Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΜΕΤΑΘΕΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΩΤΟΚΙΩΝ
  • [03] ΠΓΔΜ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕ ΤΟ ΗΡΕΜΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
  • [04] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟΥ
  • [06] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΕΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] ΕΔΟΕΑΠ: ΑΒΑΣΙΜΗ Η ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΡΗ
  • [09] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΕΩΝ ΖΗΤΟΥΝ
  • [10] ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [11] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΠΑΠ
  • [12] ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ
  • [13] ΑΤΕ:ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ
  • [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
  • [15] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
  • [16] Κ. ΑΝΑΝ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [17] ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ
  • [18] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [19] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΟΥΛΤΖΕ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΑΠ ΤΟΥ ΓΥΡΟΥ
  • [20] ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
  • [21] ΣΕ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΟΥΝΤΕΖΕ
  • [22] ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
  • [23] ΣΥΝΕΧΩΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
  • [24] ΜΠΟΥΣ: ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [25] ΠΑΟΥΕΛ: Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΣΟΣ
  • [26] ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] ΣΤΟΥΣ 112 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
  • [29] ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο Κ. ΤΣΟΚΛΗΣ
  • [30] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ Κ.Θ. Β.Ε.
  • [31] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΧΙΟΥΣΤΟΝ, TRIBECA, KARLOVY
  • [32] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΑΪΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [33] ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ GOETHE ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΜΕΤΑΘΕΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (13:10 UTC+2)

    Η επανένωση της Κύπρου είναι αμετάθετος στόχος και το Κυπριακό παραμένει κορυφαίο ζήτημα και κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Το σχέδιο Ανάν παραμένει βάση για λύση στο Κυπριακό, είπε ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης. Και οι δύο τόνισαν ότι δεν είναι δυνατό να θέσουν χρονοδιαγράμματα για την επανένωση της Κύπρου, λέγοντας ότι αυτό που θέτουν είναι ο στόχος.

    Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση της κυπριακής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο που θα συζητηθεί το ενδεχόμενο ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι εφόσον η Τουρκία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις της Ε.Ε. δεν έχει κανένα πρόβλημα.

    Στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία και ο συντονισμός ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

    "Η βούληση του κυπριακού θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση σεβαστή, όπως άλλωστε προβλέπεται από τα ίδια τα κείμενα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

    "Εμμένουμε στη στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Συμφωνήσαμε, επίσης, ως προς τους περαιτέρω χειρισμούς και πιο συγκεκριμένα στην ανάγκη διατήρησης του διεθνούς ενδιαφέροντος και της υφιστάμενης δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού.

    Στόχος αμετάθετος παραμένει η επανένωση της Κύπρου. Επικροτούμε την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων αλλά και να πράξει ότι είναι δυνατό, ούτως ώστε οι Τουρκοκύπριοι πολίτες να λάβουν από την Ε.Ε. τη βοήθεια που θα ελάμβαναν και σε περίπτωση λύσης.

    Στόχος μας είναι η προετοιμασία και η διευκόλυνση της επανένωσης τους με την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Επιβεβαιώνουμε την ολόψυχη και θερμή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και εμού προσωπικώς στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον κοινό μας στόχο. Στόχος που δεν είναι άλλος από την επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία να παρέχει στους Κυπρίους το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η θέση της ελληνικής πλευράς "είναι συνεπής με τη σταθερή πολιτική ότι άσχετα από εκτιμήσεις και τοποθετήσεις η απόφαση όσον αφορούσε το σχέδιο Αναν στο δημοψήφισμα είναι κυριαρχικό δικαίωμα του κυπριακού λαού. Και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, η Ελλάδα όπως πάντα βρίσκεται στο πλευρό μας και θα μας στηρίξει".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δημοψήφισμα είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην Ε.Ε. που επαναβεβαίωσε ότι στόχος είναι η επανένωση και όλες οι πολιτικές εκεί πρέπει να συγκλίνουν.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΩΤΟΚΙΩΝ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (16:26 UTC+2)

    Η προεκλογική δέσμευσή μας ήταν να αντιμετωπίσουμε με μια από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις μας το πρόβλημα των πανωτοκίων, υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί τη θέσπιση του ανώτατου πλαφόν ώστε η οφειλή των δανειοληπτών να μην υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

    Ηδη η νέα διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών γνωστοποίησε ότι "παγώνει" τους πλειστηριασμούς για δανειολήπτες. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει και θα τα καταφέρει να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά με μια συνετή διαχείριση και πρόσθεσε πως τον προβληματίζει "το γεγονός ότι ο μέχρι πριν από δύο μήνες υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης χρησιμοποιούσε λογιστικές αλχημείες για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας".

    Τα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας θα συζητηθούν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαΐου.

    B.K.

    [03] ΠΓΔΜ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕ ΤΟ ΗΡΕΜΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    Σκόπια, 28 Απριλίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Ένα επεισόδιο διατάραξε το ήρεμο κλίμα στο οποίο διεξάγονταν η ψηφοφορία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της ΠΓΔΜ.

    Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κοντέφσκα , ο βουλευτής του αλβανικού κόμματος DPA, Ρούζντι Ματόσι και τα στελέχη του κόμματος Ριφάτ Ελμάζι, Ράουφ Ραμαντάνι και Ερνάντ Φετζουλάχου, συνοδευόμενοι από τρεις σωματοφύλακες, εισέβαλαν σε εκλογικό κέντρο στο χωριό Σινίτσανε, απείλησαν με όπλα την εφορευτική επιτροπή και έσπασαν την κάλπη.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στις 8.50πμ και η ψηφοφορία συνεχίστηκε στις 10.15πμ, όταν αντικαταστάθηκε η κάλπη.

    Ο βουλευτής και τα στελέχη του DPA ανακρίθηκαν από την αστυνομία, ενώ από τον Ματόσι και τον Ελμάζι αφαιρέθηκαν τα όπλα, τα οποία τα κατείχαν μεν νόμιμα, αλλά δεν είχαν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιούν σε δημόσιους χώρους.

    Οι παρατηρητές των εκλογών και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας καταδίκασαν το επεισόδιο.

    [04] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Στις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο συμμετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και την Αναπτυξιακή Συνεργασία Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Τα θέματα που απασχόλησαν την άτυπη Σύνοδο αφορούσαν στη Μεταρρύθμιση της διαχείρισης της εξωτερικής βοήθειας της ΕΕ, στην προετοιμασία Διεθνών Διασκέψεων, στη συνεισφορά της ΕΕ στην υλοποίησης της Συμφωνίας του Monterrey, στην αξιολόγηση της προόδου επίτευξης των Στόχων της Χιλιετίας, στο σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα βασικά αγροτικά προϊόντα και την εταιρική σχέση της ΕΕ με την Αφρική για το βαμβάκι και τέλος, στη ρήτρα για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Οσον αφορά την υλοποίηση της Συμφωνίας του Monterrey, ο υφυπουργός σημείωσε τη συμβολή της Ελλάδας στην αύξηση της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας.

