Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 42 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1999 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ
  • [03] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [05] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [07] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [08] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ"
  • [09] ΔΗΚΚΙ: ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • [10] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
  • [11] ΑΝΟΔΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑ
  • [13] ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΟΣ
  • [14] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [15] ΠΓΔΜ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο ΣΕΡΒΟΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ Μ. ΝΟΒΑΚΟΒΙΤΣ
  • [16] ΕΥΡΩΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [17] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
  • [18] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΝΑΓΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΟΛΟ ΚΑΙ
  • [19] Ο ΝΕΜΠΟΪΣΑ ΤΣΟΒΙΤΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ
  • [20] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΜΑΡΤΕΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟ
  • [21] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΗΘΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [22] ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΑΦΗΣΕ Ο Ν. ΚΙΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
  • [23] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΛΙΑΝΗ- ΕΞΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΓΚΙΩΝΗ-
  • [24] ΞΑΝΘΗ: ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Ν. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • [25] ΗΠΑ: 4ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ 5ΧΡΟΝΗ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ
  • [26] ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ UNESCO
  • [27] ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Ο ΛΕΧ ΒΑΛΕΣΑ
  • [28] ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΧΟΥΑΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ
  • [29] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ
  • [31] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • [32] ΓΙΟΡΤΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [33] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΙΑ ΚΑΖΑΝ
  • [34] ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

  • [01] 42 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1999 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Αλεξανδρούπολη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (14:48 UTC+2)

    Μεγαλώνει ο αριθμός των λαθρομεταναστών οι οποίοι, στην προσπάθεια τους να μπουν στην χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, βρίσκουν φρικτό θάνατο στον Έβρο.

    Οι μνήμες παραμένουν νωπές από το δυστύχημα που συνέβη στις 10 Σεπτεμβρίου στο χωριό Πέπλος, όταν στο ποτάμι του Έβρου βρέθηκαν πνιγμένοι 26 λαθρομετανάστες ασιατικής καταγωγής. Σήμερα στον κατάλογο των θυμάτων προστέθηκαν άλλα 7 άτομα.

    Το πρωί εφτά άνδρες, πακιστανοί λαθρομετανάστες ηλικίας 25-30 χρόνων, προερχόμενοι από την Τουρκία, στην προσπάθεια τους να μπουν στην Ελλάδα πέρασαν το ποταμό Έβρο και στην περιοχή της Κορνοφωλιάς Σουφλίου έπεσαν σε επισημασμένο και με διπλή περίφραξη ναρκοπέδιο με αποτέλεσμα να εκραγούν δυο νάρκες και βρουν τραγικό θάνατο.

    Ερευνά για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκαν οι επτά λαθρομετανάστες διενεργεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

    Να σημειώσουμε ότι από το 1999 μέχρι και σήμερα 42 λαθρομετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα ναρκοπέδια που βρίσκονται παράλληλα με τον ποταμό και άλλα 15 ακρωτηριάστηκαν η τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Ο.Ορφανίδου

    [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Aθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Η θεσμική θωράκιση απέναντι στη διαφθορά και την διαπλοκή είναι η βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη δημόσια διοίκηση, που παρουσίασε σήμερα ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Γιώργος Σουφλιάς. η φαινομένων διαπλοκής και δίνεται έμφαση στον έλεγχο και τη διαφάνεια.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακοδιοίκηση, διαφθορά, ασυδοσία και γραφειοκρατία, λέγοντας πως οι Έλληνες έχουν συνηθίσει ένα κράτος που ταυτίζεται με το κόμμα που κυβερνά, μεταβάλλεται σε μηχανισμό καθεστωτικών παρεμβάσεων και ισοδυναμεί με καθεστώς ατιμωρησίας.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα της ΝΔ για την δημόσια διοίκηση ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αφορά στον έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού χρήματος», τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, τη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την αξιοκρατική στελέχωση του δημοσίου, την ανταπόκριση του κράτους στις ανάγκες της νέας εποχής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου.

    Το πρόγραμμα της ΝΔ δίνει παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν την περιφέρεια, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, τη συνεργασία των ΟΤΑ, την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ καθώς και την αναβάθμιση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου των ΟΤΑ.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμανλή:

    "Μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματός μας για την Παιδεία (που ανέδειξε την πρώτη επιλογή μας) και του προγράμματός μας για τον Αγροτικό Τομέα (που δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για τον αγροτικό κόσμο) παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμά μας για την επανίδρυση του κράτους. Ενα πρόγραμμα, με συγκεκριμένες προτάσεις, με όραμα και σχέδιο, για ένα σύγχρονο κράτος. Ένα κράτος δικαίου, τίμιο και αποδοτικό. Κράτος πραγματικά κοινωνικό και ανθρώπινο. Κράτος ακομμάτιστο, κοντά σε όλους τους πολίτες, όπου κι αν ζουν. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Γιώργο Σουφλιά, τον αρμόδιο Συντονιστή Βύρωνα Πολύδωρα, τον υπεύθυνο του Τομέα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον αναπληρωτή του Ευάγγελο Πολύζο, τους Βουλευτές που μετέχουν στον τομέα, τον Γραμματέα Αυτοδιοίκησης Άγγελο Μπρατάκο, και τους τεχνοκράτες που στηρίζουν το έργο αυτό.

    ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Η Ελλάδα ολοκληρώνει, σε λίγο, ένα ιστορικό κύκλο 30 χρόνων. Είμαστε, σήμερα, στο σημείο της ολοκλήρωσης του ιστορικού κύκλου της Μεταπολίτευσης και στο ξεκίνημα μιας Νέας Εποχής. Είναι θετικό το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της περιόδου της Μεταπολίτευσης αφήνει πίσω της ανασφάλειες και διαιρέσεις που μας πλήγωσαν. Ταυτόχρονα, όμως, μεταφέρει στη Νέα Εποχή βασικά αιτήματα, όπως η Ασφάλεια, η Ευημερία, η Κοινωνική Ευθύνη. Παραδίδει στη νέα περίοδο την ευθύνη να διασφαλίσει βασικές διαχρονικές αξίες, όπως η Οικογένεια, η Αλληλεγγύη, η Πνευματική Παράδοση. Η περίοδος που ακολουθεί καλείται να δώσει οριστικές λύσεις, στα προβλήματα του χθες, να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του σήμερα, αλλά και να επενδύσει αποδοτικά για τις ανάγκες του αύριο. Η Νέα Εποχή επιβάλλει στην πολιτική να σκέφτεται σε μέλλοντα χρόνο. Υπαγορεύει μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής, πολίτη και κράτους. Απαιτεί Νέες Αντιλήψεις, Νέα Οπτική, Νέα Δυναμική. Είναι εποχή Νέας Διακυβέρνησης. Εποχή Νέας Πολιτικής.

    Είναι κοινή πεποίθηση ότι η διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι ούτε μικροπολιτική σκοπιμότητα, ούτε προσωπική ματαιοδοξία. Δεν μπορεί να ταυτίζεται με μειοψηφίες επιτηδείων, που συντηρούν μειωμένες προσδοκίες, καταβάλλουν ελάσσονες προσπάθειες και στοχεύουν στη διαιώνιση της εξουσίας, για την ικανοποίηση ιδιοτελών επιδιώξεων. Δεν είναι συμβατή με καθεστωτικές νοοτροπίες. Δεν ανέχεται φαινόμενα αυθαιρεσίας, αλαζονείας και μιζέριας. Η Νέα Διακυβέρνηση είναι υπόθεση των πολιτών, που έχουν δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα την πορεία της ζωής τους, για να κάνουν πράξη τα οράματά τους. Είναι η έμπρακτη απάντηση στα προβλήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Η Νέα Διακυβέρνηση προϋποθέτει όραμα, πρόγραμμα και σχέδιο για την πραγμάτωσή του. Έχει ως στρατηγικό προσανατολισμό την Προοπτική 2010 και μετά. Έχει ορίζοντα την Ελλάδα του 2010 και μετά.

    Πυλώνες της στρατηγικής μας στην πορεία αυτή είναι:

    Πρώτον: Ο Πολιτισμός και η Παιδεία. Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο εξοπλισμός της νέας γενιάς με τη γνώση για την κατάκτηση του μέλλοντος.

    Δεύτερον: Μια Νέα Οικονομική Πολιτική, που να εξασφαλίζει ταχύρυθμη και ισόρροπη ανάπτυξη σ' ολόκληρη τη Χώρα. Να εγγυάται ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους.

    Τρίτον: Η μετάβαση σ' ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Κράτος δημοκρατικό και σύγχρονο, κοινωνικό και ανθρώπινο.

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΤΕΣ

    Στην περίοδο που κλείνει, έχουμε υποστεί ένα κράτος που έγινε συνώνυμο της κακοδιοίκησης, της διαφθοράς, της ασυδοσίας, της γραφειοκρατίας.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ για το 2000, η Ελλάδα κατατάσσεται, σε ό,τι αφορά την απόδοση του Δημόσιου Τομέα, στο τέλος του πίνακα των 23 βιομηχανικών χωρών. Το προϊόν που παρήγαγε το Ελληνικό Δημόσιο, θα μπορούσε να παραχθεί με το 73% των πόρων που διατέθηκαν. Περίπου 10 δισ. ευρώ (3,4 τρισ. δρχ.) χάνονται κάθε χρόνο στη διαφθορά και τη γραφειοκρατία.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των Ελλήνων που ξεφεύγουν από το όριο της φτώχειας χάρη στις κοινωνικές παροχές, δεν ξεπερνά το 1%, όταν στις Χώρες της Ε.Ε. (με ανάλογες κρατικές δαπάνες) το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8%. Αυτό ακριβώς, σημαίνει ότι υπάρχει τεράστια σπατάλη. Ότι οι κοινωνικές δαπάνες χάνονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς και δεν φτάνουν σ' εκείνους που έχουν ανάγκη.

    Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Transparency International, η Ελλάδα, κατά την τελευταία οκταετία, κατρακυλά ασταμάτητα στη λίστα της διεθνούς κατάταξης για τη διαφθορά. Από την 25η θέση το 1997, έφτασε στην 44η εφέτος. Πιο κάτω από την Ουρουγουάη, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, την Τυνησία, την Κόστα Ρίκα. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, η Χώρα μας έχει τις πιο γραφειοκρατικές, τις πιο χρονοβόρες και πιο ακριβές διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων σ' ολόκληρη την Ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις διαφθοράς στη χώρα μας, είναι οι δωροδοκίες για την απόκτηση κοινοτικών επιδοτήσεων και οι μη αντικειμενικές προκηρύξεις διαγωνισμών.

    Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σημειώνονται ευρείας έκτασης παρανομίες: Παράνομες υπερωρίες, παράνομες προσλήψεις, απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων, αδιαφανείς διαδικασίες στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ομολογία της Κυβέρνησης, περίπου 237 δισ. δρχ. χάθηκαν οριστικά από το Β' ΚΠΣ, επειδή δεν τα ζήτησε κανένας. Χάθηκαν 20 δισ. δρχ., εξαιτίας των αδιαφανών διαδικασιών στο Κτηματολόγιο. Χάθηκαν άλλα τόσα εξαιτίας των ατασθαλιών στις αγροτικές επιδοτήσεις. Πληρώνουμε 180 δισ. δρχ. από τους εθνικούς πόρους εξαιτίας υπερβάσεων στα έργα. Επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν ακόμη περισσότερα μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, που συνεχίζονται ακόμη.

    Στις προμήθειες του Δημοσίου, οι τιμές ξεπερνούν όλα τα διεθνή επίπεδα. Στα δημόσια έργα οι απευθείας αναθέσεις, ο ''μαθηματικός τύπος'', το σαθρό καθεστώς, που έστησε η διαπλοκή, καταλήγουν σε λεηλασία του δημόσιου χρήματος, που όμοιά της δεν γνώρισε ποτέ ο Τόπος. Σχεδόν όλα τα δημόσια έργα κοστίζουν 2 και 3 φορές πάνω από τον προϋπολογισμό τους. Στις αποκρατικοποιήσεις, οι αδιαφανείς συμβάσεις παραδίδουν δημόσια περιουσία σε οργανωμένα συμφέροντα, με τίμημα και όρους που εγείρουν σοβαρές υπόνοιες συναλλαγής. Στους αμυντικούς εξοπλισμούς η Ελλάδα καταβάλλει, πολλαπλασίως περισσότερα απ' όσα διαθέτουν γειτονικές χώρες, για τα ίδια οπλικά συστήματα.

    Μόλις πρόσφατα αρμόδιος Υπουργός αποκάλυψε τερατώδεις υπερβάσεις κατά την προπαρασκευή των Ολυμπιακών Αγώνων, ομολογώντας ότι το κόστος της προετοιμασίας τους αναμένεται να υπερβεί τουλάχιστον κατά 1,5 δισ. ευρώ (500 δισ. δρχ.) το προϋπολογισμένο ποσό.

    Πέρα από όλα αυτά, ο πολίτης στις κάθε είδους συναλλαγές του με το δημόσιο (τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τις πολεοδομίες, τις δασικές υπηρεσίες, τα ΚΤΕΟ, τις εφορίες, το ΣΔΟΕ), βρίσκεται απέναντι στην ιταμή αξίωση για μίζα και γρηγορόσημο.

    - Στην περίοδο που κλείνει, συνηθίσαμε ένα κράτος, που ταυτίζεται με το κόμμα που κυβερνά. Που μεταβάλλεται σε μηχανισμό καθεστωτικών παρεμβάσεων, ασυδοσίας και αυθαιρεσίας σε βάρος των πολιτών. Το έγκλημα του Χρηματιστηρίου δεν θα μπορούσε να συντελεστεί, εάν δεν συνέπραττε το κράτος, αλλ' ούτε και εάν το κράτος ανταποκρινόταν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του. Η οικονομική καταστροφή 1,5 εκ. επενδυτών, η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των πολλών, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί, εάν το κράτος δεν υποτασσόταν σε καθεστωτικές νοοτροπίες και εντολές, εάν δεν ασκούσε παράνομες παρεμβάσεις για κομματικούς σκοπούς, εάν δεν ταυτιζόταν με το κόμμα. Στην περίοδο που φεύγει, συνηθίσαμε ένα κράτος, που δεν το εμπιστεύονται οι πολίτες. Ένα κράτος που υποτάχθηκε σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Ένα κράτος που, αντί να στηρίζει, υπονομεύει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την αναπτυξιακή διαδικασία. Αντί να υπηρετεί τον πολίτη, στέκεται απέναντι του. Λείπει από εκεί που χρειάζεται και παρεμβαίνει εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ο όγκος του είναι τεράστιος, αλλά η αποτελεσματικότητά του εξαιρετικά περιορισμένη. Η ποιότητα των υπηρεσιών του απελπιστικά χαμηλή. Η αποδοτικότητα των φορέων του ασύλληπτα χαμηλή. Η αξιοκρατία μοιάζει με άγνωστη λέξη. Η διαφάνεια των θεσμών τείνει πια να εξαφανιστεί. Το πιο ανησυχητικό, το παντελώς ασύμβατο σε δημοκρατικές κοινωνίες και ευνομούμενες Πολιτείες, δεν είναι που συμβαίνουν όλα αυτά. Είναι το καθεστώς της ατιμωρησίας. Είναι που, για όλα αυτά, κανένας δεν λογοδοτεί, κανένας δεν καλείται να αποκαταστήσει τη βλάβη που προκαλεί.

    ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

    Στη νέα εποχή χρειαζόμαστε ένα νέο κράτος. Οραματιζόμαστε ένα κράτος με πρόσωπο και μέτρο. Ένα κράτος που σέβεται τους πόρους που διαχειρίζεται. Σέβεται τους νόμους που ψηφίζει. Εγγυάται τη νομιμότητα. Χρειαζόμαστε σχεδιάζουμε κράτος κοντά στον πολίτη. Κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Για όλα αυτά, βασικότατο πρόταγμα του κυβερνητικού προγράμματός μας είναι η επανίδρυση του κράτους, η μετάβαση σ' ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Άμεσος στόχος μας είναι η απόλυτη διασφάλιση της διαφάνειας και της εντιμότητας. Από το πρώτο εξάμηνο της Νέας Διακυβέρνησης θέτουμε σε εφαρμογή ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Κατά της Διαφθοράς. Καταργούμε τους νόμους της διαπλοκής.

    Ενδεικτικά αναφέρω:

    Καταργούμε τις διατάξεις (του ν 2172 του 1993) που μετέτρεψαν το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία από κακούργημα σε πλημμέλημα.

    Καταργούμε το θεσμικό πλαίσιο (αρθρ. 1 του ν 2940 του 2001) που παραβιάζει κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και δημιουργεί ολιγοπώλιο στον τομέα των δημοσίων έργων.

    Καταργούμε το λεγόμενο «μαθηματικό τύπο».

    Καταργούμε τις αδιαφανείς ρυθμίσεις (αρθρ. 16 του ν 2446 του 1996) που επιτρέπουν παρεκκλίσεις από τη γενική νομοθεσία περί προμηθειών και άνοιξαν το δρόμο σε ύποπτες φωτογραφικές αναθέσεις με τις λεγόμενες προγραμματικές συμφωνίες.

    Καταργούμε τις διατάξεις (του άρθρου 4 του ν 2522 του 1997) που επιτρέπουν τη μη εκτέλεση ακόμη και των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες ακυρώνουν παράνομες συμβάσεις του Δημοσίου.

    Καταργούμε τις διατάξεις (αρθρ. 16 του ν 2446 του 1996) που εισάγουν ευρύτατες παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία για τις κρατικές προμήθειες.

    Καταργούμε τις διατάξεις (του ν. 2651 του 1988 και του ν. 2843 του 2000) που αποτελούν αναχώματα στα ελεγκτικά όργανα και τις δικαστικές Αρχές ως προς τον έλεγχο της νομιμότητας των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

    ΈΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

    Βασική προτεραιότητα στο σχέδιό μας για την επανίδρυση του κράτους, είναι η θεσμική θωράκιση απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Οδηγός μας είναι η διαφάνεια. Έλεγχος και διαφάνεια παντού.

    Εισάγουμε νέες αποτελεσματικές διαδικασίες, ενδυναμώνουμε τις υπάρχουσες και συγκροτούμε νέες Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.

    Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Η απιστία περί την υπηρεσία γίνεται κακούργημα.

    Μπαίνει τέλος στο καθεστώς της ατιμωρησίας.

    Ειδικότερα:

    Για τον έλεγχο του λεγόμενου ''πολιτικού χρήματος'':

    Συγκροτούμε Επιτροπή Ελέγχου του Πολιτικού Χρήματος, αποτελούμενη από τον Συνήγορο του Πολίτη, τον Γραμματέα της Βουλής, τον Πρόεδρο και πέντε (5) μέλη του Ε.Σ.

    Ελέγχεται το «πόθεν έσχες» όλων των μελών της Κυβέρνησης, των Βουλευτών, των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων και Περιφερειών, των Νομαρχών, των Δημάρχων, των Διοικητών ή Προέδρων Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων.

