Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΛΕΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ
  • [02] ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
  • [03] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ
  • [04] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΓΑΖΑ
  • [05] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ 23ΧΡΟΝΟΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΗΣ
  • [06] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΘΗΚΕ 50ΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
  • [07] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 21 ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • [08] ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
  • [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
  • [10] Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ: «ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ»
  • [11] ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [12] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ
  • [14] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [15] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ
  • [16] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΕΠΙΛΥΤΟ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο
  • [17] ΟΜΑΛΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [18] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΤΙΜΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [19] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΓΚΩΜΙΤΗ - ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [20] ΡΕΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΡΟΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΗΝ Α1
  • [22] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΖΙΜΠΡΟΥ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο Ρ.ΦΙΛΝΤΣ
  • [24] ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΡΑΦΑΑ
  • [25] ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [26] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ Ο ΚΟΡΕΪ
  • [27] ΑΝΕΡΡΩΣΕ ΠΛΗΡΩΣ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [28] ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΛΕΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

    Βαγδάτη, 12 Οκτωβρίου 2003 (15:29 UTC+2)

    Επτά είναι τελικά οι νεκροί από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, έξω από ξενοδοχείο στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου φέρεται να έχει τα γραφεία της η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, CIA.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχου, νεκροί είναι έξι Ιρακινοί και ένας εκ των βομβιστών, ενώ οι τραυματίες φέρονται να ξεπερνούν τους δέκα.

    Νωρίτερα, ιρακινός αξιωματούχος είχε δηλώσει πως οι νεκροί ξεπερνούν τους δέκα, ενώ οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 40 τραυματίες.

    [02] ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2003 (17:55 UTC+2)

    Έπρεπε να περάσουν 23 ολόκληρα χρόνια για να προκριθεί και πάλι η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου σε τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ έκαναν το καθήκον τους, επικράτησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας επί της Βόρειας Ιρλανδίας με σκορ 1-0 και προετοιμάζονται πλέον για το ταξίδι στην Πορτογαλία.

    Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που η Εθνική Ανδρών προκρίνεται σε τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μάλιστα οι παίκτες του Ρεχάγκελ εμφανίζονται αποφασισμένοι να τα καταφέρουν και στα γήπεδα της ιβηρικής χερσονήσου, το καλοκαίρι του 2004. «Πάμε στην Πορτογαλία για διάκριση», είπε ο Ζήσης Βρύζας μετά τη σπουδαία επιτυχία της ομάδας. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χθεσινής βραδιάς, ο Βασίλης Τσάρτας που ευστόχησε στο χτύπημα πέναλτι, υπογράμμισε: «Σημασία έχει ότι πήραμε την πρόκριση, όμως δεν πρόκειται να σταθούμε σ' αυτήν. Πρέπει να παλέψουμε στην Πορτογαλία».

    Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο αρχηγός, Θόδωρος Ζαγοράκης: «Ολοι ξέρουμε ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Αυτό που δίνει μεγαλύτερη έκταση στην επιτυχία είναι ότι οι παίκτες το πίστεψαν πιο πολύ από όλους. Δώσαμε μια απάντηση στους επικριτές μας». Ο Ντέμης Νικολαίδης από την πλευρά του ανέφερε: «Στην Πορτογαλία να βάλουμε άλλο στόχο. Οχι απλά να περάσουμε από 'κει».

    Η ΕΠΟ σκοπεύει να χρυσώσει τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας για την πρόκριση στα τελικά του Euro 2004. Το πριμ που θα δώσει ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια.

    [03] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2003 (18:10 UTC+2)

    «Οι μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος είναι και θα παραμείνουν μητροπόλεις του Θρόνου». Αυτό τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στην ορθόδοξη κοινότητα της Βασιλείας στην Ελβετία.

    Αναφέρθηκε δε στην προσφορά και τη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει αν είστε υπερήφανοι που ανήκετε στη μαρτυρική Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, η οποία έδωσε το αίμα της δια μέσου των αιώνων, ίνα ζωην έχωσιν οι άλλοι και περισσόν έχωσιν».

    Σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση αυτής της προσφοράς, σχολίασε: «Το κατά πόσον αναγνωρίζεται και εκτιμάται αυτή η προσφορά και η διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι άλλο θέμα. Είναι θέμα, το οποίον αφορά τους αποδέκτας της προσφοράς, αφορά του ευεργετιθέντας, οι οποίοι με την τοποθέτησή τους αποδεικνύουν το πνευματικό, πολιτισμικό και εκκλησιαστικό φρόνημα τους».

    Κατά τη διάρκεια της τελετής για τα Θυρανοίξια του ορθοδόξου ναού της Αγίας Σοφίας στην Βασιλεία της Ελβετίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως «είναι μητροπόλεις του Θρόνου και θα παραμείνουν μητροπόλεις του Θρόνου, των οποίων τη διοίκηση επιτροπικώς και υπό συγκεκριμένους όρους έχει εκχωρήσει το Πατριαρχείον εις τη Εκκλησία τη Ελλάδος».

    [04] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΓΑΖΑ

    Ιερουσαλήμ, 12 Οκτωβρίου 2003 (09:47 UTC+2)

    Την ώρα που στρατός ολοκλήρωνε τη διήμερη επιχείρηση του στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφά στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, ένας νεαρός Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από τα ισραηλινά πυρά, μετέδωσε το BBC.

    Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά 8 και 15 ετών, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης που είχε στόχο την ανακάλυψη και καταστροφή των τούνελ μέσω των οποίων οι Παλαιστίνιοι προμηθεύονται όπλα από την Αίγυπτο. Περισσότερα από 40 ισραηλινά άρματα μάχης υποστηριζόμενα από ελικόπτερα εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές οι Ισραηλινοί κατεδάφισαν 10 σπίτια και προκάλεσαν ζημιές στις παροχές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος του καταυλισμού.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν καταδίκασε τον φόνο Παλαιστινίων αμάχων στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Ο κ.Ανάν είπε ότι η «υπερβολική χρήση» βίας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές δεν συμβιβάζεται με το διεθνές δίκαιο και ζήτησε από τις δύο πλευρές να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα ελικόπτερο εκτόξευσε ρουκέτες κατά κτηρίου στο οποίο βρίσκονταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στον καταυλισμό από δύο σημεία τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Παλαιστίνιοι ένοπλοι αντιστάθηκαν με ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες και σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίσθηκε ένας Ισραηλινός.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποδέχθηκε το αίτημα της Συρίας να συζητήσει το θέμα του τείχους ασφαλείας που κατασκευάζει το Ισραήλ κατά μήκος της Δυτικής Όχθης. Η συζήτηση θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη. Η Συρία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει το Ισραήλ και ζητά τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για την ανέγερση του τείχους. Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Νασέρ Αλ- Κίντγουα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι το τείχος είναι μια πρόφαση για την προσάρτηση περισσότερης Παλαιστινιακής γης.

    [05] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ 23ΧΡΟΝΟΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στις 4:20 το απόγευμα στο 30ο χιλιόμετρο της Εγνατίας οδού, στο ύψος του χωριού Νυμφόπετρα.

    Νεκρός είναι ο 23χρονος αλβανός υπήκοος, κάτοικος στη ζωή Ν.Περάμου Καβάλας, Dine Ilir Rexher. Ο νεαρός έχασε τον έλεγχο της μηχανής και προσέκρουσε στα διαχωριστικά κιγκλιδώματα με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο.

    [06] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΘΗΚΕ 50ΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Βόλος, 12 Οκτωβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Στις φλόγες τυλίχτηκε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο μετά από σύγκρουση με φορτηγό στο 22ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βόλου Λάρισας. Μέσα στο φλεγόμενο όχημα βρήκε τραγικό θάνατο ο οδηγός, ενώ η σύζυγος του σώθηκε όταν εκσφενδονίστηκε από το αυτοκίνητο την ώρα της σύγκρουσης.

    Ο οδηγός του φορτηγού μετά το δυστύχημα εξαφανίστηκε και αναζητείται από την αστυνομία. Νεκρός είναι 50χρονος, Δημήτρης Κατσέλος, ενώ τραυματίστηκε η σύζυγος του, Αθηνά, 44 ετών, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας.

    Το Ι.Χ. συγκρούστηκε κατ' αρχήν με το φορτηγό. Στη συνέχεια ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και το όχημα προσέκρουσε σε δέντρο και τυλίχτηκε στις φλόγες.

    [07] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 21 ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Μνημόσυνο στη μνήμη των 21 μαθητών και μαθητριών της Α' τάξης λυκείου που έχασαν τη ζωή τους πριν από έξι μήνες στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τελέστηκε το πρωί στο Μακροχώρι Ημαθίας.

    Οι γονείς των θυμάτων τέλεσαν το μνημόσυνο των παιδιών τους, ενώ αύριο θα κάνουν τρισάγιο στα Τέμπη στο σημείο όπου συνέβη το μοιραίο δυστύχημα στις 13 Απριλίου 2003.

    Οι γονείς, οι συγγενείς και οι συγχωριανοί των αδικοχαμένων παιδιών αναμένουν το τελικό πόρισμα για την τιμωρία των ενόχων.

    [08] ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στις τσιμεντοβιομηχανίες. Η Ομοσπονδία του κλάδου έχει προγραμματίσει για αύριο σύσκεψη όλων των σωματείων, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι στις τσιμεντοβιομηχανίες ζητούν τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και νέες προσλήψεις.

    [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 20 λεπτά η επιχείρηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης για τη μεταφορά ενός άνδρα που τραυματίστηκε από πτώση στη θέση Λούκι Μύτικα, στον Ολυμπο, σε νοσοκομείο της Λάρισας.

    Δυο άνδρες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μετέφεραν τον τραυματία στο οροπέδιο των Μουσών, από όπου μεταφέρθηκε με Super Puma που κινητοποιήθηκε γι' αυτό ακριβώς τον σκοπό, στη Λάρισα, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να διαπιστωθεί το μέγεθος του τραυματισμού.

    [10] Θ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ: «ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ»

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2003 (10:09 UTC+2)

    Μετά την πώληση του 11% του μετοχικού κεφαλαίου της από τη ΔΕΚΑ, «το αποτέλεσμα είναι ότι η Εθνική Τράπεζα δεν έχει πλέον κυρίαρχο μέτοχο και αυτό είναι πλέον πολύ σημαντικό», δήλωσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς.

    Ο διοικητής της ΕΤΕ, διευκρίνισε ακόμα ότι «δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που ανήκει σε ξένους θεσμικούς μετά και τη διάθεση του 11% από το Δημόσιο», αλλά, όπως εκτιμά, αυτό δεν φθάνει τα επίπεδα που αναφέρθηκαν στον τύπο (μεταξύ 35% και 40%). Διοικητικά στελέχη της τράπεζας πάντως υπολόγιζαν ότι μετά τη διάθεση του 11% οι ξένοι θεσμικοί έχουν τον έλεγχο του 25% περίπου της Εθνικής και το ελληνικό Δημόσιο το 7,8%.

    «Οπωσδήποτε το νέο περιβάλλον», δήλωσε ο διοικητής της Εθνικής, «μας επιτρέπει να συνεχίσουμε στην ιδια κατεύθυνση χωρίς προβλήματα, διασφαλίζοντας και τη συνέχεια στη στρατηγική και τον τρόπο διοίκησης της τράπεζας...». Οπως διευκρίνισε αρμόδιο διοικητικό στέλεχος της τράπεζας, πριν, αλλά και μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης του 11%, υπήρξε διάχυτη ανησυχία για το έστω και απίθανο ενδεχόμενο αιφνιδιασμού και επιθετικής κίνησης από άλλους τραπεζικούς ομίλους.

