Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ:ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ
  • [02] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [03] Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [04] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [05] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΥΕΘΑ
  • [06] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ
  • [08] ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
  • [09] ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ "ΚΛΕΙΣΤΩΝ" ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 2009
  • [10] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [11] ΑΝΑΖΗΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: «ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΩ ΟΛΑ»
  • [13] ΟΙ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ 3 ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΣΚΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [14] ΟΜΑΛΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [15] ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 11η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΔΣΟ
  • [16] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΣΤΟ ΟΠΟΡΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ
  • [19] ΟΡΦΑΝΟΣ: «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ»
  • [20] ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [21] EURO 2004: ΣΤΟΥΣ "4" Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [22] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ-ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [23] ΣΤΟΥΣ 35 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [24] ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

  • [01] ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ:ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (09:42 UTC+2)

    Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας προς τιμήν των 40 ηγετών που θα λάβουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται στο περιθώριο της Συνόδου να έχει ολιγόλεπτη συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ενώ θα συναντηθεί και με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Στο μεταξύ, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην Άγκυρα, όπου βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Αντίστοιχα είναι τα μέτρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα δώσουν για άλλη μια φορά βροντερό «παρών» ακτιβιστές από όλο τον κόσμο.

    [02] ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (13:54 UTC+2)

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της «μάστιγας» του αιώνα, των ναρκωτικών, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η θεραπεία και η επανένταξη των χρηστών στην κοινωνία.

    Μια μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και πριν την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε την Θεραπευτική Κοινότητα "Παρέμβαση", αναλαμβάνοντας στις δηλώσεις του τη δέσμευση για δημιουργία νέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων εξαρτημένων ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και για την κατάργηση από τις αρχές του 2005 των λιστών χορήγησης Μεθαδόνης.

    «Υποστηρίζουμε τις υπάρχουσες θεραπευτικές μονάδες απεξάρτησης και στοχεύουμε στη δημιουργία νέων γεωγραφικών κατανεμημένων μονάδων, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τις διαδικασίες για την εξάλειψη της λίστας των ασθενών που αναμένουν πρόσβαση στις μονάδες υποκατάστασης.

    «Μέχρι τον Ιουλίου του 2005 -συνέχισε- το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ θα ολοκληρώσουν τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ώστε στις μονάδες αυτές να λειτουργήσει διευρυμένο ωράριο και να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών».

    Επανέλαβε τη θέση του ότι οι χρήστες ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς, που έχουν δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στο αύριο και στην ελπίδα. «Στόχος μας αμετακίνητος είναι η θεραπεία και η επανένταξή τους», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [03] Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Βελιγράδι, 26 Ιουνίου 2004 (09:38 UTC+2)

    Με τη στήριξη των υπολοίπων 13 υποψηφίων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ο Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος στηρίζεται και από όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί του δεύτερου γύρου των εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή στη Σερβία. Αντίπαλός του θα είναι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος είχε αποσπάσει το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο (30,4% έναντι 27,6% του αντιπάλου του).

    Ο Νίκολιτς, ο οποίος αντικαθιστά στην προεδρία του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Σερβίας (SRS) τον Βόισλαβ Σέσελι, κατεβαίνει στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές χωρίς να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη κάποιου άλλου κόμματος ή πολιτικής παράταξης.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μπόρις Τάντιτς να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 54% έναντι 45% που υπολογίζεται ότι θα λάβει ο Τόμισλαβ Νίκολιτς. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι για να νικήσει ο Τάντιτς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προσέλθουν στις κάλπες περίπου 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τους 6,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση για την κάλυψη του κενού εξουσίας σε επίπεδο προεδρίας στη Σερβία, κενό που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2002, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Οι προηγούμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις απέτυχαν, εξαιτίας της μικρής συμμετοχής που κυμάνθηκε κάτω του ποσοστού του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Ομως νέα αποτυχία αποκλείεται, διότι πρόσφατα έγινε τροποποίηση του εκλογικού νόμου και καταργήθηκε το «όριο συμμετοχής».

    [04] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 27 Ιουνίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Αναστάτωση προκάλεσε η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο χωριό Λουτρά που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη, όπου προκάλεσε κάποιες μικρές υλικές ζημιές κυρίως σε εγκαταλελειμμένα σπίτια.

    Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου είχε προηγηθεί σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον κόλπο Σάρος στην Τουρκία, που έγινε αισθητός και στην περιοχή του Έβρου.

    [05] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΥΕΘΑ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντώντας σε όσα αναφέρονται στην τούρκικη εφημερίδα «Χουριέτ» ως δηλώσεις του υπουργού κ. Σ. Σπηλιωτόπουλου για μείωση του εθνικού εναέριου χώρου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

    «Τα αναγραφόμενα ως δήθεν δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιου Π. Σπηλιωτόπουλου στην Τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ειδικά σε ότι αφορά τη συζήτηση περί ενδεχόμενου, μείωσης κάτω από 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναέριου χώρου, αποτελούν προϊόν χονδροειδούς αλλοίωσης της θέσης και γόνιμης φαντασίας της συντάκτριας του κειμένου και δεν χρήζουν καν διάψευσης».

    [06] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Κακλαμάνη, επισκέφθηκε σήμερα τη θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση», όπου συζήτησε με τα μέλη της κοινότητας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

    Αποχωρώντας από την κοινότητα, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    « Για μένα ήταν ιδιαίτερη χαρά να συναντηθώ και πάλι με τα παιδιά και το προσωπικό της ''Παρέμβασης''. Συζητώντας με αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν το κουράγιο να διαλέγουν το δύσκολο δρόμο, να λένε ''ναι'' στη ζωή και ''όχι'' στην εξάρτηση, παίρνουμε και εμείς δύναμη και ιδέες για να πολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα των ναρκωτικών.

    Σίγουρα πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν προς το καλύτερο. Γι΄ αυτό στηρίζουμε, με κάθε μέσο, τις υπάρχουσες θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης και στοχεύουμε στη δημιουργία νέων μονάδων, γεωγραφικά κατανεμημένων, ώστε να καλύπτουν όλη την Ελλάδα.

    Παράλληλα δρομολογούμε τις διαδικασίες για την εξάλειψη της λίστας των ασθενών που αναμένουν πρόσβαση στις μονάδες υποκατάστασης. Μέχρι τις αρχές του 2005, το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ θα ολοκληρώσουν τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ώστε στις μονάδες αυτές να λειτουργήσει διευρυμένο ωράριο και να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών.

    Μια τελευταία λέξη που είναι η πιο σημαντική: Επιμένω να τονίζω ότι αντιμετωπίζουμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους χρήστες ναρκωτικών ως ασθενείς συμπολίτες μας. Ως συνανθρώπους μας, που έχουν δικαίωμα στη ζωή, έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, έχουν δικαίωμα στο αύριο και στην ελπίδα. Στόχος μας αμετακίνητος είναι η θεραπεία και η επανένταξη τους».