    Συγκροτούμε ειδικό τμήμα ''πόθεν έσχες'' για τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

    Εισάγονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες με δήμευση (ύστερα βεβαίως από τήρηση των συνταγματικών προϋποθέσεων) περιουσιακών στοιχείων που είτε δεν έχουν δηλωθεί, είτε έχουν αποκτηθεί παράνομα.

    Αίρεται, εφόσον είναι απαραίτητο, οποιοδήποτε απόρρητο (τραπεζικό, φορολογικό ή χρηματιστηριακό).

    Για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις:

    Συγκροτούμε Ανεξάρτητη Αρχή για την εποπτεία και τον έλεγχο των συμβάσεων του Δημοσίου για έργα, προμήθειες και παροχή υπηρεσιών.

    Αναβαθμίζουμε το ΕΣΡ και αποκόπτουμε τον ομφάλιο λώρο που το συνδέει με την Κυβέρνηση.

    Αντικαθιστούμε το λεγόμενο ''μαθηματικό τύπο'' με διαφανές θεσμικό πλαίσιο, που απαιτεί τη σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών και διασφαλίζει την απαρέγκλιτη τήρησή τους.

    Για τη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές:

    Αναβαθμίζουμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή αδέσμευτη απέναντι σε κυβερνητικά και κομματικά κέντρα.

    ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Θέλουμε ένα κράτος ακομμάτιστο και αποτελεσματικό που να υπηρετεί τον πολίτη. Σχεδιάζουμε την ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, των θεσμών και των κρατικών λειτουργιών. Εισάγουμε μέτρα για την απεξάρτηση του κράτους από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.

    Για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημόσιου Τομέα, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη:

    Γενικεύουμε τον θεσμό των Υπηρεσιών ''μιας στάσης'' (one stop). Αντί για οκτώ έγγραφα που απαιτούνται για την ίδρυση μιας ΕΠΕ και 14 για μια ΑΕ, θα χρειάζονται, κατ' ανώτατο όριο, τρία έγγραφα.

    Σε κάθε περίπτωση ανώτατο όριο για κάθε έγγραφο θα είναι οι τρεις υπογραφές.

    Εφαρμόζουμε σύστημα δεσμευτικής προθεσμίας σ' ό,τι αφορά την ανταπόκριση των δημόσιων υπηρεσιών στα αιτήματα του πολίτη και προβλέπουμε την αποζημίωσή του σε περίπτωση καθυστέρησης του κράτους.

    Εφαρμόζουμε καθεστώς ουσιαστικής αναγκαστικής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων και σε βάρος του Δημοσίου. Για όσο χρόνο το κράτος είναι ασυνεπές στις υποχρεώσεις του προς τον πολίτη θα καταβάλλεται τόκος, ίσος μ' αυτόν που ισχύει για τους ιδιώτες.

    Θέτουμε αυστηρό και ξεκάθαρο πλαίσιο για την εφαρμογή της αστικής ευθύνης των υπαίτιων δημόσιων λειτουργών, Υπουργών και Υφυπουργών για τη μη συμμόρφωση σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

    Για την αξιοκρατική στελέχωση του Δημοσίου και την απεξάρτησή του από τον κομματισμό:

    Αναβαθμίζεται το σημερινό ΑΣΕΠ σε Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό τον απόλυτα αξιοκρατικό και, μακριά από κάθε κομματική εξάρτηση, έλεγχο των προσλήψεων και την ανάπτυξη συμβουλευτικού ρόλου και αρμοδιότητας για ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.

    Για την απαρέγκλιτη τήρηση της αξιοκρατίας (που σήμερα καταστρατηγείται μέσω του συστήματος της μοριοδότησης και φαλκιδεύεται από αδικαιολόγητες εξαιρέσεις και ψευδώνυμες συμβάσεις έργου) επεκτείνεται το σύστημα του γραπτού διαγωνισμού και αποκλείεται η πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων για κάλυψη πάγιων αναγκών.

    Οι διαγωνισμοί και οι παντοειδείς δοκιμασίες γίνονται πάντοτε υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της αναβαθμισμένης Ανεξάρτητης Αρχής.

    Παράλληλα:

    Θέτουμε σε εφαρμογή σύστημα διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού.

    Αναδιαρθρώνουμε την ιεραρχία και διευρύνουμε τη βαθμολογική κλίμακα.

    Προχωρούμε σε σύγχρονο μισθολόγιο, συνδέοντας τον μισθό με τον βαθμό και την απόδοση και ενσωματώνοντας σειρά επιδομάτων.

    Για την ανταπόκριση του κράτους στις ανάγκες της νέας εποχής:

    Επαναπροσδιορίζουμε τα όρια του Δημόσιου Τομέα, με κατεύθυνση ένα κράτος μικρότερο στην οικονομία και αποτελεσματικότερο στις υπηρεσίες, που έχουν ανάγκη οι πολίτες.

    Θέλουμε ένα κράτος, το οποίο να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, τη δημιουργία. Να δημιουργεί τις αναγκαίες υποδομές. Να υπηρετεί την αναπτυξιακή διαδικασία. Να ρυθμίζει τον ανταγωνισμό και να ελέγχει την αισχροκέρδεια.

    Θέτουμε σε εφαρμογή πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για να αποσυρθεί το κράτος από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Να είναι εγγυητής κανόνων, γνωστών εκ των προτέρων, κοινών για όλους.

    Ενισχύονται οι υπηρεσίες ελέγχου.

    Οργανώνεται με σύγχρονο τρόπο και αναβαθμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου, τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Σχεδιάζουμε τη λειτουργική αναβάθμιση του θεσμού του Συνήγορου του Πολίτη, του Συνήγορου του Καταναλωτή και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

    Εισάγουμε τον θεσμό του Συνηγόρου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

    Εισάγουμε (χωρίς βεβαίως να θίγουμε την αυτοτέλεια των ΟΤΑ) τον θεσμό του Συνηγόρου του Δημότη.

    Προωθούμε πρόγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης Νομικών Προσώπων και Δημόσιων Υπηρεσιών.

    Προβλέπουμε μέτρα σύγχρονου ''μάνατζμεντ'' στο Δημόσιο.

    Συστηματικό προγραμματισμό και συγκεκριμένη στοχοθεσία κάθε τομέα.

    Προϋπολογισμοί και κοστολόγηση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων από μηδενική βάση.

    Σύγχρονο σχεδιασμό των θέσεων εργασίας.

    Εξειδίκευση αρμοδιοτήτων και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.

    Προωθούμε, παράλληλα, πρόγραμμα αποκέντρωσης με γενναία μεταφορά υπηρεσιών, πόρων και αρμοδιοτήτων στις περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες και την Αυτοδιοίκηση.

    Προωθούμε πρόγραμμα κωδικοποίησης των νόμων και περιορισμού της διάσπαρτης πολυνομίας.

    Προωθούμε την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, με γενικευμένη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο πολίτης θα εξυπηρετείται ακόμα και από το γραφείο ή το σπίτι του εφτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

    Προχωρούμε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την επίσπευση του έργου της Δικαιοσύνης.

    Προχωρούμε στη σύνταξη Χάρτη Δικαιωμάτων του Πολίτη, στον οποίο θα προσδιορίζονται τα δικαιώματα των πολιτών και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις κάθε υπηρεσίας. Δημιουργούμε έτσι, ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών, που θα ανανεώνεται και θα επικαιροποιείται διαρκώς.

    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Βασικός πυλώνας της Νέας Διακυβέρνησης είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανταποκρινόμαστε στην απαίτηση των καιρών, για έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και του λόγου της τοπικής κοινωνίας, για ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Θεωρούμε:

    Εκδήλωση δημοκρατικού ελλείμματος την αναγκαστική συγχώνευση Δήμων και Κοινοτήτων, που έγινε με κομματικές σκοπιμότητες.

    Δείγμα αναξιοπιστίας την αθέτηση της πολυδιαφημιζόμενης ''προίκας'' του ''Καποδίστρια''.

    Πράξη κραυγαλέας παρανομίας την τεράστια ''υπεξαίρεση'' πόρων, που εισπράττονται για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς εμπιστευόμαστε τις τοπικές κοινωνίες και ανταποκρινόμαστε στις τάσεις της Νέας Εποχής. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Το είπα και το επαναλαμβάνω: Δεσμευόμαστε ν' ανοίξουμε, αμέσως μετά τις εκλογές, ειλικρινή διάλογο με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και εκπροσώπων των ΟΤΑ για μια νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ, λήψη μέτρων για την έμπρακτη ενθάρρυνση μητροπολιτικών δήμων και ''συμπολιτειών'', αναβάθμιση του ρόλου της Περιφέρειας, άρση της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, εισαγωγή νέων θεσμών στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βασική αρχή μας είναι ο διάλογος: Κανένας νόμος για την Αυτοδιοίκηση δεν θα οριστικοποιείται, χωρίς προηγούμενη έκφραση της γνώμης της.

    Από το πρόγραμμά μας, ενδεικτικά και μόνον, αναφέρω:

    Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια:

    Θεσμοθετούμε Αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο με αιρετό πρόεδρο, που θα εκλέγεται από τα μέλη του. Οι αρμοδιότητές του θα είναι όχι μόνον γνωμοδοτικές, αλλά και ελεγκτικές, αλλά και αποφασιστικές.

    Η κατανομή των πόρων της Περιφέρειας και ο προγραμματισμός αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων θα γίνονται από το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.

    Παράλληλα, συγκροτούμε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Περιφέρειας με τη συμμετοχή της Τ.Α.

    Αποκεντρωμένο όργανο κρατικής διοίκησης στην Περιφέρεια θα είναι ο Γενικός Γραμματέας, με θητεία.

