Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ- ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ
  • [02] ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΩΝ ΑΛ ΑΚΣΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [03] ΜΕ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ
  • [04] ΟΥΓΚΑΝΤΑ: 170 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
  • [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΕΞΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • [06] ΒΟΛΕΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΚΑΤΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ DEBATES
  • [07] ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ SOFTEX ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟ ΣΤΗ
  • [08] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ
  • [09] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
  • [10] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝ
  • [11] ΟΙ ΕΠΤΑ «ΠΛΗΓΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
  • [12] ΑΝΕΜΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [13] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [14] ΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΟΒΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [15] ΓΚΙΟΥΛ: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ
  • [16] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [17] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠ.ΕΞ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [19] Ο ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΧΑΡΙΣΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΪΝΤΡΑΧΤ
  • [20] ΤΕΝΙΣ: ΗΤΤΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΤΗΣ ΑΜΒΕΡΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΡ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ
  • [22] ΣΤΙΒΟΣ: ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΟΦΑΝΟΒΑ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [24] Ο ΡΑΛΦ ΝΕΙΝΤΕΡ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [25] ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [26] ΑΪΤΗ: ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [27] Η ΤΑΙΝΙΑ "GOODBYE LENIN" ΚΑΙ Ο ΝΤΕΝΙ ΑΡΚΑΝ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΝ ΣΤΑ ΣΕΖΑΡ
  • [28] ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ "ΕΚΦΡΑΣΗ" ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ- ΔΗΛΩΣΗ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (15:27 UTC+2)

    Σε συμφωνία για την τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, κατέληξαν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δυο κομμάτων, Νίκος Αθανασάκης και Θοδωρής Ρουσόπουλος, οι οποίοι είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία.

    Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Ρουσόπουλο, ο Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε την την ακόλουθη δήλωση:

    "Σε σημερινή επικοινωνία με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλο συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση της τηλεοπτικής συζήτησης των Προέδρων των δύο κομμάτων κ.κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή.

    Συνολικά, σε ότι αφορά τη διαδικασία των συζητήσεων αυτών μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:

    Στην αφετηρία των συζητήσεών μας η Ν.Δ. πρότεινε ελεύθερη συζήτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις και το ΠΑΣΟΚ ουσιαστική αναλυτική συζήτηση με συγκεκριμένη θεματολογία, με δυνατότητα ένταξης οποιουδήποτε θέματος στη θεματολογία αυτή.

    Συμφωνήθηκε η συζήτηση να διεξαχθεί σε πέντε θεματικές ενότητες και με ένα γύρο ερωτήσεων γενικής πολιτικής εκτός των συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων.

    Η διάρκεια αυτής της συζήτησης με το σύνολο της θεματολογίας υπολογίσθηκε ότι θα ήταν μεγαλύτερη των δυόμισι ωρών, με αυτονόητα τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή τη μεγάλη, για τηλεοπτική συζήτηση, διάρκεια.

    Προτείναμε τον καταμερισμό της συμφωνημένης θεματολογίας, σε δύο συζητήσεις ώστε να μπορεί να γίνει αναλυτικότερος διάλογος. Την πρόταση αυτή δεν δέχθηκε η Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι περισσότερες της μιας συζητήσεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνο με επανάληψη της πρώτης συζήτησης με το σύνολο της θεματολογίας.

    Προτείναμε να διευρυνθεί η δυνατότητα οργάνωσης της συζήτησης για το σύνολο της θεματολογίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε μια συζήτηση σε λογικό τηλεοπτικό χρόνο, περίπου μιάμισης ώρας, το οποίο είχε εναλλακτικά υπολογισθεί και στην πρώτη συνάντηση. Ύστερα από τη θετική ανταπόκριση χθες της Ν.Δ., συμφωνήθηκε σήμερα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. η πραγματοποίηση μιας τηλεοπτικής συζήτησης, διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας, με τη θεματολογία που έχει συμφωνηθεί.

    Μένει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι επί μέρους λεπτομέρειες για τη διοργάνωση της συζήτησης αυτής.

    [02] ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΩΝ ΑΛ ΑΚΣΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 22 Φεβρουαρίου 2004 (12:26 UTC+2)

    Η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα» ανέλαβε την ευθύνη για τη επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί σε αστικό λεωφορείο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από εξήντα άλλοι.

    Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, το οποίο υποστήριξε ότι έλαβε μία ανώνυμη τηλεφωνική κλήση, με την οποία οι μάρτυρες του Αλ Ακσα ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

    [03] ΜΕ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (09:55 UTC+2)

    Με άστατο καιρό γιορτάζεται σήμερα η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι για άλλη μια χρονιά το καρναβάλι της Πάτρας. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σε αρκετές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Τα κούλουμα, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα γιορταστούν αύριο με ασθενείς βροχές στα ηπειρωτικά και ισχυρούς νοτιάδες, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο.

    Πάντως, και σήμερα η Τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να διευκολύνει τους εκδρομείς, προχωρώντας σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά τις πρωινές χιονοπτώσεις.

    Οι εκδρομείς, όμως, θα ταλαιπωρηθούν και στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, πριν από την Κακιά Σκάλα, όπου θα περιοριστεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων του ρεύματος προς Αθήνα, λόγω έργων ασφαλτόστρωσης.

    Κανονικά διεξάγονται όλα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας μετά την άρση του απαγορευτικού του απόπλου. Κλειστή όμως παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

    [04] ΟΥΓΚΑΝΤΑ: 170 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

    Καμπάλα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Τουλάχιστον 170 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ουγκάντα από επίθεση ανταρτών της οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου», όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μέλη του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου, επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά σε έναν προσφυγικό καταυλισμό, βόρεια της πόλης Λίρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 170 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

    Το σημερινό «μακελειό» σημειώνεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά από ακόμη μια αιματηρή επίθεση της οργάνωσης, στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 40 άτομα.

    Σημειώνεται ότι ο "Στρατός Αντίστασης του Κυρίου", που δεν έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό, τρομοκρατεί τους πολίτες των βόρειων περιοχών της Ουγκάντα τα τελευταία 18 χρόνια.

    [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΕΞΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 22 Φεβρουαρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον ελληνικού εστιατορίου σημειώθηκε χθες το βράδυ στην κωμόπολη Πάζεβαλκ της ανατολικής Γερμανίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων, εκ των οποίων το ζεύγος των ιδιοκτητών και ενός θαμώνα, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Αμέσως η γερμανική αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και οι έρευνές της καρποφόρησαν. Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν έξι νεαροί, ηλικίας 16 έως 33 ετών, που θεωρούνται ακροδεξιά στοιχεία.

    Η επίθεση σημειώθηκε σε μια περίοδο όπου στη συγκεκριμένη περιοχή, που απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βερολίνου, σε μικρή απόσταση από τα πολωνικά σύνορα, έγιναν μια σειρά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αριστερών και ακροδεξιών νεαρών ατόμων.