    [07] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (15:53 UTC+2)

    "Η μεγαλειώδης νίκη της εθνικής μας ομάδας, γέμισε τις ψυχές όλων των Ελλήνων και μάλιστα των νέων από εθνική υπερηφάνεια και συγκλονιστικά συναισθήματα", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλος, αναφερόμενος στην πρόκριση της Ελλάδας στους «4» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Ο κ. Χριστόδουλος συνεχάρη «εκ μέρους της Μητέρας Εκκλησίας» τα παλικάρια, όπως είπε, της Εθνικής που τίμησαν τα ελληνικά χρώματα και σκόρπισαν σε όλους τους Έλληνες τιμή και δόξα.

    "Η συστηματική και μεθοδική τους προετοιμασία, η έντονη προπόνηση και η ζωντανή τους πίστη στη δύναμη του Θεού, έφεραν τη νίκη. Εύχομαι την ίδια νίκη και στους τελικούς. Για αυτήν προσευχόμαστε όλοι", κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

    [08] ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (15:47 UTC+2)

    Να δοθεί ελληνική υπηκοότητα στον ομοσπονδιακό μας προπονητή Ότο Ρεχάγκελ, πρότεινε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης.

    Μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ, «Έβδομη Μέρα», ο κ. Βουλγαράκης είπε: Θα πρότεινα να κάνουμε τον κ. Ρεχάγκλε, εφόσον κι ο ίδιος το επιθυμεί, Έλληνα. Γιατί έχει ελληνική ψυχή. Αν αποδεχθεί όλες τις διαδικασίες θα πρέπει να του δοθεί η ελληνική υπηκοότητα».

    [09] ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ "ΚΛΕΙΣΤΩΝ" ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 2009

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (15:42 UTC+2)

    Σε ισχύ τίθεται από τις αρχές του νέου έτους οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία υποχρεούται η χώρα μας να προχωρήσει σταδιακά, ως το 2009, στην απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων. H οδηγία αφορά όλες τις «μη μισθωτές οικονομικές δραστηριότητες». Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, μηχανικοί, φαρμακοποιοί και αυτοκινητιστές βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου 90 επαγγελμάτων τα οποία στην Ελλάδα προστατεύονται από τη νομοθεσία. H κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανοίξει τον «καυτό φάκελο» το φθινόπωρο.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η κυβέρνηση που κληρονόμησε το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας και τις εξελίξεις από της Βρυξέλλες.

    H επιτροπή που συστήθηκε με ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας και στην οποία μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να μελετήσει το θέμα συνεδρίασε μία μόνο φορά και αποφάσισε να αναθέσει τη διενέργεια μελέτης ώστε να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της οδηγίας στην οικονομία της χώρας. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και, όπως προκύπτει, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση είναι το θέμα να επανεξεταστεί τον προσεχή Οκτώβριο όταν:

    * Θα έχει ολοκληρωθεί η φορολογική μεταρρύθμιση και θα έχει ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    * Ενώ πιθανότατα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι που πιθανότατα θα καθυστερήσει επ' ολίγον τη διαδικασία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προς αποφυγήν συγκρούσεων σε προεκλογική περίοδο).

    H οδηγία, που εντάσσεται στη διαδικασία οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας για τη μεταμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ορίζοντα το 2010, διαμορφώνει το πλαίσιο για την επίτευξη, όπως αναφέρεται, «μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς των υπηρεσιών». Στόχος είναι η θέσπιση ενός νομικού πλαισίου που καταργεί τα εμπόδια στην ελεύθερη εγκατάσταση των παρόχων υπηρεσιών, όπως ονομάζονται, και στην ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών μεταξύ των κρατών-μελών και το οποίο «εγγυάται στους παρόχους, καθώς και στους αποδέκτες των υπηρεσιών, την αναγκαία ασφάλεια δικαίου για την αποτελεσματική άσκηση των δύο αυτών θεμελιωδών ελευθεριών της συνθήκης».

    Για την κατάργηση των εμποδίων στην ελεύθερη εγκατάσταση προβλέπονται:

    Πρώτον, μέτρα διοικητικής απλούστευσης και ιδίως η δημιουργία ενιαίων κέντρων εξυπηρέτησης, όπου ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ολοκληρώσει τις διοικητικές διαδικασίες σχετικά με τη δραστηριότητά του, καθώς και την «υποχρέωση να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των εν λόγω διαδικασιών με ηλεκτρονικά μέσα».

    Δεύτερον, ενιαία συστήματα αδειοδότησης που επιβάλλονται στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών και αφορούν ιδίως τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες χορήγησης άδειας. Οι προϋποθέσεις δηλαδή για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος θα είναι κοινές σε όλες τις χώρες-μέλη της EE. H προσαρμογή πρέπει να γίνει ως το 2007.

    Τρίτον, απαγόρευση νομικών απαιτήσεων που είναι ιδιαίτερα περιοριστικές και ενδεχομένως υπάρχουν στις νομοθεσίες ορισμένων κρατών-μελών, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ισχυρό σύστημα προστασίας πολλών «κλειστών» επαγγελμάτων.

    Με την οδηγία, όπως ορίζεται ρητώς, επιχειρείται να καθιερωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο που θα διέπει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρά ταύτα, αναγνωρίζονται κατ' αρχήν οι ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος ή τομέα δραστηριότητας, όπως είναι η ιδιαιτερότητα των νομοθετικώς κατοχυρωμένων επαγγελμάτων.

    Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που θα επέλθουν με την οδηγία, η οποία θα αποκτήσει πλήρη ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου 2009, όταν εν τω μεταξύ την περίοδο 2005-2009 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναγκαίες προσαρμογές από τα κράτη-μέλη;

    Πρώτον, επιτρέπεται στον «πάροχο υπηρεσιών», όπως ονομάζεται, δηλαδή στον ελεύθερο επαγγελματία, να προσφέρει μία υπηρεσία σε ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη χωρίς να υπάγεται στις (εθνικές) νομοθετικές ρυθμίσεις τους.

    Δεύτερον, αναγνωρίζονται παρεκκλίσεις από τον παραπάνω κανόνα με σκεπτικό την «προστασία του γενικού συμφέροντος σε ορισμένους τομείς», που όμως είναι προσωρινές, ως το 2009, ώστε «να υπάρχει χρόνος για τη συμπληρωματική εναρμόνιση ορισμένων ειδικών ζητημάτων».

    Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε προσαρμογές στη νομοθεσία τους, σύμφωνα με κοινές αρχές και κοινό χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε «να πολλαπλασιαστούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα οικονομικής ανάπτυξης και να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού». Ετσι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που ξεκινά από το 2005 τα κράτη-μέλη θα πρέπει:

    * Να απλουστεύσουν τις διοικητικές διαδικασίες και διατυπώσεις που πλαισιώνουν τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, κυρίως με τη βοήθεια ενιαίων κέντρων εξυπηρέτησης των ηλεκτρονικών μέσων και την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για την πρόσβαση στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών και στην άσκηση των εν λόγω δραστηριοτήτων.

