Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΙΡΑΝΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ
  • [03] ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Ο
  • [04] AIΧΜΕΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [05] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [07] ΚΚΕ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [08] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Α. ΑΘΕΝΣ ΠΡΟΣ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • [09] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
  • [10] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ;
  • [11] Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΔΕΙΑ
  • [12] ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΧΑ
  • [13] ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1,61% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΡΑΜ-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [16] ΝΙΚΗ ΤΟΥ AKP ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [17] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ
  • [18] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: "ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ" ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [20] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [21] ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΠΑΟΚ
  • [22] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [23] ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [24] ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Ο ΝΤΑΡΛΟΝ ΤΖΟΝΣΟΝ
  • [25] Ξ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ: ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • [26] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΗΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
  • [27] ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΟΣ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [28] ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
  • [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΣΑΡΟΝ ΣΤΙΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [30] ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛ ΖΑΟΥΑΧΡΙ ΛΕΕΙ Η CIA
  • [31] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ ΣΤΗ ΧΙΟ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ
  • [33] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΕΡΖ ΓΚΕΝΣΜΠΟΥΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [34] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
  • [35] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βρυξέλλες, 26 Μαρτίου 2004 (16:31 UTC+2)

    Δύο θετικές εξελίξεις για το Κυπριακό παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες σχετικά με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως είπε, μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, το Κυπριακό συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής ενώ στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάχθηκε μια παράγραφος στην οποία γίνεται σαφής αναφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο πλαίσιο των αρχών πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης για το Κυπριακό, θα εκπροσωπηθεί η Κομισιόν σε πολύ υψηλό επίπεδο, δια του επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν. «Είναι θετική εξέλιξη η παρουσία Φερχόϊγκεν που σηματοδοτεί το ρόλο του θεματοφύλακα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα των αποκλίσεων κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «τις μεταβατικές περιόδους μπορεί να τις δει κανείς με άλλο μάτι».

    Κληθείς να προσδιορίσει τη σημασία της σημερινής τοποθέτησης της ΕΕ για το Κυπριακό τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ καθαρή θέση. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει διευκολυντικό και υποβοηθητικό ρόλο στη Λουκέρνη και τόνισε πως στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για λύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σχετικά δε με το κείμενο του ειδικού σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, έγγραφο με το οποίο ζητείται η δέσμευση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι θα παραπέμψουν το Σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι όποιες προτάσεις παρουσιάζονται αξιολογούνται σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει επίγνωση των προβλημάτων και των δυσκολιών και απέφυγε να προδιαγράψει την πορεία των συνομιλιών.

    Η διακυβερνητική

    Καλύτερο κλίμα σε σχέση με εκείνο της τελευταίας συνόδου κορυφής σε ό,τι αφορά στη διακυβερνητική διαπίστωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Όπως είπε, υπήρξε μια συμβιβαστική διάθεση από όλες τις πλευρές και εκφράστηκε η πρόθεση να έχει επιτυχή κατάληξη το ζήτημα μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

    Η ατζέντα της Λισαβόνας

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η σοβαρή, όπως είπε, υστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος που απορρέει από την ατζέντα της Λισαβόνας για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να δοθεί έμφαση στην μακροοικονομική πολιτική προώθησης της έρευνας και της τεχνολογίας, την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, την προώθηση ενός αποτελεσματικότερου ρυθμιστικού πλαισίου, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προστασία περιβάλλοντος, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την ενίσχυση της παρουσίας των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες της μεταρρύθμισης και την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι παραμένουν σταθερές οι θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

    Το Κοσσυφοπέδιο

    Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο απασχόλησαν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σύνοδο των Βρυξελλών. Ο Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι ενημέρωση για το θέμα έκανε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα Χαβιέ Σολάνα ενώ υπάρχει και αναφορά στο ζήτημα στο κείμενο των συμπερασμάτων.

    «Δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι η αναφορά των δύο παραγράφων λύνει το πρόβλημα του Κοσόβου. Εν πάση περιπτώσει όμως σηματοδοτεί ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον και μια ανησυχία για όσα έγιναν και πρέπει να πω ότι υπάρχει και μια αναφορά που παραπέμπει σε υπερβολές από την πλευρά του εξτρεμιστικού αλβανικού στοιχείου και μία παρότρυνση η ΕΕ να έχει ενεργότερο ρόλο και συμμετοχή στα όσα συμβαίνουν στα δυτικά Βαλκάνια» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

    Το θέμα της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως για τα μεσογειακά προϊόντα που ενδιαφέρουν τους Έλληνες αγρότες, έθεσε ο Κώστας Καραμανλής, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου. «Τόνισα ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους όπως και για τα προϊόντα των βορείων χωρών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η συνάντηση Καραμανλή Ερντογάν

    Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε και για τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, επρόκειτο για μια «κοινωνικού τύπου συνάντηση, όρθια, στο πλαίσιο ενός δείπνου» την οποία δεν θα χαρακτήριζε «πολιτική συνομιλία». Σημείωσε πάντως ότι με τον κ. Ερντογάν έχει διαμορφώσει μια καλή ειλικρινή σχέση, ανέφερε ότι το κλίμα είναι καλό και σχολίασε πως υπάρχει διάθεση να διατηρηθεί αυτό το κλίμα.

    [02] ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΙΡΑΝΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ

    Τίρανα, 26 Μαρτίου 2004 (16:57 UTC+2)

    Ιδιαίτερη συγκίνηση, προκάλεσε στον αλβανικό λαό η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιου, να προσφέρει το ποσό των 600.000 δολαρίων για την αναστήλωση στο Κοσσυφοπέδιο μίας εκκλησίας και ενός τζαμιού, ή την ανοικοδόμηση ενός νεανικού κέντρου που θα προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη στην πολύπαθη αυτή επαρχία.

    Όπως τονίζει σε ένα συγκλονιστικό μήνυμά του, που συνοδεύει τη γενναία αυτή χειρονομία ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, «η πυρπόληση εκκλησιών και τζαμιών δεν προωθεί τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, ούτε ασφαλώς την πρόοδο. Αντίθετα, μας γυρίζει σε εποχές και πρακτικές που οδήγησαν τη Βαλκανική σε καθυστέρηση, σε διχασμούς και τραγωδίες. Όσοι μάλιστα εμπλέκουν τη θρησκεία στη βία, ουσιαστικά βιάζουν το πνεύμα της θρησκείας. Όσο δίκαιο κι αν έχει κανείς, οφείλει να σεβασθεί την ιερότητα και τον ρόλο που έχουν οι ιεροί τόποι λατρείας. Αυτοί πρέπει να γίνονται κέντρα συμφιλιώσεως και ειρήνης και όχι εστίες συντηρήσεως εχθροτήτων».

    Συνεχίζοντας ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει:

    «Μόνο με την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων μπορεί να υπάρξει αληθινή κοινωνική πρόοδος. Αυτή την αρχή προσπαθούμε να σεβόμαστε χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην Αλβανία: να συμβιώνουμε και να συνεργαζόμαστε αρμονικά.

    Η νηφαλιότητα της ανεξιθρησκείας και η τόλμη της αγάπης πρέπει να υπερνικήσουν το τυφλό μίσος που οδηγεί σε αλυσίδα συγκρούσεων. Κατά τον 21ο αιώνα, παντού, και κατ' εξοχή στην περιοχή των Βαλκανίων, καλούμεθα ανεξάρτητα από την κοινότητα, εθνική ή θρησκευτική, στην οποία γεννηθήκαμε- να αγωνισθούμε, για να συνυπάρξουμε ειρηνικά, με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη.

    Με την πεποίθηση αυτή, η Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Τιράνων έλαβε την κάτωθι απόφαση: Προσφέρουμε 600.000 $ - για την αναστήλωση στο Κοσσυφοπέδιο μιας εκκλησίας και ενός τζαμιού- ή την ανοικοδόμηση ενός νεανικού κέντρου που θα προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη. Το ποσόν αυτό προέρχεται από τα χρήματα, που με πολλούς κόπους έχουμε συγκεντρώσει για την ανοικοδόμηση του Καθεδρικού ναού στα Τίρανα. Και θα διαβιβασθεί αρμοδίως, ώστε να εξασφαλισθεί η ορθή χρήση του σύμφωνα με το ιδιαίτερο νόημα αυτής της πρωτοβουλίας».

