Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΤΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2004
  • [02] "ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ" ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ
  • [03] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ
  • [04] Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: "ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ Η Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [05] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
  • [07] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [08] ΕΩΣ ΤΙΣ 7/1 ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
  • [09] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 2004
  • [10] ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΤΟ 2003 ΓΙΑ ΤΗΝ WALL STREET
  • [11] "OK" ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ Χ.Α
  • [12] ΑΥΡΙΟ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ
  • [13] ΕΠΑΝ:ΕΩΣ ΤΙΣ 31/1 ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
  • [14] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 4/1 ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ
  • [15] ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [16] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 2003
  • [17] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ
  • [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ "ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ" Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΟΥΔΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
  • [19] ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ
  • [20] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΜ
  • [21] Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2007
  • [22] ΜΑΧΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΜΕ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ
  • [23] ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [24] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [25] ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
  • [26] Ο Α. ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ
  • [27] ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ

  • [01] ΕΤΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (13:13 UTC+2)

    Έτος σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, που θα κορυφωθούν με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, θα είναι το 2004, κι ενώ όλα δείχνουν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου οδηγεί στην επίσπευση των διαδικασιών διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και της διενέργειας πρόωρων εκλογών στη χώρα με χρονικό ορίζοντα την 7η Μαρτίου.

    Πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών απόλυτα σύμφωνο με τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός και οι οποίες οδηγούν σε έκτακτο Συνέδριο και εκλογή του κ. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

    Μάλιστα, την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα του νέου έτους, οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν συνάντηση, κατά την οποία θα αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες και το χρονικό των εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα.

    Οι διαδικασίες διάδοχης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιανουαρίου ώστε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος στην Εθνική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

    Μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, με πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής την 7η και την 14η Μαρτίου του 2004.

    "Σε επτά εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ θα έχει νέο πρόεδρο και σε 11 εβδομάδες νέο πρωθυπουργό" δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Ανδρέας Φούρας και σημείωσε ότι πλέον υπάρχει ένα κλίμα που δίνει εντελώς διαφορετικά δεδομένα.

    Και ενώ όλα δείχνουν ότι η στιγμή της ανάληψης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου πλησιάζει, η Νέα Δημοκρατία στρέφει τα βέλη της προς τον υπουργό Εξωτερικών.

    "Οι Έλληνες δεν είναι τόσο αφελείς. Ο κ. Παπανδρέου μετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και φέρει και αυτός ευθύνη για όσα έχουν γίνει", επεσήμανε μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    [02] "ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ" ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (11:55 UTC+2)

    «Υποκινούμενη», θεωρούσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τα αρχεία του Φόρεϊν Oφις που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύονται τα σημαντικότερα στοιχεία τους σήμερα από τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Καθημερινή».

    Πολιτικές ταραχές ξέσπασαν στην Aθήνα από τις 14 μέχρι τις 17 Nοεμβρίου 1973. Oι ταραχές αυτές ξεκίνησαν με την κατάληψη του Πολυτεχνείου από φοιτητές, κλιμακώθηκαν με παναθηναϊκή κινητοποίηση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Aπριλίου και τερματίσθηκαν με την επέμβαση του στρατού.

    Γράφει ο Bρετανός πρέσβης στην Aθήνα σερ Pόμπιν Xούπερ (20 Nοεμβρίου 1973/PREM 15/1 611):

    «Oταν άρχισαν τα επεισόδια βίας αργά το απόγευμα στις 16 Nοεμβρίου, τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν γύρω από το Πολυτεχνείο και η πλειονότητα των διαδηλωτών ήταν φοιτητές. Στις 17 Nοεμβρίου, νωρίς το πρωί, στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και άλλα στοιχεία, κατά πάσαν πιθανότητα περισσότερο ακραία στις πολιτικές τους τοποθετήσεις στοιχεία που η κυβέρνηση τα έχει χαρακτηρίσει «αναρχικούς».

    Eκτιμάται ότι οι φοιτητές είχαν διασπασθεί και οι περισσότερο μαχητικοί υποστήριζαν την έξοδο από το Πολυτεχνείο, την επέκταση των διαδηλώσεων πέρα από τη γύρω περιοχή και την κατάληψη δημοσίων κτιρίων. Παράλληλα, η ομάδα αυτή των φοιτητών ήθελε οι διαδηλώσεις να συνεχισθούν από κοινού με τους εργάτες.

    Oι απόψεις των περισσότερο μαχητικών φοιτητών επεκράτησαν με αποτέλεσμα να έχουμε κλιμάκωση της βίας και των συγκρούσεων. H αστυνομία κατά τα φαινόμενα, δεν ήταν σε θέση να ελέγξει την κατάσταση, ζητήθηκε από τον στρατό να επέμβει και αποφασίσθηκε η επιβολή του στρατιωτικού νόμου».

    Kλιμάκωση της βίας

    Σύμφωνα με τον Bρετανό πρέσβη στην Aθήνα, τρεις μέρες μετά τα δραματικά γεγονότα στο Πολυτεχνείο, δεν ήταν ακόμη σαφές ποιο ρόλο είχε διαδραματίσει στην εξέγερση των φοιτητών «η πρώτην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση». Eπίσης, ήταν άγνωστο μέχρι ποιο βαθμό οι πολιτικοί αντίπαλοι της χούντας ήταν υπεύθυνοι για την κλιμάκωση της βίας.

    «Eν τούτοις», σημειώνει ο Xούπερ, «οι παλαιοί πολιτικοί ανοικτά ενεθάρρυναν τους φοιτητές γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή η τακτική μπορεί να κατέληγε στη βία». Kατά τον Xούπερ, οι πολιτικοί που από την αρχή είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στους συνταγματάρχες χρησιμοποίησαν τους φοιτητές στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν την κυβέρνηση και να την υποχρεώσουν να εφαρμόσει καταπιεστικά μέτρα που θα έθεταν τέλος στο πρόγραμμα Mαρκεζίνη.

    «Σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν και τώρα πρέπει όπως ο ίδιος ο πρόεδρος είχε πει (Παπαδόπουλος) να αποδεχθούν τις ευθύνες τους για τις πράξεις τους», σημειώνει ο Bρετανός πρέσβης.

    O σερ Pόμπιν δεν είχε καμιά απολύτως αμφιβολία ότι αυτό που άρχισε κυρίως ως φοιτητικό κίνημα αργότερα έλαβε διαφορετική μορφή με τη διείσδυση στοιχείων που δεν προήρχοντο από τον φοιτητικό κόσμο. «Oρισμένα από αυτά τα στοιχεία ανήκουν στην άκρα Aριστερά», παρατηρεί ο Xούπερ.

    \ O Bρετανός διπλωμάτης σημειώνει ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία για τις συλλήψεις «περίπου το ήμισυ των συλληφθέντων στο πρώτο κύμα των συλλήψεων δεν ήταν φοιτητές». Yπογραμμίζει, εξάλλου, ότι ενώ οι φοιτητές και οι άλλοι διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνση του Παπαδόπουλου και του καθεστώτος του, πολλά από τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο ήταν κατά των HΠA και του NATO. «Σε πολλές περιπτώσεις τα συνθήματα θύμιζαν αυτά που χρησιμοποιούσαν οι κομμουνιστές την περίοδο του εμφυλίου πολέμου», σημειώνει ο σερ Pόμπιν Xούπερ.

    O Bρετανός πρέσβης εκτιμούσε ότι αυτοί που είχαν την ευθύνη για την επιχείρηση με στόχο την αποκατάσταση της τάξης «αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό αδέξιοι». Γράφει ο Xούπερ:

    «Tο ηθικό του στρατού ήταν καλό και οι στρατιώτες που χρησιμοποιήθηκαν πολλοί από αυτούς νεαροί κληρωτοί δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των εξεγερθέντων να συμπράξουν με τους αδελφούς τους.

    Στο σύνολό της όμως η φρουρά της Aθήνας δεν είχε καλή ηγεσία, ήταν κακά εκπαιδευμένη και ακατάλληλη για την καταστολή εξεγέρσεων. Aν είχε στη διάθεσή της στοιχειώδη βοηθήματα όπως π.χ. τηλεβόες και συρματοπλέγματα, αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Aποφάσισαν να στείλουν τα άρματα μάχης όταν το πεζικό θα ήταν περισσότερο κατάλληλο.

    Oι δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, γεγονός που προκάλεσε πανικό, ενώ ορισμένοι ανάμεσα στους αθώους παρευρισκόμενους τραυματίσθηκαν. Aν οι αρχές είχαν ενεργήσει από την αρχή με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα ίσως να είχαμε λιγότερη αιματοχυσία. Eίναι όμως σαφές ότι μετά τις μεγάλες αντιδράσεις κατά του καθεστώτος, έπειτα από τις φοιτητικές ταραχές την άνοιξη, η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να μην αφήσει να της ξεφύγει ο έλεγχος αυτήν τη φορά».

