Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗ-Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ Ν.Δ.:ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ
  • [03] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ
  • [05] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΝΕΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ
  • [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [08] ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΤΟΥ ΥΕΝ
  • [09] ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.
  • [10] ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
  • [11] Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΧΑ ΣΕ ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ
  • [12] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΤΑ 1,12% Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΕΠΑ - MOTOR OIL
  • [14] MERILL LYNCH: ΣΥΝΙΣΤΑ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ALPHA BANK
  • [15] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [16] ΣΚΟΠΙΑ: ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ''ΤΙΤΑΝ''
  • [17] Ο ΓΚΙΟΥΛ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΕ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ Η ΕΜΑ ΝΙΚΟΛΣΟΝ
  • [19] ΝΕΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ
  • [20] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΒΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [21] ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [22] ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [23] ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΚΤΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [24] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΡΑΤΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [25] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΕΛΑΓΟΥΕΡ
  • [26] ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ-ΚΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • [27] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [28] ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [29] ΒΟΗΘΕΙΑ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΚΑΡΖΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
  • [31] ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ARCO
  • [32] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
  • [33] "ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ" ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [34] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 16ο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗ-Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την οριστική λύση του Κυπριακού ώστε την 1η Μαίου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση επανενωμένη η Κύπρος, δήλωσαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών και νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Και οι δύο χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ο κ. Σημίτης τόνισε ότι εναπόκειται στην Αγκυρα και το καθεστώς Ντενκτάς να αποδείξουν στην πράξη ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους και απάντησαν σε ερωτήσεις τους:

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, μετά την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ανάν για την άμεση επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, κρίναμε επιβεβλημένη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Παπαδόπουλο, τη σημερινή συνάντησή μας, τη σημερινή συζήτηση.

    Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, η οποία έχει στόχο την 1η Μαΐου να καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος επανενωμένη.

    Είναι γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας είναι εξαιρετικά περιορισμένο, στενό και συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στη χώρα μας. Ανταποκρινόμαστε, όμως, στην πρόσκλησή του, γιατί η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουν προσηλωμένες στην ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Όσον αφορά την πτυχή των εγγυήσεων ασφάλειας, όπου η χώρα μας, η Ελλάδα εμπλέκεται άμεσα, το θέμα θα χειριστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Η ανανέωση της λαϊκής εντολής για το χειρισμό του κορυφαίου εθνικού θέματος είναι, άλλωστε, ο λόγος της διεξαγωγής των εκλογών, όπως είναι γνωστό.

    Στη σημερινή συνάντησή μας με τον κ. Παπαδόπουλο ανταλλάξαμε απόψεις, τόσο για τη διαπραγματευτική διαδικασία, όσο, βέβαια και επί της ουσίας των συνομιλιών. Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια και ταύτιση των απόψεών μας.

    Κοινός στόχος μας παραμένει μια βιώσιμη και λειτουργική συνολική λύση του Κυπριακού, αλλά με βάση τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε έτοιμες για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εναπόκειται στην Τουρκία, αλλά και στο καθεστώς του κ. Ντενκτάς να αποδείξουν πλέον ότι θέλουν πραγματικά, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Έχουν τώρα τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το δρόμο μιας καλόπιστης συνεργασίας, μιας καλόπιστης διαπραγμάτευσης, για να υπάρξει η βιώσιμη και λειτουργική λύση του πολιτικού προβλήματος.

    Κυρίες και κύριοι, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας, με αποφασιστικότητα και απόλυτο συντονισμό, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζουμε μια ιστορική στιγμή. Οι μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειές μας που εξασφάλισαν την ένταξη της Κύπρου οδηγούν τώρα, όπως είχαμε επιδιώξει, στην ευκαιρία επίλυσης του κορυφαίου εθνικού μας προβλήματος. Μια λύση που θα επιτρέψει την άρση της τουρκικής κατοχής και την πλήρη προσχώρηση της επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Θέλω, τέλος, να σημειώσω ότι αύριο Τρίτη (10/2) το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου του 2003, κατά τη διάρκεια, όπως θυμόμαστε, της Ελληνικής Προεδρίας, η αυριανή απόφαση της Βουλής αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας και απ΄αυτή την άποψη προσλαμβάνει μια ιδιαίτερη σημασία.

    Ευχόμαστε και οι διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν να οδηγήσουν σ΄ αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο αξίζει στην Κύπρο.

    Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πάγια πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι να ανταποκρινόμαστε σε κάθε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα για συνομιλίες στο πλαίσιο της εντολής που έχει και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Αρα και αυτή τη φορά, καθιστώντας σαφές αυτό που διακηρύσσαμε πάντοτε, εμείς είμαστε έτοιμοι για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έχει γίνει από τη δική μας πλευρά σοβαρή και ογκώδης προετοιμασία για την ολοκλήρωση των σημείων, τα οποία παραμένουν κενά και είμαστε έτοιμοι για τις διαπραγματεύσεις.

    Με εκφράζει πλήρως η δήλωση του Πρωθυπουργού. Θέλω και εγώ με τη σειρά μου εκ μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και προσωπικά, για μια ακόμη φορά, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς την ελληνική κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας για το μέγα επίτευγμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Και θέλω, επίσης, να πω κάτι που επαναλαμβάνω πάντα: Ανεξάρτητα από τα δικά μας επιτεύγματα ή προσπάθειες, χωρίς την προσπάθεια και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων και του ελληνικού λαού, η Κύπρος δεν θα ήταν σήμερα στην ευτυχή θέση να λέγει ότι καθιστάμεθα και επισήμως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Γι΄αυτό σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Θα εισηγηθούμε όπως αυτά χαλαρώσουν κάπως, προκειμένου να έχουμε την ευχέρεια μιας διαπραγμάτευσης επί της ουσίας;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Θα παρακαλούσα να μην συζητήσουμε εδώ θέματα, τα οποία αφορούν την ίδια τη διαπραγμάτευση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε τον επιδιαιτητικό ρόλο που φαίνεται, κατά μία ερμηνεία, να διαδραματίζει ο Γενικός Γραμματέας, σε περίπτωση που τα δύο μέρη δεν καταλήξουν σε κάποια κοινά σημεία στην πορεία;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτε, διότι αυτά τα οποία πάντα προτείνουμε είναι απολύτως λογικά και εξυπηρετούν αυτό που θέλει όλη η διεθνής κοινότητα: Να λύσουμε ουσιαστικά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και να μην επανέλθουμε, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, πάλι με προβλήματα. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό και πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα και όλοι οι συμμετέχοντες αποδέχονται και θέλουν μάλιστα από τη δική μας τη μεριά να προτείνουμε εκείνα τα θέματα, τα οποία θα οδηγήσουν στο να υπάρξει επιτέλους ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή και όχι άλλες αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις.

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ Ν.Δ.:ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

    Aθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (14:53 UTC+2)

    "Αν θέλουν αναμέτρηση τη θέλουμε δύο φορές", αντέδρασε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι σχετικά με το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και την πρόσκληση του Κώστα Καραμανλή για τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

    «Να σταματήσει αυτή η κομπορρημοσύνη και αυτό το φούσκωμα και ξεφούσκωμα περί debates», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Aν θέλουν αναμέτρηση τη θέλουμε δύο φορές και είναι και αστείο γιατί υπάρχει η διακομματική επιτροπή η οποία ήδη συζητά αυτά τα θέματα».

    [03] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Με τη δέσμευση ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον προκάτοχό του Κώστα Σημίτη, σε μια τελετή που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, παρουσία των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου.

    "Με μεγάλη συγκίνηση πρόεδρε αναλαμβάνω αυτήν την ευθύνη, μια ευθύνη που είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά από την τόσο μεγάλη συμμετοχή πολιτών, συμπολιτών μας και πέρα από το ΠΑΣΟΚ στην πρωτόγνωρη αυτή εκλογική διαδικασία που ανέδειξε την απαίτηση για συμμετοχή, την απαίτηση για να έχει φωνή ο πολίτης", είπε ο Γ. Παπανδρέου κάνοντας χειραψία με τον Κ. Σημίτη και πρόσθεσε:"Είναι μια εντολή να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, να σπάσουμε εξουσιαστικές σχέσεις και να αλλάξουμε το κίνημά μας αλλά και ως κυβέρνηση μεθαύριο, να διαμορφώσουμε μια νέα σχέση με τον πολίτη, με τα προβλήματά του. Αυτά μπορούμε να τα κάνουμε έχοντας ως παρακαταθήκη την τόσο σημαντική δουλειά που και εσύ πρόεδρε έχεις κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Μας δίνει δύναμη και βεβαίως μας δίνει δύναμη και η συνεχής παρουσία την οποία περιμένουμε και στην επόμενη φάση της δουλειάς μας".

    Οι κ.κ. Σημίτης και Παπανδρέου χαιρέτισαν όλα τα μέλη του Ε. Γ. σε φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα και μετά έκαναν δηλώσεις.

