Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ - ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
  • [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [04] Η ΕΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [05] ΓΚΙΟΥΛ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [06] ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [07] ΑΣΚΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ "OLYMPIC GUARDIAN"
  • [08] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
  • [09] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
  • [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ
  • [11] ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ
  • [12] Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ
  • [13] ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ:ΑΥΞΗΣΗ 37,6% ΣΤΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ
  • [14] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ-ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ
  • [15] Δ.ΜΗΛΙΑΚΟΣ:ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ
  • [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΙΑΠΗ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ 30% ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΤΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
  • [17] ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΣΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΔΥΣΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ
  • [19] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΑΡΑ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ- ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [21] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΗΝ ΜΕΝΤ
  • [23] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • [24] ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ
  • [25] Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΑΜΥΝΕΤΑΙ
  • [26] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [27] ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΣΕΙΝΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [28] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΤΑΛΩΝ ΟΜΗΡΩΝ
  • [29] ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ: "ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [30] ΣΟΥΔΑΝ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ
  • [31] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  • [33] ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ ΜΕ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [34] ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ο ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ
  • [35] ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
  • [36] Ο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ" ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΑ

  • [01] ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ - ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές ανισορροπίες και προκλήσεις, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Νικόλαος Γκαργκάνας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού, τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

    Απαράβατη προϋπόθεση για την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, όπως τόνισε ο κ. Γκαργκάνας στη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, είναι η θέσπιση μέτρων, μείωσης φόρων και η αντισταθμιστική συρρίκνωση των μη παραγωγικών δαπανών.

    Για το δημόσιο χρέος, στην έκθεση αναφέρεται ότι με τα δεδομένα της ανάπτυξης των πρωτογενών πλεονασμάτων και των εσόδων αποκρατικοποιήσεων, θα έπρεπε πέρυσι να είχε υποχωρήσει 6,5 μονάδες, αλλά αντί αυτού, όπως υπογράμμισε ο κ. Γκαργκάνας, σημείωσε πτώση μόλις κατά 1,7%.

    Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ, τόνισε ότι χρειάζεται συγκράτηση των δαπανών, εξορθολογισμός, ιδίως στις δαπάνες υγείας, ενώ είπε «όχι» σε γενναιόδωρες μισθολογικές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα.

    Παράλληλα, ο διοικητής του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ελλάδας, ζήτησε περαιτέρω μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, οι δαπάνες για συντάξεις, από 12,6% του ΑΕΠ το 2000, θα ενισχυθούν σε 22,6% το 2050, οι κρατικές δαπάνες για συντάξεις από 4,8%, θα φθάσουν σε 15,5%. Η εξέλιξη αυτή, όπως διευκρίνισε, θα είναι δυσβάσταχτη για την ελληνική οικονομία.

    Για την αγορά εργασίας, ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι η νομοθεσία είναι υπερβολικά περιοριστική, που ναι μεν προστατεύει την απασχόληση, δημιουργεί όμως σημαντικά προσκόμματα για τις επιχειρήσεις και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να γίνουν αλλαγές.

    ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Την περαιτέρω διάβρωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, υποδηλώνει το ότι ο πληθωρισμός εμμένει σε υψηλά επίπεδα, που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ευρώζωνης, όπως τόνισε ο κ. Γκαργκάνας στη διάρκεια της ομιλίας του.

    Διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε μέση ετήσια βάση, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2004 στα περσινά επίπεδα ή σε οριακά υψηλότερο, ενώ τόνισε ότι η διαφορά του από τον τιμάριθμο στην ευρωζώνη, ενδεχομένως να υπερβεί τη 1,5 εκατοστιαία μονάδα.

    Εντός των επόμενων μηνών, όπως επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα αναμένεται να ενταθούν και ενδέχεται να κορυφωθούν στην περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά όπως τόνισε, στη συνέχεια ο τιμάριθμος θα υποχωρήσει σταδιακά.

    Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, που υπερβαίνουν το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, οφείλεται κατά τον κ. Γκαργκάνα, στην ύπαρξη συνθηκών υπερβάλλουσας ζήτησης σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, στην ταχεία άνοδο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, στις μη ικανοποιητικές συνθήκες ανταγωνισμού σε ορισμένες αγορές που δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και στη σύγκλιση του επιπέδου των τιμών και των εισοδημάτων προς το μέσο επίπεδο της ζώνης του ευρώ η οποία συνδέεται με τη διαδικασία πραγματικής σύγκλισης.

    Αναφερόμενος στη συγκράτηση του ετήσιου ρυθμού του τιμάριθμου στο πρώτο 3μηνο του 2004, ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε το εν λόγω φαινόμενο συγκυριακό και διατύπωσε την εκτίμηση ότι στο σύνολο του έτους, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (με βάση τον ΔΤΚ) θα παραμείνει ουσιαστικά στο περσινό επίπεδο, ή θα παρουσιάσει οριακή επιτάχυνση.

    Εντός του 2004, όπως επισήμανε, αναμένεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ενώ όπως τόνισε, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα ενισχύσει τα φαινόμενα υπερβάλλουσας ζήτησης στους τομείς των υπηρεσιών. H προβλεπόμενη αύξηση της μέσης ετήσιας τιμής του αργού πετρελαίου σε δολάρια ΗΠΑ εκτιμάται ότι θ' αντισταθμιστεί από την ανατίμηση του ευρώ, έναντι του δολαρίου (σε μέσα ετήσια επίπεδα).

    Πάντως, όπως σημείωσε φέτος υπάρχουν πιο έντονα, από ό,τι συνήθως, στοιχεία αβεβαιότητας. Το ενδεχόμενο να αυξηθεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου περισσότερο από ό,τι προβλέπεται, η πιθανή εμφάνιση υπερβάλλουσας ζήτησης στην οικονομία εντονότερης από αυτή που έχει εκτιμηθεί, καθώς και το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν μισθολογικές αυξήσεις υψηλότερες από ό,τι έχουν υποθέσει οι υπηρεσίες της Τράπεζας, θα επηρεάσουν δυσμενώς την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τη βασική πρόβλεψη, υποστήριξε.

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2004 είναι ευνοϊκές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανόδου του παγκόσμιου ΑΕΠ θα φθάσει γύρω στο 4,5%, με προοπτική να παραμείνει υψηλός και το 2005. Εξάλλου, ο ρυθμός ανόδου του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί και θα πλησιάσει το 7% το 2004. Παρά την επιτάχυνση της ανάκαμψης, ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται ότι θα παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητος ή θα υποχωρήσει ελαφρά το 2004. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά την προηγούμενη τριετία, οι κίνδυνοι για εξελίξεις δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες έχουν κατά γενική εκτίμηση υποχωρήσει αρκετά. Ωστόσο, ορισμένοι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί τελείως.

    Για την παγκόσμια οικονομία, το μεγάλο και διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας, επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομες αναπροσαρμογές των συναλλαγματικών ισοτιμιών, έξαρση του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές χρήματος. Το πρόβλημα αυτό θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα με ουσιαστικές προσαρμογές της οικονομικής πολιτικής, τόσο στις χώρες που εμφανίζουν ελλείμματα στις εξωτερικές τους συναλλαγές όσο και σε αυτές που έχουν πλεονάσματα.

    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΤτΕ, αλλά και των διεθνών οργανισμών, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλός και στο 2004, γύρω στο 4% και όπως τόνισε ο κ. Γκαργκάνας, θα συνεχίσει να υπερβαίνει το δυνητικό ρυθμό ανόδου της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών η αύξηση θα είναι της τάξης του 3,7%.

    Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η κυριότερη ώθηση στην άνοδο του ΑΕΠ, όπως και το 2003, θα προέλθει από την υψηλή εγχώρια ζήτηση, ενώ θετική αναμένεται να είναι και η επίδραση της εξωτερικής ζήτησης, λόγω της ταχύτερης ανόδου της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και του εμπορίου.

    Μεταξύ των άλλων παραγόντων οι οποίοι στηρίζουν την πρόβλεψη για διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι οι χαλαρές νομισματικές συνθήκες και η συνεχιζόμενη εισροή πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

    Παράλληλα, θετική συμβολή αναμένεται να έχουν η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης και η συνεχιζόμενη αν και με χαμηλότερο ρυθμό αύξηση των επενδύσεων. Επίσης, η μείωση του ποσοστού ανεργίας που παρατηρήθηκε το 2003 προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί εφέτος, αντανακλώντας τον υψηλό ρυθμό οικονομικής ανόδου και την ευνοϊκή επίδραση της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην απασχόληση.

    Οι περισσότεροι από τους παράγοντες οι οποίοι στήριζαν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδος τα τελευταία έτη θα εξακολουθήσουν, σε σημαντικό βαθμό, να επιδρούν και τα αμέσως προσεχή έτη, κατά τον κ. Γκαργκάνα.

    Ετσι, όπως τόνισε, κατά το διάστημα αυτό τουλάχιστον, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε η οικονομική δραστηριότητα να παραμείνει δυναμική, αν και αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως διευκρίνισε.

    Το σταθερό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, οι σχετικά χαλαρές νομισματικές συνθήκες και ο ενισχυμένος ανταγωνισμός μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

    Οι εισροές πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ συνεχίζονται, αν και πιθανώς θα μειωθούν σε σχέση με το παρελθόν. Πάντως, κατά τα επόμενα έτη αναμένεται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στις σημαντικότερες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, οπότε θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για τις επιχειρήσεις.

    Πολλά από τα έργα υποδομής που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία έτη, εν μέρει στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών, ο χρονικός ορίζοντας του οποίου εκτείνεται πολύ πιο πέρα από το 2004.

    Από την άλλη πλευρά όμως, η προβλεπόμενη συνέχιση υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης που υπερβαίνουν το ρυθμό αύξησης του δυνητικού προϊόντος αυξάνει το ενδεχόμενο να μην υποχωρήσει ο πληθωρισμός και ως εκ τούτου να παραμείνει αμετάβλητη η διαφορά πληθωρισμού μεταξύ Ελλάδος και ζώνης του ευρώ, διαβρώνοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας για σημαντικό χρονικό διάστημα.

    Επειδή μια τέτοια εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική δραστηριότητα, δεν θα ήταν ίσως ενδεδειγμένο να ασκηθούν πολιτικές που τονώνουν περαιτέρω τη συνολική ζήτηση, ιδίως την κατανάλωση.

    Κατά το υπόλοιπο της δεκαετίας, η Ελλάδα όπως επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, θα πρέπει να επιτύχει υψηλότερη και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, ώστε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της να εξακολουθήσει να συγκλίνει προς το μέσο όρο της ΕΕ.

    Βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή στις 20 Μαρτίου 2004, είναι:

    -Η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας,

    -H επιδίωξη ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης που θα υπερβαίνει το 5%,

    -Η μείωση της ανεργίας κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες έως το τέλος της τετραετίας,

    -Η σύγκλιση των μισθών και των συντάξεων προς το μέσο όρο της ΕΕ τα επόμενα 8 χρόνια.

    Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, ο κ. Γαργκάνας επισήμανε ότι θα απαιτηθεί μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική της οικονομικής πολιτικής η οποία πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα περαιτέρω οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας μακροχρόνια, μακροοικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα και συγκεκριμένες πολιτικές για την εξασφάλιση διατηρήσιμης δημοσιονομικής ισορροπίας μακροχρόνια.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι η διατήρηση ρυθμών ανόδου του ΑΕΠ άνω του 5% μεσοπρόθεσμα, προϋποθέτει αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

    Στην αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης συμβάλλουν τρεις παράγοντες: το εργατικό δυναμικό, το διαθέσιμο κεφάλαιο και η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών.