    Eπιπτώσεις

    Στην αναφορά του προς το Φόρεϊν Oφις ο Bρετανός πρέσβης τονίζει ότι ο αντίκτυπος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη βίαιη καταστολή της θα ήταν μεγάλος, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη.

    «Για πρώτη φορά από τότε που το καθεστώς ήρθε στην εξουσία, αίμα χύθηκε στους δρόμους, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις για το πρόσωπο της κυβέρνησης που θέλει να εμφανίζεται ως φρουρός της δημόσιας τάξης να είναι καταστροφικές», υπογραμμίζει ο σερ Pόμπιν Xούπερ.

    H αντιπολίτευση των πολιτικών, εκτιμούσε ο Bρετανός πρέσβης, που είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση Mαρκεζίνη «είχε εκδηλώσει την αμέριστη υποστήριξή της προς τους φοιτητές και τους εξτρεμιστές». H βρετανική κυβέρνηση έπρεπε τώρα να περιμένει να δει αν η στάση αυτή θα εξυπηρετούσε τις κεντροδεξιές πολιτικές δυνάμεις «ή αν ενίσχυε τους οπαδούς του Aνδρέα Παπανδρέου κι αυτούς που υποστηρίζουν τα αριστερά κόμματα».

    Παράλληλα με το Πολυτεχνείο, σύμφωνα με τον Bρετανό πρέσβη, είχε ενισχυθεί και η θέση των σκληροπυρηνικών στοιχείων στους κόλπους της χούντας που από την αρχή είχαν αντιδράσει στα «ανοίγματα» του Παπαδόπουλου προς τους πολιτικούς και στον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος. Γράφει ο Xούπερ:

    «Tα γεγονότα θα τα εκμεταλλευθούν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης στη Δεξιά και στην Aριστερά, ενώ μειώνονται οι προοπτικές η κυβέρνηση να έχει την υποστήριξη των κεντρώων δυνάμεων. Aν το πείραμα Mαρκεζίνη αποτύχει ή αν το καθεστώς στο σύνολό του καταρρεύσει μια εξέλιξη λιγότερο πιθανή οι προοπτικές για την ανάδειξη μιας μετριοπαθούς δημοκρατικής κυβέρνησης που θα σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες και τις υποχρεώσεις της Eλλάδας είναι πράγματι περιορισμένες».

    Πιέσεις

    O Bρετανός πρέσβης στην Aθήνα προειδοποιούσε το βρετανικό υπουργείο των Eξωτερικών ότι με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την επέμβαση του στρατού, το Λονδίνο θα δεχόταν μεγάλες πιέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να καταδικάσει την ελληνική κυβέρνηση. «Eφόσον το πείραμα Mαρκεζίνη φαίνεται να έχει πιθανότητες επιτυχίας θα ήταν ατυχές να δώσουμε την εντύπωση ότι έχουμε ξεγράψει την κυβέρνηση της Aθήνας», σημειώνει ο σερ Pόμπιν Xούπερ. Kατά τον Xούπερ η κυβέρνηση Xηθ έπρεπε να αντιληφθεί ότι η στάση της αντιπολίτευσης «τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήταν μέχρι κάποιο βαθμό ανεύθυνη».

    Σε μια άλλη έκθεσή του προς το Φόρεϊν Oφις (6 Δεκεμβρίου 1973/FCO 9/1717) και όταν η κυβέρνηση του Σπύρου Mαρκεζίνη είχε ανατραπεί, ο σερ Pόμπιν σημειώνει ότι τη νύχτα της 16ης Nοεμβρίου ο στρατός είχε κληθεί να επέμβει για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης έπειτα από απόφαση του ίδιου του Mαρκεζίνη και της κυβέρνησής του και όχι έπειτα από διαταγή του προέδρου Παπαδόπουλου. Oσον αφορά την επέμβαση των τανκς ο Xούπερ γράφει:

    «Eνα άρμα μάχης εισέβαλε μέσα στο Πολυτεχνείο, καταστρέφοντας τα αυτοκίνητα που οι φοιτητές τα χρησιμοποιούσαν ως οδοφράγματα. Σε αντίθεση με ορισμένα απαίσια δημοσιεύματα στον Tύπο κανένας φοιτητής δεν σκοτώθηκε ή τραυματίσθηκε επειδή ο στρατός χρησιμοποίησε το άρμα αυτό. Oι διαδηλωτές και οι φοιτητές που είχαν καταλάβει το Πολυτεχνείο διαλύθηκαν. Στις συγκρούσεις, πρώτα με την αστυνομία και ύστερα με τον στρατό ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί.

    Oι περισσότεροι στον αέρα ή με άσφαιρα πυρά. Για πρώτη, όμως, φορά, από την εποχή που επιβλήθηκε το καθεστώς του Παπαδόπουλου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές».

    Δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της επίσημης έκθεσης της EΣA για τα αιματηρά επεισόδια στο Πολυτεχνείο ο Tζον Mάρτιν της βρετανικής πρεσβείας στην Aθήνα πληροφορεί το Φόρεϊν Oφις ότι «μολονότι η αντιπολίτευση θέλει να πιστεύει ότι οι διαδηλώσεις στο Πολυτεχνείο ήταν τελείως αυθόρμητες, και αυτή είναι η θέση που οι πολιτικοί τώρα υποστηρίζουν ένθερμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η πολιτική ηγεσία των παλαιών κομμάτων παρείχε στους φοιτητές κάτι περισσότερο από μία απλή ηθική υποστήριξη». Kατά τον Mάρτιν, ο ακριβής ρόλος που διαδραμάτισαν οι δύο φράξιες του KKE και το ΠAK του Aνδρέα Παπανδρέου δεν ήταν σαφής και όπως γράφει ο Bρετανός διπλωμάτης «δεν υπάρχουν ενδείξεις για συνεργασία της άκρας αριστεράς με τους παλαιούς πολιτικούς όπως άφηνε να εννοηθεί η ανακοίνωση της Στρατιωτικής Aστυνομίας» (13 Δεκεμβρίου 1973/FCO 9/1717).

    Πώς δεν έκανε δήλωση ο βασιλιάς

    Eξι μέρες μετά την καταστολή της εξέγερσης των φοιτητών στην Aθήνα ο βασιλιάς Kωνσταντίνος γίνεται δεκτός από τον Bρετανό υπουργό των Eξωτερικών σερ Aλεκ Nτάγκλας Xιουμ στο Λονδίνο.

    H βρετανική πλευρά είχε πληροφορηθεί ότι ο βασιλιάς εξέταζε το ενδεχόμενο να κάνει δηλώσεις για τα τραγικά γεγονότα στην ελληνική πρωτεύουσα και ότι για το θέμα αυτό είχε συμβουλευτεί τη βασίλισσα Eλισάβετ. Aπό τη συνάντηση εκείνη ο Bρετανός υπουργός των Eξωτερικών απεκόμισε την εντύπωση ότι ο Kωνσταντίνος είχε αποφασίσει να μην προβεί σε καμία απολύτως δήλωση. Oπως γράφει ο A. Aκλαντ, που ήταν παρών στη συνομιλία του σερ Aλεκ Nτάγκλας Xιουμ με τον βασιλιά «ο Kωνσταντίνος μας είπε ότι οι σύμβουλοί του ήταν αντίθετοι στην ιδέα να κάνει δηλώσεις».

    Παράλληλα από την επιστολή του Aκλαντ προς τον επικεφαλής της υπηρεσίας Nότιας Eυρώπης στο Φόρεϊν Oφις πληροφορούμεθα ότι ο Kωνσταντίνος είχε τηλεφωνήσει και στον Kωνσταντίνο Kαραμανλή στο Παρίσι για να ζητήσει τη συμβουλή του.

    «Kαι ο Kαραμανλής είναι της γνώμης ο βασιλιάς να μην κάνει δηλώσεις», γράφει ο Aκλαντ. O πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, είχε πει στον Kωνσταντίνο ότι οι φοιτητικές εξεγέρσεις στην Aθήνα «δεν ήταν ιδιαίτερα αυθόρμητες και ήταν υποκινούμενες από τους κομμουνιστές».

    O σερ Aλεκ Nτάγκλας Xιουμ τονίζει στον βασιλιά ότι η συμβουλή του Kαραμανλή ήταν ορθή και του πρότεινε αν αποφάσιζε να προβεί σε δηλώσεις να περιορισθεί να εκδηλώσει τη λύπη του «γι' αυτούς που έχασαν τη ζωή τους» να εκφράσει την ελπίδα «για επάνοδο στη δημοκρατική διακυβέρνηση» και να υπογραμμίσει ότι «ως Eλληνας είναι στην υπηρεσία της πατρίδας του αν παραστεί ανάγκη» (23 Nοεμβρίου 1973 / PREM 15/1611).

