Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [03] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ
  • [04] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ
  • [05] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ Ν.
  • [06] ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ: ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΕΣ
  • [07] Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [08] ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Α΄ 6ΜΗΝΟ
  • [09] ΑΥΞΗΣΗ 31,6% ΣΤΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [11] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 0,77% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑ
  • [12] ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΓ ΤΟΥ ΣΕΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [13] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΟΥΖΑΝ
  • [14] ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [15] ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ Η "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [16] ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΛΒΕΡΤΗΣ
  • [18] ΣΤΙΒΟΣ: ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ 83-73
  • [20] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [21] ΧΟΥΤΟΣ: ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ
  • [22] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ Β. ΟΣΕΤΙΑ
  • [23] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΛΕΡ
  • [24] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [25] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [26] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΒΟΡΟΣΙΣΚ
  • [27] ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
  • [28] 3ο ΕΘΝΙΚ ΦΕΣΤΙΒΑΛ COSMOPOLIS ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [29] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "Η ΑΦΥΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΥΤΟΥ"
  • [30] ΟΙ «ΧΑΪΝΗΔΕΣ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ
  • [31] ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

  • [01] ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2003 (18:10 UTC+2)

    Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων Δ.Χ. Μακεδονίας- Θράκης κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν το απόγευμα στα ΕΛΔΑ Καλοχωρίου παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Χάρη Καστανίδη.

    Στη συνάντηση υπήρξε η δέσμευση εκ μέρους του κ. Καστανίδη ότι από την 1η Ιανουαρίου 2004 θα ισχύσει η αύξηση στα κόμιστρα μεταφοράς των υγρών καυσίμων.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε λίγες ώρες αναμένεται να εφοδιαστούν με καύσιμα όλα τα πρατήρια της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

    Οι πρώτοι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων που θα το επιθυμήσουν μπορούν να προσέλθουν στα διυλιστήρια, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων να προμηθευτούν υγρά καύσιμα για να εφοδιάσουν τα πρατήρια.

    Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς η πρόταση των ιδιοκτήτων βυτιοφόρων ήταν να αρχίσουν και πάλι τον εφοδιασμό από αύριο το πρωί σε δύο βάρδιες, διότι πολύ από τους οδηγούς ήταν εξαντλημένοι λόγω της κινητοποίησης.

    Ωστόσο από τις 3 το μεσημέρι με συνοδεία αστυνομικής δύναμης κάποια ιδιωτικά βυτιοφόρα προσήλθαν στα διυλιστήρια και εφοδιάστηκαν με υγρά καύσιμα για να τα μεταφέρουν στα πρατήρια τόσο του Νομού Θεσσαλονίκης, όσο και γειτονικών Νομών.

    Νωρίτερα, έκκληση στους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες και να άρουν την απεργία, απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [02] ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2003 (23:49 UTC+2)

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα μέτρα ασφαλείας στις τράπεζες, για την αποτροπή ληστειών και την προστασία υπαλλήλων και πελατών, ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης.

    Ο κ. Φλωρίδης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ συζήτησε το θέμα, και όπως είπε, τα μέτρα θα εφαρμοστούν, αφού οριστικοποιηθούν κάποια σημεία της απόφασης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

    Στην απόφαση πιθανότατα θα προβλέπονται και κυρώσεις για όσους δεν εφαρμόσουν τα μέτρα.

    [03] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΜΠΙΝΓΚΙΟΛ

    Αγκυρα, 1 Αυγούστου 2003 (19:39 UTC+2)

    Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα Μιχαήλ Χριστίδης επισκέφθηκε σήμερα τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και Υπουργό Επικρατείας Μεχμέτ Αλί Σαχίν, στον οποίο επέδωσε το ποσό των 300.000 ευρώ για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων στην περιοχή Μπινγκιόλ, που είχαν υποστεί ζημιές κατά τον καταστροφικό σεισμό της 1ης Μαίου 2003.

    O κ. Χριστίδης υπογράμμισε ότι η ανωτέρω χειρονομία της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης που τρέφει ο ελληνικός λαός προς τον γειτονικό λαό της Τουρκίας.

    Στον πρέσβη της Ελλάδας επιφυλάχθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν θερμή υποδοχή και τα τουρκικά ΜΜΕ επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, με την πολυάριθμη προσέλευσή τους στην εν λόγω συνάντηση.

    Ο κ. Σαχίν ευχαρίστησε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου και στο πρόσωπο του Πρέσβη της Ελλάδας την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη χειρονομία αυτή της Ελλάδας, η οποία πραγματοποιείται ελάχιστες εβδομάδες μετά την προσφορά 200.000 ευρώ, για τους σεισμοπαθείς της περιοχής Τούντζελι.

    [04] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2003 (16:27 UTC+2)

    Πρωτοβουλία για την προώθηση της απλής αναλογικής ανέλαβε ο Συνασπισμός και ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος, απέστειλε προς τα ελληνικά κόμματα, που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή, επιστολή με την οποία τα καλεί να δράσουν από κοινού, στο πλαίσιο των αλλαγών του εκλογικού συστήματος.

    «Με τη δρομολόγηση διαδικασιών αλλαγής του εκλογικού νόμου από την πλευρά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η διεκδίκηση της απλής αναλογικής έχει επανέλθει στο προσκήνιο ως πολιτικό ζήτημα προτεραιότητας και ως σημαντικό πεδίο κοινής δράσης ευρύτερων δυνάμεων.

    »Πιστεύουμε ότι απαιτείται για το θέμα αυτό να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση, χωρίς καθυστέρηση, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων, εντός και εκτός Βουλής, που υποστηρίζουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προτείνει μία όσο το δυνατόν ευρύτερη συνάντηση, το ταχύτερο δυνατό, για αυτό το ζήτημα. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, τη Δευτέρα αντίστοιχη επιστολή θα αποσταλεί σε πολιτικές προσωπικότητες, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους κοινωνικών κινημάτων, συνδικάτων, καθώς και του επιστημονικού και πνευματικού κόσμου της χώρας.

    [05] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2003 (16:21 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επέκταση της περιοχής αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, αφού σήμερα, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ενέκρινε ομόφωνα τους όρους του σχεδίου της "Συμπληρωματικής Οικονομικής Συμφωνίας περί επεκτάσεως της αστικής περιοχής Θεσσαλονίκης και περιχώρων".

    Ετσι, την προσεχή Δευτέρα ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Στεφανίδης θα υπογράψουν, στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τη σχετική συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου.

    Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα τονώσει σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Κουφαλίων, Ιωάννης Τσουκνίδας. Πρόσθεσε πως η απόφαση για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας, ικανοποιεί ένα σημαντικό αίτημα των κατοίκων του δήμου Κουφαλίων, αλλά και όλων όσων εντάσσονται στο σχέδιο της επέκτασης.

    Στην περιοχή επέκτασης της αστικής συγκοινωνίας εντάσσονται οι ακόλουθοι 15 δήμοι: Δήμος Καλλιθέας, Δήμος Αγίου Αθανασίου, Δήμος Χαλάστρας, Δήμος Αξιού, Δήμος Χαλκηδόνας, Δήμος Κουφαλίων, Δήμος Μυγδονίας, Δήμος Ασσήρου, Δήμος Λαχανά, Δήμος Λαγκαδά, Δήμος Κορώνειας, Δήμος Θέρμης, Δήμος Βασιλικών, Δήμος Μίκρας και

    Δήμος Επανομής.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία εννέα ανεξάρτητων βασικών λεωφορειακών γραμμών σύνδεσης με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα λειτουργούν οι τρεις πρώτες βασικές λεωφορειακές γραμμές, που καλύπτουν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του νομού, με τουλάχιστον 157 δρομολόγια την ημέρα:

    - Θεσσαλονίκη Μάλγαρα, με 35 πλήρη δρομολόγια.

    - Θεσσαλονίκη Κουφάλια, με 80 πλήρη δρομολόγια.

    - Θεσσαλονίκη Λαγκαδάς (Λουτρά), με 42 πλήρη δρομολόγια

    Εξάλλου, προβλέπεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2003, να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες έξι λεωφορειακές γραμμές, με τουλάχιστον 165 δρομολόγια την ημέρα:

    - Θεσσαλονίκη Νεοχωρούδα, με 26 πλήρη δρομολόγια.

    - Θεσσαλονίκη Μελισσοχώρι με 27 πλήρη δρομολόγια.

    - Θεσσαλονίκη Ευαγγελιστρία, με 18 πλήρη δρομολόγια.

    - Θεσσαλονίκη Γερακαρού, με 28 πλήρη δρομολόγια.

    - Θεσσαλονίκη Βασιλικά, με 39 πλήρη δρομολόγια.

    - Θεσσαλονίκη Μεσημέρι, με 27 πλήρη δρομολόγια.

    Ευρύκλεια Σοφιανού

    [06] ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ: ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2003 (15:32 UTC+2)

    "Το υπουργείο Παιδείας στηρίζει την εκπαίδευση σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές της χώρας και διατηρεί σχολεία ακόμα και με έναν μαθητή, εφόσον είναι αναγκαίο", διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Γκεσούλης, μιλώντας, σήμερα, σε εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικούς φορείς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της περιοχής των Ιωαννίνων, στο Δήμο Πραμάντων, της περιοχής των Τζουμέρκων.

    Ο κ. Γκεσούλης, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στην περιοχή της Ηπείρου θα έχει σειρά συναντήσεων με φορείς, στο πλαίσιο των πρόσφατων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να παρουσιάσει το έργο του υπουργείου Παιδείας και να αναφερθεί στις σημαντικές παρεμβάσεις όλων των υπουργείων, οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση της περιοχής.

    Αύριο, ο υφυπουργός θα συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται στο Δήμο Πραμάντων με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης" στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ "Ορεινός Αύγουστος".

    Ο "Ορεινός Αύγουστος" αποτελεί πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Ευρώπης, και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Γεωργίας, υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ. Στόχος είναι η προβολή του ρόλου και της σημασίας της υπαίθρου στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης Ευρώπης, ισόρροπα αναπτυγμένης, όχι μόνον οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και πολιτισμικά.