    Επομένως, για να βελτιωθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακές επιδόσεις της Ελλάδος μακροχρόνια, χρειάζονται πολιτικές οι οποίες θα επικεντρώνονται στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην πλήρη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και την ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα τελευταία χρόνια, ο κ. Γκαργκάνας τόνισε ότι έχουν συμβάλει η βελτίωση των συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας με την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, καθώς και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που, παρά τις καθυστερήσεις, έχουν πραγματοποιηθεί. Επίσης έχουν συμβάλει παράγοντες οι οποίοι ενίσχυσαν την εγχώρια ζήτηση.

    Ειδικότερα, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης, λόγω της χαλάρωσης των νομισματικών συνθηκών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος, προκάλεσε σημαντική άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης.

    Εξάλλου, οι άνετες νομισματικές συνθήκες και η ευνοϊκή εξέλιξη των κερδών στήριξαν τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Επίσης, στην άνοδο του ΑΕΠ συνέβαλαν σημαντικά οι επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα που συνδέονται με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και σε άλλα δημόσια έργα υποδομής που έχουν ενταχθεί στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και χρηματοδοτούνται εν μέρει από την ΕΕ.

    Από την άλλη πλευρά, ήταν αρνητική και το 2003 η συμβολή του εξωτερικού τομέα στη μεταβολή του ΑΕΠ. Τέλος, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ελαφρά το 2003, καθώς η αύξηση της απασχόλησης άρχισε να ανταποκρίνεται στην άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Όσον αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η χαλάρωση των δημοσιονομικών συνθηκών ήταν ιδιαίτερα έντονη το 2003. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και το έλλειμμα έφθασε στο 2,95% του ΑΕΠ το 2003, έναντι 1,4% το 2002, σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην Eurostat στις 30 Μαρτίου.

    Παρά το γεγονός ότι η διεύρυνση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται εν μέρει σε έκτακτους παράγοντες (δαπάνες για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, αποζημιώσεις σε πληγέντες από δυσμενείς καιρικές συνθήκες), η απόκλιση του ελλείμματος από το στόχο του προϋπολογισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σοβαρή υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών (π.χ. των επιχορηγήσεων και των δαπανών προσωπικού του Δημοσίου), ενώ παράλληλα υπήρξε σημαντική υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού σε σύγκριση με τις προβλέψεις.

    Το έλλειμμα που τώρα εκτιμάται για το 2003 είναι υπερτριπλάσιο του αρχικού στόχου (0,9% του ΑΕΠ), ο οποίος περιλαμβανόταν στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2002-2006 του Δεκεμβρίου του 2002, και μόνο οριακά χαμηλότερο από τη σχετική τιμή αναφοράς που προβλέπει η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (3,0%). Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της ΕΕ, το έλλειμμα αυξήθηκε παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2003. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κυκλικά διορθωμένο έλλειμμα του 2003 εκτιμάται σε 3,1% του ΑΕΠ.

    Πρόκειται για σημαντική επιδείνωση του ελλείμματος σε σύγκριση με το 2002, ενώ και για το τρέχον έτος η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκρατηθεί το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την επεκτατική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία επιτείνει την επίδραση των κυκλικών παραγόντων που συμβάλλουν στην άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στη διατήρηση υψηλού πληθωρισμού.

    Η Ελλάδα όχι μόνο απομακρύνεται από το στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για σχεδόν ισοσκελισμένη ή πλεονασματική δημοσιονομική θέση, αλλά και διατρέχει άμεσο κίνδυνο υπέρβασης της τιμής αναφοράς για το έλλειμμα.

    Η ύπαρξη ελλειμμάτων αυτού του μεγέθους, ιδίως σε ανοδική φάση της οικονομίας, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ενδέχεται να ασκήσει πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις και να συμβάλει σε περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και αύξηση του δημόσιου χρέους.

    Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, το ενοποιημένο χρέος της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε το 2003 στο 103,0% του ΑΕΠ, από 104,7% του ΑΕΠ το 2002. Η μείωση αυτή (κατά 1,7% του ΑΕΠ) είναι μικρότερη από την αρχική πρόβλεψη για μείωση κατά 5,1 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Είναι επίσης μικρότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στο πρωτογενές πλεόνασμα (2,7% του ΑΕΠ) και στη μειωτική επίδραση (κατά 2,2% του ΑΕΠ) που άσκησαν στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε συνδυασμό με την περαιτέρω μικρή μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2003.

    Εάν στις ανωτέρω ευνοϊκές για τη μείωση του δημόσιου χρέους εξελίξεις προστεθούν και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2003 (1,6% του ΑΕΠ), τότε το χρέος θα έπρεπε να είχε μειωθεί τουλάχιστον κατά 6,5% του ΑΕΠ.

    Η μικρή μείωση που πραγματοποιήθηκε τελικά αντανακλά την ανάληψη (από την κεντρική κυβέρνηση) άλλων υποχρεώσεων ή τη διενέργεια δαπανών οι οποίες, ενώ δεν περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα, επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος (πρόκειται για τη λεγόμενη προσαρμογή ελλείμματος-χρέους).

    Η ανάληψη εκτεταμένων υποχρεώσεων που δεν περιλαμβάνονται στα καταγραφόμενα ελλείμματα της γενικής κυβέρνησης υποδηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι η δημοσιονομική πολιτική ήταν περισσότερο επεκτατική από ό,τι δείχνει η μεταβολή του κυκλικά διορθωμένου πλεονάσματος.

    Το γεγονός ότι το χρέος παραμένει επίμονα υψηλό στην Ελλάδα, σε επίπεδα πολύ ανώτερα από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (70,4%) και την τιμή αναφοράς της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (60%), αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη, ιδίως ενόψει των πιέσεων που θα ασκηθούν μελλοντικά στις δημόσιες δαπάνες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

    ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ

    ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει υψηλό, αν και μειώθηκε στο 5,7% του ΑΕΠ το 2003, από 6,1% το 2002. Εν μέρει, το έλλειμμα είναι αναμενόμενο για μια χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία πραγματικής σύγκλισης.

    Οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκαν με ταχύ ρυθμό τα τελευταία χρόνια, αλλά η αποταμίευση - ιδιωτική και δημόσια υπολείπεται των επενδύσεων, γεγονός που αντανακλάται στο διευρυμένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    Στο βαθμό που η άνοδος αυτή των επενδύσεων, καθώς και η αύξηση της κατανάλωσης (την οποία αντανακλά η μείωση της ιδιωτικής αποταμίευσης), μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση ρεαλιστικές προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για μελλοντική αύξηση του εισοδήματός τους, η διεύρυνση του ελλείμματος απεικονίζει τα οφέλη από τη διαδικασία πραγματικής σύγκλισης. Στην περίπτωση αυτή, η μελλοντική άνοδος του ΑΕΠ θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση των εξωτερικών υποχρεώσεων που συσσωρεύονται λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος.

    Εάν όμως η ταχύτερη άνοδος των επενδύσεων έναντι της εγχώριας αποταμίευσης και η αύξηση της κατανάλωσης οφείλονται σε υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση της τρέχουσας και της μελλοντικής δυνατότητας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν θα είναι δυνατόν να διατηρηθεί μακροχρόνια στα σημερινά επίπεδα και θα απαιτηθεί προσαρμογή της κατανάλωσης ή δημοσιονομική προσαρμογή ή το πιθανότερο συνδυασμός των δύο.

    Ωστόσο, το έλλειμμα αντανακλά επίσης διαρθρωτικές αδυναμίες και χαμηλή ανταγωνιστικότητα, όπως υποδηλώνει η μείωση του μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών επί των συνολικών εισαγωγών της ζώνης του ευρώ κατά τη δεκαετία του '90 και η σταθεροποίησή του σε χαμηλά επίπεδα από το 1999 και εξής. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται επειδή ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού της ελληνικής οικονομίας έναντι των ανταγωνιστών της διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές.

    Όσον αφορά τις νομισματικές εξελίξεις στην Ελλάδα το 2003, ο ρυθμός ανόδου του Μ3 ήταν υψηλός, αν και χαμηλότερος από ό,τι στο σύνολο της ζώνης του ευρώ. Η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα ήταν ιδιαίτερα έντονη σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, προ πάντων αυτούς που συνδέονται με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια εξακολούθησαν να αυξάνονται με υψηλό ετήσιο ρυθμό τα μεν καταναλωτικά με ρυθμό 24,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2003 και 30,1% το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, τα δε στεγαστικά με ρυθμό 27,1% και 23,9% αντίστοιχα. Τόσο τα επιτόκια χορηγήσεων όσο και τα επιτόκια καταθέσεων μειώθηκαν, αλλά εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα αντίστοιχα μέσα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ, παρότι συνεχίζουν να συγκλίνουν προς αυτά.

    Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μείωσε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ το Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2003 κατά 25 και 50 μονάδες βάσης αντίστοιχα, σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα, ενώ είχε ήδη προηγηθεί μείωσή τους κατά 50 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο του 2002. Η ΕΚΤ έλαβε τις αποφάσεις αυτές διότι εκτίμησε συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2003 ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμεναν ασθενείς μεσοπρόθεσμα.

    Το δεύτερο εξάμηνο του 2003 και τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο τα έκρινε συμβατά με τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα.

    Προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως τόνισε ο κ. Γκαργκάνας, είναι η ύπαρξη ισχυρού και σταθερού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κερδοφορία των τραπεζών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 47% περίπου το 2003. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους αυξήθηκε σε 12,8%, από 8,4% το 2002, και η αποδοτικότητα του συνολικού ενεργητικού τους αυξήθηκε σε 0,9%, από 0,6% το 2002. Παρατηρήθηκε επίσης μικρή βελτίωση στην κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο ίδια κεφάλαια, σε ενοποιημένη βάση, ανήλθαν σε 11,8% του συνολικού ενεργητικού το 2003, από 10,5% το 2002.

    Εάν ληφθεί υπόψη η επίπτωση επί του δείκτη από την υστέρηση των σχηματισμένων προβλέψεων ορισμένων τραπεζών έναντι των ελάχιστων απαιτούμενων εποπτικών προβλέψεων (μετά την προς τα άνω αναπροσαρμογή των σχετικών συντελεστών από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2003) καθώς και η αβεβαιότητα ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές και γενικότερα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να διαθέτουν ικανοποιητικό περιθώριο ασφάλειας και ισχυρή ανταγωνιστική θέση.

    Η συνεχιζόμενη ταχεία πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα συμβάλλει μεν στην οργανική κερδοφορία των τραπεζών αλλά αποτελεί και δυνητικό παράγοντα αύξησης του πιστωτικού κινδύνου.

    Πάντως, παρά την άνοδο του ρυθμού αύξησης του συνόλου των δανείων σε καθυστέρηση μεταξύ 2002 και 2003, η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση μετά την αφαίρεση των σχηματισμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων καθώς και η σχέση των προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση παρουσίασαν βελτίωση το 2003 έναντι του 2002.

    Γενικά, όπως διευκρίνισε ο διοικητής της ΤτΕ, η δανειακή επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών, παρά την διαχρονική της αύξηση διατηρήθηκε το 2003 σε σχετικά χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ (26,3%, έναντι 48,5% στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο και 102,2% στις ΗΠΑ) και δεν αποτελεί παράγοντα αστάθειας, όπως άλλωστε προέκυψε και από τις διαπιστώσεις ειδικής έρευνας που διεξήχθη πέρυσι για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Σε χαμηλό επίπεδο (5,3% στο τέλος του 2003, έναντι 4,5% στο τέλος του 2002) παρέμεινε και η σχέση των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών προς τη συνολική αξία των κατοικιών, ομολόγων και μετοχών που αυτά, άμεσα ή έμμεσα (μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων), κατέχουν.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, τα νοικοκυριά θα πρέπει να αξιολογούν τις δυνατότητές τους να εξυπηρετήσουν ομαλά το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν, με βάση ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το προσδοκώμενο εισόδημά τους, λαμβάνοντας υπόψη και ότι στην παρούσα συγκυρία τα επιτόκια των δανείων έχουν διαμορφωθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα λόγω των συνθηκών υποτονικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού που επικρατούν στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο.

