Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
  • [02] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙ
  • [03] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Κ.ΣΗΜΙΤΗ - ΤΖ.ΜΠΟΥΣ
  • [04] ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟ 2004 ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΟ ΧΑ
  • [05] ΝΕΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΠΤΗΣΗΣ ΤΗΣ BRITISH AIRWAYS ΓΙΑ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [07] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
  • [08] ΥΠΕΘΑ: ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [09] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Η Ν.Δ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ
  • [10] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ
  • [11] ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • [12] ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΕ
  • [14] ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • [15] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΪΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ
  • [17] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
  • [19] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΖΕΡ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [20] ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ ΚΑΙ ΜΟΥΤΟΛΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ 2003 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ AIPS
  • [21] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ
  • [22] ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΓΑΡΠΟΖΗΣ
  • [23] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [24] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [25] ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [26] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ WALL STREET ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ 2004
  • [27] ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ SAARC
  • [28] ΙΝΔΙΑ: ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"
  • [30] ΗΜΕΡΕΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [31] "EQUUS" - "ΙΠΠΕΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
  • [32] Ο Ε.ΤΡΙΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

  • [01] ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Ανήμερα των Θεοφανίων αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την επομένη, Τετάρτη 7 Ιανουαρίου.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα έχει ανήμερα των Φώτων, στις 13:00, συνεργασία με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, ενώ την ίδια ημέρα, στις 19:00, ο κ Σημίτης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση στην οικία του με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Την επομένη, στις 10:00, ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον οποίο θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του, ενώ μια ώρα αργότερα θα συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης- υπολογίζεται γύρω στις 13:00- 13:30- ο κ. Σημίτης θα ανακοινώσει δημόσια τις αποφάσεις του.

    [02] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2004 (13:00 UTC+2)

    Ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής συνιστούν οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στο ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψη του στον οικισμό τσιγγάνων «Αγία Σοφία» της Θεσσαλονίκης.

    Χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου συνυπεύθυνο της πολιτικής της οκταετίας του Κώστα Σημίτη και παρομοίασε την ανάδειξη του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ως «αλλαγή κουστουμιού από την κυβερνητική γκαρνταρόμπα για τις ανάγκες των προεκλογικών παραστάσεων».

    Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς δεν θα επηρεαστούν από το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, είπε ενώ για τον ΣΥΝ βεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

    Η δήλωση του κ. Κωνσταντόπουλου έχει ως εξής:

    «Θεωρώ ότι οι εξελίξεις έτσι όπως διαμορφώνονται αποτελούν ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Άσκησα έντονη προγραμματική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη, τα σημερινά γεγονότα δικαιώνουν αυτή την προγραμματική αντιπολίτευση.

    Κριτήριο μας θα είναι πάντοτε η πολιτική ουσία, το περιεχόμενο της πολιτικής, οι προγραμματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Με αυτή την πολιτική θα πορευτούμε και στο μέλλον.

    Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ότι οι διαδικασίες οι οποίες συντελούνται είναι πρωτοφανείς, είναι καινοφανείς, νέου τύπου διαδικασίες. Οι συνυπεύθυνοι της οκταετίας του κ. Σημίτη αλλάζουν κουστούμια από την κυβερνητική γκαρνταρόμπα για τις ανάγκες των προεκλογικών παραστάσεων. Αυτό δεν είναι προοδευτικός εκσυγχρονισμός. Αυτό είναι το παλιό, γνωστό μακιγιάζ του παλαιοκομματισμού. Είναι φανερό ότι ο μέχρι και σήμερα καταλληλότερος για πρωθυπουργός κατά τις δημοσκοπήσεις δραπετεύει από τη σκηνή για να μην λογοδοτήσει και πάλι κατά τις δημοσκοπήσεις υποδεικνύεται ο καταλληλότερος διάδοχος του. Αναρωτιέμαι ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τις δημοκρατικές διαδικασίες.

    Ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τη δημοκρατική αυτονομία του πολιτικού μας συστήματος. Σε αυτό το σκηνικό δεν χωράνε οι νέοι και οι νέες του 21ου αιώνα. Δεν χωράνε οι προοδευτικοί πολίτες που δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως κομπάρσοι. Όταν όλα γύρω μας αλλάζουν και πολλά πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα, το πολιτικό μας σύστημα δυστυχώς γυρνάει πίσω και αναβιώνει ένα σκηνικό της δεκαετίας του ΄60 και του ΄70. Βεβαίως δεν γίνεται καμιά συζήτηση για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, για τις προγραμματικές λύσεις μιας διαφορετικής πολιτικής που χρειάζεται ο τόπος. Κυριαρχεί ο βυζαντινισμός και η παραπολιτική της διαδοχολογίας και των παρασκηνίων.

    Είναι φανερό ότι απέναντι σε αυτό το κλίμα που αλλοτριώνει τα πάντα χρειάζεται μια αποφασιστική απάντηση. Και αποφασιστικής σημασίας παράγοντας είναι η ενωτική ριζοσπαστική παρέμβαση της ανανεωτικής Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας. Για αν στηριχτεί ένας διαφορετικός τρόπος άσκησης της πολιτικής, για να στηριχτεί μια διαφορετική προγραμματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, για να επιδιωχθούν διαφορετικοί συσχετισμοί. Την ώρα που το πολιτικό μας σύστημα αλλοτριώνεται ακόμα περισσότερο και μεταλλάσσεται σε μια τηλεοπτική δημοκρατία που επιδιώκει την κοινωνία του θεάματος και όχι την κοινωνία των πολιτών, η ενωτική ριζοσπαστική παρέμβαση της ανανεωτικής Αριστεράς είναι η απάντηση. Η ώρα της Αριστεράς είναι τώρα και για την ανανέωση και για την αντίσταση. Στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στο δικομματισμό και στα εξωθεσμικά κέντρα».

    Σε ερώτηση αν το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, απάντησε:»Ο ΣΥΝ ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση και με βάση την προγραμματική αντιπολίτευση θα συνεχίσουμε την πορεία μας. Άλλωστε, όπως είπε και ο κ. Σημίτης, όλοι οι πρωταγωνιστές των κυβερνήσεων του είναι συνυπεύθυνοι για αυτή την πολιτική η οποία μεγαλώνει τη δυσφορία και την απογοήτευση του κόσμου. Ποια σχέση έχουν οι αριστεροί προοδευτικοί πολίτες, οι νέοι, αυτοί που ψήφισαν ακόμη και στις εκλογές του 2000 ΠΑΣΟΚ, με όλα αυτά που συμβαίνουν;»

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσφερε δώρα στον βαφτισιμιό του Μανώλη και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των 2.500 τσιγγάνων που ζουν στον οικισμό. Στην επίσκεψη τον συνόδευσαν η βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάσος και Ανδρέας Κουράκης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Τάσος Κανταράς κι άλλα στελέχη.

