Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
  • [03] ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ
  • [04] Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ - ΕΚΛΟΓΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [05] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΚΙΟΥΛ ΣΕ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΜΠΑΣ
  • [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [08] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΑΛΛΑΓΗ "ΦΡΟΥΡΑΣ" ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕ.Σ.Σ.Α. "ΔΗΜΗΤΡΑ"- EUROPEAID ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ
  • [11] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [12] ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ INTRACOM Κ.ΤΣΟΥΚΑΛΙΔΗΣ
  • [15] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [16] ΠΤΩΤΙΚΑ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑ
  • [17] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2,5 ΔΙΣ ΔΟΛ. ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ
  • [18] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ
  • [19] ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΣΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ
  • [20] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ ΠΡΟΩΘΕΙ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ"
  • [21] Ζ. ΠΟΟΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
  • [22] ΣΕ ΕΓΚΑΡΔΙΟ ΚΛΙΜΑ Η ΑΛΛΑΓΗ "ΣΚΥΤΑΛΗΣ" ΣΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ
  • [24] ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΡΑΤΕΚΑ
  • [25] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ... ΑΘΛΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ
  • [26] Ο Γ. ΜΠΙΚΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡ- ΜΠΕΝΦΙΚΑ
  • [27] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [28] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΤΟ ΚΡΙΚΕΤ ΕΝΩΝΕΙ ΙΝΔΙΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [30] ΚΟΡΕΪ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΡΟΝ
  • [31] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [32] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [33] ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
  • [34] ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 5ου ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΚΘ
  • [35] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (16:09 UTC+2)

    Αξιοκρατία ως δείγμα γραφής της κυβέρνησης, εντιμότητα και διαφάνεια ως προς τη λειτουργία του κράτους, σεμνότητα ως προς τη συμπεριφορά των μελών της κυβέρνησης και επενδύσεις ως προς την οικονομική πολιτική είναι οι βασικές επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης όπως τις παρουσίασε ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση τι ψήφισε ο πολίτης στις εκλογές, έδωσε έμφαση στην έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και τάχθηκε κατά των διακρίσεων και των διαχωρισμών. «Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για να τους λύσουμε τα θέματα της καθημερινότητας», τόνισε και έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολιτών.

    «Έχουμε ένα συμβόλαιο με τους πολίτες που πρέπει να το τηρήσουμε. Δεν έχουμε εξαρτήσεις ή δεσμεύσεις. Δεν κάνουμε συμβιβασμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο νέος πρωθυπουργός έδωσε λεπτομερείς συστάσεις ζητώντας εντιμότητα, διαφάνεια, σεμνότητα και πολλή δουλειά. Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τα μέλη της νέας κυβέρνησης να βρίσκονται νωρίς στα γραφεία τους, να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να πετύχουν το μάξιμουμ της αποδοτικότητάς τους, να έχουν ποιότητα και μέτρο στο δημόσιο βίο, να λένε την αλήθεια, να σέβονται την αντίθετη άποψη.

    «Αποστρέφομαι κάθε έπαρση, κάθε χλιδή, επίδειξη, όχι μόνο στην πολιτική συμπεριφορά αλλά και στην κοινωνική σας συμπεριφορά. Όχι κοσμικότητες, όχι στις φανταχτερές δεξιώσεις, όχι στην πολυτέλεια. Εκείνο που σας ζητώ είναι σεμνότητα, ταπεινότητα και όχι επίδειξη αλαζονείας. Θέλω πολλή δουλειά. Το ζητούμενο είναι να πετύχουμε όχι ο καθένας σαν άτομο, σαν υπουργός αλλά σαν ομάδα. Είμαστε μία ομάδα. Δεν υπάρχουν ατομικές επιδόσεις. Ο κόσμος μας ψήφισε για την πολιτική αλλαγή», φέρεται να είπε ο νέος πρωθυπουργός.

    Κάλεσε τέλος τους υπουργούς να προβούν σε δημόσιες τοποθετήσεις μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

    [02] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου, όποιος κι αν είναι ο κομματικός χώρος του καθενός, έδωσε η νέα υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία διαμήνυσε ότι δεν θα ανεχθεί ιδιότυπες κομματικές θέσεις.

    «Τα ζητήματα θα λυθούν με όρους διαφάνειας και ειλικρίνειας» είπε η κ. Γιαννάκου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου και πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι σε όποιο κόμμα και αν ανήκει κανείς «εδώ είναι κράτος που υπάρχει είτε έρχονται είτε παρέρχονται οι υπουργοί. Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από ο,τιδήποτε».

    Αναφερόμενη στον προκάτοχό της Πέτρο Ευθυμίου σημείωσε ότι κάθε έργο θα αξιοποιηθεί και αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι δεν σημαίνει ότι υποτιμάται η αξία όσων έγιναν.

    Ο κ. Ευθυμίου, από την πλευρά του, παρατήρησε ότι η νέα πολιτική ηγεσία αναλαμβάνει βαριές ευθύνες, ενώ στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό της προηγούμενης 4ετίας, τονίζοντας ότι έγινε συστηματική προσπάθεια όλων.

    Ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την οποία προέτρεψε να υπηρετήσει την Παιδεία και τα παιδιά του ελληνικού λαού.

    Επισήμανε, πάντως, ότι «θα είμαστε άτεγκτοι εφόσον παρατηρηθούν φαινόμενα που δεν συνάδουν με την εκπαίδευση».

    [03] ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (10:42 UTC+2)

    Δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ κατά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ο πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, είχε χτες σύσκεψη με στελέχη του κινήματός του, κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε 4 άμεσους στόχους, οι οποίοι πρέπει να εκπληρωθούν.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», πρώτος στόχος είναι να εκφωνήσει μια εμπεριστατωμένη ομιλία στο Κοινοβούλιο, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, ομιλία που θα δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής, την οποία και θα ακολουθήσει.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεύτερος στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι η αύξηση του εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να συγκροτηθεί εκλογική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Κώστας Λαλιώτης και Δημήτρης Ρέππας.

    Κατά τη χτεσινή σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου φέρεται ότι διαβεβαίωσε τους συνεργάτες του πως ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές θα διεξαχθεί κάτω από άλλες συνθήκες, διότι υπάρχει χρόνος επαρκούς προετοιμασίας για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και την ανάδειξη του προγράμματος του κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσδιόρισε ως τρίτη προτεραιότητά του την ανασύνταξη του κόμματος μέσω ριζικών αλλαγών. Για το λόγο αυτό και με πρότασή του, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καταργείται η Κεντρική Επιτροπή και στη θέση της συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά και από τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

    Στο πλαίσιο της συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου, καταργείται και το Εκτελεστικό Γραφείο, στη θέση του οποίου θα δημιουργηθεί το Πολιτικό Γραφείο, που θα είναι ένα μικρό ευέλικτο σχήμα, το οποίο και θα έχει την ευθύνη της χάραξης της πολιτικής του κόμματος.

    Σύμφωνα με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, τα μέλη των νέων οργάνων, που θα δημιουργηθούν, θα εκλεγούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα διεξαχθεί το φθινόπωρο. Το συνέδριο θα αποφασίζει, δε, για την κατάργηση του γραμματέα του κόμματος, ενώ - εάν υποβληθεί σχετική πρόταση - θα εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας του κόμματος.

    Τέταρτος στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φέρεται ότι είναι η παρακολούθηση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την πρόθεσή του για εθνική συναίνεση στο Κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει ορθές κυβερνητικές αποφάσεις για τους τομείς της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα είναι ανυποχώρητος σε ζητήματα που αφορούν στην καταπάτηση των κοινωνικών κεκτημένων των πολιτών, δίνοντας έτσι και το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής.

    Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε τη δημιουργία 25μελούς επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τις κινήσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή, ζήτησε να συσταθεί ένα είδος «σκιώδους κυβέρνησης», ώστε η αντιπολιτευτική τακτική να είναι άμεση.

    Πάντως, η πρόταση Πάγκαλου κρατήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο «συρτάρι», έως ότου συνεδριάσουν τα αρμόδια κομματικά όργανα και αποφασίσουν σχετικά. Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται πως εκτίμησε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι «κυβέρνηση Ολυμπιακών Αγώνων», καθώς και ότι «μετά τους Αγώνες θα μας προκύψει άλλη κυβέρνηση».

