. Εγώ είμαι βέβαιος ότι ελάχιστοι αυτή τη στιγμή ενδιαφέρονται για τα παιχνίδια που κάνει ο κ. Σημίτης με τον εκλογικό νόμο, αλλά πάρα πολύ άνθρωποι ενδιαφέρονται για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη ζωή τους, στην τσέπη τους, στο σπίτι τους, τι θα γίνει με την προοπτική των παιδιών τους.

    Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν εξοργιστεί, έχουν αγανακτήσει και δεν θέλουν να βλέπουν άλλα παιχνίδια. Εάν κάνω μία κριτική ακόμα και στον εαυτό μου, αυτή είναι για το ότι δεν είμαι ακόμα πιο πιεστικός γι' αυτά τα θέματα. Αλλά καμιά φορά παρασύρομαι και εγώ σε μια υπερβολική συζήτηση περί των τεχνασμάτων και των κόλπων. Και αυτό σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια.

    Η πραγματική πολιτική έχει να κάνει με τα προβλήματα των ανθρώπων γύρω μας και θέματα όπως τα θεσμικά ζητήματα της χώρας, η εξωτερική πολιτική, η στρατηγική της οικονομικής πολιτικής και όχι με όσα παρακολουθούμε σήμερα σαν ένα θέατρο σκιών ή θέατρο παραλόγου, τη διαμόρφωση μιας ημερήσιας διάταξης, μιας ατζέντας, που καμία σχέση δεν έχει με τους πολίτες.

    Αυτό πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία. Και για να μη σας τα λέω όλα ωραία, εγώ αναλαμβάνω το μερίδιο της αυτοκριτικής μου, ότι πρέπει να επιμένουμε σ' αυτά ακόμη περισσότερο και να τα αναδεικνύουμε ως τις βασικές προτεραιότητες και να ασχολούμαστε λιγότερο με όλα τα άλλα, για τα οποία νομίζω ήδη πάρα πολλά είπαμε.

    κα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε θα επανέλθω στην εξωτερική πολιτική. Με δεδομένες τις πρόσφατες αποκαλύψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Μεγάλη Βρετανία, ότι το Ιράκ δεν διέθετε τελικά χημικά όπλα, θα λέγατε τώρα ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν άδικος; Και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των σχέσεων της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα τη στάση που έπρεπε να είχε τηρήσει η Ελλάδα τότε;

    Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Παρακολουθώ όλα αυτά που λέγονται και γράφονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η ουσία όμως είναι ότι οι εξελίξεις αυτές έγιναν. Σας είπα και γνωρίζετε άλλωστε, ποια ήταν η άποψή μας τότε. Εμείς, χωρίς

    [03] ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ:ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (15:00 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι απόρροια των ανατιμήσεων στα οπωροκηπευτικά, αλλά και της μεγάλης αύξησης της μέσης αμοιβής και του κόστους εργασίας, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Νικόλαος Γκαργκάνας, μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό.

    Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2003 προσέγγισε το 4% και όπως υπογράμμισε, «αυτός είναι ένας πολύ ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι στη ζώνη του ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο, είχαμε περίπου στασιμότητα».

    Ωστόσο, αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού, τόνισε, «ήταν υψηλότερος απ' ό,τι περιμέναμε, κυρίως διότι είχαμε μεγάλη αύξηση στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών». Πάντως, από τον Αύγουστο και μετά αναμένεται να υπάρξει κάποια υποχώρηση του πληθωρισμού, ενώ σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,5%.

    Ανέλυσε μάλιστα και τους λόγους, για τους οποίους ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος κατά 1,5%, έναντι αυτού της ευρωζώνης, όπου εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 2% το 2003.

    Ο βασικότερος λόγος, κατά τον κ. Γκαργκάνα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, έναντι αυτού της ευρωζώνης, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην αύξηση της μέσης αμοιβής εργασίας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι στη ζώνη του ευρώ, καθώς και το κατά μονάδα κόστος εργασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της

    χώρας, συνέστησε δυο τρόπους για τη μείωση του κατά μονάδα κόστους εργασίας που αφορούν στην αύξηση ακόμη περισσότερο, της παραγωγικότητας-ο προτιμότερος- και στο να συμβαδίζει η αύξηση των πραγματικών μισθών, με αυτήν της παραγωγικότητας.

    [04] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αγκυρα, 14 Ιουλίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Η στήριξη της Αθήνας στο θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν ουσιαστική και όχι εικονική και η ένταξη της Τουρκίας προϋποθέτει πραγματικές ευθύνες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις , υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο "Μπιλγκί" της Κωνσταντινούπολης, στο συνέδριο με θέμα «Τουρκία-Ελλάδα: Αφήνοντας πίσω το παρελθόν, Ατενίζοντας το Μέλλον».

    Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ το ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών ως επίσημος προσκεκλημένος προκειμένου να απονείμει διπλώματα σε απόφοιτους Διεθνών Σχέσεων και να εγκαινιάσει με τον κ. Τζεμ ένα θερινό κύκλο σπουδών με θέμα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στα κριτήρια που θέτει η Ε.Ε. για την ένταξη της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν δέχεται τον ισχυρό ρόλο του στρατού στην Τουρκία και τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η θέση του στρατού στο πολιτειακό σύστημα, ανάγκη που έχει συνειδητοποιήσει η τουρκική κοινωνία, αλλά και η τουρκική κυβέρνηση.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τα προβλήματα της Τουρκίας είναι προβλήματα που αφορούν και την Ελλάδα προσθέτοντας ότι μία ισχυρή, ειρηνική και οικονομικά δυνατή Τουρκία ευνοεί και την Ελλάδα.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι πολιτικοί και οι ακαδημαϊκοί των δυο χωρών πρέπει να δώσουν τα ηνία στις νέες γενιές με στόχο πάντα την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την ειρήνη στην περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η σωστή εκπαίδευση οδηγεί στην ειρηνική συνύπαρξη και ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, που παρακολούθησε το συνέδριο, για την ουσιαστική συνεργασία που είχαν τα τελευταία χρόνια με στόχο την καλυτέρευση των σχέσεων των δυο κρατών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν σημαντικές δυσκολίες στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας που έπρεπε να ξεπεραστούν και ακόμη υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

    Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να απομακρυνθούν από τις διπλωματικές κρίσεις και να εργαστούν για την δημιουργία κοινής βάσης αμοιβαίας κατανόησης.

    Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στον κ. Παπανδρέου για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και το ενδεχόμενο κοινών ερευνών στο Αιγαίο.

    Σε ό, τι αφορά την υφαλοκρηπίδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα επιμένει σε μία λύση που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ενώ σχετικά με τις κοινές επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο τόνισε ότι είναι μία πιθανότητα που δεν πρέπει να αποκλειστεί, αν και, όπως ανέφερε, υπάρχουν διιστάμενες νομικές απόψεις.

    [05] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 15 Ιουλίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι ο Νομός Εβρου βρίσκεται σε μια πορεία πρόοδου και ανάπτυξης εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Θεόδωρος Κοτσώνης, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή.

    « Ο Εβρος αποτελεί την ατμομηχανή για ολόκληρη τη Θράκη γιατί βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα με τους Τούρκους. Ολη η Θράκη η οποία εθεωρείτο σαν αδύνατος κρίκος από άποψης οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, πλέον βρίσκεται σε μια άλλη πορεία και αυτή η πορεία έχει για όλους τους Ελληνες μεγάλη σημασία γιατί μια Θράκη ισχυρή οικονομικά, είναι μια Θράκη και ισχυρή αμυντικά», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο κ. Κοτσώνης.

    Ο κ. Κοτσώνης συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα στην Νομαρχία Εβρου με τον Νομάρχη Νίκο Ζαμπουνίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα μεγάλα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή εκτελούνται σε ολόκληρο τον Νομό (Λιμάνι, κάθετος Αξονας, Αεροδρόμιο κα).

    Σήμερα το βράδυ στο Διδυμότειχο ο κ. Κοτσώνης θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς ενώ αύριο θα επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες στο Βόρειο Εβρο.

    Ο.Ο.

