Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΜΕ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Ε. ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ
  • [03] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ
  • [04] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ
  • [05] ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΒΟΛΕΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [06] ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [07] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [08] ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ LANNET
  • [09] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 25/2 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ALPHA ΓΚΡΙΣΙΝ INFOTECH ΣΤΟ Χ.Α
  • [10] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΙΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ
  • [11] ΑΠΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
  • [12] "ΠΑΛΙΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ"
  • [13] ΜΕΣΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
  • [14] ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΥΖΑΝ
  • [15] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [16] ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ
  • [17] ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΚΑΙ ΕΥΗ ΜΩΡΑΪΤΙΔΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ATHENS.04
  • [18] Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ" ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [22] ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΟΙ
  • [23] ΔΕΚΑ ΑΜΑΧΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑΣΙΑΣΤΩΝ ΣΤΟ
  • [24] ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ:ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΕΕ: "ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [26] "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΣΑΡΟΝ
  • [27] ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΑΤΟ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
  • [28] ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

  • [01] ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΜΕ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2004 (11:06 UTC+2)

    Κούλουμα με συννεφιά, τσουχτερό κρύο και βροχές κάνουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα οι κάτοικοι της Μακεδονίας. Στους περισσότερους νομούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας βρέχει κατά διαστήματα, ενώ επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, αποτρέποντας έτσι μικρούς και μεγάλους να επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού.

    Οι Αθηναίοι γιορτάζουν τα Κούλουμα με το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού σε Λυκαβηττό και Φιλοπάππου, οι Θεσσαλονικείς στον Κέδρινο Λόφο, ωστόσο ο βροχερός καιρός δεν βοηθάει στο πέταγμα του αετού.

    Την Καθαρά Δευτέρα οι «γιαννίτσαροι» και οι «μπούλες» θα παρασύρουν κατοίκους και επισκέπτες στη Νάουσα, «μπουλούκια» βλάχων θα ξεχυθούν στους δρόμους της Θήβας, ενώ στην Κοζάνη θα αναβιώσουν οι «φανοί» και θα ακουστούν τα «αθυρόστομα» τραγούδια και στην Καστοριά, τα έθιμα των «μπαμπούνων» και του «χάσκαρη» με φωτιές στις κεντρικές πλατείες.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα κούλουμα σε όλη τη χώρα γιορτάζονται με νοτιάδες αλλά και βροχές, όμως μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Το πρωί λειτούργησαν οι φούρνοι για την λαγάνα αλλά και τα παραδοσιακά παντοπωλεία και οπωροπωλεία, ενώ σε ορισμένες περιοχές και τα σούπερ-μάρκετ.

    [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Ε. ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Τη Λαϊκή αγορά και καταστήματα της Καλαμαριάς, θα επισκεφθεί αύριο το πρωί ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ά Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, μαζί με το κλιμάκιο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Στις 6 το απόγευμα ο κ. Θεοτοκάτος θα μιλήσει στην τοπική οργάνωση Μενεμένης της Νέας Δημοκρατίας και μία ώρα αργότερα στην αντίστοιχη της Πολίχνης. Στις 8 το βράδυ ο ίδιος θα μιλήσει σε συγκέντρωση πολιτικών φίλων στον Εύοσμο και στις 9.45 θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στον τηλεοπτικό σταθμό "Ωμέγα ΤV".

    [03] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Για τις προτάσεις του σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη και για τις λύσεις που προτίθεται να υιοθετήσει, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, θα μιλήσει αύριο στις 7 το βράδυ, ο υποψήφιος βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Ορφανός.

    Επίσης, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Δημοτικό Θέατρο της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ορφανός θα αναφερθεί στα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την παιδεία, την υγεία.

    [04] ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στις αποθήκες του καταστήματος παιχνιδιών Τζάμπο στην παλιά Κοκκινιά. Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι και για την κατάσβεσή της έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα. 

    [05] ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΒΟΛΕΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΣΟΒΟΛΑ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Η Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε στην Καισαριανή, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εξαπέλυσε νέες βολές για το θέμα του debate, κατά του Γιώργου Παπανδρέου για την άρνηση του τελευταίου να μετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγού σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, από το Λαγονήσι που παρέστη στις εκδηλώσεις για τα Κούλουμα, κάλεσε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με αφορμή την εκποίηση της παραλίας της περιοχής, να δεσμευθούν, ότι η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων ως εργαλείο εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας, των συλλογικών αγαθών και όλης της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού θα καταργηθεί.

    Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τον αποκλεισμό των κομμάτων της Αριστεράς.

    "Η άρνηση του Γ. Παπανδρέου να δεχθεί διάλογο με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων αποδεικνύει ότι στη νέα εποχή που εξαγγέλλει ότι έχει αρχίσει ο διάλογος είναι περιττός" τόνισε ο Δημήτρης Τσοβόλας σε συνέντευξή του στη Θεσπρωτία όπου περιοδεύει.

    [06] ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Βόλτα στη Ραφήνα με τα μωρά τους για το ζεύγος Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευχήθηκε καλή σαρακοστή επισημαίνοντας, ότι η σημερινή μέρα είναι για την οικογένεια και τους φίλους.

    Ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε οποιοδήποτε δήλωση πολιτικού περιεχομένου, ενώ απέφυγε παρά τις επισημάνσεις των δημοσιογράφων και οποιοδήποτε σχόλιο για τον χαρακτήρα των διδύμων. Περιορίσθηκε να ευχηθεί χρόνια πολλά.

    Πάντως από την Τρίτη, τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και ο κ. Καραμανλής, αρχίζουν εντατικά "φροντιστήρια" για την τηλεοπτική τους αναμέτρηση την Πέμπτη.

    [07] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Λονδίνο, 23 Φεβρουαρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν στη λήξη των συνεδριάσεων οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών.

    Ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου τερμάτισε στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,21% και διαμορφώθηκε στις 4.524,30 μονάδες, έναντι των 4.515,00 μονάδων την Παρασκευή (+9,30 σε επίπεδο μονάδων).

