Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] Φ.ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ
  • [03] ΚΑΝΕΝΑ ΘΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΒΑΓΟΝΙΟΥ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑΣ TOY OΣE
  • [04] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ:Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ
  • [05] Σ.ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ:Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
  • [06] ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
  • [07] Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ:ΠΙΣΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ Η ΝΔ
  • [08] ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΟ Χ.Α
  • [09] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [10] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [11] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
  • [12] ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ 2 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [13] Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΧΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΜΕΣΟΥ
  • [14] Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [15] ΑΙΧΜΕΣ Κ.ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [16] ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ Μ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [17] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
  • [18] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ
  • [19] ΤΖ. ΧΑΟΥΑΡΝΤ: «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
  • [20] ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΤΑΪΜΣ»
  • [21] ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΤΟΥΣ
  • [22] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [23] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ
  • [24] ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΣΤΗΣΑΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ
  • [25] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ 69ΗΣ ΔΕΘ
  • [28] «ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»
  • [29] ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

  • [01] ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ Η ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2004 (21:19 UTC+2)

    Ενθουσιώδης υποδοχή επιφυλάχτηκε στην Ολυμπιακή Φλόγα στο Λευκό Πύργο όπου θα διανυκτερεύσει απόψε πριν συνεχίσει το μακρύ ταξίδι της στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία που εξελίχθηκε από νωρίς το απόγευμα σχεδόν σε όλους τους ανατολικούς δήμους και το κέντρο της πόλης, με συμμετοχή περίπου 150 λαμπαδηδρόμων έφτασε στις 8.32 μ.μ. στο Λευκό Πύργο.

    Ο λαμπαδηδρόμος που μεταλαμπάδευσε την Ολυμπιακή Φλόγα στα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας μπάσκετ ήταν ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιώργος Κούδας, που διάνυσε μια απόσταση 300 μ. στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. «Πιστεύω ότι είναι μια από τις συγκλονιστικότερες ημέρες της ζωής μου. Είναι ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής που πήρα στην καριέρα μου. Η Ολυμπιακή Φλόγα αντιπροσωπεύει την ειρήνη, τη συνύπαρξη των λαών. Αυτή πρέπει να φωτίζει τα μυαλά όλων αυτών που διοικούν τον κόσμο. Είθε το πνεύμα του αθλητισμού να γίνει κατανοητό από όλους» δήλωσε.

    Το βωμό άναψαν στις 8.35 μ.μ. τα μέλη της Εθνικής ομάδας του μπάσκετ ενώ αμέσως μετά ο αρχηγός της Φραγκίσκος Αλβέρτης, δήλωσε: «Είναι τιμή μας η συμμετοχή στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, μια πράξη που θα βοηθήσει στη μεταφορά του μηνύματος των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ξεχωριστή στιγμή στη ζωή όλων μας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δόθηκε η ευκαιρία να τρέξουμε στη Θεσσαλονίκη, η πόλη που όλοι γνωρίζουμε πόσο έχει αγκαλιάσει το μπάσκετ».

    Η τελετή συνεχίστηκε με την ανάκρουση του ολυμπιακού και του εθνικού ύμνου και την έπαρση της Ολυμπιακής, της Εθνικής και της Ευρωπαϊκής Σημαίας.

    Σημαιοφόροι στην εκδήλωση ήταν οι αθλητές Νικήτας Σαραντόπουλος, Αλέξανδρος Αλεξιάδης και Ιούλιος Άμποτ. Η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

    Υποδεχόμενος την Ολυμπιακή Φλόγα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και βετεράνος αθλητής του στίβου Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Θεσσαλονικείς υποδεχόμαστε σήμερα με σεβασμό και αξιοπρέπεια, με δέος και μεγαλοπρέπεια, με σωφροσύνη και ευλαβικότητα, με χαρά και συγκίνηση τη Φλόγα, που άναψε, επιτέλους, για εμάς, για τους δικούς μας Αγώνες». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δίνει στην ανθρωπότητα τους καλύτερους και τους ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτέλεσμα της πανεθνικής προσπάθειας και έτσι να ανταποκριθούμε στο εθνικό χρέος απέναντι στο ιδεώδες που επαναπατρίζεται, αλλά και στη διεθνή πρόκληση για την αναγέννηση του Ολυμπισμού στα νάματα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος».

    Στην αντιφώνησή του ο Γενικός Διευθυντής Marketing του «Αθήνα 2004» και υπεύθυνος της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας Γεώργιος Μπόλος ευχαρίστησε όλους όσους μετείχαν στην λαμπαδηδρομία τονίζοντας ότι η Φλόγα δεν θα μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι της στον κόσμο και την επιτυχημένη πορεία της χωρίς την συνδρομή τους.

    Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στον κ. Παπαγεωργόπουλο και τον κ. Μπόλο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίδειξη χορευτικής ακροβατικής γυμναστικής ενώ η τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας έληξε με τη ρίψη πυροτεχνημάτων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Νίκου Πορτοκάλογλου.

    Δηλώσεις αθλητών

    Ο Θεόδωρος Παπαλουκάς από την Εθνική ομάδα μπάσκετ δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας: «Είναι διαφορετικό να τρέχεις μεμονωμένα και διαφορετικά ως σύνολο, όλη η ομάδα. Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω αυτές τις στιγμές σε όλη μου τη ζωή. Η συμμετοχή μας ως ομάδα στη λαμπαδηδρομία στη Θεσσαλονίκη είναι το λιγότερο που είχαμε να κάνουμε για την πόλη που μας έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές και μας έχει κάνει πολλές φορές υπερήφανους».

    Ο συμπαίκτης του Δήμος Ντικούδης εκμυστηρεύθηκε τις σκέψεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες παρακολουθώντας στην τηλεόραση στιγμιότυπα από διάφορες φάσεις της λαμπαδηδρομίας: «Αναρωτιόμουν πώς να ήταν άραγε αν και εγώ είχα ποτέ την ευκαιρία, διότι περί ευκαιρίας πρόκειται, ίσως μοναδικής στη ζωή και στην καριέρα ενός αθλητή, η οποία δεν ανταλλάσσεται με τίποτε, να κρατήσω για μια στιγμή την Ολυμπιακή δάδα. Και να που ήλθε, λοιπόν, η ώρα να συμμετάσχουν και οι Έλληνες διεθνείς μπασκετμπολίστες στη Λαμπαδηδρομία και ομολογώ ότι πρόκειται για το καλύτερο γεγονός που μου συνέβη τον τελευταίο καιρό».

    Και ο Κώστας Τσαρτσαρής συμπλήρωσε: «Ζήλευα, με τη θετική έννοια του όρου, βλέποντας τη δάδα στα χέρια κάποιων συνανθρώπων μας και τώρα νιώθω ικανοποίηση και υπερηφάνεια γιατί συμμετείχαμε στη Λαμπαδηδρομία. Έχω κινητοποιήσει συγγενείς και φίλους, ώστε να καταφέρω να έχω αυτές τις στιγμές μαγνητοσκοπημένες ως ενθύμιο μοναδικό της ζωής μου».

    Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Θεόδωρος Κακιούσης είχε και πρόσθετους λόγους να είναι συγκινημένος: «Η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων μεταφέρει ένα ιδιαίτερο μήνυμα σε όλο τον κόσμο, για την ειρήνη και τις αθλητικές αξίες που έχουν χαθεί. Είναι μοναδική στιγμή στην καριέρα ενός αθλητή, αλλά και μοναδική στιγμή για τον οποιοδήποτε να τρέξει με τη Φλόγα και να μεταφέρει το μήνυμα του Ολυμπισμού. Ακόμη περισσότερο για μένα που έτρεξα στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που γεννήθηκα, στην πόλη που με ανέδειξε ως αθλητή και μου χάρισε τόσες συγκινήσεις».

    Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας

    Την Ολυμπιακή Φλόγα θα πάρει αύριο στις 8:30 π.μ. από το Λευκό Πύργο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και αφού τη μεταφέρει μέχρι το πάρκο της ΧΑΝΘ, διανύοντας απόσταση 300 περίπου μέτρων, κατά μήκος της οδού Νικολάου Γερμανού θα την παραδώσει στον βετεράνο ποδοσφαιριστή Ντίνο Κούη.

    Η πορεία που θα ακολουθήσει στη συνέχεια η Ολυμπιακή Φλόγα θα είναι η εξής: Νικολάου Γερμανού, αριστερά στην Αγγελάκη, αριστερά στην Εγνατία, δεξιά στην Ιασονίδου, δεξιά στην Αγίου Δημητρίου, αριστερά στην Ελ. Ζωγράφου, αριστερά στη Λεωφόρο ΟΧΙ , δεξιά στην Ακροπόλεως, δεξιά στην Επταπυργίου, Βενιζέλου, Επταπυργίου, λοξά δεξιά Ελπίδος, αριστερά στην Αγνώστου Στρατιώτου προς Νεάπολη, Παναγή Τσαλδάρη, Ανδρέα Παπανδρέου, δεξιά στη Βενιζέλου, Αγίων Πάντων, δεξιά στην Χαλκοκονδύλη, δεξιά στην Κολωνιάρη, δεξιά Καλλιθέας, αριστερά στην Λεωφόρο 28ης Οκτωβρίου, δεξιά στην Ιατρού Γωγούση, αριστερά στην Καραολή - Δημητρίου, αριστερά στην Αριστοτέλους, Βενιζέλου, δεξιά στην Αγίας Παρασκευής, δεξιά στη Μοναστηρίου, Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας-Εδέσσης, Χαλκηδόνα και θα φτάσει στα όρια του νομού δια της οδού Εθνικής Αντίστασης.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα περνώντας από την Πέλλα, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια και το Λιτόχωρο, σε μια διαδρομή συνολικά 177 χιλιομέτρων, στην οποία θα τρέξουν περισσότεροι από 250 Λαμπαδηδρόμοι θα καταλήξει αύριο το αρχαίο Δίον.

    [02] Φ.ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Aθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (13:53 UTC+2)

    Σημείο εκκίνησης για μια νέα δυναμική, αναπτυξιακή πορεία της χώρας χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά μιλώντας στο 6ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

    Η κ. Πετραλιά στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι δεν αξιοποιήθηκε η προολυμπιακή περίοδος, όμως δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση των μεταολυμπιακών ευκαιριών και την αναδιάρθρωση του προγράμματος "Ελλάδα 2004", έτσι ώστε, όπως είπε, να υλοποιηθούν έργα στην ελληνική περιφέρεια. "Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς ισχυρή περιφέρεια" είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Πολιτισμού αναδιαρθρώνει και καταρτίζει ένα νέο και φιλόδοξο πρόγραμμα αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών για όλη τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Στην προσπάθεια αυτή υπογράμμισε την ανάγκη όλη η Ελλάδα να λειτουργήσει ως ομάδα, προκειμένου να διεξαχθούν με απόλυτη επιτυχία οι Ολυμπιακοί Αγώνες και να δοθεί σε όλο τον κόσμο η πιο λαμπρή εικόνα της χώρας μας.

    Ακολουθεί η ομιλία της κ. Πετραλιά:

    "Κυρίες και κύριοι

    Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες

    Πριν 30 χρόνια ακριβώς, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, παραλαμβάνοντας μια Ελλάδα που βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τη δημοκρατία πληγωμένη, την οδήγησε σε πολύ λίγα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ισότιμο μέλος.

    Το ιστορικό αυτό γεγονός εμπνέει και σηματοδοτεί και τη σημερινή μας πορεία. Καθώς ο Κώστας Καραμανλής με την ίδια υπευθυνότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα οδηγεί τη χώρα

    στην οικονομική ανόρθωση

    στην εξυγίανση της δημόσιας ζωής

    στην πρόοδο όλων των Ελλήνων

    Πέντε μήνες μόλις πέρασαν από την μεγάλη νίκη της 7ης Μαρτίου και σχεδόν σε όλους τους τομείς έχουμε δώσει τα πρώτα «δείγματα γραφής».

    Υποσχεθήκαμε ότι θα δουλέψουμε σκληρά για να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά. Και το κάνουμε.

    Στον τομέα που έχω την ευθύνη του συντονισμού, βάλαμε ως πρώτο στόχο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και τις μεγάλες υπερβάσεις και να ολοκληρώσουμε όλα τα μεγάλα Ολυμπιακά Έργα προκειμένου να κάνουμε ασφαλείς, μοναδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουμε μέρα νύχτα, καταθέτουμε όλη τη ψυχή μας για την ολοκλήρωση των έργων.

