Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
  • [02] ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΘΕΩΡΕΙ ΓΝΗΣΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΣΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [04] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΑΑΚΑΣΒΙΛΙ
  • [06] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ "ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ" ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  • [07] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
  • [08] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • [09] ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
  • [10] ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ
  • [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
  • [12] ΣΤΙΣ 2.346,19 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Ο Γ.Δ. ΣΤΟ Χ.Α.
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ 1,5% ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
  • [14] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΘ
  • [15] ΡΕΚΟΡ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΥΣΠΟΡΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΓΙΑ 2003-2004
  • [16] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [17] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ
  • [18] Ο ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ΕΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] Μ. Α. ΣΑΧΙΝ: ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [21] ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο Ν. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
  • [22] ΒΑΣΙΛΑΣ ΚΑΙ ΜΙΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ 21η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [23] Ο Γ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ
  • [24] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΕΓΑΣ
  • [25] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [26] Ο ΣΑΡΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • [27] ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΙΝΓΚ ΤΗΣ "FLASH AIRLINES" ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ
  • [28] ΚΟΡΕΙ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΥΝΟΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [29] ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ "FLASH AIRLINES" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [30] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΝΔΙΑΣ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
  • [32] Ο «ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ» ΤΟΥ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ
  • [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΔΡΑΜΑΣ
  • [34] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
  • [35] Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ

  • [01] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (10:01 UTC+2)

    Εβδομάδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων αρχίζει από σήμερα με σημείο αναφοράς το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, με το οποίο θα γνωστοποιήσει τις πρωτοβουλίες του για εξελίξεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου.

    Ο κ. Σημίτης επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα από το Κορακοχώρι της Ηλείας, όπου πέρασε τις τελευταίες μέρες μαζί με τη σύζυγο του Δάφνη, και θα ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τη χρονολογική σειρά των εξελίξεων που θα δρομολογήσει.

    Αύριο Τρίτη θα παραστεί στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων και στη 1 το μεσημέρι θα έχει στην κατοικία του συνεργασία με τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη και τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στις 7μ.μ. θα τον επισκεφθεί στην κατοικία του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και στη συνάντηση αυτή αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική σκηνή από τώρα μέχρι τις εκλογές.

    Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και θα τον ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του. Στις 11 θα προεδρεύσει στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά, γύρω στη 1 με 1.30΄ θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

    Οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κ. Σημίτης θα δρομολογήσει τη διαδοχή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κυβερνώντος κόμματος. Το έκτακτο συνέδριο αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, για τις 14 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και οι εκτιμήσεις λένε ότι οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα κατά πάσα πιθανότητα εντός του Μαρτίου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εφόσον ο κ. Σημίτης ανοίξει θέμα διαδοχής του, και ήδη έχει αρχίσει τις προετοιμασίες. Εχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες κι ετοιμάζει πρόγραμμα περιοδειών και παρεμβάσεων με κεντρικό στόχο την ανατροπή του αρνητικού κλίματος για την κυβέρνηση, όπως αυτό καταγράφηκε στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

    Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου εκτιμούν ότι με την έναρξη της συζήτησης για το ενδεχόμενο ανάδειξης του υπουργού Εξωτερικών στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ άρχισε να αλλάζει το κλίμα και να πνέει αέρας αισιοδοξίας στις οργανώσεις του Κινήματος και ευρύτερα στην κοινωνία.

    Ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμάζουν την τακτική τους εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε "πυροτεχνήματα" την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησε εκλογές τον Φεβρουάριο. Το ΚΚΕ δεν βλέπει καμιά αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική με την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για "αλλαγή κουστουμιού από την κυβερνητική γκαρνταρόμπα για τις ανάγκες των προεκλογικών παραστάσεων" και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου.

    [02] ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΘΕΩΡΕΙ ΓΝΗΣΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΣΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Λονδίνο, 5 Ιανουαρίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το καινούριο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Οσάμα μπιν Λάντεν, το οποίο μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ «Αλ Τζατζίρα», είναι αυθεντικό.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, από το Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ανακοίνωσε σήμερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ότι είναι μια «σίγουρη υπόθεση» πως η φωνή που ακούγεται στην κασέτα ανήκει στον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

    Ο Βρετανός υπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία» πως η τρομοκρατική αυτή οργάνωση εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς και ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται ακόμη εν ζωή.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 5 Ιανουαρίου 2004 (11:33 UTC+2)

    Αρχισε το πρωί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο θα αναλύσει τις εξελίξεις και τα δεδομένα στο Κυπριακό όπως διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα, υπό το φως και των επιστολών του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας για το Κυπριακό.

    Στη συνεδρίαση συμμετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες ο Νίκος Κουτσού, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουϊν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Σάββας Φιλίππου και Ντίνος Πασπαλίδης.

    Στη συνεδρίαση συμμετέχουν επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Διευθυντής του διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό Τουμάζος Τσελεπής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (11:32 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται από σήμερα το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Μετά την αρχιερατική λειτουργία στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στην οποία θα χοροστατήσει, ο κ. Χριστόδουλος θα τελέσει τον αγιασμό των υδάτων στο Θερμαϊκό Κόλπο, ενώ το μεσημέρι θα παραστεί σε δεξίωση που θα δοθεί στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

    Την Τετάρτη το πρωί, θα χοροστατήσει σε πανηγυρική λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη Νεάπολη και το μεσημέρι θα τελέσει τα εγκαίνια της «Στέγης Αγάπης» και του ξενώνα για τα καρκινοπαθή και νεφροπαθή παιδιά που δημιουργήθηκε με δωρεά του μακαριστού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα.

    [05] ΓΕΩΡΓΙΑ: ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΑΑΚΑΣΒΙΛΙ

    Τιφλίδα, 5 Ιανουαρίου 2004 (11:19 UTC+2)

    Ο μέχρι πρότινος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γεωργία Μιχαήλ Σαακασβίλι αναδεικνύεται νικητής των χτεσινών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με τα προγνωστικά, ο 36χρονος νομικός αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 85,8% των ψήφων. Μάλιστα, ο ίδιος ο Σαακασβίλι, ανακηρύσσοντας χτες τον εαυτό του ως νικητή των εκλογών, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που του μετέφεραν οι εκλογικοί του αντιπρόσωποι, συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 96 με 97%.

    Ο Σαακασβίλι είχε ηγηθεί του ειρηνικού λαϊκού κινήματος, η δυναμική του οποίου είχε εξαναγκάσει τον πολιτικό του μέντορα και πρώην πρόεδρο της χώρας Έντβαρντ Σεβαρτνάντζε, να παρατηθεί από το αξίωμά του, μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα των οποίων, όπως καταγγέλθηκε, ήταν προϊόν νοθείας.

    Πάντως, ο Σεβαρτνάντζε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, κατά την προσέλευσή του στην κάλπη, δήλωσε πως ψηφίζει τον Σαακασβίλι, λέγοντας: «Είναι νέος, έχει πολύ ενέργεια μέσα του και είναι πολύ μορφωμένος». Προειδοποίησε, όμως, ότι είναι καιρός «για περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια».

    Εκτός από τον Σαακασβίλι άλλοι 5 Γεωργιανοί διεκδίκησαν κατά τις χτεσινές εκλογές το προεδρικό αξίωμα. Οι εκλογές κηρύχθηκαν έγκυρες από την κεντρική εκλογική επιτροπή, όταν διαπιστώθηκε πως 3 ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης είχε ήδη ψηφίσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των 1,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, καθώς είχε καλυφθεί το πλαφόν για την ελάχιστη συμμετοχή στις εκλογές.

    [06] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ "ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ" ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Κανένα νέο ''περιτύλιγμα'' δεν πρόκειται να αλλάξει τα προβλήματα του ελληνικού λαού, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ για το Νέο Ετος.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ν.Δ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση τονίζοντας ότι η παράταξη δίνει αγώνα για την Ελλάδα της ευημερίας και της δικαιοσύνης.

    «Η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα πρωτόγνωρη ακρίβεια, πρωτόγνωρη ανεργία. Οι πολίτες αισθάνονται οικονομική ανασφάλεια, που επιτείνεται ακόμη περισσότερο με το κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων καθημερινά. Κανένα νέο περιτύλιγμα δεν τα αλλάζει αυτά, δεν μπορεί να τα αλλάξει», είπε ο κ. Καραμανλής.

    «Εμείς δίνουμε τον αγώνα για την Ελλάδα της ευημερίας, την Ελλάδα της δικαιοσύνης. Την Ελλάδα, που ο πλούτος θα κατανέμεται δίκαια στους πολλούς και όχι μόνο στους λίγους. Η δική μας πολιτική, το δικό μας πρόγραμμα, στοχεύει στην ανάπτυξη. Στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    [07] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1.000 ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ ετησίως μετά από δύο βελτιώσεις στα κριτήρια χορήγησής του που προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, στις οποίες προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών αφορούν σε δύο από τα τέσσερα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος και αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των δικαιούχων σε πάνω από 50.000.

    Οσον αφορά το κριτήριο της καλής επίδοσης, τα μαθήματα που πρέπει να αποδείξει ο φοιτητής ότι έχει περάσει στο προηγούμενο έτος για να πάρει το επίδομα μειώνονται στα μισά αντί των 2/3 που προβλέπει η διάταξη.

    Σχετικά με το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος, εξετάζεται να συνυπολογίζεται πλέον και ο αριθμός των παιδιών που έχει η οικογένεια επεκτείνοντας το όριο των 30.000 ευρώ που έχει ήδη τεθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα δύο κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος είναι να μισθώνει ο φοιτητής κατοικία σε πόλη, άλλη από αυτή της κύριας κατοικίας του και να μην είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής οικιών που υπερβαίνουν συνολικά τα 200 τ.μ.