    Αντιθέτως, πτώση κατά 0,11% σημείωσε ο δείκτης Xetra DAX στην κεφαλαιαγορά της Φρανκφούρτης και έφθασε στην περιοχή των 4.068,71 μονάδων, από 4.073,35 μονάδες την Παρασκευή, εμφανίζοντας έτσι απώλειες κατά 4,64 σε επίπεδο μονάδων.

    Οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,06% εμφάνισε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού και διαμορφώθηκε στις 3.731,15 μονάδες, από 3.733,28 μονάδες την Παρασκευή, "χάνοντας" δηλαδή κατά 2,13 σε επίπεδο μονάδων.

    [08] ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ LANNET

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (17:45 UTC+2)

    Από μεθαύριο τίθεται σε εφαρμογή η νέα τιμολογιακή πολιτική της Lannet, αποτελώντας έτσι τον τρίτο εναλλακτικό φορέα σταθερής τηλεφωνίας που αναπροσαρμόζει τις τιμές του, ύστερα από την αντίστοιχη κίνηση του ΟΤΕ στις αρχές του χρόνου.

    Στην αστική τηλεφωνία, η χρέωση γίνεται ανά δευτερόλεπτο, μετά το δεύτερο λεπτό ομιλίας και η νέα τιμή της Lannet είναι 0,024 ευρώ ανά λεπτό (η τιμή μονάδας δεν αλλάζει, αλλάζει μόνον ο τρόπος χρέωσης).Στις υπεραστικές κλήσεις, η νέα τιμή είναι 0,049 ευρώ ανά λεπτό (από 0,053 ευρώ) με χρέωση ανά δευτερόλεπτο.

    Σε ό,τι αφορά της κλήσεις από σταθερό σε κινητό, η νέα τιμή της εταιρίας είναι 0,196 ευρώ ανά λεπτό, με χρέωση ανά δευτερόλεπτο, έναντι 0,210 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ σημειώνεται ότι μειώσεις γίνονται και σε ορισμένους διεθνείς προορισμούς.

    [09] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 25/2 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ALPHA ΓΚΡΙΣΙΝ INFOTECH ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (17:39 UTC+2)

    Στο διάστημα από την Τετάρτη έως και τις 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας Alpha Γκρίσιν Infotech ΑΕ στην Παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Το εύρος τιμών ορίστηκε μεταξύ των 2,8 ευρώ και 3,2 ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι συνολικά η εταιρία θα διαθέσει 1.161.250 κοινές ονομαστικές μετοχές, εκ των οποίων οι 55.000 με ιδιωτική τοποθέτηση και οι 1.106.250 με δημόσια εγγραφή.

    [10] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΙΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται αύριο η διάθεση της νέας σειράς καταθετικών-επενδυτικών προϊόντων "κεφάλαιο plus" της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ). Πρόκειται για ειδικής μορφής προθεσμιακές καταθέσεις που παρέχουν 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη και δυνατότητα απόδοσης μεγαλύτερης από τα απλά καταθετικά προϊόντα, η οποία εξαρτάται από την πορεία των οικονομικών δεικτών που συνδέονται με την επένδυση.

    Το ελάχιστο ποσό συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 14.500 ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

    Τα χαρακτηριστικά των νέων τριών επενδυτικών προϊόντων συνοψίζονται στα εξής:

    -"ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS EUR/USD RANGE (ΙΙI)". Πρόκειται για επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου Η.Π.Α.Το προϊόν έχει διάρκεια 3 μήνες, με έναρξη την 26/2/2004 και λήξη την 26/5/2004. Ο επενδυτής λαμβάνει στη λήξη απόδοση (ετησιοποιημένη):

    4,50%, αν καθ' όλη τη διάρκεια της επένδυσης η ισοτιμία EUR/USD (όπως δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 15.30 ώρα Ελλάδος) διατηρηθεί εντός εύρους διακύμανσης από 4,50% μέχρι +4,50% σε σχέση με την αντίστοιχη ισοτιμία κατά την έναρξη του προϊόντος (των ορίων συμπεριλαμβανομένων).

    - "ΚΕΦΑΛΑΙΟ PLUS FTSE UP (VII)". Πρόκειται για επένδυση με απόδοση συνδεδεμένη με τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE/ASE-20.Η διάρκεια του προϊόντος είναι 6 μήνες, με έναρξη την 26/2/2004 και λήξη την 26/8/2004.Ο επενδυτής λαμβάνει στη λήξη απόδοση (ετησιοποιημένη):

    4%, αν η τιμή κλεισίματος του δείκτη FTSE/ASE-20 την 25/8/2004 είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τιμή της ημερομηνίας έναρξης κατά 4% τουλάχιστον.

    -"ΚΕΦΑΛΑΙΟPLUS ΧΡΥΣΗ ΑΝΟΔΟΣ". Πρόκειται για επένδυση σε ευρώ με απόδοση συνδεδεμένη με την τιμή του χρυσού (δολάρια / ουγγιά).Το προϊόν έχει διάρκεια 2 μήνες, με έναρξη την 26/2/2004 και λήξη την 26/4/2004.Ο επενδυτής λαμβάνει στη λήξη απόδοση (ετησιοποιημένη):

    4%, αν η τιμή fixing του χρυσού σε δολάρια Η.Π.Α. (όπως ανακοινώνεται μέσω του Reuters στις 12.30 ώρα Ελλάδος) την 23/4/2004 είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τιμή της ημερομηνίας έναρξης κατά 3% τουλάχιστον.

    Στο μεταξύ, οι δύο εκδόσεις προϊόντων "Κεφάλαιο Plus" που έληξαν κατά τον τρέχοντα μήνα, απέφεραν στους επενδυτές ικανοποιητικές αποδόσεις. Ειδικότερα, η ετησιοποιημένη απόδοση του προϊόντος "EUR/USD STEP UP (III)" ανήλθε στο 5,30%, ενώ του "EUR/USD μηνιαία άνοδος" ήταν της τάξης του 3,41%.

    Το "κεφάλαιο Plus EUR/USD STEP UP (III)", με έναρξη την 3η Οκτωβρίου του 2003 και λήξη την 9η Φεβρουαρίου του 2004, είχε συνδεθεί με την πορεία της ισοτιμίας EUR/USD και παρείχε 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου. Προϋπόθεση για την επίτευξη της αυξημένης απόδοσης ήταν η άνοδος της ισοτιμίας στο τέλος της διάρκειας του προϊόντος κατά 5% τουλάχιστον, έναντι της αντίστοιχης ισοτιμίας στην έναρξη του προϊόντος.