    Σε ό,τι αφορά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση:

    Ενίσχυση του προγραμματικού ρόλου της στην εκπόνηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

    Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του αιρετού Νομάρχη και κατάργηση του περιορισμού της οκταετούς θητείας.

    Αύξηση των τακτικών εσόδων της Ν.Α. και του ποσοστού των ΚΕΠ για τα νομαρχιακά προγράμματα.

    Γνωμοδοτική συμμετοχή της ΕΝΑΕ σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης.

    Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των ΟΤΑ, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, με χαμηλότερο κόστος:

    Ενθάρρυνση μορφών ''μητροπολιτικής συνεργασίας'' στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων με τη μορφή ''συμπολιτειών''.

    Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ:

    Ενίσχυση των εσόδων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Πιστή και έγκαιρη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων.

    Κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου αποκεντρωμένων και αμέσως εισπραττόμενων πόρων.

    Πλήρης εφαρμογή του νόμου για το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ).

    Υπαγωγή των ΟΤΑ στον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο του Ε.Σ.

    Καμιά νέα αρμοδιότητα δεν μεταβιβάζεται στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αναγκαίους πόρους και χωρίς επαρκή στελέχωση.

    Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου των ΟΤΑ:

    Συμμετοχή της Τ.Α. στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των ΚΕΠ.

    Ειδική πολιτική για τους ΟΤΑ των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

    Ενισχυμένος ρόλος των ΟΤΑ στη μάχη κατά της ανεργίας, με τη δημιουργία Τοπικών Παρατηρητηρίων Απασχόλησης.

    Άρση των αδικιών και των κοινωνικών εντάσεων, που έχουν προκληθεί από τις αναγκαστικές συνενώσεις του ''Καποδίστρια'' με νόμο ή τοπικό δημοψήφισμα.

    Αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ, με στόχο την ανάδειξη των αιρετών αρχόντων από την πρώτη Κυριακή.

    Σύσταση του θεσμού Συνηγόρου του Δημότη, που θα στηρίζει τα δίκαια και τα δικαιώματα των δημοτών.

    ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ

    ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ

    Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα και τη μετάβαση σ' ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Με την επένδυση στην Παιδεία, τη νέα οικονομική πολιτική και την επανίδρυση του κράτους επιδιώκουμε και εγγυούμαστε τη μετάβαση σ' ένα κοινωνικό, δίκαιο και πραγματικά ανθρώπινο κράτος. Ένα κράτος συμπαραστάτη, συνοδοιπόρο και αρωγό όλων των πολιτών.

    Ένα κράτος που:

    Διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους.

    Παρέχει ίσες ευκαιρίες στη γνώση, μέσα από ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Ενισχύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ώστε ο κάθε εργαζόμενος να μην αισθάνεται ανασφάλεια για το μέλλον.

    Υπηρετεί διαρκώς τους πολίτες και όχι μόνο κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές.

    Παρέχει κοινωνική προστασία σε όλους τους κοινωνικά αδύναμους και οικονομικά ασθενέστερους, με πόρους του Ενιαίου Ταμείου Κοινωνικής Μέριμνας, που συγκροτούμε για το σκοπό αυτό.

    Αναπτύσσει δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που είναι για μας το πιο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

    Είναι παρόν στη μάχη κατά της ακρίβειας, που εξανεμίζει τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων.

    Προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο μας.

    Παρέχει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες, με την πάταξη της εγκληματικότητας, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής (πρόληψη καταστολή - απεξάρτηση κοινωνική επανένταξη) εναντίον της μάστιγας των ναρκωτικών.

    Ο πολίτης να βρίσκει τις υπηρεσίες που χρειάζεται, τις υπηρεσίες που υποχρεούται να παρέχει το Κράτος, όποτε χρειάζεται, όπου κι αν ζει. Στην Κρήτη ή τον Έβρο, το Καστελόριζο ή την Κεφαλλονιά, την Αθήνα ή τα χωριά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

    ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ

    Το κράτος που οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε έχει ως βασικό κριτήριο την αξιοσύνη και αποκλειστικό γνώμονα την υπηρεσία όλων των πολιτών. Επανίδρυση του κράτους σημαίνει ακομμάτιστο κράτος κοντά στον πολίτη. Σημαίνει δημιουργικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Θεσμική θωράκιση της Πολιτείας. Νέα σχέση με τον πολίτη. Κοινωνικές υπηρεσίες αντάξιες του πολιτισμού μας. Η επανίδρυση του κράτους έχει κοινωνικό περιεχόμενο, κοινωνική διάσταση, κοινωνική στόχευση. Η επανίδρυση του κράτους είναι προϋπόθεση και εγγύηση για μια νέα καλύτερη Ελλάδα. Για ένα νέο ελληνικό όραμα στον 21ο αιώνα.

    Σε λίγο κλείνει οριστικά ο κύκλος της Μεταπολίτευσης και αρχίζει μια Νέα Εποχή. Εγγυόμαστε μια νέα περίοδο αυξημένων δυνατοτήτων για όλους τους Έλληνες. Απευθυνόμαστε σ' όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Σεβόμαστε όλους τους πολίτες, όποια κι αν είναι η ιδεολογική προέλευσή τους. Καθιστούμε σαφές ότι στη Νέα Διακυβέρνηση δεν χωρούν διακρίσεις, και δεν επιτρέπονται αποκλεισμοί. Κομματικές σημαίες στο Δημόσιο δεν πρόκειται να έχουν καμιά απολύτως θέση. Η κομματική ταυτότητα σαν κλειδί για το Δημόσιο καταργείται οριστικά. Ικανοί και άξιοι υπάρχουν σε όλες ανεξαίρετα τις πολιτικές παρατάξεις. Το κράτος δεν ανήκει στο κόμμα που κυβερνά. Στη νέα εποχή, στη Νέα Διακυβέρνηση, όλοι οι Έλληνες θα έχουν ίσες ευκαιρίες. Είναι υποχρέωση για κάθε δημοκρατική και προοδευτική δύναμη. Είναι βασική αρχή μας. Και είναι δέσμευση, που επαναλαμβάνω. Απόφασή μας είναι να συγκροτήσουμε μια Κυβέρνηση, που δεν θα χωρίζει και δεν θα ξεχωρίζει τους πολίτες. Μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Εγκαινιάζουμε μια Νέα Διακυβέρνηση, στη βάση αρχών και αξιών. Για μια νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας. Ένα πραγματικά κοινωνικό και ανθρώπινο κράτος. Μια καλύτερη κοινωνία. Μια ισχυρή και περήφανη Πατρίδα. Είμαστε πανέτοιμοι για τη μεγάλη ευθύνη. Η Νέα Εποχή χρειάζεται Νέα Πολιτική. Χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα με νέα αντίληψη, νέα οπτική, νέους ανθρώπους. Με ξεκάθαρες θέσεις, με όραμα και πρόγραμμα για την υλοποίησή του ζητούμε τη θετική ψήφο των Ελλήνων".

    [03] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (13:42 UTC+2)

    Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έχουν στραφεί τα βλέμματα όλων στην Τουρκία μετά την απόφαση της 6ης ποινικής υπηρεσίας του Εφετείου που επικύρωσε την ποινή φυλάκισης ενός έτους 11 μηνών και 11 ημερών η οποία είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον πρώην αρχηγό του κόμματος DEHAP Μεχμέτ Αμπάσογλου καθώς και σε τρία πρώην στελέχη του κόμματος για χρήση πλαστών δικαιολογητικών στις εκλογές.

    Τώρα αναμένεται να καταθέσει προσφυγή σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο το Κόμμα Ορθού Δρόμου. Τα ενδεχόμενα που υπάρχουν είναι : Πρώτον να απορρίψει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο την προσφυγή γιατί ολοκληρώθηκε η διαδικασία τον εκλογών. Δεύτερο να ακυρωθούν οι ψήφοι που πήρε το DEHAP και να γίνει εκ νέου καταμέτρηση των έγκυρων ψήφων οπότε το Κόμμα Ορθού Δρόμου θα ξεπεράσει το εκλογικό πλαφόν του 10% και έτσι θα αποκτήσει 66 έδρες στη Βουλή. Και τρίτο να ακυρωθούν οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και να επαναληφθούν.

    Στο πολιτικό παρασκήνιο της Άγκυρας συζητείται ότι στην περίπτωση που το Κόμμα Ορθού Δρόμου θα καταφέρει να μπει στη Βουλή θα επανέλθει στην ηγεσία του η Τανσού Τσιλλέρ αφού παραιτηθεί ο σημερινός αρχηγός του Μεχμέτ Αγάρ. Να σημειωθεί ότι στην προκειμένη περίπτωση το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα χάσει 44 από τις έδρες του.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς σχολιάζοντας την απόφαση του Εφετείου επισήμανε ότι με αυτή επικυρώθηκε οριστικά η ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην αρχηγό και τα στελέχη του DEHAP και ότι αυτή η απόφαση η οποία εκδόθηκε με βάση το ποινικό δίκαιο δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο το εκλογικό δίκαιο. Τόνισε ακόμη ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου είναι οριστικές και ότι κανείς δεν μπορεί στο εξής να καταθέσει προσφυγή ζητώντας ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

    [04] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (16:23 UTC+2)

    Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της εξάντλησε τις δυνατότητες και τα όρια της οικονομίας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας ερωτηθείς για τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις κλάδων των εργαζομένων.

    Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν είπαμε "ουκ αν λάβεις, παρά του μη έχοντος" αλλά με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό στους επιμέρους κλάδους των εργαζομένων κάναμε προτάσεις για τις μισθολογικές διεκδικήσεις τους, οι οποίες εξαντλούν τα όρια και τις δυνατότητες της οικονομίας. Σεβόμαστε τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων αλλά αν προχωρήσουμε σε παραπέρα αυξήσεις θα απειληθούν όλες οι κατακτήσεις που είχαμε στην οικονομία και θα στραφούν κατά των ίδιων των συμφερόντων των εργαζόμενων».

