Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ- Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [04] ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
  • [05] Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 40ετια ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ
  • [08] ΣΧΟΛΙΟ ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [09] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [10] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ
  • [11] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [12] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [13] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [14] ΑΦΙΞΗ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [15] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [18] ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ
  • [19] Η ΚΙΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [20] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΝΤΑΙΑΝΑ
  • [21] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ- Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιανουαρίου 2004 (10:37 UTC+2)

    Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν το νέο πολιτικό σκηνικό της χώρας, είναι η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου. Στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα δεχθεί στην κατοικία του τον υπουργό Εξωτερικών, θα τον ενημερώσει για τις αποφάσεις που έχει λάβει και θα συζητήσουν για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Θεωρητικά όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ωστόσο, οι τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο κ. Σημίτης θα ανοίξει θέμα διαδοχής του στο ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου. Αυτό που μένει είναι να αποφασιστεί αν η εκλογή του θα γίνει από το Συνέδριο ή με καθολική ψηφοφορία των μελών του κόμματος.

    Στη μία σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Τύπου, Τηλέμαχο Χυτήρη, στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Αύριο, στις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, θα τον ενημερώσει για τις αποφάσεις που έχει λάβει, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών.

    Στις 11 θα συγκαλέσει σε κοινή συνεδρίαση την Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ κι αμέσως μετά θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον ελληνικό λαό και θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες του. Από εκεί και μετά, οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες. Θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα ορίσει και τον χρόνο διεξαγωγής του έκτακτου Συνεδρίου. Για τις 14 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

    Σε πολιτικές κινήσεις προχωρά και η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, θα κάνει παρέμβαση μετά το διάγγελμα του κ. Σημίτη και προγραμματίζει τη σύγκλιση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το νέο «περιτύλιγμα» που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει το πολιτικό κλίμα, ωστόσο, τα στελέχη του και ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο ενόψει των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού.

    [02] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιανουαρίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια και ο Αγιασμός των Υδάτων στη Θεσσαλονίκη. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που έγινε στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ενώ ακολούθησε η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και των ιερών εικόνων της βαπτίσεως και ο Αγιασμός των Υδάτων. Ηταν η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την Ιερατική Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανίων στη Θεσσαλονίκη, η Μητρόπολη της οποίας παραμένει "χηρεύουσα" μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Παντελεήμονα.

    Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και τους ισχυρούς βοριάδες που πνέουν από το πρωί στην πόλη, βρέθηκαν στο λιμάνι για να συμμετάσχουν με την παρουσία τους στον Αγιασμό των Υδάτων, ενώ οι πιο τολμηροί βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού για να πάρουν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού. Τον Σταυρό τελικά έπιασε 22χρονος ομογενής από τη Γεωργία, Ντέμης Παπαδόπουλος.

    Κατά την τελετή του καθαγιασμού των Υδάτων, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους αγώνες του Εθνους και της Ορθοδοξίας υπό τη σκέπη του Τιμίου Σταυρού, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ενότητας του έθνους, χωρίς διακρίσεις και τοπικισμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε μεταξύ άλλων: "Ολοι οι Ελληνες σήμερα αισθανόμαστε πως η θρησκεία μας αποτελεί τον συνδετικό μας δεσμό της ενότητός μας. Κάτω από τη χάρη του Σταυρού όλοι έχουμε μία θέση. Και τη θέση αυτή τη διεκδικούμε. Είναι ευλογημένη και αγιασμένη. Με ποταμούς από αίματα και από ιδρώτες...Να είμαστε όλοι συνενωμένοι, κάτω από το σκήπτρο του Σταυρού, έτσι όπως ήθελε ο Ρήγας Φεραίος, έτσι όπως αγωνίστηκαν οι Πατέρες μας. Για να ελευθερώσουν αυτά τα μέρη και να μας τα παραδώσουν σε εμάς για να ζήσουμε με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια. Και καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του 2004 έτους, η φαντασία και η σκέψη και η μνήμη μου γυρίζει 100 χρόνια πίσω, στο 1904, όταν το ηρωικό παληκάρι της Ελλάδος, ο Παύλος Μελάς, ήρθε από την Κάτω Ελλάδα εδώ στη Μακεδονία μας για να την απελευθερώσει και έχυσε το αίμα του και εθυσίασε τη ζωή του για τη χώρα αυτή. Και ο Ιωνας Δραγούμης έγραφε και έλεγε "να σώσουμε τη Μακεδονία μας", γιατί τότε εκείνη θα σώσει όλο τον άλλο Ελληνισμό. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο τον ηρωικό του Παύλου Μελά που έχει κι ένα συμβολισμό. Τον συμβολισμό της ενότητας όλων των περιοχών της χώρας μας και της πατρίδας μας. Είμαστε ένα, είμαστε ενωμένοι, είμαστε όλοι οι Ελληνες αδέλφια, χωρίς διακρίσεις, χωρίς τοπικισμούς, αλλά με το πνεύμα στραμμένο προς τα άνω και προς τα εμπρός".

    Στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας- Θράκης, Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Χρήστος Βαφειάδης, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μαζί με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρυτανικές, οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές και πλήθος κόσμου.

    [03] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Λευκωσία, 5 Ιανουαρίου 2004 (14:14 UTC+2)

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο απέστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους όπως ανακοίνωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το περιεχόμενο της επιστολής ο Εκπρόσωπος είπε πως ''υπάρχουν στοιχεία στην επιστολή αυτή που αναφέρονται στο Κυπριακό'' και τα οποία θα ανακοινωθούν εν καιρώ όταν θα απαντήσει στην επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες περί αποστολής ανάλογης επιστολής και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν γίνεται αναφορά στην επιστολή για κάτι τέτοιο ούτε υπάρχει καμία σχετική πληροφόρηση.

    Ερωτηθείς αν το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο διαφοροποιείται από αυτό της επιστολής του Προέδρου Μπους προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Εκπρόσωπος είπε: ''πιστεύω πως όχι''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2004 (10:41 UTC+2)

    Εκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με το οποίο επιδείνωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός σε όλη σχεδόν τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους, που θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

    Από τις απογευματινές μάλιστα ώρες οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής , την Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

    [05] Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιανουαρίου 2004 (16:37 UTC+2)

    Χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) τίμησε φέτος 9 πρόσωπα από τον χώρο του αθλητισμού στην ετήσια γιορτή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

    Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους κάτωθι:

    1. Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο: Πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρο του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ

    2. Μενέλαο Χατζηγεωργίου: Πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή και πρώην κολυμβητή και πρόεδρο του ΑΡΗ

    3. Γιώργο Παντελάκη: Πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ

    4. Γιώργο Κούδα: Παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ

    5. Βασίλη Χατζηπαναγή: Παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του ΗΡΑΚΛΗ

    6. Δημήτρη Ταλιαδώρο: Πρώην καλαθοσφαιριστή της ΧΑΝΘ με ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις

    7. Νίκο Γκάλη: Πρώην καλαθοσφαιριστή του ΑΡΗ και του ΠΑΟ

    8. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο: Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, πρώην υφυπουργό και πρωταθλητή στα 100 μέτρα

    9. Μιχάλη Παναγιωτόπουλο: Δικηγόρο, πρώην αθλητή της ομάδας στίβου του Μακεδονικού.

    Τον αγιασμό στη γιορτή της ΕΣΗΕΜ-Θ έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Δημήτρης Γουσίδης, ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά των δημοσιογράφων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση.

    Παραβρέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας- Θράκης Χάρης Καστανίδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, Παιδείας Νίκος Γκεσούλης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός, Σωτήρης Κούβελας, Τάσος Σπηλιόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», Στέλιος Παπαθεμελής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κυριάκος Σπυριούνης, ο γενικός γραμματέας του ΥΜΑΘ Γιώργος Λυσσαρίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι πρυτάνεις του ΑΠΘ Γ. Αντωνόπουλος και Γ. Τσιότρας, δήμαρχοι περιφερειακών Δήμων, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 40ετια ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ- ΠΑΠΑ ΠΑΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιανουαρίου 2004 (16:23 UTC+2)

    Μήνυμα προς τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ιστορική συνάντηση του πάπα Παύλου του Στ' και του Πατριάρχη Αθηναγόρα, στην Ιερουσαλήμ, με την οποία εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Την ημέρα αυτή, καθώς συμπληρώνεται 40ετία από την ιστορική και ευλογημένη συνάντηση στα Ιεροσόλυμα των αειμνήστων προκατόχων μας Πάπα Παύλου Στ' και Πατριάρχη Αθηναγόρα, στρέφουμε τη σκέψη μας και την ευγνωμοσύνη μας προς την ιερή τους μνήμη και προς το όραμα «της πλήρους εν τη κοινή πίστει και τοις μυστηρίοις ενώσεως των αδελφών εκκλησιών» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο κ. Βαρθολομαίος.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2004 (16:16 UTC+2)