    [03] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

    Λονδίνο, 1 Ιανουαρίου 2004 (12:41 UTC+2)

    Υπό τη σκιά προειδοποιήσεων για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων υποδέχτηκε ο κόσμος το νέο έτος -ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου απαγορεύτηκε η πτήση όλων των αεροσκαφών πάνω από τη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις.

    Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε Πρωτοχρονιάτικη συναυλία στην επαρχία Ατσέ της Ινδονησίας. Ο ινδονησιακός στρατός επέρριψε ευθύνες στους αυτονομιστές της Ατσέ.

    Με το φόβο επιθέσεων από Τσετσένους αυτονομιστές, το πλήθος που συγκεντρώθηκε στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να υποδεχτεί το νέο έτος ήταν μικρότερο από ό,τι συνήθως, ενώ υπήρχαν σημεία ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας.

    Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας υπήρχαν εξάλλου σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

    Στο Βατικανό, ο πάπας Ιωάννης Παύλος απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στον κόσμο.

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε εστιατόριο της κεντρικής Βαγδάτης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις αναφορές, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περίπου τριάντα να έχουν τραυματιστεί.

    Οι νεκροί είναι όλοι Ιρακινοί, ενώ μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και ορισμένοι αλλοδαποί.

    Οι ιρακινές αστυνομικές αρχές αποδίδουν την έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από το εστιατόριο.

    Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι οι δράστες επέλεξαν να πλήξουν το συγκεκριμένο εστιατόριο που ήταν γεμάτο με κόσμο που γιόρταζε την αλλαγή του έτους.

    Το κτίριο καταστράφηκε και παραδόθηκε στις φλόγες.

    Μετά την έκρηξη ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή.

    Η επίθεση είναι η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των εορτών.

    [04] Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: "ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ Η Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"

    Λευκωσία, 1 Ιανουαρίου 2004 (12:35 UTC+2)

    Η παραχώρηση από τις Βρυξέλλες ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία θα πρέπει να συνδυαστεί με το Κυπριακό και να αξιοποιηθεί για επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο, η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει σε αυτή τη θέση και να μην υπαναχωρήσει. Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Δεκέμβρης του 2004 δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία και κάλεσε την ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα να την αξιοποιήσουν κατάλληλα με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, πριν την ολοκλήρωση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΈ, την 1η του Μάη.

    Επανέλαβε την προθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για διαπραγματεύσεις με βάση το «σχέδιο Ανάν» και πρόσθεσε ότι στην προσπάθειά της να βοηθήσει στην εξεύρεση «δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» είναι έτοιμη να μην προσβάλει ακόμη και προνόμια που πιθανόν να παραχωρούνται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Διευκρίνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμιά πρόθεση να βλάψει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ότι όποιες αλλαγές γίνουν - κατά τις διαπραγματεύσεις - στο «σχέδιο Ανάν», δεν μπορεί να είναι πολλές στον αριθμό, πρέπει να είναι συγκεκριμένες και σε ουσιώδη ζητήματα και βεβαίως να μην αποβαίνουν σε βάρος της μιας ή της άλλης κοινότητας.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα κατέδειξε ότι η πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επανένωσης της Κύπρου. Επίσης, ότι αποτελεί έκφραση καταδίκης της διχοτομικής πολιτικής του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της επεκτατικής πολιτικής της Αγκυρας, που υποχρέωσε τους Τουρκοκύπριους στην απομόνωση και στη μιζέρια.

    Η βούληση των Τουρκοκυπρίων για αλλαγή ρότας, πρόσθεσε, θα διατυπωνόταν με ακόμα πιο ισχυρό τρόπο αν δε νοθευόταν από τις παρεμβάσεις του τουρκικού κατεστημένου και τη συμπερίληψη μεγάλου αριθμού εποίκων στο λεγόμενο εκλογικό σώμα.

    Ομως, συνέχισε, για να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών επιβάλλεται τα μηνύματα των λεγόμενων εκλογών να φθάσουν στην Τουρκία και παράλληλα να αξιοποιηθούν από το διεθνή παράγοντα με την άσκηση πίεσης προς την Αγκυρα να ευθυγραμμιστεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    «Το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της χώρας (σ.σ.: της Τουρκίας) υπάρχει μια κινητικότητα, γίνονται διεργασίες και αναπτύσσεται μια φιλολογία για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ελπίζουμε αυτά να μην είναι κινήσεις τακτικής, αλλά να συνοδευτούν από αποφάσεις και κινήσεις ουσίας που θα ανοίξουν το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου επιτελάρχη, στρατηγού Οζγκιόκ (περί στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή), αποδεικνύουν ότι το διπλωματικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας υποστηρίζει τη διχοτομική πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς.

    Συμπλήρωσε ότι οι κατά καιρούς δηλώσεις από την κυβέρνηση Ερντογάν δε συνοδεύτηκαν από έμπρακτες χειρονομίες. Εξήγησε: «Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι γεγονός ότι στην αρχή της θητείας της είχε επιλέξει μια φρασεολογία χαμηλότερων τόνων στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Κατά καιρούς έγιναν δηλώσεις που διαφοροποιούνταν, λεκτικά τουλάχιστον, από τις δηλώσεις που μας είχαν συνηθίσει προηγουμένως οι εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις.

    Αυτές οι δηλώσεις, όμως, δε συνοδεύτηκαν από έμπρακτες χειρονομίες και ενέργειες που να αποδεικνύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει την πολιτική της στο Κυπριακό, πολύ περισσότερο δε που στην Κοπεγχάγη και στη Χάγη στήριξε πλήρως τον κατοχικό ηγέτη. Με το πέρασμα του χρόνου, μάλιστα, ακόμα και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε υποστήριξη στην πολιτική του κ. Ντενκτάς. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ακόμα η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα για τη λύση του Κυπριακού».

    Ζήτησε η ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας: «Από τη στιγμή που η Κύπρος θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ εκ των πραγμάτων η Ενωση είναι όχι απλώς ενδιαφερόμενο, αλλά εμπλεκόμενο μέρος. Αν το Κυπριακό δεν επιλυθεί μέχρι την 1η Μάη 2004, η Τουρκία θα κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος. Αρα, η ΕΕ έχει κάθε δικαίωμα, έχει υποχρέωση να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που καταβάλλονται από τον ΟΗΕ. Δυνατότητες για να διαδραματίσει η Ενωση ένα τέτοιο ρόλο υπάρχουν και προέρχονται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος για ένταξη».

    Ακολούθως διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να συσχετιστεί η παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία με τη λύση του Κυπριακού. «Η Τουρκία περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να της ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβρη του 2004. Αυτή η ημερομηνία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία που πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί.

    Η εισαγωγή πρόνοιας στη Γενική Εκθεση Στρατηγικής της Ενωσης που αφορά και την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η μη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας, καθιστά για πρώτη φορά τόσο σαφή τη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είπε. Κατέληξε όμως ότι το ζητούμενο βεβαίως είναι η ΕΕ να παραμείνει σταθερή και συνεπής σ' αυτή τη θέση αρχής.

    [05] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (14:42 UTC+2)

    Τις θερμότερες ευχές του στους άνδρες και στις γυναίκες των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, για ένα δημιουργικό, ευτυχισμένο και ειρηνικό 2004, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής ’μυνας, Γιάννος Παπαπαντωνίου, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στους ασθενείς των στρατιωτικών νοσοκομείων.

    Επισημαίνεται ότι ο κ. Παπαντωνίου επισκέφθηκε τα στρατιωτικά νοσοκομεία ΝΙΜΙΤΣ, ΝΝΑ, 251 ΓΝΑ και 401 ΓΣΝΑ και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των νοσοκομείων και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους νοσηλευόμενους.

    Σε δηλώσεις του, ο τιμονιέρης του υπουργείου Εθνικής ’μυνας, διαβεβαίωσε ότι το 2004, που είναι και ο χρόνος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι παρούσες με το εξαιρετικά καταρτισμένο προσωπικό, με τα σύγχρονα μέσα και τους εξοπλισμούς, ώστε να στηρίξουν την ασφάλεια της Ολυμπιάδας, που είναι μία πολύ κρίσιμη πρόκληση, ιδιαίτερα τώρα, στην εποχή της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν αποφασιστικά, ώστε οι αγώνες της Αθήνας, τον Αύγουστο του 2004, να είναι οι επιτυχέστεροι, αλλά και οι ασφαλέστεροι αγώνες στην ιστορία των 100 ετών αυτού του μεγάλου θεσμού που γεννήθηκε εδώ στη χώρα μας.