    [06] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Εκστρατεία ενημέρωσης για θέματα πολιτικής προστασίας με ιδιαίτερη έμφαση τώρα το καλοκαίρι στην πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και στα έντονα καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς και τις άλλες φυσικές καταστροφές αρχίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

    Η καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης είναι πολύπλευρη και απευθύνεται σε ενήλικες και σε παιδιά προκειμένου να αντιμετωπίζουν πιο σωστά τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

    Η εκστρατεία ενημέρωσης με το κεντρικό σύνθημα «Ας συνεργαστούμε για να προστατευτούμε» αρχίζει σε σχολεία, περιφέρειες, νομαρχίες και όλους τους δήμους της χώρας, στους οποίους αποστέλλεται υλικό σε μορφή εντύπων (εδικά φυλλάδια για τα παιδιά με σκίτσα του ΚΥΡ, τέσσερα φυλλάδια για ενηλίκους και αφίσες), CD, βίντεο με οδηγίες για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Στο πλαίσιο της καμπάνιας θα προβάλλονται τηλεοπτικά σποτ στα οποία συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί που δίνουν οδηγίες αυτοπροστασίας στους πολίτες.

    Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε «εξόχως αποτελεσματική» τη δουλειά της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, η οποία -όπως είπε- αποδεικνύει πως το κράτος βρίσκεται σε ετοιμότητα, συντονίζεται με τους εμπλεκόμενους φορείς και δημιουργεί υποδομή για το σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και καταστροφών.

    Μεταξύ των στόχων της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας είναι και η ασφαλής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Η ενημερωτική καμπάνια ξεκινά με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και παρουσιάστηκε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γ. Γεωργακόπουλου.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι ουσιαστικά άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, ενώ εκείνοι που τη γνωρίζουν την αξιολογούν πολύ υψηλά.

    Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion που έγινε τον περασμένο μήνα σε δείγμα 1.000 ατόμων, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη δείχνουν οι πολίτες στο Πυροσβεστικό Σώμα για τις φωτιές και λιγότερο σε περιπτώσεις σεισμών, όπου η ΕΜΑΚ έχει τα πρωτεία.

    Το ΕΚΑΒ είναι ο σημαντικότερος φορέας για τον καύσωνα και τις επιδημίες, ενώ σε άλλες μορφές ατυχημάτων τα πρωτεία καταλαμβάνει η Τροχαία. Η Αστυνομία συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι νομαρχίες για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων, παγετού και άλλων φυσικών φαινομένων.

    [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Δυτική Αττική.

    «Επτά χρόνια είναι πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης, ώστε να κρίνεται από τα έργα του και την ποιότητα της εξουσίας του και όχι από τα λόγια του και τις επικοινωνιακές αγιογραφίες του», τόνισε κ. Κωνσταντόπουλος.

    «Το κυβερνητικό έργο κρίνεται από την διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική δυσφορία και ανασφάλεια, αλλά και από τις διαπιστώσεις διεθνών οργάνων, όπως η Eurostat και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα: Ανεργία που γίνεται εφιαλτική, ακρίβεια που κατακλέβει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, διαφθορά και διαπλοκή, που λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο», υπογράμμισε.

    «Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του οφείλουν να δώσουν λογαριασμό, γιατί με τις επιλογές τους διαμόρφωσαν το κοινωνικό πεδίο των αποκλίσεων, που καμία επικοινωνιακή 'χάρτα της σύγκλισης' δεν μπορεί να κρύψει. Αλλωστε, πολλά «πακέτα Σημίτη, στο παρελθόν, προτάθηκαν ως αντίδοτο στα κοινωνικά ελλείμματα, στην έλλειψη ισόρροπης ανάπτυξης με ποιότητα ζωής και στην απουσία διαφάνειας, αλλά αποδείχθηκαν παλαιοκομματικά γιατροσόφια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κρατάνε το πολιτικό σύστημα αδύναμο, έναντι των εξωθεσμικών συγκροτημάτων.

    «Οσο πιο αποδυναμωμένος πολιτικά και εκλογικά είναι ο δικομματισμός, τόσο το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν θα μπορούν να επιβάλουν το μονοκομματικό πλειοψηφικό ηγεμονισμό τους, τόσο περισσότερο θα μπορεί η κοινωνία να ακούγεται και να ελέγχει, οι πολίτες να διεκδικούν την πραγματική σύγκλιση και το πολιτικό σύστημα να ανακτά την αξιοπιστία και τη διαφάνεια», σημείωσε.

    «Για τον ΣΥΝ δεν υπάρχουν περιθώρια για εκβιαστικά διλήμματα ούτε προεκλογικά παιχνίδια με το εκλογικό σύστημα. Πρόβλημά μας είναι να εκφράσουμε τον κόσμο της κοινωνικής αγωνίας, για το αβέβαιο αύριο, να εκφράσουμε τον κόσμο της πολιτικής αγωνίας, για την καταρράκωση του πολιτικού συστήματος. Αυτός ο κόσμος που δεν θέλει πια μάχες δημαγωγίας, λαϊκισμού και χαρακωμάτων οπισθοφυλακής έχει θετική διέξοδο την ενίσχυση του Συνασπισμού της Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας», κατέληξε.

    [08] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 15 Ιουλίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί στην περιοχή Λεύκη της Καβάλας και αποτεφρώθηκε θαμνώδη βλάστηση έκτασης πάνω από 600 στρέμματα

    Η φωτιά ξεκίνησε πολύ πιθανόν από χωράφι αγρότη, ο οποίος προσπάθησε να κάψει ξερά χόρτα, αλλά λόγω του δυνατού αέρα, που φυσούσε έχασε τον έλεγχό της. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 5-6 μποφόρ.

    Στην περιοχή έσπευσαν 10 οχήματα και 40 πυροσβέστες, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης πήραν μέρος δύο αεροσκάφη τύπου Κάναντερ, δύο Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο.

    [09] ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Η ετοιμότητα, η συνεργασία υπηρεσιών, η δικτύωσή τους και η εκπαίδευση του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού στη διαχείριση οξέων συμβάντων δημόσιας υγείας, αποτελούν υψηλού βαθμού προτεραιότητα για κάθε αναπτυγμένη σύγχρονη χώρα, υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Ελπίδα Τσουρή κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της «1ης Συνάντησης εργασίας για την προετοιμασία της επιδημιολογικής επιτήρησης στα ολυμπιακά νοσοκομεία», η οποία οργανώνεται από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) και πραγματοποιείται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

    Στο χαιρετισμό της, η κ. Τσουρή τόνισε ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία και τη βαρύτητα του αντικειμένου της συνάντησης σε σχέση με την άρτια προετοιμασία της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας ευρύτερα.

    «Αυτές οι δύο όψεις είναι που κατευθύνουν τις δράσεις και τις ενέργειες μας. Αξιοποιούμε την ευκαιρία, που μας δίδεται με τη διοργάνωση των Αγώνων, για την πραγματοποίηση σοβαρών βημάτων εκσυγχρονισμού σχετικά με την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας μας και την ετοιμότητα του συστήματος υγείας για την έγκαιρη και επιτυχή αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου συμβάντος», επισήμανε.

    «Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπιστώνουμε ότι η ετοιμότητα, η συνεργασία υπηρεσιών, η δικτύωσή τους και η εκπαίδευση του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού στη διαχείριση οξέων συμβάντων δημόσιας υγείας, αποτελούν υψηλού βαθμού προτεραιότητα για κάθε αναπτυγμένη σύγχρονη χώρα», είπε τονίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ανταποκριθεί σ' αυτή την προτεραιότητα, και σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, προωθεί όλες τις αναγκαίες ενέργειες και έργα, σε επίπεδο υποδομών, προσωπικού, εκπαίδευσης, συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνίας.

    Στη συνέχεια, έκανε αναφορά, σε συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας:

    - Βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο έγκρισης οι προσλήψεις για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΚΕΕΛ, προκειμένου να υλοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά το έργο που έχει αναλάβει.

    - Εχει ήδη ξεκινήσει η χρηματοδότηση των εργαστηρίων του δικτύου βιοτρομοκρατίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    - Χρηματοδοτείται η υλοποίηση του προγράμματος ολυμπιακής συνδρομικής επιτήρησης, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις όπως δημιουργία κατάλληλης ηλεκτρονικής υποδομής στο ΚΕΕΛ, για τη μεταφορά και επεξεργασία των δεδομένων και τη δημιουργία κατάλληλου ενημερωτικού-εκπαιδευτικού  υλικού, δελτίων και εντύπων.