    Αμέσως μετά την επίσκεψη ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε:

    «Εύχομαι για το 2004 περισσότερη ανθρωπιά, λιγότεροι αποκλεισμοί, περισσότερη αλληλεγγύη, λιγότερη αδιαφορία. Ιδίως προς εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκη, διότι είναι αδύναμοι, διότι έχουν σπρωχθεί στο περιθώριο, γιατί αντιμετωπίζουν με άνισους όρους και την καθημερινότητα και την προοπτική. Ιδιαίτερα αυτά τα νέα παιδιά διακόσια από τα οποία δεν πηγαίνουν ούτε καν στο δημοτικό σχολείο και τα υπόλοιπα που αναγκάζονται κάτω από δυσμενείς συνθήκες να βρουν το δρόμο τους για το μέλλον. Ο ΣΥΝ θέλει να βάλει σε προτεραιότητα την πολιτική της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε μια περίοδο που τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και απλώνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια διαρκώς για περισσότερους».

    Και φέτος η επίσκεψη μας εδώ έχει αυτό τον ιδιαίτερο συμβολισμό. Στο πρόσωπο του μικρού Μανώλη η ανάγκη για ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας, προκειμένου και αυτοί οι άνθρωποι να βρουν καλύτερη προοπτική και ουσιαστική ένταξη στην κοινωνία μας».

    [03] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Κ.ΣΗΜΙΤΗ - ΤΖ.ΜΠΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (13:07 UTC+2)

    Επικοινωνία, μέσω επιστολών, με τον Aμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο κ.Μπους εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίλυση του Kυπριακού, ενώ στην απάντησή του ο κ.Σημίτης υπογραμμίζει ότι η διάθεση της Ελλάδας για διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν είναι δεδομένη. Επίσης, υποστηρίζει πως το 2004 αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο λόγω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ.Μπους απέστειλε στις 26 Δεκεμβρίου 2003 προς τον κ.Σημίτη την ακόλουθη επιστολή: «Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ, ο επερχόμενος χρόνος πρόκειται να είναι ιστορικής σημασίας για την Κύπρο, καθώς πραγματοποιούνται οι φιλοδοξίες της για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΗΠΑ πιστεύουν, εδώ και καιρό, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών στο νησί, αλλά και των συμφερόντων ασφαλείας της Ελλάδος και της Τουρκίας. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιτευχθεί επίλυση, ούτως ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο αυτό να κλείσει».

    «Μετά τις εκλογές στη βόρεια Κύπρο, τα μέρη θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Ο Γενικός Γραμματέας προσφέρθηκε να επαναδραστηριοποιηθεί στη διαδικασία επίλυσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλα τα μέρη θα δηλώσουν την πολιτική τους βούληση να οριστικοποιήσουν το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και να το θέσουν σε δημοψηφίσματα σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Σας παροτρύνω να ακολουθήσετε άμεσα αυτήν την προσέγγιση, την οποία έχει ομόφωνα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και σας ζητώ να ενθαρρύνετε τον Πρόεδρο κ.Παπαδόπουλο να πράξει το ίδιο. Εκτιμώ τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του προέδρου Παπαδόπουλου για την πρόθεσή του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τώρα είναι η στιγμή για δράση».

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν σθεναρά τις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούσαν στην επίλυση του Κυπριακού πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2002 και στη Χάγη την περασμένη άνοιξη. Θα παραμείνουμε ενεργά δραστηριοποιημένοι, θα εξαρτηθεί όμως από τους ηγέτες, ιδιαίτερα τους ηγέτες του νησιού, να επιτύχουν μια συνολική και μόνιμη συμφωνία. Συνεργαζόμενοι, μπορούμε να γράψουμε ιστορία που θα ωφελήσει την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την Τουρκία και όλη τη διεθνή κοινότητα».

    Ο κ.Σημίτης απάντησε σήμερα στην επιστολή του Αμερικανού προέδρου. Η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Τζορτζ Μπους έχει ως εξής: «Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 26ης Δεκεμβρίου και για το σταθερό ενδιαφέρον σας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η επικείμενη ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αδιαμφισβήτητα δημιούργησε μια νέα δυναμική προς την κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης. Η κυβέρνησή μου έχει καλωσορίσει την επιθυμία, που πρόσφατα εκφράστηκε από την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, για λύση του κυπριακού προβλήματος και υπέρ των ωφελημάτων της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πιέσεις τις οποίες αντιμετώπισαν, προκειμένου να υποστηρίξουν το υπάρχον status quo».

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα ζητήσει από τα εμπλεκόμενα μέρη και ειδικότερα από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να υποστηρίξουν σθεναρά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των προτάσεών του. Έχει επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη για μια συνολική διευθέτηση σύμφωνη προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα τύχει διαπραγμάτευσης επί τη βάσει των αναλυτικών προτάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια διευθέτηση και η ένταξη μιας επανενωμένης νήσου στην Ένωση θα επιτρέψει σε όλους του Κυπρίους να μοιρασθούν ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας».

    «Οπως ορθώς και εσείς επισημαίνετε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει καταστήσει απόλυτα σαφή την ετοιμότητά του να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, οποτεδήποτε ο κ.Ανάν το κρίνει σκόπιμο. Ατυχώς, πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί μέχρι σήμερα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της απροθυμίας του να εμπλακεί σε ουσιαστικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης και εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής θέλησης από πλευράς της Αγκυρας να ασκήσει την πίεση που απαιτείται, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Συμμερίζομαι πλήρως την άποψή σας ότι ο επερχόμενος χρόνος αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο. Η κυβέρνησή μου έχει πλήρη συνείδηση της σημασίας του να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της νήσου και των θετικών επιπτώσεων που κάτι τέτοιο θα είχε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Θα εξακολουθήσουμε να μην φειδώμεθα προσπαθειών για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Με χαρά διαπιστώνω ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να παραμείνουν ενεργά εντεταγμένες σε αυτήν την προσπάθεια. Δεχθείτε παρακαλώ, κύριε πρόεδρε, τις καλύτερες ευχές μου για το νέο έτος», καταλήγει η επιστολή του κ.Σημίτη.

    [04] ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟ 2004 ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το 2004 ο γενικός δείκτης τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, προϊδεάζοντας το επενδυτικό κοινό για το τι μέλλει γενέσθαι στην τρέχουσα ολυμπιακή χρονιά.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη της τάξης του 2,21%, πραγματοποίησε άλμα στο επίπεδο των 2.313,64 μονάδων. Το φράγμα των 2.300 μονάδων το είχε διασπάσει, τελευταία φορά, ο Γ.Δ. πριν από τέσσερις μήνες.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, ήταν η διστακτικότητα στην εκκίνηση των συναλλαγών, το μεγάλος εύρος τιμών στο οποίο κινήθηκε ο Γ.Δ. - στην περιοχή μεταξύ των 2.259,29 και 2.316,49 μονάδων -, το θετικότατο ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, αλλά και η εκρηκτική άνοδος στους κλάδους που απαρτίζουν την Περιφέρεια.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε ικανοποιητικό επίπεδο έφθασε, τελικά, ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και διαμορφώθηκε στο ποσό των 151,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12.536.000,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων.