    Το "Κεφάλαιο Plus EUR/USD Μηνιαία Άνοδος", με έναρξη την 17η Φεβρουαρίου του 2003 και λήξη την 13η του τρέχοντα μήνα, παρείχε, επίσης, 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου, ενώ η απόδοσή του ήταν συνδεδεμένη με τη θετική μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου στη βάση μηνιαίων μετρήσεων.

    Με τα συγκεκριμένα προϊόντα "κεφάλαιο Plus", συνδυάστηκαν άριστα η επίτευξη απόδοσης σημαντικά μεγαλύτερης από τα κλασικά καταθετικά προϊόντα, με την παροχή απόλυτης εγγύησης στο αρχικό κεφάλαιο επένδυσης.

    [11] ΑΠΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (17:15 UTC+2)

    Σε τρεις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από μεθαύριο οι εργαζόμενοι στο τομέα φόρτωσης - διακίνησης στα ΕΛΠΕ, ύστερα από σχετική απόφαση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ), στην οποία και συμμετέχουν όλα τα σωματεία της επιχείρησης.

    Μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας όλου του προσωπικού, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει συγκέντρωση με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων.

    Οι εργαζόμενοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το έτος 2004, τέτοια που να καλύπτει τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους.

    Η πρόταση του ΠΣΕΕΠ αφορά σε 5% από την 1η Ιανουαρίου του 2004 και 5% από την 1η Ιουλίου, ενώ η διοίκηση της εταιρίας προτείνει μόλις 2% από την 1/1 και 2% από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    [12] "ΠΑΛΙΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ"

    Κωνσταντινούπολη, 23 Φεβρουαρίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», προβάλλει με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Παλιά σκεφτόμασταν όπως οι Ταλιμπάν» συνέντευξη του Mehmet Metiner, συμβούλου του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, όταν αυτός ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και θεωρητικού του κυβερνώντος AKP, στη συνεργάτιδα της εφημερίδας NeΊe Dόzel.

    Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης, η οποία συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Θα βομβαρδίζαμε τα αγάλματα στο [όρος] Νεμρούτ», είναι τα εξής:

      «Πριν το 1980 σκεφτόμασταν ακριβώς όπως οι Ταλιμπάν. Το Ισλάμ θα γινόταν κράτος και η κοινωνία θα εξισλαμιζόταν με κρατική παρέμβαση, εν ανάγκη και με τη βία. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα κατακτούσαμε την κοινωνία μέσω [της κατάκτησης] του κράτους».

    «Όπως ο προφήτης Αβραάμ γκρέμισε τα είδωλα, έτσι κι εμείς σκεφτόμασταν να ξεκινήσουμε μία εξέγερση ενάντια στα είδωλα κατά το πρότυπο του Αβραάμ και να πάμε να βομβαρδίσουμε τα αγάλματα στο όρος Νεμρούτ [] Τότε ήμασταν νέοι που κινούμασταν στη γραμμή των Κομμάτων Εθνικής Τάξης και Εθνικής Σωτηρίας υπό την ηγεσία του Necmettin Erbakan».

    «Τότε η δημοκρατία ήταν ένα καθεστώς ύβρεως. Οι μουσουλμάνοι στην Τουρκία βρίσκονταν υπό αιχμαλωσία. Έπρεπε να εγκαθιδρυθεί ισλαμικό κράτος και δια χειρός αυτού του κράτους η κοινωνία να επανεξισλαμισθεί».

    «Εγώ και οι φίλοι μου αρχίσαμε να μεταβάλλουμε απόψεις στα τέλη του 1980. Άλλοι φίλοι μας άρχισαν να αλλάζουν τα τελευταία χρόνια».

     «Το ότι το Πολιτικό Ισλάμ δεν μπορεί να ισχύσει στην Τουρκία διαπιστώθηκε μετά τη διαδικασία της 28ης Φεβρουαρίου [1997]. Κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να επικροτήσει μία στρατιωτική επέμβαση, αλλά η διαδικασία της 28ης Φεβρουαρίου επέφερε και την ανακάλυψη της δημοκρατίας από τους φίλους μας οπαδούς του Πολιτικού Ισλάμ. Είναι κρίμα αλλά έτσι ανακάλυψαν οι ισλαμιστές τη δημοκρατία και κανένας δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει αυτό το θετικό αποτέλεσμα της 28ης Φεβρουαρίου».

    «Ο Tαγίπ Ερντογάν άλλαξε με έναν πολύ συστηματικό τρόπο, καθ' ότι είναι άνθρωπος ανοιχτός στην αλλαγή. Φυσικά και αυτός στο παρελθόν είχε απόψεις διαμορφωμένες από το Πολιτικό Ισλάμ [] Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ξεκίνησε και για τον Eρντογαν μία σοβαρή πνευματική αλλαγή».

    «Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 ο Tαγίπ Ερντογάν ήταν ένας άνθρωπος που προσέγγιζε με καχυποψία τη δημοκρατία και την εκκοσμίκευση. Κατά συνέπεια, σε ένα σύνολο ομιλιών που είχε εκφωνήσει την εποχή που ήταν επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης είναι φανερό ότι βασιζόταν στην αντίληψη [του ρεύματος] της «Εθνικής Άποψης», η οποία ταύτιζε την εκκοσμίκευση με την αθεΐα. Σύμφωνα με την «Εθνική Άποψη» η εκκοσμίκευση είναι αθεΐα και η δημοκρατία αποτελεί ύβρη, ενώ το Ισλάμ πρέπει να γίνει κράτος. Αντίθετα σήμερα ο Tayyip Erdoπan και σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που ίδρυσαν το AKP έχουν αλλάξει ριζικά.

    Πιστεύουν ότι η δημοκρατία και η εκκοσμίκευση είναι απαραίτητες. Λένε ότι είναι λάθος να κάνουμε πολιτική επί θρησκευτικής βάσης. Αυτή είναι μία σημαντική πνευματική και πολιτική αλλαγή. Όλοι αυτοί μετέβαλαν τον τρόπο να κάνουν πολιτική την εποχή που ήταν στο Κόμμα της Αρετής. Αντιλήφθηκαν ότι η δημοκρατία έχει μία εκ των ων ουκ άνευ σημασία και ότι η αντίληψη της «δημοκρατικής εκκοσμίκευσης» αποτελεί μοναδική λύση που θα επιτρέψει σε όλους να ζουν από κοινού και εν ειρήνη».

