Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ
  • [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [03] Η ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [04] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ
  • [05] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΤΙΒΟ ΜΑΖΙ
  • [06] ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ
  • [07] ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΡΑΝΙΟ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
  • [09] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [10] ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [11] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [12] ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [13] ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ UNMIK ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΟΑΣΕ
  • [14] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ - ΕΛΑΜΨΑΝ ΤΑ ΒΕΛΗ
  • [15] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [16] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
  • [17] ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΑΡΙΟΝ ΤΖΟΟΥΝΣ ΤΑ 100Μ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [18] "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΓΩΓΕΩΝ
  • [19] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ AIDS
  • [20] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ
  • [21] ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ
  • [22] ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [23] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [01] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2004 (09:55 UTC+2)

    Ανάσα δροσιάς στις παραλίες της χώρας αναζητούν και σήμερα Κυριακή οι Έλληνες. Ο υδράργυρος θα χτυπήσει πάλι «κόκκινο», σκαρφαλώνοντας κατά τόπους στα ηπειρωτικά στους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνική Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται για σήμερα τοπικές νεφώσεις το απόγευμα με πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χωρά ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα δυτικά και νοτιά τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα θα παραμείνει υψηλή και θα φθάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 Βαθμούς.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 39  βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μονό το απόγευμα θα  αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

    [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αγκυρα, 11 Ιουλίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο ομόλογός του της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλλα ήταν οι τρεις μάρτυρες στην τελετή του πολιτικού γάμου της κόρης του Τούρκου πρωθυπουργού Εσρά, που πραγματοποιήθηκε αργά σήμερα το απόγευμα, στην Κωνσταντινούπολη.

    Αμέσως μετά την τελετή επρόκειτο να ακολουθήσει δεξίωση σε κλειστό κύκλο, πάνω σε μια θαλαμηγό στον Βόσπορο.

    Ο κ.Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσσα είχαν συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα με τον κ.Ερντογάν, τον οποίο συνόδευαν ο γιος κι η κόρη του.

    [03] Η ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Η Νότια Κρήτη έβαλε τα καλά της για να υποδεχθεί σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα.

    Οι λαμπαδηδρόμοι έτρεξαν σε καυτή άσφαλτο. Και οι πόλεις τους υποδέχθηκαν σημαιοστολισμένες. Η Ιεράπετρα έδειχνε να προετοιμάζεται να παρακολουθήσει παρέλαση. Πριν την έναρξη της λαμπαδηδρομίας οι κεντρικοί δρόμοι άρχισαν να αδειάζουν από αυτοκίνητα και να γεμίζουν με ανθρώπους που κατέβαιναν για να χειροκροτήσουν τους νέους της περιοχής που έτρεξαν με την ολυμπιακή δάδα.

    Η Ιεράπετρα επέλεξε νέους που έχουν διακριθεί στους στίβους ή ασχολούνται εδώ και χρόνια με τον αθλητισμό. Η Μαρίνα Βαρσαμίδου, πρώην αθλήτρια του στίβου, ύψωσε τη δάδα και άναψε τον ολυμπιακό βωμό στο κέντρο της μεγάλης εκδήλωσης που προέταξε την παράδοση για να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης. Η κ. Βαρσαμίδου συμμετείχε στην ολυμπιακή ομάδα 4Χ100 και ήταν η δεύτερη φορά που έτρεχε για την Ολυμπιακή Φλόγα: «Έτρεξα και το 1996 στην Αθήνα, αλλά είναι διαφορετικό όταν ανάβεις το βωμό στον τόπο που μεγάλωσες. Είναι μεγάλη τιμή, αισθάνομαι ευτυχισμένη».

    Δίπλα της, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Νίκος Χριστοφάκης έλεγε: «Αγγιγμένη από τον καυτό ήλιο μας, από το ευλογημένο χώμα της γεραπετρίτικης γης, η Φλόγα κάνει σήμερα φανερά σε όλους τα ιδανικά του Ολυμπισμού.» Ένας μαθητής, ο 14χρονος Νίκος Ταμποράτζης, δήλωνε ευτυχισμένος για τη μοναδική εμπειρία που βίωσε: «Δεν πρόκειται να ξαναζήσω τέτοιες στιγμές, εύχομαι ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου.»