    Ανακοίνωση με την οποία απαντούν στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ρουσόπουλου, σχετικά με τα συνθήματα κατά του πρωθυπουργού κατά τη σημερινή τελετή καθαγιασμού των υδάτων στον Πειραιά έδωσε στη δημοσιότητα το Σωματείο των Απολυμένων της Εταιρίας Λιπασμάτων.

    Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

    "Οι απολυμένοι των Λιπασμάτων διαμαρτυρόμαστε έντονα και διαψεύδουμε κατηγορηματικά τη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλου, που μας εμπλέκει στο επεισόδιο του δημαρχείου του Πειραιά και δηλώνουμε ότι:

     1. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα και φωνάξαμε συνθήματα για τα αιτήματά μας πριν τη θρησκευτική τελετή των Φώτων και κοντά στο χώρο της τελετής στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά τη λήξη της τελετής διαλυθήκαμε και αποχωρήσαμε. Ετσι κατά κανένα τρόπο δεν μπορεί να βρεθήκαμε στο δημαρχείο του Πειραιά.

     2. Οι απολυμένοι των Λιπασμάτων δεν έχουν δει ως τώρα από κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική υποστήριξη, και γι'αυτό ποτέ δεν θα φώναζαν σύνθημα υπέρ ενός από αυτά. Αντίθετα, και σήμερα απαιτούν από όλα τα κόμματα και όλους τους αρμόδιους να πάρουν θέση για το αίτημά τους που είναι η αποκατάστασή τους και η εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

    [08] ΣΧΟΛΙΟ ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2004 (16:11 UTC+2)

    Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ για τον έλεγχο εισόδου στο έδαφός τους, τα οποία ισχύουν για τους Ελληνες, παρά το γεγονός πως εξαιρούνται οι πολίτες των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποφάσισαν όλοι οι κατέχοντες ελληνικό διαβατήριο κατά την είσοδο στη χώρα τους, να φωτογραφίζονται και να λαμβάνονται τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Η διαδικασία αυτή ισχύει μόνο για τους Ελληνες πολίτες και όχι για τους πολίτες των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γι΄ αυτό είναι εξευτελιστική. Η κυβέρνηση Σημίτη και κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών δεν τόλμησαν ακόμη να αντιδράσουν» δήλωσε ο κ. Εβερτ.

    [09] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2004 (15:57 UTC+2)

    Τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και τη νίκη στις προσεχείς εκλογές έχουν στόχο οι πρωτοβουλίες που ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    «Οι πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός έχουν στόχο να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και για τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και για την παραπέρα προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και για τη διαμόρφωση όλων εκείνων των συσχετισμών, έτσι ώστε να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη στην αναμέτρηση που θα έχουμε με τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης.

    [10] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιανουαρίου 2004 (12:38 UTC+2)

    Σε 136.434 ανήλθαν οι καταγγελίες, παράπονα και αναφορές καταναλωτών προς το ΙΝΚΑ το 2003. Από αυτά, περίπου 19.000 προήλθαν από πολίτες της Βόρειας Ελλάδας. Από σήμερα, η διαχείριση αυτών των παραπόνων αναβαθμίζεται με την έναρξη της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του ΙΝΚΑ.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του στους έλληνες και τους ευρωπαίους καταναλωτές από σήμερα, στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή ιδρύθηκε την άνοιξη του 2003, με έδρα την Αθήνα. Πρόκειται για τον ελληνικό εθνικό κόμβο του δικτύου των 15 ανάλογων κέντρων που λειτουργούν σε 13 άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την ενημέρωση των ευρωπαίων καταναλωτών για τα δικαιώματά τους στην ΕΕ καθώς και την επίλυση τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά τις συναλλαγές τους στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά.

    [11] ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2004 (11:07 UTC+2)

    Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε σήμερα το 1,27 δολάριο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Περίπου στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), το ευρώ έφτασε το 1,2715 δολάριο. Από τα μέσα Νοεμβρίου, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα ανόδου, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

    [12] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 6 Ιανουαρίου 2004 (15:32 UTC+2)

    Η Ρουμανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2004 και οι αρχές εξετάζουν μαζί με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας την λήψη αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας.