    Οι δράστες επιτέθηκαν με δακρυγόνα εναντίον του εστιατορίου, πετώντας προκηρύξεις με το σύνθημα «να τεθεί τέρμα στην αντι-γερμανική υποκίνηση».

    [06] ΒΟΛΕΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΚΑΤΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ DEBATES

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Πυρά κατά του Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας σε δημοσιογράφους της Θεσπρωτίας.

    «Η άρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου να δεχθεί διάλογο, με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, αποδεικνύει ότι στη Νέα Εποχή, που εξαγγέλλει ότι έχει αρχίσει, ο διάλογος είναι περιττός» τόνισε ο κ. Τσοβόλας, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική» τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που αποδεικνύει «ότι η συμμετοχική διαδικασία περιορίζεται στο λόγο του ενός ή το πολύ των δυο, πράγμα που είναι επικίνδυνο για την δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

    «Προφανώς, φοβάται ο Γεώργιος Παπανδρέου να ανοίξει τα χαρτιά του. Φοβάται, την αντιπαράθεση με άλλα κόμματα, γιατί θα αποκαλυφθεί ότι το Νέο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Εποχή του Μάνου και του Ανδριανόπουλου, οδεύει σε μια σκληρή αντινεοφιλελεύθερη πολιτική, χειρότερη από αυτή που εφάρμοσε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη» πρόσθεσε ο κ. Τσοβόλας.

    [07] ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ SOFTEX ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Την ένταξή τους στο προσυνταξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 190 πρώην συνάδελφοί τους, ζήτησαν, με έντονο μάλιστα τρόπο, από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, δεκάδες απολυμένοι της SOFTEX.

    Ο κ. Πάγκαλος κατά την προσέλευσή του σε κινηματογράφο της Δράμας όπου εκφώνησε πολιτική ομιλία, αντιμετώπισε δεκάδες απολυμένους της χαρτοβιομηχανίας, που έκλεισε τα εργοστάσιά της στη Δράμα τον Αύγουστο του 2002 με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δουλειά 435 άτομα.

    Οι απολυμένοι της SOFTEX υποδέθηκαν με μαύρες σημαίες και συνθήματα τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος διέκοψε σε κάποια στιγμή την ομιλία του και απάντησε στα συνθήματα των συγκεντρωμένων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν βοηθάτε με τον τρόπο αυτό. Κάνετε ζημιά στον τόπο και τον εαυτό σας, με τις μαύρες σημαίες. Ούτε τα γιουχαΐσματα βοηθάνε στη λύση του προβλήματος. Ιδιαίτερα δεν βοηθάνε όταν στρέφονται εναντίον αυτών που ψάχνουν να δώσουν λύση στο πρόβλημά σας. Εάν η ΝΔ κυβερνούσε δε θα υπήρχε SOFTEX και το εργοστάσιο θα είχε κλείσει από το 1994».

    [08] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Ο Γιώργος Ορφανός, υπ. βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Τομεάρχης Πολιτισμού-Αθλητισμού θα επισκεφθεί την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί τη λαϊκή αγορά της Σταυρούπολης, καθώς και εμπορικά καταστήματα και φορείς της περιοχής.

    Στις 12:30 θα επισκεφθεί το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και θα συνομιλήσει με τους εργαζομένους.

    Στις 18:00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση φίλων στη Θεσσαλονίκη.

    Στις 20:00 θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση της ΔΑΚΕ Τραπεζών στο Μακεδονία Παλλάς, ενώ στις 21:00 θα έχει φιλική συνάντηση με παλιούς συμμαθητές του από το 4ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης.

    [09] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Την άμεση και καθολική αποζημίωση των ιδιοκτητών θερμοκηπίων στον Μαραθώνα, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την πρόσφατη επέλαση της κακοκαιρίας ζήτησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε το μεσημέρι στην πληγείσα περιοχή.

    Αφού εξέφρασε φόβους μήπως η καταστροφή αξιοποιηθεί μετεκλογικά απ΄ όποιον κι αν είναι κυβέρνηση για μια νέα επίθεση στον αγροτικό πληθυσμό, καθώς, όπως είπε, "κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα τέτοιο πρόβλημα το χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να πάρουν γενικότερα μέτρα κατά των αγροτών", η κα Παπαρήγα ζήτησε την άμεση και καθολική αποζημίωση των πληγέντων, η οποία θα πρέπει να αφορά τόσο στο φυτικό προϊόν όσο και στην υποδομή, το πάγωμα των χρεών μέχρι να αρχίσει και πάλι η παραγωγή, αλλά και τη χορήγηση άτοκων δανείων για νέες εγκαταστάσεις.

    Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, η ΓΓ του ΚΚΕ δήλωσε: «Γίνεται πάρα πολύ συζήτηση τις τελευταίες μέρες για τα «ντιμπέιτ». Δεν ασχολείται κανείς, δυστυχώς, ούτε με τα θερμοκήπια, ούτε μα τις καταστροφές. Επειδή, τώρα πια, φτάνουμε στο τέλος προς τις εκλογές, νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα του «ντιμπέιτ, γιατί το καλύτερο «ντιμπέιτ» γίνεται στα χωράφια, εκεί που είναι τα θερμοκήπια κατεστραμμένα και υπάρχουν αιτήματα για αποζημιώσεις, γίνεται στον τόπο δουλειάς, εκεί που υπάρχουν προβλήματα, εκεί που υπάρχει λαός και υποφέρει. Εκεί γίνεται το «ντιμπέιτ». Όλα τα άλλα δεν βγάζουν πουθενά. Διακόσμηση θα είναι».

    [10] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (11:00 UTC+2)

    Oι Eλληνες δεν είναι αισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον. Προτιμούν τις βραχυχρόνιες καταθέσεις, αποφεύγοντας κάθε ρίσκο στο Xρηματιστήριο και δεν πιστεύουν ότι στους επόμενους μήνες θα είναι σε θέση να επενδύσουν περισσότερα χρήματα.

    Aυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 18 χώρες από την GfK Group για λογαριασμό της εφημερίδας The Wall Street Journal Europe.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι Eλληνες εμφανίζονται να επενδύουν σαφώς λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους. Oι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές καταθέσεις, οι ασφάλειες ζωής και οι μετοχές αποτελούν τόσο για τους Eλληνες όσο και για τους Δυτικοευρωπαίους τα δημοφιλέστερα επενδυτικά εργαλεία, αλλά και στις τρεις κατηγορίες οι Eλληνες επενδύουν σε μικρότερα ποσοστά απ' ό,τι οι Δυτικοευρωπαίοι. Aπό την άνοιξη του 2003 το ποσοστό των Eλλήνων που επενδύει σε μετοχές παραμένει στο 9-10%, ενώ βρίσκεται στο 16% του πληθυσμού για τη δυτική Ευρώπη και στις HΠA φτάνει το 40%. Στην Ελλάδα το 49% δηλώνει ότι στο μέλλον θα επενδύσουν λιγότερα ή πολύ λιγότερα χρήματα. Το 36% δηλώνει ότι θα αποταμιεύσει το ίδιο, όπως τους προηγούμενους 12 μήνες και το 15% θεωρεί ότι στο μέλλον θα επενδύσει περισσότερα χρήματα. Τα επενδυτικά προϊόντα τα οποία δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν αυτοί που θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους είναι οι βραχυπρόθεσμες καταθέσεις, οι ασφάλειες ζωής και οι μετοχές κατά 12%, 6% και 3% αντίστοιχα. Aντίθετα αυτοί που θα μειώσουν τις τοποθετήσεις τους θα φύγουν από τις μετοχές κατά 8%, από τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις κατά 21%, ενώ από τις ασφάλειες ζωής μόνο 1%.

