Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΝΕΙΡΟ...
  • [02] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ THN ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [04] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ
  • [05] Ο ΜΠΑΡΟΣΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [06] ΤΟ 69% ΥΠΕΡ ΕΥΡΩΡΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ-ΧΙΟ
  • [08] ΑΜΕΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [10] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ COSMOTE ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [11] ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
  • [12] ΔΗΛΩΣΗ Α.Ψ.ΜΠΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [13] ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
  • [14] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΕΚΤΟΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΝΑΤΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [15] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΡΥΕΙ Ο ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ
  • [16] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] "ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
  • [18] ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
  • [19] ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ'' Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [20] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
  • [21] ΠΕΝΤΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΜΠΛΟΥΣ
  • [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [23] ΕΕ-ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [24] Η ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [25] ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑΣ
  • [26] ΚΑΝΤΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ
  • [27] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [28] "ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ" ΣΤΑ ΑΝΑΒΡΥΤΑ
  • [29] ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

  • [01] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΝΕΙΡΟ...

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (09:37 UTC+2)

    Δεν είναι πλέον όνειρο θερινής νύχτας, είναι πραγματικότητα. Η εθνική ομάδα κέρδισε την κάτοχο του τροπαίου Γαλλία και βρίσκεται στις "4" καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της θ' αγωνιστεί σε ημιτελικό σημαντικής διοργάνωσης και πιο συγκεκριμένα πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Οι "γαλανόλευκοι" για μια ακόμα φορά επιτέλεσαν το καθήκον τους στο ακέραιο και τώρα θα περιμένουν τη νικήτρια της αναμέτρησης Τσεχία - Δανία, για να μάθουν την επόμενη αντίπαλο. Και όπως είπε και ο "χρυσός" σκόρερ, Αγγ. Χαριστέας, «δίκαια βρισκόμαστε εδώ. Το πετύχαμε μετά από προσπάθεια και όχι από τύχη. Πλέον εδώ που φτάσαμε όλα είναι πιθανά».

    Τα τηλεγραφήματα των περισσοτέρων διεθνών πρακτορείων, μετά το σφύριγμα της λήξης, έκαναν λόγο για την μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών. Ομως αυτό είναι η... μισή αλήθεια. Στο σκέλος που αφορά το όνομα και την ποδοσφαιρική ιστορία των ομάδων. Γιατί εντός παιδιάς η εθνική αντιμετώπισε και κέρδισε "στα ίσια" την Γαλλία. Ο Ρεχάγκελ και οι παίχτες του ήταν άψογα διαβασμένοι, στημένοι στο γήπεδο και απόλυτα έτοιμοι. Επαιξαν όπως ακριβώς έπρεπε για να τα καταφέρουν. Μεγαλύτερη απόδειξη η δήλωση του Ζιντάν: «Δεν ήταν δίκαιο να προκριθούμε»...

    Από την αρχή οι διεθνείς πρόσεξαν την άμυνα αλλά κυρίως έκλεισαν τους χώρους ώστε οι αντίπαλοι τους να μην κάνουν παιχνίδι. Και όποτε είχαν την ευκαιρία απειλούσαν. Δεν φοβήθηκαν και εκμεταλλεύτηκαν άριστα όλα τους τα πλεονεκτήματα. Ελλειψη άγχους, κούρασης (σε σχέση με τους άσσους των "τρικολόρ" οι οποίοι έδωσαν ένα... βουνό αγώνες) είχαν υπομονή και πίστη. Και δικαιώθηκαν. Στο 65' λοιπόν ο Ζαγοράκης με μια πανέμορφη ενέργεια - "άδειασε" τον Γκαλάς - ξεμαρκαρίστηκε και έβγαλε σέντρα ακριβείας - "μισό γκολ". Ο Χαριστέας, την μπάλα, από την πάσα "πάρε - βάλε" (στην ποδοσφαιρική διάλεκτο), με κεφαλιά, την έστειλε στα δίχτυα και μαζί την εθνική στα ημιτελικά.

    [02] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ THN ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Tην αφύπνιση της πολιτείας, των φορέων, των συλλόγων και των πολιτών ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

    «Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών είναι άλλη μία αφορμή να σκεφτούμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάποιοι συνάνθρωποί μας. Να προβληματιστούμε, ποια είναι τα αίτια που γεννούν αυτό το κακό και γιατί και η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να το θεραπεύσει", σημειώνει ο δήμαρχος.

    Επικαλούμενος τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα αρμόδιοι φορείς αναφέρει ότι μέσα στα τελευταία δεκατρία χρόνια αναφέρθηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 2.799 θάνατοι από ναρκωτικά.

    "Χρειαζόμαστε επειγόντως λύσεις. Αποτελεσματικά μέτρα που θα σταματήσουν αυτήν την αδιανόητη έξοδο από τη ζωή, νέων ανθρώπων που παγιδεύονται στον εφιάλτη των ναρκωτικών" τονίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος και προσθέτει: "Η Θεσσαλονίκη υφίσταται αυτό το πρόβλημα. Χάνει κάθε χρόνο δεκάδες νέους και νέες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχοντας πλήρη επίγνωση της τραγικής κατάστασης είναι σε συνεχή εγρήγορση και με τα δύο Κέντρα Πρόληψης και Ενημέρωσης και με διάφορα άλλα προγράμματα που στοχεύουν να καταδείξουν την ανυπέρβλητη αξία της ζωής και της συνεργασίας στην αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας πληγής που αιμορραγεί".