    Ο κ. Σημίτης συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε:"Χτες ζήσαμε μια πρωτοφανή συμμετοχή σε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό γεγονός. Οι πολίτες επικρότησαν πανηγυρικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουν στην εκλογή του ηγέτη ενός κόμματος που διεκδικεί την κυβερνητική εντολή. Επιβεβαιώθηκε ότι οι πολίτες θέλουν ανοιχτές διαδικασίες, μακριά από διαμάχες μηχανισμών, θέλουν διαφανείς διαδικασίες. Ο Γ. Παπανδρέου είναι ο τρίτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχεδόν τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του. Στα τριάντα αυτά χρόνια η Ελλάδα άλλαξε εντυπωσιακά. Τώρα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Στην Ελλάδα της συμμετοχής και της σύγκλισης. Να ανοίξουμε νέους δρόμους, με ανάπτυξη, με δικαιοσύνη, για όλους τους Ελληνες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά και εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη".

    Ως ενδεικτικό της διαδρομής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε το Κυπριακό. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε το 1974 λίγο μετά τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου και στην Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη υπήρχε αναφορά σε αυτά. Σήμερα βρισκόμαστε περίπου τρεις μήνες πριν από την τυπική ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Πρόκειται για μια μεγάλη απόσταση από τότε μέχρι τώρα που διανύσαμε χάρη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Βεβαίως αυτή η διαδρομή δεν έχει ολοκληρωθεί. Και αυτήν τη στιγμή είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την επίλυση του Κυπριακού. Σε μια δύσκολη τελική ευθεία για την οριστική διευθέτηση των εθνικών θεμάτων, είπε ο πρωθυπουργός.

    Για τον Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε ότι "είναι ο πιο κατάλληλος ηγέτης για την πορεία που έχουμε να κάνουμε στο εξής. Γιατί ως υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, πραγματοποίησε μια αποφασιστική πρόοδο στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, που κανείς δεν αμφισβητεί. Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στον εκλογικό αγώνα για τη νίκη στις 7 Μαρτίου. Για να είναι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η νέα ηγεσία της χώρας. Για να διασφαλίσει η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της χώρας τις κατακτήσεις του λαού, να εδραιώσει τη νέα Ελλάδα της μεγαλύτερης συμμετοχής του πολίτη, όπως το είδαμε χτες. Να οδηγήσει την Ελλάδα και το λαό σε μια νέα εποχή, με γνώση, με κοινωνική ευαισθησία, με τόλμη και σιγουριά, σε μια Ελλάδα με μεγαλύτερη ευημερία και ασφάλεια, με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και παρουσία των ενεργών πολιτών".

    Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του και παρατήρησε με αφορμή και τη χτεσινή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία ανάδειξης του στην ηγεσία του Κινήματος:"Εμείς κάναμε πράξη τη διαφορετική λειτουργία των κομμάτων. Εμείς πάμε μπροστά. Και είναι το πρώτο βήμα. Διότι με την εντολή και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω την πρωτοβουλία ανατροπών των εμποδίων που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στη σχέση κόμματος-πολίτη, αλλά και μεθαύριο ως κυβέρνηση σε κάθε εμπόδιο στις σχέσεις κράτους-πολίτη. Το μήνυμα που εισπράττουμε από την ελληνική κοινωνία θα το μεταφέρουμε αύριο στο κράτος. Με νέα διακυβέρνηση που κάνει τις απαραίτητες τομές και αλλαγές. Αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία για να απελευθερώσει τις πιο δημιουργικές της δυνάμεις, να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της, να αισθανθεί ένα περιβάλλον δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, αξιοκρατίας και ηθικών κανόνων. Είμαστε η μεγάλη παράταξη που νοιάζεται, αλλάζει και μπορεί. Και είμαι βέβαιος οι παρακαταθήκς που αφήνει ο Κώστας Σημίτης, είναι παρακαταθήκες που θα δυναμώσουν τις προσπάθειές μας, θα εμπνεύσουν τις δράσεις μας".

    Ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη, όχι μόνο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκ μέρους όλου του ελληνικού, για όσα έκανε, όσα προσέφερε, για να αισθανόμαστε σήμερα όλοι πιο περήφανοι για την πατρίδα μας και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

    Ως προς τη συμμετοχή των πολιτών είπε ότι δεν εξαντλήθηκε στη χτεσινή διαδικασία και κάλεσε όλους στη νέα πορεία για τη νίκη στις εκλογές και στην πορεία ανατροπών και αλλαγών μετά τις εκλογές.

    [04] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Στις διευθετήσεις του 2000 επανήλθε η Διακομματική στη σημερινή της συνεδρίαση και συγκεκριμένα συμφώνησε πως θα διενεργηθούν τέσσερις συζητήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΚΚΙ, θα διατεθεί ένα 10λεπτο ανά βδομάδα για το κάθε κόμμα, η ΕΤ θα οργανώσει μία συνέντευξη με τον κάθε αρχηγό και τέλος θα μεταδοθούν δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις του κάθε κόμματος, η μία απο την ΕΤ3.

    Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε ακόμη πως η διακομματική συμφώνησε σε ένα νέο μέτρο κατά το οποίο υποχρεωτικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα μεταδώσουν δωρεάν τηλεοπτικά μηνύματα, η εμπορική αξία των οποίων αθροιστικά δεν θα υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ. Κατά αυτό τον τρόπο περιορίζεται η τηλεοπτική διαφήμιση στο 30% της περασμένης φοράς και άρα καταπολεμείται η εμπορευματοποίηση της πολιτικής και αποφεύγονται οι υπερβολές.

    Τέλος, ο κ. Πρωτόπαπας ανακοίνωσε την μείωση του φόρου κύκλου εργασιών από 2% στο 1%.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [05] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Opinion που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 1.004 ατόμων την Παρασκευή και το Σάββατο 6 και 7 Φεβρουαρίου (μετά τη λήξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και πριν αρχίσει η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου του Κινήματος την Κυριακή).

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 44,6% έναντι του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει 31,4%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 22,6%. Η διαφορά στην παράσταση νίκης είναι 13,2%, ενώ σε προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν 19,5%.

    Στο ερώτημα "ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;", εξακολουθεί να προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 43,5%, έναντι 39% του Κώστα Καραμανλή. Και οι δύο συγκεντρώνουν κάπως μικρότερα ποσοστά από αυτά που είχε καταγράψει η πανελλαδική έρευνα Opinion με κάλπη που είχε παρουσιαστεί πριν από λίγες μέρες.

    Ικανότερη για διακυβέρνηση κρίνεται από τους ερωτηθέντες η Ν.Δ., με ποσοστό 38,8% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 37,5%.

    Στην ερώτηση «ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου;», το 49% απαντά να κρατήσει λίγα από τα μεγάλα στελέχη του Κινήματος, το 23% να μην κρατήσει σχεδόν κανέναν και το 9% απαντά να κρατήσει όλα τα μεγάλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Σύμπτωση απόψεων σε πολλά θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και την κοινωνία διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου με το προεδρείο του ΣΕΒ στα γραφεία του Συνδέσμου.

    Αυτό τόνισε, μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος και πρόσθεσε ότι η παρουσία του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει τη σημασία που δίνει στον κοινωνικό διάλογο και τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι είναι αναγκαία η στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, υπογραμμίζοντας ότι πιστεύει στο ρόλο τους και σημείωσε ότι μέσα από το διάλογο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα θέματα της χώρας.

    Εχουμε μπροστά μας το θέμα της ανεργίας, το θέμα της απασχόλησης, είπε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για τομές στις σχέσεις κράτους-πολίτη, αλλά και κράτους-επιχειρηματία. Οπως τόνισε, πρέπει να υπάρχει καλή σχέση και να μην υπονομεύεται η επιχειρηματικότητα από την πολυνομία που έχει το ελληνικό κράτος. Τόνισε δε ότι προς την κατεύθυνση αυτή είναι καθοριστικός ο ρόλος του ΣΕΒ και των κοινωνικών εταίρων.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης αναφορά στα μέχρι τώρα επιτεύγματα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην ένταξή της στην ΟΝΕ και στην εξωτερική πολιτική.

    «Η χώρα μας έχει κάνει πολύ σημαντικά άλματα, είναι στην ΟΝΕ, κατάφερε στην εξωτερική πολιτική να διαμορφώσει ένα άλλο κύρος ιδιαίτερα με την ένταξη και της Κύπρου καταφέραμε έναν πολύ σημαντικό στόχο. Εχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βεβαίως μια οικονομία που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική», είπε.

    [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τους θεσμούς. Αποφάσισε μόνη της και χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους κανόνες προβολής των κομμάτων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», επισήμανε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Κανόνες που δεν υπηρετούν τον πλουραλισμό και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δεν σέβεται το Σύνταγμα. Και το καταγγέλλουμε ευθέως», υπογράμμισε.

