Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΥΔΟΤΗ ΑΓΟΡΑ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Κ.Ε. ΤΗΣ ΝΔ
  • [03] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [04] ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [05] ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
  • [06] ΘΑΝΑΤΟΣ 44ΧΡΟΝΗΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟΠΛΗΞΙΑ
  • [07] ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [08] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ Ο
  • [09] ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ
  • [10] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο
  • [11] ΕΠΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [12] ΧΑΝΕΙ ΕΔΑΦΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [13] ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [14] ΜΙΚΡΟΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [15] ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΛΕΤΥΜΠΟΥ
  • [16] Κ. ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [17] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: OI ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η Ε/Κ ΕΧΟΥΝ
  • [18] ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Ο ΜΙΚΑΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ
  • [19] ΤΟ "ΘΕΤΙΣ ΚΑΠ" ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [21] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Μ. ΚΑΨΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΠΟΡΝΤΟ
  • [22] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ
  • [23] ΤΡΟΜΟ...ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [24] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [25] ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [26] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ...ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [27] ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΧΡΥΣΟ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΥΔΟΤΗ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (15:26 UTC+2)

    "Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά" τόνισε από το βήμα του 6ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια επανάσταση ποιότητας στην παραγωγή, τον ιδιωτικό τομέα, στις υπηρεσίες του κράτους και το δημόσιο βίο.

    Στην ομιλία του στο κλείσιμο του συνεδρίου, ο κ. Καραμανλής έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, υπογράμμισε ότι θα γίνουν πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας κι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κοινωνικό «πρόσωπο» της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

    Ο πρωθυπουργός εμβάθυνε περισσότερο, από ό,τι στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο, στο πολιτικό στίγμα του κυβερνώντος κόμματος, τη στροφή προς το "κοινωνικό κέντρο", επισημαίνοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο και σκοπός της είναι να κάνει πραγματικότητα τις προσδοκίες και τα οράματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και να δημιουργήσει μια δίκαιη κοινωνία, δυναμική, με ισχυρούς πολίτες.

    Πρόσθεσε δε ότι πρώτη επιλογή για την κυβέρνηση είναι η παιδεία και ο πολιτισμός, τόνισε την ανάγκη για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, μέσα από την αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας και των τρόπων μετακίνησής τους και υπογράμμισε τη σημασία της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες και της εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο.

    Ο κ.Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, ζητώντας από τα στελέχη του κόμματος που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει απόλυτα αποτυχημένους Αγώνες και ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια όλων όσοι μετάσχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή του Αθλητισμού.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα της διαφανούς λειτουργίας των θεσμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η νέα διακυβέρνηση υπηρετεί όλους τους πολίτες, με γνώμονα το δημόσιο και το συλλογικό συμφέρον. Πρόσθεσε δε ότι τα στελέχη που καλύπτουν θέσεις πολιτικής ευθύνης οφείλουν να αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς, να λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα, να λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό σε κάθε πολίτη και να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με όλους τους βουλευτές.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Κ.Ε. ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή των αιρετών μελών της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του 6ου Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, Ι. Τραγάκης

    "Κάναμε μια ψηφοφορία ανοικτή, κάνουμε μια διαλογή ανοικτή. Όλος ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει τη διαλογή. Με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό για το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων" επεσήμανε ο κ. Τραγάκης.

    [03] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (19:02 UTC+2)

    Στη Βεργίνα, στην ιστορική μήτρα της Μακεδονίας, στους βασιλικούς τάφους, άναψε το βράδυ της Κυριακής ο Ολυμπιακός βωμός. Η πομπή έφτασε στον αρχαιολογικό χώρο, στον τάφο του Φιλίππου, στην καρδιά της Μακεδονικής δυναστείας.

    «Να είστε βέβαιοι ότι αν ζούσαν στις ημέρες μας οι μεγάλοι βασιλιάδες της Μακεδονικής Δυναστείας, ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος, θα υποδέχονταν οι ίδιοι την ιερή Φλόγα της Ολυμπίας. Η άφιξη της Φλόγας φωτίζει για μια ακόμη φορά την αδιάσπαστη ελληνικότητα της Μακεδονίας, τότε έκτοτε και για πάντα» είπε ο δήμαρχος της Βεργίνας κ. Χρυσόστομος Χατζόπουλος.

    «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας Λαμπαδηδρόμος. Μεταλαμπάδευσε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης» είπε, εκπροσωπώντας την ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 η διευθύντρια Λαμπαδηδρομίας κ. Πέννυ Μικελοπούλου.

    Τον βωμό άναψε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής, δάσκαλος σήμερα, Νικόλαος Γκόγκος: «το πήρα πολύ πατριωτικά, κατάκαρδα, είπε και συνέχισε: είναι τιμή για κάθε Έλληνα να μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα».

    Ο ίδιος αισθάνεται ανάμεσα στους θησαυρούς της Βεργίνας σαν στο σπίτι του και αυτό από 16 χρονών είχε πάρει μέρος στις ανασκαφές με τον Μανώλη Ανδρόνικο και κουβάλησε με τα χέρια του πολλά από τα κτερίσματα των τάφων του Φιλίππου.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία συναυλία του Μάριου Φραγκούλη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

    Η Ολυμπιακή φλόγα αποχαιρέτησε στις εννιά το πρωί το επιβλητικό Δίο και συνέχισε το ταξίδι της στην Κεντρική Μακεδονία. Πρώτος σταθμός στη σημερινή διαδρομή ήταν η πρωτεύουσα της Πιερίας, η Κατερίνη. Από πολύ νωρίς μικροί και μεγάλοι με σημαίες και κλαδιά ελιάς είχαν βγει στους δρόμους να την υποδεχθούν. Πολύχρωμα μπαλόνια αφέθηκαν να ταξιδέψουν στον αέρα καθώς η Ολυμπιακή φλόγα έφτανε στον κεντρικό δρόμο της πόλης, ενώ μία θεατρική ομάδα είχε ετοιμάσει και παρουσίασε μία εντυπωσιακή παράσταση, θέμα της: «η Ολυμπιακή φλόγα που διαλύει το σκοτάδι του πολέμου».

    Έξι αγόρια και έξι κορίτσια με κλωνάρια ελιάς πλαισίωσαν μια μεγάλη δόξα του κλασσικού αθλητισμού, τον γενικό γραμματέα αθλητισμού Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος άναψε το βωμό στη γενέτειρα του. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη Canto Olympico επένδυσε την είσοδο του τελευταίου Λαμπαδηδρόμου, τον οποίο υποδέχθηκαν ιέρειες. Περιστέρια απελευθερώθηκαν, η μπάντα παιάνισε τον Ολυμπιακό ύμνο, ενώ ακούστηκε ένα τραγούδι για την Αθήνα, βασισμένο σε ποίηση Καρυωτάκη.

    «Η Κατερίνη καλωσορίζει το «ιερό πυρ», το Απολλώνιο φως, το έμβλημα των Ολυμπιακών της κλασσικής περιόδου. Η πόλη μας υποκλίνεται στο αιώνιο φως, στην ιερή Φλόγα, στη φωτιά που εκφράζει τη δημιουργία» είπε ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Γιάννης Αμοιρίδης.

    Ο κ. Κουκοδήμος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, για το γεγονός ότι επιλέχθηκε να ανάψει το βωμό: «είναι μεγάλη στιγμή για μένα, είναι μεγάλη στιγμή για όλους όσους αξιώθηκαν να μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Φλόγα βρίσκεται στην πόλη μου, την πόλη που ανέδειξε αθλητές και Ολυμπιονίκες».

    Την παράσταση όμως στην Κατερίνη έκλεψε ο Δημήτρης Κουρτίδης ο οποίος στα ενενήντα του χρόνια μετέφερε τη Φλόγα στην πόλη του. Βετεράνος πρωταθλητής στη χώρα μας και τα Βαλκάνια, στη σφαίρα και το ακόντιο, ο κ. Κουρτίδης περπατάει καθημερινά δύο με τρία χλμ και φιλοδοξεί να πάρει μέρος και σε άλλη Λαμπαδηδρομία. Όταν δεν ασχολείται με τον αθλητισμό παίζει με τα εγγόνια του αλλά κυρίως με τα τρία δισέγγονα του: «ευχαριστώ όλους, που μου έκαναν την τόσο μεγάλη τιμή να γίνω Λαμπαδηδρόμος. Το μήνυμα που στέλνω είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι».

    Μετά την Κατερίνη την Φλόγα υποδέχτηκε ο Κορινός Πιερίας, μία φιλόξενη πόλη που αγκάλιασε και χειροκρότησε τους Λαμπαδηδρόμους της. Ο δήμαρχος της πόλης κ. Απόστολος Δημητρίου ευχήθηκε, κατά τη διέλευση της Φλόγας από την πόλη του, εκπλήρωση της ευχής για παγκόσμια ειρήνη και εκεχειρία. «Η Φλόγα αυτή είναι η συμπύκνωση όλου του ελληνικού πολιτισμού στη διαδρομή του και απαιτεί παγκόσμια εκεχειρία και ειρήνη. Μακάρι έτσι να εξελιχθούν τα πράγματα».

    Επόμενος σταθμός ο Κολινδρός, που βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του Αλιάκμονα. Οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την Ολυμπιακή φλόγα με χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας. «Κάθε Λαμπαδηδρόμος γίνεται κοινωνός του φωτός, της ειρηνικής συνύπαρξης, μίας αχτίδας που θα θερμάνει τις καρδιές όλων των ανθρώπων και θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να δυναμώσει το φως της ανά τον κόσμο, ενώνοντας τις τοπικές κοινότητες με το νήμα του πολιτισμού» είπε δήμαρχος κ. Θωμάς Σολοποτιάς.

    Ανθρωποι του μόχθου, γεωργοί στην πλειοψηφία τους είναι οι κάτοικοι του Αιγινίου. Συνυπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Δυτική Θράκη.

    Παρά την μεγάλη ζέστη οι κάτοικοι του Αιγινίου συγκεντρώθηκαν στο χώρο δίπλα από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό για να υποδεχθούν τη Φλόγα.

