Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤIΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
  • [03] ΣΕ ΙΡΑΝΗ ΥΠΕΡΜΑΧΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ
  • [04] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ε. ΤΖΙΟΛΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ
  • [05] ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΧΡ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
  • [06] ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • [09] ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [10] ΤΑ ''ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ'' ΠΙΕΣΑΝ ΤΟ Χ.Α.
  • [11] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ''ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [12] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ Χ.Α Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΘΡΙΛΕΡ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] Ο ΓΚ. ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [15] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΦΟΥ
  • [16] Ο ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [17] ΕΝΘΕΡΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ
  • [18] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [19] Α1 ΠΟΛΟ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • [20] Ο ΜΑΓΚΝΤΙ ΓΙΑΚΟΥΜΠ ΣΤΟ 7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ
  • [21] ΦΘΗΝΑ ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕ Ο ΠΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [23] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΣΤΗΝ 8άδα ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ
  • [24] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
  • [25] Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΟΠΕΚ ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [26] Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΓΙΟΧΑΝ ΦΡΙΖΟ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ
  • [27] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [28] ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΑΡΟΝ
  • [29] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
  • [30] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [31] ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ" ΣΤΟΝ ΟΛΘ
  • [32] ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ
  • [33] Ο ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ

  • [01] ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (13:57 UTC+2)

    Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), με επείγοντα χαρακτήρα, διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φώτης Νασιάκος, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν τα πρωτοφανή επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και αστυνομικών σε υπηρεσία, έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επίσης θα εξεταστεί εάν υπήρξαν πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα από συνδικαλιστές αστυνομικούς ή απλούς αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεών τους.

    Την ΕΔΕ θα διεξάγει ο υποστράτηγος κ.Τζιράκης της Γενικής Αστυνομικης Διεύθυνσης Αθηνών. Ως μάρτυρες αναμένεται να εξεταστούν αστυνομικοί, επικεφαλής των μονάδων που αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές συναδέλφους του, πολίτες που μπορεί να γνωρίζουν ως αυτόπτες μάρτυρες πραγματικά περιστατικά αλλά θα ληφθούν ακόμη υπόψη και εισαγγελικές εκθέσεις, οι οποίες καταγράφουν και περιγράφουν τη συμπεριφορά συγκεκριμένων αστυνομικών.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤIΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (17:34 UTC+2)

    Έκκληση για ενότητα απηύθυνε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κλείνοντας τις διήμερες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη μάχη της ενημέρωσης, επισήμανε πως τίποτε δεν έχει κριθεί σήμερα και υπογράμμισε ότι όλες οι δυνατότητες του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτές.

    Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα μέλη του κόμματος να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο, να μεταφέρουν το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ παντού, να είναι πιο πειστικά από τους όποιους μηχανισμούς παραπληροφόρησης και να πιστέψουν ότι το Κίνημα είναι το κόμμα που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα πέρα από το 2004.

    Ο κ. Σημίτης άσκησε σφοδρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι δεν έχει πρόγραμμα ενώ υιοθετεί τακτικές λαϊκισμού, καιροσκοπισμού και επιθετικού νεοφιλελευθερισμού. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως μοναδικός στόχος της δήθεν μεσαίας Νέας Δημοκρατίας είναι η παλαιοκομματική επέμβαση στο κράτος, το πελατειακό κράτος. Είναι η ανασύσταση ενός δεξιού κρατικού κατεστημένου» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι σήμερα, που κλείνουν δέκα χρόνια από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 10 Οκτωβρίου του 1993, η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Παράλληλα τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι περήφανο για τους αγώνες που έκανε και πορεύεται στο μέλλον με βάση τη Χάρτα που προετοίμασε με σκοπό την αλλαγή της κοινωνίας.

    Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, στη δευτερολογία του ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος, είπε τα εξής:

    «Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Σήμερα κλείνουν δέκα χρόνια από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 10 Οκτωβρίου του 1993. Αυτή η δεκαετία άλλαξε εντυπωσιακά την Ελλάδα. Η Ελλάδα του 2003 δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα του 1993, χάρη στις προσπάθειες όλων μας αυτή τη δεκαετία. Δεν χρειάζεται να αναφέρω πού βρισκόμαστε τώρα και πού βρισκόταν η Ελλάδα τότε.

    Ο σύντροφος Ευθυμίου είπε πριν από λίγο τι ήταν το σχολείο τότε και τι είναι το σχολείο σήμερα. Από τα όσα ανέφερα, θέλω να τονίσω μόνο ένα: Ότι η χώρα, πράγματι, έχει σήμερα μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Μία αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε πολύ περισσότερα, ότι καταφέρνουμε περισσότερα. Ότι έχουμε περισσότερες δυνατότητες να αξιοποιήσουμε, ότι έχουμε περισσότερες ευκαιρίες.

    Και γι' αυτό είναι και πιο απαιτητική. Θέλει περισσότερα. Περιμένει από εμάς περισσότερα. Δεν υπάρχει πια ένα κλίμα μιζέριας, από το οποίο προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τυχαίες και ευκαιριακές, για μας, κρίσεις του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Να ξεφύγουμε από αμαρτίες και προβλήματα που σέρνονται δεκαετίες. Αυτά όλα έχουν ξεπεραστεί. Εκείνο που θέλουμε είναι να είμαστε στο επίπεδο, στο ύψος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του σύγχρονου κόσμου, της νέας εποχής. Η Ελλάδα να πετυχαίνει μεγάλους στόχους.

    Για τους αγώνες που κάναμε είμαστε υπερήφανοι, αλλά ποτέ δεν αρκεί η υπερηφάνεια για τους αγώνες του χθες, για να κάνει ένας άνθρωπος, μια παράταξη, ένας λαός, το αποφασιστικό βήμα της νίκης στον αγώνα του σήμερα και του αύριο. Δεν φτάνει να βλέπουμε το τι διανύσαμε. Χρειάζεται και αντίληψη για το αύριο. Χρειάζεται ένα σχέδιο. Χρειάζεται πολιτική που λύνει τα κοινωνικά προβλήματα. Χρειάζεται πολιτική που αλλάζει την κοινωνία.

    Γι' αυτό έχουμε δουλέψει. Έχουμε τη Χάρτα. Θα έχουμε το πρόγραμμα αύριο. Θα έχουμε τα περιφερειακά προγράμματα, τις περιφερειακές Χάρτες. Θα έχουμε για κάθε τομέα τις νέες κατευθύνσεις που στηρίζονται στις κατευθύνσεις της σημερινής δουλειάς μας. Γιατί και η σημερινή δουλειά μας, δεν είναι μία δουλειά που τελειώνει το 2004. Είναι μια δουλειά που ολοκληρώνεται σε πολλούς τομείς, αλλά ανοίγει ταυτόχρονα νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες. Το παράδειγμα της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα είναι χαρακτηριστικό: Το δικτυακό σχολείο δεν είναι ένα σχολείο που ολοκληρώνει μία δουλειά στο τέλος του 2004. Το δικτυακό σχολείο δημιουργεί άλλους ανθρώπους για να αλλάξει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

    Να πιστέψουμε και να πείσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ:

    Έχει τη δύναμη να οδηγήσει την Ελλάδα πέρα από το 2004.

    Μπορεί να προχωρήσει πέρα από το 2004 το σχέδιό του για την ισχυρή Ελλάδα.

    Μπορεί να προχωρήσει πέρα από το 2004 το όραμά του για την Ελλάδα που είναι υψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι,

    Ο πολίτης γνωρίζει το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και δεν εμπιστεύεται ή αμφιβάλλει για την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει πρόγραμμα, γιατί αυτά τα προγράμματα τα οποία έχει παρουσιάσει, είναι συνονθυλεύματα γενικοτήτων, επαναλήψεις γνωστών θεμάτων και γνωστών θέσεων και προπαντός σ' αυτά υπάρχουν μεγάλα κενά για τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

    Γιατί ο ελληνικός λαός γνωρίζει και δεν έχει εμπιστοσύνη, πως χωρίς πρόγραμμα, η οικονομία, η ανεργία και η κοινωνική πολιτική, όλα αυτά θα έχουν σκληρή τύχη. Σκληρή τύχη που προκαθορίζει ο λαϊκισμός, ο καιροσκοπισμός και ο επιθετικός νεοφιλελευθερισμός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Γιατί ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως ο μοναδικός στόχος της δήθεν μεσαίας Νέας Δημοκρατίας, είναι η παλαιοκομματική επέμβαση στο κράτος, το πελατειακό κράτος. Είναι η ανασύσταση ενός δεξιού κρατικού κατεστημένου.