    Όπως επισήμανε, το 2003 έκλεισε με την ολοκλήρωση πολύ μεγάλων αλλαγών στο στράτευμα, που το έκαναν πιο αποτελεσματικό, πιο αξιόπιστο και πιο έτοιμο να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Παράλληλα, όπως τόνισε ο ίδιος, κατά το 2003 εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι, με εξορθολογισμό και εξυγίανση, για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης με 2,5 δισ. ευρώ για την παιδεία, την υγεία και τις αυξήσεις των συντάξεων και των μισθών.

    Επιπλέον, αναβαθμίστηκαν ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης για τα στρατευμένα παιδιά, ιδιαίτερα μετά τη μείωση της θητείας στους 12 μήνες, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, μία ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της ελληνικής νεολαίας.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, επισήμανε στις δηλώσεις του ότι αναβαθμίστηκε και η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι το σώμα είναι παρόν σε όλες τις σημαντικές στιγμές του έθνους και του λαού, σε στιγμές δυσκολίας, σε στιγμές φυσικών καταστροφών και στιγμές κρίσης σε ότι αφορά το σύστημα υγείας και τις αεροδιακομιδές.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (14:23 UTC+2)

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής και απηύθυνε ευχές στους εργαζομένους βάρδιας, καθώς επίσης και στα πληρώματα των ασθενοφόρων, μέσω ασυρμάτου

    Στη συνέχεια ο κ. Στεφανής, μετέβη στο νοσοκομείο "Παν. & Αγ. Κυριακού" και με νοσηλευόμενα παιδιά αντάλλαξε ευχές και τους πρόσφερε παιγνίδια.

    Επίσης ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε επίσκεψη και στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία" το οποίο εφημερεύει, και διαπίστωσε πως η εξυπηρέτηση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα εξωτερικά ιατρία ήταν ικανοποιητική και διεξάγονταν χωρίς προβλήματα.

    Τέλος επισκέφθηκε τα νοσοκομεία "Ευαγγελισμός" και "Αγιος Σάββας" οπου αντάλλαξε ευχές με τους εργαζόμενους και τους νοσηλευόμενους, στους οποίους προσφέρε γλυκά και βιβλία.

    [07] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (14:17 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται την Κυριακή ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος στη 1 το μεσημέρι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΔΗΚΚΙ εν όψει των εκλογών" (στο ξενοδοχείο Hλέκτρα Palace).

    [08] ΕΩΣ ΤΙΣ 7/1 ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΑ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Έως και τις 7 Ιανουαρίου θα καταβάλλεται το δώρο των Χριστουγέννων στους οδηγούς ταξί, ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το δώρο ταξί ανέρχεται στο ποσό των 0,80 ευρώ.

    [09] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (16:56 UTC+2)

    Αύξηση του 28,86% κατέγραψε στο 2003 ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με τη διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha Bank, έναντι αύξησης κατά 49,8% του δείκτη NASDAQ, κατά 37,1% του δείκτη XETRA DAX της Φρανκφούρτης, κατά 29,2% του δείκτη KOSPI της Ν. Κορέας, κατά 26,1% του δείκτη S&P's 500, κατά 25,3% του δείκτη Dow Jones, κατά 24,5% του δείκτη NIKKEI 225 και κατά 17,2% του δείκτη CAC-40.

    Ο ΅έσος η΅ερήσιος όγκος συναλλαγών, σύμφωνα μα τα στοιχεία της τράπεζας, δια΅ορφώθηκε σε χα΅ηλά επίπεδα των 104,7 εκατ. ευρώ, στην περίοδο από τις 22 έως και τις 29 Δεκεμβρίου, από 172,5 εκατ. ευρώ στο επταή΅ερο από τις 16 μέχρι και τις 22 του περασμένου μήνα, 165 εκατ. στο 7ή΅ερο 16/12-10/12 και 175,4 εκατ. στο 7-ή΅ερο 2/12-9/12.

    Εκρηκτική ήταν η άνοδος των τραπεζικών μετοχών στην εκπνοή του 2003, και προήλθε κατά βάση από εισροές ξένων κεφαλαίων, καθώς και από τεχνικές κινήσεις, ώστε να αποτιμηθούν σε υψηλότερα επίπεδα τα χαρτοφυλάκια συμμετοχών και μετοχών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Η Alpha Bank σημείωσε σημαντική άνοδο 4,34% διαμορφώνοντας την τιμή στα 24,04 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέρχεται στα 4,707 δισ. ευρώ και παραμένει οριακά χαμηλότερη από την αντίστοιχη της Eurobank.

    Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank ανέρχεται στα 4,79 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι, όπως κινείται η μετοχή της Alpha Bank, θα υπερσκελισθεί. Για το επόμενο διάστημα προβλέπεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank θα κυμαίνεται μεταξύ 4,8-5 δισ. ευρώ.

    Η Εθνική τράπεζα κατέγραψε σημαντικά κέρδη 4,10% διαμορφώνοντας την τιμή στα 20,82 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέρχεται στα 5,31 δισ. ευρώ και πλέον κινείται οριακά κοντά στην αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ.

    Στο μέτωπο των κεφαλαιοποιήσεων η Πειραιώς ξεπέρασε την Emporiki bank. Η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ανέρχεται στα 1,87 δισ. ευρώ και της Emporiki bank στα 1,70 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Η ελληνική κεφαλαιαγορά, άφησε το 2003 με «χαμόγελα», αλλά παράλληλα και με προβληματισμό. Η τελευταία συνεδρίαση του 2003 στη Σοφοκλέους, "ανήκει" στην μικρή κεφαλαιοποίηση η οποία και κινήθηκε έντονα δυναμικά.

    Τη στιγμή που Mid 40 και ASE 20 έκλεισαν με κέρδη από 0,32% και 0,46% αντίστοιχα, ο Small Cap της μικρής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,33%. Σημειώθηκαν 15 νέα υψηλά έτους και πολλά χαρτιά της "περιφέρειας" πέτυχαν κέρδη άνω του 5%.

    Στην τελευταία συνεδρίαση του 2003, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά σημείωσε άνοδο κατά 0,47% και τερμάτισε στις 2.263,58 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί αφετηρία στην έναρξη του 2004. Ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 115,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,5 εκατ. ήταν πακέτα.

    Στο μεταξύ, επενδυμένοι σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90% είναι οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές και με αυτό το υψηλό ποσοστό τοποθετήσεων, εισέρχονται στο νέο έτος, για το οποίο τα βασικά συμπεράσματα έχουν ήδη βγει από τους έλληνες διαχειριστές.

    Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, το 2004 θα είναι μια χρονιά όπου ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να έχει τα «ηνία» και πάλι, με συνέχιση της αύξησης στην κερδοφορία.

    Η μοναδική διαφοροποίηση των επαγγελαματιών είναι ότι έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των μετοχών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά έχουν ενισχύσει τις θέσεις στους τίτλους που έχουν επιλέξει.

    Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, στη νέα χρονιά αναμένεται να ξεχωρίσουν οι μετοχές των εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με υγιή οικονομικά στοιχεία, εξωστρεφείς, με διεισδυτικότητα στις αγορές του εξωτερικού ή εδραιωμένες στον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται, υπό την προϋπόθεση πάντα το οικονομικό περιβάλλον διεθνώς να είναι θετικό ή τουλάχιστον να μην ανακοπούν οι προσπάθειες για ανάκαμψη.

    Ορισμένοι θεσμικοί, οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν κλειστά τα χαρτιά τους προς το παρόν, υποστηρίζουν ότι προς το τέλος Ιανουαρίου, θα έχουν βγει τα πρώτα συμπεράσματα όσον αφορά στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν το 2004.

    Θετικά αναμένεται να επιδράσει στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου στο νέο έτος, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών στην Αθήνα το καλοκαίρι, ειδικά ως προς τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην διεξαγωγή τους, ενώ στις εκλογές, αναμένεται να παρατηρηθούν διακυμάνσεις στην αγορά, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση.

    Μερίδα διαχειριστών υποστηρίζει ότι και το 2004 θα είναι έτος όπου θα «παίξουν» ορισμένα «χαρτιά», όπως και κατά το 2003 και τονίζουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα του stock picking.

    [10] ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΤΟ 2003 ΓΙΑ ΤΗΝ WALL STREET

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Καταγράφοντας ετήσια κέρδη της τάξης του 15% στον Dow Jones, 50% στον Nasdaq και 26% στον S&P, άφησε πίσω της το 2003 η Wall Street.

    Στην τελευταία συνεδρίαση του 2003, ο όγκος συναλλαγών ήταν υποτονικός, ενώ δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους από τις τεχνολογικές μετοχές ανατρέποντας, έτσι την ανοδική της πορεία για την τελευταία μέρα του χρόνου.

    Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του 2003 ο Dow Jones κέρδισε σε ποσοστό της τάξης του 0,28% και διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 10.453,92 μονάδων και ο NASDAQ κατοχυρώνοντας την περιοχή των 2.003,37 μονάδων, εμφάνισε πτώση κατά 0,32%.