    [08] ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΤΟΥ ΥΕΝ

    Aθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Την πιστοποίηση με το πρότυπο EN ISO 9001-2000 έλαβε ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και το Διεθνές Δίκτυο Πιστοποίησης IQNet (The International Certification Network).

    H πιστοποίηση έγινε μετά την επιθεώρηση αξιολόγησης του αναθεωρημένου και αναβαθμισμένου Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων που διενεργήθηκε από τον ΕΛΟΤ.

    [09] ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Με τη Νέα Δημοκρατία θα συνεργαστεί στις εκλογές της 7ης Μαρτίου η Δημοκρατική Αναγέννηση του Στέλιου Παπαθεμελή. Η συνεργασία θα επικυρωθεί τυπικά αύριο το μεσημέρι, στη συνάντηση που θα έχουν στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με τον κ. Παπαθεμελή.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Επίσης δύο - τρία στελέχη από τη Δημοκρατική Αναγέννηση θα είναι υποψήφιοι με τους συνδυασμούς της Ν.Δ.

    Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Καραμανλής και Παπαθεμελής στο ιδιαίτερο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ.

    [10] ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 9 Φεβρουαρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συλλογικούς κανονιστικούς φορείς τους να μεταρρυθμίσουν ή να καταργήσουν ρυθμίσεις σχετικά με τον καθορισμό τιμών και άλλους περιορισμούς που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δικηγόρων, των αρχιτεκτόνων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, εκτός αν δικαιολογούνται σαφώς για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

    «Ο τομέας των υπηρεσιών είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επαγγελματικές υπηρεσίες αποτελούν σημαντικό τμήμα του. Η μείωση και η υιοθέτηση λιγότερο αυστηρών ρυθμίσεων θα συνέβαλλε στην παροχή περισσότερο ανταγωνιστικών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, σύμφωνα με την ατζέντα της Λισσαβόνας», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Μάριο Μόντι.

    Σε έκθεση για τον ανταγωνισμό στις επαγγελματικές υπηρεσίες που εκδόθηκε σήμερα, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι περιορισμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε εθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι έχουν κατά κύριο λόγο εθνικό χαρακτήρα. Η προσέγγιση αυτή είναι επίσης σύμφωνη με την αποκεντρωμένη εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ από την 1η Μαΐου.

    Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις προσπάθειες των εθνικών αρχών ανταγωνισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου ανταγωνισμού, και θα εξακολουθήσει να εξετάζει μεμονωμένες περιπτώσεις παραβάσεων που δεν μπορούν να ρυθμιστούν σε εθνικό επίπεδο.

    [11] Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΧΑ ΣΕ ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (16:53 UTC+2)

    Κόντρα στον ούριο άνεμο που πνέει από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι βασικοί δείκτες τιμών αυξάνουν τα κέρδη τους, κινήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που επηρεσμένος πάλι από έντονες φήμες για την πορεία ορισμένων μετοχών, κατέγραψε σημαντική υποχώρηση.

    Μάλιστα, στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, κάμφθηκαν και οι αντιστάσεις που προέβαλε ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών λειτουργούσε ως σωσίβιο για το γενικό δείκτη.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης της Σοφοκλέους, εντάσσονται το μεγάλο εύρος τιμών στο οποίο κινήθηκε ο γενικός δείκτης τιμών (2.413,44 - 2.464,57 μονάδες), ο υποτονικός όγκος των συναλλαγών και το αρνητικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,12% και διαμορφώθηκε στις 2.417,75 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αναιμικός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 135,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6.488.291,14 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που άλλαξαν χέρια, τα πιο σημαντικά ήταν εκείνα των εταιριών ΟΠΑΠ ύψους 3.352.058,64 ευρώ, στα 14,28 ευρώ, ΔΕΗ προϋπολογισμού 1.622.196,50 ευρώ, στα 21,50 ευρώ και Alpha Bank, 1.510.200,00 ευρώ, στα 25,17 ευρώ.

    Την κατιούσα ακολούθησε η πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 260, έναντι μόλις 48 ανοδικών και 76 αμετάβλητων. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εταιριών ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (-15,48%), ALTEC (-11,90%), ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ (-11,11%), ΕΡΓΑΣ (-10,20%), ΑΛΥΣΙΔΑ (-10,18%) και της ALTE (-10,11%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι τίτλοι των Κεράνης Συμμετοχών (+10%) και της ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ (+9,09%).

    Η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό της τάξης του 0,19% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 21,36 ευρώ. Θετική αξιολόγηση και τιμή στόχο τα 24 ευρώ ανά μετοχή δίνει η Morgan Stanley για τη μετοχή της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley η αποτίμησή της δεν περιλαμβάνει όποιες αυξήσεις στα τιμολόγια του οργανισμού στα επόμενα 10 χρόνια, ούτε οποιαδήποτε πρόσθετα κέρδη ή αποζημιώσεις.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν και οι 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Mid 40 της μέσης να δέχεται ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1,96%. Τον ακολούθησε ο Small Cap 80, που σημείωσε ποσοστιαία πτώση 1,59%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης - υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1,17% και ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, σημείωσε πτώση κατά 0,97%.

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Ο κλάδος των τραπεζών υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1,06%, εξαιτίας των πωλήσεων που σημειώθηκαν στις μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (-3,14%), ΚΥΠΡΟΥ (-2,26%), ΑΤΤΙΚΗΣ (-2,25%), ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (-1,99%) και της Πειραιώς (-1,80%). Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,96%.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές της Merill Lytnch, προχώρησαν σε υποβάθμιση της μετοχής της Alpha Bank σε «ουδέτερη» σύσταση από «αγορά», μετά από την άνοδο της τιμής της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις του ΧΑ, ενώ υποβάθμισε και τις προβλέψεις κερδοφορίας της τράπεζας κατά 7-9%.

    Σύμφωνα με την Merill Lynch, η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε άνοδο 28% τους τελευταίους τρεις μήνες, ξεπερνώντας τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες κατά 9%. Επιπλέον, ο διεθνής επενδυτικός οίκος μείωσε τις προβλέψεις κερδοφορίας της τράπεζας κατά 7-9% μετά τα χαμηλότερα έσοδα απο χρηματιστηριακές συναλλαγές, λογικό επακόλουθο της απορρόφησης της Alpha Επενδύσεων

    Υπενθυμίζεται ότι η Αlpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 25 Φεβρουαρίου και την επόμενη ημέρα η EFG Eurobank-Ergasias, ενώ ενδιαμέσως θα γίνουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εμπορική, αντίστοιχα στις 19 και 24 Φεβρουαρίου.

    Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση, κατά μέσο όρο για τον κλάδο, της τάξης του 35%, ενώ ειδικά οι μεγάλες τράπεζες εκτιμάται ότι θα κινηθούν, σε μέσο όρο, κοντά στο 50%. Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ έντεκα αναλυτών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ποσοστιαία αύξηση των καθαρών κερδών της Εθνικής Τράπεζας κατά 56%.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων αναλυτών, τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 1,27 δισ. ευρώ από 1,18 δισ. ευρώ, με αύξηση 7,86% ενώ τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις στα 95,1 εκ. ευρώ από 83 εκ. ευρώ, με αύξηση 14,2%.

    Επισημαίνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε πρόσφατη έκθεσή του επιβεβαιώνει την κατάταξη της Εμπορικής Τράπεζας. Η τράπεζα έχει αξιολογηθεί στην ΒΒΒ+ για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εμπορικής Τράπεζας και F2 για τη βραχυπρόθεσμη ικανότητα, ενώ οι προοπτικές χαρακτηρίζονται σταθερές.

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών σημείωσε και αυτός αισθητή ποσοστιαία πτώση κατά 0,93%, με τις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ-ΝΕΤ,ΟΤΕ και Forthnet να υποχωρούν αντίστοιχα κατά 2,40%, 1,14% και 1,04%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν και όλοι οι κλαδικοί κι επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση εκείνον των διυλιστηρίων, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,19%, γεγονός που ήταν αποτέλεσμα των τοποθετήσεων στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία σημείωσε άνοδο κατά 0,26%.

    Στον αντίποδα, αισθητή πτώση της τάξης του 3,10% σημείωσε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, απόρροια των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών Πλαστικά Θράκης (-4,26%), Βαρβαρέσος (-3,94%), ΜΟΥΖΑΚΛΗΣ -3,50%) και της Μαξιμ Περτσινίδης (-3,45%).

    Υποχώρηση της τάξης του 2,98% παρουσίασε ο δείκτης της πληροφορικής, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ακολουθεί από την περασμένη εβδομάδα. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν οι μετοχές των εταιριών ALTEC (-11,90%) και της LogicDis (-9,33%).

    Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι κλάδοι των βασικών μετάλλων (-2,61%), των συμμετοχών (-2,31%) και ακολούθησαν εκείνοι των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-2,18%) και της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (-2,10%).

