Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΗΣΕΙΣ 5,4% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [03] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΚΗΠΩΝ ΑΠΟ ΟΔΗΓΟΥΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
  • [04] ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΙΝΤ ΑΠΟ 24ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΠΤΟ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
  • [06] ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΑΦΑΤ ΑΝΕΒΑΛΑΝ ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΚΑΙ ΒΕΡΕΛΗ
  • [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 3η Γ.Σ. ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
  • [10] ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ
  • [11] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Χ.Α. ΛΟΓΩ PETROLA
  • [12] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EFG EUROBANK
  • [13] ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  • [14] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [15] ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  • [16] ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ Η ΕΜΨΥΧΩΣΗ
  • [18] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [19] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΑ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΡΙΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [21] ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΟΠΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ 12 ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ Α1 ΑΝΔΡΩΝ
  • [22] ΝΙΚΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [23] ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ
  • [24] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [25] Ο ΧΑΜΕΝΕΪ ΖΗΤΗΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
  • [26] ΝΕΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΚΑΠΝΟΥ
  • [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ - ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
  • [28] ΤΥΝΗΣΙΑ: "ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ" ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [29] ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [30] ΤΗ ΛΟΡΑ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟΥΣ Ο.Α. Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [31] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ UNESCO
  • [32] "ΕΒΔΟΜΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ" ΣΤΟ 16o ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [33] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΩΪΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ Μ. ΚΑΜΠΕΡΟΓΛΟΥ
  • [34] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΜΚΘ

  • [01] ΑΥΞΗΣΕΙΣ 5,4% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (15:59 UTC+2)

    Εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας κινούνται οι μισθολογικές αυξήσεις που θα δοθούν το 2004 στους εργαζομένους στο Δημόσιο, όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι κλείνει ο κύκλος των διαβουλεύσεων για την εισοδηματική πολιτική του επόμενου έτους.

    Οι αυξήσεις, που προβλέπονται στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, αλλά και από τα νέα ειδικά μισθολόγια, θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2004, ενώ αφορούν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων οκτώ κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή κατά τις επόμενες ημέρες.

    Μετά την παρουσίαση των αυξήσεων, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για συγκράτηση των μισθολογικών διεκδικήσεων που προβάλλουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι οι αυξήσεις που θα καταβληθούν το 2004 κυμαίνονται σταθερά πάνω από τον πληθωρισμό και το ίδιο θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια. "Το πλαίσιο των διεκδικήσεων δεν θα πρέπει να θέτει σε ομηρία την κοινωνία με αιτήματα που είναι εκτός των ορίων αντοχής της οικονομίας", είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι η συνολική δαπάνη για τους μισθούς το 2004 θα ανέλθει σε 865 εκατ. ευρώ και ότι αυτή θα προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2004 που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Δευτέρα (και θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο μεθαύριο).

    ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ.Χριστοδουλάκης, το νομοσχέδιο προβλέπει τη χορήγηση μηνιαίων αυξήσεων ύψους 5,4% -κατά μέσο όρο- στις αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων στο Δημόσιο. Οι αυξήσεις αυτές είναι υψηλότερες για τα στελέχη που απασχολούνται στο Δημόσιο.

     Στο 9,8% εν συγκρίσει με τις φετινές αποδοχές τους ανέρχεται η μέση μηνιαία αύξηση που θα γίνει το 2004 στους μισθούς των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε απόλυτους αριθμούς, πρόκειται για αυξήσεις από 110 έως 166 ευρώ το μήνα. Για τα μέλη ΔΕΠ, τους πανεπιστημιακούς και τους καθηγητές των ΤΕΙ η μηνιαία αύξηση των μισθών θα κυμαίνεται από 7,2% έως 7,6%, κάτι που σημαίνει ότι κάθε μήνα θα λαμβάνουν περί τα 138 έως 282 ευρώ παραπάνω.

     Στους υγειονομικούς υπαλλήλους που απασχολούνται στα νοσοκομεία, η αύξηση θα ανέλθει στο 6,8% σε σχέση με τη φετινή χρονιά, καθώς -μεταξύ άλλων- το νοσοκομειακό επίδομα θα αυξηθεί κατά 30 ευρώ. Στους γιατρούς του ΕΣΥ η μέση μηνιαία αύξηση των αποδοχών τους θα ανέλθει σε 6,6% και θα προέλθει από αναπροσαρμογή των τακτικών αποδοχών τους καθώς και αύξηση των εφημεριών κατά 3%.

       Σε 5,5% θα ανέλθει η μέση μηνιαία αύξηση των αποδοχών των δικαστικών θα ανέλθει σε 5,5%, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις θα γίνουν στους μισθούς του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των ιατροδικαστών. Εξάλλου, στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας προβλέπεται μέση μηνιαία αύξηση των αποδοχών 4,5%. Τέλος, στους διπλωματικούς υπαλλήλους οι αυξησεις θα κυμανθούν στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής που θα είναι 3%.

    ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 9,7% ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

    Στο μεταξύ, στο επίπεδο του 4,7% ανέρχονται -κατά μέσο όρο- οι αυξήσεις που θα χορηγηθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ κατά περιπτώσεις αυτές μπορεί να φτάσουν μέχρι και στο 9,6%.

    Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η πρώτη δόση θα δοθεί στις αρχές του 2004 και η σχετική δαπάνη θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

    Με αφορμή την παρουσίαση των μισθολογικών αυξήσεων, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε επίσης ότι στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2004 κατά 4,2% έναντι 4% φέτος και ότι δεν θα προβλέπεται κανένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα μεταβάλλει τους συντελεστές φορολογίας ή τις φοροαπαλλαγές.

     Επιπροσθέτως, στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται και η μείωση της φορολογίας σε πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες και οι βιοτεχνίες, η οποία θα ισχύσει, όπως έχει ανακοινωθεί, από τις 15 Οκτωβρίου._

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (16:46 UTC+2)

    Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας και επισήμανε ότι οι αρμόδιες αρχές κάνουν το καθήκον τους και προχωρούν στις αναγκαίες ενέργειες.

    Σχετικά με τις πληροφορίες περί μείωσης του αριθμού των αστυνομικών που φρουρούν δημόσια πρόσωπα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ασφάλεια των πολιτών χωρίς να παραγνωρίζουμε το ζήτημα της ασφάλειας των δημοσίων προσώπων.

    Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης και ζήτησε να αφεθεί η κυβέρνηση να βρει τη "χρυσή τομή", τονίζοντας την υψηλή προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία επανεξετάζει το σύστημα φύλαξης δημοσίων προσώπων και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΚΗΠΩΝ ΑΠΟ ΟΔΗΓΟΥΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (13:24 UTC+2)

    Σε συμβολική κατάληψη του τελωνείου των Κήπων Εβρου προχώρησαν σήμερα οι οδηγοί φορτηγών ψυγείων αγανακτισμένοι από την απεργία διαρκείας των γεωτεχνικών και κτηνιάτρων του δημοσίου, που συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα.

    Εξαιτίας της απεργίας έχουν «παγώσει» οι εισαγωγές και εξαγωγές ευπαθών προϊόντων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φορτηγά και νταλίκες να παραμένουν στα τελωνεία της χώρας, καθώς δεν μπορούν να ελεγχθούν τα προϊόντα.

    Οι οδηγοί κουρασμένοι από την πολυήμερη ταλαιπωρία προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του τελωνείου, θέλοντας να πιέσουν για την επίσπευση λύσης. Ζητούν γεωπόνο να ελέγξει τα φορτία προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    [04] ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΙΝΤ ΑΠΟ 24ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΠΤΟ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΜΜΕ

    Στοκχόλμη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (12:15 UTC+2)

    Παραδέχθηκε την ενοχή του μιλώντας στη μητέρα του, ο 24χρονος ο οποίος κρατείται από τη σουηδική αστυνομία ως ύποπτος για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών Άννα Λιντ.

    Την πληροφορία μεταδίδουν τα ΜΜΕ της σκανδιναβικής χώρας, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, και περιγράφουν τον ύποπτο ως «ψυχολογικά διαταραγμένο».