    Επίσης συμφώνησε με την ένταξη των Στόχων της Χιλιετίας στα αναπτυξιακά προγράμματα των κρατών μελών, ενώ παράλληλα στήριξε την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες και ειδικότερα στην Αφρική.

    Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των θεμάτων ασφαλείας.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟΥ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Με τους πρέσβεις της Σουηδίας και του Βελγίου στη χώρα μας, Μάρτεν Γκρούντιτζ και Κλοντ Ριζμάν, συναντήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης Στις συναντήσεις παρέστησαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος, Φώτιος Νασιάκος και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παύλος Αποστολίδης.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [06] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΕΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκαν την Τετάρτη οι νέες αίθουσες των 1ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Αμπελοκήπων, οι οποίες θα καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου ολοήμερου σχολείου.

    "Το ολοήμερο σχολείο έχει έντονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει υψηλούς παιδαγωγικούς στόχους, όπως είναι η παιδαγωγική αξιοποίηση του απογευματινού χρόνου παραμονής των παιδιών στο σχολείο.

    Στο πλαίσιο του εντάσσονται επιλογές των μαθητών σε μαθήματα και δραστηριότητες που αναβαθμίζουν το ρόλο του σχολείου, όπως η εισαγωγή στην Πληροφορική, ο Αθλητισμός, η Θεατρική Αγωγή, η Μουσική, τα εικαστικά και η Ξένη Γλώσσα.

    Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το ολοήμερο απαντά στους γονείς που θέλουν ένα οργανωμένο σχολείο που στηρίζει και μορφώνει το παιδί και στέκεται δίπλα στην εργαζόμενη οικογένεια, της οποίας προστατεύει το εισόδημα αφού την απαλλάσσει από την οικονομική επιβάρυνση και τη φροντίδα αναζήτησης εκτός σχολείου εκπαιδευτικού έργου" δήλωσε κατά την τελετή εγκαινίων ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου.

    Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της ολοκλήρωσης της κατασκευής των νέων αιθουσών τονίζοντας ότι «ολοκληρώθηκε ένα έργο, που λύνει οριστικά ένα κοινωνικό πρόβλημα εργαζόμενων γονέων, συντελεί στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των σχολείων και πάνω απ' όλα στην ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές".

    "Το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα και να μη στερεί από τα παιδιά βασικές ανάγκες, όπως είναι αυτές της σίτισης και της ξεκούρασης. Οργανώσαμε και αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής αφού γνωρίζαμε ότι οι υπάρχοντες χώροι στο σχολείο δεν καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες. Δημιουργήσαμε και εξοπλίσαμε πλήρως αίθουσες εκμάθησης υπολογιστών, μια θεατρική αίθουσα, τραπεζαρία για τη λήψη γεύματος (ψυγεία και φούρνους μικροκυμάτων), καθώς και γωνιές χαλάρωσης, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου, ολοήμερου σχολείου", είπε ο κ. Κυρίζογλου.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ερχόμενο Σάββατο αρχίζει μια νέα περίοδος για το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι σε αυτή τη νέα περίοδο, ο ΣΥΝ πιστεύει ότι το ζητούμενο είναι η επιδίωξη της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, της επανένωσης του νησιού και της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων.

    Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετος προς κάθε μορφή, έννοια ή εκδοχή διχοτόμησης τονίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. κάνει την αναζήτηση της λύσης εφικτή, ρεαλιστική και πρέπει προς αυτήν την πλευρά να αναληφθούν συστηματικές πρωτοβουλίες. «Είναι εφικτή και ρεαλιστική η λύση στην Ε.Ε. αρκεί να υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές. Αρκεί να υπάρχει σχεδιασμένη στρατηγική επιδίωξης αυτής της λύσης, ομόφωνα αποδεκτής από όλους τους κατοίκους του νησιού», είπε.

    Επιπλέον τόνισε ότι ο ΣΥΝ στηρίζει, στήριξε και θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της κυπριακής Αριστεράς, ελληνοτουρκικής και ελληνοκυπριακής, προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η προοπτική της λύσης, προκειμένου να αναζητηθεί η βιώσιμη, λειτουργική λύση στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι η αναζήτηση, μέσα από διαπραγματεύσεις και πρωτοβουλίες, των εγγυήσεων ασφαλείας και των βελτιώσεων και ρυθμίσεων που θα διορθώνουν αρνητικές πλευρές που υπάρχουν στο σχέδιο.

    «Πρέπει όλοι να πουν τι θέλουν, και με ποιο τρόπο, και πού θα επιδιώξουν τις εγγυήσεις ασφάλειας και τις αλλαγές λειτουργικότητας που χρειάζονται για την ομοσπονδιακή δομή της λύσης», σημείωσε.

    [08] ΕΔΟΕΑΠ: ΑΒΑΣΙΜΗ Η ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΡΗ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Aβάσιμη χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του ο ΕΔΟΕΑΠ τη μήνυση που υπέβαλλε κατά του Δ.Σ. του Οργανισμού και του προηγούμενου πρόεδρου, ο εκδότης Γεώργιος Κουρής.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η άρνηση μας να υπάγουμε στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ, απασχολούμενους στις επιχειρήσεις του που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ρητώς η νομοθεσία και το καταστατικό του οργανισμού, οδήγησε τον ιδιοκτήτη τους Γεώργιο Κουρή στο να υποβάλλει μήνυση εναντίον μας για δήθεν παράβαση καθήκοντος και καταπίεση, προσπαθώντας να ποινικοποιήσει τη νόμιμη άσκηση των καθηκόντων μας».

    «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός μας βάλλεται από τον εν λόγω επιχειρηματία, ο οποίος επιδιώκει να ασφαλίσει στον Οργανισμό μας πρόσωπα που δεν έχουν τις απαραίτητες νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ συγχρόνως συστηματικά και από μακρού χρόνου δεν καταβάλλει τις οριζόμενες από το νόμο εργατικές εισφορές των ήδη νομίμως ασφαλιζόμενων προσώπων στις επιχειρήσεις του, τις οποίες παρακρατεί και δεν μας αποδίδει», αναφέρεται.

    Τονίζεται, τέλος, ότι «το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του νόμου και του διέποντος από τον Οργανισμό καταστατικό του, η δε μήνυση του Γεώργιου Κουρή είναι παντελώς αβάσιμη και υποβλήθηκε προς εκφοβισμό και μόνο και για τη δημιουργία εντυπώσεων».

    [09] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΕΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Την παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου προς τους αρμόδιους υπουργούς για αναστολή της υπουργικής απόφασης που καθορίζει το ωράριο φορτοεκφορτώσεων στο δήμο Θεσσαλονίκης ζητούν με κοινή επιστολή τους οι τοπικοί φορείς.

    Στην επιστολή, την οποία συνυπέγραψαν χθες στο ΕΒΕΘ, οι εκπρόσωποι επιμελητηρίων, συνδέσμων και σωματείων αναφέρουν τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του συστήματος εφοδιασμού της αγοράς λόγω του ισχύοντος ωραρίου φορτοεκφορτώσεων τα οποία, όπως επισημαίνουν, «θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμη και τη βιωσιμότητα ορισμένων επιχειρήσεων».

