Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
  • [02] ΝΕΚΡΗ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
  • [03] Ο Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ
  • [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ-ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ
  • [06] ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [09] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [10] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ
  • [11] ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΧΑ
  • [12] ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ ΠΑΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ MARITIME
  • [13] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ
  • [14] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [15] ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
  • [17] ΠΟΠΟΦΣΚΙ: ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ
  • [18] AΛΒΑΝΙΑ: ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ
  • [19] ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΑ Ο ΓΚΙΟΥΛ
  • [20] Ο ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΗΔΡΕΥΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ "ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΛΙ" ΣΤΑ ΜΜΕ
  • [21] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
  • [22] Η ΙΑΕΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [23] ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [24] Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [25] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΗ' ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ
  • [26] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ «ΠΥΞΙΔΑ»
  • [27] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ"
  • [28] ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΑΣ
  • [29] Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • [01] ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (14:28 UTC+2)

    Σημαντική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία φθάνει έως και το 50%, προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

    Το υπουργείο Εργασίας με δύο νομοσχέδια που επεξεργάζεται ταυτόχρονα, για την απασχόληση και τις συντάξεις και τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, επιχειρεί παρέμβαση στον κοινωνικό τομέα όπου η κυβέρνηση έχει να επιδείξει, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τα χειρότερα αποτελέσματα. Τα 21 άρθρα του νομοσχεδίου για την απασχόληση, που διαμόρφωσαν οι κ. Δ. Ρέππας και Λ. Τζιόλας, και το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί, παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

    1. Τη μείωση στο μισό (50%) της εργοδοτικής εισφοράς για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους άνω των 55 ετών και οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 6.000 ένσημα (20 έτη εργασίας). Με τη διάταξη αυτή επιχειρείται η μείωση της ανεργίας των «ηλικιωμένων», η οποία μαζί με τη χαμηλή γυναικεία απασχόληση και την αδυναμία προώθησης στην αγορά εργασίας των νέων (αποφοίτων-πτυχιούχων) αποτελούν το «τρίγωνο» των κοινωνικών προβλημάτων και τον κυριότερο παράγοντα «αντοχής» των υψηλών δεικτών ανεργίας.

    2. Επιδοτούνται με 12% του μισθού οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραμεθόριες περιοχές (Α. Μακεδονία, Θράκη κ.λπ.) και οι οποίες ανήκουν στην Δ' ζώνη των αναπτυξιακών κινήτρων (Ν. 2601). Η επιδότηση αυτή, για το σύνολο των εργαζομένων και ανεξαρτήτως ύψους αμοιβών, θα χορηγείται από εθνικούς πόρους (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων), μέσω του ΟΑΕΔ και, για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, οι επιχειρήσεις θα εισπράττουν με συμψηφισμό (λογιστική πράξη) στις κατά τόπους εφορίες.

    3. Παρατείνεται κατά δύο μήνες (στους 14, από 12 που ισχύει) η τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στην περίπτωση που ο άνεργος προσληφθεί από ιδιωτική εταιρεία, με εργοδοτικό κίνητρο τη λήψη του επιδόματος ανεργίας. Αν διακοπεί η σχέση εργασίας, (απόλυση, οικειοθελής αποχώρηση) στον άνεργο επαναχορηγείται για το υπόλοιπο διάστημα το επίδομα του ΟΑΕΔ. Κατά το χρόνο της εργασίας η επιχείρηση βαρύνεται με το επιπλέον (μισθολογικό και ασφαλιστικό) κόστος.

    4. Στους επιδοτούμενους ανέργους που παίρνουν μέρος σε πρόγραμμα κατάρτισης, όπου αμείβονται για την εξειδίκευσή τους, θα επαναχορηγείται το επίδομα από τον ΟΑΕΔ (με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης).

    5. Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) μπορούν να μετατραπούν σε ιδιωτικούς «ΟΑΕΔ» (ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας).

    6. Για την πρόσληψη άνεργης μητέρας (άγαμης ή διαζευγμένης) η επιχείρηση θα επιδοτείται έναν χρόνο με τις ασφαλιστικές εισφορές.

    7. Για την πρόσληψη άνεργης με δύο παιδιά, η επιχείρηση θα επιδοτείται με το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών για τουλάχιστον δύο έτη (ένα έτος ανά τέκνο, και π.χ. τρία έτη επιδότησης των εισφορών για μητέρα με τρία παιδιά).

    8. Οι εργοδότες απαλλάσσονται των εργοδοτικών εισφορών όταν προσλαμβάνουν ανέργους (σύμβαση ορισμένου χρόνου) για αναπλήρωση εγκυμονούσης υπαλλήλου. Η επιδότηση θα συμψηφίζεται είτε στην τράπεζα κατά την αγορά των ενσήμων είτε στην εφορία, με την απόδοση του φόρου.

    9. Η αγρότισσα απαλλάσσεται των εισφορών υπέρ ΟΓΑ για 12 μήνες, για το δεύτερο ή τρίτο, κ.λπ., παιδί.

    10. Οσοι/ες λαμβάνουν σύνταξη χηρείας και απολύονται θα δικαιούνται επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, καίτοι έχουν εισόδημα (σύνταξη).

    11. Οι απόφοιτοι λυκείου, πέραν των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα μετέχουν σε προγράμματα stage (απόκτησης εργασιακής εμπειρίας). Πρόκειται για 11μηνη απασχόληση με αμοιβή περί τα 360 ευρώ μηνιαίως και για 6ωρη καθημερινή απασχόληση (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές).

    12. Οι άνεργοι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές κ.λπ.) θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ με 8.400 ευρώ προκειμένου να ανοίξουν δικό τους γραφείο.

    13. Οι δημοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν ανέργους με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ (από 14 έως 20 ευρώ ημερησίως).

    14. Αναστολή των δόσεων των στεγαστικών δανείων από κεφάλαια του ΟΕΚ μέχρι 31/12/2003, για όλους τους ανέργους.

    15. Αυξάνεται κατά 50% το ύψος των χορηγούμενων από τον ΟΕΚ στεγαστικών δανείων για τους πολύτεκνους και τους αναπήρους.

    16. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, για εργαζόμενους και συνταξιούχους, διαμορφώνονται από 0% έως 2% λόγω της αυξημένης επιδότησης από το ΟΕΚ.

    17. Οι μακροχρόνια άνεργοι (πέραν των 12 μηνών), οι χαμηλόμισθοι (ετήσιο εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ) και οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κατώτατη σύνταξη ΙΚΑ) θα λαμβάνουν αυξημένη, κατά 50%, επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ.

    18. Ο ΟΕΚ θα χορηγεί και επισκευαστικό δάνειο (δεύτερη παροχή) με τη συμπλήρωση 20 ετών από τη δανειοδότηση για αγορά κατοικίας.

    19. Ο χρόνος συμμετοχής σε μια απεργία μπορεί να αφαιρείται από την κανονική άδεια μόνο για το διάστημα μετά τη δικαστική απόφαση (αν υπάρξει) που θα χαρακτηρίζει την απεργία παράνομη.