    Το επίδομα των 1.000 ευρώ δικαιούνται μόνον οι προπτυχιακοί φοιτητές. Η χορήγησή του θα ξεκινήσει άμεσα και οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στις εφορίες από τις αρχές Φεβρουαρίου.

    [08] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Aλεξάνδρεια, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Δικαίωση της ιστορίας του κόσμου χαρακτηρίζει την ενσάρκωση του Υιού του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος ο Ζ΄ στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα (με το παλαιό ημερολόγιο).

    Όπως σημειώνει, η μοναδική περίπτωση συνύπαρξης της Θείας και της ανθρώπινης φύσης σε μία υπόσταση κινεί στην αγιότητα τους μάρτυρες, τους πατέρες και διδασκάλους της πίστης ενώ η ιστορία του κόσμου δικαιώνεται ιεραποστολικώς και η Εκκλησία πορεύεται στην ολοκλήρωση των εσχάτων.

    Ακολουθεί το μήνυμα του Πατριάρχη:

    "Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

    Η Γέννησις του Ιησού Χριστού προβάλλει και πάλιν ενώπιον πάντων ημών και

    γίνεται αιτία εορτασμού και πανηγύρεως, αφορμή δόξης και χαράς, ημέρα

    ευφροσύνης και αγαλλιάσεως, εισάγουσα εις τον καιρόν των επουρανίων δωρεών

    και των χαρμοσύνων ευλογιών. Ο «αχώρητος παντί» γεννάται εκ της Παρθένου

    Κόρης και εισέρχεται εις την ιστορίαν του κόσμου. Ο Δημιουργός του κόσμου

    ενδύεται την μορφήν τού κτίσματος: «ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου,

    εξαπέστειλεν ο Θεός τον υιόν αυτού, γενόμενον εκ γυναικός, γενόμενον υπό

    νόμον, ίνα τους υπό νόμον εξαγοράση, ίνα τήν υιοθεσίαν απολάβωμεν» (Γαλ. δ,

    4-5).

    Η κατά το ανθρώπινον γέννησις του Υιού του Θεού πραγματοποιήθηκε εφ' άπαξ,

    με αποτέλεσμα την ένωσιν και την κοινωνίαν του Θεού με τον κόσμον και την

    δημιουργίαν. Η ανθρωπίνη κατάστασις μετεβλήθη ριζικώς, ως και η όλη θέσις

    του ανθρώπου, εξ αιτίας της υιοθεσίας, διότι ο Μονογενής Υιός του Θεού εν τώ

    προσώπο του Ιησού Χριστού σαρκούται γενόμενος ούτω και «υιός του

    ανθρώπου».

    Ιδού, το μυστήριον της Θείας οικονομίας! ιδού, το μέγεθος της του Θεού

    συγκαταβάσεως! Ιδού, το αποτέλεσμα της θεόθεν Χάριτος! Ποίος λόγος δύναται

    να αναλύση το μέγεθος του μυστηρίου; Ποία ανθρωπίνη σύλληψις ανταποκρίνεται

    εις την θεανθρωπίνην ταύτην πραγματικότητα; Πως ψηλαφείται το μέγιστον και

    ύψιστον της πλήρους του ακτίστου προς το κτιστόν καταλλαγής έργον;

    Ο υπό των προφητών προσδοκώμενος ενδύεται την ανθρωπίνην φύσιν, την οποία

    βλέπουν καθαρώς οι Θείοι Απόστολοι. Η μοναδική περίπτωσις συνυπάρξεως της

    Θείας και της ανθρωπίνης φύσεως εις μίαν υπόστασιν, εν τω προσώπω του Ιησού

    Χριστού κινεί προς αγιότητα τους Μάρτυρας, τους Απολογητάς, τους Ομολογητάς,

    τους Πατέρας και Διδασκάλους της Πίστεως, τους Εγκρατευτάς και παν πνεύμα

    τελειωθέν δια της πίστεως.

    Το «εν αναπτύξει» σώμα της Εκκλησίας, διαθέτει την περιουσίαν της

    κληρονομίας του Ένσαρκου Λόγου, η παρουσία του Οποίου προτρέπει εις διαρκή

    κίνησιν προς τα εμπρός, εις προσανατολισμόν προς το μέλλον. Παραλλήλως, δια

    της Ενσαρκώσεως η ιστορία του κόσμου δικαιώνεται ιεραποστολικώς, ενώ η

    Εκκλησία πορεύεται εκκεντριζομένη εις την ολοκλήρωσιν των εσχάτων.

    H κατά άνθρωπον γέννησις του Λόγου, εισάγει εις την ιστορίαν τον αιδίως προ

    πάντων των αιώνων υπάρχοντα εκτός της ιστορίας, διό και οδηγεί τα ιστορικά

    όντα εις την βαθυτέραν φύσιν της ιστορίας, ήτοι την οντολογικήν ολοκλήρωσίν

    της. Η εν Χριστώ «άνα-κεφαλαίωσις» του σώματος της Εκκλησίας ανελλίσεται

    διαρκώς εις ατέρμονα πορείαν ολοκληρώσεως, διό και η «πληρότης του Σώματος»

    υπονοεί, αλλά και προϋποθέτει την ανακεφαλαίωσιν της ιστορίας, εις την

    οποίαν εντάσσεται πλέον και ο «σαρκοφόρος Θεός», κατά την έκφρασιν του Αγίου

    Ιγνατίου Αντιοχείας, πάσα σαρξ ανθρωπίνη και παν δημιούργημα.

    Υπό την έννοιαν αυτήν, ο εκ των αοιδίμων Προκατόχων ημών Αθανάσιος ο Μέγας

    (Δ' αιών), ο τηλαυγής ούτος εκφραστής της Αλεξανδρινής Θεολογίας, η οποία

    συνέδραμε αποφασιστικώς την διατύπωσιν της του Λόγου ενανθρωπήσεως

    αληθείας, διδάσκει: «ει γαρ και κατ' εικόνα γεγόναμεν και εικών και δόξα

    Θεού εχρηματίσαμεν, αλλ' ου δι' εαυτούς πάλιν, αλλά δια την ενοικήσασαν εν

    υμίν εικόνα και αληθή δόξαν του Θεού, ήτις εστιν ο Λόγος αυτού, ο δι' ημάς

    ύστερον γενόμενος σάρξ ... ταύτης της κλήσεως έχομεν την χάριν» (Κατά

    Αρειανών Γ' 10).

    Τέκνα προσφιλέστατα και κατά Θεόν περιπόθητα,

    Η ελευθερία της ανθρωπίνης φύσεως από τα δεσμά της δουλείας του θανάτου και

    της φθοράς προσφέρεται πλουσιοπαρόχως προς πάντας τους προσερχομένους εις

    την πανδεσίαν του ταπεινού σπηλαίου της Βηθλεέμ. Εις αυτό καθέζεται η

    Αειπάρθενος Θεοτόκος, ενώ ο Μνήστωρ Ιωσήφ προσκυνεί μετά των ποιμένων, των

    μάγων, ως και μετά των αλόγων ζώων και του εν τω ουρανώ αστέρος. Ο δε

    αρχαγγελικός ύμνος της ειρήνης προτρέπει έκτοτε ειρηνικώς και παρακλητικώς

    την συναντίληψιν του άλλου, του πλησίον, του συν-ανθρώπου. Η παρούσα ζωή, η

    υπό του Μεσσίου τιμηθείσα, αναβιβάζεται εις ενοποιητικήν χαράν και δια της

    συνειδητής ενότητος του εκκλησιαστικού σώματος συνδράμει τον κόσμον.

    Από της Αποστολικής καθέδρας του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου και

    της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας, επευλογούμεν πατρικώς και Πατριαρχικώς

    άπαντα τα κατά την Αφρικανικήν ήπειρον πιστά τέκνα του καθ' ημάς περιφανούς

    Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Έτι δε, προσευχόμεθα υπέρ του εις την ειρήνην

    προσανατολισμού πάντων των ανθρώπων, και υπέρ της μετοχής εις την δια του

    Θεανδρικού προσώπου του Ιησού ανακαίνισιν της κτίσεως και την απόλαυσιν των

    επιγείων και υπερκοσμίων δώρων, των πλουσίως προσφερομένων υπό του

    καινοτομούντος τας φύσεις και παρέχοντος την θείαν υιοθεσίαν πάσι βροτοίς.

    Διάπυρος προς τον εκ της Παρθένου Γεννηθέντα Υιόν του Θεού ευχέτης

    + ο Αλεξανδρείας Πέτρος

    Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2003"

    [09] ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν σήμερα οι υπάλληλοι του Προεδρικού Μεγάρου συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μαζί με τα εγγόνια του παρέστη στην εκδήλωση ευχήθηκε καλή χρονιά και υγεία και φωτογραφήθηκε με όλους.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ρωτήθηκε για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά δεν τις σχολίασε.

    [10] ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν τα προγράμματα για τους τομείς της υγείας και της οικονομίας της Ν.Δ. όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στη Ρηγγίλης υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    Στα μέσα Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εθνική συνδιάσκεψη της Ν.Δ. για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος, όμως δεν αποκλείεται ορισμένες ημερομηνίες να αναμορφωθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ν.Δ. και ως κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση το διεθνές δίκαιο. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η Ν.Δ. υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι οι εξελίξεις στο κυβερνητικό κόμμα παρέλυσαν την κυβέρνηση.

    "Η Νέα Δημοκρατία νίκησε και πριν τις εκλογές. Ο,τι και να κάνουν θα χάσουν τις εκλογές", επισήμανε ο κ. Σιούφας.

    [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2004 (17:53 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 3,6% σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2003 ο αριθμός έκδοσης αδειών για την ανέγερση οικοδομών, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002.

    Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2003 εκδόθηκαν 40.896 άδειες, έναντι 39.490 αδειών στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    [12] ΣΤΙΣ 2.346,19 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Ο Γ.Δ. ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2004 (16:56 UTC+2)

    Έντονα ανοδική πορεία ακολούθησε και στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενος κόντρα στην πτωτική τάση που επικρατεί στις μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών διαχύθηκε σε όλο το φάσμα των μετοχών, ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης εντάσσονται ο υψηλός όγκος, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη στην ελληνική κεφαλαιαγορά πάνω από το επίπεδο των 2.230 μονάδων καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, το θετικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές και η δυναμική που επέδειξε η περιφέρεια.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,41% και διαμορφώθηκε στις 2.346,19 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.346,41 μονάδων, ενώ το χαμηλότερό του επίπεδο συνάντησε στις 2.322,41 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στα ύψη εκτινάχθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο ποσό των 287,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία ωστόσο τα 128.497.992,75 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν αυτά της εταιρίας Hyatt Regency, ένα ύψους 22.250.000,00 ευρώ στα 8,90 ευρώ και το άλλο προϋπολογισμού 10.680.000,00 ευρώ στα 8,90 ευρώ επίσης. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του 16,67% της Hyatt Regency από την Hellenic Casinos Company, η οποία και θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου.

    Την ανιούσα ακολούθησε η πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 231, έναντι 89 πτωτικών και 63 αμετάβλητων.

    Ηγέτιδες της ανόδου αναδείχθηκαν οι μετοχές των εταιριών Βέρνικος Κόττερα (12%), Αλυσιδα (12%), Αλυσίδα ΑΒΕΕ (11,67%), Αφοί Χ. Κορδέλου (11,18%), Μουριαδης (10,71%) και ΛΑΝΑΚΑΜ (10,70%), ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι Ομιλος Ιντεαλ (11%), το (κο) της Εριουργία 3Α (10,60%) και το (πο) της ίδιας επιχείρησης (9,73%).

    ΚΛΑΔΟΙ

    Με γοργό ρυθμό, υψηλότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας έτρεξαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή της ανόδου τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,46%, συνεπεία των αυξημένων τοποθετήσεων στα βαριά χαρτιά.

    Αισθητή άνοδο κατά 2,75% σημείωσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, αντανακλώντας τα κέρδη του στις μετοχές των εταιριών ΟΤΕ (5,15%) και της Cosmote (1,66%).

    Σημαντικά κέρδη κατέγραψε τελικά και ο δείκτης των τραπεζών (+1,26%), παρά το τραμπάλισμα που παρουσίαζε μέχρι και το μέσο της συνεδρίασης, εναλλάσσοντας διαρκώς πρόσημο. Στο στόχαστρο του αγοραστικού επενδυτικού κοινού, βρέθηκαν οι μετοχές των Aττικής (8,29%), Κύπρου (4,78%), Εγνατίας (3,18%), της ΕΤΕ (1,80%) και της Πειραιώς (1,01%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140-που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης-ενισχύθηκε κατά 1,43% και ακολούθησαν ο Small Cap 80 της μικρής (1,39%) και ο Mid 40 της μέσης (1,32%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Στο θετικό πρόσημο τερμάτισαν οι περισσότεροι από τους επιλεγμένους κλάδους, με εξαίρεση τους τρεις από αυτούς, οι οποίοι και κινήθηκαν σε αρνητικό πεδίο. Ειδικότερα, πτωτική τροχιά διέγραψαν οι δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,87%0, των κατασκευαστικών (0,55%) και των συμμετοχών (0,33%).

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο εμφάνισε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου (3,08%), με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές των εταιριών ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ (10,71%), ΚΑΕ (4,29%), ΕΙΚΟΝΑ-ΗΧΟΣ (4,05%) MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ (3,605) και της ΒΑΡΔΑΣ (3,03%).

    Με ταχύ βηματισμό έτρεξε και ο κλάδος της πληροφορικής (2,92%), συνεπεία του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις μετοχές των εταιριών ALTEC (7,23%), UNISYSTEMS (6,50%), SPACE HELLAS (6,49%), CENTRIC MULTIMEDIA (6,35%), ΔΕΛΤΑ SINGULAR (5,53%) και της ΕΜΦΑΣΙΣ SYSTEMS (4,33%).

    Σημαντική άνοδο σημείωσε και ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, ο οποίος και ενισχύθηκε κατά 2,42%, απόρροια των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΞΙΦΙΑΣ (8,16%), ΚΥΛ/ΜΥΛΟΙ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (5,45%), ΕΒΖ (4,29%), Μύλοι ΚΕΠΕΝΟΥ (3,27%), ΝΙΚΑΣ (3,13%), ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (2,93%) και CHIPITA (2,60%).

    Κέρδη υψηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,99%), των βασικών μετάλλων (1,66%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,64%), των ασφαλειών (1,44%), της παράλληλης αγοράς (1,29%0, της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (1,28%), των βιομηχανιών (1,21%) και της κλωστοϋφαντουργίας (1,13%).

    Τη μικρότερη άνοδο εμφάνισαν οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου (0,87%), των επενδύσεων (0,67%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,51%) και των διυλιστηρίων (0,46%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Αισιόδοξοι για την πορεία του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζονται οι αναλυτές, με δεδομένο την ιδιαίτερα θετική εικόνα που παρουσίασε η ελληνική κεφαλαιαγορά στην πρώτη συνεδρίαση του 2004, πραγματοποιώντας το καλύτερο «ποδαρικό», αφού μετά από τέσσερις μήνες διέσπασε το φράγμα των 2.230 μονάδων. Η Σοφοκλέους, κατά την πλειοψηφία των αναλυτών, εξακολουθεί να διακατέχεται από την ευφορία της πρώτης συνεδρίασης του έτους.

    Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη τροχιά της ελληνικής κεφαλαιαγορά διαγράφεται θετική, ενώ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θα παραδώσουν τη «σκυτάλη» της ανόδου στην περιφέρεια, η οποία και ταλάνισε τη Σοφοκλέους σημαντικά στην περίοδο του 2003..

    Υπενθυμίζεται ότι με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το 2004 για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείσει στην πρώτη συνεδρίαση του έτους καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2,21% και στις 2.313,64 μονάδες.

    Πάντως, η αισιοδοξία αυτή δεν ομολογείται «απερίφραστα» από τους αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιριών, οι οποίοι περιορίζονται σε γενικά σχόλια που συνδέουν την πορεία της Σοφοκλέους με τις καλές οικονομικές ή επιχειρηματικές ειδήσεις και το γενικότερο κλίμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Ένα από τα «στοιχήματα» στα οποία θα ποντάρουν φέτος οι Ελληνες επενδυτές θα είναι η «περιφέρεια», οι μετοχές των εταιριών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και κυρίως εκείνες που ανήκουν σε δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

    «Οδηγός», ωστόσο, για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να είναι η υψηλή κεφαλαιοποίηση, που συστηματικά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας.

    Τόσο οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές, όσο και η πλειοψηφία των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο, δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τις αντοχές των συγκεκριμένων μετοχικών τίτλων, τους οποίους άλλωστε συναντάμε και στα χαρτοφυλάκια των ξένων θεσμικών που εξακολουθούν να διατηρούν παρουσία στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

    Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει δε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα λειτουργήσουν ως «τονωτική ένεση» για το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ επισημαίνουν ότι οι προσεχείς εκλογές, αναμένεται να προσδώσουν νευρικότητα στη Σοφοκλέους.

    Ε.Α.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ 1,5% ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2004 (14:33 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 1,5% σημείωσε τον Σεπτέμβριο ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής τελικών προϊόντων, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2002, οπότε και είχε ενισχυθεί κατά 1,9%.

    Πάντως, σε σχέση με τον Αύγουστο, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε κατά 0,1%, έναντι αυξήσεων 0,7% και 0,9%, που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2002 και 2001.

    Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2002- Σεπτεμβρίου 2003, σε σύγκριση με το διάστημα 2001 προς 2002, παρουσίασε αύξηση 2,0%, έναντι αυξήσεων 1,9% και 4,1% που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα δυο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    [14] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (14:18 UTC+2)

    Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Χριστόδουλου, πραγματοποιείται αύριο η καθιερωμένη δεξίωση, με την ευκαιρία του Νέου Έτους, που παραθέτουν ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

    Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο του ΕΒΕΘ και θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ, έχουν προσκληθεί υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    [15] ΡΕΚΟΡ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΥΣΠΟΡΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΓΙΑ 2003-2004

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2004 (14:12 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η μέση τιμή παραγωγού συσπόρου βάμβακος την περίοδο 2003-2004 θα φθάσει σε ύψος ρεκόρ, υπερβαίνοντας τις 350 δρχ. το κιλό, μετά την καταβολή ολόκληρης της επιστροφής συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς, εξέφρασε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης. Υπενθυμίζεται ότι η εκκοκκιστική περίοδο βάμβακος για την περίοδο 2003/04, ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2003.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Αργύρης, με βάση τις ποσότητες που παρέδωσαν οι παραγωγοί στους εκκοκκιστές - 974.000 τόνοι περίπου- η συνολική επιστροφή συνυπευθυνότητας θα διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, στις 76,4 δρχ/κιλό περίπου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, ήδη έχει καταβληθεί στους περισσότερους παραγωγούς το πρώτο τμήμα επιστροφής συνυπευθυνότητας των 38,4 δρχ /κιλό και θα ολοκληρωθεί για τους υπόλοιπους, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

    Από τα εν λόγω στοιχεία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γεωργίας, «γίνεται κατανοητό ότι παρά την μειωμένη παραγωγή της φετινής περιόδου κατά 15%, σε σχέση με την περυσινή περίοδο, το συνολικό εισόδημα (λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές) θα είναι μεγαλύτερο της περσινής περιόδου, ενώ σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθούν και οι εισροές από την Ε.Ε., που θα ξεπεράσουν τα 620 εκατ. ευρώ».