    Ο γυμναστής Σιδέρης Ματσκίδης, 37 ετών, που άναψε το βωμό, αποτελεί για τα παιδιά της ιδιαίτερης πατρίδας του παράδειγμα αγώνα και ήθους. Μετά από μεταμόσχευση νεφρού πήρε μέρος στους Παραολυμπιακούς του Σύδνεϋ, ενώ έχει πετύχει παγκόσμιες διακρίσεις ως άλτης του ύψους. «Ο κύριος λόγος για τη συμμετοχή μου σε αυτή τη γιορτή είναι η προώθηση της δωρεάς οργάνων και ιστών. Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη, άλλωστε πρόκειται για μία τιμή μοναδική. Επιθυμία μου είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταλαμπαδεύεται η Φλόγα να υιοθετηθεί και στη μεταλαμπάδευση ζωής, με τη δωρεά οργάνων».

    Ο δήμαρχος Αιγινίου Πασχάλης Μπροφίδης είπε: «Ας ευχηθούμε το αγωνιστικό πνεύμα και το φως της Ολυμπιακής φλόγας να φωτίσει τις καρδιές μας με την πίστη στις ιδέες και στις αξίες του ανθρώπου, με τη διάθεση για ελευθερία και δημοκρατία, για έναν κόσμο αδελφωμένο και ειρηνικό, για να ακουστεί στα πέρατα της γης ο Ολυμπιόνικος του Πίνδαρου και ο παιάνας της ειρήνης».

    Λίγο πριν τη Βεργίνα, τη Φλόγα υποδέχθηκε η Μελίκη, η οποία διαθέτει αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία που χρονολογούνται από τα προχριστιανικά χρόνια. Ανάμεσα τους η Αλωρος γνωστή και ως «Τούμπα του Βασιλιά». Σε όλη τη διαδρομή, με προορισμό την κεντρική πλατεία, μαθητές επευφημούσαν τους Λαμπαδηδρόμους κρατώντας ελληνικές σημαίες και κλαδιά ελιάς, ενώ η φιλαρμονική του δήμου παιάνιζε τον Ολυμπιακό ύμνο. Τον βωμό άναψε ο άλτης Βασίλης Παπαδημητρίου, τον οποίο τίμησε ο δήμαρχος για την προσφορά του στον κλασσικό αθλητισμό. «Η Ολυμπιακή φλόγα δίνει φως σε αυτήν την ιστορική, την ηρωική, τη φιλόξενη γωνιά της Μακεδονικής γης. Υποδεχόμαστε το σύμβολο της συναδέλφωσης των λαών, της αλληλεγγύης των κοινωνιών, της ενότητας των ανθρώπων, της ισότητας των αθλητών» είπε ο δήμαρχος κ. Κώστας Καρέλης.

    Η 59η μέρα Λαμπαδηδρομίας κάλυψε απόσταση 83.4 χιλιομέτρων με τη συμμετοχή 240 Λαμπαδηδρόμων.

    Αύριο, η Φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι της προς τη Δυτική Μακεδονία. Θα επισκεφθεί τη Βέροια, τη Νάουσα, τη Σκύδρα, την Έδεσσα και θα διανυκτερεύσει στη Φλώρινα, όπου έχει προγραμματιστεί συναυλία με το Στέλιο Διονυσίου.

    [04] ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (12:51 UTC+2)

    Την έναρξη της μεγάλης επιφυλακής για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων όρισε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος με την κατεπείγουσα απόρρητη διαταγή που εξέδωσε στις 12 Ιουνίου και την οποία παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής».

    Ο κ. Νασιάκος στην 68σελιδη διαταγή περιγράφει τον τρόπο δράσης των αστυνομικών και παρουσιάζει 13 μεγάλα σχέδια ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στην ασφάλεια των Αγώνων συμμετέχουν 19.502 αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες, από τους οποίους οι 15.678 στην Αττική και οι υπόλοιποι 3.824 στις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις. Στα μέτρα συμμετέχουν και 10.422 στρατιωτικοί, 4.216 πυροσβέστες και 3.409 λιμενικοί.

    Στη διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας περιγράφονται αναλυτικά 13 σχέδια ασφάλειας. Το σχέδιο - βάση είναι ο «Πολυδεύκης», στο οποίο περιλαμβάνονται τρόποι αντιμετώπισης περίπου 200 σεναρίων τρομοκρατικών επιθέσεων, έκτακτων καταστάσεων και φυσικών καταστροφών.

    Δεύτερος πυλώνας παρουσιάζεται το σχέδιο Επικοινωνιών και Συστημάτων C41, ενώ υπάρχουν σχέδια για την ασφάλεια των μελών της Ολυμπιακής οικογένειας και των επισήμων (συνολικά 6.000 άτομα), για την ασφάλεις της Αστικής Περιοχής (χωρίζεται σε έξι τομείς), την αστυνόμευση χερσαίων συνόρων, την αντιμετώπιση βιοχημικών απειλών, αεροπορικών επιχειρήσεων και του Ολυμπιακού θαλάσσιου χώρου.

    Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζονται επίσης τα ειδικά σχέδια δράσης: Σχέδιο Ασφαλείας Ολυμπιακής Οικογένειας και Επισήμων, Σχέδιο Ασφαλείας Αστικής Περιοχής, Σχέδιο Αστυνόμευσης Χερσαίων Συνόρων, Σχέδιο Αντιμετώπισης Βιοχημικών Απειλών, Σχέδιο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, Σχέδιο Αστυνόμευσης Ολυμπιακού Θαλασσίου Χώρου.

    [05] ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (13:29 UTC+2)

    Παραδίδεται αύριο στην κυκλοφορία η λεωφόρος Μαραθώνος, στην οποία θα διεξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος της Μαραθώνιας Διαδρομής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Το κομβικής σημασίας έργο που δίνει πρόσβαση προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, αλλά και στους κατοίκους του λεκανοπεδίου προς το λιμάνι της Ραφήνας άρχισε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2001.

    Ιδιαίτερη ανακούφιση με την ολοκλήρωση του έργου θα νιώσουν οι καταστηματάρχες τη περιοχής, καθώς η εμπορική κίνηση ήταν μειωμένη κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών.

    Τα εγκαίνια του νέου δρόμου ταχείας κυκλοφορίας συνολικού μήκους 26 χλμ που ενώνει την Παλλήνη με τον Τύμβο θα τελέσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς

    Σήμερα, τελευταία μέρα πριν την παράδοση, τα συνεργεία εργατών βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας και επιδιορθώνουν κάποια προβλήματα στην ασφαλτόστρωση, ενώ ελέγχουν και το σύστημα ηλεκτροφωτισμού του δρόμου.

    Παράλληλα δίνεται έμφαση και στην ανάπλαση της περιοχής κατά μήκος του δρόμου με την φύτευση πρασίνου και τη διαμόρφωση πεζοδρομίων.

    [06] ΘΑΝΑΤΟΣ 44ΧΡΟΝΗΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟΠΛΗΞΙΑ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Μια 44χρονη γυναίκα χτυπήθηκε το μεσημέρι από κεραυνό, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό της, στην περιοχή Μανιέτας Ν. Ραιδεστού.

    Η άτυχη γυναίκα μάζευε ντομάτα στο χωράφι του συζύγού της όταν την χτύπησε ο κεραυνός.

    Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Θέρμης.

    [07] ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (16:08 UTC+2)

    «Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έχει την πιο εμπεριστατωμένη, την πιο αξιόπιστη και την πιο φερέγγυα κοινωνική πολιτική», τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του στο 6ο Συνέδριο της Ν.Δ.

    «Στα θέματα κοινωνικής προστασίας, στα θέματα κοινωνικής συνοχής, στα θέματα ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, στη φροντίδα μας για τον αδύνατο, τον άνεργο, τον χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον κοινωνικά αποκλεισμένο, είμαστε πιο προοδευτικοί και αν χρειαστεί θα το πω και πιο αριστεροί απ' αυτούς που δήθεν μονοπωλούν τον προοδευτισμό και την κοινωνική ευαισθησία τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι "δεν διαχωρίζουμε τους Ελληνες, αλλά στους Νεοδημοκράτες που έβαλαν πλάτη στην παράταξη όλα αυτά τα δύσκολα ανηφορικά πέτρινα χρόνια αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ, αξίζουν λόγια τιμής και διάκρισης, λόγια αγάπης, σεβασμού, ευγνωμοσύνης».

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι προχωρά στην επίλυση του θέματος των συμβασιούχων, αναβαθμίζει τον ΟΑΕΔ και στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης η κυβέρνηση είναι πιο προοδευτική και πιο αριστερή.

    Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου:

    «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Προεδρείου του Συνεδρίου μας, φίλοι και φίλες, Σύνεδροι, συναγωνιστές εδώ και πολλά χρόνια, στα 20 πέτρινα χρόνια, στο δύσκολο ανηφορικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας.

    Η διεξαγωγή του 6ου Τακτικού Συνεδρίου μας συμπίπτει με τα 30 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα συνδυάζεται με τη συμπλήρωση τεσσερισήμισι μηνών διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

    Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να θέσουμε το ερώτημα, γιατί σε αυτές τις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, με πρώτη και κορυφαία και κυρίαρχη την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου, γιατί στη συνέχεια στην εκλογική αναμέτρηση των Ευρωπαϊκών Εκλογών ο ελληνικός λαός έδωσε στη Νέα Δημοκρατία, στον Κώστα Καραμανλή, σε όλους μας μια διευρυνόμενη κοινωνική πλειοψηφία.

    Οι απαντήσεις θα είναι πολλές. Και βεβαίως θα χαρτογραφούν το νέο κοινωνικό εκλογικό και πολιτικό χάρτη του τόπου μας. Αλλά απ' αυτές τις απαντήσεις νομίζω ότι δεν μπορεί να απουσιάζει μια και βεβαίως να υπάρχουν και άλλες.

    Εάν ο λαός μας εμπιστεύτηκε, μας εμπιστεύτηκε πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα γιατί στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και σημερινού Πρωθυπουργού μπόρεσε το κόμμα μας για πρώτη φορά με τέτοιο άψογο και συνθετικό τρόπο να συνδυάσει την μακρά παράδοση ιδεολογικής παρακαταθήκης που ενσωματώνει αξίες.