    20. Από τις αρχές του 2004 και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν δελτία κοινωνικού τουρισμού, εισιτήρια θεάτρου, κουπόνια αγοράς βιβλίων κ.λπ.

    21. Οι πολύτεκνοι, τα ΑΜΕΑ και γενικά τα προστατευόμενα άτομα του ν. 2643 (κατ' εξαίρεση τοποθετήσεις σε εργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) θα υποβάλλουν απλώς αίτηση στον ΟΑΕΔ και τα πλήρη δικαιολογητικά θα τα προσκομίζουν με την πρόσληψη. Ο εργοδότης πλέον θα έχει δικαίωμα να επιλέξει τον προσλαμβανόμενο (δεν θα τον υποδεικνύει ο ΟΑΕΔ).

    [02] ΝΕΚΡΗ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (18:54 UTC+2)

    Νεκρή βρέθηκε η προϊστάμενη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, Ρουμπίνη Σταθέα Τζουβάρα, 52 ετών.

    Το πτώμα της εντοπίστηκε από άντρες του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε βράχια της Κερατέας.

    Τα ίχνη της χάθηκαν από χθες οπότε εγκατέλειψε το εξοχικό της στην Κερατέα, αφήνοντας στο σύζυγό της και τα παιδιά της ένα χειρόγραφο σημείωμα και χειρόγραφη διαθήκη.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Σταθέα επικοινώνησε τηλεφωνικά χτες στις 2μμ με τον σύζυγό της και του είπε ότι θα αυτοκτονήσει.

    Υπενθυμίζεται ότι η Σταθέα επρόκειτο να καταθέσει σήμερα στον εισαγγελέα για απόφαση που είχε εκδώσει ώστε να μην κατεδαφιστεί αυθαίρετο κτίσμα στην περιοχή του Λαγονησίου.

    [03] Ο Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (16:22 UTC+2)

    Η λύση στο θέμα της κρίσης μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Εκκλησίας, με πνεύμα συμβιβασμού και αγάπης τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αγκυρα, 12 Οκτωβρίου 2003 (15:17 UTC+2)

    Υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος μπορεί να μην είναι εύκολος δρόμος, είναι ωστόσο αναγκαίος.

    Χαιρετίζοντας τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην Αγκυρα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι ο δρόμος που θα τη φέρει "στο σταυροδρόμι με τη Δύση, χωρίς να την κάνει να χάσει τον ρόλο της ως πύλης προς την Ανατολή", αλλά κι ένας δρόμος "που οδηγεί στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, στην πρόοδο και στην ευημερία".

    Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μίλησε με θερμά λόγια για τον ηγέτη του ΑΚΡ και πρωθυπουργό της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως "έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, ότι είναι ένας πρωθυπουργός που αγωνίζεται να αλλάξει το κλίμα όχι μόνο στη χώρα του, με μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο εξωτερικό".

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο, ο κ. Καραμανλής, αφού επισήμανε πως «η πρόοδος στην εισαγωγή νομοθεσίας σχετικά με εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, έχει γίνει ορατή», τόνισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα βήματα, που να ξεπερνούν τις απλές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

    ΚΥΠΡΙΑΚΟ- ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε την Αγκυρα να συμβάλει στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, μιας λύσης «που θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να απολαύσουν τους καρπούς της συμμετοχής στην ΕΕ».

    Εξέφρασε δε την ελπίδα για πλήρη ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πρότεινε «να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι στις δύο πλευρές του Αιγαίου ζουν λαοί που επιθυμούν την πρόοδο και την ευημερία» και «να το κάνουμε πράξη και εμείς οι ίδιοι, δίνοντας το καλό παράδειγμα στις νεότερες γενιές».

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ-ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Γιώργος Σαλαγκούδης, επισκέφθηκε σήμερα τη Διεύθυνση Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου και τη Διεύθυνση Μεταλλείων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σαλαγκούδης υπογράμμισε ότι η Διεύθυνση Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

    «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού, τα προβλήματα που προκαλεί η γραφειοκρατική διαδικασία για τη χορήγηση αδειών σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες είναι σχεδόν ανυπέρβλητα και γίνονται τροχοπέδη στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στη Βόρεια Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς την αποκέντρωση, δυστυχώς, για άλλη μια φορά στην πράξη και ιδιαίτερα σε έναν νευραλγικό για την ανάπτυξη τομέα, αποδεικνύεται αδύναμη και ανεπαρκής», πρόσθεσε.

    «Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, να μην επαναπαύεται στον θώκο του, να αφουγκραστεί επιτέλους τον παλμό των βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών και όσο ο ρόλος του το επιτρέπει να παρέμβει και να επιλύσει τα προβλήματα», ανέφερε.

    «Στόχος της μελλοντικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, η εφαρμογή ευεργετικών επενδυτικών κινήτρων στην περιφέρεια, αλλά κυρίως η οικοδόμηση συνθηκών εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και του πολίτη. Η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και των υποβαθμισμένων περιφερειών της χώρας δεν γίνεται με μεγάλα λόγια, αλλά με έργα, σκληρή δουλειά, σοβαρότητα και συνέπεια», κατέληξε.

    [06] ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Πάνω από 220 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο εργάζονται αντί να πηγαίνουν σχολείο και περισσότερο από το 60% αυτών απασχολούνται σε εργασίες, που πρέπει να καταργηθούν.

    Από τη ντροπή της παιδικής εργασίας δεν είναι απαλλαγμένη ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Γ.Σ.Ε.Ε. και τη UNICEF, στη χώρα μας έχουμε 50.000 ανήλικους εργαζόμενους και 6.000 παιδιά, που ζουν και εργάζονται στο δρόμο.

    Μπορεί η έκταση και οι μορφές του φαινομένου να μην παίρνουν τις διαστάσεις που έχουν σε άλλες ηπείρους, ωστόσο είναι αναμφισβήτητο ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εργάζονται σήμερα στην Ευρώπη των 15 και θα είναι πολύ περισσότερα στην Ευρώπη των 25.

    Τα στοιχεία αυτά τονίστηκαν, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης του βιβλίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, «Ένα μέλλον χωρίς παιδική εργασία», που έγινε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε πως λύση στο πρόβλημα της παράνομης εργασίας θα δώσει το υπό κατάρτιση Εθνικό Σχέδιο Δράσης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής εργασίας, το οποίο θα έχει ως κύριους άξονες την εξασφάλιση της εκπαίδευσης των ανηλίκων και την οικονομική στήριξη των οικογενειών, ώστε να μην καταφεύγουν στη λύση της παιδικής εργασίας.

    Όπως υποστήριξε, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί αναγκαίο βήμα για τη χώρα μας, προκειμένου να πάψει να εντάσσεται σε εκείνες, που εφαρμόζουν ελλιπή και ανεπαρκή μέτρα για την προστασία του παιδιού.

    Η Ευρωβουλευτής Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία είχε και την πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδυσσέας), είπε ότι η παιδική εργασία συνδέεται στενά με άλλες σημαντικές καταπατήσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως την απομάκρυνση από την εκπαίδευση, την οικονομική εκμετάλλευση, τις κάθε είδους διακρίσεις, τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, συχνά και την κακοποίηση και το εμπόριο ανθρωπίνων υπάρξεων.