    Βάσω Κουτσούμπα

    [05] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το πλαίσιο δράσης μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, καθώς και οι πρωτοβουλίες για την προβολή της Ελλάδας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ήταν στο επίκεντρο της ενημερωτικής συνάντησης, που είχε η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Άννα Καραμάνου, με δημοσιογράφους και εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, στην Αθήνα.

    Στη συνάντηση έλαβε μέρος και η Γενική Γραμματέας Ισότητας Έφη Μπέκου, η οποία παρουσίασε το Πρόγραμμα της Γ.Γ.Ι., στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και αναφέρθηκε σε στοιχεία του Κοινωνικού Πακέτου, που αφορούν στις γυναίκες.

    Για τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία κατά των διακρίσεων, με βάση το άρθρο 13 της Συνθήκης του Άμστερνταμ, είπε ότι το θέμα της καταπολέμησης των διακρίσεων, πέραν του χώρου εργασίας, εκκρεμεί στην Ε.Ε. από το έτος 2000.

    Η σχετική πρόταση της Επιτρόπου, Άννας Διαμαντοπούλου πραγματεύεται θέματα όπως ο τρόπος υπολογισμού, με βάση το φύλο, των κινδύνων και των τιμών σε τομείς όπως οι ασφάλειες και οι συντάξεις, οι διακρίσεις των φορολογικών συστημάτων και η απεικόνιση των γυναικών και των ανδρών από τα Μ.Μ.Ε. και τις διαφημίσεις.

    Όπως είπε η κα Καραμάνου, «το κείμενο αυτό, που διέρρευσε το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων», καθώς «μερικοί βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να αποδεχτούν την ισότητα των φύλων, πέραν κάποιων επιλεγμένων τομέων, όπως η εργασία. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ουδεμία αντίδραση υπήρξε για παρόμοια Οδηγία, με βάση τις διακρίσεις λόγω εθνικής ή φυλετικής καταγωγής. Φαίνεται ότι το φύλο αποτελεί τη βάση για τις πιο επίμονες διακρίσεις και ασυμμετρίες», είπε.

    Σημειώνεται ότι την προσεχή Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, η Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, «πακέτο» για την προώθηση της ισότητας των δυο φύλων.

    Στη βελγική πρωτεύουσα και πάλι, στο πλαίσιο της προβολής του Ολυμπιακού ιδεώδους, αύριο, η κα Καραμάνου διοργανώνει, εκ μέρους της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκθεση της βραβευμένης ζωγράφου Μίνας Βαλυράκη- Παπαθεοδώρου και παρουσίαση του βιβλίου της «Διάλογος με την τέχνη», αφιερωμένο στην Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    Αναφερόμενη στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Συρακούσες της Ιταλίας, η κα Καραμάνου είπε ότι, μεταξύ αυτών, κυριαρχεί η πρόταση προς όλες τις κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα να εγγυηθούν πως οι γυναίκες ευρωβουλευτές, μετά τις προσεχείς ευρωεκλογές, θα υπερβαίνουν το 30% του συνόλου, καθώς και η λήψη μέτρων, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις γυναίκες στον συνδυασμό της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.

    Εξάλλου, στις 8 Οκτωβρίου, θα συγκληθεί στην Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Γυναικών Ηγετών του Κόσμου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Georgetown, και θεωρείται ιστορική στιγμή, αφού θα φέρει κοντά για πρώτη φορά γυναίκες- ηγετικά στελέχη από όλον τον κόσμο.

    Σκοπός είναι η δημιουργία ενός παγκοσμίου δικτύου γυναικών πολιτικών και ενός φόρουμ, που θα ενισχύσει τη φωνή και τη θέση των γυναικών, ιδιαίτερα σε θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Η πρωτοβουλία ανήκει κυρίως σε στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των Η.Π.Α., μεταξύ οποίων η Χίλαρι Κλίντον και η Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Κ. Κούτρα

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    «Είναι κρίμα για έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο να αγνοεί όχι μόνο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά το ίδιο το Σύνταγμα. Και είναι ντροπή αν, παρότι τα γνωρίζει, καταφεύγει στο ψεύδος για να διαστρεβλώσει την αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κ. Πρωτόπαπα.

    «Το ΑΣΕΠ είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ουδείς λοιπόν μπορεί να το καταργήσει. Αυτό που μπορεί και οφείλει να πράξει είναι να το αναβαθμίσει, να το ισχυροποιήσει, να διευρύνει τις αρμοδιότητές του», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Κατά τα λοιπά αφήνουμε τον κ. Πρωτόπαπα και τους ''εκσυγχρονιστές'' που εκπροσωπεί πίσω, στον 19ο αιώνα. Εμείς, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, κοιτάμε μπροστά. Οραμα και στόχος μας είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

    [07] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος από τις 4 έως 8 Οκτωβρίου με την ευκαιρία των εγκαινίων του εκεί Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος θα μιλήσει σε Ευρωβουλευτές στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    [08] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ"

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    «Δεν μπορεί κανείς να θέτει σε ομηρία τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απεργία των κτηνιάτρων.

    Σε δηλώσεις του μετά την ημερίδα για τον ιαματικό τουρισμό, που έγινε στη Λέσβο, ο κ. Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αγορά κρεάτων εξαιτίας της απεργίας των κτηνιάτρων.

    Επισήμανε την ανάγκη να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους απεργούς, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να θέτει σε ομηρία τη δημόσια υγεία, ούτε τις ανάγκες του πολίτη-καταναλωτή».

    «Είμαι βέβαιος, ότι αυτό θα κατανοηθεί πολύ γρήγορα από όλους», κατέληξε.

    [09] ΔΗΚΚΙ: ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Οι προτάσεις της Ν.Δ. για επανίδρυση του ελληνικού κράτους οδηγούν απλώς στην αναπαλαίωση και στην ενίσχυση ενός αδιέξοδου πελατειακού και γραφειοκρατικού κράτους, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ Γιώργος Παπασίμος.

    «Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην Τοπική αυτοδιοίκηση η Ν.Δ. επιμένει στην διατήρηση το πλειοψηφικού συστήματος», επισήμανε.

    «Η προτεινόμενη κατάργηση του ΑΣΕΠ προοιωνίζει τη συνέχιση της κομματικοποίησης και την ενίσχυση της πελατειακής λογικής που είναι βασικό συστατικό της πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Παπασίμος.

    «Η αναγκαιότητα για πραγματική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας, προϋποθέτει τη ριζική καταδίκη του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού και την αντίσταση των πολιτών απέναντι στον αποπροσανατολισμό και στην αδιέξοδη πελατειακή γάγγραινα, την οποία εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση και ευαγγελίζεται να εφαρμόσει ο άλλος πόλος του δικομματισμού η Ν.Δ.», σημείωσε.

    [10] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Η προστασία των ιαματικών φυσικών πόρων και η αξιοποίησή τους με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και επενδύσεων είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τον ιαματικό τουρισμό και τον θερμαλισμό.

    Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, στο δήμο Πολυχνίτου Λέσβου, με το σχέδιο νόμου τίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έννοια του θερμαλισμού ως ειδική μορφή τουρισμού που έχει στόχο την αναζωογόνηση και ευεξία του ανθρώπου με τη χρήση ιαματικών φυσικών πόρων στη φυσική τους κατάσταση ή μετά από επεξεργασία ή μείξη με κοινό ή θαλασσινό νερό σε ειδικές για το σκοπό αυτό εγκαταστάσεις.

    Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα, ανακήρυξης και άλλων, πλην του νερού, φυσικών πόρων ως ιαματικών, όπως π.χ. πηλού κατάλληλου για πηλοθεραπεία, αερίου κατάλληλου για εισπνοθεραπεία.

    Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ιαματικών φυσικών πόρων και η προστασία αυτή εκτός από την πηγή (δηλαδή τη φυσική ανάβλυση) επεκτείνεται και στην «αποθήκη» που τροφοδοτεί την φυσική ανάβλυση, όπου, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, προβλέπεται και η δημιουργία ευρύτερης ζώνης προστασίας αυτής.

    Περαιτέρω, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι δημιουργούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την συνεργασία και την συναπόφαση των συναρμόδιων φορέων έτσι ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και συγκρούσεις στα ζητήματα αναγνώρισης των πηγών, στα θέματα διαχείρισής τους και στο θέμα του ελέγχου των παρεχόμενων στους καταναλωτές υπηρεσιών. Το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

    Στο σχέδιο νόμου καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης σήματος ποιότητας στα κέντρα ιαματικού τουρισμού και τα κέντρα θερμαλισμού, καθώς και τα αρμόδια όργανα έλέγχου και επιβολής κυρώσεων.

    Καταργείται η μέχρι σήμερα ισχύουσα διάκριση των ιαματικών πηγών σε «τουριστικής» και «τοπικής» σημασίας, διάκριση, που είχε την βάση της στον αριθμό των επισκεπτών και όχι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πηγής ενώ προβλέπεται ότι η διαχείριση των ιαματικών φυσικών πόρων, ως κοινό αγαθό, ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο το οποίο επιτρέπεται να παραχωρεί την διαχείριση αυτή σε Ν.Π. Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ ρυθμίζονται και θέματα σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, χρήσεων γης και όρων δόμησης.

