Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΛΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ
  • [02] ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [03] ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ν.Δ.- ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΣΤΟΥΣ 55 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [06] ΩΣ ΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  • [07] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΕΔΗΚ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ
  • [08] ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [09] ΣΥΝ: ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [10] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΡΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
  • [11] Ο Σ. ΜΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΒΕΘ
  • [12] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ SITE ΤΗΣ "THE NATIONAL HERALD" ΑΠΟ ΤΗΝ OTENET
  • [13] ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η 21η INFACOMA ΚΑΙ Η 28η MARMIN
  • [14] ΚΑΤΑ ISO 9001/2000 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΤΑΙΡΙΑ PROTECTA AEBE
  • [15] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΕΒ
  • [16] Μ. ΚΕΡΑΥΝΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΟΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΠΡΟΝΤΙ
  • [18] Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [19] Τ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ
  • [20] ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΜΚΟ ΣΤΟΝ Κ. ΑΝΑΝ
  • [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Ο Σ. ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  • [22] ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΡΑΤΕΚΑ
  • [24] Ο ΣΙΣΕΝΤΕ ΝΕΟΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
  • [25] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ
  • [26] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΥΣΗΣ-ΛΙΒΥΗΣ
  • [27] ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [28] ΓΑΛΛΙΑ: ΠΕΡΑΣΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΛΑΣ
  • [29] Η ΜΑΙΚΡΟΣΟΦΤ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΙΣΝΕΪ
  • [30] ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ Β.
  • [31] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [32] "Η ΓΕΡΤΡΟΥΔΗ ΣΤΑΪΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [33] ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΕΝΕΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [34] ΧΡΥΣΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ

  • [01] ΑΥΛΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (13:42 UTC+2)

    Αυλαία σήμερα Τρίτη στη Βουλή, η οποία θα συνεδριάσει για τελευταία φορά στη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου 2000-2004, ενώ αύριο Τετάρτη, θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, μία πράξη με την οποία θα ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

    Αύριο Τετάρτη, επίσης, αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών και Τύπου, προκειμένου να τοποθετηθούν στη θέση τους υπηρεσιακά πρόσωπα μέχρι την ημέρα των εκλογών.

    Ο κ. Παπανδρέου θα παραστεί και με τις δύο ιδιότητές του στην τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, η οποία θα έχει συμβολικό αλλά και πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς θα εγκριθεί η Συνθήκη για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ένταξη δέκα νέων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Παρόντες στη συζήτηση θα είναι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ως προσκεκλημένοι του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, θα παραστούν στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας καθώς και εκπρόσωποι όλων των κυπριακών κομμάτων.

    Την Παρασκευή θα ορκιστούν ο αντικαταστάτης του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και οι υπηρεσιακοί υπουργοί Εσωτερικών και Τύπου.

    [02] ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (11:07 UTC+2)

    Πριν ακόμη ξεκινήσει η διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, όπως την έχει οριοθετήσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται και η έδρα του ΟΗΕ, έντονο παρασκήνιο.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινή συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία είχε προγραμματισθεί για τις 4:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), αναβλήθηκε και ορίσθηκε για σήμερα στις 11:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

    Στο μεταξύ, αν και ακόμη δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ, έπειτα από επίμονη απαίτηση του κ. Ντενκτάς, ο κ. Ανάν θα έχει πρώτα χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και αμέσως μετά θα γίνει η κοινή συνάντηση.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Άλβαρο ντε Σότο, συναντήθηκε χτες το βράδυ με τον κ. Ντενκτάς, ενώ με τον κ. Παπαδόπουλο δεν κατάφερε να συναντηθεί, επειδή ο πρόεδρος της Κύπρου έφθασε με καθυστέρηση στη Νέα Υόρκη.

    Η συνάντηση αναμένεται να γίνει σήμερα στις 4:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο πλευρών αναμένεται να έχει σήμερα και ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

    [03] ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ν.Δ.- ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (13:18 UTC+2)

    Επισημοποιήθηκε η εκλογική συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τη Δημοκρατική Αναγέννηση με τη σημερινή συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Στέλιο Παπαθεμελή.

    Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στην Α΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ δύο στελέχη της Δημοκρατικής Αναγέννησης θα είναι υποψήφια με τη Ν.Δ. στην Α΄και Β΄εκλογική περιφέρεια Αθηνών.

    Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή και αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι εκτιμά τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αναγέννησης, αξίζει να είναι στη Βουλή και το κόμμα του δέχεται τη φωνή του όπως είναι γιατί πιστεύει στον πλουραλισμό των ιδεών.

    "Τον Στέλιο Παπαθεμελή τον εκτιμώ γιατί είναι ένας άνθρωπος με αρχές, ένας άνθρωπος που έχει το θάρρος της γνώμης του. Η φωνή της Δημοκρατικής Αναγέννησης και των ανθρώπων της είναι χρήσιμη. Αξίζει να υπάρχει και να ακούγεται στη Βουλή. Αυτή τη φωνή τη δεχόμαστε όπως είναι. Δεν θέλουμε να την αλλάξουμε. Τη σεβόμαστε γιατί πιστεύουμε στον πλουραλισμό των ιδεών. Σεβόμαστε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους αφετηρία. Και προχωράμε μπροστά μαζί με όλους όσους οραματίζονται ένα νέο ξεκίνημα για την πατρίδα μας, μια νέα διακυβέρνηση", δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Παπαθεμελής δεν έκανε δήλωση και είπε στους δημοσιογράφους ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων εκεί που υπήρχαν ακόμη κενά. Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση έκανε ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κινήματος, τις συνεργασίες του κόμματος και το διάλογο που έχει ξεκινήσει η παράταξη.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη:

    "Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι, συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων εκεί που υπήρχαν ακόμη κενά. Σας έχουμε ήδη διανείμει τον κατάλογο με τους υποψήφιους και συνεπώς τα ψηφοδέλτιά μας πια ολοκληρώνονται. Μέχρι το βράδυ θα έχουν ολοκληρωθεί κάποιες περιοχές που υπάρχουν ακόμη κάποια ελάχιστα κενά.

    Oι υποψήφιοί μας πλέον έχουν μπει στον εκλογικό αγώνα, προκειμένου να μεταφέρουν τα μηνύματα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, σε όλη την ελληνική κοινωνία, για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, για τη νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης στις 7 Μαρτίου.