    Ωστόσο ο 24χρονος, κατά την ανάκρισή του, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία της Άννα Λιντ.

    Οι σουηδικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ταυτότητας του υπόπτου.

    Ωστόσο σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο ύποπτος είναι ο γιουγκοσλαβικής καταγωγής Μιχαήλο Μιχαήλοβιτς, που έχει γεννηθεί στη Σουηδία και έχει προϊστορία βίαιης συμπεριφοράς και ψυχολογικών προβλημάτων.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Συνάντηση με πρωθυπουργό αποφάσιζαν να ζητήσουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων στη σημερινή έκτακτη σύνοδο τους, προκειμένου να του θέσουν το αίτημα τους για αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κατά 25%.

    ''Μέλημά μας και επιθυμία μας είναι να υπάρξει ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων. Δεν θέλουμε ομήρους τους φοιτητές'' δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

    Τόνισε, δε, ότι ποτέ οι κινητοποιήσεις των καθηγητών πανεπιστημίων δεν είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί η εξεταστική, ενώ πρόσθεσε ότι οι εξετάσεις που ματαιώθηκαν λόγω της αποχής θα γίνουν αργότερα.

    Οι πρυτάνεις θα ζητήσουν τη γνωμοδότηση νομικών συμβούλων για την πρόταση του υπουργού Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου, για μη καταβολή των μισθών στους καθηγητές που απέχουν από τα καθήκοντα τους. Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνόδου επισημάνθηκε ότι το έργο των πανεπιστημιακών δεν περιορίζεται στη διδασκαλία και τις εξετάσεις.

    Εν τω μεταξύ, οι καθηγητές των ΤΕΙ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε κοινή πρόταση για τη μορφή των κινητοποιήσεων για τις οποίες τελικά θα αποφασίσουν οι σύλλογοι του κάθε ΤΕΙ. Το συνδικαλιστικό τους όργανο, η ΠΟΣΕ ΤΕΙ, εισηγείται την πραγματοποίηση 24ωρων πανελλαδικών απεργιών, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται ανά δεκαπενθήμερο.

    [06] ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΑΦΑΤ ΑΝΕΒΑΛΑΝ ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Λόγοι υγείας του προέδρου της παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ ήταν η αιτία που ανέβαλε το ταξίδι της πενταμελούς ελληνικής διακομματικής επιτροπής της Βουλής η οποία είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει για Ισραήλ αργά απόψε.

    Πριν από λίγο ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος θα ήταν επικεφαλής της Διακομματικής Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι "δια της διπλωματικής οδού τους ζητήθηκε από τους παλαιστινίους να αναβληθεί το ταξίδι διότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι αδύνατο να έχει συναντήσεις σε αυτή τη φάση διότι οικουρεί".

    Η επίσημη δικαιολογία που δίνεται είναι ότι Γιασέρ Αραφάτ έχει πάθε υπερκόπωση.

    Σημειώνεται ότι διαβουλεύσεις για τις συναντήσεις είχαν αρχίσει πριν μία εβδομάδα ενώ τα ραντεβού είχαν καθοριστεί πριν τρεις μέρες. Για αύριο είχε προγραμματιστεί συνάντηση της διακομματικής αντιπροσωπείας με ισραηλινή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία καθώς επίσης και μία συνάντηση με την νεοσύστατη Ομάδα Φιλίας Ισραήλ - Ελλάδας.

    Για μεθαύριο Πέμπτη είχαν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με τον Γιασέρ Αραφάτ και άλλους εκπροσώπους της παλαιστινιακής αρχής.

    Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα ήταν "ο οδικός χάρτης" και οι προθέσεις των δύο πλευρών.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΚΑΙ ΒΕΡΕΛΗ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Θέματα που απασχολούν την ομογένεια τέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Ανδρέας Άθενς με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Παναγιώτη Σκανδαλίδη και τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή, τους οποίους ενημέρωσε και τα προγράμματα του ΣΑΕ .

    Στη συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη ο Πρόεδρος του ΣΑΕ έθεσε το θέμα της προώθησης των διαδικασιών για την εφαρμογή του άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει την επιστολική ψήφο για τους έλληνες πολίτες, μόνιμους κάτοικους εξωτερικού. Ο υπουργός εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για το θέμα, που θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα μετά τις εθνικές εκλογές ώστε να ισχύσει στις εκλογές του 2008, ενώ συζητήθηκε και το μοντέλο που έχουν ακολουθήσει άλλες χώρες της ΕΕ στο θέμα όπως για παράδειγμα η Ιταλία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που δεν έχει εφαρμόσει την επιστολική ψήφο.

    Ο κ. Άθενς εξέφρασε επίσης έντονο ενδιαφέρον και για τα θέματα των παλιννοστούντων ομογενών. Εντός δύο εβδομάδων το ΣΑΕ θα καταθέσει στον υπουργό έκθεση με τις δικές του προτάσεις, που θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση ενδεχομένως στις αρχές Νοεμβρίου.

    Ο κ. Σκανδαλίδης συνεχάρη τον πρόεδρο του ΣΑΕ για τα προγράμματα που εκπονούνται και ιδιαίτερα για το Ιατρικό Πρόγραμμα σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας και στην Αλβανία.

    Στη συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιούργησε στην πολυπληθή ομογένεια της Αυστραλίας η διακοπή των πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Όπως είπε ο κ. Βερελής το θέμα απασχολεί το υπουργείο, που είναι σε διαπραγματεύσεις με την Gulf Air ώστε να βρεθεί λύση που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των ομογενών από και προς την Αυστραλία.

    Σε ότι αφορά την μη αναγνώριση των διπλωμάτων οδήγησης ομογενών της Ν. Αφρικής ο κ. Βερελής είπε ότι το θέμα θα λυθεί τις επόμενες δέκα ημέρες με την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης.

    Ο κ. Άθενς ευχαρίστησε τον υπ. Μεταφορών για την απόφασή του να μπει σε όλες τις πτήσεις της ΟΑ το περιοδικό «Ελληνική Διασπορά» του ΜΠΕ, που θα περιέχει ειδικό ένθετο του ΣΑΕ.

    Στις συναντήσεις με τους δύο υπουργούς ο κ. Άθενς συνοδευόταν από τον Γραμματέα του ΣΑΕ Κυριάκο Μαραγκουδάκη και του Συντονιστές των Περιφερειών ΣΑΕ Ωκεανίας κ. Κ. Βερτζάγια και της Ασίας -Αφρικής κ. Β. Μαγδαληνό.

    Αύριο ο κ. Άθενς μεταβαίνει στη Σπάρτη όπου σε ειδική τελετή θα βραβευθεί από τη Νομαρχία Λακωνίας. Την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου και ώρα 13.30 μαζί με τον υφ. Εξωτερικών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Γιάννος Κρανιδιώτης του ΥΠΕΞ.

    [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 3η Γ.Σ. ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Εκπρόσωποι των Περιφερειών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Σερβίας-Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχουν στην 3η Γενική Συνέλευση της Βαλκανικής Επιτροπής τηςΔιάσκεψης Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων, στη Θεσσαλονίκη.

    Στη συνέλευση θα συζητηθούν οι εξελίξεις στις πολιτικές της ΕΕ, όπως η συντακτική συνέλευση και η περιφερειακή συνοχή και οι αποφάσεις της ΕΕ για τη διεύρυνση και τα Βαλκάνια.

    Από ελληνικής πλευράς θα παραστούν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Ζαφείρης Σακελάρης. Στη συνέλευση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    «Ο κ. Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του βρίσκονται σε πλήρη προεκλογική σύγχυση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή τις σημερινές εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για αυξήσεις στο δημόσιο τομέα.

    «Έχουν ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου με ανούσιες και απαράδεκτες υποσχέσεις για παροχές και οδηγούν σε γενικό ξεσηκωμό όλες τις κοινωνικές ομάδες», επεσήμανε ο κ. Τσοβόλας, προσθέτοντας ότι «έτσι αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η Κυβέρνηση είναι και ανίκανη και επικίνδυνη».