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο κλάδος των κατασκευών (-1,77%), εν μέσω των φημών για οικονομικά προβλήματα στις εταιρίες που τον απαρτίζουν και οι οποίες ταλανίζουν την αγορά από την Παρασκευή.

    Μάλιστα, μερίδα ειδικών δεν αποκλείει ακόμη και κινήσεις πανικού εάν συνεχισθεί η φημολογία σε ό,τι αφορά στον κλάδο των κατασκευών, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΧΑ Παναγιώτης Αλεξάκης, συνέστησε στους επενδυτές ψυχραιμία.

    Πάντως, παράγοντες της αγοράς δηλώνουν ότι η συνέχιση της συγκεκριμένης φημολογίας θα πλήξει τη Σοφοκλέους και για να υπάρξει ανάκαμψη θα πρέπει να ομαλοποιηθεί το κλίμα, να αυξηθεί ο όγκος συναλλαγών και να δραστηριοποιηθούν οι θεσμικοί.

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν κατά σειρά και οι δείκτες των βιομηχανιών (1,36%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,33%), των ασφαλειών (1,30%) των τροφίμων και ποτών (1,18%), των επενδύσεων (1,14%).

    Τη μικρότερη υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι της παράλληλης αγοράς (0,99%), του χονδρικού εμπορίου (0,80%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,72%), του λιανικού εμπορίου (0,40%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,36%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Την εκτίμηση ότι το προεκλογικό κλίμα θα επηρεάζει όλο και περισσότερο της ελληνική κεφαλαιαγορά, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, διατυπώνουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τόσο οι επενδυτές, όσο και τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής έως ότου αγορά αποκτήσει κατεύθυνση.

    Παράλληλα, οι ξένοι θεσμικοί τις δυο τελευταίες εβδομάδες έχουν αποστασιοποιηθεί και δεν πραγματοποιούν συναλλαγές, γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Πάντως, παράγοντες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς εκλαμβάνουν ως θετικό σημάδι την ανάκαμψη του γενικού δείκτη τιμών πάνω από το επίπεδο των 2.400 μονάδων, ενώ επισημαίνουν ότι το βλέμμα της αγοράς θα είναι, στο προσεχές διάστημα, στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2003, με πρώτες τις τράπεζες και εάν οι εκτιμήσεις επαληθευθούν είναι πιθανό να υπάρξει ανοδική κίνηση.

    Ειδικότερα, οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές θα έχουν, την τρέχουσα εβδομάδα, στραμμένη την προσοχή τους στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Coca Cola 3E και την Εθνική Τράπεζα (την Πέμπτη), επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι την τάση θα διαμορφώσει και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

    [12] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΤΑ 1,12% Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (16:18 UTC+2)

    Οι φήμες σχετικά με τις μετοχές διαφόρων εταιριών, που κυκλοφόρησαν την Περασμένη Παρασκευή και οδήγησαν σε πτώση το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρέμειναν και σήμερα αιωρούμενες στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα να σημειωθεί και νέα υποχώρηση της κεφαλαιαγοράς.

    Παρ' όλα αυτά, η αγορά ξεκίνησε σήμερα ανοδικά. Όλα έδειχναν ότι θα εξελιχθεί μία χαμηλών τόνων και συναλλαγών συνεδρίαση. Είχαν αρχίσει, μάλιστα, να δημιουργούνται και ελπίδες ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά σε ό,τι αφορά στις πιέσεις που ασκήθηκαν την Παρασκευή.

    Πλην όμως, προς το μέσον της συνεδρίασης και παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν σημαντικά κέρδη, η αγορά γύρισε. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, της κακής ψυχολογίας των επενδυτών ότι αρκούσε μια μικρή, εντελώς φυσιολογική διόρθωση στους τραπεζικούς τίτλους, ώστε να παρασυρθεί χαμηλότερα ολόκληρο το φάσμα των μετοχών.

    Την τελευταία ώρα των συναλλαγών, μάλιστα, και καθώς άρχισε πάλι να εντείνεται η φημολογία, η πτώση του γενικού δείκτη άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς η πίεση στα χαρτιά της μέσης και της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε καταστεί πολύ έντονη.

    Έτσι, με το σύνολο σχεδόν των υπό διαπραγμάτευση τίτλων να υποχωρούν, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε τελικά σημαντική υποχώρηση, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με ποσοστιαία πτώση της τάξης του 1,12% και έκλεισε στις 2.417,75 μονάδες.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Αποτέλεσμα της σημερινής, έντονα πτωτικής πορείας του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι και το γεγονός ότι, τελικά και οι 4 δείκτες της κεφαλαιοποίησης σημείωσαν αισθητή υποχώρηση.

    Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του FTSE/ASE MID 40 της μέσης, που κατέγραψε ζημίες οι οποίες ανήλθαν σε 1,96%, ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής, που σημείωσε υποχώρηση της τάξης του 1,59%, ενώ ο FTSE/ASE 20 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε τη μικρότερη ποσοστιαία πτώση κατά 0,97%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς κι επιμέρους δείκτες, κατά το κλείσιμο τους, απεικόνιζαν πιστά την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη, καθώς από τους συνολικά 22, οι 21 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο μοναδικός που έμεινε σε θετικό έδαφος, εκείνος των διυλιστηρίων, κατέγραψε τελικά μικρή άνοδο 0,19%.

    Τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες ζημίες εμφάνισε ο δείκτης των κλωστοϋφαντουργικών, που σημείωσε πτώση 3,10%. Τον ακολούθησαν εκείνοι της πληροφορικής και των βασικών μετάλλων, οι οποίοι σημείωσαν αντίστοιχα υποχώρηση της τάξης του 2,98% και 2,61%.

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, και αυτή ήταν σήμερα πιστή απόδοση της πτωτικής πορείας του γενικού δείκτη. Αυτό διότι, οι μετοχές με θετικό πρόσημο περιορίστηκαν τελικά σε 52 και ανήλθαν σε 258 εκείνες με αρνητικό, ενώ 74 παρέμειναν στάσιμες.

    Αισθητά περιορισμένος, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε τελικά τις συναλλαγές στο ποσό των 132,8 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Η διατήρηση της νευρικότητας αναμένεται να επικρατήσει και κατά την αυριανή συνεδρίαση, σύμφωνα με χρηματιστές, διότι, όπως υποστηρίζουν, το κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους αγοραστές.

    Από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν, πως πιθανή ενίσχυση των αρνητικών φημών στην αγορά ενδέχεται να προκαλέσει εύκολες πωλήσεις από την πλευρά των πωλητών. Εκτιμούν, πάντως, ότι η δημοσίευση σημαντικών μακροοικονομικών δεδομένων, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγοραστών.

    Η Eurobank Securities εκτιμά ότι οι επενδυτές αρχίζουν και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2003, το οποίο ήταν μία καλή χρονιά από πλευράς επιδόσεων.

    Σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, η ροή κεφαλαίων από ξένους θεσμικούς και η πορεία των διεθνών αγορών θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την τάση στην αγορά σε βραχυπρόθεσμη βάση.

    Με βάση τα στοιχεία της Alpha Finance, ο γενικός δείκτης, πριν από τη σημερινή υποχώρηση, κατέγραφε κέρδη 8% από την αρχή του έτους, έναντι 2% του Dax και 1,3% του Dow Jones, ενώ οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία έχουν φθάσει τα 96,4 εκατ. ευρώ.

    Η Μarfin Hellenic αναμένει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιασθεί στα αποτελέσματα της Εθνικής και της Coca Cola HBC, τα οποία ανακοινώνονται την Πέμπτη. Περιορισμένα θεωρεί η Αrtion AXEΠΕΥ τα περιθώρια υποχώρησης της Σοφοκλέους, συμβουλεύοντας, πάντως, την αποφυγή έκθεσης σε μεσαία και μικρά «χαρτιά» εισηγμένων με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.

    Σε ό,τι αφορά στην τεχνική ανάλυση της Euroxx, αυτή δίνει αντίσταση στις 2.500 και στήριξη στις 2.415 για το γενικό δείκτη. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΕΠΑ - MOTOR OIL

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (16:04 UTC+2)

    Στην υπογραφή της σύμβασης για την τροφοδοσία των διυλιστηρίων Κορίνθου με φυσικό αέριο, προχώρησαν η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και η Motor Oil. Με τη σύμβαση αυτή, καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της Motor Oil, ενώ διευκολύνεται η παραγωγή καυσίμων από το διυλιστήριο, τα οποία θα διαθέτουν προδιαγραφές βελτιωμένες περιβαλλοντικά.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η σύμβαση αφορά σε ποσότητα 350 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ενώ το διυλιστήριο θα αρχίσει να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, στις αρχές του 2006.