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2004 το συμβούλιο του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος θα πραγματοποιήσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ειδική εκδήλωση σήμερα στις 19.30, στο 2ο και 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, η υπεύθυνη των κέντρων πρόληψης «ΟΚΑΝΑ» και «Σείριος» Αφροδίτη Χαντζαρίδου, οι ψυχολόγοι Χρύσα Αρβανιτίδου και Άννα Χατζηνταή και ο νευρολόγος-ψυχίατρος Αναστάσιος Χαριτάντης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα ροκ συγκροτήματα «Πρίσμα» και «Σταγόνες» καθώς και D.J. με ροκ μουσική.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Δημόσια Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη.

    «Από την 1η Ιουλίου αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και συνεπώς κάναμε μια γενική ανασκόπηση του πώς έχουν εξελιχθεί τα ζητήματα αυτά και πώς έχει προχωρήσει η προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα», είπε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ.Βουλγαράκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο συντονισμού των συναρμοδίων υπουργείων που εμπλέκονται άμεσα στην ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων καθώς και για το επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού.

    Η διαδικασία της τοποθέτησης των αστυνομικών στις θέσεις τους έχει ήδη ξεκινήσει και τις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί, επισήμανε ο υπουργός, ενώ ευχαρίστησε τους πολίτες «για την κατανόηση την οποία δείχνουν και ειδικά τους ανθρώπους στις ολυμπιακές πόλεις για την αρωγή την οποία μας παρέχουν».

    Ο κ.Βουλγαράκης τόνισε ότι κατά την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες. «Κεντρικός στόχος, το κεντρικό μέλημα είναι να έχουμε πολύ καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα. Να αναδειχθεί το ολυμπιακό πνεύμα που θέλουμε εμείς. Να αναδειχθεί η αξία του Ολυμπισμού με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία», είπε.

    Όσον αφορά σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή» που αναφέρει ότι πρόσφατα έγινε στον Πειραιά μια άσκηση στα πλαίσια της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και εντοπίστηκε πολίτης που μιλούσε με το κινητό του τηλέφωνο - πιθανός στόχος - σε 17 δευτερόλεπτα, ο κ.Βουλγαράκης είπε ότι «έχουν γίνει γύρω στις 200 ασκήσεις ετοιμότητας και ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλές ασκήσεις και γίνονται ακριβώς για βλέπει κανείς τι κενά υπάρχουν και να τα διορθώνει. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι γιατί το επίπεδο βελτιώσεων που έχει γίνει και έχει καταλήξει στο να έχουμε μια ετοιμότητα της τάξεως του 90% και πλέον».

    [04] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

    Άγκυρα, 26 Ιουνίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, θέτει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δήλωσε ότι μπορεί η Ελλάδα να μειώσει τον εθνικό εναέριό της χώρο στο Αιγαίο, στα εννιά ή τα έξι μίλια.

    Στο ερώτημα εάν φοβάται μήπως ξεσπάσει πόλεμος, απάντησε «ποτέ», σημειώνοντας ότι «έχουμε δημιουργήσει μία άκρως καλή ατμόσφαιρα και εμείς ως πολιτικοί, θα πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα αυτή». Εάν μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα που μας ενώνει και όχι που μας χωρίζει, είπε, αυτό θα είναι επιτυχία.

    Ερωτηθείς εάν μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος υπογράμμισε ότι «αποδείξαμε ότι μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά» και ανέφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία και τη Γερμανία. «Και εμείς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας βάσει Διεθνών Συμφωνιών και Διμερών Συμφωνιών. Έχουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Ελάτε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε.

    Όσον αφορά στο θέμα της υφαλοκρηπίδας ο κ.Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι στόχος είναι η προσφυγή στη Χάγη, προσθέτοντας ότι «ίσως να μην προκύψει αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί 100% και τις δύο πλευρές, αλλά θα πρέπει πλέον να επιλύσουμε το θέμα».

    Σχετικά με την τουρκική θέση περί λύσης πακέτο στα ζητήματα του Αιγαίου, ο Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι «η λύση-πακέτο μπορεί να επιτευχθεί με την επίλυση των προβλημάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Εάν έχουμε διαφορές απόψεων και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τότε μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα ή με διμερείς συνομιλίες ή στη Χάγη. Το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί εγγύηση για κάθε χώρα και ειδικά για τις μικρές χώρες. Διότι, ίσως να μην είναι τόσο για τις Η.Π.Α., για τη Γερμανία, για τη Γαλλία ακόμη και για την Κίνα, αλλά για μας είναι παράγοντας ασφάλειας».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο, ο υπουργός τόνισε: «Λέγεται ότι γενικά αν τα χωρικά ύδατα είναι έξι μίλια, το ίδιο ισχύει και για τον εναέριο χώρο. Η Ελλάδα το 1931 αύξησε τον εθνικό εναέριο της χώρο στα δέκα μίλια. Επεκτάθηκε ο εναέριος χώρος για τεχνικούς λόγους και με σκοπό να έχουμε περιθώριο προετοιμασίας, τεσσάρων μιλίων. Πρόκειται για εθνικό νόμο. Μπορεί να επιστρέψουμε στα εννιά ή τα έξι μίλια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αν οι σχέσεις μας συνεχίσουν να εξελίσσονται, πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε με ειρηνικό τρόπο, όλα τα προβλήματα. Ήταν λάθος αυτό που ειπώθηκε στο παρελθόν ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια, είναι αιτία πολέμου. Κανείς πλέον δεν αναφέρεται σε αυτό. Για το λόγο αυτό, βλέπω με αισιοδοξία το μέλλον. Θα έλθει κάποια στιγμή που θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας με συνομιλίες».