    Η φτώχεια, η μετανάστευση, οι πόλεμοι, οι αναπτυξιακοί κλονισμοί αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, που τροφοδοτούν το φαινόμενο της παιδικής εργασίας.

    Η κα Ζορμπά τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης από την Ελλάδα ενός Εθνικού Προγράμματος Δράσης, που θα συντονίζει τη συνεργασία όλων, όσων ασχολούνται με τα παιδιά και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στην κοινωνία μας.

    Αναφέρθηκε δε, στην πρόσφατη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Παιδιού, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό «μας γεμίζει με αισιοδοξία και κουράγιο να συνεχίσουμε». Όπως είπε, η πρώτη παρέμβαση του Συνηγόρου στην εκπαίδευση έγινε για τα παιδιά των μεταναστών, ώστε τα παιδιά να εγγράφονται στα σχολεία ανεξάρτητα από την κατάσταση των οικογενειών τους.

    Εκ μέρους του χορηγού της έκδοσης, της Εμπορικής Τράπεζας, ο Πρόεδρός της, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι σήμερα το ελάχιστο, που μπορούν να κάνουν οι σύγχρονες κοινωνίες προς την κατεύθυνση της επίτευξης κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι να εξασφαλίζουν στα παιδιά ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και στην υγεία. Και η ύπαρξη παιδικής εργασίας στην έκταση και στη μορφή, που αποκαλύπτει το βιβλίο, μας δείχνει ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, προκειμένου να εξασφαλιστούν συνθήκες ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά.

    Ο Γεώργιος Κουκουλές, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε ιστορική αναδρομή στο θέμα της παιδικής εργασίας και στάθηκε ιδιαίτερα στον 19ο αιώνα, αποκαλώντας τον «αιώνα του Ηρώδη». Μίλησε δε για άνθηση στις μέρες μας του φαινομένου του εμπορίου και της δουλείας παιδιών.

    Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο πρόεδρος του UNICEF στην Ελλάδα Λάμπρος Κανελλόπουλος, αλλά και έξι μαθητές γυμνασίων Αττικής, οι οποίοι περιέγραψαν τις εμπειρίες τους ως ανήλικοι εργαζόμενοι.

    Κ. Κούτρα

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Aθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    H διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ ήταν το θέμα που συζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κατάρτισης των ψηφοδελτίων του κυβερνώντος κόμματος, Παρασκευά Αυγερινό.

    Ο κ. Αυγερινός εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν τριβές για τα ψηφοδέλτια, τα οποία, όπως τόνισε, θα είναι ψηφοδέλτια με ανανέωση, με αυξημένη γυναικεία συμμετοχή και με αντιπροσωπευτικότητα.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Τα προβλήματα που απασχολούν τον πανεπιστημιακό χώρο και τους λειτουργούς του αλλά και η συμβολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Πανεπιστήμιο και Κοινωνία» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το πρωί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής Γιάννης Τσουκαλάς και ο κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Γιώργος Τσιάκαλος.

    Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, μετά από απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το πανεπιστήμιο θα μείνει κλειστό.

    [09] ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Εβραίων Ελλήνων πεσόντων του πολέμου 1940-1941 θα τελέσει στις 27 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Η τελετή θα γίνει στο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης, στη Σταυρούπολη.

    [10] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (17:44 UTC+2)

    Στον αρμόδιο εισαγγελέα για αισχροκέρδεια, παραπέμφθηκαν επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και 25 κυλικεία νοσοκομείων και ένας χονδρέμπορος της κεντρικής αγοράς του Ρέντη.

    Ειδικότερα, παραπέμφθηκαν 25 ιδιοκτήτες κυλικείων σε δημόσια, αλλά και ιδιωτικά θεραπευτήρια, καθώς και ένας χονδρέμπορας της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, ο οποίος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, πουλούσε πορτοκάλια με ποσοστό χονδρεμπορικού κέρδους 75%, καθώς και πεπόνια με κέρδος 100%, όταν ο αγορανομικός κώδικας προβλέπει ανώτατο ποσοστό 10%. Κατά του χονδρεμπόρου Δ. Αποστόλου πρόκειται να επιβληθεί, επίσης πρόστιμο ως και 30 χιλ. ευρώ.

    Αναφορικά με τα κυλικεία των νοσοκομείων, οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποίησαν 33 επισκέψεις σε ισάριθμους χώρους και κατά την διάρκεια αυτών εντόπισε 25 παραβάσεις που αφορούσαν στον Αγορανομικό Κώδικα. Στους παρανομούντες αναμένεται να επιβληθούν και διοικητικές κυρώσεις, με πρόστιμα από 6 έως και 30 χιλ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης, έχει προγραμματίσει συναντήσεις με εκπροσώπους των εποπτών λαϊκών αγορών, καθώς και των πωλητών στις αγορές, προκειμένου να θέσει για μια ακόμα φορά το ζήτημα της ακρίβειας, πιέζοντας για μειώσεις στις τιμές

    [11] ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (16:51 UTC+2)

    Μικρά κέρδη της τάξης του 0,19% κατέγραψε στη σημερινή συνεδρίαση, ύστερα από πολλές διακυμάνσεις, ο γενικός δείκτης τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά και διαμορφώθηκε στις 2.112,57 μονάδες.

    Ωστόσο, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσίασε αδυναμία στο να ακολουθήσει την έντονα ανοδική τροχιά που διαγράφουν από το πρωί οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, αποτέλεσε η συνεχής εναλλαγή πρόσημου για το δείκτη, αλλά και η εκδήλωση ρευστοποιήσεων, κατά διαστήματα, κυρίως στα βαριά χαρτιά.

    Οι αναλυτές

    Η υποτονική διάθεση που επέδειξε στη σημερινή συνεδρίαση η ελληνική κεφαλαιαγορά, ήταν αναμενόμενη για τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι διατυπώνουν την εκτίμηση ότι στην αγορά θα επικρατήσουν τάσεις συσσώρευσης, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και τις διεθνείς αγορές να παίζουν το ρόλο τους.

    Οι επενδυτές, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, αναμένουν σαφείς ενδείξεις της τάσης, αναμένοντας ταυτόχρονα πιο χειροπιαστές ειδήσεις, σε ό,τι αφορά στην πορεία των δρομολογουμένων κινήσεων στο μέτωπο των τραπεζών, ενώ επαναλαμβάνουν ότι οι μετοχές των ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, θα εξακολουθήσουν να προσελκύουν το έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

    Πρόβλημα στη Σοφοκλέους, παραμένει, σύμφωνα με τους ίδιους, η σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ μερίδα χρηματιστών υποστηρίζει ότι όταν ολοκληρωθούν οι ρευστοποιήσεις, κάτι που δεν είναι ορατό πριν από τη διέλευση δύο-τεσσάρων εβδομάδων, τότε πλέον αναμένεται να υπάρξει σημαντική άνοδος στη Σοφοκλέους, ως συνέπεια των προσδοκιών από τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Στο μεταξύ, εάν επιβεβαιωθεί και η αισιοδοξία που επικρατεί για τις εταιρικές ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων, τότε η αγορά δεν αποκλείεται να κινηθεί υψηλότερα. Από τεχνικής άποψης, ο δείκτης αναμένεται να βρει στήριξη στις 2.175 μονάδες και αντίσταση στο επίπεδο 2.137 μονάδων.