    Ποιος αμφιβάλλει πως η Νέα Δημοκρατία το μόνο που θέλει και το μόνο που μπορεί να κάνει, αν της δοθεί ευκαιρία, είναι να εξυπηρετήσει «τα δικά της παιδιά», όπως ακριβώς το υπόσχεται στους οπαδούς της;

    Ποιος αμφιβάλλει πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση ασκεί πολιτική όχι με αρχές, όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά με λίστες οπαδών, σχέσεις και φιλίες;

    Όμως, εμείς ξέρουμε ότι μια πολιτική νοοτροπία που έρχεται από τις δεκαετίες του '50 και του '60 δεν μπορεί να δώσει μακροπρόθεσμη προοπτική στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, είναι αδιέξοδη.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι, καλούμαστε να προασπίσουμε το έργο μας, αλλά κυρίως καλούμαστε να δικαιώσουμε την υπόσχεση του αύριο, την προοπτική της Ελλάδας. Αλλά, πέρα από τα επιμέρους θέματα, τα οποία πρέπει να παρουσιάσουμε, όπως περιέχονται στη Χάρτα, όπως περιέχονται στα προγράμματα, υπάρχει πάνω απ' όλα ένα όραμα: Το όραμα της Ελλάδας που απαλλάσσεται από τα βάρη και τις απειλές του παρελθόντος, χαράζει πιο ελεύθερα, έχει περισσότερες δυνατότητες, ανοίγει νέους δρόμους.

    Και βέβαια έρχεται πολλές φορές η αμφιβολία, γιατί πλησιάζουν οι εκλογές και αναρωτιούνται πολλοί «χάνουμε, κερδίζουμε, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το εκλογικό αποτέλεσμα;».

    Οι ερωτήσεις αυτές έχουν, πιστεύω, μια πολύ απλή απάντηση: Η εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση κρίνεται από την οικονομική εμπιστοσύνη των πολιτών προς το μέλλον τους, από την προοπτική που αισθάνονται, από το αν βλέπουν ότι μπορούν να επιτευχθούν αυτά τα οποία επιδιώκουν, αν βελτιώνεται και αν θα βελτιωθεί στο μέλλον το επίπεδο ζωής τους. Αυτή είναι η οικονομική εμπιστοσύνη.

    Η οικονομική εμπιστοσύνη των πολιτών καθορίζεται αρνητικά, είναι αρνητική, δεν υπάρχει, όταν είναι αρνητικό το περιβάλλον, όταν υπάρχει ύφεση, όπως, για παράδειγμα, στη Γερμανία, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης είναι στο μηδέν. Όταν υπάρχει ανεργία, όταν υπάρχει υψηλός πληθωρισμός.

    Ας δούμε γύρω μας. Η Ελλάδα έχει, αυτή τη στιγμή, τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανεργία μειώνεται, έπεσε στο 8,9% από 11% και κάτι που ήταν άλλοτε. Και χάρη στα έργα και χάρη στην ανάπτυξη, θα συνεχίσει να μειώνεται και γι' αυτό έχουμε θέσει ένα στόχο 6%, το 2008.

    Ο πληθωρισμός συγκρατείται και η πρόβλεψη είναι ότι φέτος, στο τέλος του χρόνου, θα είναι χαμηλότερος απ' ό,τι ήταν πέρυσι. Και είναι δύσκολο αυτό, γιατί ο πληθωρισμός σε μας -και το δείχνουν και το παράδειγμα της Ιρλανδίας, αλλά και τα παραδείγματα των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- είναι και συνάρτηση της υψηλής ανάπτυξης. Όμως, τον συγκρατούμε.

    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι υπάρχουν οι θετικές προϋποθέσεις για ένα θετικό περιβάλλον και η θετική στάση των πολιτών απέναντι στις θέσεις μας. Αρκεί αυτό; Όχι. Η οικονομική εμπιστοσύνη των πολιτών καθορίζεται αρνητικά, είναι αρνητική, αν οι πολίτες έχουν αβεβαιότητα, έχουν ανασφάλεια, έχουν φόβο για την ύπαρξη δυνατοτήτων μιας βελτιωμένης ζωής. Αυτό που είπα πριν, αν φοβούνται ότι δεν θα διορθωθούν οι συνθήκες ζωής τους.

    Αβεβαιότητα και ανασφάλεια προκύπτουν, αν οι πολίτες δεν διαθέτουν κριτήρια να κρίνουν, να καταλάβουν τι σημαίνει ανάπτυξη. Να καταλάβουν πώς έρχεται η μείωση της ανεργίας. Να καταλάβουν, αν αυξήθηκαν οι πραγματικοί μισθοί τους και αν θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αν οι πολίτες ακούν ψιθύρους που δεν έχουν σχέση με τη γύρω τους πραγματικότητα, δεν γνωρίζουν στοιχεία, αν έχουν διαστρεβλωμένη παράσταση της πραγματικότητας γατί τους λείπει η πληροφόρηση, για παράδειγμα, ότι μετά το 2004 πρόκειται στην Ελλάδα να γίνει καταστροφή και θα σταματήσει η ανάπτυξη.

    Στην πραγματικότητα, μόνο το 1/3 των πόρων διατίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει πόρους μέχρι το 2006. Και αργότερα θα υπάρξουν και άλλα προγράμματα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το 2010. Εν πάση περιπτώσει οι πόροι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πόροι εθνικοί και πόροι εθνικοί που μετά το πέρας των Αγώνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού. Επανέρχομαι, λοιπόν, σ' αυτό που προανέφερα, στην ανασφάλεια και το φόβο των πολιτών που είναι αποτέλεσμα μιας διαστρεβλωμένης παράστασης της πραγματικότητας.

    Ποιο είναι το συμπέρασμα; Το συμπέρασμα είναι ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης, με δεδομένους τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με δεδομένες αυτές τις προϋποθέσεις, τις οποίες ανέφερα, τις οικονομικές, που αφορούν ανάπτυξη, πτώση της ανεργίας, συγκράτηση του πληθωρισμού, θα εξαρτηθεί από τη μάχη της ενημέρωσης.

    Τίποτα δεν έχει κριθεί σήμερα. Και αυτό να το ξέρουμε. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές για μας. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Αυτή είναι η αλήθεια.

    Το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ενότητά μας, από το αν θα παλέψουμε όλοι μαζί ή αν αυτή τη στιγμή ή κάποιες άλλες μέρες σκεφτούμε κάποιοι ότι εδώ θα πρέπει να δείξουμε εμείς άλλο πρόσωπο, ότι δεν μας πάει αυτό το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να δείξουμε άλλο πρόσωπο.

    Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το αν θα μεταφέρουμε το μήνυμά μας παντού, αν θα μιλήσουμε με τον κάθε πολίτη, όποια άποψη κι αν υποστηρίζει, γιατί είμαστε απέναντι σε όλους τους Έλληνες ανοιχτοί. Αν επισκεφτούμε πόρτα-πόρτα όλους τους πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αν συζητήσουμε μαζί τους, αν εξηγήσουμε τι κάνουμε και τι θα κάνουμε. Εάν μετατραπούμε, εμείς το ΠΑΣΟΚ, σε μία τεράστια δύναμη πληροφόρησης και διαλόγου, μια τεράστια δύναμη ενημέρωσης, μία τεράστια δύναμη μεταφοράς απόψεων για το μέλλον, για την πολιτική. Γιατί η πολιτική η δική μας είναι εκείνη που καθορίζει θετικά το μέλλον της χώρας.

    Πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί και πιο πειστικοί από τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης που διαθέτουν εκείνοι που μάχονται εμάς οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Μας μάχονται γιατί δεν θέλουν να καταργήσουμε προνόμια, δεν θέλουν να καταργήσουμε τις δικές τους πρακτικές, δεν θέλουν να καταργήσουν τα κέντρα εξουσίας. Θέλουν μία στασιμότητα και δεν τους πάει, όπως δεν τους πήγε όλα αυτά τα χρόνια, η αλλαγή.

    Επαναλαμβάνω, συντρόφισσες και σύντροφοι, για μένα -και πρέπει να είναι και για σας καθαρό- το αποτέλεσμα εξαρτάται από μας. Η μάχη είναι δική μας αν το πιστέψουμε και παλέψουμε γι' αυτήν.

    Συντρόφισσες και σύντροφοι, θέλω να θυμίσω ότι οι δυνάμεις της εργασίας στην πόλη, στην ύπαιθρο, οι δυνάμεις της δημιουργίας σε κάθε κλάδο και τομέα παραγωγής στηρίζουν αυτή την αλλαγή της κοινωνίας. Στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό, στηρίζουν την προσπάθεια σύγκλισης. Οι αρχές μας είναι και αρχές της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θέλει να ξέρει, αν θα προχωρήσουμε με αυτές τις αρχές και τι αποδίδουν αυτές οι αρχές κάτω από την δική μας κατεύθυνση.

    Μαζί μας είναι οι εργαζόμενοι και οι υπάλληλοι, οι νέοι και οι νέες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι επιστήμονες, ο κόσμος της Τέχνης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού. Όλους αυτούς πρέπει να τους συναντήσουμε. Σε όλους αυτούς πρέπει να μεταφέρουμε τα μηνύματά μας. Όλους αυτούς πρέπει να τους κινητοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε για τις Εκλογές το μεγάλο εκείνο κοινωνικό συνασπισμό που παλεύει για το όραμα της ισχυρής Ελλάδας. Παλεύει για το όραμα μιας πιο δίκαιας κοινωνίας. Παλεύει για το όραμα μιας κοινωνίας, η οποία δεν στέκεται, αλλά ανοίγει συνεχώς τους νέους δρόμους.

    Ήρθατε από όλη την Ελλάδα εδώ στην Αθήνα και βρισκόμαστε εδώ μια μέρα που το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει μια μεγάλη και ιστορική νίκη, όπως είπα τη νίκη του ΄93 που θυμάται το ΠΑΣΟΚ και τιμά. Τιμά τους πρωταγωνιστές του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Γεννηματά, την Μελίνα Μερκούρη, τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, όλους αυτούς που δεν βρίσκονται πια εδώ.

    Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δράση και τη δημιουργική παρουσία σας μέχρι σήμερα. Γνωρίζετε όλοι εσείς τη μεγάλη σημασία της κινητοποίησης και της συλλογικής προσπάθειας. Γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει πολιτική πρωτοβουλία και δράση στην τοπική κοινωνία, γιατί ζείτε κοντά σε αυτές τις τοπικές κοινωνίες. Ο αγώνας και η δράση η δική σας έφερε τις νίκες που είχαμε μέχρι τώρα. Έφερε πολλές νίκες και έφερε πάντα ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ και σε εκλογές που δεν ήταν Εθνικές, αλλά Δημαρχιακές, Νομαρχιακές, όπως και σε όλους τους χώρους της δουλειάς και τους χώρους του συνδικαλισμού.

    Το 2004, στις επόμενες Εκλογές, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι και θα είναι χάρη σε σας πρώτη πολιτική δύναμη παντού, πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

    Να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, με αισιοδοξία!

    Να προχωρήσουμε με σιγουριά, με γνώση πως αυτή τη μάχη, αυτή τη νίκη θα την κερδίσουμε για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον του τόπου.

    Ευχαριστώ».

    [03] ΣΕ ΙΡΑΝΗ ΥΠΕΡΜΑΧΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Όσλο, 10 Οκτωβρίου 2003 (13:40 UTC+2)

    Στην Ιρανή, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέα, Σιρίν Εμπάντι, απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Ειρήνης. Τα μέλη της Ακαδημίας θεωρούν τη βράβευση της Εμπάντι ως προτροπή και για άλλους διανοούμενους και όχι μόνον ανά τον κόσμο να επιδείξουν σθένος κατά την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και θρησκευτική ανεκτικότητα.

    Αιτιολογώντας την απόφασή της η Ακαδημία, επισημαίνει ότι η Εμπάντι, αν και συνειδητοποιημένη μουσουλμάνα η ίδια, αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο στη χώρα της, όσο και σε άλλες χώρες. Επιπλέον, προώθησε την κατανόηση μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.

    Ο επικεφαλής της Ακαδημίας Νόμπελ, Όλε Ντάνχολτ Μίες, είπε πως η Εμπάντι ύψωσε ανά τον κόσμο «καθαρά και δυνατά» τη φωνή της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Σε μια εποχή που επικρατεί η βία, η Εμπάντι δραστηριοποιήθηκε σταθερά και συνειδητά υπέρ της κατάργησης της βίας», πρόσθεσε.

    Η Εμπάντι θεωρείται στο Ιράν ως μία δραστήρια υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών, καθώς και των δικαιωμάτων των διωκόμενων για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. «Το σημαντικότερο δεν είναι η θρησκεία, η γλώσσα ή κουλτούρα την οποία έχει κάποιος, αλλά εάν πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα», έχει πει η ίδια.

    Η Σιρίν Εμπάντι, 54 χρόνων, γεννήθηκε στην Τεχεράνη και ακολούθησε νομικές σπουδές στην πατρίδα της και στη Γαλλία. Το 1969 έγινε η πρώτη γυναίκα δικαστής στο Ιράν. Το 1979, όταν επικράτησαν στη χώρα οι φανατικοί ισλαμιστές αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά της και έκτοτε εργάζεται ως δικηγόρος.

    Παράλληλα, ίδρυσε μαζί με φίλες της έναν Οργανισμό Βοήθειας για Παιδιά και άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Στη συνέχεια, η Εμπάντι, μητέρα δύο ενήλικων κοριτσιών, δραστηριοποιήθηκε και στον τομέα υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να υποστεί και ίδια διώξεις, όπως φυλακίσεις, προπηλακισμούς και κατ' οίκον περιορισμούς.

    Η Εμπάντι έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν, πριν από 6 χρόνια, υποστήριξε το μεταρρυθμιστή πρόεδρο του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί και, παράλληλα, μαζί με άλλους δικηγόρους κατάφεραν να σταματήσουν και να διαλευκάνουν τους φόνους δεκάδων Ιρανών αντικαθεστωτικών από τις μυστικές υπηρεσίες.

    Το χρηματικό βραβείο του Νόμπελ Ειρήνης ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατ. νορβηγικών κορόνων (περίπου 1,1 εκατ. ευρώ) και είναι χαρακτηριστικό ότι, φέτος, κατατέθηκαν μέχρι και την τελευταία στιγμή 165 υποψηφιότητες στο Όσλο.

    Η απονομή στη Σιρίν Εμπάντι θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, στη νορβηγική πρωτεύουσα, ημέρα κατά πέθανε το 1886 ο ιδρυτής του βραβείου Άλφρεντ Νόμπελ.

    [04] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ε. ΤΖΙΟΛΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Στα πλαίσια των περιοδειών της επικοινωνίας και της συνεργασίας στελεχών της κυβέρνησης σε πόλεις της περιφέρειας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελευθέριος Τζιόλας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Νομό Εβρου, τη Δευτέρα και τη Τρίτη 13-14 Οκτωβρίου 2003.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ και μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής από τη περιοχή.

    Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα επισκεφθεί το νέο κτίριο του Εργατικού Κέντρου που ανεγείρεται στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) με τη Δημοτική Επιχείρηση Αλεξανδρούπολης και θα έχει συνεργασία και διάλογο με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και με Σωματεία Εργαζομένων του Νομού Εβρου, για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο Νομό.

    Αμέσως μετά υφυπουργός θα επισκεφτεί τον ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης, όπου θα ενημερωθεί για την πορεία εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του, την αναβάθμιση του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) και την εφαρμογή των προγραμμάτων απασχόλησης.

    Στις 10:30 θα επισκεφθεί τα γραφεία της Νομαρχίας, όπου θα έχει συνάντηση με το Νομάρχη Ν. Ζαμπουνίδη και θα ακολουθήσει σύσκεψη με τοπικούς φορείς.

    Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα επισκεφθεί το Δήμο Φερών όπου θα έχει συνεργασία με τον Δήμαρχο Φερών και με εκπροσώπους των φορέων της περιοχής για θέματα που τους αφορούν.

    Τέλος ο κ. Τζιόλας θα δώσει συνέντευξη Τύπου προς όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Νομού και θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση.

    [05] ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΧΡ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Είκοσι χρόνια κάθειρξη είναι η ποινή που επέβαλε το Κακουργιοδικείο Καρπενησίου στον Χρήστο Βουλγαράκη από την Πελασγία Φθιώτιδας για τη δολοφονία της 13χρονης κόρης.

    Η απόφαση του Κακουργιοδικείου εξέπληξε το δικαστικό και δικηγορικό κόσμο, καθώς θεωρήθηκε επιεικής για τον κατηγορούμενο, αλλά το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

    Επίσης καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση για οπλοφορία και 6 μήνες για οπλοχρησία.

    Τον Απρίλιο του 2002 η 13χρονη είχε βρεθεί δολοφονημένη με 18 μαχαιριές μέσα στο σπίτι της.

    Ο Χρήστος Βουλγαράκης υποστηρίζει ότι δεν σκότωσε αυτός το παιδί του, αλλά κάποιοι άλλοι.

    [06] ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Κοζάνη, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Σέρβιων Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στον ηρωισμό των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, ενώ επισήμανε ότι το στρατός θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύεται για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

    «Αυτή είναι μια υποχρέωση και συγχρόνως ένα δικαίωμα που μας δίνει ισχυρά όπλα, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά και διπλωματικά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών», υπογράμμισε.

    Από τη μάχη στα Στενά Πόρτες των Σερβίων της 10ης Οκτωβρίου του 1912 μέχρι σήμερα έγιναν πολλά βήματα προόδου στη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον η πιο στερημένη χώρα της περιοχής, αλλά είναι αυτή που έχει προοδεύσει περισσότερο και που γίνεται παράδειγμα προς μίμηση.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως το μόνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Βαλκανίων, βοηθάει όλες τις χώρες της περιοχής για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή Κοινότητα, επειδή πιστεύει ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, από την οποία θα ωφεληθεί και η ίδια.

    Ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον ιερό ναό στα Στενά Πόρτες των Σερβίων, όπου στις 10 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός έδωσε τη νικηφόρα μάχη για την απελευθέρωση της πόλης.

    Στη συνέχεια κατάθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και παρακολούθησε τη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση που έγινε στον κεντρικό δρόμο των Σερβίων.

    Σε ειδική τελετή ο κ. Στεφανόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σερβίων και ο δήμαρχος Δημοσθένης Κοκκολιός του παρέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Λάζαρος Λωτίδης.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Ο στρατηγικός στόχος της πλήρους ενσωμάτωσης της ψυχιατρικής περίθαλψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γενικά της φροντίδας και της αρωγής προς κάθε πάσχοντα από ψυχικές διαταραχές, από τις συνεχώς αναπτυσσόμενες κοινοτικές δομές, θα επιταχυνθεί, παρά τις αντιδράσεις και τη στείρα άρνηση συμπαράστασης από φορείς που υποτάσσουν το κοινωνικό τους χρέος στις περιστασιακές πολιτικές επιδιώξεις, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Στεφανής σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

    «Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών.