    Θέλω να σας ενημερώσω ακόμα ότι όλο το ΠΑΣΟΚ είναι διατεταγμένο σε εκλογική μάχη. Λειτουργούν όλες οι αναγκαίες επιτροπές σε κεντρικό, περιφερειακό και νομαρχιακό επίπεδο, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλοι οι φίλοι, τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, για την εκλογική νίκη στις 7 του Μάρτη.

    Μετά το συγκλονιστικό γεγονός της 8ης Φεβρουαρίου, την Κυριακή, όπου ένα εκατομμύριο πολίτες συμμετείχαν σ' αυτή την πρωτόγνωρη για το ελληνικό πολιτικό σύστημα προσπάθεια, μας δίνει ακόμα περισσότερο κουράγιο να συνεχίσουμε, να ανοίξουμε περισσότερο ακόμα τις ιδέες μας, τις πολιτικές μας στους πολίτες.

    Οργανώνουμε διάλογο με κοινωνικές ομάδες γύρω από ειδικά κοινωνικά προβλήματα και κάθε βδομάδα θα υπάρξουν απ' την πλευρά μας πρωτοβουλίες για ειδικά ζητήματα, τα οποία θα αφορούν κοινωνικές ομάδες, αλλά και μείζονα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες και την ελληνική κοινωνία. Σας ευχαριστώ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο κοντά είναι ο κ. Ανδριανόπουλος στο ΠΑΣΟΚ;

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Τα θέματα που έχουν σχέση με τις συνεργασίες, τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι ένα αντικείμενο συζήτησης, θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχει γίνει και επισήμως πρόσκληση στον κ. Ανδριανόπουλο, να μας ξεκαθαρίσετε, πρώτον. Και δεύτερον, αν μπορείτε να μας πείτε ποιος θα είναι ο ακριβώς ρόλος του κ. Λαλιώτη.

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνω γίνονται συζητήσεις, προσεγγίσεις με πολλές προσωπικότητες απ' τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Το κύριο μέλημά μας είναι το άνοιγμα της Δημοκρατικής Παράταξης, αυτό που επαγγέλθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου. Να γίνει όσο γίνεται περισσότερο ευρύχωρη η παράταξή μας, αγκαλιάζοντας κοινωνικές ομάδες, αγκαλιάζοντας ιδέες και πολιτικές.

    Σε ότι αφορά τον κ. Λαλιώτη, ο κ. Λαλιώτης θα συμμετέχει όπως όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό επιτελείο το οποίο συνεδριάζει καθημερινά και θα συμμετέχει ενεργά στον εκλογικό αγώνα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Πόσα άτομα συμμετέχουν

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα εσωτερικό μας. Είναι ένα όργανο στο οποίο προεδρεύει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο ομιλών δηλαδή και συμμετέχουν στελέχη παλιά και νέα, προκειμένου να οργανώσουμε τον πολιτικό μας χειρισμό καθημερινά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας πότε θα το δώσετε κ. Γραμματέα;

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι αύριο;

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Τις επόμενες μέρες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει αποφασίσει σε ποιες περιφέρειες θα είναι υποψήφιος;

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα ανακοινωθεί επίσης τις επόμενες μέρες αυτό το οποίο ρωτάτε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο εκπρόσωπος ποιος θα είναι του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά;

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα υπάρξουν ανακοινώσεις γύρω απ' αυτά τα θέματα τις επόμενες μέρες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που λένε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων λέει ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να κάνει ριζική ανανέωση και σε πρόσωπα, αλλά και σε ιδέες στο ΠΑΣΟΚ.

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή κ. Χασαπόπουλε είναι να διαδώσουμε τις ιδέες μας, τις πολιτικές μας για καινοτομίες και ρήξεις, για ανατροπές μέσα στην ελληνική κοινωνία. Θα 'ρθει κα η ώρα των προσώπων και θα υπάρξουν γι' αυτά τα ζητήματα αποφάσεις απ' τον Πρόεδρο και το Κίνημα. Αλλά το ζητούμενο επαναλαμβάνω είναι να αγκαλιάσουν οι ιδέες μας τους πολίτες, να αγκαλιάσουν τον ελληνικό λαό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούμε συνεργασία του κ. Παπαθεμελή με τη Ν.Δ.

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι τη Δημοκρατική Παράταξη δεν την αφορούν οι όποιες διεργασίες, προσχωρήσεις γίνονται στη Ν.Δ. Παρόλα αυτά θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κ. Παπαθεμελής κάνοντας τις επιλογές του πριν από δύο μήνες περίπου, έκανε κριτική απ' τα αριστερά στο ΠΑΣΟΚ. Το άξιον απορίας είναι πως ο κ. Παπαθεμελής αυτή τη στιγμή ασκώντας κριτική απ' τα αριστερά στο ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη δεξιά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Για τον αριθμό των debates έχετε αποφασίσει;

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα σας ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες όλα αυτά τα ζητήματα που θέτετε σε σχέση με την τακτική μας και σε σχέση με τον προεκλογικό αγώνα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος από τη συνεργασία με πρόσωπα της λεγόμενης συντηρητικής παράταξης;

    Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ας μη μιλάμε για πρόσωπα αυτή τη στιγμή. Επαναλαμβάνω, θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι στόχος μας είναι να καταστήσουμε την παράταξη όσο γίνεται πιο ευρύχωρη σε ιδέες, σε πολιτικές, που οδηγούν στους στόχους μας. Όποιος συμφωνεί με τις γενικές αρχές, τις αξίες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, υπάρχει προσκλητήριο να στρατευτεί μαζί μας.

    Και αυτό δεν αναφέρεται απλά στους επώνυμους, αναφέρεται σε κάθε πολίτη που έχει αγωνία για το μέλλον του, το μέλλον της οικογένειάς του και το μέλλον της πατρίδας μας. Αυτό είναι το προσκλητήριο το οποίο απευθύνουμε και απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγες μέρες στο Συνέδριο και στις ομιλίες του.

    Ευχαριστώ πολύ".

    [05] ΣΤΟΥΣ 55 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της ιρακινής αστυνομίας, Καζέμ Ιμπραήμ κατηγόρησε έναν αλλοδαπό καμικάζι ως δράστη της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο το πρωί μπροστά από το κτίριο της αστυνομίας στην ιρακινή πόλη Ισκανταρίγια, 45 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

    Κατά τη σημερινή επίθεση σκοτώθηκαν 55 πολίτες και 67 τραυματίστηκαν.