    [03] ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΤΖ.ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 26 Μαρτίου 2004 (10:02 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζορτζ Μπούς, κήρυξε την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, ως Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας και παρότρυνε τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να την τηρήσουν με ανάλογες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Η σχετική προεδρική διακήρυξη αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Η αγάπη για την ελευθερία που συνέβαλε στη διαμόρφωση του Αμερικανικού Συντάγματος είναι βαθιά ριζωμένη στο πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας. Τηρώντας την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε τις αιώνιες δημοκρατικές αρχές που είναι στην καρδιά όλων όσων αγαπούν την ελευθερία.

    Για να μπορέσει να συνεχισθεί η ενίσχυση και η διάδοση της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο θα πρέπει οι αξίες και οι παραδόσεις της δημοκρατίας να περνάνε από γενιά σε γενιά. Το 1821, το Έθνος μας υποστήριξε την υπόθεση της Ελληνικής ανεξαρτησίας και τον αγώνα που ξεκίνησαν τότε οι γενναίοι Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, για ελευθερία. Ο αγώνας τους αυτός επαναλήφθηκε και κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη σημερινή επέτειο της Ελληνικής Διακήρυξης Ανεξαρτησίας, τιμούμε το σθένος των υπερήφανων εκείνων πατριωτών και γιορτάζουμε την κοινή προσήλωση των δύο εθνών μας στη δημοκρατία.

    Σήμερα, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυροί σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι στους μεγάλους αγώνες για ελευθερία και τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Και προσβλέπουμε στη συνέχιση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας στο μέλλον καθώς προωθούμε την ειρήνη και την δημοκρατία στον κόσμο. Τηρώντας την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας εκδηλώνουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας για την συμβολή, που με ποικίλους τρόπους έχουν κάνει οι Έλληνες της Αμερικής για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής στις κοινότητές μας και για την ενίσχυση της χώρας μας.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, εγώ ο Τζόρτζ Μπους, υπό την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και με βάση τις εξουσίες που μου παρέχουν το Αμερικανικό Σύνταγμα και οι Νόμοι αυτής της χώρας, κηρύσσω την 25η Μαρτίου 2004, ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Και ζητώ από όλους τους Αμερικανούς, να τηρήσουν την ημέρα αυτή με αρμόζουσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.», καταλήγει ο αμερικανός πρόεδρος.

    [04] AIΧΜΕΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2004 (13:35 UTC+2)

    Έλλειψη σοβαρότητας και υπεθυνότητας καταλογίζει στην προηγούμενη κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας, την Παρασκευή με δήλωσή του, ότι η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αφήσει στον προϋπολογισμό για τις ευρωεκλογές πιστώσεις πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ μόνο, τη στιγμή που θα απαιτηθούν για τη διαδικασία 71.900.000 ευρώ.

    "Επειδή σε δηλώσεις τους, εντός και εκτός Βουλής, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδης, ισχυρίστηκαν, και για το χώρο του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ότι παρέδωσαν τη διαχείριση του Υπουργείου χωρίς κανένα πρόβλημα, παραθέτω, ενδεικτικά και μόνο, τα οικονομικά στοιχεία για το μείζον ζήτημα της διεξαγωγής των Ευρωεκλογών" σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος.

    Ειδικότερα τονίζει ότι από τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από τα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου, "συνάγεται ότι η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχει αφήσει στον προϋπολογισμό, για τις Ευρωεκλογές, πιστώσεις ύψους 500.000 και μόνο, όταν θα απαιτηθούν 71.900.000 ! Και μόνο τα στοιχεία αυτά - έπονται και άλλα τις επόμενες μέρες - δείχνουν το πραγματικό επίπεδο «υπευθυνότητας» και «σοβαρότητας» της πολιτικής της απελθούσας Κυβέρνησης και των Υπουργών της».

    [05] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ

    Ανδρίτσαινα, 26 Μαρτίου 2004 (13:08 UTC+2)

    Η Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζει το μεγάλο και λαμπρό ταξίδι της, στέλνοντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ειρήνης. Η Φλόγα αγκαλιάζεται από πλήθος κόσμου, από όποιο μέρος κι αν περνάει.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα αφού διανυκτέρευσε στην Ανδρίτσαινα από το πρωί της Παρασκευής συνεχίζει το ταξίδι της στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Εκδηλώσεις υποδοχής προγραμματίστηκαν στη Μεγαλόπολη, στο Δώριο, στο Κοπανάκι, στην Κυπαρισσία, στα Φιλιατρά και στους Γαργαλιάνους. Την Παρασκευή το βράδυ, στις 7:50, η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στην Πύλο.

    Το Σάββατο, στις 9 το πρωί, η Φλόγα θα συνεχίσει το ταξίδι της και έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις υποδοχής στη Μεθώνη, στην Κορώνη, στο Πεταλίδι, στη Μεσσήνη, στη Βαλύρα, στον Μελιγαλά. Τελευταίος σταθμός η Καλαμάτα, όπου η Φλόγα θα διανυκτερεύσει.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα για πρώτη φορά στην ιστορία θα ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους, περνώντας από 33 πόλεις του κόσμου. Στις 12 Αυγούστου θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 26 Μαρτίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου επισκέφθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης και συζήτησε με τη διοίκηση τα θέματα των εργαζομένων της περιοχής.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παυλίδης είχε συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια του Επιμελητηρίου, της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Ρόδου και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Διαμερισμάτων στο νέο κτίριο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και στην αίθουσα «Γεώργιος Καραγιάννης». Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα που απασχολούν τους τουριστικούς παράγοντες.

    Ο υπουργός Αιγαίου τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τον Τουρισμό σαν μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα και το υπουργείο του οποίου προϊσταται, με τη θεσμική παρεμβατικότητα στην ανάδειξη των νησιών, θα συμβάλλει στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή Τουριστικής Πολιτικής, προσαρμοσμένης στη «νησιωτικότητα».

    Ο κ. Παυλίδης είχε επίσης συναντήσεις με τα μέλη του ΣΧΟΠ, ενώ μετά το τέλος των επαφών του αναχώρησε για την Κω, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με τα Διοικητικά Συμβούλια των Επαγγελματικών, Τουριστικών και Κοινωνικών φορέων.

    [07] ΚΚΕ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Τα μέτρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οδηγούν, με άλλοθι την τρομοκρατία, στην περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων, τονίζει σε ανακοίνωση της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

    «Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσε το μήνυμα ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την τρομοκρατία, με επιτάχυνση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης, με τη θέσπιση ρήτρας αλληλεγγύης, με τον ειδικό συντονιστή για την τρομοκρατία, την ενίσχυση της Ευρωαστυνομίας (Europol) και της Ευρωδικαιοσύνης (Eurojust), την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών κ.α. Είναι μέτρα με άλλοθι την τρομοκρατία που δρομολογούν την περιστολή λαϊκών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, για θωράκιση του κεφαλαίου απέναντι στους λαούς αλλά και για να περάσουν ευκολότερα και γρηγορότερα την νέα αντεργατική λαίλαπα στρατηγικής της Λισσαβόνας, που ομόφωνα αποφάσισαν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    «Με ταχύτερους ρυθμούς θα πρέπει να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις τη μερική και προσωρινή δουλειά, την παραμονή των πιο ηλικιωμένων στην εργασία με νομικά και οικονομικά κίνητρα, τις ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία, παιδεία, έρευνα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.α.. Να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, για αποτροπή της ταξικής πάλης, με συνεταίρο και υποταγμένο το λαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα», τονίζεται.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, τονίζει ότι «επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά ότι οδεύουμε ολοταχώς προς Ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου, που θα είναι σε βάρος και των δύο λαών ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων».

    «Οι λαοί να ανησυχούν, να επαγρυπνούν και να μην περιμένουν την νέα αντεργατική και κατασταλτική επίθεση. Αντεπίθεση και αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι ο μόνος ρεαλιστικός, σήμερα, δρόμος για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να εφησυχάζει», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Α. ΑΘΕΝΣ ΠΡΟΣ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ουάσιγκτον, 26 Μαρτίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Α. Αθενς ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για τη αναγνώριση της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, ανακηρύσσοντας την 25η Μαρτίου ως Εθνική Επέτειο Εορτασμού της Δημοκρατίας, με την οποία καλεί συγχρόνως όλους τους Αμερικανούς να εορτάσουν τη συγκεκριμένη ημέρα με σχετικές τελετές και εκδηλώσεις.

    «Εκ μέρους της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Μπους για την αναγνώριση της Εθνικής μας Επετείου που θυμίζει σε όλους τους Ελληνες τον ηρωισμό και τη θυσία των προγόνων μας και μας γεμίζει με υπερηφάνεια», ανέφερε ο κ. Αθενς.

