Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
  • [02] ΚΑΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΦΕΤΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΓΚΙΟΥΛ
  • [03] ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΜΑΡΙΑ
  • [04] ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΡΕΪ
  • [05] ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [07] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η
  • [08] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ
  • [09] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [10] ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2004 ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΠΚτΠ
  • [11] ΕΡΓΟ 12,8 ΕΚ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΑΝΕΛΑΒΕ Η
  • [12] ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Η Ε.Τ.Α.
  • [13] ΟΤΕ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΑ ΕΚΠΤΩΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ
  • [14] Ο Δ.ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [15] ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ
  • [16] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [18] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [19] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΠΙΚ ΣΕΓΚΕΝΤ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [21] ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ - ΦΕΡΟΕΣ ΝΗΣΟΙ 3-0
  • [22] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗ Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΛΙΑΝΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
  • [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ
  • [25] ΠΡΟΝΤΙ: "ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ" ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΡΕΪ
  • [26] Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [27] ΜΠΟΥΣ: ΤΟ ΙΡΑΚ "ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ" ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [28] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ
  • [29] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΜΣΤ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2004
  • [31] ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΞΕΝΑΚΗ ΣΤΟ ΚΜΣΤ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΜΣΤ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
  • [33] "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ" ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΜΣ
  • [34] ΔΥΟ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Στις χθεσινές κινητοποιήσεις των αστυνομικών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. ''Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και όπως η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αυθαιρετεί το ίδιο δικαίωμα δεν έχουν και οι πολίτες. Η συνδικαλιστική ηγεσία των αστυνομικών υπαλλήλων δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα'' δήλωσε ο πρωθυπουργός και απέδωσε ευθύνες στην ''αδιαφορία'' της συνδικαλιστικής ηγεσίας προς τις εκκλήσεις του εισαγγελέα να πάψει την καθ΄ όλα παράνομη πολιορκία και να αρθεί ο αποκλεισμός του υπουργείου. Η συνδικαλιστική ηγεσία των αστυνομικών υπαλλήλων πιστεύει ότι μπορεί να υπακούει σε κάποιο δικό της νόμο. Η κυβέρνηση και η κοινωνία δεν θα ανεχθούν τέτοιες συμπεριφορές».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε τέλος εντολή στον αρμόδιο υπουργό κ. Φλωρίδη να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους αποδειχθεί ότι δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές.

    Επί του ιδίου θέματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας κάλεσε τη Ν.Δ. να πει ευθέως ποια είναι η θέση της απέναντι στα χθεσινά ακραία φαινόμενα γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, «η σιωπή πλέον δεν είναι χρυσός, αλλά οδηγεί στην εντύπωση μιας ανοχής απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα ή το χειρότερο μιας έμμεσης συγκάλυψης».

    Τέλος, ο κ. Πρωτόπαπας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει περαιτέρω αυξήσεις διότι παραπέρα οικονομικές κινήσεις θα προκαλέσουν ιδιαίτερα δυσάρεστα οικονομικά αποτελέσματα για τον απλό πολίτη.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΚΑΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΦΕΤΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΓΚΙΟΥΛ

    Αττάλεια, 9 Οκτωβρίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Να μην διεξαχθεί καμιά στρατιωτική άσκηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο φέτος, συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αττάλεια, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, και της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Συγκεκριμένα, οι κύριοι Παπανδρέου και Γκιουλ αποφάσισαν να ματαιωθούν για φέτος οι ασκήσεις «Νικηφόρος», «Τοξότης», "Μπαρμπαρόσα" και "Ταύρος".

    [03] ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2003 (16:10 UTC+2)

    Αποχωρεί από το Συνασπισμό και παραιτείται από βουλευτής η Μαρία Δαμανάκη, όπως ανακοίνωσε η ίδια στους δημοσιογράφους, μια μέρα μετά την επιστολή που έστειλε στην ηγεσία του ΣΥΝ με την οποία δήλωνε ότι δεν θα ήταν υποψήφια στις προσεχείς εκλογές αλλά θα παρέμενε βουλευτής μέχρι την εξάντληση της θητείας.

    «Παραιτούμαι από τη Βουλή, παραιτούμαι από το Συνασπισμό αλλά δεν παραιτούμαι από την πολιτική ζωή» είπε χαρακτηριστικά η κα Δαμανάκη και πρόσθεσε πως διατηρεί το δικαίωμα να λέει ελεύθερα τη γνώμη της για όλα τα ζητήματα.

    Όπως εξήγησε δεν μπορεί να είναι σ' ένα κόμμα η ηγεσία του οποίου επέλεξε την προεκλογική περίοδο για να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά εσωκομματικούς αντιπάλους. Κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΝ ότι διοχέτευσε πληροφορίες στον Τύπο προκειμένου να την σπιλώσει ηθικά και πολιτικά.

    Τη θέση της κας Δαμανάκη στη Βουλή θα καταλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης, πρώτος επιλαχών του ΣΥΝ στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Ο κ. Δραγασάκης είναι οικονομολόγος, μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του Συνασπισμού και πρώην βουλευτής.

    [04] ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΡΕΪ

    Ραμάλα, 9 Οκτωβρίου 2003 (16:31 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι υπέβαλε την παραίτησή του, ανακοινώθηκε σήμερα από πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ. ''Ο Κορέι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο'', δήλωσε η πηγή, ενώ μία άλλη είπε ότι "ο Κορέι είπε στον Αραφάτ ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση και ότι δεν θέλει πια να είναι πρωθυπουργός".

    Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε η αναβολή της συνόδου του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Κορέι επρόκειτο να προβεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

    Η αναβολή αποφασίσθηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ των βουλευτών σχετικά με τις έκτακτες εξουσίες των μελών της οκταμελούς κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

    [05] ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Στο κενό έπεσαν τελικά οι συκοφαντικές καταγγελίες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αρμενίας περί δωροδοκίας ποδοσφαιριστών της στον αγώνα Ελλάδας - Αρμενίας που έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου. Αυτό φαίνεται από αναφορά που έστειλε σήμερα η ΟΥΕΦΑ στην ΕΠΟ, έπειτα από σχετική έρευνα που διενέργησε μετά την αίτηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας για διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Το πλήρες κείμενο της αναφοράς που έστειλε η ΟΥΕΦΑ στην ΕΠΟ είναι το ακόλουθο: «Σήμερα ο Πειθαρχικός Επιθεωρητής στον οποίο ανατέθηκε η έρευνα για τον παραπάνω αγώνα, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση τα παρακάτω: Η ΟΥΕΦΑ επιθυμεί να διαλευκάνει το θέμα των κατηγοριών για απόπειρα δωροδοκίας, που έγιναν από τον πρόεδρο της Αρμενικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, σε σχέση με τον αγώνα ανάμεσα στην Αρμενία και την Ελλάδα για τα προκριματικά του EURO 2004, που έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 2003. Ο Πειθαρχικός Επιθεωρητής ανέφερε ότι διάφορες γραπτές διευκρινίσεις και προφορικές ερωταποκρίσεις έλαβαν χώρα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής μεταξύ της υποτιθέμενης επαφής από την Ελλάδα, και του προέδρου της Αρμενικής Ομοσπονδίας. Επίσης, ακουστικές καταγραφές αναλύονται και συγκρίνονται με καταγραφές του κατηγορούμενου.

    Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και δε θα τερματιστεί πριν το τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση έως σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι, δεν υπήρξε τίποτα το αντικανονικό αναφορικά με τον υπό έρευνα αγώνα των προκριματικών του EURO 2004 και δεν υπάρχουν ενδείξεις από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει ότι, είτε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, είτε ο πρόεδρός της, είχαν αναμειχθεί σε οτιδήποτε το αντικανονικό.

    Ως εκ τούτου, η κατάσταση στον 6ο Προκριματικό Όμιλο παραμένει ανεπηρέαστη και οι νικητές θα προκύψουν από τα αποτελέσματα στους αγωνιστικούς χώρους.

    Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη στάση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο ζήτημα που προς στιγμήν δημιουργήθηκε, για δήθεν απόπειρα δωροδοκίας, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η Εθνική Ομάδα Ανδρών, πανάξια και αγωνιζόμενη μόνο μέσα στα γήπεδα, είναι στην πρώτη θέση του 6ου ομίλου της προκριματικής φάσης".

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Για πανικό της κυβέρνησης κάνει λόγο το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τουσιάκης, με αφορμή τα επεισόδια που συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Σύνταγμα μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και συνδικαλιστών της αστυνομίας, οι οποίοι διαδήλωναν μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Ο κ. Τουσιάκης σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αποκάλυψαν χθες πως εννοούν τη δημοκρατία στον τόπο μας, βαφτίζοντας «στάση από ενόπλους» μια ειρηνική διαμαρτυρία και διατάσσοντας στη συνέχεια την καταστολή της.

    Παράλληλα καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει δημόσια συγνώμη και τον υπουγό Δημόσιας Τάξης να παραιτηθεί ενώ ζητά τον καταλογισμό ευθυνών.

    [07] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Σημαντική χειρονομία για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, την απόφαση να ματαιωθούν φέτος οι στρατιωτικές ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Τοξότης» της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς και «Μπαρμπαρόσα» και «Ταύρος» της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που συνήθως πραγματοποιούνται αυτή την εποχή στην Κύπρο.

    Μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης στην Αττάλεια με τον τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σημαντική, όπως είπε, απόφαση για ματαίωση των μεγάλων αυτών στρατιωτικών ασκήσεων, τονίζοντας πως πρόκειται για μια χειρονομία που θα συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη επίσκεψη του τούρκου ομολόγου του στην Αθήνα, επισημαίνοντας πως η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έναν τομέα που, όπως τόνισε, οι δυο χώρες μπορούν να συνεργαστούν.

    Οπως, μάλιστα, διευκρίνισε, «ανάμεσα στους τομείς της συνεργασίας των δύο χωρών είναι φυσικά και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή η συνεργασία για την ειρήνη και την εκεχειρία», στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η ματαίωση διεξαγωγής των στρατιωτικών ασκήσεων.

    [08] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    «Η αποχώρηση της Μαρίας Δαμανάκη από τον ΣΥΝ είναι δική της επιλογή και γι αυτήν θα κριθεί από τον κόσμο της Αριστεράς και τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος υπό την προεδρία του οποίου συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και εξέτασαν το θέμα που ανέκυψε μετά την απόφαση της πρώην Προέδρου του ΣΥΝ να μην κατέλθει στις προσεχείς εκλογές ως υποψηφία του, αλλά και οποιουδήποτε άλλου κόμματος

    «Ο ΣΥΝ, κόμμα του διαλόγου και του σεβασμού των απόψεων, θα συνεχίσει σταθερά και με συνέπεια την πορεία του. Ο ΣΥΝ θα πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις τον δικομματισμό και δεν θα παγιδευτεί στα εκβιαστικά διλήμματα που ενόψει εκλογών επιχειρεί να θέσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», επισήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    «Η συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η σύγκλιση πολιτικών που χαρακτηρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα φέρνει στην επιφάνεια το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών.

    Το εάν δηλαδή πέρα από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. θα υπάρχει η εναλλακτική και προς τους δύο πρόταση και πολιτική», πρόσθεσε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι «ο ΣΥΝ αντιπαρατίθεται στις συντηρητικές - νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όπου κι αν προέρχονται. Και θα αγωνιστεί μαζί με όλες τις δυνάμεις με τις οποίες συμπορεύτηκε στα κινήματα κατά του πολέμου και του νεοφιλελευθερισμού ώστε στη νέα Βουλή η φωνή της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς και Οικολογίας, η φωνή του ΣΥΝ να είναι πιο ισχυρή».

    Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι "με αυτήν την πολιτική υπηρετούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων κι ότι βρισκόμαστε σε απόλυτη αντιστοίχιση με την θέληση των αριστερών πολιτών».

    [09] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Η υπογραφή συμφωνίας (LOA) μεταξύ Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδος και Τουρκίας για τους νέους αεροδιαδρόμους, είναι το θέμα ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων, που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος.

    Οπως επισημαίνει στο εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών της Τουρκίας (AIP TURKEY), στη σελίδα ENR 2,1 1/05.9.2002 αμφισβητούνται τα FIR Αθηνών και Λευκωσίας και αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το FIR Αθηνών είναι ''πλασματικό'' και ''άνευ νομικής βάσεως''.

    «Στο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών πληροφοριών της Ελλάδας και συγκεκριμένα στη σελίδα RAC 1-1-2/20.3.2003 αναφέρεται ότι ''απαιτούνται υποχρεωτικά η συμπλήρωση στα σχέδια πτήσεως του χρόνου που τα αεροσκάφη διασταυρώνουν το FIR Αθηνών'', υπογραμμίζει ο κ. Σπηλιωτόπουλος και προσθέτει:

    «Σύμφωνα με το πρακτικό της 4ης προκαταρτικής σύσκεψης του ICAO για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 που έγινε στο Παρίσι 26-27.8.2003 ανελήφθη διεθνής υποχρέωση υπογραφής γραπτής συμφωνίας με την Τουρκία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2003 για όλο το πλέγμα των αεροδιαδρόμων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας».

    «Οταν η Τουρκία θέτει ρητώς νομική αμφισβήτηση για το FIR Αθηνών και η Ελλάδα δέχεται να υπογράψει τέτοια συμφωνία, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες, αφού δεν φρόντισε προηγουμένως να άρει την επικίνδυνη για τα συμφέροντά μας τουρκική αυτή αμφισβήτηση», τονίζει.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ρωτά τους υπουργούς αν η Τουρκία θα άρει μονομερώς αυτά που αναφέρει για το FIR Αθηνών στο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών (AIP), αν θα διατηρηθεί η ελληνική απαίτηση που αναφέρεται στο AIP της Ελλάδος για υποχρεωτική συμπλήρωση στο σχέδιο πτήσεως του χρόνου που τα αεροσκάφη διασταυρώνουν το FIR.