    Μετοχές - συναλλαγές

    Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους κινήθηκε μεταξύ των 2.105,61 και 2.125,51 μονάδων, ενώ σε ό,τι αφορά στον όγκο των συναλλαγών, ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, σκαρφαλώνοντας στο ποσό των 176,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 95.020.649,30 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα.

    Απο το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ οι 98 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 207 πτωτικών και 78 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών Q&R ABEE (9,76%), Centric Multimedia (8,63%), ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ 3Α (7,87%) και KEGO AE (7,62%). Στον αντίποδα, σημαντική πτώση σημείωσαν οι ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΒΕΕ (33,33%), ΚΟΡ-ΦΙΛ ΑΕΒΕ (11,85%) και ΞΙΦΙΑΣ (11,34%).

    Έντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον τω επενδυτών για τη μετοχή της Vodafone-ΠΑΝΑΦΟΝ (+1,70%), αλλά και της Cosmote (+0,78%), ενώ μικρότερη άνοδο σημείωσε αυτή του ΟΤΕ ΑΕ (+0,41%).

    Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε τελικά κατά 1% και της Πειραιώς κατά 1,42%, ενώ μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Αττικής (3,39%) και ΑSPIS (2,47%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,60% και αυτή της ΑΤΕ κατά 1,10%.

    Οι δείκτες

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να σημειώνει άνοδο κατά 0,22% και τον FTSE/ASE 140 να ενισχύεται οριακά κατά 0,03%, όταν ο Small Cap 80 της μικρής σημείωσε πτώση κατά 0,87% και ο Mid 40 της μέσης υποχώρησε κατά 0,20%.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται κατά 0,88% και τον δεύτερο να ακολουθεί πιο συντηρητική πορεία, καταγράφοντας οριακά κέρδη της τάξης του 0,04%.

    Μικτή είναι και η εικόνα που εμφάνισαν οι 21 επιμέρους δείκτες, με τους 9 εξ αυτών να ακολουθούν την κατιούσα. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας (1,29%), ως αποτέλεσμα των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΚΟΡ-ΦΙΛ ΑΕΒΕ (11,85%), ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ (5,67%), Μαξίμ Περτσινίδης (3,76%), ΕΛΦΙΚΟ (3,41%), Επίλεκτος ΑΕΒΕ (2,96%) και ΕΛΥΦ (2,53%) και ο δείκτης των κατασκευαστικών (1,06%).

    Κατά 0,93% υποχώρησε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,85% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 0,82% των ασφαλειών, κατά 0,74% των τροφίμων και ποτών, κατά 0,74% του λιανικού εμπορίου, κατά 0,60% του χονδρικού εμπορίου και οριακή πτώση της τάξης του 0,04% εμφάνισε ο δείκτης της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας.

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο σημείωσε ο κλάδος των βασικών μετάλλων, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,24%, συνεπεία των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΣΩ/ΓΕΙΑ Κορίνθου (4,38%), ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ (3,27%) και ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ (2,38%).

    Κατά 0,86% ενισχύθηκε ο δείκτης των επενδύσεων (0,86%), των διυλιστηρίων (0,73%), των συμμετοχών (0,63%), της πληροφορικής (0,59%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,34%) και των βιομηχανιών (0,33%). Οριακή άνοδο κατά 0,04% αντίστοιχα, σημείωσαν οι κλάδοι της παράλληλης αγοράς και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

    [12] ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ ΠΑΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ MARITIME

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (16:19 UTC+2)

    Στην ενίσχυση της παρουσίας της στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και ειδικότερα στον Αργοσαρωνικό, προχωρά από το Νοέμβριο η Κiriacoulis Maritime, θυγατρική της εταιρίας Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή ΑΕ.

    Συγκεκριμένα, από τον επόμενο μήνα, η εν λόγω εταιρία ξεκινά δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς-Αίγινα, τα οποία θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος Οκτωβρίου του 2004.

    Στόχος της διοίκησης της εταιρίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, αντίστοιχες με εκείνες που προσφέρει η εταιρία στις γραμμές σύνδεσης των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

    Σημειώνεται ότι ο στόλος των υδροπτέρυγων της εταιρίας μέχρι σήμερα κάλυπτε τις ανάγκες σύνδεσης 10 νησιών (Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Λειψοί και Αγαθονήσι).

    Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση έως και 16 δρομολογίων στη γραμμή Πειραιάς-Αίγινα ημερησίως.

    [13] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (16:17 UTC+2)

    Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους ξεκίνησε ανοδικά. Πλην όμως, το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειχνε ότι δε διέθετε δυναμισμό αλλά ούτε και ο τζίρος του, αρχικά, ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να παρουσιάζει συνεχείς διακυμάνσεις - ιδιαίτερα το τελευταίο ημίωρο - και τελικά να κλείσει στις 2.112,57 μονάδες, αυξημένος μόλις κατά 0,19%.

    Σε γενικές γραμμές, πάντως, χρηματιστές και αναλυτές χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση ως σταθεροποιητική (ύστερα και τη μεγάλη αύξηση του τζίρου), επισημαίνοντας πως, για μία ακόμη φορά, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παρασύρθηκε από την έντονα ανοδική πορεία που διέγραφαν τα ευρωπαϊκά, με ηγέτη το γερμανικό της Φρανκφούρτης.

    Οι επισημάνσεις

    Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών της αγοράς η πορεία του γενικού δείκτη του ΧΑ, παρά τις πολλές διακυμάνσεις, ήταν ικανοποιητική και σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτή έπαιξαν οι μετοχές των τραπεζών και ιδιαίτερα της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, οι οποίες έπειτα από το πρώτο (ανοδικό) μισάωρο έγιναν στόχος ρευστοποιήσεων, όπως άλλωστε και ο τίτλος του ΟΤΕ, πριν ανακάμψουν και πάλι στη συνέχεια.

    Πιέσεις, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δέχθηκαν και οι τίτλοι του ΟΠΑΠ αλλά και της ΔΕΗ, η οποία δέχθηκε σήμερα κολακευτικά σχόλια από τους αναλυτές της CSFB, που έθεσαν ως στόχο για τη μετοχή της την τιμή των 22 ευρώ ως το τέλος του έτους.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, «πολύτιμη στήριξη στο Γενικό Δείκτη προσέφερε και η μετοχή της Alpha, που κατοχυρώνει τα 19 ευρώ, ενώ ακολουθούν Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank».

    Όπως ανέφεραν, «η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμαινόταν στο εύρος των 18-18,08 ευρώ, καθώς ακολουθείται μια άκρως συντηρητική πολιτική. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση άξια αναφοράς «κίνηση» καταγράφηκε στις μετοχές των Medicon, Kego, Μπαλάφας, ΑΕΓΕΚ, Αθηνά, Despec, ΟΛΘ, Vodafone-Panafon και λίγων ακόμη».