    Η Γιάννα Κιρμιτζόγλου, συνταξιούχος, περίμενε να τρέξει κάτω από τον καυτό ήλιο, αλλά εκείνη τη στιγμή οι υψηλές θερμοκρασίες δεν την απασχολούσαν: «Είναι ένα όνειρο για μένα, ελπίζω και ο υπόλοιπος κόσμος να το μοιραστεί μαζί μου». Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια αποχαιρέτησαν τη Φλόγα στην πορεία της προς τον Πύργο. Εκεί πέντε περιστέρια, ένα για κάθε ήπειρο, ελευθερώθηκαν για να μεταφέρουν το συμβολισμό της Φλόγας ανά τον κόσμο.

    Η φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου παιάνιζε όταν ένας μετανάστης στη Γερμανία, ο Γιάννης Επιτροπάκης, 52 ετών, άναψε το βωμό. «Ήρθα από τη Γερμανία για να λάβω μέρος στη Λαμπαδηδρομία, θέλοντας να δείξω σε όλους απόδημους Κρήτες ότι υπηρετούμε τα ιδεώδη του Ολυμπισμού με σεβασμό στη διαφορετικότητα των πολιτισμών.»

    Ο δήμαρχος της πόλης, ο Μανώλης Επιτροπάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την επιτυχία των Αγώνων: «Το διαπιστώσαμε και με την πορεία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Με πίστη και επιμονή μπορούμε να καταγράψουμε θεαματικά αποτελέσματα».

    Η αποστολή της Ολυμπιακής φλόγας διανυκτέρευσε στην Αγία Γαλήνη, τελευταίο σταθμό στη νότια πλευρά της Κρήτης. Από νωρίς οι μαντινάδες άρχισαν να γεμίζουν τα στενά της πόλης και επένδυσαν μουσικά την αποκάλυψη των αγαλμάτων του Δαίδαλου και του Ίκαρου, οι οποίοι, κατά το μύθο, ξεκίνησαν την πτήση τους από την Αγία Γαλήνη. «Ας κρατήσουμε στη ψυχή μας τη Φλόγα και το συμβολισμό της που περιγράφονται σε μία κοινή, πανανθρώπινη γλώσσα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ταταράκης.

    Ένας ποδοσφαιριστής της τοπικής ομάδας, ο κ. Γιώργος Φραγκάκης άναψε το βωμό και ο Μανώλης Λιδάκης, που συμμετέχει ως εθελοντής στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τραγούδησε για το κλείσιμο της βραδιάς. «Είναι ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι μόνο επειδή αντλούμε την καταγωγή μας από την αρχαία Ελλάδα. Είναι καιρός να δραστηριοποιηθούμε όλοι για να δείξουμε τι σημαίνει Έλληνας. Ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 για την τιμή που μου έκανε».

    Η διευθύντρια Λαμπαδηδρομίας της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Πένυ Μικελοπούλου σημείωσε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα ενώνει τον κόσμο σε μία μεγάλη αλυσίδα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης. «Η Φλόγα μεταφέρεται στα χέρια των Κρητών και φωτίζει τη λεβεντιά και την περηφάνια τους».

    Τη Δευτέρα η Ολυμπιακή φλόγα θα κατευθυνθεί προς Χανιά με ενδιάμεσες στάσεις στο Σπήλι, το Ρέθυμνο, όπου έχει προγραμματιστεί τελετή υποδοχής, και τους τάφους των Βενιζέλων. Η τελετή «διανυκτέρευσης» θα πραγματοποιηθεί στο Φρούριο των Χανίων.

    Η δάδα θα αλλάξει χέρια 174 φορές και οι λαμπαδηδρόμοι θα διανύσουν 54.7 χιλιόμετρα.