    [07] Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2003 (15:26 UTC+2)

    "Ο κ. Σημίτης, με τη χθεσινή του ομιλία, προσέβαλε και πάλι τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Με πλήθος αντιφάσεων, αναληθειών και υπερβολών, τόσο για τη νέα ΚΑΠ, όσο και για το αγροτικό πρόγραμμά μας, απεκάλυψε τελικώς το αντιαγροτικό του πρόσωπο", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, Ευ. Μπασιάκος, σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού για την αγροτική πολιτική.

    Οπως υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπασιάκος, "...ο κ. Σημίτης σχολίασε ότι, αφού διάβασε (!) τις 75 σελίδες του αγροτικού μας προγράμματος, διαπίστωσε πως δεν υπάρχει αποτίμηση του κόστους των μέτρων μας, ομολογώντας έτσι άθελά του πως υπάρχουν αρκετά και νέα μέτρα, που, προφανώς, δεν εμπίπτουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό, πολύ δε περισσότερο δεν αποτελούν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής τους".

    "Παρέβλεψε όμως ηθελημένα", συνέχισε, "ότι υπάρχει στο πρόγραμμά μας πληθώρα θεσμικών διοικητικών και οργανωτικών μέτρων, που δε συνεπάγονται οικονομικό κόστος και που αποτελούν μονόδρομο για τη διέξοδο από τη σημερινή πρωτόγνωρη κρίση. Είναι γνωστή, εξάλλου, η γενικότερη διάλυση των κρατικών υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας με κυβερνητική ευθύνη και η απουσία συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής".

    [08] ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Α΄ 6ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2003 (17:23 UTC+2)

    Υπέρβαση δαπανών και εκτόξευση του ελλείμματος σε επίπεδα υψηλότερα κατά 80%, έναντι ετήσιου στόχου για μείωσή του κατά 12,2%, "φωτογραφίζουν" τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για το πρώτο εξάμηνο του 2003, γεγονός που συνιστά σημείο ανησυχίας για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΓΛΚ, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει πετύχει να συγκρατήσει το ρυθμό αύξησης των δαπανών, που φτάνει το 12,6%, έναντι του προβλεπόμενου ποσοστού 5,2%.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι δαπάνες έφθασαν στα 24,599 δισ. ευρώ, ήτοι στο 50,9% του συνόλου των προβλέψεων. Τα τακτικά έσοδα, που αποτελούν τον κύριο όγκο των εσόδων, διαμορφώθηκαν στα 18,998 δισ. ευρώ και αποτελούν το 46,6% του συνόλου των ετήσιων προβλέψεων.

    Τα φορολογικά έσοδα έφθασαν στο ποσό των 17,708 δισ,. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 8,4%, σε σχέση με τα αντίστοιχα του έτους 2002, έναντι ετήσιου στόχου 4,9%. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 47,2% των ετησίων προβλέψεων, έναντι 45,6% του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2002. Τα καθαρά φορολογικά έσοδα έφθασαν στο ποσό των 16,501 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον αυξημένο ρυθμό των επιστροφών φόρων (1,207 δισ. ευρώ), λόγω της λήψης μέτρων για μείωση των καθυστερήσεων των επιστροφών αυτών.

    Τα λοιπά έσοδα ανήλθαν στα 1,290 δισ. ευρώ και αποτελούν το 36,8% των ετήσιων προβλέψεων έναντι 57,4% του 2002. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εμφανιζόμενη μικρή υστέρηση έναντι του έτους 2002 οφείλεται στα έσοδα από τα κέρματα ευρώ, που δεν επαναλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του έτους 2003.

    Πάντως, οι πρωτογενείς δαπάνες εξελίσσονται ικανοποιητικά και έφθασαν στα 14,726 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 49% των προϋπολογισθεισών πιστώσεων. Ο σχετικά αυξημένος ρυθμός των δαπανών αυτών, που παρουσιάστηκε στους πρώτους μήνες του έτους σε συγκρίσιμη βάση, χωρίς τις νέες δαπάνες που η καταβολή τους άρχισε κυρίως από το β' εξάμηνο του 2002, έχει περιορισθεί στο 6,8%.

    Οι πληρωμές για τόκους διαμορφώθηκαν στα 6,950 δισ. ευρώ και εμφανίζονται πρόσκαιρα αυξημένες, έναντι του στόχου που έχει προϋπολογισθεί, αφού οι πληρωμές αυτές δεν παρουσιάζουν κανονικότητα κατά τη διάρκεια του έτους. Με δεδομένο ότι οι πληρωμές για τόκους τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, εκτιμάται ότι οι δαπάνες αυτές θα διαμορφωθούν στα επίπεδα που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό.

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εξελίσσονται ικανοποιητικά, παρουσιάζοντας αύξηση 45,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Ο ρυθμός αυτός οφείλεται στην εντατικοποίηση της εκτέλεσης των Ολυμπιακών έργων και των έργων του Γ' ΚΠΣ.

    Όπως σχολιάζεται στην ανακοίνωση, «στα έσοδα διαπιστώνεται μια σχετική υστέρηση στην είσπραξη κοινοτικών πόρων, η οποία οφείλεται στην αλλαγή των διαδικασιών του Γ' ΚΠΣ αλλά και στο γεγονός ότι οι εισροές δεν παρουσιάζουν κανονικότητα σε μηνιαία βάση". Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πάντως, ότι εκκρεμούν εισροές από την ΕΕ ύψους 880 και 490 εκατ. ευρώ από το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ αντίστοιχα, καθόσον έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις και αναμένεται η εκταμίευσή τους στους επόμενους μήνες.

    Το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε 6,716 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας προσωρινή υπέρβαση, ο ρυθμός μεταβολής όμως βαίνει συνεχώς μειούμενος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. Η μείωση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα το έλλειμμα να περιορισθεί στα επίπεδα που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

    [09] ΑΥΞΗΣΗ 31,6% ΣΤΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2003 (16:51 UTC+2)

    Κατά 31,6% σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν στο εξάμηνο τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της Εμπορικής Τράπεζας μετά την πληρωμή των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και ανήλθαν σε 56,1 εκατ. ευρώ. Η δε απόδοση των μέσων ιδίων κεφαλαίων (ROAE) βελτιώθηκε σε 9,25% το πρώτο εξάμηνο του 2003 από 4,38% στο αντίστοιχο διάστημα του 2002.

    Τα καθαρά αποτελέσματα εκμετάλλευσης του Ομίλου, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τα έκτακτα έσοδα, αυξήθηκαν κατά 43,0% και ανήλθαν στα 57,10 εκατ. ευρώ. "Η αύξηση των προ φόρων κερδών του Ομίλου αντανακλά κυρίως τη σημαντική ενίσχυση των οργανικών εσόδων του Ομίλου και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιριών του, οι οποίες ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης", διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας.

    Τα οργανικά έσοδα, το άθροισμα των καθαρών εσόδων από τόκους και των καθαρών εσόδων από προμήθειες, ανήλθαν σε 372,0 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2003 έναντι 343,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2002, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,4%. Τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης του Ομίλου ανήλθαν σε 398,4 εκατ. ευρώ δείχνοντας αύξηση κατά 12,8%.

    Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 7,4% σε 295 εκατ. ευρώ από 274,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων από χορηγήσεις και καταθέσεις και σημειώθηκε παρά τη μείωση κατά 38,4% των τόκων από τίτλους σταθερής απόδοσης.

    Η μείωση των εσόδων από τίτλους σταθερής απόδοσης οφείλεται στη μείωση του όγκου του χαρτοφυλακίου των ομολόγων, καθώς και στη μείωση των αποδόσεων τους. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου βελτιώθηκε σημαντικά στο 3,5% από 3,1% το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες αυξήθηκαν κατά 12,6% και ανήλθαν σε 77,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003 από 68,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002. Στην αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες συνέβαλε σημαντικά η αύξηση των προμηθειών από διάθεση αμοιβαίων κεφαλαίων της Ερμής ΑΕΔΑΚ, θυγατρικής του Ομίλου.

    Τα Έσοδα από Μετοχές και Συμμετοχές ανήλθαν σε 12,8 εκατ. ευρώ από 15,0 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002 λόγω της μείωσης των καταβληθέντων μερισμάτων.

    Τα αποτελέσματα των εταιρειών του Ομίλου που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης βελτιώθηκαν σημαντικά έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2002 αντανακλώντας τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ μετά τη συστηματική προσπάθεια για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας.

    Τα Αποτελέσματα από Χρηματοοικονομικές Πράξεις ήταν θετικά, ως επακόλουθο της αντιστροφής, στο 2ο τρίμηνο του 2003, της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας και ανήλθαν σε 5,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002, και έναντι ζημιών 532 χιλιάδων ευρώ στο 1ο τρίμηνο του 2003.

    Τα Λοιπά Έσοδα Εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 8,1 εκατ. ευρώ έναντι 8,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Τα Γενικά Eξοδα Διοίκησης (Δαπάνες Προσωπικού και Άλλα Έξοδα Διοίκησης) στο πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 233,8 εκατ. ευρώ έναντι 220,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002 σημειώνοντας αύξηση κατά 5,8%. Η αύξηση αυτή αντανακλά και τις αυξημένες δαπάνες για τη λειτουργία νέων θυγατρικών (Τράπεζα Επενδύσεων, Εμπορική Τράπεζα Κύπρου, Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας) οι οποίες βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης της υποστηρικτικής δομής τους. Πιο αναλυτικά, οι Δαπάνες Προσωπικού του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,9% ενώ τα Άλλα Έξοδα Διοίκησης αυξήθηκαν κατά 8,6%. Ο λόγος των λειτουργικών εξόδων (γενικά έξοδα διοίκησης και λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης) ως προς τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκε στο 59,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2003 έναντι 63,1% στο πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Οι Αποσβέσεις Παγίων Στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 56,2 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 9,5% από το πρώτο εξάμηνο του 2002 αντανακλώντας τις δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό του Ομίλου. Οι Προβλέψεις για Επισφαλείς Απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 16,9% και διαμορφώθηκαν στα 44,3 εκατ. ευρώ έναντι 37,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Το Ενεργητικό του Ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 ανήλθε σε 16,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2002 με την αύξηση των χορηγήσεων να έχει αντισταθμιστεί από τη μείωση του όγκου των ομολόγων. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 τα υπόλοιπα των χορηγήσεων του Ομίλου είναι υψηλότερα κατά περίπου 21% έναντι του τέλους του πρώτου εξαμήνου του 2002. Παρά την αύξηση αυτή η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου έχει βελτιωθεί σημαντικά και τα μη κανονικώς εξυπηρετούμενα δάνεια , μετά από τις προβλέψεις, αντιπροσωπεύουν το 1,7% του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου έναντι 2,6% στο τέλος του 1ο εξαμήνου του 2002.

    Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου, με την προσθήκη των κερδών του εξαμήνου, στις 30 Ιουνίου 2003 ήταν 1.266,3 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier-1 του Ομίλου εκτιμάται σε περίπου 10,8%. Σημειώνεται ότι η αξία των ιδίων μετοχών ύψους 90 εκατ. ευρώ περίπου δεν συμπεριλαμβάνεται στα ίδια κεφάλαια του Ομίλου. Επίσης, σημειώνεται ότι η Τράπεζα δεν έχει κάνει χρήση του Νόμου 3091/2002 που επιτρέπει την εγγραφή υπεραξιών στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά της.

    Τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 52,85 εκατ. ευρώ έναντι 54,17 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002 σημειώνοντας μείωση κατά 2,4%. Τα καθαρά αποτελέσματα εκμετάλλευσης όμως, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τα έκτακτα έσοδα, είναι υψηλότερα κατά 6,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2003 έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2002. Η αύξηση αυτή των καθαρών αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης αντανακλά τη σημαντική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας της Τράπεζας, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

    Τα οργανικά έσοδα της Τράπεζας, δηλ. το άθροισμα των καθαρών εσόδων από τόκους και των καθαρών εσόδων από προμήθειες, το πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθε σε 314,4 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 6,6% υψηλότερα από ότι το πρώτο εξάμηνο του 2002 ενώ τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης της Τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 327,3 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2003 έναντι 305,6 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2002 σημειώνοντας αύξηση κατά 7,1%.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν στα 244,2 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά περίπου 5,3% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2002. Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους σημειώθηκε παρά τη μείωση των τόκων από τίτλους σταθερής απόδοσης η οποία οφείλεται τόσο στη μείωση του υπολοίπου των ομολόγων όσο και στη χαμηλότερη απόδοση τους. Η βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους αντανακλά την εντεινόμενη παρουσία της Τράπεζας στο χώρο των ιδιωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι τόκοι χορηγήσεων στο 1ο εξάμηνο του 2003 ήταν αυξημένοι κατά περίπου 12,6% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2002. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 3,0% το πρώτο εξάμηνο του 2003 έναντι 2,7% το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες διαμορφώθηκαν στα 70,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003 από 63,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002 σημειώνοντας αύξηση κατά 11,4%. Τα Έσοδα από Τίτλους στο πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ μειωμένα έναντι των 6,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002 λόγω των μείωσης των καταβληθέντων μερισμάτων.

    Τα Αποτελέσματα από Χρηματοοικονομικές Πράξεις ανήλθαν σε 3,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,0 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002 αντανακλώντας τη βελτίωση της χρηματιστηριακής συγκυρίας στο 2ο τρίμηνο του 2003. Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις επιβαρύνθηκαν στο 1ο εξάμηνο του 2003 από το κόστος που συνεπάγεται για την Τράπεζα η κάλυψη των ομολόγων, μέσω παραγώγων προϊόντων, έναντι κινδύνων αγοράς. Τα Λοιπά 'Εσοδα Εκμετάλλευσης της Τράπεζας ανήλθαν στα 6,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003 έναντι 8,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002.

    Oσον αφορά τις δαπάνες της Τράπεζας, τα Γενικά Έξοδα Διοίκησης (Δαπάνες Προσωπικού, Γενικά Έξοδα και Φόροι) της Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 212,7 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή κατά 5,0% υψηλότερα από το 2002. Ο λόγος των Γενικών Εξόδων Διοίκησης προς τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης μειώθηκε στο 65,0% το πρώτο εξάμηνο του 2003 από 66,3% το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Ειδικότερα, οι Δαπάνες Προσωπικού ανήλθαν στα 160,1 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 4,5% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2002. Τα Γενικά Έξοδα και οι Φόροι ήταν 52,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003 έναντι 49,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002 σημειώνοντας αύξηση κατά 6,5%. Η αύξηση των γενικών εξόδων αντανακλά τις δαπάνες για αμοιβές τρίτων στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τράπεζας και τον ετεροχρονισμό ορισμένων δαπανών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Οι Αποσβέσεις Παγίων Στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 19,0 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 17,2% από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002 λόγω των δαπανών για τον εκσυγχρονισμό της Τράπεζας.

    Οι Προβλέψεις για ενδεχόμενες διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων διαμορφώθηκαν στα 42,1 εκατ. ευρώ έναντι 36,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002. Το Ενεργητικό της Τράπεζας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 διαμορφώθηκε στα 16,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το τέλος του 2002.

    Οι καθαρές απαιτήσεις κατά πελατών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 αντιστοιχούσαν στο 66% του ενεργητικού της Τράπεζας, σε σύγκριση με 54% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2002 και 60% στο τέλος του 2002. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την έμφαση που έχει δοθεί από την Τράπεζα σε καθαρά τραπεζικές δραστηριότητες οι οποίες αποφέρουν επαναλαμβανόμενα έσοδα. Tο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της Τράπεζας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 ήταν 2,9 δισ. ευρώ μειωμένο από 4,2 δις. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2002 αντανακλώντας την πολιτική της Τράπεζας για σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων.

    Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 διαμορφώθηκαν σε άνω των 11 δισ. ευρώ και ήταν κατά 21,2% υψηλότερα από ότι στο τέλος του αντίστοιχου εξαμήνου του 2002 και κατά 11,1% υψηλότερα από ότι στο τέλος του 2002. Παρά την υψηλή αυτή πιστωτική επέκταση η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας έχει βελτιωθεί. Πιο συγκεκριμένα, τα μη κανονικώς εξυπηρετούμενα δάνεια , μετά από τις προβλέψεις της Τράπεζας, αντιπροσωπεύουν το 1,6% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας έναντι 2,8% στο τέλος του 1ο εξαμήνου του 2002. Στην αύξηση των χορηγήσεων συνέβαλαν ιδιαίτερα:

    -Τα στεγαστικά δάνεια, τα υπόλοιπα των οποίων στο τέλος Ιουνίου 2003 ανέρχονταν σε 2,26 δισ. ευρώ έναντι 1,71 δισ. ευρώ (αύξηση 32,1%) τον Ιούνιο του 2002 και έναντι 2,01 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2002 (αύξηση 12,3%). Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων αποτελούσαν στο τέλος Ιουνίου 2003 το 20,5% του υπολοίπου των δανείων σε σύγκριση με 18,8% στο τέλος Ιουνίου του 2002. Ο ρυθμός μεταβολής των στεγαστικών δανείων της Εμπορικής Τράπεζας εκτιμάται ότι υπερβαίνει τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των στεγαστικών δανείων για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ως αποτέλεσμα το μερίδιο της Εμπορικής στη στεγαστική πίστη ενισχύεται.

    -Τα καταναλωτικά δάνεια, τα υπόλοιπα των οποίων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 ανέρχονταν σε 809,0 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 20,4% υψηλότερα έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2002 και κατά 7,2% υψηλότερα έναντι του τέλους του 2002. Τα καταναλωτικά δάνεια αποτελούσαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 ποσοστό 7,3% του συνόλου των δανείων της Εμπορικής Τράπεζας.

    Τα δάνεια προς τη βιομηχανία, τα μεταλλεία, τη βιοτεχνία τα υπόλοιπα των οποίων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 ανήλθαν σε 2,04 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 351,0 εκατ. ευρώ (δηλ. κατά 20,8%) έναντι του τέλους του πρώτου εξαμήνου του 2002 και κατά 189,0 εκατ. ευρώ (δηλ. κατά 10,2%) έναντι του τέλους του 2002. Τα δάνεια προς τους κλάδους αυτούς αποτελούσαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 το 18,5% του χαρτοφυλακίου των δανείων της Εμπορικής Τράπεζας.

    Τα δάνεια προς ιδιώτες (στεγαστική και καταναλωτική πίστη) αποτελούσαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 το 28,0% περίπου του συνόλου των δανείων της Τράπεζας έναντι 26,2% στο τέλος Ιουνίου του 2002.

    Σημαντική ήταν και η επέκταση των δανείων προς τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 τα υπόλοιπα των δανείων προς τις επιχειρήσεις αυτές ήταν υψηλότερα κατά 23,6% έναντι του Ιουνίου του 2002 και αποτελούσαν το 34,8% του συνόλου των δανείων της Εμπορικής. Στην επέκταση των δανείων αυτών συνέβαλε η προώθηση νέων προϊόντων και ο σημαντικός αριθμός νέων συνεργασιών.

    "Έτσι, η παρουσία της Εμπορικής στο χώρο των ιδιωτών και των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά με τα υπόλοιπα των δανείων στην αγορά αυτή να αποτελούν το 62,7% του συνόλου των δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 έναντι 60,3% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2002", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι Προβλέψεις ανήλθαν στα 304,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά περίπου 16%. Οι καταθέσεις της Τράπεζας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 ανέρχονταν σε 10,1 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 12,6% έναντι του τέλους του πρώτου εξαμήνου του 2002 και κατά 6,7% έναντι του τέλους του 2002. Η αύξηση των καταθέσεων αποτελεί αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών του δικτύου και του Ομίλου της Εμπορικής μέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων και της βελτίωσης της πελατοκεντρικής αντίληψης της Τράπεζας.

