Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ
  • [02] ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΙΑΣΙΝ
  • [04] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [05] ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [06] 8 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] Ν.ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΨΗΛΑ
  • [09] ΔΡΑΜΑ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ
  • [10] ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο
  • [11] ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
  • [12] ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [13] ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [14] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [15] ΡΟΛΟΪ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [16] ENOXΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΠΕΡΙ ΤΟ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ
  • [19] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ
  • [20] Η Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ «ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [21] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΓΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
  • [22] ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΕΝΝΙΣ
  • [23] ΠΟΛΟ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [24] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 69-64 ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
  • [25] ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [26] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΜΗΝΥΜΑ ΖΑΟΥΑΧΡΙ: ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ
  • [28] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [29] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

    Ολυμπία, 25 Μαρτίου 2004 (13:20 UTC+2)

    "Δια κοίλου κατόπτρου από τον ζωοδότη ήλιο" άναψε ακριβώς στις 12.38 το μεσημέρι, στην αρχαία Ολυμπία, η ολυμπιακή φλόγα, σηματοδοτώντας την έναρξη του παγκόσμιου ταξιδιού του Απολλώνιου Φωτός στις πέντε ηπείρους.

    Ξεκινώντας από την ιστορική μήτρα της Ολυμπίας, "που δεν άλλαξε και δεν μολεύτηκε ποτέ", η φλόγα θα μεταφέρει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε 27 χώρες του πλανήτη τα οικουμενικά μηνύματα της ελπίδας, της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών.

    Εν μέσω απόλυτης σιγής και κατανυκτικής σιωπής από πλευράς των περίπου 35.000 παρευρισκόμενων θεατών, οι αχτίδες του ήλιου της Ολυμπίας, οι αχτίδες του Φοίβου, του θεού της Ιδέας του Φωτός, άναψαν απευθείας την ιερή δάδα της πρωθιέρειας, Θάλειας Προκοπίου. Για την Αθήνα.

    Ακολούθως, φυσώντας μέσα σε κοχύλια, οι έφηβοι ανήγγειλαν σε όλον τον κόσμο την επιτυχημένη αφή της φλόγας και οι 27 ιέρειες πορεύτηκαν προς την Ιερή Ελιά της Ολυμπίας, όπου τις υποδέχτηκε ένα μικρό παιδί, που έκοψε το πρώτο κλαδί του δέντρου, τον πρώτο κότινο.

    Η τελετή, την οποία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προκάλεσε παγκοσμίως ρίγη συγκίνησης, καθώς επισφράγισε μία μοναδική ιστορική στιγμή, αυτή της τελικής επιστροφής των Αγώνων στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα. Την εμπνευσμένη χορογραφία σχεδίασε η Μαρία Χορς, η οποία υπήρξε πρωθιέρεια στην πρώτη τελετή αφής, που έγινε το 1936.

    Μέσα σε επευφημίες, στην ίδια ημερομηνία που αναβίωσαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896, η ιερή φλόγα παραδόθηκε από την πρωθιέρεια στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Ελληνα πρωταθλητή του ακοντισμού, Κώστα Γκατσιούδη. Μεταφέροντας και το κλαδί ελιάς από το ιερό δέντρο της Ολυμπίας, ο Κώστας Γκατσιούδης, αφού έκανε μία σύντομη στάση μπροστά στη στήλη του Κουμπερτέν, του εμπνευστή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, μεταλαμπάδευσε τη φλόγα στον δεύτερο δρομέα, τον Ρώσο ολυμπιονίκη της κολύμβησης, Αλεξάντερ Ποπόφ.

    Λιτή και άψογα σχεδιασμένη, μεστή συμβολισμών, με προσεκτικά επιλεγμένη μουσική αρχαιοελληνικής προέλευσης και με τις φωνές του Αλέξη Κωστάλα και του Νικήτα Τσακίρογλου να εντείνουν τη συγκίνηση ακόμη περισσότερο, η τελετή κέρδισε τις εντυπώσεις, δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στους αρχαίους και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γεώργιος Παπανδρέου, υπουργοί και υφυπουργοί, οι πρόεδροι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ζακ Ρογκ και της ελληνικής, Λάμπης Νικολάου, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, ο δήμαρχος της αρχαίας Ολυμπίας, Ιωάννης Σκουλαρίκης, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης._

    [02] ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λουκέρνη, 25 Μαρτίου 2004 (14:20 UTC+2)

    Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε κατά τις μέχρι τώρα συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέρετρο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζουν και σήμερα να έχουν ανεπίσημες και ρευστές τηλεφωνικές και προσωπικές επαφές με τα μέρη στο Μπούργκενστοκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Στέφαν Ντούτζαρικ.

    Όπως είπε παρά την αναχώρηση σήμερα ορισμένων υψηλόβαθμων μελών των αντιπροσωπειών που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι διαβουλεύσεις των ΗΕ θα συνεχιστούν με μέλη των αντιπροσωπειών που θα παραμείνουν στο ελβετικό θέρετρο, στο σύμπλεγμα των ξενοδοχείων που τα ΗΕ έχουν κλείσει για τις αντιπροσωπείες, και στο οποίο δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της συσκότισης που έχει επιβληθεί από πλευράς των ΗΕ.

    ''Συνεχίζουμε τις επαφές με ένα ανεπίσημο τρόπο'', ανέφερε ο κ. Ντούτζαρικ, σημειώνοντας πως παρόλο ότι δεν υπήρξε ένα photo opportunity κατά τη χθεσινή ημέρα, που είχε οριστεί ως η ημέρα έναρξης των διευρυμένων συνομιλιών, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συζητήσεις δεν έχουν αρχίσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία μετακίνηση της τουρκικής πλευράς στις θέσεις της τόσο σε ουσιώδη όσο και σε επουσιώδη θέματα.

    Τουρκικές πηγές στο Μπούργκενστοκ ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η τετραμερής συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ με την επιστροφή των αντιπροσωπειών από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση για την διεξαγωγή της τετραμερής.

    Ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα επεκράτησε κατά το δείπνο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας με πρόσκληση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο ελβετικό θέρετρο, Στέφαν Ντούτζιαρικ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ντούτζιαρικ είπε ότι κατά το δείπνο ''συζητήθηκε εν μέρει και το Κυπριακό''.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΙΑΣΙΝ

    Iερουσαλήμ, 25 Μαρτίου 2004 (10:56 UTC+2)

    Συνεχίζεται η αναταραχή και το κλίμα αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ενώ ο παλαιστινιακός λαός πενθεί για όλα όσα σηματοδοτεί και δρομολογεί η δολοφονία Γιασίν.

    «Ενωθείτε και μην προσπαθείτε να εξομαλύνετε τις σχέσεις με τον εχθρό. Βοηθήστε τον αγώνα του παλαιστινιακού και του ιρακινού λαού για απελευθέρωση». Αυτή την έκκληση απηύθυνε με επιστολή του, λίγο πριν δολοφονηθεί από ισραηλινούς πυραύλους, ο σείχης Αχμέντ Γιασίν προς τον Αραβικό Σύνδεσμο. Την πολιτική του διατείνονται ότι θα συνεχίσουν οι αντικαταστάτες του, αν και κρίνεται εξαιρετικά μεγάλο το βάρος της διατήρησης των ισορροπιών, σε όλα τα επίπεδα, κάτι που ο 67χρονος τετραπληγικός Γιασίν είχε καταφέρει να πετύχει.

    Η σκιά του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς» πέφτει βαριά πάνω στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου η οργή ξεχειλίζει βωβά, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σχημάτισαν και χτες ουρές στο κεντρικό στάδιο της πόλης της Γάζας, για να συλλυπηθούν την οικογένεια του δολοφονημένου Γιασίν, αλλά και τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσής του. Από την άλλη πλευρά, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Οι δρόμοι των ισραηλινών πόλεων, και κυρίως της Ιερουσαλήμ, είναι σχεδόν έρημοι. Τα λεωφορεία άδεια. Στάσεις λεωφορείων και πολυκαταστήματα φρουρούνται, ενώ τα παλαιστινιακά εδάφη είναι αποκλεισμένα ασφυκτικά.

    Η «Χαμάς», όπως και οι άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις με πρώτες τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», προειδοποίησαν ότι η δολοφονία του Γιασίν σήμανε την εξαπόλυση «ολοκληρωτικού πολέμου» και απειλούν να φέρουν το θάνατο «στις πόρτες κάθε Ισραηλινού οπουδήποτε». Η ισραηλινή ηγεσία αναμένει τα αντίποινα, αλλά, ταυτοχρόνως, απειλεί με εξόντωση ολόκληρη την ηγεσία της «Χαμάς», αλλά και τον ίδιο τον Γιάσερ Αραφάτ. Αν και δε γνωστοποιήθηκε τίποτε περισσότερο, κατέστη σαφές ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί. Αναμένεται, πλέον, το πότε και το πώς θα συνεχίσει «την πολιτική εξόντωσης» το Ισραήλ, το πότε και το πώς θα απαντήσει η «Χαμάς».

    Οι αντιδράσεις συνεχίζονται στον αραβικό κόσμο, ενώ εμφανής είναι η ανησυχία και σε χώρες της ΕΕ. Μετά τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος, εξαρχής, μίλησε για απαράδεκτη κίνηση, ο Κρις Πάτεν, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές σχέσεις, χαρακτήρισε «ανόητη» τη δολοφονία Γιασίν. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ καταδίκασαν το φόνο του Γιασίν εκτιμώντας ότι «οι εξωδικαστικές δολοφονίες ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και ότι «η βία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις».

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκοντας σύμμαχο τη Μόσχα, σε αυτό το αίτημα. Μια πρώτη συζήτηση, όμως, στη βάση ενός σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε η Αλγερία, η μοναδική αραβική χώρα μέλος του Συμβουλίου στην παρούσα φάση, μπλόκαρε από την άρνηση των ΗΠΑ να αποδεχτούν ένα κείμενο «με τόσο έντονη φρασεολογία κατά του Ισραήλ που δεν είναι εποικοδομητικό». Πιθανότατη ήταν η εμφάνιση και του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου.