    Και γιατί είναι από τις συχνότερες διαταραχές που πλήττουν τα άτομα σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

    Και γιατί οι σοβαρότερες από αυτές -όπως οι ψυχώσεις- με τη χρονιότητα που τις χαρακτηρίζουν, επιφέρουν πόνο και λειτουργική ελλειμματικότητα στους ίδιους τους πάσχοντες, αλλά και τεράστια οικονομική και ψυχολογική επιβάρυνση στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

    Και γιατί, κυρίως, τις περιβάλλει η αρνητική κοινωνική αντίδραση που απομονώνει τους πάσχοντες, τους περιθωριοποιεί και τους στιγματίζει», τονίζει ο κ. Στεφανής.

    «Σε οικουμενικό επίπεδο, τις προηγούμενες δεκαετίες, τα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, αντί για θεραπεία εισέπρατταν την κοινωνική απόρριψη και τον ακούσιο εγκλεισμό τους σε ασυλικά ιδρύματα. Η κατάσταση αυτή επεκράτησε και στη χώρα μας», επισημαίνει σημειώνοντας ότι μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε σταδιακά η μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής υπηρεσιών στον τομέα της ψυχικής υγείας: ο εξανθρωπισμός των συνθηκών νοσηλείας, η αποασυλοποίηση και η ανάπτυξη των θεραπευτικών μονάδων στα γενικά νοσοκομεία και στην κοινότητα.

    Στο τελευταίο αυτό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πολλά, αλλά είναι περισσότερα εκείνα που πρέπει να γίνουν, υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας.

    «Με την υλοποίηση του προγράμματος "Ψυχαργώς", δηλαδή της μεταρρύθμισης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, που διανύει τη δεύτερη φάση του (2002-2006), οι προσπάθειες της πολιτείας έχουν προσλάβει εντατικότερους ρυθμούς.

    Ο στρατηγικός στόχος της πλήρους ενσωμάτωσης της ψυχιατρικής περίθαλψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γενικά της φροντίδας και της αρωγής προς κάθε πάσχοντα από ψυχικές διαταραχές, από τις συνεχώς αναπτυσσόμενες κοινοτικές δομές, θα επιταχυνθεί. Και τούτο παρά τις αντιδράσεις, παρά τις μεμψιμοιρίες και παρά τη στείρα άρνηση συμπαράστασης από φορείς που υποτάσσουν το κοινωνικό τους χρέος στις περιστασιακές πολιτικές επιδιώξεις», επισημαίνει και προσθέτει:

    «Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας θα εξακολουθήσει να πορεύεται, με σταθερά βήματα, στην εκπλήρωση της αποστολής του, να υλοποιήσει το πρόγραμμα "Ψυχαργώς" με τελικό σκοπό την επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στο τρίπτυχο:

    - Να καταργηθούν οι διακρίσεις εξ' αιτίας των ψυχικών νόσων.

    - Κάθε ασθενής να παύσει να εγκλείεται σε ασυλικά ιδρύματα αλλά να νοσηλεύεται στα Γενικά Νοσοκομεία και στις κοινοτικές δομές.

    - Κάθε ασθενής να θεραπεύεται με μεθόδους που δεν συγκρούονται με τα κυριαρχικά του ανθρώπινα δικαιώματα».

    [08] ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μένη Μαλλιώρη μιλώντας σήμερα στην Πάτρα σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα ''Τι κάνει η Ευρώπη για την Υγεία μας;''

    ''Η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, η οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων παροχής υπηρεσιών, η γήρανση του πληθυσμού, οι νέες τεχνολογίες, η ισότιμη πρόσβαση είναι μερικές από τις προκλήσεις αυτές'', ανέφερε, προσθέτοντας ότι ''οι πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας έφεραν τα θέματα της υγείας στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας''.

    Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για την νοσηρότητα και θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με τα οποία τα τροχαία ατυχήματα, οι αυτοκτονίες, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες είναι οι κύριες αιτίες θανάτου μέχρι την ηλικία των 65 ετών, η κ. Μαλλιώρη τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά, υποδεικνύουν τις πολιτικές προτεραιότητες στη δημόσια υγεία και δείχνουν ότι'' η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, εξαρτάται όχι μόνο από την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών αλλά και από άλλες κοινωνικο-οικονομικές ή περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς επίσης και από τον τρόπο ζωής''.

    Αναλύοντας τα στοιχεία αυτά, διευκρίνισε ότι τα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων, αυτοκτονιών ή τροχαίων όχι μόνο δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια αλλά αντίθετα έχουν μειωθεί, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τα προβλήματα της ψυχικής υγείας, που καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στον χάρτη της ευρωπαϊκής νοσηρότητας.

    Οσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία, είπε χαρακτηριστικά ότι στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 1000% την τριακονταετία 1960-1990, ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ από το 3,8% του ΑΕΠ που δαπανούσαν το 1960 για τη δημόσια υγεία, έφτασαν το 2000 να δαπανούν το 8% του ΑΕΠ, γεγονός που λόγω και της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού δημιουργεί προβλήματα που σύντομα θα ζητήσουν λύσεις.

    ''Η συνεχής αύξηση των δαπανών υγείας θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην κατάρρευση του συστήματος'' τόνισε η κ. Μαλλιώρη, λέγοντας ότι το κόστος των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής ασφάλειας αποτελεί πραγματική απειλή στο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο στηρίζονται οι δυτικές, δημοκρατικές κοινωνίες αλλά και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις που ζητούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των συστημάτων υγείας και των συντηρητικών που ψάχνουν τρόπους να αποδεσμευτεί η Πολιτεία από τις υποχρεώσεις της έναντι της υγείας των πολιτών.

    Σοβαρός παράγοντας της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα είναι η διατήρηση ή ακόμα και η εμφάνιση ανθυγιεινών συμπεριφορών όπως το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, η εξάρτηση από ναρκωτικά, η κακή διατροφή, η ανεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και η καθιστική ζωή.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην μάχη εναντίον του καπνίσματος επισημαίνοντας ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού έχει να αντιμετωπίσει τη διαφήμιση των καπνοβιομηχανιών που ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για την πώληση των προϊόντων τους, και τη δικαστική τους υπεράσπιση .

    Κλείνοντας, η κ. Μαλλιώρη αναφέρθηκε στο νέο κοινοτικό πρόγραμμα δράσης για την υγεία και στην αναγκαιότητα στο νέο Σύνταγμα της Ε.Ε να ισχυροποιηθεί θεσμικά ο τομέας της υγείας.

    [09] ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 10 Οκτωβρίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Νευρικότητα επικρατεί κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street, εν μέσω αντιφατικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις εταιρικές επιδόσεις τριμήνου.

    Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ βελτιώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα, καθώς συρρικνώθηκε στα 39,2 δισ. δολάρια τον μήνα Αύγουστο από τα αναθεωρημένα 40 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, κι ενώ οι οικονομολόγοι της Wall Street είχαν προβλέψει διεύρυνση στα 41,3 δισ. δολάρια.

    Η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ αφενός εκτιμάται ως τάση εξισορρόπησης του εμπορικού ισοζυγίου και κατ' επέκταση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αφετέρου αποτελεί ένδειξη της κακής κατάστασης του διεθνούς εμπορίου, αφού εμφανίζεται πτώση και στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα δίνει ώθηση στο δολάριο έναντι του γεν και του ευρώ.

    Οι αμερικανικές εισαγωγές μειώθηκαν συνολικά κατά 2,5% στα 122,9 δισ. δολάρια, οδηγούμενες από τη μείωση κατά 2,3 δισ. δολάρια των εισαγωγών αυτοκινήτων, ανταλλακτικών και μηχανών, που είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2002. Μειώθηκαν επίσης οι εισαγωγές καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών.

    Οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,7% στα 83,7 δισ. δολάρια, αλλά παρέμειναν σχετικά υψηλές. Οι εξαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών μειώθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2001.

    Περαιτέρω, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) κατέγραψε άνοδο 0,3% το Σεπτέμβριο, έναντι της αύξησης κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, κι ενώ οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο της τάξεως του 0,1%.

    Άρχισαν, εξάλλου, και οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού ινστιτούτου Blue Chip Economic Indicators σύμφωνα με την επικρατούσα εκτίμηση των οικονομολόγων η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,7% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο του 2003, καθώς εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών θα επιβραδυνθεί. Επίσης προβλέπεται αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 4,9% στο τρίτο τρίμηνο και ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών σε ποσοστό 5,2%.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων η πλέον αναμενόμενη ανακοίνωση της ημέρας που αφορούσε στις επιδόσεις τριμήνου της General Electric απογοήτευσε τους επενδυτές, κατευνάζοντας, μέχρι ενός σημείου, την ευφορία που επικρατούσε μεταξύ των επενδυτών για τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, τα οποία κρίνονται στην πλειοψηφία τους ικανοποιητικά.