    Η εξέλιξη αυτή, όπως τόνισε ο κ. Αργύρης, επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική του υπουργείου Γεωργίας στον τομέα του βάμβακος, καθώς και το ότι η πειθαρχημένη παραγωγή μπορεί να συνδυάζει άριστα το ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, την παροχή της αναγκαίας πρώτης ύλης στη βιομηχανία και την προστασία του περιβάλλοντος.

    [16] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Την ιδιαίτερη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας σημείωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ λέγοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη θα κάνει την Συρία γειτονική χώρα της Ε.Ε.

    Παραμονές της επίσκεψής του στην Αγκυρα ο πρόεδρος της Συρίας, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, τόνισε ότι η Συρία τάσσεται εναντίον της δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους και οποιασδήποτε άλλης κρατικής οντότητας που θα δημιουργούσε προβλήματα στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

    Ολες οι τουρκικές εφημερίδες έχουν το θέμα της επίσκεψης του Ασαντ πρώτο και πρωτοσέλιδο χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ιστορική.

    Στο θέμα αυτό αναφέρεται άρθρο-ανάλυση στην «Zaman», στο οποίο σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού μπορεί να ενδυναμωθούν περαιτέρω εάν συνεχιστούν οι λανθασμένες κινήσεις της Ουάσιγκτον και του Τελ-Αβίβ.

    «Η Τουρκία, η Συρία και πολλές άλλες Αραβικές χώρες, υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσουν σε μια νέα συμμαχία επί τη βάσει κοινών εθνικών συμφερόντων. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, οι Ιρακινοί θα σχηματίσουν αναπόφευκτα μια κυβέρνηση τόσο αντιαμερικανική όσο και αντιισραηλινή κάτι που η Ουάσιγκτον θέλει πάση θυσία να αποφύγει», τονίζεται στο δημοσίευμα.

    «Οι ΗΠΑ», συνεχίζει ο αρθρογράφος, «προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια χαλαρή ομοσπονδία, σχέδιο το οποίο απέτυχε. Τώρα παίζουν με το χαρτί των Κούρδων. Αυτό που επιζητείται είναι ένα Κουρδικό κράτος που θα ελέγχει το 40% του ιρακινού πετρελαίου. Ενα Κουρδικό κράτος χωρίς τον έλεγχο πετρελαϊκών πηγών θα μοιάζει με την Σομαλία. Από την άλλη μεριά ένα Κουρδικό κράτος με έλεγχο πετρελαϊκών πηγών θα είναι ένα κράτος που θα προσομοιάζει με το Ιράκ του Σαντάμ».

    «Οι Κούρδοι», λέει ο αρθρογράφος, «δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν τον πολυπόθητο στόχο τους για δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους. Ακόμη και εάν πάρουν στην κατοχή τους τις πετρελαϊκές πηγές δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.

    Αρα είτε πρέπει να πείσουν την Τουρκία είτε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την πτώση του καθεστώτος της Δαμασκού. Σε αυτό ακριβώς το ιστορικό κομβικό σημείο οι σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας θα αρχίσουν να ισχυροποιούνται κάτι που θα λάβει σάρκα και οστά στο εγγύς μέλλον. Αυτή είναι και η ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψης Ασαντ", καταλήγει ο αρθρογράφος.

    [17] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας διέψευσε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet» ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση τις ενστάσεις τους σε ορισμένα σημεία του σχεδίου Ανάν.

    Επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου αναφέρει ότι το σχετικό δημοσίευμα σε εφημερίδα που δεν κατονομάζει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «πιστεύουν στη σημασία και στην αναγκαιότητα της εξεύρεσης μίας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό δια της οδού των συνομιλιών».

    Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από τη Γενική Γραμματεία του Γενικού Επιτελείου τονίσθηκε πως η είδηση που δημοσιεύθηκε σε σημερινή εφημερίδα με τους τίτλους «Επιφυλάξεις από τους στρατιωτικούς» και «Ανακοινώνουμε τις αντιδράσεις του Γενικού Επιτελείου όσον αφορά το Σχέδιο Ανάν που διαβίβασε και στην κυβέρνηση», δεν απηχεί την πραγματικότητα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρθηκαν τα εξής:

    «Αξιολογείται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται αυτού του είδους οι ειδήσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά τη δύναμη των διαπραγματευτών στο Κυπριακό, το οποίο είναι μία εθνική υπόθεση και ότι ο λαός μας καλό θα είναι να αποδίδει σημασία μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις».

    Στην ανακοίνωση στην οποία επισημάνθηκε πως οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις πιστεύουν στη σημασία και στην αναγκαιότητα της εξεύρεσης μίας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό δια της οδού των διαπραγματεύσεων, τονίσθηκαν ακόμη τα εξής:

    «Στα πλαίσια αυτά, συνεχίζονται εντός ενός χρονοδιαγράμματος οι εργασίες και οι επαφές κατά τρόπο που πρέπει να γίνονται σε μία Δημοκρατική και σύγχρονη χώρα, μεταξύ των ενδιαφερομένων ιδρυμάτων, με σκοπό την εναρμόνιση και την συγκεκριμενοποίηση των απόψεων».

    Στο δημοσίευμα της «Cumhuriyet» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Επιφυλάξεις του Στρατεύματος» και τον υπότιτλο «Ερχονται σε αντίθεση τα σχέδια του Γενικού Επιτελείου και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό», προβάλλονται «οι αντιρρήσεις του Γενικού Επιτελείου για το σχέδιο Ανάν τις οποίες έθεσε υπόψη και της Κυβέρνησης» και οι οποίες έχουν ως εξής:

    «Η βασική προσέγγιση στο σχέδιο Ανάν και η στάση που συνεχίζει να τηρεί επί του προκειμένου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οδηγεί σε ενδοτικότητα και στην εκτόπιση της Τουρκίας από την Κύπρο και όχι σε μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από κοινού για να μεταβληθούν, βασικά, όσα επιβάλλεται να μεταβληθούν και να διεξαχθούν συνομιλίες σ' αυτή τη βάση.

    Μετά την υιοθέτηση του Δικαίου της Ε.Ε. στο θέμα των 'εγγυήσεων' [εγγυητριών δυνάμεων], οι τυχόν συμπληρώσεις χάνουν το νόημά τους. Είναι ασαφείς οι διατυπώσεις οι οποίες σχεδιάζονται με το 'έγγραφο' του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών [σχετικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό] να προστεθούν στο σχέδιο Ανάν και οι οποίες αφορούν στις 'εγγυήσεις'.

    Οι προτεινόμενοι με το 'έγγραφο' χάρτες, οι οποίοι αφορούν στην κατανομή των εδαφών, είναι ανεπαρκείς. Θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο ο -υπ' αριθμόν 15- χάρτης ο οποίος προβλέπει την εκχώρηση του 29,9% των εδαφών της Κύπρου στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Με το σχέδιο Ανάν καταργείται η διζωνικότητα. Θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του. Η διατύπωση ότι τα ιδρυτικά κράτη θα είναι ίσα και όχι οι ''λαοί'', δεν είναι ρεαλιστική.

    Η μείωση των στρατευμάτων στην Κύπρο θα μπορούσε να συζητηθεί παράλληλα με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., χωρίς όμως να μηδενισθεί ποτέ. Επιβάλλεται να παραμείνουν στην Κύπρο 1.000-2.000 Τούρκοι στρατιώτες, εσαεί.

    Οσον αφορά τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, θα πρέπει να γίνει σαφής αναφορά στη συμφωνία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. ότι η Βρετανία δεν θα έχει τη δυνατότητα να φέρει σ' αυτές δυνάμεις της Ε.Ε. ή μίας τρίτης χώρας όπως οι Η.Π.Α.

    Οσον αφορά δε στο ζήτημα των περιουσιών, εάν αυτό δεν επιλυθεί από τώρα ριζικά με την μέθοδο της ανταλλαγής και της καταβολής αποζημιώσεων, τα πράγματα θα εξελιχθούν μελλοντικά εις βάρος μας.

    Μόλις τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε συμφωνία, μετά την αποδοχή από την Τουρκία της εφαρμογής του Δικαίου της Ε.Ε., οι μετανάστες από την Τουρκία θα αρχίσουν να χάνουν τα δικαιώματά τους και ενδέχεται μελλοντικά να μην παραμείνει στην Κύπρο κανένας απ' αυτούς.

    Εάν δεν εξευρεθεί, βραχυπρόθεσμα, μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μια ενδιάμεση περιοχή -έστω και περιορισμένη- καθώς και ''σύνορα'', στην Κύπρο».

    Στην εφημερίδα γίνεται επίσης αναφορά στις απόψεις των στρατιωτικών σχετικά με το σχέδιο Ανάν οι οποίες βασικά έχουν ως εξής:

    «Το σχέδιο Ανάν με την παρούσα μορφή του δεν αποτελεί μόνιμη και βιώσιμη λύση.

    Με το εν λόγω σχέδιο εξαλείφονται η ταυτότητα του ''τουρκοκυπριακού κράτους'' και με την κατάργηση της διζωνικότητας, η τουρκική υπόσταση στην Κύπρο.

    Η δε Τουρκία 'φυλακίζεται' στην Ανατολία με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Επιβάλλεται η κατάργηση των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων της Ελλάδας στην Κύπρο».

    [18] Ο ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ΕΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Η χαρμόσυνη είδηση που αναμένονταν επί 28 χρόνια» (Radikal) και «Κάποτε ήταν τέρας ο πληθωρισμός» (Aksam), ο τουρκικός τύπος προβάλλει τον «χαμηλότερο πληθωρισμό της 28ετίας», αναφερόμενος στα στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό του 2003, που ανακοινώθηκαν από το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

    Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός του 2003 στην Τουρκία σε τιμές καταναλωτή -λαμβανομένου υπόψη του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου που ήταν 0,9%- έχει μειωθεί, σε ετήσια βάση, στο 18,4%, ποσοστό το οποίο είχε να παρουσιασθεί από το 1976.