    Επίσης ζητά να ενημερωθεί για τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το LOA που θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας και να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο της προς υπογραφή συμφωνίας.

    [10] ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2004 ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΠΚτΠ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχει ολοκληρωθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΠΚτΠ), διατύπωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Γιάννης Καλογήρου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων.

    Όπως είπε ο κ. Καλογήρου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Infosystem, η πραγματική υλοποίηση του προγράμματος από την έναρξή του μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 10%. Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί το 80% του προγράμματος, ενώ ολοκληρώθηκε η ένταξη για χρηματοδότηση του 50% των έργων και έχουν γίνει οι συμβάσεις του 20% των έργων.

    Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα εντάχθηκε στο ΕΠΚτΠ το 46,4% των έργων που έχουν υποβληθεί, συνολικού προϋπολογισμού 1.316,7 εκατ. ευρώ και για το 13,2% αυτών έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις υλοποίησης.

    Ο κ. Καλογήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2003 θα έχει ενεργοποιηθεί το 40% του προγράμματος και θα αφορά 140 έργα, προϋπολογισμού 1.075 εκατ. ευρώ έως 1.130 εκατ. ευρώ.

    Πάντως, εντός του τρέχοντος έτους το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    - σε φάση υπογραφής συμβάσεων βρίσκονται 11 έργα, προϋπολογισμού 205 εκατ. Ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,2%,

    - σε φάση αξιολόγησης βρίσκονται 41 έργα, προϋπολογισμού ύψους 210 εκατ. Ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,4%

    - σε φάση υπογραφής συμβάσεων βρίσκονται 11 έργα, προϋπολογισμού 310 εκατ. Ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10,8%

    - υπό προκήρυξη βρίσκονται 76 έργα προϋπολογισμού 350 εκατ. Ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,4%

    Σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου, ήδη έχουν ενταχθεί στο τομεακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και υλοποιούνται έργα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας που αφορούν στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, τα πληροφοριακά συστήματα των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) και τα νοσοκομεία, τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους ΟΤΑ, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέσω των προγραμμάτων «Δικτυωθείτε, «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά) και τους ανέργους (προγράμματα κατάρτισης)

    Ειδικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα στον τομέα ενίσχυσης επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά, στον α' κύκλο του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 88,2 εκατ. ευρώ, συνολικά 188 επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος επιλέχθηκαν να ενισχυθούν για την υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 20,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην επιχειρηματική λειτουργία.

    Σε ό,τι αφορά το β' κύκλο, συνολικού προϋπολογισμού 182,4 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν με περιφερειακή κατανομή, ο κ. Καλογήρου ανακοίνωσε ότι δόθηκε παράταση για την υποβολή αιτήσεων ένταξης των επιχειρήσεων, μέχρι τις 21 Νοεμβρίου του 2003 (σ.σ. αρχικά ήταν μέχρι 17 Οκτωβρίου).

    Στον τομέα της Υγείας η Βόρεια Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη ετοιμότητα. Όπως είπε ο κ. Καλογήρου, ήδη, αξιολογούνται οι προσφορές με αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων στα Α' και Β' ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας και στο ΠεΣΥ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, ενώ άμεσα θα προκηρυχθεί και το αντίστοιχο έργο για το ΠεΣΥ Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.  

    [11] ΕΡΓΟ 12,8 ΕΚ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Νέο έργο προϋπολογισμού 12,8 εκατ. ευρώ που αφορά στην ανέγερση της Νέας Γενικής Κλινικής στο Δ. Δ. Κοσκινού του Δήμου Ρόδου, κυριότητας Euromedica Δωδεκανήσου, ανέλαβε η Θεμελιοδομή, μετά από σύμβαση που υπέγραψε με τη Γενική κλινική Δωδεκανήσου ΑΕ.

    Η συγκεκριμένη ιδιωτική γενική κλινική που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31/01/2006, θα έχει 123 κλίνες και θα αναπτύσσεται σε συνολική επιφάνεια 15.000 μ2 περίπου, περιλαμβάνοντας όλα τα ιατρικά τμήματα.

    Το έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της Ρόδου και της Δωδεκανήσου γενικότερα καθώς και τους υψηλούς ρυθμούς της εμφανιζόμενης τουριστικής κίνησηςστην περιοχή.

    Στο μεταξύ προχωρούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της «ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΕΝΕΣΙΣ» που εκτελεί η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε. Πρόκειται για έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια, καθώς αποτελεί το πρώτο και ενιαίο συγκρότημα ενός πρότυπου μαιευτικού και γυναικολογικού Νοσηλευτικού Κέντρου, 120 κλινών. Κύριος του έργου είναι η ΓΕΝΕΣΙΣ Α.Ε, στην μετοχική σύνθεση της οποίας συμμετέχουν ισότιμα η Euromedica (50%) και 130 μαιευτήρες της Θεσσαλονίκης (50%).

    Παράλληλα στο Νοσηλευτικό Ιδρυμα ΓΕΝΕΣΙΣ, προχωρά το πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα project συμπαραγωγής με βασικό χρηματοδότη, παραγωγό και διαχειριστή των ενεργειακών αναγκών του τη ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε για μια δεκαπενταετία και έχουν ήδη διασφαλισθεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις από τη ΡΑΕ.

    [12] ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Η Ε.Τ.Α.

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων και στην αξιοποίηση της τουριστικής ακίνητης περιουσίας αναμένεται να διαδραματίσει η Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), της οποίας επίκειται η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε ειδική εκδήλωση σήμερα παρουσιάστηκε η διαφημιστική καμπάνια της ΕΤΑ, παρόντος και του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου.

    Η υποβολή του σχετικού φακέλου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προγραμματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 15 Οκτωβρίου, ενώ η διαφημιστική καμπάνια για την εισαγωγή θα ξεκινήσει στις 20 του μηνός στα μέσα ενημέρωσης και θα αποτελείται από επτά τηλεοπτικά σποτ, από καταχωρήσεις στον Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά). Το συνολικό κόστος της διαφημιστικής δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η προηγούμενη διαφημιστική καμπάνια.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στην επικείμενη εισαγωγή επεσήμανε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποδείξει, ότι οδηγεί κρατικές επιχειρήσεις του Δημοσίου με πολύ πετυχημένο τρόπο στο Χρηματιστήριο. «Διαμορφώνονται χρηματιστηριακοί κολοσσοί, όπως η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως τώρα θα είναι και η ΕΤΑ, για την οποία καλά κάνετε και επαναλαμβάνετε ότι έχει 450 εκατ. ευρώ συνεχείς επενδύσεις την τελευταία τριετία», είπε και ζήτησε της στήριξη η πρωτοβουλία της ΕΤΑ για είσοδο στο Χρηματιστήριο.