    Ειδικότερα, στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα κέρδη της General Electric μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ η διοίκηση προειδοποίησε παράλληλα ότι στο τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της εταιρείας θα κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις αρχικές της προβλέψεις. Η μετοχική τιμή της GE καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,26%

    Παράλληλα, ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εξαγορά της βρετανικής εταιρίας Amersham, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας. Η εξαγορά, που θα ανέλθει στα 9,5 δισ. δολάρια θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και για να ολοκληρωθεί πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανταγωνισμού των ΗΠΑ και τις ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι η GE είχε ανακοινώσει προ ημερών την εξαγορά, μέσω της θυγατρικής της τηλεοπτικής επιχείρησης NBC, της ευρωπαϊκής Vivendi Universal Entertainment, με στόχο να δημιουργήσει έναν νέο κολοσσό στην αμερικανική αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Τέλος, κέρδη της τάξης του 1.98% καταγράφει η μετοχή της κορυφαίας εταιρείας μικροεπεξεργαστών στον κόσμο Intel, καθώς η Deutsche Bank την αναβάθμισε σε «buy» (αγορά) από «hold» (διακράτηση) θέτοντας παράλληλα ως τιμή-στόχο τα 22 δολάρια ανά μετοχή έναντι 16 δολαρίων ανά μετοχή που ήταν μέχρι σήμερα.

    Στο σκηνικό αυτό, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακά κέρδη 0,05% και διαμορφωνόταν στις 9.684,83 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας με οριακές απώλειες 0,06% υποχωρούσε στις 1.910,71 μονάδες και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 βρισκόταν στις 1.038,11 μονάδες, μειωμένος κατά 0,06%.

    Σ.Α.

    [10] ΤΑ ''ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ'' ΠΙΕΣΑΝ ΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (16:52 UTC+2)

    Πτωτική τροχιά διέγραψε τελικά σήμερα, μετά από οριακές διακυμάνσεις, ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος των πιέσεων στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των διυλιστηρίων, αλλά και συνεπεία του αρνητικού κλίματος που επικρατεί από το πρωί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

    Το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, δεν έπεσε ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 2.100 μονάδες, τονώνει την αισιοδοξία των αναλυτών, οι οποίοι και εκτιμούν ότι τα χειρότερα πέρασαν και πλέον προσφέρεται ισχυρή στήριξη στο επίπεδο αυτό.

    Η πορεία που ακολούθησε σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν οικονομικοί αναλυτές, ότι η κίνηση των τεχνικών δεικτών προοιωνίζει την επικράτηση σταθεροποιητικών τάσεων στην αγορά, τόσο βραχυχρόνια, όσο και μεσοπρόθεσμα, πιθανώς με ελαφρά ανοδική τάση.

    Πάντως, όπως υποστηρίζουν, σημαντικό ρόλο στην πορεία του δείκτη στο επόμενο διάστημα, θα διαδραματίσουν οι κινήσεις των θεσμικών επενδυτών.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Χ.Α., τερμάτισε σημειώνοντας πτώση κατά 0,58% και διαμορφώθηκε στις 2.108,62 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 2.102,47 μονάδων, ενώ το υψηλότερό του σημείο συνάντησε στις 2.135,22 μονάδες.

    Περιορισμένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 107,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4.902.300,00 ευρώ, αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν τα υψηλότερα ήταν ένα της Alpha Bank, ύψους 1.620.100,00 ευρώ στα 19,06 ευρώ και αυτό της Μαθιός Πυρίμαχα, προϋπολογισμού 1.082.400,00 ευρώ, στα 9,02 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, οι 110 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 205 πτωτικών και 68 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών ΒΙΣ (9,64%), Domus AEEX (8,95%), Emfasis Systems (8,41%), Γαλαξίδι ΑΕ (7,91%) και Informatics AEBE (7,25%), ενώ στον αντίποδα, αισθητή πτώση εμφάνισαν οι Όμιλος Ιντεαλ (12%), Εριουργία 3Α (11,81%) και Βέρνικος Κόττερα ΑΕ (11,67%).

    Στο αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων Blue chips να πρωταγωνιστεί της πτώσης, υποχωρώντας κατά 0,67%, συνεπεία των πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και τις τράπεζες.

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, υποχωρώντας κατά 1,14%, συνεπεία των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των ΟΤΕ ΑΕ (1,61%), Vodafone-ΠΑΝΑΦΟΝ (1,01%) και της Cosmote (0,58%).

    Πιο συγκρατημένη πτώση, σημείωσε ο κλάδος των τραπεζών, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 0,68%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι μετοχές των Aspis (2,41%), Εμπορικής (1,45%), EFG (1,39%), Aττικής (1,26%) και Κύπρου (1,25%). Σημειώνεται ότι η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε τελικά κατά 0,99%, έναντι κερδών της τάξης του 0,24% για αυτήν της Πειραιώς, ενώ σημαντική άνοδο κατά 1,85%, σημείωσε της Γενικής.

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 υποχώρησε κατά 0,57%, έναντι απωλειών 0,52% για τον Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και πτώσης 0,18% για τον Mid 40 της μέσης.

    Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι εκ των 21 επιμέρους δεικτών, με εξαίρεση τους τρεις εξ αυτών που διέγραψαν ανοδική τροχιά. Πρόκειται για τους κλάδους των ειδών λύσεων πληροφορικής (2,44%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,81%) και της παράλληλης αγοράς (0,02%).

    Απώλειες υψηλότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας, κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των τροφίμων και ποτών (1,69%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,17%), της κλωστοϋφαντουργίας (1,10%) και των ασφαλειών (1,01%).

    Κατά 0,92% υποχώρησε ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου, κατά 0,90% των βιομηχανιών, κατά 0,81% του λιανικού εμπορίου, κατά 0,52% των βασικών μετάλλων, κατά 0,51% των επενδύσεων, κατά 0,26% της πληροφορικής και κατά 0,23% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

    Τη μικρότερη πτωτική ποσοστιαία μεταβολή σημείωσαν οι κλάδοι των κατασκευαστικών (0,15%), των συμμετοχών (0,13%) και οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,01% εμφάνισε ο δείκτης της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας.

    Ε.Α.

    [11] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ''ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ''

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2003 (16:40 UTC+2)

    Το 45,2% των προτάσεων που υποβλήθηκαν, έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, Στ. Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου Εφαρμογών Πληροφορικής, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Infosystem.

    Όπως διευκρίνισε, αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεση προσφορών για την υλοποίηση 10 έργων ύψους 19 εκατ. ευρώ, αλλά και η αξιολόγηση άλλων 14 project, προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του επόμενου 15νθημέρου αναμένεται η προκήρυξη νέων.

    Συνολικά, όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του, έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του ΕΠ.Π ΚτΠ, 180 διεθνείς ανοιχτοί διαγωνισμοί, στους οποίους και συμμετείχαν 205 εταιρίες, ενώ έχουν υπογραφεί 135 συμβάσεις, με το αριθμό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να φθάνει σε 97.

    Επιπλέον, μέχρι σήμερα, οι 38 προγραμματικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί είναι ύψους 458,6 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις χρηματοδότησης ανέρχονται σε 90 και είναι προϋπολογισμού 369,3 εκατ. ευρώ και τα ενταγμένα έργα είναι 49 με τη συνολική τους αξία να φθάνει στο ποσό των 276,1 εκατ. ευρώ.

    Καταλήγοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας λειτουργεί ως καταλύτης στην επιτάχυνση για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος ΚτΠ στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, ειδικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Γιάννη Καλογήρου, μέχρι το τέλος του 2004 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΠΚτΠ), ενώ όπως διαβεβαίωσε, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων.

    Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις που διατύπωσε, μέχρι το τέλος του 2003 θα έχει ενεργοποιηθεί το 40% του προγράμματος και θα αφορά σε 140 έργα, προϋπολογισμού 1.075 εκατ. ευρώ, έως 1.130 εκατ. ευρώ.

    Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος, Ι. Χαλαβαζής, αναφέρθηκε στα μεγέθη και τους δείκτες της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και Επικοινωνιών και ειδικότερα στις τάσεις και προοπτικές για την επόμενη πενταετία.

    Όπως τόνισε, μέσα στην επόμενη πενταετία ο αριθμός των ομίλων που δραστηριοποιείται στον κλάδο, θα μειωθεί λόγω των συγχωνεύσεων που θα πραγματοποιηθούν, ενώ προέβλεψε ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι τράπεζες.

    Ουσιαστικό ρόλο είπε, θα έχουν οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λογισμικού υπηρεσιών, ενώ σε ό,τι αφορά τη διανομή ειδών πληροφορικής, προέβλεψε ότι θα περάσει σύντομα σε κρίση και θα μειωθούν οι αλυσίδες εταιριών που υπάρχουν σήμερα.

    Ο κ. Χαλαβαζής, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αγορά θα συνεχίσει τη φθίνουσα πορεία της, παρά την πρόοδο των έργων στην Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς όπως διευκρίνισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚτΠ, θα διευρύνει τις ανισότητες στην ελληνική αγορά της πληροφορικής, ενώ επεσήμανε ότι σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις πληροφορικής που προσφέρουν παράλληλα και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

    [12] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ Χ.Α Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (16:12 UTC+2)

    Την Τρίτη θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στην Παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η μετοχή της εταιρίας Μάρακ Ηλεκτρονική, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των χερσαίων και ναυτιλιακών ηλεκτρονικών συστημάτων.

    Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια εγγραφή της εταιρίας, που ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, υπερκαλύφτηκε κατά 11,5 φορές στο κομμάτι που αφορά τους ιδιώτες επενδυτές και κατά 28 φορές στους θεσμικούς επενδυτές.

    Η εταιρία είχε προβεί στην έκδοση 1.716.110 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, εκ των οποίων οι 1.634.510 διατέθηκαν στο ευρύ επενδυτικό κοινό και οι 81.600 με ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ σημειώνεται ότι η τιμή διάθεσης της μετοχής διαμορφώθηκε στο 1,82 ευρώ.

    Τα κεφάλαια που άντλησε η εταιρία από τη δημόσια εγγραφή, θα διατεθούν για την υλοποίηση των επενδύσεων εκσυγχρονισμού που έχει προγραμματίσει, ύψους 2,65 εκατ. ευρώ, στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Αλεξανδρούπολη, καθώς για τη δημιουργία τμήματος δικτύου δεδομένων για τρίτους, προϋπολογισμού 279.000 ευρώ.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΘΡΙΛΕΡ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (16:11 UTC+2)

    Άλλη μία συνεδρίαση για γερά νεύρα, μετά τη χτεσινή, πραγματοποίησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με πολλά σκαμπανεβάσματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης ν' αλλάξει αρκετές φόρες πρόσημο και να κλείσει, τελικά, με απώλειες, που διογκώθηκαν το τελευταίο ημίωρο.

    Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης του ΧΑ σημείωσε πτώση 0,58% και υποχώρησε στις 2.108,62 μονάδες. Η Σοφοκλέους, όπως και χτες, έτσι και σήμερα ξεκίνησε με μικρή υποχώρηση, ακολουθώντας τις εξελίξεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Στη συνέχεια και κυρίως λόγω των τοποθετήσεων στις τραπεζικές μετοχές, καθώς και στο χαρτί του ΟΤΕ γύρισε κι άρχισε να ανεβαίνει, μιμούμενη και πάλι τις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

    Η νευρικότητα, όμως, των τελευταίων επηρέασε και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επέστρεψε στα αρνητικά πρόσημα, καθώς είχαν αρχίσει και ρευστοποιήσεις στα χαρτιά των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών.

    Τελικά, στο κλείσιμο, ο τζίρος ήταν μόλις 106,7 εκατ. ευρώ και οι ανοδικές μετοχές ήταν 110, οι καθοδικές 204 και οι αμετάβλητες 69. Από τους επιμέρους δείκτες, και οι τέσσερις είχαν αρνητικό πρόσημο. Τη μικρότερη πτώση με 0,18% σημείωσε ο FTSE/ASE MID 40, ενώ τη μεγαλύτερη ο FTSE/ASE 20 με -0,67%.

    Μικτή ήταν η εικόνα και στους κλαδικούς δείκτες, όπου οι περισσότεροι (18) σημείωσαν μικρή υποχώρηση - τη μεγαλύτερη κατέγραψε εκείνος των διυλιστηρίων με 2,42% - ενώ κέρδη εμφάνισαν μόνον οι 4, με εκείνον των λύσεων πληροφορικής να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο (+2,44%).

    Οι αναλυτές χαρακτήρισαν και τη σημερινή συνεδρίαση σταθεροποιητική, ενώ σε ό,τι αφορά στην πρώτη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας εκτιμούν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ακολουθήσει την πορεία των ευρωπαϊκών.

    [14] Ο ΓΚ. ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λονδίνο, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Το Κυπριακό επικρέμεται πάνω από τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. επανέλαβε ο Επίτροπος της ΕΕ Αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν σε δηλώσεις του οι οποίες δημοσιεύονται στη σημερινή Financial Times του Λονδίνου.

    Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας με τις ''εκλογές'' στο βόρειο μέρος της Κύπρου το Δεκέμβριο, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο ότι ''όπως και να τεθεί το πράγμα η Τουρκία κρατάει το κλειδί''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΦΟΥ

    Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Με την ελπίδα όπως του χρόνου επισκεφθούν μια απελευθερωμένη Μόρφου, έφθασαν σήμερα στην Κύπρο, στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Μόρφου, τέσσερις Βρετανοί βουλευτές και μια πρώην Ευρωβουλευτής για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των Μορφιτών για επιστροφή στην κατεχόμενη γη τους.

    Τους Βρετανούς βουλευτές Ρότζερ Γκέιλ, Ρούντι Βις, Τζίμι Χουντ και Τζο Λάιονς και την πρώην ευρωβουλευτή Πολίν Γκριν υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ο οποίος είπε ότι η παρουσία των Βρετανών στην Κύπρο αποτελεί στήριγμα στον αγώνα που διεξάγει η κατεχόμενη πόλη για δικαίωση και επιστροφή.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα επιδείξουν διαβατήρια την Κυριακή για να μεταβούν στην Μόρφου για την αντικατοχική πορεία, ο κ. Πίττας είπε ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε στους Μορφίτες να επισκεφθούν την Μόρφου, χωρίς την επίδειξη διαβατηρίων και τη συμπλήρωση κάποιων εγγράφων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] Ο ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αττάλεια, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων με ειρηνευτικά μέσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ από την Αττάλεια, όπου βρίσκεται για την Υπουργική Σύνοδο του 10ου Ευρωμεσογειακού Φόρουμ.

    Ερωτηθείς για την απόφαση των δύο χωρών να ακυρώσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις ''Τοξότης'', ''Νικηφόρος'' ''Ταύρος'' και ''Βάρβαρος'', ο κ. Γκιουλ απάντησε ότι "αυτή η κίνηση δείχνει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία επιθυμούν να λύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικά μέσα".

    Ο κ. Γκιουλ συνέχισε λέγοντας ότι «οι δύο χώρες έχουν πολλές κοινές θέσεις αλλά υπάρχουν και προβλήματα, δεν το αρνούμαστε, τα οποία προσπαθούμε να τα λύσουμε με την καλή θέληση και με ειρηνικά μέσα».

    Οσον αφορά στο Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης αλλά τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με προυποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από το ψευδοκράτος και την Αγκυρα.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να υιοθετήσουν μία συμβιβαστική στάση για να υπάρξει λύση και να προχωρήσουν σε κοινά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι η ισραηλινή επιδρομή στη Συρία ήταν «πολύ επικίνδυνη ενέργεια» που θα μπορούσε να έχει απροσδόκητες συνέπειες. Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θεωρεί την επίθεση "παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας" και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενθαρρύνουν την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» για το Μεσανατολικό.

    [17] ΕΝΘΕΡΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ

    Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Ενθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης εμφανίζονται οι Κύπριοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλες τις εντασσόμενες και υποψήφιες χώρες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2003.

    Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής, της κοινής άμυνας, ενώ πιστεύει ότι η Ε.Ε. προωθεί την ειρήνη στον κόσμο σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει επίσης το ενιαίο νόμισμα. Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού πιστεύει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει αυξημένο ρόλο στην καθημερινή ζωή των πολιτικών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Στις εντεινόμενες αντιδράσεις που προκαλεί στο Ιράκ η επικείμενη άφιξη Τούρκων στρατιωτών στη χώρα αναφέρονται δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

    Η «Radikal» με τον πρωτοσέλιδο «Να μην έρθουν τα τουρκικά στρατεύματα» και τον υπότιτλο «Δεν σταματά η αντίδραση στο Ιράκ κατά της Τουρκίας», προβάλλει στο κύριο θέμα της δήλωση του δήμαρχου της Φαλούτζα, ο οποίος τόνισε: «Εάν πρόκειται να έρθουν οι Τούρκοι, να έρθουν ως επιχειρηματίες. Αν έρθουν με στολή, τότε θα παραταθεί η κατοχή και οι ιρακινοί θα αντισταθούν σ' αυτή».

    [19] Α1 ΠΟΛΟ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Από την μία η απόφαση του ΣΕΔΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Διαιτητών Υδατοσφαίρισης) να μείνει αμετακίνητος στις θέσεις του και από την άλλη η άρνηση της ΚΟΕ να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των διαιτητών είχε σαν αποτέλεσμα να μην βρεθεί σήμερα η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλςευρών. Αποτέλεσμα; Να μην ξεκινήσει αύριο το πρωτάθλημα της Α1 πόλο ανδρών.

    Η διοίκηση της ομοσπονδίας περίμενε στα γραφεία της μέχρι αργά το απόγευμα τους διαιτητές προκειμένου να τους εξοφλήσει, όμως δεν εμφανίστηκε κανείς, αφού νωρίτερα είχαν αποφάσισαν την αποχή στην πρεμιέρα.

    [20] Ο ΜΑΓΚΝΤΙ ΓΙΑΚΟΥΜΠ ΣΤΟ 7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Ραντεβού τον Αύγουστο του 2004, έδωσε με όλους τους γιατρούς ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ από το 7ο Παγκόσμιο Ολυμπιακό Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών που διεξάγεται στην Αθήνα.

    Ο κορυφαίος επιστήμονας ο οποίος είναι εθελοντής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να είμαι εθελοντής για τους Αγώνες της Αθήνας το 2004. Ο Εθελοντισμός εξυπηρετεί τις αξίες του Ανθρωπισμού και του Ολυμπισμού. Το 2004 οι Αγώνες επιστρέφουν στην χώρα που τους γέννησε και εγώ θα κάνω τα πάντα από την μεριά μου για να προσφέρω ό,τι περισσότερο μπορώ. Ελπίζω όλοι οι γιατροί να πράξουν το ίδιο».