    «Αναμένουμε με ιδιαίτερη χαρά τη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο Μπους την 1η Απριλίου σε ειδική τελετή παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου»

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η αγάπη για την ελευθερία που μας έδωσε τη δύναμη για να δημιουργήσουμε το σύνταγμά μας, έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Με τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, γιορτάζουμε τις αέναες δημοκρατικές αξίες και αισθανόμαστε ευγνώμονες στους Ελληνοαμερικανούς που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα μας».

    [09] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Κάιρο, 26 Μαρτίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Με μεγάλη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πάροικων εορτάστηκε φέτος ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στο Κάιρο με επίκεντρο των εορτασμών τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την κατοικία του Πρέσβυ της Ελλάδος.

    Το πρωί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και στην συνέχεια της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πατριάρχης ενώ στο τέλος της Δοξολογίας ο Πρέσβυς της Ελλάδας Παναγιώτης Βλασσόπουλος διάβασε μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου προς τους αποδήμους Έλληνες.

    Ο Πατριάρχης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην θρησκευτική πλευρά της γιορτής.

    Ακολούθησε παρέλαση των μαθητών, προσκόπων και οδηγών στον αύλειο χώρο του Ναού και παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια.

    Το μεσημέρι ο Πρέσβυς κ. Βλασσόπουλος παρέθεσε δεξίωση στην πρεσβευτική

    κατοικία.ενώ το βράδυ ο Πατριάρχης παρακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που

    παρουσίασε η χορωδία Αγίου Γεωργίου Καρύτση στο ανοικτό θέατρο της Όπερας

    του Καΐρου στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας

    Καΐρου.

    [10] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ;

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών του Ιουνίου θα δημιουργήσει η έλλειψη χρημάτων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ειδικότερα ο υπουργός Εσωτερικών μιλά για "άδεια ταμεία" καθώς όπως υποστηρίζει η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει αφήσει στον προϋπολογισμό για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών πιστώσεις ύψους 500.000 ευρώ όταν θα απαιτηθούν 71 εκατ. 900.000 ευρώ.

    Παράλληλα σημειώνει ότι ενώ σε δηλώσεις τους εντός και εκτός Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκαν ότι παραδίνουν τη διαχείριση του υπουργείου χωρίς κανένα πρόβλημα από τα επίσημα έγγραφα του υπουργείου συνάγεται το ακριβώς αντίθετο.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει επιπλέον στοιχεία για το πρόβλημα τα οποία όπως λέει "δείχνουν το πραγματικο επίπεδο υπευθυνότητας και σοβαρότητας της πολιτικής της απελθούσας κυβέρνησης και του υπουργού".

    [11] Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΔΕΙΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Η συνεργασία και σύμπλευση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της χώρας μας όσον αφορά στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της προηγούμενης Κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την για ανεύθυνη πολική.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σκόπιμα καλλιέργησε ανύπαρκτες προσδοκίες για τη νέα ΚΑΠ και ίσως ερμήνευσε λανθασμένα τις προτάσεις της Επιτροπής για τα μεσογειακά προϊόντα, είπε ο κ.Τσιτουρίδης.   

    «Είναι καινοφανές να γίνονται εισαγγελείς και να προτείνουν την καταδίκη μας πριν δουν τη δουλειά μας, ενώ βρήκαμε τα ταμεία άδεια», προσέθεσε σημειώνοντας ότι για τις επιδοτήσεις του λαδιού έχουν μείνει 900.000 ευρώ και 20.000 παραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε λεπτό, ενώ παράλληλα υπάρχουν δεσμεύσεις για 60 περίπου δισ. δρχ. (180 εκατ. ευρώ).

    Εξετάζουμε δεκατέσσερα σενάρια για την πληρωμή των ελαιοπαραγωγών ανέφερε ο υπουργός και κάλεσε τους κ.κ. Δρύ και Αργύρη «να μας πουν πώς θα πλήρωναν τους αγρότες».

    Ο κ.Τσιτουρίδης ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα κύκλο επισκέψεων σε Ρώμη, Παρίσι, Λισαβόνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του.

    [12] ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Με σημαντικά κέρδη για το γενικό δείκτη τιμών των μετοχών έπεσε την Παρασκευή η αυλαία της χρηματιστηριακής εβδομάδας στη Σοφοκλέους. Η αφύπνιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές της περιφέρειας, αλλά και οι αξιοσημείωτες εντολές αγορών σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, προσέδωσαν ανοδική ορμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), ήδη από την έναρξη των συναλλαγών.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,61% και διαμορφώθηκε στις 2.332,21 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.312,24 και των 2.334,26.

    Ενδεικτικό του κλίματος ευφορίας που επικράτησε είναι και το γεγονός ότι οι τέσσερις κλαδικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη άνω του 4% και ισάριθμοι με άνοδο μεγαλύτερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων. Η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 139,1 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 290 έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα, έναντι 38 πτωτικών και 69 στάσιμων.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανανέωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για την "παραμελημένη" το τελευταίο διάστημα περιφέρεια ήταν αποτέλεσμα των δελεαστικών επενδυτικών ευκαιριών, που είχαν δημιουργήσει οι διαδοχικές πτώσεις των προηγούμενων ημερών.

    Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι μετά τις ισχυρές πιέσεις της Δευτέρας και το εσπευσμένο κλείσιμο πολλών κωδικών με χαμηλό περιθώριο χρηματοδότησης, η αντίδραση αυτή της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης εξυπηρέτησε αρκετούς εγκλωβισμένους. Ομως, όπως διευκρίνισαν, η περιφέρεια δεν μπορεί να "αντέξει" και να στηρίξει μόνη της την αγορά για περισσότερες από δύο-τρεις συνεδριάσεις, οπότε απαιτείται και η ενεργότερη συνδρομή των blue chips στις επόμενες ημέρες.

    Σε θετικό έδαφος και μάλιστα με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Kατά 1,20% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 3,01% και 2,70% αντίστοιχα για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Ανοδο σε ποσοστό 1,55% σημείωσε και ο FTSE/ASE-140.

    ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με μοναδική εξαίρεση εκείνον των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,33%, εξέλιξη που θεωρείται ότι ήταν το αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η μετοχή της εταιρίας ΜΠ. ΒΩΒΟΣ (-1,13%).

    Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 4,75%, κατέγραψε ο κλάδος των εκδόσεων-εκτυπώσεων, χάρη στις αξιοσημείωτες τοποθετήσεις επί των μετοχών του ΔΟΛ (6,88%), του ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ (8,00%), των ΑΤΤΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ (5,13%), του ΠΗΓΑΣΟΥ (4,17%), του Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ (3,92%), της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (3,85%) και του ΛΙΒΑΝΗ (3,74%).

    Ανοδο σε ποσοστό 0,76% και 1,77% αντίστοιχα, σημείωσαν οι κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Στον τραπεζικό κλάδο, "μπροστάρης" ήταν ο τίτλος της ΕΘΝΙΚΗΣ, που κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,31%, ενώ ακολούθησαν κατά σειρά η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (0,90%), η EFG EUROBANK (0,76%) και η ALPHA BANK (0,16%). Με απώλειες έκλεισε τελικά ο τίτλος της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (-0,32%).

    Στον τηλεπικοινωνιακό δείκτη, κατά 3,23% ενισχύθηκε η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ εντυπωσιακή άνοδο, της τάξης του 5,33%, σημείωσε και η ΛΑΝ-ΝΕΤ. Ενισχυμένος κατά 3,14% έκλεισε ο τίτλος της FORTHNET. Αντίθετα, κινούμενο κόντρα στο ανοδικό ρεύμα, το "χαρτί" της COSMOTE υποχώρησε κατά 0,48%.

    Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των ασφαλειών (3,83%), των βασικών μετάλλων (0,93%), των βιομηχανιών (3,03%), των διυλιστηρίων (2,53%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (2,87%), των επενδύσεων (0,98%), των κατασκευών (4,23%), της κλωστοϋφαντουργίας (4,08%), του λιανικού εμπορίου (1,83%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (2,13%), της παράλληλης αγοράς (1,45%), της πληροφορικής (1,07%), των συμμετοχών (4,12%), των τροφίμων και ποτών (1,35%) και του χονδρικού εμπορίου (3,04%). Κατά 3,06% ενισχύθηκε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στην κορυφή της "λίστας" των ανοδικών μετοχών βρέθηκαν κατά σειρά εκείνες των εταιριών Αρτοβιομηχανία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (11,63%), PLIAS (11,54%) και ΒΑΡΒΕΡΗΣ (11,53%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν οι τίτλοι της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ (-12,00%), του ΜΟΥΡΙΑΔΗ (-5,56%) και της ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ (-4,71%). Απώλειες της τάξης του 0,43% και 0,29% αντίστοιχα, κατέγραψαν οι τίτλοι του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ._

    ΑΛ.Γ.