    Τα Repos της Τράπεζας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 ανέρχονταν σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 23,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002. Η πορεία αυτή αντανακλά τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της Τράπεζας.

    Τα Ίδια Κεφάλαια της Τράπεζας, με την προσθήκη των κερδών του εξαμήνου, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 διαμορφώθηκαν στα 1.308,1 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της Τράπεζας στις 30 Ιουνίου 2003 εκτιμάται ότι είναι 10,8%. Σημειώνεται ότι η αξία των ιδίων μετοχών ύψους 90 εκατ. ευρώ περίπου δεν συμπεριλαμβάνεται στα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας. Επίσης σημειώνεται ότι η Τράπεζα δεν έχει κάνει χρήση του Νόμου 3091/2002 που επιτρέπει την εγγραφή υπεραξιών στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά της.

    [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2003 (16:41 UTC+2)

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο, καθώς οι αποκλίσεις που είχαν εμφανισθεί σε ορισμένες κατηγορίες εσόδων κατά τους πρώτους μήνες του έτους έχουν αρχίσει να περιορίζονται με σημαντικό ρυθμό.

    Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, έχει ήδη μετριασθεί αισθητά η επίδραση των εκτάκτων εσόδων που εισπράχθηκαν το 2002 από την κυκλοφορία των νέων νομισμάτων ευρώ πάνω στο ρυθμό μεταβολής των συνολικών εσόδων του τρέχοντος έτους.

    Τα έσοδα

    Τα φορολογικά έσοδα έφθασαν στα 17,708 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 8,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2002, έναντι ετήσιου στόχου 4,9%. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 47,2% των ετησίων προβλέψεων, έναντι 45,6% του αντίστοιχου διαστήματος του 2002.

    Σημειώνεται ότι τα καθαρά φορολογικά έσοδα έφθασαν στα 16,501 δισ.. ευρώ. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον αυξημένο ρυθμό των επιστροφών φόρων (1,207 δισ. ευρώ), λόγω της λήψης μέτρων για μείωση των καθυστερήσεων των επιστροφών αυτών.

    Τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 1,29 δισ. ευρώ και αποτελούν το 36,8% των ετήσιων προβλέψεων έναντι 57,4% του 2002. Η εμφανιζόμενη μικρή υστέρηση έναντι του 2002, οφείλεται στα έσοδα από τα κέρματα ευρώ, που δεν επαναλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2003.

    Οι δαπάνες

    Οι πρωτογενείς δαπάνες εξελίσσονται ικανοποιητικά και έφθασαν στα 14,726 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 49% των προϋπολογισθεισών πιστώσεων. Ο σχετικά αυξημένος ρυθμός των δαπανών αυτών, που παρουσιάστηκε στους πρώτους μήνες του έτους σε συγκρίσιμη βάση, χωρίς τις νέες δαπάνες που η καταβολή τους άρχισε κυρίως από το β΄ εξάμηνο του 2002, έχει περιορισθεί στο 6,8%.

    Οι πληρωμές για τόκους διαμορφώθηκαν στα 6,950 δισ. ευρώ και εμφανίζονται πρόσκαιρα αυξημένες, έναντι του στόχου που έχει προϋπολογισθεί, αφού οι πληρωμές αυτές δεν παρουσιάζουν κανονικότητα κατά τη διάρκεια του έτους. Με δεδομένο ότι οι πληρωμές για τόκους τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, εκτιμάται ότι οι δαπάνες αυτές θα διαμορφωθούν στα επίπεδα που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό.

    Οι δημόσιες επενδύσεις

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εξελίσσονται ικανοποιητικά, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 45,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Ο ρυθμός αυτός οφείλεται στην εντατικοποίηση της εκτέλεσης των ολυμπιακών έργων και των έργων του Γ΄ ΚΠΣ.

    Στα έσοδα, διαπιστώνεται μια σχετική υστέρηση στην είσπραξη κοινοτικών πόρων, η οποία οφείλεται στην αλλαγή των διαδικασιών του Γ΄ ΚΠΣ αλλά και στο γεγονός ότι οι εισροές δεν παρουσιάζουν κανονικότητα σε μηνιαία βάση. Επισημαίνεται πάντως, ότι εκκρεμούν εισροές από την ΕΕ, ύψους 880 και 490 εκατ. ευρώ από το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ αντίστοιχα, καθόσον έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις και αναμένεται η εκταμίευσή τους στους επόμενους μήνες.

    Το έλλειμμα

    Το συνολικό έλλειμμα διαμορφώνεται στα 6,716 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας προσωρινή υπέρβαση, ο ρυθμός μεταβολής όμως βαίνει συνεχώς μειούμενος, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η μείωση αυτή, εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας, θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα το έλλειμμα να περιορισθεί στα επίπεδα που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

    [11] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 0,77% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2003 (16:37 UTC+2)

    Νέο ρεκόρ έτους πραγματοποίησε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), αν και τα κέρδη του περιορίστηκαν σημαντικά προς το τέλος της συνεδρίασης, κυρίως συνεπεία του "γυρίσματος" του τραπεζικού κλάδου στο αρνητικό πρόσημο.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,77% και διαμορφώθηκε στις 2.175,19 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.156,95 και των 2.186,87. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 220 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 239 ενισχύθηκαν, έναντι 93 πτωτικών και 53 αμετάβλητων.

    Οι επενδυτές εστίασαν τις αγοραστικές επιλογές τους σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να πρωταγωνιστήσουν με εντυπωσιακά κέρδη οι ασφάλειες, τα μη μεταλλικά ορυκτά-τσιμέντα, τα βασικά μέταλλα και τα τρόφιμα-ποτά. Σε θετικό έδαφος, έστω και με μικρά κέρδη, τερμάτισαν πάντως και οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών εταιριών (0,38%), αντισταθμίζοντας ως προς έναν βαθμό τις απώλειες των τραπεζών, οι οποίες παρουσίασαν σήμερα ενδείξεις κόπωσης.

    Αλλωστε, η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στην πορεία των τεσσάρων δεικτών FTSE. Κατά 0,19% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 1,92% και 1,83% αντίστοιχα για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Ανοδο σε ποσοστό 0,66% σημείωσε ο FTSE/ASE 140.

    Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν τη συνεδρίαση και οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση δύο, που έκλεισαν με απώλειες. Πρόκειται για τους δείκτες των τραπεζών (-0,33%) και των κατασκευαστικών εταιριών (-0,51%). Στον τραπεζικό κλάδο, η πτώση συνδέεται κυρίως με τις απώλειες των μετοχών της Alpha Bank (-1,54%), της Εθνικής (-0,33%) και της Εμπορικής (-0,32%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν, όπως προαναφέρθηκε, οι δείκτες των ασφαλειών (8,97%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (3,73%), των τροφίμων-ποτών (3,27%), των εκδόσεων-εκτυπώσεων (2,90%), του χονδρικού εμπορίου (2,79%) και των βασικών μετάλλων (2,66%).

    Με κέρδη έκλεισαν επίσης οι δείκτες των βιομηχανιών (1,86%), των διυλιστηρίων (1,04%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,55%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (2,49%), των επενδύσεων (0,32%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,06%), του λιανικού εμπορίου (0,53%), της παράλληλης αγοράς (1,14%), της πληροφορικής (1,37%) και των συμμετοχών (1,73%). Κατά 2,08% ενισχύθηκε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    Οι τρεις μετοχές με τη μεγαλύτερη ανοδική ποσοστιαία μεταβολή ήταν αυτές των εταιριών Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (κα: 17,99%), Φοίνιξ Μetrolife (κο: 17,98%) και Προμότα Ελλάς (κο: 17,37%). Αντίθετα, στην κορυφή της λίστας των πτωτικών τίτλων βρέθηκαν εκείνοι των εταιριών ΑΝΕΚ (πο '90: -10,95%), Seafarm Ionian (κο: -6,98%) και Sex Form (κο: -5,20%)._

    [12] ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΓ ΤΟΥ ΣΕΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 1 Αυγούστου 2003 (20:44 UTC+2)

    Συνέρχεται σήμερα το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας και οι εργασίες του θα συνεχιστούν μέχρι τις 4 Αυγούστου για τις κρίσεις στο Στράτευμα.

    Το σημαντικότερα θέμα που θα απασχολήσει τη συνεδρίαση είναι αυτό που αφορά τον διορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ηόrriyet» ενδέχεται να έρθει στην επικαιρότητα μια νέα ενδιάμεση φόρμουλα μετά από τις συζητήσεις που έγιναν και συνεχίζονται, για το αν ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι πολιτικό πρόσωπο ή στρατιωτικός.

    Στα παρασκήνια ακούγεται το όνομα του διπλωμάτη υιού του πρώην προέδρου της Τουρκίας Φαχρί Κορουτούρκ, που προερχόταν από το Στρατό, Οσμάν Κορουτούρκ που λέγεται ότι είναι ένα όνομα το οποίο θα ικανοποιήσει και την στρατιωτική και την πολιτική πτέρυγα.

    [13] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΟΥΖΑΝ

    Αγκυρα, 1 Αυγούστου 2003 (20:35 UTC+2)

    Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε αμερικανικό δικαστήριο για την οικογένεια του Τούρκου επιχειρηματία Κεμάλ Ουζάν.

    Το δικαστήριο καταδίκασε την οικογένεια Ουζάν στην δίκη για τη Motorola και την Nokia να καταβάλλει το ποσόν των 4,2 δισ. δολάρια και εξέδωσε επίσης απόφαση για την σύλληψη του Κεμάλ Ουζάν, της συζύγου του και των δύο υιών του, σε περίπτωση που βρεθούν σε περιοχή δικαιοδοσίας του εν λόγω δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη.

    Από τους δύο υιούς του Κεμάλ Ουζάν - ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας Star καθώς επίσης και ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων με πρώτο το Star TV ο Τζεμ Ουζάν είχε ιδρύσει το Νέο Κόμμα (GP) και είχε λάβει μέρος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002.