    * Να καταργήσουν από τη νομοθεσία τους ορισμένες απαιτήσεις οι οποίες παρεμποδίζουν την πρόσβαση στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών και στην άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων.

    * Να εξασφαλίσουν στη νομοθεσία τους την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών που παρέχονται από άλλα κράτη-μέλη και να προσαρμόσουν αναλόγως τους κανόνες που αντιτίθενται σε αυτήν.

    H οδηγία ακόμη προβλέπει: Πρώτον, το δικαίωμα των αποδεκτών να χρησιμοποιούν υπηρεσίες παρόχων που είναι εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη-μέλη χωρίς να εμποδίζονται ή να αποτρέπονται από περιοριστικά μέτρα εκ μέρους της χώρας κατοικίας τους ή από διακριτικές συμπεριφορές δημοσίων αρχών ή ιδιωτικών φορέων.

    Δεύτερον, εξασφαλίζει στον αποδέκτη ειδική βοήθεια στο κράτος-μέλος κατοικίας του, η οποία συνίσταται στην πληροφόρηση σχετικά με τις νομοθεσίες των άλλων κρατών-μελών, τα διαθέσιμα μέσα έννομης προστασίας και τις ενώσεις ή τους οργανισμούς που προσφέρουν πρακτική βοήθεια.

    Τρίτον, ενισχύει σημαντικά το δικαίωμα ενημέρωσης των αποδεκτών σχετικά με τις υπηρεσίες για να τους δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συνειδητές επιλογές.

    Τέταρτον, ενισχύει την προστασία του αποδέκτη προβλέποντας υποχρεώσεις σχετικά με την εντιμότητα του παρόχου, ιδίως την υποχρέωση επαγγελματικής ασφάλισης για τις υπηρεσίες που παρουσιάζουν συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια ή συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό κίνδυνο. Τι σημαίνει «ενιαίο κέντρο εξυπηρέτησης»;

    H έννοια του «ενιαίου κέντρου εξυπηρέτησης», όπως ορίζεται ρητώς στην οδηγία, δεν σημαίνει ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει να δημιουργήσει ένα ενιαίο φυσικό και κεντρικό γραφείο εξυπηρέτησης για όλη την επικράτεια. Το κέντρο εξυπηρέτησης είναι «ενιαίο» για τον πάροχο: κάθε πάροχος υπηρεσιών πρέπει να μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διατυπώσεις και διαδικασίες σχετικά με τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, ιδίως αυτές που αφορούν τη χορήγηση άδειας, σε έναν οργανισμό. Ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να μεταβεί σε διάφορους φορείς, οργανισμούς, γραφεία κτλ. αλλά όσον αφορά τον φάκελό του θα έχει την ευκολία να μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ενιαίο διοικητικό κέντρο. Τα ενιαία κέντρα εξυπηρέτησης, που στην περίπτωση της χώρας μας δεν θα μπορούσαν να είναι παρά τα ΚΕΠ, μπορούν να είναι ή οι άμεσα αρμόδιες αρχές, για παράδειγμα, οι αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας, ή απλώς ένας μεσάζων μεταξύ του παρόχου και των άμεσα αρμοδίων αρχών.

    Για ποιους χτυπά η καμπάνα

    Ποια είναι τα επαγγέλματα ή οι οικονομικές δραστηριότητες που καλύπτονται από την οδηγία; Το πεδίο εφαρμογής της, όπως ορίζεται στο άρθρο 2, είναι «οι υπηρεσίες παρόχων εγκατεστημένων σε κράτος-μέλος». Ως «υπηρεσία» νοείται «κάθε μη μισθωτή οικονομική δραστηριότητα που συνίσταται στην παροχή εργασίας έναντι οικονομικού ανταλλάγματος». Με άλλα λόγια, καλύπτονται όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα (από τα ταξί και την πώληση αυτοκινήτων ως την παροχή υπηρεσιών υγείας και ασφάλισης), η άσκηση των οποίων βασίζεται εν πολλοίς σε συντεχνιακή αντίληψη στην Ελλάδα, καθώς θεωρούνται «κλειστά επαγγέλματα». Ειδικότερα, ο ορισμός αυτός καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως:

    * οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών σχετικά με τη διοίκηση και τη διαχείριση,

    * οι υπηρεσίες πιστοποίησης και δοκιμών, επισκευής, συντήρησης και ασφαλείας των γραφείων,

    * οι υπηρεσίες στον τομέα της διαφήμισης, οι υπηρεσίες εξεύρεσης προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης, οι εμπορικοί πράκτορες,

    * οι υπηρεσίες παροχής νομικών και φορολογικών συμβουλών,

    * οι συναφείς με τα ακίνητα υπηρεσίες (όπως τα κτηματομεσιτικά γραφεία, οι υπηρεσίες κατασκευών, οι υπηρεσίες αρχιτεκτόνων),

    * η διανομή, η οργάνωση εμπορικών εκθέσεων,

    * η ενοικίαση αυτοκινήτων,

    * οι υπηρεσίες ασφάλισης,

    * οι υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών γραφείων και των τουριστικών ξεναγών,

    * οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες,

    * τα αθλητικά κέντρα και τα πάρκα αναψυχής,

    * οι υπηρεσίες στον τομέα της ψυχαγωγίας,

    * οι υπηρεσίες που συνδέονται με την υγεία,

    * η παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, όπως η υποστήριξη ηλικιωμένων ατόμων, κ.α.».

    [10] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (11:17 UTC+2)

    Προτεραιότητα για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη η ανάδειξη του Πειραιά σε μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο, ενώ ακόμη σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τονίζει ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς την Εμπορική Ναυτιλία.

    Πιστή στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας προχωρεί στην άμεση υλοποίηση των μέτρων εκείνων που θα επιτρέψουν στο ελληνικό πλοίο να αποκτήσει τη δύναμη που του χρειάζεται, στον Eλληνα αξιωματικό να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να επιβιώσει στο σκληρό ανταγωνιστικό τοπίο και στον Eλληνα επιχειρηματία να ζητήσει -και να του παρασχεθούν- τις απαραίτητες υπηρεσίες, που θα οδηγήσουν βαθμιαία στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας. Το δίχως άλλο, η θέσπιση Ναυτιλιακών Δικαστηρίων, παλαιό αίτημα και πολυετής (αποτυχημένη) προσπάθεια διαφόρων κυβερνήσεων, θα αποτελέσει τομή για τα ναυτιλιακά μας πράγματα, καθώς οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται -και αναζητούνται φυσικά- μόνο στο εξωτερικό.

    Οπως δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επίκειται η αναβάθμιση του Ελληνικού Νηογνώμονα, καθώς το θέμα έχει τεθεί στις προτεραιότητες του υπουργείου, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια διαμορφώσεως του καταλλήλου κλίματος για την «άνθηση» και ελληνικών P&I Clubs! Κατά πληροφορίες, μετά τη δέσμη μέτρων, τα οποία ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός και αφορούν κυρίως στη Ναυτική Εκπαίδευση, στην παροχή υπηρεσιών και τον Ελληνικό Νηογνώμονα, η ηγεσία του ΥΕΝ θα ασχοληθεί με το θέμα της λήψεως μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου, τα οποία, όμως, όπως φαίνεται, το υπουργείο δεν θεωρεί «επείγοντα» αλλά «δέοντα»...