    - Ενισχύεται, το ΚΕΕΛ, με τα αναγκαία μεταφορικά μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ανάλογες προμήθειες π.χ. εξοπλισμού προσωπικής προστασίας και συστημάτων απομόλυνσης θα πραγματοποιηθούν και για τα νοσοκομεία

    - Χρηματοδοτούνται σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για το εμπλεκόμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των Ολυμπιακών νοσοκομείων.

    Κλείνοντας την ομιλία της η υφυπουργός, αναφέρθηκε στη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην υλοποίηση του συνόλου των έργων, λέγοντας:

    «Πρόκειται για ένα έργο σύνθετο και πολύπλοκο, το οποίο εμπλέκει ποικίλους φορείς, και απαιτεί στενή συνεργασία, διαρκή ενημέρωση και συντονισμό ενεργειών, συχνή αξιολόγηση και έλεγχο των αποτελεσμάτων του.

    Πάνω απ' όλα, όμως, απαιτεί την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα, των λειτουργών της υγείας που θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά την κρίσιμη περίοδο των ολυμπιακών αγώνων, αλλά και στη συνέχεια, γνωρίζοντας ότι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον έλληνα πολίτη αλλά και στη χώρα μας. Από την άποψη αυτή, συναντήσεις όπως η σημερινή, που συνδυάζουν την ανταλλαγή πληροφόρησης με την επιστημονική ενημέρωση, αποτελούν το θεμέλιο της επιτυχίας και της αποτελεσματικότητας στην προσπάθεια μας».

    [10] ΣΤΑ 6.000 ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Η Αγροτική Τράπεζα, με αφορμή την απελευθέρωση της καταναλωτική πίστης, αναπροσάρμοσε το ύψος του Δανείου Διακοπών σε 6.000 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το «Δάνειο Διακοπών» παρέχεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με προνομιακό επιτόκιο 9,00% (πλέον εισφορά 0,6% Ν128/75). Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου ανέρχεται στους 60 μήνες και προσφέρεται περίοδος χάριτος μέχρι 3 μήνες. Το Δάνειο Διακοπών εξοφλείται με μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις

    [11] ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ASPIS ΑΕΔΑΚ ΚΑΙ ABN AMRO ΑΕΔΑΚ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Δεσμευτική συμφωνία για τη συγχώνευση και ίδρυση νέας εταιρίας υπέγραψαν οι εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων ASPIS ΑΕΔΑΚ και ABN AMRO ΑΕΔΑΚ.

    Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης και η επέκταση του σκοπού της νέας εταιρίας τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών, ενώ το πρώτο βήμα προς την ενοποίηση των τομέων διαχείρισης χαρτοφυλακίου των δύο μερών, θα είναι η συγχώνευση των δύο Α.Ε.Δ.Α.Κ.

    Η νέα Α.Ε.Δ.Α.Κ. που θα προκύψει, θα ξεκινήσει με πάνω από 350 εκατ, ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση, και θα διαχειρίζεται 10 Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού. Σύμφωνα με στοιχεία της 30.6.2003, η νέα Α.Ε.Δ.Α.Κ. θα κατατάσσεται 8η στα Αμοιβαία Κεφάλαια Ομολογιών Εσωτερικού και 13η επί συνόλου Ενεργητικού όλων των ελληνικών Α.Ε.Δ.Α.Κ..

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο σκοπός της νέας εταιρίας θα επεκταθεί και θα περιλαμβάνει τη διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών καθώς και τη διανομή πάνω από 60 Διεθνών Αμοιβαίων Κεφαλαίων της ABN AMRO τα οποία, μέχρι να αναλάβει τη διανομή τους η νέα εταιρία, θα διανέμονται απευθείας από τις ASPIS BANK και ABN AMRO.

    Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Α.Ε.Δ.Α.Κ. θα συμμετέχουν η ASPIS BANK με ποσοστό 55% και η ABN AMRO με ποσοστό 45%. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 7 μέλη, εκ των οποίων 4 μέλη θα διορίζονται από την ASPIS BANK και 3 μέλη θα διορίζονται από την ABN AMRO.

    Ο κ. Κωνσταντίνος Β. Καρατζάς της ASPIS BANK θα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Kees de Koning της ABN AMRO θα είναι Αντιπρόεδρος. Τη διεύθυνση της εταιρίας θα αναλάβουν ο Διευθύνων Σύμβουλος Θεμιστοκλής Βελισσαρίδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Στάθης Νάζος, οι οποίοι θα είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Γεωγραφικό στόχο για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και για άλλου τύπου οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών αποτελούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Οικονομικές και Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στη Μέση Ανατολή και την Κύπρο», που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών.

    Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Π.Ε. Δημήτρης Μάρδας και η Β΄ Αντιπρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Βίκυ Πανταζοπούλου.

    Ο κ.Κυριακόπουλος αναφερόμενος στις αγορές της ευρύτερης Μέσης Ανατολής σημείωσε ότι παρουσιάζουν μία δυναμική συνεχούς ανάπτυξης και στις οποίες αξίζει να στραφεί περισσότερο το ελληνικό ενδιαφέρον, προσθέτοντας ότι η Μέση Ανατολή όπως και οι Νότιες Μεσογειακές Χώρες μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο για τις εξωστρεφείς ελληνικές εταιρίες, εφόσον βέβαια η προσέγγισή τους γίνει συστηματικά και μεθοδικά και όχι τυχαία και αποσπασματικά.

    Όπως είπε, οι παράγοντες που συνηγορούν σε αυτό είναι:

    -Η Ελλάδα βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και η γεωγραφική της εγγύτητα με τη Μέση Ανατολή είναι σαφώς ένα πλεονέκτημα,

    -Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να επιτύχει μία αξιόλογη παρουσία με ανταγωνιστικά προϊόντα ποιοτικών χαρακτηριστικών αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή της ταυτότητα,

    -Η χώρα μας έχει παραδοσιακά καλές διπλωματικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες, υπάρχουν αρκετές πολιτισμικές ομοιότητες, ενώ και το ελληνικό στοιχείο απολαμβάνει καλής υποδοχής και μεταχείρισης,

    -Η έως τώρα ελληνική παρουσία, παρότι περιορισμένη (σύνολο επενδεδυμένου κεφαλαίου 18εκατ. δολ.), θεωρείται ότι είναι αξιοσημείωτη και έχει αρκετά περιθώρια για σημαντική βελτίωση στις αντίξοες συνθήκες κλειστών προνομιακών αγορών, που χαρακτηρίζονται από κρατικό παρεμβατισμό, προστατευτισμό και οικονομικές στρεβλώσεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος τόνισε με έμφαση τις άριστες πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, καθώς και την έντονη επιθυμία που έχουν εκδηλώσει τοπικοί επιχειρηματικοί παράγοντες για συνεργασία με την Ελλάδα. Όπως είπε, οι έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους υπολογίζοντας στους σχεδιασμούς τους και την περιοχή του Περσικού Κόλπου και σε αυτό θα συμβάλει η προγραμματιζόμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή το φθινόπωρο.

    Στην παρέμβασή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Π.Ε. Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στη λειτουργία διμερών Επιχειρηματικών Συμβουλίων, στη δημιουργία βάσης δεδομένων για τις χώρες αυτές, στη σύσταση υπηρεσίας one-stop-shop για τελωνειακά προβλήματα καθώς και στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Ο.Π.Ε. για την υποστήριξη των εξαγωγικών πλάνων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η εκπρόσωπος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου κα Πανταζοπούλου αναφέρθηκε στους σκοπούς του Επιμελητηρίου και στις υπηρεσίες που προσφέρει.

    Οι Ακόλουθοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που υπηρετούν στη Σαουδική Αραβία (Παντελής Γκάσιος), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αριστοτέλης Ξενάκης), στη Συρία/Ιορδανία (Δημήτρης Ζώμας), στον Λίβανο (΄Ολγα Μεζερίδου) και στην Κύπρο (Παναγιώτης Ζάραγκας) έκαναν αναλυτικές παρουσιάσεις για το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον σε κάθε χώρα, επισημαίνοντας τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας των αγορών αυτών και τις δυνατότητες προώθησης ελληνικών προϊόντων κατά κλάδους.