    Ο Μαγκντί Γιακούμπ, τον οποίο προλόγισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου καθηγητής Αργύρης Μήτσου, ανέπτυξε στην ομιλία του το θέμα: «Η καρδιά του αθλητή».

    Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η καρδιά του αθλητή είναι μία φυσιολογική καρδιά και δεν υποφέρει όπως έως σήμερα εκτιμούσαν ή πίστευαν οι επιστήμονες. Είναι απόλυτα φυσιολογική τόσο από λειτουργική όσο και από δομική άποψη, απλά παρουσιάζει μία υπερτροφία λόγω της άσκησης, η οποία όμως στη περίπτωση των πρωταθλητών δεν είναι βλαβερή όπως στον υπόλοιπο πληθυσμό.

    Επίσης κατέρριψε τον μύθο ότι ο πρωταθλητής είναι «υποψήφιος για αιφνίδιο θάνατο» και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Φειδιπίδη, ο οποίος το 490 π.Χ. έτρεξε 150 μίλια στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, πολέμησε επί δύο ημέρες στη Μάχη του Μαραθώνα και στη συνέχεια κάλυψε άλλα 22 μίλια έως την Αθήνα για να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης. Ο αιφνίδιος θάνατός του δεν οφείλεται στην υπερβολική άσκηση αλλά σε μία διαρθρωτική μετάλλαξη των γονιδίων του.

    Μία φυσιολογική υπερτροφία που παρουσιάζει η καρδιά των αθλητών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους αιφνιδίως από καρδιακή προσβολή ή από άλλες καρδιακές επιπλοκές.

    Για μία ακόμη φορά ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της δωρεάς οργάνων θεωρώντας ότι η μεταμόσχευση καρδιάς αποτελεί τη μόνη λύση όταν υπάρχουν σημαντικές βλάβες στο μυοκάρδιο. Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε ακόμη αρκετό καιρό για να στραφούμε σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς από ζώα ή καρδιές που έχουν δημιουργηθεί τεχνητά».

    [21] ΦΘΗΝΑ ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕ Ο ΠΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Ηπια ήταν η απόφαση της ΟΥΕΦΑ για τα επεισόδια που δημιούργησαν οι οπαδοί του ΠΑΟ στο παιχνίδι με την Ρέιντζερς. Τιμώρησε την ελληνική ομάδα μόνο με 64.500 ευρώ. Ποινή που ικανοποίησε τους ανθρώπους της ομάδας, αφού καλούνται μόνο να βάλουν το χέρι στην τσέπη και σε καμιά περίπτωση να στερηθούν το γήπεδό τους. Σημειώνεται ότι ο ΠΑΟ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ρατσιστικής συμπεριφοράς των φιλάθλων του χάρη στην υπερασπιστική γραμμή που τήρησαν οι άνθρωποι του.

    Η σημερινή απόφαση έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με την Στουτγάρδη να έχει την βοήθεια των οπαδών του.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Επιστροφή στον Κορυδαλλό για τους «ερυθρόλευκους» που θέλουν αύριο κόντρα στον ΠΑΟΚ να επιστρέψουν στις νίκες. «Μπορεί να παίζουμε στην έδρα μας και είμαι σίγουρος ότι οι φίλοι μας θα γεμίσουν και πάλι το γήπεδο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τον ΠΑΟΚ», τόνισε σήμερα ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς και συνέχισε: «Οι αντίπαλοι μας θα έρθουν στην Αθήνα χωρίς άγχος και με τον αέρα της νίκης επί της ΑΕΚ. Όλοι ξέρουν ότι η νίκη επί του Ολυμπιακού έχει τη διπλάσια αξία από κάθε άλλη. Για αυτό και πρέπει να παίξουμε κάτι παραπάνω από καλά. Οφείλουμε, όχι μόνο να κερδίσουμε, αλλά και να παίξουμε πολύ καλά».

    Ο προπονητής της ομάδας, Λευτέρης Σούμποτιτς θα έχει στη διάθεσή του το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, τον Ρουμπέν Βολκοβίτσκι το δελτίο του οποίου έφτασε χθες στα χέρια των ανθρώπων του Ολυμπιακού, δεν θα έχει όμως τον Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς ο οποίος τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές μέρες. Όσο αφορά τον Λευτέρη Σούμποτιτς, το πρωί πήγε στον αθλητικό δικαστή και λίγες ώρες μετά, αθωώθηκε, όπως και ο Ολυμπιακός.

    [23] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΣΤΗΝ 8άδα ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ο ΚΡΕΑΝΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Την πρόκριση στην 8άδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών πανηγύρισε σήμερα

    στο Γιανγκουίν της Κίνας, ο Καλλίνικος Κρεάνγκα. Στον τελευταίο του αγώνα στον 3ο όμιλο, ο αθλητής μας που κατέχει την 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, νίκησε με 4-2 σετ τον Κροάτη Ζόραν Πρίμορατς και προκρίθηκε στα προημιτελικά, που διεξάγονται αύριο.

    Ωστόσο, πήρε την πρόκριση με περιπετειώδη τρόπο, καθώς ευνοήθηκε από την ισοβαθμία που προέκυψε στην 1η θέση με τον Κινέζο Γουάνγκ Λικίν και τον Κορεάτη Γιου Σι Χιουκ. Ο Λικίν κέρδισε χτες (Πέμπτη) τον Πρίμορατς με 4-2 και σήμερα τον Χιουκ με 4-1 σετ, ενώ ο Κορεάτης αμυντικός, αφού άρχισε με νίκη επί του Κρεάνγκα με 4-2, επιβλήθηκε σήμερα και του Πρίμορατς με 4-2 σετ. Ο πρωταθλητής μας είχε επικρατήσει χτες του Λικίν με 4-2 σετ κι έτσι είχαμε τριπλή ισοβαθμία, στις δύο νίκες. Μέτρησαν τα σετ στα παιχνίδια που έδωσαν μεταξύ τους οι τρεις αθλητές κι εκεί ευνοήθηκε ο Κρεάνγκα, ο οποίος πέρασε ως 2ος. Είχε 6 σετ υπέρ και ισάριθμα κατά, ο Λικίν που ήρθε 1ος, είχε συντελεστή 6-5, ενώ ο Χιουκ έμεινε 3ος και αποκλείστηκε από τη συνέχεια, με 5 σετ υπέρ και 6 κατά.

    Στον αγώνα με τον Πρίμορατς (νούμερο 15 στην παγκόσμια κατάταξη), ο Κρεάνγκα -ήθελε νίκη με οποιοδήποτε σκορ- και βρέθηκε πίσω με 2-1 σετ. Όμως, ανέβασε την απόδοσή του και τελικά επικράτησε με 4-2 (6-11, 11-9, 9-11, 11-9, 11-7, 12-10).

    Στη φάση των προημιτελικών, προκρίθηκαν ακόμη ο Κινέζος Μα Λιν και ο Βέλγος

    Ζαν Μισέλ Σάιβ από τον 1ο όμιλο, ο Ρώσος Αλεξέι Σμιρνόφ και ο Γερμανός Τίμο Μπολ

    από τον 2ο και ο Κινέζος Γουάνγκ Χάο με τον Κορεάτη Ρίου Σεούνγκ Μιν από τον 4ο.

    [24] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

    Ουάσινγκτον, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Στη λήψη αυστηρότερων μέτρων με στόχο την επίσπευση της πτώσης του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αβάνας προχωρούν οι ΗΠΑ.

    «Το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο δεν θα αλλάξει κατόπιν δικής του επιλογής. Η Κούβα, όμως, πρέπει να αλλάξει» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους από το Λευκό Οίκο, ανακοινώνοντας τις ενέργειες της Ουάσινγκτον, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2004 για την αποδυνάμωση της εξουσίας Κάστρο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ προχωρούν σε ενίσχυση του ταξιδιωτικού εμπάργκο στην Κούβα καθιστώντας πιο εύκολη τη διαφυγή διαφωνούντων, δηλώνουν ότι θα πατάξουν τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης χρημάτων και ότι θα διεξάγουν πιο «δυνατή» εκστρατεία για να διαλύσουν το «εμπάργκο στην πληροφόρηση» από το καθεστώς Κάστρο.

    Η Φλόριντα αποτελεί την πατρίδα 400.000 Κουβανοαμερικανών που επιζητούν σκληρότερα μέτρα κατά του καθεστώτος Κάστρο.

    [25] Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΟΠΕΚ ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Μόσχα, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Η Ρωσία, δεύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, επέκρινε δημόσια τον ΟΠΕΚ, λέγοντας ότι τα 28 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ υψηλή τιμή, και τόνισε ότι η ίδια είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή της.

    «Διαφωνούμε με τον ΟΠΕΚ γιατί πιστεύουμε ότι οι τιμές άνω των 25 δολαρίων πλήττουν την κατανάλωση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Ιγκόρ Γιουσούφοφ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Για μας είναι επαχθές το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής γιατί αν κλείσουμε κάποια πηγάδια, θα μας πάρει 3-6 μήνες να τα ξανανοίξουμε, η στρατηγική μας είναι να αυξήσουμε τον όγκο της παραγωγής ελαφρά και να προστατεύουμε τις τιμές», πρόσθεσε.