    - Είναι ήδη γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς την Eμπορική Nαυτιλία, με ταυτόχρονη παροχή δυνατότητας να προστεθούν αυτές οι υπηρεσίες στον Πειραιά. Μπορούμε να έχουμε μια γεύση από αυτό το επιτελικό σχέδιο;

    - Η Ελλάδα που επιθυμούμε χρειάζεται μια δυνατή ναυτιλία και στις νέες προκλήσεις απαντούμε με μια σοβαρή και ρεαλιστική νέα ναυτιλιακή πολιτική. Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών είναι προτεραιότητά μας και σε ό,τι αφορά τον Πειραιά μπορώ να σας πω ότι ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες κινήσεις. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε προχωρήσει στην καθιέρωση ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτική διαιτησία και προχωρούμε στην υλοποίηση του θεσμού των Ναυτικών Δικαστηρίων. Ακόμη ενισχύουμε τον ρόλο των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην κάλυψη ναυτικών κινδύνων. Απόφασή μας είναι επίσης να ενθαρρύνουμε τους Eλληνες εφοπλιστές στη δημιουργία αξιόλογου αντασφαλιστικού φορέα (P & I Club). Με βάση όσα εξέθεσα ανωτέρω, μπορώ να σας πω ότι στόχος της πολιτικής μας είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την εφαρμογή σχεδίου, ώστε να εξελιχθεί ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή σε μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο. Στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε να διασφαλίσουμε κλίμα συνεργασίας και σταθερότητας μέσω της τριμερούς συνεργασίας κράτους, ναυτεργασίας και εφοπλισμού καθώς και τη διαμόρφωση ουσιαστικού στρατηγικού ρόλου για το Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής.

    - Eχουμε αντιληφθεί ότι είναι στις προθέσεις σας η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη παροχή δυνατότητας προσφοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μιλήστε μας γι' αυτές τις προθέσεις.

    - Από την πρώτη στιγμή έχουμε ταχθεί υπέρ της αναβάθμισης της εκπαίδευσης ναυτικών, μέσω του διαρκούς εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε όλες τις Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού, έργο που σχεδιάζουμε και εν πολλοίς έχουμε περατώσει, σε στενή και άμεση συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, καθηγητή Γιάννη Τζωάννο. Αποτελεί στόχο μας επίσης η προβολή της ναυτικής εκπαίδευσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η σύναψη εκπαιδευτικών συνεργασιών, καθώς και η προσέκλυση περισσότερων νέων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και γενικότερα στο ναυτικό επάγγελμα. Με τον Ν. 3153/2003 προβλέπεται ότι η ναυτική και επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση του προσωπικού πλοίων του Ε.Ν. μπορεί να παρέχεται και από ιδιωτικές σχολές. Για την υλοποίηση των νομοθετικών αυτών προβλέψεων έχουν καταρτιστεί κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες προωθούνται ήδη για έγκριση.

    [11] ΑΝΑΖΗΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (11:07 UTC+2)

    Περιορισμένος τζίρος και έλλειψη θετικής ειδησιογραφίας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο το Χ.Α. Το περιορισμένο ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μια μετοχή στην άλλη, με συνέπεια να καταγράφεται μια «κυκλική» άνοδος πολλών δεικτοβαρών μετοχών, που όμως δεν αρκεί παρά για να αποτρέπει μεγάλη διόρθωση.

    Ετσι, με τις υπόλοιπες μετοχές της περιφέρειας (που αριθμητικά είναι και οι περισσότερες) να διαμορφώνουν καθημερινά χαμηλότερες τιμές, ο επιμερισμός των τοποθετήσεων μεταξύ διαφορετικών κάθε φορά μετοχών με βαρύτητα στον δείκτη έχει ως αποτέλεσμα απλώς τη συντήρηση.

    Ο Δημήτρης Σκαλαίος της ΒΕΤΑ ΑΧΕ μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», υποστηρίζει ότι «η περιοδική και βραχύβια άνοδος συγκεκριμένων blue chips έχει ως αποτέλεσμα αρκετές να θεωρούνται πλέον ακριβές βάσει των ποιοτικών χρηματοοικονομικών δεικτών, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πιέσεις και στασιμότητα στην αγορά μέχρις ότου καταστούν πάλι ελκυστικές».

    Η εξέταση των δεικτών τιμής προς λογιστική αξία (p/bv), τιμής προς κέρδη (p/e), απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) αλλά και της μερισματικής απόδοσης των μετοχών του 20άρη είναι αποκαλυπτική.

    Υπάρχουν μετοχές που αποτιμώνται φθηνά και έχουν προοπτικές αύξησης μεγεθών και άλλες που μην έχοντας περιθώρια βελτίωσης των κερδών πιέχονται χαμηλότερα.

    Η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι η πλέον χαρακτηριστική της πρώτης περίπτωσης. Με βάση τον λόγο τιμής προς λογιστική αξία (θεωρητικά, όσο μικρότερος είναι ο λόγος τόσο πιο φθηνά αγοράζει ένας επενδυτής μια μετοχή), ο τίτλος με p/bv στο 35,06 είναι ο πιο ακριβός του FTSE-20.

    Ωστόσο, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που ανέρχεται σε 274% (η μεγαλύτερη του Χ.Α.) και η μερισματική απόδοση που διαμορφώνεται στο 4,78% (τέταρτη υψηλότερη του 20άρη) και το p/e (στο 12,7 χαμηλότερα δηλαδή του αντίστοιχου δείκτη της αγοράς) αλλάζουν την εικόνα, αφού τα κεφάλαια της εταιρείας παράγουν κέρδη όσο καμία άλλη.

    Ανάλογες είναι και οι περιπτώσεις των Cosmote, Motor Oil, Hyatt και ΚΑΕ. Ο χαρακτηρισμός ως «ακριβές» αντισταθμίζεται από τον πολύ υψηλό λόγο απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (άνω του 40%). Συγχρόνως, με εξαίρεση τη μετοχή των ΚΑΕ που διαθέτει p/e υψηλότερο του μέσου όρου της αγοράς (στο 16,41), οι υπόλοιπες μετοχές συνδυάζουν καλή μερισματική απόδοση με χαμηλή -για τα δεδομένα του κλάδου και της αγοράς- αποτίμηση.

    Με την ίδια λογική ορισμένες μετοχές που εμφανίζονται ως υπερβολικά «φθηνές», χρειάζεται να εξεταστούν προσεκτικά. Η μετοχή της Intracom βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με χαμηλό p/e (3,87), εξίσου χαμηλό p/bv (0,74), και υψηλό ROE (19,18%). Η εταιρεία επιβαρύνεται από υψηλά δάνεια (το 2003 μειώθηκαν στα 153,5 εκατ. ευρώ από 303 εκατ. ευρώ, λόγω ρευστοποίησης της συμμετοχής της στο Vodafone), ενώ για το 2004 αναμένεται μείωση στις πωλήσεις κατά 2% και 13,7% στα προ φόρων κέρδη).