    Εκτιμούσαν ακόμη ότι δεικτοβαρείς μετοχές, αλλά και χαρτιά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογίας, όπως ΓΕΝΑΚ, ΔΟΛ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ έδειχναν σταθερά ανοδική διάθεση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Finance, ο γενικός δείκτης από την αρχή του έτους κερδίζει πλέον σχεδόν όσο και ο Dax (20,6% και 20,0% οι αποδόσεις) και εξακολουθεί να είναι outperformer σε σχέση με τον Dow Jones (16,0%), την Μαδρίτη (16,7%) και τον Cac (7,9%).

    Δείκτες και μετοχές

    Τελικά, στο κλείσιμο, οι ανοδικές μετοχές ήταν μόλις 98, οι καθοδικές 208 και οι αμετάβλητες 77, ενώ ο τζίρος, από αναιμικός που ήταν στην αρχή, εκτινάχθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στα 177 εκατ. ευρώ.

    Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE/ASE 20 (+0,22%) και ο FTSE/ASE 140 (+0,03%) είχαν θετικό πρόσημο (+0,02), ενώ οι υπόλοιποι αρνητικό. Τη μικρότερη πτώση με 0,20% σημείωσε ο FTSE/ASE MID 40, ενώ τη μεγαλύτερη ο FTSE/ASE SmallCap 80 με -0,87%.

    Μικτή ήταν η εικόνα και στους κλαδικούς δείκτες, όπου οι περισσότεροι (14) σημείωσαν μικρή άνοδο - τη μεγαλύτερη κατέγραψε εκείνος των βασικών μετάλλων με 1,24% -, ενώ ζημίες εμφάνισαν μόνον οι 9, με εκείνον της κλωστοϋφαντουργίας να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση (1,29%).

    [14] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (15:03 UTC+2)

    Σειρά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, με εφαρμογές-"κλειδιά" στον τομέα της τηλεϊατρικής και της τηλεδιάγνωσης, προσφέρει ο ΟΤΕ, εκμηδενίζοντας γεωγραφικές αποστάσεις και πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους.

    Στο πλαίσιο αυτό, η τηλεπικοινωναική περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΤΕ υποστήριξε με απόλυτη επιτυχία την παρουσίαση εφαρμογών "Τηλεϊατρικής" στη διάρκεια των εργασιών του 23ου_Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας (1-5 Οκτωβρίου 2003).

    Οι σύνεδροι, αλλά και οι επισκέπτες της έκθεσης, που λειτούργησε παράλληλα με το συνέδριο, είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν, εναλλακτικά και σε πραγματικό χρόνο, επεμβάσεις γαστρεντερολογικών επεισοδίων με ενδοσκόπηση από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

    Ειδικότερα στη διάρκεια εξειδικευμένων σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, εκτός της ταυτόχρονης παρακολούθησης των εξελίξεων στα δύο χειρουργεία του νοσοκομείου, να θέτουν απευθείας ερωτήματα προς τους κ.κ. καθηγητές, επικεφαλής των Ιατρικών ομάδων. Η πραγματοποίηση των συνδέσεων και της διαμοίρασης εικόνας και ήχου έγινε από στελέχη της Τηλεπικοινωνιακής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εξοπλισμό που διαθέτει ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.

    "Ο Ο.Τ.Ε. σήμερα, παρέχει μια σειρά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, προσαρμοσμένων στις ειδικότερες ανάγκες και απαιτήσεις του ιατρικού κόσμου, σύγχρονες μορφές επικοινωνίας που καταργούν σύνορα και αποστάσεις, πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΟΤΕ. Ειδικότερα:

    -Η υπηρεσία της Τηλεϊατρικής παρέχει ένα σύστημα διαχείρισης και διακίνησης ιατρικών πληροφοριών (καρδιογραφήματα, υπερηχογραφήματα, τομογραφίες, κλπ.) με πλήθος εφαρμογών στους τομείς διάγνωσης, θεραπείας και εκπαίδευσης των ιατρών. Με βάση τη χρήση τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων και τη μετατροπή ιατρικής πληροφορίας σε ηλεκτρονική μορφή.

    -Η Τηλεδιάγνωση καλύπτει την από απόσταση μελέτη από ειδικούς των αποτελεσμάτων των ιατρικών εξετάσεων (ακτινογραφίες, εργαστηριακά ευρήματα κλπ) και τη σύνταξη σχετικών αναφορών.

    -Η Τηλεθεραπεία καλύπτει την από απόσταση παρακολούθηση ασθενών, όπου ο ασθενής επισκεπτόμενος την πλησιέστερη προς τον τόπο διαμονής του ιατρική μονάδα μπορεί να τυγχάνει ιατρικής φροντίδας από απομακρυσμένο ιατρικό κέντρο ως προς την πάθησή του.

    Η Τηλεσυμβουλευτική καλύπτει την ανάγκη ανταλλαγής απόψεων καθώς και την οργάνωση συμβουλίων ειδικών ιατρών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων σύνθετων καταστάσεων όπου απαιτείται η ταυτόχρονη μελέτη της κατάστασης του ασθενούς από ειδικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα θεραπευτικά κέντρα.

    -Η Τηλεκπαίδευση καλύπτει τις ανάγκες του ενεργού ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού για συνεχή ενημέρωση σε διάφορους τομείς της ιατρικής. Επιπλέον εξασφαλίζεται εκπαίδευση του υγιούς πληθυσμού μέσω προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, με σκοπό να διαμορφωθούν νέοι τρόποι συμπεριφοράς, όχι μόνο για την πρόληψη των νοσημάτων, αλλά και για την προστασία και προαγωγή της υγείας.

    [15] ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Βουκουρέστι, 13 Οκτωβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Η ρουμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με αξιωματούχους του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) και με εκπροσώπους της Διεθνούς Herald Tribune διοργανώνει αύριο και μεθαύριο στο Βουκουρέστι σύνοδο επενδύσεων στην ανατολική Ευρώπη με τίτλο «Διεύρυνση των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Συνόρων».

    Τη διοργάνωση της συνόδου, στην οποία θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της χώρας Ιον Ιλιέσκου και ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε, στηρίζουν επίσης η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι οργανισμοί.

    Ο κύριος σκοπός της συνόδου είναι να βρεθούν τρόποι για να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης ώστε να προωθηθεί το παγκόσμιο εμπόριο και η συνεργασία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Την σύνοδο θα παρακολουθήσουν περίπου 400 άτομα από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο διαφόρων κρατών.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Σκόπια, 13 Οκτωβρίου 2003 (19:31 UTC+2)

    Η συντονιστική επιτροπή για την συγκέντρωση των όπλων που κατέχουν παράνομα οι πολίτες της ΠΓΔΜ είχε σήμερα επαφές με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

    Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, όπως δήλωσε το ηγετικό στέλεχός του Ζόραν Σάποβιτς, θα βοηθήσει με όλα τα μέσα για τον αφοπλισμό.