    [13] ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1,61% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2004 (16:31 UTC+2)

    Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές αλλά και οι ελκυστικές τιμές πολλών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) μετοχών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, οδήγησαν την Παρασκευή τη Σοφοκλέους σε μια ακόμη καθαρά ανοδική συνεδρίαση.

    Βέβαια, και κατά τη συνεδρίαση το έναυσμα για την άνοδο δόθηκε από τις επενδυτικές τοποθετήσεις στα βαριά χαρτιά. Σύντομα, όμως, εμφανίστηκαν αγοραστές και επιλεγμένες μετοχές της μέσης και μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Έτσι, αν και πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για μεθοδευμένη αντίδραση, οι μετοχές της περιφέρειας άρχισαν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη και οι αντίστοιχοι κλαδικοί δείκτες ξεπέρασαν σε ανοδική ορμή εκείνους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    Χαρακτηριστικό ήταν και το γεγονός ότι, παρά το σχετικά χαμηλό και σήμερα τζίρο των συναλλαγών, η σχέση ανοδικών - πτωτικών μετοχών παρέμενε μέχρι τέλους σε επίπεδο 5 προς 1 υπέρ των πρώτων, γεγονός που διευκόλυνε τη διαμόρφωση ανοδικής τάσης στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

    Αποτέλεσμα, των εξελίξεων αυτών ήταν ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ολοκληρώσει τις σημερινές συναλλαγές στις 2.332,21 μονάδες, δηλαδή αισθητά πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 2.300 μονάδων, με ποσοστιαία κέρδη της τάξης του 1,61%.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Μάλιστα, η συνεχής ανοδική πορεία του γενικού δείκτη της Σοφοκλέους κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν με σημαντικά κέρδη και οι 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο FTSE/ASE MID 40 της μέσης (+3,01%), ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE Small Cap 80 της μικρής (+2,70%). Ενίσχυση, κατά 1,55% εμφάνισε ο FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών κεφαλαιοποίησης, ενώ ο FTSE/ASE 20 της μεγάλης σημείωσε τη μικρότερη άνοδο, κατά 1,20%.

    Σε ό,τι αφορά στους κλαδικούς κι επί μέρους δείκτες, η διαμόρφωσή τους έδινε σήμερα μια πιστή εικόνα της εξέλιξης των συναλλαγών, διότι τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνισαν κυρίως κλάδοι της περιφέρειας. Εξάλλου, από τους συνολικά 22, μόνον ο ένας, εκείνος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,33%), έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+4,75%), των κατασκευών (+4,23%) και των συμμετοχών (+4,12%). Τους ακολούθησαν κατά πόδας εκείνοι των κλωστοϋφαντουργικών (+4,08%), των ασφαλειών (+3,83%) και της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (+3,06%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, κι αυτή ήταν σήμερα πιστό αντίγραφο της πορείας του γενικού δείκτη. Αυτό διότι, οι μετοχές με θετικό πρόσημο ανήλθαν τελικά σε 290 και περιορίστηκαν σε 38 (περίπου 1 προς 7,5) εκείνες με αρνητικό, ενώ 54 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Σε χαμηλά επίπεδα, ελαφρώς υψηλότερα, όμως, από τα επίπεδα της Τετάρτης, κινήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους μόλις που κατάφερε να ξεπεράσει, έστω και κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, τα 120 εκατ. ευρώ και, τελικά, έκλεισε στο ποσό των 138,60 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Η αργία της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με τους χρηματιστές, στέρησε από τη Σοφοκλέους μία θετική συνεδρίαση και γι' αυτό ανέμεναν την Παρασκευή ότι το χρηματιστήριο θα συντονιστεί με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν περάσει σε φάση ανάκαμψης.

    Μεγάλη μερίδα αναλυτών, μάλιστα, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο μιας outperformance των ποιοτικών μετοχών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις οποίες οι αποτιμήσεις έχουν σημαντικά πιεσθεί.

    Βέβαια, όπως ανέφεραν ορισμένοι ειδικοί, «η αλήθεια είναι πως μια ενδεχόμενη συντήρηση της αντίδρασης της αγοράς θα εξυπηρετούσε αρκετούς 'εγκλωβισμένους'». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, τόνιζαν, πως ορισμένες χρηματιστηριακές έσπευσαν να στηρίξουν με θετικές εκθέσεις - αναλύσεις κλάδους και μετοχές, όπου λόγω θέσεών τους έχουν εύλογο ενδιαφέρον.

    Την εκτίμηση ότι η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές θα συνεχιστεί και θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, εκφράζει η Eurobank Securities. Η Εθνική Χρηματιστηριακή, από την πλευρά της, εκτιμά ότι οι κινήσεις των εγχώριων θεσμικών και η πορεία των διεθνών αγορών θα καθορίσει την εικόνα του ΧΑ στο επόμενο διάστημα.

    Αλλά και οι ειδικοί της Alpha Finance εκτιμούν πως η Σοφοκλέους θα ακολουθήσει και τις επόμενες την ανοδική πορεία των διεθνών αγορών, εάν βέβαια αυτή συνεχιστεί και αναμένουν να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για σημαντικά υποτιμημένες μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Κατά τη Marfin Analysis, η πολύ καλή απόδοση των αμερικανικών αγορών, που οφείλεται κυρίως στην αποκατάσταση της επενδυτικής ψυχολογίας παγκοσμίως, αναμένεται να οδηγήσει σε ανοδική πορεία τις κεφαλαιαγορές.

    Μάλιστα, οι αναλυτές της εταιρίας αναφέρουν πως η καλύτερη απόδοση των μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, έναντι μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι πιθανό να συνεχισθεί. (Αναλυτική παρουσίαση της συνεδρίασης της Παρασκευής του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [14] ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΡΑΜ-ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2004 (15:22 UTC+2)

    Στην επέκταση των δικτύων του μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", το αργότερο ως τις αρχές του Ιουλίου, στοχεύει η κυβέρνηση, όπως δήλωσαν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Γεώργιος Σουφλιάς και Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης.

    Οι δύο υπουργοί είχαν το μεσημέρι συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ειδικά για τον προαστιακό και το τραμ, προκειμένου να συντονιστούν τα δύο υπουργεία, ώστε να ξεπεραστούν συγκεκριμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στην κατασκευή των εν λόγω έργων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, εμποδίζεται η κατασκευή της γραμμής του τραμ προς το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τα έργα του κόμβου του Κηφισού στην παραλιακή που κατασκευάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και από κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν γίνει επίσης σε άλλα σημεία της παραλιακής, οι οποίες δυσκολεύουν τις εργασίες για το τραμ. Πρόβλημα υπάρχει και στο σταθμό της Νερατζιώτισσας του προαστιακού όπου πρέπει να γκρεμιστεί μια ράμπα.

    Ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα διευκολύνει το υπουργείο Μεταφορών και αύριο κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων θα επισκεφθεί τα σημεία όπου υπάρχούν τα προβλήματα, για να εξευρεθούν λύσεις.

    Σε ερώτηση για τα ξένα δημοσιεύματα και δηλώσεις αναφορικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Λιάπης παρέπεμψε στον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, ενώ ο κ.Σουφλιάς συμπλήρωσε ότι «έχει γίνει συζήτηση με τον πρωθυπουργό επί του θέματος. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ασφαλείς»._

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Από το βουλευτικό αξίωμα παραιτήθηκε την Παρασκευή ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, προκειμένου να αναλάβει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

    Μετά την παραίτηση του κ.Παλαιοκρασσά, η οποία υπεβλήθη στην πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα- Μπενάκη, τη θέση του στα βουλευτικά έδρανα καταλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα, Αριάδνη Μανούσου-Μπινοπούλου.

    Τη Δευτέρα ο κ. Παλαιοκρασσάς θα εμφανιστεί υπό τη νέα του ιδιότητα στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, μαζί με το νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Τίμο Χριστοδούλου. _

    [16] ΝΙΚΗ ΤΟΥ AKP ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΝΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αγκυρα, 26 Μαρτίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Προβάδισμα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δίνει νέα δημοσκόπηση για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, που θα διεξαχθούν στις 28 Μαρτίου.