      

    [10] ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι καταναλωτές μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς ο ΕΦΕΤ και οι αστυκτηνίατροι διενεργούν ελέγχους στα κρέατα έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των χονδρεμπόρων της Βαρβάκειου Αγοράς και του Ρέντη

    Τόνισε, δε, ότι αν παραταθεί η απεργία των κτηνιάτρων-γεωτεχνικών θα είναι καταχρηστική και πρόσθεσε ότι κανείς δεν δικαιούται να κρατά τον καταναλωτή ως όμηρο ή ως θύμα.

    [11] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟΥ Χ.Α. ΛΟΓΩ PETROLA

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Διαγράφεται από αύριο, από τους τρεις δείκτες στους οποίους μετέχει έως σήμερα, ο τίτλος της Petrola, μετά την πρόσφατη έγκριση της συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας από τα ΕΛΠΕ και ως εκ τούτου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες αλλαγές:

    Η μετοχή της Petrola στο Δείκτη FTSE/ASE Mid 40 θα αντικατασταθεί από την μετοχή της εταιρίας Τέρνα, η οποία ήταν η πρώτη επιλαχούσα με βάση την ανάλυση των κριτηρίων των δεικτών κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2003, που διεξήχθη σύμφωνα με τα ορίζοντα στους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης & Υπολογισμού των Δεικτών FTSE/ASE 20, FTSE/ASE Mid 40 & FTSE/ASE SmallCap 80. Η μετοχή της Τέρνα θα συμμετέχει στη σύνθεση του Δείκτη FTSE/ASE Mid 40 από την 01/10/2003 με στάθμιση 30%.

    Λόγω του επακόλουθου κενού στον Δείκτη FTSE/ASE SmallCap 80, η πρώτη επιλαχούσα μετοχή με βάση την ανάλυση των κριτηρίων του δείκτη κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2003 είναι αυτή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Αντίστοιχα, η μετοχή του ΟΛΠ θα συμμετέχει στη σύνθεση του Δείκτη FTSE/ASE SmallCap 80 από την 01/10/2003 με στάθμιση 30%.

    Το επακόλουθο κενό στον Δείκτη FTSE/ASE 140, θα καλυφθεί από την 01/10/2003 από την μετοχή του ΟΛΠ με στάθμιση 30%.

    Επίσης, η μετοχή της Πετρόλα αποχωρεί από το βιομηχανικό δείκτη και τη θέση της παίρνει η μετοχή της εταιρίας Shelman.

    Ο δείκτης των διυλιστηρίων θα περιλαμβάνει πλέον δύο μετοχές, αυτή της Motor Oil και των ΕΛΠΕ, ενώ η θέση της Petrola παραμένει κενή σύμφωνα με τα ορίζοντα στους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης & Υπολογισμού των Δεικτών Τιμών της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α.

    [12] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ EFG EUROBANK

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Ως μία από τις καλύτερες τράπεζες στον κόσμο για το 2003, με κριτήρια που βασίζονται στην αποδοτικότητα, το management, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και τις προοπτικές της, βραβεύθηκε η EFG Eurobank Ergasias από το αμερικανικό περιοδικό «Global Finance».

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Eurobank, για κάθε χώρα βραβεύεται μία και μόνη τράπεζα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την Ελβετία βραβεύθηκε η UBS, από την Γερμανία η Deutsche Bank, από την Ιταλία η UniCredito Italiano, από την Γαλλία η BNP Paribas, από την Ολλανδία η ABN AMRO, από την Αμερική η Citigroup και από το Χόνγκ Κόνγκ η HSBC.

    Το Global Finance είναι περιοδικό οικονομικού περιεχομένου με περισσότερους από 300.000 αναγνώστες σε 160 χώρες.

    [13] ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Βρυξέλλες, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο σημαντικό μέρος της νέας νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την εμπορία αυτοκινήτων οχημάτων. Οι νέοι κανόνες, ανοίγουν το δρόμο σε καινούργιες τεχνικές διανομής, όπως οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και η διανομή πολλαπλών σημάτων, εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων διαύλων λιανικής πώλησης. Καταργούνται οι εναπομένοντες φραγμοί στις διασυνοριακές αγορές και παρέχεται στους αντιπροσώπους η δυνατότητα να αναλαμβάνουν διαφημιστικές εκστρατείες ή να διαφημίζονται μέσω ταχυδρομείου σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

    Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα έχουν μεγαλύτερη επιλογή υπηρεσιών εξυπηρέτησης μετά την πώληση είτε μέσω εξουσιοδοτημένων συνεργείων είτε μέσω εντελώς ανεξάρτητων συνεργείων. Τα συνεργεία θα έχουν στο εξής το δικαίωμα να παρέχουν εξυπηρέτηση σε διάφορα εμπορικά σήματα, ενώ δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένα να λειτουργούν ως αντιπρόσωποι σήματος.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πώληση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα μπορούν να υποχρεώνουν τους αντιπροσώπους σε αποκλειστική συνεργασία μαζί τους, θα μπορούν όμως να τους υποχρεώνουν να δημιουργούν στα εκθεσιακά κέντρα ειδικούς χώρους αποκλειστικής διάθεσης των αυτοκινήτων τους.

    Όσον δε αφορά στον τομέα των επισκευών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα της προνομιακής μεταχείρισης των συμβεβλημένων με αυτές συνεργείων επισκευής. Αντίθετα, τα ανεξάρτητα συνεργεία θα έχουν πλέον το δικαίωμα λήψης όλων των τεχνικών πληροφοριών, καθώς και των διαγνωστικών μηχανημάτων για οποιαδήποτε μάρκα αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα ελευθερώνεται και η αγορά των ανταλλακτικών, αφού οι βιομηχανίες κατασκευής των ανταλλακτικών θα έχουν το δικαίωμα να προωθούν μόνες τους τα προϊόντα τους.

    Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων δεν θα υποχρεούνται ακόμη να έχουν δικά τους συνεργεία για το «σέρβις» των αυτοκινήτων που πωλούν, αφού σύμφωνα με το νέο καθεστώς θα μπορούν να αναθέτουν σε συμβεβλημένα συνεργεία την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

    [14] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (19:31 UTC+2)

    Κατά 0,4 δισ. ευρώ μειώθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του ευρωσυστήματος κατά την εβδομάδα που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 195 δισ. ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου (στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής). Στο ίδιο διάστημα, η μείωση του χρυσού και των απαιτήσεων σε αυτόν κατά 57 εκατ. ευρώ, σχετιζόταν με την πώληση 5,3 τόνων χρυσού, στην οποία προέβη συγκεκριμένη εθνική κεντρική τράπεζα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η κατάσταση του ευρωσυστήματος διαμορφώνεται ως εξής:

    -Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου 2003, η μείωση του χρυσού και των απαιτήσεων σε χρυσό (στοιχείο 1 του ενεργητικού) κατά 57 εκατομμύρια ευρώ σχετιζόταν με την πώληση 5,3 τόνων χρυσού, στην οποία προέβη συγκεκριμένη εθνική κεντρική τράπεζα του Ευρωσυστήματος (στο πλαίσιο της συμφωνίας των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό (Central Bank Gold Agreement) της 26ης Σεπτεμβρίου 1999).

    Κατά την ίδια εβδομάδα, η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) μειώθηκε κατά 0,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 195 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τα οποία κατέχει το Ευρωσύστημα, αυξήθηκαν κατά 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 51,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε 391,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε 70,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

    -Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 274 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 68 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 81 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003 έληξε μια πράξη πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (έναντι σχεδόν μηδενικού ποσού και 0,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα την προηγούμενη εβδομάδα).

    -Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 135,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [15] ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

    Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει ευρωπαϊκή ταυτότητα και η μαζική εξέγερση των Τουρκοκύπριων δημιούργησαν νέες συνθήκες και προσέδωσαν μια άλλη διάσταση στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της Ανεξαρτησίας το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

    Σημειώνει πως στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να τύχει τροποποιήσεων και αλλαγών για να συνάδει με ένα δίκτυο κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ. ''Τροποποιήσεις που να σχετίζονται με τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη λειτουργικότητα του κράτους'', αναφέρει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ''Μια λύση η οποία θα ωφελήσει εξίσου Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και θα συμβάλει στην ειρήνη, την ασφάλεια, την πολιτική σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της ευρύτερης περιοχής'', συμπληρώνει το ΑΔΗΚ.

