Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ
  • [02] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΣ
  • [03] ΑΠΟ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΦΩΣ
  • [04] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ... "ΚΙΤΡΙΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ"
  • [05] Ζ. ΡΟΓΚ: ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
  • [06] ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΜΠΛΕΡ
  • [07] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ «ΧΡΩΜΑ» ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [08] ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΨΙΝΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [09] ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ
  • [10] 4 ΔΙΣ. ΘΕΑΤΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
  • [11] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [12] Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
  • [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [14] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΠΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΙΞΕΩΝ ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
  • [15] ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ABC
  • [16] ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [17] Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ Σ-Μ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [18] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [19] ΝΕΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] O TYΠΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [21] H 12XΡΟΝΗ ΑΡΕΤΗ ΣΤΑ ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ
  • [22] ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΟΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΠΑΙΡΝΕΙ "ΦΩΤΙΑ" ΑΥΡΙΟ Η ΠΙΣΙΝΑ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
  • [24] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΒΑΣΤΗ - ΠΑΠΑΤΩΛΗ ΓΙΑ ΚΕΝΤΕΡΗ ΚΑΙ ΘΑΝΟΥ
  • [25] ΟΙ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
  • [26] Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΘΑΝΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [27] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ
  • [28] ΗΠΑ: ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • [29] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΡΑΝΤΟΝ
  • [30] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
  • [31] Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΙΜΑ ΤΟΝ Ν.ΣΚΑΛΚΩΤΑ
  • [32] Ο ΜΗΝΑΣ ΣΑΜΑΝΤΖΙΔΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΕΠ
  • [33] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΒΑΣΩ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ

  • [01] ΟΛΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (19:33 UTC+2)

    Τα πάντα είναι έτοιμα για να αρχίσει η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων και στις 20:45, ώρα Ελλάδος, περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη θα ζήσουν στο ρυθμό τον Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, θα δουν τον κορυφαίο αθλητικό θεσμό, το θεσμό της Ειρήνης και της συνεργασίας να επιστρέφει στη γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες..

    Η τελετή έναρξης υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Παπαϊωάννου κρύβει εκπλήξεις και υπόσχεται μια μοναδική Ελληνική βραδιά. Περίπου 10.500 αθλητές από 202 χώρες θα συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων, που αναμένεται να εντυπωσιάσει.

    Οι τυχεροί που ήδη άρχισαν να κατακλύζουν το Ολυμπιακό Στάδιο, λίγο πριν αρχίσει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, θα δουν από δύο γιγαντοοθόνες του γηπέδου ένα ολιγόλεπτο βίντεο συνοδευόμενο με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την Ολυμπιακή προετοιμασία και μετά με ένα μαγευτικό τρόπο θα αρχίσει να ξετυλίγεται η ιστορία της Ελλάδας. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δίνουν υποσχέσεις για μια φαντασμαγορική βραδιά, ένα ανεπανάληπτο θέαμα. Στο Στάδιο, θα βρεθούν περίπου 70.000 θεατές, ενώ στο τελετουργικό της θα συμμετάσχουν 4.000, καθώς και 8.000 από τους θεατές. Το φινάλε της τελετής θα γίνει με την είσοδο του τελευταίου λαμπαδηδρόμου, που ακόμα το όνομά του παραμένει μυστικό.

    Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφουν το βλέμμα τους στην Αθήνα, που την Παρασκευή καλωσορίζει και επίσημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες "σπίτι τους".

    Ένα τέταρτο πριν τις 9 το βράδυ, θα ξεκινήσει η πολυσυζητημένη τελετή έναρξης, που υπόσχεται φαντασμαγορικό θέαμα με εντυπωσιακά ευρήματα και εκπλήξεις.

    Αν και πολλά διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το περιεχόμενο της τελετής, το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει αμείωτο και όλοι περιμένουν με μεγάλη αγωνία να δουν τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο να ανάβει τον βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κάτι που θα σηματοδοτήσει και την επίσημη έναρξη των Αγώνων.

    Τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Αθήνα 2004, θα είναι οι Νίκος Γκάλης, Μίμης Δομάζος, Νίκος Κακλαμανάκης, Κάχι Καχιασβίλι, Ιωάννης Μελισσανίδης και η Βούλα Πατουλίδου, ενώ άγνωστο παραμένει το ποιος θα ανάψει το βωμό στο ΟΑΚΑ.

    Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σημαιοφόρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας θα είναι ο Πύρρος Δήμας.

    Στην ελληνική πρωτεύουσα "χτυπά" η καρδιά του κόσμου. Απαντες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα περιμένοντας την φαντασμαγορική, όπως αναμένεται, Τελετή Έναρξης, στην οποία το παρόν θα δώσουν δεκάδες ηγέτες και αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας.

    Ανάμεσά τους 29 αρχηγοί κρατών, 26 πρωθυπουργοί και μέλη βασιλικών οικογενειών. Οι τελευταίοι που έφτασαν στην Ελλάδα, το απόγευμα της Παρασκευής, ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, καθώς και οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Σερβίας και της Πολωνίας.

    Το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παρέθεσε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των ξένων επισήμων, ενώ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε από το πρωί διμερείς συναντήσεις με ηγέτες διαφόρων χωρών.

    Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδανικές. Στις 9 το βράδυ, ο υδράργυρος στο Ολυμπιακό Στάδιο θα δείχνει 29 βαθμούς Κελσίου, μια ιδανική βραδιά για την τελετή έναρξης. Την Παρασκευή, επίσημη αργία, παρέμειναν κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα, οι τράπεζες και οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα που δεν εμπλέκονται με τη διοργάνωση των Αγώνων. Από τις 15:00 έως και τις 02:00 τα ξημερώματα, διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία των μη διαπιστευμένων οχημάτων και δικύκλων στο ρεύμα ανόδου της Βασ. Κωνσταντίνου, στα δύο ρεύματα της Βασ. Σοφίας από το «HILTON» μέχρι τον κόμβο Αμπελοκήπων, στη λεωφόρο Κηφισίας από τον κόμβο Αμπελοκήπων μέχρι Αττική οδό, στη λεωφόρο Κύμης και στη λεωφόρου Βεΐκου.

    Οι θεατές που θα πάνε στο Ολυμπιακό Στάδιο, βρίσκονταν 3 ώρες νωρίτερα από την έναρξη της τελετής. Επίσης, επιλέγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή τον ΗΣΑΠ, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και με τις Ολυμπιακές λεωφορειακές γραμμές. Με το εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δωρεάν. Οι πύλες εισόδου είναι τέσσερις. Από τη λεωφόρο Κύμης, από τον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», από τον σταθμό του ΗΣΑΠ «Νερατζιώτισσα» και από την οδό Σπύρου Λούη.

    Το εισιτήριο, ένα καπέλο, γυαλιά ηλίου και μια μικρή τσάντα με τα απολύτως απαραίτητα κάνουν τον έλεγχο από τις δυνάμεις ασφαλείας ταχύτερο. Πριν από την αναχώρηση για τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαγορεύεται να έχει κανείς μαζί του μεγάλα αντικείμενα, τρόφιμα, μπουκάλια από γυαλί, παγούρια, θερμός, νερό, αλκοολούχα ποτά. Τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπονται, η απαγόρευση τους ίσχυσε μόνο για τις πρόβες.

    [02] ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (14:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, παρουσιάστηκε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Χίλτον» ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ, στη θέση του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του ΚΑΤ.

    Ο κ.Παπαδογιαννάκης έδωσε εξηγήσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν οι Κεντέρης και Θάνου για τους λόγους για τους οποίους δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο ντόπινγκ.

    Οι δύο πρωταθλητές καλούνται πλέον θα παρουσιαστούν στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ για να απολογηθούν τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, στις 9 το πρωί.

    [03] ΑΠΟ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΦΩΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (10:47 UTC+2)

    Εβδομήντα οκτώ μέρες μετά την αφή της στην Αρχαία Ολυμπία, η Ολυμπιακή Φλόγα ολοκληρώνει το μακρύ της ταξίδι στις πέντε ηπείρους, περνώντας από 27 χώρες και 35 πόλεις. Η Φλόγα θα φτάσει σήμερα τον προορισμό της, φωτίζοντας το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, και σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το τελευταίο ταξίδι της ξεκίνησε από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στις 8 το πρωί ενώ αυτήν την ώρα διασχίζει το κέντρο της Αθήνας, περνώντας μπροστά από το Σύνταγμα, το Μέγαρο Μαξίμου και άλλα σύμβολα την ελληνικής πρωτεύουσας. H άφιξη της Φλόγας στο Ολυμπιακό Στάδιο αναμένεται γύρω στις 5.30 το απόγευμα, λίγο πριν ξεκινήσει η Tελετή Έναρξης.