    Διεκδικούμε, είπε, η συνέχιση αυτής της προσπάθειας με την είσοδο της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο, να δώσει πράγματι μεγάλη ώθηση, ώστε πιο γρήγορα και πιο άμεσα, να ολοκληρωθούν μια σειρά από προγράμματα που υπάρχουν, για την αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΤΑ, που είναι περιουσία του ΕΟΤ και του Δημοσίου, μιας περιουσίας που αριθμεί εκατοντάδες ακίνητα, υποδομές, παλιά ξενοδοχεία, κάμπινγκ, καθώς και μια σειρά από θαυμάσια ιστορικά «Ξενία».

    Το κύριο σλόγκαν της καμπάνιας είναι «η ΕΤΑ δίνει στο έργο του ΕΟΤ νέα αξία» και, όπως επισημάνθηκε, υποδηλώνει αφενός το σεβασμό και την αναγνώριση των πρωτοποριακών υποδομών που δημιούργησε ο ΕΟΤ στη δεκαετία του '60 συγκροτώντας την πρώτη οργανωμένη εθνική πολιτική για τον τουρισμό και αφετέρου την επιτυχή προσπάθεια της ΕΤΑ να εκσυγχρονίσει και να αξιοποιήσει τις υποδομές αυτές με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

    [13] ΟΤΕ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΑ ΕΚΠΤΩΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΟΤΕΠΙΛΟΓΕΣ-ΟΤΕΠΙΧΕΙΡΩ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στα εκπτωτικά πακέτα σταθερής τηλεφωνίας που έθεσε σε εφαρμογή από τον περασμένο Μάιο ο ΟΤΕ. Πρόκειται τα πακέτα ΟΤΕΠΙΛΟΓΕΣ και ΟΤΕΠΙΧΕΙΡΩ, τα οποία στους έξι πρώτους μήνες εφαρμογής τους προτιμήθηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ από 620.000 πελάτες του Οργανισμού.

    Τα συγκεκριμένα πακέτα προσφέρουν εκπτώσεις έως και 35% για τις διεθνείς κλήσεις και σχεδιάστηκαν για να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες οικιακών και εταιρικών πελατών. Με τον τρόπο αυτό ο ΟΤΕ δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του να επιλέξουν το πακέτο που ταιριάζει στις δικές τους καθημερινές τηλεπικοινωνιακές απαιτήσεις

    [14] Ο Δ.ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Το διορισμό του Δημήτρη Τζουγανάτου ως Νομικού Συμβούλου του ΟΤΕ αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου.

    Ο κ. Τζουγανάτος, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και Αναπληρωτής Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον Οκτώβριο του 2000 έως τον Οκτώβριο του 2003. Επίσης, στο παρελθόν εργάστηκε ως δικηγόρος στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών του ΟΤΕ, ενώ ήταν μέλος σε διάφορες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και σε επιστημονικά σωματεία. Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών σε τομείς όπως το Δίκαιο του Ανταγωνισμού, το Δίκαιο Τηλεπικοινωνιών & Συμβάσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, το Δίκαιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και το Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή.

    Ο Ανδρέας Καλογερόπουλος, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και πρώην Δικαστής του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διατηρεί τη θέση του Νομικού Συμβούλου στην Επιχειρησιακή Μονάδα Σταθερής Τηλεφωνίας του ΟΤΕ.

    [15] ΒΕΛΓΙΟ ΚΑΙ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2007

    Βουκουρέστι, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο στηρίζουν την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ το 2007 και την ολοκλήρωση των ενταξειακών διαπραγματεύσεων το 2004, δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε, ο οποίος επέστρεψε στο Βουκουρέστι από τις επισκέψεις του στις δύο χώρες.

    Ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φέρχοφσταντ πρότεινε την ανάπτυξη Ρουμάνο-Βελγικής συνεργασίας στην περίοδο 2004-2006, η οποία θα συνεισφέρει στην ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και της τοπικής συνεργασίας. Η συμφωνία θα υπογραφεί στις αρχές του 2004, κατά την επίσκεψη του Φέρχοφσταντ στο Βουκουρέστι. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Βέλγιο αποφάσισε να ενισχύσει τις σχέσεις του με ορισμένες χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο 2004-2006, συγκεκριμένα την Ρουμανία, τον Καναδά και την Ρωσία.

    Μετά από τις συνομιλίες του με τον Ναστάσε, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Ζανκέρ δήλωσε ότι η Ρουμανία πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ το 2007, ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις το 2004. Με αυτό τον τρόπο, τόνισε ο κ. Ζανκέρ, η Ρουμανία θα μπορούσε να υπογράψει την συνθήκη ένταξης στο πρώτο εξάμηνο του 2005, όταν το Λουξεμβούργο θα έχει την Ευρωπαϊκή Προεδρία.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε. χωρίς τη λύση του Κυπριακού και διατηρώντας κατοχικά στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο, γεγονός που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι τη συμφέρει να λύσει το Κυπριακό πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στη βάση του σχεδίου Ανάν, γιατί, όπως είπε, με το σχέδιο αυτό υπάρχει ένας πραγματικός διαμοιρασμός της εξουσίας.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις στη διάρκεια σεμιναρίου σε σχέση με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στις υπό ένταξη χώρες, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, επανέλαβε επίσης ότι και αν ακόμη δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, είναι ολόκληρη η Κύπρος που θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με την απεσταλμένη της Ενωσης Συντακτών Κύπρου στο σεμινάριο Ανδρούλα Γεωργιάδου, ο κ. Φερχόιγκεν εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού έως την 1η Μαϊου 2004, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο και από τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Η εξαγγελθείσα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι παράνομη, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας πως η στάση του κ. Ερντογάν έναντι της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει διαφοροποιηθεί.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην οποία εξέφρασε απόλυτη υποστήριξη στις θέσεις του κατοχικού ηγέτη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι αυξάνονται οι πιέσεις προς την Τουρκία για να συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πέραν των προηγούμενων δηλώσεων (όπως αυτές που έκανε ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν), υπάρχουν και άλλες τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα πως η αποτυχία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο 2004 θα επηρεάσει αρνητικά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε στην Αγκυρα με τις οποίες κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμβάλει θετικά προς την επίλυση του Κυπριακού ώστε να ενισχύσει τις πιθανότητες να ενταχθεί στην ΕΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Λευκωσία, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας σε εκδήλωση που οργανώνει η Ενωση Κυπρίων Αγγλίας στο St. Monica's Hall.

