Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΘΝΑΡ: "ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ"
  • [02] ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [03] ΚΑΤΑ 2,46% ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [04] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣTHN ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΓΙΑ TO ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [07] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [08] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟΥΣ
  • [09] ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [10] ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ
  • [11] ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ MICROLAND
  • [12] ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Η WALL STREET ΣΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [13] ''ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ'': ΠΩΛΗΣΗ 28.870 ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [14] ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ''ΔΕΛΤΑ ΠΑΓΩΤΟΥ'' ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [15] ΜΙΚΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-
  • [16] ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ
  • [17] ΤΑΛΑΤ: ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΝ
  • [18] ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Ο ΤΟΜΙΣΛΑΒ ΝΙΚΟΛΙΤΣ
  • [19] ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [20] ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [21] Ο Γ. ΜΙΧΑΛΗΤΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [22] ΣΤΟ 4ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΡΙΨΕΩΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ Ο ΑΛ.
  • [23] ΔΥΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΣΤΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
  • [24] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ
  • [25] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΓΙΑΚΟΥΠΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ FUTURES
  • [26] ΣΤΟΥΣ 190 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [27] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ EUROPOL ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [28] ΠΡΟΝΤΙ: "ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΥΦΛΗΣ
  • [29] ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΥΛΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ
  • [30] ΣΤΟΥΣ 186 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [31] ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ "BASH - ΚΟΣΜΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ" ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
  • [32] ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ "ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ"
  • [33] ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΟΥ ΚΥΡΟΥ
  • [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΤΗΣ ΚΟΘ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [35] Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΑΘΝΑΡ: "ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ"

    Μαδρίτη, 11 Μαρτίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ υποσχέθηκε ότι θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι για τις πολύνεκρες επιθέσεις το πρωί της Πέμπτης, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 173 αθώους πολίτες .

    Σε τηλεοπτική ομιλία του ο Αθνάρ τόνισε, χωρίς να αναφερθεί στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, ότι "θα καταφέρουμε να αποτελειώσουμε την τρομοκρατική οργάνωση...Καμία διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή με αυτούς τους δολοφόνους. Μόνο με αποφασιστικότητα μπορούμε να καταφέρουμε να σταματήσουν οι επιθέσεις".

    "Οι τρομοκράτες ήθελαν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Πρόκειται για σφαγή. Σκότωσαν πολλούς ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή ήταν Ισπανοί", υπογράμμισε ο Αθνάρ και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό όλων των θυμάτων".

    Ο Αθνάρ ανέφερε τέλος ότι οι ισπανικές αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και να συνεχιστεί ομαλά και με ασφάλεια η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Συγχρονισμένες εκρήξεις

    Το μπαράζ συγχρονισμένων εκρήξεων συγκλόνισε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Μαδρίτη την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων επιβατών. Το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 173 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Οι εκρήξεις συνέβησαν σε διάστημα 15 λεπτών και η πιο ισχυρή διπλή έκρηξη στο σταθμό της Ατότσα - συνέβη μέσα σε τραίνο το οποίο γεμάτο επιβάτες προσέγγιζε την αποβάθρα.

    Περίπου την ίδια ώρα εκρήξεις σημειώθηκαν σε άλλους δύο σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας, το Ελ Πόθο ντελ Τίο Ραϊμούντο και την Σάντα Εουχένια.

    Σε λίγα λεπτά ασθενοφόρα και άλλα οχήματα έσπευδαν στους σταθμούς για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

    Σκηνές καταστροφής και πανικού

    Σύμφωνα με τους ανταποκριτές που βρέθηκαν επιτόπου αλλά και τα στιγμιότυπα που μεταδίδονται από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν σκηνές καταστροφής και πανικού.

    Όλα τα νοσοκομεία της Μαδρίτης και των περιχώρων απευθύνουν εκκλήσεις για δωρεά αίματος και σύμφωνα με τα ισπανικά ραδιοφωνικά δίκτυα οι τραυματίες φθάνουν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία.

    Προεκλογική εκατόμβη

    Οι συγχρονισμένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τρεις μόλις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και ανέβαλε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις αιματηρές επιθέσεις στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση αυτή σχεδίασε και εκτέλεσε τις ενέργειες αυτές.

    Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Εδουάρδο Θαπλάνα χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής δημοκρατίας που διέπραξε η εγκληματική και δολοφονική συμμορία ETA».

    Πάντως ο ηγέτης του παράνομου αυτονομιστικού κόμματος Έρι Μπατασούνα - πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ - αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις.

    Ο Αρνάλντο Οτέγκι δήλωσε ότι αρνείται να πιστέψει πως οι αιματηρές ενέργειες έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ΕΤΑ, και στη συνέχεια επέρριψε την ευθύνη σε κύκλους της «αραβικής αντίστασης».

    Η αιματηρότερη επίθεση της ETA μέχρι σήμερα σημειώθηκε στις 19 Ιουνίου 1987 στη Βαρκελώνη και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

    [02] ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Ευρεία σύσκεψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, άρχισε στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, με τη συμμετοχή της προέδρου του «2004» Γιάννας Αγγελοπούλου, των υπουργών Δημοσίων Έργων και Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Σουφλιά και Γιώργου Βουλγαράκη, καθώς και της Φάνης Πάλλη Πετραλιά.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ασφάλειά τους, ήταν στο επίκεντρο σειράς συσκέψεων υπό τον Κώστα Καραμανλή που πραγματοποιήθηκαν από το πρωί, καθώς το θέμα είναι το πρώτο της ατζέντα του πρωθυπουργού, που θα δεχθεί το Σάββατο τον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο κ. Καραμανλής είχε σύσκεψη με την αναπληρώτριά του στο υπουργείο Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά, παρόντος του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη, που έχει υποβάλει παραίτηση η οποία δεν έγινε δεκτή.

    Συνεργασία δύο ωρών είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός και με τον γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μειμαράκη σχετικά με τις σχέση κόμματος και κυβέρνησης αλλά και για την προετοιμασία της Ολυμπιάδας. Σε δηλώσεις το ο κ. Μειμαράκης τόνισε ότι το κόμμα είναι συνδετικός κρίκος της κοινωνίας με την κυβέρνηση και δεν συνδιοικεί ούτε διεκδικεί, αλλά στηρίζει το κυβερνητικό έργο.

    [03] ΚΑΤΑ 2,46% ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (16:59 UTC+2)

    Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη, που συνέβαλε τα μέγιστα στη μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών αγορών, συμπαρέσυρε σήμερα στη δίνη του το γενικό δείκτη τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), με αποτέλεσμα οι ρευστοποιήσεις τίτλων να διαχυθούν σε όλο το φάσμα της αγοράς.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,46% και διολίσθησε στο επίπεδο των 2.409,26 μονάδων, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.386,30 και 2.439,52 μονάδων.

    Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Παναγιώτης Αλεξάκης, θέλοντας να καθησυχάσει τους επενδυτές, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι έντονες πιέσεις που δέχεται από το πρωί η ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως και οι διεθνείς αγορές, είναι αποτέλεσμα του απόηχου των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη.

    Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, "δεν υπάρχει κανένα ανησυχητικό στοιχείο για την οικονομία της χώρας και τις εισηγμένες εταιρίες", ενώ συνέστησε "ψυχραιμία στις επενδυτικές επιλογές", καθώς και "αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων".

    "Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται, η αντιμετώπιση με ψυχραιμία των επενδυτικών επιλογών, η αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων και η επικοινωνία και ενημέρωση από τους επαγγελματίες της αγοράς", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξάκης.

    Σύμφωνα με παράγοντες της κεφαλαιαγοράς, οι έξωθεν αρνητικές επιρροές ενίσχυσαν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, οι οποίοι, τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζονται μουδιασμένοι, καθώς αναμένουν τις τοποθετήσεις των νέων διοικήσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών, τις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης της Σοφοκλέους, ήταν το μεγάλο εύρος διακύμανσης του γενικού δείκτη - εισήλθε στην γραμμή εκκίνησης των συναλλαγών καταγράφοντας απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας - το έντονα αρνητικό ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, το ότι υποχώρησαν όλοι οι κλαδικοί δείκτες σε ποσοστό άνω του 1% αλλά και η μικρή σχετικά ενίσχυση του τζίρου.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στο ποσό των 199,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε σήμερα ο τζίρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, από τα οποία τα 28.452.210,12 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχώρισαν εκείνα της EFG ύψους 4.057.200,00 ευρώ στα 16,56 ευρώ και της Cosmote, προϋπολογισμού 3.162.500,00 ευρώ, στα 12,65 ευρώ.

    Σε αρνητική τροχιά βρέθηκε, εξάλλου, και η συντριπτική πλειοψηφία των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 305, έναντι μόλις 29 ανοδικών και 59 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τιμής κατέγραψαν οι μετοχές των Alpha Trust ASSET (17,84%), Μουριάδης (11,36%) και της Rainbow Computer (10,04%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ανοδική ποσοστιαία μεταβολή σημείωσαν οι τίτλοι των Εριουργία (11,27%), Νίκος Γκάλης (8,57%), ΑΝΕΚ (7,79%) και της Καρατζή (7,51%).

    ΚΑΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Απώλειες άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Mid 40 της μέσης να υποχωρεί κατά 2,76%, έναντι πτώσης 2,63% του Small Cap 80 της μικρής, 2,58% του εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips και 2,61% του FTSE/ASE 140, που καταγράφει την πορεία των υπολοίπων δεικτών της κεφαλαιοποίησης.