    Ο κόσμος που βγήκε σήμερα στους δρόμους προκειμένου να παρακολουθήσει τη λαμπαδηδρομία είναι σαφώς λιγότερος σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, κυρίως λόγω της σημερινής αργίας.

    Τη δική τους λάμψη στη σημερινή πορεία της Φλόγας προς το Ολυμπιακό Στάδιο θα δώσουν γνωστά ονόματα από την καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή του τόπου. Έτσι μεταξύ των 150 λαμπαδηδρόμων που θα μεταφέρουν τη Φλόγα στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου είναι ο ζωγράφος Aλέκος Φασιανός, ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, οι τραγουδιστές Γιώργος Νταλάρας, Σάκης Pουβάς, το διάσημο μοντέλο Ναόμι Κάμπελ.

    [04] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ... "ΚΙΤΡΙΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ"

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (12:11 UTC+2)

    Διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς τις ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα, ζητώντας να διαβιβάσουν προς τους δημοσιογράφους των κρατών τους το μήνυμα πως οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για την ασφάλεια των Αγώνων, κι ενώ εξακολουθούν τα περιστατικά από ξένους δημοσιογράφους που αναζητώντας «λαυράκι», προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ασφάλεια των Αγώνων.

    Το γεγονός, εξόργισε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, ιδιαίτερα μετά το περιστατικό με τρεις κινέζους δημοσιογράφους που βιντεοσκοπούσαν συστοιχίες πυραύλων «πάτριοτ».

    «Εισηγήθηκα σκληρά μέτρα και εισηγήθηκα να φύγουν τελείως. Εμείς σε κανέναν δεν αρνηθήκαμε να δει ότι θέλει, αρκεί να το ξέρουμε. Εδ΄ώ υπάρχει μία λογική, η οποία προσπαθεί να ακυρώσει όλες αυτές τις προσπάθειες τις οποίες έχουμε κάνει ως Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Απαντώντας σε ξένους δημοσιογράφους για το συμβάν με Βρετανό δημοσιογράφο, που επιχείρησε να εισέλθει κρυφά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο εκπρόσωπός Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ.Κουμουτσάκος ζήτησε την κατανόηση των επισκεπτών για το ότι η Ελλάδα είναι ευαίσθητη σε θέματα ασφαλείας και ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην ελληνική προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη ασφάλεια για όλους, προσκεκλημένους και επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Επομένως όλοι θα πρέπει να σέβονται αυτή μας την προσπάθεια και τους ελληνικούς νόμους» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε ότι «σε αυτό το πνεύμα θα βοηθούσε όλους εάν οι πρεσβείες και μάλιστα εκείνων των χωρών με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφαλείας, έστελναν το μήνυμα στους δημοσιογράφους των χωρών τους να ακολουθούν 'τους κανόνες του παιχνιδιού'».

    Απτόητοι οι Μεξικανοί δημοσιογράφοι

    Στο μεταξύ, νέο επεισόδιο με δημοσιογράφους σημειώθηκε την Πέμπτη στο Ολυμπιακό Χωριό.

    Τέσσερα άτομα μέλη τηλεοπτικού συνεργείου -μεταξύ των οποίων και ένα από αυτά που είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα γιατί κινηματογραφούσαν συστοιχιές πυραύλων Patriot στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Τατόι- παρίσταναν τους αρρώστους έξω από το Ολυμπιακό Χωριό και ζητούσαν γιατρό με απώτερο σκοπό να μπουν μέσα καταδεικνύοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν λειτουργούσαν.

    Η απάτη όμως έγινε αντιληπτή, κρατήθηκαν για λίγο στην είσοδο του Ολυμπιακού Χωριού και στη συνέχεια εκδιώχθηκαν.

    «Συγγνώμη» από μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο

    Τα αλλεπάλληλα επεισόδια Μεξικανών δημοσιογράφων με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο της κάλυψης των Αγώνων της Αθήνας «ανάγκασαν» το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δικτύου του Μεξικό να εκδώσει «οδηγό καλής συμπεριφοράς» προς τους απεσταλμένους του.

    Το δίκτυο Grupo Televisa, του οποίου οι σαπουνόπερες εξάγονται σε δεκάδες χώρες, περιλαμβανόμενης της Ελλάδας, βρέθηκε σε δύσκολη θέση καθώς οι απεσταλμένοι του επιχείρησαν να κινηματογραφήσουν εγκαταστάσεις ελεγχόμενης πρόσβασης στην Αθήνα και να «στήσουν» μία ληστεία για να δουν την αντίδραση των ελληνικών Αρχών ασφαλείας.

    «Η Televisa είναι μία εταιρία που σέβεται τους εθνικούς και διεθνείς νόμους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του δικτύου, προσθέτοντας ότι «εδόθησαν οδηγίες στους ρεπόρτερ, τους τεχνικούς και τους ηθοποιούς (...) να είναι πιο προσεκτικοί όταν κάνουν τη δουλειά τους».

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Grupo Televisa είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος στην ισπανική γλώσσα, αλλά αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από το μεξικανικό TV Azteca για τα ποσοστά τηλεθέασης και διαφήμισης στη διάρκεια της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

    Και Κινέζοι εν δράσει...

    Επιπλέον την Πέμπτη τέσσερις Κινέζοι δημοσιογράφοι έγιναν αντιληπτοί έξω από το αεροδρόμιο Τατοίου την ώρα που έπαιρναν πλάνα από τις συστοιχιές πυραύλων Patriot. Οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αχαρνών, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν διαπίστευση. Τους έγιναν συστάσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [05] Ζ. ΡΟΓΚ: ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (14:24 UTC+2)

    Την ευγνωμοσύνη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προς τον ελληνικό λαό, για την συμβολή του στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και την εμπιστοσύνη της ΔΟΕ στην Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004», εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζακ Ρόγκ κατά τη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στα μέλη της ΔΟΕ και τους επίσημους προσκεκλημένους.

    «Η επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη πηγή χαράς για τη διοργάνωση σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων για δεύτερη φορά στην Αθήνα», είπε ο κ. Ρογκ και πρόσθεσε: «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην Οργανωτική Επιτροπή 2004, την οποία διευθύνει η κ. Αγγελοπούλου και είμεθα βέβαιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα πάντα έτσι ώστε να καταστήσει αυτούς τους αγώνες αξέχαστους για όλους μας».

    Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής παρέδωσε, εν ονόματι της ολυμπιακής οικογένειας, ένα αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην αντιφώνησή του ο κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε θερμά για το δώρο ενώ εξήρε τη συμβολή της ΔΟΕ και του κ. Ρογκ προσωπικά στην επιτυχία αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων. "Γνωρίζω πάρα πολύ καλά όλες σας τις προσπάθειες στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και όχι μόνο τις δικές σας προσπάθειες αλλά και όλων των μελών της ΔΟΕ προς τα οποία πραγματικά απευθύνω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες. Δέχομαι το δώρο σας με πολύ μεγάλη χαρά και σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι πάντα ειλικρινής σας φίλος εφόσον δέχεστε αυτή την έκφραση φιλίας», είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    [06] ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΜΠΛΕΡ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (20:33 UTC+2)

    Τον βρετανό πρωθυπουργό και τη σύζυγό του υποδέχτηκαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του. Επρόκειτο για μια τυπική συνάντηση καθώς το ζεύγος Μπλερ βρίσκεται στην Αθήνα για να παρακολουθήσει το βράδυ την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες το βρετανικό πρωθυπουργικό ζεύγος θα παραμείνει και αύριο στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει κάποια από τα αθλήματα των Αγώνων.

    [07] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ «ΧΡΩΜΑ» ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Aθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (20:17 UTC+2)

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη σύζυγό του είχαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα.

    Η συνάντηση είχε ολυμπιακό «χρώμα» καθώς κυριάρχησε η συζήτηση για την αποψινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ενθουσιασμένος για την αποψινή βραδιά και εξέφρασε την ελπίδα η τελετή να ανταμείψει και τον κ. Ερντογάν, που ανέφερε ότι ήταν κουρασμένος καθώς ήρθε στην Ελλάδα από τη Γεωργία όπου βρισκόταν.