    Δημιουργείται εννεαμελές επιστημονικό όργανο από εκπροσώπους των συναρμόδιων φορέων (υπ. Υγείας, υπ. Ανάπτυξης, Καθηγητές ΑΕΙ, Ε.Ο.Φ., Κ.Ε.Σ.Υ., Γενικό Χημείο του Κράτους, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Ι.Γ.Μ.Ε.), που θα γνωμοδοτεί για την αναγνώριση ιαματικών φυσικών πόρων και ιαματικών πηγών, ενώ η απόφαση αναγνώρισης ενός φυσικού πόρου ως ιαματικού θα εκδίδεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας Πρόνοιας και Ανάπτυξης, αντί της υφιστάμενης διαδικασίας, που γίνεται με Π.Δ. του υπουργού Ανάπτυξης.

    Η ρύθμιση για τον ιαματικό τουρισμό είναι ο προπομπός του επομένου σχεδίου νόμου που θα αφορά τον Τουρισμό Υγείας.

    [11] ΑΝΟΔΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (17:19 UTC+2)

    Ανοδική εκκίνηση πραγματοποίησαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, συνεπεία κυρίως των θετικών ειδήσεων για τις ιδιωτικές δαπάνες Αυγούστου.

    Ειδικότερα, τον Αύγουστο οι ιδιωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 0,8%, ενώ τον ίδιο μήνα το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,2%.

    Θετικά συνέβαλε στην ανοδική εκκίνηση της συνεδρίασης στην αγορά της Νέας Υόρκης και η είδηση για την εξαγορά της καναδικής ασφαλιστικής εταιρίας John Hancock Financial Services Inc. από την επίσης καναδική ομοειδή Manulife Financial Corp., αντί του ποσού των 14,8 δισ. δολ. Καναδά (10,9 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε μετοχές.

    Υπο το πρίσμα αυτό, στις 16:37 (ώρα Ελλάδος) ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο κατά 0,36% και διαμορφωνόταν στις 9.346,5 μονάδες και ο Nasdaq, με κέρδη 0,89%, ανερχόταν στις 1.807,94 μονάδες.

    Ε.Α.

    [12] ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (16:31 UTC+2)

    Απορροφήθηκαν τελικά οι πιέσεις που δεχόταν, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και, με αιχμή του δόρατος τις επιλεκτικές τοποθετήσεις στις τράπεζες αλλά και στον κλάδο των διυλιστηρίων, τερμάτισε σε θετικό πεδίο.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης, σημειώνοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,06% και διαμορφώθηκε στις 2.002,63 μονάδες, έχοντας κατρακυλήσει ενδοσυνεδριακά στην περιοχή των 1.981,15 μονάδων, ενώ το ζενίθ του συνάντησε στις 2.011,00.

    Υποτονικός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 86,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5.967.398,45 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, ενώ από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α, η πλειοψηφία των 223 διέγραψαν πτωτική τροχιά, έναντι 83 ανοδικών και 77 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΑΝΕΚ (11,93%), ΒΙΟΣΩΛ ΑΒΕ (11,67%), ΕΤΜΑ ΑΕ (9,33%) και ΛΑΝΑΚΑΜ (9,05%), ενώ τη σημαντικότερη ενίσχυση εμφάνισαν οι ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΑΕ (8,62%), ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ (8,11%) και Ξυλεμπορία ΑΤΕΝΕ (8%).

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Small Cap 80 της μικρής να δέχεται ισχυρές πιέσεις της τάξης του 1,13%, έναντι απωλειών 0,44% για τον Mid 40 της μέσης.

    Ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,32%, ως αποτέλεσμα της έντασης των τοποθετήσεων στις τράπεζες, αλλά και της απορρόφησης σημαντικού μέρους των πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες και ο FTSE/ASE 140 σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,05%.

    Αντίθετη τροχιά διέγραψαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 0,32%, συνεπεία των τοποθετήσεων στις μετοχές των ASPIS (4,93%) και Alpha Bank (1,92%) και ο δεύτερος συρρικνώθηκε κατά 0,44%, λόγω των ισχυρών πιέσεων στην Cosmote (-2,79%), που τις αντιστάθμισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον για την Vodafone-ΠΑΝΑΦΟΝ (+1,02%) και του ΟΤΕ ΑΕ (+0,22%).

    Μεταξύ των 21 επιμέρους δεικτών, οι τέσσερις διέγραψαν ανοδική τροχιά. Πρόκειται για τους κλάδους των διυλιστηρίων (1,28%), συνεπεία του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των εταιριών ΕΛΠΕ (2,10%) και ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ (2,89%), των βιομηχανιών και των συμμετοχών ενισχύθηκαν κατά 0,10% αντίστοιχα και αυτός των κατασκευαστικών σημείωσε άνοδο κατά 0,31%.

    Στον αντίποδα, αισθητή πτώση, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (1,81%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (1,68%), των ασφαλειών (1,59%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,54%), των βασικών μετάλλων (1,17%) και των τροφίμων και ποτών (1%).

    Κατά 0,72% υποχώρησε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, κατά 0,60% αντίστοιχα των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων και του λιανικού εμπορίου, κατά 0,56% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,44% των ειδών λύσεων πληροφορικής και κατά 0,34% των επενδύσεων. Μικρή υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,11%) και της πληροφορικής (0,12%).

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην τρέχουσα εβδομάδα, είναι χρηματιστηριακοί παράγοντες, υποστηρίζοντας ότι η διατήρηση του όγκου των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και το γεγονός ότι οι σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις, κυρίως από το "μέτωπο" των τραπεζών, έχουν ήδη προεξοφληθεί, συνηγορούν υπέρ της συνέχισης της πτωτικής τάσης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν, κατά την εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές του στα επίπεδα των 2.000 μονάδων, με τους επενδυτές να ευελπιστούν ότι θα μπορέσει να διατηρήσει τουλάχιστον αυτό το οχυρό.

    [13] ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΟΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (15:56 UTC+2)

    Την έκδοση ομολογιακού, ύψους 30 εκατ. ευρώ κατ' ανώτατο όριο, καθώς και τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου, ποσού 20 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η δεύτερο-επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας "Έμπεδος ΑΕ".

    Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα διατεθούν στη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας, στην αναδιάρθρωση των υφισταμένων βραχυπροθέσμων δανείων της, μετατρέποντάς τα σε μεσο-μακροπρόθεσμα, καθώς και τη μείωση του κόστους των δανείων και των διαχειριστικών δαπανών.

    [14] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (15:55 UTC+2)

    Συνάντηση με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας, προκειμένου να τους παρουσιάσει το νέο Κοινωνικό Προϋπολογισμό, συγκάλεσε για αύριο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας.

    Η συνάντηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, θα λάβει χώρο στην αίθουσα "Ευάγγελος Γιαννόπουλος", στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πειραιώς 40.

    [15] ΠΓΔΜ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο ΣΕΡΒΟΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ Μ. ΝΟΒΑΚΟΒΙΤΣ

    Σκόπια, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Ελεύθερος αφέθηκε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του στρατού της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Μίλε Νοβάκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη, λόγω συνωνυμίας, την Πέμπτη, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.

    Ο αντισυνταγματάρχης συνελήφθη βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης για εγκλήματα πολέμου που είχε εκδώσει το 1995 το κροατικό γραφείο της Ιντερπόλ. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ο πραγματικός καταζητούμενος ήταν ο στρατηγός Μίλε Νοβάκοβιτς, αξιωματικός του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινας (ανεξάρτητη περιοχή που είχαν δημιουργήσει το 1991 οι Σέρβοι στην Κράινα της Κροατίας). Ο Σέρβος αντισυνταγματάρχης βρέθηκε στη φυλακή τόσο λόγω της συνωνυμίας, αλλά και επειδή έχει γεννηθεί την ίδια χρονιά και στο ίδιο χωριό με τον καταζητούμενο.

    [16] ΕΥΡΩΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Σκόπια, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Την αποστολή στα Σκόπια 200 αστυνομικών αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετέδωσε, ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, επικαλούμενος το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Κύριο καθήκον της αποστολής των ευρωαστυνομικών, με την ονομασία Πρόξιμα, θα είναι να βοηθήσουν την ΠΓΔΜ στη συγκρότηση αποτελεσματικών επαγγελματικών αστυνομικών δυνάμεων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Οι αστυνομικοί θα αναλάβουν καθήκοντα όταν λήξει η θητεία της στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ, Κονκόνρντια, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου.

    Αρχηγός της αποστολής, που θα έχει θητεία έναν χρόνο, θα είναι ο Βέλγος Μπαρ Ντορς. Μέχρι στιγμής εγκρίθηκαν για την αποστολή κονδύλια ύψους 15 εκ. ευρώ.

    Η άφιξη στα Σκόπια της Πρόξιμα δεν σημαίνει και αναχώρηση της Κονκόνρντια. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ τονίζουν ότι δεν αποκλείουν την παράταση της θητείας της Κονκόνρντια αν παρουσιαστεί ανάγκη.

    Διπλωμάτες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ μπορεί να επιδεινωθεί, ανεξάρτητα από το αν τώρα θεωρείται σταθερή. Αυτό, όπως λένε, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την διεθνή ασφάλεια.

    [17] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης θα μεταβεί το Σάββατο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, στο πλαίσιο των διμερών επαφών.

    Στη σχετική ανακοίνωση προέβη σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας πως, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Σκανδαλίδη θα διοργανωθεί διημερίδα με θέματα επικαιρότητας αλλά και θέματα που απασχολούν το υπουργείο, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινή γνώμη.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο κ. Σκανδαλίδης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, θα έχει επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς την Κυριακή και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής τη Δευτέρα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΝΑΓΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ

    Λάρνακα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για ανάγκη βελτιώσεων επί του σχεδίου Ανάν γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επιστρέφοντας το απόγευμα από τη Νέα Υόρκη, όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είχε σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους.