    [04] Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ - ΕΚΛΟΓΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Λευκωσία, 10 Μαρτίου 2004 (08:52 UTC+2)

    Τα συγχαρητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία για την νίκη τους, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Στην πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου που κινήθηκε στο πλαίσιο της προχθεσινής δήλωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μακλίλαν προέταξε τη συνεργασία στα θέματα του Κυπριακού και των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ επεσήμανε πως «ο Πρόεδρος πιθανώς θα έχει δήλωση για αυτό σύντομα για να συγχαρεί το νέο πρωθυπουργό ο ίδιος''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΚΙΟΥΛ ΣΕ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αγκυρα, 10 Μαρτίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Επιστολές προς τον νυν ομόλογό του, Πέτρο Μολυβιάτη, αλλά και τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, Γιώργο Παπανδρέου, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιουλ.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Γκιουλ απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Μολυβιάτη, στην οποία εκφράζει μεταξύ άλλων την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η ελληνοτουρκική προσέγγιση και με την παρούσα κυβέρνηση.

    «Με την ευκαιρία του διορισμού σας ως υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, θα ήθελα να σας απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια. Χάρη στη βούληση των πολιτικών και τη στήριξη των λαών των δυο χωρών, η Τουρκία και η Ελλάδα κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους μια μακρά περίοδο έντασης και δυσπιστίας. Είμαστε ειλικρινά πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι η διαδικασία του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας διευρύνεται σταθερά από το 1999. Παρ' όλα αυτά, έχουμε κι άλλες προκλήσεις μπροστά μας (να αντιμετωπίσουμε)» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

    «Αυτά που έχουμε επιτύχει έως σήμερα καταδεικνύουν ότι εάν δυο χώρες μπορούν να συζητήσουν τις διαφορές τους, να σεβαστούν η μια τις ευαισθησίες της άλλης και να εξερευνήσουν από κοινού τις ευκαιρίες (προσέγγισης), τότε, μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον κατάλληλο για την πρόοδο. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η αμοιβαία συναίνεση για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα εξακολουθήσει να υπάρχει και οι πολιτικές που ακολουθούμε θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της θητείας της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα» καταλήγει ο κ. Γκιουλ.

    Στην επιστολή του προς τον μέχρι πρότινος ομόλογό του και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει: «Καθώς η Ελλάδα οδεύει προς την αλλαγή κυβέρνησης, θα ήθελα να επαναλάβω την ευγνωμοσύνη μας για τη σημαντική συμβολή τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και εσάς του ιδίου στην ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, το προσωπικό σας όραμα και η στενή ανάμιξή σας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση της δυσπιστίας από την αμοιβαία εμπιστοσύνη και της αντιπαράθεσης από τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Το αποτέλεσμα των (ελληνικών) εκλογών έδωσε στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη να αποτελεί τη μείζονα αντιπολίτευση. Είμαι σίγουρος ότι ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, η θετική σας προσέγγιση και οι προσπάθειές σας για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε κάθε επίπεδο θα συνεχιστούν αμείωτες και κατά τα επόμενα χρόνια. Επομένως, προσβλέπω στη συνεργασία σας και στο μέλλον».

    [06] ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΜΠΑΣ

    Τελ Αβιβ, 10 Μαρτίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Υποστηρικτές του εκλιπόντος Παλαιστίνιου ηγέτη Μοχάμεντ Αμπάς, ο οποίος σχεδίασε την πειρατεία σε ιταλικό κρουαζιερόπλοιο το 1985, λένε ότι ο θάνατός του στο Ιράκ, στα χέρια των αμερικανικών αρχών κατοχής, ισοδυναμεί με δολοφονία.

    Το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του οποίου ο αποβιώσας είχε χρηματίσει γενικός γραμματέας λέει ότι ο Αμπού Αμπάς υπέφερε από καρδιαγγειακή πάθηση και αρτηριακή υπέρταση, μετέδωσε το ΒΒC.

    Κατηγορεί δε τους δεσμώτες του ότι αρνήθηκαν να τού χορηγήσουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή την παραμονή του θανάτου του.

    Ο αμερικανικός στρατός από την πλευρά του λέει ότι ο Αμπού Αμπάς, που είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2003 στη Βαγδάτη, πέθανε από φυσικά αίτια.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Αμπού Αμπάς, χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα».

    Σε ανακοίνωση που αναμεταδόθηκε από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο κ. Αραφάτ και η παλαιστινιακή ηγεσία αναφέρονται στο θάνατο «ενός εξαίρετου μαχητή και εθνικιστή αρχηγού που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού του και της πατρίδας του».

    [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Ο κ. Μπους εύχεται στον πρωθυπουργό καλή επιτυχία στο έργο του.

    Ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στην επιστολή του κ. Μπους, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με θέμα το Κυπριακό που είχε ο ίδιος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους για την «διαφαινόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς σε αυτή τη φάση να καταλογίσει ευθύνες. Ούτε είναι αρμοδιότερη η τουρκική πλευρά να εκφράσει τέτοιες απόψεις, τι στιγμή που ο κ. Ντενκτάς έχει εκφράσει απόψεις και έχει διατυπώσει αιτήματα τελείως ασύμβατα με το σχέδιο Ανάν, ενώ στο σχέδιο Ανάν είναι η βάση της διαπραγματεύσεως. Νομίζω λοιπόν ότι είναι λίγο νωρίς για να αρχίσουμε την απαισιοδοξία ότι θα αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η ελληνική πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκουν πάντοτε την ευτυχή κατάληξη των συνομιλιών στη Λευκωσία, ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση πριν από την 1η Μαΐου και να ενταχθεί στην ΕΕ μια επανενωμένη Κύπρος».

    Ο κ. Μολυβιάτης ανακοίνωσε ότι αύριο στις 2.00μμ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, έπειτα από αίτημα του τελευταίου. Επίσης ανέφερε ότι αύριο θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον ειδικό σύμβουλο του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.

    [08] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Στη μακρόχρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και στην καθυστέρηση προώθησης των αλλαγών που είχε εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου για ουσιαστική αλλαγή στη συγκρότηση του κόμματος και για μία στροφή της πολιτικής του κόμματος προς την κοινωνία απέδωσε ο πρώην υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων στο υπουργείο Αμυνας, υπογράμμισε ότι η μακρόχρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία έδωσε υπόσταση στο σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας για πολιτική αλλαγή.

    Επισήμανε ότι το μήνυμα των εκλογών είναι πολύ ξεκαθαρισμένο και τόνισε ότι «πρέπει άμεσα όλοι μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσουμε στην ταχύτατη υλοποίηση αυτών των μεγάλων πολιτικών αλλαγών στη δομή και συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, στον πολιτικό του λόγο έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό σχήμα άσκησης δημιουργικής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης στη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

    «Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξελιχθεί σε έναν φορέα, ο οποίος θα συνδιαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις με τρόπο ο οποίος να είναι συμβατός και θετικός για το συμφέρον του τόπου και του ελληνικού λαού», είπε κ. Παπαντωνίου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι είναι πολύ πρόσφατος αρχηγός ο Γιώργος Παπανδρέου. «Εδωσε ένα πάρα πολύ θετικό στίγμα στην πολιτική μας ζωή και θα τον στηρίξουμε όλοι μας να ολοκληρώσει το έργο του και να διεκδικήσει την εξουσία στις επόμενες εκλογές», συμπλήρωσε.

    [09] ΑΛΛΑΓΗ "ΦΡΟΥΡΑΣ" ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Ο νέος υπουργός, Μιχάλης Λιάπης, στις δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι δεν ήλθε για να ακυρώσει ή να μηδενίσει τίποτε, αλλά να βελτιώσει τα πράγματα, να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τον πολίτη στα θέματα της καθημερινότητας, να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να προωθήσει τη διαφάνεια.

    Ο κ. Λιάπης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας ότι πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι να διεξαχθούν άψογα. Ζήτησε τη βοήθεια όλων των στελεχών του υπουργείου και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις και διαφοροποιήσεις και θα λειτουργήσει η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα.

    «Εμείς θέλουμε τη βοήθειά σας. Δεν ερχόμαστε να κάνουμε διακρίσεις. Μακράν από μας αυτή η πολιτική αντίληψη. Θέλουμε να επιβραβευθεί η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα. Θέλουμε να είστε κοντά μας, όπως κι εμείς θα είμαστε κοντά σας. Γιατί η υπόθεση είναι κοινή, είναι για το καλό του τόπου μας», είπε.