    [14] ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 1 Αυγούστου 2003 (20:23 UTC+2)

    Σεισμό που κλόνισε άσχημα το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικού Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) προκάλεσε ο νόμος Επαναφοράς στην Κοινωνία που προβλέπει χορήγηση μερικής αμνηστίας για όσους έχουν αναμειχθεί στο παρελθόν στα γεγονότα που συνέβησαν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Η στάση που τήρησε ο πρόεδρος του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, κατά της έκδοσης του Νόμου Επαναφοράς στην Κοινωνία, έφερε σε απόγνωση ορισμένους κουρδικής καταγωγής βουλευτές του CHP.

    Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Sabah» ενώ προχθές παραιτήθηκε από το κόμμα ο βουλευτής Αγρι του CHP, Τζεμάλ Καγιά χθες παραιτήθηκε και ο βουλευτής του CHP από την περιοχή Μπάτμαν, Νεζίρ Νασίρογλου.

    Με τις τελευταίες παραιτήσεις από το CHP η κατανομή εδρών στη Βουλή έχει ως εξής: ΑΚΡ: 366, CHP: 175, DYP:3, Aνεξ.: 5, ΑΝΑΡ:1.

    [15] ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ Η "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αγκυρα, 1 Αυγούστου 2003 (20:17 UTC+2)

    Ευρεία απήχηση είχε στα κατεχόμενα της Κύπρου η έκκληση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ιλτέρ Τουρκμέν για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.

    Αν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απαντώντας αμέσως στην έκκληση του Τουρκμέν για δημοψήφισμα, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει σε τίποτε και θα οδηγήσει σε περιπέτεια ο αρχηγός της αριστεράς αντιπολίτευσης στην «ΤΔΒΚ», αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δηλώσεις του στη «Hόrriyet» σχετικά με το θέμα τόνισε πως είναι απαραίτητο το δημοψήφισμα στην «ΤΔΒΚ», για να έρθει στο φως η βούληση των Τουρκοκύπριων.

    Ο κ. Ταλάτ τόνισε ότι ο Ντενκτάς δεν θέλει τη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε:

    «Ο Ντενκτάς δεν αγαπάει το λαό του. Εχει ορκιστεί για να συνεχίσει να ισχύει το ανεπίλυτο. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο λύσης είναι ήδη ένα μέρος του σχεδίου. Ο λαός έλαβε τις αποφάσεις του στις πλατείες που έγιναν οι διαμαρτυρίες».

    Ο αρχηγός του ΡΤΚ, επισήμανε ότι, όταν άρχισε να συζητείται το σχέδιο Ανάν αποκαλύφθηκε ότι ο Ντενκτάς δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λαού του. «Οταν έρθουμε εμείς στην εξουσία θα καθορίσουμε πρώτα ημερομηνία για δημοψήφισμα, για να φθάσουμε στην λύση πριν την 1η Μαΐου του 2004 και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να συζητάμε το σχέδιο Ανάν», υπογράμμισε.

    «Ο Ντενκτάς δεν θα είναι διαπραγματευτής, απλά θα ασκεί τα καθήκοντα του 'Προέδρου' στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που του δίνει το Σύνταγμα», πρόσθεσε.

    Ο 'Πρόεδρος' του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί τόνισε πως τον περασμένο Μάρτιο αφαιρέθηκε από το λαό η δυνατότητα για δημοψήφισμα και πρόσθεσε: «Ο λαός είναι πολύ οργισμένος επειδή του αφαιρέθηκε το δικαίωμα για δημοψήφισμα και επιθυμεί να μετατρέψει τις εκλογές του Δεκεμβρίου σε δημοψήφισμα.

    Για τη λύση υπάρχει χρόνος μέχρι την 1η Μαΐου του 2004. Κατά το διάστημα αυτό μπορεί να εξασφαλίσουμε την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ».

    Η φιλοσοφία Ντενκτάς είναι η συνέχιση του καθεστώτος και του ανεπίλυτου. Ο Ντενκτάς πια ολοκλήρωσε την αποστολή του. Δεν θα παίξει πλέον ρόλο στον καθορισμό του μέλλοντος του Τουρκοκυπριακού λαού. Σε περίπτωση που γίνει σήμερα δημοψήφισμα, από τις κάλπες θα βγει «ναι» για το σχέδιο», τόνισε ο κ. Ακιντζί.

    [16] ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 1 Αυγούστου 2003 (19:34 UTC+2)

    Η αποδοχή του 7ου πακέτου προσαρμογής της Τουρκίας στην Ε.Ε. από το Τουρκικό Κοινοβούλιο σχολιάσθηκε ως «πολύ καλή είδηση» από τους κύκλους της Ε.Ε. και ο αρμόδιος για την διεύρυνση Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν είπε σχετικά: «Τώρα πλέον περιμένουμε την αποτελεσματική εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων».

    Τα παραπάνω επισημαίνονται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sabah» με τον τίτλο «Επαινος από την ΕΕ για το 7ο πακέτο προσαρμογής» στο οποίο παρατίθεται η γραπτή δήλωση του κ. Φερχόιγκεν.

    Εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας Ε.Ε. της Τουρκίας κύριος Μουράτ Σουνγκάρ ενημέρωσε τους Πρέσβεις της Ε.Ε. στην Αγκυρα σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα και το 7ο Πακέτο Προσαρμογής.

    Η «Milliyet» κάνει αναφορά στο θέμα και σημειώνει ότι «πέρασε το 7ο πακέτο, αλλά δεν τελείωσαν τα καθήκοντα όσον αφορά την Ε.Ε.».

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Τουρκία η οποία εξέδωσε το 7ο πακέτο προσαρμογής στην ΕΕ, για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες είναι υποχρεωμένη να προβεί σε πολλές νέες ρυθμίσεις, από το θέμα των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφαλείας μέχρι τις ρυθμίσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε μάλιστα ότι εάν απαιτηθεί θα εκδοθεί και 8ο πακέτο.

    Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρεται στην ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα ΕΕ της Τουρκίας, Μουράτ Σουνγκάρ στους διπλωμάτες της ΕΕ και τονίζεται ότι είπε στους Πρέσβεις της ΕΕ: «Υπήρξαν αντιρρήσεις του Γενικού Επιτελείου αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω.

    Ο κ. Σουνγκάρ παρουσίασε στους 15 Πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ και στους 6 Πρέσβεις των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, τρία έγγραφα σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα.

    Στο ερώτημα των ξένων διπλωματών εάν στην προετοιμασία του πακέτου επικράτησε πλήρης συνεννόηση μεταξύ όλων των αρμοδίων θεσμών, ο κ. Σουνγκάρ είπε : «Οχι. Η άποψη του Γενικού Επιτελείου ήταν αρνητική» και στο ερώτημα εάν παρ' όλα αυτά ελήφθη η σχετική απόφαση, ο κ. Σουνγκάρ είπε: «Ναι, ελήφθη».

    Οι ξένοι Πρέσβεις συνεχάρησαν την κυβέρνηση και την Γενική Γραμματεία της ΕΕ στην Τουρκία για την ταχεία έκδοση του 7ου πακέτου προσαρμογής.

    Ο κ. Σουνγκάρ ζήτησε από τους ξένους Πρέσβεις να διαβιβάσουν με τον κατάλληλο τρόπο στις χώρες τους τις αξιολογήσεις τους σχετικά με το πακέτο και είπε : «Εάν προκύψει κάτι άσχημο στην Εκθεση Προόδου θα θεωρήσουμε υπεύθυνους εσάς».

    Η «Yeni ήafak» αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα, τονίζοντας πως η έκδοση του 7ου πακέτου προσαρμογής στην ΕΕ είχε άκρως θετική απήχηση στον ευρωπαϊκό Τύπο και τονίσθηκε ότι περιορίσθηκαν οι αρμοδιότητες του ΣΕΑ.

    Η «Akώam» γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Χειροκροτήματα από την ΕΕ για το Πακέτο Προσαρμογής».

    Η «Radikal» προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο κορυφαίο τίτλο «Η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη θετική» και τονίζει ότι οι αρμόδιοι της ΕΕ και των χωρών-μελών είναι άκρως ικανοποιημένοι από το 7ο πακέτο που πέρασε από την Βουλή.

    Η «Cumhuriyet» σε δίστηλο των εσωτερικών σελίδων και με τον τίτλο «Ενημέρωση στους ξένους Πρέσβεις» αναφέρει ότι οι Πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ καθώς και των υποψηφίων χωρών που ενημερώθηκαν από τον Γ.Γ. ΕΕ της Τουρκίας, Πρέσβη Μουράτ Σουνγκάρ για το 7ο πακέτο προσαρμογής στην ΕΕ και για το Εθνικό Πρόγραμμα, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αποδοτικότητα της Βουλής και ρώτησαν στη συνέχεια, τι γίνεται με το Κυπριακό.

    Ο Πρέσβης Σουνγκάρ σε δηλώσεις του πριν την ενημέρωση προς τους ξένους Πρέσβεις επανέλαβε την προσδοκία της Τουρκίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, το 2004.

    Ο κ. Σουνγκάρ που επεσήμανε ότι το προσεχές έτος κηρύχθηκε «έτος εφαρμογής», τόνισε ότι η Τουρκία στο διάστημα αυτό θα εξετάσει το θέμα εφαρμογής των νόμων προσαρμογής στην ΕΕ, που εκδόθηκαν.

    Οι ξένοι διπλωμάτες υπογράμμισαν πως το 7ο πακέτο έφερε την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ και ότι περιμένουν την εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων.

    Επίσης, τόνισαν πως αν και κατά το παρελθόν είχαν περάσει από την Βουλή πολλοί νόμοι σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, αυτοί δεν έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή. Επεσήμαναν δε ότι περιμένουν ανάλογη συμπεριφορά, με το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων, από την Εκτελεστική Εξουσία και από την Δικαστική Εξουσία.