    Με αποκάλεσαν δημόσια «εργοδηγό» πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό με μείωναν. Σήμερα όμως καταφέραμε εμείς οι «εργοδηγοί», και οι πιο επιφυλακτικές φωνές διεθνώς να συμμερίζονται τη βεβαιότητα μας ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει επιτυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Όλοι οι διεθνείς παράγοντες και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά που κάνουμε. Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Κερδίσαμε το πρώτο στοίχημα όλοι μαζί. Η επιτυχία ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

    Συνολικά 57 βασικά έργα, χωρίς να συνυπολογισθούν τα έργα εθνικών επιλογών αλλά και πολλά υποχρεωτικά έργα μικρότερης κλίμακας, έχουν ήδη κατασκευασθεί.

    Τα έργα αυτά, αλλά και μια σειρά ακόμη έργων και παρεμβάσεων που προγραμματίζουμε να εκτελέσουμε, θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας και την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η αξιοποίηση της Προολυμπιακής περιόδου χάθηκε. Δεν έχει νόημα τώρα να ζητούμε ευθύνες. Είναι όμως χρέος μας να αξιοποιήσουμε τις μεταολυμπιακές ευκαιρίες.

    Το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004», με εκατοντάδες έργα σε όλη τη περιφέρεια, είχε μείνει στα χαρτιά. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του και μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Έτσι προχωράμε με ορίζοντα όχι απλώς την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας αλλά την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

    Την Ελλάδα του 2010 και μετά.

    Υπολογίζουμε ότι οι επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να προσελκύσουν ακόμη και 450.000 παραπάνω τουρίστες ως το 2011 και αυτό από μόνο του μπορεί να προσθέσει 1,1 δις δολάρια, το χρόνο ή 0,6% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία.

    Τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν πάνω στην υπόθεση των Αγώνων, σε έργα και υποδομές, αποτελούν μια θετική κληρονομιά που βελτιώνει την ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα όλων μας και κάνει την Ελλάδα ικανή να προσελκύσει νέες επενδύσεις, ικανή να πετύχει νέους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες για μας δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας νέας δυναμικής αναπτυξιακής πορείας για όλη την Ελλάδα.

    Τα αθλητικά έργα που κατασκευάζονται θα καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά θα τροφοδοτήσουν τη μελλοντική καλλιέργεια και ανάπτυξη του αθλητισμού της χώρας. Ενώ παράλληλα ή και σε συνδυασμό με τις άλλες υποδομές στις μεταφορές, στις συγκοινωνίες, στις νέες τεχνολογίες θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη ή και τη δημιουργία νέων τομών οικονομικής και κοινωνικής δράσης.

    Μελετάμε όλες τις προτάσεις αξιοποίησης για την μεταολυμπιακή περίοδο. Αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που έχει να επιδείξει ο ιδιωτικός τομέας αλλά και κοινωνικοί φορείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην μεταολυμπιακή αξιοποίηση των υποδομών. Για την κυβέρνησή μας ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι πολύ σημαντικός.

    Παράλληλα θα αναδιαρθρώσουμε το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», ώστε αυτή να βρίσκεται στα χαρτιά και να αρχίσει η υλοποίηση με γοργούς ρυθμούς. Γιατί στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα που αφορούν την ελληνική Περιφέρεια.

    Και για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ελλάδα χωρίς ισχυρή Περιφέρεια.

    Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Πολιτισμού αναδιαρθρώνει και καταρτίζει ένα νέο και φιλόδοξο πρόγραμμα αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών για όλη τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το σημείο εκκίνησης για μια νέα, δυναμική αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

    Κλειδί για την επιτυχημένη τέλεση των αγώνων είναι να λειτουργήσει όλη η Ελλάδα σαν μια ομάδα. Όλοι οι Έλληνες σαν μια ομάδα. Μέσα στα στάδια και έξω από αυτά. Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδα μας δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να προβάλλουμε τόσο πολύ την χώρα μας και τον πολιτισμό μας. Στο χέρι μας είναι να στείλουμε σ' όλο τον κόσμο την πιο σπουδαία, την πιο λαμπρή εικόνα. Ενωμένοι μπορούμε. Θα πετύχουμε. Θα τα καταφέρουμε.

    Κυρίες και κύριοι:

    Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα μια πολιτική που στηρίζεται στη συναίνεση, τη συνεργασία, την ενότητα των Ελλήνων.

    Εργαζόμαστε με όραμα και πρόγραμμα.

    Χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Αλλά με θάρρος και αταλάντευτη αποφασιστικότητα.

    Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με μοναδικό στόχο να κάνουμε τη χώρα μας κάθε μέρα και καλύτερη, εξασφαλίζοντας σε όλους τους Έλληνες περισσότερες ευκαιρίες για πρόοδο και προσωπική ευημερία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια χρονική ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η δύναμή μας είναι η συμμετοχή μας και να κάνουμε μια καινούργια αρχή για μια νέα Ελλάδα!"

    [03] ΚΑΝΕΝΑ ΘΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΒΑΓΟΝΙΟΥ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑΣ TOY OΣE

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν βρισκόταν κανένας επιβάτης στο βαγόνι αμαξοστοιχίας που εκτελούσε τη διαδρομή Πάτρα-Αθήνα και εκτροχιάστηκε λίγο πριν τους Αγίους Θεοδώρους και συγκεκριμένα στο Καλαμάκι, έδωσε μιλώντας στο ΜΠΕ ο σταθμάρχης κυκλοφορίας στην Πάτρα, Νικόλαος Τσέλης.

    Όπως επισήμανε ο κ. Τσέλης, το βαγόνι που εκτροχιάστηκε ήταν τον τελευταίο της αμαξοστοιχίας και σημείωσε ότι δεν έπεσε στο έδαφος, αλλά έμεινε όρθιο. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, ο ένας τροχός του βαγονιού βγήκε από τις ράγες, χωρίς ωστόσο να ανατραπεί.

    Αμέσως μετά το γεγονός, στην περιοχή έσπευσαν η αστυνομία και η πυροσβεστική και σύμφωνα με τον σταθμάρχη κυκλοφορίας της Πάτρας, αφού αποκόπηκαν τα δύο τελευταία βαγόνια της αμαξοστοιχίας, το τρένο συνέχισε την πορεία του προς τον τελικό του προορισμό. Τα αίτια του εκτροχιασμού ερευνώνται από εμπειρογνώμονες του οργανισμού του ΟΣΕ.

    [04] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ:Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία το 1993 ο Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε σε συνέδριο του κόμματος, ύστερα από την επιστροφή του και την εκλογή του στην Ευρωβουλή.

    Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο ευρωβουλευτής, Αντώνης Σαμαράς, ευχαρίστησε τους συμπαρευρισκόμενους για την μεγάλη αγκαλιά αγάπης, με την οποία τον υποδέχθηκαν και εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός ότι ξαναβρίσκεται πάλι δίπλα τους.

    Ειδικότερα, ο κ. Σμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 6ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, επισήμανε τα εξής:

    "Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ όλους και όλες για την μεγάλη αγκαλιά αγάπης με την οποία με υποδεχθήκατε. Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, το καταλαβαίνετε, ξαναβρίσκομαι δίπλα σας, μαζί σας, και αυτή την στιγμή μπροστά σας.

    Φαίνεται, τελικά, ότι οι μνήμες καταγωγής δεν είναι μία δεύτερη ζωή, είναι η ίδια η ζωή μας. Και η μητέρα παράταξη δεν είναι, για εμένα, μόνο η καταγωγή μου. Είναι κυρίως η μεγάλη εγγύηση προόδου για τον λαό και την πατρίδα.

    Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σήμερα η κοινωνία μας απαιτεί πραγματική αλλαγή. Ζητά έργο, σύγκρουση, τόλμη. Γιατί έχουν χρεοκοπήσει τα παλιά απατηλά συνθήματα. Έχει ξεφτίσει η γοητεία της κενής ρητορείας. Έχουν πεθάνει οι ιδεολογίες, που μπορεί κάποτε να μας συγκλόνιζαν όλους, όμως πάντα διαιρούσαν τους λαούς.

    Η σημερινή κυβέρνηση - και το ίδιο και χθες - από το στόμα του ίδιου του Καραμανλή έχει ξεφύγει από όλα αυτά. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της δεν ήταν συνθήματα, ούτε ασκήσεις ρητορείας, αλλά προσπάθεια να τηρηθεί μέχρι ακέραιος ο προεκλογικός λόγος.

    Τηρώντας, άλλωστε, τον λόγο μας κατακτούμε τον Μεσαίο χώρο, αυτούς τους ευμετάβλητους πολίτες που περιμένουν αξιοπιστία και που αξιοπιστία θα επιβραβεύσουν.

    Κερδίζοντας την μάχη της αξιοπιστίας, η παράταξη θα εδραιώσει την θέση της στον χώρο των κατ' εξοχήν αναποφάσιστων και θα αυξήσει έτσι την συνολική της επιρροή.

    Ώστε η 7η Μαρτίου να μην είναι μία πρόσκαιρη στάση του εκλογικού σώματος, αλλά μία διαρκής συμφωνία στήριξης για την Ελλάδα την οποία θέλουμε, ώστε να μείνει ζωντανή και ενωμένη η μεγάλη λαϊκή κυριαρχία και συμμαχία που έβαψε μπλε τον χάρτη της χώρας.

    Η συγκυρία, όσο ποτέ άλλοτε, παραμένει ευνοϊκή για την παράταξή μας.

    Πρώτον, γιατί ο αριστερός λόγος έχει πια χάσει την παλιά του γοητεία. Δεύτερον, γιατί χρεοκόπησαν πλέον οι αντιπολιτευτικές πρακτικές της πλειοδοσίας συνθημάτων και της αλαζονείας του παλαιού κυβερνητικού κατεστημένου. Τρίτον, γιατί ο λαός μας δείχνει θετική διάθεση απέναντι στην νέα του κυβέρνηση.

    εν μιλάω για μία συνηθισμένη περίοδο χάριτος. Μιλάω για το γεγονός ότι ο λαός δίνει χρόνο και εντολή στην Νέα Δημοκρατία να απεμπλέξει την διοίκηση από τα πλοκάμια του βαθιά ριζωμένου κρατισμού.

    Τέλος, μας δίνει και φτερά ο απεγκλωβισμός της παράταξής μας από τα παλιά ιδεολογικά ταμπού. Με την πτώση του τοίχους του Βερολίνου η ιστορία ανέδειξε, δικαίωσε και επιβράβευσε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, την ιδεολογία της ελευθερίας, της ευθύνης, του διαλόγου, του μέτρου και της αγοράς, που οι εκπρόσωποί του αναδείχθηκαν και πάλι η πρώτη σε δύναμη εκλογική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Και μια και λέω για την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι μία σύγχρονη υπερδύναμη δημοκρατίας σήμερα. Όμως, δεν είναι ακόμα υπερδύναμη πολιτικής επιρροής όπως το αξίζει και όπως το οραματίστηκαν οι εμπνευστές της.

    Σε εμάς όλους που βρισκόμαστε στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, η εκεί παρουσία μας γίνεται χρέος, γίνεται πρόκληση και ευκαιρία. Ευκαιρία για περισσότερη Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, ευκαιρία για περισσότερη Ευρώπη μέσα στην Ελλάδα, πρόκληση και χρέος για την Ευρώπη εκείνη που θα δώσει ισορροπία, ασφάλεια και ανάπτυξη στους λαούς μας.

    Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, την 7η Μαρτίου κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε την επόμενη μάχη που είναι και η κρισιμότερη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε;

    Δείτε τι απίστευτο έγινε με την εθνική μας ομάδα. Ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που δεν το υπολόγιζε κανείς, πήγε στην Πορτογαλία και νίκησε την μία μετά την άλλη όλες τις πανίσχυρες ομάδες και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία την πρώτη θέση.

    Μυστικό τους η σκληρή δουλειά, όχι παραδοσιακή ελληνική χαλαρότητα, η ομαδικότητα, όχι η παραδοσιακή ελληνική μισαλλοδοξία, η συστηματικότητα, όχι η παραδοσιακή ελληνική προχειρότητα, η ψυχή και το πνεύμα του νικητή, όχι η παραδοσιακή ελληνική ηττοπάθεια.

    Μας έδειξαν ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, ακόμα και εκεί που δεν το περιμένουμε. Μπορούμε να τα βάζουμε και με τα μεγαθήρια και να τα νικάμε. Μας έδειξαν το σύνθημα. Ανταγωνιστικότητα παντού. Αλλά για να γίνουμε και ανταγωνιστικοί πρέπει και να συγκρουστούμε.