    "Ο δράστης δεν μπορεί παρά να είναι αλλοδαπός με δεδομένο ότι η επιχείρηση είχε ως στόχο αποκλειστικά και μόνο ιρακινούς πολίτες", δήλωσε ο στρατηγός Ιμπραήμ σε συνέντευξη Τύπου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [06] ΩΣ ΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Aθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Προθεσμία ως τις 25 Φεβρουαρίου δόθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στους ελαιοπαραγωγούς προκειμένου να εγγραφούν στο Πανελλήνιο Ελαιοκομικό Μητρώο όσοι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ελαιοκαλλιέργειας μέχρι σήμερα.

    Υποχρέωση δήλωσης ελαιοκαλλιέργειας έχουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί και ειδικά οι καλλιεργητές που παρήγαγαν ελαιόλαδο από την παραγωγή τους του 2003. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν δήλωση δεν δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση στην παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.

    [07] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΕΔΗΚ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνεργασία της με τη Νέα Δημοκρατία διαψεύδει η ΕΔΗΚ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου, θεματοφύλακας της Κεντρώας παράταξης, μιας μακράς ιστορικής πορείας προσφοράς από τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γεώργιο Μαύρο και τον Ιωάννη Ζίγδη δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλήξει σε ένα κόμμα χωρίς ιδεολογία όπως η ΝΔ».

    Παράλληλα σημειώνεται πως «η καινοφανής ιδεολογία του «μεσαίου» χώρου δεν μπορεί να παραπλανήσει τους γνήσιους κεντρώους πολίτες» και υπογραμμίζεται πως «η οποιαδήποτε συνεργασία για την ΕΔΗΚ προϋποθέτει το σεβασμό στη διαφορετικότητα της άποψης και την ανεξαρτησία της γνώμης».

    Η ΕΔΗΚ απευθύνει τέλος έκκληση για τη δημιουργία μιας τρίτης λύσης στο δικομματισμό, με αποδέκτες το ΚΚΕ, τον Συνασπισμό, το ΔΗΚΚΙ και προσωπικότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    [08] ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, δυναμικότητας 280 κλινών και προϋπολογισμού 62.000.00 ευρώ θεμελίωσε το πρωί ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Στεφανής.

    Οι οικοδομικές και λοιπές εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2006, οπότε και θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και περιοχών της Θράκης αφού θα λειτουργεί ως περιφερειακό.

    Ο κ. Στεφανής επισκέφθηκε επίσης το νοσοκομείο της πόλης και ενημερώθηκε από τον Διοικητή και το Συμβούλιο Διοίκησης για τον τρόπο λειτουργίας του.

    Στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Πε.Σ.Υ.Π. Ανατολικής Μακεδονίας και όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων αρμοδιότητας του Πε.Σ.Υ.Π. Ειδικότερα συμμετείχαν οι διοικητές των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.

    [09] ΣΥΝ: ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    «Η προσχώρηση των κ.κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου επισημοποιεί τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του κ. Παπανδρέου», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΝ.

    «Αυτήν την απλή αλήθεια δεν μπορεί να τη συσκοτίσει κανένα αριστερό άλλοθι», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    [10] ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΡΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Η διαχείριση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων είναι εξαιρετικής σημασίας για την Πολιτεία, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Συστήματος Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

    «Στην ώρα του, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το καλοκαίρι, εγκαινιάζουμε σήμερα το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Το σύστημα αυτό, που χρηματοδοτείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας και που έλειπε μέχρι σήμερα από την Ελλάδα, εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση του ραδιοφάσματος, του σπάνιου αυτού εθνικού πόρου που χρησιμοποιούν οι ασύρματες ηλεκτρονικές επικοινωνίες, προσφέροντάς το για χρήση σε τηλεπικοινωνιακές και ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες, όπως και σε μεταφορικές, κοινωφελείς οργανισμούς κλπ», τόνισε.

    «Το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος εξασφαλίζει επίσης τον σπάνιο αυτό εθνικό πόρο για κρίσιμους για την κοινωνία τομείς, όπως είναι η εθνική άμυνα, η τήρηση της τάξης και του νόμου, η ασφάλεια της αεροναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας, οι υπηρεσίες κινδύνου και διάσωσης και η επιστημονική έρευναΕύχομαι το νέο σύστημα να είναι καλορίζικο και να το χαρούν δουλεύοντας με αυτό οι νέοι άνθρωποι που θα το επανδρώσουν και όλοι εμείς που θα απολαύσουμε τα αποτελέσματα της λειτουργίας του», υπογράμμισε

    «Το δημόσιο απεκόμισε την 4ετία που πέρασε έσοδα 750 εκ. μονον από την διάθεση τμημάτων ραδιοφάσματος για νέες υπηρεσίες. Περίπου 10 εκ. είναι τα ετήσια έσοδα από την χρήση των ραδιοσυχνοτήτων», ανέφερε.

    Το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος:

    -Προστατεύει από παράνομες παρεμβολές τα δίκτυα υψηλής προτεραιότητας, όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και Υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών

    -Εντοπίζει τις παράνομες εκπομπές, προστατεύοντας παράλληλα τους νόμιμους χρήστες

    -Διασφαλίζει τη συμμόρφωση των νόμιμων χρηστών με τις προδιαγραφές της άδειάς τους

    -Δημιουργεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

    -Ανταποκρίνεται στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε συχνότητες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

    -Συμβάλλει στο συντονισμό της χρήσης του φάσματος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

    -Συμβάλλει στην εξασφάλιση επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εντός των επιτρεπτών ορίων, εμπεδώνοντας αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.

    [11] Ο Σ. ΜΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΒΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Ο Σωτήρης Μαγόπουλος αναδείχτηκε νέος πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) στη θέση του παραιτηθέντος Αθανάσιου Κουλούσιου.

    Ο κ.Μαγόπουλος, ο οποίος μέχρι σήμερα κατείχε τη θέση του Α' Αντιπροέδρου του ΒΕΘ έλαβε 38 ψήφους. Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε συμμετείχαν συνολικά πέντε υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου, ενώ καταμετρήθηκαν 61 έγκυρα ψηφοδέλτια.

    [12] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ SITE ΤΗΣ "THE NATIONAL HERALD" ΑΠΟ ΤΗΝ OTENET

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Την ιστοσελίδα της «The National Herald», της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εβδομαδιαίας εφημερίδας για τους ομογενείς Έλληνες που ζουν στην Αμερική, σχεδίασε, ανέπτυξε και λειτουργεί στο Διαδίκτυο η OTEnet.