    «Πολιτική μας βούληση είναι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής, να ανταποκριθούμε στις αξιώσεις και στις απαιτήσεις του Ελληνα συμπολίτη μας που θέλει μια άλλη διαγωγή από τις δημόσιες Υπηρεσίες, θέλει σεμνότητα, ταπεινότητα, γρήγορη εξυπηρέτηση. Και πάνω απ' όλα θέλει διαφάνεια», τόνισε ο κ. Λιάπης και

    έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «θα πετύχουμε».

    Ο απερχόμενος υπουργός Χρίστος Βερελής ευχήθηκε στο νέο υπουργό καλή θητεία και επιτυχία στο έργο του, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα που έχουν γίνει επί των ημερών του, όπως η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, η δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, η απόκτηση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, η ανάπτυξη των συγκοινωνιών, η κατασκευή του τραμ και του προαστιακού, ο εκσυγχρονισμός των ΗΣΑΠ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα ΚΤΕΛ και τα ταξί, καθώς και η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τις μεταφορές.

    Ο κ. Βερελής αναφέρθηκε και στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας τονίζοντας ότι στο εξαιρετικά ακανθώδες πρόβλημα έγινε η κρίσιμη κίνηση προκειμένου να υπάρξει μια συνέχεια. Η συνέχεια αυτή θα είναι, ελπίζω το συντομότερο δυνατό, η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, σημείωσε. Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είπε ότι ήταν ένα αραχνιασμένο δημόσιο κομμάτι και σήμερα δίνει 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κέρδη στο δημόσιο τομέα, στον Ελληνα φορολογούμενο.

    Ο απερχόμενος υφυπουργός Μανώλης Στρατάκης αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στους τομείς των επικοινωνιών και των μεταφορών και εξέφρασε την ευχή η νέα κυβέρνηση να προωθήσει το νομοσχέδιο για τα εμπορευματικά κέντρα και την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης.

    O νέος υφυπουργός Τάσος Νεράντζης έπλεξε το εγκώμιο της «παλιάς φρουράς» του υπουργείου, σημείωσε ότι θα γίνουν αλλαγές, αλλά ότι θα μείνει οτιδήποτε θετικό υπάρχει, ενώ παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι γιατί όπως είπε, ο μόνος και μεγάλος αντίπαλος είναι τα προβλήματα.

    [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕ.Σ.Σ.Α. "ΔΗΜΗΤΡΑ"- EUROPEAID ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Συμφωνία συνεργασίας με την υπηρεσία EuropeAid της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψε το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη - ΚΕ.Σ.Σ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ»- ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1991 και έχει την έδρα του στη Λάρισα.

    Η υπογραφή αυτή σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου προγράμματος, που το ΚΕ.Σ.Σ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» πρόκειται να υλοποιήσει στο Πακιστάν και με το οποίο αποσκοπεί να προωθήσει και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών, δυο εξαιρετικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην εν λόγω χώρα.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο Ευρώ (939.500), με κύρια χρηματοδότηση (80%) από την EuropeAid.

    Από την έρευνα, που πραγματοποίησε το ΚΕ.Σ.Σ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις- εταίρους του, Shuhada Organisation και Global Movement for Women and Children, προέκυψε ότι η πλειοψηφία των γυναικών στο Πακιστάν ζουν υπό καθεστώς αυστηρών θρησκευτικών, οικογενειακών και φυλετικών ηθών, που τις υποβαθμίζει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

    Την ίδια ώρα, τα παιδιά στο Πακιστάν και ιδιαίτερα τα φτωχά έχουν μια εξαιρετικά δύσκολη ζωή. Μάλιστα για την επίσημη κυβέρνηση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, με συνέπεια να γίνονται αντικείμενα συστηματικής εκμετάλλευσης σε μια χώρα, όπου η παιδική εργασία είναι κοινωνικά αποδεκτή. Στο Πακιστάν εργάζονται περίπου 3,2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-14 ετών.

    Ενόψει της αναχώρησης για το Πακιστάν, ο Πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Σ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Νικόλαος Πιτσούλης δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που δίνεται η δυνατότητα σε μια ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση να αγωνιστεί για την αλλαγή της τρέχουσας κατάστασης στο Πακιστάν και να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε στις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών και των παιδιών της χώρας, των οποίων τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε καθημερινή βάση.

    Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. Γι άλλη μια φορά, αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία του ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών και των οργανώσεών της, καθώς αυτές μπορούν να παρεμβαίνουν με όραμα και ευελιξία σε τομείς, που πολλές φορές η επίσημη κρατική μηχανή, όπως στην περίπτωση του Πακιστάν, αδυνατεί να παρέμβει».

    Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά, που το ΚΕ.Σ.Σ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» παρεμβαίνει στο Πακιστάν, αφού βρέθηκε κοντά στους Αφγανούς πρόσφυγες στο Πακιστάν και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της χώρας το 2001, όταν και διένειμε τόνους παραφαρμακευτικών αναλωσίμων και ειδών ατομικής υγιεινής σε νοσοκομεία και σχολεία στο Πακιστάν και μεγάλες ποσότητες χειμερινού ρουχισμού σε παιδιά.

    Στο Πακιστάν υπάρχουν πολυάριθμές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, ωστόσο, συνήθως υπολείπονται πηγών χρηματοδότησης και παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις σε θέματα οργάνωσης, μεθοδολογιών και κυρίως μεταξύ τους συνεργασίας για καλύτερα αποτελέσματα.

    Κύριος στόχος του νέου, διετούς (2004- 2006) προγράμματος, που ξεκινά άμεσα την υλοποίησή του, είναι η υποστήριξη και η ενδυνάμωση αυτών των ΜΚΟ, έτσι ώστε αυτές να είναι σε θέση να υποστηρίζουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις γυναίκες και τα παιδιά που εκπροσωπούν.

    Οι συμμετέχουσες στο Πρόγραμμα πακιστανικές ΜΚΟ θα γίνουν αποδέκτες κατάρτισης πάνω σε πληθώρα θεμάτων, θα μάθουν πώς να δικτυώνονται αποτελεσματικά μεταξύ τους, αλλά και με ΜΚΟ, που προέρχονται από άλλες χώρες και κυρίως την Ελλάδα, θα λάβουν μέρος σε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικώς θα γνωρίσουν μεθοδολογίες, παραδείγματα και πρακτικές, που έχουν αποφέρει καρπούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τέλος, θα λάβουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, χρηστικά εργαλεία, αλλά και την απαιτούμενη τεχνογνωσία και θα μάθουν τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας, προκειμένου να υπερασπίζουν περισσότερο αποτελεσματικά τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών στο Πακιστάν.

    Κ. Κούτρα

    [11] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Την πρώτη του συνεργασία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού είχε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο και αργότερα θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για το Κυπριακό με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη.

    [12] ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 125 εκατ. δολ., αποπληρωτέου το 2011, προτίθεται να προχωρήσει η Technical Olympic USA Inc (TOUSA), αμερικανική θυγατρική της εισηγμένης εταιρίας Τεχνική Ολυμπιακή.

    Για το συγκεκριμένο δάνειο δεν απαιτείται η προηγούμενη έγκριση των αμερικανικών χρηματιστηριακών αρχών. Σκοπός του κοινοπρακτικού δανείου, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων της εταιρίας καθώς και η εξυπηρέτηση άλλων αναγκών της.  

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Αύξηση 2,3% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Χονδρικής Τελικών Προϊόντων του μηνός Ιανουαρίου 2004 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2003, έναντι αυξήσεων 0,5% και 5,1%, που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2003 προς 2002 και 2002 προς 2001.

    Όπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση Οικονομικών και Βραχυχρόνιων Δεικτών της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ο Γενικός Δείκτης του μηνός Ιανουαρίου 2004 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο 2003, σημείωσε αύξηση 0,8%, έναντι αυξήσεων 0,5% και 1,3%, που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2003 και 2002.

    Τέλος, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου '03 Ιανουαρίου '04 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου '02 - Ιανουαρίου '03 παρουσίασε αύξηση 2,2%, έναντι αυξήσεων 2,0% και 2,4%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ INTRACOM Κ.ΤΣΟΥΚΑΛΙΔΗΣ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Μετά την αποχώρηση του από την Ιντραλότ, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του και από τη θέση του β' αντιπροέδρου της Intracom. Παράλληλα, ο Στυλιανός Ζερβόπουλος εκλέχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος α' αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Δημητριάδη.