      «Το 1979 εγκαθιδρύθηκε ισλαμικό κράτος στο Ιράν. Λύθηκαν εκεί τα προβλήματα; Στο Αφγανιστάν τερματίστηκε η σοβιετική κατοχή και ήλθαν στην εξουσία οι ισλαμιστές; Μήπως λύθηκαν εκεί τα προβλήματα; Αρχίσαμε να βλέπουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με την επικράτηση του Ισλάμ σε επίπεδο κράτους. Ρίχνετε μια ματιά στις χώρες που κυριαρχεί το Ισλάμ και βλέπετε ότι η κοινωνία ζει μια ζωή κόλαση, μέσα στις απαγορεύσεις, την καταπίεση, το φόβο και την καχυποψία».

    «Το σημαντικότερο δεν είναι να αλλάξει χέρια η εξουσία, αλλά η μεταβολή της αντίληψης περί κράτους το οποίο επιβάλλει ιδεολογία και πολιτικές καταναγκασμού. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ενός κράτους που επιβάλλει την εκκοσμίκευση και ενός κράτους που επιβάλλει το Ισλάμ».

    «Ένα δημοκρατικό κράτος δεν επιβάλλει στους πολίτες του ούτε θρησκεία, ούτε πίστη, ούτε δόγμα. Οι πολίτες ενός δημοκρατικού κράτους κάνουν οι ίδιοι τις επιλογές τους και ζουν σύμφωνα με αυτές».

    Η εφημερίδα θα φιλοξενήσει αύριο το δεύτερο μέρος της συνέντευξης, το οποίο προαναγγέλλει με τίτλο «Ευτυχώς που δεν ιδρύσαμε θρησκευτικό κράτος».

    [13] ΜΕΣΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 23 Φεβρουαρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», σε δημοσίευμα με τίτλο «Πυρηνικό παζάρι στην Κωνσταντινούπολη» αναφέρεται στην απόπειρα του Πακιστανού πυρηνικού επιστήμονα Abdulkadir Han να πουλήσει πυρηνική τεχνογνωσία στη Λιβύη.

    Η εφημερίδα αναφέρεται στο πόρισμα που συνέταξαν εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας, οι οποίοι πήραν κατάθεση από τον συνεργάτη του Han, Buhari Seyid Ebu Tahir που συνελήφθη στη Μαλαισία.

    Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στους New York Times και τα συμπεράσματά της αναδημοσιεύει η Σαμπάχ, το παζάρι για την αγοραπωλησία έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1997 και συμμετείχε ο ίδιος ο Han με τους ανθρώπους του. Μετά τη συνάντηση αυτή ξεκίνησαν οι πωλήσεις ουρανίου και τεχνογνωσίας σε ένα δίκτυο, στο οποίο συμμετείχαν επίσης επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αγγλία, τη Μαλαισία και το Ντουμπάι.

     

     

    [14] ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΥΖΑΝ

    Κωνσταντινούπολη, 23 Φεβρουαρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Κατά τις τελευταίες εφόδους και έρευνες της τουρκικής Ασφάλειας σε διάφορα ακίνητα του γνωστού επιχειρηματία και συνιδιοκτήτη του Ομίλου Ουζάν, Τζεμ Ουζάν, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Νέου Κόμματος (GP), βρέθηκαν σήμερα 25 περίστροφα, 10 όπλα [δεν προσδιορίσθηκε τύπος] καθώς και 2.000 σφαίρες.

    Οι έρευνες και οι έφοδοι στα ακίνητα Ουζάν ξεκίνησαν όταν το Ταμείο Ασφάλειας Καταθέσεων προέβη σε μερική κατάσχεση σε διάφορα ακίνητα του Ομίλου Ουζάν, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό δίκτυο ²Star TV² καθώς και η εφημερίδα ²Star² και επενέβη στην ηγεσία 219 θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου Ουζάν.

    Τα ηλεκτρονικά τουρκικά ΜΜΕ επεσήμαναν ότι η διαδικασία αυτή προχώρησε σύμφωνα με το νέο Τραπεζικό Νόμο, στα πλαίσια της ανάκρισης που διεξάγεται για την τράπεζα Imar [Ανοικοδόμησης] για την καταβολή χρεών ύψους 7,5 τετράκις εκατομμυρίων Λ.Τ. και την παρεμπόδιση φυγάδευσης κινητής περιουσίας.

    Οι εταιρείες στις οποίες έγινε κατάσχεση, χωρίζονται σε τέσσερις τομείς: Στον τομέα των ΜΜΕ, στον χρηματοδοτικό τομέα, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στον τομέα οικοδομικού υλικού. Σημειώνεται ότι δεν ελήφθη κάποια ειδική απόφαση για τους εργαζόμενους στις εταιρείες Ουζάν και αντίθετα τονίσθηκε πως θα παραμείνουν στα καθήκοντά τους.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, δήλωσε πως με τα έσοδα των εταιρειών, των οποίων άλλαξε μετά τις τελευταίες ενέργειες η ηγεσία, θα καταβληθεί εκ πρώτοις το χρέος που έχουν προς το κράτος.

    Επισημαίνεται ότι ο Όμιλος Ουζάν αποκαλύπτεται πως χρησιμοποίησε αδιανόητες μεθόδους για τη φυγάδευση πηγών που στην ουσία ανήκουν στο κράτος.

    Στο μεταξύ, ο Τζεμ Ουζάν σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο, τόνισε πως σε δύο δίκες έχει χάσει και κατά συνέπεια το χρέος θα πρέπει να καταβληθεί από το κράτος. Πρόκειται για τις περιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας Telsim και Nokia, για τις οποίες πρέπει να καταβληθούν 800 εκατ. δολάρια. Πέραν αυτού, ο Ουζάν δήλωσε πως και η κινητή τηλεφωνία Telsim έχει χρέος στη Motorola ύψους 3,5 δις δολάρια.