    Η είδηση που είχε δώσει ώθηση στους δείκτες ήταν η πολύ καλή πορεία των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες όχι μόνο κατέγραψαν το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών, αλλά αιφνιδίασαν ευχάριστα και τους αναλυτές.

    Η Wall είχε ανοίξει με μεγαλύτερη φόρα, αλλά τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές για το σύνολο του έτους, μάλλον ενέπνευσαν όποιους επενδυτές είχαν μείνει, να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

    [11] "OK" ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (15:08 UTC+2)

    Το πράσινο φως σε πέντε εταιρίες, για τη δημόσια εγγραφή των μετοχών και την εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πρώτο δίμηνο του 2004, άναψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

    Παράλληλα, με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγορά, σε ό,τι αφορά την κατάταξη των προς εισαγωγή εταιριών, διαγράφονται από τη λίστα προς εισαγωγή στην κύρια αγορά, 60 από τις 73 εταιρίες που είχαν καταθέσει αίτηση, ενώ προωθείται προς επεξεργασία ο φάκελος της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.

    Σημειώνεται ότι στην τελευταία λίστα της αρμόδιας Επιτροπής του Χ.Α, περιλαμβάνονται μόνον εννέα από τις 195 εταιρίες στη λίστα των υπό εισαγωγή επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν επικαιροποιήσει το φάκελο τους. Από τις εταιρίες αυτές μόνο 8 έχουν προσκομίσει επίσης και τα φύλλα φορολογικού ελέγχου.

    Στο μεταξύ, έχουν μεταφερθεί στο στάδιο επεξεργασίας και έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση των αιτήσεων 82 εταιριών που έχουν αιτηθεί την εισαγωγή τους, σε μία από τις τρεις αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Κύρια, Παράλληλη, ΝΕΧΑ).

    Στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η μεταφορά στο στάδιο επεξεργασίας μόνο της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, που κατατάσσεται στην 5η κατηγορία, «Υπό ιδιωτικοποίηση εταιριών Δημοσίου Τομέα» για την οποία προβλέπεται, ότι η εξέταση θα γίνεται κατ΄ εξαίρεση της προβλεπόμενης διαδικασίας.

    Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΑ αναμένεται να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά της Σοφοκλέους εντός του τρέχοντος μήνα. Η εισαγωγή των μετοχών της θα πραγματοποιηθεί με τη διάθεση μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, μετόχου κατά 100% της ΕΤΑ, με τη διενέργεια ταυτόχρονα δημόσιας εγγραφής και ιδιωτικής τοποθέτησης.

    Eιδικότερα, θα διατεθούν συνολικά 33.000.000 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 27,331% του μετοχικού κεφαλαίου της, από τις οποίες 31.500.000 (ποσοστό 26,089% του κεφαλαίου) θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή και 1.500.00 μετοχές (ποσοστό 1,242% του κεφαλαίου) θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Η τιμή διάθεσης θα προσδιοριστεί μέσω της διαδικασίας του βιβλίου και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε ένα εύρος 4,5 5,5 ευρώ η καθεμία. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία από την αγορά, θα ανέλθουν περί τα 150 180 εκατ. ευρώ.

    Συντονιστής κύριος ανάδοχος έχει οριστεί η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias και κύριοι ανάδοχοι η Alpha Bank και η Τράπεζα Επενδύσεων. Ως σύμβουλος έκδοσης έχει οριστεί η EFG Telesis Finance AΕΠΕΥ.

    Επίσης, στο στάδιο επεξεργασίας έχουν μεταφερθεί οι αιτήσεις έξι επενδυτικών εταιριών που έχουν καταθέσει αίτηση εισαγωγής στο Χ.Α και αναμένεται η προσκόμιση των πρόσθετων πληροφοριών που ζητήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία ώστε να προχωρήσει η εξέτασή τους από το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

    Οι αιτήσεις και των 16 εταιριών που έχουν αιτηθεί την εισαγωγή τους στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΧΑ), έχουν μεταφερθεί στo στάδιο επεξεργασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία υποβολής επικαιροποιημένων Ενημερωτικών Δελτίων, για τις αιτήσεις εταιρειών στην Κύρια Αγορά, συνοδευόμενων από τα φύλλα φορολογικού ελέγχου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Ν. 3152/2003.

    Από τις 73 εταιρίες που είχαν αιτηθεί την εισαγωγή τους στην Κύρια Αγορά, μόνο οι 13 έχουν επικαιροποιήσει το φάκελό τους, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ενώ οι υπόλοιπες 60 θα διαγραφούν από τη λίστα, και θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ανωτέρω νόμο.

    Αναλυτικότερα, οι αιτήσεις των εταιρειών για την Κύρια Αγορά που παραμένουν στη λίστα των προς εισαγωγή εταιριών, είναι οι παρακάτω:

    Εταιρίες που δεν έχει ξεκινήσει η εξέταση του φακέλου της και εκκρεμούν στη λίστα:

    - ΙΝΤΕΡΝΑΤΙΟΝΑΛ ΛΑΪΦ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΩΗΣ, ΚΤΙΣΤΩΡ ΑΤΕ, Α. ΣΥΚΑΡΗΣ ΑΕ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α., ΞΕΝΟΔ. ΕΠΙΧ.ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, Σ.Ε.Κ.Ε- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΘΡΑ-ΠΛΑΣΤ-ΜΕΓΑΣΑΚΚΟΙ Α.Β.Ε.Ε., ΔΙΟΛΚΟΣ ΑΕΕΧ, ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ., ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.Ε.Α.Π ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.

    Για τις εταιρίες που έχουν αιτηθεί την εισαγωγή τους στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με την 38/279/29-8-2003 απόφασης της ΕΚ, θα πρέπει να προσκομιστεί επικαιροποιημένο ΕΔ, συνοδευόμενο από τα φύλλα φορολογικού ελέγχου έως και τη χρήση 2002, μέχρι την 29/2/2004. Αν δεν κατατεθεί ΕΔ, σύμφωνα με τα παραπάνω, η αίτηση εισαγωγής πρέπει να υποβληθεί εκ νέου και να συνοδεύεται από επικαιροποιημένο ΕΔ και τα φύλλα φορολογικού ελέγχου.

    Ως επικαιροποιημένος φάκελος, σύμφωνα με την απόφαση 77 του ΔΣ του ΧΑ, θεωρείται αυτός που περιλαμβάνει όλα τα δικαιολογητικά της απόφασης 57 του ΔΣ του ΧΑ, ενημερωτικό δελτίο με τις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης και αντίστοιχο οικονομικό και νομικό έλεγχο, ή εφόσον ο ανάδοχος δεν προτίθεται να διενεργήσει τους αντίστοιχους ελέγχους, να δηλώσει εγγράφως την απόφασή του στο ΧΑ. Σημειώνεται επίσης, ότι από 1/1/2004-28/02/2004, το Ενημερωτικό Δελτίο θεωρείται επικαιροποιημένο, εφόσον περιλαμβάνει τις λογιστικές καταστάσεις 9 μήνου του 2003.

    Οι προγραμματισμένες δημόσιες εγγραφές για το πρώτο δίμηνο του 2004 είναι:

    Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - Ι.ΛΑΠΠΑΣ ΑΤΕ Ημερομηνία Δημόσιας Εγγραφής στο διάστημα από τις 19 έως και τις 21 Ιανουαρίου. Εκτίμηση Εσόδων: 12 εκατ. εuρω, Ανάδοχος: EFG, Παράλληλη Αγορά,

    SPRIDER AE - Ημερομηνία Δημόσιας Εγγραφής στο διάστημα από τις 3 έως και τις 6 Φεβρουαρίου του 2004.Εκτίμηση Εσόδων: 8,5-10,5 εκατ. ευρώ, Ανάδοχος: Alpha, Κύρια Αγορά,

    ΕΛΙΝΟΙΛ ΑΕ - Ημερομηνία Δημόσιας Εγγραφής στο διάστημα από τις 9 έως και τις 12 Φεβρουαρίου του 2004, Εκτίμηση Εσόδων: 9,2 εκατ. ευρώ, Ανάδοχος: ΕΤΕ, Κύρια Αγορά,

    INTRAMET ΑΕ - Ημ. Δημόσιας Εγγραφής στο διήμερο 19 και 20 Φεβρουαρίου του 2004.Εκτίμηση Εσόδων: 15,7 εκατ. ευρώ, Ανάδοχος: Alpha, Κύρια Αγορά,

    ΙΛΥΔΑ ΑΕ - Ημ. Δημόσιας Εγγραφής στο διάστημα από τις 28 έως και τις 30 Ιανουαρίου του 2004.Εκτίμηση Εσόδων: 3 εκ. Euro, Ανάδοχος: EFG Telesis, στη ΝΕΧΑ.