    Η φετινή επέτειος της Ανεξαρτησίας βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία ενισχυμένη με την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησής της στην ΕΕ, αναφέρει η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    ''Μια νέα εποχή ανοίγεται για τη χώρα μας και τους πολίτες της, ανεξάρτητα από εθνική ταυτότητα ή άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ένα χώρο όπου τυγχάνουν ιδιαιτέρου σεβασμού αρχές και ιδέες για τις οποίες αγωνίστηκε ο λαός μας πολλές φορές στο πέρασμα του χρόνου'', αναφέρει η Επαλξη.

    Η ένταξη της Κύπρου δημιουργεί νέες προοπτικές για ολοκλήρωση της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με σύμπνοια, ενότητα, διορατικότητα και κοινούς αγώνες του κυπριακού λαού, αναφέρει σήμερα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της αυριανής 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    ''Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της και λειτουργεί ως κράτος μετά από αγώνες και οδυνηρούς συμβιβασμούς'', αναφέρουν οι Οικολόγοι και προσθέτουν ότι ''43 χρόνια μετά, το κυπριακό κράτος όχι μόνο λειτουργεί, αλλά αποτελεί και μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας''.

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να κατοχυρωθεί το συνταγματικό κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να βελτιωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επιδιωχθεί μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση, εκτιμούν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ).

    Σε ανακοίνωσή τους για την αυριανή επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι ''οι ευρωεκλογές θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να γίνει πραγματικότητα η δυνατότητα των Τουρκοκύπριων να συμμετάσχουν με πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μέσα από ενιαίο εκλογικό κατάλογο''.

    Την επιθυμία για επίτευξη με ειρηνικά μέσα μιας λύσης του Κυπριακού η οποία ''θα επανενώσει τη μοιρασμένη πατρίδα μας, θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους και θα κατοχυρώσει την ασφάλεια του κυπριακού κράτους'', εκφράζει ο ΔΗΣΥ σε σημερινή του ανακοίνωση με την ευκαιρία της αυριανής 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    Ο ΔΗΣΥ επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του ''στην πολιτική της επιδίωξης άμεσης επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ και μετά από διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την επιδίωξη της επανενώσης της νήσου μέσα από την πρωτοβουλία του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου Ανάν, εκτιμούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Με ανακοίνωσή τους οι ΕΔΗ χαιρετίζουν την 43η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, η οποία, όπως σημειώνουν, βρίσκει τη χώρα στο κατώφλι της ένταξης στην ΕΕ. Οι ΕΔΗ προσθέτουν ωστόσο ότι τα κατοχικά και διχοτομικά δεδομένα συνεχίζουν.

    Σήμερα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εκπτώσεων στο Κυπριακό και συνεπώς αυτό που απαιτείται είναι η σταθερότητα σε ό,τι προνοεί το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρει το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της αυριανής 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    Το ΚΕΑ αναφέρει ότι ''η διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν μεταξύ των διαφορετικών σχολών σκέψης της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελεί τεράστιο λάθος τακτικής, αφού δίνει στην Τουρκία και στον Ραούφ Ντενκτάς την ευχέρεια των 'πρωτοβουλιών', χωρίς να υποχωρούν ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις τους''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας, καθώς ο υπουργός Υγείας, Μιρτσέα Μπεουράν σύμφωνα με έρευνα ιατρικής επιτροπής εμπλέκεται σε υπόθεση πλαστογραφίας και κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων.

    Ο Μπεουράν, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο "Κολτέα" στο Βουκουρέστι αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να εκδώσει μαζί με ομάδα γιατρών υπό την επίβλεψη του μία σειρά ιατρικών εγχειριδίων για φοιτητές και καθηγητές. Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε αλλά πρόσφατα ιατρική επιτροπή ανακάλυψε ότι ουσιαστικά ο Μπεουράν και η ομάδα του αντέγραφαν ξένες μελέτες και τις παρουσίαζαν ως προσωπικές τους έρευνες.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε και ο πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου υπερασπίστηκαν τον υπουργό Υγείας και δήλωσαν ότι είναι «αθώος και τίμιος».

    Ωστόσο η επιτροπή από το Ιατρικό και Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου «Κάρολ Νταβιλα» στο Βουκουρέστι άρχισε έρευνες και απεφάνθη ότι οι κατηγορίες για απάτη ευσταθούν. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ο πρώτος από 11 οδηγούς που έχει εκδώσει ο Μπεουράν είναι αντίγραφο αγγλικής μελέτης και ο έβδομος οδηγός είναι επίσης αντίγραφο γαλλικής ιατρικής μελέτης. Η επιτροπή πρότεινε στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου να απαλλάξει τον Μπεουράν από τα καθήκοντα του ως καθηγητή στο Ιδρυμα.

    Ο ίδιος ο Μπεουράν αρνείται τις κατηγορίες.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ Η ΕΜΨΥΧΩΣΗ

    Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Οι παρελάσεις και οι ασκήσεις μας πάντοτε έρχονται ορθολογιστικά να συνάδουν με τις γενικότερες πολιτικές, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννο Παπαντωνίου, ο κ. Μαυρονικόλας απαντώντας σε ερώτηση για επίδειξη οπλικών συστημάτων στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, είπε ότι ''η παρέλαση έχει ως στόχο την εμψύχωση και όχι αποκλειστικά και μόνο την επίδειξη πολεμικού υλικού''.

    Ο κ. Παπαντωνίου απαντώντας στην ίδια ερώτηση είπε ότι ''σημασία για τη θωράκιση της Κύπρου δεν έχει η επίδειξη, αλλά η παρουσία οπλικών συστημάτων''.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, ο κ. Παπαντωνίου είπε: ''Με τεχνάσματα δεν επιλύεται το Κυπριακό, χρειάζεται σοβαρότητα''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι τα ελικόπτερα ''Χιούι'' έχουν περιπέσει σε απραξία. Οπως είπε, για το θέμα θα υπάρξει σύντομα λύση. ''Αναμένουμε ότι θα έχουμε σύντομα λύση για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Παράταση δύο εβδομάδων έδωσε στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης για να καταθέσει τις απόψεις της αναφορικά με δύο προσφυγές Ελληνοκυπρίων για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους σε σχέση με την υπό κατοχή περιουσία τους.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά από σχετικό αίτημα της Αγκυρας, ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Ελβετός Luzius Wildhaber έδωσε διορία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην τουρκική κυβέρνηση για να υποβάλει τις θέσεις και τα επιχειρήματά της γιατί η λεγόμενη επιτροπή περιουσιών συνιστά εσωτερικό ένδικο μέσο που οι αιτητές θα πρέπει να εξαντλήσουν πριν προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

    Η υπόθεση αυτή αφορά δύο προσφυγές που καταχώρησαν δύο Ελληνοκύπριοι εναντίον της Τουρκίας και χθες με επιστολή το Δικαστήριο ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι έχει δοθεί στην Τουρκία παράταση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να παραθέσει τις απόψεις της.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΑ

    Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Η οποιαδήποτε απειλή στο μέλλον εναντίον του κυπριακού εδάφους είναι απειλή κατά της ΕΕ και φέρει τις συνέπειες που έχει οποιαδήποτε απειλή εναντίον οποιουδήποτε άλλου τμήματος της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κυριάκο Μαυρονικόλα, ο κ. Παπαντωνίου είπε πως ''τώρα η Κύπρος είναι ισχυρότερη, είναι ισχυρότερη πολιτικά αλλά ισχυρότερη και αμυντικά''.

    Πρόσθεσε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''άλλαξε τους όρους και τους συσχετισμούς, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας'', τονίζοντας ότι ''η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία είναι η γραμμή που χωρίζει την Τουρκία από την ΕΕ''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΡΙΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Τέσσερα παιχνίδια κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ (2η αγωνιστική της Β' φάσης) που θα αναδείξουν τις τέσσερις ομάδες που θα συνεχίσουν στο θεσμό, θα διεξαχθούν αύριο. Από αυτές θα αναδειχθεί η τελική τετράδα που θα διεκδικήσει το τρόπαιο για τη σεζόν 2003-2004. Εκτός μάχης από την 1η αγωνιστική βρίσκεται ήδη ο κάτοχος του τίτλου ΠΑΟ, καθώς και οι ομάδες του Αμαρουσίου, του Ηρακλείου, του Πανιωνίου, του ΠΑΟΚ, της Ξάνθης, του Ηλυσιακού και του Π. Φάληρου.