    Γενικά, οι Aθηναίοι φαίνονται πιο ριψοκίνδυνοι από τους υπόλοιπους Eλληνες, καθώς προτιμούν τις μετοχές σε ποσοστό 15% έναντι του μέσου ποσοστού 9% που αναφέρεται σε όλη τη υπόλοιπη Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές).

    [11] ΟΙ ΕΠΤΑ «ΠΛΗΓΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (10:56 UTC+2)

    Επτά «πληγές» μετράει η ελληνική κοινωνία της πληροφορίας, οι οποίες απαιτούν άμεση θεραπεία αν θέλουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Οι επίσημες στατιστικές -εγχώριες και ευρωπαϊκές-, όπως αναφέρεται σε ενδιαφέρουσα ανάλυση που δημοσιεύεται στην «¨Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αναδεικνύουν τη διάσταση του προβλήματος, το οποίο παραμένει παρά τα όποια βήματα προόδου έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια. Είμαστε τελευταίοι στη χρήση των υπολογιστών και του Ιντερνετ.

    Οι υπηρεσίες σύνδεσης υψηλής ταχύτητας ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, ενώ το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να έχει ελάχιστη παρουσία στο διαδίκτυο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στους υπολογιστές, οι επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη παραμένουν μηδαμινές, ενώ η έννοια της «πατέντας» είναι σχεδόν άγνωστη στην ελληνική επικράτεια, πρωτίστως για τον ιδιωτικό τομέα και δευτερευόντως για τον δημόσιο.

    Η ποσοτική υστέρηση σε όλους αυτούς τους δείκτες δεν είναι το ουσιαστικό μειονέκτημα της Ελλάδας, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο. Οι έρευνες αναδεικνύουν ένα τεράστιο ποιοτικό πρόβλημα: η πλειονότητα αυτών που δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και Ιντερνετ -απλοί πολίτες αλλά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες- δηλώνουν είτε ότι δεν χρειάζονται την τεχνολογία είτε ότι αγνοούν τα πλεονεκτήματά της. Αυτές οι απαντήσεις αναδεικνύουν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, την έλλειψη τεχνολογικής «κουλτούρας».

    1. Το Δημόσιο και οι νέες τεχνολογίες: Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι πολίτες διευθετούν μέσω Ιντερνετ τις περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες στις οποίες τους υποβάλουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου. Εμείς εμφανιζόμαστε -μαζί με τις χώρες του Νότου, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία- να υστερούμε. Δεν πιάνουμε καν το 75% του κοινοτικού μέσου όρου. Στην πραγματικότητα οι Ελληνες μόλις τα τελευταία δύο χρόνια απέκτησαν τη δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση (και μάλιστα σε πολύ μικρή αναλογία). Την ίδια στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές οι συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο γίνονται -στη συντριπτική πλειονότητά τους- ηλεκτρονικά.

    Το Δημόσιο έχει την ευθύνη και για τη σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η Ελλάδα έχει στηρίξει τις ελπίδες της για ψηφιακή σύγκλιση στο Γ' ΚΠΣ και στην «Κοινωνία της Πληροφορίας». Ωστόσο, έως και την 15η Ιανουαρίου 2004, είχαν υπογραφεί συμβάσεις συνολικού ύψους 445 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 16% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Την κοινοτική χρηματοδότηση έχουν εξασφαλίσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ ή το 57% του συνολικού προϋπολογισμού. Ακόμη και υπογεγραμμένες συμβάσεις χρειάζονται χρόνο μέχρι να μετουσιωθούν σε έργα και να αποδώσουν καρπούς.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Σύζευξις», ενός έργου το οποίο αποσκοπεί στο να συνδέσει ηλεκτρονικά 1.800 υπηρεσίες του Δημοσίου. Η διαδικασία ανάθεσης του έργου έχει τραβήξει πάνω από έναν χρόνο και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Μέχρι λοιπόν να εγκατασταθούν οι υποδομές και τα μηχανήματα, αλλά και να εκπαιδευτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη.

    2. Διείσδυση τεχνολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Η Ελλάδα εμφανίζει ικανοποιητικούς ρυθμούς διείσδυσης στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 11 έως 250 άτομα προσωπικό. Υστερεί όμως τρομακτικά στις μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται το πολύ έως 10 άτομα. Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μικρομεσαίες με έως 10 άτομα προσωπικό αντιπροσωπεύουν το 98% του συνολικού αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε μόνο ευχαριστημένος δεν μπορεί να δηλώσει για τη διείσδυση της τεχνολογίας στον κόσμο των επιχειρήσεων.

    Απέχουν

    Τα ευρήματα από έρευνα της ΕΔΕΤ είναι αποκαλυπτικά: μόλις το 14% των ατομικών επιχειρήσεων (1-2 ατόμων) έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ. Στις εταιρείες με 3-5 άτομα προσωπικό, σύνδεση διαθέτουν η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες εταιρείες άνω των 11 ατόμων έχουν Ιντερνετ σε μια αναλογία που υπερβαίνει πλέον το 75%, ποσοστό που κυμαίνεται πολύ κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο. Εντός του Μαρτίου πρόκειται να δημοσιευτεί καινούρια έρευνα για τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Τα ποσοστά διείσδυσης θα εμφανίσουν μεγάλη διαφοροποίηση, καθώς τα αποτελέσματα θα στηριχτούν στην πρόσφατη απογραφή των επιχειρήσεων. Η έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2003, βασίστηκε στην απογραφή του 1995, η οποία εμφάνισε 510.000 επιχειρήσεις.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την περιορισμένη διείσδυση της τεχνολογίας είναι η έλλειψη γνώσης για τις δυνατότητές της. Τέσσερις στους 10 απάντησαν ότι δεν έχουν υπολογιστή, διότι το αντικείμενο της εργασίας τους δεν δημιουργεί τέτοια ανάγκη.

    Οι δύο στους 10 δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται, ενώ ένας στους 10 επικαλέστηκε έλλειψη γνώσεων. Ως σημαντικότερο πρόβλημα για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο σύνολο των επιχειρήσεων, αναδείχτηκε -με ποσοστό άνω του 30%- η έλλειψη ενημέρωσης. Στο ποσοστό αυτό πρέπει να προστεθεί άλλο ένα 10%, το οποίο έχει να κάνει με τη δυσκολία χρήσης της νέας τεχνολογίας λόγω ξένης γλώσσας.