    [04] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στους Αγιους Θεοδώρους που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Κάηκε μικρή έκταση με πεύκα, ξερά χόρτα και θάμνους χωρίς να προκληθούν ζημιές σε σπίτια. Στον τόπο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπύρωση.

    [05] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΤΙΒΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Σε αυτούς που είναι μακριά από την Εκκλησία και ενοχλούνται, όπως χαρακτηριστικά είπε, από το κοινωνικό έργο της αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος από άμβωνος του Ι.Ν.Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα, όπου χειροτόνησε έναν διάκονο σε πρεσβύτερο.

    «Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας ενοχλεί αυτούς που θέλουν την Εκκλησία στο περιθώριο αλλά ευφραίνει τους ανθρώπους του ΘεούΤο ότι ανησυχούν και ενοχλούνται οι άνθρωποι που δεν είναι κοντά στην Εκκλησία, αυτό θα πει ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

    Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έδωσε και μια έμμεση απάντηση σε όσους επέκριναν την εμφάνισή του στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο για την υποδοχή της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η θέση όλων μας (των κληρικών) δεν πρέπει να είναι στις κερκίδες αλλά στο στίβο του αγώνα. Μαζί με το λαό. Γιατί ο λαός μας αποτελεί την Εκκλησία».

    Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα κληρικό, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αξιοποίησης του πνευματικού κεφαλαίου της φιλανθρωπίας, σημειώνοντας ότι το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο καθώς περιλαμβάνει ένα ολόκληρο δίκτυο φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που ξεκινά από τη βάση της Εκκλησίας που είναι οι ενορίες και επεκτείνεται στις ιερές μητροπόλεις.

    [06] ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Οι προτάσεις που αφορούν τις οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές του κόμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο των τριών προσυνεδριακών συνδιασκέψεων της Νέας Δημοκρατίας, για την αυτοδιοίκηση, τον συνδικαλισμό και το αγροτικό, που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Ευ.ΜεΪμαράκη και υπουργών της κυβέρνησης που ενημέρωσαν τα στελέχη του κόμματος από τη Βόρεια Ελλάδα, για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

    Από το βήμα των συνδιασκέψεων, ο κ.Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην πορεία του εσωκομματικού διαλόγου προς το Συνέδριο, τις σχέσεις που πρέπει να οικοδομηθούν μεταξύ κυβέρνησης-κόμματος κοινωνίας και τόνισε ότι στόχος είναι να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο το άνοιγμά της ΝΔ στην κοινωνία.

    Πρόσθεσε δε ότι η ΝΔ πρέπει να προσχωρήσει στη συστηματική επαφή με την κοινωνία, δημιουργώντας οργανώσεις που θα συστηματοποιούν και θα προωθούν στο κόμμα τα αιτήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών, μέσα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, fora προβληματισμού και άλλες κινήσεις πολιτών.

    Στη συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση την εισήγηση έκανε ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Ιορδ. Τζαμτζής, ενώ μίλησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Θ. Νάκος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θ. Βεζυργιάννης για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

    Στη συνδιάσκεψη για το Συνδικαλισμό, την εισήγηση πραγματοποίησε ο Γραμματέας Συνδικαλισμού Κ. Κόλλιας, ενώ από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας μίλησε ο υφυπουργός Γερ. Γιακουμάτος, που αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα απασχόλησης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης και χαιρετισμό απηύθυναν οι υφυπουργοί Αδ. Ρεγκούζας και Γ. Ορφανός.

    Στην ημερίδα για το Αγροτικό την εισήγηση πραγματοποίησε ο αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού Ελ. Τζάμος, ενώ για την πορεία των αγροτικών θεμάτων ενημέρωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδης και Αλ. Κοντός.

    Στο μεταξύ, κανονικά διεξήχθη χθες σε όλη την Ελλάδα από τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις της ΝΔ η εκλογή 1300 Συνέδρων του κόμματος.

    [07] ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΡΑΝΙΟ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Ανθρώπινο κρανίο αγνώστου φύλου σε πολύ προχωρημένη σήψη βρέθηκε χθες βράδυ στη θαλάσσια περιοχή Μωραϊτικα Αμαρύνθου Ερέτριας και παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές.