    Οσον αφορά δε στον πληθωρισμό του 2003 σε τιμές χονδρικής -λαμβανομένου υπόψη του πληθωρισμού που ήταν 0,6%- αυτός μειώθηκε στο 13,9%, ποσοστό το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο από το 1975.

    Η «Radikal» τονίζει ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθωρισμού διαδραμάτισε η μείωση των τιμών του ξένου συναλλάγματος και η ελεγχόμενη ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς.

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι θα διανοιχθούν νέοι ορίζοντες στην Κύπρο πριν την 1η Μαϊου εξέφρασε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αγκυρα Πέτερ Ουεστμάκοτ αναφερόμενος στο Κυπριακό.

    «Συμφωνώ με την άποψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι το ανεπίλυτο του Κυπριακού δεν αποτελεί λύση», είπε ο Βρετανός πρέσβης και πρόσθεσε: «Τρέφω την ελπίδα ότι θα διανοιχθούν νέοι ορίζοντες στην Κύπρο πριν από την ένταξη μιας διχασμένης νήσου στην Ε.Ε.»

    Ο κ. Ουεστμάκοτ υπογράμμισε ότι αν και η επίλυση του Κυπριακού δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, η επίλυσή του θα επηρεάσει θετικά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η αίτηση της οποίας θα συζητηθεί στο τέλος του 2004.

    «Εάν μέχρι την 1η Μαΐου δεν καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης, μετά την εν λόγω ημερομηνία, η εξεύρεσή της θα καταστεί ακόμη δυσχερέστερη και η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη την ίδια στιγμή με περισσότερα του ενός προβλήματα», παρατήρησε ο Βρετανός πρέσβης στην Αγκυρα.

    [20] Μ. Α. ΣΑΧΙΝ: ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Να μην έρθει σε αντίθεση με τους ηγέτες των κομμάτων προέτρεψε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Σαχίν είπε ότι «κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην «ΤΔΒΚ» στις 14 Δεκεμβρίου, οι ψηφοφόροι εξέθεσαν τη βούλησή τους την οποία όλοι πρέπει να σεβαστούν, όπως επιτάσσεται από τη δημοκρατία».

    «Επιβάλλεται στον Ντενκτάς όπως τηρήσει ίσες αποστάσεις απ' όλα τα πολιτικά κόμματα και να μην έρθει σε αντίθεση με τους ηγέτες των κομμάτων, εφαρμόζοντας την αρχή αυτή», υπογράμμισε.

    «Πρόκειται για έμπειρο πολιτικό και πιστεύω ότι θα σεβαστεί τη βούληση των πολιτών», τόνισε ο κ. Σαχίν.

    [21] ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο Ν. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Το 42% του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Αρης που είχε στην κατοχή του ο Νίκος Τσαρούχας απέκτησαν σήμερα οι κ.κ. Καραμανλής και Πεϊτσης μετά από συνάντηση που είχαν με τον πρώτο. Στην αυριανή νέα συνάντηση θα κληθεί να παραστεί και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Σωτήρης Καραμπέρης, ο οποίος κατέχει επίσης 42% των μετοχών του συλλόγου και από τον οποίο θα ζητηθεί να κάνει κάτι ανάλογο με τον κ. Τσαρούχα.

    «Παραχωρώ στους κ. Καραμανλή, Πεϊτση το πακέτο των μετοχών μου με την ελπίδα να βρεθεί το συντομότερο κάποιος επενδυτής και να βγει από το αδιέξοδο η ομάδα», ανέφερε ο κ. Τσαρούχας λίγο μετά την μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών.

    [22] ΒΑΣΙΛΑΣ ΚΑΙ ΜΙΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ 21η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοϊας «4.20» ξεκίνησε στη Μελβούρνη με το ελληνικό πλήρωμα αποτελούμενο από τους Βασιλά - Μιτάκη, να βρίσκεται στην 21η θέση της γενικής κατάταξης, μετά το πέρας των τριών πρώτων ιστιοδρομιών της διοργάνωσης.

    Οι δύο νεαροί ιστιοπλόοι προσπάθησαν την πρώτη μέρα να εξοικειωθούν με τις ιδιορρυθμίες του θαλάσσιου στίβου.

    Οι Έλληνες ιστιοπλόοι έχουν 36 βαθμούς ποινής, και βρίσκονται στην 21η θέση, σε σύνολο 64 σκαφών. Ο συναγωνισμός είναι πολύ έντονος και θα γίνει πραγματική μάχη ανάμεσα στα πληρώματα, για την εξασφάλιση μιας θέσης στην πρώτη τριάδα.

    [23] Ο Γ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Ο ποδοσφαιριστής της Ιντερ, Γιώργος Καραγκούνης μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ,

    για τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να συνεχίζει την καριέρα του, στην Περούτζια: «Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά γίνεται διαφήμιση, γύρω από το όνομά μου. Εχω πει να μην ασχολούμαι, αλλά είναι φορές που αναγκάζομαι. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Κάνω την δουλειά μου, όπως κάνετε και εσείς οι δημοσιογράφοι την δική σας. Αυτή την φορά βέβαια, καταλαβαίνω γιατί έγινε θέμα. Όταν ένας πρόεδρος, σε δηλώσεις λέει ότι με θέλει στην ομάδα του, είναι λογικό να ασχοληθούν τα ΜΜΕ. Πάντως με την Περούτζια δεν υπάρχει θέμα», τόνισε ο Ελληνας άσος και συνέχισε: «Στο Καμπιονάτο έχουν έρθει μεγάλοι παίκτες και δεν έχουν παίξει. Εδώ βρήκα πολλά πράγματα διαφορετικά, σε σχέση με την Ελλάδα».

    [24] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΕΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Σχετικά με δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου περί διεξαγωγής αρχαιρεσιών στο ΣΕΓΑΣ, το αμέσως προσεχές διάστημα, λόγω τροποποίησης σχετικών διατάξεων της νομοθεσίας, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και της ΑΚΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, δήλωσε: «Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ, θα γίνουν στη λήξη της προβλεπόμενης θητείας, δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το παρόν ΔΣ θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο και τους στόχους του, που είναι διακρίσεις των αθλητών αθλητριών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η στήριξη του σωματειακού αθλητισμού, η ανάδειξη νέων ταλαντούχων αθλητών, η περιφερειακή ανάπτυξη και η οικονομική εξυγίανση της ομοσπονδίας και του αθλήματος, δημιουργώντας έτσι τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την μεταολυμπιακή εποχή».

    [25] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (17:51 UTC+2)

    Την Τετάρτη θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα της Α1 χάντμπολ γυναικών. Στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής οι πρωτοπόροι δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

    Συγκεκριμένα η Αναγέννηση Αρτας υποδέχεται τον ουραγό Φιλαθλητικό Αγρινίου, ενώ ο ΑΣΕ Ορμή παίζει στα Γιαννιτσά με τον τοπικό Μέγα Αλέξανδρο. Στα υπόλοιπα παιχνίδια ο Αρης Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπίσει τον Αρη Νίκαιας στο κλειστό της Μίκρας, ενώ στο κλειστό του Πανελληνίου η Ν. Ιωνία θα υποδεχθεί τον Παναθλητικό.

    Ο αγώνας των Ελπίδων Δράμας με τον Μακεδονικό αναβλήθηκε λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της φιλοξενούμενης ομάδας. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 14 Ιανουαρίου.

    Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής είναι:

    Μίκρας «2» 16.30: Αρης Θεσσαλονίκης-Αρης Νικαίας

    Αρτας 18.00: Αναγέννηση Αρτας-Φιλαθλητικός Αγρινίου

    Γιαννιτσών 18.00: Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών-ΑΣΕ Ορμή

    Πανελληνίου 20.00: Νέα Ιωνία-Παναθλητικός.

    Η βαθμολογία: Αναγέννηση Αρτας 19, ΑΣΕ Ορμή 19, Νέα Ιωνία 18, Παναθλητικός 16, Μακεδονικός 11, Αρης Νικαίας 9, Ελπίδες Δράμας 7, Μ. Αλεξ. Γιαννιτσών 7, Αρης Θεσσαλονίκης 2, Φιλαθλητικός Αγρ. 0.

    [26] Ο ΣΑΡΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Τελ Αβιβ, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν επανέλαβε σήμερα στο Τελ Αβίβ ενώπιον του συνεδρίου του Λικούντ, του κόμματός του, ότι διάκειται ευνοϊκά στη δημιουργία παλαιστινιακού Κράτους παρά το γεγονός ότι απαιτείται η διάλυση ενός ορισμένου αριθμού εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Σαρόν είπε ότι "αν η παλαιστινιακή Αρχή προβεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και θέσει τέρμα στην τρομοκρατία, το Κράτος του Ισραήλ θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του και θα επιτρέψει τη δημιουργία παλαιστινιακού Κράτους, πρώτα στα προσωρινά σύνορα και μετά στα μόνιμα σύνορα που θα προϋποθέτει για μας την αποχώρηση από ένα τμήμα από τους οικισμούς μας".

    [27] ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΙΝΓΚ ΤΗΣ "FLASH AIRLINES" ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 2003

    Παρίσι, 5 Ιανουαρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Ενας από τους δυο κινητήρες του Μπόινγκ 737 της "Flash Airlines" που συνετρίβη το Σάββατο στην Ερυθρά θάλασσα "είχε εξεταστεί και είχε επισκευαστεί" το 2003, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρίας "Snecma Moteurs", θυγατρικής της γαλλικής εταιρίας κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι "ο κινητήρας εξετάστηκε τον Ιανουάριο του 2002 από την "Snecma Marocco Engine Services" (SMES), θυγατρική σε θέματα συντήρησης της Snecma Services και αφού επισκευάστηκε τέθηκε και πάλι σε κατάσταση λειτουργίας και παραδόθηκε στην Flash Airlines τον Ιούνιο του 2003".