    Οταν λοιπόν δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη θεμελιώδη προβλήματα, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για συστήματα ERP και ηλεκτρονικό εμπόριο, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

    3. Χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή από τους πολίτες: Από την περιορισμένη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα, ξεκινούν όλα τα προβλήματα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Η πλέον πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε η VPRC για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας, εκτός από τη χαμηλή διείσδυση των Η/Υ αναδεικνύει πολλά ποιοτικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη «ηλεκτρονικής παιδείας».

    Το ότι μόλις 27 στους 100 Ελληνες ηλικίας άνω των 15 ετών χρησιμοποιούσαν στο τέλος του 2003 ηλεκτρονικό υπολογιστή, δείχνει το ποσοτικό έλλειμμα της Ελλάδας. Στο τέλος του 2003, δεν είχαμε καν πιάσει το μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2001, ο οποίος υπερέβαινε το 31%. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο χρόνια για να καλύψουμε την απόσταση.

    Από την άλλη πλευρά, οι απαντήσεις που δόθηκαν σε ορισμένες κρίσιμες ερωτήσεις των ερευνητών, αναδεικνύουν και σημαντικά ποιοτικά προβλήματα: η δημοφιλέστερη λειτουργία του Η/Υ στην Ελλάδα είναι τα... παιχνίδια (δεύτερη η εργασία και τρίτο το Ιντερνετ). Οι 63 στους 100 από αυτούς που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή εμφανίζονται... αμετάπειστοι.

    Κατά δήλωσή τους, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα χρησιμοποιούσαν κομπιούτερ στο μέλλον. Μάλιστα, σε σχέση με το 2002 αυξήυθηκε το ποσοστό αυτών που ισχυρίστηκαν ότι δεν χρειάζονται Η/Υ. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι ρυθμοί αύξησης της διείσδυσης κόπασαν αισθητά τον χρόνο που πέρασε (27,1% το 2003 έναντι 25,8% το 2002). Στις «κρίσιμες ηλικίες» (18-34 ετών), η διείσδυση των Η/Υ εμφανίστηκε να «παγώνει» το 2003 ύστερα από την ικανοποιητικότατη ανάπτυξη που παρατηρήθηκε πρόπερσι.

    4. Πρόσβαση των νοικοκυριών στο Ιντερνετ: Πρόσβαστη στο Ιντερνετ έχει ο ένας στους πέντε Ελληνες ηλικίας άνω των 15 ετών ή ο ένας στους τέσσερις Ελληνες ηλικίας από 15 έως 64 ετών. Οι χρήστες σήμερα δεν επαρκούν για να μας... ξεκολλήσουν από την τελευταία θέση της Ε.Ε. Τουλάχιστον είναι ένθερμοι υποστηρικτές του διαδικτύου, καθώς στην συντρπτική τους πλειοψηφία το επισκέπτονται από 1-2 φορές την εβδομάδα και πάνω.

    Οι νεότερες ηλικίες

    Ελάχιστοι από αυτούς που δεν είναι χρήστες του Ιντερνετ θέτουν θέμα κόστους (μόλις 4 στους 100). Δηλώνουν είτε ότι δεν ενδιαφέρονται, είτε ότι δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, είτε ότι δεν τους χρειάζεται. Η «ελπίδα» της Ελλάδας είναι τα νιάτα της. Η έρευνα της VPRC δείχνει ότι ο ένας στους δύο νέους ηλικίας κάτω των 24 ετών είναι πλέον χρήστης του Ιντερνετ.

    Χρήστης δεν σημαίνει απαραίτητα και συνδρομητής και αυτό είναι το... δυστύχημα για τις ελληνικές εταιρείες του χώρου. Οι 40 στους 100 χρήστες του Ιντερνετ δεν πληρώνουν για την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ετσι, προσωπική συνδρομή έχουν μόνο οι 9 στους 100 Ελληνες.

    Ερωτήθηκαν οι συνδρομητές του Ιντερνετ: «Γνωρίζετε τι είναι η τηλεργασία;». Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά. Οταν όμως ο ερευνητής τους διευκρίνισε ότι είναι ένας τρόπος να εκτελείς ένα κομμάτι της εργασίας σου από το σπίτι, τότε όλοι τάχθηκαν υπέρ.

    5. Χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών: Ολες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν μόνο αν υπάρχουν ευρυζωνικά δίκτυα. Αυτά, δεν είναι τίποτα περισσότερο από συνδέσεις στο Ιντερνετ, οι οποίες εξασφαλίζουν υψηλές ταχύτητες. Ετσι, υπηρεσίες όπως το video on demand (προβολή ταινιών κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας), η τηλεργασία και η τηλεδιάσκεψη, ανθούν στην Ευρώπη, αλλά παραμένουν ακόμη άγνωστες στην Ελλάδα.

    Εμείς, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες αρχίσαμε να γνωρίζουμε τι σημαίνει «γρήγορο Ιντερνετ». Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Ιανουάριο του 2004 ώστε οι συνδέσεις ADSL (είναι μια από τις τεχνολογίες που προσφέρουν γρήγορη σύνδεση στο Ιντερνετ) να εγκατασταθούν στα πρώτα 2.000 νοικοκυριά.

    Στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Σουηδία και στη Δανία, οι συνδέσεις γρήγορου Ιντερνετ είναι ήδη διαθέσιμες στο 10% των νοικοκυριών. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υποδομής. Στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Κοινωνία της Πληροφορίας» έχει προγραμματιστεί σειρά δράσεων για την ταχύτερη εξάπλωση του γρήγορου Ιντερνετ.

    Οι δράσεις αυτές προβλέπουν την επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Επίσης, προωθείται επένδυση περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να αναπτυχθούν ευρυζωνικές υποδομές ανά την ελληνική επικράτεια, εξαιρουμένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ολες αυτές τις δράσεις μετατίθενται πλέον για μετά τις εκλογές.

    6. Καινοτομία: Πρώτη από το τέλος και στην καινοτομία εμφανίζεται η χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρησε πόσες «πατέντες» αναλογούν στον πληθυσμό κάθε χώρας και κατέταξε την Ελλάδα στην τελευταία θέση. Παράγουμε... οκτώ πατέντες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι εικοσαπλάσιος.

    Στις πατέντες υψηλής τεχνολογίας η εικόνα της χώρας είναι ακόμη χειρότερη. Αντιστοιχούν μόλις δύο πατέντες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στο συνολικό πληθυσμό της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης αναλογούν 32 πατέντες. Η υστέρηση στην καινοτομία έχει και άλλες συνέπειες.

    Οι επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) στην Ελλάδα ήταν το 2002 οι λιγότερες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. καθώς κινήθηκαν κάτω από το 0,1% του ΑΕΠ. Στελέχη εταιρειών venture capital εντοπίζουν το πρόβλημα όχι τόσο στην έλλειψη διαθέσιμων κεφαλαίων προς επένδυση όσο στην ανυπαρξία συγκεκριμένων επιχειρηματικών προτάσεων που να εμπεριέχουν το στοιχείο της καινοτομίας. Βέβαια, η ίδια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης των επενδυτικών τους πλάνων. Στο σχετικό δείκτη, είμαστε σε μια από τις υψηλότερες θέσεις της Ε.Ε. μαζί με τους Ισπανούς.