    Η τροφοδοσία του διυλιστηρίου θα γίνει από τον κλάδο φυσικού αερίου προς Κόρινθο, τον οποίο κατασκευάζει ήδη η ΔΕΠΑ. Ο κλάδος είναι μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων, διαμέτρου 30 ιντσών και δυναμικότητος 1,5 δισ. κυβικών μέτρων, ποσότητα ικανή να καλύψει μελλοντικά και τις ανάγκες τις Πελοποννήσου.

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Λόγω του μεγέθους της η σύμβαση μεταξύ ΔΕΠΑ Motor Oil αυξάνει σημαντικά τη διείσδυση του φυσικού αερίου στο χώρο της βιομηχανίας.

    [14] MERILL LYNCH: ΣΥΝΙΣΤΑ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ALPHA BANK

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Στην υποβάθμιση της επενδυτικής της σύστασης για τη μετοχή της ALPHA BANK προχώρησε η Merrill Lynch, που εισηγείται πλέον ουδέτερη στάση, έναντι προηγούμενης πρότασης για αγορά. Παράλληλα, ο διεθνής οίκος χαμηλώνει τον "πήχη" και σε ό, τι αφορά τις προβλέψεις για την κερδοφορία της τράπεζας.

    Αναλυτικότερα, η υποβάθμιση της επενδυτικής σύστασης του οίκου αποδίδεται από τους αναλυτές του στη σημαντική άνοδο που σημείωσε τους τελευταίους μήνες η μετοχή της τράπεζας στη Σοφοκλέους. Σύμφωνα με τη Merill Lynch, o τίτλος της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 28% στο τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις υπόλοιπες εισηγμένες τράπεζες κατά περίπου 9%.

    Σε ό, τι αφορά την κερδοφορία της τράπεζας, ο διεθνής οίκος μειώνει τις προβλέψεις κερδοφορίας της Alpha Bank κατά 7%-9%, επικαλούμενος τα χαμηλότερα έσοδα απο χρηματιστηριακές συναλλαγές, ως λογικό παρεπόμενο της απορρόφησης της Alpha Επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Αlpha Bank θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματά της στις 25 Φεβρουαρίου._

    [15] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Λευκωσία, 9 Φεβρουαρίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού θα είναι ο πρώτος Επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Μαϊου 2004, σύμφωνα με το σχετικό κατάλογο των ονομάτων των Επιτρόπων των 10 προσχωρουσών χωρών, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κατάλογος περιλαμβάνει 3 γυναίκες (Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία) και 7 άνδρες, ενώ ικανοποιείται πλήρως και το αίτημα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος είχε ζητήσει τουλάχιστον το 30% των νέων Επιτρόπων να είναι γυναίκες.

    Ο πρώτος Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάρκος Κυπριανού γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 22 Ιανουαρίου 1960. Είναι ο δευτερότοκος γιος του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (LL.M) στο Trinity College του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ της Βρετανίας και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

    Στην περίοδο των σπουδών του στην Ελλάδα ήταν μέλος της φοιτητικής οργάνωσης ''Αναγέννηση''.

    Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε ως δικηγόρος στη Λευκωσία.

    Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του ΔΗΚΟ ''ΝΕΔΗΚ'', διετέλεσε πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας (1985), μέλος της Γενικής Γραμματείας (1986), Γενικός Γραμματέας (1989) και Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ (1993-1997).

    Από το 1986 έως το 1991 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας.

    Από το 1993 έως το 1998 ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ενώ από το 1986 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από το 1990 μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

    Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με το ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας στις εκλογές της 19ης Μαϊου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαϊου 1996 και της 27ης Μαΐου 2001.

    Υπήρξε αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ από το Μάιο του 1996 έως το Φεβρουάριο του 2001 και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος από το Φεβρουάριο του 2001 έως το Μάιο του 2001.

    Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ακριτικών Περιοχών και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών (και αργότερα Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

    Υπήρξε αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από τον Οκτώβριο του 1999 έως τον Φεβρουάριο του 2003.

    Διετέλεσε επίσης μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο, καθώς και ένας εκ των τριών αντιπρόεδρων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου στον ίδιο οργανισμό.

    Ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου την 1η Μαρτίου 2003.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΚΟΠΙΑ: ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ''ΤΙΤΑΝ''

    Σκόπια, 9 Φεβρουαρίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Διέψευσε ο διευθυντής της υπηρεσίας επιθεώρησης ανθρώπινου περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ, Βλάτκο Σεραφίμοφ τις καταγγελίες που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ", σύμφωνα με τις οποίες η τσιμεντοβιομηχανία "Ούσιε" που ανήκει στον ελληνικής ιδιοκτησίας όμιλο ''ΤΙΤΑΝ'' χρησιμοποιεί στους φούρνους σαν καύσιμη ύλη παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, τα οποία εισάγονται από Ελλάδα και Ιταλία με βλαβερές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.

    Σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοσταθμό των Σκοπίων ο διευθυντής της υπηρεσίας τόνισε ότι έπειτα από όλες τις έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το εργοστάσιο δεν χρησιμοποίησε ποτέ ως καύσιμη ύλη παλιά λάστιχα αυτοκινήτων.

    Οπως σημείωσε και σήμερα έγινε έρευνα στο εργοστάσιο μετά από το σχετικό δημοσίευμα και διαπιστώθηκε ότι οι φούρνοι δεν λειτουργούν, διότι προς το παρόν γίνονται ανακατασκευές. Ο κ. Σεραφίμοφ επανέλαβε ότι από όλες τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί προκύπτει ότι στο εργοστάσιο δεν χρησιμοποιήθηκαν ως καύσιμη ύλη λάστιχα αυτοκινήτων και διαβεβαίωσε ότι και στο μέλλον θα γίνουν παρόμοιες έρευνες.

    Στο δημοσίευμα της "Ουτρίνσκι Βέσνικ επισημαίνονταν ότι ήδη στο εργοστάσιο έγιναν δοκιμαστικές καύσεις με ποσότητα παλαιών ελαστικών, χωρίς την έγκριση των αρμόδιων αρχών της ΠΓΔΜ.

    [17] Ο ΓΚΙΟΥΛ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της γείτονος, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, θα ενημερώσει την Τετάρτη την ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Μετά την ενημέρωση της ολομέλειας από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Γιασάρ Γιακίς και ο Ονούρ Οϋμέν θα ενημερώσουν το σώμα εκ μέρους των κομμάτων τους.

    [18] ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΕ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ Η ΕΜΑ ΝΙΚΟΛΣΟΝ

    Βουκουρέστι, 9 Φεβρουαρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Εμμένει στις θέσεις της για διακοπή των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ρουμανίας η βαρόνη Εμμα Νίκολσον, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γι αυτή τη χώρα.

    Η κα Νίκολσον, από το Βουκουρέστι όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι η Ρουμανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια της να συμμορφωθεί με τα πολιτικά κριτήρια που τις έχουν τεθεί στην Κοπεγχάγη και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί η ένταξή της στην ΕΕ το 2007.

    Η Ευρωπαία αξιωματούχος ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την διακοπή των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ρουμανίας, καθώς όπως επισημαίνει, η Ρουμανία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της Δικαιοσύνης και τον αγώνα εναντίον της διαφθοράς.

    Σήμερα από το Βουκουρέστι η κα Νίκολσον επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την διαφθορά αλλά και να υπάρξει επίσης ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

    Η ίδια προειδοποίησε επίσης τη Ρουμανία για καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας του Τύπου και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν οι ενοχλήσεις κατά δημοσιογράφων και ο οικονομικός και πολιτικός έλεγχος των ΜΜΕ.

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση στις σχέσεις της με την ΕΕ καθώς οι Βρυξέλλες την κατηγορούν ότι έχει παραβιάσει το μορατόριουμ για τις διεθνείς υιοθεσίες παιδιών και προειδοποιούν για «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΝΕΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ

    Βελιγράδι, 9 Φεβρουαρίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Δεν πρόλαβε καλά- καλά να αρχίσει η δίκη των 36 κατηγορούμενων για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς (αριστερά), στις 12 Μαρτίου του 2003, που επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα, μετά από διακοπή 45 ημερών, και διακόπηκε εκ νέου.

    Αιτία για τη νέα διακοπή δύο αιτήματα προς την έδρα, ένα από την πλευρά του εισαγγελέα κι ένα από την πλευρά της υπεράσπισης. Ο μεν πρώτος ζήτησε τον διαχωρισμό της υπόθεσης της δολοφονίας Τζίντζιτς από τις άλλες κατηγορίες που βαρύνουν τα μέλη της μαφίας του Ζεμούν. Η δε υπεράσπιση ζήτησε την εξαίρεση ενός εκ των δικαστών, του Μάρκο Κλιάγιεβιτς.

    Η δίκη αναμένεται να ξαναρχίσει, μόλις το προεδρείο του δικαστηρίου αποφασίσει επί των δύο αιτημάτων.