    Στην περιοχή έγινε έρευνα σήμερα με δύτη χωρίς να βρεθούν άλλα ευρήματα, ενώ το κρανίο θα σταλεί στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας.

    Από το Λιμενικό Τμήμα Ερέτριας διενεργείται προανάκριση.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΑΣΤΕΡ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2004 (18:09 UTC+2)

    Η στενότερη επιστημονική συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και του Ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Σιούφας με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας, καθηγητής Φιλίπ Κουρίλσκι.

    Ειδικότερα, στη συνάντηση συζητήθηκε ο ρόλος που έχει και μπορεί να αναπτύξει το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ στα πλαίσια του μηχανισμού δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, του δικτύου Παστέρ και της διαδικασίας οικοδόμησης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

    [09] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 11 Ιουλίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Σε αλλαγές στην ηγετική του ομάδα προχώρησε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Ρουμανία. Αντί της πολυμελούς "μόνιμης αντιπροσωπείας" που απαρτίζονταν από τον πρόεδρο (και πρωθυπουργό) Αντριάν Ναστάζε, τον εκτελεστικό πρόεδρο και άλλους 18 αντιπροέδρους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προχώρησε στη συγκρότηση μιας πιο ευέλικτης ομάδας, στην οποία έδωσε το όνομα "εκτελεστικό γραφείο".

    Η πιο ευέλικτη αυτή ομάδα θα αντικαταστήσει τη "μόνιμη αντιπροσωπεία" έως τις 5 Αυγούστου, ημερομηνία για την οποία έχει προγραμματιστεί το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και στο οποίο θα ανακοινωθούν οι προωθούμενες αλλαγές στο κόμμα και το όνομα του υποψηφίου για την προεδρία της χώρας.

    Στη νέα αυτή ηγετική ομάδα που ανακοίνωσε χθες ο Ναστάζε, εκτός του ιδίου και του Κοζμάντσα, περιλαβάνονται οι: Νικολάε Βακαρόιου (πρόεδρος της Γερουσίας), Βαλέρ Ντορνεάνου (πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων), Τίτου Κορλατεάν (εκπρόσωπος του κόμματος), Κρίστιαν Ντιακονέσκου (υπουργός Δικαιοσύνης και εκπρόσωπος της κυβέρνησης), Ζαμφίρ Ντουμιτρέσκου και οι εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων του κόμματος: Γκεόργκε Νετσίτα, Νταν Νίτσα, Γκαμπριέλ Οπρέα, Ροβάνα Πλαμπ, Ιοάν Ρους, Ιλίε Σάρμπου, Ιον Σταν, Ιον Σάσου, Μαριαν Σάρμπου.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, σκοπός αυτής της ομάδας θα είναι η προετοιμασία του συνεδρίου του Αυγούστου και η χάραξη της στρατηγικής του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

    Ιωάννα Ράντου

    [10] ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 11 Ιουλίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία από το κύμα κακοκαιρίας που ξέσπασε το τελευταίο 24ωρο, μετά από τον επίσης φονικό καύσωνα των προηγούμενων ημερών. Την ίδια ώρα, σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι έπληξαν πολλές πόλεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ρουμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και νέα ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα τις επόμενες ημέρες και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι κατά τόπους Νομαρχίες.

    Ισχυρή καταιγίδα έπληξε χθες βράδυ και το Βουκουρέστι. Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο της ρουμανικής πρωτεύουσας Τράιαν Μπασέσκου αρκετά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές, δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    Σημειώνεται ότι ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών στη Ρουμανία- το θερμόμετρο "σκαρφάλωσε" ακόμη και στους 40 βαθμούς Κελσίου- στοίχισε τη ζωή σε 18 άτομα.