    7. Επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη: Είμαστε τελευταίοι στην Ε.Ε. και σ' αυτό το επίπεδο, καθώς σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία ξοδεύουμε μόλις το 0,67% του ΑΕΠ για έρευνα και ανάπτυξη. Ο ιδιωτικός τομέας συνεισφέρει ελάχιστα, καθώς ξοδεύει μόλις το 0,2% του ΑΕΠ για έρευνα (το υπόλοιπο 0,5% αναλογεί στο δημόσιο τομέα).

    Η «Χάρτα Σύγκλισης» περιλαμβάνει έναν φιλόδοξο στόχο να διαθέτουμε το 1,5% του ΑΕΠ μας για χρηματοδότηση της έρευνας μέχρι το 2010. Ακόμη και αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα εξακολουθήσουμε να απέχουμε από τον μέσο όρο της Ενωσης, ο οποίος ήδη από τις αρχές της δεκαετίας έχει προσεγγίσει το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ.

    [12] ΑΝΕΜΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (10:56 UTC+2)

    Χωρίς «παράπλευρες απώλειες» για τα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζεται η κόντρα δολαρίου-ευρώ. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν σημαντικά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες παρά τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ανόδου του ευρώ στα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

    Ετσι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2002. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300, που περιλαμβάνει τις μετοχές των 300 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενισχύθηκε κατά 4% τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχοντας ήδη στο 2004 ενισχυθεί κατά 6%.

    Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζει να πνέει άνεμος αισιοδοξίας με τον Dow Jones, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001. Παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Μάρτιο, τόσο η Wall Street όσο και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν καταγράψει πολύ μεγάλες ανόδους, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως το καλό κλίμα μπορεί να διατηρηθεί.

    Ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη, οι αποτιμήσεις των εταιρειών θεωρούνται αρκετά ελκυστικές. Οι δυτικοευρωπαϊκές μετοχές αποτιμώνται κάπου 15 φορές πάνω από τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2004, ενώ οι αμερικανικές 20 φορές πάνω των αμερικανικών μετοχών.

    Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, πάντως, ότι η μείωση των όγκων συναλλαγών μετά τον Ιανουάριο αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά αρχίζει και κουράζεται. Ο αριθμός των μετοχών που αλλάζουν χέρια τόσο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όσο και στην αγορά του Nasdaq, βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των 90 ημερών τις 11 από τις 12 τελευταίες συνεδριάσεις.

    Η αβεβαιότητα για το αν και πότε θα αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια, καθώς και η προβλεπόμενη μικρότερη αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, μετά το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων δέκα ετών, έχουν αρχίσει να κάνουν πολλούς επιφυλακτικούς. Η εταιρεία Thomson First Call, με 451 εταιρείες στις 500 του S&P να έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2003, προβλέπει ότι η αύξηση κερδών θα είναι 28,1%, επίδοση που είναι η καλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 1993.

    [13] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (10:55 UTC+2)

    Ενα νέο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα θα κάνει πιθανότατα την εμφάνισή του μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, με παλαιούς αλλά και νέους «παίκτες» και πρωταγωνιστές. Και όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ξαναζεσταμένα σενάρια έρχονται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά διεκδικώντας αξιοπιστία και προσαρμογή στην πραγματικότητα.

    Αλλά και νέα χτυπήματα ετοιμάζονται και μάλιστα ανεξάρτητα σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των εκλογών. Βεβαίως, εξακολουθεί να παρίσταται ως μύθος και μυθοπλασία ή σε ορισμένους κύκλους διαδεδομένη η αντίληψη ότι «στην Ελλάδα η οικονομία έχει απεξαρτηθεί από την πολιτική».

    Παρά τα διαφημιζόμενα, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να εξαρτούν τη διεύρυνση ή μη των δραστηριοτήτων τους από τις πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων.

    Η άσκηση π.χ. επεκτατικής οικονομικής πολιτικής μεγεθύνει τα ελλείμματα και γεννά την προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό. ΉΗ κυβερνητική απόφαση (εάν και όταν ληφθεί) για τη δημιουργία τρίτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, με την ίδρυση των λεγόμενων επαγγελματικών ταμείων που θα τα διαχειρίζονται ιδιωτικές αφαλιστικές εταιρείες γεννά κέρδη για τους τραπεζοασφαλιστικούς κολοσσούς που αρχίζουν να διαμορφώνονται και στην Ελλάδα.

    Ακόμα και η λειτουργία των Ταμείων Εγγυοδοσίας για τις Μικρές Επιχειρήσεις διευρύνει τις τραπεζικές δραστηριότητες με σχετικά ασφαλή τρόπο (χωρίς υψηλό ρίσκο) στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ολα αυτά, τονίζει σημαίνον τραπεζικό στέλεχος, έχουν εκτιμηθεί, συνεκτιμηθεί, αξιολογηθεί και επαναξιολογηθεί από τους παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, που δεν φαίνεται να θέλουν στα πόδια τους πολλούς αξιόλογους ανταγωνιστές. Θέλουν, όμως, οπωσδήποτε λίγους για να «κεντρίζονται» στον ανταγωνισμό και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας.

    Οι προσδοκίες και επιδιώξεις αυτές διευκολύνονται από τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που, χωρίς να το τονίζουν, ευνοούν τις επιχειρηματικές, επομένως και τις τραπεζικές, συγκεντρώσεις, και θα έβλεπαν με καλό μάτι γάμους και συζεύξεις κρατικών με ιδιωτικές τράπεζες.

    Αυτή την εποχή -βοηθούσης και της στασιμότητας στις επιχειρηματικές κινήσεις, που επιβάλλει η προεκλογική περίοδος -οι τράπεζες κάνουν επίδειξη δύναμης ενόψει και των ανακατατάξεων που αναμένονται.

    *Η Εθνική Τράπεζα επιβεβαίωσε τη δεσπόζουσα θέση της στην τραπεζική αγορά, παρουσιάζοντας αύξηση κερδών για το 2003. Σε απόλυτους αριθμούς, τα κέρδη έφτασαν στο ποσό-μαμούθ του μισού δισ. ευρώ. Αποδεικνύεται, έτσι, όπως επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές, ότι ένα ικανό και μη αμφισβητήσιμο μάνατζμεντ στον δημόσιο τομέα μπορεί να κάνει θαύματα που δεν τα κάνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και πράγματι οι Θ. Καρατζάς, Θ. Πανταλάκης, Απ. Ταμβακάκης και Γ. Βρανάς αποτέλεσαν το επιτυχημένο μάνατζμεντ της Εθνικής που «ό,τι θέλει μπορεί να το πάρει».

    Μόνον που στην περίπτωση νίκης της Ν.Δ. θα αποδειχθούν φληναφήματα όσα τόνιζε η κυβέρνηση περί του ρόλου της γενικής συνέλευσης στην εκλογή της διοίκησης της τράπεζας.