    Στη συζήτηση που ακολούθησε εξετάστηκαν θέματα όπως οι εισαγωγικοί δασμοί και η επιστροφή ΦΠΑ, η βιομηχανική και πνευματική ιδιοκτησία, η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και οι διαδικασίες πληρωμών, η πιστοποίηση, ο ανταγωνισμός από τουρκικά συμφέροντα, οι συμβάσεις δημοσίων έργων και η διεθνής διαιτησία, η διαδικασίες ίδρυσης μεικτών εταιριών, τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, καθώς και η δυνατότητα ανάληψης έργων μαζί με ξένες εταιρίες.

    [13] ΤΟ ECOFIN ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΡΙΣΕ ΣΤΟ "ΤΙΜΟΝΙ" ΤΗΣ ΕΚΤ

    Βρυξέλλες, 15 Ιουλίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Το «πράσινο φως» για το διορισμό του Γάλλου Ζαν Κλον Τρισέ στη προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) άναψε το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN).

    Το δρόμο για το διορισμό του Τρισέ, ο οποίος θα αντικαταστήσει στο «τιμόνι» της ΕΚΤ τον 67χρονο Ολλανδό Βιμ Ντουϊζενμπεργκ, άνοιξε η απαλλαγή του από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με το σκάνδαλο της γαλλικής Τράπεζας Credit Lyonnais.

    Υπενθυμίζεται δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητά του.

    Ο κ. Τρισέ αναμένεται ότι θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του από την 1η Νοεμβρίου, αφού όμως προηγηθεί η έγκριση του διορισμού του από το Ευρωκοινοβούλιο και την ίδια την ΕΚΤ

    [14] ADEVARUL: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝΥΣΕΙ ΤΟΝ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ COSMOROM

    Βουκουρέστι, 15 Ιουλίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Ρουμανίας θα έχουν αύριο συνάντηση στο Βουκουρέστι με ομάδα δικηγόρων από το Λονδίνο με κύριο θέμα την εξεύρεση νομικής φόρμας ώστε να πεισθεί ο ΟΤΕ να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της ρουμανικής εταιρίας Cosmorom γράφει σήμερα η εφημερίδα ADEVARUL, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου.

    Το Βουκουρέστι αναμένει από τον ΟΤΕ να αναθεωρήσει την απόφαση του και να μην προχωρήσει σε κλείσιμο της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Cosmorom, διότι αυτή η ενέργεια έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία που υπάρχει, γράφει σε δημοσίευμα της η ρουμανική εφημερίδα.

    Πηγές του υπουργείου Επικοινωνιών και Τεχνολογίας δεν απέκλεισαν την πιθανότητα το ρουμανικό κράτος να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της ελληνικής εταιρίας. Ο υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Νταν Μίτσα είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι αποτελεί δικαίωμα του ρουμανικού κράτους να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αν το απαιτούν οι περιστάσεις. Η δήλωση αυτή έγινε ως απάντηση στην ανακοίνωση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ, Λευτέρη Αντωνακόπουλου να αποσυρθεί ο οργανισμός από την επένδυση στη Ρουμανία, διατηρώντας μόνο τον τίτλο της Cosmorom ως περιουσιακό στοιχείο του ΟΤΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] "MILLIYET": "ΒΑΘΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΛΕΫΜΑΝΙΑ"

    Αγκυρα, 15 Ιουλίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι είναι βαθιά τα σημάδια που άφησε στην Τουρκία η υπόθεση στην Σουλεϋμανία και ότι οι ΗΠΑ με τη συμπεριφορά τους κατάφεραν και πάλι κτύπημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που είχαν αρχίσει να βελτιώνονται και επέφεραν σ' αυτές σοβαρή ζημία διατυπώνει ο διευθυντής της «Milliyet» στην Αγκυρα, Φικρέτ Μπιλά, σε άρθρο του.

    «Μπορούν με μια κοινή ανακοίνωση να σβηστούν τα σημάδια από το ρεζιλίκι αυτό που δημιούργησαν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Σουλεϋμανία; Δεν είναι δυνατόν κανείς να πει "ναι" στο ερώτημα αυτό», τονίζεται στο άρθρο και προστίθεται:

    Τα όσα έγιναν, δηλαδή η έφοδος των Αμερικανών στρατιωτών στο κτίριο της τουρκικής μονάδας, το πέρασμα τσουβαλιών στα κεφάλια των Τούρκων αξιωματικών, το γεγονός ότι τους έβαλαν χειροπέδες με τα χέρια πίσω, η χρήση βίας και μάλιστα σε βαθμό που να υπάρξει κάταγμα στο πλευρό ενός, δεν είναι πράγματα τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν με ένα ανακοινωθέν ή με το να χαϊδέψει ένας Αμερικανός Στρατηγός την πλάτη ενός Τούρκου αξιωματικού που ήταν μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν».

    «Οσο κι αν καταβληθεί προσπάθεια για να ξεπεραστεί το συμβάν, αυτό θα αφήσει βαθιά σημάδια στο Τουρκικό Εθνος και πρώτα στις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.

    Οι ΗΠΑ με τη συμπεριφορά τους αυτή κατάφεραν και πάλι κτύπημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που είχαν αρχίσει να βελτιώνονται και επέφεραν σ' αυτές σοβαρή ζημία.

    Η έφοδος που έγινε είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ήταν από παρεξήγηση ή από κάποιο λάθος που έγινε. Οσο κι αν δείξει κανείς ότι πείστηκε, η πραγματικότητα είναι ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις εισήλθαν και πάλι σε μια φάση μεγάλης έλλειψης εμπιστοσύνης», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

    «Το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως "άσχημο" και "σκόπιμο" σε υψηλό επίπεδο. Οσον αφορά το "σκόπιμο", αφορά την προσβολή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και την άσκηση πίεσης στην Αγκυρα. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είχε ως στόχο τον κλονισμό του κύρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παρατηρείται πως οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται συστηματικά εδώ και κάποιο διάστημα.

    Η πιο επικίνδυνη εξέλιξη από πλευράς Τουρκίας είναι η ελπίδα εξασφάλισης από ορισμένους κύκλους πολιτικού οφέλους από την κατάσταση αυτή. Η Τουρκική Δημοκρατία μπορεί και συσπειρώνεται σε παρόμοια γεγονότα πολιτική είτε στρατιωτική πτέρυγα και αντιδρά ομόφωνα», αναφέρεται.

    «Είναι βαθιά τα σημάδια που άφησε η υπόθεση στην Σουλεϋμανία. Δεν βοηθάει σε τίποτα το να παραμείνει η Τουρκία θεατής σε ενέργειες αυτού του είδους και δεν επιφέρει σε κανέναν όφελος. Ολοι θα πρέπει να αντιδρούν από κοινού όταν πρόκειται για εθνικά συμφέροντα και εθνικό κύρος», καταλήγει ο αρθρογράφος.

    [16] ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ: H ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Αγκυρα, 15 Ιουλίου 2003 (19:08 UTC+2)

    Την ανακοίνωση της Κοινής Αμερικανο -Τουρκικής Επιτροπής Διερεύνησης του επεισοδίου της Σουλεϋμανία με τη σύλληψη Τούρκων στρατιωτών σχολίασε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Γιασάρ Μπουγιούκανιτ υπογραμμίζοντας ότι η «ανακοίνωση είναι προϊόν συμφωνίας και δεν τίθεται θέμα υπαγόρευσης των θέσεων εκάστοτε πλευράς».

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της χθεσινή δεξίωση που δόθηκε στην Γαλλική Πρεσβεία στην Αγκυρα για την 'Εθνική Ημέρα' της Γαλλίας, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ σημείωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για συντονισμένες κινήσεις της τουρκικής πλευράς με την αμερικανική στο Βόρειο Ιράκ.

    «Η στρατηγική συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ συνεχίζεται και δεν πρόκειται για κάποια συνεργασία η οποία θα μπορούσε να τερματιστεί με ένα τέτοιο επεισόδιο. Με σκοπό δε να μην επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια στο Β. Ιράκ θα δημιουργηθούν κοινή αμερικανο-τουρκικοί μηχανισμοί για να αποτραπούν τυχόν παρανοήσεις και θα τοποθετηθούν Τούρκοι αξιωματικοί-σύνδεσμοι στα αμερικανικά στρατηγεία».