     

     

     

     

     

    [04] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 25 Μαρτίου 2004 (10:51 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία πρόκειται να απασχολήσουν το Κυπριακό και τα θέματα της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο Ολλανδός Γκις ντε Βρις, πρώην εκπρόσωπος της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση, θα διοριστεί σήμερα συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή.

    Θα συντονίζει τα όργανα της Ε.Ε. που ασχολούνται με τον αντιτρομοκρατικό αγώνα και θα διασφαλίζει την εφαρμογή των μέτρων που θα υιοθετηθούν. Για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο, αναχωρεί το απόγευμα και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    [05] ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Αναστατώθηκαν οι λιμενικές Αρχές στον Πειραιά λόγω τηλεφωνήματος στην εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' που προειδοποιούσε για ύπαρξη βόμβας σε πλοίο που θα αναχωρούσε από το λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα .

    Για το λόγο αυτό εκκενώθηκαν τα ποία «Θεόφιλος» με προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη όπως και το «Ποσειδών Ελλάς» με προορισμό την Αίγινα.

    [06] 8 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Φλώρινα, 25 Μαρτίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Περίπου 8 κιλά ηρωϊνής κατασχέθηκαν στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης είναι αλλοδαπός. Αυτήν τη στιγμή διενεργείται προανάκριση.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Οι προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελούν τις δύο εν εξελίξει διαδικασίες που έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    ''Η μία διαδικασία είναι η διαδικασία για την ανεύρεση λύσεως στο επί τρεις δεκαετίες μείζον εθνικό πρόβλημα της Κύπρου και ελπίζουμε όλοι να βρεθεί μια λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μπορέσει να προσφέρει μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, η οποία να επαναφέρει την ηρεμία, την ειρήνη και τη συνεργασία στο νησί σε όλο τον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, ώστε να συνεργαστούν για το καλό της πατρίδας τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε σε δηλώσεις μετά το πέρας της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    [08] Ν.ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΨΗΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Με στόχο και όραμα μια πατρίδα όσο πιο ψηλά γίνεται, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης χαιρέτισε την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.

    «Συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της μεγαλειώδους παρέλασης η οποία δείχνει το δείκτη του πολιτισμού, το επίπεδο αυτής της χώρας αλλά και το βάθος της ιστορίας της. Μια παρέλαση που πρέπει σε όλους μας να είναι παράδειγμα και υπόδειγμα της κοινωνίας, μιας κοινωνίας ζωντανής και δημιουργικής», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την μεγάλη γιορτή του Έθνους και της Ορθοδοξίας (γιατί τούτη την πατρίδα κλήρος και λαός τη φτιάξανε) αυτό που έχω να πω είναι ότι μπροστά μας βρίσκονται οι προκλήσεις».

    [09] ΔΡΑΜΑ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ

    Δράμα, 25 Μαρτίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι έρευνες για ύπαρξη βόμβας σε αμαξοστοιχία της Δράμας, η οποία βρίσκεται σταθμευμένη στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

    Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση, οι Αρχές κινητοποιήθηκαν μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έγινε στο σταθμαρχείο της Δράμας, ότι στην αμαξοστοιχία 614 έχει τοποθετηθεί βόμβα. Το τρένο εκείνη την ώρα κατευθυνόταν από τις Σέρρες στη Δράμα, όπου ακινητοποιήθηκε και εκκενώθηκε.

    [10] ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2004 (14:23 UTC+2)

    Τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, τις επενδυτικές δυνατότητες, τον ρόλο της στην Βαλκανική, αλλά κυρίως την διεκδίκηση και την διοργάνωση της Παγκοσμίου Εκθέσεως EXPO 2008, αλλά και την ανάδειξή της σε πύλη της Αμερικανικής αγοράς στην Ν.Α. Ευρώπη, την Παρευξείνια Ζώνη και την Μέση Ανατολή, παρουσίασε στη Βοστόνη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκεται στις ΗΠΑ για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου.

    Η παρουσίαση, έγινε στο ΜΙΤ με την συμβολή του γνωστού καθηγητού Nιkolas Ashford. Ο κ Παπαγεωργόπουλος και η συνοδεία του θα επισκεφθούν και την Φιλαδέλφεια προσκεκλημένοι του Δημάρχου John Street, προκειμένου να υπογράψουν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών, πολιτιστικών, και πολιτικών ανταλλαγών μεταξύ των πολιτών τους.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, έφτασε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, με πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας.

    Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετέχουν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, συνοδευόμενος από την σύζυγό του και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και μέλη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως του Δήμου.

    Σε συνέντευξη Τύπου στα Ομογενειακά ΜME, αμέσως μετά την άφιξή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος, εξέφρασε ευχαριστίες και επαίνους στα Ομογενειακά ΜΜΕ και αναφέρθηκε στην παρουσία του στις ΗΠΑ, όπου εκτός της κορυφαίας εκδηλώσεως της παρελάσεως στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή, σκοπό έχει την συνεργασία του με τις εδώ ομογενειακές οργανώσεις και ιδιαίτερα της Νέας Υόρκης.

    O κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι η έναρξις των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιείται στις 11 Αυγούστου στην Θεσσαλονίκη, και την διοργάνωση μιας πανδαισίας εκδηλώσεων έχει αναλάβει Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με τον Δήμο. Την έναρξη αυτή θα παρακολουθήσουν Δήμαρχοι Βαλκανικών πόλεων, προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας αλλά και προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

    Στις 2 Απριλίου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Παγκοσμίου Κέντρου Ευρύτερης Φιλαδελφείας και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης με σκοπό την δημιουργία Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης πρώτο στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

    Επίσης στην Φιλαδέλφεια θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο του Drexel University, από τον οποίον θα παραλάβει και τιμητική διάκριση. Η συζήτησις θα περιστραφεί στην ενδυνάμωση των σχέσεων των Ακαδημαϊκών Κοινοτήτων των δύο πόλεων.

    Στα πλαίσια του ταξιδίου του κ. Δημάρχου θα υπάρξουν συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, και τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης κ. Michael Bloomberg.

    [11] ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2004 (14:06 UTC+2)

    Eλαφρύνσεις στα φορολογικά κλιμάκια και στους συντελεστές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Bουλή.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», θα μειωθούν και οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, ενώ μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή που θα αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, αμέσως μετά τις πασχαλινές εορτές, θα καταθέσει τις εισηγήσεις της σε μορφή νομοσχεδίου.

    Oι προτάσεις που θα εγκριθούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα περιληφθούν στο τελικό φορολογικό νομοσχέδιο και θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τις επιχειρήσεις οι βασικές αλλαγές, όπως η μείωση των συντελεστών φορολόγησης, θα ισχύσουν για τη χρήση του 2004.

    Παράλληλα, η επιτροπή θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναμόρφωσης των φορολογικών ελέγχων, βάσει βεβαίως των σχετικών οδηγιών που θα λάβει από την πολιτική ηγεσία. Oι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου προωθούν αλλαγές στο σύστημα ελέγχων, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα φορολογικής δικαιοσύνης στις επιχειρήσεις. Eπίσης, στις σκέψεις της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η θεσμοθέτηση μέτρων όπως η επιβράβευση των επιχειρήσεων που θα είναι φορολογικά συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

    Eσοδα

    Bέβαια, όλες οι αλλαγές που προωθούνται για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, σε συνδυασμό με τα άδεια κρατικά ταμεία, αναγκάζουν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου αφ' ενός να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, αφ' ετέρου να εκτελέσει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠAΣOK. Hδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα κινούνται πτωτικά· αντίθετα, οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και να τους επιστραφεί ο οφειλόμενος ΦΠA, ενώ τις επόμενες μέρες θα εκταμιευθεί και ποσό του οικογενειακού επιδόματος για τους συνταξιούχους.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών, τον Φερουάριο, τα έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό μόλις 3,49% έναντι στόχου 6,2% ενώ παρατηρήθηκαν υψηλές επιστροφές φόρων (211% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2003).

    Για τον μήνα Mάρτιο η κατάσταση που παρατηρείται είναι ακόμη χειρότερη και δεν αποκλείεται τα έσοδα να αυξηθούν με ρυθμό της τάξεως του 2%.

    Eλεγχοι

    Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει δοθεί εντολή από τον υφυπουργό Oικονομικών Aδάμ Pεγκούζα στους ελεγκτικούς οργανισμούς να συνεχίσουν τους ελέγχους με την ισχύουσα διαδικασία, τονίζοντας ότι θα παρακολουθεί προσωπικά την αποδοτικότητα των μονάδων και των ελεγκτων. Στις βασικές προτεραιότητες που έθεσε ο υφυπουργός Oικονομικών είναι:

    H έκδοση εντολής προσωρινού ελέγχου στις επιχειρήσεις που καθυστερούν να υποβάλουν τις περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠA.

    Aποστολή σημειωμάτων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να τονωθούν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμου.

    [12] ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2004 (14:04 UTC+2)

    Στο «κόκκινο», βρίσκονται τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα πρώτα στοιχεία στην κυβερνητική επιτροπή ανατρέπουν την ωραιοποιημένη εικόνα της προηγούμενης κυβέρνησης Σημίτη, όπως τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή".

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στα όρια του συναγερμού βρίσκεται η δημοσιονομική διαχείριση, όπως διαπίστωσε χθες η Kυβερνητική Eπιτροπή και για τούτο ο κ. K. Kαραμανλής κάλεσε τους υπουργούς να λάβουν όλα τα απαιραίτητα μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών, ώστε να περιορισθούν κατά το δυνατόν οι, βέβαιες πια, υπερβάσεις του εφετινού προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της επιταχυνόμενης δημοσιονομικής απογραφής, απέχει πολύ από την ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσίαζε ο κ. Σημίτης και ειδικώς εφέτος, η κατάσταση δείχνει χειρότερη και από εκείνην του 2003.

    Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2003 προσεγγίζει το 3% και οι τάσεις για φέτος το φέρνουν υψηλότερα από αυτό το όριο. H κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να συγκρατηθεί κάτω του 3%, προκειμένου να αποφύγει περιπλοκές με την E.E. και να μην απολέσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

    Στην παρούσα φάση, πάντως, τα υπεσχημένα θα ικανοποιηθούν, μέχρι την τέλεση των Oλυμπιακών Aγώνων θα αναδειχθούν τα προβλήματα, και τον Σεπτέμβριο στα εγκαίνια της Διεθνούς Eκθεσης Θεσσαλονίκης θα ανακοινωθεί η νέα οικονομική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις επιμέρους πολιτικές τον τουρισμό, τις κατασκευές, τον ενεργειακό τομέα και τις νέες τεχνολογίες.

    [13] ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Λονδίνο, 25 Μαρτίου 2004 (10:34 UTC+2)

    Με το "δεξί" ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες τιμών στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Αναλυτικότερα, λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης FTSE-100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχυόταν κατά 0,38% και διαμορφωνόταν στις 4.325,70 μονάδες.

    Μεγαλύτερη άνοδο, σε ποσοστό 1,26%, σημείωνε ο Xetra DAX στην αγορά της Φρανκφούρτης και βρισκόταν στις 3.772,91 μονάδες. Την ανιούσα ακολουθούσε και ο CAC-40 στην αγορά του Παρισιού, ο οποίος κατέγραφε κέρδη της τάξης του 0,90% και προσέγγιζε τις 3.551 μονάδες. Θετικό πρόσημο, με κέρδη της τάξης του 0,50% και 1,08% αντίστοιχα, έφεραν ο BEL-20 στις Βρυξέλλες και ο AEX στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ._

    [14] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2004 (09:42 UTC+2)

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΔΕΥΤΕΡΑ 29/3

    VIVERE Α.Ε.

    Α/ Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 29/03/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στα γραφεία της εταιρίας, στο Αγρίνιο (Πλατεία Παναγοπούλου), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Έγκριση όρων και λοιπών θεμάτων σχετιζόμενων με τη Σύμβαση Συγχώνευσης της Εταιρείας με απορρόφηση της κατά το 100% θυγατρικής της μονοπρόσωπης εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία "ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ". 2. Παροχή εξουσιοδότησης σε μέλος του ΔΣ για την υπογραφή της Συμβολαιογραφικής Πράξης Συγχώνευσης και την τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας. 3. Διάφορα θέματα - ανακοινώσεις - εγκρίσεις επ' αυτών.

    Β/ Β' Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 29/03/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, στα γραφεία της εταιρίας, στο Αγρίνιο (Πλατεία Παναγοπούλου), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της εταιρείας. 2. Προσαρμογή της προθεσμίας ενάσκησης του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των μετόχων στις διατάξεις του ΚΝ 2190/1920 και τροποποίηση του άρθρου 9 του Καταστατικού της εταιρείας. 3. Επέκταση του σκοπού της εταιρείας και τροποποίηση του άρθρου 3 του Καταστατικού της εταιρείας. 4. Κωδικοποίηση του Καταστατικού της εταιρείας. 5. Διάφορα θέματα - ανακοινώσεις - εγκρίσεις επ' αυτών.

    ΤΡΙΤΗ 30/3

    ALPHA BANK Α.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 30/03/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 46, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή προς έγκριση του Ισολογισμού της 31.12.2003 και των λοιπών ετησίων οικονομικών καταστάσεων, μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών. 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της διαχειριστικής χρήσεως του έτους 2003. 3. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών, τακτικών και αναπληρωματικών, για τη διαχειριστική χρήση 2004 και έγκριση της αμοιβής τους. 4. Έγκριση των από 31.03.2003 και 06.06.2003 Ισολογισμών Μετασχηματισμού των εταιριών Alpha Εταιρία Συμμετοχών Ρουμανίας Α.Ε. και Alpha Επενδύσεων Ανώνυμος Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου αντιστοίχως, μετά των λοιπών οικονομικών καταστάσεων. 5. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των τακτικών Ορκωτών Ελεγκτών των εταιριών Alpha Εταιρία Συμμετοχών Ρουμανίας Α.Ε. και Alpha Επενδύσεων Ανώνυμος Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου για τις διαχειριστικές περιόδους από 1.1.2003 έως 24.11.2003 και από 1.1.2003 έως 28.11.2003, αντιστοίχως. 6. Προσαρμογή του άρθρου 5 του Καταστατικού περί μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης συνεπεία ενασκήσεως δικαιωμάτων προαιρέσεως. 7. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας από αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων (ν.3229/2004) ή/και με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Δωρεάν διανομή νέων μετοχών ή/και μεταβολή της ονομαστικής αξίας των υφισταμένων. Χορήγηση ανεκκλήτου εντολής προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την τακτοποίηση των τυχόν κλασματικών δικαιωμάτων. 8. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού περί μετοχικού κεφαλαίου λόγω της ως άνω αυξήσεως. 9. Έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του κ.ν. 2190/1920. 10. Tροποποίηση των άρθρων 15, 17 και 20 του Καταστατικού, έτσι ώστε να παρέχεται στο Διοικητικό Συμβούλιο η εξουσία εκδόσεως ομολογιακών δανείων κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παρ.2 του ν. 3156/2003. 11. Έγκριση της αμοιβής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 12. Χορήγηση αδείας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 23 του κ.ν. 2190/1920, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Διευθύνσεως ή και σε Διευθυντές να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση Εταιριών του Ομίλου, που επιδιώκουν όμοιους ή συναφείς σκοπούς.

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛ. ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝ. ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/03/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00, στα Κεντρικά Γραφεία της Εταιρίας, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 8 (4ος όροφος), Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτού για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις που αφορούν την εταιρική χρήση 2003 (1.1.2003 έως 31.12.2003). 2. Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως 2003 (1.1.2003 έως 31.12.2003). Έγκριση καταβολής μερίσματος. 3. Απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτού από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις και τη διαχείριση της εταιρικής χρήσεως 2003 (1.1.2003 έως 31.12.2003). 4. Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρίας κατά ποσό ΕΥΡΩ 100.416.400,00, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από ΕΥΡΩ 2,00 σε ΕΥΡΩ 2,50 και τη διανομή 5 δωρεάν νέων μετοχών για κάθε 10 παλαιές μετοχές, από κεφαλαιοποίηση ισόποσης υπεραξίας που προέκυψε από την αναπροσαρμογή της αξίας των κτιρίων και εδαφικών εκτάσεων της Εταιρίας κατά την 31.12.2003, σύμφωνα με το Ν. 3229/2004, βάσει της εκτιμήσεως αυτών από την εκτιμητική Εταιρία American Appraisal (Hellas) Ltd, στην εύλογη αξία. - Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρίας. 5. Επικύρωση εκλογής μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. 6. Έγκριση των αμοιβών που χορηγήθηκαν προς τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εταιρική χρήση 2003, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 2 του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει και προέγκριση για τη χρήση 2004. 7. Εκλογή ενός (1) τακτικού και ενός (1) αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτού. 8. Χορήγηση ειδικής άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920, στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στο Γενικό Διευθυντή, στους Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές και στους Διευθυντές της Εταιρίας να μετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών και συγγενών επιχειρήσεων της Εταιρίας μας καθώς και εταιριών του Ομίλου της Ε.Τ.Ε. 9. Διάφορες ανακοινώσεις και λοιπά θέματα.

    ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ A.E.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/03/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00, στα γραφεία της εταιρίας, στον Αγ. Ι. Ρέντη, Λ. Κηφισού 92, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με ιδιωτική τοποθέτηση. 2. Κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων κατά την έκδοση του παραπάνω ομολογιακού δανείου. 3. Παροχή ειδικής εξουσιοδότησης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας για την διαπραγμάτευση των όρων του παραπάνω ομολογιακού δανείου. 4. Μείωση ονομαστικής αξίας μετοχής με αντίστοιχη μείωση μετοχικού κεφαλαίου για δημιουργία αποθεματικού με σκοπό την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους Euro 10.000.000,00. 5. Τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού περί κεφαλαίου με βάση την απόφαση στο προηγούμενο θέμα.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 31/3

    FANCO A.E.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 31/03/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:30, στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Eταιρείας, Κηφισού και Κωνσταντινουπόλεως 1, Περιστέρι, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, καθώς και κεφαλαιοποίηση έκτακτων αποθεματικών και ανάλογη αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών. 2. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών και ανάλογη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών. 3. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δια καταβολής μετρητών και έκδοση νέων μετοχών. 4. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας, λόγω των ως άνω αυξομειώσεων του μετοχικού κεφαλαίου και κωδικοποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας. 5. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    VETERIN A.B.E.E

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 31/03/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Έκδοση ομολογιακού δανείου και μετατροπή του υπάρχοντος κοινοπρακτικού δανείου σε ομολογιακό και 2. Διάφορα θέματα Ανακοινώσεις.

    YALCO ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α.Ε.

    Eκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 31/03/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00, στα γραφεία της Εταιρίας, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στο 5ο χλμ. της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Λήψη απόφασης για την αγορά ιδίων μετοχών, σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Κ.Ν. 2190/1920.

