Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΑΛΥΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ
  • [02] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
  • [03] Η ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗ ΦΛΟΓΑ
  • [04] ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ABC ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [05] Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤ. ΔΗΜΑ
  • [07] ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
  • [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΖΑΪ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [09] ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΜΥΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ Η Β. ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ
  • [10] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
  • [11] ΕΒΕΑ: ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΟΦΕΛΗ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [12] ΟΜΙΛΟΣ ΕΧΑΕ: ΑΥΞΗΣΗ 30,2% ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΟ 6ΜΗΝΟ
  • [13] ΥΠΑΝ: ΑΡΩΓΟΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟ ΑBC
  • [14] ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΣΧΟΛΙΟ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ
  • [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΑ ΓΙΑ
  • [17] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [18] Ο ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΝΕΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
  • [19] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [20] ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Ο ΚΕΝΤΕΡΗΣ - ΚΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [21] ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [22] ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΕΑΤΗ ΙΜ
  • [23] ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [24] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΑΣΗ ΛΟΥΚΑ
  • [25] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [26] ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΡ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ
  • [27] Ο ΟΗΕ ΠΑΡΕΤΕΙΝΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ;
  • [29] ΒΙΚΤΩΡ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΒΙΤΣ: "Η ΕΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ"
  • [30] TO ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ Β. ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ
  • [31] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ Β.ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ "ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΥΡΩ"
  • [33] ΠΕΘΑΝΕ Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΒΑΣΩ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ
  • [34] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛ.ΤΑ.

  • [01] ΠΑΡΑΛΥΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (15:55 UTC+2)

    Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει, ελάχιστες ώρες μας χωρίζουν από το φαντασμαγορικό γεγονός της τελετής έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, από τη μεγαλύτερη διοργάνωση που έγινε ποτέ στην ιστορία του θεσμού, του αθλητισμού. Και καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των αγώνων προχωράει, η κίνηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας παραλύει.

    Την Παρασκευή, από τις 3 το μεσημέρι έως και τις 2 τα ξημερώματα θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία των μη διαπιστευμένων οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους των δήμων: Αθήνας, Νέου Ψυχικού, Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Ηρακλείου και Χαλανδρίου. Επίσης, έως τις 2 τα ξημερώματα, θα παραταθεί και η ισχύς των ολυμπιακών λωρίδων.

    Ειδικότερα, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα ανόδου της Βασιλέως Κωνσταντίνου, στα δύο ρεύματα της Βασιλίσσης Σοφίας από Χίλτον μέχρι κόμβο Αμπελοκήπτων, στη λεωφόρο Κηφισίας από τον κόμβο Αμπελοκήπων μέχρι Αττική οδό, στη λεωφόρο Κύμης και στη λεωφόρου Βεϊκου.

    Θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς κόμβους, όπως από τη Βασιλίσσης Σοφίας στη Βασιλέως Αλεξάνδρου, από Τσόχα προς Μεσογείων, από λεωφόρο Αλεξάνδρας προς Ζαχάροφ, από Φειδιππίδου προς Αλεξάνδρας, από Πανόρμου προς Ερυθρού Σταυρού, καθώς στους κόμβους Κατεχάκη, Φάρου και Καποδιστρίου απ΄ όπου θα κινούνται τα οχήματα με κατεύθυνση τα νοσοκομεία.

    [02] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

    Ρίο, 12 Αυγούστου 2004 (12:30 UTC+2)

    Ενα όραμα του ελληνικού λαού εδώ και εκατό χρόνια που γίνεται πραγματικότητα χαρακτήρισε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της Γέφυρας.

    Είναι ένα τεχνολογικό και αισθητικό αριστούργημα, ένα αραχνοϋφαντο αριστούργημα, είπε ο κ. Σουφλιάς και σημείωσε ότι το έργο αυτό είναι μοναδικό στον κόσμο. Είναι η μεγαλύτερη καλωδιακή γέφυρα με συνεχές κατάστρωμα μήκους 2.252 μέτρων και με ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ ασφάλειας.

    Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου δεν ενώνει μόνο την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα και την Ηπειρο, ενώνει όλους τους Ελληνες, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και επικαλούμενος τον ποιητή σημείωσε ότι "μπορούμε να σηκωθούμε ακόμα ψηλότερα". Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αρχίζουν αύριο, αποδεικνύουν ότι όταν οι Ελληνες είναι ενωμένοι, τότε μπορούν να πετύχουν ακόμα και τον πιο δύσκολο στόχο.

    Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήθελε πολύ να βρεθεί στην τελετή εγκαινίων, όμως οι σημαντικές υποχρεώσεις την παραμονή της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν του το επέτρεψαν.

    Αναφέρθηκε στον Χαρίλαο Τρικούπη υπενθυμίζοντας ρήση του το 1889 με την οποία περιέγραφε το όραμα της Γέφυρας και γενικότερα για τα έργα παρατήρησε ότι ανήκουν στον ελληνικό λαό. "Κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δεν δικαιούται να έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη των έργων", είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφέρθηκε στη συμβολή όλων των πρωθυπουργών και ονομαστικά ιδιαίτερα του Κώστα Σημίτη και των πρώην υπουργών Αχιλλέα Καραμανλή, Κώστα Γείτονα, Κώστα Λαλιώτη, Βάσως Παπανδρέου.

    "Προσωπικά έχω ελάχιστη έως μηδαμινή συμμετοχή στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, αλλά το εγκαινιάζω με χαρά και τιμή γιατί έτσι συμβαίνει. Οι κυβερνήσεις εγκαινιάζουν τα έργα, αλλά εγώ θεωρώ ότι το εγκαινιάζουμε όλοι μαζί", εξήγησε ο κ. Σουφλιάς.

    Ως το πιο σημαντικό έργο της επαγγελματικής του ζωής χαρακτήρισε τη Γέφυρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κοινοπραξίας "Γέφυρα Α.Ε.", ο Γάλλος Ζαν Πολ Ντεσαντιέ, στην ομιλία του, και ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι συνέβαλαν από πολιτική και τεχνική σκοπιά.

    Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ο οποίος ευχήθηκε η Γέφυρα να γίνει σύμβολο ενότητας, αγάπης και γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων.

    Παραβρέθηκαν οι υπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Κουλουμπής, Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

    Η Γέφυρα θα παραδοθεί στο κοινό στις 6 το απόγευμα. Το κόστος διέλευσης των αυτοκινήτων είναι 9 ευρώ και 70 λεπτά.

    [03] Η ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗ ΦΛΟΓΑ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (09:12 UTC+2)

    Τη διαδρομή της στους δρόμους της Αθήνας συνεχίζει από τις 8:30 το πρωί η Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία διανυκτέρευσε στον Πειραιά. Σήμερα τη Φλόγα -που θα διατρέξει το κέντρο της πρωτεύουσας με κατεύθυνση βόρεια- θα μεταφέρουν συνολικά 247 λαμπαδηδρόμοι, διανύοντας απόσταση 235 χιλιομέτρων.

    Την Ολυμπιακή δάδα θα κρατήσουν και σήμερα λαμπερά ονόματα του αθλητισμού και του θεάματος, μεταξύ των οποίων ο Καρλ Λιούις, ο Παύλος Τσίμας, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο Βαλέριος Λεωνίδης, η Καίτη Γαρμπή και ο Ζαν Κουστό.