    Στο site της εφημερίδας ο επισκέπτης μπορεί να ενημερώνεται για τα κυριότερα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και αθλητικά γεγονότα που συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις πιο σημαντικές ειδήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και να πληροφορείται όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Επίσης, μπορεί να αντλεί πληροφορίες σχετικές με τις τέχνες, τον πολιτισμό, τη μόδα, τα ταξίδια, τη μουσική κ.α.

    Τέλος οι επισκέπτες του site έχουν τη δυνατότητα να 'επισκεφθούν' ηλεκτρονικά την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», που αποτελεί την ελληνική έκδοση της «The National Herald» και κυκλοφορεί καθημερινά.

    [13] ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η 21η INFACOMA ΚΑΙ Η 28η MARMIN

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Από 12 έως 15 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δύο εκθέσεις της Helexpo, η 21η Infacoma (Διεθνής Έκθεση Δομικών Υλικών Μονωτικών Κουφωμάτων Ειδών Υγιεινής Ψύξης Θέρμανσης Ηλιακής Ενέργειας Τεχνολογίας) και η 28η Marmin (Διεθνής Έκθεση Μαρμάρου Ορυκτών Μηχανημάτων Εξοπλισμού).

    Στη φετινή Infacoma σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Μανώλης Μιχαηλίδης συμμετέχουν 752 εκθέτες, αριθμός αυξημένος, σε σχέση με το 2002 (682 εκθέτες), που είναι και η συγκρίσιμη χρονιά, εξαιτίας κυρίως, της παράλληλης διοργάνωσης της Marmin.

    Από το σύνολο των εκθετών οι 423 είναι άμεσοι και οι 329 έμμεσοι, οι οποίοι προέρχονται από όλη την Ελλάδα και από 32 χώρες, έναντι 29 πέρυσι και συγκεκριμένα από τις: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Μεγάλη Βρετανία, Μαλαισία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σερβία Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Σουηδία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τσεχία και FYROM. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσημα δύο κράτη και συγκεκριμένα η Ιταλία και η Τουρκία. Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η δυναμική παρουσία καινοτόμων επιτευγμάτων.

    Η έκθεση απευθύνεται σε εμπορικούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εισαγωγείς, εμπορικούς αντιπροσώπους και το κοινό, ενώ η Helexpo έχει προσκαλέσει εμπορικούς επισκέπτες από τις χώρες της Βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής.

    Η 21η Infacoma καταλαμβάνει το σύνολο των χώρων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εκτός των περιπτέρων 1, 3, 17 και μέρος του 2, στα οποία θα αναπτυχθεί η 28η Marmin, καθώς, επίσης και υπαίθριους χώρους.

    Όσον αφορά στην Marmin, η οποία φέτος διοργανώνεται για 28η χρονιά, είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη διοργάνωση του 2002. Συγκεκριμένα συμμετέχουν 142 εκθέτες, έναντι 127 το 2002, εκ των οποίων οι 87 είναι άμεσοι και οι 55 έμμεσοι προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα και από 10 χώρες και συγκεκριμένα τις: Αυστρία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Λουξεμβούργο, Μαρόκο, Τουρκία και FYROM, ενώ υπάρχει μία επίσημη κρατική συμμετοχή, αυτή της Τουρκίας.

    Η έκθεση αναμένεται να δεχθεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών από πολλές χώρες του εξωτερικού, και κυρίως, τις Βαλκανικές.

    Οι εκθέσεις θα λειτουργούν καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    [14] ΚΑΤΑ ISO 9001/2000 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΤΑΙΡΙΑ PROTECTA AEBE

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Την πιστοποίησή της κατά ISO 9001/2000, από την TUV Αυστρίας, για το σύνολο της παραγωγικής της διαδικασίας, ολοκλήρωσε η βιομηχανία θωρακισμένων θυρών ασφαλείας, εσωτερικών θυρών, επίπλων κουζίνας-ντουλάπας και ξύλινων κουφωμάτων Protecta AEBE, στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής και των υπηρεσιών της. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9002 για τις υπηρεσίες της από το Mάιο του 2000 και αναμένει την έγκριση από το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών του ενημερωτικού της δελτίου για την εισαγωγή της στην Παράλληλη Αγορά, ενώ ολοκλήρωσε το 2003 επιτυγχάνοντας τους οικονομικούς της στόχους για νέα αύξηση των εργασιών και της κερδοφορίας της.

    Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εκτιμάται ότι ανήλθε σε 17 εκατ. ευρώ, έναντι 14,5 εκατ. ευρώ του 2002, ενώ τα προ φόρων κέρδη εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα 904.000 ευρώ, έναντι 888.000 ευρώ του 2002. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κέρδη της εταιρείας εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν για το 2003 στα 2,655 εκατ.ευρώ, έναντι 2,330 εκατ.ευρώ του 2002.

    Η Protecta AEBE προσβλέπει ότι στην τρέχουσα χρήση (2004) ο κύκλος εργασιών της θα αυξηθεί στα 20 εκατ.ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της στο επίπεδο των 950.000 ευρώ.

    [15] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΕΒ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (17:54 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση των νέων διοργανώνει μεθαύριο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην Αθήνα.

    Οι εργασίες της ημερίδας θα ανοίξουν στις 10.30 το πρωί, με τους χαιρετισμούς των προέδρων του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου και του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη.

    Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν, μεταξύ άλλων, η οικονομολόγος Χαρά Μαγουλά, επιστημονική υπεύθυνη του έργου "Επιχειρηματικότητα Μαθητών" του υπουργείου Παιδείας και η Άννα Πουσκούρη Reiche, διευθύνουσα σύμβουλος της Bayerische Hypo und Vereinsbank και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ.

    [16] Μ. ΚΕΡΑΥΝΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΟΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου Μάκης Κεραυνός δήλωσε σήμερα πως λόγω της λειτουργίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, της Οικονομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής και της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για ίδρυση Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) στην Κύπρο, προσθέτοντας πως αυτό έχει συζητηθεί και με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) της ΕΕ Ροζέρ Μπρις, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως ''αν προκύψει άμεση ανάγκη ή αν αισθανθεί έντονα η πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με καλή διάθεση''.

    ''Δεν υπάρχει αυτός ο θεσμός σε κάθε κράτος μέλος. Στην Κύπρο λειτουργούν πάρα πολλοί θεσμοί ως υποκατάστατα της ΟΚΕ, έτσι δεν νιώθουμε να υπάρχει κάποιο χάσμα μέχρι στιγμής'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ για τα έξι μέλη που διορίστηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση για να συμμετέχουν στην ΕΟΚΕ, καθώς και για το επίπεδο του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγεται στην Κύπρο και για τους θεσμούς που λειτουργούν, όπως είπε, πολύ ικανοποιητικά, σ΄ αυτό τον τομέα.