    [15] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Το πληροφοριακό δελτίο για τη δημόσια πρόταση της Alpha Bank για την Alpha Leasing ενέκρινε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η Alpha Bank είχε προχωρήσει στη δημόσια προαιρετική πρόταση για την απόκτηση του υπολοίπου των μετοχών της Alpha Leasing στα 6,50 ευρώ ανά μετοχή και επιδιώκει να αποκτήσει 8.943.436 μετοχές, οι οποίες αντιπροσώπευαν ποσοστό 22,59% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Alpha Leasing, όταν εκδηλώθηκε η δημόσια προσφορά. Μέχρι σήμερα η Alpha Bank ελέγχει το 82,58% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha leasing.

    Εξάλλου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας Spectrum AEΠΕΥ λόγω μεταβολής του σκοπού της μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

    [16] ΠΤΩΤΙΚΑ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Πτωτική πορεία ακολούθησε και σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς το επενδυτικό κοινό επηρεάστηκε ως ένα βαθμό, τόσο από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της οικονομίας κατά το 2003, όσο και κυρίως από την καθοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έκοψε το νήμα της συνεδρίασης σημειώνοντας πτώση κατά 0,45% και διολίσθησε στο επίπεδο των 2.469,92 μονάδων. Ενδοσυνεδριακά, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.489,10 και των 2.462,87 μονάδων.

    Μεταξύ των ενθαρρυντικών στοιχείων, που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συγκαταλέγεται η υποχώρηση στο 2,5% του πληθωρισμού το Φεβρουάριο, η αύξηση των επενδύσεων κατά 15,5% και η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της ελληνικής οικονομίας στο 4,7% πέρσι. Αποθαρρυντικά ήταν, όμως, τα στοιχεία που αφορούσαν στη διόγκωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (26,8%), στο 11μηνο του 2003.

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2004, ήταν οι εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος ανέφερε ότι οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ θα συνεχιστούν και το τρέχον έτος και μάλιστα κυμανθούν μεταξύ 4% και 4,5%.

    Σε ό,τι αφορά στη σημερινή συνεδρίαση, τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι το μεγάλο εύρος διακύμανσης για το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, ο υποτονικός τζίρος, το αρνητικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, αλλά και οι έντονες πιέσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ισχνός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 131,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 13.255.765,20 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχώρισαν τα δύο της Cosmote, ένα ύψους 3.930.000,00 ευρώ στα 13,10 ευρώ και το άλλο προϋπολογισμού 3.816.400,00 ευρώ στα 13,16 ευρώ.

    Την κατιούσα ακολούθησε η πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 232, έναντι 73 ανοδικών και 87 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τιμής σημείωσαν οι μετοχές του Ομίλου ΙΝΤΕΑΛ (10,87%), της Sprider (7,34%) και της Τζιρακιάν Προφίλ (7,02%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοσστιαία ανόδο τιμής εμφάνισαν οι τίτλοι της ΕΡΓΑΣ (11,36%) και της ΒΙΟΣΩΛ (9,68%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν τις συναλλαγές και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε ο Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος σημείωσε πτώση 0,69%, έναντι απωλειών 0,54% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, 0,51% για τον FTSE/ASE 140 και 0,24% για τον Mid 40 της μέσης.

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον πρώτο να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις έναντι του δεύτερου. Συγκεκριμένα, ο κλάδος των τραπεζών σημείωσε πτώση 0,79%, που ήταν απόρροια ρευστοποιήσεων μετοχών των Γενική (-1,58%), Πειραιώς (-1,39%), EFG (-1,27%) και ASPIS (-1,02%).

    Απώλειες της τάξης του 0,47% κατέγραψε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, εξαιτίας των σημαντικών πιέσεων που δέχθηκαν οι τίτλοι των εταιριών της ΛΑΝ-ΝΕΤ (-1,82%) και του ΟΤΕ (-0,65%), τις οποίες και δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν οι τοποθετήσεις στην Forthnet (+1%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς και τους επιμέρους δείκτες, η πλάστιγγα έγειρε καθαρά προς τη μεριά των πτωτικών, αφού ανοδική πορεία ακολούθησαν μόνον οι πέντε από τους συνολικά 22. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των ασφαλειών (1%), απόρροια της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE (1,46%) και της Εθνικής ΑΕΕΓΑ (1,33%).

    Τον ακολούθησαν οι δείκτες των συμμετοχών (0,51%), των τροφίμων και ποτών (0,31%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,27%) και των διυλιστηρίων (0,15%).

    Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 1,69%, υπό το βάρος των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (-3,85%), ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (-3,80%) και της ΚΟΡ-ΦΙΛ (-3,50%).

    Πτώση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,53%), του λιανικού εμπορίου (1,47%), της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (1,43%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,35%) και των βασικών μετάλλων (1,.15%).

    Κάμψη εμφάνισαν και οι κλάδοι της παράλληλης αγοράς (0,84%), των βιομηχανιών (0,74%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,68%), των κατασκευαστικών (0,64%) και των επενδύσεων (0,35%). Τη μικρότερη συρρίκνωση εμφάνισαν οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (0,23%) και της πληροφορικής (0,25%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Την εκτίμηση ότι στην ελληνική κεφαλαιαγορά θα επικρατήσουν στο προσεχές διάστημα σταθεροποιητικές τάσεις, προκειμένου οι επενδυτές να αποτιμήσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η καινούρια κυβέρνηση, διατυπώνουν οι αναλυτές.

    Σημειώνουν, ακόμη, ότι το επενδυτικό κλίμα, σε ό,τι αφορά στη βραχυχρόνια πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, θα επηρεάσουν ως ένα σημείο και οι επιλογές σχετικά με τα πρόσωπα που θα οριστούν να διοικήσουν τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.

    Επίσης, αναφέρουν πως καθοριστικό ρόλο στο κλίμα που θα διαμορφώνεται στη Σοφοκλέους, αναμένεται να εξακολουθήσει να διαδραματίζει και η πορεία των διεθνών αγορών, ενώ ουσιαστική για την τροχιά του ΧΑ, θεωρείται και η κινητικότητα που θα εμφανίσουν οι ξένοι θεσμικοί.

    [17] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2,5 ΔΙΣ ΔΟΛ. ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Βουκουρέστι, 10 Μαρτίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επενδύσεις, ύψους 2,5 δις δολαρίων τα επόμενα χρόνια στη Ρουμανία και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών Μιχάι Τανασέσκου, μετά από συνάντηση που είχε στο Βουκουρέστι με τον Πέτερ Γουάτσον, πρόεδρο της αμερικανικής Ενωσης Υπερπόντιων Ιδιωτικών Επενδύσεων (OPIC).

    Ο κ. Γουάτσον τόνισε ότι τα κεφάλαια θα συμβάλουν στην διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην Ρουμανία.

    Ο κ. Τανασέσκου ανέφερε επίσης ότι οι αμερικανικές εταιρίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν κυρίως στους τομείς της βιομηχανίας πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και του τουρισμού.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αγκυρα, 10 Μαρτίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση και επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς προς την κατεύθυνση της λύσης» στο Κυπριακό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Ναμίκ Ταν, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία «φαίνεται να διακατέχεται από την άνεση της ένταξης στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου», δεν έχει την επιθυμία για λύση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Αφού δε υπενθύμισε πως στο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων έχουν περάσει τρεις εβδομάδες και υπάρχει χρονικό περιθώριο άλλων τριών εβδομάδων, είπε: «Φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση και επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς προς την κατεύθυνση της λύσης».

    Ο κ. Ταν ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι «περιορισμένες και λογικές» προτάσεις της τουρκικής πλευράς απορρίφθηκαν εξ' ολοκλήρου χωρίς να συζητηθούν και πρόσθεσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προέβη σε ορισμένες νέες προτάσεις που, όμως, ξεπερνούν τα όρια των βασικών αρχών και παραμέτρων του σχεδίου Ανάν και τείνουν, όπως υποστήριξε, να αλλάξουν σχεδόν όλο το σχέδιο.

    Σε ερώτηση για το τι είδους συμβολή αναμένεται στις διαπραγματεύσεις από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, ο κ. Ταν είπε πως η σημαντικότερη προσδοκία τους είναι συμφωνία που θα επιτευχθεί μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, να μετατραπεί σε θεμελιώδες Δίκαιο της Ένωσης.

    Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Τουρκία διαβίβασε τις απόψεις και τις ανησυχίες της σχετικά με το θέμα στην τρόικα της ΕΕ, που βρισκόταν προχθές στην Αγκυρα και ανακοίνωσε ότι προτάθηκε- από την πλευρά των αρμοδίων της Ενωσης- να υπάρξει συνάντηση νομικών από την ΕΕ και από την Τουρκία προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα σχετικά με το θέμα. Ο κ. Ταν διευκρίνισε, ωστόσο, πως ο χρόνος και το πρόγραμμα της εν λόγω συνάντησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.

    [19] ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΣΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ

    Βελιγράδι, 10 Μαρτίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Περίπου ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις στη δίκη των κατηγορουμένων και ζητά την προστασία όλων των συμμετεχόντων σε αυτή.

    Σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος εκφράζεται δυσφορία για τη δολοφονία μάρτυρα που επρόκειτο να καταθέσει στη δίκη και για την προσπάθεια βουλευτών της Σερβικής Βουλής να σταματήσουν τη δίκη και να συγκροτήσουν εξεταστική επιτροπή για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά να διεξαχθεί έρευνα για την πρόσφατη δολοφονία του μάρτυρα - κλειδί και τονίζει ότι δεν ήταν μεγάλος ο κύκλος των ανθρώπων τους οποίους συνέφερε να μην καταθέσει στη δικαστήριο. Ο μάρτυρας Κούγιο Κριεστόρατς, ο οποίος φέρεται να είδε το δολοφόνο του Τζίντζιτς και τους συνεργούς την ώρα που έφευγαν από τον τόπο του εγκλήματος, δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχές αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές αν το κίνητρο της δολοφονίας του αυτόπτη μάρτυρα σχετίζεται με το γεγονός ότι θα κατέθετε στη δίκη.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ακόμη ότι την ευθύνη για την πορεία της δίκης έχει τώρα η νέα κυβέρνηση του Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα που ηγήθηκε της προηγούμενης κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου και τη συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβία, είναι πλέον αντιπολίτευση.

    Η δίκη των 13 υπόπτων για τη δολοφονία του Τζίντζιτς στις 12 Μαρτίου του 2003 έχει διακοπεί πολλές φορές για νομικά τεχνικά ζητήματα.

    Πρόσφατα, η δίκη διακόπηκε, όταν ένας δικαστής ανέβαλε την ακροαματική διαδικασία έως τις 13 Απριλίου μετά την αποβολή δύο συνηγόρων υπεράσπισης που ζητούσαν επίμονα ο πελάτης τους, ο οποίος, όπως υποστήριζαν δεν ήταν σε θέση να δικαστεί λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, να επανεξεταστεί.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει ότι "εδώ και δύο μήνες κάποιοι δικηγόροι που πληρώνονται από τους δολοφόνους του Τζίντζιτς προσπαθούν να γελοιοποιήσουν τη διαδικασία και να εμποδίσουν το δικαστήριο να φέρει στο φως την αλήθεια και να τιμωρήσει τους ενόχους".

    [20] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΣ ΠΡΟΩΘΕΙ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ"

    Αγκυρα, 10 Μαρτίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με άτομα και ιδρύματα που ενέχονται σε «αποσχιστικές και ανατρεπτικές δραστηριότητες» ζητά το τουρκικό ΓΕΣ από ορισμένες στρατιωτικές μονάδες και επαρχιακούς διοικητές (καϋμακάμηδες), με εγκύκλιο που τους απέστειλε.

    Την είδηση δημοσίευσε στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Hurriyet και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα το ίδιο το Γενικό Επιτελείο, με την επισήμανση ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου εντάσσεται στο πλαίσιο του Νόμου περί Νομαρχιακής Διοίκησης και τη διευκρίνιση ότι θα διενεργηθεί έρευνα με σκοπό τη διόρθωση ορισμένων πλευρών της εγκυκλίου.

    Στο δημοσίευμα της Hurriyet αναφέρεται ότι πρόκειται για εγκύκλιο που απέστειλε κατ' εντολήν του ΓΕΣ η 2η ταξιαρχία τεθωρακισμένων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Συλλογής Πληροφοριών του 15ου Σώματος Στρατού, στους επάρχους του Καντίκοϊ, του Μαλτεπε, του Καρτάλ και του Σουλτάνμπεϊλί, στη Διεύθυνση του 1ου εργοστασίου παραγωγής στρατιωτικών ενδυμάτων, καθώς και στην κεντρική διοίκηση Εφοδιασμού της Στρατοχωροφυλακής. Με αυτήν, αναφέρει η Hurriyet, ζητούνται αναλυτικές πληροφορίες εντός του επομένου τριμήνου για τις εξής ομάδες ατόμων:

    · «Άτομα και ομάδες που πρόσκεινται στην Ε.Ε. και τις Η.Π.Α. και θεωρούν τους εαυτούς τους έξω και πέραν των εθνικών αξιών». Γι' αυτούς ζητείται να συγκεντρωθούν βιογραφικές πληροφορίες εξετάζοντας εάν ανήκουν σε οργανωμένες ομάδες ή όχι και διερευνώντας την φύση των σχέσεών τους με τα αντίστοιχα κράτη.

    · «Ομάδες της υψηλής κοινωνίας, ομάδες που συγκροτούν διάφοροι καλλιτέχνες, ομάδες που δημιουργούν παιδιά πλουσίων οικογενειών, θρησκευτικά τάγματα, σατανιστές, μασόνοι, ομάδες στο διαδίκτυο, ομάδες σεξουαλικών προτιμήσεων, ομάδες έχουσες σχέση με ναρκωτικά, με διαλογισμό, με επίκληση πνευμάτων και με ανάλογα θέματα». Για τις ομάδες αυτές ζητείται να διερευνηθούν οι προθέσεις και οι σκοποί τους, οι πηγές χρηματοδότησής τους, εάν έχουν δράση ή όχι, εάν έχουν ποια είναι η επίδρασή της στην κοινωνία και εάν ενέχονται σε υποθέσεις απειλών και εκβιασμών.

    · «Οι μειονότητες και ομάδες που έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν εαυτούς ως μειονότητα. Ζητούνται στοιχεία για τις δραστηριότητές τους, τις πηγές χρηματοδότησής τους, τους τοπικούς ηγέτες τους, τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται περισσότερο, και εάν γίνονται κατά τόπους μαθήματα της γλώσσας τους ή ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές με τις οποίες σχετίζονται.

    · «Συγγραφείς, διανοούμενοι και ομάδες που εργάζονται εναντίον της Τουρκίας, όμιλοι σκέψης των οποίων οι σκοποί είναι άδηλοι, φιλοσοφικές ομάδες, ομάδες ακτιβιστών». Ζητείται να διερευνηθεί εάν υποστηρίζονται από ΜΜΕ ή εμπορικές εταιρείες, να τεθούν υπό παρακολούθηση και να εξετασθεί εάν έχουν κατορθώσει να διεισδύσουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

    Η εφημερίδα, επίσης, πληροφορεί ότι στο 12σέλιδο κείμενο της εγκυκλίου περιλαμβάνονται 96 ερωτήσεις σε 13 κεφάλαια. 49 απ' αυτές αφορούν σε «αποσχιστικές οργανώσεις», στους ηγέτες τους, στις μεθόδους δραστηριοποίησής τους και στους υποστηρικτές τους. Στις ερωτήσεις σχετικά με τις διασυνδέσεις τους με ΜΜΕ ζητείται ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που συνδέονται με κανάλια όπως το CTV, το Med TV, το Mezopotamya TV και το Ozgur Kurdistan' ύn Sesi (Η φωνή του ελεύθερου Κουρδιστάν).

    Ζητείται ακόμη, κατά την εφημερίδα, η διερεύνηση της πιθανότητας να σχεδιάζονται επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον στρατιωτικού προσωπικού, αποστράτων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων και να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πιθανότητα αποσχιστικές και ανατρεπτικές ομάδες να συγκεντρώνουν πληροφορίες για στρατιωτικούς στόχους.

    Εξάλλου, 26 από τις ερωτήσεις επικεντρώνονται στις δραστηριότητες θρησκευτικής αντίδρασης. Ζητείται για τα άτομα και τις οργανώσεις τέτοιων αποκλίσεων να διερευνηθούν τα πεδία δράσης τους, οι πηγές χρηματοδότησής τους, οι δεσμοί και η επικοινωνία τους με προξενεία και πρεσβείες.