    Η δημοσκόπηση της εταιρείας A&G, η οποία διεξήχθη μεταξύ 20-21 Μαρτίου σε δείγμα 3.800 ατόμων από 37 διαφορετικούς νομούς, δίνει ποσοστό 49,1% στο κυβερνών AKP και 19,1% στο CHP.

    Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας ANAR που διεξήχθη στις 22 Μαρτίου στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Αδανα, το AKP συγκεντρώνει ποσοστό 45,2% και 23% το CHP.

    [17] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ

    Βρυξέλλες, 26 Μαρτίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Την ειλικρινή δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εξεύρεση συνολικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των προσχωρουσών χωρών.

    «Η επιδίωξή μας είναι να πετύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση πριν από την 1η Μαϊου», είπε στο γεύμα που έγινε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση, πράγμα που σημαίνει «λύση με βάση τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη και που ενσωματώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει για μεταβατικές περιόδους σε ορισμένα θέματα, όχι όμως σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: "ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ" ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 26 Μαρτίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Για αλυσίδα σφαλμάτων της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επισημαίνοντας ότι το σχέδιο Ανάν ενδέχεται να οδηγήσει στην ανατροπή της τάξης που έχει δημιουργηθεί στο Κυπριακό και τη διατάραξη της ειρήνης, στο νησί, λόγω της μετανάστευσης 40.000 Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του, που προβλέπει.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Cumhuriyet», ο κ. Ντεμιρέλ τονίζει ότι περισσότερο από το περιεχόμενο του σχεδίου, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η τρικυμία που έχει ξεσπάσει γύρω απ' αυτό.

    «Η μεθόδευση που ακολουθείται σχετικά με το σχέδιο Ανάν είναι εσφαλμένη και εφ' όσον υπάρχει σφάλμα στην μεθόδευση οπωσδήποτε στην ουσία θα βρεθούμε μπροστά σε αδιέξοδο. Καταβάλλονται προσπάθειες να υλοποιηθεί το αδύνατο», σημειώνει ο κ. Ντεμιρέλ.

    «Τα λάθη συνεχίζονται: ερωτάται από πού έχει αντλήσει ο κ. Ανάν το δικαίωμα να συμπληρώσει αυτός τα κενά της συμφωνίας. Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών έχει ανέλθει σε επίπεδο υπεράνω του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Αυτή η οποία έχει καταστήσει το Κυπριακό ανεπίλυτο είναι η Ε.Ε.», υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας και προσθέτει:

    «Η πραγματικότητα είναι ότι στην Κύπρο διαβιούν δύο λαοί εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο ελληνικό έθνος και ο άλλος στο τουρκικό. Αυτοί οι λαοί δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ενιαίο έθνος».

    Επιπλέον τονίζει ότι «οι 'κόκκινες γραμμές' (red lines) της Τουρκίας έχουν φθαρεί σε μεγάλο βαθμό και η κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει αποδυναμώσει τη θέση της «ΤΔΒΚ», εκθέτοντας αργοπορημένα τα 'ων εκ των ουκ άνευ' της και μη κατορθώνοντας έτσι να προστατεύσει τα δικαιώματα της».

    «Η κυπριακή πολιτική της παρούσας κυβέρνησης αποτελεί 'αλυσίδα σφαλμάτων'. Η κατάσταση με την οποία η τουρκική πλευρά βρέθηκε αντιμέτωπη στην Ελβετία είναι απαράδεκτη. Εάν εγώ βρισκόμουν επικεφαλής κυβέρνησης θα είχα καλέσει πίσω τον υπουργό Εξωτερικών Α. Γκιουλ», καταλήγει ο κ. Ντεμιρέλ.

    [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Βρυξέλλες, 26 Μαρτίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Να υιοθετήσει οποιαδήποτε λύση επιτευχθεί στο κυπριακό δεσμεύθηκε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Ωστόσο στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου γίνεται λόγος για προθυμία της Κομισιόν να παράσχει βοήθεια για την ταχεία λύση εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο λύσης, που προωθεί προς υπογραφή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα αποδέχεται παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνα με το Reuters, στο κείμενο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τον Μάιο.

    Το πλήρες κείμενο

    Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο είναι το εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει τα μέρη να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να πετύχουν συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη προθυμία της Επιτροπής να παράσχει βοήθεια για την ταχεία λύση εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου.

    Επίσης χαιρετίζει την προσφορά της Επιτροπής να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες στις 15 Απριλίου για την προετοιμασία μιας διάσκεψης δωρητών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 1η Μαΐου.

    Καλεί όλα τα μέρη να διατηρήσουν ισχυρή δέσμευση για ένα επιτυχές αποτέλεσμα της διαδικασίας των συνομιλιών με τη συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την ισχυρή προτίμηση για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να ενσωματώσει τους όρους μιας τέτοιας λύσης, σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ».

    Από την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, έχει εκφραστεί απόλυτη ικανοποίηση για την αναφορά που γίνεται για την Κύπρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο βασικότερος στόχος που τέθηκε αρχικά ήταν να γίνει συζήτηση στη Σύνοδο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στη συνέχεια να γίνουν δεκτές οι ελληνικές επιδιώξεις. Οπως τονίζεται και οι δύο αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν πλήρως, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

    [20] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Λουκέρνη, 26 Μαρτίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Η δεύτερη φάση των συνομιλιών για το κυπριακό δεν έχει εισέλθει ακόμη σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, δήλωσαν την Παρασκευή πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου, που βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι εντός του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου υπάρχει ενότητα και αίσθηση πολιτικής ευθύνης. Οι πολιτικοί αρχηγοί εκτιμούν ακόμη ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση θα γίνει με την έλευση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, το Σαββατοκυρίακο.

    Κρίσιμες μέρες τονίζει ο ΔΗΣΥ

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συνέστησε ψυχραιμία και είπε πως στις επόμενες μέρες θα φανεί εάν θα οδηγηθούν τα πράγματα σε λύση ή όχι. «Ακόμη τα μεγάλα νέα δεν υπάρχουν για την ουσία. Ομως θα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και αναμονή. Μπορεί να μην υπήρξε μέχρι στιγμής αυτό που ανέμεναν όλοι, αλλά υπάρχει χρόνος», είπε.

    Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε οτιδήποτε που να δημιουργήσει το ενδεχόμενο διαφωνίας στους κόλπους του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας πως μέχρι στιγμής τα όποια θέματα εγέρθηκαν αντιμετωπίστηκαν με ομοφωνία. Ο κ. Αναστασιάδης συνέστηκε προσοχή προς τα ΜΜΕ πριν μεταδίδουν διάφοροες πληροφορίες που εξασφαλίζουν.

    Νέο σχέδιο λέει το ΔΗΚΟ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους εκτίμησε ότι στο τέλος της διαδικασίας αυτής θα υποβληθεί από τα ΗΕ ένα αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν και εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτό ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού. «Η διαδικασία με βάση τα δεδομένα που γνωρίζαμε δεν θα μπορούσε να είναι μαγική, ούτε διαφορετική από αυτή που εξελίσσεται» είπε.

    Ψυχραιμία εκτιμά το ΚΙΣΟΣ

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα και είπε ότι εντός του Εθνικού Συμβουλίου υπάρχει αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του κυπριακού. «Η δεύτερη φάση των συνομιλιών δεν προχώρησε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Εχουν ανταλλαγεί εκατέρωθεν οι θέσεις των δύο πλευρών κωδικοποιημένες, ωστόσο δεν έχει διαφανεί ότι υπάρχει κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας σε οποιοδήποτε επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.

    Ανέφερε ακόμη ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει πολλές φορές την ημέρα και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν την αίσθηση της ευθύνης. «Η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ και η λύση είτε πριν είτε μετά την πρώτη του Μάη θα πρέπει να είναι λύση που να επιτρέπει στην Κύπρο να συμμετέχει ισότιμα και με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου στην Ευρώπη» είπε.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε πως τα ΗΕ θα κριθούν στο τέλος της διαδικασίας και συμπλήρωσε λέγοντας πως η ε/κ πλευρά, σε αντίθεση με την τ/κ πλευρά, συνεργάζεται κατά πλήρη τρόπο και έχει τηρήσει όλα τα χρονοδιαγράμματα τα οποία προβλέφθηκαν από τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 13ης Φεβρουαρίου.