    Ανοδική πορεία ακολούθησε η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 311, έναντι μόλις 24 πτωτικών και 47 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (17,77%), ΛΑΝΑΚΑΜ (17,42%), ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (17,21%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (16,87%) και ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (16,83%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι ΕΡΓΑΣ (8,75%) και ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ (7,85%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Με ρυθμό άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων έτρεξαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με το Small Cap 80 της μικρής να πραγματοποιεί το εντυπωσιακότερο ανοδικό άλμα, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 4,30%.

    Με ταχύ "βηματισμό" της τάξης του 3,37% ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης βρέθηκε στη 2η θέση και ακολούθησε ο FTSE/ASE 140 με 2,47%, ενώ με το βραδύτερο ρυθμό έτρεξε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips με 2,08%, εμφανίζοντας σταθερή πορεία και έχοντας λειτουργήσει αρκετές φορές ως σωσίβιο για την ελληνική κεφαλαιαγορά, στη διάρκεια του 2003.

    Αισθητή άνοδο, υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας παρουσίασαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 2,30% και το δε δεύτερο να τρέχει με ρυθμό 1,87%.

    Μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον κλάδο των τραπεζών, υψηλή άνοδο εμφάνισαν οι ΑΤΤΙΚΗΣ (5,87%), ΚΥΠΡΟΥ (4,07%), ΕΓΝΑΤΙΑ (3,92%), ALPHA BANK (2,92%), EFG και Πειραιώς (αμφότερες 2,07%), ΕΘΝΙΚΗΣ (2,03%) και της Εμπορικής (1,41%).

    Τα κέρδη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, αντανακλώνται στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ-ΝΕΤ (9,57%), ΟΤΕ (3,82%) και της Forthnet (2,92%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση και οι περισσότεροι κλαδικοί και επιμέρους δείκτες (οι 21 από τους 22), με εξαίρεση εκείνον των διυλιστηρίων, ο οποίος και υποχώρησε οριακά σε ποσοστό της τάξης του 0,08%.

    Θεαματική άνοδο της τάξης του 9,98% εμφάνισε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές των εταιριών ΔΟΛ (15,18%), ΛΥΜΠΕΡΗ (13,33%), ΙΜΑΚΟ (11,76%) και Χαϊδεμένος (11,18%).

    Αισθητή άνοδο εμφάνισε και ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας (+5,04%), με αιχμή του δόρατος τους τίτλους των ΚΟΡ-ΦΙΛ (16,87%), ΚΑΡΑΤΖΗ (9,59%), ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (7,84%)ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (7,69%) και ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ (6,47%), ενώ μεγάλα κέρδη της τάξης του 5,72% κατέγραψε και ο δείκτης της υψηλής κυκλ. ταχύτητας.

    Άνοδο, υψηλότερη των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων εμφάνισαν, κατά σειρά, οι κλάδοι της πληροφορικής (4,94%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (4,61%) και των ασφαλειών (4,06%).

    Κέρδη υψηλότερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν, κατά σειρά, οι δείκτες του λιανικού εμπορίου (3,87%), του χονδρικού εμπορίου (3,52%) και της παράλληλης αγοράς (3,05%).

    Ποσοστιαία μεταβολή, μεγαλύτερη των δύο μονάδων, εμφάνισαν οι δείκτες των τροφίμων και ποτών (2,92%), των συμμετοχών (2,61%), των βιομηχανιών (2,37%) και των βασικών μετάλλων (2,23%).

    Τα μικρότερα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,45%), των κατασκευαστικών (1,44%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,30%) και των επενδύσεων (0,70%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Αναλυτές εκφράζουν την πεποίθηση, ότι το 2004 θα αποτελέσει μια σημαντικά καλύτερα χρονιά για τη Σοφοκλέους, και στηρίζουν την εκτίμησή τους αυτή, τόσο στα μακροοικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, όσο και στο γεγονός ότι το τρέχον έτος θα είναι έτος εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

    Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Εθνικής Χρηματιστηριακής, οι καλές επιδόσεις του χρηματιστηρίου στη διάρκεια της σύντομης, λόγω εορτών, εβδομάδας, αποδεικνύει ότι επικρατεί εσχάτως επενδυτική αισιοδοξία, που προσφέρει τις καλύτερες υποσχέσεις για θετικό ξεκίνημα στις συνεδριάσεις του 2004.

    Από την πλευρά τους οι αναλυτές της ARTION, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι με αφορμή το γεγονός ότι το 2004 θα είναι έτος εκλογικής αναμέτρησης, πιθανότατα εντός του Μαρτίου, να υπάρξει η γενική βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που θα φέρει και αντίστοιχη άνοδο στις τιμές των ελληνικών τίτλων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η πορεία του γενικού δείκτη τιμών στη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, διέψευσε τη μερίδα αναλυτών που επισήμαινε ότι ήταν αμφίβολη η τροχιά του Γ.Δ., ελλείψει ειδήσεων, αλλά και ως αποτέλεσμα των εορταστικών διακοπών.

    Επισημαίνεται ότι τα χρηματιστήρια στο 2003, για πρώτη φορά μετά το 1999, έκλεισαν με ετήσια κέρδη, με τους FTSE Eurotop 300, FTSE 100, Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν άνοδο της τάξης του 125%, 14%, 25% και 26% αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα η άνοδος του γενικού δείκτη τιμών ήταν σε ετήσια βάση της τάξης του 29%.

    [05] ΝΕΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΠΤΗΣΗΣ ΤΗΣ BRITISH AIRWAYS ΓΙΑ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Λονδίνο, 2 Ιανουαρίου 2004 (15:54 UTC+2)

    Η βρετανική αεροπορική εταιρία British Airways ματαίωσε σήμερα για λόγους ασφαλείας μία από τις τρεις καθημερινές εμπορικές πτήσεις της ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Ουάσιγκτον, έπειτα από διαταγή της βρετανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η πτήση ΒΑ 223, με 180 επιβάτες, ματαιώθηκε για λόγους ασφαλείας έπειτα από σχετική προειδοποίηση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε και το υπουργείο Μεταφορών. Ο εκπρόσωπος προσδιόρισε πως η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες προτού το αεροσκάφος με προορισμό το αεροδρόμιο Ντάλες στην Ουάσιγκτον απογειωθεί από το Χίθροου στο Λονδίνο στις 17.05, ώρα Ελλάδος.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    «Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να διεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές, να την πετύχει και να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας την κρίσιμη τετραετία 2004-2008 επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα από ό,τι η Νέα Δημοκρατία, για τη χώρα, και όχι για την απόλαυση της άσκησης της εξουσίας για μία ακόμα τετραετία», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν το ΠΑΣΟΚ με την αλλαγή στην ηγεσία θα έλθει πρώτο στις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στόχος των πολιτικών κομμάτων μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι να κερδίζουν τις εκλογές, να αναλαμβάνουν τις τύχες της χώρας, γιατί πιστεύουν ότι με βάση τις πεποιθήσεις, τις αντιλήψεις και την ικανότητα που έχουν τα κόμματα, θα κάνουν κάτι καλύτερο για τη χώρα από ό,τι άλλα κόμματα.