    Ο κ. Χριστόφιας θα μεταβεί επίσης στο Μπίρμινγχαμ όπου επίσης θα μιλήσει για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας σε εκδήλωση που διοργανώνεται από την Οργάνωση «Action for Cyprus», στο ξενοδοχείο Hilton Birmingham Metropole.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΠΙΚ ΣΕΓΚΕΝΤ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Χωρίς άγχος και με περισσότερη εμπειρία από πέρσι, προίκα από την συμμετοχή τους στον τελικό του Τσάλεντζ Καπ, θα αντιμετωπίσουν οι παίκτες του Φιλίππου το Σάββατο το βράδυ στην Ουγγαρία (8.15μμ ώρα Ελλάδος) την Πικ Σέγκεντ στην πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

    «Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Το παιχνίδι στο Σέγκεντ θα είναι δύσκολο αλλά αν αποδώσουμε σύμφωνα με τις τελευταίες εμφανίσεις μας, δηλαδή καλή άμυνα και εύκολα γκολ στις αντεπιθέσεις θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο περιφερειακός παίκτης του Φιλίππου Γιώργος Γιούπης. Σχολιάζοντας τις απουσίες της ομάδας του αλλά και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο διάστημα και ως πίβοτ ο Βεροιώτης παίκτης σημείωσε. «Οι απουσίες μας είναι σημαντικές αλλά ως Φίλιππος έχουμε αποδείξει ότι έχουμε παίκτες που να μπορούν να καλύψουν όλες τις θέσεις σε οποιοδήποτε ματς. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να παίξω ως πίβοτ, θα έλεγα ότι σε όποια θέση μου ζητηθεί να αγωνιστώ θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό».

    «Η Σέγκεντ είναι πολύ καλή ομάδα και το παιχνίδι θα είναι δύσκολο», επεσήμανε ο Τάσος Πρωτογέρης και πρόσθεσε: «Την αντιμετωπίσαμε και το καλοκαίρι σε φιλικό και την ξέρουμε. Τότε παίξαμε χωρίς τον Τούτσκιν και τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Δεν μπορώ να πω αν θα κερδίσουμε ή όχι. Πιστεύω όμως ότι θα την κοντράρουμε στα ίσα».

    Ενώ οι παίκτες του Φιλίππου ετοιμάζονται ψυχολογικά και αγωνιστικά για την πρεμιέρα της διοργάνωσης, ο Στέφανος Σουγγάρας νιώθει σαν θηρίο στο κλουβί λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο που τον κρατά μακριά από την προσπάθεια της ομάδας του. «Δεν έχω παίξει άλλη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο για μένα να παρακολουθήσω την προσπάθεια των συμπαικτών μου από έξω. Εύχομαι από εδώ και πέρα να μην έχουμε άλλους τραυματισμούς. Οι συμπαίκτες μου θα αναγκαστούν να παίξουν κόντρα στην Ζέγκεντ και για εμάς που θα απουσιάσουμε. Ο αντίπαλός μας διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα συνόλου και ισχυρή έδρα. Τα παιδιά θα πάνε στην Ουγγαρία χωρίς άγχος, έχοντας την εμπειρία δυνατών Ευρωπαϊκών αγώνων. Θα πω ότι το παιχνίδι θα είναι ντέρμπι αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος θα κερδίσει».

    [21] ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ - ΦΕΡΟΕΣ ΝΗΣΟΙ 3-0

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της πραγματοποίησε το απόγευμα η εθνική ομάδα παίδων, η οποία επιβλήθηκε με 3-0 της αντίστοιχης των Νησιών Φερόε στο πλαίσιο της πρώτης προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στη Σλοβακία.

    Μετά από το σημερινό αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα χρειάζεται νίκη ή ισοπαλία μεθαύριο κόντρα στην Σλοβακία για να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Τα τέρματα για την εθνική μας ομάδα σημείωσαν ο Αραβίδης στο 8' και στο 75' και ο Πλιάτσικας στο 44'.

    «Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Κάναμε πολλές φάσεις και χάσαμε πολλές ευκαιρίες. Σκεφτόμαστε τώρα το επόμενο παιχνίδι με την Σλοβακία όπου πρέπει να κερδίσουμε», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κυριάκος Καραταϊδης λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης της εθνικής ομάδας.

    Από την ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν οι: Σωτηρίου, Μπράβος, Μπουκουβάλας (73` Βιδάλης), Παπασταθόπουλος, Λαμπρόπουλος, Ψαρής (40` Πλιάτσικας), Σιόντης, Γκιάτας, Μιχαήλ, Αραβίδης, Μπερνιδάκης (86` Χαρτοματζίδης).

    Στον άλλο αγώνα του ομίλου της εθνικής, η Σλοβακία επικράτησε της Λετονίας με 4-1.

    Η βαθμολογία: Σλοβακία 6, Ελλάδα 4, Λετονία 1, Νησιά Φερόε 0.

    [22] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗ Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των μέτρων για την τήρηση της τάξης στον αγώνα των εθνικών ομάδων ανδρών Ελλάδα- Β. Ιρλανδία, ύστερα από σύσκεψη με την αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις προς αποφυγή επεισοδίων στο καθοριστικότερο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγώνα του Σαββάτου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε οι θύρες του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» να ανοίξουν για το κοινό το Σάββατο στις 16:00, να μην επιτρέπεται σε κανέναν μη κάτοχο εισιτηρίου να πλησιάσει στο γήπεδο, να διενεργούνται έλεγχοι έξω από το γήπεδο, να μην επιτραπεί η είσοδος σε φιλάθλους που θα φέρουν πανό με εμπρηστικό ή υβριστικό περιεχόμενο ή πανό με στηρίγματα (κοντάρια), να πραγματοποιείται σωματικός έλεγχος στους φιλάθλους και να λειτουργήσει εσωτερικό κύκλωμα τηλεόρασης που διαθέτει το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης».

    Εξάλλου από την Ε.Π.Ο. ανακοινώνεται ότι επεστράφη μικρός αριθμός εισιτηρίων του αγώνα των εθνικών ομάδων ανδρών Ελλάδα-Β. Ιρλανδία. Τα εισιτήρια αυτά θα διατεθούν στο κοινό αύριο στις 14:00 από τη θύρα 11 του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης». 

    [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΛΙΑΝΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Με αφορμή δημοσιεύματα, που αφορούν τα γήπεδα του Αγίου Κοσμά που έχουν παραχωρηθεί στην ΕΠΟ για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις.

    «Η ΓΓΑ δια μέσω της Ε.Δ. του Αγίου Κοσμά παραχώρησε με σύμβαση στην ΕΠΟ δύο εξαιρετικής ποιότητας γήπεδα που ο προπονητής κ. Ρεχάγκελ είχε χαρακτηρίσει μοναδικά», τόνισε σήμερα ο Γιώργος Λιάνης και συνέχισε: «Ο χώρος έχει παραχωρηθεί στην ΕΠΟ από τον Νοέμβριο του 2002 μέχρι 31 Αυγούστου του 2004 και η συντήρηση τόσο του χλοοτάπητα των δύο γηπέδων, όσο και των αποδυτηρίων θα γίνεται με ευθύνη και δαπάνες της ΕΠΟ».

