Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ
  • [02] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η Γ.Γ
  • [04] ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
  • [05] ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
  • [06] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ
  • [07] ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [08] ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ Η UBS
  • [09] ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
  • [10] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
  • [11] "ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ" ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [13] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΦΟΥ
  • [14] 476 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΣΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
  • [17] ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΜΕ 52-51 ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΩΝ
  • [18] ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [19] ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
  • [20] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [21] ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΧΟΚΕΝΧΑΪΜ Ο ΜΟΝΤΟΓΙΑ
  • [22] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ
  • [23] ΣΤΟ ΜΟΖΝΤΟΚ Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΙΒΑΝΟΦ
  • [24] ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΙΚΡΙΤ
  • [25] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ
  • [27] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ
  • [28] ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2003 (06:48 UTC+2)

    Το σήμα της μεγάλης εξόδου δόθηκε χθες, καθώς περισσότεροι από 150 χιλιάδες ταξιδιώτες αναμένεται να αναχωρήσουν το τριήμερο για τα νησιά του Αιγαίου, με 92 πλοία που θα αποπλεύσουν από τον Πειραιά και 24 από τη Ραφήνα.

    Δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα αναμένεται να περάσουν από τα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας.

    Στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, από χθες το μεσημέρι και όλο τον Αύγουστο, 4 ελικόπτερα της αστυνομίας θα επιβλέπουν την κίνηση στις εθνικές οδούς και θα ενημερώνουν τα περιπολικά για τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

    Στα ελικόπτερα θα επιβαίνουν αξιωματικοί της Τροχαίας που θα συνεργάζονται με συναδέλφους τους οι οποίοι θα βρίσκονται σε περιπολικά, συμβατικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες και θα επιτηρούν τα εθνικά δίκτυα.

    Η κίνηση είναι αυξημένη και στο οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, με την τροχαία να συνιστά προσοχή στην τήρηση των προβλεπομένων από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    [02] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Χανιά, 2 Αυγούστου 2003 (17:14 UTC+2)

    Αμεση κινητοποίηση ζήτησε από τα Χανιά σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την επιστολή του βουλευτή Χανίων, Σήφη Βαλυράκη, σχετικά με το αίτημα του τελευταίου για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    «Δεν έχω πάρει στα χέρια μου την συγκεκριμένη επιστολή. Ο διάλογος στα κόμματα, πάντα βοηθάει. Το σημαντικότερο είναι ότι την συγκεκριμένη περίοδο χρειαζόμαστε κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την στρατηγική ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει τομείς όπως η οικονομία, η κοινωνία, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής. Δείγματα αυτής της στρατηγικής θα γίνουν εμφανή μέσα στους επόμενους μήνες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [03] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Η Γ.Γ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2003 (16:22 UTC+2)

    Μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν να δημιουργηθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ζήτησε από τις νομαρχιακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Την συγκεκριμένη απόφαση πήρε έπειτα από την έκδοση εκτάκτου δελτίου πρόγνωσης καιρικών φαινομένων για το επόμενο 12ωρο από την ΕΜΥ.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, πρόκειται να εκδηλωθούν έντονες καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Αττική και Πελοπόννησο. 

    [04] ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2003 (14:11 UTC+2)

    Μια ολόκληρη οικογένεια Βορειοηπειρωτών ξεκληρίστηκε στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων- Κοζάνης, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου επιχείρησε να προσπεράσει άλλα αυτοκίνητα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο που κατευθυνόταν προς τα Γιάννενα.

    Νεκροί από την σφοδρή σύγκρουση είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου, η σύζυγός του και το αγοράκι τους, ενώ σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων το κοριτσάκι της οικογένειας.

    Η Τροχαία Ιωαννίνων μέχρι και αυτή την στιγμή αναζητά τα στοιχεία των θυμάτων.

    [05] ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2003 (11:57 UTC+2)

    Εκκενώνεται αυτή την ώρα κατασκήνωση της Αγροτικής Τράπεζας στο Λουτράκι, μετά τον εντοπισμό κρούσματος μηνιγγίτιδας σε παιδί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το παιδί δε διατρέχει κίνδυνο, ενώ στην κατασκήνωση φιλοξενούνται συνολικά 150 παιδιά.

    [06] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2003 (11:02 UTC+2)

    Ένας 43χρονος βιοτέχνης τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη και πυρκαγιά που σημειώθηκε στην επιχείρησή του, στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα, στην οδό Κρυστάλλη 30 στο Περιστέρι. Πρόκειται για τον Γεώργιο Νικολούσιο του Νικολάου ο οποίος νοσηλεύεται στην Εντατική του νοσοκομείου ''Αγιος Σάββας''.

    [07] ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2003 (12:13 UTC+2)

    Η μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος, η διατήρηση των υψηλών ρυθμών αύξησης των εισπράξεων των εσόδων από το ΦΠΑ, η σημαντική υστέρηση των εισπράξεων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επενδύσεων και η αύξηση των δαπανών ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το α' εξάμηνο του 2003.

    Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός του 2003 θα παρουσιάσει αποκλίσεις σε πολλά μεγέθη μηδέ του ελλείμματος εξαιρουμένου.

    [08] ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ Η UBS

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2003 (10:40 UTC+2)

    Στα 18,9 ευρώ ανά μετοχή ανεβάζει την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα η UBS, ενώ διατηρεί τη σύσταση της στο "neutral 2". Σημαντικό λόγο για την αναβάθμιση της τιμής στόχου αποτέλεσαν τα πολύ καλά αποτελέσματα που παρουσίασε η Εθνική για το πρώτο εξάμηνο και ειδικότερα η άνοδος κατά 14% των κερδών, η οποία και διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του διεθνούς επενδυτικού οίκου.

    Επίσης ως ιδιαίτερα θετική κρίνεται η πορεία του καθαρού αποτελέσματος από τα επιτόκια, το οποίο και αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2002. Για το λόγο αυτό αναθεωρεί προς τα πάνω και τις προβλέψεις της για την πορεία του τόσο στο 2003 όσο και στο 2004, κατά 2% και 3% αντίστοιχα.