    Το ίδιο δήλωσε και εκπρόσωπος του κόμματος VMRO, υπογραμμίζοντας ότι η συγκέντρωση των όπλων είναι προς όφελος όλου του πληθυσμού.

    Αύριο, η συντονιστική επιτροπή θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης και του αλβανικού κόμματος DUI.

    [17] ΠΟΠΟΦΣΚΙ: ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

    Σκόπια, 13 Οκτωβρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποφσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία της Οχρίδας υλοποιείται αν και με κάποια καθυστέρηση, σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

    «Ολοι οι νόμοι που αφορούν αλλαγές και τροπολογίες στα άρθρα του Συντάγματος έχουν ψηφιστεί. Απομένει ακόμη η ψήφιση του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση της εξουσίας», πρόσθεσε ο κ. Πόποφσκι.

    [18] AΛΒΑΝΙΑ: ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Τίρανα, 13 Οκτωβρίου 2003 (18:47 UTC+2)

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού, τα οποία ανακοινώνουν διαφορετικά αποτελέσματα και ισχυρίζονται ότι είναι οι νικητές των δημοτικών εκλογών.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Τίρανα, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκραμός Ρούτσι, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι ο πραγματικός νικητής των δημοτικών εκλογών και συγκέντρωσε το 43,5% των ψήφων σε όλη τη χώρα.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρούτσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει κερδίσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, 36 δήμους σε σύνολο 65 δήμων σε όλη τη χώρα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα 24 δήμους.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρόσθεσε ο κ. Ρούτσι, έχει κερδίσει 165 από τις 308 κοινότητες και το Δημοκρατικό Κόμμα 110.

    Ο κ. Ρούτσι δήλωσε ότι ο υποψήφιος του κόμματος για τη δημαρχία των Τιράνων, νυν δήμαρχος, Εντι Ράμα, εξασφάλισε μια εντυπωσιακή νίκη, συγκεντρώνοντας το 58,4% των ψήφων.

    Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τον κ. Ρούτσι, είναι καλύτερα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2000 αλλά και των βουλευτικών εκλογών του 2001.

    Ο Εντι Ράμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Τιράνων δεν υπερψήφισαν απλά τον ίδιο, αλλά το καλύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αλβανικής πρωτεύουσας, η οποία τώρα είναι μια ευρωπαϊκή πόλη.

    Ο κ. Ράμα υποσχέθηκε ότι στα τρία επόμενα χρόνια στα Τίρανα θα γίνουν πολύ περισσότερα απ' ότι έγιναν τα τρία προηγούμενα χρόνια.

    Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πρώτο κόμμα στην Αλβανία. Όπως ανέφερε, το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε σε μεγάλες πόλεις της χώρας όπως στη Σκόδρα, στην Κορυτσά, στο Ελμπασάν, στους Αγίους Σαράντα, στην Πεσκοπή, στη Λούσνια κ.α.

    Ο κ. Μπερίσα παραδέχτηκε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχασε στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, που είναι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθεία, τονίζοντας ότι διαγράφηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους χιλιάδες οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος

    Τέλος, προειδοποίησε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει μια δικαστική μάχη για τη νοθεία που, όπως είπε, παρατηρήθηκε στις δημοτικές εκλογές.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [19] ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΑ Ο ΓΚΙΟΥΛ

    Αγκυρα, 13 Οκτωβρίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στο Ιράκ ζήτησε από την Ισλαμική Διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, προτείνοντας μάλιστα τη σύσταση μιας ισλαμικής ειρηνευτικής δύναμης για το Ιράκ.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μιλώντας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής υπουργικής επιτροπής της 10ης συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε την ανάγκη πιο ενεργού συμμετοχής του Οργανισμού στα διάφορα γεγονότα που διαδραματίζονται στον ισλαμικό κόσμο.

    Τόνισε, μάλιστα, πως θα πρέπει να αναλάβει ο Οργανισμός συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που το Ιράκ είναι μέλος της Ισλαμικής Διάσκεψης, δεν θα πρέπει η τελευταία να παραμένει απλώς θεατής των όσων διαδραματίζονται στην περιοχή.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην πρόταση για σύσταση μιας ισλαμικής ειρηνευτικής δύναμης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε μεταξύ άλλων ότι εάν ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις από απόσταση, θα πρέπει να αποδέχεται και την εξέλιξη των πραγμάτων.

    Αναφορικά με την αποστολή τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ, ο κ. Γκιουλ διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων θα προχωρήσει μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, ενώ σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις της Μαλαισίας, που φιλοξενεί και τη σύνοδο, στην τουρκική απόφαση είπε πως πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται πολύ μακριά από το Ιράκ, γι' αυτό και η στάση της είναι διαφορετική από μια γειτονική χώρα, όπως η Τουρκία.

    [20] Ο ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΗΔΡΕΥΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ "ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΛΙ" ΣΤΑ ΜΜΕ

    Λονδίνο, 13 Οκτωβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    O πλέον υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος του βρετανικού υπουργείου Αμύνης είπε στην επιτροπή Χάτον ότι ο Τόνι Μπλερ προήδρευε συνάντησης στην οποία συμφωνήθηκε η στρατηγική κατονομασίας του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι.

    Ο Γενικός Γραμματέας του βρετανικού υπουργείου Αμύνης, Σερ Κέβιν Τέμπιτ, είπε στην επιτροπή που εξετάζει τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο τον εμπειρογνώμονα για τα όπλα του Ιράκ, ότι δεν καταστρώθηκε «ύπουλη στρατηγική» για να δοθεί η ταυτότητα του καθηγητή Κέλι στους δημοσιογράφους.

    Η έρευνα εξετάζει τις συνθήκες του θανάτου του καθηγητή Κέλι, που κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε λίγο αφότου κατονομάστηκε ως πηγή ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Άντριου Γκίλιγκαν, του BBC, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεγαλοποίησε την απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    Η έρευνα Χάτον έχει λήξει, συνεκλήθη όμως για μία μόνο ημέρα η επιτροπή για την κατάθεση του Σερ Κέβιν, ο οποίος ανέβαλε την κατάθεσή του τον περασμένο μήνα, λόγω εγχείρισης στο μάτι.

    Ο δικηγόρος της οικογενείας Κέλι ρώτησε τον Σερ Κέβιν Τέμπιτ αν υπήρξε αλλαγή στάσης στις οδηγίες προς τα κυβερνητικά γραφεία τύπου για το κατά πόσο θα έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του καθηγητή Κέλι.

    Ο Τζέρεμι Γκόμπερτζ είπε ότι οι πρώτες οδηγίες έλεγαν ότι «δεν υπάρχει όφελος αν κατονομαστεί το άτομο», αλλά στις τελικές οδηγίες αναφερόταν ότι αν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τους αξιωματούχους των γραφείων τύπου αν η πηγή ήταν ο καθηγητής Κέλι, να απαντούσαν καταφατικά.

