Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ρ.ΣΤΑΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [02] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ-ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ.
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [05] ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ NEW TEMPO
  • [06] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΣΤΕΦΑΝΗ
  • [07] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΣΡ ΓΙΑ ΤΟ TEMPO
  • [08] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ
  • [10] ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗΣ: ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΗΡΑΝΣΗ ΠΕΥΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [12] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ 2007 ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΩΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
  • [13] ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Η WALL STREET
  • [14] 6 ΕΚ. ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
  • [15] ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [16] ODHIR: ΟΜΑΛΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [17] "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ" ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ
  • [18] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ-ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ
  • [19] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΚΙΟΥΛ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [20] ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ: ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [21] ΜΟΝΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΒΛΕΠΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΡΟΥ
  • [22] ΣΤΟ ΑΒΕΪΡΟ Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [23] ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [24] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΡΑΤΕΚΑ
  • [25] ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΟ
  • [26] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΣΒΑΡΤΖΕΝΕΓΚΕΡ
  • [27] Ο ΑΝΑΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
  • [29] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΙΑΣ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗΣ
  • [31] Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ-ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ
  • [32] "ΤΑΞΙΔΙ 1998 ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΣΕ 72 ΕΝΟΤΗΤΕΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ STEPHEN ANTONAKOS
  • [33] 45 ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΧΑ
  • [34] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ρ.ΣΤΑΘΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2003 (09:26 UTC+2)

    Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αυτοκτονήσει εξηγεί με επιστολές της η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, Ρουμπίνη Σταθέα, η οποία βρέθηκε νεκρή χθες το απόγευμα σε βραχώδη περιοχή στην Κερατέα.

    Μια από τις επιστολές εστάλη στον διευθυντή της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία, Σεραφείμ Φυντανίδη, και δημοσιεύεται σήμερα. Η Ρουμπίνη Σταθέα καταγράφει τις τελευταίες σκέψεις, λίγο πριν αυτοκτονήσει.

    «Δεν πρόκειται για παραίτηση, πρόκειται για φυγή. Πιστεύω ότι κάθε τέλος είναι μια καινούρια αρχή. Επιθυμώ το δικό μου τέλος να είναι αρχή για μια μικρή προσπάθεια από όλους να γίνουν καλύτεροι. Δεν είμαι ηρωίδα, δεν θεωρώ τον εαυτό μου μάρτυρα. Θεωρώ ότι πρέπει να πληρώσω τα λάθη και τις ανεπάρκειες μου, αφού με τις ενέργειες μου διέσυρα για πολλοστή φορά τον άνδρα μου, τα παιδιά μου, την υπηρεσία μου, την κυβέρνηση και τη δικαστική εξουσία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

    Επίσης στην επιστολή τονίζει: «Πιστεύω ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι έντιμοι. Δεν φταίνε αυτοί που πληρώνουν τις ανεπάρκειες και τις αγκυλώσεις του συστήματος από καταβολής του ελληνικού κράτους». Η Ρουμπίνη Σταθέα ευχαριστεί ακόμη όλους όσους της συμπαραστάθηκαν στην υπηρεσιακή περιπέτεια και όλους όσους απέφυγαν να την κρίνουν.

    Ο εισαγγελέας κ.Παναγιωτόπουλος έχει συγκεντρώσει τις επιστολές που άφησε η εκλιπούσα και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

    [02] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ-ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2003 (12:44 UTC+2)

    Τη συστράτευση όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την εξόρμηση τους στην κοινωνία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία και απηύθυνε προειδοποίηση προς τις κοινωνικές ομάδες που απαιτούν την ικανοποίηση αιτημάτων τα οποία ξεπερνούν τα όρια αντοχής της οικονομίας.

    Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και θα τηρηθεί το καταστατικό του Κινήματος που προβλέπει ότι όλοι οι βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

    Συνέστησε ψυχραιμία, περιορισμό της εσωστρέφειας και προσοχή να μην δημιουργηθούν ρήγματα και αντιπαραθέσεις μεταξύ των ίδιων των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

    Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε εναντίον της Ν.Δ. λέγοντας ότι ο στόχος της είναι η κατάληψη της εξουσίας για την εξυπηρέτηση μιας μικρής ομάδας, των δικών της παιδιών. Στο πλαίσιο αυτή καταφεύγει σε απαξιωτικό λαϊκισμό και χυδαίες προσωπικές επιθέσεις. "Δεν υπάρχουν δικά μας και δικά τους παιδιά, όλα τα παιδιά είναι παιδιά της Ελλάδας κι αυτό το έχουμε δείξει με το ΑΣΕΠ", τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως ο λαός δεν θα επιτρέψει την επανίδρυση του κράτους της δεξιάς.

    Σχολιάζοντας το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία και τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναρωτήθηκε αν ο κ. Καραμανλής του είπε όσα λέει στην Ελλάδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις πολιτικές της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης, αντιστοίχως.

    Σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, επισήμανε ότι ο θεσμικός ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι να ικανοποιεί όλα τα αιτήματα, αλλά να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Η οικονομία έχει όρια αντοχής, προειδοποίησε και η εξάντληση αυτών των ορίων θα έχει ως αποτέλεσμα τον αυτοτραυματισμό της ελληνικής οικονομίας. "Αν θελήσουμε να πετύχουμε τη σύγκλιση μέσα σε ένα βράδυ, θα χάσουμε τα πάντα, από όσα έχουμε καταφέρει", είπε χαρακτηριστικά.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Σημίτη έχει ως εξής:

    "Βρισκόμαστε 6 μήνες πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής και τη διενέργεια εθνικών εκλογών. Πρώτο μέλημά μας είναι να επιταχύνουμε την ολοκλήρωση του έργου και των δεσμεύσεων, που αναλάβαμε το 2000 και να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας για τη Νίκη το 2004. Ο αγώνας για τη Νίκη το 2004 επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση του έργου μας και κυρίως στην παρουσίαση των δεσμεύσεων και του προγράμματος 2004-2008.

    Ανέφερα στην ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα βασικά σημεία του έργου, που έχουμε επιτελέσει τα τελευταία χρόνια. Ένα έργο, που εκτείνεται από τη μείωση της ανεργίας στο 8,9%, τα μεγάλα έργα και την ισχυρή ανάπτυξη πάνω από το 4% έως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιτυχημένη Προεδρία. Η τετραετία 2000-2004 αναδεικνύεται ήδη σε μια από τις πιο παραγωγικές τετραετίες της Μεταπολίτευσης. Κι αυτό οφείλεται στις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις. Οφείλεται ακόμα στις προσπάθειες των βουλευτών, των στελεχών και των μελών της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και στην έμμεση ή άμεση στήριξη των άλλων κομμάτων έστω κι αν αυτή εκδηλώνεται διστακτικά και μόνο σ' έναν πολύ περιορισμένο αριθμό θεμάτων.

    Έχω καλέσει το σύνολο του Κινήματος σε δυναμική εξόρμηση για να μιλήσουμε για το έργο μας, για τους εθνικούς στόχους της χώρας, για το πρόγραμμά μας. Σε αυτή την εξόρμηση θα αντιμετωπίσουμε και αντίλογο και μια κριτική στάση δυσπιστίας και επιφύλαξης. Γιατί παρ' όλες τις επιτυχίες της χώρας και της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο. Σε μια εποχή δύσκολη για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ασφαλώς και για την Ελλάδα. Πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια τις τεκταινόμενες μεταβολές.

    Μια μεγάλη μερίδα πολιτών στην Ευρώπη, αλλά και σ' ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις και σοβαρά προβλήματα. Τα περισσότερα προβλήματα είναι οικονομικής φύσεως ή σχετίζονται με οικονομικές παραμέτρους, που επιτείνονται τα τελευταία χρόνια από την διεθνή ύφεση. Για παράδειγμα: Στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στη Δανία, αλλά και στην Ελλάδα παρατηρούμε τιμαριθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διαβίωσης πάνω από το μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, που ωστόσο παραμένει συγκρατημένος σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή η εξέλιξη αλλά όχι μόνο αυτή συνέβαλε στην αύξηση των οικονομικών πιέσεων, ιδιαίτερα στις οικογένειες εργαζομένων με χαμηλό ημερομίσθιο και συνταξιούχων με χαμηλή σύνταξη. Αλλά και ευρύτερα, ο οικογενειακός προϋπολογισμός στην Ελλάδα ή ακόμα και στη Γερμανία δυσκολεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις να ανταποκριθεί απρόσκοπτα στις αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας. Η οικογένεια, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, οι νοικοκυρές, οι αγρότισσες, οι εργαζόμενες μητέρες, που κυρίως διαχειρίζονται τον οικογενειακό προϋπολογισμό αντιμετωπίζουν προβλήματα, που επιτείνουν το άγχος για την καθημερινότητα.

    Πώς στεκόμαστε απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα;

    Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σταθερά προσηλωμένη στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και μάλιστα σε ύψος 20% την τελευταία δεκαετία, όταν στην Ευρώπη τα πραγματικά εισοδήματα αυξήθηκαν στην ίδια περίοδο πολύ λιγότερο. Γνωρίζουμε όμως ότι παρά την αύξηση, η σχετική ανταπόκριση στις απαιτήσεις της ζωής δεν είναι πάντοτε και για όλες τις οικογένειες ευκολότερη απ' όσο ήταν παλαιότερα. Μπορεί σήμερα οι περισσότερες οικογένειες να καλύπτουν με μεγαλύτερη ευκολία ανάγκες, που μόλις πριν 10 χρόνια κάλυπταν με σημαντική δυσκολία, όμως στην αντίληψη του κόσμου έχει ανεβεί το επίπεδο των βασικών αναγκών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

    Συγχρόνως η εξέλιξη προχωρά όλο και γρηγορότερα. Οι ανάγκες γίνονται περισσότερες και γιατί η ίδια η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται στην εισαγωγή, στην αγορά νέων και πιο προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας δημιουργεί ολόκληρες νέες αγορές, όπως για παράδειγμα η κινητή τηλεφωνία, η οποία γνωρίζει τεράστια εξάπλωση στην Ελλάδα. Τα νέα προϊόντα και οι νέες υπηρεσίες λύνουν προβλήματα, διευκολύνουν τη ζωή και γι' αυτό προτιμώνται. Συγχρόνως, στο πεδίο της οικονομίας δημιουργούν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Συνοδεύονται όμως από σημαντικό κόστος, που προστίθεται στις βασικές δαπάνες του οικογενειακού προϋπολογισμού. Έτσι, έχουμε: Από τη μια το όφελος για την κοινωνία, την οικονομία, αλλά και εξατομικευμένα για τον πολίτη και την οικογένεια από νέες υπηρεσίες και αγαθά. Και από την άλλη το κόστος, που ο κάθε πολίτης και η κάθε οικογένεια καλείται να καταβάλλει. Το επίπεδο της ευημερίας βελτιώνεται αν το όφελος υπερτερεί του κόστους. Κάθε οικογένεια, όσο ευκατάστατη κι αν είναι, εύλογα επιδιώκει όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να επαυξήσει το επίπεδο ευημερίας. Να κατορθώσει δηλαδή να «τρέξει» πιο γρήγορα απ' όσο «τρέχουν» οι ανάγκες και οι συνεπαγόμενες δαπάνες.

    Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε μια μεγάλη αλήθεια. Η πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακολουθούμε θωρακίζει την ελληνική οικονομία, που μόλις πριν λίγα χρόνια ήταν ανίσχυρη, στάσιμη και προβληματική. Η πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης διασφαλίζει το σύνολο των πολιτών και κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους από τους κινδύνους και τα αδιέξοδα μιας οικονομικής ύφεσης. Η πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης κατοχυρώνει τα εισοδήματα και τις συντάξεις και τα αυξάνει με ρυθμούς πάνω από τον πληθωρισμό ιδιαίτερα τα κατώτερα εισοδήματα και τις κατώτερες συντάξεις. Η πιο πειστική απάντηση είναι οι δείκτες σύγκλισης και όσα επιτύχαμε τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με τους εταίρους μας. Μια άλλη πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εικονική αύξηση, που θα κάλυπτε την πραγματική συρρίκνωση των εισοδημάτων.