    [17] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΛΒΕΡΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2003 (20:23 UTC+2)

    Τα προβλήματα άρχισαν να λύνονται στην εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Και αυτό γιατί στις σημερινές σκληρές προπονήσεις ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ιωαννίδης είχε στην διάθεσή του τον Φραγκίσκο Αλβέρτη που επέστρεψε έπειτα από μία μέρα ξεκούρασης. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα με τη μέση του. Όμως αυτό -όπως φαίνεται- δεν αποτελεί εμπόδιο στη συμμετοχή του στην προετοιμασία.

    Από τις προπονήσεις απουσίαζαν και σήμερα δικαιολογημένα ο Μιχάλης Πελεκάνος και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ενώ σημειώνεται ότι η αποστολή της εθνικής θα παραμείνει στο Μέτσοβο μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη.

    [18] ΣΤΙΒΟΣ: ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2003 (20:22 UTC+2)

    Μεγάλα ονόματα θα δώσουν το παρών στο διεθνές μίτινγκ της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων.

    Στα 100 μ. των ανδρών ο Κιμ Κόλινς από τα Νησιά Σεντ Κιτς είναι το μεγάλο όνομα της κούρσας μαζί με τον βρετανό Ντάρεν Κάμπελ (10.16 το 2003) ενώ ξεχωρίζουν και οι συμμετοχές των Εμεντόλου (Νιγηρία, 10.12 φέτος), Βρίς (10.08), Ρέιμον Κλέι, Μπράιαν Λιούις και Τζόσουα Τζόνσον από τις ΗΠΑ, καθώς και των Αρη Πετρίδη, Αγγελου Παυλακάκη, Αλέξανδρου Τερζιάν, Αλέξανδρου Γενοβέλη, Χάρη Παπαδιά από ελληνικής πλευράς.

    Στα 200 μ., οι Κρόφορντ, Εμεντόλου και Κλέι ξεχωρίζουν, ενώ ο Παναγιώτης Σαρρής μαζί με τους Τερζάν, Σμπώκο θα είναι οι μοναδικοί έλληνες αθλητές στη κούρσα.

    Μεγάλη μάχη αναμένεται στα 400 μ. με τον ολυμπιονίκη του Σίδνεϋ Αβάντ Μονκούρ από τις Μπαχάμες να ξεχωρίζει, ενώ οι Ζερόμ Γιανγκ, καθώς και οι Τζαμαϊκανοί Μπλάκγουντ και Μακ Ντόναλντ, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τον αθλητή από τις Μπαχάμες. Από ελληνικής πλευράς ο Στέλιος Δημότσιος, μαζί με τους Γ. Ντούπη, Δ. Τσώμο, Β. Ασσαριωτάκη, Γ. Οικονομίδη και Δ. Γιέππο θα δώσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κούρσα.

    Στα 800 μ. ξεχωρίζουν τα ονόματα των κενυατών Χένρυ Ρότιτς και Βίνσετ Κεμπόι, ενώ θα συμμετάσχουν και οι Παναγιώτης Στρουμπάκος, Παύλος Φαρούγγιας.

    Ο Στεφάν Ντιαγκανά θα είναι ένας από τους αθλητέ που θα στρέψει τα φώτα πάνω του στα 400 μ. εμπ., όπου θα έχουμε και τη συμμετοχή των Πλάτων Γκαβέλα και Σωτήρη Ιακωβάκη, ενώ στο ύψος οι Μαρκ Μπόσγουελ, Ματ Χέμινγουέι, Τόμας Γιάνκου και Στεφάν Βασιλάτσε, μαζί με τους Λάμπρο Παπακώστα, Δημήτρη Κοκκότη, Δημήτρη Συρράκο και Γιώργο Μητράκο θα δώσουν μεγάλες μάχες.

    Τέλος στο μήκος ο Βλαντιμιρ Ζιούσκοφ, θα βρεθεί αντιμέτωπους με τους δικούς μας Δημήτρη Φιλίνδρα, Τάσο Μακρυνικόλα, Κώστα Βασιλειάδη, Κώστα Κουκοδήμο και Κώστα Παπαδόπουλο και στη σφαίρα θα δούμε τον αμερικανό Κάντγουελ με τον Γκιόργκι Γκούσετ αλλά και τους Γιάννη Βασιλόπουλο, Ανδρέα Αναστασόπουλο.

    Στις γυναίκες σούπερ κούρσα θα δούμε στα 100μ. με την αμερικανίδα Ινγκερ Μίλλερ, να αντιμετωπίζει την νιγηριανή Ν'Κου, καθώς και τις Φρόσω Πατσου (στη πρώτη της φετινή παρουσία), Μάγδα Πανταλέων, Γιάννα Καφεζή και Αθηνά Κοψιά.

    Στα 200 μ. πέρα των Μίλερ και Ν'Κου, οι Μάδερσιλ από τα νησιά Κάϊμαν, η Ναταλία Σαφρονίοκοβα από τη Λευκορωσία (22.71 φέτος) και η Μ. Μακ Ντόναλντ αναμένεται να κάνουν μία μεγάλη κούρσα, όπου θα συμμετάσχουν και οι Ολγα Καϊδαντζή και Χαρούλα Μπουντά.

    Μεγάλους χρόνους περιμένουμε και στα 400μ. όπου θα αγωνιστούν οι Κάρεν Σίνκινς (51.35) η Ντεμέτρια Ουάσιγκντον και η Μονίκ Χέναγκαν, ενώ από την χώρα μας θα συμμετάσχουν η Χρυσούλα Γκουντενούδη, η Δήμητρα Ντόβα, η Γεωργία Κουμνάκη, και η Χριστίνα Χαντζή- Νεάγκ.

    Στα 1.500μ. το μεγάλο όνομα είναι η Ιρίνα Λισίνσκα από την Ουκρανία με 4.02.60 φετινή επιδοση, ενώ οι Νάντια Εφεντάκη, Μαρία Παπαδοπούλου και Παγώνα Νίκα θα προσπαθήσουν να κάνουν μία καλή εμφάνιση.

    Στα 100μ. εμπ, η Τάνια Ταμπάκη και η Φλώρα Ρεντούμη θα κυνηγήσουν ένα χρόνο κάτω από τα 13 δευτερόλεπτα και ένα εισιτήριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι, ενώ θα τρέξουν και οι Εύη Νεσούδη, Αλεξάνδρα Κόμνου.

    Στη σφύρα δεν θα αγωνιστεί τελικά η γαλλίδα Μόντεμπρουν, αλλά η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, Ρουμάνα Μικαέλα Μελίντε θα είναι παρούσα, μαζί με την πολωνή Καμίλα Σκολιμόφσκα. Από κει και πέρα οι Ευδοκία Τσάμογλου, η Ευαγγελια Δερβένη και η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου (αν αγωνιστεί τελικά στο μίτινγκ καθώς έχει ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού) θα κυνηγήσουν μία μεγάλη βολή.

    Τέλος στο μήκος θα απουσιάσει η Νίκη Ξάνθου, όμως η παρουσία της ρωσίδας Τ. Κότοβα, της συμπατριώτισσας της, Ολγκα Ρουμπλίοβα και αυτή της Φιόνα Μέι που φέτος επέστρεψε στους αγώνες, θα δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αγώνα, όπου θα μετάσχει και η Δέσποινα Παπαβασιλάκη.

    [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ 83-73

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2003 (19:43 UTC+2)

    Μια ακόμη νίκη που της έδωσε το εισιτήριο για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων ανδρών πέτυχε σήμερα η εθνική μας ομάδα στη Σλοβενία. Επιβλήθηκε σε ρυθμό της Τουρκίας με 83-73, παίζοντας καλό μπάσκετ μόνο σε μικρά χρονικά διαστήματα.

    Μετά και από αυτή την νίκη επόμενος στόχος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο.

    Τα δεκάλεπτα: 19-18, 50-35, 69-60, 83-73.

    Από την Ελλάδα τους πόντους συμμείωσαν οι: Σουρλής 2, Ξανθόπουλος 8, Πρίντεζης, Βασιλειάδης 27, Αποστολίδης 1, Μαγκουνής 11, Αγγελόπουλος, Περπέρογλου 21, Μαυροκεφαλίδης 7, Βασιλόπουλος, Βουγιούκας 6, Παπανικολάου.

    Αύριο οι παίκτες του Νίκου Σταυρόπουλου αντιμετωπίζουν στις 16.30 την Ελβετία.

    [20] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2003 (19:26 UTC+2)

    Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου για το μίτινγκ στίβου που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στο στάδιο των Αμπελοκήπων.

    Στην εκδήλωση ήταν παρών ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Πτολεμαίος Παπαμιχαήλ ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Φέτος παρά το γεγονός ότι δεν ξέραμε μέχρι και πριν λίγο καιρό αν θα διεξαχθεί τελικά το μίτινγκ ή όχι, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που είχαμε, αφού βρήκαμε μία καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων, Λάζαρο Κυρίζογλου, που μας φιλοξενεί στο στάδιο της πόλης των Αμπελοκήπων. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί χωρίς την προσωπική του παρέμβαση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό το μίτινγκ».

    Ο κ. Παπαμιχαήλ αναφέρθηκε και στη λύση του κλειστού για την συμπρωτεύουσα. Αλλωστε αυτό αποτελεί άμεση ανάγκη, την στιγμή που τον χειμώνα οι αθλητές στερούνται χώρων: «Κάναμε εισήγηση στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Βενιζέλο για το περίπτερο 4 στη ΔΕΘ, ώστε να γίνει εκεί ένα κλειστό προπονητήριο, αφού κλείνει το Παλέ ντε Σπορ. Ο Υπουργός είδε λογική την πρόταση και φαίνεται πως το όνειρό μας θα γίνει πραγματικότητα».

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Κυρίζογλου, απόλυτα ικανοποιημένος από την διεξαγωγή του σημαντικού μίτινγκ της Θεσσαλονίκης στους Αμπελόκηπους ανέφερε: «Το στάδιο βρίσκεται στα σύνορα τεσσάρων πόλεων (Αμπελόκηποι, Εύοσμος, Μενεμένη, Σταυρούπολη), όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα και η διοργάνωση αυτή θα αναβαθμίσει την περιοχή, σε συνδυασμό με το νέο αυτό στάδιο. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον ΣΕΓΑΣ για τις εισηγήσεις του στη ΓΓΑ που ήταν καταλυτικές. Είχαμε μία άριστη συνεργασία. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα έργα μέσα σε 12 ημέρες. Με την πολύτιμη συνεργασία της ομοσπονδίας η πόλη μας γίνεται μία αθλητική γειτονιά. Τους ευχαριστούμε, τον ΣΕΓΑΣ και τον κ. Βενιζέλο που ανταποκρίθηκαν θετικά».