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι σ' αυτή τη νέα περίοδο που εισήλθαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκατομμύρια δολάρια δαπανών για την εθνική ασφάλεια μπορούν να μετατραπούν σε κοινωνική βοήθεια. «Αυτό θα αποτελέσει ένα άλμα προς όφελος και των δύο χωρών. Αποφασίσαμε να προβούμε σε μεγάλη μείωση των αμυντικών μας δαπανών, αμοιβαία. Αυτό έχει ζωτική σημασία για τους λαούς μας. Οι λαοί μας έχουν πολλές ανάγκες στον κοινωνικό τομέα. Κατά τη γνώμη μου, η αντιμετώπιση αυτών είναι σημαντικότερη από την αγορά όπλων», τόνισε.

    [05] Ο ΜΠΑΡΟΣΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Λισαβόνα, 26 Ιουνίου 2004 (09:48 UTC+2)

    Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Ντουράο Μπαρόσο θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Ρομάνο Πρόντι.

    Προηγουμένως ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν, είχε δηλώσει στο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE ότι υπάρχει συμφωνία στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Κομισιόν, αρνήθηκε όμως να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου.

    Διπλωματικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι ο 48χρονος κ. Μπαρόσο. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ο Πορτογάλος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα αποφασίσει το Σάββατο εάν θα δεχθεί να αναλάβει καθήκοντα και ότι το γραφείο του δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν.

    Ο κ. Αχερν πάντως δήλωσε ότι το όνομα του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανακοινωθεί στην ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη.

    [06] ΤΟ 69% ΥΠΕΡ ΕΥΡΩΡΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (11:24 UTC+2)

    Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θέλει, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το 68,6% των Ελλήνων, ενώ το 50% και πλέον θεωρεί ότι τελικά θα είναι υποψήφιος για την προεδρεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «Metron Analysis», που δημοσιεύεται από την εφημερίδα «Ημερησία».

    Όπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση μόλις ένα ποσοστό 21% διαφωνεί με το ενδεχόμενο να τεθεί ο κ. Σημίτης επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι θετική άποψη έχει το 53% των ψηφοφόρων της ΝΔ, σχεδόν καθολική από το ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 92,7%) και εξαιρετικά υψηλή στα «άλλα κόμματα» (64,1%).

    Εξάλλου, θετικά αξιολογούνται και τα «προσόντα» του πρώην πρωθυπουργού για τη θέση αυτή με το 68% να απαντά «ναι» και το 21% να διατυπώνει αρνητική θέση, ενώ στη θετική αξιολόγηση των «προσόντων» περίπου καθολική είναι η γνώμη των κεντροαριστερών «αξιολογητών» (88%).Επίσης, ισχυρό είναι και το ευρωπαϊκό στίγμα των Ελλήνων, αφού μόνο το 13% έχει αρνητική άποψη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Στο μεταξύ, από τη δημοσκόπηση συνάγεται επιπροσθέτως διατήρηση του ψυχολογικού κλίματος της «περιόδου χάριτος» προς την κυβέρνηση, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (63%) των Ελλήνων πολιτών δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τη ζωή του, ενώ μόλις ένας στους τρεις ερωτηθέντες εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα «βαίνει σε λάθος κατεύθυνση».

    [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ-ΧΙΟ

    Πειραιάς, 26 Ιουνίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Στην περιοχή ακρωτηρίου Θολου της νήσου Αγαθονησίου, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες σήμερα, 41 λαθρομετανάστες οι οποίοι αποβιβάζονταν στην ακτή με μια πλαστική λέμβο, ενώ συνελήφθη επίσης και ο διακινητής των λαθρομεταναστών.

    Οι λαθρομετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν με Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφος στην Πάτμο, όπου η τοπική Λιμενική Αρχή θα διενεργήσει την προανάκριση.

    Επίσης από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Χίου εντοπίστηκαν στην περιοχή Μουριας Χίου, 7 λαθρομετανάστες, οι οποίοι αποβιβάσθηκαν στην ακτή με μια ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο, προερχόμενοι από Τσεσμέ Τουρκίας. Από τη Λιμενική Αρχή Χίου διενεργείται προανάκριση.

    [08] ΑΜΕΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ HURRIYET ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Την άμεση τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη σχετικά με όσα περιέχονται -εφόσον αυτά έχουν αποδοθεί σωστά- σε σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», με τίτλο «Μπορεί να κάνουμε τον εναέριο χώρο 6 μίλια», ζητεί το ΠΑΣΟΚ.

    Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «απαιτούνται απαντήσεις για τα αναφερόμενα από τον Υπουργό Άμυνας στον εθνικό εναέριο χώρο, στην πιθανότητα «λύσης-πακέτο» (υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος), στην περίπτωση αυτή η «λύση-πακέτο» να επιδιωχθεί με διμερείς συνομιλίες, καθώς και στην αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης σαν «σημείο εκκίνησης» για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων στο Βόρειο Αιγαίο, θέσεις τις οποίες εμφανίζεται να υποστηρίζει ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην παραπάνω συνέντευξή του».

    «Τo ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση εμπέδωσε τη νέα σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία και την ΕΕ. Αποδίδει και θα δίνει καρπούς. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι ήταν και είναι το κίνημα που ξέρει να προωθεί τις σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή ενώ παράλληλα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    «Ζητάμε οι απαντήσεις της κυβέρνησης να είναι πλήρεις και σαφείς. Για τον λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα τις ζητήσει, ούτως ή άλλως, και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ζητάμε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο της εξωτερικής τους πολιτικής που δίνει την εντύπωση μιας χώρας χωρίς κατεύθυνση, μιας χώρας χωρίς στρατηγική, μιας χώρας που αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της στις νέες διεθνείς συνθήκες», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης μετά την επιτυχία της εθνικής μας ομάδας με τη νίκη επί της Γαλλίας, δήλωσε τα εξής:

    «Η επιτυχία τους είναι πράγματι συγκλονιστική. Μας έδωσε μια ευκαιρία να πανηγυρίσουμε με τρόπο μοναδικό. Τους εύχομαι καλή συνέχεια και περιμένουμε όλοι με πολύ μεγάλη αγωνία την Πέμπτη».