    Αξίες όπως η πατρίδα, όπως η οικογένεια, όπως η Ορθοδοξία, όπως ο πολιτισμός, όπως η παράδοση, όπως ο σεβασμός στη γλώσσα και στην ιστορία, με άλλες αξίες, με άλλες σύγχρονες ριζοσπαστικές κοινωνικές αξίες, όπως ο σεβασμός στην κοινωνική δικαιοσύνη, όπως η ανάγκη να ισορροπήσουμε την ελεύθερη αγορά με το κοινωνικό κράτος και με μια αξιόπιστη κοινωνική πολιτική.

    Αυτός ο δύσκολος αλλά επιτυχής συνδυασμός φέρνει τη σφραγίδα της προσωπικότητας του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και λαοπρόβλητου Πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή.

    Κυρίες και κύριοι, σε αυτό το μικρό διάστημα διακυβέρνησης της χώρας έχω την ευθύνη αλλά και το μεγάλο βάρος μαζί με δύο άξια στελέχη Υφυπουργούς, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τον Γεράσιμο τον Γιακουμάτο και τον Νίκο τον Αγγελόπουλο, μαζί με άλλα άξια στελέχη κορυφαία κοινοβουλευτικά, πρώην και νυν, τα οποία θητεύουν σε θέσεις Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και Διοικητών, να έχουμε επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος από το βάρος της άσκησης της κοινωνικής πολιτικής.

    Σε αυτό το μικρό αλλά καθοριστικής σημασίας χρονικό διάστημα πετύχαμε υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, να φανούμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

    Πρώτον, αλλάζουμε καθημερινά προς το καλύτερο το κοινωνικό πρόσωπο και τη συμπεριφορά του κράτους προς τον πολίτη. Δεύτερον, αυξήσαμε κατά ένα σημαντικό μέρος τις συντάξεις ιδιαίτερα στα χαμηλά κλιμάκια. Επιχειρούμε και θα πετύχουμε να ξαναδώσουμε στον έλληνα και στην ελληνίδα συνταξιούχο και ιδιαίτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους τη χαμένη αξιοπρέπεια που έχασαν μετά από τα πέτρινα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

    Προχωρούμε σε συντονισμένες ενέργειες με τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, προχωρούμε σε συντονισμένες πολιτικές, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης. Καταπολέμηση του μεγαλυτέρου προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

    Κυρίες και κύριοι, γνωρίζω ότι ανάμεσά σας υπάρχουν συναγωνιστές με τους οποίους είμαστε μαζί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στο κόμμα. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες σας απ' αυτή την Κυβέρνηση και οι απαιτήσεις σας είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ζητάμε την κατανόησή σας, έχουμε ξεκινήσει να ανταποδίδουμε αυτό που σας αξίζει για τον αγώνα σας.

    Δεν διαχωρίζουμε τους έλληνες, αλλά θεωρούμε ότι στον Νεοδημοκράτη και την Νεοδημοκράτισσα που έβαλαν πλάτη στην παράταξη όλα αυτά τα δύσκολα ανηφορικά πέτρινα χρόνια αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ, αξίζουν λόγια τιμής και διάκρισης, λόγια αγάπης, σεβασμού, ευγνωμοσύνης.

    Προχωρούμε τους επόμενους μήνες σε οριστική επίλυση σύμφωνα με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις κάτω από τις υπάρχουσες δυνατότητες της μεγάλης εκκρεμότητας των συμβασιούχων. Αναδιοργανώνουμε τον Οργανισμό ο οποίος έχει ως καθήκον από το Σύνταγμα και την ελληνική πολιτεία να προωθεί την απασχόληση και να καταπολεμά την ανεργία, τον ΟΑΕΔ.

    Λαμβάνουμε μέριμνα ώστε από τα Κοινοτικά Κονδύλια, από τα κονδύλια του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ, να μπορέσει να φτάσει μέχρι την πόρτα του πιο απομακρυσμένου έλληνα, της πιο απομακρυσμένης ελληνίδας και στο κέντρο και στην εγκαταλειμμένη περιφέρεια.

    Γιατί όπως σας είπα και πριν η σημερινή Νέα Δημοκρατία, η αυριανή Νέα Δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, είναι η παράταξη η οποία εκφράζει σήμερα από την παραδοσιακή λαϊκή κεντροδεξιά μέχρι την πιο σύγχρονη εκδοχή και έκφραση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

    Είμαστε η παράταξη που έχει την πιο εμπεριστατωμένη, την πιο αξιόπιστη και την πιο φερέγγυα κοινωνική πολιτική και δεν θα διστάσω να σας πω και θα το πω ενώπιόν σας και το θέτω υπό την κρίση σας ότι είναι ξεκάθαρο πια ότι στα θέματα κοινωνικής προστασίας, στα θέματα κοινωνικής συνοχής.

    Επίσης στα θέματα ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, στη φροντίδα μας για τον αδύνατο, τον άνεργο, τον χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον κοινωνικά αποκλεισμένο, είμαστε πιο προοδευτικοί και αν χρειαστεί θα το πω και πιο αριστεροί απ' αυτούς που δήθεν μονοπωλούν τον προοδευτισμό και την κοινωνική ευαισθησία τα τελευταία χρόνια.

    Κλείνοντας όπως σας είπα, έχοντας επίγνωση και των παραπόνων που μπορεί να υπάρχουν, γιατί δεν προλάβαμε ίσως σε αυτούς τους τεσσερισήμισι μήνες να σκύψουμε όσο θα έπρεπε πάνω στον καθένα και την κάθε μια, να επουλώσουμε πληγές στην ψυχή που υπάρχουν από το παρελθόν.

    Όχι για να διαχωρίσουμε τους έλληνες, αλλά για να δείξουμε στην πράξη την ευαισθησία και την ευγνωμοσύνη μας, επιτρέψτε μου να ζητήσω την προσωπική σας κατανόηση, να σας τονίσω ότι ως Υπουργοί και Υφυπουργοί δεν είμαστε τίποτα άλλο, τίποτα περισσότερο παρά στρατιώτες της Δημοκρατίας, στρατιώτες της πατρίδας, είμαστε το ίδιο με όλους σας. Τίποτα περισσότερο.

    Για αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι υπηρεσίες μας θα είναι μέχρι το τέλος στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας, στη διάθεση του Προέδρου και αρχηγού του κόμματος, στη διάθεση όλων σας.

    Θέλω να σας τονίσω ότι ακούγονται πολλές Κασσάνδρες και πολλοί Κασσανδρισμοί για το επόμενο φθινόπωρο. Περίπου επιχειρούν να μας πουν ότι τελείωσε η περίοδος χάριτος για την Κυβέρνηση και ότι από το επόμενο φθινόπωρο θα έλθουν βαρομετρικά χαμηλά. Θα έρθουν καταιγίδες και μπόρες.

    Τους απαντάμε. Η Κυβέρνηση Καραμανλή έχει πρόγραμμα, η Κυβέρνηση Καραμανλή από το επόμενο φθινόπωρο βάζει σε πιο ισχυρή ταχύτητα την πορεία της χώρας. Πολεμάμε την ανεργία, προωθούμε την απασχόληση, καταρτίζουμε τον πρώτο Προϋπολογισμό που θα φτιάξει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Έναν Προϋπολογισμό αναπτυξιακό, φορολογικά δίκαιο, έναν Προϋπολογισμό που θα ξαναφέρει την Ελλάδα στην πορεία της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου.

    Σε αυτή την ανηφορική, την δύσκολη, αλλά την αισιόδοξη πορεία δεν μπορούμε να πάμε μόνοι. Σας διαβεβαιώ στην Υπουργική καρέκλα η μοναξιά είναι ανυπόφορη αν δεν έχουμε την δυνατότητα να σας αισθανθούμε κοντά μας.

    Ελάτε κοντά μας να πάμε όλοι μαζί, να ανέβουμε την ανηφόρα, να ξαναφέρουμε την άνοιξη στην Ελλάδα. Να είστε καλά.

    Ζήτω η Νέα Δημοκρατία. Ζήτω ο Κώστας Καραμανλής ο άξιος Αρχηγός του 21ου αιώνα».

    [08] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ Ο Π.ΤΑΤΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (16:05 UTC+2)

    Να υπερβούν εαυτούς και να αποδείξουν ότι η εσωστρέφεια δεν έχει καμία θέση στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε όλα τα μέλη του κόμματος ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, από το βήμα του 6ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

    "Σε αυτό το Συνέδριο... θα πρέπει να υπερβούμε εαυτούς και να αποδείξουμε ότι η εσωστρέφεια δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε πως το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στους πολίτες μέσα από τη διαδικασία του συνεδρίου είναι ότι "συνεχίζουμε με την ίδια ορμή, την ίδια δημιουργική διάθεση, την ίδια αποφασιστικότητα και τόλμη, στο να συγκροστούμε με την καθεστυκυία δομή που παγιώθηκε την περασμένη εικοσαετία στην πατρίδα μας, ώστε να συνθέσουμε όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις που ενυπάρχουν στο εσωτερικό της πατρίδας μας".

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τατούλη:

    Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες. Η σημειολογία στην πολιτική, έλεγε ο Ρίτσαρντ Φρήμαν, παίζει τον ρόλο της αφύπνισης του θυμικού και της παράλληλης σύνδεσης της καθ' εαυτού ενέργειας με τη συνείδηση.

    Σήμερα, τριάντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας, και την απαρχή της τρίτης περιόδου, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, γιορτάζει θεσμικά, μέσα από μια συνεδριακή διαδιακασία, που όλοι μας νομίζω ευελπιστούμε να περάσει στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας, ως ένα Συνέδριο αξιών, αρχών και συναίνεσης.

    Ως ένα Συνέδριο, που θα σημειώνει την εύρυθμη εσωτερική λειτουργία της παράταξης, δεν θα διστάζει να υπογραμμίζει την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος και θα δίνει το ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία.

    Ότι τα όνειρα, οι ανησυχίες και οι αρχές που αναπτύξαμε ως κεντρικές ιδεολογικές συνιστώσες κατά την περίοδο 2000 - 2004, οι κεντρικοί μοχλοί δηλαδή, που μας οδήγησαν στη μεγάλη και αδιαμφισβήτητη νίκη της 7ης Μαρτίου, συνεχίζουν ακόμα να μας οδηγούν προς την υλοποίηση του μεγάλου στοιχήματος που θέσαμε με τους εαυτούς μας και με τον ελληνικό λαό.