    [09] ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2003 (10:30 UTC+2)

    Aυξάνεται συνεχώς το πλήθος των διεκδικητών του γερμανικού ναυπηγικού ομίλου HDW, χωρίς μέχρι στιγμής τουλάχιστον να φαίνεται ότι κάποιος από αυτούς είναι διατεθειμένος να προσφέρει το ποσό που έχει θέση ως στόχο για την πώληση του μεριδίου της η αμερικανική τράπεζα Bank One (OEP). Στους μέχρι στιγμής γνωστούς υποψήφιους αγοραστές, που ήταν οι γαλλικές Thales και DCN, προστέθηκε η αμερικανική Northrop Grumman, ενώ η γερμανική ThyssenKrupp κατέθεσε επισήμως την προσφορά της τις προηγούμενες ημέρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά αυτή ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο πρόεδρος της εταιρίας δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt, την πρόθεση της ThyssenKrupp να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία μετεξέλιξης της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή στη HDW με πλειοψηφικό ποσοστό, καθώς και ότι το τίμημα δεν θα καταβληθεί σε μετρητά και δεν θα φθάνει το ποσό που πλήρωσε τον Μάιο του 2002 η OEP για να αποκτήσει τον έλεγχο της HDW.

    Σημειώνεται ότι η OEP είχε καταβάλει 356 εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια επένδυσε επιπλέον 130 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της HDW, η οποία ως γνωστόν έχει εξαγοράσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2003 θα έχει οριστικοποιηθεί η πώληση του ομίλου, ενώ σύντομα αναμένεται η κατάθεση της επίσημης προσφοράς και της Τhales η οποία ολοκληρώνει τη διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων της HDW.

    [10] ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2003 (10:30 UTC+2)

    Σταθερά βελτιούμενο εμφανίζεται το κλίμα στην εγχώρια αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων από την αρχή του έτους, με το συνολικό Ενεργητικό αλλά και τα Μερίδια να καταγράφουν αυξητική τάση. Οι σημειωθείσες αυξήσεις στα μετοχικά Α/Κ αποδίδονται στην αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών, δεδομένου ότι η αύξηση των μεριδίων και η αύξηση των κεφαλαίων δεν χαρακτηρίζονται αξιόλογες, αναδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα και τη στάση αναμονής που αντιμετωπίζει το επενδυτικό κοινό την έως τώρα άνοδο στη Σοφοκλέους.

    Το συνολικό Ενεργητικό της κατηγορίας των Μετοχικών Εσωτερικού διαμορφώθηκε στις 31/7/03 σε 3,9 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας κατά τη διάρκεια του Ιουλίου αύξηση 10,11%, ενώ τα μερίδια για το ίδια διάστημα κατέγραψαν οριακή άνοδο της τάξης του 1,19%, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την παρατεταμένη επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

    Σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική που ακολούθησαν οι διαχειριστές των Μετοχικών Α/Κ που πρωταγωνιστούν από πλευράς αποδόσεων μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται από τοποθετήσεις στα χαμηλά επίπεδα των 1.500 - 1.600 μονάδων και από επιλογές εταιριών, κυρίως μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με σημαντικά επιχειρηματικά νέα και έντονους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Μετά από μία τριετία συνεχούς πτώσης των αποδόσεων της κατηγορίας των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού, το κλίμα φαίνεται να αντιστρέφεται και οι μεριδιούχοι κερδίζουν κατά τη διάρκεια του 2003 μέρος των χαμένων τους αποδόσεων. Και αυτό γιατί ιδιαιτέρως ικανοποιητικές κρίνονται, αν μη τι άλλο, οι αποδόσεις που προσφέρουν μέχρι σήμερα στους μεριδιούχους τους τα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού, με τα 20 πρώτα της σχετικής κατηγορίας να καταγράφουν στο επτάμηνο του 2003 αποδόσεις άνω του 22%, με τη μέση απόδοση της κατηγορίας να διαμορφώνεται στο 19,22%.

    Στην πρώτη θέση της σχετικής κατηγορίας βρίσκουμε το Novabank Small Cap A/K Εσωτερικού με απόδοση από την αρχή του έτους 41,39%, ενώ τα τρία επόμενα Α/Κ της κατηγορίας (Κύπρου Ελληνικό Δυναμικό, Δήλος Χρηματοοικονομικών Εταιριών και Novabank Blue Chips) καταγράφουν στις 31/7/03 αποδόσεις άνω του 30%. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα: Εγνατία Αθηνά Δυναμικό, Ερμής Πρωτοπόρος Μετοχικό, Marfin Medium, Alpha Athens Index Fund, Marfin Maximum και Alico Μετοχικό με απόδοση από την αρχή του έτους που υπερβαίνει το 25%.

    [11] "ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ" ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2003 (10:22 UTC+2)

    Ούριος, είναι πλέον ο άνεμος που πνέει στη Σοφοκλέους, μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η εβδομάδα που πέρασε, ήταν εβδομάδα ευφορίας στο χρηματιστήριο Αθηνών.

    Σπάζοντας κάθε τεχνική αντίσταση και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του έτους, αλλά και από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, η Σοφοκλέους έκλεισε την εβδομάδα με μεγάλα κέρδη, τα οποία ξεπέρασαν το 5%.

    Η άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από αύξηση του όγκου των συναλλαγών, ενώ εμφανής είναι η "απροθυμία" της αγοράς να διορθώσει σημαντικά και οι όποιες διορθώσεις γίνονται ενδοσυνεδριακά. Ιδιαίτερα θερμός αποδείχθηκε ο Ιούλιος για τη Σοφοκλέους, καθώς σε επίπεδο γενικού δείκτη κέρδισε 14,09% και την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.