    [12] ΑΥΡΙΟ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (14:12 UTC+2)

    Εκπνέει αύριο η προθεσμία υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων από τους άνεργους νέους πτυχιούχους, για την ένταξή τους στο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας "STAGE Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - ΑΘΗΝΑ 2004".

    Πρόκειται για το πρόγραμμα που υλοποιούν από κοινού η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων και ο ΟΑΕΔ, για την απασχόληση νέων προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε διάφορες δραστηριότητες γύρω από τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Η προθεσμία αφορά στην κάλυψη 333 θέσεων από νέους άνεργους που θα τοποθετηθούν σε διοικητικές και αθλητικές εγκαταστάσεις του ΑΘΗΝΑ 2004 στο νομό Αττικής, από τις οποίες οι 121 θα γίνουν εντός του Ιανουαρίου και θα έχουν διάρκεια εννέα μηνών και οι 212 τον Φεβρουάριο, διάρκειας οκτώ μηνών.

    Επισημαίνεται ότι η πρόσκληση απευθύνεται σε άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ ΤΕΙ , διπλωματούχους ΙΕΚ και απόφοιτους Γενικού, Τεχνικού και Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και απόφοιτους των σχολών του ΟΑΕΔ. Η γνώση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και της αγγλικής γλώσσας θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

    Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στους απασχολούμενους μεικτές αποδοχές 25 ευρώ ημερησίως για τους πτυχιούχους ΑΕΙ ΤΕΙ και 21 ευρώ στις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι απασχολούμενοι θα ασφαλίζονται από τον ΟΑΕΔ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τον κίνδυνο ατυχήματος.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή να είναι έλληνες ομογενείς, να είναι ηλικίας μέχρι 40 ετών (γεννημένοι μετά την 1-1-1963) και να διαθέτουν σε ισχύ δελτίο ανεργίας, ενώ σημειώνεται ότι η αξιολόγηση και η επιλογή των ανέργων θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων σύμφωνα με τα τυπικά τους προσόντα.

    [13] ΕΠΑΝ:ΕΩΣ ΤΙΣ 31/1 ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ"

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (14:06 UTC+2)

    Προθεσμία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου έχουν οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για συμμετοχή στον τέταρτο κύκλο της δράσης «Οργανωτικός εκσυγχρονισμός Πιστοποιηθείτε» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) του Γ΄ ΚΠΣ. Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης.

    Η δράση, προϋπολογισμού 7,12 εκατ. ευρώ, έχει σκοπό να ενισχύσει ΜΜΕ που είναι μεταποιητικές, εμπορικές, παροχής υπηρεσιών ή τουριστικές, στον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό της παραγωγικής διαδικασίας, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών σταθερής ποιότητας με την ανάπτυξη και πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης κατά το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001/2000 και αναβάθμιση υπάρχοντος ή το ΕΛΟΤ 1416 (HACCP) ή το ΕΛΟΤ 1801 (Υγεία και ασφάλεια), με τελικό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την μέριμνα για τον εργαζόμενο και το περιβάλλον.

    Δικαιούχοι του προγράμματος είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 35.220.000 ευρώ, λειτουργούν τουλάχιστον δύο έτη και πληρούν το κριτήριο της ανεξαρτησίας σύμφωνα με την Σύσταση 96/280/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων κύκλων του «Πιστοποιηθείτε» (2001-2002), εντάχθηκαν 1521 επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ.

    Το Πρόγραμμα προβλέπει ανώτατο όριο επιχορηγούμενου προϋπολογισμού τα 52.600 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση των έργων που θα ενταχθούν φτάνει μέχρι και το 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

    [14] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 4/1 ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΛΕΧΟΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 2004 (13:40 UTC+2)

    Στη κοινότητα Λεχόβου, του νομού Φλώρινας, θα διεξαχθεί στο διάστημα από τις 4 έως και τις 6 Ιανουαρίου το τουρνουά πινγκ πονγκ εφήβων- νεανίδων, παίδων-κορασίδων με την επωνυμία «Ανοικτό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λεχόβου 2004».

    Το τουρνουά διοργανώνουν από κοινού η Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και η Τοπική της Επιτροπή Μακεδονίας-Θράκης και σκοπό έχει αφενός την προβολή και διαφήμιση του πινγκ πονγκ στην επαρχία με τη συμμετοχή των καλύτερων ονομάτων ανά κατηγορία και αφετέρου τη διεξαγωγή όσο γίνεται περισσότερων παιχνιδιών για τους μικρούς σε ηλικία αθλητές, που πάντα έχουν ανάγκη τέτοιες διοργανώσεις.

    Εχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 80 αθλητές και αθλήτριες από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Μυτιλήνη. Το τουρνουά περιλαμβάνει μόνο το αγώνισμα του απλού και οι νεάνιδες αναμένεται να σχηματίσουν κοινό γκρουπ με τις κορασίδες, επειδή δεν έχουν πολλές συμμετοχές.

    Με εξαίρεση τους τρεις διεθνείς εφήβους του Ο.Α. Χανίων Μουτσάκη, Μαλλινάκη

    και Σγουρομάλλη, στο τουρνουά θα πάρουν μέρος όλα τα κορυφαία ονόματα των τεσσάρων κατηγοριών.

    Μεταξύ άλλων, θα αγωνιστούν, στους νέους ο Μάκρας (Ολυμπιακός), ο Κεσκίνογλου (Πέρα Αθηνών) και ο Κιούφης (Π.Κ.Δ.Ταύρου), στις νεάνιδες η Εξάρχου (ΔΑΟ Ταύρου) και η Γεωργοπούλου (Πέρα Αθηνών), στους παίδες ο Τσεγγενές (Παγώνα Πάτρας), ο Μανουσόφ (Πρόοδος), ο Χατζόγλου (ΔΑΟ Ταύρου) και ο Κανάσης (Πρόοδος) και στις κορασίδες η Παπαδάκη (Α.Ο. Πεύκης), η Χριστοφοράκη (Φοίνιξ Αγίας Σοφίας) και η Καλογηρά (Ο.Φ.Ν. Ιωνίας).

    [15] ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (12:39 UTC+2)

    Η Εθνική ανδρών του βόλεϊ η χρονιά που πέρασε, εμφάνισε διπλό πρόσωπο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σημείωσε μια επιτυχία αλλά και μια... αποτυχία. Η επιτυχία έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στα προημιτελικά του Γουρλντ Λιγκ καταλαμβάνοντας την 8η θέση.

    Η χώρα μας έφτασε μια ανάσα από τα ημιτελικά αλλά η ήττα από την Τσεχία στο καθοριστικό παιχνίδι με 3- 1 και η ήττα με το ίδιο σκορ και από τη Σερβία έφερε την εθνική μας στην 8η θέση του κόσμου.

    Αντίθετα με την εικόνα στο Γουρλντ Λιγκ άσχημα εξελίχθηκαν τα πράγματα στο ευρωπαϊκό της Γερμανίας, καθώς η κούραση από τα ταξίδια του καλοκαιριού αλλά και τα λάθη, καθώς και η έλλειψη ψυχραιμίας στα κρίσιμα παιχνίδια, οδήγησαν σε μια απογοητευτική παρουσία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σημείωσε μόνο μία νίκη επί της Βουλγαρίας με 3-1 ενώ αντίστοιχα ηττήθηκε από τις Πολωνία (3-0), Ολλανδία (3-2), Σερβία (3-0), Ρωσία (3-2).

    Ετσι είπε νωρίς νωρίς το αντίο παίρνοντας συνολικά την 11η θέση στη γενική κατάταξη. Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχτηκε η Ιταλία του γνωστού μας Τζιάν Πάολο Μοντάλι που νίκησε τη Γαλλία με 3-2.

    [16] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (12:38 UTC+2)

    Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν οι ελληνικές ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα που συμμετείχαν φέτος. Ας δούμε αναλυτικά

    ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο Αρης κυπελλούχος

    Μπορεί η διοργάνωση του Τσάμπιονς Καπ έτσι όπως είναι τα πράγματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ να μην είχε την αίγλη ανάλογων διοργανώσεων στο παρελθόν, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μειώνεται η επιτυχία του Αρη που κατάφερε να στεφθεί Κυπελλούχος στο Τσάμπιονς Καπ της ΦΙΜΠΑ. Οι «κίτρινοι» σε ένα συναρπαστικό τελικό κέρδισαν την πολωνική Προκόμ Τρεφλ με 84-83 κατακτώντας συνολικά τον 20ό τίτλο στην ιστορία τους.