    «Λοιπόν αυτός είναι και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ. Θα ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων εάν στόχος ήταν η πάση θυσία νομή της εξουσίας. Στόχος είναι να κάνουμε κάτι καλύτερο για τη χώρα όπως το πιστεύουμε και θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ με την ικανότητα αυτοανανέωσης που έχει και με το στελεχικό δυναμικό που έχει και κυρίως με τις αντιλήψεις που έχει και τη βαθύτερη πίστη του στο κοινωνικό κράτος μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο», υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς αν θα γίνουν πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο εκλογές, ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι δεν γνωρίζει τι θα γίνει και απέφυγε να κάνει προγνώσεις.

    «Παρακολουθώ και εγώ τις εξελίξεις που διαμορφώνονται καθώς η πρωτοβουλία των κινήσεων εκ των πραγμάτων ανήκει στον Κώστα Σημίτη. Στόχος είναι να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα. Και αυτό περνά μέσα από τη νίκη στις εκλογές», είπε και πρόσθεσε: «Εάν λοιπόν η επίσπευση των εκλογών οδηγεί στην νίκη του ΠΑΣΟΚ, προς όφελος της χώρας πάντοτε, και όχι γιατί αυτός είναι αυτοσκοπός, τότε γιατί να μη γίνει και αυτό;».

    Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η εκκαθάριση της κατάστασης εκτονώνει πάρα πολλά πράγματα και «ιδίως απελευθερώνει τις δυνατότητες που έχει ο λαός μας, τις δυνατότητες που έχει η κοινωνία μας».

    «Αλλά περιμένω και εγώ χωρίς να διακινδυνεύω προβλέψεις γιατί δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς, ελάχιστες ημέρες πριν την εξαγγελία που θα κάνει ο πρωθυπουργός να κάνει προγνώσεις οι οποίες μπορεί να διαψευστούν, εν όλω ή εν μέρει», σημείωσε.

    [07] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

    Λευκωσία, 2 Ιανουαρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    H Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέπτεται τη Λευκωσία με πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, έγινε το μεσημέρι δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε την κ. Παπαρήγα για την παρούσα φάση του Κυπριακού.

    Νωρίτερα η ΓΓ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι παρά τις εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα, τα πολιτικά κόμματα είναι υποχρεωμένα να συνεχίσουν τη συμπαράσταση για να λυθεί το Κυπριακό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ως εκ τούτου, είπε, το Κυπριακό θα είναι στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

    Η κ. Παπαρήγα είχε επίσης συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους.

    Η σωστή λύση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα δράσουν από κοινού και ενωμένα και διεκδικώντας τα σύγχρονα αιτήματά τους, δήλωσε μετά τη συνάντηση.

    Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι ''ακούγονται διάφορες ημερομηνίες τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τις οποίες το Κυπριακό πρέπει να έχει κλείσει, σε σύνδεση με την επισημοποίηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ή και την έναρξη επίσημα του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία''.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ''οι ημερομηνίες αυτές, καθαυτές δεν διασφαλίζουν ότι υπάρχει σαφής πρόθεση από την πλευρά της ηγεσίας της Τουρκίας, τις ΗΠΑ και από ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, να οδηγηθεί το Κυπριακό σε μια λύση λειτουργική, βιώσιμη και δίκαιη''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [08] ΥΠΕΘΑ: ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (20:05 UTC+2)

    «Οι αβάσιμες αιτιάσεις περί αδιαφάνειας στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες επανέρχονται αβασάνιστα με επερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έχουν απαντηθεί πολλές φορές με καταλυτικά επιχειρήματα στο πλαίσιο τόσο του πολιτικού διαλόγου, όσο και με τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι αποστομωτικές απαντήσεις δεν έχουν αμφισβητηθεί από κανένα και οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πέσει στο κενό».

    Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχετικά με την επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συγχώνευση των εταιριών ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ.

    «Η πιστή εφαρμογή των νομίμων διαδικασιών και η συμμετοχή δεκάδων Αξιωματικών και πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας στις αρμόδιες επιτροπές διασφαλίζουν πλήρως τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    «Η συγχώνευση των εταιριών ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ύστερα από διετή συλλογική προσπάθεια της ηγεσίας και των στελεχών των Υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, με τη συναίνεση των εργαζομένων, πρωταρχικό στόχο έχει την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

    Η περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί την καλύτερη απάντηση στα οικονομικά συμφέροντα, που ενοχλήθηκαν από την κατακόρυφη αύξηση των αναθέσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων στην εγχώρια βιομηχανία, από 2% στις αρχές της περασμένης δεκαετίας σε 20% τα τελευταία τρία χρόνια.

    Σε κάθε περίπτωση συγχώνευσης είναι φυσικό τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρίας να είναι αριθμητικά λιγότερα από τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συγχωνευόμενων εταιριών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τα 25, συνολικά, μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΕΒΟ και της ΠΥΡΚΑΛ, συμμετέχουν πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρίας τα 13. Η μη ανανέωση της συμμετοχής των υπολοίπων στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρίας δεν αποτελεί μομφή ηθικής ή άλλης τάξης για τη δραστηριότητά τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Είναι λυπηρό ότι ορισμένοι μετέφρασαν την προσωπική τους πικρία από την αποχώρησή τους σε απαράδεκτες επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης. Η νέα διοίκηση της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ συγκροτήθηκε με αποκλειστικό γνώμονα την καλύτερη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.

    «Στη Βουλή, θα δοθεί πλήρης και αποστομωτική απάντηση στην επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ, που εν όψει των πολιτικών πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και αμηχανία και καταφεύγει για μια ακόμη φορά στη σκανδαλολογία, προκειμένου να καλύψει την ένδεια του πολιτικού της λόγου», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Η Ν.Δ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    «Ας καταδεχτεί, λοιπόν, ο κ. Ρουσόπουλος να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά τους για την οικονομία, την απασχόληση και το ασφαλιστικό», τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ανταπαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ.

    «Ας μην το κρατούν άλλο κρυφό», είπε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε: «Για τα υπόλοιπα τους αφήνουμε στον πανικό, που τους διακατέχει».