    MULTIRAMA Α.Ε.Β.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 31/3/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00, στην έδρα της Εταιρίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, επί του 23ου χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Τροποποίηση άρθρου 3 (Σκοπός) του Καταστατικού της Εταιρίας.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/4

    ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 02/04/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 08:30, στην Αθήνα, στο κεντρικό κτήριο της Alpha Bank, Σταδίου 40, (3ος όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή προς έγκριση του Ισολογισμού της 31.12.2003 και των λοιπών ετησίων οικονομικών καταστάσεων, μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτού. 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτού από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της διαχειριστικής χρήσεως του έτους 2003. 3. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτού για τη διαχειριστική χρήση 2004 και έγκριση της αμοιβής τους. 4. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υπεραξίας από αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων (Ν.3229/2004) ή / και με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Μεταβολή της ονομαστικής αξίας των μετοχών. 5. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού περί μετοχικού κεφαλαίου, λόγω της ως άνω αυξήσεως. 6. Τροποποίηση των άρθρων 5,9,15 και 20 του Καταστατικού, έτσι ώστε να παρέχεται στο Διοικητικό Συμβούλιο η εξουσία εκδόσεως ομολογιακών δανείων κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παρ.2 του ν. 3156/2003. 7. Επικύρωση εκλογής τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 8. Έγκριση της αμοιβής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 9. Προέγκριση της αμοιβής του Διευθυντού ? μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. 10. Χορήγηση αδείας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 23 του κ.ν.2190/1920, στα μετέχοντα της διευθύνσεως της εταιρίας μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στον Διευθυντή, να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή και στη Διεύθυνση εταιριών του Ομίλου, που επιδιώκουν παρόμοιους σκοπούς.

    Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 02/04/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00, στα γραφεία της εταιρίας, στο 22ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρίας καθώς και των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 2003 (από 1ης Ιανουαρίου 2003 έως 31ης Δεκεμβρίου 2003) μετά από ακρόαση των Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Πιστοποιητικών του Ορκωτού Ελεγκτή επί των ανωτέρω Οικονομικών Καταστάσεων. 2. Διάθεση Καθαρών Κερδών της χρήσεως 2003. 3. Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών της εταιρίας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2003. 4. Εκλογή ελεγκτών, τακτικού και αναπληρωματικού, για τον έλεγχο των Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρίας καθώς και των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων για την χρήση 2004 και ορισμός της αμοιβής τους. 5. Έγκριση αμοιβών που καταβλήθηκαν σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της εταιρικής χρήσης 2003 και προέγκριση των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2004, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Κ.Ν. 2190/1920. 6. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με κεφαλαιοποίηση α) της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, β) αποθεματικών κεφαλαίων και γ) υπολοίπου κερδών εις νέο, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής. 7. Τροποποίηση του άρθρου 5 παρ. 1 του καταστατικού. 8. Παροχή αδείας σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στους Διευθυντές να ενεργούν πράξεις που υπάγονται σε έναν από τους σκοπούς που επιδιώκει η εταιρία. 9. Διάφορες άλλες ανακοινώσεις. 10. Παροχή εξουσιοδότησης στον Πρόεδρο και στο Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης να υπογράψουν και επικυρώσουν το Πρακτικό της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

    F.G. EUROPE Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 02/04/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00, στην έδρα της εταιρίας, επι της Λ. Βουλιαγμένης 128, στη Γλυφάδα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως 1/1/2003 έως 31/12/2003 με τις επ αυτών εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. 2. Υποβολή και έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσεως 1/1/2003 έως 31/12/2003 με τις επ αυτών εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. 3. Έγκριση διάθεσης κερδών. 4. Επικύρωση αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την εκλογή νέων μελών του Δ.Σ. εις αντικατάστασιν παραιτηθέντων, σύμφωνα με το άρθρο 26 του καταστατικού. 5. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 6. Τροποποίηση του άρθρου 1 του Καταστατικού, Επωνυμία της Εταιρείας. 7. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για την εταιρική χρήση 1/1/2003 έως 31/12/2003. 8. Χορήγηση αδείας σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920 στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Διευθυντές της εταιρείας να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στην Διεύθυνση Εταιρειών συνδεδεμένων με την εταιρεία που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς. 9. Έγκριση αμοιβών και αποζημιώσεων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2003 και προέγκριση αμοιβών και αποζημιώσεων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση του 2004. 10. Παροχή αδείας σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 και έγκριση της σύναψης συμβάσεων μεταξύ της εταιρείας και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή και εταιρειών συνδεδεμένων με αυτούς. 11. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για τον έλεγχο των Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως 1/1/2004 έως 31/12/2004 καθώς και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της ως άνω εταιρικής χρήσεως και καθορισμός της αμοιβής του. 12. Έγκριση εξαγοράς ή απόκτησης στρατηγικής συμμετοχής σε επιχειρήσεις. 13. Έγκριση συμβάσεων μεταξύ της εταιρείας και συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων. 14. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 5/4

    ΕFG EUROBANK-ERGASIAS

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 05/04/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:30, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, Λεωφ. Συγγρού 89-93, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις χρήσεως 2003. Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών. Διάθεση κερδών. 2. Διάθεση μετοχών στο προσωπικό, σύμφωνα με τα άρθρα 16 παρ. 2 περ. στ' του κ.ν. 2190/1920 και 1 του π.δ. 30/1988, όπως ισχύουν, που θα προέλθουν από αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση μέρους των κερδών της χρήσεως 2003. Αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Τράπεζας. 3. Πρόγραμμα διάθεσης δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παράγραφος 9 του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει, στο προσωπικό και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών. 4. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2003. 5. Εκλογή εταιρείας ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2004 και καθορισμός της αμοιβής της. 6. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και καθορισμός 2 ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ., σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3016/2002, όπως ισχύει, περί εταιρικής διακυβέρνησης. 7. Έγκριση αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συμβάσεων, κατά τα άρθρα 23α και 24 του κ.ν. 2190/1920. 8. Απόκτηση από την Τράπεζα ιδίων μετοχών, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.5 του κ.ν. 2190/1920, και ενημέρωση για τις ήδη αποκτηθείσες ίδιες μετοχές. 9. Ακύρωση ιδίων μετοχών, που αποκτήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.5 του κ.ν.2190/1920, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Σχετική τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού. 10. Παροχή άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του κ.ν. 2190/1920, σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη της Τράπεζας να μετέχουν σε Δ.Σ. ή στην διεύθυνση εταιρειών του ομίλου της Τράπεζας ή εταιρειών στις οποίες η Τράπεζα συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα, που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 05/04/2004, ημέρα Μ. Δευτέρα και ώρα 09:30, στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας, στο Δήμο Παιανίας Αττικής (θέση 19,5 χλμ. της νέας οδού Παιανίας - Μαρκοπούλου, Β' συγκρότημα, δεξιά για τον βαίνοντα προς Μαρκόπουλο), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Λήψη εκ νέου απόφασης για την απόκτηση από την Εταιρία ιδίων μετοχών, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέχρι ποσοστού 10% επί του συνόλου αυτών σήμερα, λαμβανομένων υπόψη των ήδη αγορασθεισών από την Εταιρία -σύμφωνα με τις από 19/03/2002 και 14/03/2003 σχετικές αποφάσεις των μετόχων αυτής- και καθορισμός της ανώτατης και κατώτατης τιμής διενέργειας των νέων αγορών, ως και του χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο πρέπει αυτές να εκτελεσθούν. Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για την τήρηση των νομίμων προς τούτο διατυπώσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο Νόμο (άρθρο 16 παρ. 5-7 του ΚΝ 2190/20, ως ισχύει). 2. Επικύρωση της εκλογής Μελών του Δ.Σ. σε αναπλήρωση παραιτηθέντων για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας των Συμβούλων που παραιτήθηκαν. 3. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Eταιρείας, περί Μετοχικού Κεφαλαίου, λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης (Stock Option). 4. Τροποποίηση των άρθρων 17 παρ. 3 και 25 παρ. 2 του Καταστατικού της Εταιρίας, σχετικά με την επικύρωση αντιγράφων ή αποσπασμάτων Πρακτικών του Δ.Σ. ή της Γ.Σ. των μετόχων της Εταιρίας. 5. Έκδοση κοινού ή/και μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων και εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων του δανείου. 6. Παροχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας της εξουσίας εκδόσεως ομολογιακών δανείων κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 2 του Ν. 3156/2003 και τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Καταστατικού. 7. Ανακοίνωση στοιχείων για την αγορά ιδίων μετοχών, σύμφωνα με την από 14/03/2003 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρίας. 8. Διάφορες Ανακοινώσεις.

    ΑΣΠΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 05/04/2004, ημέρα Μεγάλη Δευτέρα και ώρα 13:00, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της 11ης εταιρικής χρήσης και των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της έκτης εταιρικής χρήσης της Τράπεζας (από 1ης Ιανουαρίου 2003 έως 31ης Δεκεμβρίου 2003) μετά από ακρόαση των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και πιστοποιητικών του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της 11ης Εταιρικής Χρήσης (από 1ης Ιανουαρίου 2003 έως 31ης Δεκεμβρίου 2003). 3. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή για την 12η χρήση (από 1ης Ιανουαρίου 2004 έως 31η Δεκεμβρίου 2004). 4. Έγκριση εκλογής μελών από το Διοικητικό Συμβούλιο σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 5. Έγκριση κατάρτισης συμβάσεων σύμφωνα με το άρθρο 23α του κ.ν. 2190/20. 6. Έγκριση αμοιβών που καταβλήθηκαν σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της 11ης εταιρικής χρήσης και προέγκριση των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη 12η εταιρική χρήση σύμφωνα με τα άρθρα 23α και 24 του κ.ν. 2190/20. 7. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου λόγω λήξης της θητείας του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου και καθορισμός των ανεξάρτητων μελών του σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.3016/02. 8. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με καταβολή μετρητών. 9. Τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού λόγω της παραπάνω αύξησης. 10. Έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης. 11. Διάφορες Ανακοινώσεις

    [15] ΡΟΛΟΪ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Σόφια, 25 Μαρτίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Άρχισε να λειτουργεί από σήμερα, στη διάρκεια επίσημης τελετής, στην πρόσοψη του

    Εθνικού Σταδίου «Βασίλ Λέφσκι» της Σόφιας, ένα μεγάλο ρολόϊ, που μετράει τις μέρες έως την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σόφια και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. «Οι Βούλγαροι χαίρονται για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα τους που είναι τιμή για την ευρύτερη περιοχή και εύχονται κάθε επιτυχία στον φίλο ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγάρικης Ολυμπιακής Επιτροπής Ιβάν Σλάβκοφ στη σημερινή τελετή, όπου παραβρέθηκαν η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος Στέφκα Κωνσταντίνοβα μαζί με άλλους ολυμπιονίκες της Βουλγαρίας και πολλούς κατοίκους της Σόφιας.