    Έντονη πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να συρρικνώνεται σε ποσοστό της τάξης του 3,15% και το δε δεύτερο να σημειώνει κάμψη κατά 2,31%.

    Αιτία της σημαντικής υποχώρησης του τραπεζικού δείκτη, αποτέλεσαν οι έντονες ρευστοποιήσεις στις μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (-5,38%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-3,83%), ΕΤΕ (-3,59%), ΑΤΤΙΚΗΣ (-3,57%), ALPHA BANK (-3,33%) και της EFG (-3,15%).

    Οι απώλειες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου ήταν απόρροια των πιέσεων που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ-ΝΕΤ (-6,94%), COSMOTE (-2,60%), FORTHNET (-2,33%) και του ΟΤΕ (-1,98%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μαζικές και έντονες ρευστοποιήσεις τίτλων υπήρξαν σ' όλο το φάσμα των κλαδικών και επιμέρους δεικτών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι απώλειες όλων των κλάδων να υπερβαίνουν τη μία ποσοστιαία μονάδα.

    "Βουτιά" πραγματοποίησε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 4,99%, εξέλιξη που θεωρείται ότι ήταν το αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των ΚΟΡ-ΦΙΛ (-8,70%), ΦΙΕΡΑΤΕΞ (-8,43%), ΜΟΥΖΑΚΗΣ (-6,77%) και της Κλωστήρια Ναούσης (-5,75%). Αισθητή πτώση της τάξης του 4,61% σημείωσε και ο δείκτης της υψηλής κυκλ. ταχύτητας.

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι κλάδοι των εκδόσεων - εκτυπώσεων (-3,32%), των κατασκευαστικών (-3,13%) και της πληροφορικής (-3,06%).

    Απώλειες άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (2,82%), των ασφαλειών (2,65%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (2,58%), των συμμετοχών (2,50%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (2,30%), των διυλιστηρίων (2,19%), των βασικών μετάλλων (2,10%) και του χονδρικού εμπορίου (2,07%).

    Τις μικρότερες απώλειες, σε σχέση με την εικόνα που εμφάνισε σήμερα η πλειοψηφία των δεικτών, κατέγραψαν οι κλάδοι των τροφίμων - ποτών (1,36%), των βιομηχανιών (1,49%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,55%), των επενδύσεων (1,75%) και του λιανικού εμπορίου (1,84%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Την εκτίμηση ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε αναζήτηση νέων επιπέδων στήριξης, διατυπώνουν οι αναλυτές. Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το momentum της αγοράς δεν έχει υποστεί σημαντική βλάβη.

    Πάντως, όπως σημειώνουν, η βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκταση της διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια, η τροχιά των οποίων, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το βασικό παράγοντα διαμόρφωσης της τάσης στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

    Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, ότι η Σοφοκλέους αναζητεί νέα επίπεδα τεχνικής στήριξης και υποστηρίζουν ότι ελλείψει ουσιαστικών εταιρικών ειδήσεων, οι διοικητικές εξελίξεις σε επίπεδο ονομάτων έχουν και αυτές τη σημασία τους και καθορίζουν ένα πλέγμα εξελίξεων.

    Στο μεταξύ, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές μεταβολές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με δεδομένη την αρνητική βραχυπρόθεσμη τάση του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών, τότε δεν αποκλείεται, όπως σημειώνουν, να αντιστραφεί και η μεσοπρόθεσμη πορεία του δείκτη.

    Μερίδα των αναλυτών υπογραμμίζει ότι δεν αποκλείονται περαιτέρω κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και πτωτικές πιέσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά, που όμως αναμένεται να εξασθενίσουν σύντομα.

    Στο μεταξύ, σε έκθεσή τους οι αναλυτές του οίκου της UBS, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία, ενώ αποτιμούν το ελληνικό χρηματιστήριο, ελαφρά πιο φθηνά, έναντι αυτών της Γηραιάς Ηπείρου.

    Οι αρμόδιοι αναλυτές του διεθνούς οίκου, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι θα είναι θετική η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ωστόσο θωρούν ότι η συγκεκριμένη προσδοκία βρίσκεται ήδη στις τιμές.

    Προσθέτουν δε ότι είναι πιθανή η επιβράδυνση των εισροών από ξένα επενδυτικά funds, έπειτα από ένα ιδιαίτερα ισχυρό πρώτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η σχέση EV/EBITDA στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται στο 5,7 για το 2003 και στο 6,2 για φέτος, έναντι μέσου όρου της Ευρωζώνης στο 6,4 και στο 6,8 αντιστοίχως.

    Επίσης, εκτιμούν ότι η Σοφοκλέους διαπραγματεύεται 16,2 φορές τα κέρδη του 2003 και 13,7 φορές τα προσδοκώμενα για φέτος κέρδη έναντι μέσων όρων στο 16,9 και στο 14,6 αντιστοίχως στην Ευρωζώνη.

    [04] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣTHN ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (16:00 UTC+2)

    Τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ισπανία, την οποία καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στην ισπανίδα ομόλογό του Άνα Παλάθιο, με την οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά.

    Νατάσα Θωμά

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΓΙΑ TO ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (15:43 UTC+2)

    Η πορεία του κυπριακού ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης μιας ώρας που είχαν ο νέος υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο, οι οποίοι την χαρακτήρισαν πολύ θετική και χρήσιμη.

    Ο κ. Ντε Σότο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από την 1η Μαϊου ώστε η Κύπρος να μπει ενωμένη στην ΕΕ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει δεύτερο σχέδιο.

    "Δεν νομίζω να δοθεί παράταση, ήδη αργήσαμε πολύ, τα περιθώρια είναι πολύ στενά και όλοι έχουν δεσμευθεί ότι θα συμφωνήσουν βάσει του σχεδίου Ανάν", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ τόνισε ότι ο κ. Μολυβιάτης τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα του Κυπριακού.

    "Πληροφόρησα τον κ. Μολυβιάτη πώς έχει η κατάσταση στο Κυπριακό, στα πλαίσιο των συνομιλιών που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πώς διεξάγονται οι συνομιλίες και συζητήσαμε τα διάφορα επερχόμενα στάδια των διαπραγματεύσεων για να έχουμε πλήρη διευθέτηση του προβλήματος τέλος Μαρτίου προτού διεξαχθεί το δημοψήφισμα" ανέφερε ο κ. Ντε Σότο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ποιο επίπεδο θα είναι η τετραμερής συνάντηση ο κ. Ντε Σότο είπε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει και ότι για την ώρα διερευνά το θέμα αυτό.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του κ. Μολυβιάτη που επεσήμανε ότι το θέμα είναι ανοιχτό προς συζήτηση.

    Σε άλλη ερώτηση κατά πόσον σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία θα επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ο κ. Ντε Σότο σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που συζητείται και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

    Νατάσα Θωμά

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, είχε το απόγευμα ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Καστρί, ο κ. ντε Σότο έκανε την εξής σύντομη δήλωση: «Ήρθα εδώ να κάνω επαφές με τη νέα κυβέρνηση και είχα μία πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Υπουργό κύριο Μολυβιάτη και ήταν πολύ ευγενικοί να οργανώσουν μία συνάντηση, ώστε να επισκεφτώ τον κ. Παπανδρέου, τον φίλο μου Γιώργο Παπανδρέου, πρώην Υπουργό Εξωτερικών. Φυσικά στη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου εστιάσαμε σε όλα όσα εκείνος και εγώ συζητάμε για πολλά χρόνια τώρα. Ηταν μία ευχάριστη συζήτηση και ευχαριστώ τον Γιώργο πολύ».

    Σύμφωνα, εξάλλου, με ανακοίνωση τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον Αλβαρο ντε Σότο την προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια για την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου συμβατής με το Κοινοτικό κεκτημένο.

    «Ο ίδιος άλλωστε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια συστηματικά και πέτυχαν την απαραίτητη συναίνεση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων για τους εθνικούς στόχους της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της λύσης του πολιτικού ζητήματος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [07] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Εκτακτα μέτρα ασφαλείας, για προληπτικούς λόγους, εφαρμόζει ο ΟΣΕ στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στις κτιριακές εγκαταστάσεις, μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    Παράλληλα, 100 άνδρες της υπηρεσίας ασφάλειας του ΗΣΑΠ πραγματοποιούν συχνές πεζές περιπολίες, σε όλους τους χώρους του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, ενώ 100 κάμερες καταγράφουν κάθε κίνηση στις σήραγγες του δικτύου από τον Πειραιά ως την Κηφισιά

    Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εξακολουθούν να ισχύουν τα ήδη υπάρχοντα αυξημένα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Τέλος, η Ελληνική Αστυνομία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στην ισπανική πρεσβεία και άλλους πιθανούς στόχους ισπανικού ενδιαφέροντος, έχει λάβει η Ελληνική Αστυνομία.

    [08] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Πορεία διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη, μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και αντεξουσιαστικών κινήσεων.

    Η πορεία, στην οποία κυριάρχησαν συνθήματα όπως, «Να ποια είναι η ισχυρή Ελλάδα, φέρανε το ΝΑΤΟ για την Ολυμπιάδα», ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου, πέρασε από τις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Αριστοτέλους και κατέληξε πάλι στο αρχικό σημείο σημείο.

    Αίτημα των διαδηλωτών είναι η απόσυρση των αμερικανικών και των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από την Ελλάδα, ενώ καλούν σε αντίσταση «στην καταστολή, την αστυνόμευση και το φακέλωμα με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς».