    Στις 9:15 το βράδυ η Φλόγα θα καταλήξει στην Ακρόπολη, τελευταίο σταθμό πριν από το Ολυμπιακό Στάδιο και το βωμό θα ανάψει η αργυρή Ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη. Η «Αθήνα 2004» και ο δήμος Αθηναίων οργανώνουν τελετή υποδοχής, για την τελευταία διανυκτέρευση της Φλόγας εκτός ΟΑΚΑ. Στην αφή στον Ιερό Βράχο θα παραστούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, που θα απευθύνει χαιρετισμό.

    Προσκεκλημένοι της προέδρου της «Αθήνα 2004», Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και της δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, είναι οι αρχηγοί κρατών που φτάνουν στην πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, αρχηγοί κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Μετά το άναμμα του βωμού θα ακολουθήσει συναυλία του Δημήτρη Σγούρου στο Ηρώδειο.

    Αύριο, Παρασκευή, η Ολυμπιακή Φλόγα θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί από την Ακρόπολη και θα φτάσει στο ΟΑΚΑ, στις 5:30 το απόγευμα. Εξάλλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το όνομα του τελευταίου λαμπαδηδρόμου που θα ανάψει το βωμό.

    [04] ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ABC ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (15:38 UTC+2)

    Η ανάδειξη της Ελλάδας σε ελκυστικό προορισμό για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, αλλά και η σύναψη εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών με ξένους επιχειρηματίες, ακόμη και μετά την Ολυμπιάδα, αποτελούν τον απώτερο στόχο της δημιουργίας του Athens Business Club (ABC), όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γεώργιος Αλογοσκούφης, κατά την τελετή εγκαινίων της Επιχειρηματικής Λέσχης.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω του ABC να αξιοποιηθεί όλο το κλίμα δημοσιότητας και ενδιαφέροντος, που συνεπάγεται η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να προβληθούν διεθνώς οι επιχειρηματικές δυνατότητες στη χώρα μας και η ελκυστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ο κ.Αλογοσκούφης, για τις 17 ημέρες που διαρκούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν προγραμματιστεί 60 επιχειρηματικές εκδηλώσεις στο ABC.

    "Εγκαινιάζουμε σήμερα την Επιχειρηματική Λέσχη του Athens Business Club 2004, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στην επιθυμία μας να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική και πιο δυναμική. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η χώρα μας θα βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, μεταξύ των οποίων και ηγετικά επιχειρηματικά στελέχη με αποφασιστικό ρόλο στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι", τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η μοναδική ευκαιρία που προσφέρουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας για να προβληθούν, η χώρα μας, τα οικονομικά της πλεονεκτήματα και οι μεγάλες της δυνατότητες στο εξωτερικό, επιβάλλεται να αξιοποιηθεί και στο επιχειρηματικό επίπεδο.

    "Το Athens Business Club 2004, το οποίο αποτελεί μέρος του Προγράμματος Επιχειρηματικής Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων, πιστεύω πώς μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των παραπάνω στόχων μας, καθώς αποτελεί ένα φόρουμ για την προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων και ένα βήμα για την προώθηση επιχειρηματικών επαφών και διεθνών επιχειρηματικών συνεργασιών", πρόσθεσε ο υπουργός.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας και ότι τα οφέλη θα είναι μεγάλα. "Μέσα από τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί, θα δοθεί επίσης η δυνατότητα να ενημερωθούν τα μέλη της Επιχειρηματικής Λέσχης για τα σχέδια της κυβέρνησής μας, τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον αναπτυξιακό νόμο που συντόμως θα παρουσιάσουμε, τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούμε, το νέο αποτελεσματικό κράτος που οικοδομούμε, την κατάργηση της γραφειοκρατίας. Με άλλα λόγια, δράττουμε τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για να προωθήσουμε την επιχειρηματική εικόνα της Ελλάδας και θέτουμε έτσι τις βάσεις για μια μακροχρόνια πορεία οικονομικής προόδου, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Έλληνες κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα", υπογράμμισε.

    Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης ευχήθηκε "καλή δύναμη" στον επικεφαλής της Επιχειρηματικής Λέσχης, Οδυσσέα Κυριακόπουλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο οποίος -όπως είπε- επωμίσθηκε το βαρύ αυτό έργο και έχει αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία του".

    [05] Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Βρυξέλλες, 12 Αυγούστου 2004 (18:23 UTC+2)

    Το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο Ελληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο επίτροπος της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού θα είναι αρμόδιος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών.

    Στην Επιτροπή που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου για πέντε χρόνια, ορίστηκαν πέντε αντιπρόεδροι: H Μάργκοτ Βάλστρομ (Σουηδία) θα είναι αρμόδια επίτροπος για τα θεσμικά θέματα και τη στρατηγική επικοινωνίας, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν (Γερμανία) για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, ο Ζακ Μπαρό (Γαλλία) για τις μεταφορές, ο Σιμ Κάλας (Εσθονία ) για τις διοικητικές υποθέσεις και την καταπολέμηση της απάτης, και ο Ρόκο Μπουτιλιόνε (Ιταλία) για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤ. ΔΗΜΑ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (20:58 UTC+2)

    Κάθε επιτυχία στον Σταύρο Δήμα στα νέα του καθήκοντα ως κοινοτικού επιτρόπου αρμοδίου για το Περιβάλλον ευχήθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ανάθεση ενός από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κ. Δήμα τιμά τόσο τον ίδιο, όσο και τη χώρα μας.

    «Η ανάθεση του χαρτοφυλακίου για το Περιβάλλον στον Έλληνα Επίτροπο κ. Σταύρο Δήμα είναι σημαντική εξέλιξη και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Πρώτον γιατί είναι διακηρυγμένη απόφαση της ΕΕ να προωθήσει με συγκεκριμένες δράσεις την προστασία του περιβάλλοντος ως επιλογή που θα οδηγήσει σε ένα πιο οικολογικό μέλλον. Και δεύτερον, γιατί, όπως είναι γνωστό, ο συγκεκριμένος στόχος είναι μια από τις μείζονες προτεραιότητες της Νέας Διακυβέρνησης, καθώς συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής των πολιτών και την αειφόρο ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [07] ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (20:54 UTC+2)

    Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα παραδόθηκε στην κυκλοφορία των οχημάτων η νέα γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου που εγκαινιάστηκε το μεσημέρι από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να περάσουν πρώτοι από τη γέφυρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στο δρόμο που οδηγεί στη γέφυρα από τη νέα εθνική οδό, αλλά και τους δρόμους του Ρίου.

    Η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου μαζί με τις οδικές προσβάσεις της έχει μήκος περίπου 3,5 χιλιομέτρων και οι οδηγοί αναμένεται να διασχίζουν τη γέφυρα σε 4 λεπτά της ώρας -ο μέσος όρος ταχύτητας των αυτοκινήτων θα είναι 80 χλμ την ώρα- όταν μέχρι σήμερα με τα φέρι μπόουτ της γραμμής απαιτούνταν 35-40 λεπτά. Σύμφωνα με μελέτες θα διέρχονται από τη νέα γέφυρα περίπου 10.000 αυτοκίνητα ημερησίως ενώ τις περιόδους αιχμής τα αυτοκίνητα αναμένεται να φτάσουν και τα 25.000, καθώς οι αποστάσεις θα μειωθούν και η ευκολία της πρόσβασης θα κάνει τις μετακινήσεις συχνότερες.