    Ο κ. Μπρις αναφερόμενος στο επίπεδο του κοινωνικού διαλόγου που υπάρχει στην Κύπρο και το σημαντικό ρόλο του υπουργείου Εργασίας στη διεξαγωγή του διαλόγου, είπε ότι δεν προτίθεται με κανένα τρόπο να αμφισβητήσει αυτό το σύστημα, ''το οποίο λειτουργεί πάρα πολύ καλά στην Κύπρο".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΠΡΟΝΤΙ

    Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Συνάντηση γνωριμίας αλλά και μια πρώτη συζήτηση για τις αρμοδιότητες που θα έχει ο πρώτος Επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε., θα έχουν αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, τον οποίο πρότεινε η Κομισιόν για να αναλάβει τη θέση του Κύπριου Επιτρόπου.

    Η αυριανή συνάντηση γίνεται μετά από πρωτοβουλία του κ. Πρόντι, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρώσει τις συναντήσεις του με τους 10 νέους Επιτρόπους. Πέρα από την πρώτη γνωριμία ο Πρόεδρος της Επιτροπής θέλει να ακούσει και τις προτιμήσεις τους σχετικά με το αντικείμενο που θα αναλάβουν στην Επιτροπή.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Η Ιαπωνία καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι αναμένει ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών δεν θα χάσουν "αυτή την ιστορική ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στη ΕΕ, τον προσεχή Μάιο, για μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος" και θα καταλήξουν σε συμφωνία με βάση το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Ιαπωνία καλωσορίζει τις πληροφορίες ότι από τη 10η Φεβρουαρίου ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη με σκοπό την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, μετά την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν'', αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ιαπωνικό ΥΠΕΞ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Τ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

    Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Την πλήρη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με την Ομάδα του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο, εξέφρασε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Η σημερινή συνάντηση ήταν η τελευταία πριν την ένταξη σε διευρυμένο επίπεδο, δηλαδή με τη συμμετοχή λειτουργών της κυπριακής διοίκησης από τη μία πλευρά και τεχνοκρατών της ΕΕ από την άλλη.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαίρετη», διότι, όπως είπε, δόθηκαν από κυπριακής πλευράς λεπτομερείς και πλήρεις απαντήσεις. Εχω την αίσθηση μετά τη σημερινή συνάντηση ότι η Κύπρος έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και πάει πανέτοιμη προς την ένταξη, είπε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΜΚΟ ΣΤΟΝ Κ. ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το ενδιαφέρον του για επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό επέδωσαν το μεσημέρι στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού στο Λήδρα Πάλας τουρκοκυπριακές ''μη κυβερνητικές'' οργανώσεις.

    Στην επιστολή οι οργανώσεις απευθύνουν τις ευχαριστίες τους στον Κόφι Ανάν εν πρώτοις για την ευαισθησία που επέδειξε να μην απογοητεύσει ''για άλλη μια φορά'' Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους ''που ζουν καθημερινά με το κυπριακό πρόβλημα και που είχαν πολλές φορές μεγάλες ελπίδες''.

    Τον ευχαριστούν ακόμη που δεν επιθυμεί να ξαναζωντανέψει αυτές τις ελπίδες μόνο και μόνο για να διαψευστούν και πάλι και που άφησε το σχέδιό του αρκετό καιρό στα χέρια του κοινού για να το μελετήσει.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Ο Σ. ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Η διαφορά από τον δεύτερο της βαθμολογίας αλλά και οι απουσίες των διεθνών τον Ιανουάριο είναι σύμφωνα με τον Σάββα Καρυπίδη η αιτία των δυο άσχημων εμφανίσεων του Φιλίππου Βεροίας με τον Διομήδη και τον Ιωνικό. Ο διεθνής εξτρέμ που τραυματίστηκε στο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας και θα επιστρέψει στη φάση των πλέι οφ πιστεύει ότι η ομάδα του θα βρει σύντομα τον καλό της εαυτό.

    «Εχουμε ξεφύγει στην βαθμολογία και πιστεύω ότι θα τερματίσουμε πρώτοι στην κανονική περίοδο. Αυτό μας έχει εφησυχάσει. Έχουμε δείξει ότι όταν θέλουμε να παίξουμε καλό χάντμπολ το κάνουμε. Θα δείτε την ομάδα στα πλέι οφ. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι είχαμε να βρεθούμε πολύ καιρό ως ομάδα όλοι μαζί. Δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα η ισοπαλία που φέραμε στον Ιωνικό», τόνισε ο Κατερινιώτης παίκτης που παρακολούθησε το παιχνίδι με τους Αθηναίους από τον πάγκο μετά τον τραυματισμό του.

    Αγωνιστικά εκτός του Καρυπίδη ο προπονητής του Φιλίππου, Νίκος Μάντζος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Μετά το ρεπό της Δευτέρας οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στις προπονήσεις και ξεκίνησαν την προετοιμασίας τους για το Σαββατιάτικο ματς με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στη Βέροια.

    [22] ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Την ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» αναλαμβάνει η Αγροτική Ασφαλιστική, η οποία επελέγη μετά την συμμετοχή της στο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η οργανωτική επιτροπή του «ΑΘΗΝΑ 2004» τον Σεπτέμβριο του 2003.

    Το κόστος της ασφάλισης θα ανέλθει στο ποσό των 4,5 εκατ. Ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης εκτείνεται από 1ης Μαρτίου 2004 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2005. Η σύμβαση προβλέπει την ασφάλιση όλων των προσώπων της οργανωτικής επιτροπής, των αθλητών, των δημοσιογράφων, των προσκεκλημένων των χορηγών, των μονάδων ασφαλείας και των εθελοντών τις ημέρες πραγματοποίησης των αγώνων, για κάθε βλάβη που τυχόν προκληθεί εξαιτίας ατυχήματος στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και εκδηλώσεων, με ευθύνη της διοργάνωσης.