    Στο να οδηγήσουμε τη χώρα και τους πολίτες της στα μονοπάτια της ευημερίας, της ευνομίας και της ανάπτυξης, ως λειτουργικό μέρος της νέας παγκόσμιας πραγματικότητας που έχει πλέον ανατείλει για όλη την ανθρωπότητα.

    Είναι σημαντικό, κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, μέσα από αυτό το Συνέδριο, να βγει ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Ότι συνεχίζουμε με την ίδια ορμή, την ίδια δημιουργική διάθεση, την ίδια αποφασιστικότητα και τόλμη, στο να συγκροστούμε με την καθεστυκυία δομή που παγιώθηκε την περασμένη εικοσαετία στην πατρίδα μας, ώστε να συνθέσουμε όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις που ενυπάρχουν στο εσωτερικό της πατρίδας μας.

    Και να προσφέρουμε ένα νέο όραμα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για ένα καλύτερο μέλλον. Για ένα αύριο φωτεινό, που επιτέλους ο Έλληνας και η Ελληνίδα το δικαιούνται. Και που εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα τους το προσφέρουμε.

    Να πετύχουμε, κυρίες και κύριοι, αυτό που πράγματι αποτέλεσε τομή κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και οδήγησε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, - που μέχρι εκείνη τη στιγμή, για διάφορους λόγους, που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν, δεν συγκινούνταν από τον πολιτικό μας λόγο -, να έρθουν κοντά μας, και να μας τιμήσουν με την ψήφο τους.

    Να είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Δίχως εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Να φέρουμε το οριστικό τέλος στο αναξιοκρατικό σύστημα που άφησε για τόσες δεκαετίες στη χώρα και αλλοίωσε το πολιτικό μας σύστημα.

    Σε αυτό το Συνέδριο κυρίες και κύριοι, θα πρέπει να υπερβούμε εαυτούς και να αποδείξουμε ότι η εσωστρέφεια δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας. Σε αυτή τη γιορτή της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτή τη γιορτή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

    Δεν αρνούμαστε ούτε την αντίθεση, ούτε την αντιπαράθεση. Προσβλέπουμε στην αντίδραση και στις διαφορετικές απόψεις και δεν επιχειρούμε να τις τοποθετήσουμε κάτω από ένα επίπλαστο στρώμα καθωσπρεπισμού και κίβδηλης ομοθυμίας.

    Γνωρίζουμε πως μέσα από τέτοιες διαδικασίες και διεργασίες, επιτυγχάνεται η πολιτική καινοτομία και ενδυναμώνεται η εσωκομματική δημοκρατία.

    Από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε σε σημεία τα οποία είναι δυνατόν να αλλοιώσουν την ημερολογιακή σημειολογία του συγκεκριμένου Συνεδρίου. Να εκτρέψουν την κοινή γνώμη μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων, σε συμπεράσματα τα οποία ούτε μας αφορούν, ούτε πολύ περισσότερο απηχούν την ίδια την αλήθεια.

    Η παράταξη βαδίζει ενωμένη και η κυβέρνηση δίνει καθημερινές μάχες με τα συσσωρευμένα προβλήματα μιας άλλης εποχής που ο ελληνικός λαός την καταδίκασε ανεπιστρεπτί μέσω της ψήφου του.

    Και αυτό που πρέπει να ακουστεί σήμερα, σε αυτή εδώ την αίθουσα, κυρίες και κύριοι, είναι ότι προσφέρουμε λύσεις. Ότι η κυβέρνησή μας δίνει όραμα και δεν διαχειριζόμαστε απλώς τα λάθη της απελθούσας κυβέρνησης.

    Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε από χρονικής άποψης, σε ένα δύσκολο και απαιτητικό σταυροδρόμι. Οι παγκόσμιες εξελίξεις σηματοδοτούν ξεκάθαρα τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα μας και μας δείχνουν τη μεθοδολογία που οφείλουμε να ακολουθήσουμε στην πολιτική μας, ώστε η Ελλάδα, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αμφιταλαντεύσεων και αμφιλεγόμενων πολιτικών επιλογών, να ξαναβρεί τον βηματισμό της ως ενεργό και συστατικό μέρος της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας.

    Η παράταξή μας, από τις δύσκολες εποχές της μεταπολίτευσης, μέχρι και σήμερα, σε κάθε δημόσια παρέμβασή της, διατύπωνε την βαθειά της πεποίθηση ότι ανήκουμε στη Δύση.

    Σήμερα, η επαναβεβαίωση αυτής της οξυδερκέστατης οριοθέτησης, οφείλει να επαναπροσδιοριστεί. Όχι ως σημείο υπενθύμισης της συμμετοχής της χώρας μας, στα θεσμικά όργανα της Δύσης, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ατλαντική Συμμαχία, αλλά ως μέσο ακύρωσης της νοοτροπίας του Φραγκολεβαντινισμού που διάφοροι καλλιεργούν στο εσωτερικό της κοινωνίας μας, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν σημείο διαφοροποίησης μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και των υπολοίπων πολιτών του δυτικού κόσμου.

    Τα εσωστρεφικά σύνδρομα, που φτάνουν σε επίπεδο υπερβολής και αναζητούν την επαναδραστηριοποίηση ιδεολογικών φοβικών ρευμάτων που τα απέρριψε η ίδια η Ιστορία, οφείλουν να αναλυθούν ορθά από την παράταξή μας. Και να ακυρωθούν μέσα από έναν ξεκάθαρο και νηφάλιο διάλογο, με την ίδια την κοινωνία, με τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες.

    Ο ρεαλισμός και η νηφαλιότητα ήταν πάντα δύο δυναμικά στοιχεία, τα οποία ήταν απολύτως συνδεδεμένα με την παράταξή μας και την ιδεολογική της μεθοδολογία.

    Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Και οι πολίτες της είναι μέρος της δυτικής κοινωνίας. Και σε αυτό οφείλουμε να είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Τόσο σε επίπεδο ορολογίας, όσο και σε κεντρικές πολιτικές αποφάσεις.

    Ο νέος ρόλος που δημιουργείται για την πατρίδα μας, σε διεθνές επίπεδο, είναι ο ισχυρός κρίκος σύνδεσης των Ατλαντιστών και των Ευρωπαϊστών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα φέρνει τις δυο πτέρυγες του δυτικού κόσμου κοντά και θα λειάνει τις όποιες διαφορές.

    Στις διεθνείς σχέσεις του 21ου αιώνα, μια νέα τάση ξεπροβάλλει για χώρες της γεωπολιτικής δυναμικής, όπως είναι η Ελλάδα. Και ο ρόλος αυτός είναι το σημείο σύνδεσης και το πεδίο συνένωσης των διαφορετικών τάσεων. Και αυτό είναι μία ευκαιρία που θα αναβαθμίζει την παγκόσμια θέση της Ελλάδας στην διεθνή πραγματικότητα. Και θα πρέπει να είναι μία θέση που θα την εισαγάγει η Νέα Δημοκρατία, ως σύγχρονη τάση και άποψη, στο εσωτερικό της χώρας.

    Σήμερα, κυρίες και κύριοι, παρουσιάζεται ένα πολύ μεγάλο ζήτημα ιδεολογικής συνταύτισης στα δύο μεγάλα κόμματα στη χώρα. Αυτό είναι ένα γεγονός, που συμβαίνει κυρίως λόγω του ότι το ΠΑΣΟΚ συνειδητοποίησε κατά την διάρκεια της εποχής Σημίτη ότι ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας του κόμματος, σε καθημερινή άσκηση πολιτικής, είχε πλέον πεπερασμένο χαρακτήρα και αναζήτησε πολιτικές λύσεις, μεθόδους, ακόμα και ταυτότητα, μέσα από τις ιδεολογικές δεξαμενές του φιλελευθερισμού.

    Απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, που ουσιαστικά προάγει την απολίτικη στάση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, και οδηγεί στις γνωστές, αφοριστικές απόψεις του «όλοι ίδιοι είναι», εμείς οφείλουμε να προτάξουμε ως παράταξη, την ιδεολογική διαφοροποίησή μας. Τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό, απέναντι σε σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

    Οφείλουμε αρχικώς να πολεμήσουμε την άποψη, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο φορέας υποστήριξης συντηρητικών πολιτικών απόψεων και μεθόδων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ένα αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα, το οποίο επιδιώκει τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας Οικονομίας, δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται τον όρο «συντηρητικό».

    Η ιστορική εξέλιξη, κυρίες και κύριοι, αποδεικνύει ακόμα και στον πλέον αδαή, ότι ο όρος «συντηρητικός» δεν συνάδει ούτε με την κυβερνητική πρόταση του σύγχρονου πολιτικού φιλελευθερισμού, ούτε βεβαίως με τη λογική της ελεύθερης Οικονομίας και της αυξημένης ατομικής βούλησης και κοινωνικής ευθύνης.

    Η Νέα Δημοκρατία είναι ο φορέας των καινοτόμων απόψεων στην πολιτική. Είναι η παράταξη που κινείται σύμφωνα με το δόγμα του οικονομικού προοδευτισμού. Σύμφωνα πάντα με τον Γουϊλλιαμ Χάρισον, σε μια λογική που κινείται μακριά από κρατικιστικά μοντέλα και δόγματα ύψιστης παρεμβατικότητας, προς όφελος της ελεύθερης, αλλά όχι ελευθεριακής πρωτοβουλίας.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ύπαρξης του ανταγωνισμού, ως κινητήρια μορφή εξέλιξης και ως υπερβατική διάθεση πεπερασμένων κρατικιστικών δογμάτων του κομμουνιστικού, σοσιαλιστικού, σοσιαλδημοκρατικού, αλλά ακόμα και του καπιταλιστικού χώρου.

    Δεν επιζητούμε, κυρίες και κύριοι, να καταργήσουμε το κράτος. Αλλά από την άλλη, δεν πρέπει να αναζητούμε μεθόδους και τρόπους υπερδιόγκωσής του. Τόσο σε εθιμική, όσο και σε πραγματιστική διάσταση.

    Κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, δώσαμε μια υπόσχεση στους Έλληνες και στις Ελληνίδες. Να μειώσουμε το κράτος. Να προσφέρουμε στον πολίτη να υπερβεί τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσει, με σεβασμό πάντα στο Σύνταγμα και στους νόμους, που θεσπίζει η ίδια η Πολιτεία.

    Όλα αυτά, είναι ζητήματα που τα μοιραζόμαστε και μας οριοθετούν όλους σε ιδεολογικό επίπεδο. Είναι όμως πλέον η ώρα, να μάθει και η ίδια η κοινωνία. Είναι καιρός να δώσουμε μία νέα μάχη. Τόσο ως παράταξη, όσο και ως κυβέρνηση, ότι σε αυτή τη χώρα, κομματικοί σχηματισμοί που βρίσκονται δεξιότερα και αριστερότερα από εμάς, κατοχυρώνυν επάξια τον τίτλο του συντηρητικού. Και ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει ό,τι πιο προοδευτικό έχει να παρουσιάσει η πολιτική σκηνή της πατρίδας μας στον 21ο αιώνα.

    Ο Πρόεδρος της παράταξής μας, τοποθετήθηκε ανοιχτά στην έναρξη του Συνεδρίου μας. Και μίλησε για την πολιτικογεωγραφική θέση που καταλαμβάνει η παράταξή μας και αυτή είναι το Κέντρο. Και οφείλουμε, όλοι όσοι ασπαζόμαστε το όραμα του Κώστα Καραμανλή, σε αυτή εδώ την αίθουσα, και ξέρω πως είστε όλοι ανεξαίρετα, να δώσουμε τις πολιτικές μας μάχες, ώστε να παγιωθούμε στον χώρο αυτό και να προβάλλουμε το σύγχρονο προφίλ του κεντροδεξιού σχηματισμού. Που δεν ακυρώνει την ιστορία του, αλλά κοιτάζει ταυτοχρόνως με αισιοδοξία το μέλλον.

    Σήμερα, κυρίες και κύριοι, είναι μια μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας. Και σε αυτή τη χρονική καμπή, μπορούμε πλέον ξεκάθαρα να δηλώσουμε, ότι η νίκη της παράταξής μας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, αποτελεί το πλέον σίγουρο όχημα για να αντιπαρατεθούμε με τις προκλήσεις που έχουμε εμπρός μας.

    Μπαίνουμε πλέον με όρους πραγματικούς και όχι απλώς ημερολογιακούς, στον 21ο αιώνα. Και μας δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουμε όλα αυτά, τα οποία μέχρι και σήμερα κράτησαν τη χώρα μας στο τέλμα της υπανάπτυξης και της οπισθοδρόμησης.

    Κοιτάζουμε το μέλλον, δίχως όμως να ξεχνάμε το σήμερα. Και μετά από την υλοποίηση του μεγάλου στοιχήματος για τη χώρα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινάμε τη μεγάλη μας πολιτική αντεπίθεση, ώστε να μεταβάλλουμε την καθημερινότητα του απλού πολίτη και να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προβλήματα, τα οποία στέκονται ως εμπόδιο εμπρός του.

    Με πίστη στις δυνάμεις μας, στο έμψυχο δυναμικό της παράταξής μας, και στην ιδεολογία μας, μπορούμε να κάνουμε τα μεγάλα αυτά βήματα, για να βρούμε ξανά τον βηματισμό μας, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας.

    Εχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Και αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει ούτε να την αγνοήσουμε, ούτε να την παραβλέψουμε.

    Η νέα εποχή είναι εποχή του φιλελευθερισμού. Είναι η εποχή της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η εποχή που το όνειρο για κάτι καλύτερο, μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο θα πάρει σάρκα και οστά, με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία όλων μας.

    Και από αυτό το πολιτικό κάλεσμα, για την υλοποίηση της πολιτικής αλλαγής στη χώρα μας, δεν θα πρέπει να λείψει κανένας.

    Σας ευχαριστώ".

    [09] ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (15:54 UTC+2)

    Κατά των συμφερόντων καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, στην ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να πλήξουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν μια «ελεγχόμενη δημοκρατία».

    «Αυτές οι δυνάμεις στις 7 Μαρτίου, υπέστησαν μεγάλη πολιτική ήττα, παρά την λυσσαλέα προσπάθεια διαιώνισης της απόλυτης κυριαρχίας τους μέσω της απροκάλυπτης αλληλοστήριξης με το τότε κυβερνών κόμμα. Σήμερα, προσπαθούν να ανασυνταχθούν και επιχειρούν, με όλα τα μέσα που διαθέτουν και ελέγχουν, να πλήξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, στοχεύοντας σε μία «ελεγχόμενη δημοκρατία», «κομμένη και ραμμένη» στους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις, όπου αυτοί θα βρίσκονται υπεράνω νόμων, ασύδοτοι, ελεγκτές και όχι ελεγχόμενοι», επισήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθειά τους αυτή είναι μάταιη.

    «Μάταια όμως προσπαθούν. Η κυβέρνηση Καραμανλή, ορθώνει αποφασιστικά το ανάστημα της κατά της διαφθοράς και σύμφωνα με το πρόγραμμα της , διεκδικεί και επιτυγχάνει την επιστροφή στο δημόσιο ταμείο, των χρημάτων εκείνων, που μέσα από την τακτική των στημένων διαδικασιών, οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξέτρεφαν με το αζημίωτο- τα κυκλώματα της οικονομοπολιτικής διαπλοκής. Ο έλεγχος των συμβάσεων που είχαν υπογράψει, καταλήγει σε επιτυχείς επαναδιαπραγματεύσεις, της οποίες είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρις ότου ανακτήσουμε και το τελευταίο Ευρώ που ενθυλάκωσαν οι επιτήδειοι, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών», είπε.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι «ξεσκεπάστε τους και φέρτε πίσω τα χρήματά μας" και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν παρά μόνο στον ελληνικό λαό.

    Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας:

    «Για όσους από εμάς έζησαν τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου 74 στην πρώτη γραμμή, μνήμες θα παραμένουν ζωντανές, τα συναισθήματα νωπά και αξέχαστη η μέθη της ελευθερίας και της ελπίδας που μας κατέλαβε από την πρώτη στιγμή που ο Κων/νος Καραμανλής, επιβαίνοντας στο Γαλλικό Προεδρικό αεροσκάφος εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο. Λίγες ώρες μετά, η ιστορία κατέγραφε την αυγή μιας νέας εποχής, που όμοια της δεν είχε καταγραφεί: Από τις σκοτεινές ατραπούς της δικτατορίας, του διχασμού και της εθνικής τραγωδίας περάσαμε στην λεωφόρο της δημοκρατίας αναίμακτα, ενωτικά, με αισιοδοξία για το μέλλον, για την ανασυγκρότηση της χώρας. Οι δυσκολίες τεράστιες, οι εθνικοί στόχοι υψηλοί, προκειμένου, όπως ο ίδιος ο Κων/νος Καραμανλής έκλεισε το πρώτο τηλεοπτικό του διάγγελμα: «Να διανοιγη, αποφασιστικά πλέον, ο δρόμος για την ελευθερίαν την δημοκρατίαν,και την ευημερίαν του Εθνους».

    Σήμερα, στη νέα πολιτική εποχή που έχει εισέλθει η χώρα βασικές έννοιες, όπως η δημοκρατία, η ισότητα, η ελευθερία, η πρόοδος μέσα από ομαλές πολιτικές διεργασίες, είναι πράγματα αυτονόητα . Όμως, τέτοιες ημέρες, τριάντα χρόνια, πριν, το σημερινό αυτονόητο, αποτελούσε εθνικό και κοινωνικό στόχο. Ήταν το ζητούμενο και μάλιστα μέσα από διαδικασίες οι οποίες εκείνη την δεδομένη στιγμή, δεν απέκλειαν ακόμα και την εμφύλια αιματοχυσία. Για να αντιληφθούμε την αξία των σημερινών «αυτονόητων» και «δεδομένων» πρέπει να ανατρέξουμε στη εποχή εκείνη και να δούμε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδήγησε την Ελλάδα, με κόπους ,θυσίες και κινδύνους, αρχικά στην δημοκρατική ομαλότητα και εν συνεχεία στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι ενέργειες και οι ιστορικές αποφάσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή την εποχή εκείνη, αποτελούν για όλους εμάς, πολύτιμο διαχρονικό πολιτικό οδηγό.

    Τριάντα χρόνια μετά, η δημοκρατία δεν κινδυνεύει πλέον να καταλυθεί από επίδοξους πραξικοπηματίες, παρά μόνον να ζημιωθεί, από ένα διεφθαρμένο σύμπλεγμα εξωθεσμικών οικονομοπολιτικών συμφερόντων τα οποία αδιαφορώντας για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και απορροφώντας όλα την ικμάδα της εθνικής μας οικονομίας, επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στην κοινωνία μας, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους θεσμούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ιδιοτελείς τους στόχους. Αυτές οι δυνάμεις στις 7 Μαρτίου, υπέστησαν μεγάλη πολιτική ήττα, παρά την λυσσαλέα προσπάθεια διαιώνισης της απόλυτης κυριαρχίας τους μέσω της απροκάλυπτης αλληλοστήριξης με το τότε κυβερνόν κόμμα. Σήμερα, προσπαθούν να ανασυνταχθούν και επιχειρούν, με όλα τα μέσα που διαθέτουν και ελέγχουν, να πλήξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, στοχεύοντας σε μία «ελεγχόμενη δημοκρατία», «κομμένη και ραμμένη» στους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις, όπου αυτοί θα βρίσκονται υπεράνω νόμων, ασύδοτοι, ελεγκτές και όχι ελεγχόμενοι.