    [09] ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Γιγίτ Αλπογκάν, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά από αίτημα του πρώτου.

    Αύριο ο κ. Μολυβιάτης θα έχει διαδοχικές εθιμοτυπικές συναντήσεις, μετά από αίτημά τους, με την πρέσβη της Ιρλανδίας, ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, Μάργκαρετ Χένεσι, των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, και της Ρωσίας, Αντρέι Βντόβιν.

    [10] ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Ελληνική ορειβατική αποστολή θα επιχειρήσει να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, το θρυλικό Έβερεστ των 8.848 μέτρων, στα Ιμαλάια. Στόχος της είναι η επίτευξη παράλληλων αναβάσεων από τη βόρεια (Θιβέτ) και τη νότια πλευρά (Νεπάλ).

    Το εγχείρημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, ενόψει των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και οι Έλληνες ορειβάτες επιθυμούν διακαώς να προσθέσουν στα «χρυσά μετάλλια» της χώρας μας και τον άθλο της αναρρίχησης στη «Στέγη του κόσμου».

    Εξάλλου, εάν όλα πάνε κατ΄ ευχήν, στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου θα ανεμίζουν εκτός από την ελληνική, την ολυμπιακή και η κυπριακή σημαία, καθώς στην ομάδα υποστήριξης συμμετέχει και Κύπριος ορειβάτης.

    Την ετοιμότητά τους ώστε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για την απόλυτη επιτυχία της αποστολής, εξέφρασαν σε Συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα στην Αθήνα, δυο ημέρες πριν αναχωρήσουν για το στόχο τους, μέλη της εθνικής αποστολής «Hellas- Everest 2004» και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας- Αναρρίχησης.

    Συμμετείχε και ο επικεφαλής και μέγας χορηγός Παύλος Αγγελάτος, ο 33χρονος Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας, χάρη στην οικονομική υποστήριξη του οποίου, για πρώτη φορά οι Έλληνες ορειβάτες ξεκινούν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

    Οι 12, που θα επιχειρήσουν την ανάβαση, είναι οι: Κώστας Τσιβελέκας, Παναγιώτης Κοτρωνάρος, Αντώνης Αντωνόπουλος, Κώστας Αποστολόπουλος, Γιώργος Αργύρης, Γιώργος Βουτυρόπουλος, Πέτρος Καψομενάκης, Σπύρος Σούλης, Μιχάλης Στύλλας, Γιάννης Τήλιος, Γιώργος Τσιάνος και Παύλος Τσιαντός.

    Ο μόνος Θεσσαλονικιός στην αποστολή, ο 30χρονος Μιχάλης Στύλλας, διδάκτορας στην Ωκεανογραφία, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ξεκινάμε με πολύ καλή ψυχολογία. Πιστεύω ότι, εάν όλα πάνε καλά με αυτή την προσπάθεια, να βοηθηθεί και η Ορειβατική Σκηνή της Θεσσαλονίκης, ώστε να πάρει τα πρωτεία που είχε στη δεκαετία του ΄80 και να έρθει και άλλος νέος κόσμος από τη Θεσσαλονίκη στο βουνό».

    Ο Δημήτρης Γεωργούλης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας- Αναρρίχησης, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί το όλο εγχείρημα, τόνισε από την πλευρά του, ότι η κατάκτηση του Έβερεστ αποτελεί ορόσημο και η επίτευξή του θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την ελληνική ορειβασία.

    Σημειώνεται ότι η ελληνική ορειβατική αποστολή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος ευχήθηκε ευόδωση του στόχου εξ ονόματος όλων των Ελλήνων.

    Η πρώτη ελληνική αποστολή, που βρέθηκε στους πρόποδες των Ιμαλαϊων, ήταν του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (ΑΟΣ) το 1989, από τη βόρεια πλευρά (Θιβέτ) με αρχηγό τον Σ. Παρασκευαϊδη, η οποία όμως δεν είχε καμία τύχη.

    Το 1993 ο ΑΟΣ διοργάνωσε και πάλι αποστολή, με αρχηγό τον Κ. Τσιβελέκα, η οποία σταμάτησε όμως στα 7.000 μέτρα περίπου.

    Η πιο σοβαρή προσπάθεια έγινε το 1996 από τον ίδιο σύλλογο, στη βόρεια πλευρά του βουνού, με αρχηγό και πάλι τον Κ. Τσιβελέκα, ο οποίος κατάφερε να προσεγγίσει ένα ύψος γύρω στα 8.100 μέτρα.

    Κ. Κούτρα

    [11] ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ MICROLAND

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Την υπαγωγή σε καθεστώς υπό επιτήρηση των μετοχών της εταιρίας Microland Computers A.E.B.E., διότι παρουσιάζει ζημιογόνα αποτελέσματα για τρεις συνεχείς χρήσεις, χωρίς ενδείξεις για σημαντική μείωση ζημιών και για ανάκαμψη της κερδοφορίας, αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Επίσης το Δ.Σ. αποφάσισε την υπαγωγή των μετοχών των εταιριών Λανακαμ Α.Ε. και Ιπποτουρ Α.Ε. στην ειδική κατηγορία διαπραγμάτευσης «Χαμηλή Παραγωγική Δραστηριότητα», διότι παρουσιάζουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 3 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. του Χ.Α. και φέτος αποφάσισε να συνεχίσει την πολιτική που εφήρμοσε από την περσινή χρήση, βάσει της οποίας εξαιρούνται της αξιολόγησης οι ξενοδοχειακές μονάδες που για λόγους ανακαίνισης έχουν μειωμένη λειτουργία κατά τη διάρκεια των υπό αξιολόγηση ετών.

    Εξάλλου το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης επι της ισοτιμίας ευρω/δολαρίου.

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση 1.290 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας Εγνατία Τράπεζα Α.Ε. που προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων ομολογιών

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 1.379.770 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας Δημοσιογραφικό Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε., που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1,87 νέες κοινές μετοχές, για κάθε 100 παλαιές.

    Το Δ.Σ ενημερώθηκε κατά την σημερινή του συνεδρίαση:

    -Για την ακύρωση και διαγραφή 101.910 ιδίων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας Paperpack - Τσουκαριδης Ι. Α.Β.Ε.Ε.

    -Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας Euromedica Α.Ε. Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών από 1,02 σε 1,50 Ευρώ.

    -Για την αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας "Comm Croup Α.Ε. Συμμετοχών Υπηρεσιών Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σε Marfin Financial Group A.E. Συμμετοχών και του διακριτικού της τίτλου σε Marfin Group

    -Για την ακύρωση και διαγραφή 1.379.770 ιδίων μετοχών της εταιρίας Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.

    [12] ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Η WALL STREET ΣΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Νέα Υόρκη, 11 Μαρτίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη και οι φόβοι για περαιτέρω τρομοκρατικές ενέργειες κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δείχνουν να «χωνεύονται» από τους επενδυτές στη Wall Street, η οποία αντιδρά σαφώς πιο ψύχραιμα από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

    Στο μακροοικονομικό μέτωπο ασθενέστερα των προβλεπομένων ήταν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, οι οποίες σημείωσαν άνοδο, που οφείλεται όμως κυρίως στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Φεβρουάριο κατά 0,6%, έναντι αύξησης κατά 0,2% - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων τον Ιανουάριο. Όμως, εάν εξαιρεθούν τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, τότε, οι πωλήσεις παραμένουν σταθερές, έπειτα από αύξηση 1,2% τον Ιανουάριο.

    Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση στο ταμείο ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαρτίου ήταν μειωμένος κατά 6.000, διαμορφούμενος στις 341.000, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

    Ο μέσος όρος των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων μειώθηκε κατά 6.750 στις 345.750, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 41.000, στα 3,03 εκατ. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2001.

    Προειδοποίηση πως η ανησυχία για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να λειτουργεί υπέρ των πρακτικών προστατευτισμού στο εμπόριο, καθώς κάτι τέτοιο περισσότερο βλάπτει, παρά ευνοεί την οικονομία, απηύθυνε ο πρόεδρος της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον της Επιτροπής Εκπαίδευσης του Κογκρέσου.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η Nortel σημειώνει απώλειες 2,91%, καθώς ανακοίνωσε πως ενδέχεται να αναθεωρήσει τα αποτελέσματά της για τη χρήση του 2003, για δεύτερη φορά.

    Η Leapfrog, η τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών χάνει περίπου το 26,62% της αξίας της, έπειτα από την ανακοίνωση πως οι ζημιές της θα είναι υψηλότερες των προβλέψεων.

    Στις 19.30, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακές απώλειες 0,03% και διαμορφωνόταν στις 10.293,78 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας αναρριχούταν στις 1.975,95 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,60% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500, βρισκόταν στις 1.122,93 μονάδες, οριακά μειωμένος κατά 0,09%.

    Σ.Α.

    [13] ''ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ'': ΠΩΛΗΣΗ 28.870 ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Την πώληση 28.870 ιδίων, κοινών μετοχών της που είχε αγοράσει προ τριετίας αποφάσισε η ''Τεχνικές Εκδόσεις''.