    Στο βαθμό που όπως αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ θα επιταχυνθεί τα προσεχή έτη, θα αυξηθούν και τα επιτόκια, οπότε θα αυξηθεί ανάλογα και η επιβάρυνση των νοικοκυριών για την εξυπηρέτηση των δανείων που τους έχουν χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο ή με σταθερό επιτόκιο του οποίου η συμβατική περίοδος ισχύος λήγει σχετικά σύντομα.

    Τα δάνεια αυτά αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς τα νοικοκυριά. Εξάλλου, η ταχεία πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά δεν θα πρέπει να οδηγεί σε χαλάρωση των κριτηρίων της πιστοδοτικής πολιτικής των τραπεζών υπό την πίεση του ανταγωνισμού για αύξηση του κύκλου εργασιών τους αλλά, αντίθετα, σε περαιτέρω ενδυνάμωση των συστημάτων διοίκησης και διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γκαργκάνας, συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα συστήματα διαχείρισης κινδύνων των εμπορικών τραπεζών και να προτείνει βελτιώσεις. Επιπλέον, η Τράπεζα ενθαρρύνει την αυξανόμενη χρήση νέων τεχνικών και προϊόντων για τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων.

    Οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες ενόψει των κανόνων του νέου Συμφώνου της Βασιλείας για την Κεφαλαιακή Επάρκεια, οι οποίοι προβλέπουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει στο μέλλον να είναι σε θέση να διαχειρίζονται οι ίδιες την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ οι εποπτικές αρχές θα ελέγχουν κυρίως αν τα συστήματα διαχείρισης της κεφαλαιακής επάρκειας είναι τα ενδεδειγμένα.

    ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Η ελληνική αγορά εργασίας παρουσίασε βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε, αλλά με βραδείς ρυθμούς και παραμένει μεταξύ των υψηλοτέρων στην ΕΕ. Η μείωση της ανεργίας συμβάδισε με μικρή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού (ηλικίας 15-64 ετών) στο εργατικό δυναμικό, καθώς και με αύξηση της συνολικής απασχόλησης κατά 116.000 άτομα από το 1999 έως το 2003.

    Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό καθώς και το ποσοστό απασχόλησης (δηλαδή οι απασχολούμενοι ηλικίας 15-64 ετών ως ποσοστό του πληθυσμού της ίδιας ηλικίας) παραμένουν χαμηλότερα από ό,τι στην ΕΕ ως σύνολο και η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν αρκεί. Πράγματι, ένας από τους βασικούς στόχους που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Λισσαβώνα το Μάρτιο του 2000 είναι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στην ΕΕ σε 67% μέχρι το 2005 και σε 70% μέχρι το 2010.

    Αυτό σημαίνει ότι την επταετία 2004-2010 η απασχόληση στην Ελλάδα θα πρέπει να αυξάνεται κατά 3% ετησίως και να δημιουργηθούν περίπου 900.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Ακόμη και υπό συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης ταχύτερης από τη σημερινή είναι δύσκολο να δημιουργηθούν τόσες νέες θέσεις εργασίας.

    Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ, μέτρα για την προώθηση των στόχων της Λισσαβώνας και για την αύξηση της ευκαμψίας της αγοράς εργασίας.

    Οι κυριότερες ρυθμίσεις αφορούν την ευελιξία της απασχόλησης και του χρόνου εργασίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και την αποτελεσματικότερη αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

    Απαιτούνται όμως περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση εργασίας, ιδίως μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της εξάλειψης των παραγόντων που δυσχεραίνουν την είσοδο στην αγορά εργασίας, να ενθαρρυνθεί η αύξηση της απασχόλησης στην επίσημη οικονομία, να προωθηθούν αλλαγές στη διαδικασία καθορισμού των μισθών (ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μισθοί θα αντανακλούν τις διαφορές στην παραγωγικότητα) και να αρθούν τα εμπόδια για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού που διατηρούνται ακόμη.

    Υπάρχουν επίσης μεγάλα περιθώρια για βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΟΑΕΔ όσον αφορά την κατάρτιση και την παροχή βοήθειας στην αναζήτηση εργασίας. Χρειάζονται, τέλος, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί μια πιο ισόρροπη σχέση μεταξύ ευκαμψίας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας. Μια υπερβολικά περιοριστική νομοθεσία προσπαθεί μεν να προστατεύσει την απασχόληση, ταυτόχρονα όμως θέτει σημαντικά προσκόμματα στις επιχειρήσεις, περιορίζοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αξιοποίηση ευέλικτων μορφών εργασίας.

    Αντίθετα, όπως υποστήριξε ο κ. Γκαργκάνας, σε μια εύκαμπτη αγορά εργασίας οι επιχειρήσεις και τα άτομα μπορούν και προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες τάσεις της ζήτησης με τρόπο ώστε να διατηρείται υψηλό το επίπεδο της απασχόλησης, να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός και η ανεργία και να διασφαλίζεται η συνεχής αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων.

    Αυτό, όπως διευκρίνισε, προϋποθέτει ότι το εργατικό δυναμικό θα διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες, ότι το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα θα προσφέρουν κίνητρα για εργασία και ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν το κίνητρο να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την απασχόληση.

    Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν η ευκαμψία και ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών), καθώς και στον τομέα των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών, πρέπει όμως να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως ο ανταγωνισμός στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών. Η ίδρυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπήρξε ασφαλώς θετική εξέλιξη.

    Πρέπει όμως να αναβαθμιστεί ο ρόλος της στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό και η Επιτροπή να έχει την αρμοδιότητα να αξιολογεί προληπτικά τη λειτουργία συγκεκριμένων αγορών που δυσλειτουργούν, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις της να είναι περισσότερο αποτελεσματικές και να ενισχύουν τον ανταγωνισμό.

    Προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να εδραιωθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, προέχει η απλούστευση και η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου με σκοπό την κατάργηση διαφόρων περιοριστικών ρυθμίσεων. Απαιτείται επίσης ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει την ομαλή είσοδο και έξοδο των επιχειρήσεων από την αγορά.

    Η επαρκής προσφορά χρηματοδότησης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά τα πρώτα στάδια της λειτουργίας τους αποτελεί αναγκαίο στοιχείο αυτού του πλαισίου, ενώ η αποφυγή υπερβολικά περιοριστικών ρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων.

    Εκτός από την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε διάφορες αγορές, απαιτούνται μέτρα και για την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

    Η παραγωγικότητα (το ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) στην Ελλάδα, αφού παρέμεινε στάσιμη την 5ετία 1992-96, αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,6% την 7ετία 1997-2003. Ωστόσο, εάν υποτεθεί ότι η απασχόληση θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό γύρω στο 1,2% (δηλ. ίσο με το μέσο όρο της επταετίας 1997-2003), θα πρέπει, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης 5%, η παραγωγικότητα να αυξάνεται κατά 3,8% ετησίως.

    Βεβαίως, όπως σημείωσε ο κ. Γκαργκάνας, εάν η αύξηση της απασχόλησης είναι ταχύτερη, σύμφωνα με τους στόχους της Λισσαβώνας, τότε ο παραπάνω στόχος για το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης θα μπορούσε να επιτευχθεί και με ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας μικρότερο από τον προαναφερόμενο. Είναι αυτονόητο ότι οι υπολογισμοί αυτοί δεν αποτελούν προβλέψεις. Σκοπός τους είναι να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος και αντίστοιχα των προσπαθειών που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του.

    Πρωτεύοντα ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας, διαδραματίζουν κατά τον διοικητή της ΤτΕ, οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Το χαμηλό επίπεδο της παραγωγικότητας στην Ελλάδα συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την υστέρηση όσον αφορά τις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση.

    Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε, η ενθάρρυνση της δημιουργίας μιας οικονομίας που βασίζεται στη γνώση έχει αποφασιστική σημασία για την αύξηση τόσο της παραγωγικότητας όσο και της απασχόλησης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να ενθαρρυνθεί η εισαγωγή καινοτομιών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα υστερεί έναντι των περισσότερων χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και την ανάπτυξη.

    Επίσης, πρόσθεσε, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες τα επόμενα χρόνια για να διευρυνθεί η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης και στην εισαγωγή καινοτομιών. Για να βελτιωθεί η διάδοση των καινοτομιών, χρειάζεται στενότερη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων.

    Ακόμη, απαιτείται ένα πρόγραμμα προώθησης της τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ εταιριών, μέτρα που αφορούν την προσφορά επιχειρηματικού κεφαλαίου υψηλού κινδύνου, καθώς και φορολογικά κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη.

    Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πάσχει από έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών, παρότι τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού. Το ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους παραμένει υψηλό, ενώ το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων υποδηλώνει αναντιστοιχία ανάμεσα στις δεξιότητες που προσφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα και στις ανάγκες της οικονομίας.

    Για να διορθωθεί αυτή η αναντιστοιχία, έχουν ληφθεί μέτρα, υπάρχουν όμως περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις. Επίσης, εμπειρικές μελέτες, κυρίως για τις ΗΠΑ, έχουν καταλήξει στη διαπίστωση ότι η υψηλή αύξηση της παραγωγικότητας συνδέεται με το βαθμό επέκτασης και αφομοίωσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Αν και οι επενδύσεις στις τεχνολογίες αυτές αυξήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στον τομέα της ανάπτυξής τους.

    Οι βελτιώσεις σε όλους τους τομείς που προαναφέρθηκαν μπορούν να οδηγήσουν στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Ως προς την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, η Ελλάδα υστερεί όχι μόνο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και σε σχέση με τις εντασσόμενες στην ΕΕ χώρες.

    Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των πολυπληθών ρυθμίσεων που διέπουν τη σύσταση νέων επιχειρήσεων και η δημιουργία ενός σταθερού κανονιστικού και φορολογικού πλαισίου έχουν κρίσιμη σημασία για την εμπέδωση ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί τις ξένες επενδύσεις.

    Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρέχουν τη δυναμική για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μακροχρόνια, αλλά η διατήρηση των ρυθμών αυτών στο μέλλον θα εξαρτηθεί, όπως και στο παρελθόν, και από την άσκηση πολιτικών οι οποίες θα στηρίζουν καθοριστικά τη μακροοικονομική σταθερότητα.

    Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά θετική διαφορά, έναντι του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ και εάν οι αποκλίσεις αυτού του μεγέθους προσλάβουν μονιμότερο χαρακτήρα, η σωρευτική επίδρασή τους στην ανταγωνιστικότητα θα είναι σημαντική, με κίνδυνο να υπάρξουν αρνητικές επιδράσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ρυθμό ανάπτυξης και την απασχόληση, διευκρίνισε ο ίδιος.

    Επομένως, κύριος στόχος της μακροοικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η σταδιακή σύγκλιση του ελληνικού πληθωρισμού προς το μέσο πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.

    Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις ειδικές συνθήκες και ανάγκες της χώρας, είναι απαραίτητη η συμβολή της δημοσιονομικής πολιτικής για την επίτευξη και τη διατήρηση υψηλού βαθμού σταθερότητας των τιμών σε εθνικό επίπεδο.

    Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ταχύτερη άνοδο της παραγωγικότητας (και ήδη αναφέρθηκαν) μπορούν να συμβάλουν και αυτές μεσοπρόθεσμα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Παράλληλα, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι επειδή δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος σε εθνικό επίπεδο έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη βελτίωση και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφύγει την εμφάνιση υπερβολικού ελλείμματος και να κινηθεί σταδιακά προς την επίτευξη σχεδόν ισοσκελισμένης ή πλεονασματικής δημοσιονομικής θέσης, κυρίως μέσω του αποτελεσματικού ελέγχου των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όσες χώρες επέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή βασίστηκαν κυρίως στον έλεγχο των πρωτογενών δαπανών.

    Ο έλεγχος των πρωτογενών δαπανών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός εάν συνοδεύεται από θεσμικές αλλαγές που εξασφαλίζουν αυξημένη διαφάνεια της δημοσιονομικής διαχείρισης και θέτουν επιμέρους δημοσιονομικούς στόχους σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα και με ορίζοντα αρκετών ετών.

    Στην περίπτωση της Ελλάδος, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε διάφορες κατηγορίες δαπανών που είτε αποτελούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού είτε έχουν αυξηθεί με πολύ υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

    Παράδειγμα είναι οι δαπάνες του Δημοσίου για μισθούς, για απόδοση εσόδων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, για τα δημόσια νοσοκομεία και για επιχορηγήσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος καθώς και για τη μείωση της φοροδιαφυγής.

    Πάντως, ο κ. Γκαργκάνας αναφέρθηκε και στον ρόλο των κοινωνικών εταίρων, επισημαίνοντας ότι πρέπει και αυτοί να συμβάλλουν στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Για το λόγο αυτό, κατά την παρούσα φάση είναι κατ' αρχήν σκόπιμο, μέχρι να εξαλειφθεί η διαφορά πληθωρισμού, έναντι των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ (οι οποίες είναι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδος), η αύξηση των πραγματικών αποδοχών να υπολείπεται της αύξησης της παραγωγικότητας, όπως έχει τονιστεί και άλλοτε από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Αυτό, όπως υποστήριξε ο κ. Γκαργκάνας, είναι δυνατόν να επιτευχθεί εάν οι κοινωνικοί εταίροι υιοθετήσουν ως γενική κατεύθυνση ότι σταδιακά ο ρυθμός ανόδου των ονομαστικών αποδοχών θα συγκλίνει προς το άθροισμα του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας στην Ελλάδα και του μέσου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Τονίζεται ότι δεν προτείνεται η πλήρης εφαρμογή της κατεύθυνσης αυτής αμέσως, είναι όμως δυνατόν να γίνει σταδιακή εφαρμογή τα επόμενα έτη.

    Αναφερόμενος στην αντιπληθωριστική προσπάθεια, ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να επωμιστούν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι, αλλά θα πρέπει και οι επιχειρήσεις να ασκήσουν την κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική.

    Σε βασικούς τομείς της οικονομίας, οι πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά της ζήτησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταγωνισμού σε ορισμένες αγορές, έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών που δεν δικαιολογούνται με βάση την άνοδο του κόστους.

    Είναι φανερό ότι η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να οδηγηθούν οι επιχειρήσεις στην υιοθέτηση μιας τιμολογιακής πολιτικής που θα συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού είναι η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις συνθήκες ανταγωνισμού στις αγορές, όπως ήδη αναφέρθηκε.

    Μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για να επιτύχει η Ελλάδα υψηλότερους και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας διατηρησιμότητας της δημοσιονομικής ισορροπίας και ειδικότερα για τη μείωση του εξαιρετικά υψηλού δημόσιου χρέους.

    Οι προοπτικές ουσιαστικής μείωσης του δημόσιου χρέους τα αμέσως προσεχή έτη δεν είναι ευοίωνες, εάν δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Ορισμένοι ενδεικτικοί υπολογισμοί υποδηλώνουν ότι η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή είναι μεγάλη και ότι, εάν αυτή δεν επιτευχθεί, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

    Ιδίως απαιτούνται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης, στη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να συμβάλει σημαντικά η καθιέρωση αυστηρότερων όρων και προϋποθέσεων παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης άλλων φορέων του δημόσιου τομέα, αλλά και για την ανάληψη, εκ μέρους του Δημοσίου, υποχρεώσεων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

    Η ανάγκη μείωσης του χρέους είναι επιτακτική και ενόψει των προβλημάτων που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού και με τις πρόσθετες δαπάνες που θα απαιτηθούν για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Καταλήγοντας ο διοικητής της ΤτΕ, ανέφερε ότι το συμπέρασμα που προκύπτει από όσα ανέφερε είναι ότι τρία χρόνια μετά την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, σημαντικά υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο ρυθμό στη ζώνη του ευρώ, και ο ρυθμός ανόδου αναμένεται να διατηρηθεί υψηλός μεσοπρόθεσμα.

    Παρ' όλα αυτά, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές ανισορροπίες και προκλήσεις. Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στη μείωση της διαφοράς του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ.

    Η πλήρης εξάλειψη της διαφοράς βιοτικού επιπέδου που χωρίζει την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, δηλαδή η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης, αποτελεί μείζονα πρόκληση για την οικονομική πολιτική στην τρέχουσα και την επόμενη δεκαετία.

    Η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Προκειμένου να συντομευθεί ο χρονικός ορίζοντας της σύγκλισης, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η επίτευξη ακόμη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης.

    Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό προϋποθέτει εφαρμογή πολιτικών που συμβάλλουν στην άνοδο της παραγωγικότητας και στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και επομένως ενισχύουν τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας (δηλαδή το ρυθμό αύξησης του δυνητικού προϊόντος).

    Απαιτείται συνεπώς η επιτάχυνση και η διεύρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, προκειμένου να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική και δυναμική η ελληνική οικονομία.

    Παράλληλα, πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία περιλαμβάνει και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να εξασφαλιστεί η διατηρησιμότητα της δημοσιονομικής ισορροπίας μακροχρόνια. Πρέπει επίσης να διασφαλιστούν συνθήκες σταθερότητας των τιμών και να βελτιωθεί σημαντικά η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας.

    Η πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, οι περισσότερες από τις οποίες εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Λισσαβώνα με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα συναντήσει δυσκολίες γιατί βραχυπρόθεσμα συνεπάγεται οικονομικό και κοινωνικό κόστος, αλλά και γιατί προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε καθιερωμένες αντιλήψεις και φοβίες.

    Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι αναγκαίες επειδή παρέχουν τη δυναμική για ταχεία και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό απαιτείται η σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων. Στην αντίθετη περίπτωση, το τίμημα της αδράνειας θα ήταν βαρύ.

    Η περαιτέρω προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως τόνισε, μπορεί να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης και να επιταχύνει την πραγματική σύγκλιση προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

    Αυτό, διευκρίνισε ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική σε ένα όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και, ταυτόχρονα, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

    [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Tη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να είπε πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσφέρει στους Τούρκους "γη και ύδωρ" κλήθηκε να σχολιάσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επί του θέματος απάντησε: "είναι αλήθεια ότι ο κ. Καραμανλής δεν χόρεψε ζεϊμπέκικο ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του. Οι αντιλήψεις μας, οι προσεγγίσεις μας στην εξωτερική πολιτική είναι, προφανώς, διαφορετικές".

    Β.Κ.

    [03] ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (10:27 UTC+2)

    Συγκαλείται αύριο στην Κωνσταντινούπολη η διευρυμένη Ιερά Συνόδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με κύριο θέμα την εκλογή των Μητροπολιτών των Νέων Χωρών, από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο Φανάρι για τη Σύνοδο έχουν προσκληθεί 44 Μητροπολίτες (όλοι οι ιεράρχες από τη Δωδεκάνησο και την Κρήτη), ενώ φθάνουν σήμερα και οι 27 Αρχιερείς από το εξωτερικό.

    Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», εκκλησιαστικοί παράγοντες υπογράμμιζαν δύο στοιχεία. Πρώτον ότι ακόμη κι αν υπάρξουν αντίθετες φωνές, δηλαδή περισσότερο συναινετικές, είναι απίθανο να επιβληθούν σε όσα ήδη έχει αποφασίσει ο Πατριάρχης. Δεύτερον ότι στην κρίση αυτή έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους, όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι εκκλησίες που δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων με το Φανάρι και ως εκ τούτου ο Πατριάρχης θα θελήσει να δώσει και ένα μάθημα παραδειγματισμού για πιθανές μελλοντικές «ανταρσίες».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι την έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και ιδιαίτερα η αναφορά του στη Μητρόπολη Ελευθερούπολης ως αναπόσπαστου τμήματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και το ότι όλοι μαζί οι ιεράρχες διοικούν από κοινού την Εκκλησία του ακεραίου ελληνικού χώρου.

    [04] Η ΕΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λουξεμβούργο, 29 Απριλίου 2004 (14:58 UTC+2)

    Το συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε σήμερα στο Λουξεμβούργο τους νέους κανόνες για τη διακίνηση πολιτών και προϊόντων στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 1η Μαΐου, με την επίσημη είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και θα ισχύουν για το βόρειο τμήμα του νησιού που τελεί υπό τουρκική κατοχή, ύστερα από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, το οποίο προέβλεπε την επανένωση των δύο κοινοτήτων.

    Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει να γίνεται απρόσκοπτα η μεταφορά προϊόντων από τη βόρεια Κύπρο στην ΕΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση των πολιτών θα ισχύσει καθεστώς ανάλογο της συνθήκης Σένγκεν, υπ' ευθύνη των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Όπως μεταδίδει το dpa, τυπικά η ΕΕ, με βάση το διεθνές δίκαιο, θεωρεί ολόκληρη την Κύπρο ως ενιαία και δεν αναγνωρίζει το καθεστώς του βόρειου τμήματος του νησιού. Επειδή, όμως, η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί εξουσία μόνο στο νότιο, ελληνοκυπριακό τμήμα, το ευρωπαϊκό Δίκαιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνον εκεί.

    [05] ΓΚΙΟΥΛ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αγκυρα, 29 Απριλίου 2004 (17:22 UTC+2)

    Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Ο κ. Γκιούλ, απαντώντας σε ερώτηση εάν τις προσεχείς μέρες μπορεί να έρθει στην επικαιρότητα το θέμα της απόσυρσης Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε χαρακτηριστικά: «Για κάτι τέτοιο, δεν θα τεθεί επ' ουδενί θέμα. Εάν γίνονταν αποδεκτό το Σχέδιο Ανάν, αυτό θα γινόταν. Όμως, οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν».

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι μετά την κατάργηση του οικονομικού εμπάργκο για τη (λεγόμενη) «ΤΔΒΚ» καταργηθούν και τα πολιτικά εμπάργκο και κατέληξε ως εξής: «Βήμα προς βήμα, θα γίνουν όλα».

    [06] ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Να μη δοθούν άδειες σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους από τις 20 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή γενικών διευθυντών και αρμοδίων των υπουργείων για την προετοιμασία των Αγώνων.. Στηξ σύσκεψη, εξετάστηκε το θέμα της χορήγησης των κανονικών αδειών στους δημοσίους υπαλλήλους κατά τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η απόφαση αφορά μεταξύ άλλων, τους εργαζόμενους στα σώματα ασφάλειας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, τις νομαρχίες και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων πολλές υπηρεσίες του δημοσίου θα μείνουν ανοιχτές και τα απογεύματα, ενώ δεν θα λείπουν κι αυτές που θα λειτουργούν Σάββατο κι ενδεχομένως και Κυριακή.