    [12] Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: «ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΩ ΟΛΑ»

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (11:07 UTC+2)

    Νέο κύμα συγχωνεύσεων, συρρίκνωση διεθνών δραστηριοτήτων και πώληση μετοχών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας περιλαμβάνει το δεύτερο σκέλος του εκτεταμένου προγράμματος αναδιοργάνωσης της Εμπορικής Τράπεζας, του μεγαλύτερου που εφαρμόζει τραπεζικό ίδρυμα τα τελευταία χρόνια στον κλάδο. Τα παραπάνω προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», τονίζοντας ότι πάση θυσία θα μειωθούν οι δαπάνες και παράλληλα η τράπεζα θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης ανάλογους του κλάδου.

    -Τα κέρδη της Εμπορικής στο α' τρίμηνο του 2004 μειώθηκαν 52%. Διενεργήσατε κάποιου είδους απογραφή, όπως η κυβέρνηση στην οικονομία, ώστε να δείξετε ότι παραλάβατε την τράπεζα σε κακή κατάσταση;

    * Χρέος της νέας διοίκησης, όπως άλλωστε και κάθε διοίκησης, είναι να καταγράφει και να αποτυπώνει με ρεαλισμό τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης. Η μείωση των κερδών κατά 52,4% στο Α' τρίμηνο οφείλεται κυρίως στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και στις προβλέψεις. Αυξήσαμε πράγματι τις προβλέψεις, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επισφαλειών σε πιστοδοτήσεις καθώς και για την αντιμετώπιση υποαξιών θυγατρικών εταιρειών που προέρχονται από ανεπιτυχείς τοποθετήσεις του παρελθόντος. Η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους μας.

    -Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Εμπορικής Τράπεζας είναι χαμηλότεροι του ανταγωνισμού. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

    * Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, κερδίζουμε σιγά σιγά μερίδια αγοράς στη λιανική τραπεζική με την εφαρμογή του προγράμματος «Πήγασος», με την ανανέωση δηλαδή των καταστημάτων, τόσο σε επίπεδο αισθητικής όσο και σε επίπεδο οργάνωσης. Το «Πήγασος» έχει εφαρμοστεί κατά 40% μέχρι σήμερα, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθεί στο 100% των καταστημάτων μας. Ελπίζουμε να αυξήσουμε τα μερίδια αγοράς ακόμη περισσότερο. Πάντως έχουν ήδη αναληφθεί και υλοποιούνται και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστική θέση της τράπεζας. Για την πληρέστερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του ομίλου υιοθετήσαμε μια νέα, σύγχρονη και ευέλικτη οργανωτική δομή. Το νέο οργανωτικό σχήμα διασφαλίζει συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιχειρησιακών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του ομίλου και προάγει τη σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών για την επιτυχή υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής μας.

    Στη λιανική, ιδιαίτερα, τραπεζική δίνουμε προτεραιότητα και πιστεύουμε ότι σταδιακά θα εδραιωθεί η παρουσία του ομίλου. Η αποτελεσματική αξιοποίηση του δικτύου θα βελτιώσει σημαντικά τα λειτουργικά μας έσοδα. Περιθώρια υπάρχουν και μάλιστα σημαντικά.

    -Παρά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το προσωπικό αυξάνει, όπως και οι δαπάνες. Πού το αποδίδετε;

    * Ας μιλήσουμε καλύτερα για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Οπως σας τόνισα, βασική μας προτεραιότητα είναι ο διαρκής έλεγχος και η μείωση των δαπανών. Εφεξής η σχέση κόστους-αποτελέσματος θα αποτελεί τον γνώμονα κάθε δραστηριότητας. Οσον αφορά το προσωπικό, υλοποιούμε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για ανώτερα στελέχη. Αντικαταστάσεις του αποχωρούντος προσωπικού θα γίνονται εφεξής σε πολύ περιορισμένη κλίμακα.

    -Ανακοινώσατε την απορρόφηση συνολικά 11 θυγατρικών για την εξοικονόμηση πόρων. Πόσα χρήματα γλιτώνετε σε λειτουργικό επίπεδο;

    * Η απορρόφηση των θυγατρικών θα συμβάλει στη συρρίκνωση του κόστους τουλάχιστον κατά 6 εκατ. ευρώ ετησίως. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση των συνεργιών που προκύπτουν. Ως προς τα έσοδα, οι θυγατρικές που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην ουσία δεν απέφεραν ουσιαστικό όφελος. Το 2003 οι επενδύσεις της τράπεζας στις θυγατρικές απέφεραν κέρδη της τάξης του 1%. Αν όμως ο όμιλος αγόραζε κρατικά ομόλογα με αυτά τα χρήματα, θα κερδίζαμε τουλάχιστον 4,5% στα επενδεδυμένα κεφάλαιά μας χωρίς κανέναν κίνδυνο. Είναι λοιπόν απαραίτητο η εξάπλωση των δραστηριοτήτων να γίνεται ορθολογικά και με σαφή προγραμματισμό. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι ο διπλασιασμός της σημερινής απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του ομίλου σε επίπεδα άνω του 10% με 12%.

    -Παρ' όλα αυτά, η Εμπορική διαθέτει ακόμα πάρα πολλές συμμετοχές σε διάφορες εταιρείες και έχει τοποθετήσει αρκετά εκατ. ευρώ στο Χ.Α.

    * Δεν σας κρύβω ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων και με άλλες θυγατρικές μας. Και δεν θα περιοριστούμε σε αυτό. Μειώνουμε την έκθεσή μας σε μετοχές σε πιο λογικά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε κεφάλαια για την ανάπτυξή μας και θα μειώσουμε τον κίνδυνο που συνεπάγεται η αλόγιστη έκθεση των περιουσιακών στοιχείων σε χρεόγραφα μεταβλητής απόδοσης. Αυτό ήταν πρόβλημα για την αξιολόγηση της τράπεζας από τους αναλυτές, γιατί συνέδεαν τη συνολική απόδοση της τράπεζας με την πορεία αυτών των επενδύσεων.

    -Ποιο είναι το μέλλον των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου με δεδομένο ότι οι επενδύσεις στις διάφορες περιοχές παρουσιάζουν επίσης χαμηλή απόδοση;

    * Και αυτές οι δραστηριότητες αξιολογούνται με βάση τη μεσοπρόθεσμη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων. Σε χώρες όπου η επένδυση δεν αναμένεται να επιτύχει μεσοπρόθεσμα το στόχο του 10%-12% θα υπάρξει αναδίπλωση. Η επέκταση της διεθνούς παρουσίας θα γίνεται εκεί όπου υπάρχουν κερδοφόρες ευκαιρίες και προοπτικές.