    Το αυριανό πρόγραμμα του κυπέλλου είναι:

    Ιβανόφειο 17.00 Ηρακλής - Αρης (ΕΤ-1) Kαρούσης - Xριστοδούλου

    Α. Παπανδρέου 18.00 Περιστέρι - Μακεδονικός Παπαδημητρίου - Αφεντουλίδης

    Ν.Φιλαδέλφειας 18.00 Ιωνικός ΝΦ - Απόλλων Π. Κορομηλάς - Τανατζής

    3ο Ανω Λιοσίων 19.15 ΑΕΚ - Ολυμπιακός (ΕΤ-1) Zαβλανός - Σχινάς.

    [21] ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΟΠΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ 12 ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ Α1 ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΟΠΕ επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση της ολομέλειας των σωματείων ΤΑΑ και του προεδρείου της Ομοσπονδίας για την συμμετοχή και των 12 ομάδων στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών. Επίσης αποφάσισε ομόφωνα να παρέμβει η Ομοσπονδία υπέρ των δύο σωματείων ΕΑ Πατρών και ΑΕ Νίκαια κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΑΣΕΑΔ στις 2 Οκτωβρίου και να εκπροσωπήσει το προεδρείο και τα υπόλοιπα 10 σωματεία.

    Εξάλλου το ερχόμενο Σάββατο ξεκινούν οι υποχρεώσεις των ομάδων βόλεϊ ανδρών και γυναικών.

    Το πρόγραμμα είναι:

    Α1 Ανδρών

    Γήπεδο ΠΑΟΚ - 17.00: ΠΑΟΚ - Αρης (Αντωνούλης - Γεωργιάδης)

    Γήπεδο Γλυφάδας - 18.00: Ολυμπιακός - Ρέθυμνο (Ράπτης - Αγάθος)

    Γήπεδο Ορεστιάδας - 19.00: Ορεστιάδα - Παγκράτι (Μιχελινάκης - Μυρόθεος)

    Γήπεδο Παναθηναϊκού - 19.00: ΠΑΟ - ΑΕΚ (Ρουσάκης - Γεωργουλέας).

    Ολοι οι αγώνες γίνονται το Σάββατο

    Α1 Γυναικών

    Γήπεδο Νεάπολης Λάρισας - 19.30: Λάρισα - Βύρωνας/ Αγ. Σώστης (Αμασιάδης - Μυρόθεος Ν)

    Γήπεδο Ζηρινείου - 18.00: Ηρακλής - Πανελλήνιος (Ιορδανίδης - Τριανταφύλλου)

    Γήπεδο Παναθηναϊκού - 16.00: ΠΑΟ - Αίαντας (Ανδρονικίδης - Καπάνταης).

    Γήπεδο Κερατσινίου - 18.00: Απολλώνιος - Βριλήσσια (Βαρθαλίτης - Νικολόπουλος)

    Γήπεδο ΠΑΟΚ - 13.30: Φιλαθλητικός - Ολυμπιακός (Θέμελης - Σιμίδης)

    Γήπεδο Μαρκοπούλου - 18.00: Μαρκόπουλο - Αρης (Βασιλειάδης - Βουδούρης).

    Ολοι οι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο.

    [22] ΝΙΚΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Επέστρεψε στις νίκες η Λένα Δανιηλίδου. Μετά από αρκετές αποτυχημένες εμφανίσεις στα διάφορα Γκραν Πρι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια επικράτησε με 7-5, 6-3 της Αμερικανίδας Μέγκαν Σόνεσι που είναι Νο19 στον κόσμο και προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο του τουρνουά «Κρέμλιν Καπ» που διεξάγεται στη Μόσχα. Επόμενος αντίπαλος της Δανιηλίδου θα είναι η νικήτρια της συνάντησης ανάμεσα στην Τίνα Πίσνικ από τη Σλοβενία και την Ρωσίδα Ελενα Λικόβτσεβα. 

    [23] ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Μπορεί οι παίκτες του Ηρακλή να σκέφτονται περισσότερο το ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟ την ερχόμενη Κυριακή, ωστόσο πρέπει να ξεπεράσουν πρώτα το εμπόδιο της Θύελας Πατρών για το θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας. Στο αυριανό παιχνίδι της Ν. Ευκαρπίας που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ο προπονητής της ομάδας, Ευγένιος Γκέραρντ θα προσπαθήσει να βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική κατάσταση των παικτών, παρά το γεγονός ότι η αυριανή αντίπαλος είναι μικρότερης δυναμικότητας.

    Στη σημερινή προπόνηση ο Ηλίας Πουρσανίδης ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τον τραυματισμό του για να είναι έτοιμος για το ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟ, ενώ το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την στράτευση του Νίκου Μαχλά δεν φαίνεται να ανησυχεί τους διοικούντες της ΠΑΕ.

    Στην αποστολή για τον αγώνα με τη Θύελλα Πατρών μετέχουν οι εξής παίκτες: Φοφόνκα, Χολβάιν, Κουχάρσκι, Μίετσελ, Σνάουτσνερ, Διλμπέρης, Δρούγας, Ιωάννου, Καπετάνος Παντελής, Κατσαμπής, Κελπέκης, Κιάσσος, Λαγός, Μαχλάς, Μπαχράμης, Νατσούρας, Νεμπεγλέρας, Ξενίδης και Παπαζαχαρίας.

    [24] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Νέο πρόβλημα παρουσιάστηκε σήμερα στην ΠΑΕ Αρης. Αυτή τη φορά από τη ΔΕΗ η οποία ειδοποίησε ότι αν δεν εξοφληθεί ο λογαριασμός της τότε θα αναγκαστεί να κόψει το ρεύμα στο γήπεδο Χαριλάου. Ο ανεξόφλητος λογαριασμός της αγγίζει τα 6.000 ευρώ και σε περίπτωση που δεν πληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας τότε η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να κόψει την παροχή. Η συγκεκριμένη είδηση δημιούργησε μια αναστάτωση στη διοίκηση της ΠΑΕ που αμέσως στράφηκε κατά του ερασιτέχνη, λέγοντας πως το γήπεδο ανήκει σε αυτόν και όφειλε να διευθετήσει την εκκρεμότητα.

    Στο μεταξύ όλοι περιμένουν την γενική συνέλευση του Α.Σ Αρη που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη και στην οποία θα επιχειρηθεί να βγει μια οικουμενική διοίκηση, που θα έχει ως στόχο το καλό του Αρη.

    Από την άλλη καμιά εξέλιξη δεν σημειώθηκε στο θέμα του Αγγελου Χαριστέα. Ο διεθνής επιθετικός εμμένει στην απόφασή του για μεγάλη προκαταβολή και λίγες δόσεις. Ομως ο Σωτήρης Καραμπέρης θεωρεί ότι η υπόθεση είναι σε καλό δρόμο και δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα με την ΕΕΑ.

    [25] Ο ΧΑΜΕΝΕΪ ΖΗΤΗΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Τεχεράνη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι πρέπει να συνενωθούν οι χώρες στη Μέση Ανατολή.

    ''Οι χώρες της Μέσης Ανατολής πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αμερικανικές βλέψεις τις αφορούν όλες και ότι μπορεί να τις οδηγήσουν σε αποτυχία, αλλά συνεργαζόμενες και με συντονισμό πολιτικής'' δήλωσε ο Χαμενέι.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι μετά τα γεγονότα στο Ιράκ, αλλά και τη χρόνια διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων, παρόμοια συνεργασία ''είναι αναγκαία''. ''Ας μεριμνήσουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής για την ενότητα και την ακεραιότητα του Ιράκ'', πρόσθεσε.

    Ο Χαμενέι συναντήθηκε με τον Σύρο αντιπρόεδρο Αμπντελχαλίμ Χαντάμ, που είχε επίσης συνάντηση με τον Ιρανό πρώην πρόεδρο Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί.