    Οι εμπλεκόμενοι φορείς της πόλης ζητούν την αναστολή της απόφασης και πίστωση χρόνου 3 μηνών για την υποβολή των θέσεων- προτάσεών τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με σκοπό την έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς παρενέργειες.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής την οποία συνυπογράφουν ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ, ΕΣΘ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, Σύνδεσμος Εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης, Πρακτορείο Διανομής Εφημερίδων «ΑΡΓΟΣ ΑΕ», Πρακτορείο Διανομής Εφημερίδων «ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ» και Σωματείο Μικρών Φ.Δ.Χ. «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» - προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

    «Κύριε Δήμαρχε,

    Με την επιστολή μας αυτή, επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν, σε συνέχεια των ρυθμίσεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της 17.10.2003, που αφορά στον καθορισμό ωραρίου φορτοεκφορτώσεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα στα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του συστήματος εφοδιασμού της αγοράς, και που θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμη και τη βιωσιμότητα ορισμένων επιχειρήσεων.

    Κατά τις τελευταίες 10 ημέρες, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς της πόλης, σε συνέχεια αλλεπάλληλων συσκέψεων, συμφώνησαν ότι οι προβλεπόμενες στην Κ.Υ.Α. διατάξεις είναι ανεφάρμοστες.

    Ειδικότερα, η αδυναμία εφαρμογής της Κ.Υ.Α. οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνονται υπόψη:

    -οι ιδιαιτερότητες των φορτίων και οι σχέσεις συναλλαγής εργασίας των επιχειρήσεων με τους πελάτες,

    -οι υπάρχοντες όγκοι των στόλων των οχημάτων,

    -οι υφιστάμενες νομοθεσίες που επιτρέπουν ή όχι τη λειτουργία των οριζόμενων ωραρίων φορτοεκφόρτωσης.

    Το άλλο θέμα πιστεύουμε ότι είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό με αλυσιδωτές επιπτώσεις ευρείας κλίμακας, δύσκολο και πολύπλοκο και η ρεαλιστική λύση του, προϋποθέτει τη σε βάθος τεκμηρίωση και συναίνεση όλων των μερών.

    Για όλα τα παραπάνω, οι εμπλεκόμενοι υπογράφοντες φορείς της πόλης ζητούν:

    -την αναστολή της Απόφασης, και,

    -πίστωση χρόνου 3 μηνών για την υποβολή των θέσεων προτάσεων μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ως καθ' ύλην αρμόδιο, με σκοπό την έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς παρενέργειες».

    [10] ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η τιμή του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά εκτινάσσοντας και τις τιμές των υγρών καυσίμων στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία αναφέρονται στο χρονικό διάστημα έως και την περασμένη Δευτέρα, η μέση τιμή της αμόλυβδης έφθασε τα 0,795 ευρώ το λίτρο και της super τα 0,844 ευρώ, αύξηση μικρή σε σχέση με τις προηγούμενες τιμοληψίες, η οποία συνιστά ωστόσο νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τιμοληψίες που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης οι μέσες τιμές της αμόλυβδης σε 24 νομούς και 37 πόλεις της περιφέρειας ξεπερνούν τα 0,80 ευρώ το λίτρο και φθάνουν έως τα 0,856 ευρώ. Τα πρωτεία στην ακρίβεια διατηρούν τα πρατήρια καυσίμων στα νησιά και τη Δυτική Ελλάδα. Οι δέκα πόλεις με τις υψηλότερες τιμές είναι η Kως, η Σύρος, η Άμφισσα, η Hγουμενίτσα, το Aργοστόλι, το Pέθυμνο, το Kαρπενήσι, τα Xανιά, η Kάλυμνος και η Mυτιλήνη.

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια του νομού Αττικής είναι 0,797 ευρώ και της super 0,846 ευρώ. Στο νομό Θεσσαλονίκης η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 0,773 ευρώ και της super 0,827 ευρώ.

    [11] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΠΑΠ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Νέα μέλη τοποθετήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ μετά την παραίτηση των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. Κωνσταντίνου Γουβαλά, Διονυσίου Ρίζου, Νικολάου Απανωμεριτάκη και του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους Αθανασίου Μπάσδρα.

    Το Δ.Σ. αφού απεδέχθη την παραίτηση των τεσσάρων μελών αποφάσισε την αντικατάστασή τους από τους Μπλέρη Γεώργιο, Ανύσιο Ιωάννη και Λιάπη Σεραφείμ ως μη εκτελεστικά μέλη και Ρηγόπουλο Κωνσταντίνο ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

    [12] ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στη Ρωσία με την επωνυμία Μηχανική Ρωσία Α Α.Ε. (Michaniki Russia S.A.) αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών του Ομίλου Μηχανική.

    Έδρα της νέας εταιρείας θα είναι η Μόσχα με υποκατάστημα στην Αγ. Πετρούπολη. Το μετοχικό της κεφάλαιο καθορίστηκε στα 15 εκατ. δολάρια.

    Σκοπός της εν λόγω εταιρείας, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση θα είναι η κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων, η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων (οικιστικών μονάδων, ξενοδοχείων, εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων) και η εμπορία των προϊόντων των βιομηχανιών του Ομίλου (επενδεδυμένα, μελαμίνες, σιδηροσωλήνες, μάρμαρα) στην αγορά της Ρωσίας. Ήδη μελετώνται διάφορες προτάσεις για άμεση ενεργοποίηση της νέας εταιρείας στη Ρωσία.

    [13] ΑΤΕ:ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ελληνικών τραπεζών σε μερίδιο αγοράς, συγκαταλέγεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, όπως επισήμανε ο απερχόμενος διοικητής της ΑΤΕ, Πέτρος Λάμπρου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

    Στο τέλος του 2003, το ενεργητικό της τράπεζας εμφανίστηκε αυξημένο σε ποσοστό της τάξης του 6% περίπου, φθάνοντας στο ποσό των 17,8 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 7%, έναντι του 2002 και διαμορφώθηκαν στα 13 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο κ. Λάμπρου.

    Οι σχηματισμένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής για την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου και των κανόνων εποπτείας, αυξήθηκαν κατά 92,4 εκατ. ευρώ (+10,4% έναντι του 2002) και ανήλθαν στο ύψος των 978 εκατ. ευρώ, στις 31 Δεκεμβρίου του 2003.

    Για τον σκοπό αυτό, τα αποτελέσματα χρήσης της τράπεζας επιβαρύνθηκαν κατά 160 εκατ. ευρώ από τη διενέργεια προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις (+ 376% έναντι του αντίστοιχου κονδυλίου κατά τη χρήση του 2002).

    Στο τέλος του 2003, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε 14,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 9,7%, έναντι του 2002. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το μέσο όρο αύξησης στις καταθέσεις του κλάδου, που έφτασε το 8,2%. Η ΑΤΕ κατατάσσεται μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ελληνικών τραπεζών στην αγορά των καταθέσεων και Repos.