    Ενωμένα τα κόμματα

    Ο πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη πως όσο δύσκολες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Μπούργκενστοκ, τη μεγάλη απόφαση θα την λάβει ο κυπριακός λαός όταν θα γίνουν τα δημοψηφίσματα.

    «Η πολιτική ηγεσία έχει υποχρέωση να θέσει ενώπιον του λαού τις σκέψεις της και την απόφασή της για το ναι ή το όχι και ο λαός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να αποφασίσει από μόνος του για το μέλλον του τόπου, της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

    Ο πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού σημείωσε πως οι πραγματικές εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό δεν γίνονται στο Μπούργκενστοκ, αλλά αλλού και πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξουν βελτιώσεις όσον αφορά τα θέματα των προσφύγων, της αποδοχής των ευρωπαϊκών αρχών της ελεύθερης εγκατάστασης και διακίνησης και των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, τότε το σχέδιο δεν θα γίνει αποδεκτό.

    Εξέφρασε την εκτίμηση πως η προσπάθεια είναι να επιβληθεί στην ε/κ πλευρά η αποδοχή των μονίμων παρεκκλίσεων που ζητά η Τουρκία και να ικανοποιηθούν οι όροι της Τουρκίας για τα ποσοστά επιστροφών και τα θέματα περιουσιών.

    «Θα περάσουμε και αυτή τη φάση για να οδηγηθούμε στην τελική καθαρκτική παρέμβαση των πολιτών που θα οδηγήσει το κπριακό στη νέα του φάση που θα είναι εκείνη της σωστής λύσης ώστε Ε/Κ και Τ/Κ να ζήσουμε μαζί σε ένα ευρωπαϊκό κράτος», κατέληξε ο κ. Κουτσού.

    Στις δικές του δηλώσεις ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι οι πραγματικές εξελίξεις θα σημειωθούν με την έλευση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας και του ΓΓ του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ ΜΠΕ)

    [21] ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Στο Άγιον Όρος βρίσκεται από το πρωί η ομάδα του ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Δικεφάλου που θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη αύριο το μεσημέρι, θα έχουν την ευκαιρία όλες αυτές τις ώρες να ηρεμήσουν. Από την άλλη σκοπός του Αγγελου Αναστασιάδη είναι -εκτός της ηρεμίας- να προσευχηθούν, αφού θα είναι μοναδική ευκαιρία κατάνυξης εν όψει των Αγίων Ημερών που πλησιάζουν.

    Η αποστολή πήγε σε Μονή του Αγίου Ορους με καραβάκι που ναυλώθηκε από την Ιερισσό. Από την αποστολή απουσιάζουν οι Ουντέζε, Χάγκαν, Φουτσίνι και Αμαφούλε.

    [22] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Μόλις τρεις αγωνιστικές απέμειναν στην Α2 μπάσκετ ανδρών για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Πανελλήνιος και ΜΕΝΤ έχουν ήδη καταλάβει την πρώτη θέση με 41 βαθμούς και θέλουν να παραμείνουν σε αυτές και για την συνέχεια. Στο πλαίσιο της 24ης ημέρας, η ΜΕΝΤ υποδέχεται τον ΔΑΣΑΛ αύριο, ενώ ο Πανελλήνιος θα αντιμετωπίσει στο κλειστό του Δούκα την ομώνυμη ομάδα. Καλό παιχνίδι πρόκειται να γίνει και στην Ξάνθη όπου η ομώνυμη ομάδα θα αντιμετωπίσει τη Νηαρ Ηστ.

    Το πρόγραμμα της 24ης ημέρας της Α2 ανδρών είναι:

    Γηπ. Αμοιρίδη: Ξάνθη - Νήαρ Ηστ

    Γηπ. ΜΕΝΤ: ΜΕΝΤ - ΔΑΣ Ανω Λιοσίων

    Γηπ. Καραμπίνη: Ιωνικός Νικ. - Παπάγου

    Γηπ. Καμπούρης: Χαλκίδα - Ολύμπια

    Γηπ. ΕΑΚ Νεάπολης: Λάρισα - ΚΑΟ Δράμας

    Γηπ. Δούκα: Δούκας - Πανελλήνιος

    Γηπ. Μίλωνα: Π. Φάληρο - Κολοσσός.

    Βαθμολογία: Πανελλήνιος 41, ΜΕΝΤ 41, Ολύμπια 39, Κολοσσός Ρ. 37, Ανω Λιόσια 36, Λάρισα 36, Π. Φάληρο 34, ΚΑΟ Δράμας 34, Νήαρ Ηστ 34, ΑΓΕ Χαλκίδας 33, Δούκας 32, Ξάνθη 31, Παπάγου 28, Ιωνικός Νικ. 27.

    [23] ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Αθλητικό υλικό για την Ολυμπιακή ομάδα του Αφγανιστάν παραδόθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αθήνα 2004. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία ελήφθη από την Αθήνα 2004 σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΔΑΣ) και κατέστη δυνατή με την προσφορά της εταιρείας Adidas και τη συμμετοχή της «Hellenic Aid». Ειδικότερα θα διανεμηθούν 18 πλήρεις αθλητικές στολές στα μέλη της αποστολής του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που σημειωτέον, θα έρθουν στην Ελλάδα αρχές Μαΐου, προκειμένου να προετοιμαστούν στη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο.

    Το αθλητικό υλικό περιλαμβάνει, εκτός από τα είδη ένδυσης, εξοπλισμό, παπούτσια, σακίδια, πετσέτες κλπ. Τα δέματα με το αθλητικό υλικό παραδόθηκαν από την εκπρόσωπο της Adidas κα Αλεξάνδρα Βασιλείου στην εκπρόσωπο της «Hellenic Aid» κυρία Ζωή Λειβαδίτου, η οποία θα το μεταφέρει στο Αφγανιστάν και θα το παραδώσει στην Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας.

    [24] ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Ο ΝΤΑΡΛΟΝ ΤΖΟΝΣΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκε ο Αμερικανός παίκτης της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλείου, Νταρλόν Τζόνσον, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στο τέλος της αναμέτρησης του Ηρακλείου με τον Ιωνικό Ν.Φ. στις 14 Μαρτίου.

    Ετσι μετά και από αυτή την εξέλιξη ο Τζόνσον δεν θα μπορέσει να αγωνισθεί σε κανένα παιχνίδι της κρητικής ομάδας, μέχρι να βγει η απόφαση και για το δεύτερο δείγμα. Σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί η ΚΑΕ θα αποφασίσει για το τι θα γίνει με τον Τζόνσον. Δηλαδή αν θα περιμένουν το αποτέλεσμα του δευτέρου ελέγχου ή αν θα πάρουν μια απόφαση σε βάρος του Αμερικανού.

    [25] Ξ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ: ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Αύριο ξεκινούν στο Λουτράκι οι δεύτεροι αγώνες κριτηρίου, τα αποτελέσματα των οποίων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη στελέχωση της Ολυμπιακής ομάδας της ελληνορωμαϊκής πάλης.

    Οι Φώντας και Γιώργος Κουτσιούμπας δηλώνουν πανέτοιμοι για να ανταποκριθούν σε μια ακόμα αγωνιστική πρόκληση. Θεωρητικά ο πρώτος θα περάσει ένα μάλλον ήσυχο απόγευμα, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει το αντίπαλο δέος εντός συνόρων, που να αποτελεί απειλή για τον χάλκινο παγκόσμιο πρωταθλητή του 2001. "Ενας αγώνας είναι ένας αγώνας. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα. Δεν εφησυχάζω. Σέβομαι και υπολογίζω όλους τους αντιπάλους μου. Βρίσκομαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση και νομίζω ότι αυτό θα αποδειχθεί και στο ταπί", τόνισε ο παλαιστής του Ολυμπιακού.

    Αντίθετα τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο δύσκολα για τον Γιώργο Κουτσιούμπα, ο οποίος θα έχει ως βασικό αντίπαλό του, τον τέταρτο Ολυμπιονίκη του Σίδνει Κώστα Θάνο. "Είμαι αισιόδοξος για τους συγκεκριμένους αγώνες. Ξέρω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά είμαι αποφασισμένος να παλέψω δυνατά και ό,τι βγει... Έχω προετοιμαστεί κατάλληλα και ελπίζω να πιάσω τα αγωνιστικά στάνταρ που θέλω και μπορώ", κατέληξε ο 23χρονος παλαιστής.

    [26] Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΗΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

    Βρυξέλλες, 26 Μαρτίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να ζητήσει τις απόψεις των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών για τον τρόπο κάλυψης των κενών στην ισχύουσα νομοθεσία που στοχεύει στη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε ουσίες που προκαλούν καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα για την υγεία.