    [20] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΒΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Μετά τα προβλήματα τραυματισμών που προέκυψαν στην εθνική μας ομάδα γυναικών, άλλαξε η σύνθεση της αποστολής που θα ταξιδέψει στη Λειψία προκειμένου να πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό κύπελλο κλειστού στίβου. Τη θέση της Χαλκιά στη σκυταλοδρομία 200Χ400Χ600Χ800μ θα πάρει η Ολγα Καϊδαντζή, ενώ στο ίδιο αγώνισμα θα μετάσχει και η Μαρία Παπαδοπούλου, η οποία αρχικά είχε δηλωθεί στα 1.500μ όπου θα αντικατασταθεί από την Ειρήνη Πρέντζα.

    Ειδικότερα η εθνική ομάδα γυναικών απαρτίζεται από τις:

    60μ: Νεσούδη Εύη

    60μ εμπ: Ρεντούμη Φλώρα

    400μ: Γκουντενούδη Χρύσα

    800μ: Εφεντάκη Κων/να

    1.500μ: Πρέντζα Ειρήνη

    3.000μ: Νίκα Παγώνα

    Υψος: Χοτοκουρίδου Μαρία

    Μήκος: Καφετζή Ιωάννα

    Σφαίρα: Τερζόγλου Ειρήνη

    200Χ400Χ600Χ800μ: Καϊδαντζή Ολγα, Γκουντενούδη Χρύσα, Κουμνάκη Γεωργία, Παπαδοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Ελευθερία.

    [21] ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Βερολίνο, 9 Φεβρουαρίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Με τίτλο «50.000 στρατιώτες θα προστατεύουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες», η γερμανική εφημερίδα Sόddeutsche Zeitung, δημοσιεύει ανταπόκριση της Christiane Schlφtzer η οποία αναφέρεται στην πρόσφατη αντιτρομοκρατική άσκηση στον Πειραιά και υπογραμμίζει δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι δεν πρόκειται να δράσουν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Η Ελλάδα θα διαθέσει το 1/3 των στρατιωτικών της δυνάμεων για την προστασία των συνόρων της και την υποστήριξη των αστυνομικών δυνάμεων στην ΑΘήνα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, γράφει η Κριστιάνε Σλέτσερ και συμπληρώνει : «Επιπρόσθετα θα τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας μονάδες του ΝΑΤΟ, οι οποίες όμως - όπως διευκρίνισε ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ, Γιάννος Παπαντωνίου σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα μας - δεν πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα , δεδομένου ότι το ελληνικό σύνταγμα επιτρέπει δράση ξένων δυνάμεων στη χώρα μόνο εφόσον το επιτρέψει ρητώς η Βουλή».

    Σχετικά με τη διάθεση από το ΝΑΤΟ αεροσκαφών AWACS, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι τα αεροπλάνα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια των Αγώνων, θα πετάξουν όμως με έλληνες πιλότους.

    Στην υπηρεσία της ασφάλειας των Αγώνων θα τεθούν και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων Patriot , τα οποία διαθέτει η Ελλάδα. «Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι κατά πόσο οι στρατιωτικοί που θα φρουρούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα φέρουν οπλισμό. Ο κ Παπαντωνίου δήλωσε ότι κατ αρχήν δεν θα οπλοφορούν, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση».

    Η ανταποκρίτρια επισημαίνει ότι η Ελλάδα λαμβάνει τα μεγαλύτερα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι αντίστοιχα υψηλό είναι το κόστος ( 650 εκατ. ευρώ) τους. Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι το κόστος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

    Ως προς την προέλευση ενδεχόμενων τρομοκρατικών κινδύνων, ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ υπογράμμισε ότι απειλή μπορεί να προέλθει μόνο έξωθεν, χωρίς όμως να υπάρχουν μέχρι σήμερα συγκεκριμένες ενδείξεις.

    «Ξένοι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας έχουν επιστήσει την προσοχή της Ελλάδας - γράφει η Κριστιάνε Σλέτσερ στο ότι είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες τις διόδους που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη φύλαξη των εκτενών ακτών προς την Τουρκία και των βορείων συνόρων. Στη φύλαξη τους πρέπει να διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων».

    Αναφερόμενη στη συμμετοχή ξένων ειδικών, η ανταπόκριση σημειώνει ότι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας από επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και Γερμανοί, προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των Αγώνων θα θέσει σε επιφυλακή ειδική ομάδα, για την περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί τρομοκρατική ενέργεια Τσετσένων τρομοκρατών. Εκτός τούτου η Μόσχα θα αποστείλει στην Ελλάδα κινητά εργαστήρια για τον έλεγχο πυρηνικών, χημικών και βιολογικών ουσιών.

    Η ανταπόκριση καταλήγει αναφερόμενη σε διαδήλωση 70 ατόμων το Σάββατο στην Αθήνα, η οποία εστρέφετο κατά της τοποθέτησης κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε 1000 σημεία της Αθήνας και γράφει ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε πως παράλληλα με τις κάμερες θα τοποθετηθούν και μικρόφωνα ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα ακουστικής παρακολούθησης, χωρίς όμως να παρακολουθούνται οι συνομιλίες των πολιτών.

    [22] ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (18:03 UTC+2)

    Οι παίκτες του ΠΑΟΚ θέλουν να ξεχάσουν τη βαριά ήττα από το Μαρούσι. Ωστόσο αυτό που δεν μπορούν να ξεπεράσουν είναι ότι χάθηκαν σχεδόν όλες οι μάχες κάτω από τα καλάθια.

    Το σίγουρο -πάντως- είναι ότι η ήττα από το Μαρούσι αποτελεί ένα καλό μάθημα για τους παίκτες του Μπάνε Πρέλεβιτς, ενόψει της δύσκολης συνέχειας στο πρωτάθλημα. Τώρα όλοι στοχεύουν στο παιχνίδι με το Μακεδονικό στο «Παλατάκι», τον οποίο υποδέχεται χωρίς να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα.

    Παράλληλα ο κ. Πρέλεβιτς σκέφτεται τη διεξαγωγή ενός φιλικού στα μέσα της εβδομάδας.

    [23] ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΚΤΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (17:45 UTC+2)

    Ένα νέο, σύγχρονο γυμναστήριο, χωρητικότητας 3000 θέσεων, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ, στο χώρο του «Φυτωρίου», αποκτά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Η σχετική προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε στην Αθήνα από τον υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη και τον Δήμαρχο Γιώργο Αλεξανδρή.

    «Δρομολογήσαμε ένα μεγάλο αθλητικό έργο και θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες για τη δημοπράτησή του. Αποτελεί δε μέγα επίτευγμα για την Αλεξανδρούπολη που έχει στερηθεί μεγάλα έργα υποδομής στον αθλητικό τομέα και δίνει προοπτική στο αθλητικό μέλλον της πόλης», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και τις ευχαριστίες του στον υφυπουργό κ. Φωτιάδη, αφού, όπως είπε, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του για την υλοποίηση του έργου.

    Από την πλευρά του ο κ Φωτιάδης δήλωσε: «Προσπάθειες πολλών χρόνων καρποφόρησαν και ήρθε η ώρα και η Αλεξανδρούπολη να αποκτήσει δικό της αθλητικό σπίτι. Στο Δήμο σήμερα γίνεται κοσμογονία καθώς υλοποιούνται σημαντικά έργα που αλλάζουν τη μορφή της πόλης».

    Ο.Ο.

    [24] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΡΑΤΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία προετοιμασίας μπήκε η ελληνική ομάδα, η οποία θα πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καράτε εφήβων νεανίδων και νέων, που θα διεξαχθεί στη Ριέκα (14-16/2). Η ελληνική ομάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Αύριο θα πραγματοποιήσει την τελευταία της προπόνηση στο κλειστό του Ζωγράφου, όπου προετοιμάστηκε όλο αυτό το διάστημα και μεθαύριο θ' αναχωρήσει αεροπορικώς για την Κροατία.

    «Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Ελπίζω σε μια πολύ καλή παρουσία. Έχουμε αθλητές που μπορούν να φθάσουν στο μετάλλιο. Θα επιδιώξουμε να επαναλάβουμε την εμφάνιση του παγκοσμίου, όπου πήραμε τέσσερα μετάλλια. Πλέον μας υπολογίζουνε στο εξωτερικό και το έργο μας γίνεται πιο δύσκολο», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιάννης Κανέλλης.

    Αισιόδοξος για την εμφάνιση των Ελλήνων καρατέκα εμφανίσθηκε και ο πρόεδρος της ΕΛΟΚ, Ανδρέας Παπαδημητρόπουλος: «Η ομάδα μας προπονείται ανελλιπώς από την τελευταία διεθνή διοργάνωση. Τα παιδιά δείχνουν μεγάλη διάθεση για διάκριση και πιστεύω ότι και σε αυτούς τους αγώνες θα τα καταφέρουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος 38 χώρες με 694 αθλητές. Είναι οι Αλβανία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Αγγλία, Ισπανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Σκόπια, Ολλανδία, Ν. Ιρλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία/Μαυροβούνιο, Σκοτία, Σλοβενία, Ελβετία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουαλία και Ελλάδα.