    Τέλος, αναφέρει η εφημερίδα, ζητείται η παρακολούθηση της εμπλοκής σε αντιδραστικές θρησκευτικές δραστηριότητες μελών του στρατού και ο εντοπισμός όλων των διεργασιών που αναπτύσσονται εναντίον του Ατατουρκισμού.

    Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο βουλευτής Μερσίνας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουσταφά Οζιουρέκ, προτίθεται να υποβάλλει επερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας, Βετζντί Γκιονούλ, ζητώντας να πληροφορηθεί με ποια νομική αρμοδιότητα προέβη στην ενέργεια αυτή η 2η ταξιαρχία τεθωρακισμένων, αν το φακέλωμα θα έχει επιπτώσεις στα υπό παρακολούθηση άτομα και ομάδες, και εάν αποδέχεται ο υπουργός ότι το φακέλωμα ιδιαιτέρως συγγραφέων και διανοουμένων έρχεται σε αντίθεση με την ελευθερία της σκέψης.

    [21] Ζ. ΠΟΟΣ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

    Στρασβούργο, 10 Μαρτίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όσον αφορά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν μοιραία οδηγούν τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε αποτυχία, δήλωσε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο εισηγητής για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζακ Ποος.

    Κατά τη συζήτηση της έκθεσης παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το βαθμό προετοιμασίας για ένταξη στην Ε.Ε. των δέκα νέων κρατών μελών, ο κ. Ποος, είπε πως "η εντύπωση που υπάρχει για το υψηλό επίπεδο ευθυγράμμισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο στους διάφορους τομείς χαλάει εξαιτίας της μη μεταφοράς του κεκτημένου στα κατεχόμενα και του αδιεξόδου στις διακοινοτικές συνομιλίες".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΣΕ ΕΓΚΑΡΔΙΟ ΚΛΙΜΑ Η ΑΛΛΑΓΗ "ΣΚΥΤΑΛΗΣ" ΣΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 10 Μαρτίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε η αλλαγή "σκυτάλης" στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

    Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη της ψήφου του ελληνικού λαού για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών και του αθλητισμού και υπογράμμισε ότι δεν θα κατεδαφίσει ό,τι καλό έκανε η προηγούμενη ηγεσία του υφυπουργείου.

    Ο κ. Ορφανός σημείωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να πετύχουν γιατί αφορούν την Ελλάδα και όχι τα κόμματα.

    Ο απερχόμενος υφυπουργός Γιώργος Λιάνης έπλεξε το εγκώμιο του νέου υφυπουργού, Γιώργου Ορφανού: "Με νωπή μέσα μου την αίσθηση ότι ο Ελληνικός λαός διάλεξε αποφασιστικά να κυβερνήσετε την χώρα και με πλήρη την βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός διάλεξε τον καλύτερο για να διοικήσει το υπουργείο αθλητισμού, σας παραδίδω τα κλειδιά της αθλητικής ηγεσίας και σας εύχομαι να διοικήσετε συνετά όπως συνετό σας γνώρισα στη Βουλή και όπως σεμνό, αξιοπρεπή και σοβαρό σας γνωρίζω σαν άνδρα", τόνισε.

    Κάλεσε δε τον κ. Ορφανό να αδράξει τον χρόνο και να ασχοληθεί με το μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Λιάνης αναφέρθηκε και στη βία στα γήπεδα, τονίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό ατιμάζει τον αθλητισμό.

    [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Η ομοσπονδιακή προπονήτρια της γυναικείας ομάδας ποδοσφαιρου, Ξανθή Κωνσταντινίδου ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των αθλητριών που θα πάρουν μέρος στο διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά «Algarve Cup», που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία από τις 12 έως και τις 21 Μαρτίου.

    Συγκεκριμένα κλήθηκαν οι Μαρία Λαζάρου, Δήμητρα Παντελειάδου, Αγγελική Τεφάνη, Ναταλία Χατζηγιαννίδου, Σοφία Φωστηροπούλου, Αθανασία Πουρίδου, Ευτυχία Μιχαηλίδου, Αγγελική Λαγουμτζή, Αναστασία Παπαδοπούλου, Βασιλική Σουπιάδου, Σταυρούλα Τζανετάκου, Ελεάνα Μόσχου, Αμαλία Λοσένο, Μαρία Γιατράκη, Αλεξάνδρα Καβαδά, Καλλιόπη Στρατάκη, Σοφία Σμιθ, Ρεγγίνα Αγαπητού, Τάνια Καλύβα και Ελένη Μπένσον. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πάρει μέρος στον 3ο όμιλο, έχοντας ως αντιπάλους την Πορτογαλία, την Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία.

    Στο διεθνές τουρνουά θα λάβουν μέρος, εκτός των προαναφερόμενων ομάδων και τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.

    [24] ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΡΑΤΕΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται οι καρατέκα της εθνικής ομάδας, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στο βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών, το οποίο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο, στο κλειστό του Μακροχωρίου, στη Βέροια.

    Η ελληνική ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Στην αποστολή πνέει άνεμος αισιοδοξίας, καθώς οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί Τετσούο Οτάκε, Κώστας Γκουβούσης, Στέλιος Σκαρογιάννης και Θεοδώρα Δουγένη, θεωρούν πως μπορούν οι αθλητές μας να φθάσουν σε διακρίσεις, παρά τον μεγάλο συναγωνισμό και το υψηλό επίπεδο των αγώνων, αφού οι χώρες των Βαλκανίων βρίσκονται σε περίοπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

    Η ελληνική ομάδα θα μετάσχει στους αγώνες με 27 αθλητές και αθλήτριες, που είναι οι: Ανδρες: Κάτα: Λευτέρης Κωνσταντακόπουλος, Γιώργος και Σπύρος Καμπανός. Κούμιτε: 60κ. Διογένης Κυψελίδης, Δημήτρης Μπουλούμπασης. 65κ.: Δημήτρης Τριανταφύλλης. Νεόφυτος Λεκάκος. 70κ.: Χρήστος Δαμάσκος, Ανδρέας Πανετσίδης. 75κ.: Κώστας Παπαδόπουλος (όπεν), Βιταλιί Ταταρίδης. 80κ. Δημήτρης Ραχούτης, Στέφανος Τετελένης. +80κ.: Σπύρος Μαργαριτόπουλος (όπεν), Ηρακλής Τσαμουρλίδης. Oμαδικό: Κώστας Παπαδόπουλος, Ηρακλής Τσαμουρλίδης, Σπύρος Μαργαριτόπουλος, Δημήτρης Τριανταφύλλης, Δημήτρης Ραχούτης, Στέφανος Τετελένης, Σάββας Φιλιππίδης.

    Γυναίκες: Κάτα: Ακριβή Ιωάννα Μπουλούμπαση, Ελισάβετ Καραμπουγιούκ, Σοφία Μπόρου. 53κ.: Ευδοξία Κοσμίδου, Ελένη Παπαδοπούλου. 60κ.: Ελίνα Τσαμουρλίδου, Αργυρώ Τσιούλου. +60κ.: Σοφία Μπόρου, Αλεξία Καρυπίδου. Οπεν: Αγγελική Κρουσταλούδη, Αρτεμις Τζαβέλα. Ομαδικό: Αλεξία Καρυπίδου, Ευδοξία Κοσμίδου, Σοφία Μπόρου, Αρτεμις Τζαβέλα.

    [25] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ... ΑΘΛΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2004 (16:33 UTC+2)

    Εκδήλωση για την βράβευση του Δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου «ως κορυφαίου αθλητή του Στίβου που ανέβασε το Ελληνικό Sprint σε παγκόσμιο επίπεδο» διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας την ερχόμενη Κυριακή στις 12.00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    Σήμερα ο πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ι. Άγις Κυνηγόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την συγκεκριμένη εκδήλωση τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος έδωσε μια διαφορετική ποιοτική διάσταση στον Ελληνικό αθλητισμό, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ Ευρώπης στο αγώνισμα των 100 μ., συμμετέχοντας σε δύο Ολυμπιάδες.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σε μήνυμά του ευχαρίστησε τον Σ.Φ.Ε.Ι. για την τιμητική αυτή εκδήλωση, δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι η δημιουργία και η ανάδειξη προτύπων αποτελεί χωρίς αμφιβολία παράμετρο μεγάλης σημασίας στη δράση των κοινωνικών φορέων.

    "Αισθάνομαι ότι οφείλω πολλά ακόμη στον Ελληνικό Αθλητισμό που μου χάρισε μεγάλες στιγμές, αλλά αισθάνομαι ότι οφείλω ακόμη πιο πολλά στη νεολαία μας.