    [26] ΝΕΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΚΑΠΝΟΥ

    Οττάβα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Ένα νέο κινητό με ενσωματωμένους ανιχνευτές καπνού μπορεί να σώσει ζωές, σύμφωνα με τους εφευρέτες του συστήματος, αναφέρει το BBC.

    Το νέο κινητό θα έχει μπαταρίες με αισθητήρες που καταγράφουν τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα. Οι αισθητήρες θα αποθηκεύουν πληροφορίες, και θα προειδοποιούν τον ιδιοκτήτη εάν υπάρχουν ανησυχητικές αλλαγές.

    Οι Ρουμάνοι εφευρέτες Μαριάν Γκαβρίλα και Γκαμπριέλ Πατουλέα λένε ότι το σύστημα μπορεί να σώσει εκατοντάδες ζωές εάν ενσωματωθεί σε κινητά.

    Είχαν την έμπνευση όταν έμαθαν για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Γαλλία, όπου ένα τρένο ταξιδεύοντας από το Παρίσι στη Βιέννη έπιασε φωτιά, και συνέχισε να ταξιδεύει επί δύο ώρες χωρίς να το αντιληφθεί κανείς.

    Όπως σημειώνει ο κ. Γκαβρίλα ένα μόνο κινητό με αισθητήρες θα μπορούσε να σώσει δεκάδες ζωές.

    Όπως εξήγησαν οι δύο εφευρέτες, οι οποίοι κατοικούν στον Καναδά, το κινητό ανιχνεύει καπνό, αλλά και άλλα δηλητηριώδη αέρια όπως μεθάνιο και μονοξείδιο του άνθρακα.

    Το κινητό ελέγχει πληροφορίες για το περιβάλλον και τις συγκρίνει με τα ασφαλή επίπεδα.

    Αν οι αισθητήρες εντοπίσουν αλλαγή, το κινητό χτυπάει συναγερμό, είτε με ήχο ή φωτάκια. Μπορεί επίσης να προγραμματισθεί να στέλνει αυτόματα σήμα κινδύνου στα επείγοντα περιστατικά.

    Η καινοτομία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί το πρόβλημα των ελαττωματικών ανιχνευτών καπνού στα σπίτια.

    Πολλά τραγικά περιστατικά προκαλούνται από το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες τους ξεχνούν να αλλάξουν τις μπαταρίες. Οι περισσότεροι όμως θυμούνται να φορτίσουν τα κινητά τους.

    Όμως τα κινητά αυτά θα μπορούν να έχουν εφαρμογή μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Σε πολλούς βιομηχανικούς χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε δηλητηριώδη αέρια όπως το μεθάνιο, η χρήση κινητών απαγορεύεται καθώς είναι πηγή πιθανής ανάφλεξης.

    Οι Γκαβρίλεα και Πατουλέα ελπίζουν ότι κάποια εταιρία κινητών θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν πρωτότυπο. Εχουν ήδη πλησιάσει τις εταιρείες Nokia, Siemens και Sony Ericsson.

    Ένας εκπρόσωπος της Nokia είπε ότι οι ομάδες ερευνητών τους ασχολούνται με τον τομέα, σε μία προσπάθεια να κάνουν τα κινητά πιο 'έξυπνα'.

    Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει την εφεύρεση των δύο Ρουμάνων.

    [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ - ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

    Ριάντ, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναφέρθηκε σήμερα στο παλαιστινιακό ζήτημα και στην κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ σε συνάντηση που είχε με το βασιλιά Φαντ της Σαουδικής Αραβίας και με τον διάδοχο πρίγκιπα Αμπντάλα Μπεν Αμπντέλ Αζίζ στο Ριάντ, όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο SPA.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Βασιλιάς και ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή και αραβική σκηνή, και κυρίως την κατάσταση του παλαιστινιακού λαού, «θύματος του συνεχούς αποκλεισμού και των σφαγών που διενεργούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

    Στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, στην οποία παρέστησαν ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο πλευρών, συζητήθηκε και το θέμα του Ιράκ, καθώς και η θέση των δύο χωρών σχετικά με αυτό, οι οποίες υποστηρίζουν το δικαίωμα των Ιρακινών στην ανάληψη της εξουσίας από τους ίδιους.

    [28] ΤΥΝΗΣΙΑ: "ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ" ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Τύνιδα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Ενας Τυνήσιος "προσπάθησε να αυτοκτονήσει" ρίχνοντας το αυτοκίνητο του, ένα φορτηγό, στον τοίχο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τύνιδα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή.

    Ο Ναμπίλ Μπέν Τζαμπάλα, 39 ετών, "έβαλε φωτιά σε μια φιάλη αερίου που μετέφερε, αλλά τραυματίστηκε ελαφρά", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο Μπέν Τζαμπάλα δήλωσε ότι "ήθελε να αυτοκτονήσει επειδή δεν εξασφάλισε τη βίζα που θα του επέτρεπε να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να βρει την αμερικανίδα σύζυγο του".

    [29] ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Βαρσοβία, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Χιλιάδες οδηγοί ταξί παρέλυσαν σήμερα την κυκλοφορία στην Βαρσοβία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση εγκατάστασης ταμειακών μηχανών στα αυτοκίνητά τους.

    «Για ορισμένους οδηγούς αυτό θα είναι καταστροφή επειδή το κόστος της τοποθέτησης των ταμειακών ενδέχεται να είναι το μισό του κόστους του ταξί», δήλωσε στο Reuters αυτοκινητιστής, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

    [30] ΤΗ ΛΟΡΑ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟΥΣ Ο.Α. Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Τη σύζυγο του Αμερικανού Προέδρου Λόρα Μπους προσκάλεσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στο περιθώριο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO που διεξάγεται στο Παρίσι.

    Η Λόρα Μπους είναι επικεφαλής της Αμερικανικής Αντιπροσωπείας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επανέρχονται μετά από δεκαεννέα χρόνια στο καθεστώς του πλήρους μέλους της UNESCO ενισχύοντας έτσι την πολιτική εμβέλεια και αποτελεσματικότητα του Οργανισμού.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με το βοηθό υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για θέματα διεθνών Οργανισμών Τιμ Χολμς. Ο κ. Χολμς ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για την υποστήριξη που προσέφερε η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαδικασιών επανόδου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο καθεστώς του πλήρους μέλους της UNESCO.

    [31] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ UNESCO

    Παρίσι, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Τις θέσεις της εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής της Ελλάδας παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 32η Γενική Διάσκεψη της UNESCO o Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της σύναψης της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες για την προετοιμασία μία νέας μεγάλης διεθνούς σύμβασης που θα έχει ως αντικείμενό της την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας, έτσι ώστε τα θέματα του πολιτισμού να μην συζητούνται κατά τρόπο αποσπασματικό στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έθεσε το ζήτημα της προστασίας των μνημείων που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές και ζήτησε να υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ εξήγγειλε πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας σε συνεργασία με την UNESCO, για την προστασία, αναστήλωση και ανάδειξη χαρακτηριστικών μνημείων, που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλες τις ηπείρους.

    Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις εξελίξεις σε σχέση με τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στην οποία, όπως είναι γνωστό, η UNESCO μετέχει ως βασικός εταίρος. Έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, παρουσιάζοντας ενώπιον της UNESCO την πρόταση που έχει διατυπώσει η Ελλάδα και προς τη βρετανική κυβέρνηση και προς το Βρετανικό Μουσείο για τη δημιουργία μίας μεγάλης ενιαίας έκθεσης στους χώρους του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, είτε με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού των Μαρμάρων που βρίσκονται στο Λονδίνο, είτε με τη μορφή της δημιουργίας ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου μέσα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει.

    Τέλος, στο πεδίο του αθλητισμού, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να προωθηθεί η διεθνής σύμβαση αντιντόπινγκ της UNESCO, μετά και την υιοθέτηση του νέου κώδικα αντιντόπινγκ του WADA.