    [16] ENOXΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΠΕΡΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Άγκυρα, 25 Μαρτίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Το Κυπριακό είναι το θέμα που κυριαρχεί στον σημερινό τουρκικό Τύπο, ενώ τα υπόλοιπα θέματα που τον απασχολούν είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η εκλογικές και μετεκλογικές εξελίξεις, η αντίδραση του Γενικού Επιτελείου στην εξαγορά της θητείας και οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα σχολεία imam-hatip.

    Σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την πορεία των

    συνομιλιών στην Ελβετία. Ενώ η τουρκική αντιπροσωπεία είχε πάει προετοιμασμένη για διεξαγωγή άμεσων διαπραγματεύσεων με τις τέσσερις πλευρές να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, η παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίκαιρο σε αυτή τη φάση, αλλά και η συμφωνία de Soto με αυτήν την άποψη, ενόχλησε σε εξαιρετικό βαθμό την τουρκική πλευρά.

    Έτσι, η Hurriyet αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά φρέναρε την τετραμερή την τελευταία στιγμή, παραθέτει την άποψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, καθώς και την συγκατάνευση de Soto, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στη συμφωνία της Νέας Υόρκης. H Milliyet τονίζει την έκπληξη των Τούρκων αξιωματούχων από τη δήλωση de Soto, ενώ αναφέρει πρωτοσέλιδα ότι ο Ανάν τους εξαπάτησε. Στο ρεπορτάζ της αναφέρεται επίσης στη συνάντηση Μολυβιάτη-Gul, κατά την οποία οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι είναι νωρίς για να ξεκινήσουν τετραμερείς συναντήσεις. Η εφημερίδα πληροφορεί ότι, παρά τον εκνευρισμό της, η τουρκική πλευρά θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Η Hurriyet σημειώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τη χθεσινή πρόσκληση de Soto για συνάντηση με την τουρκοκυπριακή, λέγοντας ότι η αντιπροσωπεία της δεύτερης έχει εξουσιοδότηση μόνο για να συμμετάσχει και όχι να λαμβάνει αποφάσεις. Η Cumhuriyet επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Talat έχει επιστολή εξουσιοδότησης προετοιμασθείσα από τα Η.Ε. και υπογεγραμμένη από τον Denktas, και η Hurriyet προσθέτει ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι να μπλοκάρουν τόσο τις διμερείς, όσο και τις τετραμερείς συζητήσεις.

    Η Cumhuriyet αναφέρει ότι ο Erdogan ζήτησε εκ νέου από τον Denktas να μεταβεί στην Ελβετία για τις συζητήσεις, και κατ' αυτόν ο δεύτερος υποσχέθηκε να εξετάσει την πιθανότητα. Ωστόσο, η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβεί. Η ίδια εφημερίδα πληροφορεί ότι ο Τούρκος

    πρωθυπουργός επιθυμεί γραπτή εγγύηση και όχι προφορικές διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε. ότι η συμφωνία επί του Κυπριακού θα συμπεριληφθεί στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Milliyet αναφέρει ότι Η.Π.Α. και Βρετανία πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ο Erdogan είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Romano Prodi, για να τονίσει πάλι τη σημασία του θέματος για την τουρκική πλευρά.

    Αντίθετα, η Cumhuriyet σημειώνει ότι ο Verheugen έχει δώσει διαβεβαιώσεις στους

    Ελληνοκύπριους ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, πληροφορία την οποία

    δημοσιεύει και η Zaman. Η Milliyet επισημαίνει την κριτική Denktas προς την Άγκυρα ότι είχε εξασθενίσει την διαπραγματευτική θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και της Κύπρου, και παραθέτει τη δήλωσή του ότι θα ζητήσει ν' απορρίψουν οι Τουρκοκύπριοι το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα. Ο Hasan Cemal στην ίδια εφημερίδα θεωρεί ότι το πιο πιθανό είναι ότι οι συνομιλίες θα κριθούν από την τελική παρέμβαση και διαμόρφωση του σχεδίου από τον ίδιο τον Ανάν.

    Η Hurriyet θεωρεί τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Erdogan για να καταδικάσει τη δολοφονία Γιασίν ως ένδειξη ακύρωσης της επίσκεψής του στο Ισραήλ. Η Sabah αναφέρει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει γραπτές εγγυήσεις από την εαρινή Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Βρυξελλών για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας τον Δεκέμβριο. Η ίδια εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Jack Straw ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας αποτελεί το πιο κρίσιμο τεστ (acid test) για την Ε.Ε..

    Η Hurriyet αναφέρεται στην αντίδραση του Γενικού Επιτελείου στις κυβερνητικές

    εξαγγελίες περί μείωσης της στρατιωτικής θητείας με χρηματικό αντάλλαγμα. Η

    Cumhuriyet μέμφεται τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί το θέμα για λόγους

    προεκλογικής σκοπιμότητας.

    Η Radikal παραθέτει την επισήμανση Erdogan ότι δεν υφίστανται προβλήματα μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου Sezer, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Κύπρου. Αντίθετα η Vatan φέρει τον Gul να επιβεβαιώνει τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ τους, καθώς είπε ότι ο ίδιος θέλησε να τον ενημερώσει πριν τη μετάβασή του στην Ελβετία, αλλά ο πρόεδρος έδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν αναγκαίο στην παρούσα φάση.

    Ο Mehmet Tezkan στη Sabah και ο Sukru Kucuksahin στη Hurriyet επισημαίνουν τις

    ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλλει ο Erdogan για την ενίσχυση της επιρροής του

    αντιπολιτευόμενου CHP, φοβούμενος την τροπή που μπορούν να λάβουν οι εξελίξεις εάν δημιουργηθεί κενό αντιπολίτευσης.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Άγκυρα, 25 Μαρτίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικου τηλεοπτικού δικτύου NTV και όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο ''Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ'', Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως η τετραμερής συνάντηση κορυφής που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη μέρα των συνομιλιών στην Ελβετία, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής και ότι επιτεύχθηκε συνεννόηση για το θέμα αυτό.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς που τόνισε πως χάθηκε χρόνος, στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα μετά τη Συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ακόμη, είπε πως στην περίπτωση που ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ δεν εξασφαλίσει υπόσχεση για το ότι θα πραγματοποιηθούν αύριο το βράδυ οι τετραμερείς συνομιλίες, ενδέχεται να μην επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στην Ελβετία.

    Στην ίδια είδηση τονίζεται πως οι πλευρές οι οποίες δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν τις

    τετραμερείς, συναντήθηκαν χθες στο δείπνο.

    Στο μεταξύ, υπογραμμίσθηκε πως η συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε μετά από 30 χρόνια, είχε συμβολική σημασία.

    [18] ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ

    Άγκυρα, 25 Μαρτίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk στο πρόγραμμά του «Παρασκήνια της Άγκυρας» παρουσίασε τον ''Τ/Κ ηγέτη'', Ραούφ Ντενκτάς, σε συζήτηση που είχε με τον Διευθυντή της Hurriyet στην Άγκυρα, Σερντάτ Εργκίν και τον Διευθυντή της Milliyet στην Άγκυρα, Φικρέτ Μπιλά.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις τελευταίες

    εξελίξεις και τη μη πραγματοποίηση της τετραμερούς στην Ελβετία, τόνισε ότι την

    πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής δεν την ήθελε η Ελλάδα, η οποία εξ' αρχής, από τότε που είχε τεθεί θέμα τετραμερούς, είχε αντιδράσει στην ιδέα. Επίσης, είπε πως ο ίδιος μην μεταβαίνοντας στην Ελβετία συνέβαλε θετικά για την Τ/Κ πλευρά, διότι στην περίπτωση που θα μετέβαινε η ευθύνη για την μη πραγματοποίηση της τετραμερούς θα επιρρίπτονταν και πάλι στον ίδιο, εφόσον έχει κάνει τη φήμη του αδιάλλακτου.

    Όσον αφορά το Σχέδιο Annan, γι' αυτό, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την απαισιοδοξία του και τόνισε ότι αρχής εξ' αρχής είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται στο Σχέδιο αυτό και ότι η άποψή του αυτή είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς αναφερόμενος στους λόγους της αρνητικής του στάσης στο Σχέδιο Annan, επεσήμανε πως είναι πολλά τα σημεία τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να αλλάξουν, διότι θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Τ/Κ πλευρά.

    Ο Ντενκτάς αναφέρθηκε στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων,

    υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες του για την περίπτωση αυτή, διότι μία τέτοια εξέλιξη

    θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των Τ/Κ.

    Όσον αφορά τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε ότι είχε γίνει συνεννόηση με την Άγκυρα και υπενθύμισε πως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ερντογάν στις Η.Π.Α. η Τουρκία έδειχνε πολύ αισιόδοξη με τις υποσχέσεις που της είχαν δοθεί, γι' αυτό και δέχθηκε να μεταβεί. Εκεί δε, τρόπον τινά, φυλακίσθηκε στο κτίριο των Ην. Εθνών επί ώρες και βάσει της συνεννόησης που είχε γίνει δεν μπορούσε να αποχωρήσει από τις συζητήσεις επειδή έπρεπε να καταλήξουν κάπου.