    Επίσης, αναφέρθηκε σε προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψη του Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Ιράκ, Στρατηγού John Abizaid, στην Αγκυρα.

    Απαντώντας δε σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθεί από τις ΗΠΑ συμμετοχή της Τουρκίας σε διεθνή δύναμη για τη σταθερότητα στο Ιράκ, σημείωσε ότι «Υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με αίτημα των Αμερικανών να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από το Β. Ιράκ ή να μειωθεί η παρουσία τους, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ αφού υπογράμμισε ότι «οι Αμερικανοί ούτε καν υπαινίχθηκαν τέτοιο πράγμα», τόνισε : «Τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Β. Ιράκ λόγω της εκεί παρουσίας του ΡΚΚ-KADEK. Θα βρίσκονται δε στο Β.Ιράκ μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση της οργάνωσης».

    [17] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΤΑΛΑΜΠΑΝΙ

    Αγκυρα, 15 Ιουλίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Ο Κούρδος ηγέτης Τζαλάλ Ταλαμπανί, οι σχέσεις του οποίου με την Τουρκία ψυχράθηκαν μετά την τελευταία επιχείρηση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ και τη σύλληψη των Τούρκων στρατιωτικών, άρχισε να στέλνει μηνύματα στην Αγκυρα για τη βελτίωση των σχέσεων.

    Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak» με τον τίτλο «Ο Ταλαμπανί αναζητά τρόπο», η επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο Ταλαμπανί στην Αγκυρα αναβλήθηκε μετά τους ισχυρισμούς πως υπήρξε και δική του εμπλοκή στη σύλληψη των Τούρκων στρατιωτικών. Επίσης, ετέθησαν σε εκκρεμότητα οι διαδικασίες παράτασης του διαβατηρίου του.

    «Ο Ταλαμπανί ζήτησε από την Τουρκία να ανοίξει Προξενείο στην Σουλεϋμανία και διαψεύδει τις πληροφορίες πως υπάρχει ανάμειξή του στην επιχείρηση εναντίον των Τούρκων στρατιωτικών. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο Ταλαμπανί δεν έχει επίσημη ιδιότητα, αλλά αξιολογείται η ιδέα για το άνοιγμα Προξενείου στην Σουλεϋμανία», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Σημειώνεται ακόμη ότι η Τουρκία σκέπτεται μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στο Ιράκ να ανοίξει Προξενεία σε δυο πόλεις εκτός της πρεσβείας στη Βαγδάτη. Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως μελετάται το άνοιγμα Προξενείων στη Μουσούλη και στο Κιρκούκ και ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις αξιολογείται η περίπτωση ανοίγματος Προξενείου στην Σουλεϋμανία.

    [18] ΓΚΙΟΥΛ: ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 15 Ιουλίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα έχει φθάσει κοντά στο τέρμα της πενηντάχρονης πορείας της για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Γκιουλ, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τόνισε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξωτερική της πολιτική και κατέφερε να αναδειχθεί σε σημαντική χώρα στη διεθνή σκηνή.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το 2004 η χώρα του έχει να οργανώσει σημαντικές συναντήσεις, όπως την σύνοδο του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του ίδιου έτους με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών 46 χωρών. Επίσης καλείται να φιλοξενήσει την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης με τη συμμετοχή 63 υπουργών Εξωτερικών.

    Ο κ. Γκιουλ επισήμανε ότι η Τουρκία είναι πλέον μία χώρα που συμβάλει ενεργά στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και δεν είναι απομονωμένη, αλλά αντίθετα διεκδικεί μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα επόμενα χρόνια.

    Ο Τούρκος πολιτικός είπε ακόμη ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Λονδίνο αποφασίστηκε να γίνεται μία ετήσια συνάντηση Τουρκίας - Βρετανίας, ώστε να συζητούνται οι εξελίξεις στο διεθνή χώρο.

    Οσον αφορά στις σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε., ο κ. Γκιουλ είπε ότι το κόμμα του έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες από τότε που ήρθε στην εξουσία για να προωθήσει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Πρόσθεσε δε ότι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί η Τουρκία και να συμβαδίσει με τα ευρωπαϊκά κράτη.

    Ο κ. Γκιουλ είπε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία συνεχίζει να βαδίζει τον δρόμο για την ΕΕ. Εχουμε φθάσει στο τέρμα αυτού του δρόμου που διαρκεί εδώ και 50 χρόνια. Η Τουρκία εισήλθε σε μία κρίσιμη περίοδο».

    Τέλος ο κ. Γκιουλ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν ώστε να εκσυγχρονιστεί και να εκδημοκρατιστεί η Τουρκία για να πετύχει την ένταξη της στην Ε.Ε.

    Αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. στα τέλη του 2004 υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να αποδείξει σε όλη την Ευρώπη ότι τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης εκπληρώθηκαν με μεγάλη αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα.

    [19] "ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΥΣ"

    Αγκυρα, 15 Ιουλίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Απογοήτευση προκάλεσε στην Αγκυρα η μη συμμετοχή του ηγέτη του «Μετώπου των Τουρκομάνων στο Ιράκ» Σανάν Αχμέτ Αγκά, με τον οποίο διατηρεί καλές σχέσεις,

    στο προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ.

    Σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» με τον τίτλο «Σοκ από τις ΗΠΑ στην Αγκυρα για τους Τουρκομάνους», τονίζεται ότι η Ουάσιγκτον πριν από τον πόλεμο εκλάμβανε ως επίσημο εκπρόσωπο των Τουρκομάνων τον Αγκά, ωστόσο δεν υπάρχει το όνομά του στον κατάλογο με τα 25 άτομα που συμμετέχουν στο προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «εμφανίζεται για μία ακόμη φορά συμμαχία ΗΠΑ Κούρδων του Ιράκ απέναντι στην Τουρκία».

    Στο άρθρο σημειώνεται: «Ενα από τα σημαντικά ονόματα σε όλες τις συνομιλίες των ΗΠΑ πριν από τον πόλεμο σχετικά με το μέλλον του Ιράκ με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες του Ιράκ ήταν ο ηγέτης του "Μετώπου των Τουρκομάνων του Ιράκ", Σανάν Αχμέτ Αγκά, που είναι γνωστός για τις καλές σχέσεις του με την Αγκυρα.

    Ο Αγκά είχε λάβει μέρος στις συνομιλίες ως μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος των Ιρακινών Τουρκομάνων στις συνομιλίες που έγιναν στην Αγκυρα υπό την Προεδρία του Ειδικού Εκπροσώπου του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, κ. Χαλίλζαντ.

    Στο έγγραφο που περιείχε τις βασικές αρχές όσον αφορά το μέλλον του Ιράκ και είχε υπογραφεί στις 19 Μαρτίου στην Αγκυρα, υπήρχε και η υπογραφή του Χαλίλζαντ. Εν ονόματι των ΗΠΑ είχε υπογράψει ο Χαλίλζαντ και για την Τουρκία ο βοηθός του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβης Αλί Τουϊγκάν.

    Δηλαδή, η Ουάσιγκτον, πριν από τον πόλεμο εκλάμβανε ως επίσημο εκπρόσωπο των Τουρκομάνων τον Αγκά και δεν είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Ομως, στο Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από 25 άτομα και πραγματοποίησε την πρώτη σύνοδό του προχθές στη Βαγδάτη, δεν υπάρχει το όνομα του Αγκά.

    «Ο νέος κατάλογος διαμορφώθηκε μετά από διαπραγματεύσεις που έκανε ο πρέσβης Πολ Μπρέμερ, τον οποίο διόρισαν οι ΗΠΑ επικεφαλής στην "Εξουσία Κατοχής" που ίδρυσαν στην Βαγδάτη με τις εθνικές και πολιτικές ομάδες του Ιράκ.

    Η Αγκυρα περίμενε να δοθεί μια θέση στον ηγέτη του "Μετώπου Τουρκομάνων του Ιράκ". Αυτό θεωρείτο βέβαιο και είχε αναφερθεί σε αυτό δια της διπλωματικής οδού και στην Αμερικανική Κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα αποτελεί για την Αγκυρα απογοήτευση.