    [13] ΟΙ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ 3 ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΣΚΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Κωνσταντινούπολη, 27 Ιουνίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Διορία 72 ωρών έχουν δώσει οι ένοπλοι στην Τουρκία, διαφορετικά απειλούν ότι θα σκοτώσουν τους τρεις τούρκους ομήρους που κρατούν. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται την Τουρκία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη και ολοκληρώνεται την Τρίτη. Ο Τζορτζ Μπους συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας την ώρα που χιλιάδες άτομα διαδήλωναν κατά της πολιτικής του στο Ιράκ.

    Στη σύνοδο κατά τη διάρκεια της οποίας λήγει και το τελεσίγραφο των απαγωγέων αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

    Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Τουρκίας απέρριψε το τελεσίγραφο των ενόπλων, εικόνες των οποίων μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα, όπου έδειχνε τους ομήρους να κάθονται μπροστά και να κρατούν τα διαβατήριά τους..

    [14] ΟΜΑΛΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 27 Ιουνίου 2004 (17:32 UTC+2)

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγονται μέχρι στιγμής οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου των Σέρβων. Οι ψηφοφόροι για άλλη μια φορά προσέρχονται στις κάλπες οι οποίες άνοιξαν στις 8 το πρωί. Το αξίωμα διεκδικούν ο φιλελεύθερος Μπόρις Τάντιτς και ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος ήδη στις εκλογές της 13ης Ιουνίου είχε λάβει 30,4% ενώ ο αντίπαλός του 27,6 %.

    Ωστόσο, μια ενδεχόμενη νίκη του Νίκολιτς αναμένεται να φέρει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση Κοστούνιτσα καθώς ήδη ένα από τα κόμματα του Συνασπισμού απειλεί να αποχωρήσει στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν τον Τάντιτς να προηγείται 54% και τον Νίκολιτς να αγγίζει το 46%.

    [15] ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 11η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΔΣΟ

    Κίεβο, 27 Ιουνίου 2004 (16:04 UTC+2)

    Ψήφισμα για το Κυπριακό υιοθέτησε ομόφωνα η 11η Ετήσια Σύνοδος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες στο Κίεβο με τη συμμετοχή των βουλευτών Αντώνη Καρά και Σοφοκλή Φυττή.

    Στο ψήφισμα εκφράζεται η ανησυχία της ΔΣΟ ''για τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου'' και επισημαίνεται η ανάγκη "η λύση που θα εξευρεθεί να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, δίνοντας έτσι, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την ευκαιρία σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης και σταθερότητας και τα ωφελήματα από την ένταξη στην ΕΕ για ένα κοινό ασφαλισμένο μέλλον".

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [16] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ Ο ΜΠΟΥΣ

    Άγκυρα, 27 Ιουνίου 2004 (16:00 UTC+2)

    Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους επιβεβαίωσε σήμερα την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν τις συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. "Θα ξαναπώ στους ανθρώπους αυτής της καλής χώρας ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει ημερομηνία από την ΕΕ για την ένταξή της στην ΕΕ", είπε ο αμερικανός Πρόεδρος.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 27 Ιουνίου 2004 (15:57 UTC+2)

    Τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διαφορά Λευκωσίας-Βρυξελλών για τη διαδικασία εφαρμογής τους, όπως και η προσπάθεια παράκαμψης της Λευκωσίας, είναι τα θέματα που απασχολούν τις περισσότερες εφημερίδες σήμερα.

    Αλλα θέματα που παρουσιάζονται πρωτοσέλιδα στα σημερινά φύλλα είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης και τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, οι απόδοση ευθύνης από την ΚΕ του ΑΚΕΛ στο Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, αιτιολογώντας τις απώλειες του κόμματος στις Ευρωεκλογές, οι αναμενόμενες αυξήσεις στην τιμή του νερού, η δήλωση του Προέδρου της Βουλής ότι πρέπει να αναληφθεί νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό και η σύλληψη του ιδιοκτήτη σκάφους στο οποίο έχει καταγγελθεί ότι γίνονταν σεξουαλικά όργια.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Στα Δικαστήρια θα λυθούν οι διαφωνίες'', γράφει ότι Βρυξέλλες και Λευκωσία επιμένουν να κινούνται σε αντίθετους δρόμους σε ό,τι αφορά το πακέτο των μέτρων για τους Τ/Κ και αναφέρει ότι το γεγονός δείχνει ότι οι διαφορές των δύο πλευρών θα λυθούν από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Προσθέτει ότι η ΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της πολιτικής εξαγγελίας της, γιατί το οφείλει στους Τ/Κ, ενώ από ε/κ πλευράς η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στα νομικά σημεία που ήγειρε από την αρχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν συνάδει τόσο με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ όσο και με τον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος ενσωματώθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    ''Η Μάχη'', κάτω από τον τίτλο 'Το νερό νεράκι'', γράφει ότι οι Κύπριοι σύντομα θα λένε το νερό νεράκι αφού, εκτός από το γεγονός ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε ενιαία τιμή πώλησης παγκυπρίως, ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου επιβεβαίωσε ότι η τιμή του θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Προσθέτει ότι στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο από τον Ιανουάριο του 2004 ο καταναλωτής πληρώνει το νερό κατά 100% πιο ακριβό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του απόψε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Προσθέτει ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι τα ελληνοτουρκικά και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''ΑΚΕΛ: Δεν ξέρει τι θέλει ο Τάσσος'', γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, αιτιολογώντας τη μεγάλη εκλογική ήττα που υπέστη το κόμμα στις Ευρωεκλογές. Προσθέτει ότι στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που παραπέμφθηκε ήδη στις κομματικές ομάδες βάσης, υιοθετείται η άποψη του διεθνούς παράγοντα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ξέρει τι θέλει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός ψηφίσματος για το Κυπριακό με ''μετριοπαθή'' χαρακτήρα, αν τελικά υπάρξει πλαίσιο συνεννόησης ανάμεσα στα μέλη του σώματος.

    'Η Σημερινή'', κάτω από τον τίτλο ''Τερματισμός ασκήσεων στη γραμμή αντιπαράταξης'', γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εισηγείται στην τουρκική πλευρά, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, πακέτο μέτρων στο οποίο περιλαμβάνεται ο τερματισμός στρατιωτικών ασκήσεων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση εισηγείται ακόμα απαγκίστρωση σε συγκεκριμένες περιοχές και αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ενέκρινε αίτημα της Κύπρου που εκκρεμεί από το 2002, για δημιουργία τεσσάρων αεροδιαδρόμων στο FIR Λευκωσίας. Αναφέρει ότι πρόκειται για δύο αεροδιάδρομους προς δυσμάς και δύο προς ανατολάς.