    Για την επιπλέον απασχόληση κατά τη διάρκεια των Αγώνων στους δημόσιους υπαλλήλους θα καταβληθεί υπερωριακή αμοιβή για 20 ώρες, ενώ στους εργαζόμενους στα σώματα ασφάλειας επίδομα περίπου 2.500 ευρώ.

    Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών θα είναι έτοιμη τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

    [07] ΑΣΚΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ "OLYMPIC GUARDIAN"

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Η άσκηση Oλυμπιακής Aσφάλειας, με την κωδική ονομασία «Olmpic Guardian II, θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 16 Μαίου στην Αθήνα.

    Είναι η όγδοη κατά σειρά άσκηση που διοργανώνει η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποτελεί τη συνέχεια της άσκησης «Olympic Guardian Ι», η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον περασμένο Νοέμβριο στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

    Πρόκειται για άσκηση επί χάρτου, σε Πολιτικό Στρατηγικό επίπεδο, ενταγμένη στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας. Βασίζεται σε σενάρια αντιτρομοκρατικής αντίδρασης και διαχείρισης συνεπειών σε προσομοιωμένο Ολυμπιακό Περιβάλλον. Στην άσκηση, που θα διεξαχθεί από κοινού με τις Η.Π.Α. (χώρα μέλος της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας), θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των λοιπών χωρών της Ο.Σ.Ο., καθώς και παρατηρητές από διάφορες χώρες και διεθνείς Οργανισμούς. Θα συμμετέχουν συνολικά 300 άτομα περίπου.

    Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά σε άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας θα λάβουν ενεργά μέρος μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας (ΣΥ.Σ.Ο.Α.),. Επίσης, θα συμμετέχουν μέλη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο συγκροτείται υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη των ανωτέρω Συμβουλίων από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς.

    Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν ήδη διεξαχθεί οι ακόλουθες ασκήσεις: Επί χάρτου: «Δoύρρειος Ιππος» (Νοέμβριος 2001) , «Γόρδιος Δεσμός», ( Μάιος 2002), «Λερναία Υδρα» (Μάιος 2003), «Πύρινη Ρόμφαια» ( Σεπτέμβριος 2003). Με τη συμμετοχή δυνάμεων: «Ουράνιο Τόξο» (Νοέμβριος 2002), «Μπλε Οδύσσεια» (Φεβρουάριος 2004). Επί χάρτου και με τη συμμετοχή δυνάμεων: «Ασπίς Ηρακλέους» (Μάρτιος 2004).

    [08] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την θερινή περίοδο, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει από 30 Απριλίου 2004 μέχρι 12 Σεπτεμβρίου 2004 και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

    1. Στη Νέα Εθνική Οδό (ΝΕΟ) και στην Παλιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) Αθηνών - Κορίνθου, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισού μέχρι το νέο κόμβο Τριπόλεως (Εξαμίλια), κάθε Παρασκευή από 16.00 έως 21.00 ώρας.

    2. Στην Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τον κόμβο της Λεωφόρου Κηφισού, κάθε Κυριακή από 15.00΄ έως 22.00 ώρας.

    3. Στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο Τατοίου (Μεταμόρφωση) μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες), κάθε Παρασκευή από 16.00 έως 21.00 ώρας.

    4. Στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες), μέχρι τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση), κάθε Κυριακή από 15.00 έως 22.00 ώρας.

    5. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας από το 11ο χλμ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στο ρεύμα εξόδου, κάθε Παρασκευή από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, κάθε Κυριακή από 15.00 έως 22.00 ώρας.

    6. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χλμ., στο ρεύμα εξόδου, κάθε Παρασκευή από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, κάθε Κυριακή από 15.00 έως 22.00 ώρας.

    7. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ρεύμα εξόδου, από τη Λάρισα (χ.θ. 356) μέχρι τα όρια Νομού Πιερίας (χ.θ. 399) κάθε Παρασκευή από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου κάθε Κυριακή από 15.00 έως 22.00 ώρας. Σε όλες τις παραπάνω ημέρες και ώρες απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και στην εθνική οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωση της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

    [09] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Η διάσωση της λίμνης Κορώνειας και τα πιθανά σενάρια αποκατάστασης της λεκάνης Μυγδoνίας ήταν το κεντρικό θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, στο Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής, στο κτίριο Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ., με τη συμμετοχή επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών, τεχνικών συμβούλων της Νομαρχιακής Επιχείρησης Θεσσαλονίκης , μετά από πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. 

    Στη σύσκεψη  πήραν  μέρος μεταξύ των άλλων  ο Ειδικός Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης-Διευθυντής του Γραφείου Νομάρχη Θεσσαλονίκης Σταμάτης Τσιακίρης, μέλη της Ομάδας Εργασίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης  για το θέμα της Κορώνειας, και ο διεθνούς αναγνώρισης Ειδικός Επιστήμονας, σε θέματα αποκατάστασης λιμνών του καθηγητής Τόμας Κρισμαν, διευθυντής του Κέντρου Υγροτόπων του Πανεπιστημίου της Φλώριδα, HΠA.

    Μετά την παρουσίαση των βασικών σημείων της μεθοδολογίας και της δομής της πρότασης, ο  κ. Τσιακίρης εξέφρασε ικανοποίηση για την ενσωμάτωση στην προσέγγιση, της αειφορικής διάστασης των προτάσεων περιβαλλοντικής αποκατάστασης της Λίμνης.

    Σημείωσε δε ότι η Διοίκηση της Νομαρχίας προσδοκά εντός των αμέσως προσεχών ημερών, την παρουσίαση του βέλτιστου σεναρίου που θα καθορίζει και την ταυτότητα των απαιτούμενων μέτρων και έργων αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας. 

     

    [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Ο έγκαιρος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα κουνούπια τη θερινή περίοδο, σε σχέση με τις δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες χρονιές  αποτέλεσε το βασικό θέμα που  απασχόλησε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

              Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης επισήμανε την ανάγκη εξασφάλισης της χρηματοδότησης των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών , προετοιμασίας του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και συντονισμού των φορέων και των ενεργειών εκείνων, που θα κάνουν αποτελεσματική την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα κουνούπια.

              «Ολόκληρες περιοχές του Νομού μας ταλαιπωρούνται, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, από τα σμήνη των κουνουπιών, εξαιτίας της έλλειψης έγκαιρου και προληπτικού προγραμματισμού και παρέμβασης, με όλα τα μηχανικά μέσα, για να προλάβουμε την παρουσία των κουνουπιών και τις συνέπειες στον πληθυσμό, αλλά και την οικονομία», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

    [11] ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης συζητήθηκε έκθεση της Διεύθυνσης Αλιείας της Νομαρχίας για την επέκταση του προσηνεμου μόλου και τη δημιουργία χερσαίων εγκαταστάσεων στο αλιευτικό καταφύγιο Ασπροβάλτας (Δήμος Αγίου Γεωργίου).

    Στην εν λόγω εισήγηση επισημαίνεται πως απαιτούνται έργα που περιλαμβάνονται στις εξής φάσεις:

    -Εκσυγχρονισμός και βελτίωση του υφισταμένου (α' φάση) Αλιευτικού Καταφυγίου Ασπροβάλτας. Το έργο έχει προταθεί στο Μέτρο 3.3 του Ε.Π.ΑΛ. 2000-2006 και πήρε θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

    -Επέκταση του προσήνεμου μόλου κατά 50 μ, τοποθέτηση πλωτού κυματοθραύστη μήκους 60 μ., κάθετα στην επέκταση του μόλου, τοποθέτηση πλωτής προβλήτας μήκους 36 μ. και εγκαταστάσεις: ύδρευσης προβλητών, ηλεκτροδότησης σκαφών, ηλεκτροφωτισμού, αντλίας καυσίμων, περισυλλογής απορριμμάτων, κτιρίων διοίκησης, κ.α.

      Το συνολικό κόστος των ανωτέρω έργων ανέρχεται σε 1.393.795 Για το έργο υπάρχει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

    Κατόπιν αυτού, η Διευθυνση Αλιείας της νομαρχίας γνωμοδοτεί θετικά για την υποβολή της πρότασης στο Ε.Π.ΑΛ. 2000-2006, Μέτρο 6.1, προκειμένου να επιδιώξει τη χρηματοδότηση της επέκτασης του προσήνεμου μόλου και λοιπών έργων.

    Τα έργα αυτά εκτιμάται πως θα εξασφαλίσουν στους επαγγελματίες αλιείς καλύτερες συνθήκες εργασίας.

    [12] Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (20:50 UTC+2)

    «Επαναδιατύπωση της δοκιμασμένης και αποτυχημένης συνταγής του Διεθνούς Νομισματικούς Ταμείου», βασικό συστατικό της οποίας είναι «η περιοριστική πολιτική, διανθισμένη με διάφορα καρυκεύματα όπως οι αμοιβές των εργαζομένων, το ασφαλιστικό και η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων», αποτελεί κατά τη ΓΣΕΕ η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Νίκου Γκαργκάνα.

    «Τα συνδικάτα δεν θα δεχθούν ακύρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων, επιβολή περιοριστικών πολιτικών και παρεμβάσεις στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση», υπογραμμίζει η ΓΣΣΕ σημειώνοντας ότι «ο κ.Γκαργκάνας δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί στη χώρα και στην Ευρώπη και προσπαθεί να εθίσει την κοινωνία ώστε κάποια στιγμή να δεχθεί ως μοναδικό φάρμακο τη συνταγή του».

    «Η έκθεση συμπίπτει με την κυβερνητική «δημοσιονομική απογραφή», η οποία πιθανότατα να οδηγήσει τη χώρα στον ασφυκτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφόσον εμφανιζόμαστε να παραβιάζουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας», αναφέρει η Συνομοσπονδία.

    [13] ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ:ΑΥΞΗΣΗ 37,6% ΣΤΑ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Αύξηση 37,60% παρουσίασαν τα προ φόρων κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πρώτο τρίμηνο του 2004, καθώς διαμορφώθηκαν στις 4.288 χιλιάδες ευρώ έναντι 3.115 χιλιάδων ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2003.

    Η παραγωγή ασφαλίστρων και δικαιωμάτων στο σύνολό της το πρώτο τρίμηνο του 2004 ανήλθε σε 157.823,80 χιλιάδες ευρώ έναντι 157.480,80 χιλιάδων ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Στα παραπάνω έσοδα οι κλάδοι Ζημιών συμμετέχουν κατά 94.679,10 χιλιάδες ευρώ (60,00%) και οι κλάδοι ζωής κατά 63.144,70 χιλιάδες ευρώ (40,00%).

    Το τεχνικό περιθώριο περιλαμβανομένων και των εσόδων επενδύσεων ανήλθε σε 37.214,90 χιλιάδες ευρώ, έναντι 33.521,80 χιλιάδων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2003, ως δε ποσοστό επί των εσόδων από 19,60% που ήταν το 2003 αυξήθηκε σε 20,90% το 2004.

    Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας (εκτός αποσβέσεων και τόκων) διαμορφώθηκαν σε 29.471,70 χιλιάδες ευρώ έναντι 27.212,90 χιλιάδων ευρώ το 2003, σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 8,30%.

    [14] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ-ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Την άμεση λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και του παραεμπορίου ζητεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), με αφορμή την αγανάκτηση που εξέφρασαν προ ημερών έμποροι και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης καίγοντας συμβολικά στην οδό Βαλαωρίτου διάφορα προϊόντα ένδυσης.