    Εξάλλου, τονίζεται ότι το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στην Άγκυρα δύο αρμοδίους του FBI για την έκδοση των Ουζάν, λόγω των χρεών τους προς την εταιρεία Motorola που ανέρχεται σε δις δολάρια. Οι εν λόγω αρμόδιοι πραγματοποίησαν σειρά επαφών στην Άγκυρα. Το γεγονός ότι ήρθαν στην Άγκυρα αρμόδιοι του FBI, σημαίνει ότι η αμερικανική Διοίκηση ξεκίνησε διαδικασία για την παράδοση των Κεμάλ, Γιαβούζ και Χακάν Ουζάν στη Δικαιοσύνη.

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο, τόνισε πως οι ενέργειες που γίνονται όσον αφορά τις τράπεζες που έχουν χρεοκοπήσει, έχουν αναδρομική ισχύ και ότι οι ευρισκόμενοι στην ίδια κατάσταση θα έχουν τις ίδιες συνέπειες με τον Ουζάν. Ο κ. Ερντογάν είπε: «Η υπόθεση αυτή δεν κλείνει εδώ. Υπάρχουν 22 τράπεζες που έχουν χρεοκοπήσει. Θα γίνουν επαφές και θα ζητηθεί η καταβολή του χρέους. Εάν δεν καταβληθεί το χρέος, θα γίνουν αυτά που υπαγορεύει ο νόμος».

    Στον Τύπο αναφέρθηκε ακόμη πως ο Ουζάν που ήταν υποχρεωμένος να συντηρήσει από τη μία πλευρά τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα, τις πολυτελείς μονοκατοικίες, το 'στρατό' σωματοφυλάκων που έχει καθώς και τους δικηγόρους και να καλύψει όλα τα υπόλοιπα έξοδά του, επειδή δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις προσωπικές του καταθέσεις ούτε να αποσύρει χρήματα από τις εταιρείες του Ομίλου του, είχε βρει 'ευφυείς' μεθόδους για να καλύψει τα έξοδά του. Σε κρύπτες που βρέθηκαν στις κατοικίες Ουζάν, είχε απόθεμα πέντε εκατομμύρια κάρτες [φόρτισης] κινητών της Telsim που μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε χρήμα. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που έγιναν, η αξία των καρτών που βρέθηκαν ανέρχεται σε 300 τρις εκατ. Λ.Τ.

    Στο μεταξύ, ο Χακάν Ουζάν που διαπιστώθηκε ότι πριν ένα μήνα βρισκόταν στην Σιγκαπούρη, τώρα κυκλοφόρησε η φήμη ότι βρίσκεται σε νησί της Αυστραλίας και μάρτυρας δήλωσε ότι εθεάθη σε πολυτελή θαλαμηγό ενώ μετέβαινε στο νησί Φίτζι. Έγινε γνωστό πως ακόμη τώρα η Interpol Τουρκίας προέβη σε ενέργειες για την έκδοση 'ερυθρού δελτίου' για τη σύλληψη του Χακάν Ουζάν και αποτάθηκε στη Γενική Γραμματεία της Interpol, η οποία όμως είπε ότι πριν από το 'ερυθρό δελτίο' θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση έρευνας διεθνώς (Diffusion). Οι ανακρίσεις και οι έρευνες όσον αφορά την υπόθεση Ουζάν, συνεχίζονται.

    [15] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι εάν η Τουρκία εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για

    την επίλυση του κυπριακού, θα διευκολύνει τη λήψη απόφασης για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διατύπωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαντ Σρέντερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα.

    Ο κ. Σρέντερ εξήρε τις προσπάθειες του Τούρκου Πρωθυπουργού για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει σθεναρά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερτογαν, ο Γερμανός Καγκελάριος υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο σωστό δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αγκυρα θα λάβει τον Δεκέμβριο το πράσινο φως, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα, ο κ. Σρέντερ εξήρε την πολιτική του Τούρκου Πρωθυπουργού για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στη θετική αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την ετήσια έκθεσή της, που αναμένεται τον Οκτώβριο».

    Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερτογαν επισήμανε ότι το σημαντικότερο για την Αγκυρα είναι να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δεν αναμένει να της δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [16] ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Διασώθηκαν τελικά οι περίπου 20 εργάτες ορυχείου που είχαν εγκλωβιστεί στις στοές στα νότια της Αλβανίας, μετά την έκρηξη μεθανίου σήμερα το πρωί, όπως τονίζει σε ανακοινωθέν της η διεύθυνση του ορυχείου και την οποία μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από την έκρηξη έχασαν την ζωή τους έξι εργάτες και τραυματίσθηκαν άλλοι επτά.

    Με βάση το τηλεγράφημα, τέσσερις από τους επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Μπρίντιζι της Ιταλίας, ενώ σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των Τιράνων απέστειλε ελικόπτερα για τη διακομιδή των τραυματιών.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διεύθυνσης Πατρίκ Πασκάλ, η έκρηξη οφείλεται στη "στιγμιαία διαρροή αερίου, κι ουδόλως οφείλεται σε τεχνική αμέλεια". Η εισαγγελία της πόλης Βλόρα ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών και πως θα κληθούν να καταθέσουν ο Πασκάλ κι ο αλβανός διευθυντής Τομόρ Μπεκίρι

    [17] ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΚΑΙ ΕΥΗ ΜΩΡΑΪΤΙΔΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ATHENS.04

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (15:40 UTC+2)

    Ένας από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές της Ελλάδας και μία από τις κορυφαίες πολίστριες, η αρχηγός της Eθνικής μας Oμάδας, συναντήθηκαν σε μια εξαιρετική φωτογράφηση για το περιοδικό ATHENS.04, το επίσημο περιοδικό της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο Σάκης Ρουβάς, που συνδράμει εθελοντικά στο πρόγραμμα της ΑΘΗΝΑ 2004 για την προβολή των Ολυμπιακών Αθλημάτων και των Αγώνων της Αθήνας γενικότερα, και η Εύη Μωραϊτίδου, αθλήτρια της Βουλιαγμένης στο Πόλο, έδειξαν την αγάπη τους για τον αθλητισμό και, πολύ περισσότερο, το ενδιαφέρον τους για την επιτυχία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Aγώνων της Αθήνας.