    Ο Σερ Κέβιν απάντησε: «Η αλλαγή στάσης, όπως το θέτετε, είναι αποτέλεσμα της συνάντησης στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός».

    Ο κ. Γκόμπερτζ ρώτησε αν η απόφαση για την κατονομασία ελήφθη από την Ντάουνιγκ Στριτ ή από το υπουργείο Αμύνης.

    Ο Σερ Κέβιν απάντησε: «η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση στην Ντάουνιγκ Στριτ στην οποία συμμετείχε το υπουργείο Αμύνης».

    [21] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

    Λονδίνο, 13 Οκτωβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας Κάρλος Μέσα απέσυρε την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοσάντα, επειδή διαφωνεί με τον χειρισμό της κοινωνικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα, και έχει στοιχίσει, εδώ και τρεις ημέρες, τη ζωή σε 34 ανθρώπους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το κόμμα Νέα Ρεπουμπλικανική Δύναμη (NFR), το οποίο συμμάχησε πρόσφατα με την κυβέρνηση, απέσυρε σήμερα τους τρεις υπουργούς του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζόνι Αντεζάνα.

    Μαζικές διαδηλώσεις γίνονται τις τελευταίες μέρες στη Βολιβία, κυρίως στη Λα Παζ και στη γειτονική της Ελ Αλτο, κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω της Χιλής.

    [22] Η ΙΑΕΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Βιένη, 13 Οκτωβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε, σήμερα από την έδρα της στη Βιένη, ότι ο γενικός διευθυντής Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι θα αναχωρήσει για το Ιράν μεθαύριο Τετάρτη και θα φθάσει στο Ιράν την επόμενη μέρα.

    Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι ''σκοπός της επίσκεψης είναι να παρασχεθούν όλες οι πληροφορίες για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις'' στο Ιράν ''που μέχρι στιγμής δεν διαθέτει η IAEA'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [23] ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Τεχεράνη, 13 Οκτωβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Το Ιράν κατέστησε σαφές ότι θα αντιδράσει ''με όλη τη δύναμή του'' σε μία ξένη επίθεση, αναφερόμενο στα δημοσίευματα για ισραηλινά στρατιωτικά σχέδια κατά της Τεχεράνης.

    ''Χρόνια τώρα ακούμε αυτό το λεξιλόγιο εκ μέρους του Ισραήλ δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αμπντουλάχ Ραμεζανζαντέχ και επανέλαβε ''ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας απέναντι σε μία ξένη επίθεση'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σύμφωνα με χθεσινά ισραηλινά δημοσιεύματα, το εβραϊκό κράτος μπορεί να πλήξει στρατιωτικά πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν. Στις εφημερίδες ''Χααρέτζ'', ''Μααρίβ'' και ''Γεντιότ Αχρονότ'' αναδημοσιεύτηκε χθες ρεπορτάζ της εφημερίδας ''Λος Αντζελες Τάιμς'', στο οποίο αναφέρεται ότι στους αμερικανικής κατασκευής πύραυλους των ισραηλινών υποβρυχίων έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε αυτοί να έχουν πυρηνικές κεφαλές που επιτρέπουν επίθεση εναντίον τρίτης χώρας από αέρος, θαλάσσης και εδάφους.

    [24] Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Μόσχα, 13 Οκτωβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Η ρωσική κυβέρνηση ανέστειλε μέχρι το 2005 την έναρξη λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν και απέδωσε την εξέλιξη αυτή σε ''τεχνικούς'' λόγους, ανακοινώθηκε επίσημα στη Μόσχα από το υπουργείο Ενέργειας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Αναβάλλουμε την παράδοση ενός πρώτου φορτίου γεννητριών, που θα χρησιμοποιούνταν στην πυρηνική μονάδα στο Μπουσέρ, επειδή στην πλειονότητά του δεν μας έχει γίνει εγκαίρως η προμήθεια του τεχνολογικού υλικού που απαιτείται για τις γεννήτριες'', δήλωσε πηγή στο ρωσικό υπουργείο της Ενέργειας.

    ''Αλλά καθιστούμε σαφές οτι η εξέλιξη αυτή δεν σχετίζεται ούτε με την πολιτική κατάσταση στο Ιράν ούτε με καμία άλλη συγκυρία'' πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    [25] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΗ' ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Με εκδηλώσεις θεάτρου, συμφωνικής μουσικής, ορθόδοξων χορωδιών αλλά και επιστημονικά συνέδρια συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των λη' Δημητρίων.

    Στο πλαίσιο του Κύκλου Θεάτρου θα γίνει η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης, του έργου του Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του ο Μάττι». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου και σε δραματουργική επεξεργασία Νικηφόρου Παπανδρέου. Η πρεμιέρα θα γίνει στο Θέατρο Αμαλία στις 22 Οκτωβρίου ενώ θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο των Δημητρίων ακόμη δύο παραστάσεις, στις 23 και 23 Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, τα λη' Δημήτρια φιλοξενούν στον Κύκλο Συμφωνικής Μουσικής τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και διεθνώς καταξιωμένους μαέστρους και σολίστ. Στις 20 Οκτωβρίου, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Δημοτική Ορχήστρα της πόλης θα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ ενώ σολίστ στο βιολί θα είναι ο Γιώργος Δεμερτζής. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τον Σύλλογο Φίλων του Αυτιστικού Ατόμου της Μονάδας «Ελπίδα».

    Ακόμη μέσα από τον Διεθνή Μήνα Ορθόδοξων Χορωδιών θα παρουσιαστούν μια σειρά από συναυλίες βυζαντινής μουσικής. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών εμφανίζονται στις 22 Οκτωβρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβιών και Κοζάνης «Ιάκωβος ο Ναυπλιώτης» και η Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης». Ο φετινός Διεθνής Μήνας Ορθόδοξων Χορωδιών είναι αφιερωμένος στη μνήμη του εκλιπόντος Μητροπολίτη Κυρού Παντελεήμονος Β'. Μέσω της διοργάνωσης αυτής ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιχειρεί την εκπλήρωση της τελευταίας επιθυμίας του ποιμενάρχη για την υποστήριξη του έργου της ανεγέρσεως ορθοδόξου ναού στη Ναζαρέτ.

    Τα Δημήτρια είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη θεολογία. Στον κύκλο των επιστημονικών συνεδρίων παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στον θεσσαλονικιό ποιητή και λογοτέχνη, Ν. Γ. Πεντζίκη, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του. Το αφιέρωμα παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα του Νεανικού Σταυροδρομίου του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στις 20 Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, τα λη΄ Δημήτρια φιλοξενούν και φέτος το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «Χριστιανική Θεσσαλονίκη» που πραγματοποιείται για δέκατη έβδομη χρονιά στο γνώριμο χώρο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων. Θέμα και του φετινού συμποσίου, «Άγιοι της Θεσσαλονίκης».

    Τέλος, τα λη΄ Δημήτρια καλούν τους μικρούς θεατρόφιλους σε ένα γοητευτικό παραμύθι, τη «Νεράιδα» του Ζαν Ζιρωντού, που παρουσιάζει το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Η πρεμιέρα της παράστασης του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης δίνεται και εφέτος, στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, στο Κινηματοθέατρο «Αριστοτέλειον», στις 11.30 το πρωί.