    [10] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ COSMOTE ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (15:00 UTC+2)

    Περιπλέκεται η κατάσταση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Βουλγαρίας, όπου ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Globul.

    Η απόφαση της Βουλγαρικής κυβέρνησης να δώσει άδεια δικτύου κινητής τηλεφωνίας στον κρατικό οργανισμό, τον BTC, προκάλεσε κύμα προσφυγών. Τόσο η Globul, τη διαχείριση της οποίας έχει η CosmOTE, όσο και η MobilTel, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη γειτονική χώρα, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η αμερικανική εταιρεία Tafeta, που είχε ζητήσει άδεια για τη λειτουργία δικτύου τον περασμένο Φεβρουάριο. Σαν να μην έφταναν οι εταιρείες, κατά της απόφασης της κυβέρνησης καταφέρεται και η εισαγγελία της Σόφιας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.

    Η απόφαση της κυβέρνησης να «προικίσει» τον BTC με άδεια κινητής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», φέρνει στο μυαλό τη διαδικασία με την οποία αδειοδοτήθηκε ο ΟΤΕ το 1995 και για την οποία διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι -τότε- Panafon και Telestet, προσφεύγοντας και στο Ευρωδικαστήριο. Η υπόθεση εκκρεμεί και οι δύο εταιρείες έχουν ζητήσει αποζημίωση που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

    Οι εταιρείες θεωρούν ότι η απονομή της άδειας στον ΟΤΕ παραβιάζει τους όρους της σύμβασης του 1991, που τους έδινε δικαίωμα αποκλειστικής λειτουργίας για 8 χρόνια. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αυτές τις ημέρες στη Βουλγαρία, προκαλώντας και κραδασμούς σε πολιτικό επίπεδο. Στα τέλη Μαΐου ο πρόεδρος της επιτροπής τηλεπικοινωνιών παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την αδειοδότηση του BTC. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί ακόμη και να παρεμποδίσει την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε.

    [11] ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (12:01 UTC+2)

    Αύξηση της φοροαπαλλαγής για τους τόκους των στεγαστικών δανείων και ευρύτερα ευνοϊκά μέτρα για την απόκτηση κατοικίας, συμπεριλαμβάνονται στη νέα φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας.

    Ο υφυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή», εξαγγέλλει συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα για τη φορολογία εισοδήματος, τα ακίνητα, την πρώτη κατοικία, τις δύο ρυθμίσεις για τις εκκρεμείς υποθέσεις, που ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα, και διατυπώνει τις ανησυχίες του για την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην αγορά, η οποία αναδεικνύεται μέσα από τη μείωση των εισπράξεων από το ΦΠΑ.

    Ειδικότερα, ο κ. Ρεγκούζας προαναγγέλλει αύξηση της φοροαπαλλαγής για τους τόκους των στεγαστικών δανείων και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ στα ακίνητα από την 1/1/2005, επισημαίνοντας ότι η επιβολή του δεν είναι υποχρεωτική.

    Εξάλλου, εξαγγέλλει μείωση της μηνιαίας προσαύξησης των χρεών προς το Δημόσιο, από το 1,5% που είναι σήμερα, βεβαιώνει ότι το ΣΔΟΕ θα καταργηθεί σε «χρόνο μηδέν» και στη θέση του θα λειτουργήσει νέος φορέας, ενώ υπόσχεται ότι οι φοροαπαλλαγές θα αντιμετωπιστούν με κοινωνική ευαισθησία.

    Επίσης, αποκαλύπτει ότι μελετάται από ειδική επιτροπή η δυνατότητα να εκδοθεί το λαχείο του «Ξυστό» από το Δημόσιο και διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό θα διενεργηθεί νέος διαγωνισμός και θα ανατεθεί σε ιδιώτες.

    [12] ΔΗΛΩΣΗ Α.Ψ.ΜΠΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2004 (15:17 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση διά του κυβερνητικού της εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου τόνισε κατά σαφή τρόπο ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θέματα τα οποία συνδέονται, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, απαντώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο.

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στο ίδιο θέμα είπε ότι από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας δεν αντιλήφθηκε αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [13] ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2004 (15:13 UTC+2)

    Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ενέκρινε το αίτημα της Κύπρου, που εκκρεμεί από το 2002, για δημιουργία τεσσάρων νέων αεροδιαδρόμων στο FIR Λευκωσίας, ''δύο προς Δυσμάς και δύο προς το Ισραήλ'', αφού ''για πρώτη φορά η Τουρκία δεν άσκησε βέτο'' στην περιφερειακή συνάντηση του ICAO την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε το θέμα ως ''πολύ μεγάλης σημασίας'' και είπε ότι οι νέοι αεροδιάδρομοι αυξάνουν την ασφάλεια των πτήσεων πάνω από το FIR Λευκωσίας αλλά και την ''ταχεία διεκπεραίωση της αεροπορικής συγκοινωνίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΕΚΤΟΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΝΑΤΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2004 (15:13 UTC+2)

    Το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ωστόσο ότι δυνατόν να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου, στη διάρκεια των διμερών επαφών που διεξάγονται σε τέτοιου είδους Συνόδους.

    Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Ιακώβου, αφού σημείωσε ότι ''είναι γνωστή η ημερήσια διάταξη'' της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό δεν θα τεθεί στη Σύνοδο.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''ποτέ δεν έχει συζητηθεί (το Κυπριακό) στο ΝΑΤΟ'', προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα που ''η ηγεσία του ΝΑΤΟ αποφεύγει πολύ επιμελώς'' να συζητήσει.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΡΥΕΙ Ο ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ

    Τίρανα, 26 Ιουνίου 2004 (13:44 UTC+2)

    Τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος της αριστεράς ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV Klan, και πρόσθεσε ότι το κόμμα θα κατεβεί ανεξάρτητο στις βουλευτικές εκλογές του 2005.

    Ο Μέτα έκανε λόγο για κρίση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στη διακυβέρνηση, καθιστώντας υπεύθυνο για την κατάσταση τον πρόεδρό του και πρωθυπουργό της χώρας, Φατός Νάνο.

    Το όνομα του νέου κόμματος θα είναι "Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης" και όπως ανέφερε ο Μέτα, θα έχει την υποστήριξη της βάσης του Σ.Κ. Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να συμπαρασταθούν στο νέο κόμμα, με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της αριστεράς στην Αλβανία.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [16] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 26 Ιουνίου 2004 (13:37 UTC+2)

    Η κατηγορία του προέδρου του Φόρουμ της Κρας Μοντάνα, Ζαν Πολ Καρτερόν, ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Φατός Νάνο χρεώνεται 110.000 ελβετικά φράγκα, βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του αλβανικού τύπου σήμερα.

    Σύμφωνα με τον Καρτερόν, ο Νάνο, κατά την επίσκεψή του στην Κρας Μοντάνα το 1998 είχε ξοδέψει μαζί με την αλβανική αντιπροσωπεία 110.000 ελβετικά φράγκα, χωρίς ποτέ να εξοφληθούν.

    Οι εφημερίδες Κοριέρι, Κόχα Γιον και Μπαλκάν αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη σκάνδαλο του Νάνο, ενώ η αντιπολιτευόμενη Ριλίντια Ντεμοκρατίκε στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Δεν αξίζουμε τέτοιον γκάγκστερ" επισημαίνει ότι "με την ανεύθυνη συμπεριφορά του ο Νάνο προσβάλει το κύρος της χώρας στη διεθνή κοινότητα".

    Οι τίτλοι των εφημερίδων έχουν ως εξής:

    Κόχα Γιον: Ο πρόεδρος του Φόρουμ της Κρας Μοντάνα κατηγορεί τον Νάνο ότι χρεώνεται 110.000 φράγκα

    Γκαζέτα Σκιπτάρε: Στην Αυλώνα και στο Φίερι κατασχέθηκαν ακίνητα εμπόρων ναρκωτικών

    Σέκουλι: Απόφαση της κυβέρνησης: Θα αλλάξουν οι μισθοί.

    Αλμπάνια: Στο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών είναι αναμεμειγμένα μέλη του Σ.Κ. και του Δ.Κ.

    Ζέρι ι Πόπουλιτ: Απόφαση κυβέρνησης για αύξηση των μισθών - θα αυξηθούν και οι συντάξεις

    Ριλίντια Ντιμοκρατίκε: Ο Νάνο έκλεψε 110.000 φράγκα στην Κράς Μοντάνα

    Κοριέρι: Ο Νάνο χρεώνεται 90.000 δολάρια στην Κράς Μοντάνα - Συνεχίζεται η επιχείρηση της αστυνομίας κατά των εμπόρων ναρκωτικών.

    [17] "ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (09:38 UTC+2)

    Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών επ' ευκαιρία του γιορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, στέλνει μήνυμα ζωής σε όλους τους νέους αλλά και σε κάθε οικογένεια που βιώνει ή έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών. Μακριά τα παιδιά μας από τα ναρκωτικά. Οχι στην εξάρτηση από τις ουσίες που οδηγούν στον όλεθρο, ναι στον αγώνα της ζωής στον οποίο ο αθλητισμός είναι η μεγαλύτερη δύναμη και η πιο όμορφη διαδρομή. Αξίζει να δώσουμε όλοι χέρι βοηθείας στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και αυτό θα γίνει πιο εύκολα εφόσον όλοι συμπεριφερόμαστε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ως συνειδητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες.

    Αντιπροσωπευτική ομάδα του ΠΣΑΠ, στο πλαίσιο του γιορτασμού, θα δώσει (τη Δευτέρα στις 6μ.μ. στο γήπεδο Καισαριανής «Μιχάλης Κρητικόπουλος») φιλικό αγώνα με ομάδα που θα συγκροτήσουν τα παιδιά που εντάσσονται στη Μονάδα Θεραπείας Εφήβων Χρηστών η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΚΑΝΑ.

    [18] ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Λισαβόνα, 26 Ιουνίου 2004 (09:37 UTC+2)

    To τρίτο εισιτήριο για τα προημιτελικά αναζητά κάτοχο σήμερα το βράδυ αφού από την αναμέτρηση της Σουηδίας με την Ολλανδία στο στάδιο «Αλγκάρβε» (21.45 ΕΤ) θα προκύψει η τρίτη ομάδα της παρέας των ημιτελικών.