    Η Ρωσία παράγει 8,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, και προμηθεύει με τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια αργού και δύο εκατομμύρια διυλισμένων προϊόντων ημερησίως τη Δύση.

    [26] Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΓΙΟΧΑΝ ΦΡΙΖΟ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ

    Αμστερνταμ, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ο πρίγκιπας Γιόχαν Φρίζο της Ολλανδίας, δεύτερος στη διαδοχή του θρόνου, παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του στη διαδοχή, λέγοντας ότι θα παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπά, μολονότι δεν πήρε την έγκριση της κυβέρνησης για το γάμο του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το γάμο του πρίγκιπα με την 35χρονη μνηστή του, Μάμπελ Βίσε Σμιτ, αφού η Σμιτ έχει παραδεχθεί ότι είχε στενή σχέση με άνθρωπο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ολλανδία.

    Σε επιστολή του προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο πρίγκιπας Φρίζο δηλώνει ότι θα παντρευτεί τη Βίσε Σμιτ παρά την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει τη συγκατάθεσή της, παραιτούμενος από τη διαδοχή στο θρόνο.

    Τα Ολλανδικά ΜΜΕ, τα οποία στηρίχθηκαν στις δηλώσεις σωματοφύλακα του Κλάας Μπρουίνσμα, ενός από τους βαρώνους του λαθρεμπορίου ναρκωτικών τη δεκαετία του 1980, ο οποίος σκοτώθηκε το 1991, μετέδωσαν ότι η μνηστή του πρίγκιπα είχε ερωτική σχέση μαζί του.

    [27] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 10 Οκτωβρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Δύο επισκέπτες έκθεσης σύγχρονης τέχνης στο Παρίσι τραυματίστηκαν σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας. Μετά από την έκρηξη, ο χώρος της έκθεσης εκκενώθηκε προληπτικά, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [28] ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβιβ, 10 Οκτωβρίου 2003 (17:46 UTC+2)

    Η πτώση της δημοτικότητας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Μααρίβ.

    Το 54% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική γνώμη για την διακυβέρνηση του Σαρόν, ενώ θετική έχει το 36% και ένα ποσοστό 10% δεν εκφράζει γνώμη, μετέδωσε το Ρόυτερς. Το55% εκτιμάει ότι η υπό τον Σαρόν κυβέρνηση ''δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία''των Παλαιστινίων, έναντι ποσοστού 34% που έχει αντίθετη άποψη.

    Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 593 ενηλίκων Ισραηλινών και το περιθώριο λάθους είναι συν-πλην 4%.

    [29] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Kοζάνη, 10 Οκτωβρίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Δύο νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης μέσα στον Οκτώβριο.

    Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το γνωστό Κοζανίτη μουσικό Χρήστο Ραφαηλίδη και τους Manhattan Vibes, στην Αίθουσα Τέχνης στην Κοζάνη στις 9 το βράδυ.

    Επίσης, στις 26 του μήνα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Δ.Ε.Π.Ε.ΚΟ.Π.Π, συναυλία με τον κορυφαίο στην Παραδοσιακή μουσική Ross Daly και το συγκρότημα Ιδιόμελο στην Πτολεμαϊδα, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στις 8.30 το βράδυ.

    Οι συναυλίες εντάσσονται στο πλαίσιο των ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο το Νομό.

    Και στις δύο συναυλίες, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [30] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2003 (14:48 UTC+2)

    Επιστημονική ημερίδα στη μνήμη της Ελλης Σκοπετέα με θέμα "Η Δύση της Ανατολής και η Ανατολή της Δύσης. Ιδεολογικές αντανακλάσεις και στερεότυπα (τέλη 18ου - αρχες 20ου αιώνα)" διοργανώνει ο τομέας της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατό της.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στην αίθουσα τελετών του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής.

    Οι εργασίες της ημερίδας θα εστιαστούν στην ιστορία των ιδεών και συγκεκριμένα στον τρόπο προσέγγισης της Ανατολής από τη Δύση και πρόσληψης της Δύσης από την Ανατολή.

    [31] ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ" ΣΤΟΝ ΟΛΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2003 (14:45 UTC+2)

    Ξεκινά τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο "Η αρχιτεκτονική σε κίνηση" που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΘ).

    Την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου στο αίθριο του παλιού τελωνείου στο λιμάνι, θα παρουσιάσει με την ευκαιρία των εγκαινίων της, στις 7.30 το απόγευμα, ο Francis Rambert, δημοσιογράφος, κριτικός αρχιτεκτονικής και επιμελητής της.

    Οι επισκέπτες της διοργάνωσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιδέες και υλοποιημένα σχέδια από όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν ως κοινό στόχο τη δημιουργία πιο φιλόξενων χώρων κίνησης μέσα στις πόλεις. Συγκεκριμένα, θα δουν μεταξύ άλλων ένα κτίριο που "ξεδιπλώνεται" ως συνέχεια του οδοστρώματος στο Αμστερνταμ, ένα μουσείο να φεφυτρώνει στην καρδιά ενός σταθμού λεωφορείων στην Κόρδοβα, αλλά και γραφειακούς χώρους να προσαρτώνται σε μία γέφυρα στην έξοδο του αυτοκινητοδρόμου Α14 στη Ναντέρ.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 2002 και έκτοτε περιοδεύει σε διάφορες πόλεις της υφηλίου, οπως το Ρότερνταμ, το Μπορντό, η Λυών, η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Οσλο αλλά και το Πεκίνο.

    Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή της ανέλαβε το Ινστιτούτο για την Πόλη σε Κίνηση, ένα ερευνητικό ίδρυμα με έδρα το Παρίσι. Σημειώνεται ότι η έκθεση θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 6 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ.

    [32] ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (13:50 UTC+2)

    Το πρώτο φεστιβάλ θεάτρου δρόμου με τίτλο «Δρόμοι Θεάτρου Δρόμου» διοργανώνουν από τις 19 ως και τις 22 Δεκεμβρίου η Νομαρχία Πειραιά και ο Δήμος Δραπετσώνας σε μια κοινή προσπάθεια για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

    Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί πάνω σε ποικίλες φόρμες θεαμάτων, όπου ομάδες ή μεμονωμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους με θέατρο, χορό, μουσική, παντομίμα, κλπ σε χώρους υπαίθριους που θα επιλέξουν οι ίδιοι, σε κεντρικό άξονα της πόλης ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα.

    Το φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό και διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μπορούν όμως να λάβουν μέρος σε αυτό και καλλιτέχνες εκτός διαγωνιστικού προγράμματος σε παράλληλες εκδηλώσεις. Μπορούν ακόμη να συμμετέχουν και παιδιά κάτω των 16 ετών σε ειδικό απογευματινό πρόγραμμα εκτός διαγωνισμού.

    Το φεστιβάλ είναι ανοικτό σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν, αρκεί να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, να καταθέσουν ένα σκεπτικό για τη στήριξη της συμμετοχής τους και να λάβουν γνώση του κανονισμού.

    Οι αιτήσεις συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου Δραπετσώνας το αργότερο έως την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου. Οι αιτήσεις που θα κατατεθούν εμπρόθεσμα θα αξιολογηθούν από επιτροπή καλλιτεχνών. Οι επιλογές της επιτροπής θα ανακοινωθούν μαζί με το πρόγραμμα του διαγωνιστικού μέρους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις 15 Δεκεμβρίου.

    Η θεατρική ομάδα που θα πρωτεύσει θα έχει το προνόμιο να οργανώσει θεατρική παραγωγή που θα χρηματοδοτηθεί από το Δήμο, ο οποίος αναλαμβάνει την υποχρέωση της προβολής και προώθησής της στα πλαίσια πολιτιστικών ανταλλαγών με άλλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    [33] Ο ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ

    Βέροια, 10 Οκτωβρίου 2003 (12:06 UTC+2)

    Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κλειτσίκα "Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία" θα παρουσιαστεί στη δημόσια κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, αύριο στις 20.00.

    Το βιβλίο προλογίζουν ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Κύπρου, Βάσος Λυσσαρίδης, ο γερουσιαστής της Ιταλικής Δημοκρατίας, Μαουρίτσιο Βαλέντζι και η καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Νάπολης, Γιολάντα Καπριλιόνε.

    Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Μπολόνια και στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, Χρήστος Μωραλίδης, το στέλεχος του ΠΑΚ και του αντιδικτατορικού κινήματος, πρώην νομάρχης Καρδίτσας, Κώστας Παπακυρίτσης, το στέλεχος της ΠΑΚ και του αντιδιδακτορικού κινήματος, πρώην βουλευτής Μαγνησίας και αντινομάρχης, Γιάννης Στάμος, ο πρώην γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας, στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος στην ιταλία, Ιορδάνης Ελευθεράκης.

    Θα ακολουθήσει συζήτηση για το ελληνικό φοιτητικό κίνημα στην Ιταλία και τους αγώνες για τη Δημοκρατία που θα συντονίσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Βέροιας, Παντελής Γουλάρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 10 October 2003 - 18:14:16 UTC