    Η πώληση, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της διοίκησης θα διεξαχθεί έως τις 21/3/2004. Ως ελάχιστη τιμή πώλησης καθορίσθηκαν τα 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

    [14] ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ''ΔΕΛΤΑ ΠΑΓΩΤΟΥ'' ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Η Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού ΑΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι η θυγατρική της εταιρία Delta International Holdings SA, με έδρα το Λουξεμβούργο, εξαγόρασε την συμμετοχή της σερβικής εταιρίας Napredak AD στο μετοχικό κεφάλαιο της Delyug SA, η οποία ανερχόταν στο 10,09%. Με την εξαγορά του παραπάνω ποσοστού, η Delta International Holdings SA κατέχει πλέον το 99,07% του μετοχικού κεφαλαίου της Delyug SA.

    Η ίδια θυγατρική εξαγόρασε το 100% της εμπορικής εταιρείας Delfor, με έδρα το Μαυροβούνιο, η οποία δραστηριοποιείται στην διάθεση παγωτού. Η εταιρεία διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο πωλήσεων στην αγορά του Μαυροβουνίου που αποτελεί παραθαλάσσιο θέρετρο της περιοχής των Δαλματικών Ακτών. Τα παγωτά εισάγονται από το εργοστάσιο της εταιρείας Delyug, η οποία είναι επίσης θυγατρική της Delta International Holdings SA κατά 99,07%. Η Delfor θα διανέμει αποκλειστικά στην αγορά του Μαυροβουνίου, όπως και η Delyug στη Σερβία, και τα προϊόντα της Chipita.

    [15] ΜΙΚΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Οριακή μείωση παρουσίασε το Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, υποχωρώντας στις 98,8 μονάδες από τις 99,1 που είχε αναρριχηθεί το προηγούμενο μήνα, παραμένοντας, ωστόσο, υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μηνιαίων ερευνών οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που διεξήχθησαν το Φεβρουάριο, οι εξελίξεις στους κύριους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ήταν οι ακόλουθες:

    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

    Το Φεβρουάριο η βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων για την πορεία της δραστηριότητας τους, οδήγησε σε ελαφρά άνοδο του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τρίτο κατά σειρά μήνα. Η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που διατυπώνονται για την παραγωγή, τις πωλήσεις και τις εξαγωγές, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, οι παραγγελίες τους προσεγγίζουν το «κανονικό» για την εποχή επίπεδο.

    Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού υποχώρησε έναντι του Ιανουαρίου. Τον μήνα αυτό οι προβλέψεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων για τις τιμές είναι ανοδικές αποδυναμωμένες όμως ελαφρά έναντι του Ιανουαρίου. Το 76% του συνόλου προβλέπει στασιμότητα, το 18% άνοδο και το 6% πτώση των τιμών τους προσεχείς μήνες.

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

    Τον Φεβρουάριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κατασκευαστικό τομέα διατηρήθηκε στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδοθεί στις πιο θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες όμως αντισταθμίστηκαν από τις συγκρατημένες εκτιμήσεις για τα υπό εκτέλεση έργα. Συγκεκριμένα, το επίπεδο του προγράμματος των εργασιών εκτιμάται ακόμη κατώτερο του κανονικού για την εποχή από το 24% των επιχειρήσεων, ποσοστό ωστόσο χαμηλότερο του Φεβρουαρίου του 2003. Οριακή άνοδος καταγράφεται στους μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν αναμένει μεταβολές στις τιμές.

    Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων μόλις το 15% του συνόλου εκτιμά ότι η παραγωγική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα. Η εκτίμηση αυτή ισχυροποιείται περαιτέρω και από τις εκτιμήσεις επιβράδυνσης της πορείας των εργασιών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι παράγοντες που παρεμποδίζουν την επέκταση της δραστηριότητας είναι κατά σειρά σημαντικότητας οι ακόλουθοι: οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η ανεπάρκεια χρηματοδότησης και η χαμηλή ζήτηση.

    ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

    Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών τον Φεβρουάριο υποχώρησε έναντι του προηγούμενου μήνα ύστερα από μια περίοδο βραδείας αλλά σταθερής βελτίωσης. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις και προβλέψεις για τις πωλήσεις. Οι μεσοπρόθεσμές προοπτικές διατηρούνται συγκρατημένες καθώς το 71% των επιχειρήσεων δεν προβλέπει μεταβολές στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές.

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΑΝΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΗΝΩΝ

    Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα των Υπηρεσιών υποχώρησε τον Φεβρουάριο μετά από μια περίοδο βραδείας βελτίωσης που είχε τους τελευταίους μήνες. Η πτώση αποδίδεται στις δυσμενέστερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την πορεία βασικών μεγεθών κατά την τρέχουσα περίοδο και στις πιο συγκρατημένες προβλέψεις τους για το μέλλον.

    ΕΕ-ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην ΕΕ και την Ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε το Φεβρουάριο- 96,7 μονάδες στην ΕΕ, 96 μονάδες στην Ευρωζώνη- στο επίπεδο που είχε φτάσει μετά την συνεχή βραδεία άνοδο που ξεκίνησε τους θερινούς μήνες του 2003. Αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις που καταγράφονται και στις επιμέρους οικονομίες της Ευρωζώνης.

    Από την ανάλυση των επιμέρους δεικτών που συνθέτουν το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος προκύπτει ότι η σταθεροποίηση του κλίματος αποδίδεται στο συνδυασμένο αποτέλεσμα των εξής παραγόντων: Σταθερότητα του κλίματος στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο κατά το τελευταίο δίμηνο σε επίπεδα σαφώς βελτιωμένα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2003 και ευνοϊκότερη στάση των καταναλωτών. Ουσιαστικά αμετάβλητες παρέμειναν οι προσδοκίες για την πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

    Σε επίπεδο κρατών καταγράφεται σαφής άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Δανία (0,6 μονάδες) και την Ιρλανδία (0,5 μονάδες) ενώ ακολούθησε η Γερμανία και η Ισπανία. Αντίθετα πτωτική ήταν η πορεία του δείκτη στην Γαλλία και την Ιταλία και παρέμεινε αμετάβλητος στην Μ. Βρετανία.

    [16] ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Νέα Υόρκη, 11 Μαρτίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Τα μέρη στο Κυπριακό προχωρούν αργά στις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιμείνουν στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά την είσοδό του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ανάν είπε ότι αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 22-23 Μαρτίου, πιθανόν να αναμιχθεί στη διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει που θα λάβουν μέρος οι διευρυμένες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΑΛΑΤ: ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΝ

    Αγκυρα, 11 Μαρτίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Να «κλείσουν» όλα τα ζητήματα στο Κυπριακό στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς και να μην μείνει τίποτα στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θέλει ο «πρωθυπουργός» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Yeni Safak.

    «Δεν θέλουμε να αφήσουμε τίποτα στον Ανάν. Η πρόθεσή μας είναι να φθάσουμε στο δημοψήφισμα, αφού θα έχουμε συμφωνήσει με τους Ελληνοκύπριους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταλάτ.

    Επεσήμανε δε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδίδει σημασία στην πολιτική ισότητα, ενώ όσον αφορά το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις, είπε: «Είμαστε πρόθυμοι για τη λύση, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Είναι σημαντική η συμπεριφορά των Ελληνοκύπριων στο θέμα».

    Στην ερώτηση ποια είναι, κατά την άποψή του, τα απαράβατα ο κ. Ταλάτ απάντησε: «Κατ' αρχήν, την πολιτική ισότητα. Κάποτε, λόγω λανθασμένων διαπραγματεύσεων, δόθηκε βαρύτητα στο ''κράτος''. Αντί για την ταυτότητα της κοινότητας, επισημάνθηκε η ταυτότητα του ''κράτους''. Θα έπρεπε να έχει προέχουσα θέση η κοινωνική ισότητα».

    Στην ερώτηση «τι απήχηση έχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η διζωνικότητα, ο εγγυητικός ρόλος, η μείωση των Τούρκων στρατιωτών και τα ''σύνορα'' υπό μορφή ευθείας γραμμής, ο κ. Ταλάτ διευκρίνισε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών συζητήθηκαν τα θέματα σχετικά με την ασφάλεια και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είχε κάποιες προτάσεις σχετικά με την ασφάλεια. Φέραμε τα θέματα αυτά στη συζήτηση. Όμως, αφήσαμε και κάποια για την Τουρκία και την Ελλάδα. Όσον αφορά την ευθεία γραμμή για τα ''σύνορα'', εξυπακούεται ότι χαράζοντας τη γραμμή θα μείνουν ορισμένα τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά χωριά, αντίστοιχα, στην απέναντι πλευρά. Το θέμα αυτό το συζητάμε ακόμη με την Τουρκία».

    Ο κ. Ταλάτ διαβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει και σημείωσε: «Μπορούμε, βέβαια, να πούμε ότι δεν κάνουμε δημοψήφισμα. Όμως, σ' αυτή την περίπτωση θα καταβάλλουμε βαρύ αντίτιμο. Εμείς αρχίσαμε να ετοιμάζουμε το νόμο για το δημοψήφισμα που θα γίνει στις 20 Απριλίου. Πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό. Θα επηρεασθούν όλοι, εκτός των γνήσιων βόρειων που ζουν στο Βορρά».

    Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί μόνο «ορισμένα μικροπράγματα» στις συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό. «Στην αντίληψη που επικράτησε μέχρι σήμερα, υπάρχουν άκρως σημαντικά λάθη. Π.χ., σαν να πρόκειται για ομοσπονδιακό κράτος μόνο των Ελληνοκυπρίων. Όμως, εκείνο που είναι αναγκαίο, είναι η ισότητα. Η ύπαρξη της πολιτικής ισότητας στο ομοσπονδιακό κράτος. Είναι πιο δυνατή σε ένα ομοσπονδιακό κράτος η πολιτική ισότητα, από το να χαρακτηρίζεται ''ιδρυτικό κράτος''. Μετά από 20-30 χρόνια δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι πλειοψηφία. Εάν είστε ίσοι, αυτή η ισότητα θα διατηρηθεί συνεχώς» υποστήριξε.

    Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί λύση μέχρι τον Μάιο, οπότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αρνήθηκε να σχολιάσει το πώς είναι ο Ραούφ Ντενκτάς ως διαπραγματευτής, ενώ στην ερώτηση «το να είστε στην εξουσία, σας έκανε κάπως περισσότερο εθνικιστή;» απάντησε κατηγορηματικά όχι. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως επειδή τώρα βρίσκομαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή τη στιγμή δεν κάνω κάποιες ενέργειες τις οποίες θα έκανα αν ήμουν στην αντιπολίτευση. Αυτό είναι πολύ φυσικό. Διότι, θα πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί στο τραπέζι των συνομιλιών», εξήγησε.

    [18] ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Ο ΤΟΜΙΣΛΑΒ ΝΙΚΟΛΙΤΣ

    Βελιγράδι, 11 Μαρτίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Σερβίας ανακοίνωσε, σήμερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Σημειώνεται ότι ο Νίκολιτς είχε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των διεκδικητών της σερβικής προεδρίας κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η οποία όμως δεν κρίθηκε έγκυρη, λόγω της μικρότερης από το προβλεπόμενο συμμετοχής του εκλογικού σώματος. Τον όρο αυτό του εκλογικού νόμου τροποποίησε την περασμένη εβδομάδα το σερβικό κοινοβούλιο, λόγω των τριών συνεχόμενων αποτυχημένων προσπαθειών για εκλογή προέδρου.

    [19] ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 11 Μαρτίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Εως τα τέλη Ιουνίου θα έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Σερβίας, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου, Πρέντραγκ Μάρκοβιτς, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ακριβής ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας θα ανακοινωθεί στις 4 Απριλίου.

    Οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία, οι τέταρτες σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, αναμένεται να έχουν επιτυχή έκβαση, μετά την αλλαγή του εδαφίου εκείνου του εκλογικού νόμου που προέβλεπε ως απαραίτητη τη συμμετοχή του 50% του εκλογικού σώματος προκειμένου η διαδικασία να θεωρηθεί έγκυρη.

    Η Σερβία παραμένει χωρίς πρόεδρο από τον Δεκέμβριο του 2002, οπότε ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς αποχώρησε προκειμένου να υπερασπίσει εαυτόν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [20] ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Σκόπια, 11 Μαρτίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Στις 22 Μαρτίου, θα υποβάλει η ΠΓΔΜ την επίσημη αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

    Η αίτηση θα υποβληθεί ως έχει, υπογεγραμμένη από τον εκλιπόντα πρόεδρο της ΠΓΔΜ και από τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι θα παραδώσει την αίτηση στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν στο Δουβλίνο, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    [21] Ο Γ. ΜΙΧΑΛΗΤΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Στο παιχνίδι της 23ης αγωνιστικής με τον Ιωνικό αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Αρη, Γιάννης Μιχαλήτσος.

    «Σκεφτόμαστε μόνο τη νίκη. Πρέπει να το κερδίσουμε εύκολα ή δύσκολα. Χάσαμε από την Καλλιθέα και θα μπορούσαμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα από την ΑΕΚ», τόνισε ο κ. Μιχαλήτσος και συνέχισε αναφερόμενος στους φιλάθλους και στους παίκτες του: «Ο κόσμος όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται στο πλευρό μας. Αποτελεί τον 12ο παίκτη. Μια νίκη θα είναι τονωτική ένεση για τους παίκτες. Μας λείπει ένα αποτέλεσμα για την ψυχολογία. Το ευχάριστο είναι ότι δεν υπάρχουν τραυματίες παρά μόνο τιμωρημένοι».

    Οσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα ο Θεσσαλονικιός τεχνικός επισήμανε: «Ο Αρης βρίσκεται στη δυσκολότερη κατάσταση της ιστορίας του. Η Πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προστατέψουν τον Αρη. Το άσχημο είναι ότι αυτοί που ευθύνονται, δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ. Ο κ. Ορφανός που είναι Βορειοελλαδίτης νομίζω ότι θα βοηθήσει».

    Ο κ. Μιχαλήτσος μίλησε με κολακευτικά σχόλια για τον Λεωνίδα Καμπάνταη: «Δείχνει πολύ μεγάλο πείσμα και θέληση να παίξει μπάλα. Μετά από τρεις εγχειρήσεις άλλος στη θέση του θα τα είχε παρατήσει. Όμως αυτός τα κατάφερε. Θα είναι σίγουρα στην αποστολή», επισήμανε ο κ. Μιχαλήτσος, ο οποίος δεν ξέχασε να αναφερθεί και στον Γιάννη Κυράστα. «Εύχομαι καλή ανάρρωση στον Γιάννη Κυράστα και να γυρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στους πάγκους».

    [22] ΣΤΟ 4ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΡΙΨΕΩΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ Ο ΑΛ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Με στόχο να συνεχίσει την καλή παράδοση που έχει τα δύο τελευταία χρόνια στη διοργάνωση θα συμμετάσχει ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στο «4ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Χειμερινών Ρίψεων» το οποίο θα διεξαχθεί στη Μάλτα στις 13 και 14 Μαρτίου. Ο Ελληνας σφυροβόλος πέρυσι στην Τζιόια Τάουρο της Ιταλίας (3ο κύπελλο) είχε πάρει την δεύτερη θέση με 74.74μ, όπως και το 2002 στην Πούλα της Κροατίας με καλύτερη βολή στα 79.06μ. Η πρώτη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Χειμερινών Ρίψεων είχε γίνει το 2001 στη Νίκαια της Γαλλίας.

    Αρχικά μαζί με τον Παπαδημητρίου επρόκειτο να πάρει μέρος στη διοργάνωση της Μάλτας και ο Μιχάλης Σταματόγιαννης στη σφαιροβολία, αλλά ένας τραυματισμός (διάστρεμμα) του στέρησε τη συμμετοχή.

    Στη σφαιροβολία ο αγώνας θα γίνει σε δύο γκρουπ. Το πρώτο θα ξεκινήσει την Κυριακή (14/3) στις 15.00 (τοπική ώρα) και το δεύτερο μιάμιση ώρα αργότερα. Συνολικά στη διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 200 αθλητές και αθλήτριες.

    [23] ΔΥΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΣΤΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Δύο Ρώσοι αθλητές, που έχουν γράψει τ' όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της παγκόσμιας πάλης, θα πάρουν μέρος στο τουρνουά «Ακρόπολις», το οποίο θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στο γυμναστήριο της Πετρούπολης. Είναι οι Ολυμπιονίκες, Μπουβάισα Σαϊτίεφ (74κ.) και Νταβίντ Μουσουλμπές (120). Η Ρωσία έρχεται με πλήρη και ισχυρή ομάδα.

    Ο 29χρονος Σαϊτίεφ ήταν 1ος στους Ολυμπιακούς του 1996 (στο Σίδνεϋ ήταν 9ος), στα παγκόσμια πρωταθλήματα (Π.Π.) των ετών 1995, 1997, 1998, 2001 και 2003 και στα Ευρωπαϊκά (Ε.Π.) των 1996, 1997, 1998, 2000 και 2001. Ο 32χρονος Μουσουλμπές νίκησε στους Ολυμπιακούς του 2000, στα πρωταθλήματα κόσμου το 2001 και το 2002 (ήταν 3ος το 1994 και το 1997) και στα Ε.Π. των 1995, 1997, 2001, 2002, και το 2003, ενώ αναδείχθηκε 2ος το 2000 και 3ος το 1996 και το 1998.

    Η Ρωσία δήλωσε και άλλους εξαιρετικούς παλαιστές. Στα 66 κ. θα παλέψει ο Ιρμπέκ Φαρνίεφ, πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης πέρσι και 2ος στο Ε.Π. του 2001. Στα 55 κ. θ' αγωνισθεί ο Αλεξάντερ Κοντόεφ, που ήταν 3ος στο Π.Π. του 2001 και στο Ε.Π. του 2002. Ο Βαντίμ Λαλίεφ θα μετάσχει στα 84 κιλά. Έχει αναδειχθεί 3ος στο περσινό Ε.Π. ανδρών και πρωταθλητής κόσμου εφήβων το 1999.

    Το Ιράν, μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της ελευθέρας πάλης, θα έλθει με πλήρη ομάδα (επτά αθλητές, ένας σε κάθε κατηγορία), ενώ και η πάντα ισχυρή Βουλγαρία δήλωσε επτά παλαιστές. Δεν θα εκπροσωπηθεί, όμως, στα 84 κ., αλλά θα έχει δύο στα 96 κ. Οι ΗΠΑ δήλωσαν έντεκα αθλητές. Δηλώσεις συμμετοχής, με ένα παλαιστή, έστειλαν η Ν.Αφρική και η Σενεγάλη.

    [24] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας εφήβων, εν όψει της αντίστοιχης παγκόσμιας διοργάνωσης, που θα γίνει το καλοκαίρι στην Κορέα. Η φετινή εγχώρια διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην αίθουσα βαρέων αθλημάτων της Μίκρας.