    [25] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΕΛΑΓΟΥΕΡ

    Μόσχα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα την εισαγωγή πουλερικών από την πολιτεία Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσε η κτηνιατρική υπηρεσία της Ρωσίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η υπηρεσία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απαγόρευση να διευρυνθεί στις εισαγωγές πουλερικών και από άλλες αμερικανικές πολιτείες, όπου μπορεί να έχει διαδοθεί ο ιός.

    Σχεδόν το ένα τρίτο των πουλερικών που καταναλώνονται στη Ρωσία προέρχεται από τις ΗΠΑ.

    [26] ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΟΝ-ΚΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Μαδρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Η πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμεντ Κορέι και του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν, θα πραγματοποιηθεί πιθανόν γύρω στις 20 Φεβρουαρίου, ανέφερε με δηλώσεις του στην ισπανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάμπιλ Σάατ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Είμαστε αποφασιμένοι να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία και για τον λόγο αυτό γύρω στις 20 Φεβρουαρίου θα γίνει συνάντηση'' των πρωθυπουργών της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ, δήλωσε ο Σάατ στη Μαδρίτη σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Ισπανίδα ομόλογό του Ανα Παλάθιο.

    Το κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) έχει πέρυσι καταρτίσει διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή, στο οποίο η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους προβλέπεται για το έτος 2005.

    [27] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Οι γιατροί και οι πιλότοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία στην Ιταλία, προκαλώντας για άλλη μια φορά χάος στη χώρα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις ματαιώθηκαν, καθώς στην απεργία συμμετέχουν 150.000 γιατροί.

    Επιπλέον, ο εθνικός αερομεταφορέας Αλιτάλια (Alitalia) αναγκάσθηκε να ματαιώσει 160 πτήσεις.

    Οι διαδηλώσεις γίνονται εναντίον των εργατικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από τον πρωθυπουργό της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Χάος και αναστάτωση

    Τα σχέδια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι έχουν προκαλέσει χάος στη χώρα και τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν μόνο οι μονάδες έκτακτων περιστατικών. Τη Δευτέρα όμως αναβλήθηκαν 90.000 εγχειρήσεις και 600.000 ιατρικές εξετάσεις.

    Εξαιτίας της απεργίας των πιλότων, χιλιάδες τουρίστες έχουν παραμείνει στα αεροδρόμια της Ρώμης, καθώς έχουν αναβληθεί 60 διεθνείς πτήσεις.

    Τις επόμενες εβδομάδες έχουν προγραμματισθεί νέες απεργίες και κινητοποιήσεις και από άλλες ομάδες εργαζομένων.

    [28] ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 9 Φεβρουαρίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κηδείες των θυμάτων από την πολύνεκρη έκρηξη στο μετρό της Μόσχας.

    Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η Δευτέρα και χιλιάδες ρωσικές σημαίες κυμάτισαν από άκρη σε άκρη της ρωσικής πρωτεύουσας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Από την έκρηξη στο μετρό της Μόσχας την περασμένη Παρασκευή σκοτώθηκαν 39 άτομα και τραυματίσθηκαν περισσότερα από 100.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θεωρεί ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται αυτονομιστές αντάρτες από την Τσετσενία.

    Φόβοι μετακίνησης

    Πολλοί κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας αποφεύγουν πλέον να μετακινούνται με το μετρό.

    Στο σταθμό του μετρό όπου πραγματοποιήθηκε η έκρηξη την Παρασκευή καταφθάνουν ακόμη άτομα για να αφήσουν λουλούδια.

    Ορισμένοι μάλιστα αφήνουν εκεί κεριά, φωτογραφίες και γλυκά για τους νεκρούς.

    Τα κρατικά κανάλια ματαίωσαν όλες τις ψυχαγωγικές εκπομπές και τις χιουμοριστικές ταινίες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    [29] ΒΟΗΘΕΙΑ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΚΑΡΖΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Καμπούλ, 9 Φεβρουαρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, απευθύνει νέες εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα, ζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Αφγανός πρόεδρος απηύθυνε τις εκκλήσεις κατά τη διεθνή διάσκεψη στην Καμπούλ για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

    Ο Καρζάι υπογράμμισε ότι το εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, το κύρος και την εθνική κυριαρχία της χώρας.

    Παράλληλα, τόνισε ότι τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών πιθανόν διοχετεύονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Κατακόρυφη αύξηση

    Πιστεύεται ότι το 90% της ηρωίνης που κυκλοφορεί στην Ευρώπη προέρχεται από τις παπαρούνες που καλλιεργούνται στο Αφγανιστάν.

    Ο Καρζάι έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια παπαρούνας για την παραγωγή οπίου, αλλά μετά την πτώση των Ταλιμπάν, η παραγωγή οπίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

    Περίπου το 7% των κατοίκων στο Αφγανιστάν πιστεύεται ότι ασχολείται με το εμπόριο οπίου, κερδίζοντας τα ίδια χρήματα που λαμβάνει η χώρα από τη διεθνή βοήθεια.

    Ο πρόεδρος της χώρας πιστεύει ότι η φτώχεια οδηγεί πολλούς Αφγανούς στην παραγωγή και το εμπόριο οπίου.

    Η αφγανική κυβέρνηση ζητά από τη διεθνή κοινότητα 300 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Σημείο συνάντησης για τους Πολιτιστικούς φορείς των Παιδικών Χορευτικών Τμημάτων της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας, θα αποτελέσει και φέτος το Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών που διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου.

    Για δύο ημέρες, το Σάββατο και την Κυριακή στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου τα παιδικά τμήματα των Πολιτιστικών φορέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, θα παρουσιάσουν χορούς δίνοντας στο κοινό τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα με ποικιλόμορφα ηχοχρώματα της Ελληνικής μουσικής παράδοσης.

    Το Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών αποτελεί θεσμό για τα Πολιτιστικά Δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, και σαν στόχο έχει αφενός την προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης και αφετέρου την παρακίνηση των παιδιών ώστε να ενασχοληθούν με τους παραδοσιακούς χορούς.

    [31] ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ARCO

    Μαδρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Η Eλλάδα είναι φέτος τιμώμενη χώρα στην εικαστική έκθεση Arco, στη Mαδρίτη, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη. H συμμετοχή μας σ' αυτήν την εικαστική συνάντηση, μία από τις σημαντικότερες διεθνώς, έχει θεωρηθεί ως μια χρυσή ευκαιρία για την εγχώρια εικαστική εικόνα, καθώς για πρώτη φορά βγαίνει, με περί τους πενήντα καλλιτέχνες, οργανωμένα και μαζικά στο εξωτερικό, για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο ενός καταξιωμένου ευρωπαϊκού θεσμού.

    Tα πρώτα ευνοϊκά σχόλια έρχονται από τις εκθέσεις που ήδη έχουν εγκαινιαστεί, πριν από τα επίσημα εγκαίνια της Arco, την Tετάρτη 11 Φεβρουαρίου, με την παρουσία του ισπανικού βασιλικού ζεύγους και των υπουργών Eξωτερικών, Πολιτισμού και Aνάπτυξης της Iσπανίας. Για τα επίσημα εγκαίνια θα ταξιδέψουν από την Eλλάδα η διευθύνουσα σύμβουλος της Πολιτιστικής Oλυμπιάδας Mανουέλα Παυλίδου, εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού (όχι, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο υπουργός), καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι.

    Tα θετικότερα σχόλια, είχε η έκθεση «Breaakthrough! Eλλάδα 2004: Προοπτικές στη σύγχρονη τέχνη», που εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, από τον περιφερειακό υπουργό Πολιτισμού και Aθλητισμού της Mαδρίτης, παρουσία της διευθύντριας της Arco Pοζίνα Γκομέζ Mπαέζα και του Eλληνα πρέσβη Aριστείδη Aγαθοκλή.

    Aυτή η έκθεση, που τιτλοφορήθηκε έτσι, από τους επιμελητές της Kατερίνα Γρέγου, Nτένη Zαχαρόπουλο και Σάνια Παπά, για να υποδηλώσει, μέσα από τα έργα 26 επιλεγμένων καλλιτεχνών, από τη δεκαετία του '80 έως σήμερα «τη δυναμική της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στην προσπάθειά της να σπάσει τα στεγανά και να οριοθετήσει νέες περιοχές δράσης», κρίθηκε από αρμόδιους της Arco ως μια από τις καλύτερες εκθέσεις τιμώμενων χωρών τα τελευταία χρόνια.