    Τι έννοια έχει το γεγονός ότι ο πρέσβης Μπρέμερ επέλεξε για το Συμβούλιο αυτό, αντί τον Αγκά, την Πρόεδρο της "Ένωσης Τουρκομάνων Γυναικών του Ιράκ", Σονγκιούλ Τσατούκ, που δεν έχει καμία σχέση με το Μέτωπο;

    Ο Μπρέμερ διέθεσε τη θέση σε εκπρόσωπο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης. Από τη συμπεριφορά αυτή μπορεί να προκύψει άνετα το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να αφήσουν την Τουρκία εκτός των ενεργειών που γίνονται όσον αφορά το πολιτικό μέλλον του Ιράκ. Η προτίμηση αυτή του Μπρέμερ δεν φαίνεται να αποτελεί έκπληξη εάν ληφθεί υπόψη η σειρά εξελίξεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

    «Η έκπληξη που αναφέρθηκε παραπάνω δεν είναι κάποια ενέργεια που συμβαίνει για πρώτη φορά. Παρόμοια κατάσταση είχε επικρατήσει και πριν από δυο μήνες. Οι ΗΠΑ είχαν σχεδιάσει τις νομαρχιακές εκλογές στο Κιρκούκ, όπου ζουν πολλοί Τουρκομάνοι, κατά τρόπο που θα κέρδιζε ο υποψήφιος που ήταν γνωστό ότι πρόσκειται στον Ταλαμπανί.

    Οταν και τα ανεξάρτητα στελέχη που εξελέγησαν προέρχονταν από τις κουρδικές ομάδες, η βαρύτητα πέρασε στους Κούρδους. Τελικά, Νομάρχης εξελέγη ο υποψήφιος του Ταλαμπανί, αλλά με την εκλογή στη θέση του Βοηθού Νομάρχη, Τουρκομάνου, είχε επέλθει κάποια ισορροπία. Ομως ο Ιρφάν Κερκιουκλού, που εξελέγη στη θέση του Βοηθού Νομάρχη δεν ήταν από το "Μέτωπο Τουρκομάνων του Ιράκ", αλλά από κόμμα των Τουρκομάνων που πρόσκεινται στον Ταλαμπανί.

    Είναι γνωστό πως ο πρέσβης Μπρέμερ, όταν ετοίμαζε τον κατάλογο του "Προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου", όπου λαμβάνουν μέρος 13 Σιίτες, 5 Σουνίτες, 5 Κούρδοι, ένας Χριστιανός και ένας Τουρκομάνος, βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τον Μπαρζανί και τον Ταλαμπανί.

    Εμφανίζεται για μια ακόμη φορά η συμμαχία ΗΠΑ - Κούρδων του Ιράκ απέναντι στην Τουρκία. Τώρα, παράλληλα με την "στρατιωτική" επιχείρηση στην Σουλεϋμανία, όπου ισχύει η ίδια συμμαχία, εμφανίζεται και μια "πολιτική" επιχείρηση στην Βαγδάτη με την δημιουργία του "Προσωρινού Συμβουλίου".

    Υπάρχει και μια άλλη πιθανότητα: Ισως οι ΗΠΑ να έχουν ξεχάσει το πολιτικό έγγραφο της 19ης Μαρτίου, που είχαν υπογράψει με τον ηγέτη του "Μετώπου των Τουρκομάνων του Ιράκ", Αγκά», καταλήγει το δημοσίευμα.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ Ο Γ.ΣΟΛΟΜΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2003 (13:19 UTC+2)

    Στην ομάδα μπάσκετ του Αρη θα αγωνίζεται και την επόμενη περίοδο ο Γουίλι Σόλομον. Ο αμερικανός πλέι μέικερ συμφώνησε με τους κίτρινους, θα υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας και στις 30 Ιουλίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να ενσωματωθεί στην αποστολή και να λάβει μέρος στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

    Αντίθετα σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Αρης, Γιάννη Δαμιανίδη, αποσύρθηκε το ενδιαφέρον των κιτρίνων για την απόκτηση του Νέστορα Κόμματου που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ.

    [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΣΕΪΧΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2003 (13:09 UTC+2)

    Δραματικές ώρες στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Αρη. Ο σεϊχης, Καλίντ Αλ Κάσιμι, αποτελεί οριστικά παρελθόν. Αυτό δήλωσε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Παπαλάκη.

    «Χαρίζω τις 69.000 ευρώ που έβαλα και φεύγω απογοητευμένος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο σεϊχης. Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι κίτρινοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και ο σύλλογος καλείται να στηριχτεί στους παλιούς του παράγοντες, ώστε να εξασφαλίσει το απαραίτητο πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Ο Νίκος Τσαρούχας ζήτησε να λάβει και πάλι ο ίδιος και ο Σωτήρης Καραμπέρης τις μετοχές, που είχε στα χέρια του ο σεϊχης και οι Ισπανοί συνεργάτες του.

    Οι ποδοσφαιριστές και ο Γιώργος Φοιρός έμαθαν τις εξελίξεις στο αθλητικό κέντρο της Αυστρίας και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη. Η αποστολή των "κιτρίινων" έχει κλείσει εισιτήρια για να πετάξει αύριο με προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

    [22] ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Ο Δ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (12:30 UTC+2)

    Στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού θα συνεχίσει την καριέρα του ο Δημήτρης Παπανικολάου. Ο πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού και του Μακεδονικού συμφώνησε με τη διοίκηση των πρασίνων και σήμερα υπέγραψε νέο συμβόλαιο συνεργασίας.

    Ο Δημήτρης Παπανικολάου αποτελεί προσωπική επιλογή του προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

    [23] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ Ο Κ.ΧΑΛΚΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (12:27 UTC+2)

    Επιστρέφει και πάλι κάτω από τα δοκάρια του Παναθηναϊκού ο Κώστας Χαλκιάς. Ο 28χρονος διεθνής τερματοφύλακας, μετά από το σύντομο πέρασμα του στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους πράσινους διάρκειας 2+1 ετών.

    Η διοίκηση του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε επίσημα τη μεταγραφή: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την επανένταξη στο δυναμικό της του διεθνούς τερματοφύλακα Κώστα Χαλκιά. Ο διεθνής τερματοφύλακας αναχωρεί το απόγευμα με προορισμό το Κρανς Μοντάνα, προκειμένου να ενσωματωθεί στην αποστολή της ομάδας».

    [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2003 (23:32 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα μπάσκετ των εφήβων νίκησε με σκορ 81-52 τη Σλοβενία, σε έναν αγώνα που διεξήχθηκε για την ημιτελική φάση του παγκόσμιου πρωταθλήματος εφήβων.

    Αύριο, η εθνική ομάδα αντιμετωπίζει την Τουρκία και με νίκη θα εξασφαλίσει την πρόκριση της στους «4» της διοργάνωσης.

    [25] ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 15 Ιουλίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Αύξηση του αμερικανικού δημοσίου ελλείμματος σε πρωτοφανή ύψη το 2003 και 2004 αλλά και μείωση του ομοσπονδιακού δημοσίου χρέους κατά το ήμισυ μέσα στα αμέσως επόμενα έτη προβλέπει ο Λευκός Οίκος, μετέδωσε το ΒΒC.

    Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν προειδοποιεί ότι η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα αν δεν καταφέρει να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το ποσό των 455 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Λευκός Οίκος προβλέπει ότι λόγω της οικονομικής ύφεσης, των φορολογικών περικοπών και της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας το δημόσιο έλλειμμα το 2004 θα προσεγγίσει τα 475 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Το έλλειμμα σίγουρα παραμένει πηγή ανησυχίας, αλλά ελέγχεται και πρόκειται να το αντιμετωπίσουμε... Τα επόμενα χρόνια θα μειώσουμε αυτό το έλλειμμα στο ήμισυ» δήλωσε απαντώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Σκοτ Μακλέλαν, και προβλέποντας ότι μέχρι το 2008 το έλλειμμα θα περιοριστεί στα 226 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα στην ιστορία των ΗΠΑ σημειώθηκε το 1992, επί προεδρίας πατρός Μπους, και ήταν 290 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [26] Ν.ΚΟΡΕΑ: ΜΕΛΩΔΙΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

    Λονδίνο, 15 Ιουλίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Νότια Κορέα διαθέτει από τη Δευτέρα στους πελάτες της μια «μελωδία» για κινητά που απωθεί τα κουνούπια.