    Οι δηλώσεις συμμετοχών καταφθάνουν καθημερινά στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας και αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο, καθώς οι αγώνες θα ξεκινήσουν μεθαύριο και αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη Τετάρτη. Ήδη, οι αθλητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι 112, προερχόμενοι από 37 σωματεία όλης της χώρας.

    Στην περσινή διοργάνωση, που είχε γίνει στη Δραπετσώνα, Εθνικός Κοζάνης, Άτλας Αιγίου και ΕΑ Πατρών είχαν πάρει τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατάταξη συλλόγων.

    [25] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΓΙΑΚΟΥΠΟΒΙΤΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ FUTURES

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (16:23 UTC+2)

    Ο Γερμανός Μπάστιαν Γκρόνεφλεντ (Νο 388 στον κόσμο) αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Αλέξανδρο Γιακούποβιτς στον πρώτο γύρο του τουρνουά τένις Futures 10.000 δολαρίων.

    Ο 23χρονος πρωταθλητής μας ηττήθηκε με 2-0 σετ (5-7, 4-6) και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Μοναδική παρηγοριά για τον Γιακούποβιτς είναι πλέον το διπλό, όπου με παρτενέρ τον Μπόρις Πασάνσκι (Σερβία- Μαυροβούνιο) θα σερβίρουν στον πρώτο γύρο απέναντι στους Γάλλους Μάρκ Μπάουερ και Ροντόλφ Καντάρτ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίδυμο Γιακούποβιτς- Πασάνσκι βρίσκεται στην τρίτη θέση του κυρίως ταμπλό στο διπλό.

    [26] ΣΤΟΥΣ 190 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 11 Μαρτίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, οι νεκροί των σημερινών βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη ανήλθαν στους 190, ενώ οι τραυματίες σε 1.247, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ για να τους εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Μαδρίτη.

    "Τους είπα οτι στεκόμαστε σταθερά στον πλευρό του ισπανικού λαού", δήλωσε ο Μπους στους δημοσιογράφους ενώ αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για να μεταβεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

    [27] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ EUROPOL ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 11 Μαρτίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις "ανέρχεται στους 182", ενώ των τραυματιών είναι "περίπου 900", ανέφεραν το απόγευμα οι αρχές της Μαδρίτης, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Στο μεταξύ ο διευθυντής της Europol, Γιούργκεν Στόρμπεκ, ανακοίνωσε ότι "ο τρόπος διενέργειας των φονικών επιθέσεων δεν αντιστοιχεί με αυτούς που έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ''.

    "Η ΕΤΑ έχει επιτεθεί κατά συγκεκριμένων φυσικών προσώπων και όταν προέκυπτε απειλή για το κοινό, έδινε πάντοτε μία προειδοποίηση", τόνισε ο Στόρμπεκ.

    [28] ΠΡΟΝΤΙ: "ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΥΦΛΗΣ ΒΙΑΣ"

    Βρυξέλες, 11 Μαρτίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι καταδίκασε σθεναρά τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Μαδρίτη και στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 186 ανθρώπους. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους χίλιους σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

    Σε ανακοίνωση του ο Πρόντι τονίζει: «Θα ήθελα να εκφράσω την οργή και τη βαθύτατη λύπη μου για την άγρια, αιματηρή και εντελώς παράλογη βομβιστική ενέργεια η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών.

    Αυτή την ώρα, ο πόνος και η οδύνη των θυμάτων, των οικογενειών τους και των οικείων τους κυριαρχούν στις σκέψεις μου. Θα ήθελα να απευθύνω στα ίδια τα θύματα και στις οικογένειές τους την αμέριστη συμπαράστασή μου, καθώς και στον ισπανικό λαό που δέχθηκε σήμερα ένα τόσο ισχυρό πλήγμα, στην ισπανική κυβέρνηση και στον Βασιλιά της Ισπανίας και να τους διαβεβαιώσω ότι συμμερίζομαι την θλίψη και τον αποτροπιασμό τους.

    Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τους δράστες της απάνθρωπης αυτής πράξης τυφλής βίας. Δεν πρόκειται για πράξη που υποκινείται από επαναστατικά ή πολιτικά κίνητρα, αλλά για μια δόλια πράξη βίας εναντίον αμάχων και ανυπεράσπιστων πολιτών που μόνο ο διεστραμμένος νους ενός τρομοκράτη θα μπορούσε να συλλάβει.

    Οι σημερινές βομβιστικές επιθέσεις είναι καθαρά πράξεις βίας δίχως κανένα συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί ενάντια σε αυτό το απάνθρωπο και απαράδεκτο φαινόμενο της τρομοκρατίας και θα συνεχίσει να το πράττει μέχρι την πλήρη εξαφάνισή του.

    Όλοι οι λαοί της Ευρώπης συμμερίζονται σήμερα τον πόνο της Ισπανίας».

    [29] ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΥΛΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 11 Μαρτίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Η εκρηκτική ύλη στις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στην Μαδρίτη ήταν δυναμίτης, που χρησιμοποιείται συνήθως από την οργάνωση ΕΤΑ, έγινε γνωστό από πηγή της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Δέκα βόμβες εξερράγησαν σε τέσσερα τρένα, προκαλώντας το θάνατο 186 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1000 σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

    [30] ΣΤΟΥΣ 186 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 11 Μαρτίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις στη Μαδρίτη έφτασε τους 186 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους χίλιους, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθναρ υποσχέθηκε πως θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης.

    Σε τηλεοπτική ομιλία του ο Αθνάρ τόνισε πως τα θύματα σκοτώθηκαν "μόνο και μόνο επειδή ήταν Ισπανοί" και πρόσθεσε ότι "οι εγκληματίες που προκάλεσαν σήμερα τόσους πολλούς θανάτους θα συλληφθούν".

    [31] ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ "BASH - ΚΟΣΜΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ" ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ "ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (16:01 UTC+2)

    Το έργο «Βash Κοσμικό Γεγονός» του Νηλ Λα Μπιούτ, ανεβάζει η θεατρική ομάδας «Νέες Μορφές» από το Σάββατο 13 Μαρτίου μέχρι τις 18 Απριλίου, στο studio των Νέων Μορφών (Αγνώστου Στρατιώτη 20).

    Το έργο θα είναι και η τελευταία παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού, ο οποίος ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας του, μόλις ολοκληρωθούν οι παραστάσεις. Αποτελεί συλλογή τριών μονολόγων που βασίζονται αόριστα σε τρεις ελληνικούς μύθους: τις τραγικές ιστορίες της Ιφιγένειας, του Ορφέα και της Μήδειας. Στους μονολόγους, συνηθισμένοι άνθρωποι με γήινα χαρακτηριστικά, διαπράττουν φόνο, προκαλώντας τον πόνο στον εαυτό τους και τους άλλους.

    Ο Λα Μπιούτ ενισχύει την ασχήμια των εγκλημάτων τοποθετώντας τα σε ιστορίες που δεν καταλήγουν στην κάθαρση ή την λύτρωση. Ωστόσο, σε κάθε κομμάτι ο ύπουλος τρόμος περιβάλλει τους δολοφόνους - ή αιωρείται από πάνω τους - ακόμη κι όταν η ζωή συνεχίζεται λες και αυτό που έκαναν δεν συνέβη ποτέ.

    Ο συγγραφέας κριτικάρει άγρια μια κοινωνία, η οποία, ηθικά, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ο ίδιος έχει πει, σε ό,τι αφορά τους ήρωες, ότι πρόκειται για καλούς ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν κάτι κακό. Ο τρόπος, με τον οποίο ο συγγραφέας συνδέει το καλό και το κακό επί σκηνής, καθιστά το κείμενο ένα εντυπωσιακό ντοκουμέντο της σύγχρονης αμερικάνικης δραματουργίας.

    Τρία σύντομα έργα για τον φόνο

    Στο «Ιφιγένεια εν Όρεμ», ένας επιχειρηματίας - τρυφερός πατέρας - επέτρεψε να πεθάνει το παιδί του, όταν η επαγγελματική του θέση απειλήθηκε από μια επιθετική γυναίκα συνάδελφό του.

    Στο «Όχλος Αγίων» κυριαρχούν όλα τα κλισέ που διέπουν την σχέση ενός νεαρού ζευγαριού Αμερικανών. Το ζευγάρι των γιάπηδων βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για έναν glamorous χορό, όταν ο νεαρός με τους φίλους του, κάνοντας βόλτα στο διπλανό πάρκο, ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου έναν ηλικιωμένο ομοφυλόφιλο, στις δημόσιες τουαλέτες.

    Στο «Μήδειας Επάνοδος» μια νέα γυναίκα θυμάται πως σε ηλικία 14 ετών αποπλανήθηκε, έμεινε έγκυος και εγκαταλείφθηκε από το δάσκαλό της, ενώ περίμενε το παιδί του. Αρκετά χρόνια αργότερα, τον επισκέπτεται μαζί με τον γιο της. Εκείνος νιώθει υπερήφανος για τον γιο του και πριν την αναχώρησή του, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για μια μελλοντική συνάντηση, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

    Τα «φρικτά» κίνητρα

    Και στις τρεις δραματικές αφηγήσεις προτείνονται κίνητρα για τους φόνους, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν απαλύνουν την κτηνωδία· αντίθετα, τους φωτίζουν με ένα φρικιαστικό φως. Ο νεαρός πατέρας προβάλλει την ευθύνη για την απειλή της καριέρας του στο παιδί του. Ο άνδρας στις δημόσιες τουαλέτες χάνει τη ζωή του, λόγω των σεξουαλικών προτιμήσεών του. Όταν η πρώην αγαπημένη διαπιστώνει ότι ο πατέρας είναι υπερήφανος για το παιδί του, διαβλέπει μια ευκαιρία εκδίκησης, θυσιάζοντάς το.