    [08] ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΨΙΝΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Aθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (20:11 UTC+2)

    Σίγουρος για την επιτυχία της αποψινής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν την είσοδό του στο Ολυμπιακό Στάδιο. «Είμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε να δείξουμε μια διαφορετική Ελλάδα στον κόσμο. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια έξοχη τελετή που το μήνυμα και του πολιτισμού και της ειρήνης και της εκεχειρίας θα ηχήσει παντού στον κόσμο» είπε στη ΝΕΤ ο κ. Παπανδρέου.

    Τόνισε εξάλλου ότι η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, στην Αθήνα είχε πάντα το συμβολισμό της επιστροφής στις ρίζες και στις αξίες του ολυμπισμού.

    «Γι΄ αυτό τόσο τονίσαμε την ιδέα της ολυμπιακής εκεχειρίας που τελικά υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη στον ΟΗΕ πριν από λίγους μήνες και είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό και θα γίνουν σήμερα και αύριο τελετές για την ολυμπιακή εκεχειρία» σημείωσε χαρακτηριστικά και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή, το Σουδάν και άλλες περιοχές.

    Με αφορμή τέλος το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου είπε: «πιστεύω ότι καθ' όσον αυτή η γιορτή γίνεται, το πανηγύρι του παγκόσμιου χωριού, όλης της ανθρωπότητας, αυτές οι αξίες θα γίνουν παγκόσμιες αξίες και πρέπει να τις τηρούμε και αυτό έχει σχέση και με το ντόπινγκ».

    [09] ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (19:24 UTC+2)

    Χιλιάδες αστυνομικοί θα αναλάβουν σήμερα την ασφαλή και εύρυθμη μετακίνηση των περίπου 38.000 επισήμων, αθλητών και άλλων προστατευόμενων ατόμων προς και από το Ολυμπιακό Στάδιο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση των πολιτικών ηγετών και άλλων επισήμων από τους χώρους διαμονής τους προς το Στάδιο θα γίνει με μικρά ή μεγάλα λεωφορεία (που θα συνοδεύονται από περιπολικά, μοτοσικλετιστές της αστυνομίας και ισχυρές αστυνομικές δυάμεις) και όχι με πολυτελείς λιμουζίνες.

    Από αέρος, οι διαδρομές θα παρακολουθούνται από ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ το Ζέπελιν -που, σημειωτέον, θα συνδράμει και στα πανοραμικά τηλεοπτικά πλάνα από την τελετή έναρξης- θα υπερίπταται του ολυμπιακού δακτυλίου.

    Επιπροσθέτως, περίπου 5.000 αστυνομικοί προβλέπεται να βρίσκονται εντός και εκτός του ΟΑΚΑ, ενώ άλλες 20.000 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, συνεπικουρούμενοι και από στρατιώτες, θα φυλάνε επί 24ώρου βάσεως τις αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις.

    [10] 4 ΔΙΣ. ΘΕΑΤΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (18:52 UTC+2)

    Πάνω από 4 δισεκατομμύρια θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αποσπάσει τις καλύτερες διεθνείς εντυπώσεις, αφού επιφυλάσσει εντυπωσιακές εκπλήξεις και ένα μεγαλειώδες θέαμα, εναρμονισμένο με τα ολυμπιακά ιδεώδη και αντιπροσωπευτικό του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της χώρας μας.

    Οι δύο Φιλανδοί σκηνοθέτες της τελετής, Κ.Ουσιβνόρι και Τ. Παρμ, από κοινού με τον Γιώργο Πανουσόπουλο, εμφανίζονται πανέτοιμοι για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό θέαμα. Η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων, που θα αρχίσει να μεταδίδεται στις 8.45 το βράδυ από τα τρία κανάλια της ΕΡΤ, θα καλυφθεί από περισσότερους από 200 τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Οι ξένοι σταθμοί εκπροσωπούν συνολικά 21 δίκτυα, κοινοπραξίες και ενώσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, που έχουν εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης των Αγώνων. Μάλιστα, το αμερικανικό NBC θα προβάλει συνολικά 1.200 ώρες αθλητικών μεταδόσεων, πολλαπλάσιες από εκείνες που είχε αφιερώσει στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Ορμητήριο" Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων θα είναι το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (IBC), ένα από τα μεγάλα έργα της Ολυμπιάδας. Το κτίριο, συνολικής στεγασμένης έκτασης 150.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, μετά τον τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατασκευάστηκε κτίριο για το συγκεκριμένο σκοπό.

    Το κτίριο θα φιλοξενήσει περί τους 17.500 εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκ των οποίων οι 12.000 θα απασχοληθούν στις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και οι 5.500 στον γραπτό τύπο. Τα γεγονότα θα καλύψουν 1.000 κάμερες, 450 βίντεο, 57 μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων και θα παραχθούν 4.000 ώρες μετάδοσης των αγώνων.

    Το σήμα απο τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο IBC μεταφέρει ο ΟΤΕ μέσω συστήματος οπτικών ινών και μέσα απο δύο διαφορετικά δίκτυα. Το συνολικό κόστος της παραγωγής των τηλεοπτικών μεταδόσεων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 165 εκατ. ευρώ.

    [11] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Λονδίνο, 13 Αυγούστου 2004 (20:19 UTC+2)

    Με απώλειες έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE-100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,61%, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 4.301,5 μονάδες.

    Στο "κόκκινο" έκλεισε και ο Xetra DAX στην αγορά της Φρανκφούρτης, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,30% και διαμορφώθηκε στις 3.646,99 μονάδες. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο Παρίσι, όπου ο δείκτης CAC-40 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,27% και έκοψε το "νήμα" της συνεδρίασης στις 3.484,84 μονάδες.

    [12] Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2004 (19:58 UTC+2)

    Οι απόψεις για τα οφέλη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο «μέτωπο» της οικονομικής ανάπτυξης, του τουρισμού και του εμπορίου είναι διισταμένες. Μόνο η «επόμενη ημέρα» των Αγώνων θα δικαιώσει ή θα διαψεύσει- είτε τους «οπαδούς» της διοργάνωσης, είτε τους σκεπτικιστές.

    Ωστόσο, χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από την υπάρχουσα εμπειρία σε ό,τι αφορά προηγούμενες Ολυμπιάδες. Για κάποιες χώρες, οι Αγώνες εξελίχθηκαν σε «χρυσωρυχείο», ενώ για άλλες δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα έσοδα, ούτε τις ευκταίες αναπτυξιακές επιρροές.

    Στο πεδίο του τουρισμού, για παράδειγμα, η Σεούλ δικαιώθηκε για τη διεκδίκηση και ανάληψη της Ολυμπιάδας (σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, γιατί, παραδόξως, για τα ξενοδοχεία η κατάσταση δεν εξελίχθηκε εξίσου ευνοϊκά στη μεταολυμπιακή εποχή). Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Deloitte, οι αφίξεις τουριστών στην Κορέα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 62% από το 1987 μέχρι και το 1990.

    Η Ισπανία σημείωσε και αυτή με τη σειρά της σημαντική βελτίωση, καθώς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 14% από το 1991 μέχρι και το 1994, ενώ παράλληλα η Αυστραλία σημείωσε αύξηση κατά 17% από το 1999 μέχρι και το 2002. Αντίθετα, αναιμικά ήταν τα οφέλη για τις Η.Π.Α. που σημείωσαν αύξηση μόλις 4% από το 1995 μέχρι και το 1998.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τη έρευνας της Deloitte Hotel Benchmark Survey, με μόλις 1,7 εκατ. επισκέπτες ετησίως, η Σεούλ δεν ήταν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στο κόσμο, καθώς χαρακτηριζόταν και από απογοητευτική τουριστική υποδομή.

    Η διοργάνωση των αγώνων όμως "άνοιξε" την πόλη στον τουρισμό και ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 25% τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο τέλος του 2002, οι επισκέπτες στην Κορέα εκτιμάται ότι ήταν περίπου 5,3 εκατ., εν ολίγοις 222% περισσότεροι από τον αντίστοιχο αριθμό του 1986.

    Ενδεικτική ήταν και η επίδραση που είχε το γεγονός στην προσφορά διαθέσιμων δωματίων που στα δύο χρόνια πριν τους αγώνες σημείωσε αύξηση της τάξης του 64%.