    Ηδη ακούγονται και γράφονται τα πρώτα ονόματα των διοικητών και υποδιοικητών, τα οποία θα διορίσει στην Εθνική μια πιθανή κυβέρνηση της Ν.Δ.

    *Επίδειξη ισχύος πραγματοποίησε και η ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς. Υπό την καθοδήγηση του Μιχ. Σάλα πραγματοποίησε αύξηση κερδών 53%, το ύψος των οποίων έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ.

    Η ευρωστία που παρουσιάζουν οι δύο τράπεζες επαναφέρει στο προσκήνιο την και παλαιότερα διατυπωμένη ιδέα της συγχώνευσης. Η πραγματοποίησή της γίνεται εκ των πραγμάτων ευκολότερη μετά την οικεία βουλήσει απομάκρυνση του κ. Σημίτη από το κέντρο της πολιτικής σκηνής.

    Οι Θ. Καρατζάς και Γ. Κωστόπουλος δέχονται πλέον ότι μετά την αποτυχία του εγχειρήματος της συγχώνευσης, το κεφάλαιο «ένωση Eθνικής-Alpha Bank» έκλεισε οριστικά και δεν θα επανέλθει στο προσκήνιο. Οι δρόμοι των δύο τραπεζών χώρισαν οριστικά, έλεγε στέλεχος της Εθνικής, αναπολώντας και αναλογιζόμενος την κοπιαστική διετή προεργασία που προηγήθηκε του εγχειρήματος.

    Κρατικοί λειτουργοί, που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λάβει σάρκα και οστά το σενάριο συγχώνευσης Eurobank-Alpha Bank. Οι ίδιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι «πλέκεται το ειδύλλιο» και ότι έχει αποκλειστεί η πιθανότητα επιθετικής εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη.

    Φιλικά...

    Οι κ.κ. Λάτσης και Κωστόπουλος, επισημαίνουν οι κρατικοί λειτουργοί, θα ήθελαν στην περίπτωση που αποφασίσουν την κοινή πορεία των δύο τραπεζών, να γίνουν τα πάντα σε κλίμα καλής θέλησης και με φιλικές συζητήσεις.

    *Η Εμπορική -με πρόεδρο τον Γ. Στουρνάρα -δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να αποτελεί μήλον της έριδος κανενός. Αντίθετα, πρέπει να λύσει το ζήτημα της επαύξησης ή μη των μεριδίων της Credit Agricole, ώστε η τελευταία να εξελιχθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Τέτοια διάθεση, όμως, δεν προκύπτει από πουθενά αυτή τη στιγμή.

    Εκτός εάν η έλευση στην Ελλάδα της Societe Generale υπό την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή της Γενικής Τράπεζας κρούσει το κωδωνοστάσιο των γάλλων ανταγωνιστών της.

    [14] ΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΟΒΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Σόφια, 22 Φεβρουαρίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Με νίκη της προέδρου της Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων Ναντέζντα Μιχάηλοβα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου η έκτακτη 14η Πανεθνική Διάσκεψη, που συγκάλεσε η ίδια κ. Μιχάηλοβα μετά τις πιέσεις για παραίτησή της από το αξίωμα, από τον πρώην πρωθυπουργού Ιβάν Κώστοφ και 29 βουλευτών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

    Οπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, η κα Μιχαήλοβα έλαβε συνολικά 2.438 ψήφους, αφήνοντας πολύ πίσω τον μοναδικό της αντίπαλο, Βελισλάφ Βελίτσκοφ, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις 337 ψήφους.

    [15] ΓΚΙΟΥΛ: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (15:10 UTC+2)

    Την πάγια θέση της Αγκυρας ότι το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι δυο θέματα που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, με σημερινές του δηλώσεις.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε ερώτηση εάν το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη που αναμένεται να δώσει στο τέλος του τρέχοντος έτους η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στην Αγκυρα, ενδέχεται να δοθεί νωρίτερα εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το Κυπριακό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε πως αυτά τα δυο θέματα είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

    [16] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Λιουμπλιάνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (14:42 UTC+2)

    Θετικές είναι οι κριτικές που απέσπασε στο Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα η πρώτη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Σλοβενίας και της Κροατίας που πραγματοποιήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές που είχαν διενεργηθεί τον Οκτώβριο στην Κροατία.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα προχθές το βράδυ. Ο Ράντο Μπόχινατς και ο Μάργιαν Μλίναριτς συζήτησαν για τη συνεργασία των αστυνομιών και ανέλυσαν κυρίως τα νέα δεδομένα, αφού την 1η Μαΐου η Σλοβενία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που σημαίνει ότι η συνοριακή αστυνομία των δύο κρατών θα επιτηρεί πλέον τμήμα των συνόρων της ενωμένης Ευρώπης. Στο θέμα αυτό οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να καθιερωθούν μεικτές περίπολοι στα σύνορα.

    Τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών χαρακτηρίζουν τη σύσκεψη ως ένα θετικό βήμα προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, που είχαν επισκιαστεί πέρσι από τη μονομερή απόφαση της Κροατίας να καθιερώσει αλιευτική-οικολογική ζώνη στην Αδριατική Θάλασσα.

    Ε.Π.

    [17] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠ.ΕΞ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σεράγεβο, 22 Φεβρουαρίου 2004 (14:40 UTC+2)

    Δικαιώθηκε ο πρώην υπουργών Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, ο οποίος το 2002 είχε βρεθεί στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης, ως κατηγορούμενος για σειρά περιπτώσεων διαφθοράς.

    Ο μεγαλύτερος δημοσιογραφικός-εκδοτικός όμιλος στη Βοσνία, που εκδίδει την εφημερίδα «Dnevni Avaz», με απόφαση του δικαστηρίου του Σεράγεβο, θα καταβάλλει στον πρώην υπουργό αποζημίωση 5.100 ευρώ, καθώς το 2002 η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα με ψευδείς κατηγορίες σε βάρος του.

    Ε.Π.

    [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 22 Φεβρουαρίου 2004 (14:27 UTC+2)

    Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι μηχανοδηγοί του οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΠΓΔΜ και τα τρένα που εκτελούν δρομολόγια του εσωτερικού θα παραμείνουν ακινητοποιημένα ως την προσεχή Πέμπτη.

    Η Πέμπτη θα είναι μία κρίσιμη μέρα για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, καθώς το διοικητικό συμβούλιο αυτού θα συνεδριάσει για να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απόλυση εκατοντάδων υπεράριθμων εργαζομένων.

    Παρά την απεργία, οι διεθνείς αμαξοστοιχίες και τα εμπορικά τρένα κινούνται στην ΠΓΔΜ χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Ε.Π.

    [19] Ο ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΧΑΡΙΣΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΪΝΤΡΑΧΤ

    Βερολίνο, 22 Φεβρουαρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο διεθνής επιθετικός Γιάννης Αμανατίδης απέδειξε για άλλη μια φορά την εκτελεστική του δεινότητα. Με δικό του γκολ, η Αίντραχτ Φρανκφούρτης πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη στο Βερολίνο επί της τοπικής Χέρτα με 2-1, κατακτώντας τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.