    Ο συγγραφέας

    Ο Νηλ Λα Μπιούτ γεννήθηκε το 1963 στο Ντιτρόιτ και μεγάλωσε στο Σπόκεϊν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Όταν τελείωσε το σχολείο, πήρε μια υποτροφία για το Brigham Young University. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έγινε μέλος της εκκλησίας των μορμόνων, Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Σύγχρονων Αγίων. Έπειτα σπούδασε κινηματογράφο και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου παρακολούθησε και το Εργαστήριο συγγραφής θεατρικών έργων του Ινστιτούτου Sundance.

    Το 1993 επέστρεψε στο Brigham Young University, για να σκηνοθετήσει εκεί το πρώτο του έργο «In the company of men». Με προϋπολογισμό 25.000 δολαρίων γύρισε αμέσως μετά το θεατρικό έργο σε ταινία και κέρδισε, το 1997, το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance. Η μεγάλη επιτυχία τον ενθάρρυνε να γυρίσει σε ταινία και ένα ακόμη από τα παλιότερα έργα του, το «Your friends and neighbors». Και αυτή η ταινία είχε θετική ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς. Ένα ακόμη φιλμ που σκηνοθέτησε ο Λα Μπιούτ ήταν και το «Nurse Betty». Η ταινία έλαβε το Βραβείο καλύτερου σεναρίου στις Κάνες το 2000. Άλλες ταινίες του είναι το «Possession» (2002) και το «The shape of things» (2003), που βασίζεται σε ένα θεατρικό του έργο. Σήμερα, ζει με την οικογένειά του στο Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα.

    Συντελεστές της παράστασης

    Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη

    Σκηνοθεσία: Βάσια Μπακάκου Γιάννης Παρασκευόπουλος

    Σκηνικά - κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου

    Παίζουν: Μαγδαληνή Μπεκρή, Βάσω Νικηφορίδου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Γιάννης Παρασκευόπουλος.

    Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 21.15, την Κυριακή στις 20.00, ενώ την Παρασκευή μεταμεσονύκτια στις 00.00. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12 και 8,5 (φοιτητικό) ευρώ.

    [32] ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ "ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (16:00 UTC+2)

    Την αναστολή της λειτουργίας του στα τέλη Μαϊου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι παραστάσεις της νέας παραγωγής «Bash Κοσμικό Γεγονός», που ξεκινούν το Σάββατο 13 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Θεατρικός Οργανισμός της Θεσσαλονίκης «Νέες Μορφές», έπειτα από οχτώ χρόνια λειτουργίας στο μόνιμο χώρο των παραστάσεών του, το Studio Νεες Μορφές (Αγνώστου Στρατιώτη 20).

    Τα ιδρυτικά του μέλη Μαγδαληνή Μπεκρή, Σοφία Παπαδοπούλου και Γιάννης Παρασκευόπουλος, σε σχετική επιστολή τους επικαλούνται την «ανάγκη σιωπής» προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη θέση του Οργανισμού μέσα στο χώρο του Θεάτρου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για «επόμενα βήματα» που θα αποκαλύψουν ένα νέο κύκλο δημιουργίας.

    Ο Οργανισμός αναφέρεται στην απειλή μετάλλαξης των αρχικών στόχων και αρχών για τη λειτουργία της θεατρικής ομάδας, στη σύγχυση που επικρατεί στο θεατρικό τοπίο της πόλης και στη δυσκολία αυτοπροσδιορισμού του μέσα σε αυτό, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι αρνείται να αποδεχθεί έναν ρόλο που στοχεύει απλά και μόνο στην υλοποίηση μιας ακόμη παράστασης κάθε φορά. Επίσης, διαπιστώνει δυσκολία στην επανατροφοδότηση του πυρήνα της ομάδας με ηθοποιούς, οι προσωπικές ανάγκες και φιλοδοξίες των οποίων κινούνται όλο και λιγότερο στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των καλλιτεχνικών αξιών, και κάνει λόγο για καθυστέρηση χρημάτων της επιχορήγησης από το ΥΠΠΟ που οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

    «Οι Νέες Μορφές από τη στιγμή της δημιουργίας τους έθεσαν σαν κύριο άξονα της δουλειάς τους τη διερεύνηση τρόπων προσέγγισης των θεατρικών κειμένων με βάση τη σωματικότητα. Έχοντας συνειδητά επιλέξει να μην καταφεύγουμε σε παγιωμένες καλλιτεχνικές επιλογές προβλέψιμου αποτελέσματος επιχειρήσαμε μέσω των παραστάσεών μας να καταργήσουμε την παραδοσιακή σχέση σκηνής-πλατείας και να διευρύνουμε τις συνθήκες που την περιορίζουν.

    Ήταν μια επιλογή που σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύτηκε από την ιδιαίτερη σκηνική συνθήκη που δημιουργεί ένας χώρος μη συμβατικά θεατρικός όπως είναι το υπόγειο των Νέων Μορφών. Πολύ γρήγορα λοιπόν δημιουργήθηκε η ανάγκη κάθε παράστασή μας να αποτελεί μια εμπειρία για μας που την κάνουμε και συνεπώς μια εμπειρία και γι' αυτούς που τη δέχονται. Θελήσαμε να προσφέρουμε στους θεατές μας ένα ιδιότυπο βίωμα μέσα στο χώρο του θεάτρου προσέχοντας πάντα αυτή μας η πρόθεση να μη γίνεται αυτοσκοπός. Προέκυψαν έτσι παραστάσεις καθαρά πειραματικού χαρακτήρα, παραστάσεις που έθεταν ερωτηματικά πρώτ' απ' όλα στους δημιουργούς τους.

    Σήμερα, έπειτα από οκτώ χρόνια ανελλιπούς και παρεμβατικής παρουσίας στα θεατρικά πράγματα της Θεσσαλονίκης θεωρούμε ότι οι στόχοι τους οποίους κατ' εξοχήν θέσαμε έχουν σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί. Διαγράψαμε την πορεία μας αναζητώντας πάντα το απόλυτο. Θέσαμε σαν ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης μας την έννοια της ομάδας. Δημιουργήσαμε, μέσα στα πλαίσια της δουλειάς μας, έναν πυρήνα καλλιτεχνών με κοινή πορεία στη ζωή και στην Τέχνη. Έναν πυρήνα ανθρώπων που η διαθεσιμότητά τους, το άνοιγμα του ενός προς τον άλλο, η ανάγκη τους να υπάρξουν σκηνικά μέσα από διαδρομές απόλυτα προσωπικές ήταν το πρωταρχικό, το κυρίαρχο εργαλείο της δουλειάς τους. Θεωρούμε ότι μέχρι σήμερα μείναμε πιστοί και συνεπείς στις αρχές μας και οι παραστάσεις μας ήταν το αποτέλεσμα αυτής της συνέπειας.

    Σήμερα όμως διαπιστώνουμε ότι κάτι έχει αλλάξει. Ότι για να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις. Ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε στην πράξη ως μια συνεκτική δημιουργική ομάδα. Είμαστε σχεδόν υποχρεωμένοι να μεταλλαχθούμε σε "θίασο" με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια μεταλλαγή. Εδικά στην περίπτωσή μας που δεν θα είναι αποτέλεσμα επιλογής αλλά επιβιωτική αντίδραση.

    Ποιες είναι όμως οι συνθήκες που μας υποχρεώνουν σε μια τέτοια μεταλλαγή;

    Πρώτα απ' όλα η διαρκώς αυξανόμενη δυσκολία να επανατροφοδοτούμε τον πυρήνα της ομάδας μας με ηθοποιούς διαθέσιμους να αλλοιωθούν αλλά και να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της ομάδας μέσα από τη διαδικασία δουλειάς που οι Νέες Μορφές προτείνουν και απολύτως ανοιχτούς σ' αυτή τη δουλειά. Βλέπουμε όλο και πιο συχνά ότι η εποχή στην οποία ζούμε αλλά και οι προσωπικές ανάγκες και φιλοδοξίες του κάθε ηθοποιού κινούνται όλο και λιγότερο προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης κοινών καλλιτεχνικών στόχων και οραμάτων. Έτσι οι Νέες Μορφές πολύ συχνά δεν αποτελούν παρά ένα στάδιο δουλειάς κατά τα πρώτα βήματα ενός νέου ηθοποιού, ένα σκαλοπάτι πριν το μεγάλο τους καλλιτεχνικό βήμα προς όποια κατεύθυνση κι αν είναι αυτό. Είναι ένας ρόλος που a priori αρνούμαστε να αποδεχθούμε και να υπηρετήσουμε αφού ακυρώνει την ανάγκη μας να χτίζουμε σε επίπεδο βάθους με άξονα την διάθεσή μας για διαρκή έρευνα στο χώρο του θεάτρου και μας υποχρεώνει να στοχεύουμε απλά και μόνο στην υλοποίηση μιας ακόμα παράστασης κάθε φορά.

    Επιπλέον το θεατρικό τοπίο της πόλης αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι βρίσκεται σε σύγχυση όσον αφορά το σαφές και αναγνωρίσιμο στίγμα του κάθε θεατρικού χώρου και του λόγου που επιχειρεί να αρθρώσει. Συνεπώς η δυσκολία μας να αυτοπροσδιοριστούμε μέσα σ' αυτό το θολό και συγκεχυμένο τοπίο είναι σαφής.