    [28] ΚΟΡΕΙ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΥΝΟΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Ραμάλα, 5 Ιανουαρίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι δήλωσε ότι οι ισραηλινές ''επιθέσεις'' στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δεν καθιστούν ευνοϊκή την κατάσταση για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής που εξετάζεται εδώ και εβδομάδες μεταξύ του ιδίου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν.

    "Οι επιδρομές, οι επιθέσεις και οι εισβολές συνεχίζονται και δεν πιστεύω ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο η συνάντηση με τον Σαρόν θα έχει τα αποτελέσματα που αναμένουμε", δήλωσε ο Κορέι έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησής του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Κορέι κατέληξε λέγοντας ότι εξακολουθεί πάντα να τάσσεται υπέρ μιας ανακωχής στις επιθέσεις στο Ισραήλ υπό την προϋπόθεση όμως ότι και αυτό θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

    [29] ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ "FLASH AIRLINES" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Γενεύη, 5 Ιανουαρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Η επιθεώρηση των δυο αεροσκαφών της ''Flash Airlines'' από την Ελβετία το 2002 είχε αποκαλύψει ''σοβαρά ελαττώματα'' κυρίως στα χειριστήρια του αεροσκάφους και ελλείψεις στη συντήρηση των κινητήρων τους, ανακοινώθηκε από το ομοσπονδιακό γραφείο πολιτικής αεροπορίας (OFAC), μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στο μεταξύ η ''Flash Airlines'' ακύρωσε χωρίς εξηγήσεις τις δυο προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις της ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ισπανία, ανακοίνωσαν ισπανικές αεροπορικές πηγές.

    Τέλος από το Σάρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Αξέλ Μορατσινί, επικεφαλής της γαλλικής ομάδας δυτών που διεξάγουν υποβρύχιες έρευνες για τον εντοπισμό των συντριμμιών του μοιραίου Μπόινγκ 737 της ''Flash Airlines'', δήλωσε οτι αυτά δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

    [30] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΝΔΙΑΣ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 5 Ιανουαρίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Στη συνέχιση της βήμα με βήμα προσέγγισης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών συμφώνησαν ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχαρί Βασπαγί και ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

    Οι δύο χώρες είχαν φθάσει το 2002 στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης, εξ αιτίας της διένεξης για το Κασμίρ.

    Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτίου Ασίας στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχισθεί η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι τώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Γιασβάντ Σίνα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ερωτούμενος εάν οι δύο ηγέτες μίλησαν για την τρομοκρατία, ο κ. Σίνα είπε ότι δεν είναι σε θέση να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Πακιστανού υπουργού Ενημέρωσης ότι θα πραγματοποιηθεί και νέος γύρος συνομιλιών μέσα σε 24 ώρες, ο Ινδός υπουργός, περιορίσθηκε στη δήλωση ότι «υπάρχουν πολλά σενάρια», για να σημειωθεί όμως πρόοδος, πρέπει να επιδειχθεί υπευθυνότητα.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής του Παύλου Λαμπριανίδη πραγματοποιεί το συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2004.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, στις 20:30, στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος. Θα διαρκέσει έως τις 23 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί από 10:00 - 13:30 και από 18:00 - 20:30.

    [32] Ο «ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ» ΤΟΥ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Θεατρική παράσταση με θέμα τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι θα παρουσιάσει το Χοροθέατρο της σχολής χορού Αμαλίας Στρινοπούλου για τους μαθητές των νηπιαγωγείων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στην παράσταση συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 5-17 ετών. Οι θεατρικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο «Ανετον» με ώρα έναρξης 6 μ.μ., στις εξής ημερομηνίες :

    Σάββατο 10 Ιανουαρίου για το Α΄ Δημοτικό Διαμέρισμα

    Κυριακή 11 Ιανουαρίου για το Β΄ Δημοτικό Διαμέρισμα

    Παρασκευή 16 Ιανουαρίου για το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα

    Σάββατο 17 Ιανουαρίου για το Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα

    Κυριακή 18 Ιανουαρίου για το Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα

    Η είσοδος είναι ελεύθερη .

    [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 5 Ιανουαρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Μπαμπουγερα» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης Δράμας στις 6 - 7 & 8 Ιανουαρίου.

    Τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα το τριήμερο αυτό και που οι ρίζες τους φτάνουν στην αρχαιότητα, έχουν σχέση με την λατρεία του Θεού Διόνυσου (Βάκχος), θεού της καρποφορίας, της ηδονής και του κρασιού. Αυτό επιβεβαιώνεται και με την ανασκαφή του αρχαίου Ναού του Διονύσου ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό ανάμεσα σε ατέλειωτους αμπελώνες που απλώνονται στην περιοχή.

    Τα δρώμενα ξεκινούν στις 6 Ιανουαρίου, μέρα των Θεοφανίων, το πρωί, πριν ακόμα τελειώσει ο αγιασμός των υδάτων για να «ενοχλήσουν» την βάφτιση του Χρηστού σύμφωνα με την παράδοση και συνεχίζονται έως στις 9 Ιανουαρίου τα ξημερώματα, με τα «Μπαμπουγερα» να περιφέρονται σε όλο το χωριό μέρα και νύχτα με τα κουδούνια να ξεκουφαίνουν την φύση για να ξυπνήσει και να καρπίσει.

    Το τριήμερο αυτό υπάρχει μία πέτρινη βρύση που αναβλύζει κόκκινο κρασί, μέρα - νύχτα, προσφορά του Βάκχου στους επισκέπτες και για όλους όσους συμμετέχουν σ' αυτή την γιορτή. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι στις 8 του μήνα το μεσημέρι οπότε ξεκινάει ο σατυρικός Διονυσιακός γάμος και στην συνέχεια το φαγοπότι με δωρεάν ντόπιο ψημένο λουκάνικο και φυσικά κόκκινο κρασί και γλέντι μέχρι το επόμενο πρωί.

    Στα δρώμενα συμμετέχουν όλοι οι χωριανοί και οι επισκέπτες.

    [34] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

    Kρύα Βρύση, 5 Ιανουαρίου 2004 (16:17 UTC+2)

    Ξεκίνησαν ήδη στην Κρύα Βρύση οι προετοιμασίες για το καρναβάλι και τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου. Δεκαπέντε Βραζιλιάνες θα παρελάσουν, μεταξύ άλλων, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει ένα φαντασμαγορικό show στον πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης. Την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου, τα κούλουμα θα γιορταστούν στο Οικολογικό Πάρκο όπου θα γίνει ακόμη διαγωνισμός χαρταετού.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την Παράδοση του κλειδιού της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο και Λαϊκό Γλέντι την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου. Στις 17 Φεβρουαρίου θα γίνει εκδήλωση στον πεζόδρομο με τη Χορωδία Κρύας Βρύσης «Καντάδα από τα παλιά». Την επομένη θα γίνει Διαγωνισμός Καλύτερου Καρναβαλιστή, και την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου θα αναβιώσει το έθιμο «Μπούλες» ενώ θα ακολουθήσει χορευτική βραδιά με το Σύλλογο Ηπειρωτών «Πύρρος».

    [35] Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Η γιορτή των Θεοφανίων είναι μία από τις λαμπρότερες του έτους, καθώς γιορτάζεται στην αρχή της νέας χρονιάς. Τη μέρα αυτή ολοκληρώνεται το δωδεκαήμερο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ την πρώτη μαρτυρία για τη γιορτή των Θεοφανίων μας την δίνει ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς στις αρχές των μεταχριστιανικών χρόνων. Στην αρχαία Ελλάδα γιορτάζονται τα "Θεοφάνια" στην αρχή της άνοιξης στους Δελφούς.

    Ο λαός ονομάζει τα Θεοφάνια και "φώτα ολόφωτα", "ξέφωτα", και "φωτόγεννα", επειδή τότε φωτίζεται ο κόσμος και αγιάζονται τα νερά. Στις εκκλησίες ψάλλεται το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου". Κατόπιν οι πιστοί παρακολουθούν τη ρίψη του σταυρού στη θάλασσα, στον ποταμό ή σε δεξαμενή, όταν δεν βρίσκονται κοντά σε παραθαλάσσιο ή παραποτάμιο μέρος. Οι κολυμβητές πέφτουν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό, τον οποίο παλαιότερα περιέφεραν στα σπίτια.

    Σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με αναβίωση τοπικών εθίμων, που συμβολίζουν τον καθαρμό και την εκδίωξη των δαιμονικών όντων και των κακοποιών στοιχείων του δωδεκαήμερου, των γνωστών καλικάντζαρων που ζουν στα έγκατα της Γης και κατά τη διάρκεια της χρονιάς πριονίζουν το δέντρο της Γης για να γκρεμίσουν τον κόσμο. Το δωδεκαήμερο ανεβαίνουν πάνω για να πειράξουν και να μιάσουν τους ανθρώπους. Η ονομασία τους προέρχεται από το επίθετο "καλός" και από το "κάνθαρος". Ο λαϊκός άνθρωπος φανταζόταν τους καλικάντζαρους τριχωτούς με μορφή τράγου που σύχναζαν στα τρίστρατα. Τους εξευμένιζαν καίγοντας αλάτι ή κρεμώντας πίσω από την πόρτα κατωσάγονο ή πανωσάγονο χοίρου. Τα δαιμονικά αυτά όντα εξαφανίζονται με τον ερχομό των Φώτων.

    Ροκατζάρια στη Δράμα

    Στη Δράμα οι πιστοί μεταμφιέζονται και φορούν μάσκες με τρομακτική όψη. Φέρουν κουδούνια και περιφέρονται στο χωριό κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους. Είναι τα περίφημα ροκατζάρια. Οι εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν Διονυσιακό χαρακτήρα, πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη ένταση και ενθουσιασμό από τους κατοίκους των χωριών Μοναστηράκι, Βώλακας και Καλή Βρύση.