    [10] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (17:27 UTC+2)

    «Κλείσιμο του Κυπριακού σε βάρος της Κύπρου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνισμού της Κύπρου και όχι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προετοιμάζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τη σημερινή επιστολή του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

    «Το σχέδιο Ανάν σαφώς νομιμοποιεί και χειροτερεύει τα τετελεσμένα του Αττίλα στην Κύπρο και αν γίνει αποδεκτό αυτό το απαράδεκτο και ανθελληνικό σχέδιο, η Κύπρος πλέον στο σύνολό της θα είναι ένα νέο προτεκτοράτο στα χέρια του αμερικανοαγγλικού παράγοντα, για να ελέγχουν κυρίως οι ΗΠΑ την περιοχή, αλλά και για να προωθήσουν περαιτέρω τον έλεγχό τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο κ. Τσοβόλας.

    «Το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει αυτή τη μεθόδευση των ΗΠΑ και όσων θα στέρξουν στο κλείσιμο, με αυτόν τον απαράδεκτο και αντιεθνικό τρόπο, του Κυπριακού προβλήματος.

    Το ΔΗΚΚΙ καλεί σε εγρήγορση, συσπείρωση και αγώνα τον ελληνισμό απανταχού της γης, ώστε να μην περάσουν τα νέα άδικα και μη βιώσιμα σχέδια του ξένου παράγοντα και των τοποτηρητών τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο», επισήμανε.

    [11] ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (16:17 UTC+2)

    Εάν κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2003 το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) κατέγραψε μια απρόσμενα θετική πορεία, σήμερα, πρώτη μέρα συναλλαγών της νέας χρονιάς, η άνοδος των τιμών των μετοχών στη Σοφοκλέους ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων παραγόντων της αγοράς.

    Ο γενικός δείκτης τιμών εκτινάχθηκε πάνω από τις 2.300 μονάδες και σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, η εκρηκτική αυτή άνοδος τροφοδοτήθηκε, τόσο από τη θετική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, όσο και από τις διαγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις.

    Ισχυρά ήταν τα κέρδη για τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, με τη μετοχή του ΟΤΕ να ενισχύεται κατά περίπου 3,5% και να ακολουθείται από τους τίτλους της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank. Η ανοδική αντίδραση ήταν, πάντως, συνολικότερη, με τα κέρδη να διαχέονται σε ευρύτατο φάσμα της αγοράς.

    Μέσα σ' αυτό το κλίμα ευφορίας, ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε τελικά απρόσμενα υψηλά κέρδη, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με άνοδο 2,21%, στις 2.313,64 μονάδες.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Χαρακτηριστικό της σημερινής, έντονης ανοδικής πορείας του γενικού δείκτη του ΧΑ είναι και το γεγονός ότι, τελικά, και οι 4 δείκτες της κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.

    Εκρηκτική ήταν η άνοδος του FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής, που κατέγραψε τα εντυπωσιακότερα κέρδη τα οποία ανήλθαν σε 4,30%, ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE MID 40 της μέσης, που σημείωσε άνοδο της τάξης του 3,37%, ενώ ο FTSE/ASE 20 ανήλθε κατά 2,08%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς δείκτες, η συνολική τους εικόνα αντικατόπτριζε και σήμερα πιστά την πορεία του γενικού δείκτη. Αυτό διότι, με το κλείσιμο της συνεδρίασης, από τους συνολικά 22 δείκτες, οι 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, τα εντυπωσιακότερα κέρδη εμφάνισαν, κατά σειρά, οι δείκτες των εκδόσεων-εκτυπώσεων (+9,98%), της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (+5,72%) και της κλωστοϋφαντουργίας (+5,04%), ενώ με οριακές ζημίες έκλεισε μόνον εκείνος των διυλιστηρίων (-0,08%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, και αυτή ήταν σήμερα ανάλογη της έντονης ανοδικής πορείας του ΧΑ. Αυτό διότι, οι μετοχές με θετικό πρόσημο ανήλθαν τελικά σε 310 και περιορίστηκαν σε 23 εκείνες με αρνητικό, ενώ 49 παρέμειναν στάσιμες.

    Ικανοποιητικός, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους κατάφερε να ξεπεράσει την τελευταία ώρα της συνεδρίασης τα 120 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε τελικά τις συναλλαγές στο ποσό των 150,7 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Διατήρηση του εορταστικού κλίματος αναμένουν για τη 2η συνεδρίαση της χρονιάς οι αναλυτές της Σοφοκλέους, εκτιμούν, όμως, ότι οι πιθανότατα χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δε θα εμποδίσουν ένα ακόμη κλείσιμο με θετικό πρόσημο.

    Η EFG Eurobank Securities αναμένει χαμηλούς όγκους συναλλαγών αλλά και διατήρηση της αγοράς σε θετικό πρόσημο, ενώ η Εθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση της θετικής πορείας του χρηματιστηρίου κατά το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

    Η Alpha Finance θεωρεί γενικότερα ότι το 2004 θα είναι μία χρονιά με κέρδη για το ελληνικό χρηματιστήριο και δίνει έμφαση σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που συνδυάζουν τις ελκυστικές αποτιμήσεις με την αυξημένη προβλεψιμότητα για την κερδοφορία.

    Σε ανάλογο μήκος κύματος η Marfin Hellenic, που αναμένει μία ακόμη θετική συνεδρίαση, ενώ δε διαφοροποιείται η Aspis Χρηματιστηριακή, που επισημαίνει ότι η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εορταστική τροχιά. Από την πλευρά της, η Αrtion εκτιμά ότι η αγορά είναι πιθανό να επηρεασθεί από τα σενάρια που θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Η BETA AXE, εξάλλου, σημειώνει ότι το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στον 20άρη και επιλεκτικά σε τίτλους από τον FTSE 40 και τον Small Cap 80. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [12] ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (15:00 UTC+2)

    Πάνω από τις 2.300 μονάδες εκτινάχθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των τοποθετήσεων σε όλο το φάσμα των μετοχών.

    Ειδικότερα, στις 2.39 μετά το μεσημέρι, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά κατέγραφε σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,16% και εκτινάσσονταν στο επίπεδο των 2.312,46 μονάδων, έχοντας αναρριχηθεί μάλιστα νωρίτερα έως την περιοχή των 2.316,49 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανερχόταν στο ποσό των 114,5 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, η πλειοψηφία των 300 διέγραφε ανοδική τροχιά, έναντι μόλις 28 πτωτικών και 54 αμετάβλητων.

    Κέρδη υψηλότερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραφαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της; κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή της ανόδου τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και ενισχυόταν κατά 3,74%. Ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης σημείωνε άνοδο κατά 3%, έναντι κερδών 2,57% για τον ftse/ase 140 και 2,08% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Άνοδο υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωναν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται κατά 2,27% και τον δεύτερο να καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,82%.

    Οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση τον κλάδο των διυλιστηρίων ο οποίος ενισχυόταν σε ποσοστό της τάξης του 0,31%, κατέγραφαν άνοδο υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

    Εντυπωσιακή άνοδο σημείωναν κατά σειρά οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων και της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίοι και ενισχύονταν κατά 7,98% και 5,96% αντίστοιχα, ενώ ο κλάδος της πληροφορικής κατέγραφε κέρδη της τάξης του 5,08%.