    Τα ίδια κεφάλαια της ΑΤΕ, σημείωσαν αύξηση 19% έναντι των περσινών και ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 6,2% του Παθητικού. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αύξηση των κερδών και στα θετικά αποτελέσματα από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου μετοχών και χρεογράφων. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας της τράπεζας αυξήθηκε ουσιαστικά το 2003 και βρίσκεται σε επίπεδα ανώτερα των ορίων που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε στο ύψος των 132,78 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 38,8% έναντι του 2002. Στη θετική μεταβολή των συνολικών αποτελεσμάτων συνέβαλε κυρίως η αύξηση των οργανικών αποτελεσμάτων κατά 43,9% και ειδικότερα η αύξηση των μικτών αποτελεσμάτων κατά 39,5% έναντι του 2002.

    Η βελτίωση αυτή ήταν απόρροια της θετικής μεταβολής στο ύψος των πιστωτικών τόκων κατά 13% και, ιδιαίτερα, των τόκων των χορηγήσεων κατά 19%, της μείωσης των τόκων και εξομοιούμενων εξόδων κατά 26,2% και της μείωσης των εξόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις κατά 75,5%.

    Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη για το 2003 διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 94,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 84,67% έναντι του 2002. Στη διαμόρφωση των ενοποιημένων προ φόρων αποτελεσμάτων συνετέλεσε σημαντικά η θετική μεταβολή των οργανικών κερδών και των μικτών αποτελεσμάτων κατά 64,6% και 38,8% αντίστοιχα.

    Όσον αφορά στην πορεία της μετοχής της ΑΤΕ, ο κ. Λάμπρου δήλωσε ότι, το 2003, η μετοχή έδειξε αξιοσημείωτη σταθερότητα, ακολούθησε την ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη και του Δείκτη του κλάδου των τραπεζών και προσέγγισε το 80% της τιμής εισαγωγής της. Η απώλεια από την τιμή εισαγωγής είναι κατά πολύ μικρότερη για όσους μετόχους κράτησαν τη μετοχή πέραν του έτους από την ημερομηνία εισαγωγής και διαπραγμάτευσής της στο Χ.Α. και ως εκ τούτου, ωφελήθηκαν από τη δωρεάν διανομή 2 μετοχών σε κάθε 10.

    Το 2003, συνεχίσθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο την προστασία της μετοχής της Τράπεζας από τις διακυμάνσεις της κεφαλαιαγοράς, ενώ σήμερα, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΤΕ αποφάσισε ότι το μέτρο της αγοράς ιδίων μετοχών θα πρέπει να εφαρμοστεί και κατά το τρέχον έτος.

    Παράλληλα, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΑΤΕ, εκλέχθηκε και το νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο, με τριετή θητεία και μέλη τους:

    κ. Μηλιάκο Δημήτριο

    κ. Δρούγκα Βασίλειο

    κ. Βαράγκη Παναγιώτη

    κ. Κωνσταντινίδη Γρηγόριο

    κ. Δημητρίου Χαράλαμπο

    κ. Ρεβίθη Σωτήριο

    κ. Κατσαούνη Ιωάννη

    κ. Μπάλιο Νικόλαο

    κ. Μπερεδήμα Βασίλειο

    κ. Αλεξιάδη Γρηγόρη

    κ. Τσαγκαράκη Ιωάννη

    [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Βρυξέλλες, 28 Απριλίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπρόσωπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξε σήμερα μετά από πολύωρη συζήτηση σε συμφωνία για τον κανονισμό που θα διέπει το νομικό καθεστώς της "πράσινης γραμμής" στην Κύπρο.

    Ο Βρετανός Αντιπρόσωπος συμφώνησε μεν, αλλά με μια μικρή επιφύλαξη, να διαβουλευθεί με την κυβέρνησή του και να απαντήσει μέχρι αύριο το πρωί, όπου το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης θα υιοθετήσει και νομικά τον κανονισμό ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση).

    Το βασικότερο σημείο του νέου κανονισμού είναι ο πρωταρχικός ρόλος της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διακίνηση των προϊόντων.

    Οπως αναφέρεται στο προοίμιο του κανονισμού, τα αγαθά θα συνοδεύονται από πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο δεόντως επικυρωμένα για αυτόν τον σκοπό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμφωνία της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κανονισμός αφορά προϊόντα αποκλειστικά κυπριακής προέλευσης, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρξει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη διακίνηση των προσώπων από την "πράσινη γραμμή", οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι υπεύθυνες για τους ελέγχους διαβατηρίων και έγκυρων ταξιδιωτικών εγγράφων ή θεωρήσεων διαβατηρίων για τους κατοίκους τρίτων χωρών.

    Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αρχές των Βάσεων θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με τον κανονισμό και να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγησή του.

    (ΚΥΠΕ - ΜΠΕ)

    [15] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Λευκωσία, 28 Απριλίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Ο κυπριακός λαός στις 24 Απριλίου ψήφισε κατά του συγκεκριμένου σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και όχι κατά της λύσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε σήμερα με Φινλανδούς αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Κύπρου στο Ελσίνκι, ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Mati Vanhanen, τον υπουργό Εξωτερικών Ekl Tuomioja και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

    Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο διέφερε σημαντικά από το προηγούμενο, παρουσιαζόταν στον λαό ως δίκαιη και ισοζυγισμένη λύση.

    Αυτό, είπε, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση στον λαό ως προς το ποιο από τα πέντε σχέδια του Κόφι Ανάν που παρουσιάστηκαν ήταν τελικά δίκαιο και ισοζυγισμένο.

    (ΚΥΠΕ - ΜΠΕ)

    [16] Κ. ΑΝΑΝ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Νέα Υόρκη, 28 Απριλίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι η ψήφος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση, αφού σημαίνει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ε.Ε. μοιρασμένη.

    Ο κ. Ανάν συνεχάρη τους Τουρκοκύπριους για τη θαρραλέα, όπως την αποκάλεσε, ψήφο τους, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν για τη μη εξεύρεση συμφωνίας.

    "Το σχέδιό μου", είπε, "είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για την επανένωση της νήσου".

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα οι Ελληνοκύπριοι θα το ξανασκεφτούν και θα κρίνουν το σχέδιο με βάση την πραγματική του αξία.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Ανάν είπε ότι αναμένει ότι η παρουσία του ΟΗΕ στη νήσο θα διατηρηθεί σε κάποια μορφή, σημειώνοντας ότι ακόμη και στο σχέδιο υπήρχαν πρόνοιες για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης.

    (ΚΥΠΕ - ΜΠΕ)

    [17] ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

    Νέα Υόρκη, 28 Απριλίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, το οποίο ενθαρρύνθηκε έντονα από τον ηγέτη της κοινότητας, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Ενημερώνοντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης, ο Σερ Κίραν, ασκώντας αυστηρή κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο σημειώνει ότι μία ιστορική ευκαιρία χάθηκε για επανένωση της Κύπρου και ένταξή της ενωμένη στην Ε.Ε.