    Οι διερχόμενοι οδηγοί ΙΧ θα καταβάλουν στα διόδια αντίτιμο 9,70 ευρώ, ωστόσο υπάρχει και μία ειδική πολιτική πληρωμής των διοδίων για τους συχνούς χρήστες. Συγκεκριμένα, η κάρτα διέλευσης 10 διαδρομών που ισχύει για ένα μήνα κοστίζει 75 ευρώ, (7,50 ευρώ η διαδρομή), ενώ η κάρτα 10 διαδρομών της μιας εβδομάδας κοστίζει 60 ευρώ (6 ευρώ η διαδρομή). Το αντίτιμο για τα δίκυκλα θα είναι 1,50 ευρώ. Τα φορτηγά ανάλογα με το μέγεθός τους θα πληρώνουν από 15 έως 44 ευρώ ανά διέλευση, ενώ οι μηνιαίες κάρτες των 10 διαδρομών κοστίζουν από 143 έως 418 ευρώ και οι εβδομαδιαίες των 10 διελεύσεων από 135 έως 396. Από 23,50 έως 51 ευρώ ανάλογα με τις θέσεις διαμορφώνονται οι τιμές για τα λεωφορεία, ενώ ειδικές τιμές ισχύουν για τα ΚΤΕΛ.

    Εξάλλου από σήμερα τα φέρι μπόουτ της γραμμής Ρίου - Αντιρρίου, μείωσαν τα κόμιστρα από 6,60 ευρώ σε 4,50 για τα ΙΧ, ένα ευρώ για τα δίκυκλα από 1,20 και από 7,5 μέχρι 18 ευρώ για τα λεωφορεία, από 7,5 μέχρι 22 ευρώ για τα βαρέως τύπου οχήματα.

    [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΖΑΪ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Καμπούλ, 12 Αυγούστου 2004 (20:41 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι δήλωσε υπερήφανος για τη συμμετοχή της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μόλις τρία χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    "Με γεμίζει υπερηφάνεια να βλέπω το Αγφανιστάν να παίρνει μέρος σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του κόσμου, μετά τις μαύρες ημέρες του παρελθόντος", τονίζει ο Αφγανός πρόεδρος σε γραπτή δήλωσή του, μετέδωσε το Ρόυτερ. "Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί για πρώτη φορά μετέχουν γυναίκες στην ομάδα του Αφγανιστάν", αναφέρεται στο μήνυμα του.

    Το Αφγανιστάν αποστέλλει στην Αθήνα πέντε αθλητές και, όπως επισημαίνει ο Καρζάι η χώρα με τη συμμετοχή της θα έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί μαζί με τις άλλες μετέχουσες χώρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τις ελπίδες όλων για ειρήνη και φιλία των λαών.

    [09] ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΜΥΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ Η Β. ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ

    Aθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (20:38 UTC+2)

    Τη λύπη τους για το θάνατο της Βάσως Μανωλίδου εξέφρασαν με δηλώσεις τους η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος.

    Η κ. Πετραλιά ανέφερε πως "έφυγε μία σημαντική ηθοποιός που θαυμάσαμε σε πολύ μεγάλους ρόλους" και τόνισε πως οι μοναδικές ερμηνείες της θα μείνουν στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

    Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε την εκλιπούσα "μύθο που δεν πεθαίνει ποτέ". "Η Βάσω Μανωλίδου τίμησε και δόξασε με την παρουσία της την ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Μια υπέροχη γυναίκα που έφυγε ως Ελληνίδα Γκάρμπο από τη σκηνή και θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας" τόνισε.

    Από την πλευρά του ο κ. Ζαχόπουλος δήλωσε: «η Βάσω Μανωλίδου ήταν μια αξιόλογη ηθοποιός που με το μεγάλο της ταλέντο απέδωσε υψηλούς σε νοήματα ρόλους. Μία ηθοποιός που οι ερμηνείες της πάντοτε προκαλούσαν το δυνατό χειροκρότημα».

    Η κηδεία της Βάσως Μανωλίδου θα γίνει δημοσία δαπάνη.

    [10] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Aθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (20:33 UTC+2)

       Το έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και την ανταπόκριση των μαθητών της Ελλάδας εξήρε η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη Ψαρούδα κατά την τελετή βράβευσης του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού 2004 που έλαβε χώρα στο Περιστύλιο του Ζαππείου.

    Η Πρόεδρος χαρακτήρισε την εκδήλωση κατάθεση αγάπης για τον άνθρωπο και ελπίδας για την ανθρωπότητα και συνεχάρη θερμά τόσο την Ύπατη Αρμοστεία και την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης νέων, όσο και τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι, με τη συμμετοχή τους, όπως δήλωσε, με τον ενθουσιασμό και τη διάθεση για προσφορά που επιδεικνύουν στέλνουν ένα πανίσχυρο μήνυμα ειρήνης, αισιοδοξίας και ελπίδας στην κοινωνία μας και στην παγκόσμια κοινότητα, και μάλιστα μία μόλις ημέρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο διαγωνισμός, που διεξάγεται για δέκατη συνεχή χρονιά, φέτος είχε ως θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία και τις λύσεις για τους πρόσφυγες. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν για τα κείμενά τους και τις ζωγραφιές τους προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από σχολεία της ελληνικής περιφέρειας.

    [11] ΕΒΕΑ: ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΟΦΕΛΗ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (19:20 UTC+2)

    Οι επιχειρήσεις δίνουν δυναμικό παρόν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δείχνοντας υψηλό βαθμό αυτοσυγκράτησης όσον αφορά τις τιμές σε υπηρεσίες και προϊόντα που παρέχονται κατά τη διάρκεια των αγώνων, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Δρακούλης Φουντουκάκος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων που προωθεί το Επιμελητήριο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

    Στην Αθήνα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν παρατηρήθηκαν στην περίοδο που προηγήθηκε των Αγώνων αυξήσεις τιμών, ενώ σε άλλες χώρες έφθασαν το 30%, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός το διάστημα αυτό δείχνει μια σταθερότητα 2,9%, ενώ στο Σίδνεϊ ο πληθωρισμός είχε διπλασιασθεί. «Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και ακραία παραδείγματα κερδοσκοπίας, τα οποία όμως δεν πρέπει να τα παρουσιάζουμε ως γενικευμένο κανόνα», προσέθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ.Φουντουκάκο ο επιχειρηματικός κόσμος εκτιμά ότι τα οφέλη από τους ολυμπιακούς αγώνες θα είναι μακροπρόθεσμα και θα προκύψουν υπό προϋποθέσεις. «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης το Σεπτέμβριο για την οικονομική πολιτική θα αποτελέσουν σταθμό για την ανάπτυξη της χώρας», είπε, επισημαίνοντας ότι «το κράτος απέτυχε ως επιχειρηματίας και θα πρέπει να περιοριστεί στη διαχείριση της οικονομίας αφήνοντας τους επιχειρηματίες να παράγουν πλούτο».