    Προσέξτε, η μεσαία τάξη που συσπειρώθηκε γύρω μας, δεν απαιτεί να είμαστε ευχάριστοι στους ισχυρούς. Μας έδωσε την εντολή να εξυγιάνουμε το κράτος. Και αυτό απαιτεί σύγκρουση με κάθε πρόσχωμα, με κάθε κύκλωμα που θα σταθεί εμπόδιο.

    Μας έδωσε εντολή να βάλουμε βαθιά το νυστέρι στην αγορά, να συγκρουστούμε με τα ισχυρά τα λόμπι που διατηρούν, για παράδειγμα, δεσπόζουσα θέση στο χρηματιστήριο και το χειραγωγούν.

    Γιατί η οικονομική ανάπτυξη είναι αδύνατη χωρίς επιχειρηματική άνθηση. Και επιχειρηματική άνθηση είναι αδιανόητη χωρίς χρηματιστηριακή πρόοδο.

    Η μεσαία τάξη είναι αυτή που διαλύθηκε από την απαξίωση του χρηματιστηρίου, από την σφαγή των μικρομεσαίων που είναι ο βασικός κορμός της κοινωνίας μας. Σήμερα, απαιτεί από εμάς όχι μόνο να αποκαλύψουμε γιατί γκρεμίστηκε το χρηματιστήριο, αλλά πώς θα ανέβει ξανά με τρόπο υγιή.

    Η μεσαία τάξη είναι αυτή που απαιτεί να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, όχι με ψίχουλα επιδομάτων, αλλά με υγιείς θέσεις εργασίας. Όχι με ευνοιοκρατία και με φαυλότητα. Αλλά με άνθηση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Και με εξαγωγικές επιδόσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Να μην συμβιβαστούμε, δηλαδή, με την παρακμή αλλά να την ξεπεράσουμε οριστικά.

    Η κοινωνία απαιτεί από την Νέα Δημοκρατία να εκπροσωπήσει μία ανταγωνιστική Ελλάδα μέσα σε μία ανταγωνιστική Ευρώπη. Μία Ελλάδα που οι εταίροι της δεν θα μας βλέπουν ως βάρος, αλλά ως πολύτιμο σύμμαχο.

    Μία Ελλάδα που δεν θα μας βλέπουν ως λαθρεπιβάτη, αλλά ως πρωταθλητή. Μία Ελλάδα που δεν αρκείται να κοιτάζει προς το παρελθόν μόνο με νοσταλγία αλλά και να ατενίζει και προς το μέλλον με ελπίδα.

    Το ΠΑΣΟΚ πούλησε ψεύτικες ελπίδες και τελικά σκότωσε την κάθε ελπίδα. Σήμερα, η ελπίδα ξαναγεννιέται στον τόπο αυτό. Η αναγέννηση της ελπίδας είναι η μεγάλη μας ευθύνη και το μεγάλο μας στοίχημα.

    Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες, είναι ο μεσαίος χώρος που απαιτεί αξιοπιστία. Εμείς τους προσφέρουμε αξιοπιστία. Η μεσαία τάξη ζητά ευκαιρίες. Εμείς τους προσφέρουμε αληθινές ευκαιρίες, όχι ψεύτικα συνθήματα.

    Η κοινωνία απαιτεί μία ηγεσία που δεν θα εξηγεί στον λαό γιατί χάσαμε το παρελθόν αλλά θα του δείχνει πώς θα κερδίσουμε το μέλλον.

    Αυτή την ηγεσία και αυτή την ελπίδα προσφέρει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, ο Πρόεδρός της ο Κώστας ο Καραμανλής και η κυβέρνησή της. Σας ευχαριστώ θερμά. Και πάλι ένα μεγάλο, μεγάλο ευχαριστώ για την συγκίνηση που μου προσφέρατε. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ".

    [05] Σ.ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ:Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Την επισήμανση ότι η ελληνική πολιτική ζωή έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή, έκανε ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σπύρος Ταλιαδούρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 6ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, γεγονός που όπως σημείωσε πιστοποιούν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο οι εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Μαρτίου και η επαναβεβαίωση της τον Ιούνιο με τις Ευρωεκλογές.

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ταλιαδούρος επισήμανε:

    "Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, οι εκλογική νίκη της παράταξης μας στις 7 Μαρτίου και η επαναβεβαίωση της τον Ιούνιο με τις Ευρωεκλογές, πιστοποιούν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο ότι η ελληνική πολιτική ζωή έχει εισέλθει πλέον σε μία νέα εποχή.

    Πιστοποιούν πως η χώρα μας άφησε πίσω της μία παρατεταμένη περίοδο ιδιότυπου αυτο-εγκλωβισμού της πολιτικής της ζωής σε αναχρονιστικά πρότυπα, παρωχημένες πρακτικές και συμπεριφορές που είχαν ως μόνο στόχο την επιδίωξη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και ιδιοτελών επιδιώξεων.

    Ότι εισήλθε σε μία νέα φάση. Σε μία φάση που ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός του κράτους αποτελεί προτεραιότητα. Η απαλλαγή της Δημόσιας Διοίκησης από φαινόμενα αδιαφάνειας, διαφθοράς και πολυποίκιλων σκανδάλων, συνιστά δέσμευση.

    Και η πρόταξη της ανάγκης για τη διαμόρφωση μίας νέας σχέσης μεταξύ κράτους και πολίτη που να βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, στην εμπιστοσύνη και να είναι απαλλαγμένη από καχυποψίες και επιφυλάξεις στην εργασία αποτελεί ηθική επιταγή. Το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία για να δικαιώσουμε τις ελπίδες, για να κάνουμε πράξη τις προσδοκίες που επένδυσε σε εμάς είναι μεγάλο.

    Και από τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούμε στην υποχρέωση μας να υλοποιήσουμε τη δέσμευση για μία νέα διακυβέρνηση του τόπου θα εξαρτηθεί τελικά όχι μόνο η περαιτέρω προοπτική του κόμματος μας, ως του κόμματος εκείνου που φιλοδοξεί να ηγηθεί στην προσπάθεια για την οικοδόμηση της Ελλάδας του εικοστού πρώτου αιώνα, αλλά και η ίδια η πορεία της πατρίδας μας, των πολιτών μας, στα επόμενα χρόνια.

    Και ιδίως η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που διαγράφονται μπροστά μας αλλά και να εξουδετερώσουμε και τους κινδύνους που τίθενται ενώπιον μας.

    Φίλες και φίλοι η κατάσταση που παραλάβαμε από την απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ελέγχθηκε και πριν. Υπήρξε πολύ χειρότερη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, η προχειρότητα, ο κομματικός μικρό-υπολογισμός και η ροπή στην επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων και όχι στην επίλυση τους είχαν βάλει τη σφραγίδα τους.

    Και πάνω από όλα, ο ιδιόμορφος κομματικός κρατισμός που είχανε επιβάλει οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαπότιζε κάθε ενέργεια και κάθε απόφαση τους. Αυτό απέδειξε η οικονομική απογραφή που έγινε. Αυτό αποδεικνύει καθημερινά η διαποτισμένη Δημόσια Διοίκηση από τον κομματισμό και την αναξιοκρατία που αδυνατεί να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα πολλά προβλήματα των πολιτών.

    Στον τομέα της εκπαίδευσης, πέραν των ευρύτερα γνωστών προβλημάτων στρατηγικής και προσανατολισμού του εκπαιδευτικού συστήματος που δημιούργησαν οι αποσπασματικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι οξυμένα και τα οικονομικά προβλήματα.

    Για τα οποία αξίζει δίνοντας σας μια τάξη μεγέθους να σας αναφέρω πως σήμερα που μιλάμε εδώ σε αυτή την αίθουσα για να μπορέσει το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του για το 2000 χρειάζονται ακόμα 500,000,000 (πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ) τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Φίλες και φίλοι, όπως έχει διακηρύξει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός ο Κώστας ο Καραμανλής η κυβέρνηση μας δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση, ούτε να τη χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για να αποδεσμευτεί ή να στρογγυλέψει τις δεσμεύσεις της, τις προεκλογικές. Είναι αντίθετα αποφασισμένη με επίγνωση των δυσκολιών και με τη γνώση των αντιξοοτήτων να προχωρήσει μπροστά.

    Να κάνουμε πράξη το πρόγραμμα μας για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της πατρίδος μας, για να κάνουμε πράξη τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν να υπάρξει ανασυγκρότηση στον τόπο μας. Που θα επιτρέψουν ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να γίνουν δημιουργοί και μαζί και νομείς της κοινωνικής ευημερίας.

    Φίλες και φίλοι το 6ο Συνέδριο, διεξάγεται σήμερα σε μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα και για το κόμμα μας. Αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για έναν ανοιχτό και ολόπλευρο διάλογο της οργανωμένης βάσης με την ηγεσία, με την κοινωνία, με όλους μας, για να συν-διαμορφώσουμε πάνω σε στέρεες και σαφείς βάσεις τις νέες σχέσεις ανάμεσα στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

    Και είμαι βέβαιος ότι στις μετα-συνεδριακές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα μας δοθεί η δυνατότητα να συγκεκριμενοποιήσουμε και να εξειδικεύσουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις.

    Εκείνο που νομίζω ότι είναι το κύριο ζητούμενο από αυτήν εδώ τη Συνεδρίαση, από το 6ο Συνέδριο είναι να προχωρήσουμε και να αποδείξουμε και στην πράξη, ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα μπορεί να εκφράζει αυθεντικά τα νέα πολιτικά ρεύματα και τις νέες κοινωνικές προσδοκίες, ότι μπορεί να εκφράζει αυθεντικά τα νέα αιτήματα που διατρέχουν την κοινωνία μας χωρίς όμως να απεμπολεί τις διαχρονικά καταξιωμένες και ιστορικά δικαιωμένες θεμελιώδεις ιδεολογικές αρχές και αξίες.

    Και πως ακριβώς, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα της εποχής είμαστε το κόμμα που εκφράζει στις απαρχές του εικοστού πρώτου αιώνα την απαίτηση για καινούριες συνθέσεις, για ευρύτερες συγκλίσεις, για κοινωνική συναίνεση, για εθνική συνεννόηση. Είναι δηλαδή όπως εχθές επισήμανε ο Πρόεδρος μας το κόμμα που εκφράζει το κοινωνικό κέντρο σε μία νέα αυθυπόστατη θέση στο πολιτικό φάσμα.

    Αυτό το κόμμα που ανταποκρίνεται στις πολιτικές ανάγκες και κοινωνικές απαιτήσεις της νέας μεταβιομηχανικής εποχής που συνδυάζει οργανικά το αίτημα για περισσότερη ελευθερία με την απαίτηση για ενεργότερη αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

    Το κόμμα που καταφάσκει στην ανάγκη για την ενίσχυση και εμβάθυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων που επιτεύχθηκαν τα τριάντα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αλλά και το σύγχρονο αίτημα για ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και ενθάρρυνση της ενεργότερης και ουσιαστικότερης παρέμβασης τους στα δημόσια πράγματα.

    Και τέλος, το κόμμα που είναι απαλλαγμένο από δογματικές δουλείες και αγκυλώσεις του παρελθόντος μπορεί να θεσπίσει ένα πλαίσιο θεσμικών αρχών και κανόνων.

    Για τη λειτουργία του κράτους, την οικονομία, την κοινωνική πολιτική που θα θέσει τέλος στην κατάσταση μεθοδευμένης αθεσμίας και επιλεκτικής εφαρμογής των κανόνων που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημιουργώντας στην ελληνική κοινωνία την αίσθηση περίπου, ότι στην Ελλάδα όλα επιτρέπονται και τίποτα δεν τιμωρείται.

    Αυτό αποτελεί χρέος απέναντι στον Έλληνα πολίτη γιατί μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει και σε τι απαγορεύεται να προβεί. Και έτσι η κοινωνία η ελληνική θα τις δώσουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές και δυναμικές της δυνατότητες. Την αξιοσύνη και την ικανότητα των πολιτών. Για να προχωρήσουμε μπροστά.

    Φίλες και φίλοι, αυτό πιστεύω ότι περιμένει από εμάς η ελληνική κοινωνία. Αυτό ζητούν όλοι οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο προεκλογικό μας κάλεσμα για τη συγκρότηση μία πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που έκανε πράξη την πολιτική αλλαγή της 7ης Μαρτίου. Αλλά και εκείνοι που ενώ δε μας ψήφισαν, μας πιστώνουν την προσμονή τους για να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο για την πατρίδα μας, αυτό ζητούν και επιδιώκουμε.