    Ο Σερ Κίραν επεσήμανε το διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 7 Απριλίου, με το οποίο κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το σχέδιο, με ένα ηχηρό ''Οχι''.

    Είπε ότι με το ''Οχι'' του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ένωσε τις δυνάμεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επίσης έδωσε διάφορους και ακραίους λόγους, απορρίπτοντας το σχέδιο.

    Επίσης, επεσήμανε τη στάση των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Βασιλείου, καθώς και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Ο Σερ Κίραν επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έκανε διαθέσιμες στον κόσμο όλες τις πληροφορίες για το σχέδιο, δεν υπήρχε ικανοποιητική πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης προσωπικοτήτων από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, η προβολή αστήρικτων ανησυχιών για το μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα.

    Είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έθεσε τα ερωτήματα αυτά προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Ανάν, συνέχισε ο Σερ Κίραν, συγχαίρει τους Τουρκοκύπριους που ενέκριναν το σχέδιο, παρά τις ''σημαντικές θυσίες τις οποίες προνοούσε από μέρος τους'', και σημειώνει ότι έφθασαν στο αποτέλεσμα αυτό χάρη στην ηγεσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και της ενθάρρυνσης της τουρκικής κυβέρνησης.

    Επίσης, ο κ. Ανάν ευελπιστεί ότι θα εξευρεθούν τρόποι για να αμβλυνθεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται χωρίς να έχουν οποιαδήποτε ευθύνη και καλωσορίζει τα μέτρα που πρότεινε η ΕΕ προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Σερ Κίραν.

    Ο Σερ Κίραν είπε ότι ο κ. Ανάν παραμένει πεπεισμένος ότι το σχέδιό του αποτελεί έναν δίκαιο, βιώσιμο και προσεκτικά ισοζυγισμένο συμβιβασμό και που ικανοποιεί τις ελάχιστες απαιτήσεις όλων των ενδιαφερομένων.

    Σημείωσε ότι οι αλλαγές συνέχισαν μέχρι τις 23 Απριλίου στον βαθμό που ήταν δυνατό, πάνω στα κύρια θέματα και για τις δύο πλευρές και είναι γενικά αποδεκτό από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση και στις δύο πλευρές ότι το τελικό κείμενο του σχεδίου Ανάν βελτιώθηκε σημαντικά και για τις δύο πλευρές, ενώ το συνολικό ισοζύγιο διατηρήθηκε.

    ''Υπό το φως των πιο πάνω, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, το οποίο ενθαρρύνθηκε έντονα από τον κ. Παπαδόπουλο, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά'', είπε.

    Ωστόσο, είπε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ευελπιστεί ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα θα φθάσει σε μια διαφορετική άποψη με το πέρας του χρόνου και μετά από μια σημαντική και σοβαρή ανάλυση της απόφασης και τις πιθανές επιπτώσεις.

    Ο Σερ Κίραν είπε, επίσης, ότι ο κ. Ανάν σκέφτεται με προσοχή τις επιπλοκές του αποτελέσματος και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον.

    ''Ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι απογοητευτικό, τα Ηνωμένα Εθνη ήλθαν πιο κοντά παρά ποτέ στην επίλυση μιας από τις πλέον περίπλοκες διαμάχες στην ατζέντα τους. Αυτή η επιτυχία θα πρέπει να διατηρηθεί καθώς εκκρεμεί, ελπίζουμε, μία θεμελιώδης εκτίμηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά'', είπε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Βουκουρέστι, 28 Απριλίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Περισσότεροι από 500.000 Ρουμάνοι δεν κατέφεραν να περάσουν τους ελέγχους σε συνοριακά περάσματα της χώρας για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2004 ανακοίνωσε σήμερα ο υποδιευθυντής της Συνοριακής Αστυνομίας, Ζαμφιρ Γκεαντα.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2003 και πρόσθεσε ότι ο κύριος λόγος που δεν τους επετράπη να βγουν από τη Ρουμανία είναι επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για να διασφαλίσουν την παραμονή τους σε μία ξένη χώρα.

    Σημειώνεται ότι πολλοί Ρουμάνοι εγκαταλείπουν παράνομα τη χώρα για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Η Αυστρία έχει προειδοποιήσει τη Ρουμανία ότι θα θέσει ξανά σε ισχύ το καθεστώς έκδοσης βίζας για να αντιμετωπιστεί η λαθρομετανάστευση.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΟΥΛΤΖΕ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΑΠ ΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (18:03 UTC+2)

    Γερμανική... υπεροχή στο πρώτο ετάπ του 14ου διεθνή γύρου Ελλάδας- Εmporiki Bank. Ο Αντρέ Σούλτζε κάλυψε πρώτος την απόσταση των 132,3 χιλιομέτρων μεταξύ Ιωαννίνων- Πρέβεζας, αφήνοντας στην δεύτερη θέση δύο αθλητές της εθνικής ομάδας του Καζακστάν, τους Ασάν Μπαζάεφ και Μαξίμ Ιγκλίνσκι, ο οποίος είχε κυριαρχήσει στον χθεσινό πρόλογο.

    Ο αγώνας ξεκίνησε στις 10 το πρωί από το δημαρχείο των Ιωαννίνων και την εκκίνηση έδωσε ο δήμαρχος της πόλης της Ηπείρου Νίκος Γκόντας. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και οι 93 ποδηλάτες σίγουρα απόλαυσαν τα μαγικά τοπία της διαδρομής. Οι ποδηλάτες κινούνταν σε ένα ενιαίο γκρουπ από την αρχή του αγώνα και για αυτό όσο πλησίαζε η ώρα του τερματισμού η αγωνία έφθανε στο κατακόρυφο για τον τελικό νικητή.

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο περυσινός νικητής του γύρου Ελλάδας Βασίλης Αναστόπουλος, ο οποίος κατέλαβε την τέταρτη θέση. Ο τερματισμός έγινε στο λιμάνι της Πρέβεζας με τους ποδηλάτες να τυγχάνουν αποθεωτικής υποδοχής από τον πολύ κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να χειροκροτήσει την προσπάθειά τους.

    [20] ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Η Ρωσική ομάδα κατέκτησε σήμερα τέσσερα μετάλλια και με 11 συνολικά ανέβηκε στην κορυφή του πίνακα των μεταλλίων του Παγκοσμίου κυπέλλου Σκοποβολής που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής του Μαρκόπουλου, αφήνοντας δεύτερη την Κίνα που έμεινε στα δέκα.

    Οι σκοπεύτριες της Ρωσίας, κυριάρχησαν στο τουφέκι τριών στάσεων 50 μ, αφού τρεις προκρίθηκαν στις οκτώ θέσεις του τελικού, δύο πήραν μετάλλιο, ενώ στο βάθρο ανέβηκε και μια αθλήτρια από την Ουκρανία. Αυτά, σε έναν συναρπαστικό τελικό, το αποτέλεσμα του οποίου κρίθηκε σε μία επιπλέον βολή αγώνα κατάταξης.