    Η Βαρκελώνη, δύο χρόνια πριν από τους αγώνες είχε αύξηση της τάξεως του 30% στην προσφορά διαθέσιμων δωματίων ενώ αντίστοιχη ήταν και η αύξηση στο Σίδνεϊ (32%). Ουραγός και σε αυτή την περίπτωση ήταν η Ατλάντα, όπου η αύξηση δεν ξεπέρασε το 14%.

    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Στη Βαρκελώνη για τα δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες σημειώθηκε επιπλέον αύξηση στα διαθέσιμα δωμάτια κατά 33%. Εκ νέου αύξηση διαθέσιμων δωματίων σημειώθηκε και στην Ατλάντα (9%) δύο χρόνια μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κατάσταση για τις άλλες δύο πόλεις δεν ήταν το ίδιο καλή: η Σεούλ και το Σίδνευ σημείωσαν σημαντική μείωση στα διαθέσιμα δωμάτιά τους. Συγκεκριμένα, στη Σεούλ σχεδόν το 30% των συνολικών δωματιων απωλέσθη μιας και περίπου 10 ξενοδοχεία χρεοκόπησαν.

    Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα πληρότητας, τονίζει η Deloitte, φαίνεται ότι επικρατεί μία αδικαιολόγητη "ηρεμία" λίγο πριν και λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Είτε οι τουρίστες θέλουν να αποφύγουν τα μέρη με πολυκοσμία, είτε σκοπίμως δεν ταξιδεύουν με φόβο τις αεροπειρατείες ή οποιασδήποτε άλλης μορφής τρομοκρατική ενέργεια και τέλος είτε θέλουν να γλιτώσουν από τις ομολογουμένως αυξημένες τιμές που επικρατούν στις πόλεις που διοργανώνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, η διεθνής προβολή που εξασφαλίζουν οι διοργανώτριες χώρες μέσω της Ολυμπιάδας, αποδίδει τελικά καρπούς στο επίπεδο της προσέλκυσης ξένων τουριστών, έστω και μεσοπρόθεσμα.

    Σε ό, τι αφορά την κατά γενική παραδοχή επιτυχημένη Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν των Αγώνων, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας κατέγραφε προσεκτικά τη γνώμη των κατοίκων, των επισκεπτών και των καταστηματαρχών του Σίδνεϊ. Την περίοδο των Αγώνων ερωτήθηκαν 1.623 άνθρωποι στην κεντρική εμπορική περιοχή του Σίδνεϊ και σε τρία από τα δευτερεύοντα εμπορικά κέντρα της πόλης.

    Επίσης, ερωτηματολόγια συμπλήρωσαν περισσότεροι από 300 καταστηματάρχες σ΄ αυτές τις περιοχές για να διαπιστωθεί  πως επηρεάστηκαν οι επιχειρήσεις τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε έξι μέρες, από την ημέρα που η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην πόλη (14 Σεπτεμβρίου) έως το μέσο της δεύτερης εβδομάδας των Αγώνων.

    Τα ευρήματα δείχνουν τι έκαναν οι επισκέπτες, πού έμειναν, και ποιες ήταν οι εντυπώσεις τους από το Σίδνεϊ. Όσον αφορά το εμπόριο, η έρευνα δείχνει ότι, δυστυχώς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αποτέλεσαν το χρυσωρυχείο που προσδοκούσαν οι καταστηματάρχες. Παρόλα αυτά, οι απαντήσεις των κατοίκων γύρω από την Ολυμπιάδα ήταν εξαιρετικά θετικές.

    Γενικότερα, οι ολυμπιακές έρευνες του Επιμελητηρίου της Νέας Νότιας Ουαλίας δείχνουν ότι οι Αγώνες σημείωσαν σημαντική επιτυχία και έδωσαν στο Σίδνεϊ τη δυνατότητα να έχει μέχρι σήμερα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες, που αναμένεται να διαρκέσουν για πολλά χρόνια ακόμη.

    [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (19:30 UTC+2)

    Περίπου 1,1 δισ. δολ ετησίως ή 0,6% του ΑΕΠ μπορεί να "προσθέσει" στην ελληνική οικονομία η αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία υπολογίζεται ότι θα συνεχιστεί έως το 2011, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Πράγματι, η Ολυμπιάδα φαίνεται ότι αποτελεί πρόσθετο «δέλεαρ» για τους τουρίστες, που προτιμούν την Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισμό. Για παράδειγμα, πάνω από 80.000 Γερμανοί αναμένεται να ταξιδέψουν στη χώρα μας με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες (το 95% των εισιτηρίων που αναλογούν στη χώρα είχε ήδη διατεθεί 15 ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων).

    Επίσης, σύμφωνα με τα μηνύματα από τους τουριστικούς οργανισμούς της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο αριθμός των Ιαπώνων τουριστών, που θα επισκεφτούν τη χώρα μας φέτος θα είναι, λόγω και των Αγώνων, αυξημένος κατά τουλάχιστον 5% (σήμερα η Ελλάδα προσελκύει περί τους 100.000 Ιάπωνες τουρίστες ετησίως, από το σύνολο των 3,5 εκατ. που επισκέπτονται την Ευρώπη).

    Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων, πάντως, δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ), διατύπωσε πρόσφατα την εκτίμηση ότι ο εισερχόμενος τουρισμός στη χώρα μας ενδέχεται να μειωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου από 6% έως 10% σε σχέση με πέρυσι.

    Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναμένει μείωση των αφίξεων μέχρι και κατά 8% φέτος, με αφορμή τα στατιστικά στοιχεία από την κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο.

    [14] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΠΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΙΞΕΩΝ ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (14:06 UTC+2)

    Ιστορικό ρεκόρ πτήσεων κατέγραψε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" κατά τη χθεσινή ημέρα, παραμονή τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξυπηρετώντας συνολικά 795 πτήσεις. Το νέο αυτό ρεκόρ, ξεπέρασε κατά 17% το προηγούμενο που είχε σημειωθεί στις 31 Αυγούστου του 2001, όταν είχαν πραγματοποιηθεί 676 πτήσεις.

    Από το σύνολο των 795 πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες, οι 557 ήταν τακτικές, οι 33 έκτακτες, οι 33 εμπορευματικές, οι 98 γενικής αεροπορίας και οι 74 λοιπές. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά την ώρα της μεγαλύτερης αιχμής, (μεταξύ 4 και 5 το απόγευμα), ο αριθμός των κινήσεων αεροσκαφών ανήλθε σε 53 κινήσεις, (1 κίνηση ανά 1,1 λεπτό).

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ικανοποιητική χαρακτηρίζεται από τους αρμόδιους του ΔΑΑ και η χθεσινή επίδοση από πλευράς χρονικής ακρίβειας αφίξεων πτήσεων, παρά τον εντυπωσιακό όγκο των κινήσεων.

    Ειδικότερα, το 83% των πτήσεων έφθασαν χωρίς καμία καθυστέρηση, υπερβαίνοντας μάλιστα σημαντικά την περσινή μέση επίδοση του Αυγούστου που ανερχόταν στο 78%.Το υψηλό αυτό ποσοστό αναδεικνύει την άρτια λειτουργία των συστημάτων εναέριας κυκλοφορίας και του αερολιμένα.

    Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία επιβατικής κίνησης, χθες διακινήθηκαν 58.332 επιβάτες, εκ των οποίων οι 32.496 ήταν οι αφικνούμενοι και οι 25.836 οι αναχωρούντες. Ο αριθμός των αφικνούμενων επιβατών, αποτελεί επίσης ρεκόρ για το αεροδρόμιο της Αθήνας, υπερβαίνοντας το προηγούμενο που είχε σημειωθεί την 18η Αυγούστου του 2001 με 30.030 επιβάτες.

    Επιπλέον, κατά τη χθεσινή ημέρα, διακινήθηκαν 2.288 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (εκτός των χορηγών). Συνολικά το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει υποδεχθεί συνολικά 26.066 μέλη της ολυμπιακής οικογένειας, από την άφιξη του πρώτου στο ΔΑΑ, στις 12 Ιουλίου του 2004.

    Υπενθυμίζεται δε ότι χθες στο ΔΑΑ έφθασαν αρχηγοί κρατών, μέλη των βασιλικών οικογενειών και σημαίνοντα πρόσωπα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, καθώς και της διεθνούς επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΔΑΑ

    ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

    Σε 268 ανέρχονται τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (εκτός των χορηγών), που αναμένεται να διακινηθούν αύριο, Σάββατο, μέσω του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), στο πλαίσιο των 682 προγραμματισμένων πτήσεων.