    Οφείλουμε ένα αίσθημα βαθύ χρέους και ευθύνης να ανταποκριθούμε σε αυτή την προσδοκία της ελληνικής κοινωνίας και με τον ηγέτη μας τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κώστα τον Καραμανλή να κάνουμε πράξη σήμερα την Ελλάδα του μέλλοντος μας".

    [06] ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (16:08 UTC+2)

    Αργά το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και το ψηφοδέλτιο, ενώ η ψηφοφορία θα γίνει αύριο, τρίτη ημέρα του 6ου Συνεδρίου του κόμματος.

    Επισημαίνεται ότι τα νέα κουπόνια, που τυπώθηκαν αριθμημένα για τους ενδιαφερόμενους να θέσουν υποψηφιότητα στην Κεντρική Επιτροπή, ξεκίνησαν να μοιράζονται στους συνέδρους στις 3 το μεσημέρι.

    [07] Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ:ΠΙΣΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ Η ΝΔ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (16:00 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πιστό στη διάκριση των εξουσιών, έδωσε η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο 6ο τακτικό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Γιαννάκου επισήμανε:

    "Κύριε Πρόεδρε της κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι του Προεδρείου, αγαπητοί φίλες και φίλοι, έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τον Οκτώβριο του 1974, όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, δημιούργησε τη Νέα Δημοκρατία, ως παράταξη που θα υπηρετούσε, ως και έπραξε, τα εθνικά συμφέροντα, και όχι ως κόμμα.

    Το σημειώνω αυτό, γιατί στα προηγούμενα χρόνια, είδαμε και άλλους κομματικούς σχηματισμούς, να αναφέρονται σε παράταξη, προσπαθώντας να διευρύνουν το ιδεολογικό τους αντικείμενο. Ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας και επιβεβαίωσε αυτή την εντολή εν συνεχεία μέσω των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η πολιτική και κοινωνική ευθύνη, είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που θα ήθελα να πω σήμερα εν συντομία, είναι πως στεκόμαστε ανάμεσα στην παράταξη, στο κόμμα που είναι ο θεσμός και στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι πρέπει να διακηρύξουμε και πάλι, ότι παραμένουμε πιστοί στη διάκριση εξουσιών.

    Στη διάκριση εξουσιών στη δημοκρατία, και στη διάκριση εξουσιών ανάμεσα στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Το κόμμα είναι ο μηχανισμός, που έχει τις προσλαμβάνουσες από τον ελληνικό λαό. Έχει υποχρέωση να τις μεταφέρει στην κυβέρνηση.

    Αλλά και η κυβέρνηση, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση, όπως προσφυώς ελέχθη και προ των εκλογών, ούτε να κομματικοποιηθεί, ούτε το κόμμα να κρατικοποιηθεί. Μπορούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε με κοινωνική αποτελεσματικότητα. Και αυτό είναι το βασικό μας κλειδί. Δουλεύοντας όμως πάντα με κοινωνική δικαιοσύνη.

    Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, αλλά και το νέο όραμα που πρέπει να πραγματοποιηθεί, μπορεί να έχει όλο τον ελληνικό λαό κοντά, αν όλες οι ενέργειες, όλες οι πράξεις, χαρακτηρίζονται από κοινωνική δικαιοσύνη, και πάντοτε βλέπουν τον βαθμό κοινωνικής αποτελεσματικότητας.

    Πρέπει να θέσουμε στόχους, και είναι αυτοί που ήδη έχουμε θέσει προεκλογικά. Οι δεσμεύσεις μας όμως πρέπει να ικανοποιηθούν με συγκεκριμένα μέσα. Και αυτά τα μέσα, κάθε φορά πρέπει να αξιολογούνται, αν είναι ικανά για να πετύχουμε τους στόχους.

    Κάνω ένα μικρό άλμα προς την Παιδεία. Αφού η Παιδεία και ο Πολιτισμός, είναι η κεντρική μας στόχευση. Είναι η μακροπρόθεσμη στόχευσή μας, και όλα τα βραχυπρόθεσμα υπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

    Ενώ ταυτόχρονα, σε σχέση με την κοινωνική αποτελεσματικότητα, αντιλαμβανόμαστε καλά ότι αν δεν συνδυαστεί η ανάπτυξη με την ανταγωνιστικότητα, την εκπαίδευση και την απασχόληση, δεν θα έχουμε πετύχει τους στόχους. Εκεί λοιπόν πρέπει να σταθούμε.

    Πρέπει να προσαρμοστούμε σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά δεδομένα. Πρέπει να παραμερίσουμε τα ταμπού, που διέπουν μέχρι σήμερα συγκεκριμένες αντιλήψεις. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά το επίκεντρο της πολιτικής μας δεν μπορεί παρά να είναι ο άνθρωπος.

    Πρέπει να επενδύσουμε λοιπόν στο ανθρώπινο δυναμικό, και θέλω από αυτή την έδρα, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, για την τιμή που μου έκανε, σε μένα και τους συνεργάτες μου, πολιτικά στελέχη, να μας αναθέσει ένα καίριο υπουργείο, στο οποίο ελπίζουμε και θέλουμε να ανταποκριθούμε απόλυτα.

    Αυτό θα το κάνουμε με τη δική σας βοήθεια. Πορευόμενοι μαζί με ατομική ευθύνη, που θα δημιουργεί τη συλλογική ευθύνη. Γιατί εντέλει, κυρίες και κύριοι, ο άνθρωπος, στον οποίο εμείς πιστεύουμε, είναι το υποκείμενο και όχι το αντικείμενο της Ιστορίας.

    Και αυτή την Ιστορία των επομένων ετών και δεκαετιών, μας καλεί, η κυβέρνηση και το κόμμα, να τη γράψουμε μαζί. Οποιαδήποτε υπολειτουργία της μιας πλευράς ή της άλλης, πραγματικά, θα είναι αναντίστοιχη των προσδοκιών του ελληνικού λαού.

    Νομίζω πως στην επέτειο των τριάντα χρόνων της δημιουργίας αυτής της παράταξης, κάνουμε μια νέα αρχή και έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις διεθνείς προκλήσεις αλλά και στο ελληνικό όραμα της Νέας Δημοκρατίας".

    [08] ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Αμφίβολη θεωρείται από τους αναλυτές της Magna Trust η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της διατήρησης του γενικού δείκτη τιμών κάτω από το επίπεδο των 2.330 μονάδων, αλλά και ως αποτέλεσμα των ισχνών τζίρων που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

    Κατά την εβδομάδα που πέρασε, ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,52% και αφετηρία της νέας αποτελεί το επίπεδο των 2.322,39 μονάδων. Ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην ελληνική κεφαλαιαγορά, είναι κυρίως η συρρίκνωση της ρευστότητας της αγοράς, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής.

    Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, οι μηνιαίοι συναλλακτικοί όγκοι συρρικνώνονται σε μέσα επίπεδα πολύ κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ (87,4 εκατ. ευρώ). Σε επίπεδο εβδομάδας, παρατηρήθηκε νέα μείωση κατά 25% με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 72,9 εκατ. ευρώ, έναντι 97,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Το διττό πρόσωπο που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η ελληνική κεφαλαιαγορά, ενδεχομένως και να αντιιπροσωπεύει αυτό ακριβώς που συμβαίνει πραγματικά.Την ύπαρξη δηλαδή αντιφατικών ειδήσεων που αφορούν τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου από τις τράπεζες και τους συνήθεις υπόπτους του FTSE-20/40 αλλά και την "ώρα της αλήθειας" για εταιρίες που καλούνται να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Magna Trust, μια αρνητική είδηση σχετιζόμενη με τις εταιρίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της αρνητικής φημολογίας πιθανότατα να μην προκαλέσει νέα πτώση τιμών, καθώς ήδη έχουν τιμολογηθεί ακόμα και τα πιο δυσμενή σενάρια σε πολλές περιφερειακές μετοχές, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται (δίκαια ή άδικα) πολλές φορές κάτω από τη λογιστική τους αξία.

    Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση του σκηνικού χαμηλών συναλλαγών πολύ δύσκολα θα επιτρέψει την εκδήλωση και διατήρηση μια ανοδικής κίνησης, καθώς πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής των δεδομένων όσο δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των εταιρειών αυτών.

    Πάντως, η βαθιά ανάσα τη Παρασκευής, σύμφωνα με τους ίδιους, καθησύχασε τους φόβους που υπήρχαν για κάποιες εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης, ωστόσο όπως σπεύδουν να σημειώσουν, θα χρειαστούν αρκετές τέτοιες συνεδριάσεις ώστε να επανακάμψει η επενδυτική ψυχολογία των μικροπεπενδυτών, η οποία βρίσκεται στο ναδίρ τουλάχιστον για το 2004.

    Προς το παρόν, η αγορά φαίνεται να παραμένει αδιάφορη απέναντι στην τάση των ξένων αγορών αναμένοντας κατά κύριο λόγο τα αποτελέσματα εξαμήνου αλλά και την έκβαση των Ολυμπιακών Αγώνων, ως στοιχείο αξιολόγησης της οπτικής των ξένων για την χώρα μας ως προορισμό κεφαλαίων.

    Τεχνικά, η μικρή εκτόνωση της συσσώρευσης προς τις 2.360 μονάδες δεν είχε συνέχεια, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χ.Α να επιστρέψει με δύναμη προς την περιοχή στήριξης των 2.330 μονάδων, διασπώντας έτσι την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση.

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, με βάση την τεχνική ανάλυση, η συμπεριφορά του γενικού δείκτη τιμών στη Σοφοκλέους στα τρέχοντα επίπεδα είναι καθοριστική για το μεσοπρόθεσμο σενάριο που θα ακολουθήσει έως το τέλος του έτους.

    Πάντως, η παραμονή του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη στην Σοφοκλέους κάτω από τα επίπεδα των 2.330 μονάδων θέτει πλέον σε αμφισβήτηση της μακροπρόθεσμη ανοδική τάση και αν κατά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις η αγορά δεν καταφέρει να επανέλθει πάνω από τα εν λόγω επίπεδα, τότε το ενδεχόμενο επαλήθευσης του σεναρίου υποχώρησης έως τα επίπεδα των 2.050 μονάδων θα αρχίσει να αποκτά αυξημένη πιθανότητα.

    Στα γεγονότα της εβδομάδας που ξεκινά επισημαίνεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας στις 28 και 29 Ιουλίου τα οποία θα δώσουν και το πρώτο σαφές δείγμα γραφής των τραπεζικών κερδών για το πρώτο εξάμηνο της φετινής οικονομικής χρήσης.

    [09] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (16:21 UTC+2)

    Τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στο θέμα των πανωτοκίων, στη μείωση των ορίων διατήρησης δυσμενών οικονομικών στοιχείων στο σύστημα ΤΕΙΡΕΣΊΑΣ και στην παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο "Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις".

    Ειδικότερα:

    Με την πρώτη προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία συνυπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πανωτοκίων κατά τρόπο οριστικό και αμετάκλητο οπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Η ρύθμιση αφορά σε ευνοϊκότερες διατάξεις για τους δανειολήπτες σε σύγκριση με την ισχύουσα και δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες να απαλλαγούν από το βάρος των συσσωρευμένων, με την πάροδο των χρόνων, τόκων επί των τόκων. Επίσης, διασφαλίζει την εφαρμογή της από τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία πάντως δεν πρόκειται να πληγούν όσο αφορά την καθαρή τους θέση.

    Αναλυτικότερα, οι βασικές διατάξεις της ρύθμισης έχουν ως εξής:

    -Για το σύνολο των δανείων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί σε εμπορικές τράπεζες, το ποσό της οφειλής που θα προκύπτει από τη ρύθμιση δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Αυτό υλοποιεί τη βασική προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού.

    -Για τα δάνεια των αγροτών, το ποσό της οφειλής που θα προκύπτει από τη ρύθμιση δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Ειδικά για τις οφειλές αγροτών που είχαν ρυθμιστεί πριν το 1990 το όριο καθορίζεται στο 150% του κεφαλαίου, το οποίο προσδιορίστηκε με τη ρύθμιση του 1990.

    -Ο δανειολήπτης αποκτά το δικαίωμα της αποπληρωμής της τελικής οφειλής εντός χρονικής περιόδου 5 έως 7 ετών, με διετή μάλιστα περίοδο χάριτος.