    Η Ομοσπονδία κατέθεσε τις προτάσεις της για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και το παραεμπόριο στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «η οποιαδήποτε αναβλητικότητα στο θέμα θα επιφέρει περαιτέρω ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

    Ειδικότερα η ΟΒΣΘ προτείνει:

    -θεσμικό πλαίσιο ίσων όρων ανταγωνισμού

    -πραγματικούς και συνεχείς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή των νόμων

    -στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους

    -άμεση λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    [15] Δ.ΜΗΛΙΑΚΟΣ:ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Το όραμά του για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και δυναμικής Τράπεζας που θα αναπτύσσεται συνεχώς σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με υψηλή κερδοφορία, παρουσίασε σήμερα ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Δημήτρης Μηλιάκος, κατά τη διάρκεια της τελετής ανάληψης καθηκόντων από τη νέα διοίκηση της ΑΤΕ.

    Η τελετή έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββα Τσιτουρίδη και των υφυπουργών στο ίδιο υπουργείο Μπασιάκου και Κοντού.

    Στην ομιλία του ο νέος Διοικητής αναφέρθηκε, πρώτα απ όλα, στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να παραμείνει η ΑΤΕ υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να διευκολυνθεί στην άσκηση του ιδιαίτερου ρόλου της και για το λόγο αυτό, αναιρούνται, όπως τόνισε, οι αποφάσεις της προηγούμενης Διοίκησης που είχαν στόχο την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών, ο κ.Μηλιάκος ανακοίνωσε την εκ μέρους του υπογραφή απόφασης, με βάση την οποία, επιβάλλεται το «πάγωμα» των πλειστηριασμών για χρέη μεμονωμένων αγροτών προς της Αγροτική Τράπεζα, μέχρι την ψήφιση από τη Βουλή του νέου νόμου για τα πανωτόκια.

    «Κεντρικός στόχος», τόνισε ο κ. Μηλιάκος, «είναι η οικονομική εξυγίανση της τράπεζας και η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των δανείων της, η οποία θα υποβοηθηθεί τα μέγιστα από την επικείμενη κυβερνητική ρύθμιση των πανωτοκίων, γεγονός που εξασφαλίζει τη δυνατότητα ενός νέου ξεκινήματος, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος".

    Τονίστηκε επίσης, ότι η ΑΤΕ θα συνεχίσει να διοχετεύει κατά προτεραιότητα τις αποταμιεύσεις προς την ύπαιθρο, με ανταγωνιστικά επιτόκια, τα οποία θα είναι μειωμένα με ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που καταβάλλεται από την Πολιτεία.

    Υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εξυγίανση των θυγατρικών εταιριών της Τράπεζας και στην υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για τον Όμιλο της ΑΤΕ. Σε ότι αφορά την εσωτερική οργάνωση, επεσήμανε ότι, η κάθε μονάδα της τράπεζας θα αξιολογείται εφεξής ξεχωριστά και δεν θα είναι αποδεκτή η ανοχή αστοχιών, πέραν των επιτρεπτών ορίων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον τομέα της χορήγησης δανείων.

    «Η ΑΤΕ», τόνισε, «θα πρέπει να είναι υπόδειγμα διαφάνειας και αποτελεσματικής διαχείρισης για τον πρόσθετο λόγο ότι παραμένει ιδιοκτησιακά υπό τον έλεγχο του Κράτους». «Πιστεύω» κατέληξε, «ότι μπορούμε να πετύχουμε την οικονομική εξυγίανση της ΑΤΕ που θα είναι προς όφελος των αγροτών, των μετόχων της, των εργαζομένων, των συνταξιούχων της και κατ επέκταση ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας».

    Ο νέος Διοικητής δήλωσε τη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους και ζήτησε τη στήριξη ολόκληρου του προσωπικού της Τράπεζας στην νέα προσπάθεια, έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στον κρίσιμο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν οι υπάλληλοι πρώτης γραμμής, που συνήθως είναι και χαμηλόμισθοι.

    [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΙΑΠΗ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ 30% ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΤΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Παροχή έκπτωσης 30% στα εισιτήρια των υπεραστικών λεωφορείων για τις μετακινήσεις των εκλογέων, των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων στην περίοδο των ευρωεκλογών πρότεινε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης με έγγραφο που απέστειλε προς τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ όλης της χώρας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση, η έκπτωση 30% θα είναι επί της τιμής κανονικού ή μειωμένου εισιτηρίου των ΚΤΕΛ, θα χορηγείται για όλες τις διανομαρχιακές μετακινήσεις και θα ισχύσει στο διάστημα από τις 10 έως 16 Ιουνίου 2004.

    [17] ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΣΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στρασβούργο, 29 Απριλίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε την Πέμπτη, με 47 ψήφους υπέρ και 23 ψήφους κατά, πρόταση ψηφίσματος για την Κύπρο που εισηγήθηκε η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων μέσω του Ούγγρου βουλευτή Μάτιας Ερσι.

    Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με μια σημαντική τροπολογία που υπεβλήθη με πρωτοβουλία των Κυπρίων και των Ελλήνων βουλευτών. Η τροπολογία ανατρέπει το αρχικό άρθρο 6 του ψηφίσματος με το οποίο είχε γίνει πρόσκληση στους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν σε όλες τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης χωρίς δικαίωμα ψήφου και ανεξάρτητα από την κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Με την τροπολογία η Συνέλευση αποφασίζει να συνεργασθεί πιο στενά με τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας τόσο στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης όσο και στις Επιτροπές και τους δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν στην κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Μία δεύτερη τροπολογία που προτάθηκε από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Ελληνοκυπρίους για ν' αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη ως προς τη νέα συμπεριφορά των τουρκοκυπρίων αλλά και της Τουρκίας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΔΥΣΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Αγκυρα, 29 Απριλίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Συνεδριάζει εκτάκτως την ερχόμενη Κυριακή η Επιτροπή Πρυτάνεων της Τουρκίας, υπό την προεδρία του προέδρου του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YOK), καθηγητή Τεζίτς, προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα την «πίεση» που, όπως υποστηρίζει, ασκεί η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στα πανεπιστήμια και την επιδίωξή της να «ανοίξει τον δρόμο» στους σπουδαστές των Ιερατικών Σχολών με τον νέο Νόμο Περί Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    Όπως αναφέρει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Cuymhuriyet, με τίτλο «Εξέγερση των Πρυτάνεων», οι πρυτάνεις αφού έχασαν κάθε ελπίδα για ένα σύγχρονο Νόμο περί Ανώτατης Εκπαίδευσης, σχεδιάζουν ομαδική παραίτηση σε περίπτωση κατά την οποία εκδοθεί ο εν λόγω νόμος.

    Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση που έκανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Άγκυρας, καθηγητής Αράς, ο οποίος φέρεται να είπε πως «δεν μας απομένει τίποτε άλλο πλην της παραίτησης», αλλά και του πρύτανη του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής (ODTά/ΜΕΤU) Άγκυρας, καθηγητή Ακμπουλούτ ότι «η απόπειρα άλωσης των Ανωτάτων Ιδρυμάτων με τη θέσπιση Νόμων θα έχει επικίνδυνες επιπτώσεις».

    [19] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΑΡΑ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Σόφια, 29 Απριλίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε σήμερα ορισμένα μέλη της βουλγαρικής Βουλής, τα οποία βρήκαν στις ταχυδρομικές θυρίδες τους τσιγάρα με άγνωστη ναρκωτική ουσία. Η συζήτηση που διεξαγόταν στο Κοινοβούλιο διεκόπη και οι βουλευτές ζητούσαν να μάθουν ποιός και με ποιό τρόπο έβαλε τα τσιγάρα στις θυρίδες τους, μετέδωσε το πρακτορείο ΒΤΑ.

    Την ευθύνη ανέλαβε ο εκδότης Ασέν Ασένοφ, ο οποίος είπε ότι η ενέργεια του εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει το περιοδικό του για αποποινικοποίηση της κατοχής μίας δόσης ναρκωτικής ουσίας. Ο εκδότης και μερικοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ- ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Αγκυρα, 29 Απριλίου 2004 (19:47 UTC+2)

    «Σιγή ιχθύος» τήρησε μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ειδικός εκπρόσωπος επί θεμάτων Κύπρου, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι κύριοι Ερντογάν και ντε Σότο συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, για περίπου 60 λεπτά και μετά τη συνάντηση δεν έγινε καμία δήλωση.

    [21] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 29 Απριλίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ψήφισε σήμερα νόμο, με τον οποίο απελευθερώνεται η αγορά στον τομέα πώλησης πετρελαιοειδών και προωθούνται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με την παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών.

    Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε σήμερα και τίθεται σε εφαρμογή με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβλέπει ότι το ύψος των τιμών λιανικής πώλησης των καυσίμων καθορίζεται ελεύθερα από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τους πρατηριούχους.

    Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εύλογα διαπιστώνει ότι το ύψος των λιανικών τιμών, στις οποίες διατίθενται τα πετρελαιοειδή, είναι υπερβολικά υψηλές από ό,τι δικαιολογείται σύμφωνα με τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, δύναται -σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία- να εκδίδει διάταγμα ισχύος μέχρι 45 ημερών με το οποίο θα καθορίζει ανώτατες τιμές για ορισμένα καύσιμα.

    Με τον νόμο που ψηφίστηκε σήμερα, καταργούνται οι ισχύοντες νόμοι και κανονισμοί του 1986 μέχρι και το 2001 για την αναπροσαρμογή της λιανικής τιμής πώλησης πετρελαιοειδών, ενώ δίδεται επίσης εξουσία στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να διορίζει με διάταγμά του λειτουργούς του Υπουργείου ως εντεταλμένους επιθεωρητές για διεξαγωγή ερευνών περί των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά καυσίμων.

    Υπάρχουν ακόμα πρόνοιες στη νέα νομοθεσία για συγκεκριμένες ποινές σε όσους παραβιάζουν το νόμο και αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες, ή παρεμποδίζουν εξουσιοδοτημένους λειτουργούς να εισέλθουν στα υποστατικά τους και να πραγματοποιήσουν έρευνες ή επιθεωρήσεις, καθώς επίσης και για όσους δεν εφαρμόζουν τις λιανικές τιμές στο πλαίσιο υπουργικού διατάγματος.

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [22] Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΗΝ ΜΕΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης βράβευσε την ιστορική ομάδα της ΜΕΝΤ, για τη μεγάλη της επιτυχία να ανέβει στην Α1 μπάσκετ ανδρών.

    «Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να αμφισβητεί ότι ο αριθμός 13 δεν είναι συνώνυμος της κακοδαιμονίας και της γρουσουζιάς. Όμως όπως όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους, έτσι και το 13 δεν μπόρεσε να αποφύγει αυτή τη διάκριση.Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί η ΜΕΝΤ ταλαιπωρήθηκε 13 ολόκληρα χρόνια στο χώρο της Α2 Εθνικής κατηγορίας του μπάσκετ και στον 13ο ήρθε ο μεγάλος θρίαμβος που την οδηγεί πλέον στα μεγάλα σαλόνια του Ελληνικού μπάσκετ, ανεβάζοντας σε τέσσερις τις ομάδες που έχουν τη Θεσσαλονίκη για έδρα τους", τόνισε σήμερα ο κ. Ψωμιάδης και συνέχισε: "Για να φθάσει εδώ η ΜΕΝΤ δεν ήταν και ό,τι εύκολο θα μπορούσε να συμβεί στη μεγάλη προσπάθεια που επιχείρησε. Κόπος πολύς, έντονες προπονήσεις, οικονομικές επιβαρύνσεις, συνεχείς μετακινήσεις και πολλές ακόμη άλλες υποχρεώσεις «χρεώνονται» στην αγωνιστική χρονιά που τελείωσε.