    Το σημερινό πρόγραμμα του ΔΑΑ περιλαμβάνει 761 πτήσεις από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, εκ των οποίων οι 566 είναι τακτικές, οι 18 έκτακτες και οι 177 γενικής αεροπορίας. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να διακινηθούν μέσω του ΔΑΑ και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, 697 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (εκτός των χορηγών).

    [15] ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ABC

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (13:27 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι στις επόμενες 15 ημέρες η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στο εγχείρημα του Athens Business Club 2004 (ABC) θα αυξάνεται εντυπωσιακά, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), Γιάννης Αναστασόπουλος.

    Αναφερόμενος στα εγκαίνια, αλλά και την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ABC, ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου ήταν εξαιρετικά υψηλή και πρόσθεσε ότι "η αθρόα προσέλευση την πρώτη ημέρα αποδεικνύει τη μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα και κυρίως το μεγάλο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για συνάντηση και επαφές με ξένους και έλληνες επιχειρηματίες".

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα στη 1.30 το μεσημέρι, η διοίκηση του ΟΤΕ παραθέτει, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ABC, γεύμα με προσκεκλημένους επιχειρηματίες, έλληνες και ξένους, που σχετίζονται με τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, θα είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Παναγής Βουρλούμης.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), τα εγκαίνια και η πρώτη ημέρα λειτουργίας του Athens Business Club 2004 είχαν ιδιαίτερη επιτυχία, με τους επισκέπτες, έλληνες και ξένους, να ξεπερνούν τους 1.000.

    Το πρωί στην εκδήλωση του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου με ομιλητές τον υπουργό των Σπορ του Καναδά, Stefen Owen και τον Πρωθυπουργό του Κρατιδίου British Columbia, Gordon Campbell, όπου το 2010 στο Βανκούβερ θα γίνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, πάνω από 150 ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες και ο πρέσβης του Καναδά έδωσαν το παρόν.

    Στη βραδινή εκδήλωση των ΕΛΤΑ με τη συμμετοχή πάνω από 200 προσκεκλημένους έγινε η παρουσίαση του Ολυμπιακού προγράμματος των ΕΛΤΑ από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δημήτρη Σταματόπουλο και η έκδοση του βιβλίου "Πινδάρου Ολυμπιονίκοι".

    [16] ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Σ-Μ

    Βελιγράδι, 13 Αυγούστου 2004 (20:12 UTC+2)

    Φραστική επίθεση κατά του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, εξαπέλυσε προχθές, κατά την αναχώρηση της ολυμπιακής ομάδας της Σερβίας- Μαυροβουνίου για την Αθήνα, ο Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβις, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου.

    Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, ο Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς, κατά την είσοδό του στο αεροπλάνο, επιτέθηκε φραστικά, στην αγγλική γλώσσα, στον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας - Μαυροβουνίου Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, χρυσό ολυμπιονίκη της καλαθοσφαίρισης στη Μόσχα το 1980, επειδή η Επιτροπή δεν του εξασφάλισε διαπίστευση ανάλογη με αυτή που λαμβάνουν οι ηγέτες κρατών, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει.

    Δεδομένου ότι ο Καρατζόρτζεβιτς δεν κατέχει κανένα κρατικό αξίωμα αλλά απλά επιδιώκει την παλινόρθωση της μοναρχίας στη Σερβία, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και γι' αυτό ένοχο θεώρησε τον Κιτσάνοβιτς.

    Ο Τύπος συνοδεύει τις αναφορές στο επεισόδιο με ιδιαίτερα καυστικά σχόλια εις βάρος του Καρατζόρτζεβιτς, τονίζοντας ότι «δεν ξέρει ούτε να βρίζει, στη σερβική», και προσθέτει ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος, που δεν γνωρίζει τη μητρική του γλώσσα, να έχει την απαίτηση να γίνει βασιλιάς.

    [17] Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ Σ-Μ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Βελιγράδι, 13 Αυγούστου 2004 (20:06 UTC+2)

    Η αποψινή μεγάλη γιορτή του πλανήτη, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, παρουσιάζεται με εκτενή δημοσιεύματα στον σημερινό σερβικό Τύπο.

    Η «Πολίτικα», στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Ολος ο πλανήτης γιορτάζει» δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει:

    «Η Ελλάδα από σήμερα αρχίζει να μετρά με ένα νέο σύστημα, ο χρόνος θα υπολογίζεται πλέον ως πριν και μετά την Ολυμπιάδα. Στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι εργάσιμη ημέρα, μια αργία μετά από 108 χρόνια.

    Η εορταστική ατμόσφαιρα είναι αισθητή σε κάθε βήμα, ειδικά στο κέντρο της πόλης, όπου τίποτα πλέον δεν θυμίζει το σκονισμένο και χαοτικό κέντρο μιας βαλκάνιας πόλης. Η Αθήνα είναι έτοιμη να δείξει το νέο της πρόσωπο.

    Η γενική πρόβα της τελετής έναρξης απλά επιβεβαίωσε ότι αυτό το μεγαλοπρεπές υπερθέαμα, μπορεί να είναι το καλύτερο που έχει ετοιμασθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Τα μέτρα ασφαλείας για την αποψινή τελετή είναι ιδιαίτερα αυστηρά, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων καυτές.

    Η ζήτηση των εισιτηρίων έχει προκαλέσει έκπληξη ακόμη και στους ίδιους τους διοργανωτές, αφού μετά το άνοιγμα εκδοτηρίων σε πόλεις της Ελλάδας, πωλούνται περισσότερα από 80.000 εισιτήρια ημερησίως.

    Στην Αθήνα, που είναι μισοάδεια, ο αριθμός των ξένων τουριστών είναι όλο και μεγαλύτερος. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στην πόλη βρίσκονται περισσότεροι από 150 χιλ ξένοι επισκέπτες ενώ σχεδόν κάθε δύο λεπτά προσγειώνεται ένα αεροπλάνο στο «Ελ. Βενιζέλος».

    Η «Πολίτικα» γράφει ακόμη ότι ο πρόεδρος της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, θα δώσει το «παρών» στην τελετή έναρξης των Αγώνων, ενώ σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, στην αποψινή τελετή θα παραστεί και ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος- σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- αναμένεται να έχει σύντομες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη.

    Η «Γκλας», στο δικό της πρωτοσέλιδο, με τίτλο «Υπερθέαμα αξίας 6 δισ. ευρώ» αφού υπογραμμίζει ότι στην αποψινή τελετή θα παρευρεθούν περισσότεροι από 60 πρόεδροι, πρωθυπουργοί, μονάρχες αλλά και αστέρια όπως η Μαντόνα, η Ναόμι Κάμπελ, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Μάικλ Σουμάχερ και η Αθηνά Ωνάση», παραθέτει σχετικό εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες.

    Η «Μπαλκάν», σε δισέλιδο με τον τίτλο «Ας αρχίσει το παιχνίδι», γράφει μεταξύ άλλων: «Απόψε ξεκινά η μεγαλύτερη παρέλαση του αθλητισμού, των επιχειρήσεων, του μάρκετινγκ και, εν μέρει, της ειρήνης. Απόψε τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στην Αθήνα. Οι πάντα ευδιάθετοι Έλληνες υπόσχονται ότι η τελετή θα είναι ένα πρωτοφανές υπερθέαμα, ενώ η Αθήνα, εδώ και μέρες βρίσκεται υπό ένα είδος πολιορκίας, λόγω των ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων ασφαλείας».

    Η «Μπλιτς», στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Αρχίζει», αναφέρεται εκτενώς στην αποψινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τα ρεπορτάζ της συγκεκριμένης εφημερίδας για την Ολυμπιάδα της Αθήνας αναφέρονται κυρίως στις πιθανότητες της Ολυμπιακής ομάδας της Σερβίας- Μαυροβουνίου να κερδίσει μετάλλια.

    Η «Πρεγκλεντ», με τίτλο «Ξεκινούν οι ΟΑ της Αθήνας» δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση του Βόισλαβ Λάλιτς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «σήμερα η Αθήνα είναι το κέντρο του κόσμου κι αυτό όχι μόνο για τους πάνω από 10.000 αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες, αλλά και για περισσότερους από 60 ηγέτες κρατών και άλλες πολλές, παγκοσμίως γνωστές, προσωπικότητες».