    Ωστόσο, εκτιμούν ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πωλήσης και διασποράς του 11% σε ξένους θεσμικούς διασφαλίζεται η συνέχεια στη διοίκηση, ενώ διατηρούνται και οι προσανατολισμοί του μάνατζμεντ...».

    Ο Θ. Καρατζάς, τόνισε ότι η Εθνική με την κίνηση αυτή «έχει διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και δεν είναι "ανοιχτή" σε κυβερνητικές παρεμβάσεις». Ο διοικητής βέβαια διευκρινίζει ότι «την περίοδο που είμαι εγώ στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν υπήρξαν κυβερνητικές παρεμβάσεις και αυτό γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να μην υπάρχουν παρεμβολές στη διοίκηση της Εθνικής...».

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν καινούριες πρωτοβουλίες μέσα στο νέο περιβάλλον από τη διοίκηση της Εθνικής, τόνισε ότι η ΕΤΕ «θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση» αλλά παράλληλα υπενθύμισε ότι οι όποιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες «προαναγγέλλονται...». Ο Θ. Καρατζάς, πάντως, εξακολουθεί να διατηρεί την άποψή του, σύμφωνα με την οποία, η Εθνική Τράπεζα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ως περιφερειακή «δύναμη» στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο, με δεσπόζουσα θέση στην περιοχή της Βαλκανικής, της Αν. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου.

    Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, σχεδιάζονται νέες κινήσεις επέκτασης της παρουσίας της στα Βαλκάνια (με επέκταση του αριθμού των καταστημάτων στη Σερβία), στην Τουρκία και τη Ρωσία.

    Οσον αφορά τις συνεργασίες με άλλους ευρωπαϊκούς ομίλους, ο διοικητής της Εθνικής ανέκαθεν προσέβλεπε και εξακολουθεί να προσβλέπει ευνοϊκά σε ένα μοντέλο συνεργασίας με άλλες τράπεζες, στο πλαίσιο ενός δικτύου περισσότερων τραπεζών, που δεν θα θέτει όμως σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία των αποφάσεων της διοίκησης της τράπεζας από την Αθήνα.

    Βέβαια, όπως ο ίδιος τελευταία έχει τονίσει, ένα τέτοιο μοντέλο «ευρωπαϊκού δικτύου συνεργασίας τραπεζών» δεν έχει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, βρει ζωτικό χώρο για να αναπτυχθεί. Πάντως, την επόμενη εβδομάδα ο Θ. Καρατζάς θα μετέχει ως πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στη σύνοδο της Ενωσης Ευρωπαϊκών Τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

    [11] ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2003 (10:08 UTC+2)

    Στην άρση της αβεβαιότητας που δημιουργούσε η υπό αίρεση πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας οδήγησε η επιτυχής διάθεση του πακέτου μετοχών της αλλά και η αιφνιδιαστική πώληση από την Πειραιώς ιδίων μετοχών της σε εγχώριους και κυρίως ξένους θεσμικούς.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς επιχειρείται πλέον να διαμορφωθεί θετικότερο κλίμα, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο ανοδικό κύκλο μετοχές που αυτή την περίοδο βρίσκονται πολύ κοντά σε βραχυπρόθεσμες «αντιστάσεις».

    Χρηματιστηριακοί αναλυτές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο γενικευμένης ανόδου που θα επιτρέψει την επίτευξη κερδών και στο χώρο της μικρής κεφαλοποίησης.

    Λαμβάνοντας υπόψη και τους κινητούς μέσους όρους των 10 ημερών (όπου καταγράφεται η άμεση βραχυπρόθεσμη τάση), των 30 ημερών (μεσοπρόθεσμη) αλλά και των 200 ημερών (μακροπρόθεσμη) φαίνεται πως δημιουργούνται σταδιακά στην αγορά προϋποθέσεις ανόδου.

    Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό πρέπει να καταγραφούν νέες υψηλότερες τιμές για σειρά μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Για παράδειγμα, η μετοχή της Alpha, με τρέχουσα τιμή στα 19 ευρώ, βρίσκεται υψηλότερα των 18,16 ευρώ (που αποτελεί τη μέση τιμή των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων). Η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση σε υψηλότερο επίπεδο τιμών και από τη μέση τιμή 30 και 200 ημερών.

    Σε ανοδική φορά επανήλθε και η μετοχή της Εθνικής, καθώς μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης του μειοψηφικού πακέτου η τιμή της ανέκαμψε, ξεπερνώντας τα 17,83 ευρώ, που αποτελεί τη μέση τιμή των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων.

    Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, της Πέμπτης, η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε σε 18,16 ευρώ, βρίσκεται δηλαδή λίγο κάτω από τα 18,22 ευρώ, δηλαδή τη μέση τιμή 30 ημερών. Από τεχνικής πλευράς, για τη μετοχή της Εθνικής ο αμέσως επόμενος στόχος είναι η προσέγγιση και υπέρβαση των 19,8-20 ευρώ.

    Τη μέση τιμή των 10 ημερών έχουν επίσης υπερβεί οι τραπεζικές μετοχές των Eurobank, Πειραιώς και Εμπορικής, αλλά και αυτές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Στην πλειονότητά τους οι μετοχές του FTSE/20 Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Αγροτική Τράπεζα, Βιοχάλκο κυμαίνονται υψηλότερα της μέσης τιμής των 10 ημερών. Αντιθέτως, η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής μόλις στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης υπερέβη τα 4,54 ευρώ, που είναι η μέση τιμή 10 ημερών.

    Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς έχει πλέον δημιουργηθεί μια αρκετά ανθεκτική περιοχή στήριξης του γενικού δείκτη πέριξ των 2.085-2.105 μονάδων, ικανή στη συνέχεια να αποτελέσει εφαλτήριο για επαναπροσέγγιση των 2.180 μονάδων. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει και τη συνδρομή των ξένων χρηματιστηρίων (και κύρια της Νέας Υόρκης, που παραμένει ο βασικός ρυθμιστής της διεθνούς τάσης).

    Απαιτούνται όμως θετικές ειδήσεις από την παγκόσμια οικονομία και ηρεμία στις συναλλαγματικές ισοτομίες.

    Για τους παράγοντες της αγοράς, ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμα κέρδη παρουσιάζονται σε μια κατηγορία μετοχών που μπορεί να έχουν υπερβεί την πρώτη «αντίσταση» των 10 ημερών παραμένουν όμως χαμηλότερα της αμέσως επόμενης (των 30 ημερών). Αυτό γιατί στην περίπτωση που όντως αντιδράσει πέραν των 2.200 μονάδων η αγορά, την υψηλότερη απόδοση -σύμφωνα με τον κανόνα- εμφανίζουν μετοχές που «υστερούν» βρίσκονται δηλαδή σε διαπραγμάτευση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών που καθορίζει με μεσοπρόθεσμη τάση.

    Η τρέχουσα τιμή της Coca Cola, για παράδειγμα, παραμένει χαμηλότερα των 16,96 ευρώ, όπου βρίσκεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

    Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις επιχειρήσεων από το χώρο της μεσαίας και μικρής κεφαλοποίησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ΕΚΤΕΡ, Goody's, Βετανέτ, Βαρυτίνης, Τράπεζα Αττικής, Axon Συμμετοχές, ΓΕΚ, Veterin, Ηλεκτρονική Αθηνών, ΕΥΔΑΠ, Intralot, Θεμελιοδομή.

    [12] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2003 (10:06 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, το ενδεχόμενο θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές μπορεί να συντηρήσουν τη συγκρατημένα αισιόδοξη διάθεση που επικρατεί και πάλι στη Σοφοκλέους.

    Διάχυτη ήταν η επιφυλακτικότητα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι εντολές αγοράς σε δεικτοβαρείς μετοχές. Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το γεγονός πως ο γενικός δείκτης δεν υπερέβη την βραχυπρόθεσμη περιοχή «αντίστασης» των 2.140 μονάδων αποτελεί αρνητική ένδειξη, τουλάχιστον για τις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας. Η πλειονότητα των χρηματιστηριακών αναλυτών, παρά το ότι εκτιμά πως η μετοχή της Εθνικής μπορεί να κινηθεί υψηλότερα και των 20 ευρώ, επιφυλάσσεται για την βραχυπρόθεσμη πορεία του πρώτου σε στάθμιση τίτλου της Σοφοκλέους.

    Στην περίπτωση που η μετοχή της Εθνικής πιεσθεί, λόγω των ρευστοποιήσεων όσων έχουν αποκτήσει θέση μέσω της εγγραφής στην τιμή των 17,4 ευρώ, τότε αναπόφευκτα θα ασκηθούν πιέσεις συνολικότερα στην αγορά.

    Σε αυτό το ενδεχόμενο «ποντάρουν» όσοι τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις δανείστηκαν από την ΕΤΕΣΕΠ περί τις 750 χιλιάδες μετοχές του ομίλου για να τις πουλήσουν «ανοικτά». Πιθανότατα οι ίδιοι «παίκτες» έσπευσαν να λάβουν θέσεις «πώλησης» σε συμβόλαια του FTSE/20 μηνός Οκτωβρίου, προσβλέποντας σε πρόσκαιρη έστω υποχώρηση της αγοράς. Τάση που προχθές επηρέασε και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου επιχειρήθηκε κατοχύρωση κερδών.

    Η γενικότερη αίσθηση που κυριαρχούσε προς το «κλείσιμο» της συνεδρίασης της Παρασκευής αποτυπώνεται στη φράση «από εβδομάδα να δούμε πώς θα πάει η Εθνική, οι τράπεζες και βλέπουμε». Ομως η πλειονότητα των χρηματιστών εκτιμά πως μεσοπρόθεσμα η αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών, πάνω και από τις 2.180 μονάδες που αποτελούν την επόμενη «αντίσταση» του γενικού δείκτη.

    [13] ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2003 (10:04 UTC+2)

    Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ετοιμάζει το επόμενο μεγάλο βήμα στις αποκρατικοποιήσεις των δημοσίου συμφέροντος τραπεζών, που δεν θα είναι άλλο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.).

    Η απόφαση έχει ληφθεί και παρά την τυπική διαδικασία συνέχισης των συζητήσεων με το ΤΣΜΕΔΕ, το οικονομικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει -οι ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται μέσα στην εβδομάδα- στην πώληση του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

    Με την «κίνηση» αυτή, όπως εκτιμάται από πλευράς κυβέρνησης, θα δρομολογηθεί νέος κύκλος «μη αναστρέψιμων εξελίξεων» στο τραπεζικό σύστημα από τώρα μέχρι και το τέλος του 2004, «παρά την ακραία πίεση που ασκεί η Ν.Δ. για να μην ξεκινήσει τίποτα...», όπως υποστηρίζουν επιτελείς του κ. Χριστοδουλάκη.

    Τα «βήματα» που αναμένονται από την επόμενη πιθανότατα εβδομάδα έχουν ως εξής:

    * Δρομολόγηση της πώλησης του Ταχ. Ταμ. με προηγούμενη μείωση των ιδίων κεφαλαίων του Ταχ. Ταμ. από τον «μέτοχο», το ελληνικό Δημόσιο, κατά 500 περίπου εκατ. ευρώ.

    Η μείωση κεφαλαίου αν και είχε αποφασιθεί μπορεί, όπως υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο, να επανεξετασθεί σε συνάρτηση με τον χρόνο πώλησης και το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί από τον αγοραστή (είναι ανοικτό ακόμα το θέμα της αποτίμησης).

    Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υπολογίζεται ότι με ταχύτατες διαδικασίες η τελική διαπραγμάτευση με τον πλειοδότη θα μπορούσε να αρχίσει μέσα στο α' δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

    Οι ενδιαφερόμενοι σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι οι Eurobank, Εμπορική, Alpha, η Εθνική και η Πειραιώς. Η αναμέτρηση αναμένεται «σκληρή» και παράγοντες της αγοράς δίνουν «προβάδισμα» σε Eurobank, Εμπορική, αλλά και Εθνική Τράπεζα. Ο υπουργός Οικονομίας πάντως, φέρεται να διατηρεί κάποιες «πολιτικές» επιφυλάξεις, καθώς το ενδεχόμενο να «επικρατήσει» στην αγορά του Τ.Τ. η Eurobank της δίνει πλέον την πρώτη θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την καθιστά «προνομιακό» εταίρο στις αποκρατικοποιήσεις μετά και τη συγχώνευση Πετρόλα-ΕΛΠΕ...

    Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τα ενδεχόμενα σενάρια ανάλογα με το ποιος θα εξαγοράσει τελικά το Τ.Τ.

    * Σε περίπτωση που η Eurobank αναδειχθεί «νικητής», αντιμετωπίζεται πλέον πολύ ευνοϊκά η δρομολόγηση σεναρίων για συμφωνία συνεργασίας της Εθνικής με την Εμπορική ή ακόμα και την «επανεκκίνηση» της συνεργασίας Εθνικής-Alpha.

    Το σενάριο Εθνικής-Εμπορικής μπορεί να αποδειχθεί ζωτικό, όπως υποστηρίζουν, εφόσον οι Γάλλοι δεν καταλήξουν στην αγορά πλειοψηφικού πακέτου. Αν η Credit Agricole επιδιώξει τον έλεγχο της Εμπορικής, τότε το ενδεχόμενο σύζευξης με την Εθνική δεν είναι τόσο πιθανό, όσο τουλάχιστον παραμένει η παρούσα διοίκηση.

    Εξελίξεις στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του διοικητή της ΕΤΕ (ο οποίος έτσι κι αλλιώς υποστηρίζει τη μεγέθυνση της Εθνικής σε τράπεζα με ισχυρό περιφερειακό χαρακτήρα και κέντρο αποφάσεων την Αθήνα) υποστηρίζει πλέον και ο υπουργός Οικονομίας, ενώ κερδίζουν έδαφος και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

    Ετσι, εκτιμάται ότι η Εθνική δεν μπορεί παρά να κινηθεί στην κατεύθυνση της επέκτασης ώστε να ανακτήσει τη θέση της στην τραπεζική αγορά.

    Ενα τέτοιο γεγονός σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση της Eurobank, θα υποχρεώσει και τη διοίκηση της Alpha να επανεξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ελληνική ή ξένη τράπεζα.

    Στην περίπτωση που το Ταχ. Ταμιευτήριο καταλήξει σε κρατικών συμφερόντων τράπεζα, στην Εμπορική ή ακόμα περισσότερο στην Εθνική (ανώτερο στέλεχος της ΕΤΕ υποστηρίζει ότι η Εθνική θα διεκδικήσει το Τ.Τ.) το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι και πάλι θα ενεργοποιηθούν επιθετικές κινήσεις στη συνέχεια για συνεργασίες ή και εξαγορές που θα αφορούν ενεργητικά την Eurobank, την Alpha και πιθανώς την Πειραιώς.

    Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι μετά την πώληση του 11% της Εθνικής και την επικείμενη πώληση του 15,7% της ΔΕΗ, η δρομολόγηση της πώλησης του Ταχ. Ταμιευτηρίου και ο ανασχηματισμός του τραπεζικού χάρτη που θα ακολουθήσει, θα προκαλέσει μια χωρίς προηγούμενο «μόχλευση» στη χρηματιστηριακή αγορά, συγκεντρώνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αθήνα...

    Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές αφενός θα αποφέρουν συνολικά μέσα στο 2003 στο Δημόσιο περί τα 3,7- 4 δισ. ευρώ (ξεπερνώντας κατά ένα δισ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού) και αφετέρου θα προκαλέσουν την προσοχή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων σε συνδυασμό και με την Ολυμπιάδα του 2004.

    [14] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 12 Οκτωβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Έκλεισαν, στις 8 ώρα Ελλάδος, οι κάλπες στην Αλβανία εκτός από ορισμένα εκλογικά κέντρα στα Τίρανα όπου με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η ψηφοφορία κράτησε μια επιπλέον ώρα.

    Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκραμόζ Ρούτσι, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε δήλωσε ότι οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν ομαλά, σε ήρεμο κλίμα και με δημοκρατικό τρόπο. «Οι σημερινές εκλογές απέδειξαν ξεκάθαρα τις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης για διεξαγωγή των ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, όσο και τον πολιτισμό των αλβανών ψηφοφόρων οι οποίοι με την ηρεμία συνέβαλαν σημαντικά στη διεξαγωγή των δημοκρατικών εκλογών».

    Σύμφωνα με τον Ρούτσι καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα, εκτός από ορισμένα τεχνικής φύσεως. «Το μοναδικό αρνητικό στοιχείο των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία ήταν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος όλη την μέρα παραβίασε το νόμο, έκανε προεκλογική προπαγάνδα και άσκησε πίεση στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και στους αλβανούς ψηφοφόρους», ανέφερε.