    Δεν πρέπει ακόμη να παραβλέπουμε και μια άλλη παγκόσμια αλλαγή: Η διεθνής οικονομία είναι σήμερα πολύ περισσότερο διασυνδεδεμένη απ' όσο ήταν ακόμα και πριν 10 χρόνια. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις χώρες και τις οικονομίες είναι πολύ πιο σκληρός και αδυσώπητος. Η εποχή της ταχύτητας στην οικονομία, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στο πεδίο της γνώσης και της παραγωγής έχει οδηγήσει τις χώρες, τις πόλεις, τις οικογένειες, τα άτομα να εργάζονται και να ζουν με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους, συχνά εξαντλητικούς. Δεν είναι μόνο η θεμιτή φιλοδοξία για μια καλύτερη ζωή, που αυξάνει τις ταχύτητες στην κοινωνία. Είναι επίσης η εύλογη ανησυχία πως οι χαμηλότεροι ρυθμοί εργασίας ίσως οδηγήσουν στην επαγγελματική στασιμότητα, την απώλεια ευκαιριών ή ακόμα και την απώλεια της εργασίας. Ο εντονότερος οικονομικός ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε ισχυρούς κοινωνικούς κραδασμούς, που δοκιμάζουν τις σύγχρονες οικογένειες. Παρ' ότι κατοχυρώσαμε υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για την Ελλάδα και την ελληνική οικογένεια σε σχέση με λίγα μόλις χρόνια πριν, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως εξαλείψαμε την ανασφάλεια. Έχουμε πλήρη επίγνωση. Γι' αυτό και στο επίκεντρο των πολιτικών μας ήταν και παραμένει ως κύριος αντίπαλος η ανασφάλεια. Από την αναπτυξιακή μας πολιτική μέχρι την κοινωνική μας πολιτική στόχος πρωταρχικός παραμένει η καταπολέμηση της ανασφάλειας. Ένα αύριο που διευρύνει την σιγουριά και την προοπτική για όλους.

    Ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο νέος, ο συνταξιούχος, κοινωνός μιας πραγματικότητας με αυξανόμενες απαιτήσεις είναι πολύ πιθανό να γίνεται όλο και πιο επιφυλακτικός απέναντι στην πολιτική. Συχνά θα αντιδράσει στον πολιτικό λόγο με κυνισμό. Οι φράσεις που χρησιμοποιούμε, που αποδίδουν βασικές πολιτικές αρχές μας, όπως για παράδειγμα η «κοινωνική συνοχή», η «ανθρωπιά», η «αλληλεγγύη», χάνουν μέρος της απήχησής τους, όταν τις ακούει ο πολίτης μετά από μια εξαντλητική μέρα, στην οποία έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές του. Δημιουργούν άδικα, την εντύπωση, πως εμείς οι πολιτικοί δεν έχουμε αντίληψη της δυσκολίας, που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη οικογενειακή πραγματικότητα. Πως υπεκφεύγουμε. Πως δεν έχουμε απαντήσεις. Και πως υποτιμούμε τα συναισθήματα, που συνοδεύουν τον καθημερινό αγώνα για το ημερομίσθιο. Για μια καλή θέση εργασίας. Για καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών. Για αξιόπιστη και αξιοπρεπή περίθαλψη των ηλικιωμένων.

    Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα, αυτές τις εντυπώσεις γιατί δεν είναι αλήθεια. Ν' αντισταθούμε στην απαξίωση της πολιτικής. Να μιλήσουμε, να εξηγήσουμε με λόγο αναλυτικό και τεκμηριωμένο για το έργο μας, τις πραγματικές δυνατότητές μας, ιδιαίτερα τις οικονομικές απ' όπου ξεκινούν τόσα και τόσα ζητήματα. Να μιλήσουμε για τους πραγματικούς μας στόχους, τον αναπόφευκτο χρόνο που απαιτούν οι μεγάλες αλλαγές, αν θέλουμε να είναι και βιώσιμες συγχρόνως.

    Αξίζει να προσθέσω τη διαπίστωση πως υπό αυτές τις συνθήκες μεγάλοι εθνικοί στόχοι της χώρας, όπως η ένταξη στην ΟΝΕ, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα και τα χιλιάδες μεγάλα και μικρά δημόσια έργα, παρότι είναι μείζονος και ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την προοπτική της χώρας και της κοινωνίας, μοιάζουν ταυτόχρονα στόχοι απρόσωποι. Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν αλλαγές, σημαντικές μεν, που όμως δεν συνδέονται ευθέως με την φορτισμένη με προκλήσεις οικογενειακή καθημερινότητα. Ο πολίτης σκέπτεται πως η Ελλάδα άλλαξε και αλλάζει. Πως η Ελλάδα έχει φωνή και κύρος και πως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε άλλοτε. Πως η Ελλάδα συγκλίνει με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ένωσης.

    Όμως, ο συλλογισμός καταλήγει σ' ένα ερώτημα: Πώς μπορώ να αυξήσω πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά το δικό μου μέρισμα, το μέρισμα της δικής μου οικογένειας σ' αυτή τη Νέα Ελλάδα, που κτίζεται γύρω μου; Απέναντι σ' αυτό το μείζον και κυρίαρχο ερώτημα, που κατά τη γνώμη μου αντηχεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ' όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, όλοι οι πολιτικοί καλούμαστε να πάρουμε μια καθαρή και ειλικρινή θέση. Διαφορετικά συναντούμε και θα συναντήσουμε υψηλά επίπεδα κυνισμού, αδιαφορίας και αποχής από την πολιτική διαδικασία.

    Πρέπει να εξηγούμε σε κάθε βήμα μας πως τα «μεγάλα» ζητήματα δεν ωφελούν μονάχα μια ανώνυμη Ελλάδα, αλλά ότι έχουν επίπτωση στα κρίσιμα βιοτικά συμφέροντά τους. Ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επιτρέπουν να κάνουμε αναδιανομή και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δαπάνες. Ότι μια σχέση ειρήνης και συνεργασίας με την Τουρκία θα μεταφέρει πόρους στο κοινωνικό κράτος. Ότι η ανάδειξη της Ελλάδας στην Ευρώπη, θα ενισχύσει την διαπραγματευτική της ικανότητα για διάθεση κοινοτικών πόρων προς όφελος κάθε πολίτη.

    Ο πολίτης δεν περιμένει να ακούσει από εμάς ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Ξέρει πως η πραγματικότητα γεννά νέα προβλήματα, που έρχονται και αντικαθιστούν τα παλιά. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η εξαφάνιση κάθε προβλήματος, αλλά η υπεύθυνη, αποτελεσματική και ορθολογική αντιμετώπισή τους. Η επιλογή ορισμένων πολιτικών κυρίως η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στέλνουν μήνυμα πως υπάρχει κάποια «απόκρυφη συνταγή» για την οριστική εξαφάνιση των προβλημάτων συνιστά λαϊκισμό, αποκαλύπτει περιορισμένη ικανότητα διακυβέρνησης και υποδαυλίζει τον κυνισμό και την περαιτέρω απομάκρυνση της κοινωνίας από την πολιτική.

    Κάθε πολίτης αισθάνεται πως το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, η αναδιανομή εισοδήματος, η κοινωνική δικαιοσύνη, οι ίσες ευκαιρίες είναι αξίες και δομές που δοκιμάζονται καθώς το κεφάλαιο και η παραγωγή διεθνοποιείται, πολλαπλασιάζοντας τις ανταγωνιστικές πιέσεις και τους οικονομικούς περιορισμούς. Ξέρουμε πως σ' αυτό το νέο διεθνές περιβάλλον θα ήμασταν παγιδευμένοι και ευάλωτοι χωρίς την ΟΝΕ. Η ΟΝΕ θωρακίζει την οικονομία και ταυτόχρονα κρατά ανοιχτό το δρόμο προς την ανάπτυξη. Αλλά ασφαλώς, η σταθερότητα δεν είναι ανεπιστρεπτί εξασφαλισμένη. Για να διατηρούμε τη θωράκιση, που με κόπο κατακτήσαμε πρέπει να επαγρυπνούμε και να περιφρουρούμε τα οικονομικά μεγέθη, που όλα μαζί συγκροτούν εκείνο, που αποκαλούμε ως «ΟΝΕ».

    Κατά συνέπεια η απάντηση στο αρχικό και βασικό ερώτημα του πολίτη είναι μία κι αυτήν πρέπει να την πούμε με τρόπο εύληπτο προς πάσα κατεύθυνση: Ταυτόχρονα με τις πολιτικές για την περιφρούρηση της ΟΝΕ καλούμαστε να επιταχύνουμε πάνω στο δρόμο, που ανοίγει η ΟΝΕ. Να πολλαπλασιάσουμε και να αναβαθμίσουμε τις πολιτικές για μια ισχυρή ανάπτυξη. Να επιταχύνουμε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της παραγωγής, που ήδη έχουμε ξεκινήσει, ώστε η αυξανόμενη ταχύτητα με την οποία παράγουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες να συνεχίσει να αυξάνεται και να υπερβεί την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι ανάγκες για νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι οικονομίες, που οικοδομούν τις προϋποθέσεις και τολμούν να βρεθούν και να παραμείνουν στο πεδίο της παραγωγής ένα βήμα πιο μπροστά από το πεδίο των καταναλωτικών απαιτήσεων της εποχής είναι οι οικονομίες, που διασφαλίζουν μια δικαιότερη κοινωνία ισχυρών κοινωνικών θεσμών, περισσότερων ευκαιριών και μεγαλύτερης ευημερίας για όλους. Χρειαζόμαστε λοιπόν επιτάχυνση κι όχι εγκατάλειψη του εκσυγχρονισμού. Είναι ο μόνος δρόμος. Είναι η μόνη απάντηση για την θετική και ελπιδοφόρο προοπτική της ελληνικής κοινωνίας στην αυριανή Ευρώπη. Και συγχρόνως η μόνη απάντηση στα πραγματικά προβλήματα της οικογενειακής οικονομίας, των προοπτικών των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, στη δίψα για περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες, σ' αυτούς τέλος που νιώθουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο μια αβεβαιότητα για το αύριο, η μόνη απάντηση, είναι η Χάρτα Σύγκλισης.

    Καταθέσαμε σε κοινωνικό διάλογο τη Χάρτα Σύγκλισης. Είναι το σχέδιο για τη μείωση της ανεργίας, την επιτάχυνση της παραγωγής και την ποιοτική αναβάθμιση της οικονομίας. Η πιο ισχυρή οικονομία είναι ο πρώτος στόχος της επόμενης τετραετίας και ολόκληρης της δεκαετίας, που διανύουμε. Ψηλά στη Χάρτα Σύγκλισης βρίσκονται οι πολιτικές και τα μέτρα για την αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, μια οικονομική στρατηγική, που μεταξύ άλλων διαψεύδει τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά το 2004. Εντάσσουμε την Ολυμπιάδα στο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν «σταματά», αλλά αντίθετα επιταχύνει το βηματισμό της με την Ολυμπιάδα. Με την επιτυχημένη Ολυμπιάδα να εγκαινιάσουμε μια νέα μεγάλη οικονομική προσπάθεια: Να επιταχύνουμε το πέρασμα σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους και σε μια οικονομία υψηλής τεχνολογίας. Στη σημερινή εποχή η συνάρθρωση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας μπορούν να αναβαθμίσουν κάθε στάδιο της παραγωγής και κάθε τομέα της οικονομίας.

    Μια δυναμική οικονομία, όπου πρωταγωνιστεί η έρευνα, η καινοτομία και οι νέες επενδύσεις στη γνώση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής είναι ο δρόμος μπροστά μας. Αυτή η οικονομία κτίζεται με συνδυασμένες πολιτικές για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για τη φορολογική αντιμετώπιση των επενδύσεων, για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Κτίζεται επάνω σε σχήματα δικτύωσης και συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, της επιχειρηματικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση και το χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Στην καρδιά της πολιτικής μας για την αύξηση των εισοδημάτων βρίσκεται η υποστήριξη όλων των επενδύσεων εκσυγχρονισμού και νέας τεχνολογίας από τις νέες ατομικές επιχειρήσεις ως τις μεγάλες ξένες επενδύσεις. Στην καρδιά της πολιτικής μας για τη μείωση της ανεργίας βρίσκεται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την αγροτική παραγωγή και την τουριστική βιομηχανία έως τη βιοτεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζουμε την αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ. Την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών σ' όλες τις περιφέρειες. Την επιδότηση επενδύσεων ύψους 6 δις ΕΥΡΩ μέσα στην επόμενη πενταετία. Τη θεσμοθέτηση μεγάλων φορολογικών κινήτρων για νέες μεγάλες επενδύσεις. Την αύξηση των δαπανών για έρευνα στο 1,5% του ΑΕΠ.