    Το ραντεβού δόθηκε στην πισίνα του αθλητικού κέντρου 'ΔΑΪΣ' στο Μαρούσι, για μια αποκλειστική φωτογράφηση που θα παρουσιαστεί στο επόμενο τεύχος του ATHENS.04, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου. Ο Σάκης Ρουβάς, αν και λάτρης του Στίβου και ειδικότερα του επί κοντώ (υπήρξε μάλιστα και αθλητής με καλές επιδόσεις), έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά το χώρο του Yγρού Στίβου. Όπως είπε, τόσο τις ελεύθερες ώρες του όσο και το καλοκαίρι, κολυμπάει αρκετά ενώ παίζει και Πόλο, άθλημα που θεωρεί ιδιαίτερα εντυπωσιακό και συνάμα πολύ δύσκολο. Όσο για τη διοργάνωση των Aγώνων της Αθήνας, είναι κατηγορηματικός για την επιτυχία τους, ενώ ο ίδιος θα δώσει το 'παρών' για να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει από κοντά τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών για την κατάκτηση μεταλλίων :

    «Η Ελλάδα έχει αποδείξει κατά καιρούς ότι μπορεί να φέρνει εις πέρας και μάλιστα πολύ πετυχημένα μεγάλα γεγονότα που αναλαμβάνει σε πάρα πολλούς τομείς! Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν και το ίδιο θα αποδείξουμε και τώρα. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα, με τους Ολυμπιακούς Aγώνες, όπου νομίζω ότι μπορούμε να διοργανώσουμε τους καλύτερους Aγώνες».

    H Εύη Μωραϊτίδου αναφέρθηκε με ενθουσιασμό και αισιοδοξία στη μεγάλη πρόκληση της διοργάνωσης των Oλυμπιακών Aγώνων, αλλά και στην πιθανότητα διάκρισης της Εθνικής ομάδας Πόλο των γυναικών.

    «Πρώτος στόχος νομίζω για την ομάδα μας είναι η πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Aπό κει και πέρα δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα. Η Ελλάδα μπορεί στο Πόλο να καταταγεί στις κορυφαίες ομάδες από τη στιγμή που οι Ολυμπιακοί Aγώνες γίνονται στην Αθήνα. Σίγουρα το γεγονός αυτό μάς επιβαρύνει με περισσότερη ευθύνη, αλλά, από την άλλη, δεν πιστεύω ότι κάποια από εμάς θα έχει άγχος από την παρουσία του κόσμου στην πισίνα».

    [18] Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι η αποστολή του Ολυμπιακού και ακόμα περισσότερο του Παναθηναϊκού, για πρόκριση στο φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα.

    Ειδικότερα, κατά την κλήρωση της δεύτερης φάσης, που έγινε σήμερα στη Βαρκελώνη, οι "πράσινοι" βγήκαν στον έκτο όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσουν τρεις ομάδες που έδωσαν το "παρών" στο περσινό φάιναλ-φορ. Αυτές είναι η κάτοχος του τροπαίου Μπαρτσελόνα, η φιναλίστ Μπενετόν και η Σιένα, η οποία τον απέκλεισε, ενώ φέτος, στην πρώτη φάση, οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες.

    Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε στον τέταρτο όμιλο και θα χρειαστεί να υπερπηδήσει το εμπόδιο της πολύ ισχυρής ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ντούσαν Ιβκοβιτς και του Θοδωρή Παπαλουκά. Επιπλέον, στον ίδιο όμιλο μετέχουν η Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ και η Ταουγκρές, με την οποία οι «ερυθρόλευκοι έπαιξαν στην πρώτη φάση, με απολογισμό μια νίκη και μια ήττα.

    Επισημαίνεται ότι οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 3 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Απριλίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος κάθε ομίλου προκρίνεται στο φάιναλ-φορ, που θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ, στο διάστημα από τις 29 Απριλίου έως και την 1η Μαϊου.

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2004 (00:33 UTC+2)

    Αναλλοίωτη παρέμεινε η κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας της Α' εθνικής μετά την ολοκλήρωση της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

    Οι δυο πρωτοπόροι -Ολυμπιακός και Πανθηναϊκός- πρόσθεσαν άλλους τρεις βαθμούς στο ενεργητικό τους, διατηρώντας στον ένα βαθμό την απόστασή που τους χωρίζει. Οι ερυθρόλευκοι πέρασαν νικηφόρα από το Ηράκλειο επικρατώντας με 1-0 του τοπικού ΟΦΗ, ενώ οι «πράσινοι» δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να κάμψουν την αντίσταση του Ηρακλή με 3-0, παραμένοντας έτσι στη σκιά των πρωταθλητών.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής:

    Ξάνθη-ΠΑΟΚ 0-0

    Αρης-Καλλιθέα 0-1

    Πανηλειακός-Ακράτητος 0-3

    Αιγάλεω-Προοδευτική 3-0

    Πανιώνιος-Ιωνικός 0-2

    ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-0

    Παναθηναϊκός-Ηρακλής 3-0

    Χαλκηδόνα-ΑΕΚ 2-0

    Η βαθμολογία (σε 21 αγώνες)

    1. Ολυμπιακός 53

    2. Παναθηναϊκός 52

    3. ΠΑΟΚ 44

    4. Αιγάλεω 39

    5. Χαλκηδόνα 35

    6. ΑΕΚ 35

    7. Ηρακλής 32

    8. Πανιώνιος 30

    9. ΟΦΗ 23

    10. Ξάνθη 23

    11. Ιωνικός 22

    12. Αρης 19

    13. Πανηλειακός 15

    14. Καλλιθέα 15

    15. Ακράτητος 14

    16. Προοδευτική 10

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (00:07 UTC+2)

    Κίτρινο βάφτηκε το ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ των ανδρών, καθώς η ΑΕΚ έχοντας σε εκπληκτική μέρα τους πιτσιρικάδες της ομάδας επικράτησε 94-79 του Ολυμπιακού στο κλειστό των Ανω Λιοσίων.

    Πρώτοι σκόρερ της Ένωσης οι Τζένκινς (19π), Χατζής και οι νεαροί Ζήσης και Ταπούτος που πέτυχαν από 18 πόντους. Από πλευράς ερυθρολεύκων ο Λιαδέλης πέτυχε 21 πόντους.