    Η ασημένια Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Τατιάνα Γκολντόμπινα από τη Ρωσία, νικήτρια και στο αεροβόλο τουφέκι 10 μ., επικράτησε με 681.5 (582+99.5), με δεύτερη την συμπατριώτισσά της Λιούντοφ Καλκίνα με 681.2 (581+100.2) και τρίτη την ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2002 στο Λάχτι (Φινλανδία) Ναταλία Καλνισχ (Ουκρανία) με 681.2 (582+99.2).

    Από τις ελληνικές συμμετοχές ξεχώρισε εκείνη της Βάσως Παπαχρήστου, η οποία κατατάχθηκε στην 26η θέση με 573/600. Η Ξένια Ευαγγελινού με 557/600 ήταν 61η και η Ζαχαρούλα Μπίρη με 555/600 ήταν 63η. Αγωνίσθηκαν 69 σκοπεύτριες. Εκτός κατάταξης η Μίνα Αλμούζου πέτυχε 563/600 και η Λία Μπενέκη 545/600.

    [21] ΣΕ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΟΥΝΤΕΖΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Σε αρθροσκόπηση υποβλήθηκε σήμερα ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Ιφεάνι Ουντέζε. Την εγχείρηση πραγματοποίησε με επιτυχία ο γιατρός του ΠΑΟΚ, Γιώργος Οικονομίδης και όπως δείχνουν τα πράγματα ο παίκτης θα μείνει εκτός αγωνιστικών δραστηριοτήτων για τουλάχιστον 20 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι αποχαιρετά την φετινή αγωνιστική περίοδο.

    Εκτός του Ουντέζε, πρόβλημα τραυματισμού αντιμετωπίζει ο Σπάσιτς που έχει ενοχλήσεις στο γόνατο, ενώ ατομικό πρόγραμμα προπόνησης ακολουθεί ο Λεωνίδας Βόκολος. Ο τελευταίος πάντως θα δώσει κανονικά το παρών την Κυριακή στην Νέα Σμύρνη εναντίον του Πανιωνίου, όπως και ο Χάγκαν που μετά από ξεκούραση θα μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

    [22] ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (17:00 UTC+2)

    Απόλυτη ικανοποίηση μετά τη χθεσινή νίκη με 2-1 σε βάρος της Γερμανίας επικρατεί στις τάξεις της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου κάτω των 23 ετών. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Στράτος Αποστολάκης μία μέρα μετά το παιχνίδι κάνει λόγο για δυνατό τεστ και θετικά μηνύματα.

    «Δώσαμε ένα δυνατό τεστ προετοιμασίας και τα μηνύματα που πήραμε ήταν θετικά. Θέλαμε πολύ τη νίκη και την καλή εμφάνιση. Είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε και τα δύο. Η νίκη αυτή πιστεύω ότι θα επιδράσει θετικά στον ψυχολογικό τομέα», τόνισε ο κ. Αποστολάκης και συνέχισε: «Γνωρίσαμε άλλο ένα γήπεδο, στο οποίο θα διεξαχθούν αγώνες του ολυμπιακού τουρνουά. Είναι εντυπωσιακό, ενώ μου άρεσε και η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι περίπου 7000 θεατές. Ελπίζω να το εγκαινιάσουμε με ένα καλό αποτέλεσμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η ομάδα έχει πολλές δυνατότητες, ακόμα δεν έχουν παρουσιαστεί όλες οι αρετές της μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Θα μαζευτούμε πάλι μετά τη λήξη του πρωταθλήματος για μια εβδομάδα στην Ξάνθη. Εκεί θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα για να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι και να εκπροσωπήσουμε επάξια τη χώρα μας».

    [23] ΣΥΝΕΧΩΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (16:59 UTC+2)

    Αργά, αλλά σταθερά είναι τα βήματα αποκατάστασης του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που νοσηλεύεται για ενδέκατη ημέρα σε κλινική του Μπουένος Αϊρες. Οι εκδηλώσεις συμπάθειας στο πρόσωπο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του κόσμου έρχονται από παντού. Μεταξύ αυτών ήταν και η φράση- πρόσκληση του Σεπ Μπλάτερ που διεμήνυσε ότι «οι πόρτες της FIFA είναι ανοικτές για τον Μαραντόνα», ενώ σήμερα η ομοσπονδία της Αργεντινής έκανε γνωστό, ότι ο Μαραντόνα θα είναι στο εξής πρεσβευτής του αργεντίνικου ποδοσφαίρου.

    [24] ΜΠΟΥΣ: ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Ουάσιγκτον, 28 Απριλίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ''θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει ασφάλεια'' στο προπύργιο των σουνιτών την πόλη Φαλούτζα, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, μετέδωσε το CNN.

    "Οι στρατιωτικοί μας διοικητές θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η Φαλούτζα για το καλό των πολιτών της και όλων των Ιρακινών'', τόνισε ο Μπους από τον Λευκό Οίκο, σε συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Γκόραν Πέρσον.

    Ο Μπους παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ''θύλακες αντίστασης'' στην ιρακινή αυτή πόλη αλλά πρόσθεσε ότι ''το μεγαλύτερο τμήμα της Φαλούτζα επέστρεψε στην ομαλότητα''.

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Ιράκ να μην καταφεύγουν στη βία.

    Ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε την αποχή από τη βία προϋπόθεση για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, μετέδωσε το ΒΒC.

    Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στην περιοχή Αλ Χαλιντίγια στη Βαγδάτη, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

    Στο μεταξύ, πληροφορίες από τη Φαλούτζα αναφέρουν ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Ιρακινών ανταρτών παρά τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί η εκεχειρία.

    Στην πόλη ακούγονται συνεχώς εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών ενώ αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχώς πτήσεις πάνω από τη Φαλούτζα.

    Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί

    Τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν περικυκλώσει την πόλη Φαλούτζα στο Ιράκ πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης τους σφοδρότερους μέχρι σήμερα βομβαρδισμούς.

    Ειδικότερα, η συνοικία Γκολάν της σουνιτικής πόλης δέχθηκε πολλαπλά πλήγματα από βομβαρδιστικό αεροσκάφος C-130.

    Οι διοικητές των αμερικανικών στρατευμάτων λένε ότι δεν πρόκειται για γενικευμένη επίθεση αλλά για απάντηση σε πυρά που δέχονται από Ιρακινούς αντάρτες.

    Αλλά, σύμφωνα με αμάχους κατοίκους της πόλης, σε πολλές περιπτώσεις ο αμερικανικός βομβαρδισμός είναι απρόκλητος.

    Μεγάφωνα που είχαν τοποθετηθεί στα μουσουλμανικά τέμενη της πόλης μετέδιδαν στίχους από το Κοράνι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

    [25] ΠΑΟΥΕΛ: Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΣΟΣ

    Βερολίνο, 28 Απριλίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ εκτίμησε ότι η κριτική εναντίον του Ισραήλ είναι νόμιμη στο μέτρο που δεν προκαλεί μίσος κατά των Εβραίων. Οι δηλώσεις του έγιναν στο Βερολίνο στη διάρκεια της Διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τον αντισημιτισμό.