    Πάντως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι «ο τουρισμός έχει σημειώσει πτώση, με ευθύνη όμως και των ίδιων των επιχειρηματιών και με επιπτώσεις και στον τομέα του εμπορίου».

    Ανέφερε, τέλος, ότι σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων θα επιδιωχθεί μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού κέντρου σε κάποιες από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα λειτουργεί κέντρο υποδοχής επιχειρήσεων στα γραφεία του ΕΒΕΑ, μέσω του οποίου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για 200 ελληνικές επιχειρήσεις.

    Επίσης, θα λειτουργούν περίπτερα του Επιμελητηρίου εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων για την προβολή της ελληνικής οικονομίας, θα διανέμεται η ειδική έκδοση Trade with Greece με αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία κι ένα CD ROM με ανάλογο θέμα. Τέλος θα διατίθενται από το ΕΒΕΑ Ολυμπιακά γραμματόσημα και ένα DVD για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    [12] ΟΜΙΛΟΣ ΕΧΑΕ: ΑΥΞΗΣΗ 30,2% ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΟ 6ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (18:25 UTC+2)

    Αύξηση 30,2% παρουσίασαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, κατά το α' εξάμηνο του 2004, καθώς ανήλθαν σε 31,699 εκατ. ευρώ έναντι 24,351 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως και την 30η Ιουνίου 2004, διαμορφώθηκε σε 31,768 εκατ. ευρώ έναντι 25,197 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 26,1%, αποτέλεσμα της βελτίωσης των μεγεθών της αγοράς αξιών και παραγώγων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Το λειτουργικό κόστος περιορίστηκε κατά 9,9% ενώ, αν συμπεριληφθούν και οι αποσβέσεις, το ποσοστό της μείωσης φθάνει το 12,9%. Έτσι, τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων, δικαιωμάτων μειοψηφίας και φόρων (EBITDA), ενισχυμένα τόσο από την αύξηση των πωλήσεων όσο και από τη μείωση του κόστους, ανήλθαν σε 17,724 εκατ. ευρώ έναντι 9,917 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2003, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 78,7%.

    Τα τελικά προ φόρων κέρδη του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 9,2 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από την πώληση ιδίων μετοχών, καθώς και από έκτακτα αποτελέσματα (έσοδα) ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τον αντιλογισμό των αχρησιμοποίητων προβλέψεων για την υποτίμηση του μετοχικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου.

    Η μητρική εταιρεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004, παρουσιάζει έσοδα από τόκους, μερίσματα και αγοραπωλησίες χρεογράφων 23,630 εκατ. ευρώ έναντι 11,411 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνονται το ½ των εσόδων από μερίσματα του 2003 που αναλογούν στο πρώτο εξάμηνο, καθώς και τα προαναφερθέντα κέρδη ευρώ 9,2 εκατ. από την πώληση των ιδίων μετοχών. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη της Εταιρείας ανήλθαν σε 26,781 εκατ. ευρώ έναντι 10,767 εκατ. ευρώ κατά το 2003, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 148,7%. Με τα θετικά αποτελέσματα του εξαμήνου αυτού υπερκαλύπτονται οι συσσωρευμένες ζημίες (υπόλοιπο ζημιών εις νέον) που εμφάνιζε η μητρική εταιρεία ΕΧΑΕ από προηγούμενες χρήσεις.

    [13] ΥΠΑΝ: ΑΡΩΓΟΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟ ΑBC

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (16:51 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η Επιχειρηματική Λέσχη Αθήνας (ABC), έχει να διαδραματίσει

    ουσιαστικό, αποφασιστικό και αποτελεσματικό ρόλο στην ενίσχυση του "επιχειρείν", εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του ΑBC που έγιναν σήμερα.

    Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Σιούφας, "θέλουμε η λέσχη να είναι αρωγός του επιχειρηματικού κόσμου (των Ελλήνων και ξένων επενδυτών), αλλά και σύμβουλος, συνεργάτης του πολιτικού κόσμου και ειδικότερα της κυβέρνησης στους κοινούς στόχους για:

    -Την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    - Την ενίσχυση των επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών επιχειρήσεων.

    - Την επιτάχυνση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρη τη χώρα".

    Παράλληλα, ο κ. Σιούφας επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι η δημιουργία ενός νέου "αναπτυξιακού" περιβάλλοντος για το "επιχειρείν", αποτελεί τον βασικό στόχο στη νέα διακυβέρνηση, προσθέτοντας ότι βασική αρχή της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η συνεργασία, η δημιουργική σύνθεση απόψεων, προτάσεων και ιδεών, ο εναρμονισμός των δράσεων όλων μας.

    Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε εγγυήσεις για τη στενή συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την Αυτοδιοίκηση, αλλά και με τους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου.

    Όπως διευκρίνισε, "όλοι μαζί εργαζόμαστε για μια άνοιξη επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα. Δημιουργούμε ένα νέο περιβάλλον, για την επιχειρηματικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Αλλάζουμε ρυθμούς. Αλλάζουμε ταχύτητα. Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά, αποφασιστικά, με σίγουρα και σταθερά βήματα, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία στη Νέα Εποχή".

    Για τη μετά-ολυμπιακή εποχή, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με διεθνή προβολή, περισσότερη εμπειρία και σύγχρονες υποδομές.Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "θα είναι μια χώρα που εμπνέει για τις δυνατότητές της, έτοιμη και αποφασισμένη να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της".

    Ο κ. Σιούφας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα πορεία, προωθώντας καινούρια οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, τα θεμέλια της οποίας είναι έτοιμη να τα θέσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    Όπως διευκρίνισε αυτά είναι:

    -το νέο φορολογικό σύστημα που θα χαρακτηρίζεται από απλότητα, σταθερότητα, διαφάνεια και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

    - ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα δίνει έμφαση στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την προώθηση καινοτομικών επενδύσεων.

    - το νέο σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων που θα βάζει τέλος στις χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες, τη γραφειοκρατία, τα φαινόμενα διαφθοράς. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος : Οι επιχειρήσεις να ξεκινούν τη λειτουργία τους σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με ελάχιστες διαδικασίες. Να υπάρχουν κανόνες κοινοί για όλους, γνωστοί εκ των προτέρων. Να ανοίξουμε διάπλατα καινούργιες πόρτες για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την πρόοδο.

    Άμεση επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο κ. Σιούφας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή το πάντρεμα της παράδοσης με την σύγχρονη τεχνολογία, που σημαίνει έμφαση στην ποιότητα, αύξηση της παραγωγικότητας και ανταπόκριση στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες.

    Βασικός στόχος, υπογράμμισε "είναι να κάνουμε τη χώρα μας Κέντρο επιχειρηματικής δράσης, για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Βασικός στόχος μας είναι να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις. Να ενθαρρύνουμε δημιουργικές συνεργασίες των ελληνικών επιχειρήσεων με ξένες επιχειρήσεις, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σ' ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Προωθούμε για το σκοπό αυτό μεγάλες επενδύσεις, όπως η κατασκευή του Ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου".