    Στο σημείο αυτό, είπε πως ο Τ/ΥΦΥΠΕΞ [εννοώντας τον ΥΦΥΠΕΞ Ουγούρ Ζιγιάλ] ερχόταν συνεχώς με κάποια οδηγία με την οποία επέβαλε ορισμένα πράγματα, όπως π.χ. τη μη αποχώρηση από τις συνομιλίες, το να μη σηκωθεί από το τραπέζι των συνομιλιών και να μη γίνει αιτία στη διακοπή των συζητήσεων κ.λ.π.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς τόνισε πως έχοντας το ρόλο του διαπραγματευτή θα πρέπει να έχει και την απαιτούμενη ελευθερία κίνησης, την οποία όμως δεν μπόρεσε να έχει στη Νέα Υόρκη.

    Μετά τις εξελίξεις -είπε- που σημειώθηκαν εκεί, εκείνο που κατορθώθηκε ήταν να

    ζητήσουν την πραγματοποίηση, μετά από κάποια φάση, της τετραμερούς, έτσι ώστε να αναλάβουν ευθύνη και οι δύο εγγυήτριες χώρες, η Τουρκία και η Ελλάδα. Τώρα όμως, είπε, προκύπτει πρόβλημα με την τετραμερή.

    Ένα άλλο θέμα για το οποίο διατύπωσε ανησυχίες, ήταν αυτό που έχει σχέση με την

    υπόθεση των ακινήτων και επεσήμανε πως εάν δεν γίνει προηγούμενη ρύθμιση η περίπτωση των ακινήτων θα οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα και διεκδικήσεις αποζημιώσεων.

    Όσον αφορά το θέμα των ιδιαιτεροτήτων, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. φαίνεται να αντιδρά στην ενσωμάτωση της απόφασης που θα ληφθεί στο πρωτογενές Δίκαιό της.

    Ο Ντενκτάς επεσήμανε πως στην περίπτωση που δεν γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στο Σχέδιο Annan, ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να πει την αλήθεια στο ''λαό'' του, έτσι

    ώστε να αποτρέψει την αποδοχή του Σχεδίου στο δημοψήφισμα.

    Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς -είπε- είναι να διατηρήσει τους Τ/Κ σαν μειονότητα και να μην τους δοθεί κανένα από τα δικαιώματα που ζητούν τώρα.

    [19] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ

    Άγκυρα, 25 Μαρτίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού πέραν της 1ης Μαΐου 2004, προέβαλε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Νομίζω ότι η άλλη πλευρά θέλει να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις μετά την 1η Μαΐου, διότι δεν βλέπουν αυτό που εμείς θα θέλαμε να δούμε ή που ελπίζουμε να δούμε», είπε ο κ. Ερντογάν, ύστερα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ στο πλαίσιο της συνόδου της Ομάδας των Φιλελευθέρων.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [20] Η Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ «ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Η Εθνική ομάδα της Μ. Βρετανίας παρέμεινε αήττητη και στη δεύτερη αγωνιστική του Τετραεθνούς Τουρνουά Σόφτμπολ, μετρώντας δύο νίκες σε ισάριθμα ματς. Μετά την Τσεχία, οι Βρετανίδες επιβλήθηκαν σήμερα και της Ελλάδας με 2-1 και οδηγούν την κούρσα της Αθλητικής Διοργάνωσης.

    Η Ελλάδα, η οποία δεν είχε ηττηθεί από τον Ιούνιο του 2003, πήρε πρώτη πόντο στον 3ο γύρο, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμα. Η απόφαση της προπονήτριας της Ελλάδας, Linda Wells, στην αρχή του 3ου γύρου, να αντικαταστήσει την Katina KRAMOS - που βρισκόταν στη δεύτερη βάση - με την Katerina KOUTOUGKOU, αποδείχθηκε σοφή επιλογή, καθώς πέτυχε πόντο από κτύπημα της Lindsay JAMES (πρώτη στην επίτευξη πόντων στο Τουρνουά Runs Scored Leader). Ωστόσο οι Βρετανίδες κατόρθωσαν να ισοφαρίσουν σε 1-1 με πόντο της Vicky MCKENDRICK στο δεύτερο μισό του γύρου.

    Η καλύτερη αμυντική κίνηση της ελληνικής ομάδας σημειώθηκε επίσης στο δεύτερο μισό του 3ου γύρου, όταν η αθλήτρια της τρίτης βάσης Ginny GEORGANTAS και η catcher Stacey FARNWORTH αντάλλαξαν αρκετές φορές τη μπάλα μέχρι να «παγιδεύσουν» τη Βρετανίδα Sonya THOMPSON ανάμεσα στην τρίτη και την κύρια βάση, βγάζοντας την THOMSPSON εκτός αγώνα με κτύπημα γαντιού.

    Η Ελλάδα είχε την καλύτερη ευκαιρία να προηγηθεί στο πρώτο μισό του 4ου γύρου, με καλυμμένες όλες τις βάσεις, αλλά η batter Christa DALAKIS δεν μπόρεσε να κτυπήσει τη μπάλα και τέθηκε εκτός αγώνα από την καταπληκτική pitcher Megan MATTHEWS, που προηγείται στην κατάταξη Strike Out του Τουρνουά, έχοντας αποκλείσει περισσότερες batter από κάθε άλλη pitcher.

    Η Βρετανία προηγήθηκε με πόντο της Rosie LEUTZINGER στο δεύτερο μισό του 6ου γύρου και, καθώς η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει στο πρώτο μέρος του 7ου γύρου, δεν χρειάστηκε να διεξαχθεί το δεύτερο μέρος του.

    Η προπονήτρια της Εθνικής Ελλάδας Linda WELLS ήταν απογοητευμένη από το σημερινό αποτέλεσμα. «Η Μ. Βρετανία έπαιξε πολύ καλά σήμερα. Και οι δυο pitcher της ήταν πολύ ικανές κι έτσι δεν μπορέσαμε να σημειώσουμε τον πόντο της ισοφάρισης. Πρέπει να βελτιωθούμε στο κτύπημα της μπάλας. Πιστεύω ότι ικανότερη αντίπαλός μας είναι η Μ. Βρετανία, αλλά κρίσιμος είναι ο αυριανός αγώνας με την Τσεχία. Στον χθεσινό αγώνα, η Ρωσία ήταν εύκολος αντίπαλος».

    Στον άλλο αγώνα της δεύτερης ημέρας, η Τσεχία νίκησε 5-2 τη Ρωσία, η οποία είχε προηγηθεί με 2-0, στο δεύτερο μέρος του 2ου γύρου. Η Τσεχία ισοφάρισε και προηγήθηκε στο δεύτερο μέρος του 4ου γύρου, με πόντους από τη Zuzana KALINOVA (δεύτερη στο Τουρνουά σε μέσο όρο κτυπημάτων Batting Average), τη Sarka KOPRIVOVA και τη Veronika KOPECKA. Οι Τσέχες σημείωσαν έναν ακόμη πόντο στο πρώτο μισό του 7ου γύρου, φτάνοντας το σκορ στο 5-2 που έμελλε να είναι και το τελικό.

    Η KALINOVA ήταν ικανοποιημένη με την επίδοση της ομάδας της. Κάναμε πολλά λάθη στην αρχή του αγώνα, αλλά μετά τον τρίτο γύρο βρήκαμε το ρυθμό μας. Η ρωσική ομάδα έχει νέες παίκτριες. Καινούργιες είναι και οι pitcher τους, αλλά αυτό δεν μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα.

    Μετά τους σημερινούς αγώνες, η Μ. Βρετανία προηγείται με δυο νίκες, ακολουθούμενη από την Τσεχία και την Ελλάδα που ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση, ενώ η Ρωσία είναι τελευταία.

    Στους τελευταίους προκριματικούς αγώνες, που είναι προγραμματισμένοι για αύριο Παρασκευή, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τη Μ. Βρετανία στις 10:00 και η Ελλάδα την Τσεχία στις 12:30 μμ.

    [21] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΓΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (23:57 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για τη σέντρα, στο Διεθνές Τουρνουά Χειροσφαίρισης Ανδρών «Φάληρο 2004», που αρχίζει την Παρασκευή 26 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Μαρτίου στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Φαλήρου.

    Πρόκειται για τη δεύτερη Αθλητική Διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στο νεότευκτο γήπεδο, μετά από εκείνη του Ταεκβοντό (13-14 Μαρτίου), ενώ παράλληλα, το πρωί, θα διεξάγεται και η Αθλητική Διοργάνωση του Γκόλμπολ (Goalball).

    Στη διοργάνωση συμμετέχουν τέσσερις ομάδες, οι οποίες θα δώσουν το «παρών» και στο Ολυμπιακό τουρνουά, τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη διοργανώτρια Ελλάδα, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία, την πρωταθλήτρια Αφρικής Αίγυπτο και την ανερχόμενη δύναμη του αθλήματος, Ουγγαρία.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις αγωνιστικές, κατά τις οποίες όλες οι ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους (σύστημα round robin) και η ομάδα που θα αναδειχθεί πρώτη στη βαθμολογία θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.

    Η Ελλάδα με ομοσπονδιακό προπονητή τον Σουηδό Ulf SEFVERT θα δώσει τον εναρκτήριο αγώνα της (Παρασκευή 20:00) με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία, του Heiner BRAND, ο οποίος έχει στη διάθεσή του μεγάλους παίκτες, όπως ο Stefan KRETSCHMAR, ο Daniel STEPHAN και ο Christian SCHWARZER.

    Την αυλαία του τουρνουά θα ανοίξουν η Ουγγαρία του Laszlo SCALICZKI, o οποίος στηρίζει πολλά στον Istvan PASZTOR και η πρωταθλήτρια Αφρικής Αίγυπτος του Jorn-Uwe LOMMEL, ο οποίος διαθέτει ένα αρκετά έμπειρο σύνολο από παίκτες με συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως ο Hussein AWAD.