    Ο Γιώργος Λιάνης έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Ολυμπιακά Εργα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα: «Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει το Καυτατζόγλειο αναβαθμισμένο με έργα ύψους 45.888.959 ευρώ, τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη με έργα ύψους 11 εκατομμύρια ευρώ, έδωσε εξαιρετική λύση στο θέμα του γηπέδου του Ολυμπιακού, ήρθε σε συμφωνία με την ΑΕΚ και εκταμίευσε τα χρήματα που χρειάζονταν και περιμένει την οριστική πρόταση του ΠΑΟ για να προχωρήσει σε οριστική λύση. Κατασκευάζει στην Ξάνθη για την Εθνική μας ομάδα μοναδικές εγκαταστάσεις 2 εκατομμύρια ευρώ δημιουργεί νέα υπερσύγχρονα γήπεδα σε Πάτρα, Ηράκλειο Βόλο συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατομμύρια ευρώ και τέλος το ΟΑΚΑ που θα είναι το εντυπωσιακότερο γήπεδο στον κόσμο, άσχετα από το ότι οι μεγάλες μας ομάδες δεν φαίνεται να επιθυμούν να αγωνίζονται σε αυτό».

    [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (19:11 UTC+2)

    Επίσκεψη στα γραφεία της Αθήνα 2004 πραγματοποίησε 15μελής αντιπροσωπεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας με σκοπό την ενημέρωση σε θέματα μετεωρολογικής υποστήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Τους Κινέζους μετεωρολόγους, τους οποίους φιλοξενεί η Ελληνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καλωσόρισε η διευθύντρια αθλητικού σχεδιασμού, Ελένη Μιχοπούλου.

    Η κ. Μιχοπούλου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της γενικής διεύθυνσης αθλημάτων και τη χωροθέτηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ έκανε μια διεξοδική παρουσίαση της συνεργασίας της Αθήνα 2004 με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ιδιαίτερα επεσήμανε τις υπηρεσίες που η ΕΜΥ θα προσφέρει πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας.

    Υπογράμμισε ότι η ΕΜΥ παρέχει στατιστικά μετεωρολογικά στοιχεία για όλα τα αθλήματα, αλλά και εξειδικευμένες πληροφορίες σε ό,τι αφορά την Ιστιοπλοΐα, την Κωπηλασία, το Κανόε-Καγιάκ και την Ιππασία.

    Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας και γενικός γραμματέας της Εθνικής Κλιματολογικής Επιτροπής της Κίνας, Χεν Χερνγκ ευχαρίστησε την κα Μιχοπούλου για τις πολύτιμες πληροφορίες και τις συμβουλές που τους έδωσε και ευχήθηκε στην Αθήνα 2004 κάθε επιτυχία στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων τoυ 2004.

    [25] ΠΡΟΝΤΙ: "ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ" ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΡΕΪ

    Βρυξέλες, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Η παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμαντ Κορέι, που ανακοινώθηκε σήμερα από σύμβουλο του Παλαιστίνιου προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, θα είναι μια ''αρνητική συμβολή'' στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    "Η έλλειψη εξουσίας ή η μείωση του από την Παλαιστινιακή Αρχή είναι ένα ακόμα σημάδι των δυσκολιών. Αυτό θα κάνει κάθε συμφωνία όλο και πιο δύσκολη'', τόνισε ο κ. Πρόντι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον Αραφάτ, ο κ. Κορέι επέδωσε σήμερα την παραίτησή του λίγο πριν την αναβολή της συνόδου του Νομοθετικού Συμβουλίου λόγω διαφωνιών μεταξύ των βουλευτών.

    [26] Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαρσοβία, 9 Οκτωβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP μετέδωσε ότι η Πολωνία υιοθέτησε πολύ υψηλά μέτρα προστασίας για τη διπλωματική της αποστολή στη Βαγδάτη, μετά τη δολοφονία του Ισπανού στρατιωτικού ακόλουθου.

    Η ισπανική κυβέρνηση αφού εξέφρασε τη λύπη της για την τρομοκρατική επίθεση ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της στην ιρακινή πρωτεύουσα θα παραμείνει ανοιχτή, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Η Γαλλία καταδίκασε «απερίφραστα τη δειλή δολοφονία».

    [27] ΜΠΟΥΣ: ΤΟ ΙΡΑΚ "ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ" ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ουάσινγκτον, 9 Οκτωβρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Ο ρόλος των Αμερικανών στο Ιράκ είναι θεμελιώδης για την ασφάλεια της χώρας τόνισε αργά το απόγευμα ο κ. Μπους σε ομιλία του σε μέλη της Εθνικής Φρουράς στο Νιου Χάμσαϊρ, υπεραμυνόμενος της πολιτικής του στο Ιράκ.

    Απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό τόνισε ότι η ασφάλεια των ΗΠΑ δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί με «άτολμα μέσα» όπως χαρακτηριστικά είπε, μετέδωσε το CNN.

    Περιέγραψε το Ιράκ ως το κεντρικό μέτωπο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι οι αμερικανοί πολίτες δεν πρέπει να ξεχάσουν όσα διδάχθηκαν από την οδυνηρή εμπειρία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    [28] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ

    Βρυξέλες, 9 Οκτωβρίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι θα παραμείνει στο αξίωμά του και επισήμανε ότι αναφορικά με την υποβληθείσα παραίτηση η κατάσταση ''δεν είναι σαφής''.

    ''Από την πλευρά μας δεν έχουμε την επιβεβαίωση ότι ο κ. Κορέι έχει παραιτηθεί'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος.

    ''Μίλησα με την Ραμάλα τηλεφωνικώς. Δεν είναι σαφής η κατάσταση. Ελπίζω ο φίλος μου πρωθυπουργός Αμπού Αλάα να παραμείνει στο αξίωμα. Θα το δούμε τις ερχόμενες ώρες. Ας είναι βέβαιος ότι όλη η ΕΕ επιθυμεί να παραμείνει πρωθυπουργός'', δήλωσε ο ίδιος.

    Από την πλευρά της πηγή προσκείμενη στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ ανέφερε ότι ο Κορέι υπέβαλε παραίτηση όταν δεν κατέστη δυνατή η σύγκληση του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, όπου θα εκτίθετο το πρόγραμμα της νέας ολιγομελούς κυβέρνησης Κορέι.

    Επίσημα, στην ανακοίνωση που μεταβίβασε στον Αραφάτ, ο τέως πλέον πρωθυπουργός, ανέφερε πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του.

    Η πραγματική αιτία που τον οδήγησε στην παραίτηση σύμφωνα με αξιωματούχους της παλαιστινιακής αρχής, ήταν η πρόθεση του Αραφάτ να θέσει εκτός κυβερνήσεως τον υπουργό Εσωτερικών Νάσσερ Γιούσεφ.

    Η διαμάχη ξέσπασε όταν ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη διάθεση να έχει τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφάλειας και να επιχειρήσει όποτε κριθεί αναγκαίο, κατά των Ισλαμικών οργανώσεων στη λωρίδα της Γάζας.

    Ο Αραφάτ δυσανασχέτησε και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να θέσει το συγκεκριμένο υπουργό εκτός κυβέρνησης. Τότε ο Κορέι υπέβαλε την δική του παραίτηση, η οποία δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν έγινε δεκτή από τον Αραφάτ.