    Τέλος, η διαρκής καθυστέρηση των χρημάτων της επιχορήγησης και η ταυτόχρονη ευθύνη του να θεωρούμαστε ένας από τους υψηλότερα επιχορηγούμενους θιάσους της χώρας (σύμφωνα με τις επιχορηγήσεις θιάσων μονοετούς προγραμματισμού) οδηγεί τα πράγματα σε οικονομικό αδιέξοδο, με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που έχουμε την απαίτηση από τους εαυτούς μας να παράγουμε.

    Με δεδομένες λοιπόν τις συνθήκες που περιγράφουμε και τον τρόπο που, χρόνια τώρα, έχουμε ορίσει τον ρόλο μας μέσα σ' αυτές, οι Νέες Μορφές έχουμε πλέον την ανάγκη να σιωπήσουμε για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να έχουμε κάποια στιγμή τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας μέσα στο θέατρο. Λειτουργήσαμε οκτώ χρόνια προσπαθώντας κάθε φορά να αφουγκραστούμε την ανάγκη μας και να την εμπιστευτούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτή μας η εμπιστοσύνη θα μας αποκαλύψει το επόμενο βήμα μας. Και δεν πέσαμε έξω. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και τώρα. Να εμπιστευτούμε την ανάγκη μας για σιωπή, για παύση, για ανάσα και να αφήσουμε το χρόνο να μας αποκαλύψει τον επόμενο κύκλο μας.

    Στα τέλη Μαίου λοιπόν του 2004 και αφού ολοκληρωθούν και οι παραστάσεις της νέας μας παραγωγής ο Θεατρικός Οργανισμός Νέες Μορφές μετά από οκτώ χρόνια λειτουργίας στο μόνιμο χώρο των παραστάσεων του, το Studio Νέες Μορφές, αποφασίζει να αναστείλει τη λειτουργία του. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί για μας το κλείσιμο ενός πολύ σημαντικού και δημιουργικού κύκλου δουλειάς μέσα στις συνθήκες που απόλυτα και ιδανικά ορίσαμε από τη στιγμή της δημιουργίας μας.

    Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους εκείνους που κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας μας στήριξαν, μας συμπαραστάθηκαν και μας εμπιστεύθηκαν και ιδιαίτερα τον Ζαννή Ψάλτη που κατά κάποιο τρόπο στάθηκε ο πνευματικός πατέρας των Νέων Μορφών, τον Βασίλη Παπαγεωργίου και τη Χριστίνα Μπάμπου- Παγκουρέλη που υπήρξαν πάντα δίπλα μας με βλέμμα οξύ και αυστηρό και γι' αυτό πολύτιμο, τον Άκη Δήμου, την Αναστασία Θεοφανίδου και το Νίκο Βουδούρη για τη συνεργασία τους, τη φιλία τους και τη με κάθε τρόπο βοήθειά τους κι ακόμη τον αείμνηστο Βάιο Παγκουρέλη που διέβλεψε σ' εμάς την κρυμμένη δυνατότητα και συγχώρεσε το πρωτόλειο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε ακόμη όσους μας πολέμησαν, όσους συμφώνησαν ή διαφώνησαν με τις επιλογές μας η παρουσία όλων αποδείχθηκε εξαιρετικά ωφέλιμη στην προσωπική και θεατρική μας διαδρομή.

    Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την επιτροπή επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟ γιατί χωρίς την πολύτιμη συνδρομή τους η υλοποίηση του καλλιτεχνικού μας οράματος θα ήταν ανέφικτη και, τέλος, τον κόσμο που είδε τις παραστάσεις μας και υπήρξε διαθέσιμος να επικοινωνήσει με την ουσία του πειραματισμού μας.

    [33] ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΟΥ ΚΥΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (14:30 UTC+2)

    Ο ψηφιακός δίσκος με τον τίτλο "Ο Κλείτος Κύρου διαβάζει ποιήματά του" (διάρκειας 50 λεπτών) διανέμεται δωρεάν με το νέο τεύχος του περιοδικού "Εντευκτήριο", και ο οποίος παρουσίαστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου.

    Ο δίσκος, που περιλαμβάνει σειρά ποιημάτων του Κλείτου Κύρου, τα οποία καλύπτουν την ποιητική του διαδρομή και ακολουθούν χρονολογική σειρά, αποτελεί συμπαραγωγή του Εντευκτηρίου με τον ραδιοφωνικό σταθμό 9,58 fm, στο πλαίσιο των επετειακών του εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας του και εκδόθηκε με τη χορηγία της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας "Τέχνη".

    Ο Κλείτος Κύρου, προλογίζοντας τον ψηφιακό δίσκο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στα χρόνια μας η ποίηση έχει κάνει θεαματικά άλματα, έχει μπει στην καθημερινή μας ζωή και παραμένει άφθαρτη σε έναν κόσμο φθοράς. Για τον ίδιο η ποίηση είναι σαν ένας εξομολογητής που μπορεί να τις εμπιστεύεται τα πάντα, και κυρίως δεν μένει αδιάφορη στις "θηριωδίες" που διαπράττονται σήμερα στον πλανήτη μας.

    "Ζουμε σε δύσκολους καιρούς, σε έναν κόσμο που αλλάζει γοργά με ρυθμό ασφυκτικό, σε έναν κόσμο που άρχισε πια να φαίνεται ξένος. [...] Βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε έναν επερχόμενο σκοταδισμό. Στο νου μου έρχεται συχνά ο Μιχάλης Κατσαρός, που μας προειδοποιούσε πριν πολλά χρόνια με το ποίημά του "Αντισταθείται". Μόνο τρόπος να αποφύγουμε την καθυπόταξη και να διασώσουμε την ανθρωπιά μας από την επερχόμενη επιβουλή είναι να κατανοήσουμε τον υψηλό βαθμό του κινδύνου που άμεσα μας απειλεί. Μονάχα τότε, ως άνθρωποι με πνεύμα ελέυθερο θα μπορέσουμε να αντιταχθούμε στα σκοτεινά του σχέδια", αναφέρει μεταξύ άλλων ο ποιητής Κλείτος Κύρου, προλογίζοντας τον ψηφιακό δίσκο.

    Ο διευθυντής του περιοδικού Εντευκτήριο, Γιώργος Κορδομενίδης, δήλωσε ότι η έκδοση του ψηφιακού δίσκου ανταποδίδει ελάχιστα από όσα οφείλει στον Κλείτο Κύρου, ο οποίος πλούτισε με το γράψιμό τους την ποίηση και πρόσθεσε ότι κατάντησε φυσικό στις μέρες μας να ακούμε διαλέξεις και συζητήσεις για την ποίηση, αλλά αφύσικο να ακούμε ποιήματα. "Η ανάγνωση της ποίησης από τον ίδιο τον ποιητή δίνει στο ποίημα μία ακόμη διάσταση, σχεδόν σωματική. Του δίνει ανάσα, δηλαδή συναισθηματική φόρτιση που προσθέτει η φωνή του ποιητή, με τους ποικίλους χρωματισμούς και με τις αυξομειώσεις της έντασης.

    [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΤΗΣ ΚΟΘ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (13:56 UTC+2)

    Συναυλία με την Ορχήστρα Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μίκη Μιχαηλίδη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών.

    Οι σολίστ Ε. Λάππας (Βιολί), Β. Δάβαρης (Βιολοντσέλο), Χρ. Γρίμπας (Βιολοντσέλο), Ζ. Στέπιτς (Βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν έργα των:

    X.M.Richter: Adagio e Fuga

    A.Vivaldi: Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και ορχήστρα, σε σι ύφεση μείζονα

    Α.Vivaldi: Κοντσέρτο για δύο βιολοντσέλα και ορχήστρα, σε σολ ελάσσονα

    F.Mendelssohn: Συμφωνία αρ.10 σε σι ελάσσονα

    E.Grieg: Σουίτα «Χόλμπεργκ»

    [35] Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2004 (12:22 UTC+2)

    Την πόλη της Θεσσαλονίκης και το κινηματογραφόφιλο κοινό της αποχαιρετά ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαρτίου στο Ολύμπιον, έχοντας ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο δημιουργίας εδώ.

    Μετά από πέντε ταινίες στην πόλη, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος δεν θα επιστρέψει ξανά ως δημιουργός σε αυτήν. Για να τιμήσει την ιδιαίτερη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη θα παραβρεθεί σε ειδική προβολή της τελευταίας του ταινίας «Το Λιβάδι που δακρύζει» και στη συνέχεια θα συναντήσει το κοινό για μία ανοιχτή συζήτηση, όπου μεταξύ άλλων θα μοιραστεί με τους θεατές σκέψεις, συναισθήματα και αναμνήσεις.

    Η ειδική προβολή της ταινίας «Το Λιβάδι που δακρύζει» θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί, με μειωμένη τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ. Επίσης, το Σάββατο 13 Μαρτίου, μεταξύ της απογευματινής και βραδινής προβολής της ταινίας (21.00 21.30), στο Ολύμπιον, θα απευθύνει χαιρετισμό στο κινηματογραφόφιλο κοινό.

    Η διαδρομή του σκηνοθέτη στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το 1988 με το «Τοπίο στην Ομίχλη», συνεχίστηκε με «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», το «Βλέμμα του Οδυσσέα», το «Μια αιωνιότητα και μία μέρα» και κλείνει το 2003 με το «Λιβάδι που δακρύζει».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 11 March 2004 - 19:13:52 UTC