    Ο αγωνιστικός χώρος, έχει ήδη αλλάξει και στη θέση του ταπί που υπήρχε για το Ταεκβοντό, έχει τοποθετηθεί το παρκέ και μάλιστα «εγκαινιάστηκε» το μεσημέρι με το «οικογενειακό διπλό» της Εθνικής Ελλάδος και αργότερα με το φιλικό ματς των εθνικών ομάδων νέων Ελλάδας - Αιγύπτου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της Αθλητικής Διοργάνωσης:

    Παρασκευή 26 Μαρτίου

    18.00 Ουγγαρία - Αίγυπτος

    20.00 Ελλάδα - Γερμανία

    Σάββατο 27 Μαρτίου

    18.00 Γερμανία - Αίγυπτος

    20.00 Ελλάδα - Ουγγαρία

    Κυριακή 28 Μαρτίου

    16.00 Ελλάδα - Αίγυπτος

    18.00 Ουγγαρία - Γερμανία

    Η σύνθεση των ομάδων:

    ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    EL AHMAR Ahmed

    RAMADAN Ahmed

    AWAD Hussein

    EL FAKHARANY Hany

    YOSRY Hassan

    ZAKY Hussein

    RAGAB Marwan

    SHARAF ELDIN Μοhamed

    NAKIB Mohamed

    KESHK Mohamed

    HUSSEIN Saber

    HUSSEIN Said

    MOEMEN Sherif

    FAHIM Wael

    ABDEL SALAM Mohamed

    MOHAMED Abdalla

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    RAMOTA Christian

    LICHTLEIN Carsten

    GLANDORF Holger

    DRAGUNSKI Mark

    IMMEL Jan-Olaf

    SCHWARZER Christian

    KRETSCHMAR Stefan

    NIEMEYER Arne

    GRIMM Heiko

    BEHRENDS Jan-Henrik

    WEBER Steffen

    STEPHAN Daniel

    KEHRMANN Florian

    SCHΦNE Christian

    TIEDTKE Jens

    ΕΛΛΑΔΑ

    ΤΣΙΛΙΜΠΑΡΗΣ Κωνσταντίνος

    ΤΖΙΜΟΥΡΤΟΣ Δημήτρης

    ΚΟΤΕΛΙΔΑΣ Αλέξανδρος

    ΖΑΡΑΒΙΝΑΣ Γιώργος

    ΧΑΤΖΑΤΟΥΡΙΑΝ Γρηγόρης

    ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ Σπύρος

    ΚΟΚΟΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ Νικόλαος

    ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ Νικόλαος

    ΚΑΦΦΑΤΟΣ Δημήτρης

    ΤΡΟΥΠΗΣ Ανδρέας

    ΧΑΛΚΙΔΗΣ Γεώργιος

    ΣΑΝΙΚΗΣ Γρηγόρης

    ΑΛΒΑΝΟΣ Αλέξανδρος

    ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Σάββας

    ΧΑΤΖΙΑΡΑΣ Κωνσταντίνος

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    GERHΑRTH Zoltαn

    TATAI Pιter

    BUDAY Dαniel

    ILYΙS Ferenc

    CSΑSZΑR Gαbor

    GΑL Gyula

    IVΑNCSIK Gergυ

    ROSTA Istvαn

    KERTΙSZ Balαzs

    PEREZ Carlos

    PΑSZTOR Istvαn

    LALUSKA Balαzs

    TΣTH Jσzsef

    SΑNDOR Αkos

    HARSΑNYI Gergely

    [22] ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΕΝΝΙΣ

    Αθήνα, 24 Μαρτίου 2004 (23:46 UTC+2)

    Η πρόοδος των έργων στο Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης άφησε απολύτως ικανοποιημένους τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ΙΤF).

    Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Paul SMITH, εκ των επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής της Αθλητικής Διοργάνωσης, εκ μέρους της ITF και δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας είναι χαρακτηριστικές: «Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στο Ολυμπιακό Κέντρο, σε σχέση με την τελευταία επίσκεψή μας, τον Ιανουάριο. Οι αγωνιστικοί χώροι είναι έτοιμοι και ολόκληρη η Αθλητική Διοργάνωση, εξελίσσεται ομαλά. Φυσικά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πιστεύω όμως ότι το Ολυμπιακό Κέντρο θα είναι έτοιμο στην ώρα του».

    Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της ITF, το κεντρικό γήπεδο του Ολυμπιακού Κέντρου έχει εκπληκτικές ομοιότητες με το αντίστοιχο του Σύδνεϋ, γεγονός, που κρίνεται φυσιολογικό, καθώς ο αρχιτέκτονας είναι ο ίδιος: Ο Βρετανός Richard Rees, ο οποίος έχει σχεδιάσει και το Court One στο Wimbledon.

    Στην επίσημη αναφορά της ITF υπογραμμίζονται επίσης τα εξής: «Ένας από τους λόγους για τους οποίους προγραμματίστηκε το Sport Event πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν για να δούμε από κοντά τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες. Η Αθλητική Διοργάνωση επέτρεψε τόσο στην ITF όσο και στην ΑΘΗΝΑ 2004 να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες για τους αθλητές, την τεχνολογία, τον Τύπο, των αγωνιστικών χώρων και άλλα διάφορα θέματα, για τα οποία οι εκθέσεις είναι θετικές».

    Το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης επισκέφθηκε σήμερα η Πρόεδρος της «ΑΘΗΝΑ 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, η οποία περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους της Εγκατάστασης.

    Αποκλείσθηκαν Αλεξίου και Ζαχαριάδου

    Αυτή τη φορά ο Λευτέρης Αλεξίου δεν τα κατάφερε. Αν και στην αρχή του αγώνα, έδειχνε ότι είναι σε θέση να προκριθεί στα προημιτελικά της Αθλητικής Διοργάνωσης Αντισφαίρισης, «Αθήνα 2004», τελικώς αποκλείστηκε από τον Βρετανό Jonathan Marray. Την ίδια τύχη είχε και η Χριστίνα Ζαχαριάδου η οποία μαζί με την Τουρκάλα Ipek Senoglou, ηττήθηκαν από το Νο 1 του ταμπλό του διπλού γυναικών, τις Τσέχες Blahotova/Navratilova. Η πέμπτη ημέρα του τουρνουά που άρχισε με καθυστέρηση μισής ώρας, λόγω της πρωινής νεροποντής, σημαδεύτηκε και από τον αποκλεισμό της Γαλλίδας Razzano, Νο 1 του ταμπλό γυναικών, ενώ ο β' γύρος ολοκληρώνεται την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης και η Άννα Γερασίμου.

    Ο Αλεξίου, προερχόμενος από τη σπουδαία νίκη του την Τρίτη επί του Αργεντινού, Νο 3 του τουρνουά, Andres Dellatorre στόχευε στην είσοδο στα προημιτελικά του κυρίως ταμπλό. Ωστόσο, μετά από μία συναρπαστική μονομαχία 105 λεπτών με τον Jonathan Marray την οποία απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στο κεντρικό γήπεδο του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης, γνώρισε την ήττα (4-6, 6-4, 3-6), αποχαιρετώντας τη διοργάνωση. «Ήταν ένας εντυπωσιακός αγώνας. Δεν κατάφερα να έχω καλές επιστροφές της μπάλας και αυτό μου κόστισε» δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης ο 22χρονος Έλληνας τενίστας. Ο Βρετανός αντίπαλός του, ο οποίος φάνηκε ψυχραιμότερος στα κρίσιμα σημεία, σχολίασε: «Αν και βρέθηκα πίσω στο σκορ με 4-3 στο πρώτο σετ, κατάφερα να αναστρέψω την κατάσταση. Στο δεύτερο σετ ο Έλληνας αθλητής ήταν καλύτερος και εγώ ιδιαίτερα νευρικός. Πίεσα τον εαυτό μου να κάνει το γρήγορο break στο τελευταίο σετ και αυτό ήταν που με οδήγησε τελικά στην επικράτηση». Ούτως ή άλλως, ο Αλεξίου δεν στέκεται σε αυτήν την ήττα και κοιτάζει αισιόδοξα το μέλλον: «Αυτός ο αγώνας τελείωσε και πλέον κοιτάω μπροστά. Ο μεγαλύτερος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ σκοπεύω να συμμετάσχω σε πολλά διεθνή τουρνουά».

    Η βρετανική επιτυχία συνεχίστηκε με την επικράτηση του Andrew Banks επί του Τσέχου Pavel SNOBEL. Αν και το πρώτο σετ κρίθηκε υπέρ του δεύτερου, ο Banks κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και να φτάσει στη νίκη, παίρνοντας τα δύο επόμενα σετ σχετικά εύκολα με 6-2, 6-3. Τώρα, οι δύο αθλητές από τη Μεγάλη Βρετανία, Banks και Marray, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στα προημιτελικά με έπαθλο μία θέση στους «4» της διοργάνωσης.

    Εκτός των δύο Βρετανών, εισιτήριο για την προημιτελική φάση του κυρίως ταμπλό σφράγισαν ο Σλοβάκος Ladislav SVARC αποκλείοντας τον Γάλλο Jean Michel Pequery με 7-6, 6-1- και ο Τσέχος Ivo Minar, ο οποίος πήρε ρεβάνς για τη χώρα του από την Μεγάλη Βρετανία θέτοντας νοκ-άουτ τον Mark Hilton με 6-0, 7-6. Οι δύο πρώην συμπατριώτες, Svarc και Minar, θα αναμετρηθούν στον προημιτελικό γύρο.

    Ήττα για τη Razzano

    Η μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε στο απλό των γυναικών, όπου το Νο 1 των αγώνων, η Virginie Razzano τέθηκε μόλις από τον β' γύρο του κυρίως ταμπλό νοκ-άουτ από τη συνέχεια της διοργάνωσης. «Αυτουργός» του αποκλεισμού της Γαλλίδας αθλήτριας ήταν η Vanina Garcia Sokol από την Αργεντινή. «Προέρχεται από τραυματισμό. Έξι μήνες ήταν εκτός αγωνιστικών χώρων και προσπαθεί να επανέλθει» δήλωσε ο προπονητής της Razzano, Cedric Nouvel.