    Το ισχυρό χέρι της Ελλάδας του αύριο είναι φτιαγμένο από γνώση και καινοτομία. Με αυτό το ισχυρό χέρι θα μπορέσει να προασπίσει τα εθνικά της θέματα, την εθνική της ασφάλεια και να αντιμετωπίσει κάθε απειλή ενός ρευστού και αβέβαιου κόσμου. Με αυτό το ισχυρό χέρι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει πιο γρήγορα την ανεργία και ταυτόχρονα θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους εργαζόμενους. Έτσι θα προχωρήσουμε προς την πραγματική σύγκλιση, που για τα επόμενα 4 χρόνια υπολογίζουμε με αίσθηση ευθύνης και όχι εντυπώσεις ως εξής: Μείωση της ανεργίας στο 6%. Αύξηση των κατώτατων συντάξεων κατά 5% ετησίως. Μέση ετήσια αύξηση των εισοδημάτων σε ποσοστό που θα αποτελεί το άθροισμα ανάμεσα στο στόχο του πληθωρισμού και το μισό από το ποσοστό της οικονομικής ανάπτυξης. Πρώτος στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας. Πρώτος στόχος μας είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Πρώτος στόχος μας είναι η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Γιατί εμείς, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιστεύουμε στην ηθική υπεροχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και αναγνωρίζουμε τον κεντρικό ρόλο της κοινωνικής συνοχής στην κατοχύρωση μιας στέρεας οικονομικής ανάπτυξης. Η κοινωνική περιθωριοποίηση δεν υποβαθμίζει μόνο την ηθική στάθμη της κοινωνίας, αλλά και δυναμιτίζει τα αναπτυξιακά της θεμέλια.

    Τα αποτελέσματα για τα οποία δεσμευόμαστε θα έρθουν με σκληρή δουλειά και συσπείρωση ολόκληρης της κοινωνίας. Για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές και τους στόχους της Χάρτας απαιτείται η συμμαχία όλων των φορέων του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους. Η Χάρτα είναι το επίκεντρο μιας κοινωνικής συμφωνίας, που θα εγγυηθεί την συσπείρωση των προσπαθειών και την κοινωνική ειρήνη, μια από τις κύριες και θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη σύγκλιση. Δεν θα ολοκληρωθεί αυτή η στρατηγική μέσα σε μήνες. Απαιτεί επιμονή, υπομονή και συνεργασία. Η σύγκλιση είναι πιο δύσκολη από την ΟΝΕ. Πιο εύκολη είναι η διολίσθηση στο χτες και η απόκλιση. Όμως, αυτή η σύγκλιση με τις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι εφικτή. Αυτή είναι η προοπτική της ελληνικής κοινωνίας στην αυριανή Ευρώπη των 25 κρατών - μελών.

    Η υλοποίηση της Χάρτας Σύγκλισης ξεκινά με τον προϋπολογισμό του 2004. Ο νέος προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί το πρώτο από τα τέσσερα βήματα της Χάρτας Σύγκλισης. Με το νέο προϋπολογισμό διοργανώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατοχυρώνουμε την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Ενισχύουμε τα χαμηλά εισοδήματα. Με τις σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς. Με την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Με τα στοχευμένα μέτρα για τους αγρότες και την οικογένεια. Με την ουσιαστική μείωση των φορολογικών βαρών για την εργαζόμενη οικογένεια και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν κατά γράμμα με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Επαναλαμβάνω: Δεν θα περικοπούν, αλλά και δεν θα πολλαπλασιαστούν. Η κυβέρνηση δεν είναι μηχανισμός ικανοποίησης όλων των αιτημάτων. Είναι θεσμός διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Η οικονομία έχει όρια αντοχής. Η εξάντληση των ορίων αντοχής δεν θα επιτρέψουμε να εκτραπεί σε βαρύ αυτοτραυματισμό της ίδιας της οικονομίας. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αν επιχειρήσουμε να πετύχουμε την σύγκλιση μέσα σ' ένα βράδυ, θα τη χάσουμε για πάντα.

    Η προσπάθεια για τη σύγκλιση είναι μια βαθύτατα πολιτική προσπάθεια και γι' αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το πεδίο της οικονομίας, αλλά και το πεδίο του πολιτικού συστήματος. Η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε μια ισότιμα ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα ενισχύεται και από ένα πολιτικό σύστημα με πιο ισχυρή συμμετοχή του πολίτη στην πολιτική διαδικασία, στις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Ο νέος εκλογικός νόμος θα συνδυάζει την κυβερνητική σταθερότητα με τη μεγαλύτερη αναλογικότητα και την καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών, των νομών και των περιφερειών. Η νέα περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, δηλαδή η οργάνωση της χώρας σε ολοκληρωμένες βαθμίδες Διοίκησης και αυτοδιοίκησης, θα διευκολύνει τους σχεδιασμούς για τη μελλοντική ανάπτυξη. Οι νέες προβλέψεις για τη διαφάνεια στόχο έχουν τη θωράκιση της πολιτικής απέναντι σε κάθε απόπειρα δημιουργίας σκιών και εκβιαστικής επιρροής. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σύνολο τομών, που θα αναβαθμίσουν την πολιτική διαδικασία στα μέτρα και τις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών.

    Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλοι μείζονες στόχοι στον ορίζοντα, οι εθνικοί στόχοι, που έχουν και αυτοί άμεση σχέση με τις δυνατότητες για μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Είναι στόχοι για τους οποίους αξίζει ένας λαός να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις.

    Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, η οριστική ανατροπή της κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνικοί στόχοι, που υπερβαίνουν τα καθιερωμένα και αξίζουν κάθε θυσία, κάθε προσφορά, συλλογική αποφασιστικότητα και επαγρύπνηση. Οι νέοι του 1974 επιστρατεύτηκαν για να υπερασπίσουν την Κύπρο. Πολλοί δεν έφτασαν ποτέ στο νησί. Επέστρεψαν με τη γεύση της ήττας σ' έναν πόλεμο, που δεν έγινε ποτέ. Οι νέοι του 1974 δεν είναι πια νέοι. Είναι ενεργοί πολίτες, έχουν νέα παιδιά. Και τα νέα παιδιά του 2004 πρέπει να δουν μια ενωμένη Κύπρο. Αξίζει να αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών. Αξίζει να αγωνιζόμαστε για μια πιο Ισχυρή Ελλάδα.

    Όλα τα παραπάνω, η στρατηγική για τη μείωση της ανεργίας, ο μετασχηματισμός της οικονομίας, η πραγματική σύγκλιση, τα μεγάλα εθνικά θέματα, βρίσκονται δυστυχώς στο περιθώριο του πολιτικού διαλόγου. Ο πολιτικός διάλογος υποβαθμίζεται κυρίως με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια στείρα σύγκρουση για την εξουσία, σε μια παθητική προσπάθεια καλλιέργειας πελατειακών ελπίδων και εξαρτήσεων.

    Η νεώτερη γενιά εύλογα δεν έχει παραστάσεις, δεν μπορεί να κάνει συγκρίσεις, όμως η πραγματικότητα είναι μία: Τα τελευταία 25 χρόνια η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ίδια σε θέσεις, ιδέες και πρόσωπα. Υπάρχουν πάντα τουλάχιστον δύο γραμμές για όλα τα θέματα: Για τα δεξαμενόπλοια με διπλό πυθμένα. Για την πώληση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Για το Β' και το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο. Για το κοινωνικό πακέτο. Καμία δέσμευση. Καμία πρόταση. Κανένα πρόγραμμα. Γενικολογία, αοριστολογία και διγλωσσία: Υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία τα πάντα και το αντίθετό τους. Λαϊκισμός και υποταγή της κοινωνίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα και τους νόμους της αγοράς. Υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και λυσσαλέα αντίδραση σ' όλες τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και μάλιστα με απειλές για ποινικά δικαστήρια. Μείωση φορολογίας, αλλά και αύξηση δαπανών. Κατά του ασφαλιστικού, αλλά και χωρίς πρόταση για το ασφαλιστικό. Κοινωνική πολιτική με την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Καλύτερη παιδεία με την συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας. Ένοχη απουσία πολιτικής για την αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών αγροτικών ενισχύσεων. Σιωπηλή ταύτιση με τις θέσεις των μεγαλοπαραγωγών, που βρίσκονται απέναντι στο υπόλοιπο 90% των ελλήνων αγροτών. Υπέρ των επιτυχιών στα εθνικά θέματα, αλλά μόνο εκ των υστέρων κι έπειτα από επιδείξεις υπερπατριωτισμού και ακατάσχετη καταστροφολογία. Υπέρ της ελληνικής Προεδρίας με την πανευρωπαϊκή καινοτομία της «παράλληλης προεδρίας», αλλά και τις Κασσάνδρες στο ξεκίνημά της. Υπέρ της ΟΝΕ, αλλά με σκληρή αντίσταση σ' όλες τις πολιτικές, που οδήγησαν στην ΟΝΕ. Κηρύγματα για τη διαφάνεια και ταυτόχρονα φωτογραφικές επερωτήσεις στη Βουλή υπέρ ημετέρων. Αποχή από τη διακομματική επιτροπή προμηθειών ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Εμμονή στην κατάργηση νόμων, που δεν ευνοούν προσκείμενους, όπως ο νόμος για τη δικαστική προστασία. Επίκληση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και ομολογία προθέσεων για κομματική επέμβαση στο ΑΣΕΠ.

    Και θα ήθελα να επιμείνω σ' αυτό: Η προκλητική πολιτική για «τα δικά μας παιδιά» χρωματίζει ανεξίτηλα μια κομματική νοοτροπία, που σημάδεψε το ελληνικό κράτος για πολλές δεκαετίες και δυστυχώς, επανέρχεται και σήμερα. Βγαίνει στο φως, με το κέλυφος «επανίδρυσης». Πρόσφατες επώνυμες δηλώσεις, αλλά και συνθήματα μίσους, που ακούγονται σποραδικά σκιαγραφούν εκ νέου το περίγραμμα μιας νοοτροπίας, που πιστεύαμε πως είχε οριστικά ενταφιαστεί. Ο εκφοβισμός και ο εξορκισμός της διαφορετικής άποψης υπονομεύει την πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και δυναμιτίζει τα θεμέλια μιας κοινωνίας. Διαρρηγνύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες. Πυροδοτεί στείρα αντιπαλότητα. Έρχεται σε σύγκρουση με κάθε έννοια ευρωπαϊκού κράτους.

    Μια τέτοια Ελλάδα, μια τέτοια κοινωνία θέλει ο ελληνικός λαός;

    Η Ν.Δ. έχει έναν μόνο κεντρικό και ξεκάθαρο στόχο: Την κατάληψη της εξουσίας και τον έλεγχο του κράτους για μια κλειστή ομάδα αξιωματούχων και έναν στενό κύκλο κομματικών οπαδών. Γι' αυτό έχει και μια ρητορική κτισμένη σ' έναν απαξιωτικό λαϊκισμό και χυδαίες προσωπικές επιθέσεις. Για μια προοπτική κτισμένη πάνω στην προσπάθεια συγκάλυψης σκληρών νεοφιλελεύθερων πρακτικών και διχαστικού κομματισμού. Η υποκρισία κι η δημαγωγία περισσεύουν.

    Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε και να διαμηνύσουμε σ' όλους τους τόνους πως η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Πως η επανίδρυση των διαχωριστικών γραμμών, η επανίδρυση του πελατειακού κράτους δεν θα περάσει. Η δική μας άποψη είναι πως δεν υπάρχουν «δικά μας» και «δικά τους» παιδιά. Όλα τα παιδιά είναι παιδιά της Ελλάδας. Και δώσαμε μάχη για την επικράτηση αυτής της νοοτροπίας. Και θα την υπερασπιστούμε. Θα δώσουμε τη μάχη για όλα τα ζητήματα του κάθε πολίτη, με το έργο μας και με το πρόγραμμά μας. Θα δώσουμε τη μάχη, γιατί διαφέρουμε από τη Νέα Δημοκρατία. Διαφέρουμε στα πιστεύω μας, διαφέρουμε στους στόχους και στις πρακτικές μας.

    Η εξόρμηση πρέπει να έχει στόχο, όχι την αντιμετώπιση συνυποψηφίων, αλλά την κινητοποίηση του συνόλου των προοδευτικών πολιτών πέρα από κάθε κομματική καταγωγή για την ολοκλήρωση μιας μεγάλης αλλαγής που θα αγκαλιάζει όλη την κοινωνία. Το άνοιγμα στην κοινωνία κι όχι η περιχαράκωση στις κομματικές οργανώσεις είναι που εγγυάται τη νίκη του Κινήματος.