    Επίθεση στη Δυτική Όχθη

    Τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων προκάλεσε η νέα επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην Μέση Ανατολή.

    Την φορά αυτή στόχος ήταν ισραηλινή στρατιωτική βάση, κοντά στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο αυτόχειρας πυροδότησε βόμβα την οποία έφερε επάνω του ενώ υφίστατο έλεγχο από Ισραηλινούς στρατιώτες.

    Ψυχρό μέτωπο με το Ιράν

    Ο πρώην επικεφαλής της Μοσσαντ, της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, Εφρέμ Χαλεβί, δήλωσε στο BBC ότι το Τελ Αβίβ πρέπει να εξουδετερώσει δυο μεγάλες απειλές για την ασφάλεια του: το Ιράν και τη Συρία

    «Νομίζω ότι το Ιράν προετοιμάζεται να αποκτήσει και να αναπτύξει πυρηνικό οπλισμό. Νομίζω ότι ο διεθνής παράγων ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, που δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον μίας χώρας» δήλωσε ο πρώην αρχικατάσκοπος του Ισραήλ.

    Όταν ο κ. Χαλεβί ρωτήθηκε αν η παρούσα κατάσταση και πολεμική εναντίον του Ιράν θυμίζει την ανάλογη προετοιμασία πριν από την εισβολή στο Ιράκ, δεν δίστασε να απευθύνει την ακόλουθη προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.

    «Νομίζω... ότι ένα δικτατορικό καθεστώς δεν μπορεί να κρατά όμηρο όλο τον κόσμο, και επίσης ότι αν ο κίνδυνος που συνιστά το καθεστώς αυτό μετατραπεί σε απειλή που δεν μπορεί να ελεγχθεί, τότε ο κόσμος δεν θα διστάσει να κινηθεί εναντίον του και να το εξοντώσει»

    [29] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Μαδρίτη, 9 Οκτωβρίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Η Ισπανία δεν θα προχωρήσει στην αναβολή της Διάσκεψης των δωρητών για την ανασυγκρότηση του Ιράκ, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 23 και 24 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη, τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

    Η κ. Παλάθιο βρίσκεται στην Τουρκία όπου μετέχει στο Φόρουμ των υπουργών Εξωτερικών των 11 μεσογειακών χωρών.

    Παράλληλα, από τη Μαδρίτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι η Ισπανία ''εξακολουθεί να εργάζεται για τη Διάσκεψη της 23ης και 24ης Οκτωβρίου''.

    [30] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΜΣΤ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2004

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (16:10 UTC+2)

    Πέντε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μπαζάαρ τέχνης και τρείς διαλέξεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2004.

    Συγκεκριμένα στο Μουσείο θα φιλοξενηθούν οι εξής δραστηριότητες:

    17 Οκτωβρίου - 16 Νοεμβρίου

    Stephen Antonakos: "Ταξίδι 1998, ένα έργο σε 72 ενότητες", ατομική έκθεση

    1 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου

    Χρόνης Μπότσογλου: "Μια προσωπική νέκυια, ένα εικαστικό δοκίμιο για τη μνήμη (1993-2000), ατομική έκθεση στο πλαίσιο των 38ων Δημητρίων

    19 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου

    Michael Snow: Visual Art, ατομική έκθεση video και φωτογραφίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    22-23 Νοεμβρίου

    "3ο Bazaar Τέχνης", η τρίτη διοργάνωση της εκδήλωσης κατά την οποία έργα τέχνης, βιβλία για την τέχνη, χρηστικά αντικείμενα τέχνης επιλέγονται και διατίθενται στο κοινό σε ειδικές συσκευασίες και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές

    26 Νοεμβρίου - 14 Δεκεμβρίου

    Γιάννης Μπεχράκης: "Ιράκ 1991 - 2003, Αυτοψία" έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία

    17 Δεκεμβρίου - 31 Ιανουαριου 2004

    "Συλλογή Λεωνίδα Μπέλτσιου" ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης "Hommage a la Grece: Η δωρεά των Γάλλων καλλιτεχνών"

    Παράλληλες εκδηλώσεις:

    13 Οκτωβρίου, 21.00

    Διάλεξη με θέμα "Gaudi και Μοντερνισμός στη Βαρκελώνη"

    15 Οκτωβρίου, 21.00

    Διάλεξη με θέμα τον Πικάσσο

    22 Οκτωβρίου, 21.00

    Διάλεξη με θέμα "Μοντέρνοι και σύγχρονοι καλλιτέχνες στη Βαρκελώνη

    [31] ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΞΕΝΑΚΗ ΣΤΟ ΚΜΣΤ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (15:39 UTC+2)

    Την συνεργασία και κοινή συμπόρευση μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σηματοδοτούν δύο εκθέσεις του Κωνσταντίνου Ξενάκη, μία αναδρομική έκθεση έργων του της τελευταίας εικοσαετίας και μία εγκατάσταση με τίτλο "Το βιβλίο της ζωής", που φιλοξενούνται αντίστοιχα στους δύο πολιτιστικούς χώρους και θα εγκαινιαστούν την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου.

    Η πρώτη αναδρομική έκθεση αναπτύσσεται χρονολογικά, ακολουθώντας την πορεία του καλλιτέχνη για την περίοδο από το 1980 μέχρι το 2001. Η δουλειά του κινείται από τις εγκαταστάσεις στο χώρο, στη ζωγραφική επιφάνεια και αντίστροφα και δανείζεται σύμβολα και κωδικούς από την τεχνολογία, το περιβάλλον και την οργάνωση της πόλης. Περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, διάφορα αντικείμενα και βιβλία - αντικείμενα, καθώς και η εγκατάσταση "Το βιβλίο της Ζωής. Κεφάλαιο β', ο Μέγας Αλέξανδρος και εγώ (1997) που ανήκει στη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για μία εγκατάσταση με πηγή έμπνευσης "Το βιβλίο των νεκρών της Αιγύπτου" του Φαραώ και έχει ως θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο και τη δυναστεία των Πτολεμαίων.

    Η δεύτερη έκθεση αφορά μία νέα εικαστική εγκατάσταση στους χώρους του ΜΜΣΤ και συγκεκριμένα το τρίτο κεφάλαιο του "Βιβλίου της ζωής" για τα τρία γράμματα Κάπα, δηλαδή Κλεοπάτρα, Καβάφης, Καφές. Μέσα σε ένα ρωμαϊκό τάφο του 3ου αιώνα μ.Χ. θα παρουσιάσει το έργο του, που αποτελείται από τα βιβλία του καλλιτέχνη και τρία πανώ σε μουσαμά διαστάσεων 4 μ. επί 0,60 μ. το καθένα και το οποίο θα δωρίσει στη μόμιμη συλλογή του Μουσείου. Το πρώτο κεφάλαιο του "Βιβλίου της ζωής" περιλαμβάνει την καταγραφή της ζωής του καλλιτέχνη και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1995, ορίζοντας τους σημαντικούς σταθμούς της δικής του πορείας.