    Μάταια όμως προσπαθούν. Η κυβέρνηση Καραμανλή, ορθώνει αποφασιστικά το ανάστημα της κατά της διαφθοράς και σύμφωνα με το πρόγραμμα της , διεκδικεί και επιτυγχάνει την επιστροφή στο δημόσιο ταμείο, των χρημάτων εκείνων, που μέσα από την τακτική των στημένων διαδικασιών, οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξέτρεφαν με το αζημίωτο- τα κυκλώματα της οικονομοπολιτικής διαπλοκής. Ο έλεγχος των συμβάσεων που είχαν υπογράψει, καταλήγει σε επιτυχείς επαναδιαπραγματεύσεις, της οποίες είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρις ότου ανακτήσουμε και το τελευταίο Ευρώ που ενθυλάκωσαν οι επιτήδειοι, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Στην αναθεώρηση δε του νομικού πλαισίου των προμηθειών προβλέπεται ρητά ότι εταιρίες που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συμβάσεις θα διαγράφονται από τον κατάλογο προμηθευτών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ανοίγεται ο δρόμος για την συμμετοχή όλων των δυνάμεων της αγοράς στις στρατιωτικές προμήθειες.

    Ο έλεγχος των συμβάσεων αποκαλύπτει επίσης, ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις νομιμοποίησαν την διαπλοκή, αφού οι συμβάσεις αυτές είχαν την έγκριση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου, του ΚΥΣΕΑ με συμμετοχή του Πρωθυπουργού και πολλών Υπουργών.

    Επομένως όσο και αν προσπαθούν να μετακυλήσουν την ευθύνη τους σε ένα ή δύο στελέχη τους, αποκλείοντας τα από τα ψηφοδέλτια, δεν απαλλάσσονται. Η ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες είναι τεράστια και συλλογική. Το γνωρίζουν και γι αυτό ανησυχούν. Για αυτό, τα φερέφωνα και οι κονδυλοφόροι της διαπλοκής, σε συγχορδία με τα χαλκεία της παραπληροφόρησης, αντιδρούν σπασμωδικά, προσπαθώντας να εκφοβίσουν, να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, και να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες εκείνων που διευκόλυναν και συμμετείχαν στην λεηλασία του δημοσίου χρήματος.

    Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ο Πρωθυπουργός διακηρύσσει urbi et orbi: Δεν χρωστάμε σε κανένα, δεν εξαρτόμαστε από κανένα, παρά μόνο από τον Ελληνικό λαό, η εντολή του οποίου είναι σαφής: Ξεσκεπάστε τους και πάρτε πίσω τα χρήματα μας. Και αυτό αρχίσαμε ήδη να το κάνουμε πράξη, σε συνδυασμό δε με την περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών και την εξυγίανση του καθεστώτος των προμηθειών, το κοινωνικό μέρισμα αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη αρχίσει ώστε να οργανώσουμε Ένοπλες Δυνάμεις υψηλής μαχητικής ισχύος, ποιότητας και ετοιμότητας, που να εμπνέουν εμπιστοσύνη και υπερηφάνεια στο Ελληνικό λαό και να διασφαλίζουν μέσω μίας αξιόπιστης αποτρεπτικής ικανότητας την εδαφική μας ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία ,τα εθνικά δικαιώματα, τα συμφέροντα του Ελληνισμού, εκπέμποντας ταυτόχρονα μήνυμα αποφασιστικής ισχύος.

    Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι

    Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, με την στήριξη μίας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας, που είδε το κόμμα μας ως φορέα μιας νέας υγιούς πολιτικής πρότασης. Έτσι, σήμερα ο χώρος μέσα την κοινωνία που εκφράζεται από τις ιδέες και τα οράματα της πολιτικής μας πρότασης, ξεπερνά κατά πολύ τα στενά κομματικά όρια. Και αυτή την μέγιστη πολιτική υπεραξία, πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Η πολιτική έννοια του «μεσαίου χώρου», έχει πολύ ευρύτερη κοινωνική και πολιτική διάσταση, ακόμη και φιλοσοφική, αν την δούμε υπό τα πρίσμα του αρχαίου «μέτρου» ή της αριστοτελικής «μεσότητας», η οποία τοποθετείται μεταξύ της έλλειψης και της υπερβολής. Όχι στην υπερβολή, αλλά όχι και στην έλλειψη. Η ίδια η ελληνική κοινωνία κινείται εντός αυτής της θεώρησης και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι-και βεβαίως είναι- ο σημαιοφόρος των αρχών και των αξιών εκείνων που διασφαλίζουν την κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη , με επίκεντρο πάντοτε τον άνθρωπο.

    Το πρόγραμμα του κόμματος το οποίο υπερψηφίστηκε από τους Έλληνες πολίτες στις 7 Μαρτίου, περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις στα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αλλά και εδώ, μέσα στο Συνέδριο, είδαμε να κατατίθενται προτάσεις, να ρίχνονται οι σπόροι για μια διαδικασία, όχι απλώς ατέρμονου διαλόγου με την κοινωνία και τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις-διαδικασία στην οποία συνήθως αυτοπαγιδεύονται τα κόμματα - αλλά διαλόγου με πεπερασμένα χρονικά όρια και με συγκεκριμένους στόχους. Είναι η ώρα της συνεννόησης , της σύμπραξης. Είναι η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής όσμωσης.

    Εμείς δεν είμαστε παράταξη των λόγων και το έχουμε αποδείξει. Ιστορικά είμαστε η παράταξη που οδήγησε την χώρα από το χάος και το έρεβος του Εμφυλίου στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, από την εθνική ήττα και την επτάχρονη δικτατορία, στην οικογένεια της Ενωμένης Ευρώπης και την πολιτική ασφάλεια.

    Σήμερα λοιπόν θεμελιώνουμε την νέα εποχή.

    Με σεβασμό και μέριμνα για την απερχόμενη γενιά , στηρίζουμε τα οράματα, τις προσπάθειες και τους στόχους της νέας γενιάς και επενδύουμε σε αυτήν. Ανασυγκροτούμε και οικοδομούμε την Ελλάδα της παιδείας και του πολιτισμού, των μεγάλων επιτυχιών της προώθησης των άξιων και ικανών πολιτών και της στήριξης των αδυνάτων, την Ελλάδα της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων αλλά και των υποχρεώσεων των δικών μας.

    Ταυτόχρονα είμαστε βασικός παράγων ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τον οποίο απαιτούμε από όλους και με ισότιμη ,δραστήρια συμμετοχή στις ευρωατλαντικές δομές.

    Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι παραινέσεις του Εθνάρχη Κων/νου Καραμανλή για ομοψυχία και ενότητα, αλλά και το «όλες και όλοι μαζί» του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αποτελούν την πεμπτουσία της επιτυχίας μας. Γιατί, όπου Έλληνες ενωμένοι ασχολήθηκαν με τα έργα τα καλά και τα ωραία, έγραψαν σελίδες δόξας και μεγαλείου. Ο δρόμος είναι ανοιχτός».

    [10] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (14:55 UTC+2)

    Σαφές μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τους πολίτες ότι με τη νέα οικονομική πολιτική η κυβέρνηση θα προτάξει τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στις αρχές Σεπτεμβρίου της ΔΕΘ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Τύπου της Κυριακής", το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται ήδη το πακέτο ρυθμίσεων που θα ανακοινώσει ο κ. Καραμανλής.

    Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι: μείωση της φορολογίας για όλες τις επιχειρήσεις, αύξηση του αφορολόγητου - διεύρυνση κλιμακίου, αυξήσεις μισθών - συντάξεων κατά 5% -6%%, κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ σε 210 - 215 ευρώ και αύξηση του ΕΚΑΣ στα 150 ευρώ.

    Τα μέτρα σχεδιάζονται υπό συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τη χώρα μας να εφαρμόσει το σχέδιο περιστολής δαπανών, ενώ ο φετινός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με τις υπερβάσεις στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [11] ΕΠΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (12:07 UTC+2)

    H αντιμετώπιση των μεταολυμπιακών προβλημάτων στην οικονομία και κυρίως της μείωσης της απασχόλησης προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Tα αδιάθετα κονδύλια από το Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (KΠΣ), αλλά και η δημιουργία συγχρηματοδοτούμενων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα κατασκευαστικών έργων, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Eπτά μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς και η έξοδος των κατασκευαστικών εταιρειών στη Mέση Aνατολή, θα απορροφήσουν μέρος της απασχόλησης, που αποδεσμεύεται μετά τους Oλυμπιακούς Aγώνες. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», η μεγάλη πίεση στην αγορά εργασίας δεν προέρχεται τόσο από τον κλάδο των κατασκευών όσο από την υπερχρεωμένη βιομηχανία.

    Στην προώθηση των επτά συγχρηματοδοτούμενων μεγάλων έργων, στην επενδυτική -έστω δειλή αρχικά- έξοδο μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών προς τη Mέση Aνατολή και στα αδιάθετα κονδύλια του Γ΄ KΠΣ που μπορούν να ενισχύσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εναποθέτει η ηγεσία του υπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας τις ελπίδες της για αναχαίτιση της ανεργίας στη μεταολυμπιακή περίοδο. Φυσικά, είναι γνωστό ότι τα 7 συγχρηματοδοτούμενα έργα λιμνάζουν, οδηγώντας σε αποχωρήσεις ιταλικών και ισπανικών ομίλων από τις 25 κοινοπραξίες που διεκδίκησαν αρχικώς μερίδιο στις συμβάσεις. Oμως, συνολικά, τα πρώτα στοιχεία, για την εικόνα στον τομέα της απασχόλησης στο χώρο των κατασκευών, δεν είναι τόσο δραματικά όσο θα περίμενε κάποιος.