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενότητα σε όλους τους τομείς. Η κοινωνία απεχθάνεται την εσωστρέφεια, τους διαπληκτισμούς, τους προσωπικούς ανταγωνισμούς, τις πολιτικές θέσεις που επιλέγονται ως άλλοθι για προσωπικές κινήσεις. Αμφιβάλλει για τη δυνατότητα μιας παράταξης που τη διακρίνει η διχόνοια. Γι' αυτό εδώ και τώρα πρέπει να παραμερίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα σε όλα τα επίπεδα. Κερδίζουμε δυναμική με την αρραγή συσπείρωση.

    Γιατί έχουμε έργο να υπερασπίσουμε απέναντι σε λόγια που αλιεύουνε ελπίδες. Έχουμε χρέος να δικαιώσουμε την υπόσχεση και την προοπτική του αύριο. Οι πολίτες σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη εκδηλώνουν ενδιαφέρον, υποστηρίζουν, στρατεύονται στην υποστήριξη πολιτικών και προτάσεων, που αποδεικνύουν ότι προάγουν το κοινό συμφέρον. Πρέπει να είμαστε κοντά στους πολίτες. Να μιλήσουμε και να τους ακούσουμε. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Να αντιπαρατεθούμε πολιτισμένα και μεθοδικά με τη διαφορετική άποψη.

    Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε πως η ζωή θα μετατραπεί ξαφνικά σε μια ζωή χωρίς καθόλου άγχος. Οι Έλληνες γνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε ειδυλλιακή χώρα απλώς αν κερδίσει το ένα ή το άλλο κόμμα μια εκλογική αναμέτρηση. Η κοινωνία γνωρίζει εξίσου καλά πως η χώρα μπορεί να προοδεύσει σημαντικά προς όφελος όλων ή μπορεί να χάσει σημαντικά με ζημία όλων. Πως η χώρα, αν δεν κάνει λάθη, μπορεί να αναδείξει την κοινωνία μας ως ένα σημαντικό παράδειγμα αλλαγής στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Κι η Χάρτα Σύγκλισης είναι το μεγάλο όχημα σε τούτη την πορεία. Κάντε την κτήμα σας για να γίνει κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι η υπεύθυνη και ρεαλιστική πρόταση για την εξέλιξη της κοινωνίας μας σ' ένα παγκόσμιο περιβάλλον προκλήσεων και αβεβαιοτήτων. Είναι η ρητή μας δέσμευση για την επόμενη τετραετία".

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2003 (23:29 UTC+2)

    Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 22 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, καθ' οδόν προς την Μαδρίτη, όπου θα συμμετάσχει στη διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ θα επισκεφθεί την Αθήνα, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Πάουελ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο θα συζητήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την κατάσταση στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή

    Στις 21 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης διέψευδε ότι ενδέχεται να υπάρξει τριμερής συνάντηση Πάουελ - Παπανδρέου -Γκιούλ στην Αθήνα και ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών συνδέεται με εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Αγκυρα, 14 Οκτωβρίου 2003 (17:43 UTC+2)

    Στην καταδίκη της σημερινής επίθεσης αυτοκτονίας στην τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη προχώρησε πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, με ανακοίνωσή του.

    «Με τον πλέον απόλυτο τρόπο καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία μας στη Βαγδάτη. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους ιρακινούς αστυνομικούς και το προσωπικό της πρεσβεία μας, που τραυματίστηκαν στην επίθεση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το τουρκικό ΥΠΕΞ, από την επίθεση αυτοκτονίας τραυματίστηκαν δυο ιρακινοί αστυνομικοί κι ένας υπάλληλος της πρεσβείας, ενώ νεκρός είναι ο καμικάζι βομβιστής.

    Από την επίθεση, η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «αποτελεί συνέχεια των τελευταίων τρομοκρατικών ενεργειών στο Ιράκ», προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην τουρκική πρεσβεία.

    Ενέργειες όπως η σημερινή, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος ασφάλειας στο Ιράκ» και επομένως «όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να δράσουν εναρμονισμένα και να συμβάλουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

    [05] ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ NEW TEMPO

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Στη διακοπή λειτουργίας και την κατάσχεση του εξοπλισμού εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού New Tempo που εξέπεμπε παράνομα από τον Υμηττό, προέβη στις 10 Οκτωβρίου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για τον σταθμό αυτό είχε εκδοθεί απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του και ως εκ τούτου, ο σταθμός λειτουργούσε παράνομα.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της ΕΕΤΤ εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της μέριμνάς της για τη συστηματική επιτήρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και την εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του.

    [06] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΣΤΕΦΑΝΗ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Θετική χαρακτήρισε την πορεία αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και σημαντική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για τον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Στεφανής.

    Αναφερόμενος στην νοσοκομειακή περίθαλψη παρατήρησε πως η απορροφητικότητα των σχετικών πόρων ξεπέρασε το 70%, επισημαίνοντας πως αναβαθμίστηκε το σύνολο των λειτουργούντων νοσοκομείων, σε ότι αφορά στην κτιριακή και τεχνολογική τους υποδομή, ενώ αναπτύχθηκαν νέες χειρουργικές μονάδες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

    Πρόσθεσε δε πως νέα νοσοκομεία, με σύγχρονο εξοπλισμό, λειτουργούν στις Σέρρες και στη Θήβα, βρίσκονται στη διαδικασία ανέγερσής τους τα νοσοκομεία Αγρινίου, Χαλκίδας, Ζακύνθου και Καβάλας και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

    Ο κ. Στεφανής στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα και απάντησε σε ερωτήσεις. Τα βασικότερα, από όσα είπε, είναι τα εξής:

    Για τα μέτρα προφύλαξης από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ):

    "Διατηρούμε τα μέτρα επαγρύπνησης. Δεν έχουμε χαλαρώσει και τα μέτρα που λάβαμε από την πρώτη στιγμή βρίσκονται εν πλήρη ισχύ. Διαθέτουμε αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα 61 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε κλίνες ΜΕΘ, διαθέτουμε το ενδεδειγμένο υλικό προστασίας και το ΕΚΑΒ μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταφέρει με ασφάλεια κάθε σχετικό περιστατικό".

    Για τη Δημόσια Υγεία:

    Ηδη εφαρμόζονται οι διατάξεις του νέου νόμου για τη Δημόσια Υγεία και έχουν συγκροτηθεί τα τρία βασικά όργανα, που προβλέπονται σε αυτόν, με τα οποία επιτρέπεται η αποκέντρωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

    Για το θεσμικό πλαίσιο:

    Ολοκληρώνεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο εκσυγχρονίζονται ορισμένοι τομείς του Συστήματος και επέρχονται μεταβολές ώστε να γίνει πιο αποδοτικό.

    Για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ», και με αφορμή άρθρο του Τομεάρχη Υγείας και Πρόνοιας και βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Γιαννόπουλου, παρουσίασε τα εξής στοιχεία:

    Από 15 Ιουλίου 2003 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2003 εξετάστηκαν 25.000 άτομα στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 15.000 άτομα πραγματοποίησαν εργαστηριακές εξετάσεις. Το νοσοκομείο νοσηλεύει ασθενείς από τις 23 Σεπτεμβρίου 2003, ενώ λειτουργούν και δύο χειρουργεία. Ως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχουν εγκατασταθεί όλες οι κλινικές και τα εργαστήρια που περιλαμβάνονται στην Α΄ φάση λειτουργίας του νοσοκομείου, το οποίο τους πρώτους μήνες του 2004 θα έχει αναπτύξει περίπου 400 κλίνες.

    Απαντώντας για την έκθεση της Επιτροπής Μπαλτόπουλου, που αφορά στις κλίνες ΜΕΘ είπε πως σύμφωνα με αυτή οι ανάγκες της χώρας μας σήμερα ανέρχονται σε 660 κλίνες και πρόσθεσε ότι από την αρχή του χρόνου λειτούργησαν πλήρως 35 κλίνες και έως το τέλος του 2003 ελπίζουμε πως θα λειτουργήσουν άλλες 70, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 561 κλίνες.

    Ερωτηθείς πως σχολιάζει τις δηλώσεις του Καθηγητή Χ. Ρούσσου για τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είπε:

    «Πιστεύω ότι κ. Ρούσσος, με το αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει, αφού έχουν περάσει και δύο μέρες από τότε που είπε όσα είπε, θα τα σκεφτεί καλύτερα και νομίζω ότι θα επαναδιατυπώσει τις σκέψεις του και με διαφορετικό λεκτικό περιεχόμενο. Αυτό αναφέρεται τόσο στον κ. Ρούσσο όσο και σε μερικούς άλλους, που συμπτωματικά άκουσα στην τηλεόραση να λένε ότι η Ελλάδα, από πλευράς αντιμετώπισης ασθενών που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης, δεν συγκρίνεται ούτε με την τελευταία Αφρικανική χώρα. Όσοι ακριβώς υπεύθυνοι διατύπωσαν τέτοιες απόψεις, πρώτον έχουν χρέος αυτό να το εμπεδώσουν με συγκεκριμένα στοιχεία και δεύτερον να δικαιολογήσουν το λεκτικό ύφος και τη φρασεολογία που χρησιμοποίησαν σε αυτές τις εκπομπές, για λόγους που βεβαίως ότι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά δεν νομίζω πως προάγουν την εικόνα της χώρας. Τη διαστρεβλώνουν, διότι τα πράγματα δεν είναι έτσι».

    Για το διπλογραφικό σύστημα και την πληροφορική:

    Το πιλοτικό πρόγραμμα για την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, ενώ τα τεχνικά δελτία για την πληροφορική έχουν εγκριθεί από την γνωμοδοτική επιτροπή και έχουν προωθηθεί στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» και σε μερικά Πε.Σ.Υ.Π. αναμένεται σύντομα να γίνουν οι αναθέσεις στους αναδόχους.

    Για την κοστολόγηση των νέων εργαστηριακών πράξεων και την ανακοστολόγηση των παλαιών παρατήρησε πως έχει γίνει η σχετική προεργασία από το ΚΕΣΥ, το οποίο σύντομα θα υποβάλει την συνολική του πρόταση.

    Τέλος, ανακοίνωσε πως ο νέος πρόεδρος στο Α΄ Πε.Σ.Υ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας, στη θέση του εκλιπόντος Νίκου Παπακυριαζή, θα είναι ο καθηγητής Ιωάννης Μεσσήνης.

    [07] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΣΡ ΓΙΑ ΤΟ TEMPO

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Επιστολή προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ι. Λασκαρίδη για τη χρησιμοποίηση της συχνότητας του TEMPO και την εκπομπή νέου σήματος (Neo) απέστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ ο κ. Ρουσόπουλος τονίζει ότι τις τελευταίες ημέρες, στη θέση και από τη συχνότητα εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού TEMPO, μεταδίδεται πλέον τηλεοπτικό πρόγραμμα με διαφορετικό διακριτικό σήμα εκπομπής (Neο).

    «Θα ήθελα να πληροφορηθώ, εάν, μέσα στο πλαίσιο του υποχρεωτικού καθημερινού τακτικού ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ειδικότερα των προγραμμάτων τους, συνεργάτες σας ή και εσείς ο ίδιος εντοπίσατε ότι από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού TEMPO αναμεταδίδεται τηλεοπτικό πρόγραμμα με διακριτικό σήμα Neο. Σήμα διαφορετικό από αυτό που έχει εγκρίνει το ΕΣΡ για τον τηλεοπτικό σταθμό TEMPO», αναφέρει ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Εάν πράγματι , όπως θέλω να πιστεύω, έχει εντοπιστεί το νέο σήμα, έχει κληθεί ο φορέας της άδειας του ΤΕΜPO να παράσχει εξηγήσεις για τη μεταβολή του σήματος αυτού;

    Εάν ο φορέας δήλωσε αναστολή εκπομπών, σε εκτέλεση απόφασης του ΕΣΡ για την ανάκληση της αδείας του, τότε το ΕΣΡ και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών προέβησαν, σύμφωνα με το νόμο και τις υποχρεώσεις τους, σε γνωστοποίηση προς το Υπουργείο Τύπου, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, προς τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές ότι κάποιος εκπέμπει παράνομα , από τη συχνότητα που κατείχε ο τηλεοπτικός σταθμός TEMPO;

    Επειδή πιστεύω ότι το θέμα χρήσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων άπτεται άμεσα, τόσο της σωστής λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όσο και της τήρησης του Συντάγματος, θα ήθελα να με ενημερώσετε για τις ενέργειες σας», καταλήγει η επιστολή του κ. Ρουσόπουλου.