    Εξάλλου, συνεχίζει την προέλασή της και η Katerina BOHMOVA, η οποία δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Αυτή τη φορά απέκλεισε εύκολα με 6-1, 6-3 την Ιταλίδα Laura DELL'ANGELO. Στα προημιτελικά καλείται να αντιμετωπίσει ακόμη μία αθλήτρια από τη Μεσόγειο, την Ισπανίδα Rosa Maria ANDRES, η οποία ανέτρεψε τα προγνωστικά και έθεσε εκτός συνέχειας την συμπατριώτισσά της και Νο 3 του τουρνουά, Nuria LLAGOSTERA.

    Τον αποκλεισμό ενός εκ προοιμίου φαβορί πέτυχε και η Dessislava TOPALOVA από τη Βουλγαρία, η οποία επικράτησε 6-0, 6-2 του Νο 6 του τουρνουά, της Kyra NAGY από την Ουγγαρία. «Αγωνιστήκαμε και οι δύο πολύ καλά. Το σημαντικό για μένα είναι ότι άντεξα στην πίεση που μου ασκήθηκε στο δεύτερο σετ, παίζοντας λιγότερο επιθετικά από την αντίπαλό μου. Μπορώ να πω ότι σε αυτό το σημείο στάθηκα και τυχερότερη» ανέλυσε αμέσως μετά τον αγώνα η νικήτρια. Από την άλλη πλευρά, η NAGY ήταν πολύ απογοητευμένη από την απόδοσή της: «Τα θαλάσσωσα!.. Η αντίπαλός μου αγωνίστηκε πολύ καλά και εγώ ήμουν κάκιστη». Παρά την απογοήτευσή της η αθλήτρια της Ουγγαρίας δεν παρέλειψε να εκφραστεί με εγκωμιαστικά λόγια για την διοργάνωση: «Η οργάνωση είναι πολύ καλή, το προσωπικό είναι πολύ εξυπηρετικό και πρόθυμο και όλα λειτουργούν άψογα! Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και πάντοτε το απολαμβάνω».

    Αποκλεισμός για τη ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ

    Εκτός ημιτελικών στο διπλό των γυναικών έμεινε η Χριστίνα ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, μαζί με την Ipek SENOGLOU από την Τουρκία, γνώρισαν την ήττα από το δίδυμο της Τσεχίας (Νο 1 του ταμπλό) Olga BLAHOTOVA/Gabriela NAVRATILOVA. Οι δυο Τσέχες πήραν το πρώτο σετ με 6-0, προηγήθηκαν 4-0, αλλά οι ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ/SENOGLOU μείωσαν σε 4-3, προτού ηττηθούν με 6-4.

    Το τουρνουά συνεχίζεται την Πέμπτη με τους τελευταίους αγώνες του β' γύρου στο απλό ανδρών και γυναικών. Ο Κωνσταντίνος ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ αντιμετωπίζει τον Βρετανό Jamie DELGADO, επιζητώντας την δεύτερη νίκη του, ενώ η 17χρονη Άννα ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Τσέχα Lucie SAFAROVA.

    [23] ΠΟΛΟ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (23:28 UTC+2)

    Ανετη εκτός έδρας νίκη με 11-3 σε βάρος της Πάτρας πέτυχε το απόγευμα ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν για δεύτερη φορά και θα υπερασπιστούν τον τίτλο τους για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

    Τα εννιάλεπτα ήταν: 1-2, 0-2, 1-4, 1-3.

    Τα γκολ της Πάτρας σημείωσαν οι: Καρδόνας 1, Βούκσεβιτς 1, Παπαδέας 1. Τα γκολ του Ολυμπιακού σημείωσαν οι: Σχίζας 3, Χατζηθεοδώρου 2, Τρμπόγεβιτς 2, Ντόσκας 1, Πλατανίτης 1, Σαλπαδήμας 1, Θεοδωρόπουλος 1.

    [24] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 69-64 ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2004 (23:26 UTC+2)

    Το Μαρούσι κέρδισε -όπως ήταν αναμενόμενο- το Περιστέρι και έμεινε για άλλη μια αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας της Α1 μπάσκετ ανδρών. Επικράτησε με 69-64 στο πλαίσιο του εξ αναβολής αγώνα για την 20η αγωνιστική στο «Ανδρέας Παπανδρέου», έχοντας σε πολύ καλή μέρα τον Γκργκατ που πέτυχε 22 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Μπλάκνεί με 19. Από το Περιστέρι ξεχώρισε ο Μάικλ που σημείωσε 19 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 17-14, 27-33, 44-46, 64-69

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς, Παπαμακάριος 5 (1), Πελεκάνος 13 (2), Στιούαρτ 17 (4), Μαυροειδής, Μάικλ 19, Σούλης 10, Μακρής

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ 19 (2), Νικολαΐδης 5 (1), Γκργκατ 22 (1), Σπανούλης 7 (1), Δανιήλ 2, Τσιάκος 4, Πόποβιτς, Αγαδάκος 2, Καράγκουτης 8.

    [25] ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 25 Μαρτίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Τρεις ακόμη υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου και στοίχισαν τη ζωή 200 ανθρώπων, συνέλαβε η ισπανική αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

    Συνολικά, μέχρι στιγμής κρατούνται 16 άτομα.

    Σύμφωνα με το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE οι συλληφθέντες είναι βορειοαφρικάνικης καταγωγής.

    [26] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 25 Μαρτίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Ένας Αμερικάνος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα βόρεια της Βαγδάτης από έκρηξη βόμβας ενώ οι απειλές ότι οι επιθέσεις θα πολλαπλασιαστούν δεν έχουν σταματήσει, την ώρα που απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες για την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    Χθες, σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε στο Ιράκ σκοτώθηκε ένας αμερικάνος στρατιώτης και τρεις ιρακινοί αντάρτες.

    [27] ΜΗΝΥΜΑ ΖΑΟΥΑΧΡΙ: ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ο ΜΟΥΣΑΡΑΦ

    Ισλαμαμπάντ, 25 Μαρτίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ηχογραφημένο μήνυμα μεταδόθηκε σήμερα, στο οποίο ο Αιμάν Αλ Ζαουαχρι, ο δεύτερος τη τάξει στους κόλπους της Αλ Κάιντα , αποκάλεσε τον πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ προδότη και κάλεσε το λαό να «ξεφορτωθεί» την κυβέρνησή του.

    Το μήνυμα μετέδωσε ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα.

    «Κάθε μουσουλμάνος στο Πακιστάν πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια να απαλλαγεί από την κυβέρνηση (του Μουσάραφ) η οποία θα συνεχίσει να υποκύπτει στην Αμερική μέχρι να καταστρέψει το Πακιστάν», αναφέρεται το ηχογραφημένο μήνυμα.

    [28] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βρυξέλλες, 25 Μαρτίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ ενημέρωσε σήμερα τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης που έχουν πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής τόνισε στους εφτά Ευρωπαίους ηγέτες και τους αρχηγούς των κεντροδεξιών κομμάτων μελών του ΕΛΚ ότι η Ελλάδα και η Τουρκία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μετά από την πρόσκληση του ΟΗΕ. Η Ελλάδα, συνέχισε, θα εργαστεί για να υπάρξει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [29] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Δουβλίνο, 25 Μαρτίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Την Πέμπτη, 1η Απριλίου, αρχίζουν οι εκδηλώσεις στην ιρλανδική πόλη Μπρέι με τις οποίες θα καλωσορίζεται η είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου.

    Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Ιρλανδική Προεδρία, την έναρξη των εκδηλώσεων θα κηρύξει, σε τελετή στο δημοτικό μέγαρο της Μπρέι, στις 5.00 το απόγευμα τοπική ώρα (7.00 το βράδυ ώρα Κύπρου), ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Ντικ Ρος.

    Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων θα είναι η σχέση της Κύπρου και της Μπρέι με τη θάλασσα. Η Μπρέι είναι παραλιακή πόλη και βρίσκεται στα νότια του Δουβλίνου.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2004 (00:14 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το ανακαινισμένο μουσείο της Ολυμπίας.

    Στο μουσείο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα της χώρας μας φιλοξενεί στις αίθουσές του τα ευρήματα που προέρχονται από το ιερό της Ολυμπίας, ένα από τα λαμπρότερα και μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας, αφιερωμένο στη λατρεία του Δία.

    "Σε μια εποχή που το μίσος και η τρομοκρατία αποτελούν σημείο της καθημερινότητάς μας, ο πολιτισμός υπάρχει για να δίνει λύσεις", τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, εγκαινιάζοντας το μουσείο.

    Επισήμανε ότι ο στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι ο ανοικτός πολιτισμός για όλους και τόνισε ότι σήμερα ο στόχος αυτός γίνεται πράξη.

    «Δε σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε με προσήλωση στους στόχους μας με χρονικό ορίζοντα το μέλλον και όχι μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες», υπογράμμισε.

    Στα εγκαίνια παρέστη η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην ανακαίνιση του μουσείου, την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση. «Για όλους εσάς που ασχολείστε με τον πολιτισμό και την ιστορία μας, χωρίς κατάθεση ψυχής κανένα έργο σαν αυτό δεν μπορεί να πραγματωθεί», τόνισε.

    Ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι "το μεγαλείο της δημοκρατίας είναι ότι δικαιούται η νέα κυβέρνηση να εγκαινιάσει τα νέα μουσεία.

    Αμέσως μετά την ξενάγηση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας ακολούθησαν τα εγκαίνια του μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών της Αρχαιότητας, του πρώτου, δηλαδή, μουσείου της Ολυμπίας που κτίστηκε το 1885 για να φιλοξενήσει τις αρχαιότητες που προήλθαν από τις πρώτες ανασκαφές του γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου στην περιοχή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 25 March 2004 - 19:13:53 UTC