    "Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Παρακάμπτουν τη Λευκωσία'', γράφει ότι το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ προνοεί απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα από τα κράτη μέλη της ΕΕ με πλήρη παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσθέτει ότι σύμφωνα με το προσχέδιο, που ετοίμασε η Διεύθυνση Διεύρυνσης με τη συνεργασία πέντε ακόμη διευθύνσεων της ΕΕ, οι συναλλαγές των Τ/Κ και της ΕΕ θα γίνονται με βάση το άρθρο 133 της Συνθήκης που αναφέρεται σε εμπορικές σχέσεις της κοινότητας με τρίτες χώρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αναπληρωτής Λοχίας της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών Γιάννος Ιωάννου έδωσε χθες πολύωρη και πολυσέλιδη κατάθεση σε σχέση με την υπόθεση του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    Η ''Χαραυγή'', κάτω από τον τίτλο ''Πρωτοβουλία το ταχύτερο'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στη χθεσινή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα δήλωσε ότι ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου θα πρέπει μακριά από συναισθηματισμούς να συζητήσει εντός του Εθνικού Συμβουλίου τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από το δημοψήφισμα και να καθορίσει με εμπιστευτικότητα τη συμπεριφορά της ε/κ πλευράς με στόχο την ανατροπή των τετελεσμένων του πραξικοπήματος και της εισβολής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ξεκαθάρισε ότι η επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει τεθεί μπροστά στον λαό δεν εξυπηρετεί τη λύση του Κυπριακού γιατί ο στόχος είναι το σχέδιο που θα κατατεθεί στην παραλλαγή του να τύχει της έγκρισης του λαού.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' στο πρωτοσέλιδο θέμα της γράφει ότι η Αστυνομία δήλωσε ότι συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης του σκάφους στο οποίο φέρεται να γίνονταν σεξουαλικά όργια από τουρίστες κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ο γιος του και ένας εργαζόμενος στο σκάφος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε παραστάσεις για την πρόσκληση που απηύθυνε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο προς τον λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Προσθέτει ότι οι παραστάσεις έγιναν στον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [18] ΣΤΟ ΟΠΟΡΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ

    Λισαβόνα, 27 Ιουνίου 2004 (13:16 UTC+2)

    Στο Οπόρτο -την πόλη απ' όπου ξεκίνησε η υψηλή πτήση των διεθνών μας σε αυτό το EURO- μεταβαίνει σήμερα η αποστολή της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, η οποία την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά του "EURO 2004" το νικητή της αποψινής αναμέτρησης Τσεχίας-Δανίας.

    Ακολουθώντας την πάγια τακτική των τελευταίων ημερών, παίκτες και προπονητικό τιμ κρατούν χαμηλούς τόνους, μετά την ιστορική πρόκριση στην «4» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Οι διεθνείς μας αναμένεται να παρακολουθήσουν σήμερα από την τηλεόραση την προσεχή τους αντίπαλο, που θα βγει από τον τελευταίο προημιτελικό του EURO ανάμεσα στην Τσεχία και τη Δανία (στο Οπόρτο).

    Η Τσεχία, που προκρίθηκε στους «8» κάνοντας τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα και θα παραταχθεί με όλα της τα αστέρια.

    Αντίθετα, στο "στρατόπεδο" της Δανίας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μόρτεν Όλσεν στον καταρτισμό της ενδεκάδας είναι αρκετά. Σημαντικότερο από αυτά η απουσία του βασικού επιθετικού Έμπε Σαντ, ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό στο μηρό και δεν θα αγωνιστεί.

    Παράλληλα, εκτός μάχης έχει τεθεί ο αμυντικός Νίκλας Γιένσεν, ενώ αμφίβολοι είναι οι Ντάνιελ Γιένσεν και Μάρτιν Γιόργκενσεν, αλλά η κατάστασή τους είναι καλύτερη και η συμμετοχή τους θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

    [19] ΟΡΦΑΝΟΣ: «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ»

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (11:07 UTC+2)

    Aπό την ημέρα της καθιέρωσης του επαγγελματισμού σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ, οι... υποτιθέμενες ανώνυμες αθλητικές εταιρείες απομυζούσαν συνεχώς το χρήμα των Eλλήνων φορολογουμένων. Σύνθημά τους, «δώστε και σώστε». Oι εκάστοτε κυβερνήσεις, μη θέλοντας να κακοκαρδίσουν τα «χαϊδεμένα» τους παιδιά, τους προέδρους, άφηναν το καρκίνωμα να μεγαλώνει, χωρίς να τολμούν την αποκαθήλωσή τους και τον υποβιβασμό των ομάδων αυτών στις μικρότερες κατηγορίες. Aποτέλεσμα: υπερχρεωμένες εταιρείες, που θα έπρεπε να έχουν ήδη διαλυθεί.

    «H κυβέρνηση βρέθηκε προ του διλήμματος: ή διαλύουμε τα πάντα -Ποδοσφαιρικές Aνώνυμες Eταιρείες, πρωταθλήματα- ή δίνουμε μία τελευταία ευκαιρία στις ομάδες να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους και να εξυγιανθούν. Δεν χαρίζουμε τίποτα και σε κανένα», ήταν η απάντηση του υφυπουργού Aθλητισμού Γιώργου Oρφανού, σε ερώτηση της εφημερίδας «Kαθημερινή», γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος για τις υπερχρεωμένες ΠAE και KAE.

    «Tο πρόβλημα των χρεών έχει δύο σκέλη. Tο ένα είναι αυτά που έχουν συσσωρευθεί εδώ και χρόνια. Tο άλλο αφορά το μετοχικό κεφάλαιο, πρόβλημα το οποίο υπάρχει σε 66 ΠAE και KAE, οι οποίες "δεν έχουν όρους ύπαρξης". Δηλαδή τα ίδια κεφάλαιά τους, είναι μικρότερα του 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Bάσει του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών, αυτές θα έπρεπε να διαλυθούν».

    - Aφού το προέβλεπε ο νόμος, γιατί δεν το κάνατε;

    - Σας προανέφερα το δίλημμα. Tους δώσαμε μία λογική διορία, ώστε να βρουν τα χρήματα και να επανέλθουν στην νομιμότητα, έως την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Ο κύριος Καραμανλής ήταν πολύ θετικός σε αυτή τη λύση.

    - Kι αν δεν συμμορφωθούν; Aν κάποιες ΠAE ή KAE πληρώσουν μία - δύο δόσεις και έπειτα σταματήσουν, τι θα κάνετε;

    - Θα υπάρχουν συνέπειες, οι οποίες θα φτάνουν και έως τον υποβιβασμό των ομάδων. Hδη ολοκληρώνουμε τις συζητήσεις μας με τους προέδρους των εταιρειών και θα συνεχίσουμε και με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Θέλουμε με την έναρξη του πρωταθλήματος, ο νέος νόμος να έχει ψηφιστεί, ώστε όλοι να γνωρίζουν πού βαδίζουμε.

    - Yπάρχει και το μέγα πρόβλημα της βίας. Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε; Θα φτάσετε στο σημείο, όπως έκανε η Aγγλία, να κλείσετε τα σύνορα στις ομάδες των οποίων οι οπαδοί δημιουργούν επεισόδια;

    - Θα γίνει επιμερισμός ευθυνών στα πρόσωπα, στις ΠΑΕ, οι οποίες θα αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την τήρηση της τάξης εντός των γηπέδων. Hδη έχω εκθέσει στον πρωθυπουργό τις σκέψεις, στις οποίες περιλαμβάνεται το ιδιώνυμο, της αντιμετώπισης της βίας εντός των γηπέδων με ιδιωτική αστυνόμευση. Oσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ναι, αν πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις. Eίναι ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο.