    [08] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Σφοδρή κριτική άσκησε στον πρωθυπουργό ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ζήτησε την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών.

    Σχολιάζοντας - απ' τη Θεσσαλονίκη- την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε:

    «Με τη σημερινή θλιβερή εμφάνισή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Σημίτης φανέρωσε την αγωνία και το άγχος του εν' όψει των επερχομένων εκλογών και γι' αυτό το λόγο επιδόθηκε, ελλείψει επιχειρημάτων, σε διχαστικές πρακτικές του χθες ακολουθώντας το δρόμο της όξυνσης και της πόλωσης. Σ' αυτό τον κατήφορο η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει».

    Ο Γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. τόνισε ότι «ο κ. Σημίτης για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι ζει μέσα στον γυάλινο κόσμο των υποτιθέμενων επιτευγμάτων του και ότι η αλαζονεία και η αυταρέσκειά του τον απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο από τον πολίτη, τη μέση ελληνική οικογένεια και τα προβλήματα της καθημερινότητας που τους ταλανίζουν».

    «Δεν δίστασε να καπηλευτεί εκ νέου την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας για την οποία πρώτη και μόνη πάλεψε η Νέα Δημοκρατία, καθώς και να ιδιοποιηθεί μεγάλες εθνικές στοχεύσεις, όπως είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αποκρύπτοντας ότι το κόμμα μας έβαλε τις βάσεις γι' αυτές», πρόσθεσε.

    «Τέλος, ο κ. Σημίτης επανέφερε και πάλι στο προσκήνιο τα κούφια διχαστικά μηνύματα μίας ξεπερασμένης πασοκικής προπαγάνδας για τα παιδιά της μίας και τα παιδιά της άλλης πολιτικής παράταξης, δείχνοντας έτσι έλλειμμα έμπνευσης, ωριμότητας και σοβαρότητας.

    Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός ενοχλείται απ' την αποδοχή της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και των προτάσεών της, πολιτική που βρίσκει ανταπόκριση στο σύνολο του λαού, αλλά και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Περιμένουμε από τον κ. Σημίτη, αντί να αναλίσκεται σε ψεύδη που κάνουν ακόμη και στελέχη του κόμματός του να δυσφορούν, να προχωρήσει στη μοναδική πράξη πολιτικής ευθύνης που του απομένει: στην άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ

    Χαράρε, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος ο Ζ΄, επισκέφθηκε χθες την Ελληνική σχολή Χαράρε, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα παιδιά και να τονίσει την ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ακολούθως είχε συνεργασία με τον οικείο Μητροπολίτη για τρέχοντα θέματα.

    Το μεσημέρι, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου παρέθεσε γεύμα προς τον Πατριάρχη, κατά τη διάρκεια του οποίου, τόνισε τη μεγάλη αγάπη και εκτίμηση της χώρας του προς το Πατριαρχείο και τον Μακαριώτατο προσωπικά. Ο Πατριάρχης με τη σειρά του τόνισε τις αγαστές σχέσεις που διέπουν Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο. Το βράδυ, ο Μακαριώτατος παρακολούθησε ημερίδα που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Χαράρε με θέμα: Ο Ελληνισμός της Ζιμπάμπουε.

    [10] ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗΣ: ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το Ολυμπιακό Έργο του ηλεκτροκίνητου προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Αχαρνές - Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» συμπεριλαμβανομένων των σταθμών, θα είναι έτοιμο για να υποδεχθεί με πλήρη ασφάλεια συρμούς του ΟΣΕ και του ΜΕΤΡΟ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έδωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία αναφέρονται σε πρόσφατη έκθεση της ΔΟΕ που εμφανίζει το έργο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο «κόκκινο».

    Από την έναρξη κατασκευής του έργου ήταν γνωστό σε όλους τους συντελεστές αυτού, ότι η τήρηση των εξαιρετικά σφικτών χρονοδιαγραμμάτων απαιτούσε τιτάνια προσπάθεια και εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα και ότι η επίτευξη τελικά των χρονικών στόχων θα αποτελούσε ρεκόρ για τα κατασκευαστικά δεδομένα της Χώρας, τονίζει ο κ. Βερελής, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα η πορεία του έργου είναι απόλυτα ικανοποιητική και σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα.

    Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι έχει κατασκευασθεί το 80% των έργων υποδομής, έχει στρωθεί η διπλή γραμμή σε 12 χλμ. επί συνόλου 32, ενώ 3 χλμ. επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχει, επίσης, αναπτυχθεί το έργο της ηλεκτροκίνησης σε μήκος 12 χλμ. και έχουν αρχίσει οι εργασίες σηματοδότησης. Απομένει να αποδοθεί στην ΕΡΓΟΣΕ στο 12ο χλμ. (Δουκίσσης Πλακεντίας) το τελευταίο τμήμα 1000 μέτρων περίπου, το οποίο καταλαμβάνουν σήμερα τα προσωρινά διόδια της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ.

    Περαιτέρω, ο υπουργός επισημαίνει ότι οι πρώτες δοκιμές των υποσυστημάτων του έργου σε ολοκληρωμένα τμήματά του θα αρχίσουν τον προσεχή Φεβρουάριο, ενώ οι τελικές δοκιμές του συνόλου του έργου θα γίνουν τον Ιούνιο. Κατά τον τρόπο, τονίζει, αυτό διασφαλίζεται με βεβαιότητα η άρτια λειτουργία του έργου κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνει ο κ. Βερελής, η έκθεση της ΔΟΕ, την οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα, προκαλεί στους κόλπους του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, αλλά και των συντελεστών του έργου ΕΡΓΟΣΕ και λοιπές εταιρείες, ιδιαίτερη εντύπωση.

    Όσον αφορά στην πορεία των εργασιών κατασκευής του Τράμ ο υπουργός σημειώνει αναφέρει ότι από το σύνολο των 25 χιλιομέτρων διπλής γραμμής, 14,1 χλμ. σιδηροτροχιών (διπλή γραμμή) έχουν ήδη τοποθετηθεί και σκυροδετηθεί, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα, το μήκος θα έχει υπερβεί τα 17 χιλιόμετρα.

    Σε 13 από τους 15 υποσταθμούς, οι εργασίες είναι σε εξέλιξη, οι εργασίες για την ανέγερση των στύλων έχουν αρχίσει και σε 3.300 μέτρα γραμμής, οι στύλοι και το εναέριο καλώδιο είναι ήδη στη θέση τους και το αμαξοστάσιο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 96%, υπογραμμίζει.

    Τονίζει ακόμη ότι ένα πρώτο τμήμα γραμμής - 5 χλμ. της παραλιακής γραμμής ανάμεσα στον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα- θα είναι έτοιμο για δοκιμές εντός του Νοεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους 23 χλμ. σιδηροτροχιών (διπλή γραμμή) θα είναι τοποθετημένα και σκυροδετημένα και 14 χλμ. του εναέριου καλωδίου θα είναι στη θέση του και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2004, τόσο οι γραμμές όσο και το δίκτυο ηλεκτροδότησης θα έχουν ολοκληρωθεί.

    Από τα προαναφερθέντα είναι προφανές ότι το Τραμ της Αθήνας θα είναι και αυτό έτοιμο στην ώρα του για να μεταφέρει με άνεση, ταχύτητα και ασφάλεια 80.000 επιβάτες την ημέρα, καταλήγει ο κ. Βερελής.

    [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΗΡΑΝΣΗ ΠΕΥΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Το Υπουργείο Γεωργίας, μέσω του ΕΘΙΑΓΕ πραγματοποίησε σύσκεψη ειδικών επιστημόνων με θέμα την ξήρανση πεύκων, που παρατηρήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής με φερόμενο ως πιθανό αίτιο το έντομο Marhalina Hellenica. Σημειωτέο ότι το συγκεκριμένο έντομο παράγει μελιτώματα , τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή του γνωστού σε όλους μας πευκόμελου. Γι' αυτή του τη δράση το έντομο αυτό αποκαλείται και «εργάτης του πεύκου».

    Από τη διεξαχθείσα συζήτηση το συμπέρασμα που προέκυψε δεν στοιχειοθετεί πιθανή αιτίαση της ξήρανσης των πεύκων λόγω του εντόμου και θα πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου. Το έντομο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Για την αντιμετώπιση του εντόμου στις αστικές περιοχές προτάθηκε ο ψεκασμός των δένδρων με νερό υπό πίεση την περίοδο Μάρτιο- Απρίλιο, όταν το έντομο μετακινείται προς ανεύρεση θέσης ωοτοκίας.

    Κατόπιν αυτών, γίνεται σαφές ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Γεωργίας στηρίζει τον Έλληνα μελισσοπαραγωγό και είναι σε συνεχή συνεργασία με τα αρμόδια ερευνητικά κέντρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

    [12] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ 2007 ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΩΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Το 2007 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό μέχρι το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βάσω Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή της στον υπό κατασκευή σταθμό του Αγίου Δημητρίου «Αλέκος Παναγούλης», ο οποίος προβλέπεται ότι θα παραδοθεί νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση, τον Φεβρουάριο του 2004.

    "Σήμερα έχουμε 19 χιλιόμετρα Αττικό Μετρό με 20 πολύ σύγχρονους και λειτουργικούς σταθμούς και αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται άλλα 14,3 χιλιόμετρα προς Δουκίσσης Πλακεντίας Σταυρό, προς Περιστέρι, Αιγάλεω και Ηλιούπολη", είπε η κα Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι 8,5 χιλιόμετρα από αυτά με τρεις σταθμούς θα είναι έτοιμα μέχρι τον Ιούνιο του 2004 και τα υπόλοιπα αργότερα.

    Οι περαιτέρω επεκτάσεις του Μετρό θα γίνουν πολύ συντομότερα απ' ότι προβλεπόταν σύμφωνα με τη μελέτη που είχε κάνει η εταιρεία «Αττικό Μετρό» το 2000 συνολικά για το κυκλοφοριακό της Αττικής. Η μελέτη αυτή προέβλεπε επεκτάσεις του Αττικό Μετρό, αλλά και του Προαστιακού και του Τραμ, με χρονικό ορίζοντα το 2020.

    Η επέκταση του Μετρό προς το Ελληνικό, δηλαδή επιπλέον 5,5 χιλιόμετρα με τέσσερις νέους σταθμούς επισπεύδεται, ενώ έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Γ'ΚΠΣ. Το Δεκέμβρη του 2003 θα γίνει η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος με στόχο μέσα στο 2004 να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και το 2007 να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση. Από τα 5,5 αυτά χιλιόμετρα, περίπου τα 2,5 θα είναι εναέρια και τα υπόλοιπα επίγεια και υπόγεια.

    Με την επέκταση αυτή και τη σύνδεση του Μετρό με το Τραμ και αργότερα με την προέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού που κι αυτή θα φτάσει στην Ποσειδώνος, θα εξυπηρετηθούν όλα τα Νότια Προάστια, αλλά και η κίνηση προς τον Πειραιά, και όπως ανέφερε η υπουργός «έτσι κλείνει ένας σχεδιασμός ο οποίος αναβαθμίζει πάρα πολύ όλες τις περιοχές και θα έχουν όλες πρόσβαση στους βασικούς σταθμούς εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως είναι σιδηροδρομικοί σταθμοί, λιμάνια, αεροδρόμιο».

    «Θα είμαστε εδώ και το 2004 για να παραδώσουμε το σταθμό του Αγίου Δημητρίου και το 2007 για να παραδώσουμε την υπόλοιπη επέκταση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Γιάννης Χρυσικόπουλος, ευχαρίστησε την κα Παπανδρέου που εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της επέκτασης από τον Άγιο Δημήτριο προς το Ελληνικό, επισημαίνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι ως Αττικό Μετρό να ξεκινήσουμε αμέσως τη διαδικασία του διαγωνισμού».

    [13] ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Στις εταιρικές ανακοινώσεις στρέφεται και σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον στη Wall Street, όπου τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης παρατηρούνται ελαφρώς πτωτικές τάσεις, μετά το χθεσινό "ράλι", οπότε ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι μηνών, ενώ ο Dow Jones διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2002.

    Την ευρωστία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αντανακλούν τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2003 που ανακοίνωσαν δύο γιγαντιαίοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Συγκεκριμένα, η Merrill Lynch, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,04 δισ. δολ. αυξημένα κατά 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τριμηνιαία κερδοφορία που έχει καταγράψει ποτέ.

    Πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα και για την Bank of America, τα καθαρά κέρδη της οποίας διαμορφώθηκαν στα 2,982 δισ. δολ. από 2,24 δισ. δολ. στο γ΄ τρίμηνο του 2002, σημειώνοντας αύξηση 31%.

    Εξάλλου, μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον χώρο της υγείας, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 69 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 57 σεντς της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, υπερβαίνοντας και τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο τίτλος της εταιρίας καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,63%.

    Την κερδοφορία της ανακοίνωσε και η εκδοτική εταιρία Gannett, παρουσιάζοντας άνοδο 5%, ύστερα από την ανάκαμψη των εσόδων από τις διαφημίσεις.

    Μετά την επίσημη λήξη των συναλλαγών θα δοθούν στη δημοσιότητα οι επιδόσεις της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παραγωγής μικροεπεξεργαστών Intel, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για άνοδο στα 23 σεντς ανά μετοχή έναντι 11 σεντς ανά μετοχή στο τρίτο τρίμηνο του 2002. Η μετοχική της τιμή σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,52%

    Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί κρίνονται στην πλειοψηφία τους ικανοποιητικά κάτι που σημαίνει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανακτούν το ηθικό τους. Από το μέτωπο της οικονομίας δεν υπάρχουν σήμερα ανακοινώσεις, ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται εντός της εβδομάδας τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη μεταποίηση.

    Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακές απώλειες 0,03% και διαμορφωνόταν στις 9.761,42 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας βρισκόταν στις 1.932,86 μονάδες, μειωμένος επίσης κατά 0,03% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500, υποχωρούσε κατά 0,10% στις 1.044,27 μονάδες.

    Σ.Α.

    [14] 6 ΕΚ. ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2003 (18:00 UTC+2)

    Έξι εκατομμύρια Ευρώ κέρδισαν οι εργαζόμενοι από εργατικές διαφορές, όπως προκύπτει από στοιχεία του τρέχοντος οκταμήνου που έδωσε στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

    Συγκεκριμένα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου προέκυψαν 11.521 εργατικές συμφιλιωτικές διαφορές. Από αυτές, επιλύθηκαν οι 6.013, δηλαδή ποσοστό 55%, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εισπράξουν στο σύνολό τους 6.030.985,11 Ευρώ.

    Τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς ζητούν ενυπογράφως οι εργαζόμενοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία αναλαμβάνει να καλέσει σε από κοινού σύσκεψη με τήρηση πρακτικών τα ενδιαφερόμενα μέρη, εργοδότη και εργαζόμενο

    [15] ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν σήμερα στα κατεχόμενα συλλαλητήριο για να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις προσλήψεις στις λεγόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες και για την εγγραφή εποίκων στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους.

    Μία μόλις ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για εγγραφή στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους, 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία εκφράζοντας την αντίθεσή τους κατά των μεθοδεύσεων του κατοχικού καθεστώτος, ενόψει των λεγόμενων εκλογών του Δεκεμβρίου. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας» σε συνεργασία με συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Οι Τουρκοκύπριοι φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ειρήνης στην Κύπρο και καλώντας την ψευδοκυβέρνηση να παραιτηθεί, συγκεντρώθηκαν έξω από την Πλατεία Ινονού (Σεραγίου), όπου επέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας στο λεγόμενο συμβούλιο εκλογών κατά της αφειδώλευτης παραχώρησης της ούτω καλούμενης ιθαγένειας, ενόψει των ''βουλευτικών εκλογών'' του Δεκεμβρίου.

    Οπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων Αλι Σεϊλανί, ''βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη θέλησή μας για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν αλλά και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις μεθοδεύσεις Ντενκτάς για εγγραφή εποίκων στους 'εκλογικούς καταλόγους'''.

    Την πρακτική Ντενκτάς καταδίκασε τόσο ο Αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσο και ο Αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ODHIR: ΟΜΑΛΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της αποστολής του ODHIR στα Τίρανα, Ρόμπερτ Μπάρι, παρουσίασε σήμερα στην αλβανική πρωτεύουσα την προκαταρκτική έκθεση σχετικά με τις δημοτικές εκλογές της 12ης Οκτωβρίου. Σε γενικές γραμμές τονίζεται ότι οι εκλογές διεξήχθησαν ήρεμα και ομαλά, υπήρξαν όμως και ορισμένα προβλήματα, τα οποία ήταν τεχνικής φύσεως και όχι πολιτικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπάρι, το ποιο ανησυχητικό πρόβλημα ήταν εκείνο που αφορά τους εκλογικούς καταλόγους, αλλά αυτές οι παρατυπίες δεν έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

    Η έκθεση του ODHIR συνιστά να γίνουν βελτιώσεις στον εκλογικό νόμο, κυρίως όσον αφορά την διαδικασία σύνταξης των εκλογικών καταλόγων, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις δημοτικές εκλογές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι οι δημοτικές εκλογές ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές, ανεξάρτητα από τα μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Τίρανα, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στα Τίρανα και στο Δυρράχιο. Ο κ. Μπερίσα κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι έχει μπλοκάρει τη διαδικασία των τοπικών επιτροπών εκλογών, τονίζοντας ότι με την πράξη αυτή προετοιμάζουν εκτεταμένη νοθεία στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

    Απαντώντας στην συνέντευξη του κ. Μπερίσα, ο πρόεδρος του παραρτήματος Τιράνων του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μουσά Οουλκίνι, τόνισε: «Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει τις ημέρες αυτές στα Τίρανα, όπου οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος με εντολή του Μπερίσα δεν δέχονται να υπογράψουν τα πρακτικά, επιδιώκοντας να μπλοκάρουν τα τελικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών».

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο δήλωσε ότι «οι δημοτικές εκλογές της 12ης Οκτωβρίου του 2003 ήταν ήρεμες, ελεύθερες και δημοκρατικές και επιβεβαίωσαν ξανά ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Η νίκη αυτή μας δίνει τη μεγαλύτερη σιγουριά για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ», συμπλήρωσε.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και κάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα να κάνει το ίδιο και να μην τα μπλοκάρει.

    Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για όσα συνέβησαν στη Χειμάρρα και κυρίως για τα επεισόδια και τις ελληνικές σημαίες που κρατούσαν οι κάτοικοι της Χειμάρρας, ο κ. Νάνο τόνισε: «Ανησυχώ όπως και η κοινή γνώμη για αυτά που συνέβησαν στη Χειμάρρα και καταδικάζω τις προσπάθειες από ορισμένους εθνικιστικούς κύκλους που θέλουν να παίξουν με την κυριαρχία της Αλβανίας».

    Ο κ. Νάνο επισήμανε ότι έχει δώσει εντολή στην εισαγγελία να κάνει ανακρίσεις σχετικά με όσα συνέβησαν και να καταδικασθούν σύμφωνα με το νόμο αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [17] "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ" ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Βιέννη, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Κατώτερη των προσδοκιών των δύο πλευρών ήταν η πρώτη "ιστορική συνάντηση" των εκπροσώπων των αρχών της Σερβίας και Μαυροβουνίου και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στη Βιέννη παρουσία του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) στην επαρχία Χάρι Χόλκερι.

    Στην πρώτη άμεση επαφή των εκπροσώπων Βελιγραδίου - Πρίστινας από τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, δεν διεξήχθησαν απευθείας συνομιλίες, αλλά ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς εξέθεσαν τις απόψεις τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο τα τελευταία χρόνια και το ίδιο έκαναν ο πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και ο πρόεδρος της Βουλής Νεντζάτ Ντάτσι.

    Παρότι δεν υπήρξε διάλογος, οι παριστάμενοι εκτίμησαν ότι η συνάντηση ήταν σημαντική, καθώς έγινε το πρώτο βήμα, για πρώτη φορά εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων πλευρών στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και ξεκίνησαν τη διαδικασία για τη διευθέτηση συγκεκριμένων προβλημάτων στην επαρχία.

    Στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης οι δύο πλευρές πρόβαλαν εντελώς διαφορετικές θέσεις. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης επέκριναν τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και για την κατάσταση ασφάλειας στην επαρχία. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ρουγκόβα τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σερβία θα ζητήσει συγγνώμη για τη σφαγή που διαπράχθηκε στη διάρκεια του πολέμου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ζίβκοβιτς δήλωσε ότι το θετικό μήνυμα της συνάντησης ήταν ότι "αρχίσαμε να ακούμε ο ένας τον άλλο" σημειώνοντας ωστόσο ότι υπήρξαν και πολλά αρνητικά μηνύματα.

    Ο κ. Τσόβιτς κατηγόρησε τους εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ότι αντί να εκλάβουν τη συνάντηση στη Βιέννη ως ευκαιρία για διάλογο σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα συνεχίζουν να τηρούν την ίδια στάση και προβάλουν το θέμα του καθεστώτος, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών και σημείωσε ότι η συνάντηση έχασε την αναμενόμενη σημασία της. "Λυπάμαι που δεν υπήρξαν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ρουγκόβα δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε αλλαγή της πολιτικής στάσης του Βελιγραδίου και διαφοροποίηση μεταξύ της τωρινής κυβέρνησης και της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, καθώς, όπως είπε "το Βελιγράδι δεν αντιλαμβάνεται τη νέα πραγματικότητα για το Κόσοβο".

    "Η νέα πραγματικότητα είναι ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο και ότι εκείνο που απομένει είναι η επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η οποία θα έρθει σύντομα", υπογράμμισε ο κ. Ρουγκόβα.

    Ο πρόεδρος του Κοσόβου, ο οποίος είχε δηλώσει πριν την άφιξή του στη Βιέννη ότι στις συνομιλίες προσέρχονται οι δύο εθνικές κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου, σήμερα αναφερόμενος στη Σερβία και το Κόσοβο μίλησε για "δύο χώρες" που μέσω διαλόγου πρέπει να αρχίσουν τη διαδικασία ανάπτυξης "σχέσεων καλής γειτονίας".

    Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο Χάρι Χόλκερι υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο ήταν ότι οι δύο πλευρές συναντήθηκαν και ότι δεν ανέμενε θεαματικά αποτελέσματα.

    Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι το Νοέμβριο θα αρχίσουν να λειτουργούν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα συναντώνται εναλάξ στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα και θα εξετάζουν τα θέματα των αγνοουμένων, των προσφύγων, καθώς και το ενεργειακό και συγκοινωνιακό πρόβλημα στο Κόσοβο.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και άρχισε με τοποθέτηση του Αυστριακού καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο ύπατος εκπρόσωπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, εκπρόσωποι της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία - Μαυροβούνιο Ουίλιαμ Μοντγκόμερι.

    [18] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ-ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συναντήθηκε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στα Σκόπια.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Μαυροβούνιος πρόεδρος τόνισε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Τσερβένκοφσκι συμφωνήθηκε τα δύο κράτη να υποβάλλουν κοινή αίτηση προς την UMNIC να επιτρέψει έναν διάδρομο για σύνδεση ΠΓΔΜ-Μαυροβουνίου, μέσω του Κοσόβου. Ο διάδρομος αυτός, πρόσθεσε, θα συμβάλλει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο κρατών.

    Ο κ. Βουγιάνοβιτς ζήτησε να ανοίξει προξενείο της ΠΓΔΜ στο Μαυροβούνιο, ώστε να προωθηθούν οι καλές διακρατικές σχέσεις.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου υπογράμμισε ότι τα δύο κράτη μπορούν να αναπτύξουν καλή συνεργασία και στην πάλη κατά της τρομοκρατίας, μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους, αναμένει να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, καθώς και οικονομικοί παράγοντες.

    [19] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΚΙΟΥΛ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 14 Οκτωβρίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη της Τουρκίας στο Ιράκ, Οσμάν Πακσούτ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, μετά τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στην τουρκική πρεσβεία, στη Βαγδάτη.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος βρίσκεται στη Μαλαισία για τη 10η Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, τηλεφώνησε στον πρέσβη Πακσούτ προκειμένου να μάθει λεπτομέρειες για την επίθεση, αλλά και για την κατάσταση της υγείας του προσωπικού της πρεσβείας.

    Σημειώνεται ότι δυο υπάλληλοι της πρεσβείας τραυματίστηκαν κατά την επίθεση καμικάζι βομβιστή, ο οποίος και σκοτώθηκε.