    Ειδικότερα, ασφαλιζόμενοι, σύμφωνα με τη σύμβαση, είναι:

    - Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004

    - Κάθε αμέσως ή εμμέσως θυγατρική επιχείρηση, οποιασδήποτε νομικής μορφής η οποία θα συνεισφέρει στις καλυπτόμενες δραστηριότητες

    - Συμπράξεις, κοινοπραξίες και άλλες ενώσεις προσώπων στο μέτρο που συνιστώνται στο πλαίσιο των καλυπτόμενων δραστηριοτήτων

    -Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι νόμιμοι εκπρόσωποι, τα διευθυντικά στελέχη και κάθε άλλο πρόσωπο στο οποίο έχουν ανατεθεί διαχειριστικά ή και διευθυντικά καθήκοντα, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους αυτών, καθώς και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους στο εξωτερικό

    -Οι προστιθέντες ασφαλιζόμενοι μισθωτοί ή μη, συμπεριλαμβανομένων και των εντασσομένων στο πρόγραμμα του εθελοντισμού, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους

    -Οι εκπαιδευόμενοι, αμειβόμενοι ή μη που έχουν γίνει δεκτοί ή έχουν σταλεί για εκπαίδευση από ασφαλισμένο, οι υποψήφιοι για πρόσληψη, καθώς και οι παρέχοντες ιατρικές υπηρεσίες, οι απασχολούμενοι σε πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση έλλειψης ή πέραν της ατομικής ασφαλιστικής κάλυψής τους

    -Κάθε πρόσωπο που παρέχει οικειοθελώς υπηρεσίες σε ασφαλισμένο

    Οι δραστηριότητες οι οποίες καλύπτονται ασφαλιστικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία για τη διοργάνωση, τις προκαταρκτικές εκδηλώσεις εορτασμού, την διαμονή, μεταφορά και διατροφή των φιλοξενουμένων του ΑΘΗΝΑ 2004, κάθε εμπορική ή διαφημιστική δραστηριότητα, την κατασκευή, επισκευή, διαχείριση κτηρίων και κάθε μορφής εγκαταστάσεων για λογαριασμό του ΑΘΗΝΑ 2004, όπως επίσης δραστηριότητες κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές, ιατρικές, ψυχαγωγικές, μορφωτικές ή τουριστικές.

    Η Οργανωτική Επιτροπή του «ΑΘΗΝΑ 2004» καλύπτεται για κάθε φυσική ή ηθική προσβολή κατά φυσικού προσώπου και όλες τις οικονομικές ζημίες που απορρέουν από αυτήν, για κάθε βλάβη, καταστροφή ή και απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως και για κάθε οικονομική ζημία η οποία απορρέει από τη στέρηση ενός δικαιώματος ή τη διακοπή μιας υπηρεσίας, η οποία θα επέλθει με υπαιτιότητά της.

    Η παρεχόμενη ασφαλιστική κάλυψη περιλαμβάνει κυρίως τις συνέπειες της ευθύνης του ασφαλιζόμενου από:

    -Πράξεις η και παραλείψεις υπεργολάβων του, των δικαιοπαρόχων ή και προμηθευτών του ΑΘΗΝΑ 2004

    - Τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Οργανωτική Επιτροπή με το Ελληνικό Δημόσιο ή κάθε αλλοδαπό κράτος, με διοικητικές αρχές, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εταιρίες ενοικίασης, κ.λ.π.

    - Την ιδιότητά της ως εργοδότη

    - Τις απαιτήσεις προς κάθε μορφής οργανισμούς που έχουν καταβάλλει κοινωνικές παροχές

    - Περιπτώσεις κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, κ.λ.π.

    Η ασφαλιστική κάλυψη περιλαμβάνει επίσης την καταβολή όλων των αναγκαίων εξόδων για την υπεράσπιση του ασφαλιζομένου ενώπιον παντός δικαστηρίου για γεγονότα που καλύπτονται από την παρούσα σύμβαση.

    [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΡΑΤΕΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες αναχωρεί αύριο για την Κροατία η εθνική ομάδα καράτε, η οποία θα πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων και νέων (άνδρες, γυναίκες), το οποίο θα διεξαχθεί στη Ριέκα (13-15/2).

    Η ελληνική ομάδα έχει προετοιμαστεί μ' εντατικούς ρυθμούς, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται στην ιδανικότερη αγωνιστική κατάσταση, γεγονός που γεμίζει αισιοδοξία τον εθνικό προπονητή Γιάννη Κανέλλη, αλλά και τους συνεργάτες του Στέλιο Σκαρογιάννη και Θεοδώρα Δουγένη. Οι Έλληνες αθλητές, εξάλλου, έχουν δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες και τα μετάλλια δεν είναι πλέον κάτι απόμακρο γι' αυτούς.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απαρτίζουν οι: Έφηβοι: Μιχάλης Κουρόγλου (κάτα), Φίλιππος Βασιλείου (60κ.), Θόδωρος Γιαπαλάκης (65), Μιχάλης Γκαστάλης (70), Γιάννης Μπατανίδης (75), Κων/νος Μπίκας (+75). Νεάνιδες: Σοφία Μαρίκα Λιβιτσάνου (κάτα). Νέοι: Ανδρες: Χαράλαμπος Κουμάσης (κάτα), Μιλτιάδης Πάπαρης (60), Ανδρέας Πανετσίδης (65), Σάββας Φιλιππίδης (70), Γιώργος Ζαρουχλιώτης (75), Γιάννης Κωστής (80), Σπύρος Μαργαριτόπουλος (+80). Ομαδικό: Χρήστος Δαμάσκος, Βιταλιί Ταταρίδης, Γιάννης Βαλαδάκης, Αυρήλιος Τριανταφύλλου, Γιάννης Αλέκος Λέκος. Γυναίκες: Βιβιάνα Μπουλούμπαση (κάτα), Ελένη Παπαδοπούλου (53), Αρτεμις Τζαβέλλα (60), Αλεξία Καρυπίδου (+60). Ομαδικό: Σοφία Μπόρου.

    Την ελληνική αποστολή συμπληρώνουν οι Ανδρέας Παπαδημητρόπουλος (πρόεδρος ΕΛΟΚ), Γιώργος Μπίκας (αρχηγός), Ηλίας Χρήστου, Νικήτας Ζαρουχλιώτης, Γιάννης Τοπαλίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αρης Κραββαρίτης (διαιτητές) και Γιώργος Αιχμαλωτίδης (τεχνική επιτροπή).

    Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος 38 χώρες με 694 αθλητές. Οι χώρες είναι: Αλβανία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Αγγλία, Ισπανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Σκόπια, Ολλανδία, Ν. Ιρλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία/Μαυροβούνιο, Σκοτία, Σλοβενία, Ελβετία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουαλία και Ελλάδα.

    [24] Ο ΣΙΣΕΝΤΕ ΝΕΟΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Ο Πορτογάλος μάνατζερ Λούις Σισέντε ξεκίνησε εσπευσμένα συνεργασία με τον Βραζιλιάνο επιθετικό, Ρονάλντο. Αυτό συνέβη επειδή οι δύο πρώην μάνατζέρ του, Μάρτιν και Πίττα, καταδικάστηκαν σε 11 χρόνια φυλάκισης, για κατάχρηση χρημάτων.