    [20] ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2004 (11:07 UTC+2)

    H ιστορική επιτυχία της εθνικής ομάδας, αποτελεί αφετηρία αναγέννησης των πρωταθλημάτων μας, τονίζει σε πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα «Καθημερινή», σημειώνοντας και τα ακόλουθα:

    H ιστορική επιτυχία της Eθνικής, που έχει ήδη αναδειχθεί στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Eυρώπης και ελπίζει για ακόμη περισσότερα, γέμισε τους Eλληνες με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια. Aυτή, όμως, η διεθνής επιτυχία κατέστησε μελαγχολικότερη τη σύγκριση με την «εσωτερική» εικόνα του ποδοσφαίρου μας -και ακόμη εντονότερο το αίτημα δραστικών κινήσεων εξυγίανσης για την έξοδο από τη σημερινή αθλιότητα.

    Γιατί, δυστυχώς, περί αθλιότητας πρόκειται -και μάλιστα με πολλά πρόσωπα. Hδη το γεγονός ότι στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες δραστηριοποιούνται 54 ΠAE, πολύ περισσότεροι από τους διαθέσιμους σοβαρούς επιχειρηματίες, που θα ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν, προδίδει τη νοσηρή κατάσταση. Kαμία ομάδα δεν εμφανίζει κερδοφορία, οι δε περισσότερες είναι κατάχρεες, καθώς οι ρυθμίσεις χρεών που έγιναν το 1986 και το 1993 ουδέν απέφεραν παρά μόνον την κλοπή των χρημάτων του ελληνικού λαού. Kαθόλου παράξενο, αφού ο οικονομικός κανόνας του ελληνικού ποδοσφαίρου συνοψίζεται στην αποκομιδή ατομικών ωφελημάτων των παραγόντων εις βάρος των ομάδων. Mε το πέρας των παχειών αγελάδων στα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης, ο νοσηρός κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου έδειξε όλη τη γύμνια του, συντηρείται όμως χάρη στη διαπλοκή, τις άδηλες σχέσεις των παραγόντων με την εξουσία, τον επηρεασμό και την καθοδήγηση της διαιτησίας, τη στράτευση οργανωμένων οπαδών-χούλιγκαν και την ατολμία των αρμοδίων να βάλουν βαθιά το νυστέρι. Aυτός είναι και ο ορισμός της «παράγκας» των ελληνικών πρωταθλημάτων.

    H αίγλη της εθνικής ομάδας, η οποία αποτελείται κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό και έχουν άλλη νοοτροπία, και η οργή για το εσωτερικό χάος δείχνουν ότι ήδη τα περιθώρια ατολμίας ή αναμονής εξαντλήθηκαν. Oι νόμοι πρέπει να εφαρμοσθούν και όσοι τους παραβιάζουν να υποστούν τις συνέπειες, όπως κάθε απλός πολίτης αυτής της χώρας. Aκόμη και αν αυτό σημαίνει κλείσιμο ομάδων ή αναστολή της συμμετοχής τους σε διεθνείς αγώνες. H «παράγκα» πρέπει να γκρεμισθεί μια και καλή.

    [21] EURO 2004: ΣΤΟΥΣ "4" Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Λισαβόνα, 27 Ιουνίου 2004 (10:24 UTC+2)

    Τρελό πανηγύρι έχει στηθεί στην Ολλανδία για την πρόκριση των «οράνιε» στα ημιτελικά του Εuro 2004. H ομάδα του Ντικ Άντβοκαατ, ξορκίζοντας την κατάρα των πέναλτι, που τους ακολουθούσε στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις (Μουντιάλ 1998, EURO 1996, 2000) προκρίθηκε με 5-4, στην ψυχοφθόρα διαδικασία, επί της Σουηδίας. Στην επόμενη φάση οι Ολλανδοί θα αντιμετωπίσουν τους οικοδεσπότες Πορτογάλους, που από την περασμένη Πέμπτη βρίσκονται στους «4» της διοργάνωσης.

    Ο χθεσινός αγώνας ανάμεσα στην Ολλανδία και τη Σουηδία δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Παρότι από τις πιο παραγωγικές ομάδες στη φάση των ομίλων, έμειναν στο στείρο 0-0 στην κανονική διάρκεια του αγώνα και μετά το πέρας της ημίωρης παράτασης και έτσι ο αγώνας κρίθηκε στα πέναλτι, με τον φαν ντερ Σάαρ να αποκρούει το έκτο πέναλτι των Σουηδών που εκτέλεσε ο Μέλμπεργκ, δίνοντας το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς των Ολλανδών.

    [22] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ-ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Βαγδάτη, 27 Ιουνίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Αμερικάνικο σκάφος C-130 χτυπήθηκε λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης την Κυριακή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο και να εξαναγκαστεί το αεροπλάνο σε προσγείωση, ανακοίνωσαν αμερικάνοι αξιωματούχοι.

    Περίπου 12 μίλια από το αεροδρόμιο το αεροπλάνο δέχτηκε επίθεση και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Βαγδάτη όπου προσγειώθηκε με ασφάλεια.

    Αργότερα ο αμερικάνικος στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση σύμφωνα με το Αssociated press.

    [23] ΣΤΟΥΣ 35 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 27 Ιουνίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Στους 35 έφτασε ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες που πλήττουν την βορειανατολιή περιοχή της Ινδίας, καθώς ακόμη έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οι καταστροφική κακοκαιρία είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι.

    Υπενθυμίζεται ότι πλημμύρες στην Ινδία οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους.

    [24] ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 27 Ιουνίου 2004 (14:51 UTC+2)

    Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Χίλα, νότια της Βαγδάτης, το Σάββατο το βράδυ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 Ιρακινοί πολίτες και να τραυματισθούν 58, σύμφωνα με το BBC.

    Την ίδια ώρα, Ιρακινοί αντάρτες, πιθανότατα οπαδοί του Αλ Ζαρκάουι, απειλούν να αποκεφαλίσουν τρεις Τούρκους ομήρους αν δεν αποχωρήσουν από το Ιράκ οι τουρκικές εταιρείες που εργάζονται για λογαριασμό των αμερικανικών δυνάμεων.

    Στο θέμα των ομήρων αναφέρθηκε και ο Λευκός Οίκος που ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την τουρκική κυβέρνηση για την απελευθέρωσή τους.

    Το ιδιαίτερο οξυμένο κλίμα ανάγκασε τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, να δηλώσει ότι οι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο εκλογές στο Ιράκ ενδέχεται να καθυστερήσουν.

    Στο μεταξύ, δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την περιοχή γύρω από το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε τις εκρήξεις κι αν υπάρχουν θύματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 27 June 2004 - 18:13:49 UTC