    Δύο από τους κορυφαίους επιθετικούς της διοργάνωσης, ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ και ο Χένρικ Λάρσον είναι τα πρόσωπα που αναμένεται να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φιλάθλων αφού και στους δυο στηρίζουν πολλά οι ομάδες τους για βοήθεια στο σκοράρισμα και δείχνει ικανοί να φτάσουν πολύ ψηλά. Από την άλλη, η Ολλανδία, η οποία αν και έκανε μουδιασμένο ξεκίνημα, ανέβασε την απόδοσή της και κατάφερε. Σήμερα οι «τουλίπες» θέλουν να πετύχουν το κάτι παραπάνω. «Κανείς μας δεν έχει άγχος. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Η Σουηδία είναι ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος. Στα προημιτελικά όμως δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι», δηλώνει ο Φιλίπ Κοκού, ενώ ο Αριέν Ρομπέν συμπληρώνει: «Η Σουηδία στηρίζεται στη φυσική της κατάσταση. Είναι πολύ δυνατή στην επίθεση, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε». Ο τεχνικός της Εθνικής ομάδας της Ολλανδίας, Ντικ Αντβοκαατ, είναι πολύ πιθανό να στερηθεί των υπηρεσιών του Βίλφρεντ Μπουμά, αφού ο αμυντικός της Αϊντχόφεν ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στον αχίλλειο τένοντα και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα.

    Στους Σκανδιναβούς επικρατεί αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να πάρουν την πρόκριση στα ημιτελικά. Το δίδυμο των ομοσπονδιακών τεχνικών Λαρς Λάγκερμπακ και Τόμι Σόντεμπεργκ αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη συμμετοχή του Λόυσιτς που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στα πλευρά. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για να αγωνιστεί.

    [19] ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ'' Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2004 (01:09 UTC+2)

    «Ελληνική τραγωδία». Αυτή την φράση χρησιμοποιεί μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας για να περιγράψει την ήττα των «τρικολόρ» από την εθνική μας. Στο δικτυακό τόπο της "Equipe" φιλοξενούνται πολλές φωτογραφίες από το ματς, καθώς και πολλές από την απογοήτευση των Γάλλων μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

    Επίσης ένας τίτλος αναφέρει: «Η ομάδα του Ζακ Σαντινί υπέκυψε στην Ελλάδα, στη Λισαβόνα. Η Ελλάδα που ήταν πολύ καλά οργανωμένη. Η Γαλλία έχασε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης».

    [20] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2004 (00:36 UTC+2)

    Απόλυτα ικανοποιημένος και φανερά συγκινημένος από την επιτυχία της Ελλάδας ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης τόνισε: «Η είδηση της νίκης της Ελλάδας σε βάρος της Γαλλίας θα κάνει το γύρο του κόσμου. Ο Αγγελος που πέτυχε και το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής. Το γκολ που πέτυχε είναι καθοριστικό. Οι παίκτες αγωνίστηκαν με διάθεση και πάθος. Παίξαμε με οργανωμένη άμυνα και σε γενικές γραμμές κερδίσαμε δίκαια. Αυτή την στρατηγική που διαλέξαμε μας βγήκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Φυσικά πρέπει να μείνουμε σε αυτή την επιτυχία και να χαρούμε αυτό που πετύχαμε. Σήμερα θα χαρούμε και θα κάνουμε αποθεραπεία για να αντιμετωπίσουμε το επόμενο παιχνίδι. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια ομάδα θα αντιμετωπίσουμε, όμως είμαι σίγουρος ότι και σε αυτό το παιχνίδι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

    Οσο για την στρατηγική που χρησιμοποίησε, ο Οτο Ρεχάγκελ επισήμανε: «Ποτέ δεν μιλάω για την στρατηγική που χρησιμοποιώ. Δεν μπορώ να ανοίξω τα χαρτιά μου. Οι αλλαγές έχουν σχέση και με τον αγώνα. Αν είναι να διορθώσω κάτι, αυτό θα το κάνω, άσχετα με ποιον ποδοσφαιριστή βγάζω έξω. Δημιουργήσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα πολύ καλή ομάδα. Επρεπε να μάθουν όλοι οι παίκτες ότι όλα πετυχαίνονται με σκληρή δουλειά και πειθαρχία».

    Από την πλευρά του ο σκόρερ της αναμέτρησης, Αγγελος Χαριστέας επισήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό που πετύχαμε. Πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, κόντρα σε ένα μεγάλο αντίπαλο όπως είναι η Γαλλία. Την κερδίσαμε δίκαια. Εκπροσωπώ την χώρα μου και είναι μεγάλη χαρά για μένα να πετυχαίνω γκολ και να δίνω την πρόκριση. Εδώ που φθάσαμε όλα είναι ανοικτά και είναι ευκαιρία για μας να φθάσουμε ψηλότερα. Πιστέψαμε σήμερα στον εαυτό μας και κερδίσαμε».

    [21] ΠΕΝΤΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΜΠΛΟΥΣ

    Τελ Αβίβ, 26 Ιουνίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Πέντε Παλαιστίνιοι βρήκαν το θάνατο, σύμφωνα με νοσοκομειακούς γιατρούς στη Δυτική Όχθη, από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, που συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τις εφόδους τους στην περιοχή της Ναμπλούς.

    Όπως μεταδίδει το BBC επίσημα δηλώνεται ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατική δράση και ο εντοπισμός εργαστηρίων κατασκευής όπλων.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν στα ξένα πρακτορεία ότι τα θύματα ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά. Δύο από τους πέντε σκοτώθηκαν την Παρασκευή, ενώ ο αριθμός των τραυματιών από την αρχή της επιχείρησης ανέρχεται στους 17.

    Το Ισραήλ εξάλλου απέρριψε , χαρακτηρίζοντας «υποκρισία» την πρόταση του προέδρου των Παλιαστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 26 Ιουνίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Αποδεκτή έγινε από τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, η παραίτηση του πρωθυπουργού, Ζαφαρουλάχ Καν Τζαμάλι.