    Ο Λούις Σισέντε παράλληλα έγινε και νέος μάνατζερ του Λούις Φίγκο.

    [25] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (14:51 UTC+2)

    Μετά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών που πραγματοποιήθηκε 7-8 Φεβρουαρίου στην Παιανία σειρά παίρνουν να διεξαχθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο (14-15/2) το αντίστοιχο πρωτάθλημα κλειστού εφήβων-νεανίδων παράλληλα με το Πανελλήνιο των Συνθέτων Αγωνισμάτων ανδρών/εφήβων (έπταθλο) και γυναικών/νεανίδων (πένταθλο).

    Δικαίωμα συμμετοχής στο 18ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων έχουν αθλητές και αθλήτριες γεννημένοι τα έτη 1985 και 1986, καθώς και παίδες κορασίδες (έτη γέν. 1987-1988) σε όλα τα αγωνίσματα εκτός από τα 60μ εμπόδια Ε-Ν και τη σφαιροβολία Ε.

    Τα αγωνίσματα του πρωταθλήματος:

    ΕΦΗΒΩΝ: 60μ, 200μ, 400μ, 800μ, 1.500μ, 3.000μ, 60μ εμπόδια, ύψος, Επί κοντώ, μήκος, τριπλούν, σφαιροβολία, 4Χ400μ.

    ΝΕΑΝΙΔΩΝ: 60μ, 200μ, 400μ, 800μ, 1.500μ, 3.000μ, 60μ εμπόδια, ύψος, επι κοντώ, μήκος, τριπλούν, σφαιροβολία, 4Χ400μ.

    Παράλληλα θα διεξαχθεί στο στάδιο της Παιανίας και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα συνθέτων Α-Ε, Γ-Ν. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες γεννημένοι το 1984 και μεγαλύτεροι, έφηβοι γεν. το 1985 και 1986, γυναίκες γεν. το 1984 και μεγαλύτερες, νεάνιδες γεν το 1985 και 1986.

    [26] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΥΣΗΣ-ΛΙΒΥΗΣ

    Λονδίνο, 10 Φεβρουαρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων της Λιβύης με τον Δυτικό κόσμο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι γίνονται σχέδια για συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας, Τόνι Μπλερ, με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσε το ΒΒC.

    Αν και δεν έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία η Βρετανική κυβέρνηση λέει ότι η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί «συντόμως».

    Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την συνάντηση που είχε ο κύριος Μπλερ με τον Λίβυο υπουργό εξωτερικών Αμπτουλραχράμ Μοχάμεντ Σαλγκάμ.

    Επρόκειτο για την πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση των δυο πλευρών τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Λιβύης τον Δεκέμβριο να τερματίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

    Σε μια άλλη κίνηση, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης στην Τρίπολη.

    Παράλληλα και σύμφωνα με Βρετανούς και Λίβυους αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον προτίθεται να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με την Τρίπολη και να επαναλειτουργήσει διπλωματική αποστολή στην Λιβυκή πρωτεύουσα.

    [27] ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Μικρές μεταβολές καταγράφονται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής κατάθεσης του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) Αλαν Γκρίνσπαν στην Κοινή Οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα παρουσιάσει αισιόδοξες προβλέψεις για του ρυθμούς ανάπτυξης την ηγέτιδας οικονομίας στο 2004, καθώς και ότι θα εντοπίσει σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και μικρή αύξηση των μισθών.

    Παράλληλα δεν αποκλείουν την πιθανότητα να αποσαφηνίσει αν το ανακοινωθέν της 28ης Ιανουαρίου, όπου αναφερόταν ότι η Fed «θα κάνει υπομονή» πριν αυξήσει τα επιτόκια, σηματοδοτούσε επικείμενη αύξηση των αμερικανικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η AMR, μητρική της American Airlines σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,75%, καθώς ανακοίνωσε την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

    Η Viacom ενισχύεται κατά 1,81% αν και ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο ζημιές ύψους 22 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 37 σεντς πέρυσι, όπως και την πρόθεσή της να αποσχίσει το 81% της μονάδας ενοικίασης βιντεοκασετών, κάτι που θα της κοστίσει 1,3 δισ. δολάρια, λόγω της μείωσης της αξίας της μονάδας.

    Στις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακά κέρδη 0,08% και διαμορφωνόταν στις 10.587,92, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ενισχυόταν κατά 0,38%, ανερχόμενος στις 2.068,39 μονάδες και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,25%, στις 1.142,63 μονάδες.

    Σ.Α.

    [28] ΓΑΛΛΙΑ: ΠΕΡΑΣΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΛΑΣ

    Παρίσι, 10 Φεβρουαρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Οι γάλλοι βουλευτές υιοθέτησαν με μεγάλη πλειοψηφία το νόμο που απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα και άλλα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία, για τον οποίο οι επικριτές του υποστηρίζουν οτι δημιουργεί φοβία προς το Ισλάμ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο νόμος υιοθετήθηκε με 494 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 31 αποχές, χάρη στην θετική ψήφο του κυριότερου κόμματος της πλειοψηφίας την Ενωση για ένα λαικό κίνημα (UMP, κόμμα του προέδρου Ζακ Σιράκ) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ζαν Λουί Ντεμπρέ.

    Στη Γαλλία ζει ο μεγαλύτερος μουσουλμανικός πληθυσμός στην Ευρώπη, 5 έως 7 εκατομμύρια άνθρωποι.

    [29] Η ΜΑΙΚΡΟΣΟΦΤ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΙΣΝΕΪ

    Ουάσιγκτον, 10 Φεβρουαρίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Η Ντίσνεϊ ζήτησε τη βοήθεια και τη συνεργασία της Μάικροσοφτ προκειμένου να αρχίσει να πουλά τις ταινίες της στο Ίντερνετ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η κολοσσιαία εταιρία παραγωγής ψυχαγωγικών προγραμμάτων υπέγραψε συμφωνία με τη Μάικροσοφτ για την αγορά λογισμικού που θα προστατεύει τις ταινίες από την πειρατεία.

    Η Μάικροσοφτ προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να καθιερωθεί στον τομέα της ψυχαγωγίας.

    Από την άλλη πλευρά, η Ντίσνεϊ συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό είναι να πουλά τις ταινίες της από το διαδίκτυο, αλλά ανησυχεί μήπως γίνει θύμα πειρατείας.