    Μια χρονιά όμως που περιόρισε στην πιο «απόμερη γωνιά» όλα της τα προβλήματα και φανέρωσε μόνο τις επιτυχίες. Μια χρονιά που «έκρυψε» τις πίκρες και λύπες και που πανηγύρισε τη χαρά της επιτυχίας. Μια χρονιά που σίγουρα θα αποτελέσει το ορόσημο μιας νέας αρχής που η συνέχεια της θα οριστικοποιήσει την καθιέρωση του ονόματος της ΜΕΝΤ στις συνειδήσεις των Ελλήνων φιλάθλων.

    Μπορεί όμως το όνομα της ΜΕΝΤ να έγινε φέτος πασίγνωστο σ' ολόκληρη την Ελλάδα, όμως για μας τους Θεσσαλονικιούς δεν είναι καθόλου νέο ούτε φυσικά και άγνωστο. Από το 1926 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα μας χάρισε άπειρες αγωνιστικές επιτυχίες, ενώ κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει και το κοινωνικό της έργο, αφού χιλιάδες παιδιά έχουν φορέσει την κυανόλευκη φανέλα της, γυρίζοντας την πλάτη της στις «οχλήσεις» των καιρών μας που σ' όλους τους δρόμους τις συναντούν οι νέοι μας".

    [23] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Με τα μπαράζ ανόδου για την Α1 εθνική κατηγορία σε άνδρες και γυναίκες, συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο η εσωτερική αγωνιστική κίνηση στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Η διοργάνωση θα γίνει στην ομοσπονδιακή αίθουσα της Αργυρούπολης με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων σε κάθε κατηγορία. Θα εφαρμοστεί το σύστημα «πουλ» (όλοι με όλους) και οι ομάδες που θα πάρουν τις δύο πρώτες θέσεις θ' αγωνιστούν τη νέα χρονιά στην κορυφαία κατηγορία.

    Το πρόγραμμα θ' αρχίσει στις 9 το πρωί του Σαββάτου.

    Στους άνδρες, θα επιδιώξουν την παραμονή τους στην Α1 ο Γ.Σ. Άρης Βούλας και η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης οι οποίοι κατέλαβαν την 8η και την 9η θέση αντίστοιχα στο πρωτάθλημα, ενώ από την Α2 θα διεκδικήσουν την άνοδο ο Α.Ο. Παγώνα Πατρών με το Α.Κ. Ζωγράφου που τερμάτισαν στη 2η και την 3η θέση του πρωταθλήματος αντίστοιχα. Θυμίζουμε ότι από την Α1 έχει υποβιβαστεί απευθείας ο Ο.Α.Α. Ηρακλείου Κρήτης, ενώ από την Α2 έχει ανέβει ο πρωταθλητής Δ.Α.Ο. Ταύρου.

    Στις γυναίκες, θα πάρουν μέρος από την Α1 ο Α.Ο. Πεύκης ο οποίος ήταν 6ος στο φετινό πρωτάθλημα και ο Ο.Φ.Ν. Ιωνίας που πήρε την 7η θέση, ενώ από την Α2 θα τους συναγωνιστούν ο Άρης Βούλας και ο Ποσειδών Λουτρακίου που βρέθηκαν στη 2η και την 3η θέση του πρωταθλήματος αντίστοιχα. Από την Α1 έχει υποβιβαστεί το Α.Κ. Ζωγράφου, ενώ από την Α2 έχει κερδίσει την άνοδο ο πρωταθλητής Ολυμπιακός.

    [24] ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, ο Αθανάσιος Πράγαλος κηρύσσεται έκπτωτος του αξιώματός του, ως προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τάε Κβο Ντο.

    Ο κ. Ορφανός εξέδωσε τη διαπιστωτική πράξη έκπτωσης, με βάση την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με την οποία ο μέχρι τώρα πρόεδρος της Ομοσπονδίας καταδικάστηκε, συνολικά, σε ποινή φυλάκισης 41 μηνών. Η πράξη βασίστηκε ακόμη στις γνωστοποιήσεις που είχαν γίνει επανειλημμένα, τόσο στην Ομοσπονδία, όσο και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    Η απόφαση του υφυπουργού στηρίζεται στο άρθρο 3 του Ν. 2725/99, που ορίζει ότι όποιος έχει καταδικαστεί, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, «δεν μπορεί να είναι μέλος Αθλητικού Σωματείου ή μέλος των οργάνων διοίκησης Σωματείου, Ένωσης, Ομοσπονδίας, κλπ.».

    [25] Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΑΜΥΝΕΤΑΙ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2004 (17:51 UTC+2)

    Ο έμπειρος προπονητής, Έγκε Γκέραρντ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα μίλησε σήμερα στην Ερα Σπορ για τον φιλικό αγώνα της Ελλάδας με την Ολλανδία.

    «Η Ελλάδα είχε δυο όψεις, στον αγώνα με την Ολλανδία. Την θετικότερη του πρώτου ημιχρόνου αλλά και την εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου που δέχθηκε και τα τέσσερα τέρματα. Στο πρώτο ημίχρονο η εθνική αμύνθηκε σχεδόν τέλεια. Έβγαλε πολλές φάσεις των Ολλανδών, χωρίς να δεχθεί γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι Έλληνες προσπάθησαν να βγουν πιο μπροστά και να γίνουν απειλητικοί. Οι Ολλανδοί το εκμεταλλεύτηκαν και πέτυχαν τα τέσσερα γκολ», τόνισε ο κ. Γκέραρντ και συνέχισε: «Η Ελλάδα, ξέρει να αμύνεται. Περιμένει στην άμυνα και στη κατάλληλη, στιγμή βγαίνει στην αντεπίθεση για να σκοράρει. Αυτό είναι το στυλ του παιχνιδιού της. Εκεί οφείλει την επιτυχία της, στην καλή αμυντική της λειτουργία και στην οργανωμένη αντεπίθεση. Είμαι χρόνια στη Ελλάδα και αγαπώ, αυτήν την χώρα. Τρώω ψωμί από αυτή την χώρα, οπότε την υποστηρίζω. Στο πρώτο ημίχρονο, ήμουν ευχαριστημένος, από το 0-0. Υποστηρίζω αυτήν την ομάδα».

    [26] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Επέστρεψε από το Αϊντχόβεν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, όπου χθες γνώρισε βαριά ήττα με 4-0 από την αντίστοιχη της Ολλανδίας. Κατά την άφιξη της εθνικής ομάδας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Γερμανός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ ήταν στενοχωρημένος.

    «Παίξαμε με μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, αλλά δεν παρουσιάσαμε καλό πρόσωπο στο δεύτερο ημίχρονο. Πάντα πρέπει να βλέπουμε με τι αντίπαλο παίζουμε», τόνισε ο κ. Ρεχάγκελ και συνέχισε: «Κάναμε πολλά λάθη. Κυρίως στις φάσεις που δεχθήκαμε τα πρώτα δύο γκολ. Στην Πορτογαλία πρέπει να παρουσιάσουμε ένα ακόμη καλύτερο πρόσωπο, για να καταφέρουμε πολύ περισσότερα. Στα παιχνίδια με την Αγγλία και την Ισπανία είχαμε καλύτερη πορεία και τα πήγαμε καλά. Όμως για την συνέχεια πρέπει να συγκεντρωθούμε για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αγγλία, είναι ομάδες υψηλού επιπέδου και για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει να παίζουμε δυνατά από την αρχή μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης".

    [27] ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΣΕΙΝΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 29 Απριλίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι ερωτήθηκαν σήμερα επί τρεις ώρες και δέκα λεπτά από την ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τα προηγηθέντα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετέδωσε το Ρόυτερς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα κάνει σύντομη αναφορά για τα όσα έγιναν στις 21.15 ώρα Ελλάδας.

    [28] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΤΑΛΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

    Ρώμη, 29 Απριλίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Ο Πάπας Ιωάννης Πάυλος ο Β' απηύθυνε έκκληση ''στο όνομα του ενός και μοναδικού Θεού που κρίνει όλους μας'' προς στους απαγωγείς των ομήρων στο Ιράκ να τους αφήσουν ελεύθερους, μετέδωσε το Ρόυτερς. Η έκκληση του Ποντίφικα έγινε με μήνυμα που διαβάστηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου από τον υπουργό του των Εξωτερικών σε πλήθος πολιτών που διαδήλωναν υπέρ της ειρήνης.

    [29] ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ: "ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Παρίσι, 29 Απριλίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πρόσθεσε όμως ότι οι όροι για την ένταξή της δεν έχουν σήμερα εκπληρωθεί.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός του Οκτωβρίου έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας και την εισήγησή της για την έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι, εάν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ''θα είναι μακροχρόνιες, πολύ μακροχρόνιες, θα διαρκέσουν δέκα χρόνια, ίσως και περισσότερο''.

    Ο κ. Σιράκ τάχθηκε υπέρ την ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σε

    αντίθεση με τα κόμματα της συντηρητικής πλειοψηφίας στη Γαλλία που

    αντιτίθενται.

    [30] ΣΟΥΔΑΝ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ

    Παρίσι, 29 Απριλίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Η έλλειψη επείγουσας και αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας έχει σαν συνέπεια τη δραματική επιδείνωση της υγείας και τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων κυρίως των παιδιών - στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

    Μέχρι σήμερα ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν προληπτικά 15.000 παιδιά κατά της ιλαράς στο Μορνάι. Δυστυχώς, οι προσπάθειες εμβολιασμού καθυστέρησαν στο Νιερτίτι και το Ζαλίνγκε με αποτέλεσμα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να περιθάλψουν εκατοντάδες παιδιά με ιλαρά. Η εξαιρετικά μεταδοτική αυτή ασθένεια πλήττει πρώτα τα παιδιά που είναι εξασθενημένα εξαιτίας της κακής και φτωχής διατροφής. Οι επιπλοκές της μπορεί να είναι μοιραίες για έναν ευάλωτο πληθυσμό.

    Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν καταγράψει επίσης δραματική επιδείνωση της διατροφικής κατάστασης του πληθυσμού, και κυρίως των παιδιών. Από τις 19 έως τις 23 Απριλίου, στο Μορνάι, όπου έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 80.000 εκτοπισμένοι, υπολογίζεται ότι 107 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στο Επισιτιστικό Κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, όπου τους παρέχεται εντατική θεραπευτική σίτιση και το οποίο περιθάλπει αυτήν τη στιγμή 333 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά.

    Επιπρόσθετα, 1.623 παιδιά, μέτρια υποσιτισμένα, περιθάλπονται σε Κέντρα Συμπληρωματικής Σίτισης. Στις 15 Μαρτίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (World Food Program) πραγματοποίησε γενική διανομή τροφίμων για δύο εβδομάδες. Τα αποθέματα των τροφίμων εξαντλήθηκαν στις αρχές Απριλίου.

    Η μόνη διανομή τροφίμων από τότε πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Απριλίου, όταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μοίρασαν «μερίδες επιβίωσης» σε 14.500 παιδιά. Ομάδες των ΓΧΣ στο Μορνάι παρέχουν 550.000 λίτρα πόσιμου νερού καθημερινά, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των εκτοπισμένων πληθυσμών στο νερό, στην περιοχή αυτή.

    Στο Ζαλίνγκε και το Νιερτίτι, οι ΓΧΣ περιθάλπουν 250 και 80 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά αντίστοιχα, και φροντίζουν άλλα 950 στο Κέντρο Συμπληρωματικής Σίτισης.