    Ιωάννα Ράντου

    [11] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Σεράγεβο, 11 Ιουλίου 2004 (16:14 UTC+2)

    Πάνω από 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για την ένατη επέτειο από την σφαγή του 1995, στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει καταγραφεί ως η χειρότερη θηριωδία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου 5.000 από τα συνολικά 8.000 και πλέον θύματα της Σρεμπρένιτσα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

    [12] ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σόφια, 11 Ιουλίου 2004 (15:31 UTC+2)

    Αγνωστη παραμένει η τύχη των δυο Βούλγαρων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ, μετά από τη λήξη του τελεσιγράφου των ανταρτών για απελευθέρωση όλων των Ιρακινών κρατουμένων μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους.

    Όπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Γκεργκάνα Γκραντσάροβα, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα για την τύχη των δυο ομήρων.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σολομόν Πασί είχε αποκλείσει την προοπτική οποιασδήποτε αλλαγής στην εξωτερική πολιτική της χώρας του λόγω του συγκεκριμένου περιστατικού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας δεν μπορεί να γίνει όμηρος καμιάς οργάνωσης.

    [13] ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ UNMIK ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΟΑΣΕ

    Βελιγράδι, 11 Ιουλίου 2004 (15:06 UTC+2)

    Στην UNMIK επιρρίπτει εμμέσως την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια του περασμένου Μαρτίου στο Κοσσυφοπέδιο η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη σερβική αυτή επαρχία.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο έδωσε χθες στη δημοσιότητα έκθεση για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν το τριήμερο 17-19 Μαρτίου, στην οποία καλεί την KFOR να εξετάσει τη δική της αντίδραση στη βία και την τυχόν ύπαρξη «επιχειρησιακών προβλημάτων» στην αντιμετώπισή της.

    Η έκθεση της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο τονίζει παράλληλα την ανάγκη για καλύτερη προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην περιοχή και τη διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων για τα μη αλβανικής καταγωγής μέλη της κοινότητας στην επαρχία.

    [14] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ - ΕΛΑΜΨΑΝ ΤΑ ΒΕΛΗ

    Λονδίνο, 11 Ιουλίου 2004 (17:26 UTC+2)

    Το ότι ο Μίκαελ Σουμάχερ κατέκτησε στο σημερινό γκραν-πρι της Μεγάλης Βρετανία (στην πίστα του Σίλβερστοουν) την 10η φετινή του νίκη σε 11 αγώνες δεν είναι είδηση. Η είδηση είναι ότι τα μονοθέσια της ΜακΛάρεν κατάφεραν επιτέλους να ανταγωνιστούν τις Φεράρι, προσφέροντας πλούσιο θέαμα και δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο φετινό πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1.

    Στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο πιλότος της ΜακΛάρεν Κίμι Ράικονεν, που απείλησε τον εξάκις παγκόσμιο πρωταθλητή, αρκούμενος τελικά στη δεύτερη θέση της κατάταξης.

    Ο Σουμάχερ εξασφάλισε τελικά την 80ή νίκη στην καριέρα του, εκμεταλλευόμενος κατά τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική ενός λιγότερου πιτ-στοπ που έκανε από τον κυριότερο σημερινό διώκτη του.

    Ο Ρούμπενς Μπαρικέλο τερμάτισε στην τρίτη θέση, ακολουθούμενος από τον Τζένσον Μπάτον της BAR Χόντα και τον Χουάν Πάμπλο Μοντόγια της Γουίλιαμς. Ο Τζιανκάρλο Φισικέλα ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του στην έκτη θέση της βαθμολογίας για τη Σάουμπερ, ενώ την οκτάδα συμπλήρωσαν οι Ντέιβιντ Κούλθαρντ και Μαρκ Γουέμπερ για λογαριασμό των ΜακΛάρεν και Τζάγκουαρ, αντίστοιχα.