    Στον άλλο σημερινό αγώνα του πρωταθλήματος, ο Πανιώνιος έκανε σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την 8άδα και τη συμμετοχή στα πλέι-οφ, επικρατώντας με 93-88 του ουραγού Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας στο κλειστό της Νέας Σμύρνης.

    Ο Κορωνιός βρέθηκε για άλλη μια μέρα σε εκπληκτική φόρμα για την ομάδα της Νέας Σμύρνης πετυχαίνοντας 23 πόντους.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ των ανδρών:

    Hράκλειο-Hρακλής 58-75

    Aπόλλων Π-Hλυσιακός 86-75

    ΠAOK-Mακεδονικός 91-71

    Πανιώνιος-Iωνικός NΦ 93-88

    AEK-Oλυμπιακός 94-79

    Περιστέρι-Mαρούσι 24/3

    Αρης-Παναθηναϊκός 14/4

    Η βαθμολογία:

    1. Μαρούσι 35-19αγ

    2. Παναθηναϊκός 32-18αγ

    3. Αρης 32-19αγ

    4. Ηρακλής 32

    5. ΑΕΚ 31-19αγ

    6. Περιστέρι 29-19αγ

    7. ΠΑΟΚ 31

    8. Μακεδονικός 29

    9. Ολυμπιακός 29

    10. Πανιώνιος 29

    11. Απόλλων Πατρών 27

    12. Ηράκλειο 26

    13. Ηλυσιακός 25

    14. Ιωνικός ΝΦ 24   

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ" ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2004 (23:27 UTC+2)

    Η Χαλκηδόνα διπλασίασε τις νίκες στο φετινό πρωτάθλήμα απέναντι στην ΑΕΚ, καθώς μετά το 2-1 του α' γύρου κέρδισε σήμερα εντός έδρας την Ένωση με 2-0, πιάνοντάς την στην 5η θέση και αυξάνοντας τις ελπίδες της για έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αντίθετα, η ΑΕΚ υπέστη την τρίτη της ήττα στην μετά-Μπάγεβιτς εποχή και έχασε κι άλλο έδαφος στη μάχη για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Παρά την πρωτοβουλία της ΑΕΚ στις αρχές του αγώνα, και την απώλεια καλών ευκαιριών να πάρει κεφάλι στο σκορ (Λυμπερόπουλος στο 18', Οκκάς στο 20'), η Χαλκηδόνα ήταν αυτή που προηγήθηκε στο 35' με εκπληκτικό σουτ του Κατεμή αρκετά μέτρα έξω και πλάγια από τη περιοχή.

    Μετά την ανάπαυλα οι «κιτρινόμαυροι» φανερά σοκαρισμένοι από το προβάδισμα των γηπεδούχων προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά η απουσία του Τσιάρτα, τον οποίο ο Ντουμιτρέσκου κράτησε σε όλο το 90λεπτο στον πάγκο, στέρησε από την ομάδα την κάθετη πάσα που θα μπορούσε να κάνει επικίνδυνους τους επιθετικούς.

    Στο 59' η Χαλκηδόνα διπλασίασε τα τέρματά της με τον Ζαχαρόπουλο, ο οποίος με υπέροχο μονοκόματο σουτ εκμεταλλεύτηκε με ιδανικό τρόπο τη βαθιά μπαλιά του Κόγιογλου γράφοντας το 2-0.

    Από αυτό το σημείο κι έπειτα οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να γίνονται απειλητικοί δημιουργώντας ευκαιρίας για τη μείωση, αλλά τόσο ο Λυμπερόπουλος στο 68' και στο 93' όσο και οι Πέτκοφ (68') και Λάκη (86') δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία της ομάδας του Παράσχου.

    [22] ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 23 Φεβρουαρίου 2004 (18:18 UTC+2)

    Περίπου 50 πεζοναύτες αποστέλλουν στην Αϊτή οι ΗΠΑ, προκειμένου να προστατεύσουν την πρεσβεία τους στο κράτος της Καραϊβικής, όπου οι ένοπλοι στασιαστές κατέλαβαν τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αμερικανικές αρχές.

    Όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερς, στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, δήλωσε πως "θα αποσταλλούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια. Πιστεύω πως είναι ένα φρόνιμο σχέδιο".

    [23] ΔΕΚΑ ΑΜΑΧΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑΣΙΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΠ ΑΪΤΙΑΝ

    Πόρτ-Ο-Πρενς, 23 Φεβρουαρίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Τη ζωή σε δέκα αμάχους, στοίχισε η επίθεση που πραγματοποίησαν χθες στασιαστές στην πόλη Κάπ Αϊτιάν, στη βόρεια Αϊτή, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Επικοινωνίας Μάριο Ντιπυί. Μάλιστα, σύμφωνα με τηλεγράφημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ίδιος διατύπωσε έκκληση στην αντιπολίτευση, να αποδεχθεί το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο.

    "Ενισχύσεις της αστυνομίας συνεχίζουν να προωθούνται προς το Καπ Αϊτιάν. Κάνουμε έκκληση προς την αϊτινή αντιπολίτευση να αποδείξει έμπρακτα πως δεν είναι συμμέτοχος σε αυτές τις πράξεις και να αποδεχθεί το σχέδιο της διεθνούς κοινότητας", τόνισε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας μία τέτοια απόφαση ως ιστορικής σημασίας ευθύνη, η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελεί "μία απουσία βοήθειας στον απειλούμενο με θάνατο πληθυσμό".

    [24] ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ:ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Τόκιο, 23 Φεβρουαρίου 2004 (16:24 UTC+2)

    Τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, με στόχο τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ιράκ, επισήμανε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τονίζοντας ότι

    είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας τρόπος για να συσταθεί μία μεταβατική κυβέρνηση στην αραβική χώρα για τον σκοπό αυτό.