    [13] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΕ ΚΑΙ ΕΠΕ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (14:55 UTC+2)

    Παρατείνονται μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2004 οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία προθεσμίες τροποποίησης του καταστατικού των Α.Ε και ΕΠΕ, λόγω μετατροπής του κεφαλαίου τους από δραχμές σε ευρώ.

    Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης.

    [14] ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (14:31 UTC+2)

    Στο διάστημα από τις 15 Ιανουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου θα διαρκέσουν φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Με την ίδια απόφαση, επιβάλλεται για το διάστημα των χειμερινών εκπτώσεων, η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη ή η αναγραφή σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης, για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων με την προϋπόθεση ύπαρξης της αρχικής τιμής κάθε είδους.

    Παράλληλα, οι καταστηματάρχες θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να αναρτήσουν στις βιτρίνες τους πινακίδες, στις οποίες θα αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την ημερομηνία ισχύος της εν λόγω απόφασης απαγορεύονται οι προσφορές.

    Σε κάθε περίπτωση παράβασης των σχετικών διατάξεων ο νομάρχης έχει την εξουσιοδότηση από το νόμο να επιβάλλει κυρώσεις μέχρι το 0,5% των ακαθαρίστων ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους, ενώ σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο μπορεί να φθάνει μέχρι και το 3% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων

    [15] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Βουκουρέστι, 2 Ιανουαρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Οι ρουμανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα συνοριακά περάσματα της χώρας την περίοδο των εορτών σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιονελ Μπλανκουλέσκου τονίζεται ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας και οι έλεγχοι ώστε να αποφευχθούν προσπάθειες διακίνησης ναρκωτικών ουσιών μέσω των ρουμανικών συνόρων.

    Σημειώνεται ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2003 οι ρουμανικές αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν φορτίο 112 κιλών ηρωίνης, τα οποία τελικά τα βρήκαν οι Ούγγροι συνοριακοί φρουροί.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΪΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 2 Ιανουαρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Η Αγκυρα επιδιώκει συμφωνία στο Κυπριακό βάσει του σχεδίου Ανάν πριν το Μάιο του τρέχοντος έτους, η οποία θα εφαρμοσθεί πλήρως μετά το Δεκέμβριο του 2004, οπότε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Γενί Σαφάκ''.

    Οπως γράφει σήμερα η εφημερίδα, η Τουρκία σχεδιάζει να αποταθεί τις επόμενες μέρες στα Ηνωμένα Εθνη και να ζητήσει την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για λύση του Κυπριακού το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

    [17] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 2 Ιανουαρίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Προειδοποίηση στις ΗΠΑ για την τεταμένη κατάσταση στο βόρειο Ιράκ και για κλιμάκωση των συγκρούσεων απηύθυνε η Τουρκία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet» Κούρδοι μαχητές (πεσμεργκέ) άνοιξαν πυρ εναντίον 2.000 Αράβων και Τουρκομάνων που πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους Κούρδους που επιθυμούν να τους υποτάξουν.

    Κατά τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 8 άτομα και τραυματίσθηκαν άλλα 44. Οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αποσυρθεί από την περιοχή των γεγονότων πριν από την επίθεση και η Aγκυρα προειδοποίησε τις ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος του Μετώπου των Τουρκομάνων του Ιράκ, Αμπντουρραχμάν, σε δηλώσεις του μετά τα γεγονότα στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τόνισε πως η κατάσταση στο Κιρκούκ είναι άκρως τεταμένη και προέβη σε έκκληση να προβούν σε ενέργειες όλοι για την ενότητα του Ιράκ.

    Η Τουρκία, μετά το συμβάν, προειδοποίησε για το θέμα τις ΗΠΑ

    Η Vatan αναφέρεται στο θέμα σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Πολύ άσχημη επίθεση εναντίον των Τουρκομάνων». Η «Turkiye» προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Γίνονται αυτά που φοβόμασταν» και τον υπέρτιτλο «Συνεπλάκησαν στο Κιρκούκ Τουρκομάνοι και Πεσμεργκέ. Οκτώ νεκροί και 31 τραυματίες».

    Η εφημερίδα γράφει ότι αποδείχθηκε πως η Τουρκία είχε δίκιο που ανησυχούσε, διότι άρχισαν να φθάνουν τα πρώτα μηνύματα περί εμφυλίου στο Ιράκ. Στην περιοχή, όπου η κατάσταση είναι άκρως τεταμένη, εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων.

    [18] ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ AKP

    Αγκυρα, 2 Ιανουαρίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία (AKP) Φεχμί Χουσρέβ Κουτλού για την φωτογραφία του Ατατούρκ με στολή Στρατάρχη που υπάρχει σε αίθουσα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Μετά από την πρώτη αντίδραση του Αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας, Στρατηγού Αϋτάτς Γιαλμάν, που καταδίκαζε τη δήλωση αυτή του κ. Κουτλού, έντονη αντίδραση εκδηλώθηκε και από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ, και για τη δήλωση του κ. Κουτλού, αλλά και για την περιβολή αυτών που έλαβαν μέρος στην κηδεία της κόρης του θρησκευτικού αρχηγού των Νακσιμπεντί στην Κωνσταντινούπολη, που είχαν εμφανισθεί με αμφίεση μουλάδων.

    Για το θέμα εξεδόθη ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο, εξ ονόματος του Αρχηγού του Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ, στην οποία αναφέρθηκαν τα εξής:

    «Αισθάνομαι βαθιά ανησυχία από δηλώσεις αυτού του είδους. Πρόκειται για δηλώσεις που γίνονται ανεύθυνα.

    Σε πολλές σύγχρονες χώρες υπάρχουν βασιλείς και πρίγκιπες που φορούν στολή στρατιωτικού.

    Το τάγμα της Βουλής (η φρουρά της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την οποία είχε εκφράσει παράπονα ο κ. Κουτλού ότι ενοχλείται από τις εντολές και τις απαντήσεις στρατιωτικά, επειδή το γραφείο του βρίσκεται στην πλευρά του κτιρίου της Βουλής που είναι πλησίον του χώρου του τάγματος), είναι σύμβολο της ενότητας έθνους-κράτους.

    Η εικόνα που είδαμε στην κηδεία που έγινε στο τέμενος Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, λύπησε όλους μας σαν έθνος».

    Η «Hurriyet» αναφέρεται στο θέμα σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Γραπτή ανακοίνωση εν ονόματι του Στρατηγού Οζκιόκ: Ανησυχούμε από τις δηλώσεις αυτού του είδους».

    Η «Milliyet» προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Κάτι τέτοιο δεν το είχα ξαναδεί» και τον υπότιτλο «Μετά τον Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων και ο Γενικός Επιτελάρχης αντέδρασε σκληρά στον Κουτλού που ενοχλήθηκε από τη φωτογραφία του Ατατούρκ».