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Καναδός πρωταθλητής του ύψους Μαρκ Μπόσγουελ που έδειξε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που θα αγωνιστεί και πάλι στην Ελλάδα. «Ο κόσμος εδώ αγαπά πολύ τον στίβο και είναι χαρακτιριστικό, πως όταν μπήκα σε ένα ταξί, ο οδηγός μου μιλούσε για τον φίλο μου τον Λάμπρο Παπακώστα. Είναι σημαντικό ο κόσμος να σε στηρίζει στο στάδιο. Θυμάμαι το '97 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που όλο το στάδιο ήταν στο πόδι όταν επιχειρούσε προσπάθεια ο Κώστας», είπε χαρακτηριστικά ο Καναδός άλτης, που αναφέρθηκε και στο μεγάλο ραντεβού της χρονιάς, το παγκόσμιο πρωτάθλημα: «Πιστεύω πως τα μετάλλια θα κριθούν στα 2.37 μ. Ελπίζω στο μίτινγκ να υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός ώστε να πιάσουν και άλλοι συναθλητές μου το όριο για το Παρίσι».

    [21] ΧΟΥΤΟΣ: ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2003 (19:07 UTC+2)

    Για τον Ολυμπιακό και τους στόχους που έχει θέσει για φέτος μίλησε ο άσος του "Θρύλου", Λάμπρος Χούτος, ενώ αναφέρθηκε και στον πρόεδρο του συλλόγου, Σωκράτη Κόκκαλη.

    «Mε το τέλος της προετοιμασίας αισθάνομαι την ανάγκη να μιλήσω στη μεγάλη «οικογένεια» του Ολυμπιακού σχετικά με την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην ομάδα. Κατ' αρχήν θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη, γιατί στη συζήτηση που είχαμε, έλυσε κάθε παρεξήγηση και μου έδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος».

    Οσο για τους στόχους που έχει θέσει για φέτος επισήμανε ο Λάμπρος Χούτος. «Πιστεύω ότι και εγώ του έδειξα ότι μόνο μου μέλημα είναι να προσφέρω στον Ολυμπιακό, παραιτούμενος από κάθε οικονομική μου απαίτηση. Λυπάμαι για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην ομάδα καθώς δεν ήταν σκοπός μου να δημιουργήσω πρόβλημα.

    Επίσης στεναχωρήθηκα ιδιαίτερα για όσα είπε ο πατέρας μου για τον αντιπρόεδρο, Γιώργο Λούβαρη.  Ξέρω ότι και ο ίδιος δεν τα πιστεύει, αλλά τα είπε σε μία στιγμή έντασης, λόγω της μεγάλης αγάπης που τρέφει για μένα. Εγώ εκτιμώ και σέβομαι όλα τα στελέχη του Ολυμπιακού και θέλω να διαβεβαιώσω τη διοίκηση, τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου και τον κόσμο ότι μοναδικός μου σκοπός είναι να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την ομάδα να πετύχει τους στόχους της.

    Δηλώνω ότι είμαι Ολυμπιακός και εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να προσφέρω στην ομάδα».

    Στο μεταξύ σήμερα υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία οι Θέμης Κουλουχέρης και Θανάσης Κωστούλας. Οπως έδειξε η εξέταση, ο πρώτος έχει κάκωση γόνατος και θα ακολουθήσει συντηρητική αγωγή για δύο μέρες και θα επανεξεταστεί. Ο δεύτερος υποφέρει από τενοντίτιδα και θα ακολουθήσει συντηρητική αγωγή για μία εβδομάδα.

    [22] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ Β. ΟΣΕΤΙΑ

    Ρόστοβ-Ον-Ντον, 1 Αυγούστου 2003 (20:12 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, σταθμευμένο έξω από στρατιωτικό νοσοκομείο στην πόλη Μόσντοκ της Β. Οσετίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

    Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι. Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει το στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο νοσοκομείο περίπου 100 άνθρωποι.

    Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες κάτω από τα συντρίμμια του νοσοκομείου, ενώ ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή.

    Στην πόλη Μόσντοκ, βρίσκεται η σημαντικότερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στον Καύκασο.

    [23] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΛΕΡ

    Μόσχα, 1 Αυγούστου 2003 (20:10 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλέρ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τόνισαν την ανάγκη υλοποίησης των πολιτικοοικονομικών συμφωνιών που προσυπογράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Πούτιν στη Βρετανία.

    Επίσης συζητήθηκαν διεθνή θέματα όπως η επίλυση του Μεσανατολικού.

    [24] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Μόσχα, 1 Αυγούστου 2003 (20:06 UTC+2)

    Χθες το βράδυ στο χωριό Ντίσνε Βέντενο έγινε συμπλοκή μεταξύ Τσετσένων αυτονομιστών και ρώσων στρατιωτών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Τσετσένοι χρησιμοποίησαν ως ασπίδα ομήρους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ της Ρωσίας περίπου 20 αυτονομιστές οι οποίοι δρουν κάτω από την επίβλεψη του Σαμίλ Μπασάεβ εισέβαλαν στην κοινότητα και συνέλαβαν 22 γυναίκες και ένα 10χρονο αγόρι. Χρησιμοποιώντας τους ομήρους ως ανθρώπινη ασπίδα, αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κέντρο του χωριού όπου βρίσκεται η στρατιωτική διοίκηση. Οι στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να αποσπάσουν τους ομήρους και να σκοτώσουν 9 αυτονομιστές. Θύματα και τραυματίες μεταξύ των ομήρων δεν υπήρξαν. Όμως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 2 στρατιωτικοί και 4 είναι βαριά τραυματισμένοι.

    [25] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 1 Αυγούστου 2003 (19:59 UTC+2)

    Οι υπάλληλοι της Κρατικής Δασοφυλακής της Ρωσίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο έσβησαν 112 δασικές φωτιές, ενώ περιόρισαν 29 μεγάλες εστίες. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών εργάζονται 4.336 άτομα, και 71 αεροπλάνα. Επίσης στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν 1.693 κάτοικοι των περιοχών της Σιβηρίας και της Βορειοδυτικής Ρωσίας.

    Συνολικά βρίσκονται σε εξέλιξη 372 εστίες φωτιάς. Φέτος, μέχρι στιγμής στα εδάφη της Ρωσίας ξέσπασαν 21.113 πυρκαγιές και κάηκαν 1.791.200 εκτάρια δασικών εκτάσεων.

    [26] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΒΟΡΟΣΙΣΚ

    Μόσχα, 1 Αυγούστου 2003 (19:54 UTC+2)

    Το Νοβοροσίσκ λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που πλήττουν τη χώρα τέθηκε σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι υποχρεωμένοι να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να περιορίζονται στις κατοικίες τους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν για το επόμενο τριήμερο.

    [27] ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

    Δίον, 1 Αυγούστου 2003 (16:12 UTC+2)

    Επιβεβαιώθηκε σήμερα και επίσημα ότι η σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο Δίον της Πιερίας, που ήρθε στο φως, κατά τη διάρκεια έργων για την αντιπλημμυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου, ήταν το ιερό του Υψίστου Διός.

    Το άγνωστο μέχρι σήμερα ιερό του θεού της κορυφής του Ολύμπου και του Ουρανού, εντοπίστηκε σε άριστη κατάσταση μαζί με το ένθρονο ακέφαλο άγαλμα του Δία, 14 μαρμάρινους αετούς, κίονες, ψηφιδωτά δάπεδα και αρχαίες δεξαμενές.

    Τα ευρήματα, που εντοπίστηκαν στην απέναντι όχθη από το ιερό της Ίσιδος, ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο και είδαν το φώς κατά τη διάρκεια έργων διεύρυνσης της κοίτης του ποταμού Βαφύρα για την αντιπλημμυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου, στα πλαίσια των αρχαιολογικών ανασκαφών που διεξάγονται στο χώρο εδώ και περίπου 30 χρόνια, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Παντερμαλή, με τη βοήθεια ερευνητικής ομάδας.

    Ο ναός διαθέτει προαύλιο χώρο, που καλύπτεται με ασπρόμαυρα ψηφιδωτά σε γεωμετρικά σχήματα, και στοές που οδηγούν στο ιερό, όπου ανευρέθηκε ο βωμός των τελετουργιών και το άγαλμα του Υψίστου Διός, ενώ εντός του ναού υπάρχει πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Παντερμαλή, ο τύπος του αγάλματος που ανευρέθηκε ανάγεται στο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία που φιλοτέχνησε ο Φειδίας, χωρίς ωστόσο να αποτελεί αντίγραφό του, όπως επίσης τα ψηφιδωτά δάπεδα θυμίζουν αυτά που έχουν βρεθεί στον προναό του Δία στην Ολυμπία. Ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα ότι έχει διασωθεί και η κεφαλή του ένθρονου Δία.

    Ο κ. Παντερμανλής δήλωσε πως πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη όχι μόνον εξαιτίας των ευρημάτων αυτών καθ' αυτών αλλά και για το γεγονός ότι επιβεβαιώνουν τις μέχρι τώρα μαρτυρίες και θεωρίες για τη λατρεία του Ύψιστου Δία που έχει διαφορετική υπόσταση από αυτή του Ολύμπιου Δία και γενικότερα από το δωδεκάθεο.