    Εκτιμάται ότι 32 εκατομμύρια άτομα εκτίθενται σε τέτοιου είδους ουσίες σε επίπεδα που υπερβαίνουν το όριο ασφάλειας. Επίσης, 35.000 έως 45.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως οφείλονται στην έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες στον χώρο εργασίας. Το κόστος ενός θανάτου που προκαλείται από επαγγελματική ασθένεια ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 2,14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    Το έγγραφο διαβούλευσης επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά ερωτήματα:

    -Θα ήταν σκόπιμο η ισχύουσα οδηγία για την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες να επεκταθεί και σε ουσίες που είναι επιβλαβείς για την αναπαραγωγή;

    -Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ουσιών που καλύπτονται από την οδηγία;

    -Είναι κατάλληλα τα επίπεδα των ουσιών αυτών που καθορίζονται στην ισχύουσα οδηγία;

    -Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να καταστούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στην εν λόγω οδηγία απλούστερες και περισσότερο προσαρμοσμένες στην επιστημονική πρόοδο;

    Οι τοξικές ουσίες δεν προκαλούν μόνο διάφορα είδη καρκίνου, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβείς για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη. Έχουν επίσης διαπιστωθεί και άλλες αρνητικές επιπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα έκθεσης.

    Η ισχύουσα οδηγία δίνει οριακές τιμές τα ανώτερα επίπεδα έκθεσης - για τρεις καρκινογόνες ουσίες. Σε εθνικό επίπεδο, ορισμένα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει νομοθεσία μόνο για τις τρεις αυτές ουσίες, ενώ η νομοθεσία σε άλλα κράτη μέλη θεσπίζει οριακές τιμές για πολλές άλλες ουσίες. Συνεπώς, το επίπεδο προστασίας διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών.

    Η διαδικασία για την προσαρμογή των οριακών τιμών της σχετικής οδηγίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, δεδομένου ότι προϋποθέτει την τροποποίηση της οδηγίας και στη συνέχεια την ενσωμάτωση των νέων ορίων στην εθνική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, μεσολαβεί ένα διάστημα μεταξύ της τεχνολογικής και της επιστημονικής προόδου και της εφαρμογής της στο χώρο εργασίας. Θα ήταν σκόπιμο να εφαρμοστεί μια περισσότερο ευέλικτη διαδικασία που θα αντιδρά με ταχύτερο ρυθμό στις επιστημονικές εξελίξεις, σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι τα υφιστάμενα επίπεδα χρήζουν αναθεώρησης.

    Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να καθορίσουν οριακές τιμές για το βενζόλιο, το βινύλιο, το μονομερές βινυλοχλωρίδιο και τη σκόνη σκληρού ξύλου. Ωστόσο, η έκθεση των εργαζομένων και σε άλλες ουσίες στο χώρο εργασίας έχει διαπιστωθεί ότι ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, το παθητικό κάπνισμα, το κρυσταλλικό πυρίτιο, τα καυσαέρια, τα προϊόντα ραδιενεργού διάσπασης και η σκόνη ξύλου.

    Η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες καλύπτεται και από άλλες σχετικές οδηγίες, μεταξύ άλλων, τις οδηγίες για την απαγόρευση του καπνίσματος στον χώρο εργασίας καθώς και για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας για τις εγκύους, τις λεχώνες και τις γυναίκες που θηλάζουν. Σύμφωνα με μελέτες, το παθητικό κάπνισμα στον χώρο εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα κατά 17-39%.

    Η Επιτροπή Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας η ευρωπαϊκή οργάνωση των υπευθύνων για την παρακολούθηση και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια πρόκειται να πραγματοποιήσουν ημερίδα με θέμα το παθητικό κάπνισμα στον χώρο εργασίας, στο Δουβλίνο στις 20 Μαΐου 2004, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Υγεία και την Ασφάλεια.

    [27] ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΟΣ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Τελ Αβίβ, 26 Μαρτίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ δεν πρόκειται να γίνει στόχος επίθεσης, όπως ο ηγέτης της Χαμάς, Αχμαντ Γιασίν.

    "Δεν θεωρούμε τον Αραφάτ ως στόχο. Μας απογοητεύει το γεγονός ότι παραμένει στην εξουσία, αλλά δεν πρόκειται να παρέμβουμε για να σχηματισθεί μία νέα πολιτική ηγεσία στην Παλαιστινιακή Αρχή", δήλωσε ο Τσάχι Χάνεγκμπι, σε συνέντευξη Τύπου στο Μεξικό.

    Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού είχε αφήσει να εννοηθεί προ ημερών ότι ο Αραφάτ και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σεϊχης Χασάν Νασράλα μπορεί να έχουν το τέλος του Αχμαντ Γιασίν.

    Ωστόσο ισραηλινές πηγές των δυνάμεων ασφαλείας διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν άμεσα πλάνα για τη δολοφονία του Αραφάτ ή του Νασράλα.

    Εν τω μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι ,που επιχείρησαν να διεισδύσουν σε οικισμούς εβραίων εποίκων στη λωρίδα της Γάζας ,έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

    Παράλληλα, Ισραηλινοί στρατιώτες που υπηρετούν σε φυλάκιο κοντά στους εβραϊκούς οικισμούς Γκους Κατίφ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σκότωσαν το βράδυ τρεις Παλαιστίνιους.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον των εβραϊκών οικισμών και αντάλλαξαν πυρά με Ισραηλινούς στρατιώτες. Η ανταλλαγή πυρών διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

    Παλαιστινιακές πηγές στη Γάζα ανέφεραν πως οι τρεις ένοπλοι ήταν μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα και επρόκειτο να κάνουν επίθεση στους εβραϊκούς οικισμούς της περιοχής.

    Λίγο αργότερα, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο σε είσοδο της Νάμπλους στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας παλαιστίνιος μαχητής. Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν το θύμα, που σύμφωνα με μαρτυρίες είναι μέλος των Ταξιαρχιών Αλ-Ακσα, είναι και ο δράστης της επίθεσης.

    Πάντως, η ισραηλινή αστυνομία απαγόρευσε στους μουσουλμάνους κάτω των 45 ετών να μεταβούν στην Πλατεία των Τζαμιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ για την προσευχή της Παρασκευής ,καθώς εκφράστηκαν φόβοι για ταραχές μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς,σείχη Αχμαντ Γιασίν.

    Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε πρόταση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προώθησαν τα αραβικά κράτη, για να καταδικασθεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του ιδρυτή και ηγέτη της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αχμαντ Γιασίν.

    Οι ΗΠΑ, η μόνη από τις μεγάλες δυνάμεις που δεν έχει καταδικάσει τη δολοφονία του Αχμαντ Γιασίν, απέρριψε την πρόταση ψηφίσματος των αραβικών κρατών με το σκεπτικό ότι στην πρόταση αυτή δεν υπήρχε και καταδίκη της Χαμάς για τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

    [28] ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Βερολίνο, 26 Μαρτίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Δύο εβδομάδες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Μαδρίτης, οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν τις τελευταίες δυο μέρες άλλα πέντε άτομα. Πρόκειται για Μαροκινούς και Σύρους, οι οποίοι φέρονται ότι παρείχαν λογιστική υποστήριξη στους τρομοκράτες της 11ης Μαρτίου. Η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει συνολικά 19 άτομα που σχετίζονται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Μαδρίτης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Sόddeutsche Zeitung, τουλάχιστον ένας εκ των συλληφθέντων διέμενε πολλά χρονιά στο Ντάρμσταντ, στο κρατίδιο της Έσσης. Οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας δεν ήθελαν να πάρουν θέση για το θέμα, αλλά ο ειδικός για την τρομοκρατία Έλμαρ Τέβεσεν επιβεβαιώνει ότι τα ίχνη οδηγούν όντως στη Γερμανία:

    "Γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον ένας εκ των συλληφθέντων ήταν δηλωμένος στο Ντάρμσταντ στην Έσση και είχε εγγραφεί και στο πολυτεχνείο της πόλης, στο τμήμα ηλεκτροτεχνίας. Το άτομο αυτό είναι μαροκινής καταγωγής, συνδεόταν με ισλαμιστές και ήταν ήδη γνωστό στις γερμανικές αρχές. Πιθανώς να είχε σχέση και με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Μαδρίτης. Πάντως ανήκει σε μια οργάνωση την οποία παρακολουθούσαν οι αρχές εδώ και αρκετό καιρό."