    Παρά τις ανακοινώσεις περί επικείμενης βοήθειας, η αρωγή είναι ανεπαρκής. Η κινητοποίηση για την παροχή βοήθειας είναι αργή και οι λίγες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Νταρφούρ δεν μπορούν να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες. Ως αποτέλεσμα, λίγοι από τους περίπου 600.000 έως 800.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βίας στο Νταρφούρ, λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια. Εκτός αυτού, τα καταλύματα και το πόσιμο νερό είναι ελάχιστα και η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιρετικά περιορισμένη.

    «Απαιτείται επείγουσα δράση»

    Οι άνθρωποι στην περιοχή εξαρτώνται πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν. «Εάν η βοήθεια που τους έχουν υποσχεθεί δε φθάσει άμεσα, η ήδη κακή κατάσταση του πληθυσμού θα επιδεινωθεί ραγδαία. Χωρίς επείγουσα ανταπόκριση, μαζική και άμεση παροχή τροφίμων, φαρμάκων και καταλυμάτων, η απειλή για την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων θα επιταθεί όταν αρχίσει η περίοδος των βροχών, το Μάιο, οπότε οι δρόμοι θα γίνουν αδιάβατοι, με αποτέλεσμα να γίνει ακόμη δυσκολότερη η αποτελεσματική παροχή βοήθειας. Γι' αυτό απαιτείται επείγουσα δράση», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

    Περίπου 40 εθελοντές των ΓΧΣ και εκατοντάδες Σουδανοί προσφέρουν ιατρική βοήθεια και πραγματοποιούν επισιτιστικά προγράμματα και παρεμβάσεις για την εξυγίανση του νερού και τη δημόσια υγιεινή για περίπου 250.000 εκτοπισμένους που έχουν συγκεντρωθεί στο Μορνάι, το Ζαλίνγκε, το Νιερτίτι και το Κερένικ Γκαρσίλα και σε τέσσερα σημεία έξω από το Μπιντίσι, το Ντελέιγκ, το Ούμχερ και το Μουκτζάρ.

    Αυτήν τη στιγμή γίνεται καταγραφή των αναγκών στην περιοχή του βόρειου Νταρφούρ, στο Ελ Φασέρ, το Κουτούμ (όπου έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 108.000 εκτοπισμένοι) και το Κεμπκαμπία (όπου βρίσκονται περίπου 45.000 άνθρωποι).

    Οι ομάδες των ΓΧΣ εξετάζουν ασθενείς, παραπέμπουν τους βαριά τραυματισμένους, περιθάλπουν σοβαρά και μέτρια υποσιτισμένα παιδιά, παρέχουν πόσιμο νερό και διανέμουν βασικά εφόδια.

    Οι εθελοντές των ΓΧΣ εργάζονται επίσης στο νοσοκομείο Ελ Γκενίνα. Οι ΓΧΣ είναι παρόντες στην περιοχή από τα μέσα Δεκεμβρίου 2003. Η οργάνωση παρέχει επίσης βοήθεια σε Σουδανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο Τσαντ, στα παραμεθόρια χωριά Άντρε Μπιράκ και Τίνε.

    Από το Φεβρουάριο του 2003, εξακολουθεί να μαίνεται ο βίαιος και σιωπηλός εμφύλιος πόλεμος στις επαρχίες του Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι εξαιτίας των συγκρούσεων υπάρχουν στο Σουδάν πάνω από 700.000 εκτοπισμένοι, ενώ άλλοι 140.000 Σουδανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο Τσαντ.

    Οι ΓΧΣ είναι μία από τις ελάχιστες διεθνείς οργανώσεις με σταθερή παρουσία στο Νταρφούρ.

    [31] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Τελ Αβιβ, 29 Απριλίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στη Λωρίδα της Γάζας διαμαρτυρόμενοι για τις νέες απειλές που διατυπώθηκαν κατά της ζωής του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο 74χρονος Αραφάτ απευθυνόμενος στη συγκέντρωση μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης από το αρχηγείο του στην Δυτική Οχθη επανέλαβε ότι δεν φοβάται ο,τιδήποτε και αν κάνει ο ισραηλινός ηγέτης.

    ''Η ζωή μου δεν είναι περισσότερο αγαπητή σε μένα από τη ζωή οποιοδήποτε Παλαιστίνιου ή Παλαιστίνιας. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον στόχο για επίτευξη ανεξαρτησίας, ελευθερίας και ενός ανεξάρτητου κράτους παρά τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον παλαιστινίων μαχητών και τις δολοφονίες των ηγετών τους'', τόνισε ο Αραφάτ που είναι αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στην Ραμάλα από τις ισραηλινές δυνάμεις από το τέλος του 2001.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Λονδίνο, 29 Απριλίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε τη διοργάνωση έκθεσης για την Τροία, που θα συμπίπτει με την κυκλοφορία της ομώνυμης ταινίας του Πήτερσον, η οποία προβλέπεται να σπάσει τα ρεκόρ εισπράξεων του φετινού καλοκαιριού, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η έκθεση με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την Τροία» θα περιλαμβάνει εκθέματα από την Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα, όπως όπλα και αγγεία.

    Το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να δει από κοντά και κάποια κουστούμια από την ταινία, όπως αυτά του Μπραντ Πιτ και του Πήτερ Ο' Τουλ.

    Η ταινία, που βασίζεται στο ομηρικό έπος, θα αρχίσει να προβάλλεται στην Αμερική στις 14 Μαΐου και στην Μεγάλη Βρετανία στις 21 του ίδιου μήνα.

    Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια του καλοκαιρινού αφιερώματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα και θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό στις 12 Μαΐου.

    Κινηματογραφικό έπος

    Η 19η Ιουνίου έχει οριστεί ως η «Ημέρα της Τροίας» και θα είναι αφιερωμένη στα γυρίσματα της ταινίας του Πήτερσεν.

    Ο Πήτερσεν έγινε γνωστός ως σκηνοθέτης με τα έργα «Αιρ Φόρς 1» και «Καταιγίδα», με τα οποία ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα το 1981.

    Μετά την επιτυχία του «Μονομάχου», η «Τροία» θα είναι η πρώτη μιας σειράς επικών ταινιών που προορίζονται για την μεγάλη οθόνη, μαζί με τις ταινίες του Όλιβερ Στόουν «Μέγας Αλέξανδρος» και του Ρίντλευ Σκότ «Η Βασιλεία του Παραδείσου».

    Φημολογείται ότι η ταινία κόστισε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια.

    Στην ταινία η νέα ηθοποιός Νταϊάν Κρούγκερ, που υποδύεται την ωραία Ελένη, θα εμφανιστεί δίπλα σε αστέρες όπως ο Μπραντ Πιτ, ο Μπράιαν Κοξ, ο Ορλάντο Μπλουμ και ο πρωταγωνιστής του «Χάλκ», Έρικ Μπάνα.

    [33] ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ ΜΕ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ξεκινά αύριο, για 27η φορά, η Γιορτή Βιβλίου, που οργανώνει κάθε άνοιξη, στο Πεδίο του Άρεως, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών. Φέτος τιμά την Κύπρο, με την ευκαιρία του ιστορικού γεγονότος της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Περισσότερα από 50.000 βιβλία, 240 εκδότες, σε 250 περίπτερα περιλαμβάνει Έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις16 Μαΐου. Οι επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουν, να αγοράσουν βιβλία, να ενημερωθούν, αλλά και να γνωρίσουν τις νέες εκδόσεις, μέσα από τις παρουσιάσεις βιβλίων, που θα γίνονται σε καθημερινή βάση από τους ίδιους τους συγγραφείς στο χώρο του ΒΙΒΛΙΟcafe το οποίο και φέτος δίνει το παρών με τη φροντίδα του ΕΚΕΒΙ.

    Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εκθέσεις, μουσικές συναντήσεις, εκδηλώσεις για τα παιδιά, αφιερώματα κ.ά. πλαισιώνουν τη φετινή 27η Γιορτή Βιβλίου. Όλες οι συζητήσεις θα πραγματοποιούνται στο ΒΙΒΛΙΟcafe ενώ οι μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, στο θέατρο της πλατείας Πρωτομαγιάς.

    Προβλέπεται επίσης πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης έκθεσης βιβλίων από και για την Κύπρο καθώς και βιβλίων Κυπρίων συγγραφέων, που έχουν εκδοθεί από Έλληνες εκδότες. Ακόμη, θα οργανωθεί μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Η ελληνική ματιά στην Κύπρο.

    Στο πλαίσιο της φετινής Γιορτής Βιβλίου θα παρουσιαστεί και η έκθεση "Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από τα βιβλία", με περίπου 200 βιβλία, που έχουν εκδοθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από εκδότες-μέλη του ΣΕΒΑ, αλλά και σπάνια βιβλία, που έχουν προσφέρει το ΕΛΙΑ και το περιοδικό «Βιβλιοφιλία».

    Κ. Κούτρα

    [34] ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ο ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ

    Aθήνα, 29 Απριλίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, δέχθηκε σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, την αντιπροσωπεία της χώρας μας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2004.

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Σάκης Ρουβάς, η παρουσιάστρια του διαγωνισμού στην Ελλάδα και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων Δάφνη Μπόκοτα και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ Τζώνυ Καλημέρης.

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως ο διαγωνισμός αυτός είναι το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός στην Ευρώπη και ευχήθηκε στο Σάκη Ρουβά καλή επιτυχία στη διοργάνωση. «Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να πετύχουμε με το Σάκη Ρουβά το στόχο μας και να καταφέρουμε του χρόνου να φιλοξενήσουμε τη διοργάνωση αυτή στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο Σάκης Ρουβάς ευχαρίστησε τη δήμαρχο Αθηναίων και τόνισε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να φανούμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης».

    [35] ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

    Λευκωσία, 29 Απριλίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Την χαμένη Ατλαντίδα, επιχειρεί να ανακαλύψει ο Αμερικανός συγγραφέας και ερευνητής Ρόμπερτ Σαρμάστ ο οποίος μαζί με την ομάδα του θα αρχίσουν αυτό το καλοκαίρι τις έρευνες τους στα ανοιχτά της Κύπρου.

    Το πρωί της Πέμπτης, ο Αμερικανός ερευνητής μίλησε στους δημοσιογράφους για το μεγαλεπήβολο εγχείρημα του σημειώνοντας πως ο εντοπισμός της Ατλαντίδας θα αποτελέσει την σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη.

    Η επίσημη έναρξη της έρευνας με τίτλο, «Cyprus Atlantis Expedition 2004», θα πραγματοποιηθεί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [36] Ο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ" ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΑ

    Στοκχόλμη, 29 Απριλίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Για πρώτη φορά μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα Σουηδικά το έργο του μεγάλου Αθηναίου ιστορικού, του Ξενοφώντα ( 430-354 π.Χ.) Οικονομικός.

    Πρόκειται για το διάλογο μεταξύ Σωκράτους και Κριτόβουλου που αφορά στην οικονομική διαχείριση.Το έργο που αντανακλά τις ιδέες του Ξενοφώντα για το θέμα αυτό θεωρείται ακόμη επίκαιρο στις μέρες μας καθώς αναφέρεται και στο ρόλο των γυναικών τόσο στη κοινωνία αλλά και στην ιδιωτική τους ζωή.

    Την πρωτοβουλία για μετάφραση και την διευθέτηση της κατά περίεργο τρόπο, μη ύπαρξης μετάφρασης του εν λόγω έργου στα Σουηδικά ανέλαβε και έφερε σε πέρας αποτελεσματικά και επάξια με την ακριβή μετάφραση αλλά και με τα σχόλιά του, ο καθηγητής Στούρε Λιννέρ.,


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 29 April 2004 - 18:16:12 UTC