    Η «Νόβοστι», με τίτλο «Ο κόσμος γύρω από τη φλόγα» στην τελευταία σελίδα προσθέτει ότι «μετά από 108 χρόνια οι Αγώνες επιστρέφουν στην πατρίδα τους».

    [18] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αγκυρα, 13 Αυγούστου 2004 (19:10 UTC+2)

    Ευρεία δημοσιότητα στην αποψινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δίνει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

    Σε ανταπόκριση του Τζουνέϋτ Οζντεμίρ από την Αθήνα που δημοσιεύεται στην τελευταία σελίδα της Radikal με τον τίτλο «Προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα όπως το συρτάκι», παρουσιάζεται η σχετική δήλωση του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. «Είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε στα σοβαρά ότι οι Έλληνες δεν θα κατορθώσουν να προλάβουν την αποπεράτωση των Ολυμπιακών έργων, αλλά αυτοί τα αποπεράτωσαν σαν να χόρευαν συρτάκι. Άρχισαν σιγά αλλά κατά την τελευταία διετία επιτάχυναν το ρυθμό τους και τελικά αποπεράτωσαν την κατασκευή όλων των έργων, εργαζόμενοι με ιλιγγιώδη ταχύτητα» είχε δηλώσει προ ημερών ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

    Στην ανταπόκριση σημειώνεται ακόμη το ότι έχουν αλλάξει ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα και στην Αθήνα του 2004, γίνεται αντιληπτό αμέσως με την άφιξη στον αερολιμένα 'Ελευθέριος Βενιζέλος'.

    Επισημαίνεται δε ότι εάν γίνει σύγκριση με τον προηγούμενο αερολιμένα της Αθήνας, θα διαπιστωθεί ότι αυτός υπερέχει κατά πολύ και ότι δεν υπολείπεται καθόλου του αερολιμένα 'Ατατούρκ' της Κωνσταντινούπολης.

    Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα που δημοσιεύεται σε αθλητικές σελίδες της Radikal προβάλλεται η σημερινή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων με τον πολύστηλο τίτλο: «Στο όνομα της αδελφοσύνης των [Ολυμπιακών] κρίκων» και τον υπότιτλο «Αρχίζει σήμερα στις 20:45 μια νέα σελίδα στην αρχαιότερη και μεγαλύτερη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση».

    Επίσης, την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας προβάλλουν οι :

    Cumhuriyet : «Χαίρε Αθήνα» και «Η 28η σύγχρονη Ολυμπιάδα αρχίζει στην Ελλάδα η οποία φιλοξενούσε τις Ολυμπιάδες κατά την αρχαιότητα».

    Turkiye : «Αρχίζει η Γιορτή» και «11.000 αθλητές από 202 χώρες θα χύσουν ιδρώτα για την απόκτηση μεταλλίου στην μεγαλύτερη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση».

    Zaman : «Αρχίζει ο Γιορτή της Ολυμπιάδας» και «Η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού πάλλει σήμερα στην Αθήνα, η οποία φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες για δεύτερη φορά στην Ιστορία της».

    [19] ΝΕΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2004 (18:34 UTC+2)

    Κέρδη, για τρίτη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το αγοραστικό ενδιαφέρον να σημειώνει αύξηση σε σχέση με χθες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα κέρδη σε ποσοστό 0,72%, κλείνοντας στις 75,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 457 χιλιάδες λίρες, με την μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 32% του ημερήσιου τζίρου.

    Μεγαλύτερα κέρδη σε ποσοστό 1,53% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 337,42 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] O TYΠΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Σκόπια, 13 Αυγούστου 2004 (15:56 UTC+2)

    Το σύνολο του σημερινού τύπου της ΠΓΔΜ δημοσιεύει εκτενή ρεπορτάζ και ειδησεογραφικές περιλήψεις για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τα μέτρα ασφαλείας, τους αθλητές που θα συμμετάσχουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην συμμετοχή αθλητών και στην παρουσία επισήμων από την ΠΓΔΜ.

    H εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" δημοσιεύει πρωτοσέλιδη ανταπόκριση του επικεφαλής του αθλητικού της τμήματος, Φάρκο Σακίρι, από την Αθήνα, με τίτλο "Η Ολυμπιάδα μπορεί να αρχίσει". Στην ανταπόκριση παρουσιάζονται λεπτομέρειες για το σενάριο της τελετής έναρξης και σημειώνεται ότι αυτή θα λάβει χώρα στο μεγαλοπρεπές Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και "αναμένεται να αφήσει άφωνους τους πάντες, αν κρίνει κανείς από τα λόγια εκείνων που παρακολούθησαν την γενική πρόβα". Επίσης, τονίζεται ότι "σήμερα, μετά από 108 χρόνια, το ολυμπιακό κίνημα επιστρέφει στο σπίτι του. Πρόκειται για μία επί μακρόν προσδοκούμενη επιστροφή, η οποία θα ήταν δικαιότερο αν είχε πραγματοποιηθεί πριν 8 χρόνια, κατά τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Σημειώνοντας δε ότι "τις τελευταίες 365 ημέρες, διάφοροι επιθεωρητές που επέβλεπαν τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κουνούσαν με σκεπτικισμό το κεφάλι, λέγοντας ότι οι Έλληνες καθυστερούν στο ένα θέμα ή δεν κάνουν το άλλο", τονίζει:. "Απόψε όλα αυτά θα πρέπει να ξεχαστούν. Οι Έλληνες είναι πραγματικοί μάστορες στον αυτοσχεδιασμό και πολλά πράγματα θα λειτουργήσουν την τελευταία στιγμή".

    Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο "Οι οικοδεσπότες υπόσχονται θεαματικούς Αγώνες", το οποίο παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο δημοσίευμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι "οι διοργανωτές των Αγώνων επί σειρά ετών βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρές επικρίσεις για το χάος που επικρατεί στην κατασκευή των έργων, για υπερβάσεις του προϋπολογισμού, για τα μέτρα ασφαλείας. Σήμερα, που όλα, από την κυκλοφορία στους δρόμους μέχρι την πώληση των εισιτηρίων, φαίνεται να έχουν μπει στη θέση τους την τελευταία στιγμή, η επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου, δηλώνει: "Όταν οι Έλληνες υπόσχονται κάτι, το τηρούν"". Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από το δημοσίευμα στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην τηλεοπτική μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας-Νότιας Κορέας, τα οποία οδήγησαν στην παραίτηση του γενικού διευθυντής της ΕΡΤ.

    Η εφημερίδα "Βεστ" σε δημοσίευμα με τίτλο "Οι Αγώνες μπορούν να αρχίσουν", αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "μετά από μερικά χρόνια κατασκευαστικού χάους, η Αθήνα είναι έτοιμη να ξεπεράσει ακόμα και το Σίδνεϋ, που πριν τέσσερα χρόνια είχε ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος οικοδεσπότης Ολυμπιακών Αγώνων. Αν οι Αγώνες πετύχουν, τα δύσκολα χρόνια της κρίσης στην κατασκευή των έργων, των υπερβάσεων του προϋπολογισμού και των ανησυχιών για την ασφάλεια θα ξεχαστούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα-λίκνο του ολυμπισμού θα δεχθεί σκληρές επικρίσεις. Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν χωρίς προβλήματα. Η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα, τα μέτρα ασφαλείας είναι στέρεα και οι Αθηναίοι υποδέχονται με χαμόγελο τους τουρίστες και τα μέλη των Ολυμπιακών αποστολών". Το δημοσίευμα σημειώνει, επίσης, ότι οι πληροφορίες που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα συνηγορούν ότι η σημερινή τελετή έναρξης θα είναι ιδιαίτερα θεαματική, προαναγγέλλοντας επιτυχημένους αγώνες, τόσο στον αγωνιστικό, όσο και στον οργανωτικό τομέα.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, η εφημερίδα "Ντνέβνικ" δημοσιεύει ανταπόκριση του απεσταλμένου της στην Αθήνα, Μίλοραντ Στοϊμάνοβσκι, με τίτλο "Οι πέντε κύκλοι σε κλοιό ασφαλείας", στην οποία σημειώνεται ότι τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας τείνουν να μετατραπούν σε "σήμα κατατεθέν" των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που στον τομέα αυτό φαίνονται πολύ διαφορετικοί από τους προηγούμενους του Σίδνεϋ. Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ανέρχεται σε 1,5 εκατ. δολάρια, ποσό πενταπλάσιο από εκείνο που δαπάνησε το Σίδνεϋ το 2000. Επίσης, αναφέρεται ότι την ευθύνη για την ασφάλεια των αθλητών και των θεατών των Αγώνων έχουν επωμισθεί δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πυροσβέστες, ενώ οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στον τομέα αυτόν με το ΝΑΤΟ, το οποίο θα διαθέσει ένα αεροσκάφος AWACS, ελικόπτερα, πυραύλους "Πάτριοτ" και ειδικούς στην αντιμετώπιση επιθέσεων με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Παράλληλα, η ανταπόκριση υπογραμμίζει ότι μία άλλη ιδιαιτερότητα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα είναι οι ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι για την χρήση απαγορευμένων ουσιών, στους οποίους θα υποβληθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ολυμπιονίκες.