    Εγκατάσταση

    Tην περασμένη εβδομάδα εγκαινιάστηκαν, επίσης, η έκθεση σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας «Aμφίδρομη Aυτο-αναφορικότητα» (επιμέλεια Mαριλένας Kαρρά), και η in situ (επί τόπου) εγκατάσταση της Aννας Mαθιού μαζί με το αφιέρωμα στον πρωτοπόρο σκηνοθέτη Γκρέγκορι Mαρκόπουλο.

    Aύριο εγκαινιάζεται η διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση «The Making of Balkan Wars: The Game», που αναφέρεται στα γεωπολιτικά πολεμικά παιχνίδια των Bαλκανίων, της ομάδας Personal Cinema, ενώ μετατέθηκαν, με πρωτοβουλία του ισπανικού υπουργείου Aνάπτυξης, για τον Mάιο, τα εγκαίνια της έκθεσης «Mετέωροι Eλληνες. Aρχιτέκτονες» (επιμέλεια Mαρίας Θεοδώρου).

    Mαζί με τις προαναφερόμενες εκθέσεις που αφορούν τη συμμετοχή της Eλλάδας, ως τιμώμενης, πέραν των 15 αιθουσών τέχνης που μετέχουν σ' αυτήν καθ' αυτήν την Arco 2004, δύο ακόμη Eλληνες, ο Nίκος Nαυρίδης και η Mαρία Παπαδημητρίου, εκθέτουν αυτόν το καιρό στη Mαδρίτη στο ευρύτερο πλαίσιο της συνολικής διοργάνωσης.

    Πυρετός προετοιμασίας επικρατεί για τους δεκαπέντε γκαλερίστες, από Aθήνα και Θεσασαλονίκη, που έχουν επιλεγεί για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Arco, με τις 250 συνολικά αίθουσες τέχνες και 200.000 επισκέπτες. Mπροστά από τα ελληνικά περίπτερα θα υπάρχει ένας (εικαστικός) χώρος ξεκούρασης (Chill Out), σχεδιασμένος από τους φοιτητές της Aρχιτεκτονικής του EMΠ Xρυσοκόνα Mαύρου και Γρηγόρη Σταυριδάκη, ύστερα από διαγωνισμό του ισπανικού υπουργείου Aνάπτυξης.

    [32] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Το Φεστιβάλ Παράδοσης θα είναι φέτος το κύριο χαρακτηριστικό των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Νεάπολης, που θα πραγματοποιηθούν από την Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου ως την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου.

    Κύριοι στόχοι του Φεστιβάλ Παράδοσης είναι η διάδοση του μηνύματος της ειρήνης, της φιλίας, και της συνεργασίας των λαών, η παρουσίαση της πλούσιας ελληνικής αποκριάτικης παράδοσης με την αναβίωση αποκριάτικων εθίμων από διάφορες περιοχές της χώρας και η αναζήτηση της έννοιας της αποκριάς μέσα από το συγκερασμό ποικίλων παραδόσεων αλλά και την παρουσίαση της διαχρονικής πορείας αυτής της γιορτής.

    Ειδικότερα την Τσικνοπέμπτη στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης στην περιοχή Σρεμπενιώτη ο Γιάννης Ξενίδης με το σχήμα του θα συμμετέχουν σε ένα λαϊκό γλέντι στις 7 το απόγευμα ενώ στη συνέχεια στην πλατεία Ειρήνης θα γίνει πάρτι με τους "Buena Ventura".

    Tην επομένη ο Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης διοργανώνει στις 8 το βράδυ το παραδοσιακό του τσίκνισμα ενώ το Σάββατο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει στις 12 το μεσημέρι παραδοσιακό λούνα παρκ από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Πούπουλο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ήλιος» και πάρτι νέων στο 2ο Ενιαίο λύκειο Νεάπολης.

    Το Φεστιβάλ Παράδοσης θα πραγματοποιείται στις γειτονιές της Νεάπολης με τραγούδια και χορούς, καντάδες και γλέντια, πάρτι και παιχνίδια.

    Την Κυριακή της Αποκριάς 22ας Φεβρουαρίου το μεσημέρι στην πλατεία Ειρήνης θα γίνει μουσική εκδήλωση, ενώ την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου τα κούλουμα θα γιορταστούν στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο όπου θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι.

    [33] "ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ" ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Με μία εντυπωσιακή παράσταση μουσικού κουκλοθεάτρου με τίτλο «Το Μαγικό Δαχτυλίδι» συνεχίζεται 15-19 Φεβρουαρίου η σειρά Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στην παράσταση μετέχουν η σοπράνο Δέσποινα Σκαρλάτου, ο τενόρος Δημήτρης Ναλμπάντης, ο ηθοποιός Παύλος Δανελάτος, η Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Η σκηνοθεσία είναι της Τάνιας Κίτσου, η σκηνογραφία της Μαρίας Καταρτζή και του Στέργιου Πρώιου, η ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού της Μαρίας-Ελένης Παυλίδου και η επιμέλεια των κοστουμιών της Κικής Ιωαννίδου. Η κίνηση της κούκλας ROD γίνεται από την ομάδα Hocus Pocus. Η εικονογράφηση του εντύπου είναι του Δημήτρη Γεωργιάδη.

    Το «Μαγικό Δαχτυλίδι» είναι βασισμένο στην όπερα L' Uccellatrice (Η Ορνιθοκυνηγός) του ιταλού συνθέτη Niccolς Jommelli. Πρόκειται για ένα απολαυστικό κωμικό intermezzo σε δύο πράξεις. Η πρωτότυπη ιταλική εκδοχή της όπερας περιλαμβάνει δύο τραγουδιστές, έναν τενόρο στο ρόλο του Don Narcisso και μια σοπράνο στο ρόλο της Mergellina, καθώς και ένα σιωπηλό χαρακτήρα, το Lesbino, υπηρέτη της Mergellina. Είναι μια παλιά ιστορία γεμάτη συμβολισμούς και παραβολές που αποδίδει με ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο τον αιώνιο μύθο της αγάπης. Εξιστορεί την παλιά ιστορία ενός νέου αφελή και ματαιόδοξου αριστοκράτη και μιας όμορφης πονηρής κοπέλας, που έπειτα από φάρσες και λογομαχίες, εκείνος της χαρίζει το δαχτυλίδι του και την ακολουθεί για πάντα στο δάσος.

    Η μουσική του Jommelli είναι γραμμένη στο χαριτωμένο, ανάλαφρο και περίτεχνο κωμικό στυλ των μέσων του 18ου αιώνα. Οι άριες είναι σύντομες και οι μελωδίες, βασισμένες σε απλές αρμονίες, είναι μικρές και επαναλαμβανόμενες. Και οι δύο πράξεις κλείνουν με ένα υπέροχο ντουέτο. Στο σύνολό της, η όπερα είναι εύθυμη και γοητευτική. Το σκηνικό του δάσους παραπέμπει μουσικά σε μυστήριους ήχους πουλιών και ο τρόμος προκαλεί ακαταλαβίστικες συλλαβές και γρήγορες ομιλίες.

    Το «Μαγικό Δαχτυλίδι» αποτελεί μία εξ'ολοκλήρου καινούρια παραγωγή του ΟΜΜΘ. Η παράσταση συνδυάζει τη μουσική, το «δράμα» και την κινούμενη φιγούρα σε ένα ψυχαγωγικό θέαμα που ανταποκρίνεται στη λογική του «παιχνιδιού», ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την ατμόσφαιρα και την φαντασμαγορία του παραμυθιού.

    [34] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 16ο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2004 (14:14 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για τις φετινές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του 16ου Καρναβαλιού της Κρύας Βρύσης. Όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές η επίσημη έναρξη των φετινών εκδηλώσεων να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης με Παράδοση του Κλειδιού της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο, Λαϊκό Γλέντι και άφθονο κρασί και φαΐ. Ο ουρανός της Κρύας Βρύσης αναμένεται να φωτιστεί και με τα δεκάδες πυροτεχνήματα.

    Όσον αφορά την κατασκευή των αρμάτων που θα παρελάσουν την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 2:00 το μεσημέρι στον πεζόδρομο, μένουν μερικές τελευταίες πινελιές. Ηδη, τα συνεργεία της ΔΕΤΑΚ Κρύας Βρύσης, αλλάζουν ήδη τον διάκοσμο της πόλης για να την δώσουν ένα πιο εορταστικό τόνο.

    Οι συμμετοχές έχουν ήδη ξεπεράσει τα περσινά δεδομένα (πάνω από 35 άρματα) και αυτό το στοιχείο είναι που δίνει το δικαίωμα στους διοργανωτές να πιστεύουν ότι και φέτος το Καρναβάλι της Κρύας Βρύσης θα κυριαρχήσει στο χώρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

    Από τις τρανταχτές παρουσίες του στις φετινές εκδηλώσεις είναι και η συμμετοχή της «εκρηκτικής» ομάδας Cheerleader Greek Drops που αναμένεται να ανεβάσουν την αδρεναλίνη στα ύψη στις φετινές εκδηλώσεις της ομάδας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 9 February 2004 - 19:14:02 UTC