    Αναλυτικά η τελική κατάταξη

    1. Μ. Σουμάχερ (Φεράρι) 1:24:42.700

    2. Κ. Ραικόνεν (ΜακΛάρεν) + 2.130

    3. Ρ. Μπαρικέλο (Φεράρι) + 3.114

    4. Τζ. Μπάτον (BAR) + 10.683

    5. Χ. Π. Μοντόγια (Ουίλιαμς) + 12.173

    6. Τζ. Φισικέλα (Σάουμπερ) + 12.888

    7. Ντ. Κούλθαρντ (ΜακΛάρεν) + 19.668

    8. Μ. Ουέμπερ (Τζάγκουαρ) + 23.701

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

    1. Μ. Σουμάχερ 100

    2. Μπαρικέλο 74

    3. Μπάτον 53

    4. Τρούλι 46

    5. Αλόνζο 33

    6. Μοντόγια 29

    7. Ραικόνεν 18

    8. Σάτο 14

    9. Ντ. Κούλθαρντ 14

    10. Φισικέλα 13

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

    1. Φεράρι 174

    2. Ρενώ 79

    3. BAR 67

    4. Ουίλαμς 41

    5. ΜακΛάρεν 32

    6. Σάουμπερ 18

    7. Τογιότα 8

    8. Τζόρνταν 5

    9. Τζάγκουαρ 4

    10. Μινάρντι 1

    [15] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2004 (17:05 UTC+2)

    Ιδιώνυμες ποινές, ώστε να οδηγούνται στη φυλακή οι ταραξίες των γηπέδων, και αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ομάδων των οποίων οι οπαδοί δημιουργούν κατ' εξακολούθηση επεισόδια, θα προβλέπουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

    Αυτό προαναγγέλλει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», μια μόλις εβδομάδα μετά την επιτυχία της Εθνικής ποδοσφαίρου στο Euro 2004 και τις προσδοκίες που αυτή δημιούργησε για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    «Εχουμε τη χρυσή ευκαιρία να αναστήσουμε ξανά το ποδόσφαιρο», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός και αναφερόμενος στο καυτό και επίκαιρο θέμα των χρεών των ΠΑΕ, αποκαλύπτει ότι θα δοθεί εξάμηνη διορία στις αθλητικές εταιρείες για να ρυθμίσουν το θέμα του μετοχικού κεφαλαίου τους.

    Όσον αφορά δε στην επικείμενη ρύθμιση των χρεών τονίζει ότι οι εταιρίες που δεν θα ανταποκρίνονται στην εξόφληση των δόσεων θα διαλύονται. «Όποιος νομίζει ότι του δίνουμε διέξοδο για να ξεφύγει κάνει λάθος. Στην εφαρμογή της συμφωνίας θα είμαστε αμείλικτοι» προειδοποιεί ο Γιώργος Ορφανός.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ΕΤ-3 και στην εκπομπή ΡΕΠΟ, ο κ. Ορφανός επισήμανε ότι «η πορεία της Εθνικής μου έλυσε τα χέρια και όποιος δεν ακολουθήσει θα τεθεί στο περιθώριο. Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι σαφής: Γιώργο προχώρα. Και με βάση αυτή τη σταθερή πολιτική βούληση προχωρώ».

    Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης ο κ. Ορφανός τόνισε ότι «η Ε.Π.Ο. και η Ε.Π.Α.Ε. δεν έκαναν τίποτα για να προετοιμάσουν τις ομάδες, ενόψει του Ιουνίου του 2005», οπότε και ο έλεγχος και η αδειοδότηση για τη συμμετοχή των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα θα γίνεται πλέον σε όλα τα επίπεδα από τη διεθνή ομοσπονδία, δηλαδή τη FIFA».

    [16] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2004 (15:28 UTC+2)

    Στα βαθιά καλείται να «κολυμπήσει» η ΑΕΚ στην επόμενη αγωνιστική περίοδο της Ευρωλίγκα, αφού η κλήρωση για του ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης του μπάσκετ, έφερε στο δρόμο της Ένωσης κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου. Αντίθετα, παρότι δεν λείπουν τα μεγάλα ονόματα, η κλήρωση για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό είναι στα μέτρα τους.

    Οι 24 ομάδες της διοργάνωσης χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ, ενώ η σεζόν ξεκινάει στις 3 Νοεμβρίου.