    ΠΟΛΟ: Στον.. αφρό οι γοργόνες

    Δυο γυναικείες ομάδες ήταν αυτές που πρόσφεραν τις σημαντικότερες επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο στο χώρο της υδατοσφαίρισης. Η Γλυφάδα για δεύτερη φορά στην ιστορία της κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ η Βουλιαγμένη κατέκτησε το ευρωπαϊκό τρόπαιο «Λεν Τρόφι». Σημαντική παρουσία είχε και η ανδρική ομάδα του Εθνικού που έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του «Λεν Τρόφι».

    ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Ξεχώρισε ο Φίλιππος

    Η ομάδα του Φίλιππου Βέροιας κατόρθωσε να φθάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αήττητη, όπου διεκδίκησε με αξιώσεις την πρόκρισή της στην επόμενη φάση αλλά δεν κατάφερε να την πάρει. Από γυναικείας πλευράς ξεχώρισε η πορεία του Θριάμβου Πατρών που έφθασε μέχρι τους προημιτελικούς του Τσάλεντζ Καπ.

    ΒΟΛΕΪ: Η οκτάδα την τιμητική της

    Δυο προκρίσεις σε προημιτελικούς είχαμε από συλλογικής πλευράς τη χρονιά που πέρασε για το ελληνικό βόλεϊ. Ο Παναθηναϊκός έφθασε μέχρι τους οκτώ του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας ανδρών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη γυναικεία ομάδα του Πανελληνίου στο Κύπελλο «Τοπ Τιμς».

    [17] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (12:37 UTC+2)

    Μια από τις πιο σημαντικές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης γράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι στις πισίνες της Βαρκελώνης. Η Εθνική ανδρών κατέλαβε την 4η θέση στον κόσμο, συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην πόλη της Καταλωνίας, θέση που δεν είχε ξαναπάρει ποτέ μέχρι σήμερα.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποίησε σπουδαία πορεία, συγκαταλέγοντας στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες επί των λεγόμενων «ισχυρών» ομάδων του χώρου και εάν φαινόταν λίγο πιο προσεκτική σε κρίσιμα σημεία, ίσως να είχε φθάσει ακόμα ψηλότερα.

    Η χώρα μας δεν ξεκίνησε καλά στον όμιλο των προκριματικών, αφού υπέστη δυο ήττες από Γερμανία με 9-7 και Ιταλία 10-5, ενώ σημείωσε μόνο μια νίκη επί της Κίνας με 17-2. Αυτό δυσκόλεψε την αποστολή της για τη συνέχεια, αφού ήρθε αντιμέτωπη με τη Ρωσία. Ομως εκεί οι παίκτες του Σάντρο Καμπάνια άρχισαν να μεταμορφώνονται προς το καλύτερο. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, με δυο παρατάσεις, επικράτησαν των Ρώσων με 15-14. Δυο μέρες μετά ήρθε μια ακόμη σημαντική επιτυχία, καθώς κόντρα στις ΗΠΑ η Εθνική μας νίκησε 4-2, παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε του Ούγγρους τους οποίους δυσκόλεψε αρκετά. Παρ' όλα αυτά η εμπειρία των μαγυάρων τους έδωσε τη νίκη με 9-8 και το εισιτήριο για τον τελικό. Επηρεασμένη από το αποτέλεσμα του ημιτελικού η Εθνική μας ηττήθηκε από τη Σερβία/Μαυροβούνιο με 5-4, μένοντας τελικά στην 4η θέση.

    Την πρώτη θέση στον κόσμο πήρε η Ουγγαρία, μετά από 30 χρόνια, νικώντας στον τελικό την Ιταλία με 11-9, στην παράταση.

    Ενατες οι γυναίκες

    Αντίθετα με τους άνδρες, οι γυναίκες στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν κατάφεραν να διακριθούν, καθώς βρέθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Στους αγώνες των ομίλων υπέστησαν δυο ήττες από ΗΠΑ με 10-7 και Γερμανία με 10-8, ενώ κατάφεραν να νικήσουν μόνο τη Γαλλία με 7-1. Ακολούθησε η ήττα από την Ιταλία με 8-5, ενώ η νίκη επί της Βραζιλίας με 14-4 τους έδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Εκεί αντιμετώπησαν τις Γερμανίδες, τις οποίες νίκησαν με 3-1 παίρνοντας τελικά την 9η θέση και μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα τους στην πρεμιέρα. Την πρώτη θέση πήραν οι ΗΠΑ που νίκησαν 8-6 την Ιταλία.

    [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ "ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ" Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΟΥΔΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

    Γενεύη, 1 Ιανουαρίου 2004 (14:31 UTC+2)

    Αποκαθίστανται βάσει νόμου, που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, οι Ελβετοί που βοήθησαν τους εβραίους πρόσφυγες και τιμωρήθηκαν εξ ονόματος της ελβετικής ουδετερότητας.

    Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, από σήμερα τα άτομα που καταδικάστηκαν επειδή βοήθησαν θύματα του ναζισμού, μπορούν να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης των καταδικαστικών αποφάσεων.     

    Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος δεν προβλέπει πάντως αποζημιώσεις για τις υλικές ή ηθικές ζημιές που υπέστησαν. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελβετία δέχθηκε γύρω στους 300.000 πρόσφυγες από τις ευρωπαϊκές χώρες που τελούσαν υπό ναζιστική κατοχή, αλλά απέλασε και περίπου 20.000, στην πλειοψηφία τους Εβραίους.

    [19] ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 1 Ιανουαρίου 2004 (13:52 UTC+2)

    Από τις 5 Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο αμερικανικό πρόγραμμα US-VISIT, που θα υποχρεώνει τους ξένους οι οποίοι εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος να υποβάλλονται σε έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων και να φωτογραφίζονται, ώστε να διαπιστώνεται επιτόπου μέσα από τράπεζα πληροφοριών εάν έχουν μεταξύ άλλων, ποινικό μητρώο και εάν εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται κατά την αναχώρησή τους από τις ΗΠΑ, ως πρόσθετο μέτρο ασφάλειας, και αυτό για να διακριβώνεται αν συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που επέβαλε η βίζα του ή ενεπλάκη σε κάτι ύποπτο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.

    Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα αφορά όλους τους ξένους επισκέπτες, με εξαίρεση τους πολίτες 28 χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, που ήδη μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για 90 ημέρες χωρίς βίζα. Σε αυτήν την κατηγορία δεν ανήκουν οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να κάνουν αίτηση για βίζα, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υποχρεώνονται σε δακτυλοσκοπία, την οποία μάλιστα πληρώνουν.

    [20] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΜ

    Μπάμ, 1 Ιανουαρίου 2004 (13:35 UTC+2)

    Ζωντανό ανέσυραν από τα ερείπια της πόλης Μπαμ έναν 27χρονο άνδρα ιρανοί διασώστες, έξι ημέρες ύστερα από τον σεισμό που κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Ο "τυχερός" 27χρονος, βρέθηκε από τους άνδρες της Ερυθράς Ημισελήνου στα ερείπια του σπιτιού του, κάτω από μία ντουλάπα, που πιθανώς και τού έσωσε τη ζωή, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ. Με βάση το τηλεγράφημα, το τελευταίο 48ωρο ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια άλλοι πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία 80χρονη.   

    Στην Τεχεράνη, οι σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι το μέγεθος του σεισμού που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ήταν 6,8 Ρίχτερ, και όχι 6,3 όπως είχε μετρηθεί αρχικώς.

    Επισημαίνεται ότι το απόγευμα μεταβαίνει στην περιοχή ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος θα παραστεί σε δέηση για τους νεκρούς του Εγκέλαδου, που οι αρχές πιστεύουν ότι θα φθάσουν τους 50.000.

    Στο μεταξύ, ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν προσωρινά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράν για να καταστεί εφικτή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της πόλης Μπαμ είναι ''μία θετική ένδειξη εκ μέρους των Αμερικανών ύστερα από αρκετούς μήνες''.

    Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι οι

    Ηνωμένες Πολιτείες αίρουν μέρος των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει σε βάρος του Ιράν, ώστε να διευκολυνθεί η αποστολή αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα αυτή, μετά τον τρομακτικό σεισμό στην περιοχή του Μπαμ.

    [21] Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2007

    Ισλαμαμπάντ, 1 Ιανουαρίου 2004 (13:24 UTC+2)

    Την ψήφο εμπιστοσύνης των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου και τεσσάρων περιφερειακών αντιπροσωπειών, εξασφάλισε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Πληροφόρησης στο Ισλαμαμπάντ.

    Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, ο πακιστανός υπουργός ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μουσάραφ ''κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, εξασφαλίζοντας άνω του 60% των ψήφων''.

    Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο Μουσάραφ, που ανήλθε στην εξουσία το 1999 με πραξικόπημα, θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι και το 2007.