    Η Μάικροσοφτ ανέπτυξε ένα σύστημα για τον έλεγχο των πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, το οποίο είναι γνωστό ως DRM.

    Ακόμη όμως δεν έχει αποφασισθεί ποιές ταινίες, καρτούν και κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ θα περάσουν στον κυβερνοχώρο.

    Τον Μάιο του 2003, η Μάικροσοφτ υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με την Τάιμ Γουόρνερ.

    Οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι η εταιρία του μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της με το Χόλιγουντ.

    [30] ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Την ανάγκη θεσμοθέτησης επαίνων και τιμητικών διακρίσεων για τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, επισήμανε ο υπουργός Χάρης Καστανίδης μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Κυβερνείο.

    Παρουσία μελών της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λοχοτεχνών Βόρειας Ελλάδας, του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας, της Μουσικής Εταιρείας και της Θεατρικής Πειραματικής Σκηνής, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης έκανε λόγο για έναν κόσμο που προσφέρει πολλά και που συνήθως δεν είναι στα φώτα της δημοσιότητας και δεν τιμάται με τον πρέποντα και δέοντα τρόπο.

    Ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε το κενό που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη λέγοντας πως η πόλη ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να αποδώσει τις ανάλογες τιμές στους ανθρώπους που υπηρετούν με πολύ συστηματικό τρόπο και για πάρα πολλά χρόνια τις τέχνες και τα γράμματα.

    Η επιτροπή που θα ανιχνεύσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να θεσμοθετηθούν τα έπαθλα και οι διακρίσεις, δηλαδή τι ακριβώς και πόσα θα είναι αυτά, θα δημιουργηθεί από τους ίδιους τους εκπροσώπους των φορέων του πνευματικού κόσμου και τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με το ΓΓ του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Λυσσαρίδη προκειμένου να εξεταστεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προτάσεών της.

    [31] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    "Η κοινωνική διάσταση της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα" είναι το θέμα της δεύτερης διάλεξης που θα δώσει η Ειρήνη Μητούση, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 20.00, στο Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Οργάνων (Μ.Ε.Μ.Ο.), στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων που παρουσιάζει.

    Κατά τη διάρκεια του κύκλου αυτού γνωστοποιούνται τα πορίσματα του ερευνητικού προγράμματος, στο οποίο θα βασιστεί η επανέκθεση του ΜΕΜΟ, στο πλαίσιο της ένταξής του στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

    Παράλληλα, λειτουργεί στην είσοδο του Μουσείου μία μικρή έκθεση με θέμα "Η μουσική διάσταση του παρελθόντος", στην οποία παρουσιάζεται το έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στον τομέα της μουσικής έρευνας και καταγραφής.

    [32] "Η ΓΕΡΤΡΟΥΔΗ ΣΤΑΪΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (14:36 UTC+2)

    Με το έργο «Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της» του Ουίν Ουέλς ξεκινούν στις 11 Φεβρουαρίου οι παραστάσεις της νεοσύστατης θεατρική ομάδα «Θέατρο 9 και κάτι», στο δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

    «Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της» είναι μία παράσταση με χιούμορ, τρυφερότητα και συγκίνηση, και αναφέρεται σε δύο γυναίκες που συναντήθηκαν μία μέρα στο Παρίσι και έκτοτε δεν χώρισαν ποτέ, μέχρι το θάνατο της Στάιν. Ο Ουέλς στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ακολουθεί θεατρικά τον σχεδόν αναρχικό τρόπο γραφής της Στάιν για να δημιουργήσει έναν ύμνο στην αγάπη που ξεπερνά ακόμα και τον θάνατο.

    Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου, σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και φωτισμούς του Γιώργου Ταρκάση. Ερμηνεύουν η Μαρία Κατσιαδάκη και την Άλις Μπ. Τόκλας η Λυδία Φωτοπούλου.

    [33] ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΕΝΕΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (14:11 UTC+2)

    Εκθεσιακός χώρος όπου θα παρουσιάζονται ευρήματα και θα υπάρχουν πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργούσαν οι αρένες προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Καραδέδος η δημιουργία του εκθεσιακού χώρου στο χώρο της αρένας όπου κατά την αρχαιότητα (2ος-3ος αι. μΧ) γίνονταν αγώνες μονομάχων και θηριομαχίες αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες θα δημιουργηθεί μελλοντικά , εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση.

    Ο κ Καραδέδος αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ανασκαφών στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τα οποία θα παρουσιάσει μαζί με την αρχαιολόγο Χάιδω Κουκούλη Χρυσανθάκη στο ετήσιο αρχαιολογικό συμπόσιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί 12-14 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι κατά το 2003 ανασκάφθηκε το επιθέατρο το οποίο κατασκευάστηκε όταν έγινε η αρένα και βρέθηκαν ρωμαϊκά ιερά βράχων τα οποία προϋπήρχαν του επιθεάτρου. Επίσης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη Στοά με τις Μανάδες και τον Λυκούργο οι οποίες είχαν αρχίσει πρόπερσι και στην σκηνή συμπληρώθηκαν οι τοίχοι και έγιναν εγασίες στερέωσης.

    [34] ΧΡΥΣΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2004 (14:06 UTC+2)

    Είκοσι τρία νομίσματα ανάμεσα στα οποία ένα χρυσό και ένα ασημένιο τα οποία χρονολογούνται από το 390 μέχρι το 400 πΧ τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια παλαιότερων ανασκαφών στο αρχαίο στάδιο του Δίου θα παρουσιαστούν στο ετήσιο αρχαιολογικό συμπόσιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί 12-14 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Καραδέδος το αρχαίο στάδιο του Δίου είναι μια χωμάτινη κατασκευή παρόμοια με εκείνη των αρχαίων σταδίων της Επιδαύρου και της Ολυμπίας. Τα ευρήματα των ανασκαφών στο αρχαίο στάδιο του Δίου, το οποίο δεν ανακαινίστηκε κατά τα ρωμαϊκά χρόνια όπως έγινε σε άλλα στάδια, έδειξαν ότι αυτό φιλοξενούσε γυμνικούς, σκηνικούς και θεατρικούς αγώνες. Τα περισσότερα από τα νομίσματα που βρέθηκαν στο δάπεδο της Αρένας είναι χάλκινα και ανάμεσα τους υπάρχουν ορισμένα που φέρουν την μορφή του Αρχέλαου και του Αλέξανδρου του Α.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 10 February 2004 - 19:14:10 UTC