    O βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του 2003 καταγράφει άνοδο 24,41% και από τα χαμηλά του Μαρτίου κερδίζει σε ποσοστό 48,24%. Βεβαίως η μέση απόδοση για το σύνολο των μετοχών εκτιμάται ότι είναι σχεδόν διπλάσια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ενισχυθεί κατά 18 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους και κατά 30 δισ. ευρώ από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου.

    Η πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και η πορεία του τραπεζικού κλάδου θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την κίνηση της αγοράς κατά τις επόμενες συνεδριάσεις. Το "στοίχημα" για τον τραπεζικό κλάδο είναι εάν τα κέρδη που θα ανακοινώσουν οι μεγάλες τράπεζες, δικαιολογούν τις σημερινές αποτιμήσεις των μετοχών τους.

    Συν 5,36% αυτή την εβδομάδα

    Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε άνοδο 110,67 μονάδων ή σε ποσοστό 5,36%, κλείνοντας στις 2.175,19 μονάδες έναντι 2.064,52 μονάδων της περασμένης Παρασκευής.

    Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις της εβδομάδος ανήλθε στα 991,618 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 198,323 εκατ ευρώ, από 198,323 εκατ. ευρώ.

    [12] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2003 (12:05 UTC+2)

    Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για υλοποίηση των απαιτήσεων που θέτει η ΕΕ, προκειμένου να της καθοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρει ο σημερινός τ/κ Τύπος, σε ερώτηση αν το Κυπριακό περιλαμβάνεται στις προθέσεις της Τουρκίας, ο κ. Γκιουλ είπε: ''Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες. Δεν προχωρούμε σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Προχωρούμε πάντως, επιλύνοντας τα προβλήματα''

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΦΟΥ

    Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2003 (12:04 UTC+2)

    Με το έργο ''Μήδεια'' του Ευριπίδη από το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας αρχίζει στις 9 απόψε στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου το Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Το έργο ''Μήδεια'' θα παρουσιαστεί και αύριο Κυριακή.

    Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν θεατρικές ομάδες από την Κύπρο, τη Ρωσία, την Ελλάδα, τον Καναδά, την Κορέα, τη Σκωτία και τη Σουηδία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] 476 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 2 Αυγούστου 2003 (09:41 UTC+2)

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την αποδέσμευση πακέτου οικονομικής βοήθειας για την Τουρκία, ύψους 476 εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι τμήμα δανείου ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [15] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2003 (09:23 UTC+2)

    Τα λάθη που έχουν γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο στο θέμα του διορισμού των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Τύπος είναι ο σάλος που ξέσπασε για το θέμα των διπλωματικών διαβατηρίων, οι διαφωνίες μεταξύ σιτοπαραγωγών και αγροτικών οργανώσεων για την απόφαση αγοράς 1.500 τόνων σιτηρών από τα κατεχόμενα και οι αποζημιώσεις ύψους 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση η διεύθυνση του ΕΒΚΑΦ.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Η κυβέρνηση της γκάφας'', γράφει ότι ''πέρα από την πολιτική θύελλα και την αντίδραση πολλών κομμάτων που ξεσήκωσαν οι προχθεσινοί διορισμοί των νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, κατέγραψαν ταυτόχρονα και μια πρωτοφανή ασχετοσύνη εκ μέρους των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού οι διορισμοί που έγιναν είναι διάτρητοι από γκάφες, παραλείψεις και παρατυπίες''. Αλλού γράφει ότι το Αρχηγείο Αστυνομίας διεξάγει, ύστερα από διαταγές του Προέδρου Παπαδόπουλου, έρευνα για να διαπιστωθούν ποιοι τέως Υπουργοί έχουν στην κατοχή τους απόρρητα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Αδειασε τον Πιττοκοπίτη ο Τάσσος'', γράφει ότι ''ως ηχηρό 'όχι' σε ΔΗΚΟϊκούς εκβιασμούς χαρακτηρίζεται η επιλογή του Προέδρου Παπαδόπουλου να αποκλείσει συγκεκριμένα στελέχη από τον διαμοιρασμό των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών, προκαλώντας τριγμούς και έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του ΔΗΚΟ''. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''στην ουσία είπε ένα ηχηρό 'όχι' στον Νίκο Πιττοκοπίτη που προωθούσε στελέχη του κόμματος από την επαρχία Πάφου με συνέπεια τον τελικό αποκλεισμό τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''. Αλλού γράφει ότι οι αγροτικές οργανώσεις και οι σιτοπαραγωγοί έχουν διασπαστεί στα τρία αναφορικά με το θέμα της απόφασης της κυβέρνησης να παραλάβει από τα κατεχόμενα 1.500 τόνους σιτηρών.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Γκάφες και λάθη στους Ημικρατικούς'', γράφει ότι ''λάθη, παραλείψεις, διορισμοί εκτός νομικού πλαισίου, ακόμη και παραβίαση της νομοθεσίας, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσεις που σαφώς αφήνουν εκτεθειμένη την κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη γκάφα, και όχι η μοναδική, αφορά τον διορισμό του Προέδρου και των μελών του Ιατρικού Συμβουλίου. Το Υπουργικό αγνοούσε ότι τέσσερα μέλη του Συμβουλίου διορίζονται από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και αυτά τα μέλη εκλέγουν τον Πρόεδρο, και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως και έγινε''. Αλλού γράφει ότι έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύει ότι οι Ε/Κ ''επισκέπτες'' των κατεχόμενων περιοχών ξόδεψαν μέχρι τώρα πέραν των 5 εκ. λιρών.