    "Οι πολιτικές ασυμφωνίες δεν αιτιολογούν τη βία κατά των Εβραίων, την καταστροφή εβραικών σχολείων και συναγωγών ή τη βεβήλωση κοιμητηρίων", επισήμανε ο Πάουελ, προσθετοντας ότι ''ολοι μας πρέπει να σεβόμαστε τον πολιτισμό των άλλων'', μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Επιθυμούμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι ο αντισημιτισμός είναι ένα κακό και πάντα επικίνδυνο πράγμα", και οι δράστες τέτοιων επεισοδίων ή οι αντισημιτικές δηλώσεις πρέπει να διώκονται με επιμονή", επισήμανε ο ίδιος.

    Ο κ. Παουελ, που συνοδεύεται από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Εντουαρτ Κοχ, είχε συναντήσεις στο Βερολίνο με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ και επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας, Σόλομον Πάσι, και τον πρέοδρο του κεντρικού εβραικού συμβουλίου στη Γερμανία, Πολ Σπίγκελ.

    [26] ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 28 Απριλίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Τρεις στρατιώτες της συμμαχίας σκοτώθηκαν σήμερα στο Ιράκ, ο ένας στη διάρκεια επιχείρησης, ενώ δύο άλλοι υπέκυψαν στα τραύματα που είχαν υποστεί νωρίτερα σε επιθέσεις, ανακοίνωσε ο αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Μαρκ Κίμιτ.

    Οπως ίδιος ανέφερε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε κοντά στην Σουάιρα, νότια της Βαγδάτης, όπου νωρίτερα η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ένας ουκρανός στρατιώτης και ένας άλλος υπέκυψε στα τραύματά του. Ενας τρίτος υπέκυψε στα τραύματά του στο βόρειο Ιράκ, είπε ο Κίμιτ χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητες των τριών στρατιωτών.

    Ο αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ επιδιώκουν πάντα μία ειρηνική διευθέτηση στην Φαλούτζα όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και πεζοναυτών.

    [27] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 28 Απριλίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στην περιοχή Αλ Χαλιντίγια στη Βαγδάτη, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

    Στο μεταξύ, πληροφορίες από τη Φαλούτζα αναφέρουν ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Ιρακινών ανταρτών παρά τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί η εκεχειρία.

    Στην πόλη ακούγονται συνεχώς εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών ενώ αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχώς πτήσεις πάνω από τη Φαλούτζα,, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί

    Τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν περικυκλώσει την πόλη Φαλούτζα στο Ιράκ πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης τους σφοδρότερους μέχρι σήμερα βομβαρδισμούς.

    Ειδικότερα, η συνοικία Γκολάν της σουνιτικής πόλης δέχθηκε πολλαπλά πλήγματα από βομβαρδιστικό αεροσκάφος C-130.

    Οι διοικητές των αμερικανικών στρατευμάτων λένε ότι δεν πρόκειται για γενικευμένη επίθεση αλλά για απάντηση σε πυρά που δέχονται από Ιρακινούς αντάρτες.

    Αλλά, σύμφωνα με αμάχους κατοίκους της πόλης, σε πολλές περιπτώσεις ο αμερικανικός βομβαρδισμός είναι απρόκλητος.

    Μεγάφωνα που είχαν τοποθετηθεί στα μουσουλμανικά τέμενη της πόλης μετέδιδαν στίχους από το Κοράνι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

    Λήξη προθεσμίας

    Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνο ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχαν δώσει οι αμερικανικές δυνάμεις στους αντάρτες της πόλης για να παραδώσουν τα όπλα τους.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Φαλούτζα στις 5 Απριλίου, σε μία προσπάθεια να επιβάλουν την τάξη.

    Εκαντοτάδες άτομα έχουν σκοτωθεί στη Φαλούτζα από τις αρχές Απριλίου και μετά.

    Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λαχτάρ Μπραχίμι, ενημέρωνε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

    Ο κ. Μπραχίμι υπογράμμισε ότι τα περιθώρια για τη μεταβίβαση της εξουσίας είναι πολύ στενά.

    [28] ΣΤΟΥΣ 112 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

    Λονδίνο, 28 Απριλίου 2004 (16:37 UTC+2)

    Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του σκότωσαν 107 ανθρώπους που συμμετείχαν σε μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων κατά στόχων του στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο στρατηγός Τσαϊγιαντίς Σινάουτρα πρόσθεσε ότι πέντε αστυνομικοί και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν με την επιδρομή των ειδικών σε τέμενος στην πόλη Πατάνι της νοτιοανατολικής Ταϊλάνδης.

    Περισσότεροι από 30 ένοπλοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο τέμενος, οι οποίοι αργότερα σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων.

    Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε επαρχία με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, όπου τη δεκαετία του '70 και του '80 είχε σημειωθεί εξέγερση για την αυτονόμηση της περιοχής.

    Οι επαρχίες Γιάλα, Πατανί και Σόνγκχλα, είναι οι μόνες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι στην κυρίως βουδιστική Ταϊλάνδη.

    Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης υποβάθμισε τις εκτιμήσεις ότι το κύμα βίας, το οποίο έχει ξεσπάσει από τον Ιανουάριο, οφείλεται σε ενέργειες μελών ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.

    Αντιθέτως, η κυβέρνηση αποδίδει τη βία σε τοπικές συμμορίες και σε ντόπιους πολιτικούς που εκμεταλλεύονται τη δυσφορία των πολιτών όσον αφορά την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

    Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι εκφράζονται φόβοι για πτώση της τουριστικής κίνησης στη χώρα εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας.

    [29] ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο Κ. ΤΣΟΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Την παιδική έκθεση ζωγραφικής του Νηπιαγωγείου - Δημοτικού της Αδαμαντίου Σχολής "Ο Κώστας Τσόκλης εμπνέει... τα παιδιά ζωγραφίζουν" θα εγκαινιάσει την Τετάρτη 5 Μαϊου στις 8 το βράδυ, στη Gallery του Μύλου, στη Θεσσαλονίκη ο διεθνής εικαστικός δημιουργός Κώστας Τσόκλης.

    Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης και στον Πύργο του Μύλου και περιλαμβάνει περίπου 800 πίνακες ζωγραφικής μαθητών της Σχολής, ηλικίας 4 έως 12 ετών. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από τους εξπρεσιονιστές Cezanne, Van Gogh και το Ελληνικό Φως του Κώστα Τσόκλη.

    Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Μαϊου έως τις 9 Μαϊου.

    [30] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ Κ.Θ. Β.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος γιορτάζει την παγκόσμια μέρα χορού στις 29 Απριλίου 2004, διοργανώνοντας έναν Μαραθώνιο Χορού, στον οποίο συμμετέχουν χορεύοντας ή παρακολουθώντας, ομάδες χορού, σπουδαστές και επαγγελματίες χορευτές καθώς και όσοι αγαπούν το χορό στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, στο Βασιλικό θέατρο και στους περιβάλλοντες χώρους, στο Λευκό Πύργο, σας περιμένει μια ολοήμερη γιορτή χορού που περιλαμβάνει ανοιχτά μαθήματα χορού, σεμινάρια και διαλέξεις.