    ''Επιστρέφω ικανοποιημένος από επαφές που είχα και τα μηνύματα που έλαβα σχεδόν από όλους τους συνομιλητές'', δήλωσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως η εντύπωση που αποκόμισε από τις επαφές του στις ΗΠΑ είναι πως δεν αναμένεται ούτε και επιδιώκεται από κανένα η επανέναρξη των συνομιλιών πριν τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα τον Δεκέμβριο.

    Σημείωσε πως ενώ τον περασμένο Μάρτη το σχέδιο Ανάν θεωρείτο από ορισμένους παράγοντες ''άκρως ισορροπημένο'' και ότι δεν επιδέχεται καμία αλλαγή, ''σήμερα συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι και παράγοντες που εμπλέκονται στο σχέδιο αναγνωρίζουν ότι επιβάλλονται βελτιώσεις''.

    Πρόσθεσε ότι στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε και με αρχηγούς κρατών της Ισλαμικής Διάσκεψης, από τους οποίους ζήτησε βοήθεια για να μην δοθεί αναβάθμιση στο ψευδοκράτος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη κατά την επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Ο ΝΕΜΠΟΪΣΑ ΤΣΟΒΙΤΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Βελιγράδι, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος του συντονιστικού κέντρου για το Κόσοβο, Νεμπόισα Τσόβιτς θα είναι επικεφαλής της σερβικής ομάδας που θα συμμετάσχει στο διάλογο Βελιγραδίου Πρίστινας που αρχίζει στις 14 Οκτωβρίου στη Βιέννη.

    Ο κ. Ζίβκοβιτς διευκρίνισε ότι επιθυμία του διεθνούς παράγοντα, αλλά και των σερβικών αρχών είναι ο διάλογος να αρχίσει με συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο ως επιβεβαίωση της σοβαρότητας των προθέσεων και έτσι θα είναι παρόντες ο ίδιος ως πρωθυπουργός της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

    [20] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΜΑΡΤΕΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Ο τραυματισμός του Λουτσιάν Σανμαρτεάν ''πονοκεφαλιάζει'' τον προπονητή του ΠΑΟ, Ιτζάκ Σουμ εν όψει της 2ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Ρέιντζερς που θα γίνει την Τετάρτη στο «Απόστολος Νικολαϊδης».

    Στην πρωινή προπόνηση ο Ρουμάνος άσος δεν έλαβε μέρος, καθώς οι ενοχλήσεις που αισθάνεται τις τελευταίες ημέρες στον δικέφαλο, δεν του επέτρεψαν να πάρει μέρος κανονικά. Επίσης πρόβλημα με το γόνατό του αντιμετωπίζει και ο Μπασινάς, η συμμετοχή του οποίου θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Αγνωστο τέλος είναι αν ο κ. Σουμ χρησιμοποιήσει τον Νικοπολίδη κάτω από τα δοκάρια ή τον Χαλκιά ο οποίος βρίσκεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

    [21] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΗΘΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Η ήττα που γνώρισε ο Αρης στο γήπεδο της Πολίχνης από τον ΟΦΗ χάλασε το καλό κλίμα της ομάδας. Παράλληλα άφησε την πικρή γεύση στους παίκτες του κίτρινου συλλόγου που θεωρούν ότι άξιζαν κάτι καλύτερο από το τελικό 1-2. Στην πρωινή προπόνηση ο τεχνικός της ομάδας, Γιάννης Μιχαλήτσιος προσπάθησε να τονώσει την ψυχολογία των παικτών του. «Σε καμιά περίπτωση το άσχημο αποτέλεσμα με τον ΟΦΗ δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει», ανέφερε ο κ. Μιχαλήτσιος που ετοιμάζει τα πλάνα του εν όψει της επόμενης αγωνιστικής κόντρα στην Καλλιθέα.

    Αρκετά μεγάλο τείνει να γίνει το χάσμα μεταξύ της διοίκησης και του πρώην παίκτη του Αρη, Αγγελου Χαριστέα, αφού ο παίκτης ζητάει μεγαλύτερη προκαταβολή και λιγότερες δόσεις. Η απόφαση του παίκτη έχει ενεργοποιήσει τη διοίκηση και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Σωτήρη Καραμπέρη, που προσπαθεί να βρει τρόπους για την γρήγορη εξόφλησή του.

    [22] ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΑΦΗΣΕ Ο Ν. ΚΙΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Μπορεί πριν από δύο εβδομάδες να εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όμως πριν από τρεις ημέρες απέσυρε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου. Ο λόγος για τον Νικηφόρο Κισσανδράκη ο οποίος άλλαξε γνώμη, μετά τα προβλήματα συνεργασίας που αντιμετώπισε από τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, Γιώργο Μπατατούδη.

    «Το ενδιαφέρον μου για την αγορά του πακέτου των μετοχών ήταν υπαρκτό. Μπορεί τώρα να απέσυρα το ενδιαφέρον μου, αλλά ελπίζω ότι στο μέλλον θα μου δοθεί η ευκαιρία να πετύχω τους στόχους μου», τόνισε ο κ Κισσανδράκης και συνέχισε: «Δυστυχώς κάποιοι θέλουν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος του ΠΑΟΚ. Η ομάδα υποφέρει και δεν είναι ώρα να τοποθετηθώ. Ο ΠΑΟΚ αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, γιατί έχει τον καλύτερο φίλαθλο κόσμο».

    Στον αγωνιστικό τομέα, αρκετή δουλειά περιμένει το ιατρικό τιμ της ομάδας. Και αυτό γιατί καλείται μέσα σε ελάχιστες ημέρες από σήμερα και εν όψει του ντέρμπι με την Ξάνθη, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τραυματισμών του Σπάσιτς και Βαγγελή, καθώς και του Φουτσίνι που έπαθε τράβηγμα στο παιχνίδι της Κυριακής με τον Πανηλειακό.

    [23] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΛΙΑΝΗ- ΕΞΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΓΚΙΩΝΗ- ΜΟΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Οι επιτυχίες του Παναγιώτη Γκιώνη και της Μαρίας Μοίρου στο διεθνές ανοικτό

    πρωτάθλημα πινγκ πονγκ της Βουλγαρίας βρήκαν ηθική ανταμοιβή και από την πολιτεία. Ο

    υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος

    Έξαρχος απέστειλαν σήμερα στα γραφεία της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α.) συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για τη διάκριση των δύο διεθνών μας στη Σόφια. Ο Παναγιώτης Γκιώνης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο απλό ανδρών, ενώ η Μαρία Μοίρου πήρε την 3η θέση στο διπλό γυναικών.

    Οι επιστολές του Γιώργου Λιάνη ήταν σε προσωπικό επίπεδο. Μάλιστα, στον 23χρονο αθλητή, ο υφυπουργός Αθλητισμού έγραψε μεταξύ άλλων: «Εύχομαι αυτή η πρώτη

    σου χρυσή κατάκτηση σε διεθνές όπεν να συνοδευτεί στο μέλλον από πολλές ακόμη. Η

    αθλητική οικογένεια είναι πολύ περήφανη για σένα».Ο Νίκος Έξαρχος σημείωσε στο τηλεγράφημά του ότι «τέτοιες διακρίσεις μάς χαροποιούν ιδιαίτερα και μας κάνουν να αισιοδοξούμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας».

    [24] ΞΑΝΘΗ: ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Ν. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Ακόμη φωνάζουν για τη διαιτησία του κ. Τσίκινη στην Ξάνθη. «Αυτό που έγινε δεν μπορεί να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους», αναφέρουν με ένα στόμα οι ακρίτες ποδοσφαιριστές που είδαν να χάνουν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό μέσα από τα χέρια τους στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

    Από την άλλη τα αγωνιστικά προβλήματα της ομάδας αυξάνονται συνεχώς. Και αυτό γιατί ο προπονητής της Ξάνθης, Νίκος Καραγεωργίου στο παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ θα στερηθεί των υπηρεσιών πέντε ποδοσφαιριστών (Παπαδημητρίου, Ζωγραφάκη, Καλλιμάνη, Λαμπριάκο και Σφακιανάκη).

    Σήμερα εξάλλου ο Σταύρος Λαμπριάκος υποβλήθηκε στην Αθήνα σε επιτυχή εγχείρηση πρόσθιου χιαστού από τον κ. Αργύρη Μήτσου, ενώ αύριο θα πάρει εξιτήριο από το Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.

    [25] ΗΠΑ: 4ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ 5ΧΡΟΝΗ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ

    Ουάσιγκτον, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ένα τετράχρονο αγόρι στην πόλη Λαντόβερ των ΗΠΑ σκότωσε την 5χρονη αδερφή του και τραυμάτισε σοβαρά τον 7χρονο αδερφό του με ένα όπλο που βρήκε στο σπίτι, σύμφωνα με δηλώσεις αστυνομικών, μετέδωσε το CNN.

    Όπως είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντιάν Ρίτσαρντσον, τα παιδιά ήταν μόνα στο σπίτι το περασμένο Σάββατο, όταν συνέβη το περιστατικό.

    Πρόσθεσε δε πως 'πρόκειται για μία τρομερή κατάσταση, που θα μπορούσε πιθανότατα να είχε αποφευχθεί'.

    Oι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία, και το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε, ενώ ο 7χρονος αδερφός του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Η αστυνομία ερευνά που βρισκόταν οι γονείς την ώρα του συμβάντος.

    Όπως είπε η κ. Ρίτσαρντσον, θα απαγγελθούν πιθανότατα κατηγορίες εναντίον των γονιών επειδή άφησαν μικρά παιδιά χωρίς επιτήρηση, και είχαν γεμάτο όπλο εκεί που μπορούσαν να το βρουν.