    Γι αυτό ως παλαιός Πρωταθλητής, ως πρώην Βουλευτής και υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού και σήμερα ως Δήμαρχος, δίνω καθημερινά τον αγώνα για την αναβάθμιση του αθλητισμού" είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος και πρόσθεσε: "Ένα ανοιχτό αθλητικό κέντρο, «κλείνει» μια φυλακή. Σίγουρα μια μεγάλη αθλητική επίδοση και μια τιμητική βράβευση δημιουργεί πρότυπα, ανοίγει διαύλους προσέγγισης και προσέλκυσης της νεολαίας μας σε έναν κόσμο που σε προκαλεί να ασκηθείς, να αγωνιστείς και να επιτύχεις».

    [26] Ο Γ. ΜΠΙΚΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡ- ΜΠΕΝΦΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2004 (14:49 UTC+2)

    Η ΟΥΕΦΑ με έγγραφό της προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Γιώργος Μπίκας, ορίστηκε από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ως παρατηρητής διαιτησίας στον αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦA Ιντερ-Μπενφίκα, ο οποίος έχει οριστεί να διεξαχθεί στις 25/3/2004.

    [27] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Βαγδάτη, 10 Μαρτίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Ο Ιρακινός πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν θα δικαστεί από ένα ιρακινό δικαστήριο, δήλωσε ο επικεφαλής της προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας, Μοχάμαντ Μπάχρ αλ-Ούλουμ.

    "Η δίκη του θα γίνει από ιρακινό δικαστήριο'', δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος του Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι ''κανείς άλλος δεν μπορεί να τον δικάσει πέραν των ιρακινών δικαστών'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 10 Μαρτίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Δύο Αμερικανοί που εργάζονταν στο Ιράκ και οι Ιρακινοί διερμηνείς τους σκοτώθηκαν σε ενέδρα από πυρά αγνώστων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων της Πολωνίας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο ίδιος στρατιωτικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκαν πέντε συλλήψεις υπόπτων για τη δολοφονία των δύο Αμερικανών και των διερμηνέων τους.

    Οι δράστες της επίθεσης παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί και ζήτησαν από τα θύματα να σταματήσουν σε σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης.

    Θύματα και θύτες οι Σιίτες

    Στο μεταξύ βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων σιιτικής οργάνωσης σημειώθηκε στην πόλη Μπακούμπα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος.

    Από την έκρηξη στο κέντρο της πόλης προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην έδρα του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ.

    Στην πόλη Νασιρίγια του νοτίου Ιράκ τέσσερις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν προσπάθησαν να μπουν σε κτίριο που στέγαζε ένοπλη οργάνωση Σιιτών.

    Στη συνέχεια αλεξιπτωτιστές των ιταλικών δυνάμεων κατοχής επέδραμαν στο κτίριο και προέβησαν σε συλλήψεις.

    Εξάλλου ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις στο αεροδρόμιο του Κιρκούκ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [29] ΤΟ ΚΡΙΚΕΤ ΕΝΩΝΕΙ ΙΝΔΙΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Νέο Δελχί, 10 Μαρτίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Στην ινδική χερσόνησο το κρίκετ, εθνικό σπορ των πυρηνικών δυνάμεων Ινδίας και Πακιστάν φαίνεται να φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά από ποτέ στην πρόσφατη ιστορία τους.

    Την Τετάρτη για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια αφίχθη στο Πακιστάν η εθνική κρίκετ της Ινδίας, η οποία για πέντε εβδομάδες θα αντιμετωπίζει την ομόλογή της πακιστανική στην καυτή έδρα της, μετέδωσε το ΒΒC.

    Πάντως σύμφωνα με αθλητικούς και πολιτικούς συντάκτες η αναμέτρηση Ινδίας - Πακιστάν ξεφεύγει από τα στενά όρια του ευγενούς αγγλικού αθλήματος.

    Τα τελευταία 15 χρόνια κανείς Ινδός παίκτης δεν μετέβη στο Πακιστάν, όχι εξαιτίας κάποιων αγωνιστικών διαφορών και προβλημάτων αλλά για καθαρά πολιτικούς λόγους.

    Οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν εδώ και 50 χρόνια ήταν κάθε άλλο παρά ομαλές, εάν σκεφτεί κανείς ότι τουλάχιστον δύο φορές έφτασαν στα πρόθυρα του γενικευμένου πολέμου.

    Εδώ κι ένα χρόνο, όμως, διαφαίνεται μια βελτίωση στις διμερείς τους σχέσεις, μια αναθέρμανση.

    Οι αγώνες του κρίκετ που ξεκίνησαν την Τετάρτη εντάσσονται στο πλαίσιο αυτής της βελτίωσης.

    Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατσπαγί μετέβη σήμερα στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετήσει τους παίκτες και να τους ευχηθεί καλή τύχη, ενώ εκείνοι του χάρισαν ένα μπαστούνι του κρίκετ με τις υπογραφές τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας περιορισμένος αριθμός πιστών οπαδών της εθνικής Ινδίας ακολουθούν την ομάδα στο Πακιστάν.

    Το κρίκετ αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα στην περιοχή, και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο φίλαθλοι αναμένεται να ακούσουν από τα ραδιόφωνα τους ή να δουν τηλεοπτικώς τις μονομαχίες μεταξύ των Πακιστανών και Ινδών αθλητών.

    [30] ΚΟΡΕΪ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΡΟΝ

    Οσλο, 10 Μαρτίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι δήλωσε ότι αντιπροσωπείες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων θα συναντηθούν την άλλη εβδομάδα για να προετοιμάσουν μία σύνοδο κορυφής με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν.

    "Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για ημερομηνίες", είπε ο Κορέι μετά από ομιλία του στο Ινστιτούτο Νόμπελ στο Οσλο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι είχε δηλώσει ότι οι Σαρόν και Κορέι θα συναντηθούν στις 16 Μαρτίου, μετά από παρέμβαση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    [31] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2004 (15:10 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο παραίτησής του απέκλεισε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Βίκτορ Αρδίττης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    "Δεν θα παραιτηθώ. Πραγματικά δεν βρίσκω τον λόγο, επειδή άλλαξε η κυβέρνηση. Οι ρυθμοί του θεάτρου είναι διαφορετικοί από αυτούς της πολιτικής" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [32] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2004 (15:01 UTC+2)

    Ένα σύγχρονο θεατρικό έργο, βασισμένο σε μύθους της Ανατολής που συνέγραψε ο Τούρκος συγγραφέας Μουρατχάν Μουνγκάν και σκηνοθετεί για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ο επίσης Τούρκος σημαντικός νέος σκηνοθέτης, Μουσταφά Άβκιραν, ανεβαίνει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, από την Παρασκευή 12 Μαρτίου, σηματοδοτώντας μία φιλόδοξη συνεργασία ανάμεσα στα κρατικά θέατρα Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο οι θεατρικές αναζητήσεις να λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ των δύο γειτονικών πολιτισμών.

    «Τα ελάφια και οι κατάρες» είναι το τρίτο μέρος της «Τριλογίας της Μεσοποταμίας», την οποία σκηνοθέτησε ο Μουσταφά Άβκιραν το 1994 για το Κρατικό Θέατρο Αττάλειας, συνολικής διάρκειας 12 ωρών. Το 1999 «Τα ελάφια και οι κατάρες» ανέβηκαν στο Κρατικό Θέατρο Αγκυρας, ενώ είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετείται από τον ίδιο στην Ελλάδα για να ερμηνευτεί από Ελληνες ηθοποιούς.

    Το εγχείρημα της συνεργασίας ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2002, όταν υπογράφηκε σχετικό πρωτόκολλο ανάμεσα στο ΚΘΒΕ και τη Διεύθυνση Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας. Η συνεργασία αναμένεται να έχει συνέχεια, με την επίσκεψη του διευθυντή των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας θα παρακολουθήσει την παράσταση και θα συζητήσει με το ΚΘΒΕ την παρουσίαση ελληνικών έργων στη γειτονική χώρα.

    «Στο θέατρο δεν υπάρχουν σύνορα, το ταξίδι είναι μέρος αυτής της δουλειάς. Η γλώσσα του θεάτρου ξεπερνά τις εθνικές γλώσσες και το ίδιο το θέατρο μπορεί να γίνει όχημα μιας βαθύτερης αλληλοκατανόησης των λαών. Δυστυχώς ξέρουμε πολύ λίγα για τον σύγχρονο πολιτισμό των Τούρκων γειτόνων μας, αν και βρίσκονται δίπλα μας» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Βίκτορ Αρδίττης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου τους συντελεστές του έργου.