    Η «Zaman» αναφέρεται στο θέμα σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Το Γενικό Επιτελείο αντέδρασε στον Κουτλού που προέρχεται από το AKP».

    Η «Cumhuriyet» προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Βαθιά ανησυχία από τους στρατιωτικούς» και τον υπέρτιτλο «Σκληρή αντίδραση από το Γενικό Επιτελείο για τα λόγια του Κουτλού και για τις εικόνες από την κηδεία στο τέμενος Φατίχ».

    Η «Sabah» γράφει για το θέμα στην κορυφή της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Αντίδραση από το Γενικό Επιτελείο». Η Turkiye αναφέρεται στο θέμα σε δίστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Σκληρή αντίδραση στον Κουτλού από τον Στρατό».

    Η «Aksam» προβάλλει το θέμα σε δίστηλο στην κορυφή της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Αισθανόμαστε βαθιά ανησυχία» και τον πλαγιότιτλο «Σκληρή αντίδραση από τους στρατιωτικούς».

    Στα σημερινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αναφέρεται ότι διερευνάται το θέμα των δηλώσεων Κουτλού και γίνεται συζήτηση ακόμη και για την αποπομπή του Χουσρέβ Κουτλού από το AKP.

    [19] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΖΕΡ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αγκυρα, 2 Ιανουαρίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση και αναφορά στο Κυπριακό περιείχε το μήνυμα για το νέο έτος του προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Νεντζέτ Σεζέρ.

    Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου με το οποίο προειδοποίησε την κυβέρνηση, έχει ως εξής:

    «Επιθυμώ να αποφευχθούν οι λαϊκίστικες προσεγγίσεις για να μην ανατραπεί το κλίμα εμπιστοσύνης που εξασφαλίσθηκε στην οικονομία.

    Ευχόμαστε το νέο έτος να είναι ένα έτος κατά το οποίο θα επιτευχθεί μία μόνιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό και θα τεθεί υπό εγγύηση η ασφάλεια και η ευημερία των Τουρκοκύπριων.

    Επιθυμούμε οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας να απαλλαγούν από τα άδικα εμπάργκο που έγιναν αιτία να αντιμετωπίζουν προβλήματα εδώ και χρόνια και να ενοποιηθούν με τη διεθνή κοινότητα και με την Ευρώπη.

    Θα πρέπει να εκδοθεί και νόμος πολιτικής ηθικής.

    Η ένταξη στην Ε.Ε. είναι αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού οράματος της Τουρκίας. Περιμένουμε το αργότερο μέχρι το τέλος του 2004 να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε».

    [20] ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ ΚΑΙ ΜΟΥΤΟΛΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ 2003 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ AIPS

    Παρίσι, 2 Ιανουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ο Αμερικανός ποδηλάτης, Λανς Αρμστρονγκ, πεντάκις νικητής του Γύρου της Γαλλίας και η Μαρία Μούτολα από την Μοζαμβίκη, που αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μέτρα, ανακηρύχθηκαν κορυφαίοι αθλητές της περασμένης χρονιάς από την Διεθνή Ενωση Αθλητικού Τύπου (AIPS).

    Σε ομαδικό επίπεδο, ο σχετικός τίτλος απονεμήθηκε στην Αγγλία, που στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ράγκμπι. Τα βραβεία θα δοθούν στους νικητές τις επόμενες ημέρες, σε τόπο και χρόνο που θα ανακοινωθεί.

    Οι αθλητικοί συντάκτες ανακήρυξαν το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Παρίσι, ως την κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς, από πλευράς ιδανικών συνθηκών εργασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι μέλη της AIPS είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι από 143 χώρες.

    [21] ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Ποδαρικό στην Ολυμπιακή χρονιά θα κάνει η Εθνική Ομάδα Χάντμπολ των ανδρών κατά την αυριανή επίσημη παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας στη Θεσσαλονίκη.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στις 11.30 το πρωί στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" θα γίνει η παρουσίαση όλων των αθλητών της Ολυμπιακής Ομάδας και θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας Στέλιος Αγγελούδης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ και εκ μέρους των παικτών ο αρχηγός της ομάδας Νίκος Γραμματικός. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ενωσης Σωματείων Χειροσφαίρισης Θεσσαλονίκης Γιώργος Ανδρεάδης.

    Με την παρουσίαση αυτή θα οριοθετηθούν το ξεκίνημα και οι στόχοι του εθνικού συγκροτήματος στην ολυμπιακή χρονιά.

    [22] ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΓΑΡΠΟΖΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Παίκτης του ΠΑΟΚ και τυπικά είναι από σήμερα ο Αλέξης Γαρπόζης, ο οποίος υπέγραψε το πρωί συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών με τον «Δικέφαλο του Βορρά».

    Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ο κύπριος ποδοσφαιριστής ευχαρίστησε τόσο τον προπονητή της ομάδας, Άγγελο Αναστασιάδη, όσο και τη διοίκηση του συλλόγου για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν εντάσσοντάς τον στο δυναμικό του ΠΑΟΚ και εξέφρασε την επιθυμία να φανεί αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει την ομάδα.

    «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αναστασιάδη και τους κ. Γούμενο, Παγώνη και Παπαβραμίδη που με επέλεξαν στην ομάδα τους και για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Θέλω να φανώ αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης και από την πλευρά μου αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι θα κάνω ό,τι το δυνατόν για να βοηθήσω την καινούργια μου ομάδα. Από την ομάδα μου είναι άριστες οι πρώτες εντυπώσεις μου και από τον προπονητή μου και ελπίζω στο καλύτερο» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κύπριου ποδοσφαιριστή.

    [23] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (16:04 UTC+2)

    Προσφυγή κατά της ΠΑΕ ΑΕΚ κατέθεσε στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ ο Βασίλης Λάκης, ζητώντας λύση του συμβολαίου του.

    Οπως αναφέρει στην προσφυγή του ο διεθνής μέσος, οι οφειλές της ΠΑΕ ΑΕΚ προς αυτόν ανέρχονται σε 1.005.854 ευρώ.

    [24] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 2 Ιανουαρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Με κέρδη έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση του 2004 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξ αιτίας της ευφορίας που προκάλεσαν τα στοιχεία για αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

    Μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Ευρώπης, το Λονδίνο έκλεισε στο +0,7%, το Παρίσι στο +1,1% και η Φραγκφούρτη στο +1,4%.

    Υψηλή τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες ηγήθηκαν των κερδισμένων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Philips και της Deutsche Telekom, καθεμιά από τις οποίες απέσπασε κέρδη άνω του 3%.

    [25] ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Βαγδάτη, 2 Ιανουαρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Το αμερικανικό ελικόπτερο που κατέπεσε σήμερα κοντά στην πόλη Φαλούτζα, 55 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστεί σοβαρά ένας άλλος, κτυπήθηκε ''από εχθρικά πυρά'', δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός Μαρκ Κίμιτ.