    Μέχρι στιγμής μελετούνται τρεις τοποθεσίες για την διεξαγωγή της συνόδου, το Βουκουρέστι, η Κωνστάντζα και η πόλη Μπράσοφ. Αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε τη Ρουμανία για να επιλέξει την πόλη που θα φιλοξενήσει τελικά την συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Αμυνας.

    Η Ρουμανία έλαβε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ στην σύνοδο κορυφής της Πράγας τον Νοέμβριο του 2000 και θα ενταχθεί πλήρως στην Συμμαχία μέχρι την άνοιξη, όταν τα κοινοβούλια των χωρών μελών επικυρώσουν την συνθήκη ένταξης.

    Ιωάννα Ράντου

    [13] ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λάρνακα, 6 Ιανουαρίου 2004 (13:38 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι προτίθεται να απαντήσει πολύ σύντομα στην επιστολή που του έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η επιστολή Μπους στην ουσία επαναλαμβάνει το κείμενο που είχε σταλεί στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα μετά το πέρας της τελετής καθαγιασμού των υδάτων, στη σημερινή εορτή των Θεοφανίων, και σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν την Αγκυρα να αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως έχει για διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές, προσθέτοντας πως απομένει στην πράξη να φανεί εάν όντως γίνει αποδοχή ή απλώς σχηματική αποδοχή.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΑΦΙΞΗ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 6 Ιανουαρίου 2004 (13:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ έφτασε σήμερα στην Αγκυρα για μια ιστορική τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στη χώρα αυτή αρχηγός του συριακού κράτους και θεωρείται ένδειξη αξιοσημείωτης βελτίωσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που το 1998 είχαν φτάσει στα πρόθυρα του πολέμου.

    Ο Ασαντ, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Ασμα, έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Οι δύο χώρες βελτίωσαν σημαντικά, με αμοιβαίες επισκέψεις, τις σχέσεις τους μετά την απέλαση το 1998 από τη Δαμασκό του αρχηγού των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    [15] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 6 Ιανουαρίου 2004 (12:50 UTC+2)

    Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ ελ Ασαντ, στην Τουρκία, καθώς είναι η πρώτη σύρου προέδρου στη γείτονα μετά από 57 χρόνια. Οπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η επίσκεψη αυτή αποτελεί βήμα προσέγγισης των δυο χωρών και βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο σύρος πρόεδρος βρίσκεται στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του τούρκου ομολόγου, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, και συνοδεύεται από τη σύζυγό του.

    Ο σύρος πρόεδρος είχε ήδη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Σεζέρ, ενώ ο κ. Ασαντ αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Αρίντς.

    Αύριο, ο σύρος πρόεδρος αναμένεται να έχει επαφές με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο κ. Ασαντ θα συναντηθεί, επίσης, με τους πρεσβευτές των χωρών στη γειτονική χώρα, ενώ θα υπογράψει και τρεις συμφωνίες συνεργασίας με την τουρκική ηγεσία. Η πρώτη αφορά στην αποφυγή της διπλής φορολογίας, η δεύτερη στην ενίσχυση των επενδύσεων και η τρίτη στον τουρισμό.

    [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 6 Ιανουαρίου 2004 (11:25 UTC+2)

    Η παραίτηση του διευθυντή της αστυνομίας των Τιράνων, Pjerin Ndreu, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του αλβανικού Τύπου. Χθες το πρωί, ο κ. Ndreu επέδωσε στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης της γείτονος το κείμενο της παραίτησής του, η οποία έγινε αποδεκτή.

    Ο πρώην διευθυντής της αστυνομίας των Τιράνων δεν δέχθηκε να κάνει κανένα σχόλιο για την παραίτησή του, αλλά όλα σχεδόν τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η παραίτηση αυτή συνδέεται με πρόσφατη ανοικτή επιστολή του κ. Ndreu, η οποία δημοσιεύτηκε σε ορισμένες αλβανικές εφημερίδες. Στην εν λόγω επιστολή, ο τέως πλέον διευθυντής της αστυνομίας των Τιράνων αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανάμειξης των ανώτατων αξιωματούχων της κρατικής διοίκησης σε διαφθορά και σε σχέσεις τους με εγκληματικά στοιχεία.