    ''Η Σημερινή'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Αναταράξεις για Ημικρατικούς'', γράφει ότι ''οι τρεις 'σωματοφύλακες' του Προέδρου της Δημοκρατίας (Χριστόφιας, Κλεάνθους, Ομήρου) δηλώνουν ευχαριστημένοι από τους διορισμούς στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, αλλά οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων νοιώθουν απογοητευμένοι''. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι ''οι διορισμοί στους Ημικρατικούς θυμίζουν διαδικασία της δεκαετίας του '60'', ενώ ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου ανέφερε πως ''λόγω ΕΕ οι υπηρεσίες των Ημικρατικών πρέπει να έχουν τεχνοκρατικό χαρακτήρα''. Ο Νίκος Κουτσού δηλώνει ότι ''οι Νέοι Ορίζοντες δεν εκπροσωπούνται με κανένα στέλεχός τους''. Αλλού γράφει ότι σάλος έχει ξεσπάσει με το θέμα των διπλωματικών διαβατηρίων, αφού η κυβέρνηση ζητά από τους μη δικαιούχους να τα παραδώσουν, ενώ αντιδρούν πολλοί πρώην αξιωματούχοι του κράτους που κατέχουν τέτοια διαβατήρια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Αγριες κόντρες για Ημικρατικούς'', γράφει ότι ''η θύελλα αντιδράσεων δεν αποφεύχθηκε για τους διορισμούς των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν αιχμηρές βολές, περνώντας την αντιπαράθεσή τους σε νέο στάδιο, συντηρώντας το εκρηκτικό κλίμα των τελευταίων ημερών''. Ο ΔΗΣΥ εκφράζει ''απογοήτευση για την πολιτική συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην έχει διάλογο με την αντιπολίτευση'', ενώ οι Νέοι Ορίζοντες κατηγόρησαν τον Πρόεδρο ότι "ψεύδεται όταν λεει ότι εκπροσωπείται όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στους Ημικρατικούς, αφού κανένα μέλος του κόμματος δεν διορίστηκε στα ΔΣ''. Αλλού γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας προχώρησε σε νομικά μέτρα για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο Μόναχο, πεντέμισι χρόνια μετά τον εντοπισμό τους.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ανυδρη απαίτηση'', γράφει ότι ''εντελώς παράλογες απαιτήσεις προβάλλει η διεύθυνση του ΕΒΚΑΦ, η οποία αξιώνει ούτε λίγο ούτε πολύ συνολικές αποζημιώσεις ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι, όπως ισχυρίζεται, της χρήσης της πηγής νερού Μπεκιρπασά, η οποία βρίσκεται σε αχρησία από τις αρχές της Αγγλοκρατίας''. Η πηγή αυτή βρίσκεται στην περιοχή Καμάρων και είναι ανάμεσα στα πηγάδια από τα οποία αντλείτο νερό το οποίο μεταφερόταν στη Λάρνακα μέσω του υδραγωγείου των Καμάρων. Η είδηση προβάλλεται από τον τ/κ Τύπο που αναφέρει ότι σε πρώτη φάση το ΕΒΚΑΦ απαιτεί αποζημιώσεις ύψους 173 εκ. δολαρίων''. Αλλού γράφει ότι στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται από χθες το πόρισμα της Αστυνομίας για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας.

    Η Αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων λιρών εάν κριθούν ένοχες ότι λειτουργούσαν μεταξύ τους παράνομο ''καρτέλ'', εξέδιδαν δηλαδή μεταξύ τους προσυνεννοημένες αποφάσεις για τα επιτόκια, οι οποίες παραβιάζουν στην ουσία τη νομοθεσία περί προστασίας του ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε στις Τράπεζες περιθώριο μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου προκειμένου να υποβάλουν τις ενστάσεις τους αναφορικά με την έρευνα στο όλο θέμα. Αλλού γράφει ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε ότι δεκάδες Τ/Κ έδωσαν αίμα για εξετάσεις DNA προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση λειψάνων τα οποία έχουν εκταφεί στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο ''Αντίλογος'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Προς συνάντηση Τάσσου-Αναστασιάδη'', γράφει ότι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ''παρά την οξύτητα και τις νέες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, προωθείται συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη''. Κρίνεται μάλιστα από διάφορες πλευρές ότι η συνάντηση αυτή καθίσταται ολοένα και περισσότερο αναγκαία ώστε να ανατραπεί το σημερινό κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο''. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή λεει ανάμεσα σε άλλα ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να αισθανθεί την πολιτική ως αντίζηλο αφού, όπως είπε, ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατάφερνε, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του όποτε τον χρειαζόταν.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΣΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

    Αγκυρα, 1 Αυγούστου 2003 (20:59 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αγκυρα εξέφρασε ο Σύρος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Μουσταφά Μίρο, ενώ όπως έγινε γνωστό κατά τις επαφές του με Τούρκους αξιωματούχους αποφασίστηκε να αρχίσουν εκ νέου συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα του νερού.

    Ο κ. Μίρο που έλαβε μέρος στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας Συρίας μαζί με τον υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας Κιουσάτ Τουζμέν, τόνισε ότι η επίσκεψη του πέτυχε το σκοπό της.

    «Είμαι ικανοποιημένος από την επίσκεψη. Η επίσκεψη αυτή θα συμβάλλει στην ισχύουσα συνεργασία. Το μέλλον των σχέσεων μας είναι λαμπρό», επισήμανε.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hόrriyet» ο κ. Μίρο υπογράμμισε ότι θεωρεί την Τουρκία στρατηγικό εταίρο. Εξάλλου ο κ. Τουζμέν κατά την ομιλία του τόνισε πως η Συρία θα ανοίξει Γενικό Προξενείο στο Γκαζίαντεπ.

    Η εφημερίδα «Cumhuriyet» αναφέρει ότι η «Η Αγκυρα και η Δαμασκός θα συζητήσουν για το θέμα του νερού». Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα οι δύο χώρες θα καθίσουν προσεχώς στο τραπέζι των συνομιλιών για να επιλύσουν τα προβλήματα τους όσον αφορά το θέμα του νερού. Συνομιλίες για το θέμα αυτό θα αρχίσουν μετά από διακοπή 10 ετών.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η «Yeni ήafak» με τον τίτλο «Νέο χρονοδιάγραμμα με τη Συρία για το θέμα του νερού».

    Τονίζεται ακόμη πως κατά τις επαφές του Σύρου Πρωθυπουργού στην Αγκυρα ήρθε στην επικαιρότητα και η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Δαμασκού.

    Υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία εισηγήθηκε στη Δαμασκό να μην κλιμακώσει την ένταση. Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ-KADEK και ο αγώνας εναντίον αυτής. Τονίσθηκε ότι η Αγκυρα είναι ικανοποιημένη από την συμπεριφορά της Δαμασκού σχετικά με το θέμα.

    [17] ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΜΕ 52-51 ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2003 (19:01 UTC+2)

    Δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ νέων γυναικών που διεξάγεται στην πόλη Κόζιτσε της Σλοβακίας η εθνική μας ομάδα. Ηττήθηκε στον τέταρτο αγώνα της από την Ουγγαρία με 52-51 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Αύριο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δίνει τον τελευταίο της αγώνα (15.30) με αντίπαλο τη Σουηδία.

    Τα δεκάλεπτα: 14-11, 28-25, 36-33, 51-52.

    Από την Ελλάδα σκόραραν οι: Λυμουρά 29, Σπανίδου, Γιαννοπούλου 8, Σωτηρίου 5, Χαληβέρα 6, Πλαβούκου, Μπαρμπερίδου 3, Κουτσουνούρη.

    [18] ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2003 (18:51 UTC+2)

    Πήραν φόρα οι παίκτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ νέων ανδρών και συνέχισαν τις νικηφόρες εμφανίσεις τους στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην πόλη Μούρσκα Σόμποτα της Σλοβενίας. Σήμερα υπέταξαν στον 4ο αγώνα τους την Ελβετία (78-55).

    Οι παίκτες του Νίκου Σταυρόπουλου δεν δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν τους αντιπάλους τους. Το μυστικό της καταπληκτικής σημερινής εμφάνισης ήταν η καλή άμυνα που εφάρμοσαν μέσα στη ρακέτα. Πλέον η εθνική μας ομάδα στοχεύει στην κατάκτηση της πρώτης θέσης που θα κριθεί αύριο κόντρα στη γηπεδούχο Σλοβενία.

    Τα δεκάλεπτα: 20-19, 40-39, 60-51, 78-55

    Από την Ελλάδα τους πόντους σημείωσαν οι: Σουρλής 2, Ξανθόπουλος 12, Βασιλειάδης 28, Αποστολίδης 4, Μαγκουνής 6, Αντωνόπουλος, Περπέρογλου 3, Μαυροκεφαλίδης 2, Βασιλόπουλος 11, Βουγιούκας 4, Παπανικολάου 6.

    [19] ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2003 (18:25 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη σε βάρος της Ιταλίας, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, πέτυχε το απόγευμα η εθνική μας ομάδα πόλο των εφήβων. Στον τελευταίο της αγώνα (για θέση κατάταξης) επικράτησε με 8-7 και πήρε την 5η θέση στην τελική κατάταξη.

    Το αποτέλεσμα, αλλά και η 5η θέση ικανοποίησε τον ομοσπονδιακό προπονητή, Νίκο Βλαζάκη ο οποίος απένειμε τα εύσημα στους παίκτες του. Τα επτάλεπτα του αγώνα είναι: 2-1, 2-1, 2-2, 2-3.

    Από την Ελλάδα αγωνίστηκαν οι: Στακιάς, Λιοτσάκης 1, Δελακάς, Δικαίος 3, Κωνσταντόπουλος, Μυλωνάκης 2, Καρούτζος, Κουρουπάκης, Εμμανουηλίδης, Καβαλιόβας, Φουντούλης 2, Δουδέσης, Νάκος.

    [20] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2003 (18:08 UTC+2)

    Ένα από τα μεγαλύτερα μίτινγκ στίβου θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το διεθνές μίτινγκ της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων.

    Σε αυτό θα πάρουν μέρος κορυφαία ονόματα του παγκοσμίου στίβου. Παράλληλα θα αποτελέσει για αυτούς και πρόβα τζεναράλε εν όψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα ξεκινήσει στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα. «Φέτος παρά το γεγονός ότι δεν ξέραμε μέχρι και πριν λίγο καιρό αν θα διεξαχθεί τελικά το μίτινγκ ή όχι, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που είχαμε, αφού βρήκαμε μία καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων, Λάζαρο Κυρίζογλου, που μας φιλοξενεί στο στάδιο της πόλης των Αμπελοκήπων. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί χωρίς την προσωπική του παρέμβαση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό το μίτινγκ», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, Πτολεμαίος Παπαμιχαήλ και συνέχισε αναφερόμενος στη λύση του κλειστού για την συμπρωτεύουσα: «Κάναμε εισήγηση στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Βενιζέλο για το περίπτερο 4 στη ΔΕΘ, ώστε να γίνει εκεί ένα κλειστό προπονητήριο, αφού κλείνει το Παλέ ντε Σπορ. Ο Υπουργός είδε λογική την πρόταση και φαίνεται πως το όνειρό μας θα γίνει πραγματικότητα».

    Μερικά από τα ονόματα που θα παρελάσουν αύριο από τους Αμπελόκηπους είναι:

    Στα 100 μ. των ανδρών ο Κιμ Κόλινς από τα Νησιά Σεντ Κιτς είναι το μεγάλο όνομα της κούρσας μαζί με τον βρετανό Ντάρεν Κάμπελ (10.16 το 2003) ενώ ξεχωρίζουν και οι συμμετοχές των Εμεντόλου (Νιγηρία, 10.12 φέτος), Βρίς (10.08), Ρέιμον Κλέι, Μπράιαν Λιούις και Τζόσουα Τζόνσον από τις ΗΠΑ, καθώς και των Αρη Πετρίδη, Αγγελου Παυλακάκη, Αλέξανδρου Τερζιάν, Αλέξανδρου Γενοβέλη, Χάρη Παπαδιά από ελληνικής πλευράς.

    Στα 200 μ., οι Κρόφορντ, Εμεντόλου και Κλέι ξεχωρίζουν, ενώ ο Παναγιώτης Σαρρής μαζί με τους Τερζάν, Σμπώκο θα είναι οι μοναδικοί έλληνες αθλητές στη κούρσα.