    -Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2004

    -Προβλέπεται ότι τα τραπεζικά ιδρύματα που δεν θα προχωρούν στη ρύθμιση δεν θα έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς.

    -Εξαιρούνται της ρύθμισης οι οφειλές (κεφάλαιο + συμβατικοί τόκοι + έξοδα) που υπερβαίνουν τα 2,2 εκατομ. (750 εκατομ. δρχ.). Πάντως, και για τη συγκεκριμένη κατηγορία των δανείων θα ισχύσει η αναστολή πλειστηριασμών ως 31/12/2004, προκειμένου ο δανειολήπτης να προβεί, αν το επιθυμεί, σε ατομικό διακανονισμό, χωρίς το άγχος του πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας του.

    -Καταβολές που έγιναν οποτεδήποτε από τον οφειλέτη και αφορούν σε οφειλές ρυθμιζόμενες με βάση τα ανωτέρω, αφαιρούνται από το συνολικό ποσό της οφειλής όπως αυτή διαμορφώνεται.

    ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

    Με τη δεύτερη προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση μειώνεται ο χρόνος διατήρησης των δυσμενών προσωπικών οικονομικών στοιχείων στα αρχεία του "Τειρεσία", τα οποία χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες. Ανάλογα με την περίπτωση μειώνονται τα ανώτατα όρια από πέντε σε τρία έτη, από επτά σε πέντε και από δέκα σε επτά έτη.

    ΤΡΙΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

    Με την τρίτη προτεινόμενη διάταξη περί φορολόγησης επαναπατριζόμενων κεφαλαίων, δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι φορολογικά υπόχρεα στην Ελλάδα, να μεταφέρουν στη χώρα τα κεφάλαιά τους που βρίσκονται σε οποιαδήποτε μορφή τραπεζικών λογαριασμών στην αλλοδαπή, εντός 6μήνου από την έναρξη ισχύος της διάταξης. Κατά το χρόνο μεταφοράς θα καταβάλλουν φόρο με συντελεστή 3% επί της αξίας τους.

    Με τη ρύθμιση αυτή προσδοκάται η εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό που θα ενισχύσει πολλαπλά την ελληνική οικονομία. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις και να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, να συμβάλουν στην αύξηση της ρευστότητας και του κύκλου εργασιών των τραπεζών και να αυξήσουν την οικονομική δραστηριότητα.

    Η καταβολή του φόρου για τη μεταφορά των κεφαλαίων νομιμοποιεί μόνο φορολογικά τη χρήση των κεφαλαίων αυτών στην Ελλάδα και απαλλάσσει τον υπόχρεο από τυχόν φορολογικά αδικήματα, με την επιφύλαξη των μη φορολογικού χαρακτήρα διατάξεων των Ν. 2331/1995, 3034/2002 κ.α.

    Η ρύθμιση αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την αμνήστευση οικονομικών ή άλλων εγκλημάτων, όπως παράνομες οικονομικές δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τα οποία και θα ελέγχονται από τις τράπεζες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί "ξεπλύματος" χρήματος, καταλήγει σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Οικονομίας και Οικονομικών.

    [10] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (16:19 UTC+2)

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΔΕΥΤΕΡΑ 26/7

    ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗ Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 26/07/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00, στα γραφεία της εταιρίας, επί της οδού Μουσουνίτσης 15, στο Περιστέρι Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσεως από 1-1-2003 έως και 31-12-2003, και έγκριση διάθεσης αποτελεσμάτων και καταβολής μερίσματος, καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Υποβολή και έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης από 1-1-2003 έως 31-12-2003, (Ισολογισμός, Προσάρτημα, Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης και Πίνακας Διαθέσεως Αποτελεσμάτων), καθώς και των σχετικών Εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. 3. Έγκριση αμοιβών των μελών του Δ.Σ. και καθορισμός αυτών για τη χρήση 2004. 4. Εκλογή νέου Δ.Σ. 5. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών από πάσης ευθύνης και αποζημίωσης για την χρήση 2003 (1-1-2003 έως 31-12-2003). 6. Εκλογή Ελεγκτών για την χρήση 2004 και καθορισμός της αμοιβής αυτών. 7. Επικύρωση απόφασης Δ.Σ. αναφορικά με την έκθεση για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. 8. Διάφορες ανακοινώσεις. Προτάσεις.

    ΤΡΙΤΗ 27/7

    ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ

    2η Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/07/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, στα γραφεία της εταιρίας, επί της Λεωφόρου Συγγρού 231, στον Δήμο Ν. Σμύρνης, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Θέμα 1ο: Τροποποίηση του προγράμματος διάθεσης μετοχών της Εταιρίας με την μορφή δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς μετοχών, στο προσωπικό της του Ομίλου, στον Πρόεδρο, το διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του ΔΣ της, που αποφασίσθηκε στην Γενική συνέλευση της 8.12.2000, σύμφωνα με τις διατάξεις του.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 28/7

    ΥΙΟΙ Ε. ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ Α.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/07/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στο 1ο χλμ. Τυρνάβου Λάρισας, στον Τύρναβο, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,75 Euro σε 0,30 Euro με έκδοση νέων μετοχών που θα διανεμηθούν δωρεάν στους υφιστάμενους μετόχους. Σχετική τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας.

    INTERINVEST Δ.Ε.Α.Ε.Ε.Χ.

    2η Επαναληπτική Γενική Συvέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/07/2004, ημέρα Tετάρτη και ώρα 15:00, στα γραφεία του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), στηv Αθήvα, oδός Ακαδημίας 7, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Ακύρωση Ιδίων Μετοχών της Εταιρείας που αγοράσθηκαν βάσει της από 19.04.2001 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που δεν διατέθηκαν στην αγορά όπως ο νόμος ορίζει εντός τριετίας καθώς και αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού. 2. Μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής προς συμψηφισμό ζημιών και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού.

    ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε.

    Β' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/07/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00, στα γραφεία της εταιρίας, οδός Πανεπιστημίου 39, 5ος όροφος, γραφείο 501, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρίας με δικαίωμα προτίμησης των μετόχων. 2. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού και κωδικοποίηση αυτού σε ενιαίο κείμενο.

    ΠΕΜΠΤΗ 29/7

    ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε.

    Α/ Β' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων κοινών μετοχών της εταιρίας, την 29/07/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στη συμβολή της Λεωφ. Βουλιαγμένης με την οδό Πατριάρχου Γρηγορίου 1-3, στη Γλυφάδα Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Παροχή δικαιώματος ψήφου στις προνομιούχες μετοχές και τροποποίηση των άρθρων 5 και 9 του καταστατικού, καθώς και κάθε συναφούς διάταξης. 2. Έγκριση προγράμματος διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης σε μέλη του Δ.Σ. και το προσωπικό της εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών. 3. Έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 60.500.000 Ευρώ, σύμφωνα με το Ν. 3156/2003.

    Β/ Β' Επαναληπτική Ειδική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων προνομιούχων μετοχών της εταιρίας, την 29/07/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:30, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στη συμβολή της Λεωφ. Βουλιαγμένης με την οδό Πατριάρχου Γρηγορίου 1-3, στη Γλυφάδα Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Έγκριση προγράμματος διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης σε μέλη του Δ.Σ. και το προσωπικό της εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών. 2. Έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 60.500.000 Ευρώ, σύμφωνα με το Ν. 3156/2003

    [11] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Aθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (15:51 UTC+2)

    Η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία νέων επιχειρήσεων και η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι μερικοί από τους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως τους παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Σιούφας κατά το 6ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σιούφας μίλησε ακόμη για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και αναφέρθηκε στην προετοιμασία του νέου φορολογικού συστήματος, του νέου αναπτυξιακού νόμου και του νέου συστήματος αδειοδότησης επιχειρήσεων.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η έγνοια της ΝΔ είναι τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, σημείωσε ότι κατατέθηκε η τροπολογία που λύνει το άγχος των πανωτοκίων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα γίνει οι καλύτεροι και οι ασφαλέστεροι.

    Δήλωσε τέλος αντίθετος στην αλλαγή που επιχειρείται στο άρθρο 18 του Καταστατικού του κόμματος, με την οποίαν μετακινείται στην τρίτη θέση η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Τάχθηκε δε υπέρ της διατήρησης της διάταξης ως έχει.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Σιούφα:

    "Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι, κύριοι Σύνεδροι, το Συνέδριο αυτό της Νέας Δημοκρατίας οριοθετεί τη νέα εποχή. Οριοθετεί τη νέα εποχή για τη Νέα Δημοκρατία, για τη χώρα, για τους πολίτες. Οριοθετεί τη νέα εποχή στο πολιτικό σκηνικό. Αυτή είναι η νέα κατάκτηση, αυτό είναι εκείνο για το οποίο πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι.

    Ξεκινώντας την παρέμβαση μου σε αυτό το Συνέδριο θέλω να υπογραμμίσω τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίσατε όλοι στην πολιτική αλλαγή της 7ης Μαρτίου αλλά και στη νίκη εμπιστοσύνης στις 13εις Ιουνίου. Οι τοπικές οργανώσεις των αστικών κέντρων και της ελληνικής υπαίθρου, οι οργανώσεις μας στον Ελληνισμό της διασποράς, όλοι έχουμε προσφέρει.

    Στην προσπάθειά μας αυτή συνέβαλαν, πρώτον, η υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος, το άνοιγμα μας σε ολόκληρη την κοινωνία, η διαρκής αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία, η στρατηγική του μεσαίου χώρου.

    Δεύτερον, η παρουσίαση ενός νέου ελληνικού οράματος, του ρεαλιστικού μας προγράμματος, αλλά και του σχεδίου για την εφαρμογή του. Είναι αυτό που όλοι μαζί είπαμε η συμφωνία τιμής με τους πολίτες.

    Τρίτον, η συστηματική προσέγγιση στα προβλήματα όλων των αγροτών, των πολιτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων. Η ανάδειξη των προβλημάτων αυτών, η προβολή συγκεκριμένων λύσεων.

    Αποδείξαμε κυρίες και κύριοι ότι η πολιτική μας έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, ο πολίτης είναι στο κέντρο της πολιτικής μας. Τώρα όμως είναι η ώρα της πράξης, της απόδειξης και της συνέπειας.

    Η νέα διακυβέρνηση βασίζεται στη σύγχρονη αντίληψη του κοινωνικού κέντρου, βασίζεται σε αρχές και αξίες. Στο μέτρο και τη μετριοπάθεια, τους χαμηλούς τόνους, την εθνική συνεννόηση, την κοινωνική συναίνεση, την κοινωνική ευθύνη, την κοινωνική ευαισθησία.

    Αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο κοινωνικό κέντρο. Δεν μπορώ να κρύψω και δεν το κάνει άλλωστε κανείς από εμάς ότι τα προβλήματα που κληρονομήσαμε είναι περισσότερα από ότι ήταν δυνατόν να διαπιστώσουμε προεκλογικά.

    Αυτό ισχύει για όλους τους τομείς. Ισχύει δυστυχώς και για τον τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Πιάσαμε δουλειά από την πρώτη στιγμή. Αντιμετωπίζουμε με σύνεση και με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα. Και κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, σήμερα.

    Σας το είπε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ο κύριος Αλογοσκούφης. Καταθέσαμε την τροπολογία που λύνει το άγχος των πανωτοκίων, το άγχος των πανωτοκίων που βασάνιζε για πολλά χρόνια την ελληνική πολιτεία, την ελληνική κοινωνία, επιχειρήσεις και πολίτες, με πρώτη προτεραιότητα τις γενναίες ρυθμίσεις για τον Έλληνα αγρότη και με αντίκρισμα το αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η παρέμβαση στην ελληνική Περιφέρεια. Είναι όλα αυτά που ανακοίνωσε εχθές το βράδυ ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κώστας Καραμανλής.

    Θέλω να σταθώ εκ νέου, γιατί αυτή την κατάκτηση εάν την επικοινωνήσουμε σωστά το κέρδος θα είναι πολλαπλάσιο. Όχι μόνον για τις επιχειρήσεις, για τους πολίτες και για τους αγρότες, αλλά και για την ίδια της οικονομία. Ορίζεται ότι η οφειλή μπορεί να φτάσει μέχρι το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Αλλά δεν είναι μόνον εδώ η σημαντική κατάκτηση. Και για το μέλλον όλα τα δάνεια που θα λαμβάνονται δε θα είναι μεγαλύτερα του τριπλασίου του αρχικού κεφαλαίου.