    Ο σημερινός τύπος και τα χθεσινοβραδινά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών των Σκοπίων αναφέρθηκαν στα μέχρι στιγμής στοιχεία από την κίνηση οχημάτων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή παρουσιάζεται στα συνήθη για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης απέφυγαν να ταξιδεύσουν οδικώς στην Αθήνα μέσω της ΠΓΔΜ, προτιμώντας εναλλακτικές διαδρομές ή άλλα μέσα μεταφοράς.

    [21] H 12XΡΟΝΗ ΑΡΕΤΗ ΣΤΑ ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (20:36 UTC+2)

    Την ευκαιρία να ακούσουν τη χαρισματική 12χρονη Αρετή να τραγουδάει και να παίζει στο σαντούρι της παραδοσιακά νησιωτικά τραγούδια, είχαν μισή ώρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων οι χιλιάδες Ελληνες και ξένοι θεατές, που κατέκλυσαν από νωρίς το Ολυμπιακό Στάδιο.

    Στο πλαίσιο των προεόρτιων της τελετής, η 12χρονη έκλεισε το πρόγραμμά της με το τραγούδι "Στου Αιγαίου τα νερά", που ήταν πλήρως εναρμονισμένο με την έντονη παρουσία του υδάτινου στοιχείου στην έναρξη (αφού στη μέση του σταδίου θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μια τεχνητή λίμνη).

    [22] ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΟΟΥ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2004 (20:32 UTC+2)

    Το Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ της Αθήνας έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό των ομάδων, αλλά θα έχει περισσότερα να προσφέρει από τρίποντα-βόμβες, πάσες στα τυφλά και καρφώματα για να μείνει το κοινό καρφωμένο στις θέσεις του.

    Κατά τη διάρκεια των τάιμ άουτ και του ημιχρόνου, θα εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον, με αρκετά θεάματα για τους τυχερούς που θα βρεθούν στις κερκίδες τους κλειστού γηπέδου του Ελληνικού.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται με καλλιτέχνες της FIBA και του NBA, προκειμένου να παρουσιάσει ένα θεαματικό σόου, με μουσική, βίντεο και χορευτικά.

    Θα υπάρχουν χορεύτριες και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, άτομα που κάνουν θεαματικά καρφώματα από Γαλλία, τσιρλίντερς από τις ΗΠΑ, και φυσικά οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Φοίβος και η Αθηνά.

    [23] ΠΑΙΡΝΕΙ "ΦΩΤΙΑ" ΑΥΡΙΟ Η ΠΙΣΙΝΑ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2004 (20:28 UTC+2)

    Το πρόγραμμα κολύμβησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το οποίο ξεκινά αύριο πρόκειται να είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η πρώτη μέρα των αγώνων ξεκινά με ονειρεμένο τρόπο με τελικούς στους οποίους συμμετέχουν δύο από τους σούπερσταρ της παγκόσμιας κολύμβησης.

    Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην κολύμβηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα διεκδικήσουν οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στον τελικό της μικτής ατομικής ανδρών 400 μ. με τον κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ αμερικανό Φελπς να διεκδικεί το όγδοο χρυσό μετάλλιο της συλλογής του.

    Θα ακολουθήσει η κλασική κούρσα στα 400 μ. ελεύθερο ανδρών, με τους Αυστραλούς Θορπ και Χάγκετ να συναγωνίζονται το ντουέτο των Αμερικανών Κλειτ και Τζένσεν.

    Η Ουκρανή Κλόχκοβα εμφανίζεται ως φαβορί για να διατηρήσει τον τίτλο που κέρδισε στο Σίδνεϊ στην κούρσα 400 μ. μικτής ατομικής.

    Το πρωί οι προκριματικοί αγώνες ξεκινούν στις 10:00, ενώ το απόγευμα οι αγώνες των ημιτελικών και τελικών ξεκινούν στις 19:30.

    [24] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΒΑΣΤΗ - ΠΑΠΑΤΩΛΗ ΓΙΑ ΚΕΝΤΕΡΗ ΚΑΙ ΘΑΝΟΥ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (20:27 UTC+2)

    Τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου επισκέφθηκαν στο ΚΑΤ ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής και ο ομοσπονδιακός προπονητής του στίβου Οδυσσέας Παπατώλης.

    Ο κ. Σεβαστής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο αθλητές παρακολουθούνται από τους γιατρούς, ενώ ερωτηθείς αν θα μπορέσουν να αγωνιστούν υπογράμμισε ότι το θέμα αφορά τους γιατρούς και εξαρτάται από την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

    Σημείωσε ότι οι αθλητές δεν βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. «Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το λάβουν όλοι υπόψη τους, έτσι ώστε, αν μη τι άλλο, να εξελιχθούν τα πράγματα με έναν τέτοιο τρόπο, να περιλαμβάνουν και αυτή την παράμετρο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε και αυτές τις ημέρες να

    «Το θέμα του ντόπινγκ είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και εμείς, ως ελληνική ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού, είμαστε έμπρακτα, ταγμένοι, στην πλευρά αυτών που είναι υποχρεωμένοι να το καταπολεμούν και να το περιορίζουν. Βεβαίως έχουμε ένα πολύ δυσάρεστο συμβάν αυτές τις ημέρες. Εγώ θέλω να δηλώσω ότι εμείς θα είμαστε στη διάθεση των αθλητών για να διατυπώσουν την υπερασπιστική τους γραμμή. Θα σεβαστούμε και θα εναρμονιστούμε απολύτως, από την άλλη πλευρά με τις όποιες αποφάσεις της ΔΟΕ. Και βεβαίως όποια και αν είναι η απόφαση θα είμαστε δίπλα στους αθλητές μας ώστε να τους στηρίξουμε στο ανθρώπινο επίπεδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε.

    Ερωτηθείς αν Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) θα αποκλείσει τους αθλητές, υπογράμμισε: «Θέλω να πω ότι αυτοί οι κάποιοι που χειροκροτούν, βγάζουν φωτογραφίες δίπλα στους μεγάλους αθλητές μας τις μεγάλες στιγμές θα πρέπει να μετρήσουν πάρα πολύ σοβαρά τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την περίπτωση των αθλητών μας. Η άποψη μου είναι ότι η απόφαση είναι στα χέρια της ΔΟΕ και η ΕΟΕ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αύριο στις όποιες αποφάσεις της».

    Από την πλευρά του ο κ. Παπατώλης τόνισε ότι το αν θα αγωνιστούν οι αθλητές εξαρτάται από τους γιατρούς, αλλά πρόσθεσε ότι η αίσθηση του είναι «έχουνε πρόβλημα», λόγω του τραυματισμού.

    Ο κ. Παπατώλης έκανε έκκληση να βοηθήσουμε όλοι την ψυχολογία των υπόλοιπων Ελλήνων αθλητών.

    [25] ΟΙ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (20:16 UTC+2)

    Οκτώ εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητισμού, κυρίως νέοι και παλαιότεροι Ολυμπιονίκες, θα μεταφέρουν απόψε την Ολυμπιακή Σημαία, αμέσως μετά την πανηγυρική παρέλαση των χωρών στο Ολυμπιακό Στάδιο. Επίσης, η Ελληνίδα κολυμβήτρια Ζωή Δημοσχάκη θα απαγγείλει τον όρκο του αθλητή, ενώ ο Έλληνας διαιτητής αγώνων καλαθοσφαίρισης, Λάζαρος Βορεάδης θα εκφωνήσει τον όρκο του κριτή.