    Μεγάλη μάχη αναμένεται στα 400 μ. με τον ολυμπιονίκη του Σίδνεϋ Αβάντ Μονκούρ από τις Μπαχάμες να ξεχωρίζει, ενώ οι Ζερόμ Γιανγκ, καθώς και οι Τζαμαϊκανοί Μπλάκγουντ και Μακ Ντόναλντ, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τον αθλητή από τις Μπαχάμες. Από ελληνικής πλευράς ο Στέλιος Δημότσιος, μαζί με τους Γ. Ντούπη, Δ. Τσώμο, Β. Ασσαριωτάκη, Γ. Οικονομίδη και Δ. Γιέππο θα δώσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κούρσα.

    Στα 800 μ. ξεχωρίζουν τα ονόματα των κενυατών Χένρυ Ρότιτς και Βίνσετ Κεμπόι, ενώ θα συμμετάσχουν και οι Παναγιώτης Στρουμπάκος, Παύλος Φαρούγγιας.

    Ο Στεφάν Ντιαγκανά θα είναι ένας από τους αθλητέ που θα στρέψει τα φώτα πάνω του στα 400 μ. εμπ., όπου θα έχουμε και τη συμμετοχή των Πλάτων Γκαβέλα και Σωτήρη Ιακωβάκη, ενώ στο ύψος οι Μαρκ Μπόσγουελ, Ματ Χέμινγουέι, Τόμας Γιάνκου και Στεφάν Βασιλάτσε, μαζί με τους Λάμπρο Παπακώστα, Δημήτρη Κοκκότη, Δημήτρη Συρράκο και Γιώργο Μητράκο θα δώσουν μεγάλες μάχες.

    Τέλος στο μήκος ο Βλαντιμιρ Ζιούσκοφ, θα βρεθεί αντιμέτωπους με τους δικούς μας Δημήτρη Φιλίνδρα, Τάσο Μακρυνικόλα, Κώστα Βασιλειάδη, Κώστα Κουκοδήμο και Κώστα Παπαδόπουλο και στη σφαίρα θα δούμε τον αμερικανό Κάντγουελ με τον Γκιόργκι Γκούσετ αλλά και τους Γιάννη Βασιλόπουλο, Ανδρέα Αναστασόπουλο.

    Στις γυναίκες σούπερ κούρσα θα δούμε στα 100μ. με την αμερικανίδα Ινγκερ Μίλλερ, να αντιμετωπίζει την νιγηριανή Ν'Κου, καθώς και τις Φρόσω Πατσου (στη πρώτη της φετινή παρουσία), Μάγδα Πανταλέων, Γιάννα Καφεζή και Αθηνά Κοψιά.

    Στα 200 μ. πέρα των Μίλερ και Ν'Κου, οι Μάδερσιλ από τα νησιά Κάϊμαν, η Ναταλία Σαφρονίοκοβα από τη Λευκορωσία (22.71 φέτος) και η Μ. Μακ Ντόναλντ αναμένεται να κάνουν μία μεγάλη κούρσα, όπου θα συμμετάσχουν και οι Ολγα Καϊδαντζή και Χαρούλα Μπουντά.

    Μεγάλους χρόνους περιμένουμε και στα 400μ. όπου θα αγωνιστούν οι Κάρεν Σίνκινς (51.35) η Ντεμέτρια Ουάσιγκντον και η Μονίκ Χέναγκαν, ενώ από την χώρα μας θα συμμετάσχουν η Χρυσούλα Γκουντενούδη, η Δήμητρα Ντόβα, η Γεωργία Κουμνάκη, και η Χριστίνα Χαντζή- Νεάγκ.

    Στα 1.500μ. το μεγάλο όνομα είναι η Ιρίνα Λισίνσκα από την Ουκρανία με 4.02.60 φετινή επίδοση, ενώ οι Νάντια Εφεντάκη, Μαρία Παπαδοπούλου και Παγώνα Νίκα θα προσπαθήσουν να κάνουν μία καλή εμφάνιση.

    Στα 100μ. εμπ, η Τάνια Ταμπάκη και η Φλώρα Ρεντούμη θα κυνηγήσουν ένα χρόνο κάτω από τα 13 δευτερόλεπτα και ένα εισιτήριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι, ενώ θα τρέξουν και οι Εύη Νεσούδη, Αλεξάνδρα Κόμνου.

    Στη σφύρα δεν θα αγωνιστεί τελικά η γαλλίδα Μόντεμπρουν, αλλά η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, Ρουμάνα Μικαέλα Μελίντε θα είναι παρούσα, μαζί με την πολωνή Καμίλα Σκολιμόφσκα. Από κει και πέρα οι Ευδοκία Τσάμογλου, η Ευαγγελια Δερβένη και η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου (αν αγωνιστεί τελικά στο μίτινγκ καθώς έχει ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού) θα κυνηγήσουν μία μεγάλη βολή.

    Τέλος στο μήκος θα απουσιάσει η Νίκη Ξάνθου, όμως η παρουσία της ρωσίδας Τ. Κότοβα, της συμπατριώτισσας της, Ολγκα Ρουμπλίοβα και αυτή της Φιόνα Μέι που φέτος επέστρεψε στους αγώνες, θα δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αγώνα, όπου θα μετάσχει και η Δέσποινα Παπαβασιλάκη.

    Στον αγωνιστικό πρόγραμμα μόνο το ύψος γυναικών συμπεριλήφθηκε εμβόλιμα στο πρόγραμμα του διεθνούς μίτινγκ στίβου της Θεσσαλονίκης.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι:

    17.30 Σφυροβολία Γ

    17.30 Υψος γυναικών

    19.00 Μήκος Α

    19.05 100μ. εμπ. Γ

    19.15 400μ. εμπ. Α

    19.20 ύψος Α

    19.25 400μ. εμπ. Γ

    19.40 100μ. Γ

    19.50 100μ. Α

    20.05 400μ. Γ

    20.10 Σφαιροβολία Α

    20.15 Μήκος Γ

    20.15 400μ. Α

    20.25 800μ. Α

    20.35 200μ Α

    20.45 200μ. Γ

    20.55 1.500μ. Γ.