    Όπως μεταδίδει το BBC, o κ.Τζαμάλι θα παραμείνει στη θέση του έως ότου αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχός του από το ίδιο (κυβερνών) κόμμα, Σουγιάτ Χουσαΐν.

    Την ανακοίνωση για τη διαδοχή έκανε ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός, λέγοντας ότι έχει γι αυτό εξουσιοδότηση. Ο κ. Τζαμάλι είπε ότι προσεχώς θα διεξαχθεί στη βουλή ψηφοφορία για να λάβει ο νέος πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης.

    Η παραίτηση του κ. Τζαμάλι γίνεται τις παραμονές ενός νέου κύκλου συνομιλιών μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών για το ζήτημα, μετά από τρία χρόνια.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Ισλαμαμπάντ διέψευσε τις φήμες ότι ο λόγος παραίτησης ήταν διαφωνίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

    [23] ΕΕ-ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Δουβλίνο, 26 Ιουνίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Την υποστήριξή τους στην μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ και την εμμονή τους στη διεξαγωγή ελεύθερων γενικών εκλογών στις αρχές του 2005 εξέφρασαν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ιρλανδία ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ηγέτες χωρών-μελών της ΕΕ, μεταδίδει το BBC.

    Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βοηθήσουν το Ιράκ στη μείωση του εξωτερικού του χρέους. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα συνδράμει στο νέο ξεκίνημα του Ιράκ και ότι θα αναλάβει την οργάνωση και την εκπαίδευση των ενόπλων του δυνάμεων.

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι έχουν ξεπεραστεί οι διαφορές σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και από την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζει η υλοποίηση ενός ελεύθερου και δημοκρατικού Ιράκ.

    Εξάλλου, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, δήλωσε ότι μετέφερε στον αμερικανό πρόεδρο την έντονη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για τους βασανισμούς κρατουμένων στις φυλακές του Ιράκ και τις ανησυχίες τους για το μέλλον των εγκλείστων στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

    Ο Μπους αναχώρησε ήδη από την Ιρλανδία για την Τουρκία. Τη Δευτέρα θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

    [24] Η ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Παρίσι, 26 Ιουνίου 2004 (14:19 UTC+2)

    Η ήττα της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας από την Ελλάδα, χθες στην Πορτογαλία, βρίσκεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού τύπου.

    Η Λιμπερασιόν γράφει «Θλιβερή έξοδος των Μπλέ» και η Φιγκαρό χαρακτηρίζει τη γαλλική ομάδα «Εξουθενωμένη», ενώ η η Φρανς Σουάρ και Λε Παρισιέν γράφουν χαρακτηριστικά «Ταπεινωμένοι» και «Τελειωμένοι».

    Η αθλητική εφημερίδα λ' Εκίπ δίνει τον τίτλο «Ανάξιοι υπεράσπισης» με μία φωτογραφία των Ζιντάν, Σαχά και Πιρές.

    Οι εφημερίδες φιλοξενούν αφιερώματα στις εσωτερικές τους σελίδες για την χαμηλή απόδοση της εθνικής τους ομάδας και για τους λόγους που οδήγησαν στο χθεσινό αποτέλεσμα, με ιδιαίτερα επικριτικά άρθρα.

    [25] ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑΣ

    Σεούλ, 26 Ιουνίου 2004 (13:10 UTC+2)

    Χωρίς επιτυχία ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Νότια Κορέα οι εξαμερείς συνομιλίες Βόρειας και Νότιας Κορέας, ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας και Ρωσίας, για τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της πρώτης.

    Η Βόρεια Κορέα φέρεται να ζήτησε την παροχή εγγυήσεων από τις ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει στην αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος. Οι συνομιλήτριες χώρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, ωστόσο, φαίνεται να αποδέχονται τη συνέχιση των συνομιλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

    [26] ΚΑΝΤΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2004 (11:33 UTC+2)

    Βραδιά καντάδας από χορωδούς, που θα διασχίσουν τους δρόμους της Άνω πόλης, τραγουδώντας νοσταλγικά τραγούδια και θα καταλήξουν στην πλατεία Τερψιθέας θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 27 Ιουνίου, στις 21.00, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γ΄ δημοτικού διαμερίσματος.

    Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος: Η μαντολινάτα του Δ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος, ο μουσικομορφωτικός όμιλος «Οραφέας», η χορωδία του συλλόγου «Οι Φλωρινιώτες», οι Χορωδίες του Γ΄Δημοτικού Διαμερίσματος, ο Σύλλογος Λεχριτών Θεσσαλονίκης « Ο Διόνυσος» (παλαιοί κανταδόροι). Στους παραβρισκόμενους θα μοιραστούν ρετσίνα και εδέσματα.

    [27] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (10:19 UTC+2)

    Στο κοιμητήριο της Νέας Ευθραίας κηδεύεται σήμερα η στιχουργός, ραδιοφωνική παραγωγός και δημοσιογράφος, Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, η οποία πέθανε χθες σε ηλικία 45 ετών, πιθανώς από αλλεργικό σοκ σε φαρμακευτική αγωγή.

    Είχε συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ των οποίων «Το Εθνος» και η «Επικαιρότητα», σε θεατρικές παραγωγές κάνοντας διασκευές στο παιδικό θέατρο, καθώς και με μεγάλα ονόματα του χώρου της μουσικής και του θεάτρου, μεταξύ των οποίων οι συνθέτες Μίμης Πλέσσας και Θανάσης Πολυκανδριώτης.