    Δεύτερον, οι ρυθμίσεις για τους αγρότες, αυτό που ανακοινώθηκε ότι για τους αγρότες η ρύθμιση είναι πιο ευνοϊκή και ιδιαίτερα για εκείνους που δημιούργησαν χρέη μετά το 1990, που θα είναι στο διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Και για εκείνους που δανείστηκαν πριν το 1990, μόνο μιάμιση φορά επάνω.

    Βεβαίως, δε θέλω να αναφερθώ για τα άλλα δύο τεράστια ζητήματα που ήδη έχουνε αναφερθεί? τις ρυθμίσεις για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν επιχειρήσεις και πολίτες μας στο εξωτερικό που δημιουργούν ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία που αποτελεί και τη βάση των αλμάτων που πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα.

    Θέλω όμως κυρίες και κύριοι να υπογραμμίσω ότι η έγνοια μας βρίσκεται διαρκώς στα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες. Συγκροτούμε νέους θεσμούς και αναβαθμίζουμε την λειτουργία εκείνων που είχαν πέσει σε αχρηστία.

    Εντείνουμε τους ελέγχους στην αγορά. Παίρνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί σε είκοσι τέσσερις ώρες το είκοσι τετράωρο. Και ο συνήγορος του καταναλωτή θα είναι σε λίγο μία πραγματικότητα δίπλα στον πολίτη καταναλωτή.

    Στην εποχή της νέας διακυβέρνησης επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης. Ακολουθούμε την πολιτική που έχει στόχο:

        - Να παράξει απτά αποτελέσματα για τον πολίτη

        - Να βελτιώσει τις καθημερινές μας πρακτικές

        - Να απελευθερώσει καθημερινές συναλλαγές από γραφειοκρατικά εμπόδια

        - Να στηρίξει τους πολίτες στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

        - Να πείσει τους ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας

        - Να γεφυρώσει το αναπτυξιακό χάσμα που διαχωρίζει τις περιφέρειες της χώρας μας μεταξύ τους.

    Συμμαχούμε με τους πολίτες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, συμμαχούμε με τους πολίτες για να κάνουμε πραγματικότητα τον κοινό και συλλογικό μας στόχο. Επιτάχυνση της ανάπτυξης, ανάπτυξη σε κάθε περιφέρεια, ανάπτυξη για όλους τους πολίτες. Στόχοι μας είναι, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς. Τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

    Γι' αυτό το σκοπό προωθούμε, το ακούσατε ήδη πριν, νέο φορολογικό σύστημα, νέο αναπτυξιακό νόμο, νέο σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων που προετοιμάζεται και σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα γίνει νόμος του κράτους.

    Και τέλος είναι αυτό που ο Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κώστας Καραμανλής ονόμασε ομπρέλα ανταγωνιστικότητας. Μία ομπρέλα ανταγωνιστικότητας που οριζόντια θα καλύπτει την Δημόσια Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση, την οικονομία και τις επιχειρήσεις και βεβαίως ολόκληρη την κοινωνία.

    Φίλες και φίλοι, αγαπητοί Σύνεδροι, αφού σας ευχαριστήσω πριν κλείσω θέλω να σας διαβεβαιώσω σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν και θα είναι και οι καλύτεροι και οι ασφαλέστεροι.

    Και τέλος θα μου επιτρέψετε να καταθέσω στο σχέδιο του Καταστατικού του κόμματος που μοιράστηκε, μία βασική μου διαφωνία και αντίρρηση. Η αλλαγή που επιχειρείται στο άρθρο 18 του Καταστατικού του κόμματος, με την οποίαν μετακινείται στην τρίτη θέση η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, νομίζω ότι δεν είναι προς το συμφέρον ενός κόμματος που διαχρονικά από την ίδρυση του είναι κόμμα κοινοβουλευτικό και πρέπει να παραμείνει η διάταξη στο άρθρο 18, παράγραφος 1, όπως είναι στο υπάρχον Καταστατικό.

    Σας ευχαριστώ πολύ".

    [12] ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ 2 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 24 Ιουλίου 2004 (17:34 UTC+2)

    Για πρόκληση θανάτου από αμέλεια περισσοτέρων του ενός ανθρώπων, κατηγορούνται από το τουρκικό δικαστήριο ο επικεφαλής του πληρώματος Κοκσάλ Τσοσκούν και δύο μηχανικοί, ο Φικρέτ Καραμπουλούτ και ο Ρετζέπ Σομέζ, ύστερα από τη συντριβή μιας υπερταχείας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 36 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 81.

    Υπενθυμίζεται ότι η υπερταχεία εκτροχιάστηκε την Πέμπτη κοντά στη βορειοδυτική πόλη Παμούκαλε ενώ κατευθυνόταν από την Κωνσταντινούπολη προς την πρωτεύουσα Άγκυρα.

    Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, Ισμαήλ Γκουρσές, δήλωσε πως οι πελάτες του δεν πρέπει να γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι και πρόσθεσε πως η ευθύνη για το ατύχημα βαραίνει την κρατική εταιρία σιδηροδρόμων TCDD, όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ροϊτερ.

    Στο μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε οργισμένα χθες τα αιτήματα να αποπέμψει τον υπουργό Μεταφορών και άλλους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους και είπε πως θα αναμένει την έκθεση της διερευνητικής επιτροπής.

    Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Μεταφορών, Μπινάλι Γιλντιρίμ, δήλωσε χθες ότι το τρένο υπερέβη το όριο ταχύτητας που ήταν 80 χλμ την ώρα, ενώ εκείνο ταξίδευε τη στιγμή του ατυχήματος με 118 χλμ την ώρα.

    [13] Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΧΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

    Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2004 (16:12 UTC+2)

    Συμφωνία πλαίσιο για παροχή δανείου ύψους 22 εκ. λιρών περίπου για τη χρηματοδότηση του αποχετευτικού συστήματος της Λεμεσού, υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία και το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λεμεσού - Αμαθούντος με την Τράπεζα Αναπτύξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Τη συμφωνία πλαίσιο υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού - Αμαθούντος Δημήτρης Κοντίδης και ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Αναπτύξεως του ΣτΕ Ρουίζ Λιγκέρο.

    Σε δηλώσεις τους μετά την υπογραφή της συμφωνίας, και οι τρεις αξιωματούχοι εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους τόσο για την υπογραφή της συμφωνίας όσο και για τις σχέσεις της Κύπρου με την Τράπεζα Αναπτύξεως του ΣτΕ.

    Ο κ. Λιγκέρο εξήρε τη συνεργασία μεταξύ της Τράπεζας και της Κύπρου και ανακοίνωσε ότι μελετάται η προώθηση τέτοιων δανείων και σε άλλους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, αλλά και η ανάπτυξη αγροτικών περιοχών.

    [14] Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2004 (15:24 UTC+2)

    Την επισήμανση ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι αποδεκτό από τους Ελληνοκυπρίους ως έχει και ότι επιδιώκονται αλλαγές για θέματα ασφαλείας και εγγυήσεων για εφαρμογή της λύσης, έκανε στην βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόρα Κένεντι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας μετά τη συνάντηση με την κ. Κένεντι που έγινε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και η οποία κράτησε μία περίπου ώρα, δεν έγιναν τοποθετήσεις από την Αμερικανίδα Βοηθό Υφυπουργό, ''η οποία'' -όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος- ''είναι πολύ καλή ακροάτρια''.

    ''Είχαμε μία ώρα συνάντηση και μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσω την όλη κατάσταση και πριν από τα δημοψηφίσματα και μετά τα δημοψηφίσματα και την τοποθέτηση της δικής μας πλευράς ότι το σχέδιο Ανάν όπως έχει δεν είναι αποδεκτό να μπει σε δημοψηφίσματα και ότι εμείς επιδιώκουμε αλλαγές στο σχέδιο και ένα από τα θέματα είναι αυτό που έχει σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    ''Εκείνο που πρέπει να πω'', πρόσθεσε, ''είναι ότι είναι ένας καλός ακροατής η Κένεντι, η οποία δεν έκανε τοποθετήσεις''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ανέφερε στην κ. Κένεντι ότι ''υποστηρίζουμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ότι θα χαρούμε να υπάρξει κινητικότητα και βεβαίως'', πρόσθεσε, ''αναλύσαμε και τις δυνατότητες για κινητικότητα''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΑΙΧΜΕΣ Κ.ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2004 (15:23 UTC+2)

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κυριάκος Μαυρονικόλας, τη χθεσινή δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία νομιμοποιεί την παρουσία αμερικανικών οπλικών συστημάτων στον τουρκικό κατοχικό στρατό, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο.

    Όπως επισήμανε ο κ. Μαυρονικόλας, η κυπριακή κυβέρνηση ήδη μελετά τα διαβήματα στα οποία θα προβεί για το όλο θέμα. Εξάλλου, ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που φέρουν τον τουρκικό στρατό να προχωρεί σε ενίσχυση τόσο από πλευράς στρατιωτών, όσο και από πλευράς υλικού.

    ΚΥΠΕ - ΜΠΕ

    [16] ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ Μ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2004 (15:13 UTC+2)

    Τον Μάκρο Κυπριανού επαναπρότεινε για τη θέση του Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, όρισε τον τέως Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία για τη θέση του μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors).

    ΚΥΠΕ- ΜΠΕ

    [17] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Στην Κεντρική Μακεδονία, στη σκιά του Ολύμπου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ταξιδεύει από σήμερα το πρωί η Ολυμπιακή φλόγα, ενώ αύριο θα την υποδεχθεί η Κατερίνη, ο Κολινδρός και το Αιγίνιο, η Μελίκη και η τελετή διανυκτέρευσης θα πραγματοποιηθεί στη Βεργίνα.

    Σήμερα τα πρωί η ολυμπιακή φλόγα αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με πρώτο Λαμπαδηδρόμο μία μεγάλη δόξα του κλασσικού αθλητισμού, το δήμαρχο της πόλης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. «Είναι συγκινητικό, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει την πεποίθηση μου: η Αθήνα θα διοργανώσει τους καλύτερους Αγώνες που θα στεφθούν με πλήρη επιτυχία». Η Φλόγα διέσχισε δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και η πομπή κατευθύνθηκε προς άλλους τρεις νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, Πέλλα, Ημαθία και Πιερία.

    Η τελετή διανυκτέρευσης πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο Δίον, στους πρόποδες του Ολύμπου, στον τόπο που φιλοξενούσε τα εν Δίω Ολύμπια, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μακεδονίας. Όλοι οι Λαμπαδηδρόμοι είναι δημότες της πόλης, ενώ το βωμό άναψε η Μαρία Φάκα, κάτοικος Δίου και η μοναδική αθλήτρια από την Πιερία που συμμετέχει στους Αγώνες της Αθήνας ως μέλος της ομάδας σκοποβολής.

    «Υποδεχόμαστε τη Φλόγα σε έναν τόπο με ιστορία και παράδοση στο όμορφο και στο ευγενές. Σε έναν τόπο που γέννησε τους Θεούς και τις μούσες» είπε ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Παπαχρήστου.

    «Ο Ολυμπισμός συναντά τις αρχές που τον ενέπνευσαν» είπε η διευθύντρια Λαμπαδηδρομίας της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Πέννυ Μικελοπούλου. Οι εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο και στο αρχαίο θέατρο ήταν επιβλητικές. Χορωδίες, απαγγελίες αρχαίων κειμένων και μία συναυλία από τη Δόμνα Σαμίου επένδυσαν την τελετή.

    ΠΕΛΛΑ

    Στην αρχαιότητα, η Πέλλα, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, δοξάστηκε ως γενέτειρα του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος ο Α΄ είχε πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 496 π.Χ (αγωνίστηκε στο δρόμο και στο πένταθλο) κι από τότε η Πέλλα συμμετείχε σε κάθε Ολυμπιάδα: «Αν υπήρχε Ολυμπιάδα για βασιλείς θα συμμετείχα κι εγώ» φέρεται να είπε ο Μ. Αλέξανδρος που σε κάποιους άλλους Αγώνες που έγιναν επίσης στην Ολυμπία νίκησε το γιο του Δαρείου.

    Με παρούσα την ιστορία της μέσα από τις αρχαιότητες που διασώζονται μέχρι σήμερα και κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των κατοίκων της, ο δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Ξηρός καλωσόρισε την Ολυμπιακή φλόγα λέγοντας:

    «Το πέρασμά της από τον ιστορικό μας Δήμο έχει μια εξέχουσα σημασία, γιατί από το χώρο αυτό ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο λαμπαδηδρόμος που μεταλαμπάδευσε τη φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης».Η Πέλλα σέβεται το χθες και εργάζεται για το αύριο.