    [21] ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΧΟΚΕΝΧΑΪΜ Ο ΜΟΝΤΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2003 (17:46 UTC+2)

    Ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια θα ξεκινήσει αύριο από την πρώτη γραμμή εκκίνησης στο γερμανικό γκραν πρι που θα φιλοξενηθεί στην πίστα του Χόκενχαϊμ. Σημείωσε τον καλύτερο χρόνο (1:15.167), αφήνοντας πίσω του τον Ραλφ Σουμάχερ. Πίσω από τις δύο Ουίλιαμς βρέθηκε ο Ρούμπενς Μπαρικέλο με Φεράρι, ενώ πιο πίσω πλασαρίστηκε ο Γιάρνο Τρούλι με Ρενό.

    Αναλυτικά οι 10 πρώτοι οδηγοί που θα ξεκινήσουν αύριο από την γραμμή εκκίνησης είναι: 1) Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Williams BMW) 1:15:167, 2) Ραλφ Σουμάχερ (Williams BMW) 1:15:185, 3) Ρούμπενς Μπαρικέλο (Ferrari) 1:15:488, 4) Γιάρνο Τρούλι (Renault) 1:17:679, 5) Κίμι Ραϊκόνεν (McLaren Mercedes) 1:15:874, 6) Μίκαελ Σουμάχερ (Ferrari) 1:15:898, 7) Ολιβιέ Πανίς (Toyota) 1:16:034, 8) Φερνάντο Αλόνσο (Renault) 1:16:483, 9) Κριστιάνο ντα Μάτα (Toyota) 1:16:550, 10) Ντέιβιντ Κούλθαρντ (McLaren Mercedes) 1:16:666.

    [22] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 2 Αυγούστου 2003 (18:37 UTC+2)

    Τριάντα έξι νεκροί αναγνωρίστηκαν συνολικά από τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Μοζντόκ στη Βόρεια Οσσετία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου εκτάκτων καταστάσεων της Ρωσίας. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι στρατιώτες και εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

    [23] ΣΤΟ ΜΟΖΝΤΟΚ Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΙΒΑΝΟΦ

    Μόσχα, 2 Αυγούστου 2003 (12:46 UTC+2)

    Άμεσο το ενδιαφέρον της Μόσχας για τις εξελίξεις στην περιοχή του Καύκασου, μετά τη χθεσινή αιματηρή επίθεση στο Μοζντόκ της Οσετίας, με συνέπεια το θάνατο 35 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 78. Στην περιοχή σπεύδει, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Ιβανοφ, καθώς 11 από τους νεκρούς, ήταν στρατιωτικοί.

    Ο πρόεδρος Πουτιν παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ έχει κινητοποιήσει και την ειδική επιτροπή αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες της βομβιστικής επίθεσης.

    Το νοσοκομείο που έγινε στόχος, καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε γειτονικές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, κτίρια σχολείων και πολυκατοικίες. Οι αρχές της περιοχής εκφράζουν φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για 10 ή 11 ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια του νοσοκομείου. Τα συνεργεία διάσωσης, φαίνεται να έχουν ανασύρει 35 νεκρούς.

    [24] ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΙΚΡΙΤ

    Τικριτ, 2 Αυγούστου 2003 (12:36 UTC+2)

    Τελευταίες πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι οι δύο γιοι του Σανταμ Χοουσείν, Ουντάι και Κουσάι, ετάφησαν πριν από λίγο στο Τικρίτ.

    Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Σανταμ Χουσείν βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η Συρία θα προσφέρει μόνιμο άσυλο στις δύο κόρες του πρώην δικτάτορα.

    [25] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 2 Αυγούστου 2003 (11:40 UTC+2)

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στέλνουν ομάδα ειδικών στο Ιράκ, προκειμένου να διερευνηθεί η αιτία των κρουσμάτων πνευμονίας, μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι.

    «Έχεις έναν υγιή και νέο σε ηλικία πληθυσμό και παρόλα αυτά έχεις θανάτους Αμερικανών στρατιωτών. Αυτό προκαλεί ανησυχία» δήλωσε ο η εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, Λιν Κουκραλ.

    Τα στοιχεία δείχνουν άνω των 100 περιστατικών γρίπης από τις αρχές Μαρτίου, μεταξύ των οποίων, 15 σοβαρές περιπτώσεις, η αντιμετώπιση των οποίων επέβαλε τη μεταγωγή των στρατιωτών εκτός του Ιράκ.

    Οι Αμερικανοί γιατροί δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για δράση χημικών ή βιολογικών όπλων ή συνέπειες από τη δράση τοξινών του περιβάλλοντος. Από τα 15 αυτά περιστατικά, δύο στρατιώτες πέθαναν, οι δέκα θεραπεύτηκαν, ενώ τρεις παραμένουν στο νοσοκομείο.

    Αμερικανοί γιατροί επίσης στάλθηκαν σε ιατρικό κέντρο της Γερμανίας, όπου νοσηλεύτηκαν οι στρατιώτες, προκειμένου να μελετήσουν τους φακέλους νοσηλείας τους.

    [26] ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ

    Βηρυτός, 2 Αυγούστου 2003 (11:03 UTC+2)

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα το πρωί στα νότια προάστια της Βηρυτού, μια περιοχή όπου κατοικούν οι περισσότεροι ηγέτες του κινήματος Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

    [27] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

    Βόλος, 2 Αυγούστου 2003 (10:40 UTC+2)

    H μη κερδοσκοπική Eυρωπαϊκή Eταιρεία επιστημόνων - καλλιτεχνών - λογοτεχνών και η κ. Λάβδα Eυτυχία, οργανώνουν εκθέσεις ζωγραφικής στο Nανοπούλειο Δημοτικό Σχολείο Aγ. Παρασκευής Tσαγκαράδας Πηλίου από 1-11 Aυγούστου. Eγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Σάββατο 2 Aυγούστου και ώρα 20.30.