    Tο μεγάλο «αγκάθι»

    H μεγάλη πίεση στην αγορά εργασίας δεν προέρχεται τόσο από τον κλάδο των κατασκευών που αναζητεί εναγωνίως την επόμενη ημέρα, αλλά από τον πρωτογενή τομέα και τον δευτερογενή τομέα. Aπό τη βιομηχανία, η κρίση της οποίας οδήγησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στο φαινόμενο των αποκαλούμενων φθινουσών βιομηχανικών περιοχών. Mόνο που τότε υπήρχε ο Oργανισμος Aνασυγκρότησης Eπιχειρήσεων. O OAE παρά τις αμαρτίες που τον βαρύνουν ως προς την ανακατανομή των βαρών που έκανε για το σύνολο της κοινωνίας, λειτούργησε ως φορέας διατήρησης, έστω και σε υπολειτουργία, των χρεωκοπημένων επιχειρήσεων. Σήμερα, το ρόλο της μεταβίβασης των προβληματικών (ιδιωτικών) επιχειρήσεων σε μια υγιέστερη διαχείριση αξιόπιστων ιδιωτών καλούνται να διαδραματίσουν οι τράπεζες. Aυτό το νόημα έχει και η ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων με την Kλωστήρια Nαούσης. Πάντως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος Kλωνατέξ, η ANKER, η βιομηχανία κρέατος Θράκη, η Zώνη Περάματος και τα Nαυπηγεία Nεωρίου Σύρου, αποδεικνύουν ότι η βιομηχανική κρίση είναι ακόμη σε εξέλιξη. Πολλοί ήταν εκείνοι που προειδοποιούσαν ότι με την ολοκλήρωση των έργων οι οικονομικοί μετανάστες θα βρεθούν εκτός απασχόλησης και θα λειτουργήσουν ως ένας ακόμη πολιορκητικός κριός πίεσης για τη μείωση των ημερομισθίων και την άνοδο του ποσοστού των ανέργων. Σήμερα, η εικόνα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας equal, η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του επαναπατρισμού, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις μεταφοράς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Θέση η οποία καταδεικνύει όχι μόνο τα αποταμιευτικά οφέλη από την κοπιώδη εργασία αλλά και τις διαδικασίες συσσώρευσης κεφαλαίου στη γείτονα χώρα. H οικονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί και το αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο είναι πλέον εμφανές. Aντιθέτως, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο χώρα τους δεν συμβαδίζει με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

    Tα έργα πνοής

    Tα συγχρηματοδοτούμενα έργα στα οποία εστιάζονται οι προσδοκίες για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών απασχόλησης στον κλάδο, είναι τα εξής:

    - H υποθαλάσσια ζεύξη Θεσσαλονίκης

    - H Iόνια Oδός

    - H Kόρινθος - Tρίπολη - Kαλαμάτα και η Kόρινθος - Tρίπολη - Σπάρτη

    - Tο υπόλοιπο της Aττικής Oδού (με έξοδο στη Bουλιαγμένης)

    - H ζεύξη του Mαλιακού

    - H διαγώνιος Θεσσαλίας - Mαλιακού - Tρικάλων.

    Από αυτά, μόνο για δύο (Mαλιακός και η υποθαλάσσια σήραγγα Θεσσαλονίκης) μπορεί να προχωρήσει η ανάθεσή τους, καθώς η αδιαφορία που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επέτρεψε ούτε την ολοκλήρωση των μελετών. Σήμερα, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι πολύ πιθανό να τιναχτούν πολλά από αυτά στον αέρα, στην καλύτερη περίπτωση δε, να ενταχθούν στο Δ΄ KΠΣ.

    Στελέχη του υπουργείου Απασχόλησης υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης των κονδυλίων του Γ΄ KΠΣ για την τόνωση της απασχόλησης. H αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι ποσό περίπου 18 δισ., που αντιστοιχεί με το 4% του AEΠ δεν έχει ακόμη απορροφηθεί. Aπό τις ίδιες πηγές προκύπτει ότι κάποιες από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες σχεδιάζουν ήδη το βηματισμό τους προς την αραβική χερσόνησο. Διαβλέπουν, μια σταδιακή έξοδο των αμερικανικών κεφαλαίων από χώρες, όπως η Iορδανία, τα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα, το Mπαχρέιν και η Σαουδική Aραβία.

    Ωστόσο, στις κατασκευές, η μείωση των θέσεων εργασίας έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Aύγουστο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες εκτιμήσεις η απώλεια των θέσεων θα κυμανθεί μεταξύ 5.000 και 7.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EΣYE στην Aττική, στον κλάδο των κατασκευών απασχολούνται συνολικά 132.432 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 47.807 μετανάστες. Oπως προκύπτει και από πρόσφατη έρευνα το 72,56% των μεταναστών στις κατασκευές προέρχεται από την Aλβανία και το υπόλοιπο 27% από 17 άλλες χώρες. Aπό την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 95,58% των οικονομικών μεταναστών είναι ασφαλισμένοι στο IKA.

    Το μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων έχει μεγάλη σημασία, για τη στάση που αναμένεται να τηρήσουν όσοι μετανάστες απωλέσουν την εργασία τους μετά την ολοκλήρωση των έργων. Σε ερώτηση για το εάν η αναγνώριση στη χώρα προέλευσης των δεδουλευμένων στην Eλλάδα αποτελεί λόγο επαναπατρισμού, το 70,03% απάντησε θετικά. Αναφορικά με τα κριτήρια καταγωγής, θετική ήταν η απάντηση από το 67,82% των Aλβανών εργαζομένων στις κατασκευές, από το 73,91% των Πακιστανών, το 87,5% των Pουμάνων, το 90,09% των Aιγυπτίων, αλλά μόλις το 45,45% των Bουλγάρων.

    [12] ΧΑΝΕΙ ΕΔΑΦΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (11:51 UTC+2)

    Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία, καθώς χάνει συνεχώς έδαφος στις ξένες αγορές, βλέπει τα προϊόντα της να εκτοπίζονται από τα «ράφια» -δίνοντας τη θέση τους σε φθηνότερα εισαγόμενα- και αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομίας αλλά και ξένοι οργανισμοί. Παράλληλα, δυσχέρειες αντιμετωπίζουν μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι.

    Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αδυνατεί να αξιοποιήσει τα χρήματα που της προσφέρονται μέσω κοινοτικών επιδοτήσεων, ενώ για το μέλλον έχει να περιμένει χειρότερες ημέρες, αφού και οι πόροι θα μειωθούν και η διεύρυνση της Ε.Ε. αυξάνει τον ανταγωνισμό.

    Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανίας, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Οικονομίας, είναι η απουσία ανταγωνιστικότητας στην συντριπτική πλειονότητα των κλάδων.

    *Οκτώ βασικοί τομείς χάνουν συνεχώς έδαφος: Καπνού, κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας, δέρματος και υπόδυσης, ξύλου, λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί, μηχανών γραφείου και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    *«Αντέχουν» (δεν αναπτύσσονται όμως αρκετά) 6 κλάδοι: τροφίμων-ποτών, μη μεταλλικών ορυκτών, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, ηλεκτρικών μηχανών, συσκευών, ιατρικών οργάνων και οργάνων ακριβείας, επίπλων-λοιπών βιομηχανιών

    *Αντίθετα, μόνο σε 6 κλάδους «κερδίζει»: εκτυπώσεων-εκδόσεων, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, χημικών προϊόντων, προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη, βασικών μετάλλων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, συσκευών επικοινωνιών και μεταφορικών μέσων.

    Οι παραπάνω απώλειες συνδέονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα κάθε κλάδου στις διεθνείς αγορές.

    Υπολογίζεται (σε έρευνα του ΚΕΠΕ) ότι μόνο 8 από τα 170 βιομηχανικά είδη ή εργασίες που εξάγει η Ελλάδα είναι ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές: η ναυπήγηση πλοίων, τα νήματα, οικοδομικά υλικά σε υλικά διανομής ηλεκτρισμού και ορισμένες κατηγορίες ενδυμάτων.

    - Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας φαίνεται και στις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας: Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 1998 έως και το 2003 το έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο διογκώθηκε κατά 66,2%, ξεπερνώντας πλέον το 16% του ελληνικού ΑΕΠ.

    Πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν βρίσκεται στις ξένες αγορές αλλά στο εσωτερικό της χώρας: οι εισαγωγές μας το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν περισσότερο από 50%, εκτοπίζοντας την ελληνική παραγωγή και περιορίζοντας έτσι σημαντικά τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, αλλά πολύ λιγότερο, κατά 25%, και κυρίως προς τα βαλκανικά κράτη.

    Σύμφωνα με το υπ. Οικονομίας, δύο είναι οι αιτίες των προβλημάτων:

    *Η ακρίβεια στις τιμές των ελληνικών προϊόντων που κάνουν τα εισαγόμενα πολύ πιο ελκυστικά.

    *Η αδυναμία της ελληνικής βιομηχανίας στην παραγωγή σειράς προϊόντων, εξοπλισμού, βαριάς βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών που έχουν ανάγκη τα έργα υποδομής που διενεργούνται.

    [13] ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 25 Ιουλίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Τέλος εποχής για τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος μετά από 47 χρόνια παρουσίας στην τουρκική πολιτική σκηνή, εγκατέλειψε σήμερα την ενεργό πολιτική δράση, με την άρνησή του να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP).

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας είδε το κόμμα του να «καταποντίζεται», συγκεντρώνοντας μόλις το 1,22% των ψήφων στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002. Την ίδια ώρα, οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του γινόταν όλο και πιο έντονες.

    Η περίοδος πριν από εκείνες τις εκλογές ήταν και η τελευταία του Ετζεβίτ στον πρωθυπουργικό «θώκο», ο οποίος και πέρασε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [14] ΜΙΚΡΟΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Κωνσταντινούπολη, 25 Ιουλίου 2004 (13:50 UTC+2)

    Αεροπλάνο των ιδιωτικών αερογραμμών «Inter Air, προερχόμενο από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, ξέφυγε από τον διάδρομο κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει κάποιος από τους 102 επιβάτες ή το εξαμελές πλήρωμα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το αριστερό σύστημα τροχοδρόμησης κατέρρευσε, ενώ ο πιλότος επιχειρούσε προσγείωση, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να ξεφύγει της πορείας του.

    Το αεροσκάφος υπέστη μικρές υλικές ζημιές.

    [15] ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΛΕΤΥΜΠΟΥ

    Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2004 (12:37 UTC+2)

    Με ένα βελτιωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις αγωνίες και τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς και να διασφαλίζει ταυτόχρονα την εφαρμογή των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, είναι βέβαιο ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της ειρήνης και της επανένωσης της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων της Λετύμπου, που τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία Αγίου Θεοδώρου Λετύμπου, είπε ότι ''αναμένουμε και προσδοκούμε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία οριστικά πια ανήκουμε ως πλήρες και ισότιμο μέλος, θα αναλάβουν σύντομα μια νέα πρωτοβουλία για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.''