    Αναλυτικά οι όμιλοι μετά τη σημερινή κλήρωση διαμορφώνονται ως εξής:

    Α Όμιλος: Σκίπερ Μπολόνια, Εφές Πίλσεν, Εστουντιάντες, Τσιμπόνα, Ολυμπιακός, Παρτίζαν, Προκόμ Τρεφλ, Ρεάλ Μαδρίτης

    Β Όμιλος: Μακάμπι Τελ Αβίβ, Σιένα, Ζαλγκίρις Κάουνας, Μπαρτσελόνα, Ολύμπια Λουμπλιάνας, ΑΕΚ, Σκαβολίνι Πέζαρο, Βιλερμπάν

    Γ Όμιλος: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Τάου, Μπενετόν Τρεβίζο, Ορτέζ, Παναθηναϊκός, Ούλκερ, Ουνικάχα Μάλαγα, Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτης

    [17] ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΑΡΙΟΝ ΤΖΟΟΥΝΣ ΤΑ 100Μ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθηνα, 11 Ιουλίου 2004 (13:30 UTC+2)

    Χωρίς της χρυσή Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ Μάριον Τζόουνς θα διεξαχθεί το αγώνισμα των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η πρωταθλήτρια των ΗΠΑ τερμάτισε πέμπτη με χρόνο 11,14 στα αμερικανικά τράιαλς στο Σακραμέντο και ως εκ τούτου δε θα δώσει το "παρών" στο συγκεκριμένο αγώνισμα, αφού την πρόκριση κερδίζουν οι αθλήτριες που πήραν τις τρεις πρώτες θέσεις.

    Η φημολογούμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο ντόπινγκ με το εργαστήριο BALCO, σηματοδότησε την αγωνιστική "καθίζηση" της Τζόουνς που κορυφώθηκε με την αποτυχία της να προκριθεί στο αγώνισμα των 100 μέτρων για την Ολυμπιάδα.

    Τα χρώματα των ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν στην Αθήνα η Λατάσα Κολάντερ, που τερμάτισε πρώτη με 10,97, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Τόρι Έντουαρντς (11,02) και η Λόρι Ουίλιαμς (11,10).

    [18] "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΓΩΓΕΩΝ

    Μανίλα, 11 Ιουλίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα Ιρακινών απαγωγέων για αποχώρηση των δυνάμεων τους από το Ιράκ, όπως μεταδίδει το BBC.

    Οι απαγωγείς κρατούν εδώ και ημέρες όμηρο τον Φιλλιπινέζο οδηγό φορτηγού, Άντζελο ντε λα Κρουζ, τον οποίο και απειλούν με αποκεφαλισμό εάν η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δε συμφωνήσει με το αίτημά τους μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

    Οι απαγωγείς ζητούν να έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ οι δυνάμεις των Φιλιππίνων μέχρι τις 20 Ιουλίου.

    Οι Φιλιππίνες διευκρίνισαν ότι δε σκοπεύουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους νωρίτερα από τις 20 Αυγούστου, όπως έχει προγραμματιστεί.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε πως είναι ζωντανοί οι δύο Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών που κρατούνται από Ιρακινούς αντάρτες παρά το γεγονός ότι έχει περάσει η προθεσμία που έδωσαν οι απαγωγείς για την εκτέλεσή τους.

    Σύγχυση για τον όμηρο

    Άγνωστη παραμένει η τύχη του Φιλιππινέζου οδηγού. Αρχικές πληροφορίες τον εμφάνιζαν να έχει αφεθεί ελεύθερος και να έχει οδηγηθεί σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης.

    Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα οι απαγωγείς του διέψευσαν την είδηση μέσω του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου "αλ Τζαζίρα".

    Φιλιππινέζος διπλωμάτης σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων είπε ότι οι απαγωγείς ανανέωσαν για άλλες εννέα ημέρες την προθεσμία για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

    Να σημειωθεί ότι κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων και στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από μέλη της ιρακινής αντίστασης.