    Ο νεαρός ποδοσφαιριστής σημείωσε το νικητήριο γκολ της ομάδας του στο 66' με κεφαλιά και συνέβαλε τα μέγιστα στο να σπάσει η ομάδα της Έσσης μια παράδοση 27 ετών που την ήθελε να μην μπορεί να κερδίσει κόντρα στο σύλλογο της γερμανικής πρωτεύουσα.

    Με αυτό το γκολ, ο Αμανατίδης δικαίωσε τους ιθύνοντες της Αίντραχτ που τον έφεραν στην Φρανκφούρτη στη διάρκεια της χειμερινής μεταφραφικής περιόδου από τη Στουτγκάρδη.

    Αυτό είναι το δεύτερο γκολ που σημειώνει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της νέας του ομάδας, αφού είχε σκοράρει και πριν από δυο εβδομάδες στο νικηφόρο εκτός έδρας αγώνα κόντρα στη Λεβερκούζεν, όταν κι είχε πετύχει το νικητήριο τέρμα, πάλι με κεφαλιά.

    [20] ΤΕΝΙΣ: ΗΤΤΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΤΗΣ ΑΜΒΕΡΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Αμβέρσα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε τελικά η Λένα Δανιηλίδου στον τίτλο του διπλού του διεθνούς τουρνουά τένις της Αμβέρσας. Η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια και η παρτενέρ της Μίριαμ Κασάνοβα από την Ελβετία γνώρισαν την ήττα από το δίδυμο Κάρα Μπλακ (Ζιμπάμπουε) και Ελς Κάλενς (Βέλγιο) με 2-0 σετ (6-2, 6-1).

    [21] ΣΤΙΒΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΡ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 4.347 βαθμούς στο πένταθλο σημείωσε η Αργυρώ Στρατάκη, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Συνθέτων αγωνισμάτων γυναικώννεανίδων, που διεξήχθη στο στάδιο της Παιανίας. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Αθηνά Παπασωτηρίου με 4.241 βαθμούς από τις 2 Φεβρουαρίου 1996 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Παναγιώτα Αλεξάνδρου με 4.059β και την τρίτη η Αναστασία Κυβελίδου με 3.880β. Στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των νεανίδων είχαμε μία μόνο συμμετοχή, της Αναστασίας Παπουτσάκη (ΓΕ Ηρακλείου) η οποία συγκέντρωσε 2.602 βαθμούς.

    Τα αποτελέσματα στο πένταθλο γυναικών είχαν ως εξής:

    - 60μ εμπόδια: Αλεξάνδρου (ΑΣΕ Δούκα) 8.56, Κυβελίδου (ΓΣ Εδεσσας) 8.59, Στρατάκη (ΠΓΣ) 8.63, Δανιήλ (ΠΓΣ) 8.81, Γερακάκη (ΓΕ Ηρακλείου) 9.02.

    - Μήκος: Στρατάκη 6.06μ, Αλεξάνδρου 6.05μ, Κυβελίδου 5.60μ, Γερακάκη 5.47μ, Δανιήλ 5.39μ.

    - 800μ: Στρατάκη 2.21.43, Αλεξάνδρου 2.21.64, Δανιήλ 2.29.74, Κυβελίδου 2.30.50, Γερακάκη 2.44.82.

    - Σφαιροβολία: Στρατάκη 14.02μ, Δανιήλ 12.61μ, Κυβελίδου 12.34μ, Αλεξάνδρου 11.17μ, Γερακάκη 8.09μ.

    - Υψος: Στρατάκη 1.73μ, Δανιήλ 1.64μ, Αλεξάνδρου 1.64μ, Κυβελίδου 1.64μ, Γερακάκη 1.52μ.

    [22] ΣΤΙΒΟΣ: ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΟΦΑΝΟΒΑ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ σημείωσε η Ρωσίδα Σβετλάνα Φεοφάνοβα, στο διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου «Αθήνα 2004», που διεξάγεται στο στάδιο της Παιανίας.

    Η Φεοφάνοβα πέτυχε επίδοση 4,85μ και κατέρριψε κατά δυο εκατοστά το ρεκόρ που είχε σημειώσει μόλις πριν από επτά μέρες η συμπατριώτισσά της Έλενα Ισινμπάγιεβα, σε μίτινγκ που έγινε στην πόλη Ντόνετσκ της Ουκρανίας.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Ηράκλειο, 22 Φεβρουαρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Η πολυσυζητημένη μάχη της Κρήτης ανάμεσα στον ΟΦΗ και τον Ολυμπιακό έληξε με νικητές τους ερυθρόλευκους. Οι Πειραιώτες είχαν για άλλη μια αγωνιστική σε κέφια το Ζιοβάνι και ο Βραζιλιάνος επιθετικός ήταν αυτός που έδωσε τη λύση στην ομάδα του, πετυχαίνοντας το μοναδικό τέρμα στη νίκη με 1-0 των πρωταθλητών, που τους διατηρεί στην κορυφή της βαθμολογίας, έπειτα από 21 αγωνιστικές.

    Παρά τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν τον αγώνα εντός και εκτός γηπέδου, το 90λεπτο κύλησε ομαλά χωρίς παρατράγουδα. Πάντως, οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων, επηρεασμένοι σαφώς από το πολεμικό κλίμα πριν το ματς, δεν μπόρεσαν να βρουν στο παιχνίδι τους. Τα δυνατά μαρκαρίσματα και τα πολλά φαουλ συνέθεταν το σκηνικό στο μεγαλύτερο μέρος του α' ημιχρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο 20λεπτο ο διαιτητής Μποροβήλος τράβηξε τέσσερις φορές την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι του.

    Έτσι κύλησε το πρώτο 45λεπτο χωρίς να σημειωθεί κάποια αξιόλογη φάση μπροστά στις εστίες των δυο ομάδων.

    Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο δυνατά στον αγώνα μετά την ανάπαυλα και έφτασαν κοντά στο γκολ στο 48' και 52' με το Ζιοβάνι, αλλά και στις δυο περιπτώσεις ο Χανιωτάκης είπε «όχι».

    Τη σπουδαιότερη φάση για να ανοίξει το σκορ έχασε ο Καστίγιο στο 62' όταν βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή, αλλά πάλι ο γκολκίπερ των Κρητικών κατέβασε τα ρολά του.

    Η μοναδική καλή φάση των γηπεδούχων καταγράφηκε στο 50' αλλά το γυριστό σουτ του Μπελεβώνη, αποτέλεσε εύκολη λεία για τον τερματοφύλακα των ερυθρολεύκων Γιάννου.

    Το γκολ που έκρινε τον αγώνα πέτυχε ο Ζιοβάνι στο 70' με προβολή στο ύψος της μικρής περιοχής, μετά από κόρνερ του Νινιάδη και σύγχυση στην περιοχή των γηπεδούχων.