    Οι τίτλοι των σημερινών αλβανικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    «Κοχα Γιον»: Τα ναρκωτικά απομακρύνουν τον Pjerin Ndreu από την αστυνομία

    «Αλμπάνια»: Παραιτήθηκε ο διευθυντής αστυνομίας των Τιράνων Pjerin Ndreu

    «Γκαζέτα Σκιπτάρε»: Τα παρασκήνια της παραίτησης του Διευθυντή της αστυνομίας των Τιράνων Pjerin Ndreu

    «Τέμα»: Ο Διευθυντής της αστυνομίας των Τιράνων απομακρύνεται από την αστυνομία

    «Κοριέρι»: Διευθυντής της αστυνομίας των Τιράνων: «Να γιατί παραιτήθηκα»

    «Ντίτα»: Τα παρασκήνια της παραίτησης του Pjerin Ndreu

    «Ριλίντια Ντεμοκρατίκε»: Τα ναρκωτικά της Τζοάνα Νάνο απομακρύνουν τον Διευθυντή της αστυνομίας των Τιράνων.

    [17] ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 6 Ιανουαρίου 2004 (15:45 UTC+2)

    Δύο Γάλλοι πολίτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σε επίθεση που δέχθηκαν κοντά στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Τα θύματα ήταν υπάλληλοι αμερικανικής εταιρίας η οποία εκτελεί εργασίες για την αποκατάσταση υποδομών στην περιοχή της Βαγδάτης.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι υπάλληλοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο του οποίου έσκασε το λάστιχο και καθώς προσπαθούσαν να το αντικαταστήσουν δέχθηκαν επίθεση από διερχόμενο αυτοκίνητο.

    [18] ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 6 Ιανουαρίου 2004 (15:40 UTC+2)

    Με επιδόματα ύψους έως και 10 χιλιάδων δολαρίων προσπαθεί ο αμερικανικός στρατός να πείσει τους στρατιώτες του να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στις θερμές περιοχές του πλανήτη.

    Το αμερικανικό υπουργείο προσφέρει τα χρήματα σε όσους στρατιώτες υπηρετούν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Κουβέιτ, και των οποίων η θητεία έχει λήξει, ελπίζοντας πως θα τους πείσει να υπογράψουν παράταση της θητείας τους για άλλα τρία χρόνια.

    Επιπλέον όσοι στρατιώτες σχεδίαζαν να φύγουν μέσα στους επόμενους μήνες επιβλήθηκε αναβολή της αποχώρησής τους.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι απλώς προσπαθούν να διατηρήσουν την συνοχή και αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που υπηρετούν στο Ιράκ, το Κουβέιτ και στο Αφγανιστάν.

    Το Πεντάγωνο δεν πείθει

    Το Πεντάγωνο μπορεί να διοικεί την ισχυρότερη πολεμική μηχανή που πλανήτη αλλά είναι σαφές ότι δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να κάνει άνετα όλα όσα θέλει, επισημαίνει ο Τζόναθαν Μάρκους του BBC.

    Αυτό που μετράει είναι οι μάχιμες μονάδες και εκεί είναι που η αμερικανική μηχανή πάσχει. Από τις 31 μάχιμες ταξιαρχίες που διαθέτουν οι αμερικανοί, 18 είναι ήδη αναπτυγμένες ή ετοιμάζονται να αναπτυχθούν ή μόλις έχουν επιστρέψει από τις αποστολές τους.

    Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός περνάει μια περίοδο αναδιοργάνωσης - γεγονός που ήδη δημιουργεί εντάσεις καθώς οι στρατιώτες πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους και υλικό.

    Παράταση του χρόνου θητείας

    Ο αμερικανικός στρατός είναι εθελοντικός και ούτε οι στρατιώτες ούτε οι οικογένειες τους βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική περαιτέρω παραμονής τους στο Ιράκ. Γι' αυτό και το υπουργείο προσφέρει αυτά τα χρήματα. Αλλά βεβαίως όλα αυτά είναι εκτός του αρχικού σχεδίου, λέει ο Τζόναθαν Μάρκους.

    Η αναδιοργάνωση του αμερικανικού στρατού υποτίθεται πως θα τον έκανε ικανό να αντιμετωπίσει να πολεμήσει και να κερδίσει γρήγορα, σχεδόν κάθε αντίπαλο.