    [20] ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ: ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Ολη η «αφρόκρεμα» του ελληνικού Ταε Κβο Ντο θα μετάσχει στο Ολυμπιακό τουρνουά του 2004. Η διοίκηση της ΕΛΟΤ έπειτα από εισήγηση της τεχνικής επιτροπής, αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από το «χρυσό» Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Μιχάλη Μουρούτσο (-58κ.), την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2003, Αρετή Αθανασοπούλου (-57κ.), τον Ολυμπιονίκη Aλέξανδρο Νικολαίδη (+80κ.) καθώς και την Ελλη Μυστακίδου (-67κ.). Η προετοιμασία των αθλητών της ολυμπιακής ομάδας θα ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου υπό την επίβλεψη του Κορεάτη ομοσπονδιακού προπονητή, Ο Γιονγκ Τσου.

    [21] ΜΟΝΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΒΛΕΠΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Μονόδρομος για τον Αρη είναι η αυριανή αναμέτρηση με την Ζίμπρου στο πλαίσιο του επαναληπτικού αγώνα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τόσο οι παίκτες, όσο και ο προπονητής των κιτρίνων έχουν παθιαστεί για τη νίκη, που θα τους χαρίσει την προκριση. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Παντζιαράς.

    «Είμαστε όλοι παθιασμένοι για τη νίκη. Θέλουμε πάση θυσία τη νίκη. Ολη την εβδομάδα προσπαθούμε να ανεβάσουμε τη ψυχολογία των παικτών μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο Γιώργος Παντζιαράς και συνέχισε: «Είμαστε έτοιμοι για την νίκη. Εχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα όλο το τελευταίο διάστημα. Θέλουμε το θετικό αποτέλεσμα και αισιοδοξώ ότι τελικά θα το καταφέρουμε».

    Ο κ. Παντζιαράς σχολίασε και το αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού με την Ζίμπρου. «Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να σταθούμε στο αποτέλεσμα του πρώτου παιχνιδιού. Η Ζίμπρου είναι πολύ καλή ομάδα και την υπολογίζουμε ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι οι ποδοσφαιριστές μας θα τα δώσουν όλα για την πρόκριση που θέλουν τόσο οι ίδιοι, όσο και ο κόσμος μας. Είμαι βέβαιος ότι αύριο το γήπεδο θα γεμίσει και θα βοηθήσει την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας. Εύχομαι να γίνει καλός αγώνας και στο τέλος να χαρούμε όλοι την επιτυχία».

    Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο προπονητής της Ζίμπρου, Σεργκέι Σίρμπου, ο οποίος επισήμανε: «Εχουμε προετοιμαστεί καλά και ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη για να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι αύριο θα πάρουμε την πρόκριση για την επόμενη φάση του θεσμού. Οι δύο ομάδες έχουμε μεταξύ μας φιλική σχέση και αυτό θα ισχύει και μετά το αυριανό παιχνίδι. Θα γίνει καλό παιχνίδι, γιατί τόσο ο Αρης, όσο και εμείς θέλουμε την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ». Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να μιλήσει για το σχήμα που θα παρατάξει στον αυριανό αγώνα, αφού προέτρεψε όλους να δουν τους παίκτες μέσα στο γήπεδο.

    [22] ΣΤΟ ΑΒΕΪΡΟ Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (19:51 UTC+2)

    Στην αποκαλούμενη ως... Βενετία της Πορτογαλίας, την πόλη Αβέιρο, θα διεξαχθεί στις 15 Νοεμβρίου ο φιλικός αγώνας της εθνικής ομάδας των ανδρών με την αντίστοιχη της Πορτογαλίας.

    Με το παιχνίδι αυτό θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του νεόδμητου σταδίου «Μουνισιπάλ», χωρητικότητας 30.000 θέσεων, το οποίο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της τελικής φάσης του EURO 2004 και κόστισε 39.000.000 δολάρια.

    Η πόλη Αβεϊρό βρίσκεται μεταξύ του Οπόρτο και της Κόιμπρα, έχει 40.000 κατοίκους και η τοπική ομάδα είναι η Μπέιρα Μαρ, απο τις «μικρομεσαίες» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου.

    Ο αγώνας αυτός είναι ο πρώτος, από μια σειρά φιλικών, που θα δώσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τη συμμετοχή του στα γήπεδα της Πορτογαλίας το προσεχές καλοκαίρι.

    [23] ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης, θα παραστεί στο έκτακτο συνέδριο της ΦΙΦΑ, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 19-20 Οκτωβρίου στο Κατάρ, με κύριο θέμα την τροποποίηση του καταστατικού της ΦΙΦΑ.

    Ο κ. Γκαγκάτσης θα αναχωρήσει από την Ελλάδα την Παρασκευή προκειμένου να λάβει μέρος και στην προπαρασκευαστική σύσκεψη της ΟΥΕΦΑ, που θα γίνει επίσης στο Κατάρ το ερχόμενο Σάββατο.

    [24] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΡΑΤΕΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Ενθαρρυντικά μηνύματα έστειλαν οι παίδες και οι κορασίδες, που πήραν μέρος στο πρωτάθλημα καράτε εγχρώμων ζωνών, η πρώτη φάση του οποίου διεξήχθη στο γυμναστήριο του Γέρακα. Οι νεαροί καρατέκα, αν και άπειροι σε διοργανώσεις, κατάφεραν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και ν' αφήσουν υποσχέσεις για το μέλλον.

    Οι αγώνες περιλάμβαναν δύο κατηγορίες. Στην πρώτη πήραν μέρος οι καρατέκα που κατέχουν άσπρη, κίτρινη, πορτοκαλί, πράσινη ζώνη και αγωνίσθηκαν στο κάτα. Στη δεύτερη οι κάτοχοι μπλε και καφέ ζώνης αναμετρήθηκαν σε κάτα και κούμιτε.

    Κορασίδες: Κάτα: Κατερίνα Τσαμπανίδου (1987), Κυριακή Τσαμουρίδου (1988), Θεοδώρα Κρητικού, Βασιλική Πανετσίδου (1989), Γεωργία Αμπαρτζάκη, Ελένη Μαρκοπούλου (1990), Ζαχαρούλα Γκουβογιάννη, Πανοραία Αριάρη (1991), Κων/να Αποστολοπούλου, Μαρία Θεοδόση Κοντού (1992), Δήμητρα Χριστοπούλου, Μαριάννα Αργιάντζη (1993), Κυριακή Δανάη Λειβαδίτη, Αννα Κόκορη (1994).

    Κούμιτε: 1987: Αντωνία Λύκου (55 κ.), Δήμητρα Καραντάκη (60), Κατερίνα Τσαπανίδου (+60). 1988: Μάλαμα Τσελεπιδάκη (50), Μαρία Παπακωνσταντίνου (55), Κυριακή Στεφάνου (+55). 1989: Ροδάνα Κοτσιαρίδου (50), Μάρθα Κόλλια (55), Ιφιγένεια Τιλκερίδου (+55). 1990: Ελένη Τζιουβάρα (+45). 1991: Ελένη Χατζηζήση (40), Θεοδώρα Δέδε (45), Μαρία Αλατζά (+45).

    Παίδες: Κάτα: Δημήτρης Ηλιάδης (1987), Στάθης Λογοθέτης, Βαντίμ Κωσταστούκ (1988), Ιάκωβος Μανωλάς, Παναγιώτης Φυτόπουλος (1989), Γιούρι Περεσέλκιν, Νίκος Κιούρτσης (1990), Πέτρος Κοκκώνας, Γιώργος Μαρτυρωσσίδης (1991). Νίκος Παπαδάκης, Ανάργυρος Κραββαρίτης (1992), Χρήστος Βασιλειάδης, Παύλος Τοπαλίδης (1993), Κων/νος Θώμος, Γιώργος Κωστούρος (1994).

    Κούμιτε: 1987: Θανάσης Στεφανούρης (60), Γιάννης Σκιαδάς (65), Ορέστης Βετούλης (70), Θωμάς Ντεντόπουλος (+70). 1988: Αρτγιόμ Γκεβοργκιάν (55), Νίκος Γιδάκος (60), Σταύρος Κατσιβάρδας (65), Βαγγέλης Κρασουδάκης (+65). 1989: Παναγιώτης Φυτόπουλος (50), Δουβής Μαγκανιάρης (55), Ναπολέων Μουλαβασίλης (60), Κων/νος Μαργαριτόπουλος (+60). 1990: Θανάσης Κουτρούμπας (40), Βαγγέλης Κλαδάκης (45), Γκέρμαν Ντάτοβ (50), Αρμάντο Ζγοράνι (55), Δημήτρης Μαργαριτόπουλος (+55). 1991: Ηλίας Στένιος (35), Μιχαήλ Κοντράσκιν (40), Μάριος Ζήσης Στεφάνου (45), Θόδωρος Τρυποσκιάδης (50), Γιώργος Παπαθεοδώρου (+50).

    [25] ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ

    Τεχεράνη, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Το Ιράν διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ, ότι ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν διηύθυνε το τμήμα της οργάνωσης Αλ Κάιντα στη χώρα, ενώ κατηγόρησε τις ξένες μυστικές υπηρεσίες γι αυτές τις χαλκευμένες πληροφορίες που διαδίδουν.

    "Πρόκειται για απόλυτο ψέμα, το έχουμε ξαναπεί ότι αποφασίστηκε από κορυφαίους ιρανούς αξιωματούχους να μην επιτρέπονται στο ιρανικό έδαφος παρόμοιες (με τις αναφερόμενες από την εφημερίδα) δραστηριότητες", δήλωσε στην Τεχεράνη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αμπντολάχ Ραμενζανζαντέχ.

    "Το γνωρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο ότι αυτές οι πληροφορίες είναι απολύτως ψευδείς'', ανέφερε ο εκπρόσωπος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΣΒΑΡΤΖΕΝΕΓΚΕΡ

    Ουάσινγκτον, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί με τον εκλεγμένο κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ την Πέμπτη σε επίσκεψή του στην πολιτεία αυτή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν.

    Θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, που ανήκουν και οι δύο στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, μετά την εκλογή του διάσημου ηθοποιού στο αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, πριν από μία εβδομάδα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Μπους θα βρίσκεται αύριο και την Πέμπτη στην Καλιφόρνια, την μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ.

    [27] Ο ΑΝΑΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε ότι η τρίτη εκδοχή του αμερικανικού σχεδίου απόφασης για το Ιράκ δεν αποτελεί μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες, μετέδωσε το Ρόυτερς .

    Ο Αναν τόνισε ότι «η τωρινή απόφαση δεν παρουσιάζει καμιά μεγάλη αλλαγή, αλλά αναγνωρίζω πως ελήφθησαν υπόψη ορισμένες από τις ανησυχίες μου» και πρόσθεσε πως «θα εφαρμόσει όποια απόφαση ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας».

    Από την πλευρά του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ τόνισε ότι η Μόσχα επιθυμεί σειρά τροποποιήσεων στο σχέδιο απόφασης που ζητεί από το συμβούλιο διακυβέρνησης του Ιράκ να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για τη μεταβίβαση εξουσίας ως τις 15 Δεκεμβρίου.

    [28] ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    Ουάσινγκτον, 14 Οκτωβρίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν καταδίκασε την επίθεση στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Βαγδάτη, που προκάλεσε το θάνατο του καμικάζι βομβιστή και τον τραυματισμό δέκα ανθρώπων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Οσο μεγαλύτερη πρόοδο σημειώνουμε, τόσο πιο απελπισμένοι γίνονται οι οπαδοί του πρώην καθεστώτος και οι ξένοι τρομοκράτες'', τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι το Ιράκ είναι ''το κεντρικό μέτωπο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας'' και ότι οι ΗΠΑ καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να επαναφέρουν την ειρήνη στη χώρα, αλλά και για την ανοικοδόμησή της.

    [29] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΙΑΣ

    Λονδίνο, 14 Οκτωβρίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας Γκιούντε Μπράϊαντ ανέλαβε σήμερα επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης με στόχο τον αφοπλισμό μαχητών και την προετοιμασία για εκλογές στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο αφρικανική χώρα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο 54χρονος επιχειρηματίας, επελέγη από τις εμπόλεμες παρατάξεις τον Αύγουστο μετά την αναχώρηση για την εξορία του πρώην προέδρου Τσάρλς Τέϊλορ. Με την ανάληψη της προεδρίας παρουσιάζεται μία νέα ευκαιρία για τον τερματισμό 14 ετών αιματηρών επεισοδίων που έχουν στοιχίσει την ζωή σε 200.000 άτομα.

    Ο Μπράϊαντ, που ορκίστηκε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, διαδέχεται τον Μόζες Μλαχ, αναπληρωτή του Τέϊλορ.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (18:54 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής ξένων καλλιτεχνών με θέμα «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», που παραπέμπει στα Ολυμπιακά Ιδεώδη, διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Απόδημου Ελληνισμού Χαϊδελβέργης.