    [22] ΜΑΧΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΜΕ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 1 Ιανουαρίου 2004 (13:20 UTC+2)

    Στους 14 ανέρχονται οι ισλαμιστές αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχες που έγιναν στα ανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, ενώ άλλοι τρεις στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης τραυματίσθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    Δύο από τους στρατιώτες που τραυματίσθηκαν επέστρεψαν στις μονάδες τους μετά τις πρώτες βοήθειες, ενώ ο τρίτος νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο εκτός κινδύνου, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, μία περίπολος δέχθηκε επίθεση περίπου οκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά της βάσης στο Σκιν και ακολούθησε μάχη, ενώ στην περιοχή έσπευσαν ελικόπτερα για να καλύψουν τους άνδρες της πολυεθνικής δύναμης.

       

    [23] ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 2004 (13:48 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Η ανθρωπωδία» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, θα παρουσιάσει στις 9 Ιανουαρίου 2004 και ώρα 8 το βράδυ, στον IANO, ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης.

    Για το βιβλίο, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2003, θα μιλήσουν οι: Πέτρος Μαρτινίδης, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. και συγγραφέας, Βασίλης Παπαβασιλείου, συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Baxjo της Σουηδίας και ο Τάσος Χατζητάτσης, συγγραφέας.

    Το βιβλίο πραγματεύεται τη διαδρομή ενός ανθρώπου που αποφασίζει ένα πρωί να βγει από το δωμάτιό του για να επανορθώσει ένα λάθος του, για το οποίο ο ίδιος τιμώρησε τον εαυτό του με χίλια χρόνια απόλυτου εγκλεισμού.

    Στο μεταξύ, στις 15 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης, θα παρουσιάσει το βιβλίο του "Με την πνοή του ανέμου" από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Καθώς τα γεγονότα εκτυλίσσονται ραγδαία, η κεντρική ηρωίδα θα έχει την ευκαιρία να σκεφτεί πόσο άδικο είναι, όταν φτάσει κανείς στο τέλος της διαδρομής να γυρίζει πίσω και να βλέπει τις ομορφιές της ζωής που δεν έγιναν ποτέ δικές του, επειδή ακολούθησε λάθος δρόμο. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Φαίδων Γιαγκόζης

    [24] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 2004 (13:43 UTC+2)

    Τρεις νέες παραστάσεις και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσουν εντός του τρέοχντος μήνα σε δύο σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι παραστάσεις άλλων πέντε παραγωγών που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα.

    Ειδικότερα, στο διάστημα απο τις 7 έως και τις 11 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. «Equus» «Ιππέας», σε χορογραφία της Aμάλιας Μπέννετ, σκηνικά της Κέννυ Μακ Λέλαν, κοστούμια της Νατάσσας Δημητρίου, μουσική επιμέλεια του Δημοσθένη Γρίβα, και φωτισμούς του Θοδωρή Καραπίντσιου. Ερμηνεύουν οι: Μαρλέν Βερσιούρεν, Παναγιώτης Κοντονής, Γιάννης Μάρτος, Σάββας Μπαλτζής, Δήμητρα Χαραλάμπους, Πένυ Χριστοπούλου.

    Στις 23 Ιανουαρίου θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η παράσταση «Αρκαδία» του Τομ Στόπαρντ, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, τα σκηνικά του Γιώργου Σουγλίδη, τα κοστούμια επιμελήθηκε η Φωτεινή Δήμου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, ενώ η μουσική επιμέλεια είναι του Κώστα Σουρβάνου. Παίζουν, με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Εραττώ Πίσση, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Δημήτρης Καρέλλης, Κωνσταντίνος Δανίκας, Γιώργος Ντουμούζης, Στέλλα Καζάζη, Χρήστος Γεωργίου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κλαίρη Χριστοπούλου, Φίλιππος Σοφιανός, Γιώργος Ρούφας, Βασίλης Παπαδημητρίου.

    Επίσης, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών θα ανεβεί από τα τέλη Ιανουαρίου η παράσταση «Η Μοιρασιά του Διαβόλου» του Φαμπρίς Μελκιό, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Σεβαστίκογλου και μετάφραση της Μαρίας Ευστρατιάδη. Τα σκηνικά κοστούμια είναι της Κένυ Μακ Λέλαν, η μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου, την κίνηση επιμελείται η Αμάλια Μπένετ. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Κατερίνα Πετσατώδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αμαλία Γκούμα, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Καύκας, Δήμητρα Λαρετζάκη, Θόδωρος Οικονομίδης, ’ρης Τσαμπαλίκας.

    Εντός τους τρέχοντος μήνα ξεκινά, για τρίτη συνεχή χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Θ.Β.Ε. «Σας έχουμε στην μπούκα», σε επιμέλεια-σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα, Ράναι Υφαντίδου, Χριστίνα Χατζηβασιλείου.

    Οι παραγωγές που θα συνεχίσουν τις παραστάσεις τους και τον Ιανουάριο είναι: «Πλατόνoφ» του ’ντον Παύλοβιτς Τσέχοφ στο Βασιλικό θέατρο, «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», του Ευγένιου Ο'Νηλ στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, «Ο Οίκος του Μπάτλερ /με αφορμή τον Ιππόλυτο» («Living Quarters»), του Μπράιαν Φρίελ στο Mικρό θέατρο της Μ. Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, «Τρεις Υψηλές Γυναίκες», του Έντουαρντ ’λμπη μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ, στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.

    Επίσης, σε συμπαραγωγή με το Νέο Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται στο Θέατρο «Σοφούλη» «Το Κοντραμπάσο» του Πάτρικ Ζίσκιντ, με τον Κώστα Γακίδη.

    Συνεχίζεται, για δεύτερη φορά, το πρόγραμμα του Κ.Θ.Β.Ε. «Σερφάροντας στο Κ.Θ.Β.Ε., www.ntng.gr», το οποίο παρουσιάζεται στις τάξεις των σχολείων. Η σκηνοθετική επιμέλεια - επιλογή κειμένων είναι του Νίκου Βουδούρη, η επιμέλεια των κειμένων της Ανέτας Λιάπτση. Παίζουν: Δήμος Κουτρούλης, Στέλλα Σμουλιώτη, Ανέτα Λιάπτση, Ανδριάνα Χαλκίδη.

    [25] ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 2004 (12:40 UTC+2)

    Τα ωραιότερα Σμυρναίικα έθιμα της Πρωτοχρονιάς, καθώς και τα τραγούδια που τα συνόδευαν, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ακροατές από την εκπομπή «Σμυρναίικη Πρωτοχρονιά».

    Οδηγοί στο μουσικό αυτό ταξίδι θα είναι η Δόμνα Σαμίου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Αγάθων Ιακωβίδης, η Σοφίας Παπάζογλου και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τους συνοδεύει η νεοσύστατη ορχήστρα της Θεσσαλονίκης «Αιγιαλεία». Η «Εγγλεζίτσα», ο «Αραμπάς», ο «Μπαρμπαγιαννακάκης», η «Γεωργίτσα», το «Μανάκι», είναι μερικά από τ' αξέχαστα τραγούδια που θ' ακουστούν. Την εκπομπή παρουσιάζουν ο Νίκος Βολωνάκης και ο Πάνος Σαββόπουλος. (ΕΤ-3 22.30)

    [26] Ο Α. ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (12:31 UTC+2)

    Για τη "μορφή και την ιδεολογία στο έργο του Γιάννη Ρίτσου" θα μιλήσει τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, ο πεζογράφος και δοκιμιογράφος ’ρης Μαραγκόπουλος.

    Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "ματιές στη νεότερη ελληνική ποίηση" (1930-1960) που διοργανώνει το Σπουδαστήριο νεοελληνικής ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος, σε συνεργασία με το πνευματικό κέντρο του Δήμου Ιωνίας, τον Ιωνικό Σύνδεσμο και την Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας. Τόπος της ομιλίας η αίθουσα του Ιωνικού Συνδέσμου (Ηρακλείου 251 και Τσουροκτσόγλου 1). Η είσοδος για το κοινό ελεύθερη.

    [27] ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2004 (12:30 UTC+2)

    Μεγάλο στοίχημα για την ελληνική τηλεόραση είναι η παραγωγή και η μετάδοση της Ολυμπιάδας του 2004, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η ΕΡΤ. Σε συνεργασία με την Athens Olympic Broadcasting (ΑΟΒ) θα καλύψει όλες τις εκδηλώσεις και τα αθλήματα που θα μεταδοθούν σε όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων του κόσμου: περίπου 3.800 ώρες ζωντανού τηλεοπτικού προγράμματος θα καλύπτεται από 1.500 αθλητικούς σχολιαστές, ενώ θα χρησιμοποιηθούν περί τις 1.000 κάμερες για τη μετάδοση του προγράμματος από 100 κανάλια που έχουν τα σχετικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

    Το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο στο Μαρούσι, απ' όπου το τηλεοπτικό σήμα θα εκπέμπεται σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται υπό κατασκευή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 2 January 2004 - 21:05:35 UTC