    Η αντίδραση των ποδοσφαιριστών του ΟΦΗ δεν ήρθε ποτέ και ο Ολυμπιακός έφυγε από το Ηράκλειο με το πολύτιμο τρίποντο στις αποσκευές του.

    [24] Ο ΡΑΛΦ ΝΕΙΝΤΕΡ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 22 Φεβρουαρίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου ανακοίνωσε, σήμερα, ο επικεφαλής των Πρασίνων Ραλφ Νέιντερ, για τον οποίο πολλοί Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος στην προηγούμενη αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ στοίχισε τη νίκη στον Αλ Γκορ.

    «Επειτα από ώριμη σκέψη αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές» δήλωσε ο Ραλφ Νέιντερ, ο οποίος κατεβαίνει και πάλι ανεξάρτητος.

    [25] ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 22 Φεβρουαρίου 2004 (14:50 UTC+2)

    Ενας νεκρός και τουλάχιστον ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός της κατάρριψης ελικοπτέρου της πολιτικής αεροπορίας από πυρά ανταρτών Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπολύλ.

    Το ελικόπτερο ανήκε στην αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία Louis Bergker Group Inc., η οποία επιβλέπει τις εργασίες στην κύρια οδική αρτηρία που συνδέει την πρωτεύουσα Καμπούλ με το Κανταχάρ στο νότο. 

    [26] ΑΪΤΗ: ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΙΣΤΙΝΤ

    Πορτ- ο- Πρενς, 22 Φεβρουαρίου 2004 (13:27 UTC+2)

    Την αποδοχή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων, που πρότειναν ξένοι μεσολαβητές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιτής, Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, ενώ η αντιπολίτευση τηρεί στάση αναμονής, ενώ αύριο εκπνέει η προθεσμία που της έδωσαν οι ξένοι μεσολαβητές για να απαντήσει αν συναινεί ή όχι.

    Αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία και τις χώρες της Καραϊβικής έφθασαν στην πρωτεύουσα Πορτ-ο- Πρενς το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην αιματηρή αναταραχή, που μαστίζει την Αϊτή εδώ και πολλούς μήνες.

    Το σχέδιο που παρουσίασαν, ζητώντας τη συναίνεση των δυο αντιμαχόμενων πλευρών προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση ενός συμβουλευτικού συμβουλίου διευρυμένης βάσης, το οποίο θα διορίσει νέο πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο, καθώς και τη μεταρρύθμιση της διεφθαρμένης και μη επαρκώς εκπαιδευμένης αστυνομίας και τον αφοπλισμό των συμμοριών.

    [27] Η ΤΑΙΝΙΑ "GOODBYE LENIN" ΚΑΙ Ο ΝΤΕΝΙ ΑΡΚΑΝ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΝ ΣΤΑ ΣΕΖΑΡ

    Παρίσι, 22 Φεβρουαρίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Με θριαμβευτή της βραδιάς τον Καναδό Ντενί Αρκάν και με το "Goodbye Lenin" του Βόλφγκανγκ Μπέκερ να αποσπά το βραβείο καλύτερης κοινοτικής ταινίας έπεσε τα ξημερώματα της Κυριακής η αυλαία της απονομής των γαλλικών βραβείων κινηματογράφου, γνωστών ως «βραβεία Σεζάρ».

    Ο Ντενί Αρκάν, εκτός του βραβείου για την καλύτερη σκηνοθεσία πήρε και αυτό για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, ενώ είδε παράλληλα τη δημιουργία του, «Η Επέλαση των Βαρβάρων», να αναδεικνύεται καλύτερη γαλλόφωνη ταινία της σεζόν.

    Καλύτερη ξένη ταινία αναδείχθηκε το «Σκοτεινό Ποτάμι» του Κλιντ Ιστγουντ, ηθοποιός της χρονιάς αναδείχθηκε ο Ομαρ Σαρίφ, για τον ρόλο του στην ταινία «Mr. Ibrahim and the Flowers of the Curan», ενώ το αντίστοιχο βραβείο στις γυναίκες κατέκτησε η Σιλβί Τεστίντ για το «Stupor and Trembling».

    [28] ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ "ΕΚΦΡΑΣΗ" ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2004 (13:05 UTC+2)

    Με μια σειρά από αγιογραφίες παρουσιάζουν τη δουλειά τους οι απασχολούμενοι στο εργαστήριο «Έκφραση» των Συνεταιριστικών Θεραπευτικών Μονάδων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

    Εικόνες από τον χριστολογικό και θεομητορικό κύκλο, εικόνες με αγίους, οσίους και μάρτυρες συνιστούν το θεματικό κύκλο της έκθεσης. Οι εικόνες είναι δουλεμένες με τη βυζαντινή παραδοσιακή τεχνική της αγιογραφίας, σε φυσικό ξύλο με φύλλο χρυσού και παραδοσιακά υλικά (σκόνες και αυγοτέμπερες).

    Το εργαστήρι αγιογραφίας και ζωγραφικής αναπτύχθηκε το 1990 στο πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιριστικών Θεραπευτικών Μονάδων (ΣθεΜ) με προοπτική την απασχόληση πρώην ασθενών με καλλιτεχνικές ανησυχίες και την κατάρτιση τους σε μια τέχνη με στόχο τη διευκόλυνση τους στην κατοπινή επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μέχρι σήμερα τα μέλη του εργαστηρίου «Έκφραση» έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός συνόρων (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία). Στην έκθεση που πραγματοποιείται στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Νεάπολης θα παρουσιαστεί και ένα δείγμα της δουλειάς των μελών στη ζωγραφική (τοπία και νεκρές φύσεις).

    Τα εργαστήρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

    Στο πλαίσιο ανάπτυξης επανενταξιακών δομών με κύριο στόχο τον επαναπροσανατολισμό των προτύπων ψυχιατρικής και κοινωνικής περίθαλψης και φροντίδας, εντάσσεται και η αμειβόμενη εργασία ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Με αφετηρία τη λειτουργία της Μονάδας Επανένταξης στο ΨΝΘ, το 1987 συστήθηκαν οι Συνεταιριστικές Θεραπευτικές Μονάδες (ΣθεΜ) και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν και άλλα εργαστήρια από τις υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που αφορούν σε καλλιτεχνική αλλά και εμπορική παραγωγή η οποία προωθείται στην αγορά πρεσβεύοντας τις δυνατότητες που δίνονται για κατάρτιση και απασχόληση σε άτομα με ψυχικές διαταραχές καθώς και την πρόσβαση με όρους ισότιμους στην εργασία και τη ζωή.

    Σήμερα το εργαστήριο «Έκφραση» συνιστά ένα χώρο δημιουργίας και παραγωγής όπου συνολικά επτά εργαζόμενοι - εκπαιδευόμενοι απασχολούνται αναλαμβάνοντας παραγγελίες τόσο για το ΨΝΘ όσο και για άλλα νοσοκομεία και φορείς της πόλης και ιδιώτες. Οι ΣθεΜ σήμερα βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Η μετεξέλιξη τους αφορά τη σύσταση Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 22 February 2004 - 19:13:52 UTC