    Τον Οκτώβριο του 2002 η Πρωτοβουλία Υποστήριξης του Ελληνικού Πολιτισμού στη  Χαϊδελβέργη παρουσίασε την έκθεση Ζωγραφικής στη Γερμανική πόλη, ενώ παράλληλα η έκθεση του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης με το ίδιο θέμα περιφερόταν σε πόλεις πατρίδες Ολυμπιονικών.

    Πρόκειται για μία έκθεση όπου συναντώνται εικαστικοί με πολιτισμικές διαφορές αλλά με μεγάλη διάθεση και καλλιτεχνική ερμηνεία. Πρόκειται για καλλιτέχνες από την Ιταλία, τη Δανία, τη Φιλανδία, την Περσία, την Γερμανία και αλλού. Όλοι τους Απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών της χώρας τους, έχουν πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις.

    Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης, από 21 έως 31 Οκτωβρίου.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης το φωνητικό σχήμα του Κέντρου Πολιτισμού με τον Μάριο Μαυρομάτη θα παρουσιάσει κομμάτια από την Οπερα για παιδιά με τίτλο «Χαμένη Κούκλα» σε μουσική του Μάριου Μαυρομάτη.

    [31] Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ-ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (14:26 UTC+2)

    Εικόνες που μοιάζουν να έρχονται από το μέλλον με αυτοκίνητα παρκαρισμένα στα σαλόνια σπιτιών , με συγκροτήματα γραφείων προσκολλημένα στο κάτω μέρος ενός αυτοκινητόδρομου, πάρκινγκ που μοιάζουν με μπαλκόνια μέσα στη θάλασσα, μια κατοικημένη οδογέφυρα , προβάλλονται στην έκθεση «Η αρχιτεκτονική σε κίνηση» την οποία παρουσιάζουν μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΘ).

    Τα περισσότερα αρχιτεκτονικά σχέδια που παρουσιάζονται στην έκθεση, στο παλιό τελωνείο στο λιμάνι, έχουν έντονο το φουτουριστικό στοιχείο και κάποτε παραπέμπουν ακόμη και στις ευφάνταστες μητροπόλεις των μελλοντολογικών ταινιών. Ωστόσο, τα 95 από τα συνολικά 100 εκθέματα έχουν άμεση σχέση με την πραγματικότητα του 2003, αφού αφορούν έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή πρόκειται να λάβουν σύντομα «σάρκα και οστά». Η έκθεση αναπτύσσεται πάνω στα εξής πέντε θεματικά δίπτυχα: συγκατοικώντας-συνυπάρχοντας ("cohabiting-coexisting"), διασχίζοντας-αποκτώντας πρόσβαση ("crossing-reaching"), σταθμεύοντας-κατοικώντας ("parking-living"), ταξιδεύοντας-εξυπηρετώντας ("traveling-serving ") και αλλάζοντας-ανταλλάσσοντας ("changing-exchanging"). Γύρω από αυτούς τους άξονες «περιστρέφονται» ισάριθμες ομάδες έργων, που εκπλήσσουν τον επισκέπτη της έκθεσης, καθώς φέρνουν το αύριο λίγο νωρίτερα: σήμερα.

    Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια και φωτογραφίες από κτιριακά συγκροτήματα γραφείων προσκολλημένα στο κάτω μέρος ενός αυτοκινητοδρόμου, καθώς επίσης και από μια πειραματική πολυκατοικία στη Μασσαλία, όπου οι ένοικοι παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους ...στο σαλόνι τους. Φωτογραφίες χώρων στάθμευσης που μοιάζουν με μπαλκόνια μέσα στη θάλασσα στο Αμστερνταμ ή σχέδια ενός κτιρίου σιδηροδρομικού σταθμού με «φυτεμένες» όψεις στη Σαραγόσα. Μια κατοικημένη οδογέφυρα στη Ναντέρ ή ένα «δάσος» από τσιμεντοκολώνες και φως κάτω από μια γέφυρα στην Ολλανδία, αλλά και ένα τεράστιο κατακόκκινο παραπέτασμα, μήκους ενός χιλιομέτρου, που σηματοδοτεί το εργοστάσιο κατασκευής φρένων της Ferrari και λειτουργεί ταυτόχρονα σαν «ασπίδα» απέναντι στους θορύβους του αυτοκινητοδρόμου για τη διατήρηση ησυχίας και ηρεμίας στο παρακείμενο πάρκο...

    Παρουσιάζοντας εφαρμοσμένα σχέδια, η έκθεση επιχειρεί να αφαιρέσει από τα όργανα λήψης αποφάσεων το «άλλοθι» των δυσκολιών που επικαλούνται, για να αποδείξουν ότι οι σημερινές μεγαλουπόλεις με την άναρχη δόμηση, το κυκλοφοριακό κομφούζιο, το καυσαέριο, τις δυσκολίες μετακίνησης, την απωθητική αισθητική κτλ- δεν μπορούν να αλλάξουν. Στην ουσία, προβάλει ένα πανόραμα σχεδίων και ιδεών από όλον τον κόσμο και ιδίως από την Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα μπορούν να γίνουν «θαύματα».

    Η έκθεση, που «πλασιώνεται» από ηχητικό χαλί με καθημερινά αστικά ακούσματα και από βίντεο, εγκαινιάστηκε χτες, στις 7.30 το βράδυ, με δίωρη ομιλία του ενός εκ των δύο επιμελητών της, Francis Rambert, παρουσία των προέδρων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Σάκη Τζακόπουλου και του ΣΑΘ, Κώστα Μπελιμπασάκη. Μάλιστα, ήδη από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων.

    «Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της έκθεσης είναι ότι δεν αναλώνεται στις ουτοπιστικές προσεγγίσεις. Άλλωστε, τα 95 από τα 100 σχέδια αποτυπώνουν έργα που έχουν κατασκευαστεί ή μέλλει να υλοποιηθούν. Η έκθεση απευθύνεται λοιπόν όχι μόνο στους αρχιτέκτονες, αλλά και σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την εικόνα των πόλεων και στο κοινό. Δεν προβάλει μόνο τη θεωρία, αλλά και την πράξη, καθώς επίσης και τις ιδέες εκείνες που μπορούν να εγγραφούν στην πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Rambert, ένας από τους δύο επιμελητές της, αλλά και δημοσιογράφος της γαλλικής «Figaro» και κριτικός αρχιτεκτονικής.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Σάκης Τζακόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στα εγκαίνια, υπογράμμισε ότι οι σημερινοί χώροι κίνησης στην πόλη παραμένουν δυστυχώς αφιλόξενοι και μη αστικοί, αφού αντί να φέρνουν κοντά τους πολίτες, όπως θα έπρεπε, στην πραγματικότητα τούς αποξενώνουν ακόμη περισσότερο. Το γεγονός αυτό υποβαθμίζει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, αφού η κίνηση σε όλες τις μορφές της αποτελεί πλέον μία από τις βασικές λειτουργίες της πόλης, τη «ραχοκοκκαλιά» πάνω στην οποία αναπτύσσονται και αλληλεπιδρούν όλες οι αστικές δραστηριότητες. Ο ίδιος τόνισε ότι οι χώροι κίνησης στις πόλεις οφείλουν πλέον να συνδυάζουν την αισθητική με τη λειτουργικότητα.

    Την εκτίμηση ότι η άνεση και η ευχαρίστηση, η ανθεκτικότητα και η ασφάλεια στους χώρους κίνησης, δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους έννοιες, όπως άλλωστε αποδεικνύεται στην πράξη και από τα σχέδια που παρουσιάζονται στην έκθεση, διατύπωσε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΑΘ, Κώστας Μπελιμπασάκης. Παράλληλα, επεσήμανε τα «δεινά» της διακοπής της συνέχειας του αστικού χώρου και της λειτουργίας των χώρων κίνησης ως θυλάκων αποξένωσης πολιτών, σε μια εποχή που ο άνθρωπος βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και διαμορφώνεται μια κουλτούρα σύγχρονης κινητικότητας.

    [32] "ΤΑΞΙΔΙ 1998 ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΣΕ 72 ΕΝΟΤΗΤΕΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ STEPHEN ANTONAKOS

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (14:03 UTC+2)

    Την έκθεση του Stephen Antonakos με τίτλο «Ταξίδι 1998, ένα έργο σε 72 ενότητες», θα φιλοξενήσει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου

    Η έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά 72 ζωγραφικών έργων, μαζί με ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό που εκτίθενται για πρώτη φορά. Πρόκειται για μία πρωτότυπη αυτό-βιογραφική έκθεση και μαζί μια στοχαστική πρόταση καλλιτεχνικής αυτογνωσίας, με την οποία ο διαπρεπής ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης γιόρτασε το 1998 τα 72 χρόνια της ζωής του.

    Ο καλλιτέχνης, από τους πιο σημαντικούς της ελληνικής διασποράς, έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Ζώντας και δουλεύοντας στη Νέα Υόρκη, η έρευνά του συνδέθηκε από νωρίς με τις πρωτοποριακές αναζητήσεις της γενιάς του για μια ριζική ανανέωση της εικαστικής γλώσσας, βασισμένης στη διαύγεια της σκέψης και την καθαρότητα της πλαστικής έκφρασης.

    Την έκθεση θα συνοδεύει έκδοση με εικόνες όλων των έργων και κείμενα της επιμελήτριας σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

    [33] 45 ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΧΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2003 (13:55 UTC+2)

    Σαράντα πέντε έργα ζωγραφικής από την πρόσφατη δουλειά του παρουσιάζει ο Κώστας Λαχάς στην έκθεση με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Περί λύχνων αφάς» την οποία θα φιλοξενήσει το καφέ-μπαρ-γκαλερί «Παράλληλος» από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου.

    Η έκθεση πραγματοποιείται με την χορηγία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης η οποία στις 30 Οκτωβρίου (8.30) διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τα 45 και πλέον χρόνια προσφοράς του Κώστα Λαχά στην καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον δημοσιογράφος Γιώργο Σκαμπαρδώνη. Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της έκθεσης, θα ακουστούν τραγούδια που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και ερμήνευσαν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Χρήστος Θηβαίος.

    Η έκθεση είναι η 21η ατομική του Λαχά και αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί στην Κατερίνη (14-19 Νοεμβρίου) και στη συνέχεια στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Λάρισας (4-20 Δεκεμβρίου)

    [34] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2003 (11:00 UTC+2)

    Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Αθηναϊδα, στη διάρκεια του οποίου θα φιλοξενηθούν ταινίες γεμάτες χρώμα και φαντασία, εργαστήρια δημιουργίας σκίτσων κινουμένων σχεδίων για τα παιδιά, μία ψηφιακή αναπαράσταση της Αρχαίας Ολυμπίας και πολλά άλλα δρώμενα.

    Το φεστιβάλ που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται από το Τεχνόραμα και την Cartoon Hellas και βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Αθηναίων.

    Το πρόγραμμα του πενθήμερου φεστιβάλ έχει ως εξής:

    -Εκτενές αφιέρωμα στο γαλλικό κινούμενο σχέδιο μέσα από ταινίες μεγάλου μήκους όπως: "Les Triplettes de Belleville" του Sylvain Chomet ή "Corto Maltese" του Pascal Morelli, καθώς και μέσω μιας πολύ εκτεταμένης επιλογής των καλύτερων ταινιών μικρού μήκους που γυρίστηκαν την τελευταία δεκαετία.

    -Αφιερώματα στο Δανό δημιουργό Jannik Hastrup, τον Ιορδάνη Ανανιάδη, καθώς και στις βραβευμένες με Cartoon D'Or ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του 2003.

    - Πανόραμα Σπουδαστικών Ταινιών με τις πρώτες δουλειές σπουδαστών σχολών animation της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    - Αφιέρωμα στο κινούμενο σχέδιο στην ελληνική διαφήμιση. Περιλαμβάνει διαφημιστικά σποτ με κινούμενα σχέδια από τις απαρχές της ελληνικής διαφήμισης μέχρι τις μέρες μας.

    - Προβολές ελληνικών και ξένων ταινιών κινουμένων σχεδίων.

    - Ημερίδα γύρω από το κινούμενο σχέδιο σε Γαλλία και Ελλάδα, που απευθύνεται σε επαγγελματίες.

    - σειρά εργαστηρίων για παιδιά και έκθεση για τις καινούργιες τεχνολογίες στον τομέα των κινουμένων σχεδίων και τις εφαρμογές τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 14 October 2003 - 18:13:52 UTC