    Και αυτό το μήνυμα έστειλαν ο αθλητής της εθνικής μας ομάδας κωπηλασίας Γιάννης Κουρκουρίκης (10ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ), ο οποίος μαζί με τον 72χρονο παλιό αθλητή, Παρασκευά Ανθόπουλο, πτέραρχο εν αποστρατεία άναψαν το βωμό.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι η πόλη που πήρε το όνομά της από τον Μέγα Αλέξανδρο, έχει ξεχωρίσει για το θάρρος των γυναικών της.Μια προσεκτική ματιά στο κατσούλι, όπως ονομάζεται, που φορούσαν οι γυναίκες του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων το «Ρουμλούκι», παραπέμπει στην περικεφαλαία που φορούσαν οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου.

    Σύμφωνα με την ιστορία, σε μια μάχη οι άνδρες του Μακεδόνα στρατηλάτη δείλιασαν. Και τότε όρμησαν οι γυναίκες. Ο Μ. Αλέξανδρος αφήρεσε τις περικεφαλαίες από τα κεφάλια των στρατιωτών του και τις έδωσε στις γυναίκες.

    Και αυτό θυμίζει το κατσούλι που στολίζει τα κεφάλια των παραδοσιακών συγκροτημάτων της περιοχής, όπως του Λαογραφικού Ομίλου «Ρουμλούκι» (τουρκική λέξη που όμως σημαίνει ελληνότοπος), το οποίο με χορούς και τραγούδια υποδέχτηκε την Ολυμπιακή φλόγα στην Αλεξάνδρεια.

    Τα περιστέρια φτερούγισαν στον ουρανό παίζοντας με τα δεκάδες λευκά και μπλε μπαλόνια που αφέθηκαν μόλις ο Βασίλης Τσιάρτας «το δικό μας παιδί», όπως έλεγαν με καμάρι οι κάτοικοι της όμορφης Αλεξάνδρειας άναψε το βωμό στο χώρο «Ηρώων».

    Για το δήμαρχο της πόλης κ. Χ. Γκιονόγλου, η επιλογή του ποδοσφαιριστή της Εθνικής μας Ομάδας ν' ανάψει το βωμό δεν είναι απόρροια του θριάμβου που πετύχαμε στην Πορτογαλία αλλά έκφραση αγάπης.

    Από τον περασμένο Δεκέμβριο του είχε ζητήσει να είναι Λαμπαδηδρόμος στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, εκεί που έριξε τις πρώτες πάσες πριν γοητεύσει τον φίλαθλο κόσμο της Ευρώπης και δοξάσει τα χρώματα της Εθνικής.

    Τιμώντας την προσφορά του ο δήμαρχος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Β. Τσιάρτα, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του: «Είναι μεγάλη τιμή, αλλά και απόδειξη όσων μπορούμε να πετύχουμε».

    Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας καλωσορίζοντας την Ολυμπιακή φλόγα στην πόλη του προέτρεψε όλους τους συμπολίτες του να' ναι αθλητές της ζωής:

    «Η Ολυμπιακή φλόγα να φωτίσει τις καρδιές όλων μας και να πειστούμε ότι πάντα στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας πρέπει να είμαστε αθλητές και μαχητές, γιατί σύμφωνα με τον Ποιητή θα είμαστε σίγουρα και νικητές για ένα κόσμο ειρηνικό, για μια νέα και σύγχρονη Ελλάδα, για μια όμορφη, ανθρώπινη, δημιουργική Αλεξάνδρεια» είπε.

    ΛΙΤΟΧΩΡΟ   

    Τα παιδιά του Πολιτιστικού Ομίλου, ντυμένα με παραδοσιακές στολές υποδέχτηκαν την Ολυμπιακή φλόγα στην αυλή των Θεών. Στο μαγευτικό Λιτόχωρο, εκεί που γεννήθηκε ένας ακόμη μεγάλος έρωτας του Δία.Στο μύθο αυτό αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης κ. Γεώργιος Παπαθανασίου, υποδεχόμενος τη Φλόγα στην Άνω Πλατεία:

    «Εδώ στον Όλυμπο όπου έγινε το σμίξιμο του Δία συμβόλου της δύναμης και του πνεύματος με την Πιερίδα Μνημοσύνη και γεννήθηκαν οι εννέα Μούσες. Κάθε μία από αυτές υπηρέτησαν την ειρήνη, τα γράμματα, τις τέχνες, την ομορφιά και τη χάρη. Αυτά ακριβώς συμβολίζει η Ολυμπιακή φλόγα και θα πρέπει να την κρατήσουμε για πάντα να φωτίζει τις καρδιές μας», τόνισε.

    Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου έπαιξε τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

    Το βωμό άναψε ο παλιός μαραθωνοδρόμος Άλκης Ζωγράφος. Αθλητής του Ενιπέα Λιτοχώρου και του Ηρακλή Θεσσαλονίκης έχει πάρει μέρος σε 15 Μαραθώνιους. Φανατικός Λιτοχωρίτης ξεχώρισε από τους Θεούς τον φτερωτό Ερμή και διάλεξε ως επάγγελμα αυτό του ταχυδρομικού υπαλλήλου:

    «Θα ήθελα, αν ήταν δυνατόν, να τρέξω με τη Φλόγα πολλά χιλιόμετρα. Όμως και η μικρή απόσταση που διένυσα αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα και μεγάλη στιγμή της ζωής μου» δήλωσε.

    ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

    Το σύνθημα της ΑΘΗΝΑ 2004 "η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο" έγινε υπέροχη χορευτική παράσταση από την Ερασιτεχνική Σχολή Χορού του Δήμου Γιαννιτσών, η οποία επέλεξε με αυτόν τον μουσικοχορευτικό τρόπο να υποδεχθεί τη Φλόγα στην πόλη της.

    Οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι συνέθεσαν έναν ακόμη χορό με τον οποίο τα Γιαννιτσά γιόρτασαν την επίσκεψη της Φλόγας στον τόπο τους. Το παρών έδωσαν όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της πόλης φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές, καθώς και οι Αθλητικοί Σύλλογοι με τους μικρούς αθλητές τους, που ονειρεύονται να 'ρθει μια μέρα που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως γίνεται σήμερα με πολλούς συντοπίτες τους.

    Η Έλλη Μυστακίδου, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ταεκβοντό, η οποία θ' ανάψει το βωμό και προπονείται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δεν είναι η μόνο που κάνει τον τόπο της περήφανο.

    Ο Γερβάσιος Φιλιππίδης κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Παίδων στον ακοντισμό, ο Βασίλης Καφετσάκος και ο Βασίλης Κουρκουρίδης μέλη της Εθνικής ομάδας Κωπηλασίας που λόγω αθλητικής προετοιμασίας δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τη Φλόγα είναι μερικοί από τους αθλητές των Γιαννιτσών, που δίνει το παράδειγμα και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Μεταξύ των Λαμπαδηδρόμων και ο 4ος Ολυμπιονίκης αθλητής στίβου Βύρων Θωμαϊδης.

    «Καλώς ήλθατε στην πόλη που δίνει εξετάσεις με επιτυχία στο αθλητικό πνεύμα και στην ευγενή άμιλλα» είπε ο δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Στυλιανός Βαμβίνης, στην τελετή υποδοχής της Φλόγας.

    Δημοτική Αρχή και κάτοικοι μιλούν με ενθουσιασμό για το Διεθνές Προολυμπιακό Ναυταθλητικό Κέντρο Κανόε-Καγιάκ και Κωπηλασίας, του ποταμού Λουδία. Εκεί, 7 χλμ. νότια των Γιαννιτσών στη θέση «Μηδέν» προπονούνται οι αθλητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, διεκδικώντας το άριστα.

    [18] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (12:20 UTC+2)

    Στην κατάργηση της Γ ` Εθνικής σαν επαγγελματικό πρωτάθλημα προσανατολίζεται η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και ήταν κοινή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό.

    Η τροπολογία, που θα προστεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο για την «Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνει αλλαγές όσον αφορά στο τρίτο στην τάξη πρωτάθλημα της χώρας.

    Συγκεκριμένα, δίνει το δικαίωμα στις ομάδες να επιλέγουν αυτές, εάν θα είναι ΠΑΕ ή ΤΑΠ (τμήμα αμειβομένων ποδοσφαιριστών), αφού κρίθηκε ότι η ποδοσφαιρική Ελλάδα δεν αντέχει τις ήδη 52 ΠΑΕ, που με την πρόβλεψη για 2 ομίλους των 16 ομάδων στη Γ` Εθνική από την περίοδο 2004-2005, θα γίνουν 64! Ως επακόλουθο της παραπάνω τροποποίησης, αφαιρείται από το άρθρο 112, παρ. 1, το αναφερόμενο ότι: «Το πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής Κατηγορίας περιλαμβάνεται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα». Ως τέτοια χαρακτηρίζονται μόνο τα Πρωταθλήματα Α` και Β` Εθνικής Κατηγορίας. Επίσης, οι ομάδες που μετέχουν στο Πρωτάθλημα Μπάσκετ της Α2 Κατηγορίας παραμένουν ΤΑΚ (δεν έχουν την υποχρέωση να γίνουν ΚΑΕ) για δύο ακόμη αγωνιστικές περιόδους (2004-'05 και 2005-'06). Μια άλλη πτυχή της τροπολογίας είναι ότι ορίζεται καθορισμός χρονικής περιόδου για το ποδόσφαιρο, όπου, ειδικά για φέτος, ως έναρξη αυτής θεωρείται η ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος της Α` Εθνικής Κατηγορίας

    [19] ΤΖ. ΧΑΟΥΑΡΝΤ: «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

    Καμπέρα, 24 Ιουλίου 2004 (11:01 UTC+2)

    Δεν υπάρχει καμιά πληροφορία μυστικής υπηρεσίας ότι ενδέχεται να κινδυνεύσουν από τρομοκρατική επίθεση οι Αυστραλοί αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δήλωσε την Παρασκευή ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ.

    Ο ίδιος όμως έσπευσε να προσθέσει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει τρομοκρατική επίθεση κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    "Όχι δεν μπορώ να το εγγυηθώ" δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός στο κρατικό ραδιόφωνο του ABC και συνέχισε: "Η κυβέρνησή μου δεν έχει καμιά πληροφορία για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση στην Αθήνα και η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από τα μέτρα ασφαλείας. Με ρωτάτε αν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα συμβεί τρομοκρατική επίθεση. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Όσον αφορά την ασφάλεια των αθλητών η κυβέρνηση μεριμνά και κάτι είναι δυνατόν. Αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση και αν χρειαστεί να αλλάξουμε την προσέγγισή μας στο θέμα της ασφάλειας, θα το κάνουμε".

    Στο μεταξύ ο Νιλ Φέργκους, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας είναι οι ...αναρχικοί.

    "Οι μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις θα πρέπει να είναι πολύ γενναίες, πιο γενναίες από όσο τις θεωρώ, ή ηλίθιες για να τολμήσουν να πλήξουν τους αγώνες, όταν η Αθήνα θα είναι οπλισμένη σαν αστακός. Αντιθέτως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να προκύψουν κάποιες εκρήξεις από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς αναρχικών που διψούν για διεθνή προβολή" είπε ο κ. Φέργκους.

    Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι 400 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ δεν θα περιφρουρούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις ή τους δρόμους της Αθήνας αλλά πιθανότατα θα βρίσκονται σε κάποιο σκάφος ή στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ και θα επέμβουν μόνο αν χρειαστεί.

    Κατά την άποψη του Αυστραλού ειδικού η επέμβασή τους δεν θα χρειαστεί αλλά η παρουσία τους στην Ελλάδα γίνεται "για προληπτικούς λόγους και για να σταλεί ένα μήνυμα σε επίδοξους τρομοκράτες".

    Κατά τον κ. Φέργκους τα μέτρα ασφαλείας της Αθήνας ξεπερνούν κάθε φαντασία και ανάλογά τους δεν υπήρχαν ούτε στο Σίδνεϊ, ούτε στο Σολτ Λέϊκ, ούτε στην Ατλάντα.