    H ευρωπαϊκή εταιρεία επιστημόνων - καλλιτεχνών - λογοτεχνών εδρεύει στην Aθήνα και κατά τη διάρκεια του έτους οργανώνει πολλές εκδηλώσεις. Για τη λογοτεχνία των Bαλκανικών χωρών (στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Pουμανίας (2002), Bουλγαρίας (2003) και για τις 20 Φεβρουαρίου είναι η σειρά της λογοτεχνίας των λαών που αποτελούσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία. Eκδηλώσεις κλασικής μουσικής, επιστημονικά σεμινάρια και εκθέσεις ζωγραφικής. Όλα αυτά οφείλονται στη δραστήρια πρόεδρό της που τυγχάνει να είναι Tσαγκαραδιώτισσα η Eλπίδα Mητροπούλου διδάκτωρ αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Λονδίνου και ζωγράφος. Θα λάβουν μέρος: Bαβαβέλου Aγγελική, Zαχόπουλος Nίκος, Kατσανέβας Θεόδωρος, Kοντογιάννης Γιάννης, Kώστιος Aπόστολος, Kωνσταντινίδης Παύλος, Mανώλη Kασιανή, Mιτσέλα Eιρήνη - Eλπίδα, Mητροπούλου Eλπίδα, Προβού - Παναγιώτου Kων/να, Pετζεπής Γιώργος, Tούντας Δημήτρης.

    H Eυτυχία Λάβδα γεννήθηκε στο Kάιρο. Oι γονείς της από τη Σμύρνη και το Πήλιο. Tο 1963 ήρθαν στην Aθήνα. Σπούδασε στην Aνωτάτη Kαλών Tεχνών το διάστημα ΄75-΄80 στο εργαστήριο ζωγραφικής του Γ. Mώραλη. Aγιογραφία με τον K. Ξυνόπουλο, σκηνογραφία με το B. Bασιλειάδη. Aποφοίτησε με έπαινο. Δούλεψε ως καλλιγράφος στο υποθηκοφυλάκιο Aγ. Παρασκευής αργότερα ως σκιτσογράφος παραμυθιών σε τυπογραφείο και σαν καθηγήτρια στη Mέση Eκπαίδευση στα καλλιτεχνικά. Eίναι συλλέκτρια παλιών παιχνιδιών και κατασκευάζει κούκλες της εποχής του ΄30 και ΄50 τα Eυζωνάκια.

    Έκανε ατομικές εκθέσεις: το ΄81 στο Γαλλικό Iνστιτούτο - Aθήνα, το ΄84 στο καλλιτεχνικό πνευματικό κέντρο "Ώρα" - Aθήνα, το ΄86 στο καλλιτεχνικό πνευματικό κέντρο "΄Ωρα" - Aθήνα, το ΄86 στην Kοινότητα Tσαγκαράδας Πηλίου, το ΄88 στη γκαλερί Δημόκριτος - Aθήνα, το ΄90 στη γκαλερί Aντήνορα - Aθήνα, το ΄92 στη γκαλερί της Έρσης - Aθήνα, το ΄96 στη Γερμανική Σχολή Xαλανδρίου, το ΄01 στο Mέγαρο Δροσίνη στην Kηφισιά, το ΄02 στο Aχιλλοπούλειο Tσαγκαράδας Πηλίου, το ΄02 στη Δημοτική Πινακοθήκη Aγίας Παρασκευής, το ΄03 στο Δημαρχείο Kηφισιάς.

    [28] ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

    Σπάρτη, 2 Αυγούστου 2003 (10:23 UTC+2)

    Για δέκατο έκτο συνεχές καλοκαίρι το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο της Σπάρτης, αυτό το πανέμορφο θέατρο σκαρφαλωμένο στον Ταϋγετο και το λόγο του βυζαντινού Μυστρά, φιλοξενεί μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν τον Ιούνιο και συνεχίζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο, προσφέροντας τη δυνατότητα στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής να παρακολουθήσουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις με γνωστούς καλλιτέχνες και σχήματα.

    Έτσι μετά τη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη, το "Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο" από τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, τον "Κατά φαντασίαν ασθενή" του Μολιέρου από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και την "Εκάβη" του Ευριπίδη με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη από το Αμφι-Θέατρο του Σ.Α. Ευαγγελάτου, τη σκυτάλη παίρνει στις 4 Αυγούστου ο Γιάννης Κότσιρας με γνωστά έντεχνα και λαϊκά τραγούδια. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν η "Μήδεια" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, μια παράσταση που ως γνωστόν τη μετάφραση υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης, τη σκηνοθεσία ο Στάθης Λυβαθινός ενώ την τραγική ηρωίδα ενσαρκώνει η Ταμίλα Κουλίεβα (12/8), η Δήμητρα Γαλάνη σε μια μεγάλη συναυλία μαζί με την Μελίνα Ασλανίδου (20/8), η "Φαίδρα" του Ρακίνα με τον Κώστα Αρζόγλου (5 Σεπτεμβρίου).

    Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού στο Σαϊνοπούλειου θα ολοκληρωθούν με εκδήλωση αφιερωμένη στον Αμερικανό συγγραφέα Στήβεν Πρέσφιλντ, δημιουργό του best seller "Οι πύλες της φωτιάς", ο οποίο θα έρθει από τις ΗΠΑ γι' αυτή τη βραδιά στην οποία θα τιμηθεί από το Δήμο Σπάρτης και το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα. Όπως είναι γνωστό η μεταφορά του κοινού προς το θέατρο από όλη τη Λακωνία είναι δωρεάν. Όπως πληροφορούν οι διοργανωτές το "μεγάλο" αμφιθέατρο πρόκειται να αποκτήσει σύντομα το μικρότερο "κλειστό" αντίστοιχό του μέσα στο κέντρο της Σπάρτης, σε χώρο δωρεά του τέως δημάρχου της πόλης Γ. Σαϊνόπουλου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 2 August 2003 - 18:13:49 UTC