    Σε κοινή συνέντευξή του με τον  ιάπωνα πρωθυπουργό Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, ο Ανάν υπογράμμισε πως αμφότεροι είναι σύμφωνοι σε παρόμοια θέματα που αφορούν το πολιτικό μέλλον του Ιράκ, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Πάντως, παρά το ότι ο Ανάν δεν προσδιόρισε μία συγκεκριμένη ημερομηνία στις δηλώσεις του, αργότερα στέλεχος του ιαπωνικού ΥΠΕΞ τόνισε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ υπαινίχθηκε στη συνάντησή του με τον Κοϊζούμι πως οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, ή στις αρχές του 2005.

    Από την πλευρά του ο ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ο ίδιος και ο Αναν συμφώνησαν για τη σπουδαιότητα του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στο Ιράκ και επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο με δίαυλο τον ΟΗΕ. Τόνισε μάλιστα ότι η Ιαπωνία επιθυμεί να συνεργασθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτές τις δραστηριότητες.

    [25] ΕΕ: "ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2004 (15:06 UTC+2)

    Ενα βήμα προς τα πίσω για τη δημοκρατία" χαρακτήρισε τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της ΕΕ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Αποτελούν ένα βήμα προς τα πίσω για τη δημοκρατία στο Ιράν. Είναι σαφές πως οι εκλογές δεν διεξήχθησαν σύμφωνα προς τα πρότυπα που θεωρούμε ότι σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς", τόνισε ο Ντιέγο ντε Οχέδα, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Διεθνών Σχέσεων Κρις Πάτεν.

    "Είναι ένας παράγοντας τον οποίο οφείλουμε να λάβουμε υπ' όψιν μας στο μέλλον για τις σχέσεις μας με το Ιράν", τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

    [26] "ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβιβ, 23 Φεβρουαρίου 2004 (14:18 UTC+2)

    Το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευθεί με την παρούσα παλαιστινιακή ηγεσία, διότι δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στα πλαίσια της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου του Οδικού Χάρτη, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, σε δηλώσεις που αναμεταδίδει η κρατική ραδιοφωνία της χώρας.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Σαρόν ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης της Κνεσέτ και τόνισε στην επιτροπή πως σκοπεύει να παρουσιάσει στα τέλη Μαρτίου στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους το σχέδιό του για τον διαχωρισμό των ισραηλινών από τα παλαιστινιακά εδάφη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΑΤΟ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

    Χανιά, 23 Φεβρουαρίου 2004 (10:04 UTC+2)

    Την έκθεση "1904-2004. Eκατό χρόνια ζωγραφικής μέσα από εκατό επιλεγμένα έργα της συλλογής του Δήμου Xανίων", θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Xανίων από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Mαρτίου. H συλλογή του Δήμου Xανίων έχει δημιουργηθεί με αγορές που πραγματοποίησε ο Δήμος και με δωρεές προς αυτόν στα τελευταία πενήντα χρόνια. Στη συλλογή αυτή, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 700 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής των τριών τελευταίων αιώνων, υπάρχουν έργα γνωστών και καταξιωμένων Eλλήνων δημιουργών, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των έργων που φιλοτεχνήθηκαν από χανιώτες καλλιτέχνες. Στο περιεχόμενο της έκθεσης αυτής θα μπορούσε ίσως να ανιχνευθεί η πορεία των πραγμάτων, σχετικά με τις δυνατότητες που είχαν στο παρελθόν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, για τη δημιουργία μιας συλλογής έργων τέχνης. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.30 π.μ. - 1 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ. Kλειστά: Δευτέρα και τα απογεύματα Σαββάτου και Kυριακής.

    Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [28] ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2004 (09:47 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται στις 26 Φλεβάρη (7.30 μ.μ.), στην αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση έργων ζωγραφικής του καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, Βλαντιμίρ Βελίκοβιτς. Ο καλλιτέχνης είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από τα δύο μεγάλα αφιερώματα που έγιναν στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης το 1977, αλλά και από την προηγούμενη (2001) έκθεση έργων του στον ίδιο χώρο.

    «Δε θέλω να με λένε Σέρβο, είμαι Γιουγκοσλάβος», αναφέρει ο δημιουργός. «Τα έργα μου είναι αποτέλεσμα μιας ατέλειωτης μελέτης για τα τεκταινόμενα στη μαρτυρική χώρα μου. Ολα τα έργα μου μιλούν γι' αυτό το θέμα. Θέμα που δεν πρόκειται να με αφήσει ποτέ... Επιδιώκω κυρίως, να δώσω στους πίνακές μου την αξία ενός ντοκουμέντου...».

    «Αγαπώ το ρυθμό του Βελίκοβιτς», σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Μαρσέλ Μορό. «Μας ξεριζώνει από το χώμα, μας επιβάλλει την κίνηση, μας μαθαίνει την ελευθερία. Στο άγγιγμά του, ανοίγουν τα μάτια μας, διαρρηγνύεται η νύχτα του πνεύματος... Αγαπώ ακόμη το "γκρίζο" του Βελίκοβιτς. Δεν είναι μια ήττα της πολυχρωμίας, είναι συχνά μια ήττα της αυταπάτης. Η καθημερινότητα είναι γκρίζα, σχεδόν από συνήθεια, είναι μια αντανάκλαση της παρακμής... Αγαπώ ακόμη το "κόκκινο" του Βελίκοβιτς. Δεν υπάρχει όμοιό του στη φαντασία του αίματος. Ματώνει από την εσωτερική ιστορία μας, όπως οι αναίτιες αιμορραγίες του τρόμου και των πολέμων...».

    Οπως αναφέρει η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα: «Στα πρώτα του έργα ο χώρος είναι αβαθής, ορίζεται από την ίδια την έκταση της δράσης. Αντίθετα, στους τελευταίους του πίνακες, τοπία ερήμωσης και καταστροφής διανοίγουν μια προοπτική βάθους, χωρίς ωστόσο ελπίδα διαφυγής: ο ορίζοντας είναι κλεισμένος από φλόγες, καπνούς, εκρήξεις... Και ο ήρωας οδεύει τώρα προς το βάθος, σε μια ανοιχτή καταπακτή ή προς την άβυσσο. Συχνά έχει κιόλας υποκύψει, σταυρωθεί. Σ' αυτά τα σκοτεινά έργα αναγνωρίζουμε την οδυνηρή εμπειρία από τα πρόσφατα πάθη της πατρίδας του καλλιτέχνη».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 23 February 2004 - 19:13:42 UTC