    Το ενδιαφέρον των ανθρώπων του χορού στη Θεσσαλονίκη για το Μαραθώνιο Χορού από την αρχή ήταν πολύ έντονο και η συμμετοχή από ομάδες, σχολές χορού και χορευτές υπήρξε καθολική. Αναμένεται να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του Μαραθώνιου τουλάχιστον επτακόσια άτομα κάθε ηλικίας.

    Αναλυτικά στο πρόγραμμα του μαραθωνίου θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά μαθήματα μπαλέτου, ρεπερτορίου, σύγχρονου χορού, pilates και tai chi, ενώ θα δοθούν και σεμινάρια capoeira και salsa. Συμμετέχουν πάνω από είκοσι ομάδες χορού και περισσότερες από δέκα πέντε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού.

    Ο μαραθώνιος πραγματοποιείται στο Βασιλικό θέατρο, ξεκινάει στις 9 το πρωί και τελειώνει στις 12 το βράδυ, στο Βασιλικό θέατρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [31] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΧΙΟΥΣΤΟΝ, TRIBECA, KARLOVY VARY

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2004 (16:04 UTC+2)

    Δύο ελληνικές ταινίες εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χιούστον που έγινε από 16 έως 25 Απριλίου. Πρόκειται για τις ταινίες "Ενα τραγούδι δε φτάνει" της Ελισάβετ Χρονοπούλου και "Γαμήλια Νάρκη" του Δημήτρη Ινδαρέ.

    Στο Φεστιβάλ της Tribeca που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη από 1 - 9 Μαϊου, οι ελληνικές ταινίες που θα συμμετάσχουν είναι η "Πολίτικη Κουζίνα" του Τάσου Μπουλμέτη, "Ο δρόμος προς τη Δύση" του Κυριάκου Κατζουράκη και η μικρή μήκους ταινία "Το ψυγείο" του Γιώργου Σιούγα.

    Το φεστιβάλ της Tribeca, όπου προβάλλονται ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2002 από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Μάρτιν Σκορτσέζε και την Τζέιν Ρόσενταλ, με σκοπό να προβάλει την πόλη της Νέας Υόρκης ως διεθνές κέντρο παραγωγής ταινιών.

    Τέλος, έγινε γνωστό ότι στο Φεστιβάλ του Karlovy Vary (2-10 Ιουλίου) θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού η ταινία "Ενα τραγούδι δε φτάνει" της Ελισάβετ Χρονοπούλου.

    [32] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΑΪΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (15:19 UTC+2)

    Τέσσερις παρουσιάσεις βιβλίων και ενός CD βαλκανικής jazz περιλαμβάνει το πρόγραμμα του βιβλιοπωλείου Ιανός για το Μάιο.

    Την Πέμπτη 6 Μαϊου, στις 8.00 μ.μ. η συγγραφέας Μαρία Γούσιου θα παρουσιάσει το μυθιστόρημά της "Κι όμως υπάρχουν νεράιδες" από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες. Για το βιβλίο θα μιλήσει η δημοσιογράφος Λίτσα Φωκίδου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Τίνα Στεφανοπούλου και θα συμμετάσχει η μουσικής Εφη Ράστου.

    Την επομένη, Παρασκευή 7 Μαϊου, στις 8.30 μ.μ. ο πολιτικός επιστήμονας Πέτρος Θεοδωρίδης, θα παρουσιάσει το βιβλίο του "Οι μεταμορφώσεις της ταυτότητας. Εθνος, νεωτερικότητα και εθνικιστικός λόγος" από τις εκδόσεις Αντιγόνη. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Δεμερτζής, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ, Γιώργος Πάσχος, και ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.

    Την Τρίτη 11 Μαϊου στις 8.30 μ.μ. ο λέκτορας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρης Σταματόπουλος, παρουσιάζει το βιβλίο του "Μεταρρύθμιση και εκκοσμίκευση" από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Θα μιλήσουν η επίκουρος καθηγήτρια του Παντείου, Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου, Χάρης Εξερτζόγλου, και ο λέκτορας του ΑΠΘ, Vemund Aarbakke.

    Ο συγγραφέας, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, θα παρουσιάσει το μυθιστόρημά του "Η επινόηση της πραγματικότητας" από τις εκδόσεις Πατάκη, την Παρασκευή 14 Μαϊου, στις 8.30 το βράδυ. Ομιλητές θα είναι ο συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Θεόδωρος Οικονόμου και ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν φοιτητές του ΑΠΘ.

    Στις 18 Μαϊου, στις 8.30 μ.μ. ο Παντελής Στόικος θα παρουσιάσει το CD του "Θραύσεις" με βαλκανική jazz μουσική, που κυκλοφορεί από την εταιρεία του Κρουστόφωνου. Θα μιλήσουν ο μουσικός και συγγραφέας Σάκης Παπαδημητρίου, ο παραγωγός του CD και υπεύθυνος του Κρουστόφωνου, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ενώ μουσικοί θα παρουσιάσουν μικρό δείγμα του περιεχομένου του.

    [33] ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ GOETHE ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2004 (13:02 UTC+2)

    Δυο κινηματογραφικές προβολές με θέμα το ποδόσφαιρο θα πραγματοποιηθούν σήμερα και στις 5 Μαϊου στο Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για την κωμωδία του Tomy Wigand «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μας» που θα προβληθεί σήμερα, στις 8.30 μ.μ. και για «Το θαύμα της Βέρνης» που θα προβληθεί σε avant premiere το Μάιο.

    "Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μας"

    Η ταινία διηγείται τις περιπέτειες τεσσάρων φίλων που αποτελούν μάλιστα τον πυρήνα του κλαμπ των φιλάθλων της ομάδας Schalke 04 στο Gelsenkirchen. Οι οπαδοί αποθεώνουν την ομάδα τους και ιδιαίτερα τον επιθετικό Dios, ο οποίος ωστόσο είναι λίγο τεμπέλης και αρκετά εξαρτημένος από την κοκαΐνη. Οι τέσσερις φίλοι αποφασίζουν να τον απαγάγουν για να του εμφυσήσουν ξανά το αγωνιστικό πνεύμα για τη Schalke. Κάτι όμως θα πάει στραβά....

    «Το θαύμα της Βέρνης»

    Με φόντο τα γεγονότα του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου το 1954, ένας 11χρονος, ο Matthias, βρίσκει στο πρόσωπο ενός παίκτη της εθνικής ομάδας, του Helmut Rahn, το υποκατάστατο του πατέρα του, ο οποίος είναι αιχμάλωτος πολέμου στη Ρωσία. Οταν ο ποδοσφαιριστής με την ομάδα θα φτάσουν στον τελικό, ο Matthias θέλει να πάει οπωσδήποτε στη Βέρνη για να του φέρει τύχη. Ομως ο πατέρας που έχει επιστρέψει από την αιχμαλωσία δεν δείχνει καμία κατανόηση για τα όνειρα του γιού του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 28 April 2004 - 18:14:15 UTC