    [28] "ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ" ΣΤΑ ΑΝΑΒΡΥΤΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (09:42 UTC+2)

    Πρεμιέρα, σήμερα και στο Θέατρο Αναβρύτων, στο Μαρούσι, με την κωμωδία του Μποστ «Μαρία η Πενταγιώτισσα», που παρουσιάζει το θέατρο «Διθύραμβος». Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Ζωγραφίδη, τα σκηνικά-κοστούμια της Φαίης Μιχαήλ, η μουσική και τα τραγούδια του Δημήτρη Παριανού, οι χορογραφίες της Νάσιας Δροσοπούλου. Παίζουν: Εφη Νιχωρίτη, Μιχάλης Ζωγραφίδης, Δημήτρης Θεοδώρου, Ηλίας Γκογιάννος, Κάτια Κατσουπάκη, Πέτρος Δαμουλής, Λευτέρης Σκούταρης, Αθηνά Ζύμαρη, Γιώργος Δουργούτης.

    Το «Grease» των Τζάκομπς - Κέισι, το αμερικανικό μιούζικαλ, γνωστό από την κινηματογραφική του μεταφορά με τον Τζον Τραβόλτα και την Ολίβια Νιούτον Τζον, παρουσιάζεται, από τις 30 Ιουνίου, για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Σμαρούλα». Την απόδοση και σκηνοθεσία υπογράφουν η Θέμις Μαρσέλου και η Βασιλική Ανδρίτσου. Οι χορογραφίες είναι του Τάσου Ζαφειρόπουλου, ενώ την 10μελή ορχήστρα διευθύνει ο Αχιλλέας Γουάστωρ. Παίζουν: Μαρία Βασιλάτου, Αλίκη Βουτζουράκη, Χρήστος Πατσίδης, Μίνως Θεοχάρης, Γιάννης Μακρής, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Αλεξάνδρα Ούστα, Αλεξάνδρα Σαμουηλίδου, Ελένη Σιδερά κ.ά.

    Πρεμιέρα και στη Βέροια, όπου το ΔΗΠΕΘΕ παρουσιάζει τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, στο θέατρο Αλσους «Μελίνα Μερκούρη». Η θεατρική διασκευή είναι του Μιχάλη Χατζάκη και η σκηνοθεσία του Πάνου Παπαϊωάννου. Παίζουν: Νίκος Μοσχόβος, Ηλίας Χριστόπουλος, Ελενα Βουμβάκη, Ιάκωβος Μπαρλαγιάννης, Βιβή Νικοπούλου, Πάνος Ξενάκης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Μαρία Συριανού, Πόπη Ψαλτίδου.

    Δύο παραστάσεις, σήμερα και αύριο, στις 9 μμ, θα δοθούν, στο θέατρο «Καρέζη» με το έργο του Gurney «Η τραπεζαρία», που ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα. Η διδασκαλία και σκηνοθεσία είναι της Αγγέλας Καζακίδου και η μετάφραση της Θάλειας Σκαρλάτου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [29] ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2004 (09:38 UTC+2)

    Σημαντικές αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάνοιξη φρέατος εξαερισμού του μετρό στη λεωφόρο Αμαλίας, στο Ζάππειο. Αυτή τη φορά οι αρχαιότητες γλίτωσαν και μάλιστα θα είναι ορατές και προστατευμένες από ειδικό στέγαστρο.

    Αρχικά η εργολαβική εκσκαφή «έπεσε» πάνω σε σημαντικό συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών. Ακολούθησε αρχαιολογική ανασκαφή και μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται: τραπεζοειδής κατασκευή (ίσως περίβολος ναού) και τετράγωνη κατασκευή (ίσως βάση βωμού) του 4ου π.Χ αι. Ενα ρωμαϊκό βαλανείο (συγκρότημα λουτρών) που περιβάλλεται από καλαίσθητα και ψηλά τοιχώματα που συνεχίζουν ανατολικά μέσα στον Εθνικό Κήπο και δυτικά κάτω από τη λεωφόρο Αμαλίας.

    Το βαλανείο χτίστηκε τον 4ο αι. μ.Χ. και περιλαμβάνει δύο εστίες για τη θέρμανση του νερού, δύο αίθουσες για θερμά και υπόθερμα λουτρά και μία μεγάλη πισίνα. Το βαλανείο καταστράφηκε για να οικοδομηθεί ξανά τον 5ο μ.Χ αι., με μία αίθουσα που μετατράπηκε σε υπόγεια, με αψιδωτή οροφή, ενώ ανοίχτηκε πηγάδι για παροχή νερού. Η αίθουσα είναι διακοσμημένη με παραστάσεις ανθρώπινων σωμάτων, ψαριών, πουλιών, αλλά και σταυρών από την περίοδο που το βαλανείο φαίνεται χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο ή ως χώρος βασανιστηρίων. Αποκαλύφθηκε, επίσης, πεζοδρόμιο ρωμαϊκού δρόμου (για την εξυπηρέτηση μάλλον των λουτρών), ενώ κατά τη βυζαντινή περίοδο τοποθετήθηκαν 9 κεραμικά πλατύστομα δοχεία μέσα στα δάπεδα. Σε όλο το χώρο της εκσκαφής βρέθηκαν 29 λάκκοι στη σειρά για αποθήκευση σιτηρών.

    Δύο κλίβανοι της όψιμης βυζαντινής περιόδου αποτελούν μια μαρτυρία για τη χρήση του χώρου, που αργότερα ο Οθωνας θα μετέτρεπε σε κήπο του, ενώ σε μια υπόγεια σήραγγα βάθους 20 μέτρων βρέθηκαν πηγάδια με άφθονα κεραμικά. Σε ένα από αυτά βρέθηκαν πολλοί αμφορείς του 1ου και 2ου αι. π.Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 26 June 2004 - 18:14:37 UTC