    "Είμαστε δικαιολογημένα πεπεισμένοι ότι κατέπεσε χτυπημένο από εχθρικά πυρά", δήλωσε ο στρατηγός σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο στρατηγός Κίμιτ ανέφερε ακόμη ότι σήμερα σε τζαμί της Βαγδάτης κατασχέθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις μεγάλη ποσότητα όπλων διαφόρων τύπων σε έρευνα ρουτίνας.

    [26] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ WALL STREET ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ 2004

    Νέα Υόρκη, 2 Ιανουαρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Ανοδικά εγκαινίασαν οι αμερικανικές αγορές την πρώτη ημέρα των συναλλαγών του 2004, ενθαρρυμένες από τον δείκτη για τη μεταποιητική δραστηριότητα που κατέρριψε νέο ρεκόρ 20ετίας.

    ''Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική ένδειξη ότι η οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά'', λέει ο Πολ Τσέρνι, αναλυτής στη S&P's Marketscope.

    Μετά τη δημοσίευση της είδησης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones εμφάνιζε κέρδη 0,65% και ο Nasdaq 0,80%, αλλά το κλίμα είναι υποτονικό μία μέρα μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς.

    [27] ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ SAARC

    Ισλαμαμπάντ, 2 Ιανουαρίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Στην υιοθέτηση των βασικών γραμμών της συμφωνίας για μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ επτά χωρών της νοτίου Ασίας (SAFTA, South Asian Free Trade Area), κατέληξαν οι συνομιλίες εκπροσώπων των κρατών στο Ισλαμαμπάντ, δύο μέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation) στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.

    Η συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει στην κατάργηση των τελωνειακών δασμών μεταξύ Πακιστάν, Ινδίας, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Νεπάλ, Μπουτάν και Μαλδίβων από 1/1/2006, επετεύχθη κατά τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των επτά χωρών, επιβεβαίωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών.

    [28] ΙΝΔΙΑ: ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ

    Νέο Δελχί, 2 Ιανουαρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίστηκαν από ανταλλαγή πυρών μουσουλμάνων αυτονομιστών και ινδών αστυνομικών στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τζαμού της βόρειας Ινδίας, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν την ώρα της αποχώρησης επιβατών από τον σταθμό. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και τέσσερις αστυνομικοί.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Εκθεση με θέμα "Ο επιχειρηματικός κόσμος στην παλιά Θεσσαλονίκη - Το χρονικό του οίκου Αλλατίνη" εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη).

    Την εκδήλωση, που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού, θα πλαισιώσουν με ομιλίες τους οι Ευαγγελία Βαρέλλα, Ελένη Καλπιτζόγλου και Ευάγγελος Χεκίμογλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου 2004.

    [30] ΗΜΕΡΕΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (12:27 UTC+2)

    Ευκαιρίες, για γνωριμία με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, προσφέρει ο πολυχώρος «Αθηναϊδα» στην Αθήνα, μέσω εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν από εκθέσεις κεραμικής τέχνης, φωτογραφίας και κιμονό, μέχρι κινηματογραφικές προβολές και επιδείξεις origami, καλλιγραφίας και σερβιρίσματος τσαγιού.

    Οι εκδηλώσεις από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου θα πλαισιώσουν τις εκθέσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 20 του μηνός. Συνδιοργανωτές είναι το Ελληνο- Ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Πρεσβεία της Ιαπωνίας και το Japan Foundation.

    Κορμός των εκδηλώσεων θα είναι η έκθεση παραδοσιακών κεραμικών, που φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης στην «Αθηναίδα». Θα παρουσιαστεί η πορεία της σύγχρονης ιαπωνικής κεραμικής τέχνης, μέσω 65 έργων 55 καλλιτεχνών , συμπεριλαμβανομένων των Kawai Kanjiro και Hamada Shoji, που έκαναν γνωστά τα ιαπωνικά κεραμικά παγκοσμίως, καθώς και άλλων δημιουργών, που έχουν χαρακτηριστεί ως «Ζωντανοί Εθνικοί Θυσαυροί».

    Παράλληλα, θα λειτουργήσουν έως τις 20 Ιανουαρίου, άλλες δύο εκθέσεις: Φωτογραφίας ιαπωνικού θέματος και έκθεση ιαπωνικών κιμονό.

    Ακόμη, το τριήμερο 9-11 Ιανουαρίου, από τις 4 μμ έως λίγο μετά τα μεσάνυχτα, θα προβάλλονται ιαπωνικές ταινίες.

    Το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Αμφιθεάτρου στην «Αθηναϊδα», θα γίνει επίδειξη ikebana (τέχνη της ανθοδετικής), ενώ την Κυριακή, 11 του μηνός, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε επιδείξεις της τεχνικής origami (καλλιτεχνικό δίπλωμα χαρτιού), ιαπωνικής καλλιγραφίας και τελετουργικού σερβιρίσματος τσαγιού.

    Κ .Κούτρα

    [31] "EQUUS" - "ΙΠΠΕΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2004 (12:07 UTC+2)

    Την παράσταση «Equus» - «Ιππέας» («Τέσσερα καλά πόδια για να σταθείς») παρουσιάζει το χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), σε χορογραφία της Αμάλια Μπέννετ, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, από τις 7 έως τις 11 Ιανουαρίου 2004. Οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 9 το βράδυ.

    [32] Ο Ε.ΤΡΙΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2004 (11:09 UTC+2)

    Το λόγο για τον οποίο δεν παραβρέθηκε στις 30 Δεκεμβρίου στην ειδική εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, που έγινε παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, για να παραλάβει το βραβείο του εξηγεί σήμερα με ανακοίνωση του ο συγγραφέας, Ευγένιος Τριβιζάς.

    Ο κ.Τριβιζάς βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το συνολικό του έργο. «Η απουσία μου από την τελετή απονομής, δεν ευθύνεται επ' ουδενί σε αδιαφορία ή έλλειψη σεβασμού αλλά στο ότι, από ό,τι φαίνεται, ο δαίμονας του ταχυδρομείου φρόντισε να μην λάβω την επιστολή με την αναγγελία βράβευσης και την πρόσκληση της Ακαδημίας. Εάν είχα λάβει τη σχετική επιστολή και γνώριζα τα της απονομής του βραβείου όπου και να ταξίδευα θα έσπευδα για να βρεθώ κοντά σε αυτούς που τόσο με τίμησαν και να λάβω το βραβείο από τον καθηγητή Ν. Ματσανιώτη, ο οποίος όπως μου λέει η μητέρα μου, ήταν παιδίατρος μου όταν ήμουν μωρό. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα μέλη της Ακαδημίας καθώς και σε όλους τους παρευρισκομένους τη βαθιά μου λύπη για την άθελη απουσία μου. Λυπάμαι που μία από τις σημαντικότερες ημέρες στη ζωή μου, αγνοούσα ότι βραβευόμουν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Τριβιζάς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 2 January 2004 - 21:10:27 UTC