    Επισυνάπτεται η ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού

    «1. Επιτρέψτε μου, πριν από οτιδήποτε άλλο να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Γενικό Διευθυντή κ. Koοchiro Matsuura και τους συνεργάτες του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις υποθέσεις αυτού του Οργανισμού. Ο κ. Matsuura με τον γνωστό διακριτικό και ευγενικό του τρόπο διασφαλίζει συχνά μέσα σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες το κύρος και την αποτελεσματικότητα της UNESCO. Η επιστροφή των Η.Π.Α. στην UNESCO ως πλήρους μέλους είναι κάτι που χαιρετίζουμε και είναι απόδειξη του παγκοσμίου ρόλου που διαδραματίζει η UNESCO. Είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός για την διεθνή κοινότητα.

    2. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία για την προετοιμασία και τη σύναψη της διεθνούς σύμβασης για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα στήριξε εξαρχής την πρωτοβουλία αυτή του Γενικού Διευθυντή που διευρύνει κατά πολύ το πεδίο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατεύοντας ένα τεράστιο πλούτο άυλων πολιτιστικών αγαθών. Θεωρώ πώς είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε το σχέδιο της Σύμβασης.

    Ο νέος ελληνικός νόμος για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς που τέθηκε σε ισχύ το 2002 προστατεύει ήδη ρητά και κατά τρόπο ισότιμο προς τα υλικά στοιχεία, όλα τα άυλα τεκμήρια και τις άυλες εκφράσεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    3. Η τελευταία περίοδος έφερε για μια ακόμη φορά και με πολύ οξύ τρόπο στην επιφάνεια το ζήτημα της προστασίας των μνημείων που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές ή σε περιοχές κινδύνου ενόψει πιθανόν στρατιωτικών συγκρούσεων. Τόσο στην περίπτωση του Αφγανιστάν όσο και στην περίπτωση του Ιράκ κατέστη προφανές ότι η διεθνής κοινότητα δεν διαθέτει επαρκείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς προστασίας των ακινήτων και των κινητών μνημείων καθώς και των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των άλλων σημαντικών πολιτιστικών κτιρίων. Είναι προφανές ότι στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. πρέπει να λαμβάνεται ειδική και πρακτικά εφαρμόσιμη μέριμνα για το ζήτημα αυτό, ενώ η UNESCO κα οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί που εμπλέκονται στο θέματα αυτά πρέπει να μπορούν να ασκούν την αρμοδιότητά τους .

    Είχα την ευκαιρία να θέσω το ζήτημα αυτό τόσο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου 2002 που ήταν αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά, όσο και στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας το Μάιο εξέδωσε σχετικό ψήφισμα απευθυνόμενο πρωτίστως στην UNESCO.

    Η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει όλες τις σχετικές προσπάθειες της UNESCO χρηματοδοτώντας ειδικές δράσεις στο Αφγανιστάν και αλλού.

    4. Η πιο σημαντική από τις δράσεις αυτές αφορά μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για την προστασία, αναστήλωση και την ανάδειξη συμβολικών μνημείων που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλες τις ηπείρους. Τα χαρακτηριστικά αυτά μνημεία επιλέγονται με τη συνεργασία της UNESCO και χρηματοδοτούνται από την Ελληνική Κυβέρνησης που θέλει να στείλει έτσι το μήνυμα του πολιτισμού της ειρήνης σε όλο τον κόσμο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Επιτρέψετε μου να αναφερθώ επίσης στο πρόγραμμα «Ο δρόμος της Ελιάς» ένας δρόμος πλούσιος σε συμβολική αξία και σε υποσχέσεις για την ανάπτυξη πρωτίστως της περιοχής της Μεσογείου.

    Άλλωστε, η UNESCO με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Διάσκεψης ήδη από το 1997 είναι βασικός εταίρος της Ελλάδας στη διοργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που θα κορυφωθεί το 2004, έτος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα είναι αφενός μεν ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου που πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο κα σε άλλες χώρες, αφετέρου δε μια μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία. Αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την UNESCO, τη σύσταση του Διεθνούς Ιδρύματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, τη διαδικασία των βραβείων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που θα πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 2004, τη συνεργασία με τη UNICEF για τον εμβολιασμό 1.500.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, τη δημιουργία Εθνικών Επιτροπών που θα συναντηθούν στην Αθήνα στις αρχές του 2004 και πολλές άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο να προβάλλουν την πολιτιστική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων τώρα που αυτοί επιστρέφουν στην ιστορική τους αφετηρία , στην Ελλάδα. Κυρίως όμως έχουν ως στόχο να στείλουν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα του «Πολιτισμού των Πολιτισμών», το μήνυμα του σεβασμού και της αποδοχής του άλλου. Το μήνυμα του πολιτισμού της επιβίωσης που για πολλές περιοχές του πλανήτη είναι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι άνθρωποι.

    Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή, την Εκτελεστική Επιτροπή και τα στελέχη της UNESCO για τη θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν την ιδέα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που θέλουμε να διατηρηθεί ως θεσμός κα μετά το 2004 σε συνεργασία με τις επόμενες ολυμπιακές πόλεις.

    5. Η πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και η ανάγκη να συγκροτηθεί ένας «Πολιτισμός των Πολιτισμών» ως απάντηση στις επικίνδυνες γεωπολιτικές θεωρίες της σύγκρουσης των πολιτισμών, φέρνει στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα της διεθνούς πολιτιστικής πολιτικής που είναι το ζήτημα της πολιτιστικής πολυμορφίας. Η πολιτιστική πολυμορφία τόσο στο εσωτερικό κάθε κράτους όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, είναι όρος για την επιβίωση των πολιτιστικών ταυτοτήτων αλλά και για το σεβασμό στην πράξη της πολιτιστικής ελευθερίας που συμπεριλαμβάνει πολλά επιμέρους δικαιώματα.

    Η εποχή της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης στο πεδίο του πολιτισμού φαίνεται να προκαλεί αντιφατικά φαινόμενα. Αφενός φαινόμενα πολιτιστικής ομοιομορφίας που αναιρούν την ουσία της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης κάθε κοινωνίας. Αφετέρου φαινόμενα «σύγκρουσης των πολιτισμών» που προέρχονται κυρίως από μια δυτικοκεντρική αντίληψη του κόσμου. Η απάντηση στην αντίφαση αυτή είναι η συγκρότηση ενός «Πολιτισμού των Πολιτισμών» και ο σεβασμός της πολιτιστικής πολυμορφίας τόσο υπό την εσωτερική όσο και υπό την διεθνή της διάσταση.

    Βασικό διεθνές Forum για τον πολιτισμό αλλά και για τη λεγόμενη πολιτιστική βιομηχανία δεν μπορεί να είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Ο ρόλος αυτός ανήκει στην UNESCO που πρέπει να αναδείξει ως προτεραιότητά της τώρα την προετοιμασία μιας διεθνούς σύμβασης για την πολιτιστική πολυμορφία. Η πρόταση αυτή που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Πολιτιστικής Πολιτικής, αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη. Αυτή πρέπει να είναι η επόμενη προτεραιότητά μας.

    6. Στο πεδίο του αθλητισμού ως πρώτη προτεραιότητα έχει αναδειχθεί η προετοιμασία μιας διεθνούς σύμβασης αντιντόπινγκ που να μπορεί να λειτουργεί ως αποτελεσματικό νομικό εργαλείο στο πεδίο του διεθνούς δικαίου, μετά και την υιοθέτηση του νέου κώδικα αντιντόπινγκ του WADA.