    Ο Τούρκος σκηνοθέτης αναφέρθηκε στις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και σε εκείνα τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία που έκαναν τη δουλειά του ευκολότερη. «Προσπάθησα να ξεχάσω ότι ήξερα από τις προηγούμενες σκηνοθεσίες μου και αποφάσισα να ξεκινήσω, σκεπτόμενος τι μπορεί να πει το έργο στην Ελλάδα και πως θα το αντιμετωπίσει το κοινό, ποια είναι τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους δύο πολιτισμούς» είπε. Κατά τον ίδιο «Τα ελάφια και οι κατάρες» ανήκει στο θεατρικό είδος «ταζιέ» που ταιριάζει θεατρικά με την αρχαία ελληνική τραγωδία. «Και τα δύο είναι δράματα, με καθημερινούς ήρωες, όπου το στοιχείο του πόνου, η τελετουργία, η λυρικότητα, τα τραγούδια και η παρουσία του χορού, είναι σημαντικά. Επίσης και στα δυο είδη χρησιμοποιούνται μάσκες, απευθύνονται σε μεγάλες ομάδες θεατών, οι οποίοι γνωρίζουν από πριν την ιστορία, γιατί πρόκειται για έργα που στηρίζονται σε μύθους» ανέφερε.

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ

    Ο Χαζέρ μπέης φεύγει από τη νομαδική φυλή του πατέρα του, κλέβοντας τη γυναίκα του, Κουρεϊσά, που ανήκει σε άλλη φυλή. Φτάνουν σε έναν τόπο, όπου ζουν εδώ και πολλά χρόνια ελάφια. Ο Χαζέρ μπέης ερωτεύεται αμέσως τον τόπο αυτό και αποφασίζουν να ριζώσουν εκεί. Ακολουθώντας το έθιμο της φυλής του, σκοτώνει μία ελαφίνα και τότε ξεκινά η πρώτη κατάρα. Η απόφαση του Χαζέρ μπέη να εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή και να εγκατασταθεί στον τόπο των ελαφιών οδηγεί σε απίστευτες περιπέτειες και ταλαιπωρίες τους απογόνους του για πολλές γενιές μετά. Η ζωή τους γίνεται θέατρο με έθιμα και μύθους της Ανατολής, με στοιχειά και μάγισσες, ένα παραμύθι με ελάφια και κατάρες.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης

    Διασκευή - σκηνοθεσία: Μουσταφά Αβκιραν

    Σκηνικά - κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης

    Μουσική: Κώστας Βόμβολος

    Χορογραφία: Οβούλ Αβκιραν

    Φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης

    Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

    Αφηγητής: Δημήτρης Καμπερίδης

    Παίζουν: Εφη Δρόσου (Κουρεϊσά), Στέργιος Τζαφέρης (Χαζέρ), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Τζουντάνα), Γιάννης Ηλιόπουλος (Μουσταφά), Κατερίνα Λούρα (Σουβεϊντά), Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Νασίρ), Αστέρης Πελτέκης (Κασίμ), Γιώργος Μπαγιώκης (φάντασμα του πατέρα του Χαζέρ), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου (αρχιμάγισσα). Μάγισσες: Αννη Τσολακίδου, Νατάσα Μαρματάκη, Μαρία Καραμήτρη, Ελενα Μαυρίδου, Μαρία Φράγκου, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Δέσποινα Σαρόγλου, Μελίνα Αποστολίδου. Στοιχειά: Σταύρος Γιαγκούλης, Δημήτρης Διακοσάββας, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κρήτος, Απόστολος Μπαχαρίδης, Παύλος Σαχπεκίδης, Γιάννης Τσορτέκης. Μουσικοί: Δάφνη Κοτσιάνη, Ελσα Μουρατίδου.

    [33] ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2004 (11:50 UTC+2)

    Δύο νέα, πρωτότυπα έργα, ένα θεατρικό και ένα χοροθεατρικό, παρουσιάζει αυτό το μήνα το Θέατρο Σοφούλη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

    Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Μαρτίου, στις 21.00, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Blend Air» από το Χοροθέατρο «Idertia».

    Η χοροθεατρική παράσταση "Blend Air" είναι ένας συνδυασμός video art, video dance και χοροθεάτρου, όπου ο ψηφιακός χώρος εμπλέκεται με τον πραγματικό για να τον συμπληρώσει, να τον αναλύσει ή να τον επεκτείνει. Θεματικά η παράσταση αποτελείται από τρεις σπονδυλωτές ιστορίες που έχουν ως κοινό άξονα την μνήμη.

    Συντελεστές

    Ερμηνεία - Χορογραφία: Σταύρος Κώττας, Τατιάνα Μίρκου, Δανάη Κάππα, Δήμητρα Μαυρογένη, Ιωάννα Μήτσικα και Χριστίνα Κοντογιώργου.

    Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Θάνος Μάτσικας, Λίνα Αλεξάκη

    Video Art: Θοδωρής Πανταρμάς

    Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Μελίνα Βλάχου

    Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

    Για τέσσερις μόνο παραστάσεις, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαρ΄τιου, στις 18.00 και στις 21.00, ανεβαίνει η παράσταση TUP TUP, μια ιστορία αγάπης, φωτισμένη με φώτα «νέον» από την θεατρική ομάδα «Nobodies».

    Η παράσταση στηρίζεται στην τεχνική του μαύρου θεάτρου και χρησιμοποιούνται πρωτότυπες τεχνικές, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο κοινό από τους ηθοποιούς μετά το τέλος του έργου.

    Συντελεστές

    Σκηνοθεσία, σενάριο, σκηνογραφία: Magdalena Miteva

    Μουσική: Vlado KOvatchev

    Ηθοποιοί: Marieta Petrova, Nina Gavazova, Eva Nikolova, Magdalena Miteva

    [34] ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 5ου ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2004 (11:15 UTC+2)

    Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, με τις βραβευμένες ταινίες του 5ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών (πέρσι), διοργανώνει στις 17 και 18 Μαρτίου η Λέσχη Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του φετινού 6ου Πανοράματος (1-9 Οκτωβρίου).

    Οι ταινίες θα προβάλλονται στις 9.00 μ.μ. στον κινηματογράφο του Εργατικού Κέντρου, και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    - Τετάρτη 17 Μαρτίου 9 μ.μ - Βραβευμένες συμμετοχές διεθνούς τμήματος

    Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους: Fogbound, σε σκηνοθεσία Ate de Jong (97') Ηνωμένο Βασίλειο & Ολλανδία

    Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: Virus, σε σκηνοθεσία Simon Hynd (6') Ηνωμένο Βασίλειο-Σκοτία

    Καλύτερο ντοκιμαντέρ: The Greeks of southern California through the century, σε σκηνοθεσία Anna Giannotis (57') Η.Π.Α.

    Καλύτερο animation: The penguine parade, σε σκηνοθεσία Julia Pihlak & Riho Unt (10') Εσθονία

    Καλύτερη πειραματική: Fast film, σε σκηνοθεσία Virgil Widrich (14') Αυστρία Λουξεμβούργο

    - Πέμπτη 18 Μαρτίου 9 μ.μ - Βραβευμένες συμμετοχές ελληνικού τμήματος

    Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους: Ο 13ος Θεός, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπλιούμης (80') Ελλάδα

    Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: Η κρίση, σε σκηνοθεσία Τάσου Γερακίνη (20') Ελλάδα

    Καλύτερο ντοκιμαντέρ: Αέναη η Αγκαλιά της μορφής σου, σε σκηνοθεσία Καρακασης Χρήστος & Γιώργος Ρωμαίδης (96') Ελλάδα

    Καλύτερη πειραματική: Frida, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου -Ελευθερίας Ρίζου (10') Ελλάδα

    [35] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2004 (10:57 UTC+2)

    Συναυλία κουϊντέτου πνευστών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 21.00 στο θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Μίλερ, Ιμπέρ, Χίντεμιτ, Λίγκετι, ενώ θα συμμετάσχουν οι μουσικοί: Μάλαμα Χατζή φλάουτο, Δημήτρης Κίτσος όμποε, Κοσμάς Παπαδόπουλος κλαρινέτο, Γεώργιος Πολίτης φαγκότο, Κονσταντίν Ιστράτε κόρνο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 10 March 2004 - 19:14:21 UTC