    [26] ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ UNESCO

    Νέα Υόρκη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    «Από την 1η Οκτωβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναγίνουν ένα πλήρες, ενεργό και ενθουσιώδες μέλος της σημαντικής αποστολής της UNESCO για την προώθηση της ειρήνης και της ελευθερίας». Με αυτή τη φράση η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ, Λόρα Μπους, ανακοίνωσε και επίσημα την επανένταξη της Ουάσιγκτον στον διεθνή οργανισμό, έπειτα από απουσία 19 ετών.

    «Η UNESCO είναι ένας θεσμό που γεννήθηκε από τη λαχτάρα για ειρήνη που κατόρθωσε να επιβιώσει μέσα από χρόνια πολέμου, και μπορεί τώρα να εδραιώσει την ειρήνη, διαδίδοντας τις αξίες εκείνες που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα οδηγήσουν σε έναν ασφαλέστερο και καλύτερο κόσμο» τόνισε από το βήμα της εξαμηνιαίας γενικής διάσκεψης της UNESCO η Λόρα Μπους.

    Το 1984, επί προεδρίας Ρίγκαν, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την UNESCO, επικαλούμενες λόγους κακοδιαχείρισης και αντιδυτικών προκαταλήψεων.

    [27] ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Ο ΛΕΧ ΒΑΛΕΣΑ

    Βαρσοβία, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική δράση ετοιμάζει ο Λεχ Βαλέσα, ο οποίος στα 60ά γενέθλιά του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Πολωνίας, στις επόμενες εκλογές.

    Ο Λεχ Βαλέσα, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1983, διετέλεσε πρόεδρος της Πολωνίας την περίοδο 1990-95, όταν ηττήθηκε με μικρή διαφορά από τον Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

    Απογοητευτική ήταν, ωστόσο, η εμφάνισή του στις εκλογές του 2000, όταν συγκέντρωσε μόλις το 1% των ψήφων.

    [28] ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΧΟΥΑΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

    Τορόντο, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν τα ξημερώματα από τον τυφώνα Χουάν που έπληξε την ανατολική ακτή της καναδικής επαρχίας της Νέας Σκοτίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας του Καναδά, μετέδωσε το AFP.

    «Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από πτώση δέντρων. Ο τυφώνας είχε ταχύτητα 143 χιλιόμετρα την ώρα», όπως δήλωσε η Τζούλι Τάνγκουει, υπεύθυνη του τμήματος επειγόντων περιστατικών της Αστυνομίας της Νέας Σκοτίας.

    Η ηλεκτροδότηση διεκόπη, ενώ έχουν ξεριζωθεί δέντρα και ηλεκτρικές κολώνες, εμποδίζοντας την κίνηση στους δρόμους. Οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές και οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Χάλιφαξ, Πίτερ Κέλι, μια πολυκατοικία έχει καταρρεύσει, ενώ εκατοντάδες άτομα βρίσκονται στα καταφύγια.

    Επίσης, έχει πληγεί η γειτονική επαρχία του νησιού του Πρίγκιπα Εδουάρδου, όπου την προηγούμενη Δευτέρα διεξήχθησαν τοπικές εκλογές.

    «Δέντρα 150 χρόνων έχουν ξεριζωθεί από την καταιγίδα», δήλωσε στο CBC ο Κλίφορντ Λι, δήμαρχος της Σαρλόταουν, πρωτεύουσας της επαρχίας.

    [29] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Ντόχα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Βιντεοταινία στην οποία αντάρτες Ταλιμπάν αναγγέλλουν πόλεμο κατά της φιλοδυτικής αφγανικής κυβέρνησης στην Καμπούλ και καταδικάζουν την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ μετέδωσε σήμερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα».

    «Καλούμε σε αντίσταση κατά της κατοχής των απίστων σε εμάς (τους μουσουλμάνους) στο Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Τσετσενία και το Ιράκ» δηλώνει ένας άνδρας που φέρεται ως εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

    Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα αρκετών μηνών που οι Ταλιμπάν εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά τους.

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για βιολί (Όλγα Ζέρβα) και πιάνο (Christine Fressinier) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ στο Θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου,. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τη σονάτα op.5, αρ. 3 του A. Corelli, σονάτα op. 45 σε ντο ελάσσονα του E. Grieg, σονάτα op. 24 σε φα μείζονα του L. Beethoven (της άνοιξης) καθώς και Ukelele Serenade για βιολί και πιάνο του A. Copland. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [31] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (18:45 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας, που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα σε 30 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

    Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας μια σειρά από δράσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θεατρικά, χορευτικά και μουσικά δρώμενα, που θα παρουσιαστούν από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα νεολαίας, από σχολεία και άλλες οργανώσεις.

    Στη διοργάνωση των δράσεων συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας θα γίνουν ακόμη στην Αθήνα και σε άλλες δέκα πόλεις της χώρας μας.

    Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο προϊστάμενος του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Μπάμπης Παπαϊωάννου, σκοπός του θεσμού είναι να ενημερωθούν οι νέοι για τις δράσεις της Ε.Ε. που αφορούν σε θέματα νεολαίας.

    Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν επισήμως αύριο και θα διεξαχθούν στην πλειοψηφία τους στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

    Στο αυριανό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την τιμητική τους θα έχουν οι φίλοι του κινηματογράφου, καθώς σε συνεργασία με τη Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα γίνει προβολή (από τις 3 μ.μ.-10μ.μ., στη Λέσχη Κινηματογράφου του ΕΚΘ) δέκα ταινιών από νέους Ευρωπαίους δημιουργούς, πάνω σε θέματα που αφορουν στην πολυπολιτισμικότητα, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

    [32] ΓΙΟΡΤΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (17:00 UTC+2)

    Στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου βρίσκεται ο πολιτισμός. Με τίτλο «Γιορτές Φθινοπώρου» η Νομαρχιακή Επιτροπή Πολιτισμού της Νομαρχίας Έβρου ξεκινάει από τις 3 Οκτωβρίου μια σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

    «Η πολιτιστική βούληση στο σχεδιασμό των συγκεκριμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκφράζεται με τη διάθεση να καταστήσουμε τις «Γιορτές του Φθινοπώρου» θεσμό, ο οποίος χρόνο με το χρόνο θα διευρύνεται και θα βελτιώνεται έως ότου αποκτήσει συγκεκριμένο χαρακτήρα αναγνωρίσιμο στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη», είπε σήμερα η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού Έβρου, Όλγα Ρενταρή, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

    Το τριήμερο από 3-5 Οκτωβρίου η Νομαρχία Έβρου σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το τμήμα επιστημών της εκπαίδευσης στην Προσχολική ηλικία του ΔΠΘ διοργανώνουν παιδική γιορτή με εργαστήρια Ζωγραφικής στο «Πάρκο Εγνατία».

    «Στόχος των εκδηλώσεων» όπως είπε η κ. Ρενταρή, είναι να φέρουμε σε επαφή τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τη νεολαία με τις λιγότερο προβαλλόμενες μορφές τέχνης οι οποίες αν και διαθέτουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνήθεις πολιτιστικές επιλογές των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Επίσης να προβάλλουμε τους Εβρίτες- Θράκες δημιουργούς των οποίων η καλλιτεχνική δημιουργία έτυχε μεγάλης αναγνώρισης τόσο στο θρακικό όσο και στο πανελλήνιο χώρο και να αναδείξουμε τους νέους καλλιτέχνες».

    Οι εκδηλώσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο περιλαμβάνουν εκτός των άλλων, λογοτεχνικές βραδιές με Γ. Ξανθούλη και Ευγ. Φακίνου, γιορτές τσίπουρου, μουσική εκδήλωση τζάζ με το quarteto Μηνά Αλεξιάδη, έκθεση γλυπτικής του Δημοσθένη Σωτηρούδη και έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Μελετζή.

    Όλγα Ορφανίδου

    [33] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΙΑ ΚΑΖΑΝ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (16:36 UTC+2)

    "Ο Ελίας Καζάν υπήρξε αναμφίβολα ένας άνθρωπος που σημάδεψε την ιστορία της 7ης τέχνης και υπήρξε πάντοτε συνδεδεμένος με τον Ελληνισμό της Ανατολής», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο του σκηνοθέτη.

    "Κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει τα γνωστά αρνητικά σημεία της πολιτικής του στάσης, αλλά και κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί το χαρακτηρισμό του μεγάλου σκηνοθέτη», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    [34] ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2003 (16:06 UTC+2)

    Το θεατρικό έργο «Οδύσσεια» και ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη θα παρουσιαστούν στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πολιτιστικού του προγράμματος.

    Την «Οδύσσεια» ανεβάζει η Ομάδα Κωφών του Θεατρικού Εικαστικού Καλλιτεχνικού Κέντρου "Πούπουλο" στις 4 και 5 Οκτωβρίου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Πουταχίδη.

    Το "Αφιέρωμα στον Ν. Γ. Πεντζίκη" πραγματοποιείται από την Θεατρική Ομάδα του Νεανικού Σταυροδρομίου της Διεύθυνσης Νεολαίας - Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 20 Οκτωβρίου. Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη, η θεατρική ομάδα παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε αυτόν, στο πλαίσιο των λη' Δημητρίων.

    Η μουσική διδασκαλία είναι του Δημήτρη Καρέλλη -ηθοποιού, πρωταγωνιστή του Κ.Θ.Β.Ε.- η μελοποίηση του Μάκη Σταμούλη, ενώ η ανθολόγηση - επιμέλεια κειμένων της Αναστασίας Χατζή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 29 September 2003 - 18:14:42 UTC