    Στη συνέχεια ο Ρούτσι δήλωσε ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες στους εκλογικούς καταλόγους δεν ισχύουν και γίνονται μόνο για να δικαιολογήσουν την σίγουρη ήττα που θα γνωρίσει και αυτή τη φορά το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Κληθείς να σχολιάσει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές ο Ρούτσι δήλωσε ότι από 2.700.000 που βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους αναμένεται να ψηφίσουν 1.200.000 1.400.000. Σύμφωνα με τον Ρούτσι είναι παράδοξο σε ένα πληθυσμό με 3.200.000 να υπάρχουν 2.700.000 ψηφοφόροι. Επίσης δήλωσε ότι το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές συνδέεται με το γεγονός ότι πολλοί αλβανοί που έχουν τα ονόματα τους στους εκλογικούς καταλόγους βρίσκονται στο εξωτερικό ως οικονομικοί μετανάστες.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθείες κυρίως στους εκλογικούς καταλόγους, τονίζοντας ότι μόνο στα Τίρανα 6.000 ψηφοφόροι διαγράφηκαν τις δύο τελευταίες μέρες.

    [15] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ

    Τίρανα, 12 Οκτωβρίου 2003 (16:46 UTC+2)

    Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στη Χιμάρα, ενώ ορισμένα προβλήματα που παρατηρούνται έχουν σχέση με κάποια λάθη στους εκλογικούς καταλόγους, όπως ημερομηνίες γέννησης, και λύνονται με παρεμβάσεις της τοπικής εφορευτικής επιτροπής, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Γκλιγκοράκ Καραμέλο, ο οποίος ωστόσο κατήγγειλε προσπάθειες εκφοβισμού των ψηφοφόρων του ΚΕΑΔ σε άλλες περιοχές στο νότο της Αλβανίας.

    Οπως ανέφερε ο κ.Καραμέλο, υπάρχουν καταγγελίες ότι στην κοινότητα Πάναριτς του Βίσκουτς στην Κορυτσά, τα μέλη της τοπικής εφορευτικής επιτροπής επιτρέπουν στους οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ψηφίσουν και χωρίς την επίδειξη ταυτότητας, κάτι που δεν συμβαίνει με τους άλλους ψηφοφόρους, ενώ στο χωριό Πολυτσάν στο Μπεράτι, ασκούνται ψυχολογικές πιέσεις για να καταψηφιστεί ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ.

    Ο κ.Καραμέλο τόνισε ότι τις επόμενες ώρες το ΚΕΑΔ με ανακοίνωσή του θα διαμαρτυρηθεί στον ΟΑΣΕ.

    -Kλέαρχος Λιάτης-

    [16] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΕΠΙΛΥΤΟ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 12 Οκτωβρίου 2003 (16:27 UTC+2)

    Ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το μέχρι στιγμής ανεπίλυτο στο Κυπριακό επέρριψε για ακόμη μια φορά ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ατά τη σημερινή ομιλία του στο 1ο Συνέδριο του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει όλα τα επιβαλλόμενα βήματα χωρίς, ωστόσο, την ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

    Αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να προβούμε ποτέ σε παραχωρήσεις σε θέματα τα οποία ενέχουν ζωτική σημασία για τη συνέχιση της ύπαρξης του Τουρκοκυπριακού λαού, μόνο και μόνο για να μην διακοπεί η διαδικασία των συνομιλιών», ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά, με πρακτικές όπως η ελεύθερη διακίνηση προς και από τα Κατεχόμενα, όσο και η Τουρκία, με το "άνοιγμα των πυλών της" στους Ελληνοκύπριους, μετά από 40 χρόνια, έχουν αποδείξει τη διάθεσή τους να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Αντίθετα, όπως ισχυρίστηκε, δεν υπήρξε η ανάλογη "ευαισθησία" από την ελληνοκυπριακή πλευρά. "Αναμέναμε ότι και οι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση θα απαντούσε με την ίδια ευαισθησία. Αντίθετα όμως, παρατηρούνται ενέργειες όπως η κατάσχεση στα τελωνεία του Νότου ακόμη και τυριών και ελιών που έχουν αγοραστεί στο Βορρά ή διατύπωση αιτήματος στο Κοινοβούλιο της Νότιας Κύπρου, να προσάγονται σε δίκη και να καταδικάζονται σε φυλάκιση 1-2 ετών όσοι διανυκτερεύουν για μία νύχτα σε ξενοδοχείο στο Βορρά, πράγματα τα οποία είναι, δυστυχώς, ενδεικτικά της αντίληψης που επικρατεί εκεί" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό θα μπορούσε να επιλυθεί με τη δημιουργία μίας δομής κατόπιν συναίνεσης και των δύο κοινοτήτων και με την οποία θα προστατεύονται τα δικαιώματα και των δύο», επισημαίνοντας ότι «επί του προκειμένου, δεν τίθεται θέμα απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, το οποίο έχει και ορθές πλευρές, αλλά και εσφαλμένες, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων».

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται «ανύπαρκτες» οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί το 1960 κατά τις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως «ούτε η Συμφωνία του Λονδίνου ούτε η Συμφωνία της Ζυρίχης θα μπορούσε ποτέ να παραμερισθούν».

    [17] ΟΜΑΛΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 12 Οκτωβρίου 2003 (16:11 UTC+2)

    Ομαλά διεξάγεται μέχρι στιγμής η εκλογική διαδικασία στην Αλβανία για την ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Φλοριάν Σεριάνι.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια στη Σκόδρα και το Δυρράχιο, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν.

    Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, διέψευσε τις καταγγελίες του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, για προσπάθειες νοθείας στις δημοτικές εκλογές. Κατά τους ισχυρισμούς του Μπερίσα, με εντολή της κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες διαγράφηκε από τους εκλογικούς καταλόγους μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της εφορευτικής επιτροπής διαβεβαίωσε ότι δεν έχει διαγραφεί κανένα όνομα από τους εκλογικούς καταλόγους και τόνισε ότι με εντολή των μελών και του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, Ιλιριάν Τσελίμπασι έγινε τις προηγούμενες ημέρες λεπτομερειακός έλεγχος των καταλόγων.