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] Κ. ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας είπε σήμερα ότι ως ελληνοκυπριακή πλευρά ''θεωρούμε απαραίτητες αλλαγές επί του Σχεδίου Ανάν για την επιδίωξη λύσης'' και πως το Σχέδιο Ανάν ''παραμένει βάση για οποιανδήποτε μελλοντική διαδικασία που θα στοχεύει σε λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική''.

    Σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Μιχαηλίδη στην Καλλέπεια, διαβεβαίωσε ότι ''θα αγωνιστούμε για λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, για μια λύση χωρίς τη μόνιμη κηδεμονία της Τουρκίας, χωρίς τα επεμβατικά εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, χωρίς τη νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: OI ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η Ε/Κ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΣΕ "ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ"

    Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2004 (11:23 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι έχει δώσει εγγράφως τις αλλαγές που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά επί του σχεδίου Ανάν, «σε εκείνους που πρέπει».

    Ο κ. Παπαδόπουλος απέφυγε να τους κατονομάσει, αφού «δεν θα γίνονται διαπραγματεύσεις δημόσια».

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", που δημοσιεύεται σήμερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έχει πραγματοποιήσει επαφές για το Κυπριακό και βολιδοσκόπησε ξένους σε συγκεκριμένες προτάσεις.

    Σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι θέλει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε τις θέσεις που έχει ήδη διατυπώσει για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, για το θέμα των εποίκων και για το γεγονός ότι επιδιώκεται να υπάρξει ενιαία νομισματική πολιτική.

    Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα εκδηλωθεί νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτό κανένας δεν το γνωρίζει.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Ο ΜΙΚΑΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ

    Βερολίνο, 25 Ιουλίου 2004 (17:33 UTC+2)

    Ασταμάτητος στην προσπάθειά του για έναν ακόμη παγκόσμιο τίτλο φαίνεται ο Γερμανός οδηγός της Φεράρι, Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος σημείωσε σήμερα, στο Χόκενχάιμ της Γερμανίας, την 11η φετινή του νίκη σε 12 γκραν πρι.

    «Παίζοντας εντός έδρας», ο Σουμάχερ είδε πρώτος την καρό σημαία, σε χρόνο

    1:23:54.848, μπροστά από τον Βρετανό, Τζένσον Μπάτον με BAR Χόντα (1:24:03.236) και τον Ισπανό, Φερνάντο Αλόνσο με Ρενό (1:24:11.199).

    Ο μόνος που πήγε να αμφισβητήσει προς στιγμήν την κυριαρχία του Σουμάχερ ήταν ο Φιλανδός "πιλότος" της ΜακΛάρεν, Κίμι Ράικονεν, ο οποίος αναγκάστηκε, ωστόσο, να αποσυρθεί στον 13ο γύρο.

    [19] ΤΟ "ΘΕΤΙΣ ΚΑΠ" ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

    Αθήνα, 25 Ιουλίου 2004 (17:15 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών κατέκτησε το τουρνουά "Θέτις Καπ", που ολοκληρώθηκε σήμερα στο κολυμβητήριο του Βόλου. Το συγκρότημα του Κούλη Ιωσηφίδη νίκησε στον τελικό την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και δεύτερη Ολυμπιονική στο Σίδνεϊ, ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών με 5-4, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση και αφήνοντας αισιόδοξα μηνύματα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Τα επτάλεπτα: 2-0, 1-1, 2-1, 0-2.

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 2004 (13:45 UTC+2)

    Συνεχίζει την περιοδεία της στη Μακεδονία η Ολυμπιακή Φλόγα. Το πρωί στην Κατερίνη τη φλόγα άναψε ο ολυμπιονίκης στο μήκος και ΓΓ Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος.

    Ακολούθησε μία μεγάλη γιορτή με χορευτικά συγκροτήματα και η φλόγα θα συνεχίσει το ταξίδι της προς τον Κολινδρό, το Αιγίνιο, τη Μελίκη και τελικό προορισμό τη Βεργίνα, όπου στις 9.30 το βράδυ θα ανάψει ο ολυμπιακός βωμός και θα διανυκτερεύσει η φλόγα.

    Στη σημερινή λαμπαδηδρομία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 250 λαμπαδηδρόμοι.

    [21] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Μ. ΚΑΨΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΠΟΡΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 2004 (09:42 UTC+2)

    Ο τεχνικός της Μπορντό, Μισέλ Παβόν, επιβεβαίωσε τη συμφωνία συνεργασίας της ομάδας του με τον Μιχάλη Καψή, με σχετική αναφορά που έκανε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το χτεσινοβραδινό αγώνα φιλικό με τον ΠΑΟΚ.

    «Συμφωνήσαμε σε όλα με τον Καψή. Απομένει να παραχωρήσουμε τον Κανέιρα στη Βαλένθια για να μπορέσουμε να επισημοποιήσουμε τη μεταγραφή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Παβόν.

    [22] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ

    Τελ Αβίβ, 25 Ιουλίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων το ένα σοβαρά, από πύραυλο που εξαπέλυσαν Παλαιστίνιοι μαχητές εναντίον κέντρου αναψυχής σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, ο πύραυλος πρέπει να χτύπησε κάποιο κτίριο στο Νεβέχ Ντεκαλίμ, στο κέντρο του οικισμού Γκους Κατίφ.

    [23] ΤΡΟΜΟ...ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Λονδίνο, 25 Ιουλίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Ένα ενημερωτικό βιβλιαράκι, 22 σελίδων, που θα δίνει οδηγίες στους πολίτες για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση τρομοκρατικής απειλής, δίνει αύριο στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση. Το ενημερωτικό αυτό έντυπο θα κυκλοφορήσει σε 25 εκατ. αντίτυπα και θα διανεμηθεί τον Αύγουστο σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, σκοπός του φυλλαδίου δεν είναι να τρομοκρατήσει τον κόσμο αλλά να τον έχει σε επαγρύπνηση.

    Σημειώνεται ότι αντίστοιχο έντυπο έχει εκδοθεί και από την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

    [24] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 25 Ιουλίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο. επιβεβαίωσε ότι ένα δεύτερο αυτοκίνητο που βρέθηκε στην Αλκάλα ντε Χενάρες είχε χρησιμοποιηθεί από δύο άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου, στη Μαδρίτη.

    Βρέθηκαν επίσης δύο ηχητικές ταινίες σε μία βαλίτσα στο αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο περίπου 20 μέτρα από το φορτηγάκι, όπου βρέθηκαν την ημέρα των επιθέσεων πυροκροτητές και μια κασέτα με στίχους από το Κοράνι. Ο υπουργός δήλωσε πως θα ζητήσει εξηγήσεις γιατί το αυτοκίνητο δεν εντοπίστηκε ταυτόχρονα με το φορτηγάκι.

    [25] ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Μελβούρνη, 25 Ιουλίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Ντάουνερ, δήλωσε πως παίρνει στα σοβαρά την απειλή μιας άγνωστης μέχρι τώρα οργάνωσης να εξαπολύσει επιθέσεις στη χώρα του αν δεν αποσύρει τα αυστραλιανά στρατεύματα από το Ιράκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει μπροστά στις τρομοκρατικές απειλές.

    Η οργάνωση, που λέει πως είναι ο ευρωπαϊκός κλάδος της αλ Κάιντα και αποκαλείται Ισλαμική Ομάδα Ταουχίντ, δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ανακοίνωση με την οποία απειλεί την Αυστραλία και άλλες χώρες που συνεργάστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εισβολή στο Ιράκ.

    Η οργάνωση λέει ότι για την ασφάλειά τους, οι χώρες αυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και των Φιλιππίνων που αποσύρθηκαν από το Ιράκ.

    [26] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ...ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Λονδίνο, 25 Ιουλίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Νέος συναγερμός σήμανε στο διαδίκτυο μετά την αποστολή μολυσμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που λένε πως περιέχουν φωτογραφίες από τηναυτοκτονία του αρχηγού της «αλ Κάιντα, διαβόητου Σαουδάραβα Κροίσου, Οσάμα μπιν Λάντεν. Αποδέκτες του συγκεκριμένου e-mail έγιναν τον τελευταίο καιρό χιλιάδες χρήστες των newsgroups της Usenet.

    Το μολυσμένο μήνυμα παραπέμπει σε link στο οποίο, όπως υποστηρίζει ο αποστολέας του e-mail, δημοσιεύονται φωτογραφίες από τον απαγχονισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν, τις οποίες έχει τραβήξει δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

    Αντί των φωτογραφιών, όμως, ο χρήστης που θα επιχειρήσει να επισκεφθεί την υποτιθέμενη ιστοσελίδα, κατεβάζει στον υπολογιστή του το Trojan Hackarmy, που δίνει τη δυνατότητα στους χάκερς να αποκτήσουν τον έλεγχο του υπολογιστή του.

    [27] ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ»

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 2004 (12:09 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προκαλούν πλημμυρίδα επανεκθέσεων και ανακαινίσεων μουσείων. Το έξοχο μοντερνιστικό κτίριο του Πάτροκλου Καραντινού, που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από την ερχόμενη Τρίτη υποδέχεται το κοινό ριζικά ανανεωμένο. Παρότι το Μουσείο Θεσσαλονίκης δεν φιλοξενεί πια τον βασιλικό θησαυρό της Βεργίνας, ο «Χρυσός των Μακεδόνων» κάλυψε επαρκώς το κενό με εξαιρετικά ευρήματα ανάλογης ποιότητας από το δεύτερο μισό του 4ου π.Χ.αιώνα.

    Στις δύο από τις πέντε αίθουσες, που αποδίδονται έτοιμες στο κοινό, έπειτα από δεκαπεντάμηνη προετοιμασία, θα παρουσιαστεί η ζωή και ο πολιτισμός της Μακεδονίας από την εποχή του Σιδήρου (1000 π.Χ.) έως τον 4ο π.Χ. αιώνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 25% των δύο χιλιάδων αντικειμένων της ολοκληρωμένης μόνιμης έκθεσης θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά. Οι δύο πρώτες εκθέσεις στηρίζονται στα παλαιότερα σύνολα «Χρυσός των Μακεδόνων» και «Πάπυρος του Δερβενίου» και εστιάζονται στην «αρχαιολογία του θανάτου».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 25 July 2004 - 18:13:44 UTC