    Οπως μετέδωσε το BΒC, οι συνδρομητές της SK Telecom Company μπορούν να κατεβάζουν το αρχείο με τον ήχο στην τιμή των 2,5 δολαρίων και να τον αποθηκεύσουν στο κινητό τους.

    Ο ήχος δεν γίνεται αντιληπτός από τον άνθρωπο, είναι όμως πολύ ενοχλητικός για όσα κουνούπια βρεθούν σε ακτίνα ενός μέτρου. Μιμείται το βούισμα που παράγουν τα αρσενικά κουνούπια και απωθεί τα αιμοβόρα θηλυκά -τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπούν.

    [27] ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

    Γενεύη, 15 Ιουλίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Η UEFA ανακοίνωσε σήμερα ότι η Νικόλ Πετινιάτ, διαιτητής από την Ελβετία, ορίσθηκε να διευθύνει το πρώτο παιχνίδι για τον Α΄ προκριματικό γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που θα γίνει στις 14 Αυγούστου, στην Στοκχόλμη, ανάμεσα στην τοπική ΑΙΚ και την Φιλκίρ από την Ισλανδία.

    Η 36χρονη Πετινιάτ έγινε διεθνής (διαιτητής FIFA) το 1996 και έχει διευθύνει αρκετά σημαντικά παιχνίδια στην πατρίδα της, ενώ «σφύριξε» και τον τελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών, που έγινε το 1999.

    [28] ΗΠΑ: ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΕΝΥΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΝΑΙΡΟΜΠΙ ΤΟ 1998

    Λονδίνο, 15 Ιουλίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Περίπου πέντε χιλιάδες Κενυάτες που έχασαν συγγενείς ή τραυματίστηκαν κατά τη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι, το 1998, ζήτησαν αποζημιώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Ομως, αμερικανικό εφετείο έκρινε ότι δεν έχουν λόγο να μηνύσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος της ένωσης θυμάτων από τη βομβιστική επίθεση στην Κένυα, Ντάγκλας Σιντιάλο, ο οποίος τυφλώθηκε από την έκρηξη, δήλωσε στο BBC ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη.

    «Η τροπή αυτή ήταν αναμενόμενη αν αναλογιστεί κανείς την αρνητική νοοτροπία της αμερικανικής κυβέρνησης, της Γερουσίας και του Κογκρέσου, στο θέμα των αποζημιώσεων», είπε ο κ. Σιντιάλο. «Η οδύνη των Κενυατών τους είναι αδιάφορη».

    Πέρσι, δικαστήριο της Ουάσιγκτον είχε και πάλι απορρίψει τους ισχυρισμούς των θυμάτων ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να δικαστεί για εγκληματική αμέλεια.

    Οι Κενυάτες είχαν μηνύσει την κυβέρνηση επειδή «δεν κατάφερε να κάνει ασφαλή την πρεσβεία της στο Ναϊρόμπι και δεν προειδοποίησε το κοινό για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης».

    Η ασφάλεια της πρεσβείας

    Οι πέντε χιλιάδες Κενυάτες μπορούν αν επιθυμούν να ασκήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

    «Εάν η έκθεση γίνει δεκτή, τότε ωραία και μπράβο. Ομως, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μηδαμινές και τα θύματα τώρα πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους», είπε ο πρόεδρος της ένωσης.

    «Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στην ελπίδα για αποζημιώσεις, τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να χορηγήσει», λέει ο Ντάγκλας Σιντιάλο.

    Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την βομβιστική επίθεση στο Ναϊρόμπι που στοίχισε τη ζωή σε 200 Κενυάτες και 12 Αμερικανούς.

    Χιλιάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις που κατέστρεψαν την αμερικανική πρεσβεία.

    Η Ουάσιγκτον λέει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Αλ Κάιντα.

    Τέσσερις άνδρες, συνεργοί της Αλ Κάιντα, έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τις επιθέσεις.

    [29] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΡΟΣΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    Λονδίνο, 15 Ιουλίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Ο πρωταγωνιστής των τεσσάρων τελευταίων ταινιών του Τζέιμς Μποντ, Πιρς Μπρόσναν, θα τιμηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ σε αναγνώριση της συμβολής του στη δραματική τέχνη, τη βρετανική κινηματογραφική βιομηχανία και στην ενίσχυση της εικόνας της Βρετανίας στο εξωτερικό, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο 50χρονος Ιρλανδός αστέρας, που ζει στην Αγγλία από την παιδική του ηλικία, σπούδασε υποκριτική στο Κέντρο Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και έγινε διάσημος από το ρόλο του Βρετανού κατάσκοπου 007.

    Η τελετή απονομής της τιμητικής διάκρισης θα γίνει το Σάββατο από τον Βρετανό πρεσβευτή στο Δουβλίνο Στιούαρτ Ελντον. Ο Μπρόσναν υπηρετεί ως Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNICEF της Ιρλανδίας από το Δεκέμβριο του 2001.

    [30] Ο "ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ" ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2003 (13:59 UTC+2)

    Ο "Ταρτούφος" του Μολιέρου, που για πολλούς θεωρείται από τα καλύτερα έργα του, ανεβαίνει για τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης, στις 16,17 και 18 Ιουλίου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, στα πλαίσια της "Γιορτής Ανοιχτού Θεάτρου" που διοργανώνει και φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης.

    Οι παραστάσεις δίνονται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 330 χρόνων από το θάνατο του Μολιέρου. Το έργο σατιρίζει την υποκρισία, το φαρισαϊσμό και την εκμετάλλευση των πιστών από απατεώνες που λυμαίνονταν τους εκκλησιαστικούς χώρους εκείνης της εποχής. Το έργο είχε απαγορευτεί αρχικά από τον Λουδοβίκο τον ΙΔ, εξαιτίας του περιεχομένου του, αλλά μετά από αγώνα πολλών ετών του Μολιέρου επιτράπηκε το ανέβασμά του, με συνέπειες ωστόσο στην υγεία του δημιουργού του "Ταρτούφου" που τελικά πέθανε έπειτα από τέσσερα χρόνια.

    Τη μετάφραση και σκηνοθεσία του έργου έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Ιορδανίδης, ενώ πρωταγωνιστούν ο Τάσος Χαλκιάς (Ταρτούφος), ο Νίκος Δαδινόπουλος (Οργκόν), η Σμαράγδα Σμυρναίου και άλλοι ηθοποιοί.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Νίκος Βεργίδης, αναφέρθηκε με ικανοποίηση στη σκηνοθετική και ερμηνευτική δουλειά του έργου και υποστήριξε ότι η παράσταση ξεκίνησε ήδη δυναμικά με περιοδείες σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καρπενήσι, Αταλάντη, Σκιάθο και θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του ο Τάσος Χαλκιάς, αναφέρθηκε στη συμμετοχή στην παράσταση νέων καλλιτεχνών, καθώς και στις σκηνοθετικές ιδιαιτερότητες του έργου. "Το σκηνικό είναι μεγάλο και βαρύ, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκίνητο και να χάνουμε παραστάσεις σε πολλές πόλεις, όχι όμως σε βάρος του καλλιτεχνικού έργου" είπε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που και στην εποχή μας παραμένει επίκαιρο.

    Οι παραστάσεις θα ξεκινούν και τις τρεις μέρες στις 9.00 μμ και οι τιμή εισητηρίου είναι 15 ευρώ, ενώ ισχύουν φοιτητικά και εργατικά εισητήρια.

    [31] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2003 (13:20 UTC+2)

    Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και το Μουσείο Teriade εγκαινιάζουν, στις 20 Ιουλίου, στη Βαρειά της Μυτιλήνης, την έκθεση «Ελληνικά τοπία από το Τελλόγλειο Ίδρυμα.»

    Όπως είναι γνωστό, ένας από τους βασικούς στόχους του Τελλογλείου Ιδρύματος είναι να φέρει τον άνθρωπο σε γνωριμία με την τέχνη και, ακόμα περισσότερο, να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους της περιφέρειας να έρθουν σε επαφή με την τέχνη. Σ' αυτό το πλαίσιο, το Τελλόγλειο επιδιώκει τη συνεργασία με αξιόλογους πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας.