    Επιπλέον ο κ. Σιούφας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε από το μεγάλο αριθμό των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στις χώρες της Βαλκανικής, αλλά και της Παρευξείνιας Συνεργασίας, αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμβουλο για τις ξένες επιχειρήσεις.

    Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι η στρατηγική θέση της Ελλάδας, η γειτνίαση με τις χώρες των Βαλκανίων, η εύκολη πρόσβαση στα κράτη της Παρευξείνιας Συνεργασίας, αλλά και οι παραδοσιακοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό μάλιστα με τις νέες υποδομές, την υπεραξία που προσθέτουν στη χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και το νέο αναπτυξιακό περιβάλλον, συνιστούν μια νέα πρόκληση για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στη χώρα.

    Καταλήγοντας ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μια διαρκής, γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία με τη λέσχη και απηύθυνε έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο (τους Έλληνες και ξένους επενδυτές) να δουν την Ελλάδα του μέλλοντος.

    [14] ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (16:42 UTC+2)

    Σημαντική πτώση σημείωσε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), καθώς δεν μπόρεσε να ενσωματώσει την ευφορία που επικρατεί εν όψει της αυριανής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εν μέσω μάλιστα και των ιδιαίτερα ενθαρρυντικών σχολίων που διατυπώνονται διεθνώς για το "φαντασμαγορικό σόου", που φωτογραφίζουν οι πρώτες πληροφορίες ότι έχει ετοιμάσει ο Αθήνα 2004.

    Παρά το γεγονός, όμως, ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ασκούνταν πιέσεις, τόσο στα αποκαλούμενα "βαριά χαρτιά", όσο και σε επιλεγμένους τίτλους της περιφέρειας, ο γενικός δείκτης σήμερα Πέμπτη κατόρθωσε, προς το τέλος της συνεδρίασης, να αναρριχηθεί πάνω από το επίπεδο των 2.250 μονάδων, κάτω από το οποίο βρισκόταν στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας αισθητές απώλειες της τάξης του 0,84% και διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 2.255,34 μονάδων, έχοντας διολισθήσει μάλιστα ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 2.246,11 μονάδων, ενώ το υψηλότερό του σημείο συνάντησε στις 2.278,81 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Υποτονικός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και ανήλθε στο ποσό των 104,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15.862.333,14 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχώρισαν εκείνα της Cosmote ϋψους 2.066.120,00 ευρώ, στα 13,16 ευρώ και του ΟΤΕ, προϋπολογισμού 1.904.000,00 ευρώ, στα 9,52 ευρώ.

    Στο "κόκκινο" τερμάτισαν οι περισσότερες από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 178, έναντι 97 ανοδικών και 128 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τιμής κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (7,20%), ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (6,67%) και της ΜΠΑΛΑΦΑΣ (6,25%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι τίτλοι των ΒΑΡΑΓΚΗΣ (+11,11%) και της ΕΤΜΑ (+9,62%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητική πορεία ακολούθησαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας μάλιστα σε ποσοστό άνω της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Συγκεκριμένα, ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips σημείωσε κάμψη κατά 1%, έναντι απωλειών 0,92% για τον FTSE/ASE 140, 0,57% για τον Mid 40 της μέσης και 0,69% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    Σε αρνητικό κανάλι τερμάτισαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με το δεύτερο να ακολουθεί πιο ήπια πτωτική πορεία έναντι του πρώτου, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να διατηρήσει τα κέρδη που παρουσίαζε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης των τραπεζών διολίσθησε κατά 1,35%, γεγονός που οφείλεται στις πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (2,95%), ΚΥΠΡΟΥ (2,07%), EFG (1,91%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (1,35%), ΕΤΕ (1,28%), ΑΤΤΙΚΗΣ (1,18%) και της Alpha Bank (0,94%), ενώ σημαντικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν και σήμερα στον τίτλο της ΑΤΕ (+5,36%).

    Ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών εμφάνισε συρρίκνωση κατά 0,89%, με τη μετοχή της ΛΑΝ ΝΕΤ να σημειώνει σημαντική πτώση κατά 4,35% και ακολούθησαν οι τίτλοι της Cosmote (0,92%) και του ΟΤΕ (0,84%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν οι περισσότεροι από τους επιμέρους και κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση πέντε από τους συνολικά 22, οι οποίοι στο τελευταίο λεπτό των συναλλαγών γύρισαν σε θετικό πρόσημο.

    Πρόκειται για τους κλάδους των ασφαλειών (0,28%), των βασικών μετάλλων (0,22%), των βιομηχανιών (0,16%), των επενδύσεων (0,01%) και των τροφίμων και ποτών (0,01%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, που σημείωσε αισθητή πτώση κατά 2,35%, ως αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (6,67%), ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (3,91%), ΔΟΛ (3,59%), ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΉ (2,82%), ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (2,61%) και τις Αττικές Εκδόσεις (2,17%).

    Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,70%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,35%) και των κατασκευαστικών (1,13%).

    Πτώση κατά 0,89% εμφάνισε ο κλάδος της παράλληλης αγοράς και ακολούθησαν οι δείκτες των διυλιστηρίων (0,88%), των συμμετοχών (0,86%), των ειδών και λύσεων πληροφορικής (0,83%), του λιανικού εμπορίου (0,78%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και της κλωστοϋφαντουργίας (αμφότεροι 0,24%), της πληροφορικής (0,23%) και του χονδρικού εμπορίου (0,19%).

    [15] ΣΧΟΛΙΟ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ

    Λευκωσία, 12 Αυγούστου 2004 (20:53 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο ΥΠΕΞ μιας μεγάλης δύναμης όπως είναι οι ΗΠΑ οφείλει να γνωρίζει τι είναι πολιτικά αποδεκτό και τι απαράδεκτο, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναφερόμενος στα κατεχόμενα μίλησε για ''τουρκικό τμήμα της Κύπρου''.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως συμβαίνει πολλές φορές υπουργοί ξένων χωρών να χρησιμοποιούν λεκτικό το οποίο γι' αυτούς είναι μια ''στενογραφία κάποιας δήλωσης'' και ότι προφανώς ο κ. Πάουελ εννοούσε το κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Πάουελ ότι ελπίζει σε μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''και εμείς ελπίζουμε για μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βελιγράδι, 12 Αυγούστου 2004 (20:23 UTC+2)

    Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε σήμερα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην οικογένεια του Σερβοβόσνιου Ράνκο Τσέσιτς, που καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου, τον περασμένο Μάρτιο.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισε ότι η χορήγηση βοήθειας στην οικογένεια του Τσέσιτς δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για ανάλογες υποθέσεις καταδικασθέντων για εγκλήματα πολέμου.