    "Η λατρεία του Ολυμπίου Διός ήταν ιδιαίτερα σημαντική εδώ, όπου γιορτάζονταν τα 'Ολύμπια' από τους Μακεδόνες. Τώρα διαπιστώνεται ότι κατά τα ελληνιστικά χρόνια λατρεύονταν ο Υψιστος Δίας, ο θεός του Ουρανού που βρίσκεται πιο ψηλά από όλους. Είναι ο θεός παντοκράτορας που χρησιμοποιούσε τους αετούς ως αγγέλους για να μεταφέρουν τα μηνύματά του", είπε και πρόσθεσε πως η λατρεία του Υψίστου Διός αποδίδεται στο μονοθεϊσμό που φαίνεται να ξεκινά μεταβατικά από εκείνα τα χρόνια και να περνά αργότερα στην χριστιανική λατρεία.

    Οι 14 μαρμάρινοι αετοί που βρέθηκαν δείχνουν σαν μόλις να κατέβηκαν από τον Ολυμπο και να προσγειώθηκαν πάνω στους κίονες γύρω και μπροστά από τον ιερό ναό. Εξάλλου, οι αρχαίες δεξαμενές που εντοπίστηκαν δείχνουν πως το νερό υπήρχε και την περίοδο εκείνη και μάλιστα χρησιμοποιούνταν για καθαρμό.

    Οπως ανακοίνωσε ο κ.Παντερμαλής, τα ευρήματα πρόκειται να εκτεθούν τον Οκτώβριο σε χώρο στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Ειρήνη Ρακιτζή

    [28] 3ο ΕΘΝΙΚ ΦΕΣΤΙΒΑΛ COSMOPOLIS ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 1 Αυγούστου 2003 (13:49 UTC+2)

    Το 3ο Έθνικ Φεστιβάλ "Cosmopolis" θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 24 Αυγούστου στην Παλιά Πόλη της Καβάλας (Παναγία).

    Το φεστιβάλ, που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας και η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού & Ανάπτυξης Καβάλας, περιλαμβάνει μουσικές, χορούς, γεύσεις, είδη λαϊκής τέχνης, χρώματα, ξένες λέξεις και εικόνες από μακριά που μπλέκονται αρμονικά για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την ανάγκη της διατήρησης των ξεχωριστών πολιτισμών και την αξία της διαφορετικότητας.

    Στο 3ο Cosmopolis συμμετέχουν καλλιτέχνες από τις Νότιο Αφρική, Γαλλία, Πολωνία, Ρωσία , Βραζιλία, Ουγγαρία και Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία).

    Τις μουσικές τους θα χαρίσουν οι Les Yeux Noirs (Γαλλία), Mahotella Queens (Ν. Αφρική), Banda Nova (Βραζιλία / Ελλάδα), Βασίλης Σαλέας (Ελλάδα) και Dj's που θα μας ταξιδέψουν στους ήχους της world music ενώ θα χορέψουν εντυπωσιακά παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της Ν. Αφρικής, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας, της Ουγγαρίας, της Δυτικής Μακεδονίας.

    Σεφ από τη Ν. Αφρική, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία θα χαρίσουν απίθανες γεύσεις στο κοινό, ενώ θα προσφερθούν και παραδοσιακές νοστιμιές της Δυτικής Μακεδονίας.

    Για τους κινηματογραφόφιλους θα προβληθούν ταινίες από το Γαλλικό («Η περιπέτεια είναι περιπέτεια» του Claude Lelouch), τον Ελληνικό («Οι ακροβάτες του κήπου» του Χρήστου Δήμα), τον Πολωνικό («Ο Αδέσμευτος» του Krzysztof Zanussi) και το Βραζιλιάνικο ("Central Station" του Walter Salles) κινηματογράφο, στο υπαίθριο σινεμά που στήνεται ειδικά για το "Cosmopolis" με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης της Σ.Φ.Γ.Τ στο Θεατράκι Μεχμέτ Αλί.

    Το Κάστρο θα μετατραπεί σε μια μεγάλη παιδική σκηνή, όπου οι μικροί φίλοι του "Cosmopolis" θα μπορούν να απολαύσουν παραστάσεις Θεάτρου Σκιών. Το Φρούριο, του οποίου οι φυλακές λειτουργούν ως εκθεσιακός χώρος, θα φιλοξενήσει τρεις εικαστικές εκθέσεις.

    Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

    20 Αυγούστου 2003 : Ημέρα αφιερωμένη στη Γαλλία Εμφανίζονται οι: Les Yeux Noirs

    21 Αυγούστου 2003:  Ημέρα αφιερωμένη στη Ν. Αφρική. Εμφανίζονται οι: Mahotella Queens

    22 Αυγούστου 2003: Ημέρα αφιερωμένη στην Πολωνία & την Ουγγαρία. Πάρτυ με έθνικ μουσική από  γνωστούς Dj's .

    23 Αυγούστου 2003: Ημέρα αφιερωμένη στη Βραζιλία & Ουκρανία. Παίζουν οι: Banda Nova

    24 Αυγούστου 2003: Ημέρα αφιερωμένη στην Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία). Εμφανίζεται ο: Βασίλης Σαλέας

    [29] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "Η ΑΦΥΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΥΤΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2003 (10:52 UTC+2)

    Γιορτές των τεχνών, των γραμμάτων και της παράδοσης θα φιλοξενήσει από τις 7 μέχρι τις 16 Αυγούστου η Άθυτος της Χαλκιδικής. Πρόκειται για τις γνωστές εκδηλώσεις «Η Άφυτος της Αθύτου», που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο γραφικό χωριό της Κασσάνδρας.

    Φέτος τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων Λαογραφίας και Παράδοσης Αφύτου, που συστήθηκε για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

    Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του χωριού, θα αρχίσουν στις 7 Αυγούστου με συναυλία του Γεράσιμου Ανδρεάτου, ενώ θα ακολουθήσουν οι εκδηλώσεις:

    Θέατρο Σκιών Στανίση Το πανηγύρι του Καραγκιόζη (8/8).

    Ξυλοπόδαροι: Θέατρο Δρόμου Κάμπε (9/8).

    Ντοκιμαντέρ Ταινία για την Καππαδοκία (10/8).

    Χορευτικό από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας (12/8).

    Συναυλία του Παντελή Θεοχαρίδη (13/8).

    Ρεμπέτικη βραδιά: Δάφνη και έτσι κι αλλιώς (14/8).

    Συναυλία Μιχάλη Παπαζήση, Κατερίνας Σιάπαντα, Μανώλη Γεωργιτζίκη με τη φιλική συμμετοχή της Μελίνας Κανά (15/8).

    Χάλκινα Γουμένισσας Ιδιόμελο (16/8).

    [30] ΟΙ «ΧΑΪΝΗΔΕΣ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ

    Βόλος, 1 Αυγούστου 2003 (10:11 UTC+2)

    Οι ταξιδευτές «Χαΐνηδες» συνεχίζουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία με μια ακόμη συναυλία, αύριο στη Σκιάθο, στις 9.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο «Μπούρτζι». Ταξιδευτές και ονειροπόλοι, ρεαλιστές και αντάρτες - όπως δηλώνει και το όνομά τους - οι «Χαΐνηδες» παίζουν και τραγουδούν δικές τους συνθέσεις που μοιάζουν άχρονες, σα να ήταν πάντα καταγραμμένες στο συλλογικό ασυνείδητο. Γοητευτικά μουσικά όργανα που προέρχονται από τα βάθη των αιώνων, λύρα, λαούτο, κιθάρα, μαντολίνο, φλογέρα, κρουστά, γίνονται εκφραστές της αλήθειας «εντός καιρού».

    [31] ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2003 (10:10 UTC+2)

    Με συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, συνεχίζονται σήμερα (9.30 μ.μ. Κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός») οι «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» στη Λευκάδα. Ακολουθεί (3/8, Ανοιχτό θέατρο) ένα ταξίδι «Πέρα από τις θάλασσες» με την Nadia Weinberg και τους «Σολίστ των Αθηνών», με μαέστρο τον Ελευθέριο Καλκάνη. Την ίδια μέρα (7 μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο, ο Ευάγ. Ανδρέου θα μιλήσει με θέμα: «Η ζωγραφική του Στάμου - ποιητική μεταγλώττιση μιας επαναστατημένης εποχής». Στις 4/8 (9.30 μ.μ., Ανοιχτό θέατρο), φιλοξενείται το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Αργεντινού τραγουδιστή, Μπρούνο Νταντό, ενώ στις 5/8 στον ίδιο χώρο το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας παρουσιάζει τους «Αθλιους» του Β. Ουγκώ σε θεατρική διασκευή Π. Μέντη και σκηνοθεσία Θ. Θεολόγη.

    Ακολουθεί (6/8, Ανοιχτό θέατρο) συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Στις 7 και 8/8 στο Πολιτιστικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί διήμερο με θέμα: «Το Επτανησιακό θέατρο 18ου - 19ου αιώνα». Θα μιλήσουν οι: Πλ. Μαυρομούστακος, Δ. Σπάθης, Γ. Πεφάνης, Κ. Φωτεινός, Α. Ταμπάκη, Κ. Πετράκου κ.ά. Στις 8/8 (Ανοιχτό θέατρο) η βραδιά είναι αφιερωμένη στην οπερέτα και την επτανησιακή μουσική. Συμμετέχουν η Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών και Μαντολινάτα του Πολιτιστικού Σωματείου «Απόλλων Μουσηγέτης». Ακολουθεί (9/8, Κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός») η Ορχήστρα Εγχόρδων «Νήρικος» υπό τη διεύθυνση του Ρ. Πυλαρινού, ενώ στις 9 και 10/8 θα πραγματοποιηθούν τιμητικές εκδηλώσεις για τον Νίκο Σβορώνο.

    Στις 10/8 (9.30 μ.μ., Ανοιχτό θέατρο), το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζει τον «Κουρέα της Σεβίλλης» σε σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκη. Ακολουθεί (16/8, Πολιτιστικό Κέντρο), η παρουσίαση του βιβλίου της Ιουστίνης Φραγκούλη «Πετάει - πετάει το σύννεφο». Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 το βράδυ στη δυτική παραλία με τη Νέα Χορωδία Λευκάδας και τη βραδιά Βαρκαρόλας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 1 August 2003 - 18:13:57 UTC