    7. Τέλος, θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω προς τον κ. Γενικό Διευθυντή τις θερμές ευχαριστίες της Ελλάδας για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει η UNESCO στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι κινητά μνημεία, όπως αυτά που βρίσκονται σε πολλά μουσεία του κόσμου προερχόμενα από άλλες χώρες. Είναι τμήματα ενός ενιαίου ακινήτου μνημείου, του μεγαλύτερου μνημείου της αρχαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις επαφές μας με τη βρετανική κυβέρνηση και στις επαφές του Μουσείου της Ακρόπολης με το Βρετανικό Μουσείο. Ανεξάρτητα από τα νομικά και ιστορικά δικαιώματα της Ελλάδος, η προσέγγιση μας είναι πολιτική και πολιτιστική. Πρότασή μας είναι να συγκροτηθεί μια ενιαία έκθεση των Μαρμάρων, είτε με τη μορφή ενός μακροχρόνιου δανείου των Μαρμάρων που βρίσκονται στο Λονδίνο, είτε με τη μορφή της δημιουργίας ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Αθήνα, στο κτίριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης σε οπτική επαφή με τον Παρθενώνα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004 είναι μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να σταλεί με τον τρόπο αυτό το μήνυμα του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

    8. Η Ελλάδα την περίοδο αυτή βρίσκεται στην τελική φάση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κεντρικό μήνυμα των αγώνων αυτών είναι το ανθρώπινο μέτρο και η επιστροφή στην αυθεντικότητα των τόπων, των τοπίων και των ιδεών του ολυμπιακού κινήματος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποκτούν έτσι μια τεράστια πολιτιστική υπεραξία. Καθώς είμαι υπεύθυνος όλης της ολυμπιακής προετοιμασίας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι αγώνες της Αθήνας θα είναι τεχνικά άψογοι και θα στείλουν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας. Σας περιμένουμε εκεί».

    [32] "ΕΒΔΟΜΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ" ΣΤΟ 16o ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Ένα μεγάλο αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το αθλητικό πνεύμα στον κινηματογράφο, περιλαμβάνει φέτος το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που διοργανώνει για 16η χρονιά η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», από τις 3 έως τις 16 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

    Υπό τον τίτλο «Εβδομη Τέχνη και Ολυμπιάδα» και σε συνεργασία με την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», θα προβληθούν στο διάστημα 10-16 Οκτωβρίου, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, όπως οι «?oup de tete» του Ζαν- Ζακ Ανό, «Αλί» του Μάικλ Μαν, «Οι δρόμοι της φωτιάς» του Hugh Hudson κ.ά.

    Οι κινηματογραφόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να δούνε και το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ «Οlympia 36» της πρόσφατα αποθανούσας Λένι Ρίφενσταλ, αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες «του Χίτλερ», το 1936.

    Ο κινηματογράφος «Απόλλων» θα φιλοξενήσει, για πρώτη φορά «μαζί», τον Χίτσκοκ με τον Σαββόπουλο: Θα προβληθεί η βωβή ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ The Ring (1927), με ζωντανή μουσική γραμμένη από τον Διονύση Σαββόπουλο.

    Περισσότερες από 100 ταινίες περιλαμβάνει φέτος το Πανόραμα, όπως είπε ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας», Σεραφείμ Φυντανίδης, σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, στην οποία έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών που είναι: Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ο Δήμος της Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ιταλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκέτε, το Βρετανικό Συμβούλιο.

    «Ο κινηματογράφος αξίζει να βοηθηθεί για να αναγεννηθεί» είπε ο κ. Φυντανίδης, τονίζοντας την ανάγκη υποστήριξης ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

    Είπε χαρακτηριστικά πως η μεγάλη οθόνη σημαίνει και μεγάλη απόλαυση. Αναρωτήθηκε δε, γιατί πρέπει να βλέπει κανείς θρίλερ στην τηλεόραση το βράδυ και πρόσθεσε πως οι ταινίες, που προβάλλονται στη μικρή οθόνη, έχουν προβλέψιμη πλοκή, ενώ στο τέλος θριαμβεύουν οι δυνατοί.

    Στις αβάν- πρεμιέρ νέων ταινιών, που θα προβληθούν στους κινηματογράφους «Απόλλων» και «Αστυ», την πρώτη εβδομάδα του Πανοράματος (3-9 Οκτωβρίου) έχει συμπεριληφθεί και η καινούρια ταινία του Γούντι Αλεν «Anything Else», ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα, με άπαιχτες ευρωπαϊκές ταινίες, είναι και η "Cheeky" του Βρετανού Ντέιβιντ Θιούλις, που δεν έχει βγει ακόμη στις αίθουσες προβολής στο Λονδίνο.

    Ο κριτικός κινηματογράφου Ν. Φ. Μικελίδης παρουσίασε τα αφιερώματα του 16ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που είναι:

    - Στην Ιταλίδα σκηνοθέτρια Λίνα Βερτμίλερ

    - Στον Γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς

    - Στις ταινίες που γυρίστηκαν με βάση έργα του Ζορζ Σιμενόν , με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων.

    Προβολές ορισμένων ταινιών από τα έργα του Σιμενόν και άλλων γαλλικών ταινιών θα γίνουν και στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην Αθήνα.

    Ακόμη, περιλαμβάνονται αφιερώματα στους Νίκο Κούρκουλο και Δέσπω Διαμαντίδου, καθώς και σε άλλους ηθοποιούς, όπως τον Σουηδό Μαξ φον Σίντοβ, τακτικό πρωταγωνιστή στις ταινίες του Ινγκμαρ Μπέργκμαν και τον Βρετανό Μάικλ Κέιν.

    Φέτος, το Πανόραμα κάνει και ειδικό αφιέρωμα στις ταινίες μικρού μήκους, τελικές υποψήφιες για το βραβείο UIP 2002 της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

    Σημειώνεται ότι παράλληλα με το Πανόραμα, διοργανώνεται μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες και αφίσες με θέμα τον αθλητισμό στον κινηματογράφο, σε αίθουσα της Αθηναϊδας, από τις 6 έως τις 18 Οκτωβρίου.

    Κ. Κούτρα

    [33] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΩΪΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ Μ. ΚΑΜΠΕΡΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (17:14 UTC+2)

    Λογοτεχνικό πρωινό αφιερωμένο στον οδοντίατρο - λογοτέχνη Μιχάλη Καμπέρογλου, διοργανώνει το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 11:30 το πρωί, ο Συνεταιρισμός Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα που διαθέτει, στην οδό Τσιμισκή 43.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει παρουσίαση του ποιητικού και συγγραφικού έργου του κ. Καμπέρογλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χαράλαμπος Κτενίδης.

    Ο κ. Καμπέρογλου γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1949 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και ασκεί το επάγγελμα του οδοντογιατρού. Με τη λογοτεχνία και ειδικότερα με την ποίηση ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια. Το 1990 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή "Χαραμάδα" της οποίας τρία ποιήματα περιλαμβάνονται στην ανθολογία "Σύγχρονοι γιατροί ποιητές".

    Το 1992 τιμήθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα "Μακεδονία" της ΕΛΒΕ.

    Έχει τιμηθεί επίσης από τον ΣΕΒΕ, την Ενωση Λογοτεχνών Ελλάδας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Αρμενίων Κομοτηνής. Το 1997 πήρε τον πρώτο έπαινο για το ποίημα "Δήλος" σε πανελλήνιο διαγωνισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας.

    Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές "Χαραμάδα" (1990), "Ενδόμυχα" (1995), "Το χρώμα των στιγμών" (1998) στη σειρά "Μελτεμάκια" και τα μυθιστορήματα "Το δέντρο που φυτέψαμε" (1997), "Το άρωμα της βροχής" (1999), "Υπερος και Αλόη" (2001).

    [34] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΜΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 (14:54 UTC+2)

    Σειρά σεμιναρίων για τον κινηματογράφο εγκαινιάζει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος και σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και δημιουργούς από το χώρο του κινηματογράφου και της τέχνης.

    Οι 19 συναντήσεις του Α' Κύκλου των σεμιναρίων θα γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη από 18.00 έως 21.00, ξεκινώντας από τις 10 Νοεμβρίου, στους χώρους του ΜΚΘ. Οι εισηγητές του Α' Κύκλου είναι οι: Μιχάλης Κοκκώνης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα της αγγλικής φιλολογίας του ΑΠΘ και Γρηγόρης Πασχαλίδης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

    Οι ενότητες που θα διαπραγματευτεί ο Α' Κύκλος των σεμιναρίων είναι:

    - κινηματογραφική γλώσσα

    - βασικές μορφές του κινηματογραφικού λόγου

    - ιστορίες του κινηματογράφου

    - σχολές - ρεύματα

    - κινηματογραφικά είδη

    - ελληνικός κινηματογράφος

    Το κόστος εγγραφής στον Α' Κύκλο είναι 35 ευρώ, ενώ οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 30 September 2003 - 18:13:54 UTC