    [26] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ «ΠΥΞΙΔΑ»

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2003 (12:48 UTC+2)

    Το εργαστήρι κεραμικής «Πυξίδα» παρουσιάζει την καλλιτεχνική του παραγωγή για τέταρτη συνεχή χρονιά στην αίθουσα τέχνης του «Μύλου» και για όγδοη χρονιά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εικαστικοί πίνακες, γλυπτά αλλά και χρηστικά αντικείμενα είναι το απόσταγμα της δουλειάς των τελευταίων μηνών του εργαστηρίου. 

    Το εργαστήρι κεραμικής "Πυξίδα" ξεκίνησε το 1994 ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας το Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) για άτομα με ψυχικά προβλήματα στη φάση της επανένταξης.

    Σήμερα το εργαστήρι κεραμικής λειτουργεί ως παραγωγικό καλλιτεχνικό. Δέχεται παραγγελίες από καταστήματα της πόλης αλλά και από ιδιώτες. Μέχρι σήμερα έχει οργανώσει οκτώ εκθέσεις σε πολιτιστικούς χώρους της Θεσσαλονίκης οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία αφού απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια.

    [27] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2003 (12:12 UTC+2)

    Δύο θεατρικές παραστάσεις που απευθύνονται σε μαθητές αλλά και σε μεγάλους ανεβάζει η ομάδα «Θεατρικοί Ορίζοντες» στο Θέατρο Παλλάς.

    Η πρώτη που φέρει τον τίτλο «Διθυραμβικά» είναι μια σύνθεση αποσπασμάτων από αρχαίες τραγωδίες που διδάσκονται στα σχολεία και συγκεκριμένα από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη και «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη. Η παράσταση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και στοχεύει να μυήσει τους μαθητές στην τέχνη του θεάτρου και στο μεγαλείο της αρχαίας τραγωδίας.

    Το δεύτερο έργο είναι το «Μαγικό Φίλτρο» του Μιχαήλ Έντε σε διασκευή του Γιάννη Οικονομίδη. Το έργο μέσα από κωμικές καταστάσεις και διαλόγους πραγματεύεται το σύγχρονο πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Τα παιδιά παρακολουθούν την απληστία των ανθρώπων και το πως αυτή μπορεί να οδηγήσει τον πλανήτη στην καταστροφή. Μέσα από το θεατρικό έργο το παιδί συνειδητοποιεί την ανάγκη να συμμετέχει στη διάσωση του περιβάλλοντος και μαθαίνει να σέβεται τη Γη.

    Οι παραστάσεις αρχίζουν στα μέσα Οκτωβρίου και θα συνεχιστούν όλη τη χειμερινή θεατρική περίοδο. Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξη Μίγκα , τα σκηνικά κουστούμια του Κώστα Δημητριάδη ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αρετή Αγγέλου, Κωνσταντίνος Αποστόλου, Θεώνη Κοσμά, Φίλιππος Φαρμάκης, Αγγελική Φουντούκη, Γεώργιος Δινάλης και Ιωάννης Τσατσάρης.

    [28] ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΑΣ

    Νέα Υόρκη, 13 Οκτωβρίου 2003 (12:11 UTC+2)

    Η παρουσίαση των διαδίκων στα αθηναϊκά δικαστήρια, θα αποτελέσει το θέμα της διάλεξης του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Βίκτορ Μπερς, που θα δοθεί στις 18 Οκτωβρίου στο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη. Η διάλεξη εντάσσεται στη σειρά φθινοπωρινών διαλέξεων με θεματολογία σχετική με εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού που οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη.

    Η παρουσία των διαδίκων στο αθηναϊκό δικαστήριο ενώπιον του πολυμελούς και θορυβώδους σώματος των ενόρκων αποτελούσε μια ιδιαίτερα αποθαρρυντική εμπειρία. Για να εξασφαλίσουν την ευνοϊκή κρίση του δικαστηρίου, οι διάδικοι έπρεπε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν τους συναισθηματισμούς. Ο καθηγητής Μπερς θα αναλύσει διάφορους τρόπους έκφρασης και παρουσίασης καταθέσεων - άμεσους και έμμεσους - ούτως ώστε ο ομιλητής να αποφύγει τη συναισθηματική έξαρση που θα έβλαπτε την υπόθεσή του. Ο Βίκτορ Μπερς θα παρουσιάσει επίσης ορισμένες περίεργες αντιφάσεις στους λόγους φημισμένων λογογράφων της αττικής διαλέκτου.

    Ο κ Μπερς είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων του Σικάγου, της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ. Σήμερα διδάσκει στο τμήμα κλασσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Γιέιλ. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην αρχαία λογοτεχνία του 4ου και 5ου αιώνα, και ειδικότερα στην τραγωδία και τη ρητορική. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και κριτικές και έχει εκδόσει τα ακόλουθα έργα: «Εναλλαγή και Ελληνικός Ρυθμός» (1974), «Ελληνική Ποιητική Σύνταξη στους Κλασσικούς Χρόνους» (1984), «Speech in Speech: Μελέτες στο Αττικό Δράμα και τη Ρητορική» (1997) και «Δημοσθένους Λόγοι 50-59» (2003)

    [29] Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Λονδίνο, 13 Οκτωβρίου 2003 (11:54 UTC+2)

    Την έκθεση του Σωκράτη Μαυρομμάτη «Φωτογραφίες της Ακρόπολης των Αθηνών - Το πρόγραμμα αναστήλωσης, 1975 - 2003» παρουσιάζουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College London), από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στους χώρους του Κολεγίου (Gower street).

    Η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την διαδικασία αναστήλωσης της Ακρόπολης, μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. Οι φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη δεν αναπαριστούν απλά με λεπτομέρεια την πορεία των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, πετυχαίνουν να αιχμαλωτίσουν την αφοσίωση όλων όσων εργάστηκαν στο πρόγραμμα αναστήλωσης και να αναδείξουν το μεγαλείο αυτού του εξαίσιου δείγματος του ελληνικού πολιτισμού. Ο επισκέπτης της έκθεσης που ενδιαφέρεται για την αρχαιολογία και τις εργασίες αναστήλωσης, θα εκτιμήσει την δεξιοτεχνία και την απέραντη προσπάθεια αφοσίωσης της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης και των ομάδων ειδικών του Υπουργείου Πολιτισμού, στην διαδικασία αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκαλούν η φθορά του χρόνου, οι δυνάμεις της φύσης και η επίδραση του σύγχρονου πολιτισμού στο περιβάλλον.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Οκτωβρίου, θα παραστούν οι Χαράλαμπος Μπούρας, καθηγητής, Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης, Μαρία Ιωαννίδου, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αναστήλωσης της Ακρόπολης, και Σωκράτης Μαυρομμάτης, φωτογράφος, οι οποίοι θα ξεναγήσουν το κοινό και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις. Την έκθεση συνοδεύει ασπρόμαυρος κατάλογος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 13 October 2003 - 18:13:45 UTC