    Διευκρίνισε δε ότι ο Τσέσιτς, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου κατά μουσουλμάνων κρατούμενων, στο Μπρτσκο, το 1992, παρότι Σερβοβόσνιος, είναι κάτοικος της Σερβίας- Μαυροβουνίου και πληροί τις προϋποθέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια, βάσει σχετικής απόφασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

    [17] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Σκόπια, 12 Αυγούστου 2004 (19:22 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε αργά χθες το βράδυ τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη μείωση των δήμων σε 80, από 123 που είναι σήμερα, αλλά και την ενίσχυση των εξουσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές όπως τα Σκόπια και η Στρούγκα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, 61 βουλευτές ψήφισαν υπέρ κι επτά κατά (σε σύνολο 120 βουλευτών), ενώ της ψηφοφορίας απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι κάτοικοι της Στρούγκας, που αντιδρούν στις νέες διατάξεις, λόγω της προσάρτησης στον δήμο τους περιοχών με αμιγή αλβανικό πληθυσμό, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, καθώς και κάθε αθλητική ή πολιτιστική εκδήλωση, ενώ προτίθενται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων τόσο στην περιοχή της Στρούγκας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και σε μαζικές διαδηλώσεις.

    Σύμφωνα με το ΜΙΑ, οι κάτοικοι της Στρούγκας έχουν ενημερώσει για τις προθέσεις τους τόσο τις ξένες πρεσβείες και τα προξενεία όσο και τα γραφεία των διαφόρων διεθνών οργανισμών στη χώρα.

    [18] Ο ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΝΕΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

    Λευκωσία, 12 Αυγούστου 2004 (18:55 UTC+2)

    Ο Κύπριος Επίτροπος στην ΕΕ Μάρκος Κυπριανού θα αναλάβει από την 1η Νοεμβρίου 2004 το χαρτοφυλάκιο Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή.

    Η ανάθεση των χαρτοφυλακίων ανακοινώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Αγκυρα, 12 Αυγούστου 2004 (18:51 UTC+2)

    Ευρεία δημοσιότητα στο χθεσινό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή Ταβσαντζίλ του νομού Κοτζάελι, με τη μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, που είχε σαν συνέπεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, να χάσουν τη ζωή τους 8 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 88, δίνει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

    Ως αιτία του δυστυχήματος αναφέρεται το γεγονός ότι το ερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη Εξπρές της Πρωτεύουσας παραβίασε λίγο πριν από την σύγκρουση τον κόκκινο σηματοδότη και προσέκρουσε στη συνέχεια στο Εξπρές του Αντάπαζαρι.

    Το θέμα προβάλλεται από τη Hurriyet, στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Ένα 'ατύχημα' ακόμη», τονίζοντας ότι και στο χθεσινό ατύχημα, όπως και στο προηγούμενο που είχε συμβεί πριν από 20 μέρες στο Παμούκοβα, έπαιξε ρόλο η αμεριμνησία, η έλλειψη προσοχής και η αμέλεια που είχαν σαν συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πολλά άτομα και να τραυματιστούν άλλα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο υπουργός Συγκοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί έντονα για το προηγούμενο ατύχημα και είχε ζητηθεί η παραίτηση του, εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν και τόνισε πως συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια και ότι για να αποφευχθούν οι διάφορες φήμες και για το ατύχημα αυτό, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του προηγούμενου, θα ενημερώσουν σύντομα την κοινή γνώμη.

    Ο κ. Γιλντιρίμ ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί, είπε ότι δεν το σκέπτεται και ότι δεν υπάρχει κάτι που να απαιτεί την παραίτηση του. Επίσης, υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 4700 τροχαία και ότι σε αυτά χάνουν τη ζωή τους 5000 άτομα.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πληροφορήθηκε για το δυστύχημα στη Γεωργία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, δεν πήγε τελικά στη συναυλία που δίδονταν εκεί προς τιμήν του.

    Η Sabah αφιερώνει στο θέμα σχεδόν όλη την πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Αυτή η υπόθεση πλέον εκτροχιάσθηκε».

    Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία κλονίσθηκε με το νέο σιδηροδρομικό ατύχημα, μόλις πέρασαν 20 μέρες από το προηγούμενο πολύνεκρο στο Παμούκοβα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το σύστημα σηματοδότησης είχε κατασκευαστεί το 1970 και από τότε μέχρι τώρα η κίνηση μεταξύ Άγκυρας-Κωνσταντινούπολης τριπλασιάσθηκε, αλλά το σύστημα παρέμεινε το ίδιο.

    Η Aksam αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα στο θέμα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Ιδού το έργο σας» και τονίζει πως το σιδηροδρομικό σύστημα που είναι ηλικίας ενός αιώνα, έδειξε για μια ακόμη φορά και μάλιστα πολύ πικρά την κατάρρευσή του.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν που βρίσκονταν στη Γεωργία και πληροφορήθηκε για το γεγονός δεν μπορούσε να το πιστέψει.

    Η Vatan γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Η αμέλεια που σκοτώνει» και τονίζει πως το ατύχημα συνέβη επειδή δεν είχε τοποθετηθεί σύστημα φρένου που εξασφαλίζει την αυτόματη ακινητοποίηση στον κόκκινο σηματοδότη.

    [20] ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Ο ΚΕΝΤΕΡΗΣ - ΚΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2004 (20:43 UTC+2)

    Στο Ολυμπιακό Χωριό μπήκαν σήμερα ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου, οι οποίοι επέστρεψαν από τις ΗΠΑ. Ο προπονητής του χρυσού Ολυμπιονίκη Χρήστος Τζέκος τόνισε ότι επέστρεψαν από τις ΗΠΑ μέσω Γερμανίας, προκειμένου να επισκεφθεί ο Έλληνας αθλητής τους γιατρούς του και να τους συμβουλευτεί για κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών.

    Ωστόσο μόλις η ΔΟΕ έμαθε ότι ήρθε στο Ολυμπιακό χωριό ο Κώστας Κεντέρης τον κάλεσε να περάσει από ντόπινγκ κοντρόλ. Όμως ο Ελληνας αθλητής, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποβληθεί στον έλεγχο και τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην πάρει μέρος στην κούρσα των 200μ, γιατί όπως ορίζουν οι κανονισμοί της ΔΟΕ, μια επικείμενη άρνηση σε έλεγχο ισοδυναμεί με δείγμα θετικό.

    [21] ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2004 (20:39 UTC+2)

    Πολλά ερωτηματικά άφησε το απόγευμα η εθνική ομάδα χάντμπολ των ανδρών, μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη του Ολυμπιακού τουρνουά. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε 28-19 από την Ισπανία, σε φιλικό παιχνίδι που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Το αποτέλεσμα και οι αποδόσεις των διεθνών δεν ικανοποίησε τον ομοσπονδιακό προπονητή, Ουλφ Σέφερτ που άρχισε να μελετάει τρόπους για να μειώσει τα λάθη τα οποία εντόπισε στο σημερινό παιχνίδι.

    [22] ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΕΑΤΗ ΙΜ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2004 (20:36 UTC+2)

    Άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε σήμερα στο ολυμπιακό τουρνουά τοξοβολίας που διεξήχθη στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Δεκέλειας. Το πέτυχε ο 18χρονος Κορεάτης Ντονκ Χιούν Ιμ συγκεντρώνοντας 687 βαθμούς. Ο νεαρός αθλητής ήταν δεύτερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τοξοβολίας του 2003 στην Νέα Υόρκη, ενώ η προηγούμενη επίδοση ήταν 685 βαθμοί και την είχε σημειώσει ο συμπατριώτης του, Σιμ Γιανγκ Σουνγκ.