    Άλλες ενδείξεις οδηγούν στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος Μαροκινός είχε στενή επαφή και με ένα τζαμί της πόλης. Εν τω μεταξύ η αστυνομία και η εισαγγελία έχουν ήδη πραγματοποιήσει έρευνες στο σπίτι του υπόπτου στο Ντάρμσταντ, όπως επιβεβαίωσε ο γενικός εισαγγελέας Κάι Νεμ. Πάντως, ο κύριος Τέβεσεν λέει ότι η οργάνωση του Ντάρμσταντ ήταν και στο παρελθόν στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών:

    "Από ότι φαίνεται έχουν ήδη γίνει έρευνες για την υπόθεση αυτή στο παρελθόν. Το άτομο αυτό ανήκει σε μια ομάδα, την οποία παρακολουθούσαν οι αρχές τα δύο τελευταία χρόνια. Αλλά προφανώς δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για τη συλληψή της."

    Ως γνωστόν, μερικοί από τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου ζούσαν και αυτοί στη Γερμανία. Εξακολουθεί λοιπόν να είναι η Γερμανία τόπος ανασυγκρότησης ισλαμιστών;

    "Γνωρίζουμε ότι στη Γερμανία δρουν εδώ και πολύ καιρό διάφορες ισλαμιστικές ομάδες. Ήδη στη δεκαετία του '90 υπήρχαν διασυνδέσεις με τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, π.χ. στο Μετρό. Προφανώς, όλα τα μέτρα παρακολούθησης των τρομοκρατών τα τελευταία χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου δεν οδήγησαν στο να μην μπορούν οι τρομοκράτες στη Γερμανία να προετοιμάζουν νέα χτυπήματα."

    [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΣΑΡΟΝ ΣΤΙΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 26 Μαρτίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν θα συναντηθούν στις 14 Απριλίου ώστε να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες για τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τους οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η συνάντηση αποτελεί μέρος μιας νέας προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Αχμεντ Γιασίν από το Ισραήλ.

    [30] ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛ ΖΑΟΥΑΧΡΙ ΛΕΕΙ Η CIA

    Ουάσιγκτον, 26 Μαρτίου 2004 (17:53 UTC+2)

    Το ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε αυτήν την εβδομάδα και αποδίδεται στον υπαρχηγό του Μπιν Λάντεν Αϊμάν αλ Ζαουάχρι είναι πολύ πιθανό να είναι αυθεντικό, ανακοίνωσε αξιωματούχος της CIA. "Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής ανάλυσης, η υπηρεσία πιστεύει πως η φωνή στο μήνυμα που μεταδόθηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα είναι πιθανόν να ανήκει στον αλ Ζαουάχρι'', διευκρίνισε ο ίδιος, μετέδωσε το CNN.

    Ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι στο μήνυμα του μεταξύ άλλων κάλεσε τους Πακιστανούς να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας τους.

    [31] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

    Χίος, 26 Μαρτίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ήρθε στο φως, κατά τη σωστική ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο των κληρονόμων του κ. Γεωργίου Βασίλη στην περιοχή Εμπορειό της Χίου. Πρόκειται για έναν κορμό κούρου που είναι ημίεργος, σώζεται από το λαιμό έως τα γόνατα (σωζόμενο ύψος 0,96μ.) και εντάσσεται στη σειρά των ιωνικών νησιώτικων κούρων των μέσων του 6ου αιώνα π.Χ. Επισημαίνεται ότι το εύρημα αποτελεί το μοναδικό Κούρο σε φυσικό μέγεθος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στη Χίο.

    Ανάλογα ευρήματα από το ίδιο νησί είναι τα αγάλματα δύο Κορών, ενός μικρού Κούρου από το Ναγό και το ασημένιο ειδώλιο Κούρου, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο της Χίου.

    Αντιπροσωπευτικά έργα δείγματα της λεγόμενης Χιακής Σχολής, που έχουν βρεθεί εκτός Χίου, είναι η Νίκη του Αρχέρμου και η Κόρη της Χίου από την Ακρόπολη Αθηνών.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Συναυλία κρουστών θα παρουσιάσουν στις 3 Απριλίου, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης πέντε καταξιωμένοι μουσικοί.

    Η Λιάνα Ντόλυ, ο Βλαντιμίρ Αφανάσιεφ, ο Κώστας Χάνης, ο Φλωρεντίν Νταβίνα και η Αλεξάντρα Βροχίδου θα παρουσιάσουν έργα κλασικής και μοντέρνας μουσικής.

    Την παράσταση θα πλαισιώσουν οι χορεύτριες Ευγενία Παλασίδου και Ναταλία Κνιάζεβα.

    [33] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΕΡΖ ΓΚΕΝΣΜΠΟΥΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2004 (18:17 UTC+2)

    Συμπληρώνονται φέτος 13 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Γάλλου συνθέτη,

    τραγουδοποιού και συγγραφέα Σερζ Γκενσμπούρ (1928- 1991).

    Θέλοντας να τιμήσει το έργο του ο πολιτιστικός χώρος Bios στην Αθήνα διοργανώνει την προσεχή Κυριακή, 28 Μαρτίου, ολοήμερο αφιέρωμα (από τις 2 το μεσημέρι έως τις πρώτος πρωινές ώρες της Δευτέρας) με τον τίτλο Intoxicated Man.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των μουσικόφιλων έξω από τις γαλλόφωνες χώρες δεν αναγνώριζε τον Σερζ Γκενσμπούρ παρά σαν την ανδρική φωνή στο αισθησιακό - μελωδικό σκάνδαλο Je t' aime, moi non plus.

    Ωστόσο, αυτό είναι τουλάχιστον άδικο για κάποιον, που πέρα από πρωτότυπος ερμηνευτής και ευρηματικός τραγουδοποιός υπήρξε πολυγραφότατος και πολύπλευρος συνθέτης, δαιμόνιος στιχοπλόκος και γλωσσοπλάστης, σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός, φωτογράφος, ζωγράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, διανοούμενος, εκκεντρικός εστέτ, χαρισματικός προβοκάτορας του καθωσπρεπισμού της γαλλικής κοινωνίας.

    Εστω και μεταθανάτια, το έργο του αναγνωρίζεται πλέον παγκόσμια ως

    ιδιοφυές. Σημαντικό ρόλο σ΄ αυτό παίζουν καλλιτέχνες, που αγαπούν ή και διασκευάζουν τη μουσική του, όπως οι Mick Harvey, John Zorn, Air, Beck, Sonic Youth, St. Etienne, Momus, Stereolab, Elysian Fields, Walkabouts κ.ά.

    Στις δράσεις του αφιερώματος, που έχει ετοιμάζει το Bios στην Αθήνα, περιλαμβάνονται κινηματογραφικές προβολές, έκθεση εξώφυλλων δίσκων, προβολή φωτογραφικού υλικού και ένας μουσικός μαραθώνιος, που αναλαμβάνουν έξι djs.

    Κ. Κούτρα

    [34] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2004 (18:08 UTC+2)

    «Ελλάδα, πατρίδα της καρδιάς» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μενεμένης την ερχόμενη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στη Μονή Λαζαριστών.

    Πρόκειται για ένα νοερό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού Ίμβρος, Τένεδος, Καππαδοκία, Αν. Ρωμυλία, Πόντος, Μ. Ασία. Χοροί, τραγούδια και δρώμενα από τις περιοχές αυτές που άνθισε ο Ελληνισμός και ο πολιτισμός του θα ζωντανέψουν επί σκηνής.

    Ο Δήμαρχος Μενεμένης Γιώργος Ακτσελής δήλωσε ότι «πρόκειται για μια εξαιρετική μουσικοχορευτική παράσταση αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες».

    Στην παράσταση αυτή που θα δοθεί με την υποστήριξη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης συμμετέχουν η Παραδοσιακή Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Μενεμένης, τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου ΟΥΣΑΚ Ν. Ευκαρπίας, του Συλλόγου Σκοπινών «Ορφέας» Θεσσαλονίκης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδά και του Πνευματικού Κέντρου Μενεμένης.

    [35] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Tην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου τιμά το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αμπελοκήπων με τη θεατρική παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά. Την παράσταση που θα δοθεί αύριο στις 8 το βράδυ στο Κινηματοθέατρο του Δήμου Αμπελοκήπων θα προλογίσουν ο ηθοποιός Νίκος Βρεττός, η βοηθός σκηνοθέτη Χριστίνα Χατζηγεωργίου και ο ηθοποιός Σάκης Παπασταυρίδης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 26 March 2004 - 19:13:57 UTC