    Τσολιάδες, αράπηδες και γκιλίγκες στο Μοναστηράκι

    Στο Μοναστηράκι, οι μεταμφιέσεις γίνονται ανήμερα των Θεοφανίων. Υπάρχουν ομάδες ανδρών, από τους οποίους άλλοι είναι ντυμένοι "τσολιάδες" και άλλοι φορούν την τοπική γυναικεία φορεσιά, τα "κορίτσια" ή τις "γκιλίγκες", όπως λέγονται. Οι κύριοι πρωταγωνιστές του δρωμένου, οι "αράπηδες", έχουν τα πρόσωπά τους πασαλειμμένα με καρβουνόσκονη ή σκεπασμένα με μαύρο πανί και είναι ντυμένοι με μακριές υφαντές κάπες και ψηλές κουκούλες από δέρμα κατσίκας που σκεπάζουν το κεφάλι και το πρόσωπο, με ανοιγμένες τρύπες για τα μάτια και το στόμα. Στη μέση τους έχουν κρεμασμένα κουδούνια και κρατούν στο ένα χέρι ξύλινη σπάθα και στο άλλο ένα σακουλάκι στάχτη. Παλαιότερα μεταμφιέζονταν και σε αρκουδιάρηδες με τομάρια ζώων, που έσερναν άλλους μεταμφιεσμένους σε αρκούδες και έδιναν κωμικές παραστάσεις.

    Οι "τσολιάδες" είναι στοιχείο που προστέθηκε πρόσφατα στη μακρόχρονη ιστορία του εθίμου, τονίζοντας την ελληνικότητα της περιοχής. Αποτελούν έτσι συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην παλαιότερη και τη νεότερη παράδοση. Η ομάδα, η "τσέτα" όπως λέγεται, έχει επίσης και δύο έμπιστα πρόσωπα, που αυτά δεν είναι μεταμφιεσμένα, τους λεγόμενους "τσεταμπάσιδες". Δουλειά τους είναι, όταν το βραδάκι τελειώσει το δρώμενο να συγκεντρώσουν τα χρήματα που μαζεύτηκαν στη διάρκεια του αγερμού, στις επισκέψεις δηλαδή που έκαναν στα σπίτια, να ελέγξουν και να πληρώσουν τα έξοδα, να δώσουν ένα μέρος από τα χρήματα στην εκκλησία και να διαθέσουν τα υπόλοιπα για το ολονύκτιο γλέντι της "τσέτας". Όλο το πρωί η "τσέτα" γυρίζει στο χωριό, χορεύει μπροστά σε κάθε σπίτι και εύχεται καλή υγεία και πλούσια σοδιά. Ο χορός συνοδεύεται από την λύρα και τον νταϊρέ.

    Το απόγευμα συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και ακολουθεί τρανός χορός. Παίρνουν μέρος οι "γκιλίγκες", οι "αράπηδες" και όσοι άλλοι θέλουν. Μπροστά, όχι όμως πιασμένοι χέρι - χέρι όπως οι άλλοι χορευτές, αλλά κοντά ο ένας στον άλλο, χορεύουν οι "τσολιάδες". Κάθε τόσο μια "γκιλίγκα" αφήνει το μαντήλι της στον ώμο ενός χορευτή, ο οποίος το παίρνει και γίνεται πρωτοχορευτής, αφού πρώτα της δώσει χρήματα. Τα μαντήλια είναι συνήθως τετράγωνα, μεγάλα, κόκκινα ή κεραμιδί και κεντημένα. Σε διαλείμματα και έως ότου ξαναπιάσουν το χορό, ένα καρναβάλι και μια "γκιλίγκα", γυρίζουν μέσα στον κόσμο και εύχονται καλή σοδιά και χρόνια πολλά. Η "γκιλίγκα" μαζεύει τα χρήματα, ρίχνοντας κάθε τόσο το μαντήλι, στον ώμο ενός άνδρα. Χρήματα μαζεύουν επίσης και με ένα μαντήλι που το κρατούν τεντωμένο και το περιφέρουν σε δίσκο.

    Το έθιμο λήγει τυπικά το βράδυ του Αγίου Αθανασίου, στις 17 Ιανουαρίου, που τελειώνει το χτύπημα του νταϊρέ, όπως λένε. Σταματούν δηλαδή οι γιορτές και από την επόμενη αρχίζουν οι συνηθισμένες δουλειές του χωριού. Τη βραδιά αυτή γλεντούν και πάλι όλοι όσοι πήραν μέρος στο δρώμενο των Θεοφανίων, τρώγοντας σπιτίσιο χαλβά, που φτιάχνουν με υλικά τα οποία αγόρασαν με τα χρήματα του αγερμού. Στο γλέντι πρωτοστατούν και την βραδιά αυτή, η λύρα και ο νταϊρές, δύο παραδοσιακά μουσικά όργανα, που στο Μοναστηράκι λειτουργούν ως αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικής ζωής του χωριού.

    Οι μπαμπούγεροι της Καλής Βρύσης

    Οι μεταμφιέσεις του δωδεκαήμερου παίρνουν περισσότερο συγκροτημένη μορφή στην Καλή Βρύση, στη διάρκεια ενός γιορταστικού τριημέρου με ευρύτερο εθιμολογικό πλαισίωμα, το οποίο αρχίζει την παραμονή των Θεοφανίων. Οι νοικοκυρές, ξημερώνοντας παίρνουν στάχτη και σκορπίζουν με το δεξί χέρι γύρω-γύρω από το σπίτι, προσφέροντας εξορκιστικές φράσεις "για να φύγουν τα καλακάτζουρα και να μην έχει φίδια το σπίτι το καλοκαίρι. Η στάχτη είναι από το δωδεκαήμερο, ένα κούτσουρο είναι στο τζάκι και δεν παύει η φωτιά του μέρα-νύχτα".

    Οι δοξασίες για τα πλάσματα αυτά της νεοελληνικής μυθοπλασίας είναι και εδώ γνωστές: "Τα καλακάντζουρα βγαίνουν την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι την παραμονή των Θεοφανίων. Η στάχτη γι΄ αυτό ρίχνεται. Και ο παπάς γι΄ αυτό φωτίζει. Είναι σαν διάβολοι και βγαίνουν την νύχτα, φαντάσματα. Έλεγαν πως πειράζουν τον κόσμο. Άμα φωνάξουνε τα πετεινάρια, φεύγουνε".

    Το βράδυ επαναλαμβάνεται το τελετουργικό δείπνο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: Μαζεύεται όλη η οικογένεια και βάζουν στο τραπέζι το τσουρέκι και σ΄ ένα πιάτο βάζουν στάρι, καπνό, καλαμπόκι και ό,τι άλλο παράγει το σπίτι και το βάζουν κι αυτό στο τραπέζι. Θα πάρει ο αρχηγός της οικογένειας το θυμιατό και θα θυμιατίσει όλα τα άτομα και τις εικόνες και όλο το σπίτι. Πρώτα θυμιατίζει το τραπέζι. Και ύστερα τα δωμάτια και μετά κατεβαίνει στο αχούρι και θυμιατίζει όλα τα ζώα. Παίρνει μετά το τσουρέκι και όσα άτομα είναι, τόσα κομματάκια κόβει και τα βάζει σε ένα ποτήρι που έχει κρασί, πάνω στο τραπέζι. Μετά παίρνει πρώτα αυτός ένα κομμάτι ψωμί και πίνει και μια γουλιά κρασί. Ακολουθεί το ίδιο κατά ηλικία, μέχρι τον μικρότερο.

    Την ημέρα των Θεοφανίων, τελειώνει ο αγιασμός κατά την εκκλησιαστική τάξη και το εθιμολογικό τυπικό. Ακολουθεί η ανάδειξη του λεγόμενου "κουμπάρου". Γίνεται δηλαδή πλειοδοσία και όποιος δώσει τα πιο πολλά γίνεται ο κουμπάρος και παίρνει την εικόνα και την βαστάει μέχρι να περάσει όλος ο κόσμος να χαιρετήσει την εικόνα και του λένε "πάντα άξιος". Όταν τελειώσει όλος ο κόσμος, ο παπάς και οι ψαλτάδες πηγαίνουν με τον κουμπάρο στο σπίτι του και του εύχονται χρόνια πολλά. Ο κουμπάρος μέχρι την άλλη μέρα έχει την εικόνα στο σπίτι του και πηγαίνει ο κόσμος και τον επισκέπτεται σαν ονομασία (ονομαστική εορτή). Κάθε νοικοκύρης επιστρέφοντας στο σπίτι του από την εκκλησία, έφερνε αναμμένο το κερί που κρατούσε στη διάρκεια του αγιασμού και με τη φλόγα του έκαιγαν τις ουρές των βοδιών, "για να μην πιάνουν μύγες το καλοκαίρι".

    Παλαιότερα υπήρχε και το έθιμο την ημέρα αυτή να προσπαθεί να ρίξει ο ένας τον άλλο σε νερό: "τον Βάφτιζαν". Δεν θύμωνε κανείς. Ήταν χαντέτι (έθιμο). Με το πέρας της τελετής του αγιασμού έχουν ήδη συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία τα μπαμπούγερα, μεταμφιεσμένοι με ζωόμορφη όψη και ζωσμένοι πέντε μεγάλα ποιμενικά κουδούνια. Με την θορυβώδη παρουσία τους δίνουν ένα εντελώς ιδιαίτερο τόνο στο όλο σκηνικό. Ομάδες-ομάδες τα μπαμπούγερα ή χωριστά το καθένα, γυρίζουν τους δρόμους και τους δρομίσκους του χωριού, κυνηγώντας όσους συναντούσαν με εύθυμα πειράγματα. Συνεχή τρεχάματα, ήχοι κουδουνιών, χαρούμενα ξεφωνητά, ζωόμορφη μεταμφίεση, πλακόστρωτοι δρόμοι, η συνηθισμένη την εποχή αυτή ομίχλη του Βορειοελλαδικού τοπίου, ορχηστικές κινήσεις δίνουν αίσθηση χώρου και χρόνου εξωπραγματική. Μπαμπούγερα ντύνονται και παιδιά, στοιχείο που προοιωνίζεται τη συνέχεια και συνέχιση του εθίμου, το οποίο στην Καλή Βρύση βιώνεται ως έκφραση ψυχικής ανάγκης και λειτουργεί ως συνειδητό χρέος στην προγονική κληρονομιά. Τα μπαμπούγερα επαναλαμβάνονται και τις δύο επόμενες ημέρες, 7 και 8 Ιανουαρίου, με την ίδια πάντοτε ζωντάνια και εύθυμη διάθεση.