    Την τιμή να μεταφέρουν τη σημαία- σύμβολο των Αγώνων, θα έχουν οι εξής οκτώ αθλητές:

    -Ο Μιχάλης Μουρούτσος, χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ το 2000 στο Ταεκ βο ντό.

    -Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, αργυρός Ολυμπιονίκης στο Μόναχο το 1972 και χάλκινος στο Μεξικό το 1968 στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη.

    -Η Νίκη Μπακογιάννη, αργυρή Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα των ΗΠΑ το 1996 στο Άλμα εις Ύψος.

    -Ο Ηλίας Χατζηπαυλής, αργυρός Ολυμπιονίκης στο Μόναχο το 1972 στην κατηγορία «Φιν» της Ιστιοπλοΐας.

    -Ο Δημοσθένης Ταμπάκος, αργυρός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ το 2000 στο άθλημα των Κρίκων.

    -Ο Βαλέριος Λεωνίδης, αργυρός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα το 1996 στην Άρση Βαρών (κατηγορία 64 κιλών).

    -Ο Λεωνίδας Κόκας, επίσης αργυρός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα το 1996 στην κατηγορία των 94 κιλών της Άρσης Βαρών.

    -Ο Άγγελος Μπασινάς, μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας, πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2004.

    [26] Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΘΑΝΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Λονδίνο, 13 Αυγούστου 2004 (19:25 UTC+2)

    H υπόθεση των δύο Ελλήνων Ολυμπιονικών, Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, κάνει τον γύρο του κόσμου, αν και τα διεθνή ΜΜΕ πάντως αποφεύγουν να πάρουν θέση και αναφέρουν απλώς ότι απουσίασαν από αντιντόπινγκ κοντρόλ.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει παλαιότερες εικόνες από αγώνες του «γιου του Αιόλου», δίνει το χρονικό της είδησης και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μια ποινή στον Κεντέρη ισοδυναμεί με εθνική συμφορά στις ελπίδες των Ελλήνων, πολλοί από τους οποίους ξέσπασαν σε κλάματα μόλις έμαθαν τα νέα».

    «Μυστήριο συνοδεύει την απουσία του Έλληνα πρωταθλητή Κεντέρη και της Θάνου από το αντιντόπινγκ κοντρόλ. Ίσως πληρώνουν την ασυνεννοησία στην Ελληνική αποστολή», μεταδίδει το BBC. Τo SKY NEWS αναφέρεται στο θέμα που για τους Βρετανούς έχει ιδιαίτερη σημασία. Το «ελάφι» απ την Μυτιλήνη επρόκειτο να αγωνισθεί με τον Ρίτσαρντ Τσέιμπερς, που όμως βρέθηκε ντοπαρισμένος και αποκλείσθηκε απ τους Αγώνες.

    Το Γερμανικό ZDF που είχε κατά τη διάρκεια της μέρας ρεπορτάζ για την άφιξη Κεντέρη στο Ολυμπιακό Χωριό, ήταν το πρώτο που μετέδωσε νέα για την απουσία των Ολυμπιονικών μας από το αντιντόπινγκ κοντρόλ. Οι φήμες ότι ίσως τιμωρηθεί ο Κεντέρης έκαναν την εμφάνιση τους και στην Γαλλική και Ισπανική τηλεόραση.

    [27] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ

    Βαγδάτη, 13 Αυγούστου 2004 (18:51 UTC+2)

    Σχετική ηρεμία επικρατεί στη Νατζάφ του Ιράκ μετά τις σφοδρές συγκρούσεις της τελευταίας εβδομάδας μεταξύ των υποστηρικτών του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ και των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων, μετέδωσε το ΒΒC.

    Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εφαρμογή εκεχειρία και πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εξέγερσης των σιιτών.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κοινές αμερικανο-ιρακινές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να προσφέρουν αμνηστία στους ένοπλους σιίτες με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα εγκαταλείψουν τη Νατζάφ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι σιίτες διαφωνούν με τον όρο που έχουν θέσει οι Αμερικανοί να καταθέσουν τα όπλα.

    Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ο αλ Σαντρ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και διέψευσε τις πληροφορίες ότι είχε τραυματισθεί κατά την διάρκεια των μαχών.

    Νωρίτερα εκπρόσωπος του αλ-Σαντρ δήλωσε πως ο σιίτης κληρικός έχει τραυματισθεί στο στήθος, στο χέρι και στο πόδι.

    Διαδηλώσεις

    Εν τω μεταξύ σιίτες σε πολλές πόλεις του Ιράκ και στη πρωτεύουσα Βαγδάτη διαδηλώνουν κατά των επιχειρήσεων στην ιερή τους πόλη.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πολλοί διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης Αγιάντ Αλάουι.

    Στη πόλη Ντιβανίγια οι διαδηλωτές προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα γραφεία του κόμματος του ιρακινού πρωθυπουργού.

    [28] ΗΠΑ: ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Ουάσινγκτον, 13 Αυγούστου 2004 (18:27 UTC+2)

    Οι 27 χώρες των οποίων οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα πήραν παράταση ενός έτους από την κυβέρνηση Μπους για να εκδώσουν διαβατήρια που θα περιλαμβάνουν τσιπ με βιομετρικά στοιχεία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η νέα προθεσμία λήγει στις 26 Οκτωβρίου 2005. Οι αμερικανικές Αρχές φωτογραφίζουν ήδη και λαμβάνουν φωτογραφίες όλων των ταξιδιωτών που φτάνουν στις ΗΠΑ.

    «Η παράταση ήταν απαραίτηση για να αποφευχθεί διατάραξη των διεθνών ταξιδιών και για να διατεθεί στη διεθνή κοινότητα επαρκής χρόνος για να αναπτύξει βιώσιμα προγράμματα για την παραγωγή ενός ασφαλέστερου βιομετρικού διαβατηρίου» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, όπως την μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [29] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΡΑΝΤΟΝ

    Βαγδάτη, 13 Αυγούστου 2004 (17:55 UTC+2)

    Ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζέιμς Μπράντον αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς του, οι οποίοι τον είχαν συλλάβει νωρίτερα στη Βασόρα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο Μπράντον, απεσταλμένος της λονδρέζικης Σάντεϊ Τέλεγκραφ, παραδόθηκε στο γραφείο του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ στη Βασόρα, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    [30] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

    Καράκας, 13 Αυγούστου 2004 (17:24 UTC+2)

    Την τελευταία προεκλογική τους συγκέντρωση εν όψει του δημοψηφίσματος της 15ης Αυγούστου πραγματοποίησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.

    Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, 900 χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας.

    Οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσει ο πρόεδρος να ασκεί τα καθήκοντά του, τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2006 που λήγει η θητεία του.

    [31] Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΙΜΑ ΤΟΝ Ν.ΣΚΑΛΚΩΤΑ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (13:35 UTC+2)

    Μία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 21 Αυγούστου, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

    Η ορχήστρα θα παρουσιάσει το πιο γνωστό από τα έργα του, τους 36 ελληνικούς χορούς, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

    [32] Ο ΜΗΝΑΣ ΣΑΜΑΝΤΖΙΔΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΕΠ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2004 (09:36 UTC+2)

    Ο γιατρός Μηνάς Σαμαντζίδης ανέλαβε από χθες τα καθήκοντα του διευθυντή στο γραφείο Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ). Ο απερχόμενος διευθυντής Δημήτρης Σαλπιστής θα συνεχίσει να παρέχει από άλλη θέση τις υπηρεσίες του στον ΟΠΕΠ μέχρι τη λήξη της εργασιακής του σύμβασης το 2006.

    Χθες οι κύριοι Σαμαντζίδης και Σαλπιστής συναντήθηκαν στα γραφεία του ΟΠΕΠ ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η δεύτερη συνάντηση.

    Ο Μηνάς Σαμαντζίδης κατέχει τη θέση του γραμματέα στο Κέντρο Πολιτισμού της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    [33] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΒΑΣΩ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2004 (09:33 UTC+2)

    Κηδεύεται αύριο, στις 12 το μεσημέρι, από το Α' νεκροταφείο της Αθήνας η Βάσω Μανωλίδου, μία από τις σημαντικότερες ελληνίδες ηθοποιούς, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

    Η κηδεία της Βάσως Μανωλίδου θα γίνει τιμητικά δημοσία δαπάνη και με έξοδα του υπουργείου Πολιτισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 13 August 2004 - 18:14:13 UTC