    [20] ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΤΑΪΜΣ»

    Ουάσιγκτον, 24 Ιουλίου 2004 (10:55 UTC+2)

    Άρθρο της προέδρου του "Αθήνα 2004", Γιάννας Αγγελοπούλου, με τίτλο "Πηγαίνοντας για το χρυσό, η Ελλάδα είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες" με το οποίο απαντά σε βασικά ερωτήματα που αφορούν την επιτυχή και ασφαλή διοργάνωση των Αγώνων της Αθήνας, δημοσίευσε η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς".

    "Οι Έλληνες έχουν παράδοση να ανατρέπουν τα προγνωστικά όπως απέδειξε και η πρόσφατη κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας, γι' αυτό θα ήταν λάθος η υποτίμηση των ικανοτήτων τους, αναφέρει εισαγωγικά η κα Αγγελοπούλου. Είναι γεγονός ότι η Αθήνα αδράνησε στα πρώτα χρόνια έπειτα από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 1997, αλλά από το 2000 και ύστερα η οργανωτική επιτροπή "Αθήνα 2004", σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, τους ιδιώτες και τη ΔΟΕ, κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις ολυμπιακές προετοιμασίες 7 ετών σε 4 χρόνια" αναφέρει.

    Η κ. Αγγελοπούλου τονίζει ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα και να απαντηθούν μερικά βασικά ερωτήματα, όπως:

    -Μπορεί η Αθήνα να διαχειριστεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

    -Φυσικά και μπορεί. Η Αθήνα είναι σήμερα πιο καθαρή και ευχάριστη πόλη από ό,τι ήταν πριν μερικές δεκαετίες, διαθέτει πλέον ένα από τα καλύτερα διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης και μετρό που διακινεί ένα εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως. Διαθέτει επίσης ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο 125 μιλίων και πεζόδρομους που συνδέουν τους αρχαιολογικούς της χώρους.

    -Είναι ασφαλής πόλη η Αθήνα;

    -Βεβαίως και είναι ασφαλής. Η Αθήνα άδραξε την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων και επένδυσε 1,2 δισ. δολάρια σε εξοπλισμό ασφαλείας με τον οποίο δημιούργησε μια ασπίδα ασφαλείας που μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του σημερινού ταραγμένου παγκόσμιου περιβάλλοντος. Επίσης έχει εκπαιδεύσει προσωπικό 71.000, συνεργάζεται με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για εναέριες περιπολίες, έχει επιδιώξει τις συμβουλές ειδικών στην αντιτρομοκρατία από διάφορες χώρες και έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με τα γειτονικά της κράτη. Η σύγχρονη Αθήνα ποτέ δεν ήταν ασφαλέστερη.

    -Θα είναι η Αθήνα έτοιμη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

    -Η Αθήνα θα είναι πανέτοιμη. Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί αθλητικές εγκαταστάσεις από τις καλύτερες του κόσμου, ενώ το ανακαινισμένο Ολυμπιακό Στάδιο αποτελεί το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό κόσμημα της ολυμπιακής ιστορίας. Αν ο υπόλοιπος κόσμος εκπλαγεί από την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Έλληνες δεν θα εκπλαγούν διότι γνωρίζουν ότι ζουν σε μια δυναμική χώρα, με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΟΝΕ, και προπάντων γνωρίζουν πώς να κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στην τελική ευθεία της κούρσας, καταλήγει το άρθρο.

    [21] ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Tορόντο, 24 Ιουλίου 2004 (10:41 UTC+2)

    Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο επέλεξε η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή για να ανακοινώσει τα ονόματα των αθλητών που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό οι διοργανωτές θέλησαν να τιμήσουν της προσφορά του Ελληνισμού του Καναδά και το δεσμό του με την Ελλάδα όπου φέτος διεξάγονται οι αγώνες.

    Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κώστας Μενεγάκης καλωσόρισε τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Chris Rudze και τα μέλη της, καθώς και τους αθλητές και μίλησε στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά για την τιμή που αισθάνεται η παροικία για την επιλογή αυτού του χώρου για την εκκίνηση της αποστολής.

    Ο Chris Rudze ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα για το θερμό τρόπο με τον οποίο δέχτηκε τα μέλη της επιτροπής και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Αγώνες της Αθήνας και καλή τύχη στους Καναδούς αθλητές.

    Η επιτροπή ανακοίνωσε τα ονόματα των 266 αθλητών (134 γυναικών και 132 ανδρών) που θα πάρουν μέρος στους Αγώνες. Σημαιοφόρος θα είναι ο ολυμπιονίκης του τζούντο Νίκολας Γκιλ, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση μέσω δορυφορικής σύνδεσης από το Βέλγιο όπου προπονείται.

    [22] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 24 Ιουλίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Προειδοποίηση ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ισραηλινοί εξτρεμιστές να πραγματοποιήσουν επίθεση στην πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, απηύθυνε ο

    ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τσάχι Χανέγκμπι, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Ο κίνδυνος εβραίοι εξτρεμιστές και φανατικοί να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον του Όρους του Ναού ή εναντίον των πιστών σε έναν από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ, εξακολουθεί να υπάρχει", επισήμανε ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, αναφερόμενος στην πλατεία των Τζαμιών.

    [23] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

    Βρυξέλλες, 24 Ιουλίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Έκκληση να γίνει σεβαστή η εκεχειρία στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, απηύθυνε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση του Χαρτούμ να προχωρήσει στον αφοπλισμό των φιλοκυβερνητικών "πολιτοφυλάκων", που είναι γνωστοί με την ονομασία Τζαντζαουίντ.

    Σε ανακοίνωση του Σολάνα, την οποία και γνωστοποιεί το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνει "την ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία", ενώ ζητά από την κυβέρνηση του Σουδάν να "συλλάβει τους αρχηγούς των Τζαντζαουίντ ως ένα πρώτο βήμα για τον αφοπλισμό τους".

    Υπενθυμίζεται ότι οι Τζαντζαουίντ πολεμούν από πέρυσι εναντίον ανταρτών στη περιφέρεια Νταρφούρ, προκαλώντας μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

    [24] ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΣΤΗΣΑΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

    Δαμασκός, 24 Ιουλίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Στη σύσταση μια κοινής επιτροπής ασφάλειας για τον έλεγχο των συνόρων τους, συνέστησαν η Συρία και το Ιράκ, όπως δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Μουχάμαντ Νάτζι Ότρι και Ιγιάντ Αλάουι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Δαμασκό.

    "Συστήσαμε μία κοινή επιτροπή για τα θέματα των συνόρων και της ασφάλειας", δήλωσε ο Αλάουι έπειτα από συνάντηση με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Από την πλευρά του ο σύρος πρωθυπουργός δήλωσε πως "συνεστήθη μία κοινή επιτροπή συντονισμού για τον έλεγχο" των συνόρων, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι αντίθετη με κάθε διείσδυση μέσω των συνόρων, είτε προς το Ιράκ είτε προς τη Συρία".

    [25] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 24 Ιουλίου 2004 (16:00 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά δεν μελετά το ενδεχόμενο να αποστείλει στρατεύματα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον ιρακινό ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι.

    Το θέμα της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στο Ιράκ "δεν μελετάται" από τη Μόσχα, δήλωσε ενώπιον του Τύπου ο Λαβρόφ, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο Χοσιάρ Ζεμπάρι έκανε γνωστό κατά την άφιξή του σήμερα στη Ρωσία για διήμερη επίσκεψη, πως η Βαγδάτη θα επιθυμούσε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Η Ρωσία "δεν προτίθεται να αποστείλει ειδικούς επί στρατιωτικών θεμάτων στην πρεσβεία" της Ρωσίας στη Βαγδάτη, δήλωσε ο Λαβρόφ.

    [26] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Δαμασκός, 24 Ιουλίου 2004 (15:58 UTC+2)

    Έκκληση στην Αίγυπτο να μην ενδώσει στους απαγωγείς που συνέλαβαν όμηρο έναν αιγύπτιο διπλωμάτη στη Βαγδάτη, απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

    "Ο μόνος τρόπος να συνδιαλλαγείς με τρομοκράτες είναι να τους οδηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης και να αραιώσεις τις τάξεις τους και ελπίζουμε ότι η Αίγυπτος και η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα ενεργήσουν ανάλογα", δήλωσε ο Αλάουι σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Συρίας, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο "Ροϊτερ".

    Όπως επισήμανε μάλιστα ο ίδιος, η κυβέρνηση της Συρίας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Μοχάμεντ Μαχμούντ Κουτμπ, ο οποίος απήχθη έπειτα από αναφορές ότι το Κάιρο μπορεί να εξέταζε το ενδεχόμενο να βοηθήσει το Ιράκ σε θέματα ασφαλείας.

    [27] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ 69ΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 2004 (12:54 UTC+2)

    Εκτεταμένο πρόγραμμα προβολής των αφιερωμάτων και των παράλληλων εκδηλώσεων της 69ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζει η Helexpo. Το πρόγραμμα προβολής, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών της Θεσσαλονίκης έχει θέσει υπό την αιγίδα του και υποστηρίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεων της Έκθεσης με τους Θεσσαλονικείς.

    City dressing με πολύχρωμα λάβαρα στους μεγάλους οδικούς άξονες, ειδικά ενημερωτικά stands και μία τεράστια σβούρα στην πλατεία Αριστοτέλους που αποτελεί το σύμβολο της φετινής διοργάνωσης, εκφράζοντας παραστατικά το σλόγκαν «Η γη γυρίζει . στην 69η ΔΕΘ», είναι τα στοιχεία της κοινής προσπάθειας Δήμου και Helexpo με σκοπό να ξαναφέρουν τους Θεσσαλονικείς στην Έκθεση.

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι θεματικές κατευθύνσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίες περιλαμβάνεται πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με γνωστούς καλλιτέχνες και πολλές εκπλήξεις για επισκέπτες και επιχειρήσεις.

    [28] «ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2004 (12:19 UTC+2)

    Μια θεατρική σύνθεση πεζών και έμμετρων αφηγήσεων αποτελεί η παράσταση «Το Αιγαίο του Ερωτα» που παρουσιάζει το «Θέατρο Τέττιγες», για δεύτερη καλοκαιρινή περίοδο. Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την Τρίτη (27/7), στις 9μ.μ., στο Αλσος Βεΐκου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλατσίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου.

    Παραλογές, παραμύθια, διηγήσεις πραγματικών περιστατικών από τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά πλέκονται στη σκηνή, πάνω στην οποία τη θέση του παππού και της γιαγιάς παίρνουν οι συντελεστές της παράστασης. Ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές προσδίδουν θεατρική υπόσταση στα συστατικά των λαϊκών θρύλων, ενώνοντάς τα σε ένα πανηγύρι μνήμης, ζωντανής και ζωτικής για όλους στις μέρες μας.

    Επιλογή κειμένων - σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός, σκηνικά: Δημήτρης Σεβαστάκης, κοστούμια: Ελευθερία Ράπτου, μουσική: Τίμος Παπαθανασίου, κίνηση: Ελενα Μυλωνά. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί και μουσικοί: Δέσποινα Πόγκα, Κωνσταντίνου Κούτσιου, Γιάννης Νικολάου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Παντελής Μπατάγιας, Λεωνίδας Βαρδαρός, Γιώτα Χούτρα, Ιωάννα Γαγλία, Μέλπω Χαλκουτσάκη, Γιάννης Γιαννίρης, Σαράντος Φράγκος.

    [29] ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Σάμος, 24 Ιουλίου 2004 (12:18 UTC+2)

    Μια ξεχωριστή συναυλία διοργανώνει το 8ο Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», στις 28 Ιουλίου (9 μ.μ.), στο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου. Συμμετέχοντας στο φετινό εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα, πραγματοποιεί μια βραδιά γεμάτη ελληνικούς ήχους, με έργα δύο μεγάλων συνθετών, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μανώλη Καλομοίρη. Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Δεμερτζή, με τη συμμετοχή των Ινές Ζήκου (μέτζο σοπράνο) και Θανάση Αποστολόπουλου (πιάνο), θα ερμηνεύσει τους 13 Ελληνικούς Χορούς του Ν. Σκαλκώτα σε μεταγραφή για κουαρτέτο εγχόρδων και το κουιντέτο με φωνή του Μ. Καλομοίρη.

    Σήμερα (9 μ.μ.), στο Καρλόβασι Σάμου (Στάδιο), θα δώσει συναυλία η Αλκηστη Πρωτοψάλτη, συνοδευόμενη από την ομάδα κρουστών «Ηχόδραση».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 24 July 2004 - 18:13:52 UTC