    Για τους σκοπούς των εκθέσεων δημιουργήθηκε ένας κατάλογος και ένα cd με ηχητικό υλικό για το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

    Χίος, 9 Οκτωβρίου 2003 (12:02 UTC+2)

    Ημερίδες, συνέδρια, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, κινηματογράφο και θέατρο περιλαμβάνει το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ομήρειο πνευματικό κέντρο του δήμου Χίου για τον Οκτώβριο.

    Το πρόγραμμα

    - 8/10: Ημερίδα με θέμα "Ο χώρος και ο χρόνος στη σύγχρονη φυσική"

    - 10και 11/10: "Στ' Διανοσοκομειακή Επιστημονική Εκδήλωση"

    - 11/10: Μουσικό ταξίδι στην Ισπανία με τραγούδια και φλαμένγκο

    - 18/10: Ημερίδα Οδοντιατρικής Υγιεινής (τοπική αναισθησία, επείγοντα περιστατικά και πρώτες βοήθειες, χειρουργική στόματος, επιτεύγματα)

    - 24/10: Εκθεση collage της Μαρίας Ξύδα (μέχρι τις 8 /11)

    - 24/10: προβολή ταινίας από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

    - 25 και 26/10: παιδική αντιπολεμική θεατρική παράσταση του Ευγένιου Τριβιζά "Ο πόλεμος της Κουτσουλιάς"

    - 31/10: προβολή ταινίας από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου.

    [33] "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ" ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΜΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (11:34 UTC+2)

    «Η ιστορία του στρατιώτη» του Φάουστ ανεβαίνει για δύο παραστάσεις στις 18 και 19 Οκτωβρίου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Η υπόθεση

    Ενας νεαρός στρατιώτης πουλά το βιολί του σε ένα γέρο με αντάλλαγμα ένα βιβλίο που θα του φέρει πολλά χρήματα. Τότε, όμως, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να διαβάσει το βιβλίο. Ο γέρος -που στην πραγματικότητα είναι ο Διάβολος μεταμφιεσμένος- τον καλεί σπίτι του για τρεις μέρες για να του διδάξει το βιβλίο.

    Οταν ο στρατιώτης επιστρέφει σπίτι του διαπιστώνει ότι η διαμονή του στο σπίτι του γέρου ήταν μεγαλύτερη από τρεις μέρες -όλοι τρομάζουν, νομίζοντάς τον για φάντασμα. Τότε μόνο καταλαβαίνει ποιος ήταν ο γέρος και πετά το βιβλίο. Ο Διάβολος, όμως, κάνει ξανά την εμφανισή του, αυτή τη φορά σαν έμπορος, και πείθει το στρατιώτη να κρατήσει το βιβλίο.

    Ο στρατιώτης γίνεται πολύ πλούσιος αλλά δυστυχισμένος. Χωρίς τη μουσική του τίποτα δεν μπορεί να του δώσει την ευτυχία. Ακόμα κι όταν για τρίτη φορά ο Διάβολος τον ξεγελά και του πουλά το βιολί του, καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πια να παίξει μουσική κι έτσι το πετά και σκίζει το βιβλίο.

    Κάποια στιγμή μαθαίνει ότι η πριγκίπισσα ενός κοντινού βασιλείου είναι άρρωστη κι ότι όποιος την σώσει θα την παντρευτεί. Βλέποντας ως μόνη του ελπίδα τη νεαρή πριγκίπισσα αποφασίζει να τη σώσει. Τότε συναντά ξανά το Διάβολο. Ο μόνος τρόπος να τον νικήσει είναι να χάσει όλα του τα λεφτά σε μια παρτίδα χαρτιά μαζί του. Ο στρατιώτης καταφέρνει το σκοπό του κι απελευθερώνεται από το Διάβολο, παίρνοντας πίσω το βιολί του.

    Η μουσική του είναι τελικά και το φάρμακο για τη σωτηρία της πριγκίπισσας. Οντας νιόπαντρη η κοπέλα του ζητά να γυρίσουν στην πατρίδα του. Ο στρατιώτης φοβάται ότι αν γίνει αυτό τότε θα παγιδευτεί ξανά από το Διάβολο. Μη μπορώντας, όμως, να αρνηθεί τη χάρη στη γυναίκα του, ξεκινούν το ταξίδι τους. Το αναπόφευκτο συμβαίνει και ο Διάβολος γιορτάζει τη νίκη του...

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης

    Σκηνικά-κοστούμια: Σωτήρης Στέλιος

    Μουσική διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

    Αφηγητής: Αργύρης Μπακιρτζής

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Κλίνης, Νάνσυ Σταματοπούλου και Γιάννης Τσεμπερλίδης

    Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Χαράλαμπος Χειμαριός (κοντραμπάσο), Γιώργος Καζίκος (κλαρινέτο), Γιώργος Πολίτης (φαγκότο), Γρηγόρης Νέτσκας (τρομπέτα), Γιώργος Κόκκορας (τρομπόνι) και Αναστάσης Βασιλειάδης (κρουστά).

    [34] ΔΥΟ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2003 (11:14 UTC+2)

    Δύο παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση «Το αθάνατο νερό» και «Η όμορφη Αρτανασή» θα αναβιώσουν στις παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, που ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    "Το αθάνατο νερό" γράφτηκε το 1880 στην Οδησσό, ενώ "Η όμορφη Αρτανασή" προέρχεται από τη Σμύρνη λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Στο "Αθάνατο νερό" ένα βασιλόπουλο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να βρει το αθάνατο νερό και να σώσει τον πατέρα του. Στη διάρκεια του ταξιδιού του ερωτεύεται μια κοπέλα, η αγάπη της οποίας τον προστατεύει από τους κινδύνους και έτσι καταφέρνει να φέρει το νερό που θα αναστήσει τον ενάρετο πατέρα του και θα παντρευτεί την κοπέλα.

    Στην «Ομορφη Αρτανασή» η βασιλοπούλα χάνει τον πατέρα της, αλλά απειλείται από την κακιά μητέρα της, καθώς πλησιάζει ο καιρός να διαδεχτεί τον πατέρα της στο θρόνο. Η βασίλισσα αποφασίζει να τη σκοτώσει. Ο δήμιος, όμως, που διορίζει αναγνωρίζει τη βασιλοπούλα και της χαρίζει τη ζωή. Η τύχη της Αρτανασής αλλάζει όταν, χαμένη στο σκοτεινό δάσος, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι των δράκων που την κάνουν αδελφή τους.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος

    Σκηνικά-κοστούμια: Σωτήρης Στέλιος

    Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας

    Φωτισμοί: Ελενα Τοπαλίδου

    Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Τούμπας

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Γούναρης, Αρης Τσαβαλίκας, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ερατώ Πίσση, Γιώργος Ρούφας, Κατερίνα Σαγιά, Αννη Τσολακίδου και Μαρία Φράγκου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 9 October 2003 - 18:13:52 UTC