    Ο Μπερίσα από την πλευρά του με νεότερες δηλώσεις του κατήγγειλε ότι στα δημοτικά τμήματα 1, 5 και 4 των Τιράνων, περίπου 1500 πολίτες αν και έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [18] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΤΙΜΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2003 (15:55 UTC+2)

    Η από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και αναζήτηση συνολικής λύσης στο Κυπριακό δηλώνει ''την ειλικρινή πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε ένα έντιμο και αξιοπρεπή συμβιβασμό για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση'', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του στην 23η αντικατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω διαπραγματεύσεων ''που τις επιζητούμε και τις επιδιώκουμε, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να πετύχουμε βελτιώσεις που θα καταστήσουν τη λύση του Κυπριακού πιο λειτουργική και άρα βιώσιμη, η οποία να μπορεί να αντέξει στο χρόνο, στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΓΚΩΜΙΤΗ - ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Προβλήματα τραυματισμών προέκυψαν στον ΠΑΟΚ λίγα 24ωρα πριν το επαναληπτικό παιχνίδι του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με αντίπαλο τη Λιν. Ο Γιώτης Εγκωμίτης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη τραυματίας, ενώ ο Λάμπρος Βαγγελής υπέστη διάστρεμμα ελαφριάς μορφής. Η κατάσταση και των δύο θα ξεκαθαρίσει αύριο στην τελευταία προπόνηση.

    Ο Αρμάντο Φουτσίνι ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν θα συμπεριληφθεί στην αποστολή για τη Νορβηγία. Ο Αγγελος Αναστασιάδης θα αποφασίσει για τους «εκλεκτούς» που θα ταξιδέψουν στο Οσλο προκειμένου να αναμετρηθούν την Τετάρτη με τη Λιν.

    Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ματς που έγινε στο γήπεδο της Τούμπας ηττήθηκε με 1-0 και καλείται να πάρει το θετικό αποτέλεσμα από τους νορβηγούς προκειμένου να προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [20] ΡΕΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Ρεπό είχαν σήμερα οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν αρκετά κατά την επιστροφή από την Πολωνία, μετά το φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο τη Λέγκια Βαρσοβίας.

    Ο Εγκεν Γκέραρντ αποφάσισε να δώσει στους παίκτες του τη δυνατότητα να ξεκουραστούν ενόψει των υποχρεώσεων που ακολουθούν στο πρωτάθλημα. Από αύριο οι κυανόλευκοι θα αρχίσουν την προετοιμασία για τον αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΡΟΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΗΝ Α1

    Ηράκλειο, 12 Οκτωβρίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Την πρώτη του φετινή νίκη στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών πήρε σήμερα το Ηράκλειο. Οι κρητικοί εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους και επικράτησαν στο κλειστό του «Λίντο» επί του Πανιωνίου με σκορ 82-74, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής. Αντίθετα, η ομάδα της Νέας Σμύρνης δεν έχει καταφέρει να γευτεί ακόμη τη χαρά του θετικού αποτελέσματος.

    Η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη με τις δύο ομάδες να παλεύουν σκληρά για το ροζ φύλλο. Στο τέλος του πρώτου 10λεπτου ο Πανιώνιος ήταν αυτός που ευτύχησε να βρίσκεται μπροστά στο σκορ με 23-20, ωστόσο στη συνέχεια το Ηράκλειο ανέβασε ρυθμούς και στο ημίχρονο προηγούνταν με 39-33.

    Το παιχνίδι είχε συνεχείς εναλλαγές στο σκορ και η μάχη καλά κρατούσε. Στο 30' οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 60-60, ωστόσο στο τελευταίο 10λεπτο οι παίκτες του Ηρακλείου ήταν εύστοχοι στις ελεύθερες βολές και κατάφεραν να φτάσουν στην επικράτηση.

    [22] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΖΙΜΠΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Δίχως προβλήματα ξεκίνησε η προετοιμασία του Αρη για την ευρωπαϊκή αναμέτρηση με τη Ζίμπρου Κισινάου. Οι ποδοσφαιριστές βρέθηκαν το πρωί στις εγκαταστάσεις του Ρυσίου, μετά το χθεσινό 24ωρο ρεπό, και προπονήθηκαν κάτω από τις οδηγίες του Γιάννη Καρακασίδη και του Γιώργου Παντζιαρά.

    Ολοι οι παίκτες δηλώνουν πανέτοιμοι για τον αγώνα ρεβάνς του Κυπέλλου UEFA με αντίπαλο τη Ζίμπρου, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στο γήπεδο της Πολίχνης. Ο μόνος που θα απουσιάσει είναι ο Ανδρέας Σκέντζος, λόγω τιμωρίας του από την ευρωπαϊκή πορεία του ΟΦΗ.

    Το 1-1 του πρώτου αγώνα χρίζει τους κίτρινους ως φαβορί, ωστόσο οι παίκτες γνωρίζουν καλά πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουν τον αντίπαλο. Η αποστολή της Ζίμπρου αναμένεται στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Τρίτης.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο Ρ.ΦΙΛΝΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί από την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ ο αμερικανός, Ρόνι Φιλντς. Η κακή εμφάνιση του καλαθοσφαιριστή στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό οδήγησε τη διοίκηση του Δικεφάλου στην απόφαση για αντικατάσταση του.

    Ο Τάκης Πανελούδης θα ενημερώσει το μάνατζερ του παίκτη και ο Μπάνε Πρέλεβιτς θα αρχίσει να αναζητά στην αγορά τον αντικαταστάτη του. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν θα πρόκειται για ξένο ή κοινοτικό.

    [24] ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΡΑΦΑΑ

    Τελ Αβίβ, 12 Οκτωβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στην Λωρίδα της Γάζα εκτιμούν ότι τα σπίτια 1500 περίπου Παλαιστινίων καταστράφηκαν κατά την διάρκεια της διήμερης επιχείρησης του ισραηλινού στρατού, μεταδίδει τα BBC.

    Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Πέτερ Χάνσεν, μετά την επίσκεψη του στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφαα είπε ότι η περιοχή μοιάζει «σεισμόπληκτη».

    Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια της επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων.

    Ο στόχος της εισβολής σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ήταν η ανακάλυψη και καταστροφή των τούνελ μέσω των οποίων οι Παλαιστίνιοι προμηθεύονται όπλα από την Αίγυπτο.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στα δίκτυα παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από την Ράφαα που βρίσκεται στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

    [25] ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Νέα Υόρκη, 12 Οκτωβρίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συνεχίζει τις προσπάθειες για την έγκριση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Όπως μεταδίδει το BBC, ο κ.Πάουελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τον Ρώσο ομόλογο του, Ιγκόρ Ιβανόφ καθώς και τον Κινέζο ομόλογο του, Λι Ζαοχσίνγκ.

    Ο τελευταίος είπε ότι το νέο ψήφισμα θα πρέπει να αναθέτει μεγαλύτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη.

    Η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να πείσει άλλες χώρες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ιράκ πριν εγκριθεί νέο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά, σύμφωνα με ανταποκριτές αρκετές κυβερνήσεις που έχει προσεγγίσει η Ουάσινγκτον εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις.

    Εξάλλου, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία έχουν τονίσει ότι επιθυμούν μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα ιρακινή κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό.

    Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η χώρα να έχει νέο σύνταγμα και να έχουν διεξαχθεί εκλογές πριν γίνει η τελική μεταβίβαση εξουσίας.

    [26] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ Ο ΚΟΡΕΪ

    Ραμάλλα, 12 Οκτωβρίου 2003 (15:41 UTC+2)

    Αποφασισμένος να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να σχηματιστεί η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, φέρεται ο Αχμεντ Κορέι, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Φατάχ.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, ο Κορέι φέρεται να δήλωσε πως δεν πρόκειται να ηγηθεί της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης.

    Ο Κορέι είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, αλλά μετά από συμφωνία με τον Γιάσερ Αραφάτ, αποφάσισε να παραμείνει στην κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης έως τα τέλη Οκτωβρίου.

    [27] ΑΝΕΡΡΩΣΕ ΠΛΗΡΩΣ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλλα, 12 Οκτωβρίου 2003 (13:56 UTC+2)

    Ανέρρωσε πλήρως ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, από την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τον τελευταίο καιρό και οι αιγύπτιοι γιατροί που τον φρόντισαν επέστρεψαν στο Κάιρο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις υψηλόβαθμου παλαιστίνιου αξιωματούχοι.

    «Ο πρόεδρος Αραφάτ έχει αναρρώσει πλήρως από τη γρίπη και τους στομαχικούς πόνους, από τους οποίους υπέφερε. Η ομάδα των αιγυπτίων γιατρών αναχώρησε (για το Κάιρο), αφού διασφάλισε πως ο Αραφάτ είναι απόλυτα καλά στην υγεία του» δήλωσε ο Τάγιεμπ Αμπντ(ουλ) Ραχίμ.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν νωρίτερα διαψεύσει τις φήμες που ήθελαν τον 74χρονο πλέον πρόεδρό τους να έχει υποστεί καρδιακή προσβολή ή ακόμη και να πάσχει από καρκίνο του στομάχου.

    [28] ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2003 (16:46 UTC+2)

    Η Βέρα Ζαβιτσιάνου, η Αντιγόνη Βαλάκου, η Νέλλη Αγγελίδου, η Εύα Κοταμανίδου και η Μάγια Λυμπεροπούλου, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου, για να ερμηνεύσουν «Μονολόγους».

    Πρόκειται για τη συνέχεια της εκδήλωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία μετά την Αθήνα και τον Πειραιά, θα φιλοξενηθεί τώρα και στην πολη μας, για πέντε βραδιές στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9) και εδώ θα ολοκληρώσει και τον κύκλο της.

    Το πρόγραμμα των «Μονολόγων» είχε ξεκινήσει πειραματικά πέρυσι και φέτος επέστρεψε εμπλουτισμένο, με στόχο πάντα την ανάδειξη της λογοτεχνίας. Μονόλογοι από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο 'ζωντανεύουν' από σημαντικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου, τα οποία καθοδηγούν εξίσου σημαντικοί σκηνοθέτες.

    Οι πέντε κυρίες του θεάτρου που θα εμφανιστούν στη Θεσσαλονίκη, θα ερμηνεύσουν κείμενα Ελλήνων συγγραφέων, η κάθε μία με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

    Πρόγραμμα

    Η αρχή θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου με τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, η οποία θα ερμηνεύσει τον μονόλογο «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.

    Θα ακολουθήσει στις 15 Οκτωβρίου η Αντιγόνη Βαλάκου με «Το Μυστήριο» της Μαργαρίτας Λυμπεράκη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, στις 16 Οκτωβρίου η Νέλλη Αγγελίδου θα ερμηνεύσει το έργο του Αντώνη Δωριάδη «Αναχώρηση- Καρκίνος του Λάρυγγος» υπο τη σκηνοθετική 'μπαγκέτα' της Μαριάννας Κάλμπαρη, στις 17 Οκτωβρίου η Εύα Κοταμανίδου θα παρουσιάσει την «Μπράχαινα» του Δημήτρη Παπαχρήστου σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη και τέλος στις 18 Οκτωβρίου η Μάγια Λυμπεροπούλου θα ερμηνεύσει το μονόλογο «Η κοκόνα η Μαρώ» του Νάνου Βαλαωρίτη, σκηνοθετώντας παράλληλα τον εαυτό της.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 12 October 2003 - 18:13:42 UTC