    "Οι εκδηλώσεις έχουν τη μορφή δρωμένων και αποβλέπουν στην ευετηρία, δηλαδή στην καλή χρονιά, με την ευρύτερη διάσταση της καλής υγείας και της πλούσιας παραγωγής. Αποτελούν λοιπόν μία ανάγκη του ανθρώπου να εξωτερικεύσει αυτό το πάθος που νιώθει. Είναι εκδηλώσεις οι οποίες δεν είναι προσποιητές, αλλά συνεχίζουν μια μακραίωνη παράδοση. Έχουν δηλαδή το στοιχείο της αυθεντικότητας και τελούνται εν τόπω και χρόνω από πολύ παλαιά. Συνεχίζουν δηλαδή μια μακρά παράδοση, έχουν το στοιχείο της αυθεντικότητας. Αυτές έχουν όλες ένα διονυσιακό χαρακτήρα. Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά χωριά γειτνιάζουν με το Παγγαίο όρος, το οποίο στην αρχαιότητα υπήρξε από τα σπουδαιότερα. Ένα όρος ιερό, ταυτισμένο πολύ νωρίς με την λατρεία του Διόνυσου, όπου και υπήρχε ιερό του. Κι ακόμη στην Καλή Βρύση πριν από μερικά χρόνια αποκαλύφθηκε ιερό, αφιερωμένο στη λατρεία του Διόνυσου, και μάλιστα στη λατρεία του Βάκχου. Βάκχος ήταν μία από τις ονομασίες του Διόνυσου, ως θεού του κρασιού. Και είναι βέβαια σήμερα εκπληκτικό, ότι στην Καλή Βρύση επιζεί σήμερα ένα δρώμενο διονυσιακού χαρακτήρα μέσα σ' ένα καθαρά διονυσιακό χώρο. Και ιδιαίτερα σήμερα, όλη η περιοχή έχει αμπελοφυτευθεί και ο Διόνυσος μπορούμε να πούμε ότι "βρίσκεται" στο φυσικό του χώρο. Τώρα έχουμε ιδιαίτερα στοιχεία, τα οποία δίνουν την ιδιαίτερη βαρύτητα σ' αυτά τα δρώμενα. Πρώτο, το στοιχείο της αυθεντικότητας. Το στοιχείο της, δεν πρόκειται για αναπαράσταση διότι τελείται εν τόπω και χρόνω. Όλοι συνεχίζουν την παράδοση την οποία ξέρουν από τους προγόνους. Δεν είναι δηλαδή ξένοι ο οποίοι ντύνονται και παριστάνουν, όπως γίνεται στα φολκλοριστικά θεάματα" αναφέρει ο καθηγητής και λαογράφος Γιώργος Αικατερινίδης, ο οποίος έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με την λαογραφία της περιοχής.

    Ο κ. Αικατερινίδης σημειώνει επίσης, ότι δεν πρόκειται περί αναβίωσης των εθίμων αλλά περί επιβίωσης. Συνέχιση μιας παράδοσης. "Έχουμε επιβίωση, βέβαια μπορεί να 'χουμε ορισμένες μεταβολές, οι οποίες είναι φυσικό να συμβαίνει, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο έθιμο, διότι κάθε έθιμο ακολουθεί τη δύνη των ζωντανών φορέων, αλλά ο πρωτογενής, ο αρχικός χαρακτήρας, και ο επιδιωκόμενος εδώ παραμένει αναλλοίωτος. Αυτός λοιπόν είναι ο χαρακτήρας, της αυθεντικότητος και των τελεστών που συνεχίζουν ένα δρώμενο. Ιδιαίτερα στοιχεία έχουμε τον ζωομορφισμό, γίνονται ζωόμορφα, τα βαριά κουδούνια, τα οποία λειτουργούν εδώ με την πρωτογενή μορφή και ποια είναι αυτή η πρωτογενή μορφή και ο πρωτογενής σκοπός; Να διώξουν μακριά το κακό με τον ήχο. Έχουμε τα μουτζουρώματα. Έχουμε εικονικό όργωμα, όπως γίνεται στο Μοναστηράκι και εικονική σπορά. Κι αυτές είναι πράξεις οι οποίες ανάγονται σε αρχέγονες τελεστές καλοχρονιάς. Έχουμε επίσης το στοιχείο της αναπαραστάσεως τοπικού γάμου, το οποίο γίνεται στην Καλή Βρύση. Κι εδώ, μπορούμε να θυμηθούμε ότι στην Αρχαιότητα, στις γιορτές του Διονύσου, στα Ανθετήρια, τη δεύτερη μέρα είχαμε ένα ιερό συμβολικό γάμο, του άρχοντα Βασιλέα με την Βασίλισσα στο Βουκόνιο. Είναι λοιπόν όλα αυτά στοιχεία και βέβαια πάνω απ' όλα έχουμε το κυρίαρχο διονυσιακό πνεύμα της χαράς, του ενθουσιασμού και τις "σπονδές" προς τον Βάκχο. Το άλλο πρόσωπο του Διόνυσου, ο οποίος στη Δράμα έχει βρει πραγματικά ένα απόλυτα ταιριαστό με το ρόλο με τη φήμη του και με τη δράση του ρόλου".

    Οι Φωταράδες στη Χαλκιδική

    Το πατροπαράδοτο έθιμο των Φωταράδων αναβιώνει στην Χαλκιδική. Πρόκειται για ένα έθιμο που πιθανόν έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, με το οποίο εμμέσως πλην σαφώς προβάλλεται η ευφυία του απλού Ελληνα, απογόνου του Οδυσσέα, ο οποίος για να επιβιώσει χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ενώ δεν διστάζει να διακινδυνεύσει και τη ζωή του για να δείξει τον αδούλωτο χαρακτήρα του.

    Το έθιμο, όπως αναφέρει ο Ιωακείμ Κρικελίκος στο βιβλίο του "Το Δωδεκαήμερο στην Χαλκιδική-Εθιμα και Κάλαντα", ξεκινά από τη παραμονή των Φώτων. Μία ομάδα καλαντιστών εκλέγει το "βασιλιά" της και όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού. Εκεί ο "βασιλιάς" κάνει τρεις μετάνοιες μπροστά στην εικόνα του αγίου Αθανασίου αποζητώντας την ευχή του. Αμέσως μετά χτυπά η καμπάνα και η ομάδα ξεκινά. Περιφέρεται νυχτιάτικα τραγουδώντας τα τοπικά κάλαντα τα οποία καταλήγουν σε ευχές ξεχωριστές για το κάθε μέλος της οικογένειας.

    Των Φώτων ο "βασιλιάς" ντυμένος με τσομπάνικη κάπα (ταλαγάνι) και οι "Φωταράδες", δηλαδή η φρουρά του βασιλιά, ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία κρατώντας μεγάλα ξύλινα σπαθιά, χορεύουν στην πλατεία του χωριού έναν κυκλικό χορό. Στο κέντρο του χορού είναι καρφωμένο ένα ξύλο όπου είναι δεμένο ένα λουκάνικο. Το λουκάνικο φυλάει ένας φουστανελάς κρατώντας ένα μεγάλο δεκανίκι. Ο κόσμος γύρω προσπαθεί να σπάσει το χορό για να πάρει το λουκάνικο, αλλά απωθείται από τα ξύλινα σπαθιά της ομάδας. Την ομάδα συντονίζει ο "βασιλιάς" που χορεύει επιτηρώντας το χορό και προπαντός το λουκάνικο.

    Ο "βασιλιάς" συνήθως κάνει φιγούρες με το σπαθί και όλοι οι χορευτές ακολουθούν το ρυθμό μιμούμενοι ενίοτε τον αρχηγό. Οποιος ξεχνιέται δέχεται στην πλάτη στο σπαθί του "βασιλιά". Κάποιος επιτήδειος όμως σπάζει πρώτος τον κλοιό και κλέβει το λουκάνικο, οπότε η φρουρά ντροπιασμένη καταθέτει τα σπαθιά ενώ ο κόσμος χαρούμενος για την ταπείνωση του σκληρού "βασιλιά" πιάνει το χορό.

    Τα «Ραγκουτσάρια» στην Καστοριά

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο δήμος Καστοριάς έχει ετοιμάσει ένα τριήμερο εκδηλώσεων υποσχόμενος χαρά , κέφι και γλέντι με το παραδοσιακό ελληνικό καρναβάλι.

    Στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανίων μετά τον αγιασμό των υδάτων ο Σύλλογος Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου, θα μοιράσει δώρα στα παιδιά. Τα μπουλούκια από νωρίς το απόγευμα θα ξεχυθούν στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης με ζωντανή μουσική. Από το μεσημέρι της επόμενης ημέρας όλη η πόλη θα χορεύει στους γνωστούς ρυθμούς των "Ραγκουτσαριων".

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 8 Ιανουαρίου με την μεγάλη παρέλαση που θα γίνει στις 1.30 το μεσημέρι. Σε όλη τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου ο δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού θα προσφέρει δωρεάν κρασί.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 5 January 2004 - 19:13:54 UTC