    Καρπός της συνεργασίας με το Μουσείο Teriade είναι η έκθεση «Ελληνικά τοπία από το Τελλόγλειο Ίδρυμα» , στην οποία παρουσιάζονται πάνω από 40 έργα από την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή του 19ου και του 20ου αιώνα. Μεταξύ των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση συγκαταλέγονται οι Αλταμούρας, Ιακωβίδης, Κασόλας, Θεοδωρόπουλος, Θωμόπουλος, Ροϊλός, Χατζής κ.α.

    [32] Η "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΜΕ ΤΗΝ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2003 (10:55 UTC+2)

    Μία από τις σημαντικότερες αρχαίες τραγωδίες, την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Θέμη Μαμουλίδη, με την Καριοφυλιά Καραμπέτη στον ρόλο της Ηλέκτρας και τη Μάγια Λυμπεροπούλου στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

    Η «Ηλέκτρα» που θεωρείται ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τραγωδίες του Ευριπίδη πιθανολογείται ότι παρουσιάστηκε την άνοιξη του 413 πΧ στην Αθήνα. Το έργο αναφέρεται στα πάθη των Ατρειδών. Η Ηλέκτρα είναι παντρεμένη με ένα γεωργό και ζει μέσα στην αθλιότητα ενός φτωχού αγροτόσπιτου στα σύνορα του Άργους. Η Κλυταιμνήστρα μετά το φόνο του Αγαμέμνονα ζει με τον Αίγισθο στο παλάτι , ενώ ο Ορέστης οδηγούμενος από το χρησμό του Απόλλωνα φτάνει στο Άργος με τον Πυλάδη για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του. Οι δυο τους αναλαμβάνουν το φόνο του Αίγισθου ενώ η Ηλέκτρα παγιδεύει τη μητέρα της λέγοντας ότι περιμένει παιδί. Μετά το φόνο της μητέρας τους τα δύο αδέλφια βασανίζονται από τύψεις . Τη λύση έρχονται να δώσουν οι Διόσκουροι ως από μηχανής θεοί. Η Ηλέκτρα στη συγκεκριμένη τραγωδία του Ευριπίδη λειτουργεί ως κεντρομόλος δύναμη προς την οποία συγκλίνουν οι κινήσεις και η βούληση των υπόλοιπων προσώπων, ενώ σκιαγραφούνται διάφορες φάσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πρόθυρα μιας ακραίας πράξης, μολονότι η απόφαση για την εκτέλεσή της φαίνεται να είναι κατασταλαγμένη.

    Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Αλεξανδρής (Ορέστης), Παναγιώτης Τσέβας (Πυλάδης) ο Χάρης Σώζος (γεωργός), ο Αρτο Απαρτιάν (γέρος), ο Περικλής Βασιλόπουλος (Πολυδεύκης) και ο Γιάννης Νταλιάνης (Κάστωρ).

    [33] ΟΙ JETHRO TULL ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2003 (10:27 UTC+2)

    Ένας ζωντανός θρύλος της rock σκηνής, οι Jethro Tull φτάνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μία μέρα μετά τη συναυλία τους στη Αθήνα. Το συγκρότημα θα δώσει μία και μοναδική συναυλία στις 21.30 στη Μονή Λαζαριστών.

    Οι Jethro Tull άρχισαν να γίνονται ευρύτερα γνωστοί με την ονομασία The Blades, ενώ λίγο καιρό αργότερα άλλαξαν το όνομά τους σε John Evan Band. Ο Ian Anderson ήταν και είναι η ηγετική μορφή του συγκροτήματος. Φλαουτίστας ο ίδιος, τραγουδιστής, βασικός συνθέτης και στιχουργός του συγκροτήματος, κατόρθωσε να δώσει στο συγκρότημα ένα προσωπικό δυνατό στίγμα.To "This Was" ήταν το πρώτο τους άλμπουμ και στη συνέχεια ακολούθησε το "Stand Up", όπου ο ήχος του συγκροτήματος αρχίζει πλέον να γίνεται ευδιάκριτος. Στις σημαντικότερες δισκογραφικές τους δουλειές συγκαταλέγεται το "Aqualung".

    Το συγκρότημα αναγκάστηκε να αναστείλει τις live δραστηριότητες του για 3 χρόνια, λόγω προβλήματος στη φωνή του Αnderson και θα επανέλθει το 87΄με το "Crest of Knave", απ' όπου το κομμάτι "Jump Start" θα χαρίσει στους Tull το Grammy για την καλύτερη hard rock ερμηνεία.

    [34] ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2003 (09:35 UTC+2)

    Πνοή ζωής έδωσε για λίγες μέρες στο αίθριο χώρο του Εμπορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με έντεκα πίνακές της η αυτοδίδακτη ζωγράφος Ελένη Κάρζια θέλοντας να προσελκύσει ανθρώπους κάθε ηλικίες σε μία μορφή τέχνης , να τους προβληματίσει αλλά και να τους εμπνεύσει.. Η «Πνοή της ζωής», που σήμερα εκτίθεται για τελευταία φορά, είναι ο τίτλος της δεύτερης συλλογής που παρουσίασε η καλλιτέχνης στον ίδιο χώρο σε διάστημα δέκα μηνών . Η πρώτη είχε τίτλο «Επτά ημέρες της δημιουργίας» και όπως και η «Πνοή της ζωής» ήταν εμπνευσμένη από τη Βίβλο. «Η συλλογή «Επτά ημέρες της δημιουργίας» ήταν αφιερωμένη στον μόνο δημιουργό, τον παντοδύναμο Θεό. Την «Πνοή της ζωής» που είναι συνέχεια της πρώτης την αφιερώνω στον σύντροφο της ζωής μας, σ΄ εκείνον που έχει στα χέρια του το κλειδί της καρδιάς μας και είναι ο μόνος που μπορεί να εισχωρήσει και να ενθρονιστεί μέσα σε αυτή» λέει η καλλιτέχνης.

    Τα έργα της είναι ζωγραφισμένα με χρώματα αγιογραφίας σκόνες χρυσού, ασημιού και χαλκού και χρώματα φτιαγμένα από την ίδια τη δημιουργό τους χωρίς προσθήκη νεφτιού και αραιωτικών. Οι πίνακες της Ελένης Κάρζια μοιάζουν σαν όνειρα ζωγραφισμένα σε καμβά καθώς αποδίδουν το σύμπαν, το στερέωμα, την γυναίκα-Εύα, τα δελφίνια, το βυθό της θάλασσας και το Θεό-δημιουργό με έναν τρόπο μάλλον ψυχεδελικό.

    Η Ελένη Κάρζια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Αποτυγχάνοντας στις εξετάσεις για εξετάσεις για την αρχιτεκτονική επέλεξε να σπουδάσει μορφολόγος-διακοσμήτρια και αρχιτεκτονικό σχέδιο στις σχολές Μπαλζούκα-Χριστοπούλου και Δημητρέλη. Από το 1991 εργάζεται ως διακοσμήτρια ενώ παράλληλα ζωγραφίζει για την προσωπική της ευχαρίστηση.

    «Σκοπός της δουλειάς μου είναι να δώσω στα έργα μου την ποιότητα, τη λεπτομέρεια και την αξία που πρέπει να διακρίνει τη δημιουργία μέσα στην τέχνη. Συνδυάζω την φαντασία με τη πνευματικότητα ώστε τίποτα να μην είναι τυχαίο. Σε κάθε συλλογή μου θέλω όλα τα έργα να είναι συνδεδεμένα το ένα με το άλλο σαν απεικόνιση μιας ιστορίας» λέει η Ελένη Κάρζια ενώ κάθε φορά που πουλιέται ένα έργο της λυπάται σαν να έχασε ένα παιδί της. «Αυτή η μορφή της τέχνης στην πραγματικότητα δεν πληρώνεται. Είναι δύσκολο να ζει κανείς μόνο από την τέχνη. Χρειάζεται χρόνος προσπάθεια και θυσίες ενώ ακόμη πιο δύσκολο είναι όταν κάνεις συγχρόνως ανεξάρτητες δουλειές» λέει.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 15 July 2003 - 18:13:53 UTC