    [19] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

    Μπανγκόκ, 11 Ιουλίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Άρχισε στην πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης, Μπανγκόκ η 15η Διεθνής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Aids, με τη συμμετοχή 20 χιλιάδων πολιτικών και ειδικών από 160 χώρες.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν διατίθενται επαρκή κονδύλια για την αντιμετώπιση της ασθένειας και ότι οι κυβερνήσεις δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση της.

    Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια και ότι αυτή τη στιγμή 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό του HIV.

    Κηρύσσοντας την έναρξη της Διάσκεψης ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε ότι οι πολιτικοί ηγέτες κρατούν το κλειδί για την καταπολέμηση της ασθένειας.

    Ο κ.Ανάν επέκρινε ιδιαίτερα την ανεπαρκή βοήθεια που δίδεται στις γυναίκες οι οποίες, όπως υπογράμμισε, υφίστανται όλο και περισσότερο τις συνέπειες.

    Νωρίτερα, ο κ.Ανάν είχε προειδοποιήσει τους ηγέτες των χωρών της Ασίας ότι έχουν προθεσμία τριών ετών για να προλάβουν μια κρίση σοβαρότερη και από αυτή που έχει προκαλέσει η ασθένεια στις χώρες της Αφρικής.

    Η εξάπλωση της ασθένειας στις χώρες της Ασίας εξακολουθεί να είναι πιο αργή από αυτή στις αφρικανικές χώρες. Επειδή όμως ο πληθυσμός χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα είναι τεράστιος, ακόμη και χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τον ιό σημαίνουν μεγάλο αριθμό φορέων.

    Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Κίνας παραδέχθηκε ότι η ασθένεια έχει προσβάλει όλα τα κοινωνικά στρώματα στη χώρα του.

    [20] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ

    Τόκιο, 11 Ιουλίου 2004 (10:45 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ιάπωνες προκειμένου να ανανεώσουν τις μισές έδρες της Άνω Βουλής.

    Τις 121 έδρες διεκδικούν 320 υποψήφιοι, ενώ οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί τοπική ώρα (1 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (2 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε και αναμένεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα.

    Η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται κρίσιμη για τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζουνίτσιρο Κοϊζούμι, ο οποίος έγινε αποδέκτης σκληρής κριτικής τόσο για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του στον τομέα των συντάξεων όσο και για τη φιλοαμερικανική πολιτική που ακολουθεί.

    [21] ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ

    Βαγδάτη, 11 Ιουλίου 2004 (10:40 UTC+2)

    Τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν χθες στην επαρχία αλ-Ανμπαρ, δυτικά της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η πόλη Φαλούτζα, ανεβάζοντας στους δέκα οχτώ τους Αμερικανούς, που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δυο εβδομάδες, στην εν λόγω επαρχία.

    Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, οι τέσσερις πεζοναύτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης για την περιφρούρηση της ασφάλειας.

    [22] ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Χεράτ, 11 Ιουλίου 2004 (10:35 UTC+2)

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σήμερα στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, πέντε άτομα, ανάμεσα τους και δυο παιδιά, και να τραυματιστούν άλλα δέκα.

    Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από στρατιωτικό φυλάκιο, κοντά σε αγορά, ενώ η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε κάδο απορριμμάτων.

    [23] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 11 Ιουλίου 2004 (14:22 UTC+2)

    Μια μοναδική συναυλία στην Κωνσταντινούπολη θα δώσει σήμερα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Ελληνίδα αοιδός «με τη φωνή που διαπερνά τα μουσικά σύνορα», σε δηλώσεις της τόνισε ότι νιώθει «σαν στο σπίτι της» στην Κωνσταντινούπολη, την οποία έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν κι έχει δώσει συναυλία με τη διάσημη Τουρκάλα τραγουδίστρια, Σεζέν Ακσού.

    Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είπε ακόμη ότι εμπιστεύεται την καλή θέληση των ανθρώπων και διαπίστωσε πολλές ομοιότητες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κουλτούρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 11 July 2004 - 18:13:38 UTC