    Αυτό λειτούργησε στην περίπτωση του Ιράκ, αλλά οι αμερικανοί ήλπιζαν πως στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τις αρμοδιότητες για την διατήρηση της ειρήνης και την ασφάλεια σε άλλες χώρες. Αντ' αυτού, το βάρος τώρα πέφτει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αυτό σημαίνει παράταση του χρόνου θητείας, επιστρατεύσεις εφέδρων και η τοποθέτηση πεζοναυτών σε καθήκοντα ειρηνευτών.

    Το Πεντάγωνο είχε μια βασική αρχή, πως θα έπρεπε να είναι σε θέση να διεξάγει επιτυχώς δύο μέτριας έκτασης πολέμους, ταυτόχρονα.

    Αυτό τώρα μοιάζει περισσότερο με φαντασία, καθώς οι στρατηγοί του πενταγώνου προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις σημαντικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων στο Ιράκ, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια, καταλήγει ο Τζόναθαν Μάρκους του ΒΒC.

    [19] Η ΚΙΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Πεκίνο, 6 Ιανουαρίου 2004 (14:03 UTC+2)

    Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει δύο από τις σημαντικότερες τράπεζες της χώρας με 35 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το χρηματιστήριο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η επιθυμία από την πλευρά των επενδυτών για επενδύσεις σε κινεζικές εταιρίες είναι έντονη καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας κυμαίνεται στο επίπεδο του 8%.

    Ο τραπεζικός τομέας όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την διάθεση πολλών δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί.

    Οι τέσσερις σημαντικότερες τράπεζες της Κίνας υπολογίζουν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των δανείων είναι - «κακά δάνεια» - όπως χαρακτηρίζονται, είναι δηλ. δάνεια που οι εταιρίες που τα έχουν πάρει δεν είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν.

    Πολύ υψηλότερος ο κακός δανεισμός

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κακός δανεισμός στην Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι υπολογίζουν οι κινεζικές τράπεζες.

    Η κρατική Τράπεζα της Κίνας και η Κινεζική Τράπεζα Ανοικοδόμησης πήραν από το κράτος 45 δισεκατομμύρια δολάρια - 35 δισεκατομμύρια ευρώ - χρήματα που προέρχονται από τα αποθέματα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα.

    Η ενίσχυση αυτή θα περιορίσει το ποσοστό των «κακών δανείων» στο επίπεδο του 10% του συνολικού δανεισμού, θα πρέπει όμως το ποσοστό αυτό να μειωθεί ακόμη περισσότερο πριν οι κινεζικές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο χρηματιστήριο, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

    [20] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΝΤΑΙΑΝΑ

    Λονδίνο, 6 Ιανουαρίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Ξεκινά σήμερα στη Βρετανία η δικαστική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Ντόντι αλ Φαγέντ. Είναι η πρώτη φορά που οι βρετανικές αρχές θα εξετάσουν τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος, τον Αύγουστο του 1997, στο Παρίσι.

    Σύμφωνα με την έρευνα που είχε διεξαχθεί στη Γαλλία, υπεύθυνος για το δυστύχημα ήταν ο οδηγός της λιμουζίνας Χένρι Πολ, ο οποίος έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο πρώην μπάτλερ της πριγκίπισσας, Πολ Μπάρελ, δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει στον ανακριτή ένα γράμμα στο οποίο η Νταϊάνα κατονομάζει ένα πρόσωπο, το οποίο φέρεται να σχεδίαζε τη δολοφονία της.

    [21] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 6 Ιανουαρίου 2004 (12:23 UTC+2)

    Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μαθητές, σκοτώθηκαν και ένδεκα τραυματίσθηκαν σήμερα στο Κανταχάρ (νότιο Αφγανιστάν) από έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε στρατιωτική βάση, δήλωσε ο διοικητής Χάτζι Αχμαντ Σαχ, στρατιωτικός υπεύθυνος της επαρχίας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Μανζαλμπάτ, στο νότιο τμήμα της πόλης, γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα, 10.30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Μια πρώτη βόμβα, η οποία είχε εντοπισθεί και απομονωθεί από την αφγανική αστυνομία, είχε εκραγεί είκοσι λεπτά νωρίτερα στο ίδιο μέρος χωρίς να προκαλέσει θύματα.

    Η δεύτερη βόμβα εξερράγη ενώ ένα πλήθος περιέργων συνωστιζόταν στον τόπο της πρώτης έκρηξης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 6 January 2004 - 19:13:36 UTC