    «Είμαι πολύ ικανοποιημένος για αυτή την επίδοση», τόνισε ο Κορεάτης αθλητής λίγο μετά το τέλος του αγώνα.

    [23] ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2004 (20:22 UTC+2)

    Οι παίκτες της Σερβίας και Μαυροβουνίου ήταν πολύ σκεπτικοί σήμερα το πρωί καθώς έφευγαν από την Πάτρα με προορισμό το Ηράκλειο στην Κρήτη.

    Το Σάββατο, 14 Αυγούστου αντιμετωπίζουν την Αυστραλία στο Παγκρήτιο Στάδιο στον δεύτερο αγώνα του Γ' Ομίλου του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου της Αθήνα 2004. Το εναρκτήριο λάκτισμα είναι στις 20:30.

    Θα είναι ένας κρίσιμος αγώνας και για τις δύο χώρες μετά τα αποτελέσματα της Τετάρτης. Οι Αυστραλοί έφεραν ισοπαλία με την Τυνησία, ενώ η Σερβία και Μαυροβούνιο έχασε με το βαρύ 6-0 από την Αργεντινή. «Δεν ήμασταν, από κάθε άποψη, καλοί εναντίον της Αργεντινής», είπε ο αρχηγός της Σερβίας και Μαυροβούνιο, Αντριαν Νελμασικ και συνέχισε: «Για αυτό δεχτήκαμε έξι γκολ. Τώρα θέλουμε να νικήσουμε τους αγώνες εναντίον της Αυστραλίας και της Τυνησίας για να προκριθούμε».

    Ο συμπαίκτης του, ο αμυντικός της Μίλαν, Στεφάνοφ πρόσθεσε: «Από εδώ και στο εξής, ο στόχος μας είναι η δεύτερη θέση στον Όμιλο. Το σκορ ήταν βαρύ αλλά μη ξεχνάμε πως η Αργεντινή είναι μια πολύ καλή ομάδα».

     

    [24] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΑΣΗ ΛΟΥΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2004 (18:59 UTC+2)

    Με αφορμή όσων ειπώθηκαν και γράφτηκαν εξαιτίας της αντικανονικής χρησιμοποίησης του ποδοσφαιριστή Λιάση Λουκά στον αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει : "Στις 16/6/2004, με την υπ.αριθμ. 57 εγκύκλιο της ΟΥΕΦΑ, ενημερώθηκε η ΕΠΟ κατόπιν η ΕΠΑΕ και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με 13σέλιδη αναφορά, η οποία περιλαμβάνει όλες τις χώρες μέλη της ΟΥΕΦΑ που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ποδοσφαιριστές που τελούν υπό τιμωρία.

    Διευκρινίζεται ότι οι ανωτέρω αναφορές περιλαμβάνουν τα ονόματα όλων των παικτών που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής και δεν αποστέλλονται μόνο στις ομάδες που έχουν τιμωρημένους παίκτες, αλλά προς όλες τις ΠΑΕ οι οποίες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

    Εν συνεχεία, στις 5/8/2004, η ΟΥΕΦΑ δια μέσου της ΕΠΟ και ΕΠΑΕ έστειλε ξανά στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ την ανωτέρω 13σέλιδη αναφορά, για την οποία ενημερώθηκε ο κ. Γιαννόπουλος και ποτέ δεν φρόντισε να την παραλάβει, να τη διαβάσει, να την αξιολογήσει και να ενημερώσει το αγωνιστικό τμήμα για τις διατάξεις της και για το ποιοι παίκτες τελούν υπό τιμωρία.

    Ο κ. Γιαννόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί μόνο προφορικά και ουδέποτε επιδίωξε να παραλάβει στα χέρια του το σχετικό έγγραφο της ΟΥΕΦΑ, κάτι το οποίο όφειλε να κάνει δεδομένης της εξαιρετικής σοβαρότητας του συγκεκριμένου εγγράφου, καθώς είναι ο κύριος υπεύθυνος εξέτασης, αξιολόγησης και προώθησης εγγράφων της ΟΥΕΦΑ που αφορούν την αγωνιστική ομάδα (εφαρμογή κανονισμών, ποινολόγια, συμμετοχή παικτών σε αγώνες εθνικών ομάδων κ.λ.π.).

    Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο κ. Γιαννόπουλος θεωρείται υπεύθυνος ως αρμόδιος επικοινωνίας και διεκπεραίωσης σημαντικών εγγράφων της ΟΥΕΦΑ προς το αγωνιστικό τμήμα. Μετά δε τη συνάντηση που είχε χθες με μέλη του Δ.Σ. και τον κ. Γούμενο υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή.

    [25] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 12 Αυγούστου 2004 (20:15 UTC+2)

    Μικρής ισχύος έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στη βόρεια ισπανική πόλη Σανταντέρ, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Η έκρηξη έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση της αστυνομίας να εκκενωθούν οι μεσογειακές ακτές της Ισπανίας από τους χιλιάδες παραθεριστές, μετά τις απειλές από την ΕΤΑ που προκάλεσαν φόβους ότι ενδέχεται να υπάρξει μια καλοκαιρινή βομβιστική εκστρατεία από τους Βάσκους αυτονομιστές.

    Λίγο νωρίτερα στη γειτονική πόλη Χιχόν είχε εκραγεί άλλη βόμβα μικρής ισχύος. Σύμφωνα με την αστυνομία, καμία από τις δύο εκρήξεις δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

    [26] ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΑΝΤΡ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ

    Βαγδάτη, 12 Αυγούστου 2004 (19:07 UTC+2)

    Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν στην κατοικία του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ στη Νατζάφ, βεβαίωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Προηγήθηκε αεροπορικός βομβαρδισμός στόχων κοντά στην κατοικία. Ο Σαντρ εκείνη την ώρα βρισκόταν στο μαυσωλείο του ιμάμη Αλι, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    [27] Ο ΟΗΕ ΠΑΡΕΤΕΙΝΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 12 Αυγούστου 2004 (18:58 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε σήμερα ομόφωνα την παράταση για ένα ακόμα έτος της θητείας της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

    Η ψηφοφορία στο σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία διενεργήθηκε ένα χρόνο μετά από την βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο επικεφαλής της αποστολής Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο και άλλα 21 άτομα.

    Μετά από τη δεύτερη βομβιστική επίθεση κατά της έδρας της αποστολής του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, τα Ηνωμένα Εθνη απέσυραν το προσωπικό τους και στη χώρα έμειναν μόνο οι Ιρακινοί που εργάζονταν σε διάφορα προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών. Την ασφάλεια των δυνάμεων του ΟΗΕ στο Ιράκ έχει αναλάβει ομάδα αμερικανών στρατιωτών.

    [28] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ;

    Ισλαμαμπάντ, 12 Αυγούστου 2004 (18:50 UTC+2)

    Η σύλληψη και η κράτηση ατόμων που φέρεται ότι είναι σημαντικά στελέχη της Αλ Κάιντα φέρνει το Πακιστάν όλο και πιο κοντά στη σύλληψη του επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου, Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Φάισαλ Σάλεχ Χάγιατ.

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία, οι πληροφορίες που πήραμε και όλες οι συλλήψεις μελών της διοίκησης της Αλ Κάιντα μας φέρνει πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο", δήλωσε ο υπουργός στο δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, που εδρεύει στο Ντουμπάι.

    Στόχος του Πακιστάν "είναι όχι μόνο η σύλληψη του Μπιν Λάντεν και του (υπ' αριθμόν δύο) Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, αλλά και η εξάρθρωση αυτού του δικτύου και των συνεργατών του", πρόσθεσε ο Χάγιατ.

    [29] ΒΙΚΤΩΡ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΒΙΤΣ: "Η ΕΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2004 (18:39 UTC+2)

    «Η Ουκρανία πρέπει να σταθεροποιήσει την οικονομία της, για αυτό σήμερα δίνουμε την προτεραιότητα στην συνεργασία με την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιαννουκόβιτς, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Σε ερώτηση για την τη ξαφνική στροφή της χώρας του «από τις Βρυξέλλες προς την Μόσχα», ο κ. Γιαννουκόβιτς είπε: «Η Ουκρανία γεωγραφικά βρίσκεται στην Ευρώπη, οικονομικά για να μπούμε ισότιμα και δυνατά στην Ε.Ε., πρέπει να δουλέψουμε σκληρά. Οι σημερινές μας συνθήκες και οι ιστορικές οικονομικές σχέσεις μας, μας οδηγούν σήμερα προς την Μόσχα» - πρόσθεσε και τόνισε: «Αυτό δεν σημαίνει, ότι η Ουκρανία σταματάει να σκέφτεται το μέλλον της μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας και επικεφαλής της Ουκρανικής ολυμπιακής αποστολής Βίκτωρ Γιαννουκόβιτς επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη καθοδόν προς την Αθήνα για την έναρξη της Ολυμπιάδας. Σήμερα το μεσημέρι παραβρέθηκε στην υπογραφή συμφωνίας για άμεση συνεργασία της Τράπεζας Ευξείνου Πόντου με ουκρανική εταιρία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου που την χαρακτήρισε πολύ σημαντική.

    Στην ερώτηση για την συμμετοχή του στην έναρξη της Ολυμπιάδας ως επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής είπε, ότι «είναι πολύ περήφανος για την παρουσία του στην Αθήνα με την αρμοδιότητα αυτήν, και νιώθει δέος και χαρά που θα σηκώσει την ουρανική σημαία στο Ολυμπιακό χωριό που θα μένει η ουκρανική αποστολή.

    Ο επικεφαλής της ουκρανική κυβέρνησης Βικτώρ Γιαννουκόβιτς που θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ουκρανίας στις προσεχές εκλογές στις 31 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της παραμονής του στην Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε πέντε μονές του Αγίου Όρος όπου και διανυχτέρευσε από 11 έως 12 Αυγούστου. «Στο Άγιο Όρος έρχομαι για δεύτερη φορά. Είμαι άνθρωπος θρήσκος, και θεωρό το μέρος αυτό μοναδικό, που προσφέρει αρμονία και γαλήνη, για αυτό αν θα μου δοθεί και άλλη ευκαιρία θα έρθω ξανά»- είπε.

    Σύντομη ήταν η συνάντηση του Ουκρανού πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της ουκρανικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ τους ήταν οικονομικοί μετανάστες, γυναίκες με παιδιά, παντρεμένες με έλληνες και επιχειρηματίες. Οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό ήταν για τις συντάξεις και αναγνώριση των χρόνων εργασίας τους στην Ουκρανία, για ουκρανική εκπαίδευση των παιδιών τους που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, και για την πολιτιστική ανάπτυξη της κοινότητας με συμμετοχή των ουκρανικών κρατικών φορέων. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δώσε μεγαλύτερη σημασία στη ουκρανική διασπορά, και θα βοηθήσει σε πολλά ζητήματα, αλλά επισήμανε ότι θα ήθελε οι μετανάστες να επιστρέψουν στην χώρα τους.

    «Η Ουκρανία δεν είναι αυτή η χώρα που την εγκαταλείψατε στην αναζήτηση της καλύτερης ζωής, σταδιακά αναπτύσσεται και χρειαζόμαστε τα μυαλά και τα χέρια σας», είπε.

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Σοφ. Πρ.

    [30] TO ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ Β. ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (20:56 UTC+2)

    Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για το θάνατο της ηθοποιού Βάσως Μανωλίδου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Η Βάσω Μανωλίδου υπήρξε μια μεγάλη κυρία του θεάτρου μας που σημάδεψε την πολιτιστική ζωή του τόπου. Πάνω από μισό αιώνα, ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους στο Εθνικό θέατρο και η προσφορά της στην τέχνη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

    [31] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ Β.ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ

    Aθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (17:04 UTC+2)

    Τη λύπη του για το θάνατο της Βάσως Μανωλίδου, μιας από τις μεγάλες κυρίες του Εθνικού Θεάτρου που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

    «Η Βάσω Μανωλίδου, σημάδεψε τη θεατρική ζωή της χώρας μας για πενήντα ολόκληρα χρόνια, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους του κλασσικού ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου αλλά και διδάσκοντας στους νεώτερους τη θεατρική τέχνη. Η προσφορά της στο χώρο του θεάτρου ήταν ανεκτίμητη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ "ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΥΡΩ"

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (13:27 UTC+2)

    Η έκθεση «Σχεδίων των Τραπεζογραμματίων Ευρώ» φιλοξενείται στο νέο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3) από τις 17 Αυγούστου έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

    Η έκθεση πραγματοποιείται προς τιμήν των 29 ευρωπαίων καλλιτεχνών που σχεδίασαν 44 συνθέσεις για το ευρώ, και τα έργα τους δεν είχαν παρουσιαστεί μέχρι τώρα στο κοινό. Στην έκθεση περιλαμβάνονται όλες οι εικαστικές συνθέσεις που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ που είχε προκηρύξει το Φεβρουάριο του 1996 το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ιδρυμα.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σεπτέμβριο του 2003 και στη συνέχεια στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ισπανίας. Μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Δουβλίνο και στο Ελσίνκι.

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και η έκθεση θα λειτουργεί από 10 π.μ. έως 7.00 μ.μ. εκτός Δευτέρας.

    [33] ΠΕΘΑΝΕ Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΒΑΣΩ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (13:19 UTC+2)

    Σε ηλικία 87 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή μία από τις σημαντικότερες ελληνίδες ηθοποιούς, η Βάσω Μανωλίδου.

    Η Βάσω Μανωλίδου γεννήθηκε το 1917 και υπήρξε σύζυγος του καλλιτεχνικού επιχειρηματία, Θεόδωρου Κρίτα και ξαδέλφη της ηθοποιού, Μαίρης Αρώνη. Στο θέατρο ερμήνευσε τους μεγαλύτερους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου.

    [34] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛ.ΤΑ.

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2004 (12:20 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, στις 10.30 το πρωί θα γίνουν τα εγκαίνια της Παγκόσμιας Εκθεσης Γραμματοσήμων, Τεκμηρίων και Νομισμάτων «Olymphilex 2004» των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η έκθεση φιλοξενείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Εκθέσεων και Προβολής, στη Μεταμόρφωση, και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου. Στα εγκαίνια θα παραστούν ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, ο επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Μωϋσής Κωνσταντίνης κ.α.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 12 August 2004 - 18:14:46 UTC